M U H I T T I N D E M I R *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "M U H I T T I N D E M I R *"

Transkript

1 S A N S Ü R, K U L L A N I C I V E K Ü T Ü P H A N E C İ M U H I T T I N D E M I R * K A S T A M O N U Ü N İ V E R S İ T E S İ B İ L G İ V E B E L G E Y Ö N E T İ M İ B Ö L Ü M Ü 4. S I N I F d m r m h t t g m a i l. c o m

2 AMAÇ: Amaç, Hipotez, Teknik, Kapsam, Tanım, Sansür Türleri, Derleme Kanunu, Düşünce Özgürlüğü, TKD: Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi, TKD: Mesleki Etik İlkeleri, Sansür, Kullanıcı ve Kütüphaneci, Sonuç, Kaynakça.

3 AMAÇ, HİPOTEZ, TEKNİK, KAPSAM Çalışmanın amacı: Sansürün kullanıcı ve kütüphaneci üstündeki etkisini belirlemektir. Çalışmanın Hipotezi: Sansür toplumsal bir baskı aracı olarak yalnız kütüphane / bilgi merkezi üzerinde değil aynı zamanda kullanıcı ve kütüphaneci üzerinde de olumsuz bir etki yaratır. Çalışmanın Tekniği: Belgelere dayalı veri toplama tekniği ve betimleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın Kapsamı: Sansürün bilgi merkezi kullanıcısı ile kütüphaneci, bilgi uzmanı üstündeki etkisi sınırları içinde kalmıştır.

4 SANSÜR KAVRAMI: Antik Roma da: iki sulh yargıcından birinin unvanı olarak bilinen censor kelimesiyle aynı kökten gelmektedir. Sulh yargıcının görevi beş yılda bir vatandaşların ve servetlerinin sayımını yapmak, özelliklerini kaydetmek, bir anlamda vatandaşı fişlemek, ahlak zabıtalığı ve vergi denetmenliği yapmaktır. (Webster, 2015: aktaran Canata, 2016, s.189).

5 SANSÜR KAVRAMI: ALA: ; sakıncalı ve tehlikeli bulunan fikirlerin bilginin ve halka açık materyalin bireyler, gruplar ve devlet yetkilileri tarafından engellenmesidir diye tanımlar. (ALA, 2015: aktaran Canata, 2016, s.190) Harrod: Düşünce ve sanat ürününün siyasal, dinsel, açık-saçık ve dil yönünden sakıncalı olduğu gerekçesiyle üretimin, dağıtımının, ödünç verilmesinin satılmasının veya engellenmesidir(harrod, 1984: aktaran Kızılkan, 1993, s.39).

6 SANSÜR KAVRAMI: Tanımlara bakıldığı zaman önceden denetleme ön plana çıkmaktadır. Sansür: önceden ve sonradan denetlenen yayınların bir kısmının ya da tamamının kullanıcıların erişimine izin verilmemesi, yayınların izne tabi olarak kullanıcıya verilmesine denir.

7 SANSÜR TÜRLERİ: Resmi Sansür: Yönetimler tarafından uygulanan, Otosansür, kişi veya birimlerin toplumdaki baskı veya tabular sonucu kendi kendilerine uyguladıkları, Kitle Sansür ü: yine kişi veya grupların beğenmedikleri düşünce ve sanat ürünlerine uyguladıkları çeşitli baskı ve engellemelere dayanan sansür (Kızılkan, 1993, s.39).

8 OTOSANSÜR: Zaman zaman içimizdeki sansürün resmi sansürden daha zor olan ve uğraşılması daha fazla direnç isteyen hem de uzun zaman alan bir sansür olduğunu düşünürüm. Bu yazı hayatına başladığım otuz yıl önce de böyleydi; yazı hayatıma başlamadan önce yaşadığım canlı ve hayata bağlı sansürü bütün şiddetiyle hissettiğim çocukluk ve gençlik döneminde de böyleydi demektedir ( Ilgaz, 1984, s.12).

9 DERLEME KANUNU: Amaçlar: 1. Siyasi amaç: Hükümet tarafından matbaanın ve neşriyatın takip edilmesi, 2. Adli amaç: Edebi mülkiyetin teminatı, telif hakkının kontrolü, 3. Kültürel amaç: Milli koleksiyonların çoğaltılması, edebi mirasın muhafazası, ilerde insan hafızasından silinebilecek bütün eserlerin toplanmasıdır(yaman, 1961, s.129).

10 DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ: Düşünce, insanın düşünme yetisiyle kafada oluşturduğu eylemdir. İnsana özgü bu durumun oluşması, gelişmesi insanın düşünme yetisini besleyen bilgi ile gerçekleşir (Keseroğlu, 1996, s.15). Aristoteles de özgürlüğün bilgi yoluyla elde edildiğini görmüştü. Ona göre insan, determinizmin yasalarını tanıdığı oranda özgürleşirdi (Hacıkadiroğlu, 1998, s.29).

11 DÜŞÜNCE ÜZERİNDEKİ ENGELLER: Ahmet İnan a göre: Çevremiz dışımızdaki doğa adına dünya dediğimiz gezegenin doğal yapısı düşüncemizi belirler, Biyo-genetik yapımız ya da bu belirleyicilerden biridir. Beynimizin nöro-fizyolojik yapımızın, bedenimizin işleyişinin sağlayabildiği olanaklar içinde düşünürüz, Kültürümüz, dilimiz ve tarihimiz, düşünmemizi sınırlar ve belirler, Toplumumuz ve toplumdaki yerimiz de düşünme alanımızın sınırlarını belirler, Bilgimiz, düşünmemizi etkiler. Bilgi, düşünmemizin malzemesi, dolayısıyla bir anlamda belirleyicisidir (İnan, 1998, s.38-39).

12 TKD; DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ BİLDİRGESİ: 1. Bilgi merkezleri, politika geliştirme ve uygulamada düşünce özgürlüğü odaklı yaklaşımları benimsemelidir. 3. Bilgi merkezleri, toplumsal sorumlulukları gereği bütün düşüncelerin açıklanması, yayınlanması ve yararlanmaya sunulmasından yana tavır alır, sansüre karşı çıkar ve bu konuda ilgili diğer kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapar.

13 TKD; MESLEKİ ETİK İLKELERİ: 2. «Düşün ve sanat ürünlerine yönelik sansüre karşı çıkar ve düşünce özgürlüğünü savunurlar.» denilmektedir. Bülent Yılmaz a göre iyi kütüphaneci mesleğini, bilgiye eriştirme işlevi temelinde gerçekleştirirken insanın değerinin meslek alanında korumak adına neyi yapıp neyi yapmaması gerektiğine mesleki etik ilkelerine göre karar veren ve o ilkelere uygun davranan kişidir demektedir(yılmaz, 2015, s.141).

14 SANSÜR, KULLANICI VE KÜTÜPHANECİ: Kütüphanecilik mesleğinin özünde toplumun bireylerine düşünce özgürlüğünü sağlama sorumluluğu vardır. Kütüphaneler kanalıyla herhangi bir konudaki tüm görüşleri içeren bilgiler bunlara gereksinme duyan herkese yaş, ırk, cinsiyet, dil, din, ulus, toplumsal ya da politik düşünceleri konusunda hiçbir ayrım yapılmadan sunulur. (Sağlamtunç, 1991, s.93).

15 SANSÜR, KULLANICI VE KÜTÜPHANECİ: ALA, Kütüphane Hakları Bildirgesi: 3. Kütüphaneler bilginin sağlanması ve toplumun aydınlanması sorumluluklarını tam anlamıyla gerçekleştirebilmek için sansüre karşı çıkmalıdırlar

16 SANSÜR, KULLANICI VE KÜTÜPHANECİ: Kingseed Sansür konusunda; kitap/kitapdışı belge konusunda sansürün, kişisel bir olay olduğuna inanır ve birinin kitaplarını geri çevirme özgürlüğü varken, bu sansür hakkını öbürlerinin okuma hakkını kısıtlamayı uygun görmediğini açıklar ve sansürün yalnız mahkeme kararlarına bağlı olarak uygulanabileceğini söyler (Kingseed, [y.y.]: aktaran Keseroğlu, 1989, ss.57-58).

17 SANSÜR, KULLANICI VE KÜTÜPHANECİ: Sansür Gelmeden Yapılacak İşler: Kütüphanenin materyal seçimi politikasının yazılı olarak hazırlanıp ilgili makamlara onaylatılarak, resmî nitelik kazandırılması ve bunda kütüphanecinin sorumluluklarının ve yetkilerinin belirlenmesi, Kütüphanede bulunan koleksiyon hakkında gelebilecek herhangi bir itirazı, şikâyeti meslek ilkelerine uygun olarak çözebilmek için saptanacak sürecin planlanması. Kütüphanenin verdiği hizmetin amacını, özelliklerini, niteliğini halka açıkça yansıtabilecek bir halkla ilişkiler programının hazırlanması ve bunun için her tür kitle iletişim aracının kullanılması (Sağlamtunç, 1991, s.95).

18 SONUÇ: KULLANICILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Aradığı kaynağa ulaşamamak; Araştırma ve sonuca varma olanağını ortadan kaldırmak; Bilgiyi her açıdan kavramayı engellemek; Okuma ve araştırma isteğini kırmak biçiminde belirlenirken,

19 SONUÇ: KÜTÜPHANECİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Görev ve sorumluluklarını yerine getirememek; Siyasal erkin baskısı altında kalmak, biçiminde belirlenmiştir.

20

21

22 KAYNAKÇA: Canata, Fatih.(2016).5651 sayılı kanun kapsamında internet düzenlemeleri ve düşünce-ifade özgürlüğü üzerine bir değerlendir. Türk Kütüphaneciliği.30 (2), Hacıkadiroğlu, Vehbi.(1998). Bilginin sağladığı özgürlük. Hayrettin Ökçesiz (Haz.), Düşünce Özgürlüğü. içinde (ss ).İstanbul: Afa Yayıncılık. Ilgaz, Afet Muhteremoğlu.(1984). İçimizdeki sansür. Hayri Eroğlu, Gülşen Özbey(Haz.), Sansür: ortak kitap-7 içinde (ss ). İstanbul: YAZKO. İnan, Ahmet.(1998). Düşünce özgürlüğünden özgür ve özgürleştirici düşünceye Hayrettin Ökçesiz (Haz.), Düşünce Özgürlüğü. içinde (ss ).İstanbul: Afa Yayıncılık. Keseroglu, Hasan S. (1989). Halk kütüphanesi politikası ve Türkiye Cumhuriyetinde durum. İstanbul: Türk Kütüphanecilik Derneği İstanbul Şubesi. Keseroğlu, Hasan S.(1996). Hoşgörü, düşünce özgürlüğü ve kütüphaneler. Yaşar Tonta, Ahmet Çelik(Haz.). Bilgi edinme özgürlüğü içinde (ss ). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği.

23 KAYNAKÇA: Kızılkan, Zafer, Gülle, M. Tayfun.(1993).Cumhuriyetimizin 70. yılında halk kütüphaneleri ve düşünce özgürlüğü. [y.y.]: Ankara. Sağlamtuç, Tülin.(1991). Kütüphanecilik açısından düşünce özgürlüğü ve sansür. Türk Kütüphaneciliği, 5(3), TKD(2008). Düşünce Özgürlüğü Bildirgesi. 2 Mayıs 2018 tarihinde adresinden erişildi. TKD(2010). Mesleki Etik İlkeleri. 2 Mayıs 2018 tarihinde adresinden erişildi. Yaman, Muallâ.(1961). Derleme ve derleme kanunu. Türk Kütüphaneciliği, 23(2), Yılmaz, Bülent(2015). Bilgi ve belge yönetimi etiği ya da iyi kütüphaneci olmak. Hasan S. Keseroğlu, Güler Demir, Elsa Bitri, Ayşenur Güneş (Ed.). Uluslararası Kütüphane ve Bilgibilim Felsefe Sempozyumu Etik: Kuram ve Uygulama kitabı içinde. (ss ). İstanbul: Hiperlink.

IFLA İnternet Bildirgesi

IFLA İnternet Bildirgesi IFLA İnternet Bildirgesi Bilgiye engelsiz erişim özgürlük, eşitlik, küresel anlayış ve barış için temeldir. Bu nedenle, Kütüphane Dernekleri Uluslararası Federasyonu (IFLA) belirtir ki: Düşünce özgürlüğü,

Detaylı

Ankara daki Üniversite Kütüphanecilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Yaklaşımları

Ankara daki Üniversite Kütüphanecilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Yaklaşımları Ankara daki Üniversite Kütüphanecilerinin Düşünce Özgürlüğü Konusundaki Yaklaşımları Ömer Dalkıran ve Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü {omerdalkiran, byilmaz}@hacettepe.edu.tr

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ NDEN HABERLER Haziran 2000

TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ NDEN HABERLER Haziran 2000 TÜRK KÜTÜPHANECİLER DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ NDEN HABERLER Haziran 2000 BAŞLARKEN Bu ilk sayımızda sizlere TKD İstanbul Şubesi Başkanı olarak seslenebilmenin gurur ve sevincini yaşıyorum. Yönetim Kurulu

Detaylı

Haberler / News. Balkan Ülkeleri Kütüphanelerarası

Haberler / News. Balkan Ülkeleri Kütüphanelerarası Bilgi Dünyası 2008, 9(2):570-572 Haberler / News ÜNAK'08 "Bilgi: Farklılık ve Farkındalık" Toplantısı 2002 yılından beri her yıl farklı üniversitelerde gerçekleştirilen ÜNAK Genel Toplantıları bu yıl 9-11

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin işletme olarak düşünülmesi

Detaylı

ÜNAK 2009. Bildiriler Kitabı

ÜNAK 2009. Bildiriler Kitabı ÜNAK 2009 Bilgi Çağında Varoluş: Fırsatlar ve Tehditler Sempozyumu 01-02 Ekim 2009 - Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Bildiriler Kitabı Editörler Aytaç YILDIZELİ Doç.Dr. Aykut ARIKAN Arş.Gör. Tolga ÇAKMAK

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı

T.C. Ankara Üniversitesi. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı ALT YETKİLİSİ : Dekan Yardımcısı ALT YETKİLİSİ : Fakülte Sekreteri Öğr. Gör. Nadiye TUNA Kütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı

Detaylı

Kütüphanecilik Açısından Düşünce Özgürlüğü ve Sansür

Kütüphanecilik Açısından Düşünce Özgürlüğü ve Sansür Türk Kütüphaneciliği, V. 3 (1991). 93-99 Kütüphanecilik Açısından Düşünce Özgürlüğü ve Sansür Prof. Dr. Tülin Sağlamtunç Düşünce özgürlüğü, insanın herhangi bir konuda istediği biçimde düşünme hakkıdır.

Detaylı

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI FAKÜLTE KURULU KARARLARI

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI FAKÜLTE KURULU KARARLARI 2016.02.01. Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün 28/0/2016 tarihli ve 10926 sayılı yazısı uyarınca Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ( I ve II), Türk Dili (I ve II)

Detaylı

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi

Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi Hakan Kapucu FMV Işık Üniversitesi Kütüphanesi hkapucu@isikun.edu.tr Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir eğitim

Detaylı

Çeviri Yazılar / Translations

Çeviri Yazılar / Translations Türk Kütüphaneciliği 25, 4 (2011), 540-544 Çeviri Yazılar / Translations Filtreleme Yazılımlarının Kütüphane Kullanımına İlişkin Bildirim *1 Statement on Library Use of Filtering Software Amerikan Kütüphane

Detaylı

T.C. A nkara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : K ütüphane

T.C. A nkara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı GÖREV TANIM FORMU. : Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : K ütüphane Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı ALT YETKİLİSİ ALT YETKİLİSİ : Dil ve -Coğrafya Fakültesi Dekanlığı : Dekan Yardımcısı Öğr. Gör. Nadiye TUNA - K ütüphane Sorumlusunun Görev Tanımı 1 Fakültemiz Kütüphanesi

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ ÖĞRETİM PLANI (MÜFREDAT) I. Yarıyıl Zorunlu Dersler. Ders Kodu Dersin Adı (T+U+L) K AKTS

BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ ÖĞRETİM PLANI (MÜFREDAT) I. Yarıyıl Zorunlu Dersler. Ders Kodu Dersin Adı (T+U+L) K AKTS 2015.01.01. Fakültemiz Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim planındaki (müfredattaki) değiģikliğe iliģkin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm BaĢkanlığının 07/01/2015 tarihli ve 03 sayılı yazısı görüģüldü.

Detaylı

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu bölümde araştırma bulgularının değerlendirilmesine yer verilecektir. Yerleşik yabancılara yönelik demografik verilerin ve ev sahibi ülkeye uyum aşamasında gereksinim

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin işletme olarak düşünülmesi

Detaylı

Lisans Anlaşmaları - 1

Lisans Anlaşmaları - 1 Lisans Anlaşmaları - 1 Lisans Lisans?? Lisanslı futbolcu Lisanslı ürün Lisans mezunu - 2 BBY 166, 17 Nisan 2015-3 Lisans Anlaşması bir kişi ya da kuruluşa, başka bir şirket tarafından oluşturulan bilgisayar

Detaylı

4CJ~ Küt;üphane Haft:asi ---"'- Yeniden Yapilanmave Toplumsal Bütünlesme. m TO", KÜTüPHANECi"'. ~)Z't ...-... ; 30 mart - 4 nisan 2004. n- ~... ..

4CJ~ Küt;üphane Haft:asi ---'- Yeniden Yapilanmave Toplumsal Bütünlesme. m TO, KÜTüPHANECi'. ~)Z't ...-... ; 30 mart - 4 nisan 2004. n- ~... .. ~ T.C.KULTURw TURizM BAKANUG',uru -"''''... GONH MÜDÜnUGU ~)Z't m TO", KÜTüPHANECi"'. DEINIGI 4CJ~ Küt;üphane Haft:asi 30 mart - 4 nisan 2004 Yeniden Yapilanmave Toplumsal Bütünlesme ~ p I ---"'- ~;.~.

Detaylı

BĠLGĠ VE BELGE YÖNETĠMĠNDE (KÜTÜPHANECĠLĠKTE) ETĠK: KURAMSAL BĠR YAKLAġIM

BĠLGĠ VE BELGE YÖNETĠMĠNDE (KÜTÜPHANECĠLĠKTE) ETĠK: KURAMSAL BĠR YAKLAġIM BĠLGĠ VE BELGE YÖNETĠMĠNDE (KÜTÜPHANECĠLĠKTE) ETĠK: KURAMSAL BĠR YAKLAġIM Prof. Dr. Bülent Yılmaz * ÖZET Bilgi ve Belge Yönetimi (Kütüphanecilik), bireylerin çeşitli nedenlerle gereksinim duydukları her

Detaylı

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan

Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur'a Armağan Prof. Dr. K. Gülbün Baydur a Armağan Yayına Hazırlayanlar Özgür Külcü, Tolga Çakmak ve Nevzat Özel Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ankara, 2012

Detaylı

Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları

Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları Bilgi Profesyonellerinin Açık Erişim Yaklaşımları Ömer Dalkıran H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü omerdalkiran@hacettepe.edu.tr Terminoloji Açık Erişim; 2001 yılında yayımlanan Budapeşte Açık Erişim

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896 Kütüphanelerin İşletme olarak düşünülmesi

Detaylı

Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği

Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği Çocuk Kütüphaneleri ve Kütüphaneciliği Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta: byilmaz@hacettepe.edu.tr Çocuk Kütüphanesinin İşlevleri 1. Çocukta olumlu kişilik

Detaylı

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ 203 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilmiştir. 6 Nisan 1949 tarih ve

Detaylı

IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi

IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi Bu bildiri UNESCO Genel Konferansı nın 35. oturumunda onaylanmıştır. IFLA/UNESCO Çok Kültürlü Kütüphane Bildirisi Çok Kültürlü Kütüphane Hizmetleri: Kültürler Arasında İletişime Açılan Kapı İçinde yaşadığımız

Detaylı

İLÇELERDE BULUNAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI VE İLÇE HALK KÜTÜPHANELERİ: KIRKLARELİ ÖRNEĞİNDE BİR İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ

İLÇELERDE BULUNAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI VE İLÇE HALK KÜTÜPHANELERİ: KIRKLARELİ ÖRNEĞİNDE BİR İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ İLÇELERDE BULUNAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI VE İLÇE HALK KÜTÜPHANELERİ: KIRKLARELİ ÖRNEĞİNDE BİR İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ Ahmet ALTAY Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu, ahmet.altay@kirklareli.edu.tr

Detaylı

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER

YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER KÜTÜPHANELERDE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN YENİ DEĞİŞKENLERİ: YENİ NESİL KÜTÜPHANECİLER SİNEM MANTAR Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü TEKNOLOJİ VE KÜTÜPHANELER Teknoloji,

Detaylı

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir.

Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. - 1 - I. A.B.D. HAKKINDA GERÇEKLER Bu bölümde A.B.D. nin tarihi ve A.B.D. hakkında sıkça sorulan konular hakkında genel bilgilere yer verilmektedir. 1- Genel bakış A.B.D. nin değişen nüfus yapısı: http://usinfo.state.gov/journals/itsv/0699/ijse/ijse0699.htm

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ XXVIII. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI. 30 Mart - 5 Nisan 1992 İSTANBUL

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ XXVIII. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI. 30 Mart - 5 Nisan 1992 İSTANBUL T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ XXVIII. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI 30 Mart - 5 Nisan 1992 İSTANBUL XXVIII. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI (30 Mart - 5 Nisan 1992) 30 Mart 1992 Pazartesi O^ÖO AÇILIŞ

Detaylı

SEMA AYHAN. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve

SEMA AYHAN. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı. Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve SEMA AYHAN Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Balıkesir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Dokümantasyon Daire Başkanlığı Unvanı Unvanı : Daire : Daire Başkanı Başkanı Adres : Çağış

Detaylı

Halk Kütüphaneciliğinde Sansür ve Düşünce Özgürlüğü Konusunda Kullanıcı Algısı Üzerine Bir Araştırma

Halk Kütüphaneciliğinde Sansür ve Düşünce Özgürlüğü Konusunda Kullanıcı Algısı Üzerine Bir Araştırma Halk Kütüphaneciliğinde Sansür ve Düşünce Özgürlüğü Konusunda Kullanıcı Algısı Üzerine Bir Araştırma A Research on User Perception about Censorship and Intellectual Freedom in Public Librarianship Erdinç

Detaylı

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor?

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? BBY Mezunları Halk Kütüphanelerinde Nelerle Karşılaşacak? SONU GELMEYECEK BİR SERÜVENE HAZIR MISINIZ? Asuman Nesibe GÖK Bornova İlçe Halk Kütüphanesi

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK **

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ. Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ MERKEZ KÜTÜPHANE VE VERİ TABANLARINI KULLANMA DÜZEYLERİ Çiğdem BİNBAY *, Rojan ARCAK ** ÖZ Bu çalışma Dicle Üniversitesi Merkez Kütüphanesi nin akademik personel

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

Kütüphaneciler ve Diğer Bilişim Çalışanları için IFLA Etik Kuralları (Tam Sürüm)

Kütüphaneciler ve Diğer Bilişim Çalışanları için IFLA Etik Kuralları (Tam Sürüm) Kütüphaneciler ve Diğer Bilişim Çalışanları için IFLA Etik Kuralları (Tam Sürüm) İçindekiler Giriş 1. Bilgiye Erişim 2. Bireyler ve Topluma Karşı Sorumluluklar 3. Mahremiyet-Gizlilik ve Şeffaflık 4. Açık

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ

ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKÇE YILLIK PROJE ÇALIŞMASI ÖZEL EGE LİSESİ KÜTÜPHANESİ VE HİZMETLERİ HAZIRLAYANLAR Dilay BİÇER Engin YAZAR Aslı SAĞGÜL Sınıf/ Şube : 4/B Rehber Öğretmen :

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I Ders No : 0020060023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

AÇI OKULLARI ETİK MANİFESTOSU

AÇI OKULLARI ETİK MANİFESTOSU AÇI OKULLARI ETİK MANİFESTOSU DEĞERLERİMİZ 1. Dürüstlük 2. Saygı 3. Sorumluluk 4. Üretkenlik 5. Farkındalık 6. Hoşgörü EVRENSEL DEĞERLERİMİZ 1. Evrensel kültür birikimine değer veririz. 2. Evrensel ahlak

Detaylı

DERS PROFİLİ. POLS 260 Bahar 4 3+0+0 3 6

DERS PROFİLİ. POLS 260 Bahar 4 3+0+0 3 6 DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Avrupa Birliği Politikaları POLS 260 Bahar 4 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

T.C. ALANYA BELEDİYESİ TİYATRO MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK

T.C. ALANYA BELEDİYESİ TİYATRO MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK T.C. ALANYA BELEDİYESİ TİYATRO MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETMELİK T.C. ALANYA BELEDİYESİ TİYATRO MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

BELGE ÜRETĐMĐNĐN DENETLENMESĐ VE BELGE YÖNETĐMĐ

BELGE ÜRETĐMĐNĐN DENETLENMESĐ VE BELGE YÖNETĐMĐ VI Türk Kütüphaneciler Derneği Đstanbul Şubesi Yayınları; 20 DR. FAHRETTĐN ÖZDEMĐRCĐ KURUM VE KURULUŞLARDA BELGE ÜRETĐMĐNĐN DENETLENMESĐ VE BELGE YÖNETĐMĐ ĐSTANBUL - 1996 BELGE ÜRETĐMĐNĐN DENETLENMESĐ

Detaylı

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal Test 5 1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran felsefi disipline ne denir?

Detaylı

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ COUNCIL OF EUROPE AVRUPA KONSEYİ EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ DAİRE KARAARSLAN TÜRKİYE DAVASI (Başvuru no. 4027/05) KARAR STRAZBURG 27 Temmuz 2010 İşbu karar AİHS

Detaylı

DERS PROFİLİ. Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5

DERS PROFİLİ. Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5 DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Siyaset Kuramı I POLS 305 Güz 5 3+0+0 3 5 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin Amaçları

Detaylı

Uluslararası Kütüphane ve Bilgibilim Felsefesi Sempozyumu 3-5 Eylül 2014, Kastamonu, Türkiye. Etik: Kuram ve Uygulama. (Üçüncü Bildiri Çağrısı)

Uluslararası Kütüphane ve Bilgibilim Felsefesi Sempozyumu 3-5 Eylül 2014, Kastamonu, Türkiye. Etik: Kuram ve Uygulama. (Üçüncü Bildiri Çağrısı) Uluslararası Kütüphane ve Bilgibilim Felsefesi Sempozyumu 3-5 Eylül 2014, Kastamonu, Türkiye Etik: Kuram ve Uygulama (Üçüncü Bildiri Çağrısı) (http://www.kbbf2014.org) Amaç & Kapsam Bilgi ve iletişim teknolojisinde

Detaylı

Bilgi Kaynaklarının Sayısallaştırılmasında Standartlar ve İşbirliği Çalıştayı SONUÇ BİLDİRGESİ

Bilgi Kaynaklarının Sayısallaştırılmasında Standartlar ve İşbirliği Çalıştayı SONUÇ BİLDİRGESİ Bilgi Kaynaklarının Sayısallaştırılmasında Standartlar ve İşbirliği Çalıştayı SONUÇ BİLDİRGESİ Ülkemizdeki kütüphane, arşiv ve bilgi merkezlerinde yürütülmekte olan bilgi kaynaklarının (basma ve yazma

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLİLERİ Dersin Adı SOSYAL VE KÜLTÜREL ANTROPOLOJİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS

Detaylı

Dersi Veren Öğretim Doç.Dr. Mihriban ŞENGÜL

Dersi Veren Öğretim Doç.Dr. Mihriban ŞENGÜL Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY/KÇS.605 Uluslararası Çevre Politikaları Zorunlu 3+0 3 15 AKTS Kredisi Toplam 15 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl

Detaylı

Bir olayın birden çok nedeni ve sonucu olmasına olayların çok boyutluluğu denir.

Bir olayın birden çok nedeni ve sonucu olmasına olayların çok boyutluluğu denir. ÇOK BOYUTLULUK Bir olayın birden çok nedeni ve sonucu olmasına olayların çok boyutluluğu denir. Bireyler bir olaydan farklı şekilde etkilenebilirler. (Trafik kazasında, sürücü, tamirci, sigortacı ) 1 OLGU

Detaylı

Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi (Havana Kuralları)

Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi (Havana Kuralları) 27 Ağustos- 7 Eylül 1990 tarihleri arasında Havana da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı üzerine Sekizinci Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilmiştir. Dünya halkları, Birleşmiş

Detaylı

VII. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

VII. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER VII. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER VII.1. SONUÇ Pazarlama, işletmelerin yaşamlarını devam ettirebilmelerinde önemli bir yönetim aracıdır. İşletmeler gerçekleştirdikleri faaliyetlerde, pazarlama yöntem ve tekniklerinden

Detaylı

BEYANLARIM. 2- Tüm adaylar Adli Sicil Kaydının bulunup bulunmadığını gösterir belge getireceklerdir.

BEYANLARIM. 2- Tüm adaylar Adli Sicil Kaydının bulunup bulunmadığını gösterir belge getireceklerdir. EK-1 BEYANLARIM Askerlik Durumu Sağlık Durumu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu nun 4/A maddesine göre herhangi bir kurumda çalışıp çalışmadığı, çalışıyorsa kurumu-unvanı ve özlük numarası T.C No: Adı

Detaylı

Görüşler / Opinion Papers

Görüşler / Opinion Papers 762 Görüşler / Opinion Papers Murat Yılmaz Türk Kütüphaneciliği 26, 4 (2012), 762-768 Görüşler / Opinion Papers Murat Yılmaz * Öz Ahlak, neyin iyi ve doğru neyin ise kötü ve yanlış olduğuna karar vermeye

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN HAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu Politika nın amacı Doğan Grubu olarak faaliyetlerimizde temel insan haklarına gösterdiğimiz saygıyı ve çalışanlarımıza verdiğimiz değeri açıklamaktır.

Detaylı

ÇOCUK VE KÜTÜPHANE. Zeynep Bayram. Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 4. Sınıf.

ÇOCUK VE KÜTÜPHANE. Zeynep Bayram. Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 4. Sınıf. ÇOCUK VE KÜTÜPHANE Zeynep Bayram Kastamonu Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 4. Sınıf zeyneppbayram37@gmail.com Amaç Çocukluk döneminin (ilköğretim) özellikleri; Çocuk kitap ilişkisi ve çocuğa

Detaylı

Haberler News. ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj

Haberler News. ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj Türk Kütüphaneciliği 15, 3 (2001), 352-354 Haberler News ABD'deki Meslektaşlarımıza Mesaj TKD olarak, ABD'de yaşanan terör eylemini ALA, Amerikan Bilgi-Belge Merkezi, Amerikan Elçiliği'ne birer yazı göndererek

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR... ÖZET... SUMMARY... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİL... KISALTMALAR... ÖNSÖZ...

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR... ÖZET... SUMMARY... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİL... KISALTMALAR... ÖNSÖZ... iv İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR... ÖZET... SUMMARY... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİL... KISALTMALAR... ÖNSÖZ... Sayfa No i ii iii iv xi xv xvi I. GİRİŞ... 1 I.1. Konunun Önemi... 1 I.2. Araştırmanın Amacı ve

Detaylı

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2 HAFTA 2 Bu haftaki ders önü sorularımız: 1. Size göre hak kavramı nedir? Çocukluğunuzu da göz önünde tutarak sahip olduğunuz/olmadığınız veya kullanabildiğiniz haklarınızı tartışınız. 2 Geçmişte çocuklar

Detaylı

Course Content for Freshmen

Course Content for Freshmen Course Content for Freshmen Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi ve Belge Yönetimine Giriş (AKTS 4) 3 saat Bilgi ve belge yönetiminin temel kavramlarının yer aldığı dersin temel konu başlıkları; bilgi nedir, bilgi

Detaylı

Ofis 100. Lisans (Kütüphanecilik) Mesleki Eğitim ve Sertifikalar. İyi Teknik Bilgi Alanları ve Seviyeleri

Ofis 100. Lisans (Kütüphanecilik) Mesleki Eğitim ve Sertifikalar. İyi Teknik Bilgi Alanları ve Seviyeleri BARTIN ÜNİRSİTESİ KÜTÜPHANE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI TANIMI Fiili Görev Hüseyin GÖL Daire Başkanı Daire Başkanı Bartın Ünirsitesi Kütüphane Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Kütüphane Dokümantasyon

Detaylı

Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler. Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi

Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler. Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Üniversite Kütüphanelerinde E-Kitap Koleksiyonu Geliştirme: İhtiyaçlar ve Seçenekler Tuba Akbaytürk Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi 47. Nelerden Söz Etmeyeceğim 1. Tanımı 2. Tarihçesi 3. İlk örnekleri

Detaylı

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI

SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI ÇOCUKLAR DA PAYDAŞLARIMIZ SEDAŞ DÜNYA ÇOCUK GÜNÜNÜ KUTLADI SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, Dünya çocuk günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Bölgemizde, sanayiden, sağlığa, ticaretten, aydınlatmaya,

Detaylı

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler*

Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler* Türk Kütüphaneciliği 25, 4 (2011), 545-552 Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler* Guidelines for Childrens Libraries Services Bütün dünyadaki çocuklar ve aileleri için her zamankinden daha önemli IFLA

Detaylı

Kırgızistan Kütüphaneleri Konsorsiyumu - Dayanışma ve İşbirliğinin Gelişmesi Yolunda Yeni Bir Adım.

Kırgızistan Kütüphaneleri Konsorsiyumu - Dayanışma ve İşbirliğinin Gelişmesi Yolunda Yeni Bir Adım. Okuyucu mektupları / Letters from Readers Türk Kütüphaneciliği 20,2 (2006), 221-226 221 Kırgızistan Kütüphaneleri Konsorsiyumu - Dayanışma ve İşbirliğinin Gelişmesi Yolunda Yeni Bir Adım. Sanya Battalova

Detaylı

Keep. calm. and. press. Ctrl C V

Keep. calm. and. press. Ctrl C V Keep calm and press Ctrl C V 02 Burası tam özlü söz yazmalık bir yer ama benim henüz söylediğim bir özlü söz yok belki bugün söylerim. İyi not alın.. Hüseyin Körpeoğlu Türk Eğitim Derneği (TED) Eğitim

Detaylı

Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) Katılım Protokolü

Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) Katılım Protokolü Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) Katılım Protokolü 1. AMAÇ: Bu katılım protokolü, DPT Bilgi Toplumu Stratejisi (2006-2010) ve Ek Eylem Planının 38. Maddesinde yer alan E-Entegre Kütüphane

Detaylı

Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi

Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Eğitimi Esnasında Verilen Kataloglama Eğitimi ve Kataloglama Literatürü Değerlendirmesi İrem Ünal, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Birim Kütüphanecisi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜTÜPHANE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜTÜPHANE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönerge, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı na bağlı olarak Antalya halkının ve bölgedeki

Detaylı

1. Gün Perşembe, 14 Eylül Kayıt. Açılış Konuşmaları. Prof. Dr. Hasan S. Keseroğlu Sempozyum Başkanı

1. Gün Perşembe, 14 Eylül Kayıt. Açılış Konuşmaları. Prof. Dr. Hasan S. Keseroğlu Sempozyum Başkanı NÂZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI TARIK AKAN TOPLANTILARI 1 Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu 14-15 Eylül 2017, İstanbul 1. Gün Perşembe, 14

Detaylı

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler KAPSAYICI EĞİTİM Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Eğitimi 1 Kapsayıcı Eğitim Eğitimde kapsayıcılık

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

Halk Kütüphanesi Yönetmeliği ile Yürürlükten Kaldırılan Yönetmeliklerin Karşılaştırılması

Halk Kütüphanesi Yönetmeliği ile Yürürlükten Kaldırılan Yönetmeliklerin Karşılaştırılması Halk Kütüphanesi Yönetmeliği ile Yürürlükten Kaldırılan Yönetmeliklerin Karşılaştırılması Şenol Karadeniz * Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü senolkdz@gmail.com Özet Türkiye

Detaylı

Türk Halk Kütüphanecilerinin Almanya Halk Kütüphanesi Sistemi Üzerine Yaptıkları İnceleme Gezisi Gözlemleri *

Türk Halk Kütüphanecilerinin Almanya Halk Kütüphanesi Sistemi Üzerine Yaptıkları İnceleme Gezisi Gözlemleri * Türk Halk Kütüphanecilerinin Almanya Halk Kütüphanesi Sistemi Üzerine Yaptıkları İnceleme Gezisi Gözlemleri * Bülent Yılmaz ** Goethe Institut un (Alman Kültür Merkezi) desteği ile 4-11 Haziran 2005 tarihleri

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

İşletme Doktora (Yönetim ve Organizasyon) MBA (Master of Business administration ) EBYS Komisyonu üyelik Yaşar Üniversitesi 2012 (Devam Ediyor)

İşletme Doktora (Yönetim ve Organizasyon) MBA (Master of Business administration ) EBYS Komisyonu üyelik Yaşar Üniversitesi 2012 (Devam Ediyor) ÖZGEÇMİŞ: 1. Adı Soyadı: Gülsevil AĞCA 2. Ünvanı: Müdür 3. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Doktora İşletme Doktora (Yönetim ve Organizasyon) Yaşar Üniversitesi 2010-(Devam ediyor) Yüksek Lisans

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Ders No : 0310420098 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Görüşler / Opinion Papers

Görüşler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliği 22, 2 (2008), 216-221 Görüşler / Opinion Papers Görme Engellilere Yönelik Kütüphanecilik Hizmetlerinde Türkiye deki Son Gelişmeler: Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler

Detaylı

ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI. Bülent Ağaoğlu

ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI. Bülent Ağaoğlu ATATÜRK VE KİTAP; OKUDUKLARI-KİTAPLIĞI; OKUMA TUTKUSU KAYNAKÇASI Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ocak 2007 İÇİNDEKİLER Kitap... 3 Okudukları... 3 Okuma sevgisi... 5 2 Kitap 1. [Atatürk çalışma masasında kitap

Detaylı

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017

İşin Adı: KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI. İşin Kodu: İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017 Daire Başkanı: Ali AYGÜN İşi Yapan İş görenin Bağlı Bulunduğu İlk Yönetici: Genel Sekreter Tarih: 05/12/2017 1. Kütüphane hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için çalışan elemanlar arasında iş bölümü yapmak

Detaylı

Dizin / Index. Dizin, Cilt 9 2008 / Index to Volume 9, 2008 (t) tanıtım yazısı / review (ç) çeviren / translator. Argan, Metin

Dizin / Index. Dizin, Cilt 9 2008 / Index to Volume 9, 2008 (t) tanıtım yazısı / review (ç) çeviren / translator. Argan, Metin Bilgi Dünyası 2008, 9(2):574-578 Dizin / Index Dizin, Cilt 9 2008 / Index to Volume 9, 2008 (t) tanıtım yazısı / review (ç) çeviren / translator açık erişim ağ analizi Airchinnigh, Mícheál Mac an Al, Umut

Detaylı

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ

KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ KÜTÜPHANE KULLANMA REHBERİ Kütüphanelerimiz, sınırsız bilgi ve kaynaklarla 3 senedir hizmetinizde! Üsküdar Üniversitesi olarak, geniş arşivimizle birlikte kolay erişim ve kullanım imkânlarına sahip kütüphanemizde,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Başkanlığı Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Başkanlığa bağlı Merkez Kütüphane ve Nadir Eserler Kütüphanesinde yürütülen kütüphanecilik, bilgi-belge hizmetlerinin uluslararası standartlara

Detaylı

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI

DOKÜMANTASYON VE ENFORMASYON ELEMANI TANIM Her türlü bilgiye en hızlı, en doğru ve en ekonomik şekilde ulaşabilen, bu bilgileri konularına göre sınıflayan, koruyan ve bu bilgileri, gereksinimi olan kişilerin hizmetine sunan kişidir. A-GÖREVLER

Detaylı

Okuma: - Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara Nobel Yayınevi, ss Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi.

Okuma: - Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara Nobel Yayınevi, ss Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü SHO 217 Sosyal Hizmet Araştırması I Dersi 2018-2019 Güz Dönemi Anahattı ve Haftalık Planı Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Ercüment

Detaylı

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi

4.Sınıf. Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi 4.Sınıf 7. Yarıyıl (Güz Dönemi) Yönetim ve Mevzuat (AKTS 4) 3 saat Dersin amacı öğrencilerin Türkiye deki idari ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti nin

Detaylı

Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması

Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması Kütüphane Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Kütüphanelerde Pazarlama Tarihçe 1876 ALA Konferansı Kuzey Avrupa ve ABD Kütüphane reklâmı 1896

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER

SAĞLIK HİZMETLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER SAĞLIK HİZMETLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN PERİHAN Ş. TEKİN 1 Bilgi ve iletişim çağının yaşandığı günümüzde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmesi

Detaylı

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI AYL AR OCAK (FAALİYET) OKUYUCU HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ *2016 yılına ait dergi aboneliklerinin yapılması. *2015 yılının istatistiki bilgilerinin derlenmesi. *Kullanıcı kaydı sorunlu olan öğrencilerin

Detaylı

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi Kamu hizmetinin her türlü özel çıkarın üzerinde olduğu ve kamu görevlisinin halkın hizmetinde bulunduğu bilinç ve anlayışıyla; Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını

Detaylı

Sema AYHAN Daire Başkanı

Sema AYHAN Daire Başkanı İletişim Kütüphane ve Dokümanasyon Daire Başkanlığı Çağış Yerleşkesi 10145-BALIKESİR Tel : +90.0266.61214 34 Fax :+ 90.0266.6121435 e-posta: sayhan@balikesir.edu.tr Sema AYHAN Daire Başkanı EĞİTİM Yüksek

Detaylı

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON KANLIĞI. Kullanıcı Eğitimi 2011-2012

KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON KANLIĞI. Kullanıcı Eğitimi 2011-2012 BATMAN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLI KANLIĞI Kullanıcı Eğitimi 2011-2012 SUNUM KONULARI Kütüphane Genel Tanıtımı Web Sayfası Tanıtımı Kütüphane Otomasyon Programı KÜTÜPHANE UNSURLARI

Detaylı

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır.

Menüler ve Alt Bölümler olmak üzere Menü tasarımı 2 bölüme ayrılmıştır. BİLGİ MİMARİSİ ÖDEV RAPORU Türk Kütüphaneciler Derneği web sitesi, Kütüphaneciliği Dergisini kullanıcıya açmak, lobicilik ve gerçek bilgiyi sağlamak amacıyla web sitesini oluşturulmuştur. Sitenin Ana Sayfası;

Detaylı

ş ç ö ç ç ş ş ö ş ş ç ö ö ş ç ç ş ö ö ö ş ş ş ş ş ş ş ö ö ç ç ç ş ş ö ş ö ö ş ö ö ö ş ö ş Ö Ü Ç ö ö Ğ ş ş ö Ö ö ç Ğ ş ş ö Ö ş ş şş ö ş ç ç ö ö ç ş ç ç ç Ö ç ç Ö ç ç ş ş Ö ç ö ş Ö ş ç ç ö ş ö ö ş ö ç ç

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ

HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ sıradan olmakla özel olmak arasındaki farktır. HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ MİLLETİN SEVGİSİ EN BÜYÜK SEVGİDİR ATATÜRK ELDE ETMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİMİZİN İÇİNDE HİÇ BİR ŞEY, BİZE HALKIN SEVGİSİ

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı