MEYED (T.Ç.A.G.).A.G.)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MEYED (T.Ç.A.G.).A.G.)"

Transkript

1 MEYED TEKNİK ÇALIŞMA ALT GRUBU (T.Ç.A.G.).A.G.) 2009 FAALİYET RAPORU

2 Teknik Çalışma Grubu Üyeleri Bekir GÜLTEKİN (ASYA) Cem KÖYLÜOĞLU (DSM) Ebru AKDAĞ (MEYED) Eda ESİNLİ (ASYA) Figen GÖRÜCÜ (PINAR) Gürkan ANILIR (COCA COLA) Gürkan HEKİMOĞLU (PINAR SÜT) Hale KIRMAZ (TAMEK) Hüseyin ALTIPARMAK (WILD)

3 Teknik Çalışma Grubu Üyeleri Koray AYBEK (DİMES) Leyla ŞEN (AROMSA) Mustafa ASPARUK (TARGID) Nazlı Ünalan (AROMA) Prof. Dr. Nevzat ARTIK (Ankara Üniversitesi) Okan ÖZİRİŞEN (AROMA) Pınar AYDIN (COCA COLA) Dr. Thea CHUMBURIDZE (COCA COLA) Umut Deniz BEKDEMİR (TAMEK) Ümit SAVCIGİL (PINAR SÜT)

4 2009 YILI BAŞINDA T.Ç.G..G. TARAFINDAN BELİRLENEN ANA BAŞLIKLAR: Hammadde, ara ürün ve tüketime hazır içeceklerin tanı/besin değerlerinin belirlenmesi, Meyve suyu ve benzeri ürünler ile sağlık ilişkisinin somutlaştırılması ve vurgulanması, Sektöre fayda sağlayabilecek bilimsel araştırmaların teşvik ve takip edilmesi; sonuçlarının sektöre duyurulması, Dünya'daki inovatif Ar-Ge çalışmalarının izlenmesi ve gelişmelerin ülkemize entegre edilmesi için çalışılması, Meyve suyu endüstrisi ürünlerine ilişkin tebliğ ve standartların periyodik olarak incelenmesi, gerektiği durumlarda revizyonu ve geliştirilmesinin sağlanması.

5 2009 YILI FAALİYETLER YETLERİMİZ...

6 1- Türkiye Meyve Suyu Sektöründe İşlenen Başlıca Meyve Suyu Konsantresi/Pürelerin relerin Tanı Değerlerinin erlerinin Belirlenmesi MEYED-SGF işbirliği ile ülkemizin çeşitli bölgelerinde yer alan meyve suyu konsantre/püre üreticisi firmalardan 2009 yılında üretilmiş konsantre/pürelere ait numuneler toplanmıştır. Alınan numuneler ülkemiz meyve suyu endüstrisinde sıkça tüketilen ana meyveler (vişne, kayısı, şeftali) ile yurt dışına ihracatı şansı yüksek meyvelere (nar, elma) ait konsantre/püre numunelerini içermektedir. SGF-MEYED işbirliği ile oluşturulan heyet tarafından her bir çeşide ait, hasat başı, sezon ortası ve hasat sonu olmak üzere üçer farklı numune incelenerek tanı değerleri oluşturulacaktır.

7 1- Türkiye Meyve Suyu Sektöründe İşlenen Başlıca Meyve Suyu Konsantresi/Pürelerin relerin Tanı Değerlerinin erlerinin Belirlenmesi 2009 yılında yalnızca 5 farklı meyve için başlatılmış olan bu çalışmanın, elde edilecek verilerin sürekliliği ve yeni meyvelere ait tanı değerlerine ulaşılabilmesi açısından önümüzdeki yıllarda daha geniş bir yelpazeyle devam ettirilmesi hedeflenmektedir. Nar meyvesi için elde edilen değerlerin, AIJN Komisyonu tarafından yapılan nar meyvesine ait doğal briks belirleme çalışmalarında veri olarak yer alması sağlanacaktır.

8 2- AB Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Direktifi / Türkiye Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği AB Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Direktifi nin revizyonu ile ortaya çıkacak gelişmelerin ülkemiz tebliğine de yansıması söz konusu olduğundan revizyonla ilgili komisyon taslakları ve çeşitli ülkelere ait öneriler incelenerek gerek toplantı ortamında, gerekse sanal ortamda tartışmaya sunulmuştur. Alınan kararlar MEYED temsilcileri tarafından AIJN Komisyonu na iletilmiştir.

9 3- ABD Florida Eyaleti Nar Üreticileri Tarafından Verilen Yasa Teklifi Florida Eyaleti nar konsantresi üreticileri adına hazırlanan yasa tasarısı teklifinde ABD ye diğer ülkelerden ihraç edilecek nar suyu konsantresine ait spesifikasyonların, AIJN kriterlerinden uzak, yerel nar meyveleri dikkate alınarak hazırlanmış, eyalet üreticilerinin tekel oluşturmak amacıyla gündeme getirdiği bir çalışma olarak değerlendirilmiştir. Bu tasarıda; nar meyvesinin yapısında doğal olarak bulunan kansere karşı direnci arttırma, antioksidant etki v.b özellikler yalnızca eyalet içerisinde yetiştirilen nar meyvelerine özgü bir özellik olarak lanse edilmiştir.

10 3- ABD Florida Eyaleti Nar Üreticileri Tarafından Verilen Yasa Teklifi MEYED Teknik Çalışma Grubu olarak; sözü geçen taslağın gerek yakın zamanda ülkemiz nar konsantresi üreticisi firmaların gerekse gelecekte benzer uygulamalara maruz kalabilecek tüm diğer konsantre ihracatçısı firmaların önünde bir engel teşkil edeceği endişemiz T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerine yazılı ve sözlü olarak iletilmiştir. Konu hakkındaki endişemiz ayrıca AIJN Genel Sekreterliği ne de bildirilmiş ve AIJN Genel Sekreteri endişemizi ilgililere iletmiştir. Bunların ardından ilgililer ile gerçekleştirilen yazışmalarda endişelerimiz kendilerine iletilmiş ve alınan yanıtlarda bu girişimleri ile amaçlanın dünya çapınca nar suyu ticaretindeki otantikliğin korunması olduğu ve kriterlerin AIJN değerleri ile çelişmeyeceği bildirilmiştir. Konunun Amerika Meyve Suyu Ürünler Birliği (JPA) tarafından da takip edildiği bilgisi alınmıştır.

11 4-Pazar Kontrolü Yurt dışından ülkemize gelen, ülkemizden yurt dışına ihraç edilen meyve suyu ürünleri ile ilgili olarak dürüst rekabetin ve kaliteli üretimin sağlanması için MEYED in üstleneceği rol konusunda görüş ve fikirler değerlendirilmiştir. Buna göre; MEYED in tarafsız ve sektöre fayda sağlayacak şekilde konumlanması ve üstleneceği rolün sistematiğinin en doğru şekilde tanımlanması konusunda fikir birliğine varılmıştır.

12 4-Pazar Kontrolü MEYED olarak ülkemiz meyve suyu pazarında yer alan marka ve ürünlerin periyodik olarak analiz edilmesi ve kalitesinin değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar geçmiş yıllarda olduğu gibi 2009 yılında da devam etmiştir. MEYED-SGF işbirliği ile başlatılan Meyve Suyu Teknolojisinde İşlenen Meyvelere Ait Tanı Değerlerinin Belirlenmesi gibi çalışmaların pazar kontrolü açısından oldukça önemli projeler olduğu, buna paralel olarak tahşiş, düşük kaliteli ürün gibi olumsuzluklarla mücadelede MEYED in bu tip projelerde elde edilen verileri referans olarak kullanabileceği sonucuna varılmıştır.

13 4-Pazar Kontrolü Florida ya ihraç edilen nar konsantreleri ile ilgili olarak meydana gelen gelişmeler göz önüne alındığında bilhassa ihracat yapan konsantre üreticisi firmalara ait ihracat ürünlerinin en az AIJN kriterlerine uygun ürünler olması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.

14 5-MEYED MeyveM Suyu Araştırma rma Laboratuarı Projesi MEYED bünyesinde; MEYED-SGF işbirliği ile başlatılan Meyve Suyu Teknolojisinde İşlenen Meyvelere Ait Tanı Değerlerinin Belirlenmesi projesinin devamı ve sürekliliğini sağlayabilecek, ülkemiz meyve suyu endüstrisinin gereksinimlerini karşılayabilecek ve pazar kontrolünü sağlayabilecek tam donanımlı bir kalite kontrol laboratuarı kurulması gerektiği düşünülmüştür. Bu laboratuarın kurulması için gerekli kaynağın temini için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK ve AB kapsamındaki çeşitli projeler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, bunların MEYED in beklentilerini tam olarak karşılayamayacağı sonucuna varılmıştır.

