Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1"

Transkript

1 Slide 1

2 Bölüm 1 İstatistike Giriş Slide Genel Bilgiler 1-2 Veri Türleri 1-3 Eleştirel Düşünce 1-4 Bir Deneyin Düzenlenmesi

3 Slide 3 Bölüm 1-1 Genel Bilgiler Created by Tom Wegleitner, Centreville, Virginia Çeviri: Sayın San

4 Bir anket sonucu Slide 4 Denge Araştırma Şirketi'nin Mayıs ayında 25 ilde 5 bin denekle yaptığı ankete göre, AK Parti yüzde 51.7 ile birinci parti konumunu korurken, yükseliş trendini de sürdürüyor. Ankete göre CHP yüzde 24.7 ile ikinci, MHP yüzde 12.4 ile üçüncü, BDP yüzde 7 ile dördüncü parti konumunda.

5 Slide 5

6 Başka bir araştırma sonucu Slide 6 İsveç'de 68 bin yetişkin üzerinde yürütülen bir araştırmada hiç egzersiz yapmayanlarda migren dışı baş ağrısının, aktif egzersiz yapanlara göre yüzde 14 daha fazla görüldüğü sonucuna ulaşıldı Çalışma, Cephalalgia Dergisi'nde yayınlandı. Çalışma kapsamında İsveç'de 20 yaş üzeri yetişkinlerin yıllarındaki fiziksel aktivite durumları ile yıllarındaki izlemleri sırasındaki baş ağrısı yakınması bulguları analiz edildi. İsveç'te Gothenburg Başağrısı Enstitüsü'nden araştırma ekibi başkanı Emma Varkey, sedanter yaşam şeklinin baş ağrısına yol açma şeklinin açık olmadığını, ancak baş ağrısı çeken kişilere fiziksel aktiviteyi arttırmalarının önerilmesi gerektiğini belirtti.

7 Bir başka araştırma sonucu daha Türkiye İstatistik Kurumu Hanehalkı Bütçe Anketi 2011 yılı anketi için her ay ortalama olarak 1104 farklı hane dönüşümlü olarak izlenmiş ve veriler böyle derlenmiştir yılı Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçları 2010 yılıyla karşılaştırmalı olarak şöyledir: Harcama türü Gıda ve alkolsüz içecekler 21,9 20,7 Alkollü içecek, sigara ve tütün 4,5 4,1 Giyim ve ayakkabı 5,1 5,2 Konut ve kira 27,1 25,8 Ev eşyası 6,3 6,4 Sağlık 2,1 1,9 Ulaştırma 15,1 17,2 Haberleşme 4,1 4,0 Kültür, eğlence 2,8 2,7 Eğitim hizmetleri 2,0 2,0 Otel, lokanta, pastane 5,4 5,7 Çeşitli mal ve hizmetler 3,7 4,3 Slide 7

8 Slide 8

9 Slide 9 Genel Bilgiler Anket uygulamalarının ve diğer veri toplama araçlarının temel amacı, büyük bir grup hakkında fikir sahibi olabilmek için, bu büyük grubun küçük bir parçasından bilgi edinmektir. Bu bölümde, verileri tanımlamada kullanılan bazı yöntemleri öğreneceğiz

10 Tanımlar Slide 10 Veri Bir saha araştırması veya başka bir şekilde toplanan gözlem değerlerinden oluşur. Örneğin, bir fabrikada üretilen ürünlerin ağırlıkları, bir anket uygulamasına katılanların cinsiyetleri vs.

11 Slide 11 Tanımlar İstatistik (Statistics) Bir veri seti elde edilmesi için deneyin (saha araştırmasının) planlanması, verilerin elde edilmesi ve elde edilen verilerin düzenlenmesi, özetlenmesi ve sonuç çıkarımı işlemlerini içeren yöntemler bütünüdür.

12 Slide 12 Tanımlar Anakütle (Population) Çalışılmak istenen konudaki bütün elemanların (kişilerin, birimlerin) bilgilerinin toplanmasıdır. Örneğin, bir fabrikada üretilen bütün ürünlerin ağırlığının tespit edilmesi, bir sınıftaki bütün öğrencilerin ders notunun kayıt edilmesi vb.

13 Slide 13 Tanımlar Nüfus Sayımı (Census) Anakütlenin her bir üyesinden veri toplanmasıdır. Örneklem (Sample) Bir anakütleden çekilen alt kümenin elemanlarından oluşur.

14 Anahtar Kavramlar Slide 14 Örneklemi oluşturan veri seti, uygun yöntemler kullanılarak elde edilmelidir (örneğin, rassal seçim). Şayet örneklemdeki veri seti, uygun yollarla elde edilmezse, örneklem tamamen kullanılamaz ve faydasız olabilir.

15 Slide 15 Bölüm1-2 Veri Türleri Created by Tom Wegleitner, Centreville, Virginia Çeviri: Sayın San

16 Tanımlar Slide 16 Parametre Bir anakütlenin bazı özelliklerini tanımlayan sayısal ölçümlerdir anakütle parametre

17 Tanımlar Slide 17 İstatistik (Statistic) Bir örnekleme ait bazı özelliklerin tanımlandığı sayısal ölçümlerdir. örneklem istatistik

18 Slide 18 Tanımlar Niceliksel veri Sayımları veya ölçümleri temsil eden sayılardan oluşur. Örnek: Öğrencilerin ağırlıkları.

19 Slide 19 Tanımlar Niteliksel(kategorik) veriler Sayısal olmayan özellikleri temelinde farklı kategorilere ayrılabilirler Örneğin: sınıftaki öğrencilerin cinsiyeti (Erkek/Kadın).

20 Niceliksel Veri ile Çalışmak Slide 20 Niceliksel veriler kendi içinde ikiye ayrılır: Kesikli (discrete) Sürekli (continuous)

21 Slide 21 Tanımlar Kesikli Veri setindeki değerler, sonlu sayıda veya sayılabilir çoklukta değerler alabilirler. 0, 1, 2, 3,... Örnek: Bir tavuğun günlük yumurtladığı yumurta sayısı.

22 Slide 22 Tanımlar Sürekli Her hangi bir boşluk kalmayacak şekilde, belirli bir sayı aralığında yer alan sonsuz değeri alabilirler Örnek: İneklerden elde edilen süt miktarı (litre) ; örneğin, günlük litre.

23 Ölçüm Düzeyleri Slide 23 Veriler, kullanılan ölçüm düzeyine göre de ayrıca sınıflandırılabilir. Dört farklı ölçüm düzeyi, takip eden slaytlarda tartışılacaktır. Bir veri setinin ölçüm düzeyi, uygulanacak istatistiksel yöntemi etkilediği için önemlidir. Örneğin, TC Kimlik numaralarının ortalamasının alınması, anlamlı bir sonuç vermeyecektir.

24 Tanımlar Slide 24 Ölçümün Nominal Düzeyi Bu düzeyde veriler sadece isimlerden, etiketlerden ve kategorilerden oluşmaktadır. Veriler, her hangi bir sıralamaya tâbi tutulamaz. Örnek: Anket sorularına cevap verilmesi: evet, hayır, kararsızım

25 Tanımlar Slide 25 Ölçümün Sıralı Düzeyi Veriler sıralanabilir, ancak aralarındaki farklar belirlenemez ve anlamlı değildir. Örnek: Ders notları: A, B, C, D, veya F

26 Tanımlar Slide 26 Ölçümün Aralık Düzeyi Sıralı düzeyin özelliklerine ek olarak, iki değer arasındaki fark anlamlıdır. Ancak, veri elde edilemeyen, doğal bir sıfır noktası yoktur. Örnek: Yıllar: 1000, 2000, 1776, veya 1492.

27 Tanımlar Slide 27 Ölçümün Oransal Düzeyi Aralık ölçümünün bütün özelliklerine ek olarak, doğal bir sıfır noktası mevcuttur. Ayrıca bütün değerleri arasındaki farklar ve oranlar anlamlıdır. Örneğin: Üniversite kitaplarının fiyatları (0 TL kitabın bedava olduğu anlamına gelir)

28 Özet- Ölçüm Düzeyleri Slide 28 Nominal sadece kategoriler Sıralı- Sıralı kategoriler Aralık- değerler arası fark ancak doğal bir sıfır noktası yok Oran- değerler arası farklar ve doğal bir sıfır noktası

29 Tekrar Slide 29 Bölüm 1-1 ve 1-2 de: Basit tanımları ve verileri tanımlarken kullanılan terimleri gördük Parametre ve İstatistik Veri türleri (niceliksel veya niteliksel) Ölçüm düzeyleri

30 Slide 30 Bölüm1-3 Eleştirel Düşünme Created by Tom Wegleitner, Centreville, Virginia Çeviren: Sayın San

31 Slide 31 İstatistik dersinde başarılı olma İstatistik dersinden başarılı olmanız, matematiksel formüllerden ziyade, istatistiğin mantığını kavramanıza bağlıdır. Bu bölümde verilerin ve istatistiksel kavramların üzerinde eleştirel düşünüldüğünde istatistiğin nasıl bir mantığı olduğunun kavranması üzerinde durulacaktır. Dahası, elimize geçen her istatistiki bilgiye şüphe ile yaklaşmamızın faydaları öğretilecektir.

32 İstatistiksel suistimaller Slide 32 Kötü örneklemler Örneğin, anket sonucu elde edilen veriler, internet üzerinden alınmıştır. Ankete katılıp katılmamak, katılımcının isteğine bırakılmıştır. Bir başka örnek, ankete katılım posta yoluyla sağlanmıştır. Kişi, anket formunu doldurup doldurmamaya kendi karar vermiştir.

33 Tanımlar Slide 33 Gönüllü Tepki Örneklemi (veya kendiliğinden seçilen örneklem) Bir ankete katılıp katılmamaya katılımcının karar verdiği örneklemlerdir. Ankete katılıp katılmamaya katılımcının karar verdiği örneklemden anakütleye dair bilgi almak son derece zordur. Bu durumda sadece katılmayı kabul eden özel bir grup kişi hakkında geçerli sonuçlar elde edilecektir.

34 İstatistiksel suiistimaller Slide 34 Kötü örneklem Küçük örneklem

35 İstatistiksel suiistimaller Slide 35 Kötü örneklem Küçük örneklem Yanıltıcı grafikler

36 Slide 36 Şekil 1-1

37 Slide 37 Bir grafiğin doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için, şekillerde verilenlere değil, şekillere temel teşkil eden sayılara odaklanmalıyız.

38 İstatistiğin Suiistimalleri Slide 38 Kötü örneklem Küçük örneklem Yanıltıcı grafikler Resim-grafikler

39 Slide 39 Bir kübün yükseklik, genişlik ve uzunluğu iki katına çıkarsa küp, 8 kat büyür Şekil 1-2

40 Slide 40 İstatistiksel suiistimaller Kötü örneklem küçük örneklem yanıltıcı grafikler Resim-grafikler Çarpıtılmış yüzdeler Yönlendirmeli sorular

41 Slide 41 % 97 evet: ABD Başkanı, israfın önlenmesi için kısmi veto hakkına sahip olmalı mıdır? % 57 evet: ABD Başkanı kısmi veto hakkına sahip olmalı mı olmamalı mı?

42 İstatistiksel suiistimaller Slide 42 Kötü örneklem Küçük örneklem Yanıltıcı grafikler Resim-grafikler Çarpıtılmış yüzdeler Yönlendirme soruları Soruların sırası Katılımın reddedilmesi Korelasyon ve nedensellik Kişisel çıkar çalışmaları Net sayılar Kısmi resimler Kasıtlı çarpıtmalar

43 Tekrar Slide 43 Bu bölümde: İstatistiğe dair 13 farklı suiistimali öğrendik. Verilerin yorumlanmasında istatistiksel mantığı kavramanın önemini gördük.

44 Slide 44 Bölüm1-4 Bir deneyin düzenlenmesi Created by Tom Wegleitner, Centreville, Virginia Çeviren: Sayın San

45 Ana noktalar Slide 45 Şayet örneklem verileri uygun bir yöntem ile toplanmazsa, veri setinin istatistiksel olarak kullanılması mümkün değildir. Rassallık toplanan veri setinin oluşumunda kritik öneme haizdir.

46 Tanımlar Slide 46 Gözlemsel Çalışma Çalışılan konu üzerinde her hangi bir müdahalede bulunulmaksızın sadece belirli özelliklerin ölçüldüğü ve gözlemlendiği çalışmalardır.

47 Slide 47 Tanımlar Deney Çalışma konusu üzerinde bazı müdahalelerde bulunup, bu müdahalelerin sonuçlarının gözlemlendiği çalışmalardır.

48 Tanımlar Slide 48 Kesit veriler Zamanın belli bir anında verilerin gözlemlenmesi, ölçülmesi ve toplanmasıdır. Vaka kontrol verileri Zamanda geri gidilerek verilerin toplanmasıdır. Longitudinal veya Cohort veriler Ortak özellikleri paylaşan bir gruptan (cohort) gelecekte veri toplanmasıdır.

49 Slide 49 Karmaşıklık Tanımlar Bir deneyde, deneyi düzenleyen kişi, farklı değişkenlerin etkilerini ayrıştıramazsa ortaya çıkar. Deneylerin karmaşıklık ortaya çıkarmayacak şekilde planlanması gerekir!

50 Körlük Değişkenlerin etkilerinin kontrol edilmesi Slide 50 Çalışmaya konu olan bireyler veya grup, kontrol grubu veya placebo olduğunu bilmemeli Bloklar Çalışma grupları, benzer özelliklerine göre oluşturulmalı Tamamen rassal deney düzeneği Rassal seçim sonucunda grupların oluşturulması Katı kontrollü düzenek Kişiler çok dikkatlice seçilir

51 Tekrarlama ve örneklem büyüklüğü Tekrarlama (replication) Slide 51 Farklı denemeler sonucunda yeterli düzeyde farklı sonuçlar alınıncaya kadar bir deneyin tekrar edilmesidir Örneklem büyüklüğü Doğru sonuçları gösterecek kadar büyük uygun yöntemlerle elde edilmiş bir örneklem.

52 Tanımlar Slide 52 Rassal örneklem Şayet bir anakütledeki her bir birey, örnekleme seçilmek için eşit olasılığa sahipse, bu örneklem rassal bir örneklemdir. Basit rassal örneklem (n) seçilebilecek her bir n büyüklükteki örneklemin seçilme olasılığının eşit olmasıdır.

53 Rassal örnekleme Slide 53 Her bir bireyin eşit seçilme olasılığı olsun diye yapılan seçim

54 Sistematik örnekleme Slide 54 Bir başlangıç noktasının seçilmesi ve sonraki her kıncı elemanın seçimi

55 Kolaycı örnekleme Elde edilmesi kolay sonuçların kullanımı Slide 55

56 Katmanlı örnekleme Anakütlenin aynı özellikleri taşıyan en az iki alt gruba bölünmesi ve sonra her bir alt gruptan örneklem alınması Slide 56

57 Kümeli örnekleme Slide 57 Anakütlenin bölümlere ayrılması, bu bölümlerden birinin rassal olarak seçilmesi ve seçilen bölümdeki bütün üyelerin verilerinin alınması

58 Örnekleme yöntemleri Slide 58 Rassal Sistematik Kolaycı Katmanlı Bölümlü

59 Tanımlar Slide 59 Örnekleme Hatası anakütle değerleri ile örneklemden elde edilen sonuçlar arasındaki farktır. Örneklemin anakütleyi tam olarak temsil edememesinden kaynaklanır. Örneklem dışı hata Örneklem veri seti, doğru toplanmamış, doğru kaydedilmemiş veya analiz edilmemiş olabilir.

60 Tekrar Slide 60 Bu bölümde: Çalışma ve deney türlerini değişkenlerin kontrol edilmesinin etkilerini rassallığı örnekleme türlerini örnekleme hatalarını gördük.

Bölüm 1 İstatistike Giriş

Bölüm 1 İstatistike Giriş Slide 1 1 Bölüm 1 İstatistike Giriş Slide 2 1-1 Genel Bilgiler 1-2 Veri Türleri 1-3 Eleştirel Düşünce 1-4 Bir Deneyin Düzenlenmesi Slide 3 Bölüm 1-1 Genel Bilgiler Created by Tom Wegleitner, Centreville,

Detaylı

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1 Slide 1 Bölüm 2 Verileri Betimleme, Keşfetme, ve Karşılaştırma 2-1 Genel Bakış 2-2 Sıklık Dağılımları 2-3 Verilerin Görselleştirilmesi 2-4 Merkezi Eğilim Ölçüleri 2-5 Değişimin Ölçülmesi 2-6 Nispi Sabitlerin

Detaylı

OLASILIK VE İSTATİSTİK

OLASILIK VE İSTATİSTİK OLASILIK VE İSTATİSTİK 1 Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar 2 Giriş Genel olarak araştırmalarda, büyük veri gruplarının içinden daha küçük veri grupları seçilerek büyük veri gruplarının hakkında bilgi

Detaylı

İSTATİSTİK. Bölüm 1 Giriş. Ankara Üniversitesi SBF İstatistik 1 Ders Notları Prof. Dr. Onur Özsoy 4/4/2018

İSTATİSTİK. Bölüm 1 Giriş. Ankara Üniversitesi SBF İstatistik 1 Ders Notları Prof. Dr. Onur Özsoy 4/4/2018 İSTATİSTİK Bölüm 1 Giriş 1 Bu Bölümde Anlatılacak Konular Bir Yönetici Neden İstatistik Bilmeli? Modern İstatistiğin Gelişimi İstatistiksel Düşünce ve Yönetim Tanımsal ve Yargısal İstatistik Data Türleri

Detaylı

İSTATİSTİK I. Giriş. Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar İSTATİSTİKLER

İSTATİSTİK I. Giriş. Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar İSTATİSTİKLER İSTATİSTİK I Bölüm 1 Temel Terimler ve Tanımlar 1 2 Giriş İSTATİSTİKLER Genel olarak araştırmalarda, büyük veri gruplarının içinden daha küçük veri grupları seçilerek büyük veri gruplarının hakkında bilgi

Detaylı

Ankara Üniversitesi, SBF İstatistik 2 Ders Notları Prof. Dr. Onur Özsoy 1

Ankara Üniversitesi, SBF İstatistik 2 Ders Notları Prof. Dr. Onur Özsoy 1 Ankara Üniversitesi, SBF İstatistik 2 Ders Notları Prof. Dr. Onur Özsoy 1 Population Belirli bir konudaki verilerin tamamıdır. Örnek Populasyonun belirli bir kesitidir. Parametre Populasyonla ilgili tanımsal

Detaylı

15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ

15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ 15. EKONOMİ GÖSTERGELERİ 15.1. Cari Fiyatlarla Sektörlerin Gayri Safi Katma Değer İçindeki Payı (%) - İktisadi Faaliyet Kollarına Göre Temel Fiyatlarla 2007 2008 Türkiye TR41 Türkiye TR41 Gayrisafi katma

Detaylı

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI

İSTATİSTİK STATISTICS (2+0) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK STATISTICS (+) Yrd.Doç.Dr. Nil TOPLAN SAÜ.MÜH. FAK. METALURJİ VE MALZEME MÜH. BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖĞRETİM YILI KONU BAŞLIKLARI :. İSTATİSTİĞE GİRİŞ. VERİLERİN DÜZENLENMESİ. MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ.

Detaylı

2008 yılında gıdaya ayrılan payda 1998 e göre düşüş gözlenirken ulaştırma harcamalarına ayrılan pay artmıştır

2008 yılında gıdaya ayrılan payda 1998 e göre düşüş gözlenirken ulaştırma harcamalarına ayrılan pay artmıştır Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi Haber Bülteni 2008 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Hanehalkı Tüketim Harcaması: 77/1 18 Kasım 2005 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI DİE nin yayınladığı 2003-2004

Detaylı

OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK

OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK OLASILIK TEORİSİ VE İSTATİSTİK İstatistik: Derslerimiz içinde bu sözcük iki anlamda kullanılacaktır. İlki ve en yaygın kullanılan biçimi rakamla elde edilen bilgilerin belli kuralarla anlaşılır ve yorumlanabilir

Detaylı

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ve 2. Hafta İstatistik Nedir? Bir tanım olarak istatistik; belirsizlik altında bir konuda karar verebilmek amacıyla, ilgilenilen konuya ilişkin verilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

12. Hafta Ders Notları GENEL TEKRAR

12. Hafta Ders Notları GENEL TEKRAR 12. Hafta Ders Notları GENEL TEKRAR A Veri Türleri Anakütle bir bütünü temsil ederken; örneklem, bir bütünün sadece bir kısmını temsil etmektedir. Anakütledeki gözlem sayısı N ile temsil edilirken; örneklemdeki

Detaylı

Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi. Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015

Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi. Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015 Devlet Planlama Örgütü 21 Aralık 2016 İstatistik ve Araştırma Dairesi Haber Bülteni HANEHALKI TÜKETİM HARCAMASI SONUÇLARI, 2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma

Detaylı

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can

SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER. Abdullah Can SPSS E GİRİŞ SPSS TE TEMEL İŞLEMLER SPSS in üzerinde işlem yapılabilecek iki ana ekran görünümü vardır. DATA VIEW (VERİ görünümü) VARIABLE VIEW (DEĞİŞKEN görünümü) 1 DATA VIEW (VERİ görünümü) İstatistiksel

Detaylı

Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II

Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II İstatistik Nedir? İstatistik kelimesi farklı anlamlar taşımaktadır. Bunlar; Genel anlamda; üretim, tüketim, nüfus, sağlık, eğitim, tarım,

Detaylı

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT

ĐSTATĐSTĐK. Okan ERYĐĞĐT ĐSTATĐSTĐK Okan ERYĐĞĐT Araştırmacı, istatistik yöntemlere daha işin başında başvurmalıdır, sonunda değil..! A. Bradford Hill, 1930 ĐSTATĐSTĐĞĐN AMAÇLARI Bilimsel araştırmalarda, araştırmacıya kullanılabilir

Detaylı

KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik -

KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik - KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik - 1 İstatistik Nedir? Belirli bir amaçla verilerin toplanması, düzenlenmesi, analiz edilerek yorumlanmasını sağlayan yöntemler topluluğudur. 2 İstatistik Kullanım

Detaylı

İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği İstatistik (tanımı, amacı) Dar anlamda istatistik Betimsel istatistik ve çıkarsamalı istatistik Temel kavramlar

Detaylı

Yapılan alan araştırması sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. ( ) ( ) ( ) ( )

Yapılan alan araştırması sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. ( ) ( ) ( ) ( ) İKİ DEĞİŞKENLİ OLASILIK Rassal bir deneme yapılmakta ve farklı iki olay ile ilgilenilmektedir. A 1, A 2,,A i olayları bağdaşmaz ve bütünü kapsayıcıdır. B 1, B 2,,B j olayları bağdaşmaz ve bütünü kapsayıcıdır.

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

En yüksek enflasyonu orta direk hissediyor

En yüksek enflasyonu orta direk hissediyor 02/10/2008 2008/17 BASIN BÜLTENİ En enflasyonu orta direk hissediyor Türkiye de ağustos itibariyle resmi enflasyon yüzde 11.77. Ancak nüfusun en fakir yüzde 20 lik kesimi enflasyonu yüzde 13.84 hissediyor.

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48 TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/48 Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Tüketici Güven Endeksi Sektörel Güven Endeksleri Küresel Yetişkin Tütün Araştırması Dış Ticaret Endeksleri

Detaylı

EYLÜL 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EYLÜL 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EYLÜL 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

2016 YILI AKTÜERLİK SINAVLARI: İSTATİSTİK OLASILIK

2016 YILI AKTÜERLİK SINAVLARI: İSTATİSTİK OLASILIK Soru 1 X rassal değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu x x, x> f ( x) = 0, dy. 1 werilmiş ve Y = rassal değişkeni tanımlamış ise, Y değişkenin 0< 1 X 1 y için olasılık yoğunluk fonksiyonu aşağıdaki

Detaylı

Ders 1 Minitab da Grafiksel Analiz-I

Ders 1 Minitab da Grafiksel Analiz-I ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 1 Minitab da Grafiksel Analiz-I İstatistik Nedir? İstatistik kelimesi ilk olarak Almanyada devlet anlamına gelen status kelimesine dayanılarak kullanılmaya

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği

İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği İSTATİSTİK MHN3120 Malzeme Mühendisliği CBÜ - Malzeme Mühendisliği Bölümü Ofis: Mühendislik Fakültesi A Blok Ofis no:311 Tel: 0 236 2012404 E-posta :emre.yalamac@cbu.edu.tr YARDIMCI KAYNAKLAR Mühendiler

Detaylı

İstatistik Nedir? Ders 1 Minitab da Grafiksel Analiz-I ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. İstatistiğin Konusu Olan Olaylar

İstatistik Nedir? Ders 1 Minitab da Grafiksel Analiz-I ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. İstatistiğin Konusu Olan Olaylar ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI İstatistik Nedir? İstatistik kelimesi ilk olarak Almanyada devlet anlamına gelen status kelimesine dayanılarak kullanılmaya başlanmıştır. Ders 1 Minitab da

Detaylı

HAZIRLAYAN. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde arttı.

HAZIRLAYAN. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerinde arttı. ÖZET MART AYI ENFLASYON RAPORU 03.04.2014 HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Arş. Gör. Hakan BEKTAŞ - İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü ÖZET Mart ayında Tüketici

Detaylı

ÜNİTE:1. İstatistiğin Tanımı, Temel Kavramlar ve İstatistik Eğitimi ÜNİTE:2. Veri Derleme, Düzenleme ve Grafiksel Çözümleme ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. İstatistiğin Tanımı, Temel Kavramlar ve İstatistik Eğitimi ÜNİTE:2. Veri Derleme, Düzenleme ve Grafiksel Çözümleme ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 İstatistiğin Tanımı, Temel Kavramlar ve İstatistik Eğitimi ÜNİTE:2 Veri Derleme, Düzenleme ve Grafiksel Çözümleme ÜNİTE:3 Ortalamalar, Değişkenlik ve Dağılma Ölçüleri ÜNİTE:4 Endeksler ÜNİTE:5

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 9. 1.13 3.13 5.13 7.13 9.13 7.1 9. 1.13 3.13 5.13 7.13 9.13 7.1 9. 1.13 3.13 5.13 7.13 9.13 7.1 9. 1.13 3.13 5.13 7.13 9.13 7.1 ÖZET Eylül ayında yıllık tüketici enflasyonu, puan azalarak yüzde, ya gerilemiştir.

Detaylı

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 02/10/2014 Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 1. Giriş Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; hanehalklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

2- VERİLERİN TOPLANMASI

2- VERİLERİN TOPLANMASI 2- VERİLERİN TOPLANMASI Bu bölümde yararlanılan kaynaklar: İşletme İstatistiğine Giriş (Prof. Dr. İsmail Hakkı Armutlulu) ve İşletme İstatistiğinin Temelleri (Bowerman, O Connell, Murphree, Orris Editör:

Detaylı

AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 EYLÜL 2017

AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 EYLÜL 2017 .... AĞUSTOS AYI FİYAT GELİŞMELERİ EYLÜL 17 ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde 1, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş

Detaylı

EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 EKİM 2017

EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 EKİM 2017 .... EYLÜL AYI FİYAT GELİŞMELERİ EKİM 17 ÖZET Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde 11, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu, işlenmemiş

Detaylı

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir

1.58 arasındaki her bir değeri alabileceği için sürekli bir 7.SUNUM Hatırlanacağı gibi, kesikli rassal değişkenler sonlu (örneğin; 0, 1, 2,...,10) veya sayılabilir sonsuzlukta (örneğin; 0, 1, 2,...) değerler alabilmektedir. Fakat birçok uygulamada, rassal değişkenin

Detaylı

İstatistiK. Yrd.Doç.Dr. Levent TERLEMEZ

İstatistiK. Yrd.Doç.Dr. Levent TERLEMEZ İstatistiK Yrd.Doç.Dr. Levent TERLEMEZ istatistik birimlerin ya da bireylerin sayılabilir, tartılabilir ve ölçülebilir özellikleri ile ilgili bilgilerin yani verilerin toplanması toplanan verilerin açık

Detaylı

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1

İSTATİSTİK II. Hipotez Testleri 1 İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1 1 Hipotez Testleri 1 1. Hipotez Testlerinin Esasları 2. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Büyük örnekler 3. Ortalama ile ilgili bir iddianın testi: Küçük örnekler

Detaylı

Araştırmada Evren ve Örnekleme

Araştırmada Evren ve Örnekleme 6. Bölüm Araştırmada Evren ve Örnekleme 1 İçerik Örnekleme Teorisinin Temel Kavramları Örnekleme Yapmayı Gerekli Kılan Nedenler Örnekleme Süreci Örnekleme Yöntemleri 2 1 Giriş Araştırma sonuçlarının geçerli,

Detaylı

HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 TEMMUZ 2017

HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 TEMMUZ 2017 .... HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ TEMMUZ 217 ÖZET Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde,27 oranında düşmüş ve yıllık enflasyon,2 puan azalarak yüzde 1, olmuştur. Bu dönemde, Aralık ayından bu yana yükselmekte

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. İzmir Bölge Müdürlüğü

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. İzmir Bölge Müdürlüğü Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Tüketici Güven Endeksi Sektörel Güven Endeksleri Perakende Satış Hacim Endeksi Sanayi Ciro Endeksi Sanayi Üretim Endeksi Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri Küçük

Detaylı

IİSTATIİSTIİK. Mustafa Sezer PEHLI VAN

IİSTATIİSTIİK. Mustafa Sezer PEHLI VAN IİSTATIİSTIİK Mustafa Sezer PEHLI VAN İstatistik nedir? İstatistik, veri anlamına gelir, İstatistik, sayılarla uğraşan bir bilim dalıdır, İstatistik, eksik bilgiler kullanarak doğru sonuçlara ulaştıran

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir.

İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME. Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. İSTATİSTİKSEL TAHMİNLEME Örneklem istatistiklerinden hareketle ana kütle parametreleri hakkında genelleme yapmaya istatistiksel tahminleme denir. 1 ŞEKİL: Evren uzay-örneklem uzay İstatistiksel tahmin

Detaylı

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI

2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 2018 Ocak ENFLASYON RAKAMLARI 5 Şubat 2018 Ocak 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Şubat 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

İstatistiğin hayatımızdaki yeri:

İstatistiğin hayatımızdaki yeri: İstatistiğe Giriş Başlangıç İstatistiğin hayatımızdaki yeri: Tüketilen elmalı turta oranı Henüz tüketilmemiş elmalı turta oranı İstatistiğin hayatımızdaki yeri: İstatistiğin hayatımızdaki yeri: İstatistiğin

Detaylı

Mühendislik Bilimleri için İstatistik. Hazırlayan. Muammer Nalbant

Mühendislik Bilimleri için İstatistik. Hazırlayan. Muammer Nalbant Mühendislik Bilimleri için İstatistik Hazırlayan Muammer Nalbant 1 Mühendislik Bilimleri İçin İstatistik Kurs Müfredatının Gözden Geçirilmesi 2 İmtihan ve Grup Projesi Sunuşu 4-5 Grup Oluşturma JMP ye

Detaylı

2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2015 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... .1.1.1.1.1.1.1.1 ÖZET Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde,7 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 7, e yükselmiştir. Haziran ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde de ifade edildiği üzere

Detaylı

Örneklem Dağılımları ve Merkezi Limit Teoremi

Örneklem Dağılımları ve Merkezi Limit Teoremi Örneklem Dağılımları ve Merkezi Limit Teoremi Çıkarımsal İstatistik (Inferential Statistics) : Örneklemden yola çıkarak ana kütleyle (popülasyonla) ilgili çıkarımlarda bulunmak (Smidt, 2001) İstatistiksel

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... . 1..13.13.13.13 1.13.1. 1..13.13.13.13 1.13.1. 1..13.13.13.13 1.13.1. 1..13.13.13.13 1.13.1 ÖZET Ağustos ayında yıllık tüketici enflasyonu, puan artarak yüzde 9,5 e yükselmiştir. Bu gelişmede gıda fiyatlarında

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... .1.1.1.1 ÖZET Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 1, oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,53 puan yükselerek yüzde,53 olmuştur. Aralık ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde ifade edildiği üzere,

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 1..13.13.13.13 1.13.1 1..13.13.13.13 1.13.1 1..13.13.13.13 1.13.1 1..13.13.13.13 1.13.1 ÖZET Ekim ayında yıllık tüketici enflasyonu,1 puan artarak yüzde,9 ya yükselmiştir. Gıda enflasyonunda kısmi bir

Detaylı

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş

Hipotez Testlerine Giriş. Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Hipotez Testlerine Giriş Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel

Detaylı

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1 İstatistik Temel Kavramlar 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Evren (Kitle/Yığın/Popülasyon) Herhangi bir gözlem ya da inceleme kapsamına giren obje ya da bireylerin oluşturduğu bütüne ya da gruba Evren veya

Detaylı

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar Su Ürünlerinde Temel İstatistik Ders 2: Tanımlar Karakter Araştırma yada istatistiksel analizde ele alınan ünitenin yapısal (morfolojik, fizyolojik, psikolojik, estetik, vb.) özellikleridir. Tüm karakterler

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı T.C. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri Neden Facebook, Twitter Tarzı Sosyal Paylaşım Sitelerine

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Ödev Çözümleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Ödev 1 Çözümleri 2 1. Bir sonucun

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 3.1 3.1 3.1 3.1 ÖZET Mart ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında düşüş kaydetmiş ve yıllık enflasyon 1,3 puan azalarak yüzde 7, olmuştur. Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde de ifade

Detaylı

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER Tanımlayıcı İstatistikler ve Grafikle Gösterim Grafik ve bir ölçüde tablolar değişkenlerin görsel bir özetini verirler. İdeal olarak burada değişkenlerin merkezi (ortalama) değerlerinin

Detaylı

2015 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU

2015 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU 2015 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 04.01.2016 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Dr. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Aralık ayında

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin

Detaylı

Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 2018

Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 2018 Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 21 [Type here] Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri 5 Haziran 21 Özet Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,3 puan yükselerek yüzde,

Detaylı

Parametrik Olmayan İstatistik

Parametrik Olmayan İstatistik Parametrik Olmayan İstatistik 2 Anakütlenin Karşılaştırılması İki Anakütlenin Karşılaştırılması Bağımsız Örnekler Eşleştirilmiş Örnekler Wilcoxon Mertebe Toplam Testi İşaret Testi Wilcoxon İşaretli Mertebe

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

2015 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU

2015 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU 2015 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.08.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Temmuz ayında Tüketici

Detaylı

A N A L İ Z. Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi. Furkan BEŞEL

A N A L İ Z. Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi. Furkan BEŞEL A N A L İ Z Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi Furkan BEŞEL Ağustos 2014 GİRİŞ Yaşam Memnuniyeti Araştırmasının (YMA) amacı TÜİK tarafından Bireyin genel mutluluk algısını,

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 KASIM 2017

EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ 6 KASIM 2017 1. 1. 1. 1. EKİM AYI FİYAT GELİŞMELERİ KASIM 1 ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon, puan yükselerek yüzde, olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu işlenmiş

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... .1.1.1.1 ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında azalmış ve yıllık enflasyon,7 puan düşüşle yüzde,5 olmuştur. Ağustos ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde de ifade edildiği üzere

Detaylı

TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 AĞUSTOS 2017

TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ 4 AĞUSTOS 2017 7. 7. 7. 7. TEMMUZ AYI FİYAT GELİŞMELERİ AĞUSTOS 17 ÖZET Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,11 puan azalarak yüzde,7 olmuştur. Bu dönemde, gıda enflasyonu taze

Detaylı

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017

2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 2017 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 5 Haziran 2017 Mayıs 2017 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Haziran 2017 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

2015 EKİM AYI ENFLASYON RAPORU

2015 EKİM AYI ENFLASYON RAPORU 2015 EKİM AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.11.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ekim ayında Tüketici

Detaylı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Toplum ve Örnek. Temel Araştırma Düzenleri. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek Temel Araştırma Düzenleri Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Toplum ve Örnek İstatistik, toplumdan kurallara uygun olarak,

Detaylı

HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ

HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 20 Aralık 2008 1 SUNUM PROGRAMI Hanehalkı bütçe anketi amaç, tarihçe, örnekleme yapısı, uygulama, yayımlama, temel tanım ve kavramlar Türkiye deki harcama yapısı 2 Amaç Tüketici

Detaylı

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015

2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 2015 Haziran ENFLASYON RAKAMLARI 3 Temmuz 2015 Haziran 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

OLASILIK VE İSTATİSTİK

OLASILIK VE İSTATİSTİK OLASILIK VE İSTATİSTİK PROBABILITY AND STATISTICS (3+0) Dersi verenler: Doç. Dr. Nil TOPLAN Yrd. Doç. Dr. Nuray CANİKOĞLU 1 DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ SAYISI KATKI Ara Sınav 1 60 Kısa Sınav 2 30

Detaylı

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ Lojistik Regresyon Analizini daha kolay izleyebilmek için bazı terimleri tanımlayalım: 1. Değişken (incelenen özellik): Bireyden bireye farklı değerler alabilen özellik, fenomen

Detaylı

Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi. BBY 606 Araştırma Yöntemleri

Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi. BBY 606 Araştırma Yöntemleri Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi BBY 606 Araştırma Yöntemleri 1 SPSS in açılması 2 SPSS programı 3 Veri giriş ekranı 4 Değişken giriş ekranı 5 Veri toplama Kayıtlardan yararlanarak Örneğin

Detaylı

Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Mart 2018

Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Mart 2018 Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Mart 21 [Type here] Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Mart 21 Özet Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde,73 oranında artmış ve yıllık enflasyon,9 puan gerileyerek yüzde 1,2 olmuştur.

Detaylı

Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Şubat 2018

Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri 6 Şubat 2018 Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Şubat 1 Özet Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon 1,57 puan gerileyerek yüzde,35 olmuştur. Enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde baz etkileri

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 11.1 11.1 11.1 11.1 ÖZET Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde,5 oranında artmış ve yıllık enflasyon,1 puanlık düşüşle yüzde 7, olmuştur. Kasım ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde ifade edildiği

Detaylı

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ

TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI İÇİN ENFLASYON DEĞERLERİNİN ANALİZİ www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRMA RAPOR 2015 TÜRKİYE DE FARKLI GELİR GRUPLARI

Detaylı

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır?

26.12.2013. Farklı iki ilaç(a,b) kullanan iki grupta kan pıhtılaşma zamanları farklı mıdır? 26.2.23 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, raslantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HĐPOTEZ TESTLERĐ denir. Sonuçların raslantıya bağlı olup

Detaylı

İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik

İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik 6.SUNUM İstatistik, genel olarak, rassal bir olayı (ya da deneyi) matematiksel olarak modellemek ve bu model yardımıyla, anakütlenin bilinmeyen karakteristik özellikleri (ortalama, varyans v.b. gibi) hakkında

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İÇİN İŞLETME İSTATİSTİĞİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İÇİN İŞLETME İSTATİSTİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ İÇİN İŞLETME İSTATİSTİĞİ Hafta 11 Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Karşılaştırma istatistiği Temel kavramlar: Örneklem ve evren:

Detaylı

2014 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU

2014 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU 2014 TEMMUZ AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 04.08.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Temmuz ayında Tüketici

Detaylı

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018

2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 2018 Nisan ENFLASYON RAKAMLARI 3 Mayıs 2018 Nisan 2018 Tüketici Fiyat Endeksi ne (TÜFE) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Mayıs 2018 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından aylık

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde,1 e yükselmiştir. Bu yükselişte enerji fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi belirleyici olurken temel enflasyon göstergeleri

Detaylı

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08

10. Bir ana kütle oranının tahmininde α = 0,05 ise kullanılan Z değeri nedir? A) 1,64 B) 1,84 C) 1,96 D) 2,28 E) 3,08 1. Tanımlanan ana kütleden rassal seçilen örneklemlerden hesaplanan istatistikler yardımı ile ilgili ana kütle parametrelerinin değerini araştırma sürecine ne ad verilir? A) İstatistiksel hata B) İstatistiksel

Detaylı

2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI

2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI 2008 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ 2008=100 TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ VE YOKSULLUK ENDEKSİ ÇALIŞMALARI 25 Şubat 2010 ENDEKS Zamana bağlı olarak değişim gösteren veriler daha çok endeks olarak adlandırılan ölçüm

Detaylı