Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik"

Transkript

1 Medikal Dozimetristlik & Mesleki Yeterlilik Ahmet ARSLAN Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı

2 AAMD (The American Association of Medical Dosimetrists) Amerikan Medikal Dozimetristler Derneği, Medikal Dozimetristleri destekleyen ve sertifikalandırmak için kurulmuş uluslararası bir topluluktur. Dernek Meslek Mensuplarına eğitim fırsatı yaratıp, profesyonel mesleki etkileşim için bir forum ve sağlık dünyasında Medikal Dozimetristler için bir ses teşkil etmektedir. Toplum ve hasta bakımı açısından profesyonel olarak en yüksek standartların oluşması için üyelerini teşvik etmek istemektedir.

3 Medikal Dosimetrist Kimdir? Medikal Dozimetrist Radyasyon Onkolojisi içinde çeşitli görevler alabilen kişidir.

4 Medikal Dosimetrist İş Türleri KLİNİK SERVİS VE DANIŞMA Doktorun istediği reçete dozunu hastanın tedavi alanına uygulamak için tedavi planı geliştirir. Bunun yanında klinik içerisinde fiziksel ve teknik konularda danışmanlık yapar. ARAŞTIRMA Tedavi protokolleri oluşturmada, makale yayınlamada, yeni tedavi planlama sistemleri ve tedavi cihazları oluşturmada takım içinde yer alır.

5 Medikal Dosimetrist İş Türleri KLİNİK VE/VEYA AKADEMİK BİR ORTAMDA EĞİTİM Medikal Dozimetrist aynı zamanda üniversitelerde ve Radyasyon Onkolojisi öğrenimi veren kurumlarda gelecek nesil Medikal Dozimetristler yetiştirmede önemli rol oynar. Klinik öğrenimde prosedürler, ekipmanlar planlama ve tedavi konusunda dersler verir. Medikal Dozimetrist yetiştirme programında direktör olabilirler. VEKALET Medikal Dozimetristler kendi kurumunda görevlendirme ile yada sözleşmeli olarak başka kurumlarda çalışabilirler.

6 Medikal Dosimetrist İş Türleri SATIŞ VE TEKNİK DESTEK Medikal Dozimetristler şirketlerde teknik destek personeli (aplikasyon uzmanı) yada satış sorumlusu olarak görev alabilirler. YÖNETİM Medikal Dozimetristler Radyasyon Onkolojisi departmanlarında şef medikal dozimetrist, şef terapist yada bölüm başkanı olarak görev alabilirler.

7 Medikal Dosimetristlerin Önemli Görevleri 1.Radyasyon Onkoloğunun istediği reçeteye göre kritik yapılara dikkat ederek optimal alan geometrisi oluşturarak istenilen dozu bilgisayar yardımıyla yada manuel olarak tedavi planı oluşturmak. 2. Normal ve doz kısıtlayıcı organları tanımlamak ve konturlemek, imajlar arası (PET-CT-MRI) füzyon yapmak. 3. Tedavi planlarının kontrolü ve tedavinin doğruluğu için gerekli olan DRR ve CT görüntüleri gibi imajları ve lokalizasyon markerlarını oluşturmak ve transfer etmek. 4. Sadece CT, MRI ve PET e bağımlı kalmadan tümör lokalizasyonu belirleyecek cihazları ve simülasyona asiste etmek, uygulamak ve süpervize etmek. 5. Planlamada ve tedavide kullanılacak kompansatör filtreler, wedgeler vd. ışın geliştirici cihazları asiste etmek, uygulamak ve süpervize etmek.

8 Medikal Dosimetristlerin Önemli Görevleri 6. Planlamada ve tedavide kullanılacak hasta sabitleyici ekipmanları asiste etmek, uygulamak ve süpervize etmek. 7. Tedavi için istenilen dozun hesaplarını yaparak, hasta bilgilerini kayıt altında tutmak ve hesaplama metotlarının doğrulunu kontrol etmek. 8. Radyasyon Güvenliği, Radyasyondan Korunma, cihaz kalibrasyonu, kalite kontrol ve cihaz ekipmanları konusunda medikal fizikçiye asistanlık yapmak ve teknik destek sağlamak. 9. Tedavi planlama bilgisayarında kalite kontrol testlerini medikal fizikçi kontrolünde uygulamak. 10. Medikal fizikçinin istediği, hastaya özel tedavi metotları yada ışın dozimetrisini asiste etmek, uygulamak ve süpervize etmek.

9 Medikal Dosimetristlerin Önemli Görevleri 11. Brakiterapi prosedürlerinde tedavi planının uygulanması ve doz hesapları yapılması gerektiğinde radyoaktif kaynağın alınmasını yüklenmesini ve taşınmasını asiste etmek. 12. Radyasyon Güvenliğini kontrol altında tutmak. 13. Medikal dozimetri uygulamalarını öğrencilere, terapistlere ve diğer çalışanlara öğretmek. 14. Klinik araştırmalarda yer almak. 15. Devam eden araştırmalarda yer almak. 16. Kalite geliştirme takımında yer almak.

10 Nitelikli Bir Medikal Dozimetrist Nitelikli bir Medikal Dozimetrist, nitelikli bir medikal uzmanın ve nitelikli bir medikal fizik uzmanının gözetiminde çalışmış kişidir. Medikal Dozimetrist olmak için aranılan gerekli özellikler, analitik düşünce, problem çözme, uygulama ve karar verme yeteneklerinden oluşmaktadır. Aranılan başka bir gereksinim ise Medikal Dozimetristlik sertifika kurulunun onayladığı bir kurumdan adayın en az lisans mezunu olmasıdır. Nitelikli bir Medikal Dozimetrist, MDSK nun etik standartlarını sağlamalıdır.

11 Sertifikasyonla Medikal Dozimetrist Medikal dozimetrist olmak için; Medikal Dozimetrist Sertifikasyon Kurulu sertifikasyonuna sahip olmak ve devam eden öğrenim standartlarını Medikal Dozimetrist mesleğinde oluşturmakla sorumludur.

12 Çatışma?

13 İstihdam Çalışma koşullar ulları Ünvan Eğitim

14 MESLEKİ YETERLİLİK Yetkinlik Yetkinlik, belirli bir işi yapabilmek için gerekli olan mesleki bilgi, tecrübe ve becerilerdir. Yeterlilik Yeterlilik, bir çalışanın o mesleği icra edebilmesi için sahip olması gereken nitelik ve özelliklerdir. Yeterlilik, bireyin öğrenmesinin belirli bir bilgi, beceri ve kapsamlı yetkinlik standardına ulaştığı yetkili bir makam tarafından belirlendiğinde kazanılır. Yeterlilik, bir mesleğin uygulanması için yasal yetkilendirme şeklinde olabilir.

15 MESLEK STANDARTI NE DEMEKTİR? Meslek standardı teknik olarak, bir mesleği ya da işi başarıyla icra etmek için kişinin sahip olması gereken asgari bilgi ve becerileri içeren normlardır.

16 ULUSAL MESLEK STANDARDI Ulusal Meslek Standardı (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur. Mesleklerin Belirlenmesi; Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir. Meslek Standardının şekli ve içeriği; uluslararası örnekler incelenerek hazırlanan ve sektör komitesinden görüş alınarak Yönetim Kurulunca onaylanan "Meslek Standardı Formatı"na uygun olmak zorundadır. Meslek Standardı Formatı uluslararası uygulamalardaki değişiklikler ile MYK uygulamalarından elde edilen veriler ve değerlendirmeler dikkate alınarak hazırlama usulüne göre güncellenir. Standardı belirlenecek mesleğe ilişkin yeterlilik düzeyleri, Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) uygun olmak zorundadır.

17 ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİNİN İŞLEVLERİ Ulusal meslek standartlarını ve yeterlilikleri belirlemek, Uluslararası kıyaslanabilirlik ve denklik için gerekli altyapıyı oluşturmak, İşgücünün serbest dolaşımını kolaylaştırmak, Yaşam boyu öğrenme ilkelerini desteklemek, İşverenin kaliteli insan gücüne erişimini kolaylaştırıp, istihdamı artırmak, İşletmelerin rekabet gücünü artırmak, Bireylere çalışma alanı ile ilgili güvence sağlamak.

18 Mesleki Yeterlilik Kurumu-MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan MYK kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumudur.

19 MYK NIN GÖREVLERİ Ulusal meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek. Standartları belirlenecek meslekleri belirlemek ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tespit etmek. Ulusal mesleki yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları belirlemek.

20 MYK NIN GÖREVLERİ Sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında; yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirlemek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlamak. Türkiye de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirlemek.

21 MESLEK STANDARDI AKTÖRLER VE STANDATLARININ TANINMA SÜRECİ Ulusal Meslek Standardı (UMS) taslakları MYK tarafından yetkilendirilen, sektörünü temsil etme yeteneği ve yetkinliği olan kurumlara yaptırılır.

22 MESLEK STANDARDI AKTÖRLER VE STANDATLARININ TANINMA SÜRECİ MYK tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yetkilendirilen kuruluşların hazırladığı taslak meslek standartlarının Ulusal Meslek Standardı olarak tanınması aşağıdaki adımlarda gerçekleştirilir:

23 Seviye Referans Seviye ve İş Piyasasındaki Unvanlar DOKTORALI YÜKSEK LİSANSLI UZMAN - 6.SEVİYE SERTİFİKALI - LİSANSLI USTABAŞI - 5.SEVİYE SERTİFİKALI TEKNİKER USTA - 4.SEVİYE SERTİFİKALI TEKNİSYEN KALFA 3.SEVİYE SERTİFİKALI ÇIRAK 2.SEVİYE SERTİFİKALI İLKÖĞRETİM 2005 Bergen Bakanlar Zirvesi / Yaşam Boyu Öğrenme Sistemi

24 MESLEK STANDARTLARININ FAYDALARI NELERDİR? Eğitimciler ise iş piyasasının beklentilerini karşılayacak kalifiye eleman yetiştirme zorunda kalacaklardır. En önemlisi işverenler, iş arayanlar ve eğitimciler arasında güven tesis edilerek taraflar arasındaki iletişimsizlik ortadan kalkmış olacaktır. İŞKUR ise, meslek elemanlarını işe yetiştirme konusunda verimli bir çalışma ortamına girmiş olacaktır.

25

26 Ahmet ARSLAN İletişim:

Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik. Derya ÇÖNE

Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik. Derya ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Gözüyle Medikal Dozimetristlik Derya ÇÖNE Sunum İçeriği Medikal Dozimetristliğin Tanımı Medikal Dozimetristin Görevleri Hastanelerdeki Uygulamalar Ülkemizde Medikal Dozimetristlik

Detaylı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Süleyman ARIKBOĞA MYK Uzmanı İTÜ III. Ulusal Kariyer Çalıştayı 26 Şubat 2015, İstanbul Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler

Detaylı

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA

Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı. 14 Eylül 2015 ADANA Fatih BİLEN MYK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı 14 Eylül 2015 ADANA 1 Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler Ulusal Yeterlilik Sistemi Türkiye Yeterlilikler

Detaylı

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman

Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman 1 Hilal DOĞRUÖZ ÖZER Uzman SUNUM PLANI MYK-Hukuki Yapı Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Meslek Standartları Ulusal Yeterlilikler, Sınav ve Belgelendirme Gerçekleştirilen Faaliyetler

Detaylı

DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ. Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür

DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ. Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür DOĞAL GAZ MESLEK STANDARTLARI VE PERSONEL BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ Serkan KELEŞER UGETAM A.Ş. Genel Müdür 30.05.2013 İSTANBUL INGAS 2013 Doğal Gaz Meslek Standartları Ve Personel Belgelendirmenin Önemi Meslek

Detaylı

Ulusal Yeterlilik Sistemi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu

Ulusal Yeterlilik Sistemi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Yeterlilik Sistemi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Bayram AKBAŞ Başkan E-mail: myk@csgb.gov.tr Web: www.myk.gov.tr OCAK/2008 İST 1 SUNUM İÇERİĞİ Mesleki Yeterlilik Sistemi, Mesleki Yeterlilik Kurumu;

Detaylı

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ

RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN TEDAVİDEKİ ROLÜ Cafer ATAR Radyoterapi Teknikeri Ankara Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 2013 Kanser tedavisinde radyoterapinin

Detaylı

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM VE KARİYER GELİŞTİRME, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Altınbaş Üniversitesi

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI

ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI ULUSAL MESLEK STANDARTLARI VE ALT YAPI SİSTEMLERİNE KAZANDIRDIKLARI Halil AKDAŞ Eğitim ve İş Geliştirme Müdürlüğü Belgelendirme Şefi hakdas@ugetam.com.tr 2. Plastik Boru ve Altyapı Sistemlerinde Kalite

Detaylı

T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu. H.Ali EROĞLU Uzman

T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu. H.Ali EROĞLU Uzman T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu H.Ali EROĞLU Uzman 18 Ocak 2013 1 Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler Ulusal Yeterlilik Sistemi Türkiye Yeterlilik Çerçevesi Ulusal Meslek Standartları

Detaylı

Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları. Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı

Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları. Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden biri de nitelikli insan kaynağıdır. Nitelikli insan

Detaylı

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar 11UY0017-6 İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Giriş Ulusal yeterlilikler;

Detaylı

AB ve Türkiye de Mesleki Yeterlilik Sistemi. Efe MISIRLI

AB ve Türkiye de Mesleki Yeterlilik Sistemi. Efe MISIRLI AB ve Türkiye de Mesleki Yeterlilik Sistemi Efe MISIRLI Sunum İçeriği Bölüm 1: Mesleki Yeterlilikler ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Bölüm 2: Mesleki Yeterlilikler Kurumu (MYK) Bölüm 3: Mesleki Yeterliliklerin

Detaylı

POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ

POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. 1/17 UGETAM EĞİTİM YENİLEBİLİR ENERJİ

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI İÇİN MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SEMİNERİ

İŞGÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI İÇİN MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SEMİNERİ İŞGÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI İÇİN MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SEMİNERİ E-mail: myk@myk.gov.tr Web: www.myk.gov.tr 02 Temmuz 2008 TOBB-MEÖ 1 SUNUM İÇERİĞİ Yeterlilik Sistemi Genel Bakış Mesleki

Detaylı

Mesleki Yeterlilik Kurumu. By: M. Murat ÇİFTÇİ, Uzman Yardımcısı Date: 30.05.2013 Venue: İstanbul

Mesleki Yeterlilik Kurumu. By: M. Murat ÇİFTÇİ, Uzman Yardımcısı Date: 30.05.2013 Venue: İstanbul Mesleki Yeterlilik Kurumu By: M. Murat ÇİFTÇİ, Uzman Yardımcısı Date: 30.05.2013 Venue: İstanbul Sunum İçeriği - Mesleki Yeterlilik Kurumu - Ulusal Yeterlilik Sistemi - MYK Enerji Sektörü Faaliyetleri

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Yeterliyim, Belgeliyim, Sektörde Öncelikliyim

Yeterliyim, Belgeliyim, Sektörde Öncelikliyim Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. This project is financed by the European Union. KEY TO EMPLOYMENT: ACCI VOCATIONAL TESTING AND CERTIFICATION CENTER Yeterliyim, Belgeliyim, Sektörde

Detaylı

İNŞAAT PENCERESİNDEN MESLEKİ -TEKNİK EĞİTİM ve BELGELENDİRMEDE TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ ve DÜNYA ÖLÇEĞİNDE GÜNCEL GELİŞMELER 1 / 140

İNŞAAT PENCERESİNDEN MESLEKİ -TEKNİK EĞİTİM ve BELGELENDİRMEDE TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ ve DÜNYA ÖLÇEĞİNDE GÜNCEL GELİŞMELER 1 / 140 İNŞAAT PENCERESİNDEN MESLEKİ -TEKNİK EĞİTİM ve BELGELENDİRMEDE TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ ve DÜNYA ÖLÇEĞİNDE GÜNCEL GELİŞMELER 1 / 140 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME GENEL BAKIŞ VE ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ MESLEKİ

Detaylı

Türkiye de Asıl Sorun; İşsizlik Değil, Mesleksizlik ve Nitelikli Personel Eksikliği Sorunudur!

Türkiye de Asıl Sorun; İşsizlik Değil, Mesleksizlik ve Nitelikli Personel Eksikliği Sorunudur! Türkiye de Asıl Sorun; İşsizlik Değil, Mesleksizlik ve Nitelikli Personel Eksikliği Sorunudur! Eğitim sistemimiz Sanayi ve Hizmet Sektörlerinin İhtiyaç Duyduğu, Bilgisini Uygulayabilen, Beceri Sahibi Bireyler

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Aişe Akpınar 25-30 Temmuz 2016 (Temel Kaynak: DPT 2006 sürümü) Ulusal Yeterlilik Sistemi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNE ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ PENCERESİNDEN BAKIŞ

İNŞAAT SEKTÖRÜNE ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ PENCERESİNDEN BAKIŞ İNŞAAT SEKTÖRÜNE ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ PENCERESİNDEN BAKIŞ Ülkemizde nitelikli insan kaynağının oluşmasında önemli görevler üstlenen Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), 2006 yılında ulusal yeterlilik

Detaylı

Mehmet ORDUKAYA. Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı ANTALYA

Mehmet ORDUKAYA. Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı ANTALYA Mehmet ORDUKAYA Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı 27.03.2017 ANTALYA Neden Ulusal Yeterlilik Sistemi? Ulusal Yeterliliklere Göre Belgelendirme Belge Zorunluluğu Tanıtım ve

Detaylı

Türkiye de Demiryolu Sektörüne Yönelik Mesleki Yeterlilik Çalışmaları. Efe MISIRLI

Türkiye de Demiryolu Sektörüne Yönelik Mesleki Yeterlilik Çalışmaları. Efe MISIRLI Türkiye de Demiryolu Sektörüne Yönelik Mesleki Yeterlilik Çalışmaları Efe MISIRLI Sunum İçeriği Bölüm 1: TCDD nin Girişimleri Bölüm 2: Sınav ve Belgelendirme Girişimleri Bölüm 3: Tüm Raylı Sistem İşletmecileri

Detaylı

İŞİNİZİ SAĞLAMA ALIN. PAGEV MESLEKİ YETERLİLİK merkezinden Alacağınız sertifika İLE PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ARANAN ÇALIŞANI OLUN

İŞİNİZİ SAĞLAMA ALIN. PAGEV MESLEKİ YETERLİLİK merkezinden Alacağınız sertifika İLE PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ARANAN ÇALIŞANI OLUN İŞİNİZİ SAĞLAMA ALIN PAGEV MESLEKİ YETERLİLİK merkezinden Alacağınız sertifika İLE PLASTİK SEKTÖRÜNÜN ARANAN ÇALIŞANI OLUN BİLGİLENDİRMEK BİLİNÇLENDİRMEK SÜREKLİ İYİLEŞTİRMEK KATMA DEĞER YARATMAK Türk

Detaylı

03- ĐŞ KURMA HAKKI VE HĐZMET SUNUMU SERBESTĐSĐ

03- ĐŞ KURMA HAKKI VE HĐZMET SUNUMU SERBESTĐSĐ ÇIKARILMASINDA YARAR GÖRÜLEN YASAL DÜZENLEMELER (KANUN) I. 2007-2008 YASAMA DÖNEMĐNDE (01/10/2007-30/09/2008) ÇIKARILMASINDA YARAR GÖRÜLEN YASAL DÜZENLEMELER Değiştirilecek /Yeni Çıkarılacak Yasal 03.0007.1.01

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ

ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ METİN DEMİRSOY MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU MESLEK STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 ADANA 25 MAYIS 2012 SUNUM PLANI ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ ULUSAL MESLEK STANDARTLARI ULUSAL YETERLİLİKLER

Detaylı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Bilgi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Bilgi İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı Genel Bilgi Biyomedikal mühendisliği; tıp ve mühendislik alanlarındaki bilgi ve teknolojiyi,

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ DİREKSİYON EĞİTİMİ SINAV SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA 1 ÖN SÖZ

Detaylı

Doğalgaz Sektöründe Mesleki Yeterlilik. By: Mehmet ORDUKAYA Date: 02/11/2017 Venue:

Doğalgaz Sektöründe Mesleki Yeterlilik. By: Mehmet ORDUKAYA Date: 02/11/2017 Venue: Doğalgaz Sektöründe i Yeterlilik By: Mehmet ORDUKAYA Date: 02/11/2017 Venue: Neden Ulusal Yeterlilik Sistemi? Ulusal Yeterliliklere Göre Belgelendirme Belge Zorunluluğu Tanıtım ve Teşvikler Neden Ulusal

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1:

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARİYER PLANLAMA, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesine

Detaylı

1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR 1 TEMMUZ 2016 ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331) 6331 sayılı İSG Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlandı. 50 den fazla çalışanı olan işyerleri için 01.01.

Detaylı

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİNDE SERTİFİKASYON SÜRECİ Tülay DEMİRBAŞ Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve Sertifikasyon Hizmetleri Daire Başkanlığı Sunum İçeriği 1. Sertifikalı

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi

TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir Türkiye 2008 Ulusal IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım) Programı TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi

Detaylı

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 10 Ocak 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28524 İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden: YÖNETMELİK İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YAŞLI BAKIMI VE SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

SIZMA TESTİ, EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN PERSONEL VE FİRMALAR İÇİN YETKİLENDİRME PROGRAMI

SIZMA TESTİ, EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN PERSONEL VE FİRMALAR İÇİN YETKİLENDİRME PROGRAMI SIZMA TESTİ, EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN PERSONEL VE FİRMALAR İÇİN YETKİLENDİRME PROGRAMI TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 25.10.2013 ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİSİ VE 2013-2014 EYLEM PLANI MADDE

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Bilgisayar Mühendisleri Odası 22 Kasım 2012

Bilgisayar Mühendisleri Odası 22 Kasım 2012 1 Mesleki Yeterlilik Kurumu nun Bilgisayar Mühendisliği Alanına Giren Konularla İlgili Hazırlamış Olduğu Mesleki Yeterlilik Standartları Hakkında BMO Görüşü Bilgisayar Mühendisleri Odası 22 Kasım 2012

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ 19 /04/ 2010 Azize Gökmen Genç Nüfus Yapısına Sahip Türkiye Bugün; GENÇ İŞSİZLER Sorununu Tartışmaktadır.

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ TRAFİK VE ÇEVRE ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ

AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ AKREDİTE KOBİ DANIŞMANLARI DERNEĞİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTMEN AKREDİTASYON SİSTEMATİĞİ 2018 Özet Bu doküman Akredite Kobi Danışmanları Derneğinin eğitim ve eğitmenleri akredite etmek için kullanacağı

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 İş Güvenliği Mühendisliği Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 2007 Yılı SSK İstatistikleri İş Kazası Sayısı : 80602 İş kazaları sonucu ölüm sayısı : 1043 Sürekli iş

Detaylı

Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Türkiye de Tıp Eğitiminde. Eşyetkilendirme (Akreditasyon)

Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Türkiye de Tıp Eğitiminde. Eşyetkilendirme (Akreditasyon) Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Türkiye de Tıp Eğitiminde Eşyetkilendirme (Akreditasyon) Amaç Tıp eğitimi programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme

Detaylı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA TIBBİ CİHAZLARIN TEST, KONTROL VE KALİBRASYONU HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI 2.11.2011 tarihli ve 28103 Mükerrer sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış 663 sayılı Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat

Detaylı

Bu talimat, 12UY İskele Kurulum Elemanı nın ulusal yeterliliğine dayalı olarak sınav ve belgelendirme ile ilgili süreçleri kapsar.

Bu talimat, 12UY İskele Kurulum Elemanı nın ulusal yeterliliğine dayalı olarak sınav ve belgelendirme ile ilgili süreçleri kapsar. 1.AMAÇ Bu talimat, 12UY0056-3 İskele Kurulum Elemanı adayının belgelendirilmesine yönelik olarak yapılacak olan sınav için temel şartları, yeterlilik alanını, ölçme ve değerlendirme koşullarını ve belgelendirme

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL VE AYAK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ TEMİZLEYİCİ VE YIKAYICI EV ALETLERİ BAKIM ONARIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA

Detaylı

NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ (SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI

NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ (SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI BELGELENDİRME PROGRAMININ KODU-SEVİYESİ-ADI 14UY0202-3 NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ (SEVİYE 3) ULUSAL YETERLİLİĞİ ULUSLARARASI SINIFLANDIRMADAKİ YERİ ISCO 08: 8121 BELGELENDİRME PROGRAMININ YAYIN TARİHİ /REVİZYON

Detaylı

Belgeli İşgücü = Sürdürülebilir İstihdam Zirvesi 19 Eylül 2014 Le Meridien Otel İSTANBUL

Belgeli İşgücü = Sürdürülebilir İstihdam Zirvesi 19 Eylül 2014 Le Meridien Otel İSTANBUL Belgeli İşgücü = Sürdürülebilir İstihdam Zirvesi 19 Eylül 2014 Le Meridien Otel İSTANBUL Ulusal Meslek Standartları 2009 Mayıs Protokolü kapsamında standardı geliştirilen meslekler 2012 Kasım Protokolü

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3 ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-3 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 3 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2012 12UY0105-3 Makine Montajcısı ÖNSÖZ Makine Montajcısı (Seviye 3) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı

Detaylı

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA

Yükseköğretim Kalite Kurulu. 13 Nisan 2016- ANKARA 13 Nisan 2016- ANKARA KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) İÇERİĞİ Kurum Kalite Güvence Sistemi Eğitim ve Öğretim Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi Kurum Hakkında Bilgiler KİDR Sonuç ve Değerlendirme

Detaylı

DİSK GENEL-İŞ EMEK ARAŞTIRMALARI KİTAPÇIKLARI 2 MESLEKİ MESLEKİ YETERLİLİK DİSK GENEL-İŞ

DİSK GENEL-İŞ EMEK ARAŞTIRMALARI KİTAPÇIKLARI 2 MESLEKİ MESLEKİ YETERLİLİK DİSK GENEL-İŞ DİSK GENEL-İŞ EMEK ARAŞTIRMALARI KİTAPÇIKLARI 2 BELEDİYELERDE BELEDİYELERDE VASIFSIZLIK VASIFSIZLIK BİLMECESİ BİLMECESİ ve ve MESLEKİ MESLEKİ YETERLİLİK DİSK GENEL-İŞ Belediyelerde Vasıfsızlık Bilmecesi

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ ORGANİK TARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç 8 Mart 2010 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27515 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sağlık hizmeti

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ

FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ FASIL 3 İŞ KURMA HAKKI VE HİZMET SUNUMU SERBESTİSİ Öncelik 3.1 Bu fasıl kapsamındaki müktesebata uyum sağlanabilmesi için, kurumsal kapasite ve mevzuat uyumu açısından gerekli tüm adımlarla ilgili takvimi

Detaylı

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

17UY SORUMLU EMLAK DANIŞMANI SEVİYE - 5 BELGELENDİRME PROGRAMI

17UY SORUMLU EMLAK DANIŞMANI SEVİYE - 5 BELGELENDİRME PROGRAMI Programının Amacı Programına Başvuru Sınava Girecek Adaylarda Aranan Şartlar Adaylardan İstenilen Belgeler Değerlendirme Sürecinin Amacı Değerlendirme Sürecinin Tanımlanması Sürecinde Ölçme ve Değerlendirme

Detaylı

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları

Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları Komisyon 5 Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme Komisyonu Kararları 1. Avrupa Birliği Yeterlilik Çerçevesi esas alınarak Yeterlilik Çerçevesi ivedilikle ilan edilmelidir. 2. Bağımsız Ulusal Yeterlilik

Detaylı

BAŞVURU KILAVUZU. MYK ULUSAL YETERLİLİKLERİ BELGELENDİRME PROGRAMLARINDA UYGULANACAK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Şeref DEMİR Şeref DEMİR Ayhan ÖZER

BAŞVURU KILAVUZU. MYK ULUSAL YETERLİLİKLERİ BELGELENDİRME PROGRAMLARINDA UYGULANACAK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) Şeref DEMİR Şeref DEMİR Ayhan ÖZER Sayfa 1 / 7 Sayfa 2 / 7 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR? Mesleki Yeterlilik Belgesi; 1. Mesleği ile ilgili örgün ya da yaygın eğitim alamamış, diploması veya ustalık belgesi olmayan, ancak mesleğinde

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-12/1/2015-29234) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gebze

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 11UY0017-6 İŞ VE MESLEK DANIŞMANI SEVİYE 6

ULUSAL YETERLİLİK 11UY0017-6 İŞ VE MESLEK DANIŞMANI SEVİYE 6 ULUSAL YETERLİLİK 11UY0017-6 İŞ VE MESLEK DANIŞMANI SEVİYE 6 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2011 11UY0017-6 İş ve Meslek Danışmanı Yayın Tarihi:19.07.2011 Rev. No:00 ÖNSÖZ İş ve Meslek

Detaylı

T.C. MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU MESLEK STANDARDI HAZIRLAMA BAŞVURU FORMU

T.C. MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU MESLEK STANDARDI HAZIRLAMA BAŞVURU FORMU MESLEK STANDARDI HAZIRLAMA BAŞVURU FORMU Dosya No 1) :MYK-SHK-... 05/10/2007 tarih ve 26664 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanan Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmeliğin 7/2 Maddesine

Detaylı

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU TEŞVİKLER&DESTEKLER. Mustafa ÖZGEN MYK Uzmanı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU TEŞVİKLER&DESTEKLER. Mustafa ÖZGEN MYK Uzmanı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU TEŞVİKLER&DESTEKLER Mustafa ÖZGEN MYK Uzmanı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu 6645 Sayılı Kanun ve Belge Zorunluluğu Teşvik

Detaylı

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 RADYASYON ONKOLOJİSİ TOMOTERAPİ 6 MV X IŞINI VEREN BİR CİHAZDIR. HASTANIN ETRAFINDA 360 DERECE DÖNEREK TEDAVİ YAPAR 64

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETİM ELEMANI(SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI

PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETİM ELEMANI(SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI 1.AMAÇ Bu talimat plastik sektöründe, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı (Seviye 3) mesleğinin başarılı, verimli ve uluslararası standartlara uygun, çalışanların iş tatmini almasını sağlayacak şekilde yapılabilmesi,

Detaylı

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ TÜRKİYE ÜNİVERSİTELER SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ (TÜSEM) KONSEYİ TÜRKİYE DE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇALIŞMALARININ AKREDİTASYONUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA ÖNERİSİ Ocak 2016 TÜRKİYE DE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZLERİ

Detaylı

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi

Ege Üniversitesi Egitim Fakültesi T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ A. Kuruluş 1998 yılında kurulan Fakültemiz, lisans ve lisansüstü eğitim programlarıyla güçlenerek gelişmektedir. Fakültemiz lisans programlarına 1999-2000 öğretim

Detaylı

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MAKİNE TEKNOLOJİSİ ÜÇ BOYUTLU ÇİZİM-SOLIDWORKS MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Özürlülerin

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 17UY MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE 5

ULUSAL YETERLİLİK 17UY MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE 5 ULUSAL YETERLİLİK 17UY0299-5 MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE 5 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2017 17UY0299-5 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)

Detaylı

HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK ADLİ TAKİP ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETİM ELEMANI(SEVİYE 4) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI

PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETİM ELEMANI(SEVİYE 4) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI 1.AMAÇ Bu talimat plastik sektöründe, Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı (Seviye 4) mesleğinin başarılı, verimli ve uluslararası standartlara uygun, çalışanların iş tatmini almasını sağlayacak şekilde yapılabilmesi,

Detaylı

HAVACILIK UZMAN YARDIMCILARININ YETİŞTİRİLMESİ, YETERLİK SINAVI VE TEZ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

HAVACILIK UZMAN YARDIMCILARININ YETİŞTİRİLMESİ, YETERLİK SINAVI VE TEZ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden, HAVACILIK UZMAN YARDIMCILARININ YETİŞTİRİLMESİ, YETERLİK SINAVI VE TEZ HAZIRLAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE MESLEKİ EĞİTİM KARĞAŞASI

TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE MESLEKİ EĞİTİM KARĞAŞASI TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE MESLEKİ EĞİTİM KARĞAŞASI Recep GÜNER* 67 ÖZ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun unun 17 inci maddesine göre mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve

Detaylı

METALURJİ TEKNOLOJİSİ PİROMETALURJİ TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

METALURJİ TEKNOLOJİSİ PİROMETALURJİ TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü METALURJİ TEKNOLOJİSİ PİROMETALURJİ TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4

ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4 ULUSAL YETERLİLİK 12UY0105-4 MAKİNE MONTAJCISI SEVİYE 4 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2012 12UY0105-4 Makine Montajcısı ÖNSÖZ Makine Montajcısı (Seviye 4) Ulusal Yeterliliği 5544 sayılı

Detaylı

SEKİZİNCİ YÖNERGE ÇERÇEVESİNDE AVRUPA BİRLİĞİNDE BAĞIMSIZ DENETİM

SEKİZİNCİ YÖNERGE ÇERÇEVESİNDE AVRUPA BİRLİĞİNDE BAĞIMSIZ DENETİM SEKİZİNCİ YÖNERGE ÇERÇEVESİNDE AVRUPA BİRLİĞİNDE BAĞIMSIZ DENETİM GİRİŞ Ali ÇALIŞKAN Avrupa Birliği, 1932 yılında BENELÜKS ve 1952 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunun kurulmasının ardından Avrupa

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BETON SANTRAL İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BETON SANTRAL İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BETON SANTRAL İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KOZMETİK SATIŞ DANIŞMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KOZMETİK SATIŞ DANIŞMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KOZMETİK SATIŞ DANIŞMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ MANKEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEN, EDEBİYAT, FEN - EDEBİYAT, DİL VE TARİH - COĞRAFYA FAKÜLTELERİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON DERNEĞİ FEF LİSANS PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ FEDEK FEN, EDEBİYAT, FEN-EDEBİYAT,

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA TEKNİKLERİ KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 2 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi

Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi Yaprak AKÇAY ZİLELİ, MYK Uzmanı Elif Özlem BABAOĞLU, İstatistikçi Osman Seçkin AKBIYIK, MYK Uzmanı Hüdazan YAŞIN, Proje Uzmanı Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

ULUSAL YETERLİLİK 17UY MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM DANIŞMANI SEVİYE 4

ULUSAL YETERLİLİK 17UY MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM DANIŞMANI SEVİYE 4 ULUSAL YETERLİLİK 17UY0298-4 MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM DANIŞMANI SEVİYE 4 REVİZYON NO:00 MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU Ankara, 2017 17UY0298-4 Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4)

Detaylı

O c t o p u s P r o g r a m

O c t o p u s P r o g r a m O c t o p u s P r o g r a m Çoklu Yetkinlik Değerlendirme ve Uzmanlık Gelişim Programı octopus.inotec.com.tr 1 Octopus Program Octopus Program ile birlikte profesyonel iş hayatınızda mevcut yetkinlik seviyenizi

Detaylı

Piri Reis Üniversitesi Bologna Süreci

Piri Reis Üniversitesi Bologna Süreci Piri Reis Üniversitesi Bologna Süreci Bologna Süreci Bologna Sürecinin Faydaları AKTS(Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi) nedir? Öğrenci İş Yükü Diploma Eki Nedir? Bologna Sürecinin Mezunlara Kazanımları

Detaylı

Tarih: Sayı: 62. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanlığı na,

Tarih: Sayı: 62. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanlığı na, Tarih: 12.11.2015 Sayı: 62 Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanlığı na, S.B. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu nun "Kemoterapi tedavisinin hangi koşullarda, kimler tarafından uygulanabileceği" ile ilgili

Detaylı

NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ (SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI

NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ (SEVİYE 3) BELGELENDİRME PROGRAMI TALİMATI 1.AMAÇ Bu talimat, üretim yapan işletme/kurumlara nitelikli personel arzının sağlanması, bu faaliyetlerin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

BÖLÜMLER VE PROGRAMLAR II- SOSYAL BÖLÜMLER I- TEKNİK BÖLÜMLER

BÖLÜMLER VE PROGRAMLAR II- SOSYAL BÖLÜMLER I- TEKNİK BÖLÜMLER Muğla Meslek Yüksekokulu (MMYO) iki yıllık eğitim sonrasında önlisans diploması veren bir yükseköğretim kurumudur. 1989-1990 eğitim-öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Sosyal Hizmetler

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ KUMAŞ ABAJUR YAPMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı