Finansal Yönetici Teknisyen

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Finansal Yönetici Teknisyen"

Transkript

1 Konu Örnek Kaynak : Doğrusal Programlama ve Duyarlılık Analizleri : Üretme-satın alma karar problemi : An Introduction to Management Science - Quantative Approach to Decision Making, David R. Anderson vd., 01 (OR05-168) Janders şirketi mühendisler ve işletmeciler için farklı konseptte ürünler üretmektedir. Firma iki yeni model hesap makinesini piyasaya sürmeye hazırlanmaktadır. İşletmeciler için üretilen hesap makinesine Finansal Yönetici adı verilirken, mühendisler için üretilene teknisyen ismi verilmiştir. Her bir hesap makinesi üç farklı bileşenden (Alt Taban, Elektronik Devre, Ön Yüz) oluşmaktadır. Taban bileşeni her iki modelde de aynı olarak kullanılırken, elektronik devre ve ön yüz bileşenleri model bazlı farklılık göstermektedir. Bütün bileşenler fabrika içerisinde imal edilebilmektedir. Firma talebe yetişilmediği ve maliyet uygunluğu durumunda bileşenleri yarı mamul olarak dışarıya yaptırmayı da tercih edebilmektedir. Bileşenlerin üretim ve Satınalma maliyetleri aşağıdaki tablo verilmiştir. Finansal Yönetici Teknisyen Üretim Maliyeti Satınalma Maliyeti Üretim Maliyeti Satınalma Maliyeti Alt Taban 0,50$ 0,60$ 0,50$ 0,60$ Elektronik Devre 3,75$ 4,00$ 4,00$ 3,90$ Ön Yüz 0,60$ 0,65$ 0,75$ 0,78$ Firma Finansal Yönetici modeline 3000 adet ve Teknisyen modeline 000 adet talep olacağını tahmin etmektedir. Firmanın elinde üretim süreçlerinde kullanılabilecek normal mesai için 00 işgücü/saat ve fazla mesai için 50 işgücü/saatlik kapasite mevcuttur. Fazla mesai ile üretim gerçekleştirildiği durumlarda 9$ lık ek bir maliyete katlanılması gerekmektedir. Her bir komponent için imalat süreçlerinde harcanan toplam süreler aşağıda verilmiştir. İmalat Süreleri Finansal Yönetici Teknisyen Alt Taban 1,0 1,0 Elektronik Devre 3,0,5 Ön Yüz 1,0 1,5 Firmanın taleplerini en düşük maliyetle karşılayacağı matematiksel modeli oluşturunuz. Firma hesap makinesi komponentlerini atölyelerinde üretmeyi mi, yoksa dışarıdan satın almayı mı tercih etmelidir? Eğer dışarıdan satıl alma kararı verildi ise, fazla mesai fiyatları ne kadar indirilmelidir ki firma satın almak yerine üretme kararını alsın?

2 ÇÖZÜM: Soruyu çözmek için doğrusal programlama modellerinin çözümünde kullanılan 3 aşamalı bir yöntem yardımıyla matematiksel model oluşturulur. Karar Değişkenlerinin Belirlenmesi: Karar değişkenleri soru sonucunda aranan, bilinmeyen değişkenlerdir. Soru incelendiğinde 5 farklı bileşenden (Sorudaki tabloda verilmiş) ne kadar alınacağı ve ne kadar üretileceği bilinmemektedir. Bu durumda aşağıdaki karar değişkenleri oluşturulur. : ş : Ü : ş ö ç : ö ç ü : ş ç : ç ü : ş ö ç ü : ö ç ü ü : ş ç ü : ç ü ü Soruda ihtiyacımız olan bir diğer karar değişkeni ise çizelgelenecek fazla mesai saatidir. : Ç ş Amaç Fonksiyonunun Belirlenmesi: İkinci aşama amaçlanan doğruyu gerçekleyebilecek bir matematiksel denklemin yazılmasıdır. Soruda daha uygun (mümkün olan en az) maliyetle üretme ve/veya satın alma sürecini gerçeklemek esastır. Bu açıdan aşağıdaki amaç fonksiyonu soruda verilen bilgiler ışığında oluşturulabilir. = 0,5 + 0,60 + 3, ,3 + 3,9 + 0,6 + 0,65 + 0,75 + 0,78 + 9

3 Kısıtların Denklemlerinin Oluşturulması: Üçüncü ve son aşama kısıtların oluşturulmasıdır. Bu bağlam soru dikkatlice okunmalı ve SADECE karar değişkenleri kullanılarak kısıtlar yazılmalıdır. İlk kısıtımız talep ile ilgilidir. + = = = = = 000 ( ) ( ö ) ( ) ( ö Ö ) ( Ö ) Fazla mesainin 50 saatten fazla olamayacağı da soruda ayrıca belirtilmişti. 50 ( ) Diğer bir kısıt ise üretim kapasitesi kısıtıdır. Her bir parçanın fabrika içerisindeki üretim süreleri dikkate alındığında elimizde 00 saatlik bir kapasitenin olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapasite = 100 ya tekabül etmektedir. Ayrıca gerek görüldüğünde kadar fazla mesai yapılabiliyorsa 60 kadar bir süre kapasiteye eklenmelidir , , Diğer bir ifade ile; + 3 +, , Bu şekilde artık modelin matematiksel ifadesini tamamlamış olduk. Model çözebilmek için EXCEL içerisindeki Çözücü eklentisinden faydalanabiliriz. Çözücü kullanmada birinci dikkat edilecek husus, sorunun matematiksel modelinde yer alan her sayının EXCEL içerisinde yer almasını sağlamaktır. Bu amaçla aşağıdaki gibi bir EXCEL hesap tablosu oluşturulmalıdır.

4 Tabloda yer alan birinci kısım karar değişkenlerini göstermektedir. Bu alanda yer alan Miktar sütunundaki sayılar çözücü eklentisi ile bulunmaktadır. Bu alanlar başlangıçta boş bırakılmalıdır. Maliyet değerleri de ilgili karar değişkeni dikkate alınarak yerleştirilmelidir. Soruda verilen birim üretim saatleri de, maliyetlere benzer şekilde bir sütun hazırlanarak tabloya eklenmelidir. Tabloda yer alan amaç fonksiyonu, miktar sütunundaki değerler ile (başlangıçta sıfır olduğundan şu anda sıfır olarak hesaplanmaktadır) maliyet sütunundaki değerlerin TEK TEK çarpımından elde edilmelidir. Bu şekilde uzun serilerin çarpılıp, toplamlarının bulunması işlemi EXCEL içerisindeki aşağıdaki fonksiyonla kolayca hesaplanabilir. 15 =. Ç ( 3: 13; 3: 13)

5 Son olarak kısıt denklemleri oluşturulmalıdır. 19 = ( ) 0 = ( ) 1 = ( ) = ( Ü ) 3 = ( Ü ) 5 = 13 ( ) 7 = (Ü ) Çözücünün soruyu doğru çözmesi için aşağıdaki şekilde bir giriş gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Burada Hedef ayarla kısmında amaç fonksiyonunu hesaplatacağımız hücre seçilmelidir. Soru maliyetlerim minimize edilmesi sorusu olduğundan mutlaka Hedef alanında en küçük seçilmelidir. Ayrıca hesaplama sütunu (Karar değişkenleri kısmındaki Miktar sütunu) Değişken Hücreleri Değiştirerek kısmında seri olarak belirtilmelidir. Talep kısıtları eşitlik içerdiğinden Gerçekleşen değerin talebe eşit olacağı şekilde kısıtlar girilir. (Dikkat edilirse ilk beş kısıt, yani talep kısıtları eşitlik halinde çözücüye girilmiştir.) Fazla mesai ve üretim kısıtları ise, elde sınırlı kapasite olduğundan (hepsini kullanmak mecburi değil) küçük eşit olarak hazırlanır. Son olarak Pozitiflik şartı Kısıtlanmamış Değişkenleri Pozitif Yap alanı seçilerek eklenir. Çözüm yöntemi Basit LP seçilerek, Çöz komutuna

6 basılır. Excel bu durumda Miktar sütununu dolduracak, amaç fonksiyonu ve kısıt değerlerini hesaplayacaktır. Yeni tablo aşağıdaki gibidir. Görüleceği üzere bazı bileşenler için üretim, bazıları için satın alma kararı verilmesi en uygun çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca firma hiç fazla mesai kullanmamıştır. Acaba firma fazla mesai ücretlerini ne kadar indirirse, dışarı ürün üretmek yerine içeride fazla mesai yapmayı tercih edebilir? Dışarıdan satın alınan ürünleri içeriden üretmek adına üretim maliyetleri ne kadar düşürülmelidir? Bu ve benzeri bir çok soruyu analiz etmek için duyarlılık analizleri yapılmalıdır. Bu anlamda çözücü sonuç ekranında duyarlılık analizleri seçilmelidir.

7 Yukarıdaki duyarlılık raporları Çözücü tarafından oluşturulmuştur. Yukarıdan da görüleceği üzere firma eğer fazla mesai ile üretimi, dışarıdan satın almaya tercih edecekse (Fazla mesai değişkeni çözüme girecekse) Değişken hücreleri kısmındaki izin verilen azalış sütunu incelenmelidir. Görülmektedir ki, firma ancak saat başı fazla mesai maliyetlerini 4 dolar seviyesinin altına çektiğinde, satın alma yerine fazla mesai tercih edilecektir. Bu değişimi daha doğru anlamak adına fazla mesai ücretini saatlik 3 dolara düşürüp tekrar çözücü ile modeli çözersek, yeni çözümleri elde ederiz. Aşağıdaki ekranda sorunun karşılaştırmalı çözümü yer almaktadır. Yukarıdan da görüleceği üzere, fazla mesai ücreti düştüğünde firma satın almak yerine kendi içerisinde fazla mesai ile üretim yapmayı tercih etmiştir. Üretilen bileşen miktarları incelendiğinde, Finansal yönetici modeli için gereken elektronik devrelerin 1000 adeti dışarıda üretileceğine, artık firma içerisinde fazla mesai ile üretilecektir.

8 Peki üretim kapasitesinin duyarlılık analizi tablosunda verilen alt ve üst sınır ifadeleri ne manaya gelmektedir. Tablo incelendiğinde 1000 olan toplam üretim süresinin 000 azalışla kadar düşmesine ve 7000 artışla e kadar çıkmasına izin veriliyor. Yani bu üretim süresi ila arasında değişirse çözümdeki değişkenler değişmez. Aşağıdaki tabloda bu sonuçları daha net görebiliriz. Görüldüğü üzere alt sınırın altına indiğinde tamamen üretim kararı verilen alt tabanın bir kısmı dışarıdan alınacak şekilde belirleniyor. Benzer şekilde üst sınırın üstü 0000 üretim kapasitesi durumunda da benzer şekilde satın alma kararı alınan Finansal Yönetici modeli alt kapağının bir kısmı üretilecektir. Diğer durumlarda ise üretim ve satın alma kararlarında bir değişiklik (miktarsal değişiklik dışında) olmamaktadır. Yani ürünün üretim miktarı değişse de, üretme kararından vazgeçilmemektedir. Ayrıca duyarlılık tablosu incelendiğinde üretim kaynağının gölge fiyatının da 0,083 olduğu görülüyor. Bunun manası bu kaynakta 1 adetlik artış (yani bir üretim dakikası artışı) maliyeti 0,083 dolar düşürmektedir. Yani 1000 olan toplam üretim kapasitesi, örneğin, e yükseldiğinde, satın alma miktarları azalarak, üretilecek miktarlar çoğalacak bu şekilde toplam maliyetler ,083 = 49$ düşecektir.

9 Konu : Doğrusal Programlama ve Duyarlılık Analizleri Örnek : Üretim ve Envanter Problemi Kaynak : Spreadsheet Modeling & Decision Analysis, Cliff Ragsdale, 01 Upton firması ürettiği hava kompresörleri için gelecek 6 aylık üretim miktarı ve stoklama seviyelerini belirlemek istemektedir. Malzeme ve hammadde fiyatlarında yaşanan mevsimsel dalgalanmalardan dolayı, üretim maliyetleri aydan aya farklılık göstermektedir. Benzer şekilde üretim kapasiteleri de, çalışılan işgünü sayısındaki farklılıklar (tatillerden dolayı), eğitim programlarına harcanan süreler, planlı bakımlar ve arızalar dikkate alındığında, her bir ay için farklı olarak hesaplanmıştır. Aşağıdaki tablo Upton firmasının önümüzdeki 6 ay için yapmış olduğu, üretim maliyetleri, talep ve üretim kapasiteleri tahminlerini içermektedir. Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Üretim Maliyeti 40$ 50$ 65$ 85$ 80$ 60$ Talep Üretim Kapasitesi Upton firması ay sonu stoklarının birimden daha fazla olmasını istememektedir. Ayrıca müşteri hizmet seviyesini tutturmak adına her ay en az stoğu güvenlik miktarı (emniyet stoğu) olarak tutmak istemektedir. Firma kararlı bir işyeri çalışma düzeni sağlamak edine, her ay üretim kapasitesinin en az %50 sini kullanmayı düşünmektedir. Firma bir birimi stokta bulundurmanın maliyetinin yaklaşık olarak, o ürünü üretmenin maliyetinin % 1,5 i olacağını öngörmektedir. (Elde bulundurma (stok tutma) maliyetleri hesaplanırken, dönem başı stok ve dönem sonu stok değerlerinin ortalamasının alındığı doğrusal bir fonksiyon kullanılmaktadır) İlk ayın başında firmanın elinde 750 birim başlangıç stoğu bulunduğunda göre; Firma için talebi karşılayacak üretim miktarı ve stok seviyesini, elde bulundurma ve üretim maliyetlerinin minimize edecek şekilde hesaplayabilen matematiksel modeli kurunuz.

10 ÇÖZÜM: Karar Değişkenlerinin Belirlenmesi: Karar değişkenleri belirlenirken dikkat edilmesi gereken, bu değişken değerlerinin amacımızı kısıtlar ışığında belirlediği ve başlangıç bilinmediğidir. Sorumuz bir üretim planlama sorusu olduğundan bilinmeyen hangi ay ne kadar ürün üretileceğidir. : 1. ü ü :. ü ü : 3. ü ü : 4. ü ü : 5. ü ü : 6. ü ü Soru incelendiğinde dönem başı stokların ve dönem sonu stokların başlangıçta bilinemeyeceği muhakkaktır. Fakat bu değerler üretim miktarı bulunduğunda otomatik olarak hesaplanabilir. Bu açıdan bakıldığından karar değişkenleri olarak düşünmek doğru olmaz. Bu açıdan kısıt denklemleri içerisinde ayrıca ele alınacaktırlar. Amaç Fonksiyonunun Belirlenmesi: Soruda iki farklı maliyet kalemi mevuttur. Üretim maliyeti ve Stoklama maliyeti. Bu maliyetlerin toplamı firma için toplam maliyeti oluşturmakta ve bu maliyetler minimize edilmelidir. Üretim maliyeti aşağıdaki gibi hesaplanır. Ü = Stoklama maliyetleri ise ortalama stok değeri ile birik elde bulundurma maliyetinin çarpımından bulunur. Başlangıç stokları,,,,, ve dönem sonu stokları,,,,, olmak üzere toplam stok tutma maliyeti aşağıdaki gibi hesaplanır. = 3,6 + 4, , , , + + 3,9( + )

11 Bu bilgiler ışığında amaç fonksiyonu aşağıdaki gibi yazılabilir. = Ü + = ,6 + 4,8 + Kısıtların Denklemlerinin Oluşturulması: + 3, , , + + 3,9( + ) Öncelikler üretim seviyelerinin minimum ve maximum sınırlarını kısıt olarak yazman durumundayız. Soruda verilen bilgilere göre aylık üretim kapasiteleri aşılmayacak, kapasite ne olursa olsun en az yarısı kadar üretim gerçekleştirilecektir (1. ü ) (. ü ) (3. ü ) (4. ü ) (5. ü ) (6. ü ) Dönem sonlarındaki stokların seviyesinin 6000 birimi geçmemesi gerekliliği soruda verilmiştir. Emniyet stoğunun da 1500 olması gerekliliği de ayrıca belirtilmiştir. Bu durumda dönem sonu envanterin 1500 ile 6000 birim arasında olması istenmektedir Dönem sonu stoğun dönem başındaki miktara üretim düzeyi eklendikten sonra talebin çıkarılması ile bulunması beklenmektedir. ö = ö ş + Ü ş = +

12 Bu bilgiler ışığında, kısıt denklemleri aşağıdaki gibi tekrar düzenlenmelidir (1. ö ö ) (. ö ö ) (3. ö ö ) (4. ö ö ) (5. ö ö ) (6. ö ö ) Son olarak kısıt denklemlerine kontrol amaçlı olarak dönem başı stok değerinin önceki döneme ait dönem sonu stok değerine eşit olacağı kontrolünü de ekleyelim. = = = = = Yukarıdaki bütün formüllerin doğru bir şekilde EXCEL hesap tablosuna aktarılması gerekmektedir. Bu amaçla aşağıdaki EXCEL tablosu hazırlanmıştır.

13 Yukarıdaki tablodaki bazı değerlerin çok farklı görünmesinin nedeni karar değişkeni olan üretim miktarlarının henüz hesaplanmamış olmasıdır. Şimdi yukarıdaki denklemlerin EXCEL tablosuna nasıl aktarılacağını inceleyelim. Öncelikle başlangıç stoğunun bir önceki dönemin kapanış stoğu olduğunu fark etmeliyiz. Bu açıdan bakarsak başlangıç stokları aşağıdaki gibi hesaplanır. 4 = = 7 4 = 7 4 = 7 4 = 7 4 = 7 İlk ayın dönem başı değerinin 750 olarak soruda verildiğine dikkate ediniz. Üretim miktarı satırı karar değişkeni olduğundan, çözücü tarafından hesaplanacaktır. Ürün talebi değeri ise soruda zaten verilmiştir. Dönem sonu stok değerleri, Dönem başı stoğa üretim miktarı eklendikten sonra satışların çıkarılması ile bulunuyordu. Bu şekilde hazırlanan EXCEL formülleri aşağıda verilmiştir. 7 = = = = = = Minimum üretim miktarları maksimum üretim miktarlarının yarısı olarak soruda verilmişti. Benzer şekilde minimum ve maksimum stok düzeyleri ve birim maliyetler (üretim ve elde bulundurma) soru metni içerisinde belirtilmişti. Aylık üretim maliyeti satırı ise, üretim miktarı ile birim üretim maliyetinin çarpımı şeklinde hesaplanmaktadır. 18 = = = = = = 5 15

14 Aylık stoklama maliyetleri ortalama stok düzeyi ile elde bulundurma maliyetlerinin çarpımı ile bulunur. Soruda stok bulundurma işleminin doğrusal olduğu farz edilmiştir. Bundan dolayı sorudaki ortalama stok düzeyi dönem sonu ile dönem başının ortalaması şeklinde hesaplanmaktadır. 19 = 16 (( 4 + 7)/) 19 = 16 (( 4 + 7)/) 19 = 16 (( 4 + 7)/) 19 = 16 (( 4 + 7)/) 19 = 16 (( 4 + 7)/) 19 = 16 (( 4 + 7)/) Son olarak toplam maliyet hücresi 6 ay boyunca bütün maliyetleri toplayacak şekilde aşağıda sunulmuştur. 1 = ( 18: 19) Yukarıdaki EXCEL formülleri doğru şekilde hazırlandıktan sonra Çözücü eklentisine doğru şekilde sunulmalıdır. Uygun Çözücü giriş ekranı aşağıda verilmiştir. Ekranda kısıtlar girilirken tek tek girmek yerine seri olarak seçildiğine dikkat ediniz. Örneğin birinci kısıt bütün dönemlerdeki üretim miktarlarının yine aynı dönemlerdeki üretim kapasitelerinden küçük olması gerekliliğini göstermektedir. Altı farklı karar değişkeni için 6 farklı kısıt tek bir ifade ile çözücü ekranına girilmiştir. Çözücünün çözümünden sonra oluşan sonuç tablosu aşağıda verilmiştir.

15 Sorunun çözümü incelendiğinde 4. Ay hariç bütün aylarda üretim kapasitesinin tam olarak kullanıldığı görülmektedir. Toplam maliyetin ise $ olarak oluştuğu görülmektedir.

16 Konu Örnek Kaynak : Doğrusal Programlama ve Duyarlılık Analizleri : Ulaştırma Problemi : Orjinal XYZ firması büyük bir otomotiv firması için fason üretimler gerçekleştiren bir imalatçıdır. Bu amaçla kurduğu tesiste toplam 4 adet atölyesi bulunmaktadır. Firma daha otomotiv firmasında gelen sürekli taleplere en kısa zamanda cevap verebilmek adına 1 aylık üretim miktarı kadar stokları elinde bulundurma istemektedir. Firmanın dört farklı atölyesinin günlük üretim miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Aylık Üretim Miktarları (Kutu) Atölye Atölye 000 Atölye Atölye Firma ayrıca tesisinin içerisinde üç farklı lokasyonda kurulmuş olan yarı mamul depolarına stoklama yapmaktadır. Her bir deponun stoklama hacmi aşağıdaki tabloda verilmiştir. Stoklama Hacimleri (Kutu) Depo Depo 5000 Depo Firma ürettikleri ürünleri taşımak adına özel taşıyıcılar kullanmakta, bu da firmaya taşıma mesafelerinin artmasından dolayı ekstra maliyetler getirmektedir. Depolar ile atölyeler arasındaki mesafeler metre cinsinde aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Atölye 1 Atölye Atölye 3 Atölye 4 Depo Depo Depo Firma taşıma mesafelerini en aza indirerek maliyetlerini düşürmek istemektedir. Gerekli matematiksel modeli tasarlayınız. Eğer firma bir yatırım yaparak ilk depolama alanının 6000 birime kadar yükseltirse taşıma maliyetlerinde nasıl bir değişiklik olur?

17 ÇÖZÜM: Soru kuruluş yeri seçimi ile alakalı bir sorudur. Burada amaç temel karar kriteri olan taşıma mesafelerini minimize ederek, minimum taşıma maliyeti oluşturacak şekilde depo kullanımlarını planlamaktır. Ulaştırma modeli olarak da adlandırılan bu modeller de yöneylem araştırması doğrusal programlama yaklaşımları ile çözülebilirler. Karar Değişkenlerinin Belirlenmesi: Ulaştırma modellerinde karar değişkenleri satır * sütun sayısı kadardır. Sorunuz özelinde incelersek atölye sayısı ile depo sayısının çarpımı şeklinde bulunabilir. :. ö. ö Amaç Fonksiyonunun Belirlenmesi: Soruda temel amaç maliyetlerin taşıma maliyetlerinin minimizasyonudur. Bu amacı doğrulayacak amaç fonksiyonu aşağıda sunulmuştur. = Kısıtların Denklemlerinin Oluşturulması: Soruda iki tür kısıt vardır. İlk kısıt türü ulaştırma modellerinde talep kısıtları olarak adlandırılır. Soruda ise depoların stoklama kapasiteleri bu kısıta karşılık gelir. Her bir depoya 4 farklı atölyeden gelen miktarların toplamı, deponun stoklama kapasitesini geçemez. Bu kural aşağıdaki şekilde modele eklenmelidir = 3500 ( 1 ç ) = 5000 ( ç ) = 4000 ( 3 ç ) İkinci tür kısıtlar ise ulaştırma modellerinde arz kısıtı olarak adlandırılır. İncelenen soruda arz kısıtları üretim yapan atölyelerin üretim kapasitelerine denk gelmektedir. Bir atölyeden farklı depolara stoklanması için gönderilen miktarlar, toplam üretim miktarını aşamaz. Bu şekilde bir ifade aşağıdaki eşitlikler yardımıyla modele aktarılır. + + = 4500 ( ö 1 ç ü ) + + = 000 ( ö 1 ç ü ) + + = 3000 ( ö 1 ç ü ) + + = 3000 ( ö 1 ç ü )

18 Artık uygun şekilde hazırlanmış olan model EXCEL içerisine aktarılabilir. Amaç fonksiyonu değişken hücresi matrisi ile maliyet matrisinin çarpımı şeklinde olmalıdır. Bu şekildeki bir formül aşağıdaki gibi düzenlenebilir. 8 =. Ç ( 4: 6; 1: 14) Birinci tip kısıt denklemlerindeki (talep kısıtlarındaki) gerçekleşen kullanım oranları aşağıdaki formüllerle hesaplanır. 1 = = = Arz kısıtlarının (üretim kısıtları) hesaplama formülleri ise aşağıdaki gibidir. 16 = = = =

19 Formüller hazırlandıktan sonra Çözücü ekranına aşağıdaki gibi giriş gerçekleştirilir. Excel çözücü aşağıdaki şekilde bir çözüm önerisinde bulunmuştur. Çözüm incelendiğinde Atölye 1 deki bütün ürünlerin Depo ye ve Atölye 4 deki bütün ürünlerin Depo 3 e gönderileceği görülmektedir. Atölye ve Atölye 3 içerisinde üretilen ürünler ise farklı depolara paylaştırılmıştır. Toplam taşıma mesafesi 3 kilometrenin biraz üzerinde çıkmıştır.

20 Peki Depo 1 in 3500 olan kapasitesi 6000 çıkarılabiliyorsa sonuç nasıl değişir? Bu sorunun cevabını anlayabilmek adına önce duyarlılık raporlarını inceleyelim. Duyarlılık raporlarının değişkenlerin maliyet değişimlerinin incelendiği kısmı bu soru için incelemeye almadık. Çünkü kullanılan taşıyıcıların değişmediği ve stoklama alanlarının taşınamayacağı öngörülürse maliyet değişimini araştırmak anlamsızdır. Depo 1 için gölge fiyat -90 olarak görülmektedir. Yani bu deponun hacmindeki 1 birimlik artış bize 90 metre daha az mesafe gitme avantajı sağlayacaktır. Fakat çözümü değiştirmeden ancak 500 birim arttırabiliriz. Eğer sorudaki gibi 6000 birime yükseltmeyi tercih edersek, yani 500 birimlik bir artış söz konusu ise o zaman tamamen farklı bir çözüm olacaktır. Bu açıdan bakıldığında soruda sadece talep kısıtlarını eşittir ifadesinden küçük eşit ifadesine çevirmek ve kapasiteyi 6000 birime yükseltmek ve soruyu tekrar çözmek gereklidir. Çünkü depo kapasiteleri toplamı üretim kapasitesinden fazla olduğundan artık hepsi kullanılmayacak, bu yüzden küçük eşit ifadeleri ile gösterilecektir. Bu şekilde bazı depolarda kullanılmayan alanlar olmasına izin verilir. Görüldüğü üzere toplam taşıma mesafelerinde bir azalma meydana gelmiştir. Çünkü bir kaynakta meydana gelen artış, karar verme süreçlerine olumlu yönde etki eder. Önceki çözümde daha düşük maliyetli bir seçim, dengeli kapasite durumundan dolayı göz ardı edilebilirken bu soruda dikkate alınmaktadır. Çözüm ekranına tekrar bakarsak çözümün tamamen değiştiğini, artık yeni bir dağıtım planı yapıldığını görebiliriz. Dikkat edilmesi gereken bir başka hususta gölge fiyatı -90 olan bir kaynaktan 500 birim arttırma yapmamıza rağmen toplam düşüşün 90*500=5000 değil

21 olduğudur. Çünkü gölge fiyatlar duyarlılık analizinde görülen izin verilen artış ve azalış sınırları dahilinde anlamlıdır.

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması

İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması İnşaat Firmalarının Maliyet ve Süre Belirleme Yöntemleri Üzerine Bir Alan Çalışması Latif Onur Uğur Süslü Sokak No: 4/2 Mebusevleri, Beşevler, 06580 Ankara E-Posta: latifugur@mynet.com, onurugurtr@yahoo.com

Detaylı

Yöneylem Araştırması. Uygulama Soruları. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ

Yöneylem Araştırması. Uygulama Soruları. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ Yöneylem Araştırması Uygulama Soruları Soru 1: Çamaşır Makinesi Bir beyaz eşya şirketi birim karı 6 lira olan çamaşır makinası ve birim karı 7 lira olan kurutma makinası üretmektedir. İşletmede üretim,

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:...

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:... OREN435 TESİS PLNLM 014-015 GÜZ YRIYILI RSINVI CEVP NHTRI 1 08.11.014-10:30 dı-soyadı:... No:... NOT:... Sorular eşit puanlıdır. Yardımcı bellek kullanılabilir. Süre 70 fakikadır. 1. Endüstriyel üretim

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 9: Fonksiyonlara dizi aktarma Fonksiyonlara dizi aktarmak değişken aktarmaya benzer. Örnek olarak verilen öğrenci notlarını ekrana yazan bir program kodlayalım. Fonksiyon prototipi yazılırken, dizinin

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacınıda belirtiniz: Oyun aşamalı bir araba oyunudur.oyuncunun yönlendirmesiyle ilerleyen araç engellerle ve Sorularla oluşturulmuş

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın BDDK Başkanım, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Borsamız

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ: 31.08.2013 KARAR SAYISI: 2013/5215 KARAR TARİHİ:

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları

MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi Hüküm ve Koşulları 1 Şubat 2016 tarihinde düzenlendi Sayfa 1 / 5 Bu belgede MY16 Bulut PBX Benimseme Teklifi'nin ("Teklif"), hem Microsoft Corporation ( Microsoft ) hem de katılımcı müşteri ( Müşteri ) için uygunluk gereksinimleri

Detaylı

BÖLÜM 3. TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA

BÖLÜM 3. TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA BÖLÜM 3 TOPLU ve ANA ÜRETİM PLÂNLAMA 3.1. TOPLU ÜRETİM PLANI ve ANA ÜRETİM PROGRAMI Toplu Üretim Plânı (Aggregate Production Plan); gelecek zaman dönemindeki üretim, istem ve stok miktarlarını, zaman dilimleri

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE Sayı :2010/800/ 25.11.2010 Konu : Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararla ilgili görüşlerimiz hk. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE İlgi: 9.11.2010 gün ve

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Grupiçi hizmet: Bağımlışirketler arasında gerçekleşen, genellikle ana şirketin yavru şirketlerine veya aynı gruba

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL

SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL SEYAHAT PERFORMANSI MENZİL Uçakların ne kadar paralı yükü, hangi mesafeye taşıyabildikleri ve bu esnada ne kadar yakıt harcadıkları en önemli performans göstergelerinden biridir. Bir uçağın kalkış noktasından,

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43. KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/43 KONU: Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Düzenlemeler. Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine dair 2012/4213 sayılı Karar 23

Detaylı

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI DÖVİZ CİNSİNDEN YATIRIM ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Oyak Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Döviz Cinsinden Yatırım Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ PROGRAMI PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ PROJE UYGULAMA EĞİTİMLERİ 2 İÇERİK Eğitim temel olarak; Sözleşme yönetimini, Projelerin izleme çerçevesini, Proje yönetimi, uygulama usul ve

Detaylı

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi

2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi 2009 2010 Dönemi Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi Sözleşmenin tarafları Madde 1) İşbu Sözleşme, İsmet İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek / Ankara adresinde mukim Hazine Müsteşarlığı (bundan sonra kısaca Müsteşarlık

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir.

25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Sıkça Sorulan Sorular Başvuru Başvuru ne zaman bitiyor? 25 Nisan 2016 (Saat 17:00 a kadar) Pazartesi de, postaya veya kargoya o gün verilmiş olan ya da online yapılan başvurular kabul edilecektir. Bursluluğun

Detaylı

Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) Verdiğim Dersler Not İşlemleri Danışmanlık İşlemleri Lisansüstü İşlemleri Bologna Süreci

Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) Verdiğim Dersler Not İşlemleri Danışmanlık İşlemleri Lisansüstü İşlemleri Bologna Süreci Öğrenci Web(Öğretim Üyesi) -Akademik Takvim -Ders Programı (Sunulan Dersler) -Sınav Programları Verdiğim Dersler -Ders İzleme Formu (Syllabus) -Ders Öğrenci Listesi -Ders Devam Durum Girişi Not İşlemleri

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası

Şekil 1. Sistem Açılış Sayfası Sistemin Kullanım Amacı E-Tedarik, Türkiye Petrolleri nin doğrudan alım süreci sırasında firmalardan teklif alma kısmının elektronik ortama aktarılması amacıyla oluşturulmuş bir web tabanlı sistemdir.

Detaylı

6.5 Basit Doğrusal Regresyonda Hipotez Testleri. 6.5.1 İçin Hipotez Testi: 1. Hipotez kurulur. 2. Test istatistiği hesaplanır.

6.5 Basit Doğrusal Regresyonda Hipotez Testleri. 6.5.1 İçin Hipotez Testi: 1. Hipotez kurulur. 2. Test istatistiği hesaplanır. 6.5 Basit Doğrusal Regresyonda Hipotez Testleri 6.5.1 İçin Hipotez Testi: 1. Hipotez kurulur. 2. Test istatistiği hesaplanır. olduğu biliniyor buna göre; hipotezinin doğruluğu altında test istatistiği

Detaylı

Para Arzı. Dr. Süleyman BOLAT

Para Arzı. Dr. Süleyman BOLAT Para Arzı 1 Para Arzı Bir ekonomide dolaşımda mevcut olan para miktarına para arzı (money supply) denir. Kağıt para sisteminin günümüzde tüm ülkelerde geçerli olan itibari para uygulamasında, paranın hangi

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK SINIFI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İzmir Kâtip Çelebi

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.07.2014 TÜFE Mayıs ayında aylık %0,31 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) bir miktar üzerinde geldi. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,16 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

VEGAWINA5 2016 VERSION

VEGAWINA5 2016 VERSION VEGAWINA5 2016 VERSION Bundan Böyle Her Yıla Ait Hazırlanan Setup İçin Login Ekranında Version Yılı Yazacaktır Program Kurulumunda Ana Sayfa ( Boss ) Modülü Kurulumu Zorunlu Hale Getirilmiştir Hizmet\Firma\Kullanıcı

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 3 AYLIK USAŞ ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 01.01.2016-31.03.2016 Dönemi I. Kurumsal Bilgiler Yönetim Kurulumuz Usaş Yatırımlar Holding A.Ş. nin 09.04.2015 tarihinde yapılan 2014 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 18 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 28681 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

Madde 3- Bu Esaslar, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Esaslar, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar (Değişikliklerin İşlenmiş Hali) R.G.

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

F İ R M a. Herşey Bir Kaynaktan. Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman

F İ R M a. Herşey Bir Kaynaktan. Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman F İ R M a Düz profillerin ve baraların işlenmesinde uzman EHRT ürün yelpazesi, busbarların komple işlemlerini (kesme, zımbalama ve büküm) içerir. Çalıştığımız firmalar genellikle elektrik endüstrisine

Detaylı

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir?

DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Devlet katkısı başlangıç tarihi nedir? Devlet katkısından kimler faydalanabilir? DEVLET KATKI SİSTEMİ Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının %25 i oranında devlet tarafından katılımcının emeklilik hesabına ödenen tutardır. Devlet katkısı başlangıç tarihi

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ne ait tarla arazisi,

Detaylı

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz.

Bölgeler kullanarak yer çekimini kaldırabilir, sisli ortamlar yaratabilirsiniz. Bölge (Zone) Bölge nesnesi kullanılarak tapınak çevresinde gölgeli, ürpertici bir ortam yaratılmış. Yine bölge nesnesi kullanılarak mağara ortamının karanlık olması sağlanmış. Bu da ortamının gerçekliği

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Ünitelerin fiziksel yerleşimi Arıtma ünitelerinin, Bağlantı kanallarının, Yol ve park alanlarının, Yönetim binasının, Bakım ve onarım kısımları vb dikkatle ele alınmalıdır.

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 13 Kasım 2012 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL STOK BİLGİLERİNİ KULLANARAK TOPLU ALIM TALEP FİŞİ OLUŞTURMA Satın Alma ve Teklif Yönetimi modülü ile ihtiyaç duyulan stoklar otomatik belirlenip,

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00

2015/1.DÖNEM. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00 (UNION OF CHAMBERS OF CERTIFM> PUBLIC ACCOUNTANTS OF TUEKEY) 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE 25 Mart 2015-Çarşamba 18:00 SORULAR Soru: 1- Aşağıdaki kavramları

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 10 Kasım 2015 3 Kasım 2015 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; RSI indikatörü genel olarak dip/tepe fiyatlamalarında başarılı sonuçlar vermektedir. Günlük bazda

Detaylı

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN

WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU. Süheyla GÜVEN WEB SAP (ORION) STAJ BAŞVURU KULLANICI DÖKÜMANTASYONU Süheyla GÜVEN İÇİNDEKİLER 1. İÇERİK 1 2. WEB VE SAP (ORION) KULLANICI YAPISI.. 2 3. 1. AŞAMA ÖĞRENCİ GİRİŞİ.3 4. 2. AŞAMA DANIŞMAN ONAYI..6 5. 3. AŞAMA

Detaylı

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016

ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 ALPHA ALTIN RAPORU ÖZET 26 Ocak 2016 19 Ocak 2016 tarihli Alpha Altın raporumuzda paylaştığımız görüşümüz; Kısa dönemde 144 günlük ortalama $1110.82 trend değişimi için referans takip seviyesi olabilir.

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. 01 TEMMUZ-30 EYLÜL 2008 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Raporun Dönemi : 01 Temmuz-30 Eylül 2008 Faaliyete Geçiş Tarihi Bankanın Merkezi Ödenmiş Sermayesi

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

Kalite Güvence ve Standartları

Kalite Güvence ve Standartları Dersin İşlenişi Kalite Güvence ve Standartları KONULAR (%) Standardizasyon Kalite ve Kalite Kavramları Kalite Güvence, TKY Mesleki Standartlar 30 10 45 15 GİRİŞ 1. Standardizasyonun gelişim sürecini 2.

Detaylı