METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ"

Transkript

1 METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER VE ERKEN UYARI SĠSTEMLERĠ Hayreddin BACANLI AraĢtırma ve Bilgi ĠĢlem Daire BaĢkanı ġubat Trabzon

2 SUNUM PLANI Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler Tanımı, nedenleri ve çeģitleri Sel Afeti ve Türkiye DMĠ de Erken Uyarı Sistemleri Teknolojisi DMĠ de Ani TaĢkın Erken Uyarı ÇalıĢmaları Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesi Ani TaĢkın Erken Uyarı Merkezi TaĢkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi Fizibilite ÇalıĢması Sonuç ve Öneriler

3 AFET TANIMI İnsanların yaralanmalarına ya da hayatlarını yitirmelerine neden olan ve çevreye zarar veren tehlikeli durumlar veya hadiselerdir.

4 ETKĠLERĠ Doğal Afetlerin Etkileri Doğrudan Etkileri İnsan kaybı Hayvan kaybı Mesken hasarı İşyeri hasarı Tarımsal ürün kaybı Toprak kaybı Ulaşım yapılarının tahribi Ulaşım ve nakliyenin aksaması Haberleşme yapılarının tahribi Eşya kaybı ve tahribi Dolaylı Etkileri İşsizlik Psikolojik etki Fakirlik Salgın hastalık

5 METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER Sel Su baskını Çığ Don AĢırı soğuk Fırtına Tipi Yıldırım Kuraklık AĢırı sıcak Dolu Sis AĢırı kar Orman yangını

6 ZAMANSAL DAĞILIM Zamansal dağılımda afet sayılarında bir artış gözleniyor olmasının çok farklı nedenleri vardır. Bunlar; hızlı nüfus artışı, iklim değişikliği ve afetlere karşı dayanıksız yapılaşmanın sürmesidir.

7 ALANSAL DAĞILIM Ülkemizin coğrafi konumu, demografik ve iklimsel yapısına bağlı olarak farklı bölgelerde belirli afetler daha yaygın gözlenmektedir.

8 METEOROLOJĠK KARAKTERLĠ DOĞAL AFETLER ve TÜRKĠYE Tüm dünyada olduğu gibi, büyük bir coğrafya ve farklı iklim bölgelerine sahip ülkemizde de, başta kuraklık ve seller olmak üzere meteorolojik ve hidrolojik afetler oldukça sık meydana gelmekte ve ciddi can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. SEL felaketi, %30 luk oranla, ülkemizde en fazla gözlenen hidrometeorolojik afetlerin başında gelmektedir.

9 SEL AFETĠ ve TÜRKĠYE Selin en sık rastlanan sebebi, kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Seller kar erimesi sonucu oluşan kuvvetli akışlar veya drenaj kanallarının tıkanması sonucunda da meydana gelebilir. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen kar suyundan meydana gelir. Çok nadir olarak da barajların çökmesi ve taşmasından kaynaklanan sellere rastlanılmaktadır.

10 SEL AFETĠ ALANSAL DAĞILIMI Ülkemizde her yıl ortalama 200 civarında sel-taşkın felaketi yaşanmakta ve bu felaketler sonucu yılda ortalama 100 milyon dolar maddi kayıp meydana gelmektedir.

11 SEL AFETĠ ZAMANSAL DAĞILIMI Kış İlkbahar KARADENİZ 3% MARMARA 28% İÇ ANADOLU 8% GÜNEYDOĞU ANADOLU 8% EGE 22% AKDENİZ 29% DOĞU ANADOLU 2% KARADENİZ 12% İÇ ANADOLU 22% MARMARA 9% GÜNEYDOĞU ANADOLU 14% AKDENİZ 10% EGE 9% DOĞU ANADOLU 24% Yaz Sonbahar MARMARA 14% AKDENİZ 7% DOĞU ANADOLU 17% MARMARA 23% AKDENİZ 14% DOĞU ANADOLU 9% KARADENİZ 24% İÇ ANADOLU 27% EGE 10% GÜNEYDOĞU ANADOLU 1% KARADENİZ 20% İÇ ANADOLU 9% GÜNEYDOĞU ANADOLU 4% EGE 21%

12 ġġddetlġ YAĞIġLAR Kısa Süreli Maksimum Şiddetli Yağışlar 15 Dakika EDİRNE İSTANBUL MARMARA DENİZİ İZMİT YALOVA 40 ÇANAKKALE ANKARA IĞDIR 40 İZMİR ISPARTA ADANA 36 UZUN YILLAR 15 DAKİKALIK MAXIMUM YAĞIŞ HARITASI (mm) km

13 ġġddetlġ YAĞIġLAR Uzun Süreli Maksimum Şiddetli Yağışlar 24 Saat EDİRNE İSTANBUL MARMARA DENİZİ İZMİT YALOVA 40 ÇANAKKALE ANKARA IĞDIR 40 İZMİR ISPARTA ADANA SAATLİK UZUN YILLAR MAKSİMUM ŞİDDETLİ YAĞIŞ DAĞILIMI km

14 ERKEN UYARI NEDĠR? Erken uyarı, afete maruz kalan insanların, afetten korunacak ya da karşılaşacakları riskleri azaltacak şekilde hazırlıklı olmalarını sağlayacak bilgilerin, yetkili kurumlar tarafından, zamanında ve etkili şekilde duyurulması olarak tanımlanmaktadır. U!

15 ERKEN UYARI BĠLEġENLERĠ Etkili bir erken uyarı sistemi dört temel bileşenden oluşur: Gözlem, tespit, izleme, analiz, tahmin ve afet uyarı mesajlarının hazırlanması, Potansiyel risklerin değerlendirilmesi ve risk bilgilerinin uyarı mesajlarına entegrasyonu, Zamanında, güvenilir ve anlaşılabilir uyarı mesajlarının yetkili kurumlar ve risk altındaki insanlara ulaştırılması, Can ve mal üzerindeki potansiyel etkileri azaltıcı şekilde uyarılara etkin müdahale sağlayacak toplum tabanlı acil durum planlaması, hazırlık ve eğitim programlarının uygulanmasıdır.

16 METEOROLOJĠ RADAR SĠSTEMLERĠ Meteorolojik Tahmin ve erken uyarılar için ülke genelini kapsayacak, meteoroloji radar sistemleri kurulmaya başlanmıştır. Muğla ve İzmir Radarları 2011 yılında işletmeye alınmıştır Antalya, Adana, Samsun ve Trabzon radarları 2012 de hizmete alınacaktır. Radar Sayısı

17 OTOMATĠK METEOROLOJĠ GÖZLEM ĠSTASYONU (OMGĠ) 2011 yılında kurulacak olan 240 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem Sistemi (OMGİ) ile birlikte toplam OMGİ sayımız 596 ya ulaşacaktır.

18 YÜKSEK PERFORMANSLI BĠLGĠSAYAR SĠSTEMĠ Otomatik istasyon bilgileri dakikalık düzeyde güçlü bilgisayar sistemleri ile toplanabilmektedir. Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemi; daha doğru hava tahmini için sayısal hava ve deniz tahmin modellerinin çalıştırılması, iklim değişikliğinin izlenmesi, rüzgar enerjisi, sel erken uyarı çalışmaları gibi alanlar için gerekli meteorolojik ürünlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

19 UYDU YER ALICI SĠSTEMLERĠ Daha isabetli hava tahmini, erken uyarılar için uydu yer alıcı sistemleri kurulmuştur. Bu sistemden; sıcaklık, kar örtüsü, bitki örtüsü, orman yangınları, deniz durumu, toz miktarı gibi veriler elde edilmektedir.

20 HAVA TAHMĠNĠ ve ERKEN UYARILARI ĠLK ELDEN HALKIMIZA DUYURMAK ĠÇĠN METEOROLOJĠNĠN SESĠ RADYOSU YENĠLENDĠ Yayın akışı yenilenen ve içeriği zenginleştirilen Meteorolojinin Sesi Radyosu yurt genelinde 40 ilden gerçekleştirdiği yayınlarla 60 milyonu aşkın bir dinleyici potansiyeline hizmet veriyor. Yayınlarımız, Türksat-1 C uydusu ve internet üzerinden tüm dünyaya ulaştırılıyor.

21 WEB SĠTEMĠZ - dmi.gov.tr Meteorolojik hizmetlere adresinden ulaşım daha kolaylaşmıştır. Meteoroloji web sayfasının günlük ziyaretçi sayısı 3 milyonu aşmıştır.

22 KARADENĠZ ve ORTADOĞU BÖLGESĠ ANĠ TAġKIN ERKEN UYARI MERKEZĠ Projenin Arkaplanı 2007 yılında yapılan Dünya Meteoroloji Teşkilatının (WMO) XV kongresinde Dünya genelinde Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemlerinin oluşturulması kararı alınmıştır. Proje, WMO Hidroloji ve Temel Sistemler Komisyonları tarafından, ABD, Meteoroloji Servisi (NOAA), Hidroloji Araştırma Merkezi (HRC) ve Birleşik Devletler Yardım Kurumu (USAID) ile işbirliği yapılarak geliştirilmiştir.

23 PROJEYE KATILAN ÜLKELER Mart 2010 tarihinde İstanbul da yapılan ilk çalıştayda, projenin başlangıç fazına Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Irak, Suriye, Lübnan, Romanya ve Bulgaristan katılmışlardır. Toplantı sonucunda alınan kararla Türkiye Batı Karadeniz ve Ortadoğu bölgesi ani taşkın erken uyarı merkezi olarak belirlenmiştir.

24 PROJE SÜRESĠ Proje beş yıl içinde iki aşamalı olarak uygulamaya konacaktır. Projenin temel geliştirme ve uygulamaya konma aşaması ilk üç yıl içinde gerçekleşecektir. Projenin son iki yılında ise eğitim, sistem değerlendirmesi ve sistemin doğrulanması çalışmaları yapılacaktır.

25 PROJENĠN BÖLGESEL AMAÇLARI Dünya genelinde Hidrometeorolojik hadiselere, özellikle Ani Taşkınlara maruz kalan alanlarda meydana gelebilecek hasarların azaltılması için, bölgesel kapasiteleri artırmak, gerçek zamanlı ve doğruluğu yüksek Ani Taşkın Uyarıları yapmak için Ani Taşkın Erken Uyarı Sistemleri geliştirmektir.

26 PROJENĠN GENEL AMAÇLARI Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesi için Ani Taşkın ve Erken Uyarı sistemi geliştirmek ve uygulamaya koymak. Ani Taşkınların etkilerini azaltmak için küresel ve bölgesel boyutta, ilgili teknolojilerin uygulamaya konulmak üzere geliştirilmesi, eğitim verilmesi yanında gerekli protokol ve prosedürlerin hazırlıklarını yapmak.

27 PROJENĠN YAPISI WIS (GTS) Metin Küresel Veri Girişi ve İşleme Hesaplama Modülü Bölge 1 Linux Sunucu Veri Değişimi Bölgesel Kaynaklar Hidrometeoroloji Servisi 1 Linux Sunucusu/Arşivleme/Yedekleme/İletişim... Temel donanım/yazılım Veri değişimi/kapasite geliştirme Afet Yönetim Bşk Hidrometeoroloji Servisi i PC Linux PC Bölge 22 Linux Sunucu Hidrometeoroloji Servisi 182 Internet (Güvenli) Resimler Afet Yönetimi Bşk Afet Yönetimi Bşk Afet Yönetimi Bşk

28 ANĠ TAġKINLARA NEDEN OLAN DOĞAL OLAYLAR Şiddetli yağış bırakan orajlar ve tropik sistemler, Topografyanın çok dik olmasından kaynaklanan şiddetli orografik yağışlar, Toprak ve bitki örtüsü, Kanal özellikleri.

29 ANĠ TAġKIN Ani Taşkın: Herhangi bir havzada, belirli bir süre içinde drenaj kanalı çıkışında dere ve nehir yataklarının dolu olarak akmasını sağlayan yağış miktarı.

30 ANĠ TAġKIN UYARI SĠSTEMĠ Uydu Yağış verisi Yağış ölçümleri Yağış verisi kalite kontrolü& Birleştirme Kar Modeli Sıcaklık Günlük potansiyel Evapotranspirasyon RADAR yağış verileri Ani Taşkın Modeli(Gerçek zamanlı güncelleme) Toprak Nemi Topografya verileri Ani Taşkın Uyarıları Eşik Akım Modeli

31 PROJENĠN GENĠġLETĠLMESĠ Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Merkezine Güney Doğu Avrupa Ülkelerinin dahil edilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

32 TAġKIN TAHMĠNĠ ve ERKEN UYARI SĠSTEMĠ FĠZĠBĠLĠTE ANTLAġMASI Amerika BirleĢik Devletleri Ticaret ve GeliĢme Ajansı ( USTDA ) Tarafından Sağlanan Hibe Ġle Yapılacak TaĢkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi Fizibilite AntlaĢması 3 Eylül 2010 Tarihinde Ġmzalandı. Türkiye de yüksek riskli alanlarda meydana gelen taşkınlardan dolayı oluşan can, mal ve ekonomik kayıpları azaltmak için Birleşik Devletler Ticaret ve Gelişme Ajansı (USTDA) tam bir operasyonel kapasiteye sahip Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi geliştirilmesi için ayrıntılı bir yol haritası oluşturmaya yönelik fizibilite çalışmasında kullanılmak üzere Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ne (DMİ) hibe desteği verdi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) fizibilite çalışmalarını ortak yürütecektir.

33 TAġKIN TAHMĠNĠ ve ERKEN UYARI SĠSTEMĠ FĠZĠBĠLĠTE ANTLAġMASI Bu fizibilite çalışmasının amacı, taşkın ve sel olaylarından kaynaklanan can ve mal kaybını önlemeye yönelik, operasyonel taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi kurmak için gerekli altyapı ihtiyaçlarını belirleyerek ekonomik analizler yapmaktır.

34 TAġKIN TAHMĠNĠ ve ERKEN UYARI SĠSTEMĠ FĠZĠBĠLĠTE ANTLAġMASI Fizibilite çalışmasında yapılacak çalışmalar şunlardır: 1) Taşkın modelleri için arazi ve hidrometeorolojik verilerin değerlendirilmesi; 2) Mevcut veri toplama metotları ve imkanlarının gözden geçirilmesi (Gözlem şebekesi analizleri); 3) Gelişmiş ülkelerdeki taşkın tahmin sistemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi; 4) Dünyada en çok kullanılan taşkın tahmini ve erken uyarı modellerinin karşılaştırmalı analizi; 5) Taşkın önleme alternatifleri ve şebeke geliştirme teknik değerlendirmesi; 6) Proje tasarım ve tanımlamalar; 7) Finansal ve ekonomik analizler; 8) Çevre ve ekonomik gelişmeye etkileri;

35 SONUÇ ve ÖNERĠLER Zamanında, doğru, güvenilir tahmin ve erken uyarıların risk altındaki bölgelere ulaştırılması can ve mal kayıplarının önlenmesi ve en aza indirilmesi bakımından oldukça büyük öneme sahiptir. Farklı afet türleri için önceden tahminde bulunmada bilimsel yöntemlere dayalı gözlem ve tahmin metotları geliştirilmiş ve önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Erken uyarı sistemleri ile ilgili kurumların koordineli çalışmaları ve bir an önce uygulama programlarını başlatmaları gerekmektedir.

36 TEġEKKÜR EDERĠM

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ YALÇIN ÜN Meteoroloji Mühendisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdür V. Nisan 2013 - İstanbul SUNUM

Detaylı

Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz Ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Küresel olarak ani taşkınlar çok önemli afetlerdir. Her sene 5000 den fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Kayıpların azaltılması için yapılan çalışmalar

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ Mehmet ÇAĞLAR Devlet Meteoorloji İşleri Genel Müdürü mcaglar@dmi.gov.tr Mart 2010 - Afyon SUNUM PLANI Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler Tanımı,

Detaylı

2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ

2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ 1 2008 YILI DEVLET METEOROLOJĠ ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FAALĠYETLERĠ 2 METEOROLOJĠK ÇALIġMALAR 1935 yılından beri Devlet Meteoroloji ĠĢleri Genel Müdürlüğü; baģta ulaģtırma, silahlı kuvvetler, çevre, orman,

Detaylı

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Hayreddin BACANLI Araştırma Dairesi Başkanı 1/44 İçindekiler Karadeniz ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi. Gayesi. Model Genel Yapısı.

Detaylı

K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org

K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org K.K.T.C Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı Meteoroloji Dairesi Dairenin Kuruluşu : Ekim 1974 kurulan Meteoroloji Dairesi 1974 1986 Ekim ayına kadar Tarım Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı. Ekim 1986

Detaylı

2015 Yılı İklim Değerlendirmesi

2015 Yılı İklim Değerlendirmesi 2015 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı Şubat 2016 Ankara T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı

Detaylı

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ

TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ VE BUĞDAYIN VERİM TAHMİNİ Dr. Osman ŞİMŞEK ANTALYA 7-10 MART 2013 TARIM YILI KURAKLIK ANALİZİ Tarım atmosfer şartlarında çalışan bir fabrikadır.

Detaylı

KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR)

KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR) KARADENİZ VE ORTADOĞU BÖLGESEL ANİ TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ ABD ÇALIŞMA ZİYARETİ (TAŞKIN VE UYARI SİSTEMİ BÖLGESEL OLARAK DMİ DE GELİŞTİRİLİYOR) ABD Ulusal Meteoroloji Servisi (NWS) Genel Müdürü ve WMO

Detaylı

Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri

Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri Türkiye de iklim değişikliği ve olası etkileri Ömer Lütfi Şen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Mercator-İPM Araştırma Programı & Katkıda bulunanlar: Ozan Mert Göktürk Deniz Bozkurt Berna

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ. Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ. Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirimi,

Detaylı

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ Dr. Bülent SELEK, Daire Başkanı - DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, ANKARA Yunus

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 YAĞIŞ

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak.

K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi. Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi Konu :Bulutları Anlamak. K.K.T.C. Meteoroloji Dairesi ekim 1974 tarihinde Enerji Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı na Bağlı olarak kurulmuş ve daha sonra sırası ile : 1974-86 Tarihleri

Detaylı

Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar,

Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar, Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar, geçmişte yüzey ısısının en yüksek 27 santigrat,en düşük de

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ. Katılımcı Sayısı. DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ. Katılımcı Sayısı. DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHTİSAS GRUBU EĞİTİMLERİ Sıra lar İhtisas Grubu 1 Analiz ve Tahmin Teknikleri Eğiticilerin DTS Sınavına Giren Personel 47 İstanbul Ankara Şubat 5 gün Tahmin ve Erken Uyarı 2

Detaylı

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014, IV. Arazi Yönetimi Çalıştayı Yeni (6360) Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014 6360 sayılı

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülke genelinde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 23 Aralık 2016 Cuma (oluşturma : 1/15/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin

Detaylı

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ 2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ Aletsel kayıtların başladığı 1861 yılından bu yana dünyada en sıcak yıl 0.58ºC lik anomali

Detaylı

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdür Yardımcısı II. Ulusal Taşkın Sempozyumu/Afyonkarahisar

Detaylı

2009 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi

2009 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Dairesi Başkanlığı Ocak 21, ANKARA Özet 29 yılı sıcaklıkları normallerinin,9 C üzerinde

Detaylı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) 1 Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin

Detaylı

ANİ TAŞKIN TAHMİNİ BÖLGESEL İKLİM ÖNGÖRÜLERİ VE ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

ANİ TAŞKIN TAHMİNİ BÖLGESEL İKLİM ÖNGÖRÜLERİ VE ERKEN UYARI SİSTEMLERİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANİ TAŞKIN TAHMİNİ BÖLGESEL İKLİM ÖNGÖRÜLERİ VE ERKEN UYARI SİSTEMLERİ İSMAİL GÜNEŞ Genel Müdür 18 Ekim 2012, İstanbul Sunum Planı - Tanım

Detaylı

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor

35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor 1 35 Adet Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Kuruluyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin kurulumunu

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI Tuğçehan Fikret GİRAYHAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 17.11.2015- ANTALYA İÇERİK Taşkın Kavramı ve Türkiye

Detaylı

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFET YÖNETİMİ Kütahya ve çevresi illeri yoğun deprem kuşağında olan illerdir. Bu çevrede tarih boyunca büyük depremler görülmüştür. Kütahya ve çevre iller doğal afet riski taşıyan jeolojik ve topografik

Detaylı

Entegre Su Havzaları Yönetimi

Entegre Su Havzaları Yönetimi 2018 Entegre Su Havzaları Yönetimi RAPOR NO: 13 Yazan 1 Hydropolitics Academy 19.5.2018 H. Yaşar Kutoğlu Meteoroloji Y. Müh. Mühendislik Hidrolojisi M.Sc., DIC SPD Hidropolitik Akademi Merkezi Bu yayının

Detaylı

34 Tesis Açılışı ve 240 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) Temel Atma Merasimi

34 Tesis Açılışı ve 240 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) Temel Atma Merasimi TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 34 Tesis Açılışı ve 240 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) Temel Atma Merasimi METEOROLOJİNİN SESİ RADYOSU TARİHÇE 1962

Detaylı

K.K.T.C. Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org

K.K.T.C. Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Meteoroloji Dairesi. www.kktcmeteor.org Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Dairemiz : Ekim 1974 tarihinde Enerji Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı na Bağlı olarak kurulmuştur. 1974-86 Tarihleri arasında Tarım Doğal Kaynaklar Ve Enerji Bakanlığı,

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

K.K.T.C. ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI METEOROLOJİ DAİRESİ

K.K.T.C. ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI METEOROLOJİ DAİRESİ ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI METEOROLOJİ DAİRESİ 23 Mart 2015 Dünya Meteoroloji Günü İklim Çalışmaları İçin İklim Bilgisi Paylaşımı Meteoroloji Dairesi Müdürü : Raif İlker BURAN Dairemiz : Ekim 1974

Detaylı

Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü

Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü Deprem, yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamı ve yeryüzünü sarsma olayıdır. Bir deprem planı hazırlamalıyız. Bu planda

Detaylı

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR Doç. Dr. Turan Yüksek Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu 53300-Pazar/Rize GiriĢ Doğu Karadeniz Bölgesindeki en önemli doğal

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde 2 ila 4 derece azalacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 1 Aralık 2016 Perşembe (oluşturma : 1/17/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Kuzey ve batı kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz gök gürültülü, diğer yerler açık geçecek. Yayın

Detaylı

SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ 2015-2016 SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ Kasım 2016 ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2015-2016

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Kuraklık Risk Yönetimi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi

Kuraklık Risk Yönetimi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi Kuraklık Risk Yönetimi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Afet Yönetim Merkezi İTÜ Meteoroloji Müh. Böl. Öğretim Üyesi kadioglu@itu.edu.tr Kapsam... Giriş Kuraklık Nedir? Kuraklıkta Zarar Azaltma Kuraklığa

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı. Sinan DEMĠR

T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı. Sinan DEMĠR T.C. BaĢbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaĢkanlığı Planlama ve Zarar Azaltma Daire BaĢkanlığı Sinan DEMĠR AFET YÖNETĠMĠNĠN TEMEL AġAMALARI Zarar Azaltma Hazırlık AFET Müdahale ĠyileĢtirme AFET YÖNETĠMĠNĠN

Detaylı

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı

23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü Kutlandı Meteorolojik Hizmet Basın Ödülleri Afyonkarahisar da Prof. Dr. Veysel EROĞLU tarafından verildi.

Detaylı

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar

İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler. Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar 1/36 İklim ve İklim değişikliğinin belirtileri, Dünya da ve Türkiye de gözlemler IPCC Senaryoları ve değerlendirmeler Bölgesel İklim Modeli ve Projeksiyonlar Uluslararası Kuruluşlar, Aktiviteler için Sektörler

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KURAKLIK ANALİZİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KURAKLIK ANALİZİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK ANALİZİ Bülent YAĞCI Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İklim... Ortalama özellikleri kaynak

Detaylı

Bir bölgede; toprağı belli bir süre içinde tamamen veya kısmen kaplayan ani, büyük ve düzensiz su veya çamur akıntıları.

Bir bölgede; toprağı belli bir süre içinde tamamen veya kısmen kaplayan ani, büyük ve düzensiz su veya çamur akıntıları. Bir bölgede; toprağı belli bir süre içinde tamamen veya kısmen kaplayan ani, büyük ve düzensiz su veya çamur akıntıları. (Wikipedia) Suyun arazinin belirli bir bölgesinde anormal biçimde toplanmasıdır.

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 2.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Sanayi tesislerinin alıcı ortama olan etkilerinin ve kirlilik yükünün azaltılması, yeni tesislerin kurulmasına karar verilmesi aşamasında alıcı ortam kapasitesinin dikkate alınarak

Detaylı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

6. Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları (KTF) Çalıştayı, 12 Kasım 2018 Tarihinde İstanbul da Başladı

6. Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları (KTF) Çalıştayı, 12 Kasım 2018 Tarihinde İstanbul da Başladı 1 6. Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları (KTF) Çalıştayı, 12 Kasım 2018 Tarihinde İstanbul da Başladı 6. Uluslararası Kum ve Toz Fırtınaları Çalıştayı, Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Fatih BÜYÜKKASABBAŞI,

Detaylı

sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma

sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma Prof. Dr. Şenol Kuşçu ÖZET Baraj, gölet, köprü ve menfezlerin; yol Bir dere ya da ırmağın yağış havzasının hendeklerinin, şehirlerde

Detaylı

Enerji sektöründe iklime dayanıklılık geliştirme Deneyimleri: Farklı Ülke Örnekleri

Enerji sektöründe iklime dayanıklılık geliştirme Deneyimleri: Farklı Ülke Örnekleri Enerji sektöründe iklime dayanıklılık geliştirme Deneyimleri: Farklı Ülke Örnekleri Dr Richenda Connell, CTO & Cofounder, Acclimatise Mövenpick Hotel, Ankara 28 April 2015 İklim Değişikliği enerji hizmet

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Hedefimiz Arizona, Phoenix te yaşayan sizleri büyük Phoneix bölgesindeki musonların olası riskleri hakkında bilgilendirmek. Bir

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

2014 Yılı İklim Değerlendirmesi

2014 Yılı İklim Değerlendirmesi 2014 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı ŞUBAT 2015 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014 Yılı İklim Değerlendirmesi Araştırma Dairesi Başkanlığı ŞUBAT

Detaylı

IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI. Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri. Nisan Ankara

IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI. Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri. Nisan Ankara IRAK, İRAN, SURİYE VE TÜRKİYE ARASINDA ÇEVRE VE METEOROLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI Ali KARATAŞ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür M r Yrd. Nisan 2010- Ankara Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği Prof. Dr. Osman Nuri Özdemir Gazi Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi-İnşaat

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış var. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Detaylı

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları İçerik Türkiye de Su Yönetimi İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları 2 Türkiye nin Su Potansiyeli Yıllık Yağış : 501 milyar m 3 Yıllık Kullanılabilir Yerüstü Suyu : 98 milyar m 3 Yıllık

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

2011 YILI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

2011 YILI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü YILI YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hidrometeoroloji Şube Müdürlüğü HAZİRAN 212- ANKARA 1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Detaylı

Bu doküman, İstanbul Kalkınma Ajansı nın desteklediği Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 2013 yılında hazırlanmıştır.

Bu doküman, İstanbul Kalkınma Ajansı nın desteklediği Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 2013 yılında hazırlanmıştır. Bu doküman, İstanbul Kalkınma Ajansı nın desteklediği Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 2013 yılında hazırlanmıştır. PROJENİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAYAN TEMEL GEREKÇELER Nüfusu yılda %4.5 oranında artan

Detaylı

F-03 Meteoroloji Mühendisliği ihtisas konuları Bilirkişilik kodlarıyla aşağıda sayılmıştır:

F-03 Meteoroloji Mühendisliği ihtisas konuları Bilirkişilik kodlarıyla aşağıda sayılmıştır: TMMOB METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK UZMANLIK ALAN KODLARI F-03 F-03 METEOROLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ F-03 F-03.01 HAVA ÖNGÖRÜSÜ F-03 F-03.02 ÇEVRESEL ETKĠ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ F-03 F-03.03 SU YAPILARI(PROJE

Detaylı

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Eyüp Selim Köksal Ersoy Yıldırım Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN Dr. Bertan BAŞAK

Detaylı

IV. ARAZİ YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI

IV. ARAZİ YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI IV. ARAZİ YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI Arazi Yönetiminde Afet Tehlike Haritaları: Politikalar, Planlama ve Mevzuat Arş. Gör. S. Sefa BİLGİLİOĞLU Doç. Dr. Selçuk REİS Problem Tanımı Doğal Afet Tehlike bölgeleri ve

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı

Türkiye deki karla kaplı alanların uydulardan takibi ve uzun yıllar trend analizi

Türkiye deki karla kaplı alanların uydulardan takibi ve uzun yıllar trend analizi Türkiye deki karla kaplı alanların uydulardan takibi ve uzun yıllar trend analizi İbrahim Sönmez 1, Ahmet Emre Tekeli 2, Erdem Erdi 3 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, Samsun

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3 2 KAPSAM... 3 3 ÇALIŞMA KONULARI... 3 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 3.3 Regülatörlerde Su Temini... 3 3.3.1

Detaylı

Afetlere Müdahale ve İyileştirme Kapasitesini Etkin Risk Yönetimi ile Geliştirmek

Afetlere Müdahale ve İyileştirme Kapasitesini Etkin Risk Yönetimi ile Geliştirmek Stratejik Amaç 8 Afetlere Müdahale ve İyileştirme Kapasitesini Etkin Risk Yönetimi ile Geliştirmek Stratejik Hedef 1 Zarar Önleyici/Azaltıcı Faaliyetleri Gerçekleştirmek 1. AKOMAS Afet Bilgi Sistemine

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU

II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU İKLİM DEĞİŞİMİ, ERKEN UYARI SİSTEMLERİ VE YENİLİKLER ÇALIŞTAYI BİLDİRİ SUNUMU ÇALIŞTAY KOMİTESİ ADINA AYŞE TÜRKMEN Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

4.5. DÖNEN SULAR İŞLETME ÇALIŞMALARI PROJE TAŞKIN DURUMU Taşkın Yinelenme Hidrografları Gözlenmiş Akımlard

4.5. DÖNEN SULAR İŞLETME ÇALIŞMALARI PROJE TAŞKIN DURUMU Taşkın Yinelenme Hidrografları Gözlenmiş Akımlard 1. ÖZET... 1 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU... 1 1.2. PROJENİN YERİ... 3 1.3. PROJENİN HAVZADAKİ DİĞER TESİSLERLE İLİŞKİSİNİ GÖSTERİR ŞEMATİK PLAN... 3 1.4. TEKLİF EDİLEN TESİSLER... 4 1.5. PROJE KARAKTERİSTİKLERİ...

Detaylı

UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ

UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ UYDU KAR ÜRÜNÜ VERİLERİYLE TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL VE MEVSİMSEL KARLA KAPLI ALAN TREND ANALİZİ İbrahim SÖNMEZ 1, Ahmet Emre TEKELİ 2, Erdem ERDİ 3 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1 İÇERİK 1. HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 2. MARMARA VE SUSURLUK HAVZALARI 3. ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ 4. HAVZA YÖNETİM YAPILANMASI 5. NEHİR HAVZA YÖNETİM

Detaylı

Bülten No : 2015 / 2 (1 Ekim Haziran 2015)

Bülten No : 2015 / 2 (1 Ekim Haziran 2015) Agrometeorolojik Verim Tahmin Bülteni Bülten No : 2015 / 2 (1 Ekim 2014-30 Haziran 2015) Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü / Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama

Detaylı

Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri

Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠ HEYELAN VE TAġKIN SEMPOZYUMU 10-11 ġubat 2011, Trabzon Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

49.Dünya Meteoroloji Günü ĐTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı

49.Dünya Meteoroloji Günü ĐTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı 49.Dünya Meteoroloji Günü ĐTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Kutlandı 23 MART Dünya Meteoroloji günü kutlamaları Đstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür merkezinde kutlandı. Ana teması

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

Sel, Heyelan ve Çığ Đçin Risk Yönetimi

Sel, Heyelan ve Çığ Đçin Risk Yönetimi Sel, Heyelan ve Çığ Đçin Risk Yönetimi Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU ĐTÜ Afet Yönetim Merkezi Maslak, Đstanbul Tel: 0212 285 31 33 kadioglu@itu.edu.tr ÖZ Afet Yönetimi kavramı her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

SEKTÖRÜ : ULAŞTIRMA. PROJE SAHİBİ : DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ( Bin TL. ) 2010 YATIRIMI

SEKTÖRÜ : ULAŞTIRMA. PROJE SAHİBİ : DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ( Bin TL. ) 2010 YATIRIMI : ULAŞTIRMA PROJE NO PROJE ADI Adet KARAKTERİSTİK ( İL ve İLÇESİ ) 2009 SONUNA KADAR 2006E030230 Meteorolojik ve Hidrolojik Karekterli Afetlerin Erken Uyarı Sisteminin Geliştirilmesi Muhtelif Mak-Tech.

Detaylı

TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI

TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI 6. ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU TOZ TAŞINIMI MEKANİZMASINDAKİ FARKLILIKLAR: İKİ FARKLI TOZ TAŞINIMI OLAYI Cihan DÜNDAR Kahraman OĞUZ Gülen GÜLLÜ cdundar@mgm.gov.tr koguz@mgm.gov.tr ggullu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

Bölgesel Eylem Planı

Bölgesel Eylem Planı Toz ve Kum Fırtınası Üzerine Özel Vurgulu Çevre ve Meteoroloji Alanında İşbirliği için Bölgesel Eylem Planı İran İslam Cumhuriyeti Irak Cumhuriyeti Katar Devleti Suriye Arap Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI. 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00

AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI. 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00 AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı GÜZ ÇALIŞTAYI 12-13 Kasım 2013, ANKARA, TÜRKİYE PANEL-1 11:30-13:00 AFET Yönetiminde İleri Teknoloji Kullanımı PANEL BAŞKANI Doç. Dr. Dilek Funda KURTULUŞ --->

Detaylı

Değerli Müşterimiz, Sel/Su Baskınından Korunma Önlemleri

Değerli Müşterimiz, Sel/Su Baskınından Korunma Önlemleri Değerli Müşterimiz, Geçtiğimiz günlerde özellikle Marmara Bölgesi ni etkisi altına alan yoğun yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketi sonucu ülke olarak önemli can kayıpları ve büyük çapta hasarlar

Detaylı

Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması. Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı

Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması. Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı Rize İl Genelinde Afet Bilgi ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri Kurulması Kamu Kurumları Rize Valiliği Kasım Esen, Rize Valisi RİZE VALİLİĞİ Rize Belediyesi Halil Bakırcı, Rize Belediye Başkanı Yürütücü

Detaylı

EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI

EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI TMMOB AFET SEMPOZYUMU 167 EUMETSAT H-SAF PROJESİ VE ÜRETİLEN UYDU ÜRÜNLERİNİN KULLANIM ALANLARI Ali Ümran Kömüşcü 1, Aydın Gürol Ertürk 1, Erdem Erdi 1, Fatih Demir 1, İbrahim Sönmez 1 SUMMARY Turkey is

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012

Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012 AGROMETEOROLOJİK ÜRÜN VERİM TAHMİNİ BÜLTENİ Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012 Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Bölümü Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 9.08.206, Cuma Tanışma ve Oryantasyon Yaz okulu öğrencilerinin tanışması, çalışma gruplarının oluşturulması, çalışma konularının verilmesi, görev ve sorumlulukların anlatılması. 2229 Ayrıntılı Etkinlik

Detaylı

Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler

Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler On5yirmi5.com Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler Nelerdir? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 1/30/2019) Çevre sorunları, insanların yaşadıkları doğal ortamı

Detaylı