ÖRNEK APARTMAN PROJESİNİN BEP-TR ÇÖZÜMÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖRNEK APARTMAN PROJESİNİN BEP-TR ÇÖZÜMÜ"

Transkript

1 ÖRNEK APARTMAN PROJESİNİN BEP-TR ÇÖZÜMÜ

2 76,095 m 2 lik Dairelerden Oluşan BİR APARTMAN PROJESİNİN EKB SİNİN HAZIRLANMASI

3 TEL ÇERÇEVENİN HAZIRLANMASI BEP TR programı sadece 17 adet plan tipini kabul etmektedir. Bunun yanında var olan mahaller içinde gene 17 tip vardır. Bu nedenle var olan proje kat planlarını 17 plan tipinden birisine benzeterek ve bu plan tipi içindeki odaları da gene 17 plan tipinden birisine benzeterek projeyi yeniden çizmek gerekir. Mevcut kat planını var olan. Planlardan birisine benzetirken dikkat edilmesi gereken 2 önemli kural vardır. 1. Benzetilecek plan tipi ile mevcut planın metrekareleri aynı olmak durumundadır. 2. Projede oluşturulacak her türlü detay tanımlanacağı için ve de duvarların birbirlerinden ne kadar uzakta olduğu gibi sorulara yanıt verileceği için bu benzetme sırasında kat planı tel çerçeve oluşturacak şekilde TEK ÇİZGİ olarak yeniden çizilmelidir. Bu tek çizgi ile oluşturulan plan şemasında dış duvarlar dış hizadan ara duvarlar ise orta noktalarından çizilen hatlar ile oluşturulmalıdır. Bu tek çizgili planda pencere yerleri de gösterilmelidir.

4 İlk yapılması gereken projeyi 17 plan tipinden birisine benzeterek (taban metrekaresi aynı olmak koşulu ile) kapı pencere yer ve ölçülerinin olduğu haliyle tek çizgi şeklinde çizmektir. İkinci adımda ise proje detayları özelinde kütüphane yaratılmalıdır.

5 PROJE OLUŞTURMAK Program ilk açıldığında karşılaşılan sayfada daha önce oluşturulmuş projeler yer alır. Eğer daha önce oluşturulmuş bir proje üzerinde çalışılacaksa bu sayfadan projenin önündeki mavi yazılara tıklanarak proje çağırılabilir. Eğer yeni proje yaratılacaksa bu sayfada verilen sorulara yanıt verilmelidir.

6 İlk sayfada sadece Proje Yarat butonu aktiftir.

7 Proje yaratıldıktan sonra 0,00 m 2 büyüklükte bir projenin bilgileri girilmeye başlanır.

8 KÜTÜPHANE OLUŞTURMAK Projeye ait detaylar farklılık göstermektedir.bu nedenle projelerde kullanılacak detaylar ( Duvarlar, döşemeler, kirişler, çatı örtüleri vb) proje bilgileri girilmeden hazırlanmış olmalıdır. Bu hazırlanan kütüphaneler daha sonra kopyalanıp farklılaştırılabilir. Kütüphane oluşturmadan projeye devam edilemez bu nedenle tel çerçeve oluşturulduktan sonra ilk yapılması gereken proje detaylarına uygun kütüphanenin hazırlanmasıdır. Kütüphane oluşturmak için sol üstte bulunan kütüphane butonuna basılarak tanımlanacak kütüphanenin hangi bölümde olacağına karar verilir.

9 KÜTÜPHANE OLUŞTURMAK

10 Kütüphane Oluşturmak - Yeni Giriş Yeni Giriş butonuna basılarak bileşen kodu,bileşen adı ve de yüzey tüpü seçilip kütüphane yaratılır

11 Yaratılan kütüphane içindeki katmanlar ve kalınlıklarını tek tek seçilir ve kaydedilir

12 Kütüphane oluşturulduktan sonra sol üstte bulunan Projeler butonuna basılarak ilk sayfaya dönülür ve Veri Giriş butonuna basılarak proje bilgileri girilmeye başlanır. Geometri bölümü henüz boştur. Yapılması gereken açılmış olan beş butondaki sorulara projeye uygun olarak yanıt vermektir. Yanıtlardan sonra Geometri bölümünde projeye ait katlar oluşmuş olacaktır.

13 Projeye uygun cevaplar verilmeye başlandıkça sol altta projenin temsili resmi oluşur. GENEL BİLGİLER yer alan yükseltilmiş döşemeler kısmında subasman ile ilgili bilgiler girilir. Ancak eğer bodrum katlı bir bina ise bu kısım boş bırakılmalıdır.

14 Veri Giriş Şekli nde; eğer formu ve ölçüsü değişmeyen bir proje girilecekse ilk şık, kat bazında farklı formlar ve ölçüler var ise (örneğin zemin kat dikdörtgen üst kat U veya L form ise) ikinci şık, katlar aynı formda ancak çekme veya çıkma sebebiyle ölçüleri farklı ise üçüncü şık seçilir. Katların yükseklikleri farklı ise bu durum belirtilir ve kaydedilir.

15 BEP-TR programında şu an için sadece 17 plan tipi mevcuttur. Bu nedenle mevcut proje (alanı aynı olmak koşulu ile) bu plan tiplerinden birisine benzetilmelidir. Benzetilen projeye uygun yanıtlar verilir.

16 A YÜZEYİNİN GÜNEY İLE YAPTIĞI AÇI ( Yardım menüsünden alınmıştır.)

17 Katlar tanımlanırken birbirinin aynı olan katları tekrar tanımlamaya gerek yoktur. Birbirinin aynı olan katlar hariç, katlar oluşturulur. Birbirinin aynı özelliklere sahip katlar ileride kopyalanacaktır.

18 Kat kopyalanmadan önce, katın bütün özellikleri girilmiş olmalıdır. Kopyalanacak katın önünde bulunan mavi numaralara tıklanarak üzerinde değişiklik yapılması düşünülen kat çağırılır ve kat kopyalama eylemi gerçekleştirilir.

19 ISI KÖPRÜLERİNİN SEÇİLMESİ Katlar tanımlandıktan sonra binada ısı köprüsü oluşabilecek tüm detaylar projede oluşturulduğu hali ile girilir. Programda halen eksikler vardır. Örneğin R5 ve R11 in çizimleri aynıdır.

20 Binada hiç balkon yoksa dahi sanki 1 cm lik balkon varmış gibi veri girilir. Balkon var ise, balkonlarda oluşan toplam ısı köprüsü uzunluğu tüm bina için (tek kat için değil) ısı köprüsü uzunluğu hesaplanarak girilir. Program metre cinsinden çalıştığı için tüm ölçüler metre olarak girilmelidir.

21

22

23

24 Sadece projeye uygun olan ısı köprüsü detayları girilmelidir. Örneğin tek katlı müstakil bir binada ara kat döşemesi olmayacaktır. Bu nedenle de ara kat döşemesi ısı köprüsü seçimi atlanır.

25

26 İklimlendirilmeyen zona basan döşeme girilirken (örneğin bodrum katınız otopark veya sığınak ise ve bu alanı iklimlendirmiyorsanız) bu zonun üzerinde bulunan döşemenin çevresi alınır.

27

28 PROJE BİLGİLERİ KAT VERİLERİNİN GİRİLMESİ Isı köprülerinin de seçiminin ardından artık cevap verilmesi gereken iki başlık vardır. Geometri ve mekanik sistemler Bu kısımlara bilgi girişi yapılması için Geometri bölümünün altında bulunan oluşturulmuş katlara tıklanarak karşılaşılan bölümlere cevap verilecektir. Program KAT,ZON,ODA mantığında çalıştığı için oluşturulmuş KAT lar altında ZON lar ve daha sonra da bu ZON ları oluşturaln ODA lar tanımlanacaktır.

29 Bilgi girişini takiben yanıtlanan beş bölümdeki sorulardan sonra proje üzerinde veri girişi Geometri bölümünden devam edecektir. Bu amaçla da Geometri bölümünde oluşturulan KAT ların üzerlerine tıklanarak çalışmaya başlanılır.

30 KAT VERİLERİNİN GİRİLMESİ Geometri bölümünde çalışılan kısım koyu olarak kendisini belli eder. Program KAT-ZON-ODA mantığı ile çalışır. ZON ile kastedilen aynı ısıl özellikleri gösteren alanlardır ve her bina tipine göre ısıl zonlamalar farklılık gösterir. (Müstakil konutlarda her kat bir zon; apartmanlarda her bağımsız bölüm bir zon çekirdek bir zon; ofislerde pencereden altı metreye kadar bir zon; iklimlendirilen bir çekirdek var ise geriye kalan alan bir zon vb.) Geometri bölümünde zonlar oluşturulmadan önce binanın ışık almasını engelleyecek karşı engeller farklı cepheler için tanımlanmalıdır.

31 APARTMAN ZON TİPLERİ Seçilen bina tipine göre zon isimleri ve özellikleri farklılık gösteriri. Bu nedenle seçilen bina tipine göre kat içindeki zonlara karar verilir. Örneğin apartmanlarda her bağımsız bir son ve çekirdek alanı bir başka zondur.

32 Zonlar oluşturulduktan sonra zonlara ilişkin sorulara yanıt vermek ve bu yanıtlar ışığında ODA ların oluşturulması gerekecektir. Zonu oluşturan duvar, zemin, tavan ve odalara ait sorular daha önceden oluşturulmuş kütüphane detaylarına göre yanıtlanır.

33 ÖRNEK PROJE BODRUM ZONU ZEMİNİ YANITLARI

34 ÖRNEK PROJE BODRUM ZONU TAVANI YANITLARI

35 ÖRNEK PROJE BODRUM ZONU ODALARI

36 ZONDAKİ İÇ DUVARLAR ZEMİN KAT D1 ZONU DUVARLARI Zonları birbirine bağlayan iç duvarlar da girilmelidir.

37 ZEMİN KAT D1 ZONU ZEMİNİ Zemin ve tavanları oluştururken hangi zonların üst üste geldiği belirtilmelidir. Bu sayede ısıtılan veya ısıtılmayan mahaller arası ısı geçişleri hesaba katılacaktır.

38 ZEMİN KAT D1 ZONU TAVANI

39 ZEMİN KAT D1 ZONU KOPYALAMADAN ÖNCEKİ TAVANI Eğer katlar kopyalanacaksa kopyalanan katların zemin ve tavanları değiştiği için kopyalama işlemine kadar tavan ve zeminlerin girilmemesi daha uygun olur.

40 Program bize önce KAT oluşturur. Daha sonra oluşturulan KAT içinde ZON oluşturur. Bu ZON lar altında da ODA tanımlanır. Tanımlanan ODA ların bilgileri girilmeye başlanınca bu ODA ların altına 3 sekme açılır. PENCERE KAPI AYDINLATMA. Odaları oluşturan bu bilgilerinde girilmesi ile programa devam edilebilir.

41 Zonlar ile ilgili bilgiler girildikten sonra odalar ile bilgiler girilmelidir. Odalar içinde sadece 17 plan tipi bulunmaktadır. Bu nedenle ilk basitleştirme çiziminde bu oda tiplerine göre plan sadeleştirilmelidir.

42 PENCERE BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ

43 KAPI BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ Aynı ısıl zon içide ısı geçisinin bir önemi olmayacağı için aynı zon içindeki iç kapı ve iç pencerelerin girilmesinin gereği yoktur.

44 AYDINLATMA BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ

45 Projeyi oluşturan KAT-ZON-ODA ile ilgili bilgiler (odaların kapı, pencere, aydınlatma bilgileri) girildikten sonra GEOMETRİ bölümü ile ilgili tüm kısımlar cevaplanmış olur. GEOMETRİ bölümünden sonra ise cevap verilmesi gereken MEKANİK SİSTEMLER ile ilgili bilgiler vardır. MEKANİK SİSTEMLER ISITMA- SOĞUTMA- SICAK SU HAVALANDIRMA bölümlerinden oluşan mekanik sistemler kısmında projeye özgü cevaplar bu projeleri hazırlayan müellifler ve de kullanılacak sistemlerin el broşürlerindeki bilgiler desteği ile girilir. Projede farklı zonlarda farklı cihazlar kullanılıyor olabilir. Tüm bilgilerinin girilmesi ile oluşturulmuş cihazın hangi zonlara hizmet verdiğinin belirtilmesi gerekir.

46 ISITMA

47 Projede kullanılan ısıtma sistemleri tanımlanır ve tanımlanan bu sistemlerin hangi zonlara hizmet verdiği verileri girilir.

48 Projede kullanılan soğutma sistemleri tanımlanır ve tanımlanan bu sistemlerin hangi zonlara hizmet verdiği verileri girilir.

49

50 Projede kullanılan sıcak su sistemleri tanımlanır ve tanımlanan bu sistemlerin hangi zonlara hizmet verdiği verisi girilir.

51

52 Proje ile ilgili mekanik sistemler ile ilgili bilgiler eksiksiz girildikten sonra projeler ana sayfasına dönülerek Sertifika Hesapla butonuna basılır. Eğer bir eksik yok ise bilgisayar bize EKB Hesap Sonuç Formu nu verecektir. Toplam enerji sınıfı ve sera gazı salınımı C ve üzeri sınıfta olan projeler sertifika onayına gönderilebilir. Eğer yeni bir binada bu değerler C sınıfının altında çıkıyor ise EKB verilemeyeceği için sistemler değiştirilmelidir.

53 KAT KOPYALAMA Birbirinin aynı olan katların tekrar tekrar girilmesi yerine kopyalanması sağlanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Kopyalanacak kat ile ilgili sorular cevaplanırken bu katın altında ve üstünde yer alan zonlar tariflenmiştir. Ancak katların kopyalanmasından sonra bu zonlar değişecektir bu nedenle tavan ve tabandaki zonların yeniden tanımlanması gerekecektir.

54 KAT KOPYALAMA: 2. KAT YAPILIYOR.

55 KOPYANIN AD DEĞİŞİMİ:

56 KOPYANIN AD DEĞİŞİMİ:

57 DEĞİŞMİŞ AD: ODA İSİMLERİ 1. KAT İLE AYNI.

58 2. KAT ZONLARINDAN ODA İSİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ:

59 DEĞİŞMİŞ İSİMLER:

60 1. KAT D3 TAVANI HALEN ÇATI ZONUNA TEMAS EDİYOR GÖRÜNÜYOR.

61 1. KAT D3 TAVANDA D5 E TEMAS EDİYOR OLARAK DÜZELTİLDİ.

62 1. KAT H2 TAVANDA ÇATI ZONUNA TEMAS EDİYOR GÖZÜKÜYOR.

63 1. KAT H2 TAVANDA H3 E TEMAS EDİYOR OLARAK DÜZELTİLDİ.

64 1. KAT D3 ÜN TAVANINDA TEMAS ETTİĞİ ALAN İLE İLGİLİ DÜZELTME YAPILDIĞI İÇİN D5 İN ZEMİNİ DE DÜZELMİŞ OLDU.

65 YENİ YARATILAN 2. KATTAKİ D5 İN TAVANININ NEREYE TEMAS ETTİĞİ BELİRSİZ.

66 D5 İN TAVANDA TEMAS ETTİĞİ OPAK BİLEŞEN İÇİN GELEN KÜTÜPHANE:

67 D5 İN TAVANDA ÇATI ZONUNA TEMAS ETTİĞİ BELİRTİLDİ.

68 1. KAT H2 NİN TAVANINDA TEMAS ETTİĞİ ALAN İLE İLGİLİ DÜZELTME YAPILDIĞI İÇİN H3 ÜN ZEMİNİ DE DÜZELMİŞ OLDU.

69 YENİ YARATILAN 2. KATTAKİ H3 ÜN TAVANININ NEREYE TEMAS ETTİĞİ HENÜZ BELİRSİZ.

70 H3 ÜN TAVANDA ÇATI ZONUNA TEMAS ETTİĞİ BELİRTİLDİ.

71 D6 NIN TAVANDA ÇATI ZONUNA TEMAS ETTİĞİ BELİRTİLDİ.

72 Teşekkürler... TMMOB MİMARLAR ODASI Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi T : F : E : info-smgm@mo.org.tr W : A : Karaköy, Kemankeş Cad. No:31 Kat: Beyoğlu İSTANBUL T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkanlığı T : W : E : bep@yigm.gov.tr 72

BİNA ENERJİ PERFORMANSI

BİNA ENERJİ PERFORMANSI BİNA ENERJİ PERFORMANSI HESAPLAMA YÖNTEMİ BEP YAZILIM KULLANICI KILAVUZU İçindekiler 1. NET ENERJİ VE AYDINLATMA... 9 1.1. Tanımlar... 9 1.1.1. Bileşen... 9 1.1.1.1. Opak bileşenler... 9 1.1.1.2. Saydam

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

döşeme hesap aksı kütleleri deprem hesaplarında kullanılmaz. Dikdörtgen döşeme

döşeme hesap aksı kütleleri deprem hesaplarında kullanılmaz. Dikdörtgen döşeme DÖŞEME ÇİZİMİ StatiCAD-Yigma programında döşemeler üzerlerindeki yükün ve zati ağırlıkların duvarlara aktarımı için kullanılırlar. Döşeme hesap aksları ise betonarme döşemelerin donatı hesaplarının yapılmasını

Detaylı

TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI

TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI TS 825 BĐNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BĐLGĐSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI Mak. Müh. Kaan ERTAŞ * ÖZET 14 Haziran 1999 tarihinde resmi gazetede yayınlanan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım

Detaylı

TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI

TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI 93 TS 825 BİNALARDA ISI YALITIM KURALLARI HESAP METODUNUN BİLGİSAYAR PROGRAMI VASITASIYLA UYGULANMASI Kaan ERTAŞ ÖZET 14 Haziran 1999 tarihinde resmi gazetede yayınlanan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım kuralları

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANS YAZILIMI(BEP-TR II. VERSİYON) ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TESİSAT DAİRE BAŞKANLIĞI Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı samet.yilanci@csb.gov.tr

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DİREKTÖRLÜĞÜ İHALE VE TEDARİK MODÜLÜ KULLANIM KLAVUZU

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DİREKTÖRLÜĞÜ İHALE VE TEDARİK MODÜLÜ KULLANIM KLAVUZU BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DİREKTÖRLÜĞÜ İHALE VE TEDARİK MODÜLÜ KULLANIM KLAVUZU 2016 1 İÇİNDEKİLER SATINALMA TALEP GİRİŞİ... 3 TALEPTEN TEKLİF OLUŞTURMA... 11 TALEPTEN SİPARİŞ OLUŞTURMA... 16 2 SATINALMA TALEP

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

CE498 PROJE DERS NOTU

CE498 PROJE DERS NOTU CE498 PROJE DERS NOTU İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Yakın Doğu Üniversitesi Temmuz 2015, Lefkoşa, KKTC CE498 - PROJE Genel Kapsam: Bu derste 3 katlı betonarme konut olarak kullanılacak

Detaylı

Isı Kaybı Hesabına Örnek

Isı Kaybı Hesabına Örnek Isı aybı Hesabına Örnek Bu bölümde ısı kaybı bir dairenin bir odası için ayrıntılı olarak yapılmıştır.şekil de ısı kaybı hesabı yapılacak örnek bir daire (202 nolu SALON) verilmiştir Dairenin iç hava sıcaklıkları

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme

ÖLÇÜLENDİRME. Ölçülendirme ÖLÇÜLENDİRME Bir resimde görülen uzunluklarla, bunların gösterdiği gerçek uzunluklar arasındaki orana ölçek denir. Örneğin, 180 mm. boyundaki bir kurşun kalemin kağıt üzerinde çizilmiş boyu 18 mm ise,

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması:

A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması: A4 Alanların Oluşturulması: A.4.a Dikdörtgen alan oluşturulması: A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması: Rectangle>By 2 Corners açılır.

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU

PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU PCB ENVANTER PROGRAMI TESİSLER İÇİN KULLANIM KILAVUZU Tesisler için Kullanım Kılavuzu 1. Çevre Bilgi Sistemi için sahip olduğunuz ya da Đl Müdürlüğü nden yeni aldığınız kullanıcı kodu ve parolayı kullanarak

Detaylı

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI IM 566 LİMİT ANALİZ DÖNEM PROJESİ KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLAYAN Bahadır Alyavuz DERS SORUMLUSU Prof. Dr. Sinan Altın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

24 Mart 2011. İlgili Modül/ler : Transfer. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

24 Mart 2011. İlgili Modül/ler : Transfer. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 24 Mart 2011 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Transfer ETA:V.8-SQL ve ETA:SQL ile HUGIN POS CİHAZI ARASINDA VERİ TRANSFERİ Süpermarket, benzin istasyonu, market ve çeşitli

Detaylı

İşlem Adımları. 18 Mart 2016

İşlem Adımları. 18 Mart 2016 18 Mart 2016 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : Muhasebe II, Muhasebe E-Fatura / E-Arşiv Dosyalarından Muhasebe Fişi Oluşturulması Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları

Detaylı

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri

NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri NetCAD te EnKesit ve BoyKesit Çizimleri Bu çalışmada NetCAD ortamında bir yol projesinin güzergahının oluşturulması ile en kesit ve boy kesitlerin çizdirilmesi anlatılmıştır. 1. ADIM: NCZ Dosyasının Açılması

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı KAT PLANLARI Bodrum Kat Planı Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı Bir yapıya girişte girilen, basılan ilk döşemeye giriş katı veya zemin

Detaylı

Seri Takibi Yenilikleri

Seri Takibi Yenilikleri Seri Takibi Yenilikleri Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Yardımcı Programlar/ Şirket/Şube/Parametre Tanımlamaları bölümünde

Detaylı

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir.

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir. 10. Döşeme Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Döşeme oluşturmak Döşeme kotu ve kalınlığını tanımlamak Döşeme şeklini değiştirmek Döşeme üzerine boşluk açmak Farklı şekillerden döşeme yaratmak Döşeme geçerli

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

SLCM Program Müfredatlarının (Gereksinim Kataloğu) yaratılması

SLCM Program Müfredatlarının (Gereksinim Kataloğu) yaratılması SLCM Program Müfredatlarının (Gereksinim Kataloğu) yaratılması Müfredat yaratma işlemleri ZHER_P011 komutu ile gerçekleştirilir. Müfredat tanımlama işlemlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmek için 2

Detaylı

KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE

KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE 1 2 3 4 2.PROJE VERİLERİ Yer altı su seviyesi -8m Zemin grubu A: sıkı çakıl+kum Zemin sınıfı

Detaylı

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:...

YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 00001 Tarih:17-11- 2008. Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:... YENĐ PROJE MĐMARĐ KONTROL LĐSTESĐ No: 0000 Tarih:- - 00 Mimar müellif'in Adı, Soyadı:... Đşveren'in Adı, Soyadı:......YERLEŞĐM (VAZĐYET)PLANINDA ARANACAK HUSUSLAR NO KONTROL EDĐLMESĐ GEREKLĐ KONU EVET

Detaylı

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur:

Mekanları mahal olarak tanımlayabilmek için aracın Bilgi Kutusu nda üç yapılanma metodu bulunur: 23. Mahal Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Mahal oluşturmak Mahal geçerli ayarlarıyla çalışmak Mahalleri düzenlemek Bir mahal listesi hazırlamak Mahaller bir projeye ait bir ya da daha fazla mekanı içerebilen

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması)

NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) NetCAD de Yan Nokta Hesabı (Prizmatik Alımla Ölçülen Detayların Haritaya Çizilmesi ve Prizmatik Ölçü Krokisinin Hazırlanması) Prizmatik Ölçü Yöntemi ile Detay Alımında yapılması gereken işlem, poligon

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Bilgi Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Presto Plus da iki farklı tip devir yapılabilir. İhtiyaca göre bu iki devir programından birisi tercih edilerek devir işlemi yapılmalıdır. Devir işlemlerinden

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

Ankara Üniversitesi Ön Lisan/Lisans Ders Tanımlama Kılavuzu

Ankara Üniversitesi Ön Lisan/Lisans Ders Tanımlama Kılavuzu Ankara Üniversitesi Ön Lisan/Lisans Ders Tanımlama Kılavuzu Ön Lisans/Lisans programları için programda verilen derslerin üniversite ders havuzuna tanımlanma işlemi ile ders havuzuna girilen dersin müfredata

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları :

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları : Programın Amacı : Bu Program As/400 Sistemindeki herhangi bir veya birden fazla file ı kullanarak istenilen şekilde sorgulama yaparak elde edilen bilgileri Excel Formatında Pc deki istenilen bir yere kaydetmek.

Detaylı

13. Merdiven Aracı. Merdiven geçerli ayarları ayarları ile çalışmak Merdiveni plana yerleştirmek ve düzenlemek Bir özel merdiven yaratmak

13. Merdiven Aracı. Merdiven geçerli ayarları ayarları ile çalışmak Merdiveni plana yerleştirmek ve düzenlemek Bir özel merdiven yaratmak 13. Merdiven Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Merdiven geçerli ayarları ayarları ile çalışmak Merdiveni plana yerleştirmek ve düzenlemek Bir özel merdiven yaratmak ArchiCAD merdiven veya rampa oluşturmak

Detaylı

KDV kısım numaraları Pos cihazındaki KDV departman numaralarına göre tanımlandıktan sonra F2-Kaydet butonu ile bu bölüm kayıt edilir.

KDV kısım numaraları Pos cihazındaki KDV departman numaralarına göre tanımlandıktan sonra F2-Kaydet butonu ile bu bölüm kayıt edilir. 18 Kasım 2009 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Transfer ETA:V.8-SQL ve ETA:SQL ile ĐNTER-POS CĐHAZI ARASINDA VERĐ TRANSFERĐ Süpermarket, benzin istasyonu shop/market ve çeşitli

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

Ankara Üniversitesi Lisansüstü Ders Tanımlama Kılavuzu

Ankara Üniversitesi Lisansüstü Ders Tanımlama Kılavuzu Ankara Üniversitesi Lisansüstü Ders Tanımlama Kılavuzu Programların verdiği derslerin sisteme girilebilmesi için üç aşama bulunmaktadır. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir. 1) Programda verilen derslerin üniversite

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU Elektronik Eksiltme İhale İşlemleri Kullanım Kılavuzu Sürüm No: 1.0 Yayın Tarihi: 01.11.2018 444 0 545 2014 Kamu İhale

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) H.Namık SANDIKCI Ç.Ş.B.Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ -Enerji bir ülkenin ekonomik

Detaylı

LIGHTWORKS İLE GÖRSELLEŞTİRME

LIGHTWORKS İLE GÖRSELLEŞTİRME LIGHTWORKS İLE GÖRSELLEŞTİRME GRAPHISOFT ARCHICAD DERS NOTLARI LightWorks (LW), ArchiCAD de model üzerinde ışığın etkisini daha doğru hesaplayarak ArchiCAD in kendi Dahili Motor aracına göre daha fotogerçekçi

Detaylı

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür.

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür. Vega Ayarları Vega muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler kullanılarak

Detaylı

SLCM Akademik Program Kataloğu Yaratılması

SLCM Akademik Program Kataloğu Yaratılması SLCM Akademik Program Kataloğu Yaratılması SAP sistemi üzerinde program ana verisi yaratma işlemleri GUI ara yüzü üzerinden PIQ_ACSTRUC komutu kullanılarak gerçekleştirilir. Sistem üzerinde yeni bir program

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ (05 Aralık 2008) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MESKUN VE GELİŞME KIRSAL KONUT ALAN YERLEŞİMLERİ TASARIM REHBERİ 2017 1. Genel Hükümler 1.1.Kapsam Bu rehber Kocaeli 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerine ilave

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ. ECTS Info Pack. ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YAZILIM-WEB GRUBU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ. ECTS Info Pack. ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YAZILIM-WEB GRUBU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ECTS Info Pack ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları YAZILIM-WEB GRUBU 2013 B i l g i İ ş l e m D a i r e B a ş k a n l ı ğ ı MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Detaylı

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI 77 BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI Abdullah BİLGİN ÖZET Proje, uygulama ve işletme dönemini yaşadığımız 50,000 konutluk Batıkent projesinde, ısı yalıtımı uygulamasına,

Detaylı

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA kesit programı çizim programı Visual Basic V5.0 dilinde yazılmıştır. Programın amacı, kullanıcının istediği NACA kesitinin çizimini çok

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Yapıda uzman imzası. Make. projesi

Yapıda uzman imzası. Make. projesi Yapıda uzman imzası Make 30 projesi Yapıda uzman imzası Şirketimiz, alt ve üst yapı inşaatlarının projelendirme, fizibilite ve uygulama alanlarında faaliyet göstermektedir. Neden Make İnşaat? Projelerini

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI

DESTEK DOKÜMANI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI KAYIT NUMARALAMA ŞABLONLARI Kayıt numaralama özelliği; firmaya ait işlemlerde kullanılan belgelerin, firmaya özel numaralar ile kaydedilip izlenmesine imkan tanır. Ticari sistemde fiş ve faturalara ait

Detaylı

Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP

Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP 150 253-255 Taşınır İşlem Fişi Düzenleme Kılavuzu BAP FİRMA Faturayı keser ve faturayı malzemeyle birlikte ya BAP Birimi Satınalma Ofisine ya da ilgili Proje Yürütücüsüne Teslim eder. BAP Birimi Satınalma

Detaylı

Personel Programında Bordro Zarfı İçin Dizayn Desteği

Personel Programında Bordro Zarfı İçin Dizayn Desteği Personel Programında Bordro Zarfı İçin Dizayn Desteği Amaç ve Fayda Personel Programında Bordro zarfı için kullanılan standart dizaynda değişiklik yapılabilmesi için dizayn modülü geliştirildi Dizayn modülü

Detaylı

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var

Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var HOŞ GELDİNİZ Yılda 12 milyar dolar tasarruf imkânımız var Türkiye nin ithalatı 236 milyar dolar. İthalatımızın yüzde 25 inin de enerji gideri olduğunu biliyoruz. Maalesef Türkiye enerjisinin yüzde 72 sini

Detaylı

AY ĐÇĐ AVANS GĐRĐŞ GENEL BĐLGĐLER. Versiyon : 3.6.6.x. Đlgili Programlar : Personel Bordro Sistemi. Tarih : 19.01.2009

AY ĐÇĐ AVANS GĐRĐŞ GENEL BĐLGĐLER. Versiyon : 3.6.6.x. Đlgili Programlar : Personel Bordro Sistemi. Tarih : 19.01.2009 AY ĐÇĐ AVANS Versiyon : 3.6.6.x Đlgili Programlar : Personel Bordro Sistemi Tarih : 19.01.2009 Doküman Seviyesi (1 5) : 3 (Tecrübeli Kullanıcı) GĐRĐŞ PARALOG Personel Bordro Sistemi nde, tahakkuk dönemlerinde

Detaylı

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe 18 Haziran 2009 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Muhasebe ÖRNEKLER ĐLE FĐŞ CAMBAZI Fiş cambazları muhasebe fişlerini işlerken hızlı, pratik ve hatasız işlememizi sağlayan ETA

Detaylı

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Röleve Ölçüsü Alma Röleve Bina Proje Çizim Merdiven Çizimleri Bina Plan Çizimleri Çatı Çizimleri Bina Kesit Çizimleri Bina Görünüş Çizimler

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

1. Defter detaylarına ait bilgilerin, örneğin yevmiye kayıtlarının olduğu dosya 2. Bir nevi kapak sayfası diyebileceğimiz Berat dosyası

1. Defter detaylarına ait bilgilerin, örneğin yevmiye kayıtlarının olduğu dosya 2. Bir nevi kapak sayfası diyebileceğimiz Berat dosyası 12 Kasım 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Defter e-defter Hazırlama Uygulaması E-Defter, şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 DÖNEMİ ÜRETİCİ ŞARTLARINDA SÖZLEŞMELİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK PROJESİ KULLANIM KILAVUZU 2/20/2018

TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 DÖNEMİ ÜRETİCİ ŞARTLARINDA SÖZLEŞMELİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK PROJESİ KULLANIM KILAVUZU 2/20/2018 2/20/2018 TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2018 DÖNEMİ ÜRETİCİ ŞARTLARINDA SÖZLEŞMELİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK PROJESİ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 2 1.1. Yeni Çiftçi Kaydı... 2 1.2.

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

BANKA MAAŞ ÖDEMELERĐ

BANKA MAAŞ ÖDEMELERĐ BANKA MAAŞ ÖDEMELERĐ Versiyon : 3.6.6.x Đlgili Programlar : Personel Bordro Sistemi Tarih : 20.02.2009 Doküman Seviyesi (1 5) : 3 (Tecrübeli Kullanıcı) GĐRĐŞ Bilindiği gibi 01.01.2009 tarihinden itibaren

Detaylı

Yeni Nesil e-defter 1.00.00. Kullanıcı Kılavuzu

Yeni Nesil e-defter 1.00.00. Kullanıcı Kılavuzu Yeni Nesil e-defter 1.00.00 Kullanıcı Kılavuzu Kasım - 2013 e-defter 14.2.2012 tarihli 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre e-defter kullanmak zorunda olan ve Yeni Nesil Programını kullananan

Detaylı

Teknik Doküman. Revit te duvar çizimi ve ölçülendirilmesi, Türkiye de Avan-Uygulama projeleri DUVAR ÇİZİMLERİ

Teknik Doküman. Revit te duvar çizimi ve ölçülendirilmesi, Türkiye de Avan-Uygulama projeleri DUVAR ÇİZİMLERİ Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10772 Ürün: Autodesk Revit 8-9 Konu: Revitte duvar çizimi ve ölçülendirilmesi, Türkiye de Avan Uygulama projeleri açısından irdelenmesi Yayım Tarihi: 17.05.2006

Detaylı

DÖNEM İÇİ SINAV VE ETKİNLİK NOTLARI İLE DÖNEM SONU NOTLARININ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİNE GİRİŞİNE İLİŞKİN ESASLAR

DÖNEM İÇİ SINAV VE ETKİNLİK NOTLARI İLE DÖNEM SONU NOTLARININ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİNE GİRİŞİNE İLİŞKİN ESASLAR DÖNEM İÇİ SINAV VE ETKİNLİK NOTLARI İLE DÖNEM SONU NOTLARININ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİNE GİRİŞİNE İLİŞKİN ESASLAR 2014-2015 Eğitim-öğretim yılı Güz döneminden itibaren uygulamaya geçilecek olan dönem içi

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH Bu uygulamada SolidWorks ile iki boyutlu çizim (sketch) ile ilgili komutlara değinilecek ve uygulamaları gösterilecektir. SolidWorks ile yeni doküman

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

TAVI KAYIT FORMU KULLANIM KLAVUZU

TAVI KAYIT FORMU KULLANIM KLAVUZU İçindekiler GİRİŞ... 2 1.FORMA ERİŞİM... 2 1.1. Giriş Ekranı... 2 1.2. Ulusal Kayıt Sistemi... 2 2. HASTA VE TESİS BİLGİLERİ... 3 3. OPERASYON BİLGİLERİ... 4 3.1. İşlem Bilgileri... 4 3.2. Hasta Öyküsü

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür.

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Bölüm ANKET YÖNETİMİ Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Anket uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını uygulamak gerekmektedir.

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ)

ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ) ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ) KULLANICI KILAVUZU Kokpit yöneticinin (veya sistem yöneticisinin) ALMS sisteminde yapı (kurum veya üniversite) oluşturmak veya mevcut yapıya eklemeler, yapıda değişiklikler yapmak

Detaylı

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ?

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? 1- www.myvisionlink.com Adresi size tanımlı olan Kullanıcı Adı ve Şifre ile ziyaret edilir. 2- Ana sayfadaki Filo sekmesinden istenilen makinanın satırına çift

Detaylı

Yeni Nesil e-defter 1.00.00. Kullanıcı Kılavuzu

Yeni Nesil e-defter 1.00.00. Kullanıcı Kılavuzu Yeni Nesil e-defter 1.00.00 Kullanıcı Kılavuzu Mart - 2014 e-defter 14.2.2012 tarihli 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre e-defter kullanmak zorunda olan ve Yeni Nesil Programını kullananan

Detaylı

bizmed Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler

bizmed Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler Son Kullanma Tarihi = SKT bizmed 3.8.0.0 Versiyonu ile Stok İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler Yeni versiyonla yapılan değişikliklerin asıl amacı; 1. Stokların takibinde UBB ye göre stokları çoğaltmadan

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir.

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir. Mikro e-bordro Nedir? E-Bordro Uygulaması, Mikro Personel Programı tarafından oluşturulan maaş bordrolarının, otomatik olarak personel kartında tanımlı KEP adresi üzerinden toplu gönderimini sağlar. Mikro

Detaylı

ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ)

ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ) ALMS KOKPİT (YÖNETİCİ) KULLANICI KILAVUZU KAMU HASTANELERİ Kokpit yöneticinin (veya sistem yöneticisinin) ALMS sisteminde yapı (kurum veya üniversite) oluşturmak veya mevcut yapıya eklemeler, yapıda değişiklikler

Detaylı

BAPSİS PROJE DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ EKRANI

BAPSİS PROJE DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ EKRANI BAPSİS PROJE DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ EKRANI Sayfa Hakkında Bu ekran proje yöneticisinin devam eden projesi için Proje Adı, Proje Ekibi, Proje Süresi ve/veya Malzeme değişikliği taleplerini yapabileceği ve

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR TMMOB Makina Mühendisleri Odası BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASINDAKİ MEVCUT DAR BOĞAZLAR TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE NİN BİRİNCİL

Detaylı