15 5-MEYED MeyveM Suyu Araştırma rma Laboratuarı Projesi Bu kurumlara ait destek projelerinden MEYED in beklentilerine uygun olduğu tespit edilen birkaç projeye rastlansa da bu desteklerden yararlanılabilmesi için gerekli bazı kriterler ve çeşitli bürokratik engeller sebebiyle MEYED Meyve Suyu Araştırma Laboratuarı Projesi şu an için rafa kaldırılmıştır...

16 6-TÜBİTAK TAK MAM MEYED Ortak O Girişimi imi Tanı Değerleri Projesi Pazar Kontrolü Projesi TÜBİTAK MAM ın sektöre sağlayacağı diğer katkılar

17 7- Sektöre Yönelik Y Eğitim E Çalışmaları Gerek meyve suyu endüstrisinde faaliyet gösteren firmaların halen kendi bünyelerinde yer alan, gerekse bu sektöre yakın gelecekte dahil olacak personelin bilgi ve beceri açısından tam donanımlı yetkin bireyler haline gelebilmesi için MEYED in üstleneceği rolün belirlenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu çalışmanın bugünkü Genel Kurul da bizlerle paylaşacağınız fikirler ve sunacağınız önerilerle şekillenmesinin daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

18 8-Üniversiteler ile İşbirli birliği İlgili üniversitelerin gerek tanı değerleri konusunda, gerekse sektöre fayda sağlayabilecek diğer konularda MEYED tarafından yürütülen projelere sağlayabilecekleri önemli katkılar olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle MEYED olarak üniversiteler ile görüşülerek karşılıklı beklentiler netleştirilmeli ve güçlü ilişkiler kurulmalıdır.

19 8-Üniversiteler ile İşbirli birliği Üniversitelerin Gıda Müh. Bölümlerine sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tez konuları önerilmesi gündemdedir. Örneğin Ülkemizde Yetiştirilen Çeşitli Meyvelere Ait Tanı Değerleri gibi. Buna paralel olarak bu proje ile ilgili çalışmalar esnasında yapılacak analizler için gerekli ekipmanlardan üyelerimizde mevcut olanların, bu çalışmalarda yer alan öğrencilere projeleri süresince tahsis edilmesi, yine bu projede ihtiyaç duyacakları hammaddelerin üyelerimiz tarafından karşılanması sağlanmalıdır. Üniversiteler ile bağlantıya geçilmeden önce Teknik Çalışma Grubu ve Siz değerli üyelerimizin önerileri beklenmektedir.

20 Diğer Çalışmalar Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği nde Değişiklikler Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usül ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik IPA-Çevre Programı TSE Standartları nda yer alan Nihai Ürün Briksi Meyve Sularında Mineral Madde İçeriğine Göre Meyve Oranı Tespiti

21 Hedeflerimiz: 2009 yılında yalnızca 5 farklı meyve için başlatılmış olan Meyve Suyu Teknolojisinde İşlenen Meyvelere Ait Tanı Değerlerinin Belirlenmesi projesinin, elde edilecek verilerin sürekliliği ve yeni meyvelere ait tanı değerlerine ulaşılabilmesi açısından önümüzdeki yıllarda daha geniş bir yelpazeyle devam ettirilmesi... AB Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Direktifi nin revizyonu ile ilgili gelişmelerin yakın takibinin yapılması ve ortaya çıkacak değişikliklerin ülkemiz meyve suyu tebliğine uygun ve doğru bir şekilde adapte edilebilmesi için gerekli çalışmaların titizlikle devam ettirilmesi...

22 Hedeflerimiz: Ülkemiz meyve suyu endüstrisinde ihracatçı sıfatıyla yer almakta olan meyve suyu ve/veya konsantre üreticisi firmaların uluslararası alanda karşılaşabilecekleri tekelci veya baskıcı politikalar ve bu politikalara paralel kulis çalışmalarının erkenden teşhis edilerek devletimizin ilgili birimleriyle yapılacak görüş alışverişi yoluyla ve hatta uluslar arası platformda yapılacak çalışmalarla resmi kanallardan engellenmesi... Örnek: ABD Florida eyaleti nar üreticileri tarafından Florida Eyaleti Senatosu na verilen yasa teklifine karşı MEYED in yürüttüğü resmi çalışmalar...

23 Hedeflerimiz: MEYED-SGF işbirliği ile başlatılan Meyve Suyu Sektöründe İşlenen Meyvelere Ait Tanı Değerlerinin Belirlenmesi gibi çalışmaların referans alınabileceği göz önünde bulundurulmak kaydıyla; MEYED olarak ülkemiz meyve suyu pazarında yer alan marka ve ürünlerin periyodik olarak analiz edilmesi ve kalitesinin değerlendirilmesi ile ilgili çalışmaların 2010 yılında da sürdürülmesi... MEYED ve TÜBİTAK-MAM işbirliği ile yürütülmesi olası projelerin değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi...

24 Hedeflerimiz: Ülkemiz meyve suyu endüstrisinin kaliteden taviz vermeden günden güne çok daha üst seviyelere tırmanabilmesi ve teknolojiye çok daha kolay adaptasyon sağlayabilmesi amacıyla 2010 yılında sektöre yönelik eğitim çalışmalarının başlatılması... MEYED olarak üniversitelerin ilgili birimleri ile görüşülerek karşılıklı beklentilerin netleştirilmesi ve güçlü ilişkiler kurulması... Karbon Ayak İzi benzeri çalışmaların yakın zamanda ülkemizde de zorunlu hale geleceği göz önüne alınarak bu konularla ilgili gerekli hazırlıkların tamamlanarak bilgilendirme çalışmalarının başlatılması...

25 Hedeflerimiz: TSE Standartlarının Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile uyumlu hale getirilmesi için girişimlerin devam ettirilmesi ve gerekli teknik desteğin verilmesi Ülkemiz Gıda Mevzuatı nda meyve suyu ve benzeri ürünlerle ilgili düzenleme çalışmalarının gerek Teknik Çalışma Grubu olağan toplantılarında, gerekse sanal ortamda fikir alışverişi yapılarak gözden geçirilmesi ve çalışma grubu olarak oluşturulmuş ortak kararın ilgili bakanlığa rapor olarak sunulması...

26 Sizin Önerileriniz?

27 MEYED T.Ç.G..G. olarak 2010 yılında y da en büyük b gücümüz, ÇALIŞMA TEKNİĞİ İĞİMİZ olacaktır!... Teşekk ekkürler...

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011

Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz. 22 Kasım 2011 Koruma Önleminin Uzatılmasına İlişkin Görüşlerimiz 22 Kasım 2011 Durum Analizi Türk Philips Türk Philips Ticaret A.Ş., Hollanda menşeili Philips markasının ülkemizdeki yetkili kuruluşudur; 1930yılından

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

OCAK 2016 YILLIK İŞ TAKVİMİ. Aylık toplantının yapılması ve toplantı tutanağının Genel Sekreterlik Makamına gönderilmesi

OCAK 2016 YILLIK İŞ TAKVİMİ. Aylık toplantının yapılması ve toplantı tutanağının Genel Sekreterlik Makamına gönderilmesi Aylık toplantının ve toplantı Tüm birimlerdeki toplama merkezlerinde bulunan kabin ve ağ aktif cihazlarının periyodik bakım ve kontrolleri OCAK Mevcut yapının yeterliliğinin araştırılması Hizmet Envanteri

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ Asya ve Orta Doğu: Önemli tavuk eti ithal eden ülkeler Asya ülkelerindeki tavuk eti ticaret eğilimlerini inceleyen Terry Evans, Asya ülkelerinin tavuk eti ithalat eden ülkeler

Detaylı

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ İSTANBUL 29 Ocak 2009 1 9.OZON PANELİ İÇERİK GİRİŞ 20.TARAFLAR TOPLANTISINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR AB DEKİ GELİŞMELER HCFC SONLANDIRMA YÖNETİM PLANI PROJESİ TARTIŞMA

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ Bilindiği üzere, katma değerli ihracatımızın artırılması amacıyla

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ İş Analizi Raporu MAYIS/ 2013 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Süreç Yönetimi Sistemi İş Analizi Raporu Sonuçları * Raporun Tüm Hakkı

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI. Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI. Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası AVRUPA DA GIDA PROFESYONELLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER VE ODAMIZIN KONUYA BAKIŞI Fatmagül ÇIRA TUNCER TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Track Fast ile Nasıl Tanıştık? Prof.Dr.Fahrettin Göğüş ün TRACK FAST çerçevesinde;

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Komisyon ve İçeriklerimiz

Komisyon ve İçeriklerimiz Komisyon ve İçeriklerimiz Bu belge MMO Antalya Şube tarafından açılması planlanan komisyonlar hakkındaki temel ilke ve bilgilerin örgütlü üyelerimize hatırlatılması amacıyla hazırlanmıştır; AİTM-LPG-Otomotiv

Detaylı

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Ankara, 17 Ekim, 2011 Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri A. Özge Eken Uzman Gazi Üniversitesi, Ankara İçerik Patent Destek Birimi

Detaylı

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler

Dünya Plastik Boru Pazarını Yönlendiren Ülkeler DÜNYA DA DURUM: Dünya plastik boru kullanımı yılda ortalama % 6 7 oranında artmaktadır. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerinin yenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketiminin

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ VE ALT KOORDİNATÖRLÜKLERİN 2016 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

BARTIN ÜNİVERSİTESİ VE ALT KOORDİNATÖRLÜKLERİN 2016 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ALT KOORDİNATÖRLÜKLERİN 2016 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Ocak-2016 PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİNİN (PTO) 2016 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Proje ve

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ KOZMETİK SEKTÖRÜ Kozmetik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 553. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 33. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında yer

Detaylı

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu

Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Başkan Kocadon mimar ve mühendislerle buluştu Bodrum Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Kocadon, beraberindeki heyet ile birlikte Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi :14.07.2010 Karar No :2010/DK-07/416 Gündem Konusu :Türk Telekom Referans Ortak Yerleşim ve Tesis Paylaşımı Teklifi. KARAR : Elektronik haberleşme

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın DİLA YÜCESOY tarafından

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI SEMPOZYUM, 13 MAYIS 2013, İSTANBUL Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun Sayın Başkan ve Üyeleri, Borsa İstanbul,

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ Hanife Meltem YILDIZ, Zeynep ERDOĞAN, Elif Simay ENGİN, Fatma ÖZDEMİR, Mervenur AYDEMİR Strateji Raporu BBY 352 İçerik Yönetimi 26 MART 2016 Amaç BBY 352 İçerik Yönetimi dersi kapsamında

Detaylı

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri

Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri Araç Motoru İmalatına Yönelik Sert Lehimleme Çözümleri voestalpine Böhler Welding www.voestalpine.com/welding voestalpine Böhler Welding En İyi Kaynak Sonuçları için Metalürjik Uzmanlık voestalpine Böhler

Detaylı

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde kurulan Proje

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1)

ÇİMENTO SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1) T.C.BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ÇİMENTO SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Tablolar Listesi... 3 Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ

Detaylı

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve

Detaylı

2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyetleri

2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyetleri 2014 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyetleri EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KASIM AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN KASIM AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. ALINAN

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 2 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ NEDİR? Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi

Detaylı

ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ

ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ ULUSLARARASI TİCARET İŞLEMLERİ ve MUHASEBESİ dr. ferudun kaya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Kapak Tasarım: Evren Günay Dizgi : Ferudun Kaya Baskı ve Cilt Tor Ofset Sanayi ve Ticaret Limited

Detaylı

GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI?

GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI? GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI? Asıl başlık stili için tıklatın Ecz. Armağan Ener Armağan Eczanesi, İstanbul Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, Firma İletişim Komisyonu Başkanı

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI 29 /01/ 2014 / ANKARA Turgut ORMAN ZİRAAT MÜHENDİSİ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kentucky Amerika nın Güney Doğusunda yer alır Alan

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ SEKTÖR RAPORU

SÜS BİTKİLERİ SEKTÖR RAPORU SÜS BİTKİLERİ SEKTÖR RAPORU SÜSBİR EKİM 2015 SÜS BİTKİLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GİRİŞ Süs bitkilerini; farklı yöntemler kullanarak estetik, fonksiyonel ve ekonomik amaçlarla üretilen, çoğaltılan ve büyütülen

Detaylı

DENİZLİ CAM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1

DENİZLİ CAM SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Kısaca Şirketimiz Denizli Cam 9 Ekim 1973 tarihinde 215 gerçek kişi kurucu ortak tarafından Şirintaş A.Ş. adı altında Şirinköy/Denizli de kurulmuştur. 1981 yılında ilk üretimine başlayan

Detaylı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Doç. Dr. İsmail Haltaş İnşaat Mühendisliği, Zirve Üniversitesi, Gaziantep, TÜRKİYE IMO Taşkın ve Heyelan Sempozyumu,

Detaylı

Kent Konseyi nin Temel Misyonu

Kent Konseyi nin Temel Misyonu Kent Konseyi nin Temel Misyonu Kent Konseyi bir icra organı değildir. Kent Konseyi bir öneri organı gibi çalışır, projeler geliştirir, bunları sunar. Uygun olanlar, icracı kuruluşlar tarafından hayata

Detaylı

Üye Toplantısı Sunumu. 22 Eylül 2011

Üye Toplantısı Sunumu. 22 Eylül 2011 TSPAKB Üye Toplantısı Sunumu 22 Eylül 2011 Gündem Son dönemdeki Birlik faaliyetleri, Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğine ilişkin ş öneriler, TSPAKB üyelik yapısının diğer sermaye piyasası kurumlarını

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 i Bu sayıda; TÜİK Eylül ayı enflasyon, TÜİK Ağustos ayı dış ticaret, TİM Eylül ayı ihracat, TCMB Eylül ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım,

Detaylı

Türkiye nin Maya Tarihi

Türkiye nin Maya Tarihi Maya Endüstrisi En Büyük fermentasyon endüstrilerinden birisidir. En ekonomik hücre üretme prosesidir. Dünyada yıllık üretilen ekmek mayası miktarı yaklaşık 2-2.5 milyon tondur. Bunun yaklaşık % 20 kadarı

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Euro Bölgesi nde negatif enflasyon Euro Bölgesi enflasyon oranı yüzde 2 lik hedefin

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

YEM ÖDÜLLERİ 2016. ALTIN ÇEKÜL YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ ve FİKİR ÖDÜLÜ 2016

YEM ÖDÜLLERİ 2016. ALTIN ÇEKÜL YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ ve FİKİR ÖDÜLÜ 2016 YEM ÖDÜLLERİ 2016 ALTIN ÇEKÜL YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ ve FİKİR ÖDÜLÜ 2016 altın çekül yapı ürün ödülü ve fikir ödülü YEM ÖDÜLLER 2016 1968 den bu yana Yapı Dünyasının Bilgi Merkezi olma işlevini sürdüren Yapı-Endüstri

Detaylı

KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010

KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010 KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010 BURCU BİLİR Araştırma ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğü Son yıllarda vergi dairesi başkanlıkları tarafından, vergi kayıp ve kaçağını veya haksız yere vergi iadesinin

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ürün Güvenliği Semineri Ankara, Eylül 2014 Devran AYIK Daire Başkanı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü SUNUŞ PLANI Kavramsal

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ

PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Peynirde Gıda Güvenilirliği Projesi Avrupa Birliği Leonardo da Vinci Eğitim Programı Yenilik Transferi Projesi -Mesleki eğitim ve öğretimi geliştirmek ve teşvik etmek, -Hedef

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ÖNERİ YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ÖNERİ YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: YERLİ MALI TEBLİĞ TASLAĞI (SGM 2014/. ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu

Detaylı

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT-

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT- AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK -BENİM PROJEM- -MY PROJECT- TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENİLİKÇİ

Detaylı

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait. ÖKC TSM merkezlerinin denetimi

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait. ÖKC TSM merkezlerinin denetimi Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait ÖKC merkezlerinin denetimi Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi amacıyla tasarlanan yeni ödeme kabul sistemleri yapısında Güvenli Servis Sağlayıcı (Trusted Service

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

Uluslararası Üretim Zincirlerinde. Raporunun Düşündürdükleri. Sabancı Üniversitesi 2 Mart 2012, KÜ ANAMED

Uluslararası Üretim Zincirlerinde. Raporunun Düşündürdükleri. Sabancı Üniversitesi 2 Mart 2012, KÜ ANAMED Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye nin Konumu Raporunun Düşündürdükleri İzak Atiyas Sabancı Üniversitesi 2 Mart 2012, KÜ ANAMED 1 Temel bulgular Tbl Tablo 38 3.8: üretim süreci ve sektöre

Detaylı

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplama makinelerine kalıpları bağlayan, plastik malzemelerin özelliliklerine göre makinelerin ayarını yapan, bu makinelerle plastik ürün elde eden, plastik kalıplama makineleri ve üzerindeki

Detaylı

Corpus. www.corpus.com.tr. ''14 Yıllık Tecrübe ve Birikim'' Corpus Nedir?

Corpus. www.corpus.com.tr. ''14 Yıllık Tecrübe ve Birikim'' Corpus Nedir? Nedir?, T.C. Mevzuatının ve Yargı İçtihatlarının, elektronik ortamda seri ve verimli şekilde kullanımını sağlayan bir hukuk yazılımıdır. Gerek veri tabanının genişliği, zenginliği gerekse veri tabanına

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Bülteni Yıl: 3 Sayı: 13 Mart 2016 İAÜ SHMYO Diş Protez Öğrencilerine Cad-CamEğitimi 29 Şubat 2016 - İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK KULUÇKA MERKEZİ AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.

AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK KULUÇKA MERKEZİ AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK KULUÇKA MERKEZİ AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENİLİKÇİ VE ÖZGÜN YÖNLERİ

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TARIM TEKNOLOJİLERİ MEYVELERDE HASAT VE MUHAFAZA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI DUBAI GULFOOD 2016 ULUSLARARASI GIDA VE İÇECEK FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI DUBAI GULFOOD 2016 ULUSLARARASI GIDA VE İÇECEK FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU İZMİR TİCARET ODASI DUBAI GULFOOD 2016 ULUSLARARASI GIDA VE İÇECEK FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: Görkem Şavluğ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü 22-25 ŞUBAT 2016 DUBAI GULFOOD

Detaylı

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ GENÇLİK, EMEK VE İSTİHDAM BAKANLIĞI KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ GELİŞTİRME PROJESİ NİGEP САПАТТУУ ЖУМУШЧУ КАДРЛАРДЫ ДАЯРДОО ДОЛБООРУ САЖУКАД HAYVANCILIK

Detaylı

VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER

VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER VERİMLİLİK STRATEJİLERİ: BAŞARILI ÖRNEKLER VE TÜRKİYE İÇİN ÖNERİLER PROF.DR. ERGÜN YENER DÜNYA PRODÜKTİVİTE BİLİM AKADEMİSİ ÜYESİ-(E) MPM GENEL SEKRETERİ GİRİŞ ÜLKELER ARASINDAKİ PERFORMANS FARKLILIKLARI

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT KAPASİTESİ ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT KAPASİTESİ ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT KAPASİTESİ ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

SPORCULAR için YURT DIŞI EĞiTiM DANIŞMANLIĞI

SPORCULAR için YURT DIŞI EĞiTiM DANIŞMANLIĞI SPORCULAR için YURT DIŞI EĞiTiM DANIŞMANLIĞI SPORCULAR İÇİN YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI NEDİR? Sporcu-öğrencilerin, akademik ve sportif kariyer hedeflerine uygun olarak ABD de spor bursu ile üniversite

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-1-39 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 14-28/567-248 Karar Tarihi : 13.08.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 12 Kasım 2004 CUMA Sayı : 25641 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: 17 EKİM 2008 TARİH 277027 SAYILI YÖNETMELİKLE

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç Madde 1- (1) Bu yönerge Üniversitenin; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur.

Madde 1 - Kavak ağacı ile ilgili işlerle uğraşmak üzere, Türkiye Milli Kavak Komisyonu kurulmuştur. TÜRKİYE MİLLİ KAVAK KOMİSYONU YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 21/02/1964-6/2715 Dayandığı Kanun Tarihi - No: 09/06/1947-5063 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 13/03/1964-11655 Madde

Detaylı

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü olarak 2014 yılı Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Analizimizi sizlere sunuyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. Ocak Aralık 2015

Bireysel Müşteri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. Ocak Aralık 2015 Bireysel Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu Ocak Aralık 2015 Nisan 2016 İçindekiler 1. Genel Değerlendirme.. Sayfa 3 2. Hakem Heyetleri Bazında ve Sayılar Tablo 1: Gündeme Alınan ların Sonuçlanma Oranı

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ PESTİL ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ PESTİL ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ PESTİL ÜRETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı