Omurgasızlar Biyolojisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Omurgasızlar Biyolojisi"

Transkript

1 Omurgasızlar Biyolojisi Subregnum 3: Eumetazoa Divisio 1:Radiata (Radial-Işınsal Simetrili Hayvanlar) Phylum 1: Cnidaria (=Coelenterata) ( Sölentereler) Phylum 2: Ctenophora-(Taraklı Hayvanlar) Divisio 2:Acoelemata (Sölomsuzlar) Phylum 1: Platyhelminthes (Yassı Kurtlar) Divisio 3: Pseudocoelemata (Yalancı Sölomlular) Phylum 1: Nematoda (Yuvarlak Kurtlar) Phylum 2: Acanthocephala (Başı Dikenliler) Phylum 3: Rotatoria (Tekerlek Hayvancıkları) Phylum 4: Nematomorpha (Kılsı Kurtlar) Divisio 4: Eucoelomata (Hakiki Sölomlular) Phylum: Mollusca (Yumuşakçalar) Phylum: Annelida (Halkalı Kurtlar) Phylum : Phoronida (Atnalı Ağızlılar) Phylum : Bryozoa (Polyzoa, Ectoprocta) (Yosun Hayvancıkları) Phylum : Brachiopoda (Dallı Bacaklılar) Phylum: Echinodermata (Derisidikenliler) Phylum 1: Chaetognatha (Ok Kurtları)

2 Coelemat Hayvanlar Embriyonik gelişim bakımından iki ayrı evrimsel yol izler; 1- Protostomia Grubu: Ergin bireylerin ağzı, embriyo oluşumu ve gelişimi esnasında, ilkel embriyo ağzı olan blastopor dan kaynaklanır. Acoelemat ve Pseudocoelemat hayvanların tamamı ve Eucoelemat hayvanlardan Mollusca (Yumuşakcalar) ile Annelida (Halkalı Kurtlar) şubeleri bu gruba girer. 2- Deuterostomia Grubu: Embriyoda ilk ağız olan blastopor gelişim esnasında ergin bireylerde anüse dönüşür. Gerçek ağız ise blastporun (veya anüsün) karşısından yeniden oluşur. Bilinen omurgasızlardan Eucoelamat hayvanlardan Lofoforatlar olarak bilinen; Phoronida (Atnalı Ağızlılar), Bryozoa (Yosun Hayvancıkları), Brachiopoda (Dallı Bacaklılar) ile Echinodermata (Derisi Dikenliler) ve Chaetognatha (Ok Kurtları) şubeleri bu gruba dahildir.

3 Hakiki sölomlulara (Eucoelomata) ve Embriyonal gelişimleri bakımından da Deuterostomia grubuna dahil olan ekinodermlerin larvaları tüm bilateral simetrik eusölomatlara uyacak şekilde bilateral simetri sergilerken erginlerinde genelde beş kollu (pentamerik) radial (ışınsal) simetri gözlenir. Ayrıca bu şubeye özgü olarak CaCO3 den oluşmuş, mesodermal kökenli dahili iskeletleri ve içinde bir su dolaşım sistemi denen ambulakral sistemi de içeren belirgin bir şekilde bölmelere ayrılmış sölomları vardır. Ambulakral sistem yalnız Ekinodermata ya özgü bir sistemdir. Ekinoderm sölomu bir gövde sölomu nun yanı sıra; bir su dolaşım sistemi ile hemal ve perihemal sistemler olarak adlandırılan, bir veya daha fazla sayıda kapalı, sıvı yada doku ile dolu kanal sistemlerinden oluşan sölom türevleri içerir

4 Sölomun bir kısmı, sadece ekinodermlere özgü bir şekilde, bir su - dolaşım sistemine (Ambulakral sisteme) dönüşmüştür. Boyuna kesitte bir tüp ayak yapısı Bu sistem; denizsuyu dolu kanallardan ve vücut cidarı içinden geçen (genelde ambulakral oluklar dahilinde yer alan) tüp ayaklardan oluşmuştur

5 Su - dolaşım sistemine (Ambulakral sisteme) denizsuyu madrepor plağı denilen ve genelde aboral tarafta yer alan merkezi bir kalburlu plaktan alınır. Her bir tüp ayağın vücut içinde kalan ve ampulla denilen esnek, genişçe kısmını saran kasların kasılmasıyla denizsuyu tüp ayak içinde ilerleyerek ayağın hidrolik bir tarzda uzatılmasına yol açar. Bu şekilde aktive olan tüp ayağın zeminde ilerlemenin yanında; besin toplamada, kimyasal algılamada, aydınlık-karanlık ayırdetmede, mukus salınımında ve solunumda da işlevleri olabilir.

6 Mekanik emiş gücü ve iyonik etkileşim ile, tüp ayaklar yumuşakçalara ve diğer av organizmalara yapışırlar. Bilhassa sert zeminler üzerinde yaşayan ekinodermlerde tüp ayaklar küçük bir emeç (vantuz) ile son bulabilir. Yumuşak zeminlerde yaşayanlarda ise genelde emeçlere (vantuz) rastlanmaz. Deniz hıyarlarının ağızlarını çevreleyen geri çekilebilir beslenme tentakülleri değişikliğe uğramış tüp ayaklardır. Tüp ayakların normal görünümü Deniz kestanesi Tüp ayakların saldırıda çekilişi

7 Günümüzde Echinodermata nın iki altşube (Subphylum) altında 6 sınıfı mevcuttur. Subphylum 1: Asterozoa (= Eleutherozoa) Oral yüzey substratuma bakar yada oral-aboral eksen substratuma paraleldir. Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Classis 3: Ophiuroidea (Yılan Yıldızları) Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Classis 5: Concentricycloidea (Deniz Papatyaları) Subphylum 2: Pelmatozoa (= Crinozoa) Oral yüzey (anüs dahil) yukarı bakar. Classis 6: Crinoidea (Deniz Laleleri - Saçaklı Yıldızlar)

8 Günümüzde varolan ekinoderm türlerinin çoğunluğu sığ su biotası üyeleridirler, hepsi denizlerde yaşar ve sahil zonlarını tercih ederler. Bir Deniz Lalesi cinsi (Bathycrinus) ise m ye varan derinliklerde bulunur. Ergin ekinodermler içinde bazı Deniz Hıyarları, Yılan Yıldızları ve Saçaklı Yıldızlar bir dereceye kadar yüzebilirler. Genelde hareket tüp ayaklar ile sağlanır; bazen -Deniz kestaneleri nde olduğu gibi - hareketli dikenler aracılığı ile de yol alınabilir. Derisidikenliler içinde bilinen en büyük tür, 2 m yi aşan boyu ile, kaplan kuyruğu deniz hıyarı olarak bilinen Holothuria thomasi dir.

9 Ossikül ler şeklinde adlandırılan CaCO3 plakalardan oluşan mesodermal iç iskelet üzerinde gerilmiş vaziyette, bir epidermis den meydana gelmiş bir vücut örtüsü bulunur. Köselemsi yada yumuşak olabilen Deniz Hıyarı vücut cidarına gömülü vaziyette; mikroskopik boyutlu dermal ossiküller mevcuttur. Deniz Hıyarları predatör krustaselere, deniz kaplumbağalarına ve balıklara karşı, derilerinde toksik maddeler biriktirirler. Ekinodermlerde diğer kendini koruma mekanizmaları olarak bioluminesans, renk pigmentlerinde kaymalar, üreme ve beslenme faaliyetlerinin gece gerçekleştirilmesi, zehirli kıskaçlar (pediseller), sivri dikenler sayılabilir.

10 Ekinodermlerde beslenme çeşitleri. Süspansiyon beslenme : Deniz Laleleri, bazı Deniz Hıyarları suda askıda kalan organik maddelerle beslenirler. Predatör beslenme : Bazı Deniz Yıldızları ve Yılan Yıldızları. Herbivor besenme : Bazı Deniz Yıldızları ve Deniz Kestaneleri. Organik birikimlerle beslenme : Bazı Deniz Hıyarları, Deniz Kestaneleri ve Deniz Yıldızları. Suda erimiş organik besin maddelerini derileri ile absorbe ederek beslenme : Bazı Deniz Hıyarları ve Yılan Yıldızları ile Deniz Papatyaları. Çoğu derisidikenlinin sindirim yolu deniz tabanına bakan bir ağız ile başlar ve aksi yönde yer alan bir anüs ile son bulur. Nutrientler (besin maddeleri), sindirim yolundan hemal sisteme, oradan da gonadlara geçer. Ophiuroidlerde ve bir concentricycloid türünde anüs bulunmaz. Deniz Yıldızları nın kol boşluklarında sindirim yolunun kısımları olan pylorik çekumlar nutrientleri absorbe ederken, merkezde bulunan mideye pylorik kanalların ulaştıracağı sindirim enzimleri salgılarlar.

11 Ekinodermlerde Bir seri kanal ve halkalardan oluşan hemal ve perihemal sölomik sistemler sölomik bölmeler yada odacıklardan türevlenirler. Hemal sistem (dolaşım sistemi); perihemal kanallar dahilinde yer alan iki adet (oral ve aboral) hemal halkadan, aksial organdan ve kanallardan oluşur. Bu hemal ve perihemal sistemler (tüp içinde uzanan tüpler) su dolaşım Ambulakral sistem ve Dolaşım sistemi (Hemal sistem) sistemine paralel uzanırlar.

12 Ekinodermlerde Azotlu atıklar sölom sıvısından çok sayıdaki ince cidarlı tüp ayaklara diffüzyonla geçer ve aynı yöntemle deniz suyuna atılırlar. Bazı ekinodermlerde tüp ayakların solunum yüzeyleri oluşturması da olasıdır. Birçok türde sölomun kendisi dolaşım ve solunum fonksyonlarını üstlenmiştir. Sölomu kuşatan silli bir periton zarı sölom sıvısının dolaşımını sağlar. Bazen hemoglobin de içerebilen coelomocyt ler, yaraların tamirinde kullanılma olasılığı olan collagen maddesini de sentezlerler ve gövde sölomu dışında, hemal ve su dolaşım sistemlerinde de dolaşıma katılabilirler. Bazı Deniz Yıldızları ve Kestaneleri nde sölomdan denize doğru uzanan küçük solungaçsı yapılarla solunum yapılır. Deniz Hıyarları nın bir kısmında ise, solunum ağaçları (su ciğerleri) denilen dallanmış kloak uzantıları içine-dışına deniz suyu pompalanarak solunum sağlanır.

13 Ekinodermlerde Basit olan sinir sistemleri yemek borusu çevresinde bir sinir halkası, bundan vücuda ışınsal olarak yayılan sinir ağları, statokist ler (denge organları), göz benekleri ve yüzeysel dağılımlı dokunma ve kimyasal algılama reseptörlerinden ibarettir. İlkel bir organizasyona sahip olan bu hayvanların erginlerinde baş, beyin, gözler, özelleşmiş boşaltım organları ve (bazı Deniz Hıyarları ndaki kasılabilen bir damar hariç) kalp bulunmaz, vücutları segmentli (metamerik) değildir. Bu ilkel yapılanmaları nedeniyle rejenerasyon yetenekleri de oldukça yüksektir.

14 Bazı Yılan Yıldızları kendi kendini dölleyen ve yavru bakımı sergileyen hermafrodit organizmalardır. Diğer derisidikenlilerde ise dioik olma durumu genel kaidedir. Deniz Papatyaları hariç, döllenme haricidir. Çoğunluğu ovipar iken bazılarında ovoviviparite, hatta viviparite de gözlenir. Döllenmiş yumurta bilateral simetrik, silli ve planktonik bir larva şeklinde gelişir; başkalaşım (metamorfoz) geçirip bir ergine dönüşmeden önce larva birkaç belirgin evreden geçer. Bazı türlerde ise gelişim doğrudandır. Ekinodermlerde görülen bilateral simetrik larva tipleri Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) - Auricularia-Bipinnaria-Brachiolaria Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) - Echinopluteus Classis 3: Ophiuroidea (Yılan Yıldızları) - Ophiopluteus Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) - Auricularia Classis 5: Concentricycloidea (Deniz Papatyaları) Gelişim doğrudandır. Classis 6: Crinoidea (Deniz Laleleri ) Beslenmeyen Doliolaria (Vitellaria)

15 Ekinodermlerde görülen bilateral simetrik larva tipleri

16 Phylum: Echinodermata (Derisidikenliler) Asterozoa nın Vücut şekli yıldızsı, küresel, diskoidal yada hıyar-şekilli olabilir. Oral yüzey ya substratuma bakar, yada oral-aboral eksen substratuma paraleldir. Gövde kollu veya kolsuz olabilir; ambulakral oluklar açık yada kapalıdır, bazen bulunmaz.

17 Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) Asteroidea sınıfı üyeleri Yıldız yada beşgen şeklinde, 5 yada daha fazla kollu, kol içlerinde geniş sölomik boşlukları olan, nispeten basık vücutlu hayvanlardır. Oral ve aboral taraflar belirgin olarak ayrılmıştır. Açık tipte olan ambulakral oluklar ve ayaklar sadece oral tarafta bulunur. Anüs ve madrepor plak aboral taraftadır. Kısa koruyucu dikenleri ve pediselleri vardır. Mesodermal iskeletlerinde, her kol boyunca uzanan iki seri ambulakral ossiküller ile çok sayıda vücut cidarı ossikülleri yer alır. Vücutları merkezi bir diskoidal kısımdan ve bundan ayrılan kollardan meydana gelmiştir. Bu kollar Yılan Yıldızları nın (Ophiuroidea) aksine merkezi diskten itibaren birbirlerinden ayrılmazlar;

18 Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) Deniz yıldızlarının bazı türlerinde kollar oldukça uzun, bazılarında ise oldukça kısadır Kolları kısa olanlarda vücut köşeli görünüm kazanır. Genelde ayrı eşeyli, yani dioik tirler. Harici döllenme deniz suyunda gerçekleşir. Gelişme evrelerinde genellikle auricularia, bipinnaria ve brachiolaria tipi larvalara rastlanır. Bazı türlerde yavru bakımı vardır. Ender olarak bölünme yahut parçalanma (rejenerasyon) yoluyla eşeysiz üreme görülür. Sahil sularından 7000 m ye varan derinliklerde, tüm denizlerde bulunurlar. Bir kısmı omnivor (herşeyi yiyen) tipte beslenirler; çoğunluğu sedenter hayvanlar üzerinde aktif predatörlerdir, bazıları da leş yiyerek ya da detritusla beslenirler. Beslenme anında mide dışarı çıkarılabilir. Akdeniz den örnek türler:

19 Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) Akdeniz den örnek türler: Astropecten aranciacus (Adi Deniz Yıldızı) Sphaerodiscus placenta Minder Deniz Yıldızı

20 Classis 1: Asteroidea (Deniz Yıldızları) Akdeniz den örnek türler: Marthasterias glacialis (Dikenli Deniz Yıldızı) Echinaster sepositus Kırmızı-Mor Deniz Yıldızı Asterina gibbosa (Küçük Deniz Yıldızı Anseropoda placenta (Kazayağı Deniz Yıldızı)

21 Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Deniz Kestanelerinin Hareket edebilen dikenlerle kaplı olan vücutları yaklaşık küre ve disk şeklindedir. Kolları yoktur. İskelet plakları yakın temasta ve hareketsizdir. Ambulakral ayaklar (tüp ayaklar) kapalı ambulakral oluklarda, ağız ve aboral kutuptaki anüs arasında radial 5 sıra halindedir. Madrepor plağı aboralde, anüse yakın konumludur (Irregularia grubu hariç). Oral tarafta ağız içinde kuvvetli bir çiğneme organı, yani Aristo feneri bulunur. Aristo feneri beslenme anında kuvvetli kaslarla hareket ettirilen dişli bir yapıdır. Aristo fenerini oluşturan 5 diş devamlı yenilenen tiptedir.

22 Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Deniz Kestanelerinin Koruyucu pedisel leri, hareket ettirilen dikenleri vardır. Deniz kestaneleri ayrı eşeylidir. Gonadların her biri bir gonopor aracılığıyla genital Plaktan birine açılır. Döllenme suda olur. Gelişimlerinde echinopluteus larvası vardır. Bazı türler dikenleri arasında yada ağız bölgesinde yumurtalarını korurlar. Deniz kestanelerinde iki farklı grup ayırt edilir. Grup 1: Regularia Grup 2: Irregularia

23 Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Grup 1: Regularia Daha ilkel olan Regularia grup üyelerinde ağız ve anüs birbirinin karşısında, oral ve aboral kutuplarda yer alır. Erginlerde simetri radialdir. Genellikle bir tür otlama şeklinde bitkisel yada hayvansal besin ayrımı yapmaksızın, omnivor beslenirler. Akdeniz den örnek türler:

24 Sphaerechinus granularis Classis 2:Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Akdeniz den örnek türler Grup Regularia Arbacia lixula Paracentrotus lividus Cidaris cidaris

25 Grup 2: İrregularia Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Daha gelişmiş olan İrregularia grup üyelerinde, gelişim esnasında anüs arka kenara kaymış, bazen oral tarafa kadar inmiştir. Bazı formlarda ağız da alt yüzeyin kenarına kadar kayarak kabaca anüsün karşısında konumlanmıştır. Dolayısıyla erginlerde tersiyer olarak gelişmiş bir bilateral simetri söz konusudur. Besin temin ediş şekilleri Regularia grubu üyelerininkinden oldukça farklıdır. İrregularia grubu üyeleri besinlerini yumuşak substratumdaki, organikdetritik partikülleri süzerek alırlar. Bazıları kum yada çamur içinde ilerlerken, oral tüp ayaklarıyla temas ettikleri besinleri yakalayarak ağızlarına yönlendirir ve yutarlar.

26 Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Irregularia grubu üyeleri detritik malzeme ve bazı omurgasızlarla beslenme amacıyla gevşek substrat içinde öne doğru ilerlerken kazıcı ve soluyucu tüp ayakları ile solunum amaçlı bir kanal oluşturur; ilerledikçe yeni kanallar açarken bir önceki kanallar çökerek kapanır.

27 Classis 2: Echinoidea (Deniz Kestaneleri) Akdeniz den örnek türler. Grup Irregularia Echinocardium cordatum Brissus unicolor

28 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Yılan Yıldızlarında Vücut, merkezi konumlu küçük bir diskten çıkan dar ve dairesel kesitli, indirgenmiş bir perivisceral sölom ve hemal-perihemal sölom içeren hareketli ve genelde 5 adet uzantı yahut koldan oluşur. Sölomik boşluklar, gonadlar ve kese şekilli sindirim sistemi geniş çapta bu merkezi gövde içinde yer alır. Ağız, madrepor plak ve genital açıklık alt (oral) tarafta bulunur. Bazı formların kollarında zehirli dikenlere rastlanır, ancak pediselleri yoktur. Ağız bölgesinde, her birinin üzerinde bir sıra diş bulunan 5 adet çene vardır. Anüs yoktur.

29 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Yılan Yıldızlarında Gövde dahilinde, kolların bağlantı yöreleri arasında, perivisceral sölomda yer alan ve sadece bu gruba özgü bursa lar (keseler) yarık şekilli açıklıklarla dışarı açılırlar. İçleri silli olan bu keseler hem solunum gazlarının değişiminde hem de boşaltımda rol oynadığı gibi, keselere açılan gonadların gametleri de bir süre burada muhafaza edilir. Bazı formlarda bu keseler döllenme odacığı ve kuluçkalama yöresi olarak da fonksiyoneldirler.

30 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Yılan Yıldızlarında Ambulakral oluklar kalkan şekilli oral plaklarla kapatılmıştır; mesodermal ambulakral iskelet ossikülleri, her kol boyunca kol ortasında bir seri halinde uzanır. Vantuzu olmayan tüp ayaklar ilerlemede kullanılmaz. Türler genelde ayrı eşeyli, nadiren hermafrodittir. Bazı türlerde cüce erkek dişinin ağız bölgesine tutunarak yaşamını sürdürür. Ophiopluteus larvası ndan sonra erginler oluşur. Akdeniz den örnek türler

31 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Akdeniz den örnek türler Ophiura albida (Adi Yılan Yıldızı) Ophiura textura

32 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Akdeniz den örnek türler Ophiothrix fragilis (Kırılgan Yılan Yıldızı) Amphiura filiformis (İpliksi Yılan Yıldızı),

33 Classis 3: Ophiuroidaea (Yılan Yıldızları) Akdeniz den örnek türler Ophiocoma nigra (Siyah Yılan Yıldızı) Astrospartus mediterraneus (Sepet Yıldızı).

34 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Deniz Hıyarları dış görünüşleri bakımından diğer ekinodermlerden oldukça farklıdırlar. Radial pentamerik simetriden bir dereceye kadar tekrar bilateral simetriye dönme görülür. Beşli radial simetri vücut içindeki uzunlamasına kas demetleri için geçerlidir. Vücutları ağız ile anüs arasındaki eksen boyunca uzamış, silindirik bir yapı kazanmıştır; kolları, dikenleri ve pedisel leri yoktur. Tüp ayaklarının oral tarafta kalan bir kısmı çok büyüyerek, ağız çevresinde uzatılabilen beslenme tentakülleri halini almıştır. Ventralde bulunanları vantuzlu olan diğer tüp ayaklar kapalı ambulakral oluklar boyunca uzanırlar; aşağı taraftaki 3 sıra tüp ayak tutunma ve ilerlemede işlev görürken, üst yüzeyde kalan 2 sıra daha küçük ve vantuzsuz tüp ayaklar bir dereceye kadar solunum gazı alışverişine katkıda bulunurlar

35 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Deniz Hıyarlarının Yumuşak yada köselemsi derilerinde pul benzeri ossiküller bulunur. Temel iskelet elemanları ise, farinksi kuşatan, genelde 10 adet plakadan oluşan kalkerli bir halkadır. Vücut yüzeyinde pütürlü ve farklı yapıda papillalar vardır. Solunum esas olarak ritmik olarak kasılan ince cidarlı su ciğerleri (solunum ağaçları) ile gerçekleşir. Bunlar rektumun kıvrımları olup, kloak açıklığından suyun dışarı pompalanıp tekrar içe alınması ile gaz değişimi gerçekleşir.

36 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Deniz Hıyarları Geniş sölomları tek bir gonada ilaveten kıvrımlı sindirim borusunu da içerir. Nutrientlerin ve erimiş gazların dolaşımı geniş perivisceral sölom dahilinde gerşekleşirse de, çoğu deniz hıyarında iyi gelişmiş bir hemal sistem de vardır. Sindirim borusu boyunca uzanan iki ana damar birbirlerine çok sayıda kapillerlerle bağlanmışlar, ve sindirim borusu ile sol solunum ağacı arasında rete mirabile (mucizevi ağ sistemi) denilen bir hemal kollar sistemi oluşturmuşlardır. Bu ana damarlardan bir tanesi bir «kalp gibi» hemal sıvıyı pompalayarak vücudun büyük bir kısmına ulaşmasını sağlar. Bazı tropik türlerde su ciğerleri (solunum ağaçları) ile bağlantılı Cuvier tübülleri denilen toksik ve çok yapışkan ipliksi yapılar oluşturulur, ve hayvan bir şekilde rahatsız edildiğinde, kloakını rahatsız eden organizmaya yönlendirerek vücudunu kasma yöntemiyle bu tübülleri içerikleriyle birlikte rektum ve kloak açıklığından dışarı fırlatır. Sadece deniz hıyarlarına özgü olan bu korunma mekanizması bileşenleri kısa sürede rejenere edilerek yenilenir.

37 Phylum: Echinodermata (Derisidikenliler) Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Deniz Hıyarlarının Çoğunluğu dioik, bazıları hermafrodit dir. Gelişmelerinde auricularia larva evresi görülür. Kloak ta, tentaküller arasında ya da sırtta kuluçka bakımına sık rastlanır. Bazı türlerde ise enine bölünme yöntemiyle eşeysiz üreme de gözlenir. Akdeniz den örnek türler

38 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Akdeniz den örnek türler Holothuria tubulosa (Adi Deniz Hıyarı) Holothuria forskali

39 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Akdeniz den örnek türler Cucumaria planci (Deniz Kabağı) Leptosynapta inhaerens (Solucan Hıyarı)

40 Classis 4: Holothuroidea (Deniz Hıyarları) Akdeniz den örnek türler Phyllophorus urna (Cüce Deniz Hıyarı) Thyone fusus

41 Classis 5: Concentricycloidea (Deniz Papatyaları) Deniz Papatyaları Derin sularda yaşayan disk-şekilli küçük hayvanlardır. İki türü bilinmektedir. Kolları olmayan, marjinal dikenleri olan pentaradial simetrili gövdelerinde iskelet plakları konsantrik (aynı merkezli) olarak düzenlenmiştir. Xyloplax medusiformis Vantuzları olmayan tüp ayakları, diskin periferinde, dairesel ve açık tipte bir ambulakral olukta yer alır ve bir halka oluşturan ossiküllerce desteklenirler. Su dolaşım sistemleri iç ve dış olmak üzere iki konsantrik halka kanal içerir.

42 Classis 5: Concentricycloidea (Deniz Papatyaları) Madrepor plağına homolog olan bir hydropor (su deliği), iç halka kanalı, dış ortama bağlar. Yeni Zelanda açıklarında, 1000 m de bulunan türde sindirim yolu yoktur; oral yüzey zarsı bir velum ile örtülmüştür. Bahamalar da 2000 m de bulunan diğer türün ise sığ, kese gibi bir midesi vardır, ancak barsak ve anüsü bulunmaz. Gelişiminde sucul bir larva evresi yoktur. Bilinen tek cinsi Xyloplax medusiformis Xyloplax tır

43 Subphylum 2: Pelmatozoa (=Crinozoa) Vücut kupa veya kaliks şeklindedir, yaşamın tamamında ya da bir kısmında aboral bir sap üzerinde taşınır; oral yüzey yukarı doğru bakar; ambulakral oluklar açıktır; madrepor plağı bulunmaz; hem ağız hem de anüs oral yüzeyde yer alır. Classis : Crinoidea (Deniz Laleleri, Saçaklı Yıldızlar) Dış görünümleri bitkiyi andıran ekinodermlerdir. Yaşamlarının tamamında veya erken yaşam evrelerinde sessil yaşam tarzına uyumları nedeniyle, kolların yukarı bakan iç tarafında beslenme ile ilgili silli beslenme olukları ve iki yanında Sabit Serbest pinnule ler gelişmiştir. Bu yapıların içinde destekleyici mesodermal ossiküller, gonad lar ve yukarı bakan yüzeylerinde ise tentakül benzeri tüp ayaklar yer alır.

44 Subphylum 2: Pelmatozoa (=Crinozoa) Classis : Crinoidea (Deniz Laleleri, Saçaklı Yıldızlar) Tüm ekinodermler içinde istisnai olarak, bağ dokusundan bölmelerle küçük odacıklara ayrılıp çok indirgenmiş olan perivisceral sölomları sindirim borusu kıvrımlarını içerir. Bağırsak, ağız yakınlarındaki küçük bir uzantı ucundan anüs ile dışarı açılır.

45 Subphylum 2: Pelmatozoa (=Crinozoa) Classis : Crinoidea (Deniz Laleleri, Saçaklı Yıldızlar) Sabit Genelde sabit yaşayanlar aboral bir sap aracılığı ile Zemine tutunurlar Dikenleri ve pediselleri yoktur; madrepor plak yerine de vücut boşluğuna açılan küçük delikler (porlar) içerirler. Ağız çevresindeki bir sinir halkası, radial kanallar boyunca kollara radial sinirler gönderir. Krinoidler dioik tirler. Bazıları kuluçka kesesi içerir ve bunlarda yavru bakımı vardır. Gelişimlerinde beslenmeyen tipte doliolaria (vitellaria) larvası gözlenir. Beslenmeleri küçük planktonik organizmalar ve suda askıda duran organik partiküller iledir. Serbest Serbest yaşayanlarda ise bir sap bulunmadığından serbestçe suda yüzebilirler ve zemine oturduklarında cirrus lar ile desteklenirler

46 Subphylum 2: Pelmatozoa (=Crinozoa) Antedon mediterranea Akdeniz Classis : Crinoidea (Deniz Laleleri, Saçaklı Yıldızlar) Akdeniz den tipik iki saçaklı yıldız türü Antedon mediterranea (Akdeniz Saçaklı Yıldızı) ve Leptometra phalangium Cenocrinus asterias Atlantik Atlantik den tipik bir deniz lalesi örneği ise Cenocrinus asterias tır. Leptometra phalangium Akdeniz

47 Subphylum 2: Pelmatozoa (=Crinozoa) Classis : Crinoidea (Deniz Laleleri, Saçaklı Yıldızlar) Antedon mediterranea (Akdeniz Saçaklı Yıldızı)

Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK N. Eda Topçu N. Eda Topçu N. Eda Topçu TÜDAV Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK N. Eda Topçu TÜDAV TÜDAV Phylum a özgü özellikler: Echinodermata Tamamı denizel

Detaylı

Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK N. Eda Topçu

Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK N. Eda Topçu N. Eda Topçu N. Eda Topçu N. Eda Topçu TÜDAV Phylum: Echinodermata Su Omurgasızları Ders Notları Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK N. Eda Topçu TÜDAV TÜDAV Phylum a özgü özellikler: Echinodermata Tamamı denizel

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK

ANNELIDA. (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) İÜ SÜFAK SUUM2038 SU OMURGASIZLARI DERSİ Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK ANNELIDA (Halkalı kurtlar) Vücutları, vücut boyunca devam eden, birbirinin benzeri bölümlerden (segment) oluşmuştur

Detaylı

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır.

Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. SOLUNUM SİSTEMLERİ Solunum, genel anlamda canlı organizmada gaz değişimini ifade etmek için kullanılır. 1. Dış Solunum Solunum organlarıyla dış ortamdan hava alınması ve verilmesi, yani soluk alıp vermeye

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Günümüzde memeliler üç alt sınıfa ayrılır. Subclasis : Prototheri= Monotremata (Tek Delikliler)

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 4. Ecdysozoan Grubu; Nematoda Phylumunu (Şekil 33.26 ve 33.27) genellikle parazit solucanları ve Arthropoda Phylumunu içerir. Bu

Detaylı

SİNDİRİM. Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir.

SİNDİRİM. Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir. SİNDİRİM SİSTEMİ SİNDİRİM Büyük yapılı besinlerin,hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına sindirim denir. Sindirimin amacı: 1-Besinler hücre zarından geçebilecek hale gelir. 2-Besinler,hücre

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD

DENİZ BİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD BENTİK BÖLGENİN CANLI TOPLULUKLARI Bentik bölgede bulunan Flora ve Fauna'nın oluşturduğu topluluğa genel olarak BENTOZ denir.

Detaylı

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir.

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir. GAZ ALIŞVERİŞİ O2'li solunum yapan canlıların bazılarında O2'in alınıp CO2'in atılmasını sağlayan yapılar bulunur.bu yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur. solunum ------>solunum organlarıyla dış

Detaylı

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANTALYA KÖRFEZİ DOĞU KIYILARI NDA (ANTALYA GAZİPAŞA) ECHİNODERMATA FAUNASININ BELİRLENMESİ

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANTALYA KÖRFEZİ DOĞU KIYILARI NDA (ANTALYA GAZİPAŞA) ECHİNODERMATA FAUNASININ BELİRLENMESİ T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANTALYA KÖRFEZİ DOĞU KIYILARI NDA (ANTALYA GAZİPAŞA) ECHİNODERMATA FAUNASININ BELİRLENMESİ ÖZGE ŞAHİN Danışman:Yrd. Doç. Dr. İsmail İbrahim TURNA

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERDE BOŞALTIM SİSTEMİ Memeliler homoithermal ve endotermik fizyolojileri nedeniyle, poiklothermal ve ekzotermik omurgalılara oranla daha

Detaylı

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi

Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi A. GAZ ALIŞ VERİŞİ Gaz Alışverişi, İnsanda Solunum Sistemi Canlılarda hayatsal olayların sürdürülebilmesi için gerekli olan enerji hücresel solunumla elde edilir. Genellikle oksijenli olarak gerçekleşen

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler)

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) Bu gruba giren bitkiler, tek hücreli veya koloni halinda yaşayan, bazı üyeleri ipliksi yapıda olan mavi renkli alglerdir. Bir kısmı bakteri kadar küçüktür. Bir hücrede

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı)

Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı. Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Dryocosmus kuriphilus(kestane gal arısı)sürvey Talimatı Zararlı Organizma Dryocosmuskuriphilus(Yasumatsu) (Kestane gal arısı) Sınıf: Insecta Takım: Hymenoptera Familya:Cynipidae Tanımı Konukçuları Zarar

Detaylı

SU BİTKİLERİ 8. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 8. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 8 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK (FİLUM veya DİVİZYO): CHLOROPHYTA (Yeşil Algler) Sınıf : Chlorophyceae Renk: Yeşil Pigment (Kloroplast) KLOROFİL: Klorofil a-b KAROTENOİD: β-karoten Zeaxanthin

Detaylı

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4.

Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota otakım 1. Diplura (Çift kuyruklular) otakım 2. Protura otakım 3. Collembola (Kuyrukla sıçrayanlar) otakım 4. Thysanura APTERYGOTA Alt sınıf: Apterygota (Kanatsız Böcekler)

Detaylı

SU BİTKİLERİ 9. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 9. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 9 Prof. Dr. Nilsun DEMİR Kök: Chlorophyta Sınıf: Charophyceae Renk: Yeşil Pigment (kloroplast): Klorofil Klorofil a-b (+) Carotenoid ß-Karoten (+) Zeaxanthin (+) Lutein (+) Violaxanthin (+)

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması

Mekanik zedelenmelerde nazik olan solunum yüzeylerinin korunması SOLUNUM SİSTEMLERİ Hücre işlevlerinin yürütülmesi için gerekli enerji, genellikle biyolojik oksidasyonlardan elde edilir. Hücresel solunumda besin maddeleri parçalanarak enerji elde edilir. Burada O 2

Detaylı

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi

Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Türkiye Balıkları ve Temel Morfolojisi Balıkların Sistematiği Regnum Animalia (Hayvanlar alemi) Subregnum Metazoa (Çok hücreliler alt alemi) Filum Subfilum Chordata (Omurgalılar şubesi) Vertebrata (Gelişmiş

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA

PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA PARAZİTLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA a) Erkek ve dişinin birbirini bulmasını kolaylaştırma b) Gençlerin sayısının arttırılması c) Serbest gençlerin dirençlendirilmesi a) Erkek ve

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) Üreme hücreleri erkeklerde sperm dişilerde yumurta adını alır.yumurtanın meydana gelişi oogenezis, spermin meydana gelişi ise spermatogenezis adını

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ. Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR 1 Arthopods (Zırhlı Kazıcılar) Phylum Arthopoda En büyük Hayvan filumu; Böcekler karada hakim durumdadır. Ancak denizde seyrek bulunurlar.

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Eşeyli üreme oogamiyle, eşeysiz üreme tomurcuklanma ve rejenerasyon (fragmentasyon)la gerçekleşir

Ayxmaz/biyoloji. Eşeyli üreme oogamiyle, eşeysiz üreme tomurcuklanma ve rejenerasyon (fragmentasyon)la gerçekleşir Hayvan Sistematiği Görünüm olarak en farklı krallık Her şubenin kendi tipik vücut planı (düzeni) vardır Hayvan nedir? Hayvanlar, heterotrofik, ökaryot, çok hücreli ve hücre duvarları içermeyen canlılardır

Detaylı

HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRĠMĠNE GĠRĠġ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVAN NEDĠR? Yapıları, beslenme şekilleri ve yaşam döngüleri ile tanımlanan canlılardır. Buna göre; Hayvanlar çok hücreli, heterotrof, dışarıdan

Detaylı

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ

GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ GÖRSEL OLMAYAN DUYU SİSTEMLERİ MEKANİK DUYULAR İnsanlarda dokunma, basınç, sıcaklık ve ağrı gibi bir çok duyu bulunmaktadır. Bu duyulara mekanik duyular denir. Mekanik duyuların alınmasını sağlayan farklı

Detaylı

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine EPİTEL DOKU EPİTEL DOKU Birbirine bitişik hücrelerden yapılmıştır. Hücreler arası madde çok azdır. Ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere her üç embriyon yaprağından köken alır. Epitel dokusu mitoz

Detaylı

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER Amphioxus (Branchiostoma lanceolatum): Derin olmayan tuzlu sularda, kumda kazdıkları oyuklarda yaşar. Omurga ya da kafa bulunmaz. Çiftleşme mevsiminde bu oyuklardan

Detaylı

Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması

Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması Hayvanlar Aleminin Sınıflandırılması Çok Hücreli, ökaryot canlılardır. Gerekli besin maddelerini ortamdan Hazır olarak alırlar. Bu nedenle heterotrofturlar. Çoğunluğu epitel, bağ, sinir, kas gibi dokulara

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

Örtü Epiteli Tipleri:

Örtü Epiteli Tipleri: Tek Katlı: Tek Katlı Yassı Epitel Tek Katlı Kübik Epitel Tek Katlı Prizmatik Örtü Epiteli Tipleri: Basit Kinosilyalı Çizgili Kenarlı Yalancı Çok Katlı( Psödostratifiye) Prizmatik Epitel Çok Katlı: Çok

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ EĞİTİM PLANI DİSİPLİN/ GELİŞİM ALANI: UZUN DÖNEMLİ AMAÇ: - Vücudumuz bilmecesini çözelim - Maddeyi tanıyalım - Kuvvet ve hareket - Işık ve ses - Canlılar dünyasını

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu:

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu: MAYOZ BÖLÜNME Mayoz-1 evreleri: Mayoz bölünme homolog kromozomların ve kardeş kromatidlerin ayrılmasını sağlayan ardışık iki bölünme bütünüdür. Homolog kromozomların ayrılmasına neden olan birinci evreye

Detaylı

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

Böceklerde Kanının Yapısı

Böceklerde Kanının Yapısı Böceklerde Kanının Yapısı Hemolimf yada plasma Dokular için yağlayıcı Hidrolik ortam (larva, deri değiştirme, ptilinum (baştaki boş hacim) ve kanadın gerilmesi) Atıklarda dahil bir çok molekülün nakil

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU

INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU INSECTA (HEXAPODA) SINIFI P T E R Y G O T A A L T S I N I F I EXOPTERYGOTA HEMIPTEROID GRUBU Psocoptera, Phthiraptera, Hemiptera ve Thysanoptera takımlarını içerir; PSOCOPTERA (Psosidler, Kitapbitleri)

Detaylı

www.kanatlibilgi.com

www.kanatlibilgi.com www.kanatlibilgi.com TAVUK EMBRİYOSUNUN GÜNLÜK GELİŞİM SAFHALARI Kaynak: Dr Stephan WARIN, DVM, Avian Business Unit. CEVA Santé Animale, La Ballastiere, BP 126, 33501 Libourne Cedex, France Çeviren: Barbaros

Detaylı

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ

DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ DENEY HAYVANLARI DENEY HAYVANLARI ANATOMİSİ Deney Hayvanı: Hipotezi bilimsel kurallara göre kurulmuş araştırmalarda ve biyolojik testlerde kullanılan hayvanlardır. Günümüzde en sık kullanılan deney hayvanları;

Detaylı

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır.

Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun, anatomik olarak, yüz üzerinde alınla üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organı. Koku alma organıdır. Burun boşluğu iki delikle dışarı açılır. Diğer taraftan

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı korunması gerekir.

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ

OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ Omurgasız Hayvanlar (Invertebrate), ilkel tek canlılardan başlayarak (Protozoa) Chordata ya kadar devam eden ve homojen olmayan pek çok sayıdaki hayvan grubunu içine alır.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME I. HAYVANLARDA ÜREME Gerek omurgalılarda gerekse omurgasızlarda üreme organlarına gonad denir. Genellikle dişi organ ovaryum, erkek organ testis olarak adlandırılır. Omurgasız

Detaylı

Özofagus Mide Histolojisi

Özofagus Mide Histolojisi Özofagus Mide Histolojisi Sindirim kanalını oluşturan yapılar Gastroıntestınal kanal özafagustan başlayıp anüse değin devam eden değişik çaptaki bir borudur.. Ağız, Farinks (yutak), özafagus(yemek borusu),

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ)

ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) ORDO: PHTHRİPTERA (HAYVAN BİTLERİ) Parazit yaşayan bu takım türleri ekonomi ve sağlık açısından önemlidir. Subordo: Mallophaga (Çeneli bitler) Başları göğüs bölgesinden belirgin olarak ayrılmıştır. Gözleri

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı OKYANUSLARDA OLUŞAN SEDİMANTASYON OLAYI Okyanus ve denizlerin çok dik olan veya şiddetli

Detaylı

1- Aşağıda verilen mayoz bölünme geçirmekte olan hücrelerin evrelerini ve her birinin kromozom sayısını yazınız. (6*1,5=9 ) 5- Mayoz bölünmede kalıtsal çeşitliliği sağlayan olaylar nelerdir? (2*4=8 ) Profaz_I

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ VE GÖBEK KORDONU Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır. a. Hücrenin temel kısımları için sadece hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 1) Memeli bir hayvanın vücudunda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerden bazıları aşağıdaki gibidir. I Glikojen Glikoz ATP III Buna göre I, II ve III ile gösterilen metabolik

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #18 1) Bakterilerin gerçekleştirdiği, I. Kimyasal enerji sayesinde besin sentezleme II. Işık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürme III. Kimyasal bağ enerjisini ATP enerjisine

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ZEYTİN

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti)

8. Familya: Curculionidae. Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) 8. Familya: Curculionidae Sitophilus granarius (L.) (Buğday biti) Sitophilus oryzae (L.) (Pirinç biti) Sitophilus granarius (L.) Erginler koyu kahve veya kırmızımsı gri renkte, 3-5 mm. boydadır. Baş kısmı

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula!

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula! MAKDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ 04.03.2017 Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması Çözümler: TOPLAM PUAN 100 1. Verilenleri Uygula! 1.1. mbriyonun daha doğrusu fetüsün gelişimi sırasıyla numaralar

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi

İnsanda Destek ve Hareket Sistemi İnsanda Destek ve Hareket Sistemi A. HAYVANLARDA DESTEK VE HAREKET Canlı vücuduna desteklik görevi yapan, vücudun çeşitli kısımlarını koruyan ve hareketi sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI

12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI 12. SINIF KONU ANLATIMI 33 HAYATIN BAŞLANGICI Canlılar öldükten sonra yumuşak dokular saprofitler tarafından ayrıştırılır. Kemik ve kabuk gibi sert yapılar ise ayrıştırılamaz. Bu yapılar minerallerle kayaçlara

Detaylı

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu HAYVANLARDA SOLUNUM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU asli.memisoglu@deu.edu.tr kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu GAZ ALIŞVERİŞİ Oksijenli solunum yapan hücreler besinlerle alınan monomerlerden

Detaylı

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor

SİNİR SİSTEMLERİ. SANTRAL SİNİR SİSTEMİ Beyin. Anatomik Olarak PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ His Motor ANATOMİ Anatomi, vücut bölümlerinin yapısını ve gelişimini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, vücut bölümlerinin yapılaşması ve biçimleri ile ilgilendiği için, Morfoloji'nin bir alt grubu veya

Detaylı