Lityum Tetraborat Materyalinin Radyoluminesans ve Termoluminesans Özellikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Lityum Tetraborat Materyalinin Radyoluminesans ve Termoluminesans Özellikleri"

Transkript

1 Lityum Tetraborat Materyalinin Radyoluminesans ve Termoluminesans Özellikleri T.KARALI 1, A. KELEMEN 2, E. EKDAL 1, M. PROKIC 3 1 Ege Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü, Bornova, İzmir, Türkiye 2 Izotop Enstitüsü, HAS CRC P.O. Box 77, Budapeşte, Macaristan 3 Nükleer Bilimler Enstitüsü, Vinča, Belgrad, Sırbistan

2 Son yıllarda çevresel, personel ve klinik uygulamalarda kullanılmak üzere radyasyon dozimetrelerinin üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Enerji depolama verimi bir TL malzemenin üretilmesi ve karakterizasyonunda en önemli konulardan biridir. Aktivatörün seçimi, konsantrasyonu ve konak materyalin yapısı bu verimi etkileyen temel parametrelerdir.

3 Lityum tetraborat dozimetreler özellikle radyasyon dozimetrisinde, radyasyon terapisinde ve klinik uygulamalarda kullanılmaktadır. 7.3 etkin atom numarası ile doku eşdeğeri bir malzemedir. Bu özelliği dozimetreleri radyasyon tedavisinde foton enerjisinden bağımsız ölçümler için uygun kılmaktadır. Malzemelerin tavlama işlemlerine yanıtları, ışıma eğrisinin karakteristikleri, nemin ve sönümlenmenin etkisi, ışık duyarlılığı ve foton doz yanıtı gibi önemli özellikleri incelenmektedir. Mn katkılı LTB malzemeler, radyasyon dozu ölçümlerinde kullanılmak için üretilen ilk TL fosforlardandır. Fakat düşük TL duyarlılığı göstermektedir. Mn ın emisyonu 600nm dalgaboyunda olup bu değer çoğu PM tüpün ideal dalgaboyu bölgesinden çok uzaktır.

4 TL malzemelerin hazırlanmasındaki farklı yöntemler, farklı TL karakteristiklerine (ışıma eğrisinin şekli, TL duyarlılığı, lineerlik gibi) sahip olmalarına yol açar. TL özellikleri iyi malzemeler üretebilmek için Cu-In; Cu- In-Ag; Cu-Ag-P gibi iki veya daha fazla katkı içeren sinterlenmiş LTB malzemeler geliştirilmektedir. Katkılı LTB kristaller, Li ve B içeriklerinden dolayı nötron dedeksiyonunda kullanılma potansiyele sahiptir (Li ve B nötron yakalama tesir kesiti büyük).

5 Bunun yanında düşük malzeme yoğunluğu ve düşük etkin atom numalarından dolayı gama ışını dedeksiyonunda verimleri düşüktür. Radioluminesans spektrum çalışmaları Ag iyonlarının 280 nm, bakır iyonlarının 370 nm de emisyon verdiklerini göstermiştir. Optiksel transmisyon çalışmaları, katkısız kristaller 167nm de cut-off dalgaboyu gösterirken katkılı LTB örneklerin geçiş spektrumlarının 200nm civarında cut-off dalgaboyuna ulaştıklarını göstermiştir. Borat dozimetreler araştırmada ve uygulamada yıllardır kullanılmasına rağmen radyasyon dozunun ölçülmesindeki TL mekanizması henüz tam olarak bilinmemektedir. TL özelliklerinin geliştirilmesinde yük dengesinin sağlanması için LTB farklı iyonlarla katkılama çalışmaları yapılmaktadır.

6 Bir dozimetrik malzemenin TL verimi: Bir dozimetrik malzemenin TL verimi birkaç faktör tarafından belirlenmektedir: 1. Yük tuzaklama verimi 2. Işınımlı yeniden birleşme olasılığı 3. Işınımlı olmayan süreçlerde kaybedilen enerji miktarı İlk iki faktörün katkı çeşidi ve katkı konsantrasyon miktarı ile kontrol edildiği düşünülmektedir. Üçüncü faktör ise kristal örgü özellikleri ile ilgilidir. TL materyalleri ışınlama sırasında da bir ışıma yapmaktadırlar, ki buna radyolüminesans diyoruz. RL intesitesi de yine TL verimini belirleyen 3 parametre ile belirlenmektedir.

7 N: ışınlama sırasında örnekte oluşturulan serbest yük taşıyıcılarının sayısı n T : ışınlama sırasında tuzaklanan yüklerin sayısı n R : ışınımlı yeniden birleşme yapan yük taşıyıcı sayısı n NR :ışınımsız yeniden birleşme yapan yük taşıyıcı sayısı N=n T +n R +n NR Tuzaklama verimi Q=n T /N olarak yazılabilir. Malzemenin ısıtılması sırasında (TL) önceden tuzaklanan tüm yüklerde ya ışınımlı yada ışınımsız olarak rekombinasyon merkezleri ile birleşecektir.

8 Işınımlı ve ışınımsız yeniden birleşme sayıları; t R ve t NR olsun, yani n T = t R + t NR Basit TL modelde olduğu gibi termal sönümlemenin olmadığını ve ışınımlı ve ışınımsız rekombinasyon sayılarının ışınlama ve ısıtma sırasında aynı olduğunu kabul edelim n NR =kn R ve t NR =kt R Burada k ışınımlı ve ışınımsız geçişlerin oranını karakterize eden bilinmeyen bir faktördür. Tuzaklama verimi; Q=(t R +t NR )/(t R +t NR +n R +n NR )= (1+k)t R /(1+k)(t R +n R )=t R /(t R +n R ) t R lineer ısıtma sırasındaki ışınımlı geçişlerin sayısı olduğu için, örnekten yayınlanan toplam TL ile orantılı n R ışınlama sırasında örnekten yayınlanan toplam RL ile orantılı Bu şekilde T ve R yi ölçerek bir örneğin yük tuzaklama verimini (Q=T/T+R) karakterize eden bir nicelik elde ederiz. Q değerleri örneğin TL duyarlıllığı ile doğrudan ilgili değildir, fakat aynı konak örgü kullanıldığında yüksek tuzaklama verimine sahip materyalin daha yüksek TL şiddeti vereceğini söyleyebiliriz.

9 Materyal ve Yöntem Bu çalışmada, radyasyon doz ölçümünde kullanılmak üzere geliştirilen, Cu ve Cu, Ag, P ile katkılanan iki farklı malzemenin TL ve RL verimleri incelenmiştir. Cu, Ag ve P katkılı LTB malzemeler oldukça karmaşık TL malzemelerdir. Çünkü ışıma eğrilerinin şekli ve TL şiddetleri, hazırlanma yönteminden, temel kimyasal saflığından, katılaştırma sıcaklığından etkilendiği kadar aktivatör ve coactivator konsantrasyonlarından oldukça etkilenmektedir. Çalışmada kullanılan sinterlenmiş LTB örnekleri Belgrad daki Nükleer Bilimler Enstitüsü nde hazırlanmış ve geliştirilmiştir. 4mm çapındaki ve 0.9mm kalınlığındaki tabletler, mikrometre arasındaki tanecik boyutu kullanılarak hazırlanmıştır. Sinterleme atmosfer basncında 850 o C sıcaklıkta yapılmıştır. Yüksek nem gibi çevresel etkenlerin bu yöntemle hazırlanan katı LTB ları etkilemediği görülmüştür. Cu, Ag ve P konsantrasyonları sırasıyla ağırlık olarak %0.03, %0.03 ve %0.8 dir.

10 Radyolüminesans-Termolüminesans ölçüm sistemi

11 Radyolüminesans-Termolüminesans ölçüm sistemi Dozimetrelerin Termolüminesans verimlerini belirlemek için Radyolüminesans- Termolüminesans ölçüm sistemi kullanılmıştır. Özel olarak dizayn edilmiş olan ölçüm sistemi hem ışınlama hemde foton sayım işlemlerini aynı anda yapabilmektedir. Işınlama ve TL ölçümleri örnek sabit tutularak yapıldığından foton deteksiyon geometrisi sabit kalmaktadır. Işınlamalar örnekten 5 cm uzaklığa monte edilen Sr-90 kaynağı ile yapılmıştır. Doz hızı 0.5 mgy/s. TL ışıma eğrileri ışınlamadan 1 dak sonra 2 o C/s ısıtma hızı ile kaydedilmiştir. RL sonuçları için ışınlama sırasında malzemelerden yayınlanan toplam lüminesans kaydedilmiştir. TL sonuçları için, ışınlamayı takiben elde edilen glow piklerin integrasyonu alınmıştır.

12 Cu ve Cu, Ag, P ile katkılanmış LTB materyalinin ışıma egrileri

13 Toplam TL siddeti Toplam TL Siddeti Li 2 B 4 O 7 :Cu,Ag,P Li 2 B 4 O 7 :Cu Doz (Gy) Doz (Gy) Cu,Ag,P ve Cu katkılı LTB materyalerinin doz-yanıt eğrileri

14 Cu ve Cu, Ag ve P katkılı LTB örneği ile Radiolüminesans

15 ÖRNEK RL TL1 TL2 TL=TL1+TL2 TL+RL TL/TL+ RL TL1/TL +RL TL2/TL +RL Li 2 B 4 O 7 :Cu 2E ,82E+05 2,79E+05 1,93E+06 0,14 0,05 0,09 Li 2 B 4 O 7 :Cu,Ag,P 2E+06 1,49E+05 5,21E+05 6,70E+05 2,72E+06 0,25 0,05 0,19 Mg B 4 O 7 :Dy,Na 2E ,98E+06 1,98E+06 4,01E+06 0,49 0,00 0,49 Mg 2 SiO 4 :Tb 7E ,93E+07 3,93E+07 4,67E+07 0,84 0,00 0,84 CaSO 4 :Dy,Li 4E+06 7,56E+05 7,79E+06 8,55E+06 1,25E+07 0,68 0,06 0,62 0,90 0,80 0,70 0,60 0,50 0,40 0,30 0,20 0,10 0,00 LTB_Cu LTB_Cu_Ag_P MBO_Dy_Na MgSiO_Tb CaSO4_Dy_Li LTB materyallerinin TL verimleri ve bazı TL materyaller ile karşılaştırılması

16 SONUÇLAR TL intensitelerine bakıldığında 3 farklı iyon ile katkılanan LTB nin radyasyona daha duyarlı olduğu görülmektedir. LTB ye Cu katkısının yanında Ag ve P iyonlarının da katkılanması düşük sıcaklıktaki kararsız pikte bir farklılık yapmazken, ana dozimetrik pikin duyarlığını yaklaşık 2 kez arttırmıştır. Örneklerin radyasyon doz yanıtları, ölçülen doz aralığında (10 mgy-10gy) doğrusaldır. Örneklerin yayınladığı RL, ışınlama sırasında sığ tuzakların aynı zamanda boşalması nedeniyle ölçüm başlangıcında bir miktar artış göstermektedir. Fakat ışınlama ile tuzakların doldurulma hızı, boşalmaya göre cok daha hızlı olduğundan kısa bıir zaman sonra RL şiddeti sabit hale gelmektedir. Örneklerin TL verimleri tuzaklama kapasitelerinin bir ölçüsüdür. Bu şekilde yapılan ölçümler ile yüksek duyarlılıklı bir TL dozimetresi elde edilip edilemediği kolaylıkla test edilebilir. Ayrıca malzemede oluşan ışınımlı ve ışınımsız geçişler konusunda da bilgi elde edilebilmektedir.

17 Kaynaklar Furetta, C., Prokic, M., Salomon, R., Prokic, V. and Kitis, G., Dosimetric characteristics of tissue equivalent thermoluminescence solid TL detectors based on lithium borate. Nuclear Instrument and Methods in Physics Research A, 456, Ishii M, Kuwano Y, Asaba S, Asai T, Kawamura M, Senguttuvan N, Hayashi T, Koboyashi M, Nikl M, Hosoya S, Sakai K, Adachi T, Oku T and Shimizu H.M., Luminescence of doped lithium tetraborate single crystals and glass. Radiation Measurements, 38 (4-6), Peto, A., 1996, Relative yields of radioluminescence and thermoluminescence in several TL phosphors, 65 (1-4) Kitis, G., Furetta, C., Prokic, M. and Prokic, V., Kinetic parameters of some tissue equivalent thermoluminescence materials. J. Phys. D: Appl. Phys., 33, Takenaga, M., Yamamoto, O., Yamashita, T., Preparation and characteristics of Li2B4O7:Cu phosphor. Nucl. Instr. Meth. 175, Kelemen, A., Holovey V., Ignatovych M., 2008, Relative yields of radioluminescence and thermoluminescence in manganese and silver doped lithium tetraborate phosphors. Radiation Measurements, 43,

18 TEŞEKKÜRLER

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 18 (2018) 011103 (67-74) AKU J. Sci. Eng. 18 (2018) 011103 (67-74)

Detaylı

CURRICULUM VITAE. University of Gaziantep, Department of Engineering Physics, September, 2004-2009 (PhD)

CURRICULUM VITAE. University of Gaziantep, Department of Engineering Physics, September, 2004-2009 (PhD) CURRICULUM VITAE Name: Vural Emir KAFADAR Born : İskenderun, June 24th, 1978 M. Status: Married with Feyza Nur EDUCATION University of Gaziantep, Department of Engineering Physics, September, 2004-2009

Detaylı

AMETĠST 'ĠN TERMOLÜMĠNESANS VE OPTĠKSEL ÖZELLĠKLERĠNĠN ARAġTIRILMASI SERA ĠFLAZOĞLU HASAN YÜREK ADĠL CANIMOĞLU

AMETĠST 'ĠN TERMOLÜMĠNESANS VE OPTĠKSEL ÖZELLĠKLERĠNĠN ARAġTIRILMASI SERA ĠFLAZOĞLU HASAN YÜREK ADĠL CANIMOĞLU AMETĠST 'ĠN TERMOLÜMĠNESANS VE OPTĠKSEL ÖZELLĠKLERĠNĠN ARAġTIRILMASI SERA ĠFLAZOĞLU HASAN YÜREK ADĠL CANIMOĞLU Niğde Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, Niğde GĠRĠġ Doğal radyasyonun olduğu

Detaylı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı 1 Adı Soyadı: No: 4 Ocak 2018 İmza: Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan 101537 Radyasyon Fiziği Final Sınavı Soru 1) 0,1 gram tabii rutheryum bir araştırma reaktöründe reaktör çekirdeği yüzeyinde

Detaylı

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK 2 3 4 Termolüminesans (TL) Tekniği TL Tekniği ile Tarihlendirme

Detaylı

Li 2 B 4 O 7 :Cu Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonunun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi

Li 2 B 4 O 7 :Cu Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonunun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi SDU Journal of Science (E-Journal), 2014, 9 (2): 186-193 Li 2 B 4 O 7 :Cu Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonunun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi

Detaylı

S. SÖNMEZ a, F.M. EMEN b, A. EGE c, E. EKDAL d, K. OCAKOĞLU e, T. KARALI d, N. KÜLCÜ a

S. SÖNMEZ a, F.M. EMEN b, A. EGE c, E. EKDAL d, K. OCAKOĞLU e, T. KARALI d, N. KÜLCÜ a S. SÖNMEZ a, F.M. EMEN b, A. EGE c, E. EKDAL d, K. OCAKOĞLU e, T. KARALI d, N. KÜLCÜ a a Mersin Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,Kimya Bölümü, MERSİN b Kırklareli Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz

Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümü Dozimetrik Malzeme Olarak Ametistin Termolüminesans Özelliklerinin Belirlenmesiz N. NUR, Z. YEĞĠNGĠL, T. DOĞAN LÜMĠNESANS DOZĠMETRĠ KONGRESĠ - IV Gaziantep Üniversitesi,

Detaylı

TL Malzemelerde Parçacık Boyutunun Dozimetrelerin TL Hassaslığı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

TL Malzemelerde Parçacık Boyutunun Dozimetrelerin TL Hassaslığı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi TL Malzemelerde Parçacık Boyutunun Dozimetrelerin TL Hassaslığı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi A.Necmeddin YAZICI ve V.Emir KAFADAR Gaziantep Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü, Gaziantep Prof.Dr.

Detaylı

Seydişehir Alüminasında Gözlemlenen Feding Olayının Tünel Mekanizması ile Açıklanması

Seydişehir Alüminasında Gözlemlenen Feding Olayının Tünel Mekanizması ile Açıklanması Seydişehir Alüminasında Gözlemlenen Feding Olayının Tünel Mekanizması ile Açıklanması Erdem UZUN 1, Yasemin YILDIZ YARAR 2, A. Necmeddin YAZICI 3 1 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik

Detaylı

LÜMİNESANS MATERYALLER

LÜMİNESANS MATERYALLER LÜMİNESANS MATERYALLER Temel Prensipler, Uygulama Alanları, Işıldama Eğrisi Özellikleri Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara. Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Enerji seviyeleri Pauli

Detaylı

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Haluk YÜCEL 101516 DERS RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ DEDEKTÖRLERİN TEMEL PERFORMANS ÖZELLİKLERİ -Enerji Ayırım Gücü -Uzaysal Ayırma

Detaylı

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI OSL (OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS) TARİHLENDİRME DENEY FÖYÜ 1. GENEL BİLGİ: Tarihlendirme için kullanılan materyaller doğal ortamlarında ışık veya ısı gibi uyarıcılardan

Detaylı

Hidrotermal Yöntemle Hazırlanan SrZnMgSi 2 O 7 :Mn Işıldarının Termolüminesans Özellikleri

Hidrotermal Yöntemle Hazırlanan SrZnMgSi 2 O 7 :Mn Işıldarının Termolüminesans Özellikleri Hidrotermal Yöntemle Hazırlanan SrZnMgSi 2 O 7 :Mn Işıldarının ermolüminesans Özellikleri F.M. EMEN, A. EGE, E. EKDAL, S. SÖNMEZ, R. ALINKAYA, L.ÜRKLER, N. KÜLCÜ a Kırklareli Üniversitesi, Fen-Edeiyat

Detaylı

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ Ankara Üniversitesi Nükleer RADYASYON DOZU 1. Activite: Verilen bir zaman içersindeki parçalanma sayısı A. Becquerel 1 parçalanma / saniye Radyoaktif Çekirdek Saniyede bir parçalanma

Detaylı

Epsilon Landauer Hakkında. OSL Nedir? Neden OSL? Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım. Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu.

Epsilon Landauer Hakkında. OSL Nedir? Neden OSL? Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım. Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu. İçindekiler Epsilon Landauer Hakkında 2 OSL Nedir? 5 Neden OSL? 7 Kişisel Dozimetre Sistemi Kullanım 11 Kişisel Dozimetre Değerlendirme ve Doz Raporu 12 OSL Teknolojisi 15 Dozimetre Teknolojilerinin Karşılaştırılması

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI

SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI SANAEM İKİNCİL STANDART DOZİMETRİ LABORATUVARI Dr. Çiğdem YILDIZ Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölüm Başkanı Proje (2011-2017) Proje Adı: Türkiye nin Radyasyondan Korunmada

Detaylı

LiF:Mg,Ti (TD-100) TERMOLÜMİNESANS DOZİMETRESİNİN VE XR-QA2 RADYOKROMİK FİLM DOZİMETRESİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİ *

LiF:Mg,Ti (TD-100) TERMOLÜMİNESANS DOZİMETRESİNİN VE XR-QA2 RADYOKROMİK FİLM DOZİMETRESİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİ * LiF:Mg,Ti (TD-100) TERMOLÜMİNESANS DOZİMETRESİNİN VE XR-QA2 RADYOKROMİK FİLM DOZİMETRESİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİ * Dosimetric Properties of LiF:Mg,Ti (TLD-100) Thermoluminescent Dosimeter and XR-QA2

Detaylı

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ GAZLI (İyon odası, Orantılı, G-M ded.) SİNTİLASYON YARIİLETKEN KALORİMETRİK BULUT /KABARCIK(Bubble) Kıvılcım(Spark) Odacıkları-YEF NÖTRON Dedektörleri ÇERENKOV Portal Monitörler Duman(smoke) dedektör Nükleer

Detaylı

Işıldar malzemeler günlük yaşamda aydınlatma ve monitör tüpleri, tıpta tomografi cihazları, dişçilik, güvenlik ve uyarı sistemleri ve dozimetreler

Işıldar malzemeler günlük yaşamda aydınlatma ve monitör tüpleri, tıpta tomografi cihazları, dişçilik, güvenlik ve uyarı sistemleri ve dozimetreler Işıldar malemeler günlük aşamda adınlatma ve monitör tüpleri, tıpta tomografi cihaları, dişçilik, güvenlik ve uarı sistemleri ve doimetreler gibi oldukça geniş ugulama alanlarına sahiptir. Işıldarların

Detaylı

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME TIBBİ RADYOFİZİK UZMAN HALİL KÜÇÜCÜK Acıbadem Kozyatağı Hastanesi IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) Gelişmiş

Detaylı

BOR MİNERALİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİNİN ÇALIŞILMASI

BOR MİNERALİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİNİN ÇALIŞILMASI Çukurova Üniversitesi BOR MİNERALİNİN DOZİMETRİK ÖZELLİKLERİNİN ÇALIŞILMASI Mehmet YÜKSEL Fizik Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Bor ve Bor Mineralleri Deneysel Çalışmalar Termolüminesans Yöntemi İÇERİK

Detaylı

Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi

Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi Ülkü Rabia YÜCE, Semra Tepe ÇAM LÜMİ-DOZ IV Lüminesans Dozimetri Kongresi M.Ö. 2000 yılında Anadolu'ya gelen Hitit'lerin kurduğu ilk

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BİLDİRİLER

EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BİLDİRİLER EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BİLDİRİLER 1) KUMRU M.N., Katılarda Radyum Konsantrasyonunun Belirlenmesinde Optimum Koşulların Araştırılması, 10.Ulusal

Detaylı

BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU

BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU BĠR BETA KAYNAĞININ LÜMĠNESANS ÖLÇÜMLERĠ ĠÇĠN KALĠBRASYONU Ş. KAYA, K. DURUER, B. KOZANLILAR, H.Y. GÖKSU Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye sule.kaya@ankara.edu.tr LÜMİDOZ

Detaylı

Kişisel dozimetre nedir?

Kişisel dozimetre nedir? TEKNİKERLERE YÖNELİK BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SİSTEMLERİNDE RADYASYONDAN KORUNMA VE PERFORMANS TESTLERİ BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ 24-25 Ocak 2014 KİŞİSEL DOZİMETRİ SİSTEMİ VE DOZİMETRE KULLANIMI Erinç REYHANİOĞLU

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Y Ö N E T İ M K U R U L U K A R A R I

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Y Ö N E T İ M K U R U L U K A R A R I Toplantı Sayısı: 1 Karar Sayısı: 1 Toplantı Tarihi: 13.01.2015 Yüksek lisans tezini tamamlayarak 12.01.2015 tarihinde Enstitüye sunan ve 30.12.2014 tarihli yüksek lisans tez sınavında başarılı bulunan

Detaylı

Sigma 29, 25-34, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi MODELLING OF THERMOLUMINESCENCE TRAP ENERGY LEVELS OF SEYDİŞEHİR ALUMUNA

Sigma 29, 25-34, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi MODELLING OF THERMOLUMINESCENCE TRAP ENERGY LEVELS OF SEYDİŞEHİR ALUMUNA Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 29, 25-34, 2011 Research Article / Araştırma Makalesi MODELLING OF THERMOLUMINESCENCE TRAP ENERGY LEVELS OF SEYDİŞEHİR

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Necmettin NUR AMETİSTLERİN TERMOLÜMİNESANS YÖNTEMİYLE DOZİMETRİK KARAKTERİSTİĞİNİN ANALİZ EDİLMESİ FİZİK ANABİLİM DALI ADANA, 2010 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ

ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ ÇUKUROVA ÜNĠVERSĠTESĠ FEN EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ FĠZĠK BÖLÜMÜ Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü Lisans Öğrenci Laboratuvarları Temel Mekanik Laboratuvarı Elektrik ve Manyetizma Laboratuvarı

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

Nadir Toprak Elementleri (Eu, Er, Dy, Sm) ile Katkılandırılmış Stronsiyum Boralüminat Seramiklerinin Sentezi ve Lüminesans Özelliklerinin İncelenmesi

Nadir Toprak Elementleri (Eu, Er, Dy, Sm) ile Katkılandırılmış Stronsiyum Boralüminat Seramiklerinin Sentezi ve Lüminesans Özelliklerinin İncelenmesi Nadir Toprak Elementleri (Eu, Er, Dy, Sm) ile Katkılandırılmış Stronsiyum Boralüminat Seramiklerinin Sentezi ve Lüminesans Özelliklerinin İncelenmesi M. AYVACIKLI, Ġ.ġABĠKOĞLU, A.EGE, N.CAN Celal Bayar

Detaylı

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI Selim AYDIN-Tuncay TUNA TAEK SANAEM-ÇNAEM 2017 ÇALIŞMANIN

Detaylı

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ

RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ RETROSPEKTİF DOZİMETRE UYGULAMA LABORATUARI BİREYSEL DOZİMETRİ DENEY FÖYÜ 1. GENEL BİLGİ Bireysel Dozimetreler Pasif Dozimetreler: Radyasyon dozunun, anlık olarak değil, daha sonra yapılan bazı işlemler

Detaylı

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti

Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti 1. ULUSAL RADYASYONDAN KORUNMA KONGRESİ 19-21 Kasım 2015 Türkiye de Kişisel Dozimetri Hizmeti Dr. Çiğdem YILDIZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Sağlık Fiziği Bölümü

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

LiF termolüminesans dozimetrelerin gama ışınları ile kalibrasyonu

LiF termolüminesans dozimetrelerin gama ışınları ile kalibrasyonu Türk Onkoloji Dergisi 2012;27(1):24-28 doi: 10.5505/tjoncol.2012.714 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE LiF termolüminesans dozimetrelerin gama ışınları ile kalibrasyonu Calibration of gamma rays with LiF

Detaylı

Diş ve Kemik Örneklerinin Lüminesans Tekniklerde Geriye dönük ( Retrospektif ) Dozimetre Olarak Kullanımının Geliştirilmesi

Diş ve Kemik Örneklerinin Lüminesans Tekniklerde Geriye dönük ( Retrospektif ) Dozimetre Olarak Kullanımının Geliştirilmesi Diş ve Kemik Örneklerinin Lüminesans Tekniklerde Geriye dönük ( Retrospektif ) Dozimetre Olarak Kullanımının Geliştirilmesi Doktora tezi Ülkü Rabia YÜCE Danışman : Yrd. Doç. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi

Detaylı

X-Işınları. 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan.

X-Işınları. 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan. X-Işınları 8. Ders: X-ray resonant magnetic scattering (XRMS) Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-ray

Detaylı

Rana KİBAR. Fizik Anabilim Dalı

Rana KİBAR. Fizik Anabilim Dalı EGE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ (DOKTORA TEZİ) FARKLI METAL İYONLARI İLE BOMBALANAN SrTiO 3 KRİSTALİNİN VE BAZI MİNERALLERİN NÜKLEER VE DİĞER YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Rana KİBAR Fizik Anabilim

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS DOĞAL KUVARS MİNERALİNİN TERMOLÜMİNESANS ÖZELLİKLERİ VE KİNETİK PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Raziye AKKAYA FİZİK ANABİLİM DALI ADIYAMAN

Detaylı

Türkiye de Nükleer Fizik Eğitimi. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, 35100, Bornova, İzmir, TÜRKİYE

Türkiye de Nükleer Fizik Eğitimi. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, 35100, Bornova, İzmir, TÜRKİYE Türkiye de Nükleer Fizik Eğitimi Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, 35100, Bornova, İzmir, TÜRKİYE Turkey-Ukraine Nuclear Education Cooperation Workshop 20-21 February 2017 Türkiye de nükleer

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NE 2006K-120470 No lu YUUP Projesi Kapsamında temin edilecek olan teknik sartname dökünanı numarası ile verilen KİŞİSEL PASİF DOZİMETRE

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BĠLĠMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BĠLDĠRĠLER

EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BĠLĠMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BĠLDĠRĠLER EGE ÜNİVERSİTESİ NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSAL BĠLĠMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BĠLDĠRĠLER 1) KUMRU M.N., Katılarda Radyum Konsantrasyonunun Belirlenmesinde Optimum Koşulların Araştırılması, 10.Ulusal

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK DEĞERLENDİRMESİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ İçerik Türkiye de Radyasyon Kaynakları Radyasyona Maruz Kalma Çeşitleri Temel Güvenlik Standartları Doz Sınırları

Detaylı

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Birçok çekirdek nötron yakalama ile β - yayınlayarak bozunuma uğrar. Bu bozunum sonucu nötron protona dönüşür

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 5. Akademik Unvanlar Yardımcı Doçentlik Tarihi : - Doçentlik Tarihi : Profesörlük Tarihi : -

ÖZGEÇMİŞ. 5. Akademik Unvanlar Yardımcı Doçentlik Tarihi : - Doçentlik Tarihi : Profesörlük Tarihi : - ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Mehmet AYVACIKLI 2. Doğum Tarihi : 31.10.1976 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fizik Celal Bayar Üniversitesi 1998 Y. Lisans Fizik Celal

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 011104 (56-65) AKU J. Sci. Eng. 17 (2017) 011104 (56-65)

Detaylı

7.1. Articles Published in Journals Indexed by SCI (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

7.1. Articles Published in Journals Indexed by SCI (SCI & SSCI & Arts and Humanities) CURRICULUM VITAE 1. Name Surname : Mehmet AYVACIKLI 2. Day of Birth : 31.10.1976 3. Title : Assoc. Prof. Dr. 4. Educational Status : Degree Department University Year Undergraduate Faculty of Arts & Sciences

Detaylı

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Bölüm 3. Örgü Titreşimleri: Termal, Akustik ve Optik Özellikler Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE 1 Bir Boyutlu İki Atomlu Örgü Titreşimleri M 2

Detaylı

LiF:MgCuNaSi Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi

LiF:MgCuNaSi Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi SDU Journal of Science (E-Journal), 2014, 9 (2): 177-185 LiF:MgCuNaSi Termolüminesans Dedektörün Farklı Enerjilerdeki Fotonlara Karşı Dedektör Cevap Fonksiyonun Monte Carlo Yöntemiyle İncelenmesi Bünyamin

Detaylı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı Yücel AKDENİZ Acıbadem Adana Hastanesi TG50 Lif ortası geçirgenliği full height of

Detaylı

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI HER ATOMUN YÖRÜNGE ZARFLARINDA (K,L,M,..) BULUNABİLECEK MAKSİMUM ELEKTRON SAYISI 2n 2 FORMÜLÜ İLE BULUNABİLİR. SON YÖRÜNGE ZARFINDA EN ÇOK 8 ELEKTRON BULUNUR. Helyum atomu BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

Detaylı

TERBİYUM KATKILI Mg 2 SiO 4 FOSFORUNUN TERMOLÜMİNESANS KİNETİK PARAMETRELERİNİN IŞIMA EĞRİSİ AYRIŞTIRMA YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

TERBİYUM KATKILI Mg 2 SiO 4 FOSFORUNUN TERMOLÜMİNESANS KİNETİK PARAMETRELERİNİN IŞIMA EĞRİSİ AYRIŞTIRMA YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ T.C. ADNAN ENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİ DALI 2014-YL-079 TERBİYU KATKILI g 2 SiO 4 FOSFORUNUN TEROLÜİNESANS KİNETİK PARAETRELERİNİN IŞIA EĞRİSİ AYRIŞTIRA YÖNTEİ İLE İNCELENESİ

Detaylı

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Murat OKUTAN XIV. Medikal Fizik Kongresi 21-24 Kasım 2013 ANTALYA

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması Türkay TOKLU 1, Bahar DİRİCAN 2, Necdet ASLAN 1 1 Yeditepe Üniversitesi, Fizik Bölümü 2 Gülhane Askeri Tıp Akademisi,

Detaylı

Mersin Kuvars Kumunun X-Işınları ile Termoluminesans Özelliklerinin Çalışılması

Mersin Kuvars Kumunun X-Işınları ile Termoluminesans Özelliklerinin Çalışılması SDU Journal of Science (E-Journal), 2014, 9 (2): 71-78 Mersin Kuvars Kumunun X-Işınları ile Termoluminesans Özelliklerinin Çalışılması İlbilge Özsu 1, Kasım Kurt 2,* 1 Ege Üniversitesi, Beden Eğitimi ve

Detaylı

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013 Alaşımlı protez malzemelerinin radyoterapide 6 MV X ışını dozlarına etkisinin Collapsed Cone ve GAMOS Monte Carlo algoritmaları ile hesaplanması, film dozimetri ile karşılaştırılması Doğukan Akçay¹, Fadime

Detaylı

Ş ü ç ö Ü ç ö ö ç ç ö ç ö ç ü ü ç ü ü ç ç ç ç » Ğ Ğ ü ç ü ç ü ç ç ü ç ç ç ç ç ö ç ü ö çü ü ö «ç ü ç ö ç ü ç ç ç ü Ğ ç ü Üç ü ç Ü «ö ö ü ç ü ç ö ö ç Ö ç ç ü ö ç ö ü Ç Ğ ç ç ç ü Ğ ö ç» Ğ ç ç ö ç Ş Ç Ş Ş

Detaylı

Lineer Enerji Transferi (LET) ve Rölatif Biyolojik Etkinin (RBE) Radyobiyolojik Önemi

Lineer Enerji Transferi (LET) ve Rölatif Biyolojik Etkinin (RBE) Radyobiyolojik Önemi Lineer Enerji Transferi (LET) ve Rölatif Biyolojik Etkinin (RBE) Radyobiyolojik Önemi Klinik Radyobiyoloji Kursu 19-20 Şubat 2010 Dr. Serra Kamer serra.kamer@ege.edu.tr Radyosensitiviteyi Etkileyen Fiziksel

Detaylı

Curriculum Vitae. : Education. Publications

Curriculum Vitae. :  Education. Publications Curriculum Vitae Title Name Surname E-mail Phone Fax Adress Affiliation Position Degrees B.Sc. June 2003 M.Sc. August 2008 Ph.D. August 2013 : Dr. Mehmet Yüksel : myuksel@cu.edu.tr, mehmetyuksel1980@gmail.com

Detaylı

DOĞAL AMETİST VE DİASPOR KRİSTALLERİNİN OPTİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

DOĞAL AMETİST VE DİASPOR KRİSTALLERİNİN OPTİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ DOĞAL AMETİST VE DİASPOR KRİSTALLERİNİN OPTİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Arzu (TÜRKLER) EGE *, Elçin EKDAL *, Murat HATİPOĞLU **, Gonca Güzin DAMAT **, Turgay KARALI * * Ege Üniversitesi, Nükleer Bilimler

Detaylı

Radyasyon Tespiti ve Ölçümü

Radyasyon Tespiti ve Ölçümü DERLEME DOI:10.4274/nts.2017.018 Nucl Med Semin 2017;3:172-177 Radyasyon Tespiti ve Ölçümü Radiation Detection and Measurement Semra Dönmez Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Nükleer

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM SEMİNERLERİ 26.03.2014 Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com NÜKLEER SPEKTROSKOPİ Radyasyon ve Radyoaktivite Radyasyon

Detaylı

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ

İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ İYONLAŞTIRICI RADYASYON BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞ HİJYENİ Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi Tel: +90 312 295 88 09 Fax: +90 295 89 56 İçerik Ayrıntılı

Detaylı

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO NEDİR? Monte Carlo Metodu, istatistiksel teknikler kullanarak bir deneyi veya olayı bilgisayar

Detaylı

GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ

GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ GIDA IŞINLAMASINDA DOZİMETRİ VE İŞLEM KONTROLÜ Dr. Hasan ALKAN Gamma-Pak Sterilizasyon Sanayi ve Tic. A.Ş. -İstanbul - GIDA IŞINLAMASII INLAMASI -Gıda ürünlerinin mikroorganizmalardan arınd ndırılması,

Detaylı

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com

METRİ HIZLANDIRICILAR. Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD. www.yukselmehmet.com TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ VE LİNEER L HIZLANDIRICILAR Mehmet YÜKSELY ÇÜ FBE Fizik ABD İÇERİK 1. TG-51 DOZİMETR METRİ PROTOKOLÜ a) Araç-Gere Gereçler b) Ölçüm m Sistemi c) TG-51 51 de Veriler d) Ölçüm

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

Sayısal Işıldama Eğrilerinin İzotermal Bozunum (Isothermal Decay) Yöntemi ile İncelenmesi ve Tuzak Parametrelerinin Hesaplanması

Sayısal Işıldama Eğrilerinin İzotermal Bozunum (Isothermal Decay) Yöntemi ile İncelenmesi ve Tuzak Parametrelerinin Hesaplanması Marmara Üniversitesi http://dx.doi.org/10.7240/mufbed.v25i1.001 Sayısal Işıldama Eğrilerinin İzotermal Bozunum (Isothermal Decay) Yöntemi ile İncelenmesi ve Tuzak Parametrelerinin Hesaplanması Erdem UZUN

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı

NÜKLEER REAKSİYONLAR II

NÜKLEER REAKSİYONLAR II NÜKLEER REAKSİYONLAR II Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Direkt Reaksiyonlar Direkt reaksiyonlarda gelen parçacık çekirdeğin yüzeyi ile etkileştiğinden

Detaylı

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir.

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. . ATOMUN KUANTUM MODELİ SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. Orbital: Elektronların çekirdek etrafında

Detaylı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Stanford Tekniği Kullanılarak Uygulanan Tüm Cilt elektron Işınlamalarında Çeşitli Enerjilere Ait Doz Profillerinin Farklı Dozimetrik Teknikler Kullanılarak Karşılaştırılması Mehmet Kabadayı, Murat Köylü,

Detaylı

OPTİKSEL UYARILMAYLA LÜMİNESANS (OSL) TARİHLENDİRME YÖNTEMİNİ KULLANARAK DOĞU ANADOLU FAY SİSTEMİNİN (DAFS) PALEOSİSMOLOJİK ANALİZİ *

OPTİKSEL UYARILMAYLA LÜMİNESANS (OSL) TARİHLENDİRME YÖNTEMİNİ KULLANARAK DOĞU ANADOLU FAY SİSTEMİNİN (DAFS) PALEOSİSMOLOJİK ANALİZİ * OPTİKSEL UYARILMAYLA LÜMİNESANS (OSL) TARİHLENDİRME YÖNTEMİNİ KULLANARAK DOĞU ANADOLU FAY SİSTEMİNİN (DAFS) PALEOSİSMOLOJİK ANALİZİ * Paleoseısmological Analysis in East Anatolia Fault System (EAFS) Using

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. HAFTA İçindekiler 1.Nesil Güneş Pilleri Tek Kristalli Güneş Pilleri Çok Kristalli Güneş Pilleri 1. Tek Kristal Silisyum Güneş

Detaylı

Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül

Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül Hazırlayan:Nida EMANET Danışman: Yard. Doç. Dr. Metin Özgül 1 ELEKTROSERAMİK NEDİR? Elektroseramik terimi genel olarak elektronik, manyetik ve optik özellikleri olan seramik malzemeleri ifade etmektedir.

Detaylı

İzmir İlinde Buca, Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı İlçelerinin Radon Dağılım Haritalarının Oluşturulması

İzmir İlinde Buca, Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı İlçelerinin Radon Dağılım Haritalarının Oluşturulması İzmir İlinde Buca, Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı İlçelerinin Radon Dağılım Haritalarının Oluşturulması Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Doç. Dr. Özlem KARADENİZ Prof.Dr. Hatice DURAK Genel Bilgiler Çalışmanın Amacı

Detaylı

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ Ramiṡer Tanrıseven 1, Ömer Yazıcı 2, Emine Işık 3, Yıldız Güney 2 1 Medideal Medikal Projeler ve Çözümler A.Ş. 2 Dr.

Detaylı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı N. İlker ÇATAN 1, Abdulmecit CANBOLAT 2, (1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı IMRT-SRS-SBRT TEDAVİ BOYUNCA

Detaylı

KALSİT MİNERALİNİN TL VE OPTİKSEL SOĞURMA ÖLÇÜMLERİNİN İNCELENMESİ EXAMINATION OF TL AND OPTICAL ABSORPTION IN CALCITE'S MINERAL

KALSİT MİNERALİNİN TL VE OPTİKSEL SOĞURMA ÖLÇÜMLERİNİN İNCELENMESİ EXAMINATION OF TL AND OPTICAL ABSORPTION IN CALCITE'S MINERAL X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim 2009,168-174 Şabikoğlu L L_J : TR1100060 - -- KALSİT MİNERALİNİN TL VE OPTİKSEL SOĞURMA ÖLÇÜMLERİNİN İNCELENMESİ İsrafil Şabikoğlu 1 *, Nurdoğan

Detaylı

Curriculum Vitae. : Dr. Mehmet Yüksel. Education. Publications

Curriculum Vitae. : Dr. Mehmet Yüksel. Education. Publications Curriculum Vitae Title Name Surname E-mail Phone Fax Adress Affiliation Position Degrees B.Sc. June 2003 M.Sc. August 2008 Ph.D. August 2013 : Dr. Mehmet Yüksel : myuksel@cu.edu.tr, mehmetyuksel1980@gmail.com

Detaylı

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Production Scintillator For Use in High-Energy Ionizing Radiation Detection Uğur Adnan SEVİL Hitit

Detaylı

Elektrolimünenz ve Termografik yöntemlerine Teorik bir bakış

Elektrolimünenz ve Termografik yöntemlerine Teorik bir bakış Elektrolimünenz ve Termografik yöntemlerine Teorik bir bakış 2 Giriş 2.1 Solar Hücrelerin Elektrolimünenz Özellikleri Sistemin temelinde solar hücrelerin belirli bir miktarda elektriksel gerilime tati

Detaylı

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1)

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1) TÜM CİLT IŞINLAMASINDA TOMOTERAPİ KULLANILABİLİR Mİ? Tüm Cilt Elektron Işınlaması(TSEI) ve Tomoterapi İle Tüm Cilt Helikal Işınlama(TSHI) Tekniklerinin Anatomik Fantomda Dozimetrik Karşılaştırılması Murat

Detaylı

TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ

TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ TÜRK FİZİK DERNEĞİ 29. ULUSLARARASI FİZİK KONGRESİ G A ZİANTEP İLİ VOLKANİK KAYAÇLARINDAN ELDE EDİLEN TERMOLÜMİNESANS TEPE ŞİDDETLERİNİN TAVLAMA İLE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ H. Toktamış, S. Zuhur, D. Toktamış,

Detaylı

Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ

Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ Malzeme Karakterizasyonu Bölüm 4: X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU İLE KANTİTATİF ANALİZ X-IŞINLARI DİFRAKSİYONU (XRD) İLE TEK FAZLI* NUMUNEDE KANTİTAF ANALİZ Kafes parametresinin ölçümü ile kimyasal analiz: Tek

Detaylı

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri Tuğçe YİĞİT İçerik Nanoparçacık nedir? Nanoboyut Özellikleri Metal-oksit nanoparçacık nedir?

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu. 5.62 Fizikokimya II. 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu. 5.62 Fizikokimya II. 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 5.62 Fizikokimya II 2008 Bahar Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA

İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA İŞYERLERİNDE İYONLAŞTIRICI RADYASYONDAN KORUNMA Dr. Sibel TÜRKEŞ YILMAZ Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Dairesi sibel.turkes@taek.gov.tr İçerik Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

Detaylı