ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Roma Cumhuriyeti Son Dönemleri ve Hellenistik Krallıklar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 8.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Roma Cumhuriyeti Son Dönemleri ve Hellenistik Krallıklar"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 8.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Roma Cumhuriyeti Son Dönemleri ve Hellenistik Krallıklar

2 HELLENİSTİK KRALLIKLAR Ptolemaioslar Seleukoslar Antigonoslar MISIR ÖNASYA MAKEDONYA-YUNAN

3

4 IPSOS SAVAŞI M.Ö.301 "Krallar ya da Generaller Savaşı" Büyük İskender'in ölümünden sonra ardılları olan komutanları (Diodoklar) arasında Frigya'ya bağlı İpsos'ta yapılan çarpışmadır. İmparatorluk parçalanmaktadır. MÖ 302'de Trakya kralı Lysimakhos, Babil kralı I. Selevkos Nikator, Mısır kralı I. Ptolemaios ve Makedonya kralı Kassandros'un kuvvetleri Anadolu'da I. Antigonos Monophtalmos ve oğlu I. Demetrios Poliorketes'e karşı harekete geçti. Selevkos ile Lysimakhos'un birlikleri Antigonos'un 70 bin yaya ve 10 bin atlıdan oluşan kuvvetlerinden sayıca biraz azdı, ama müttefiklerin fil üstünlüğü belirleyici oldu. Antigonos öldürüldü, Demetrios kaçtı. Anadolu Lysimakhos'a bağlı topraklara katıldı. Lysimakhos TRAKYA-ANADOLU-MAKEDONYA

5 Ptolemaioslar General I.Ptolemaios tar. M.Ö.321 de kurulmuştur. Mısır ve çevresi Firavun Seleukoslar ile mücadele içindeler TİCARET VII.Kleopatra-Jül Sezar-Gn. Pompeius Magnus M.Antonius-Evlatlık Octavianus Actium savaşı ile son bulmuştur.

6

7

8 Seleukoslar General I.Seleukos tar. M.Ö.321 de kurulmuştur. Mezopotamya-Suriye-Filistin-İran-Anadolu-Türkmenistan-Afganistan ve çevresi M.Ö. 301 İpsos savaşı ile Anadolu topraklarını alır. M.Ö. 281 Kurupedion Savaşı ile Batı Anadolu ve Trakya yı topraklarına katar. I.Antiokhos dön. Ege Denizinden Hindistan a kadar. Pontos-Bithynia-Galatia-Baktria-Kappadokia-Attalid(Bergama) krallıkları kur III.Antiokhos dön. En parlak dönemdir. M.Ö. 198 Panyum Savaşı ile Mısır ve çevresi alınmış. M.Ö. 188 Apameia Barışı ile Torosların kuzeyindeki tüm toprakları kaybeder. Part devleti ve Ermenilerin saldırıları ile zayıflar. M.Ö. 63 de Gen.Pompeius Magnus tar. yıkılır.

9

10

11 Antigonoslar Antipatros Kassandros Antigonos ve oğlu demetrios M.Ö. 301 İpsos savaşı ile Antigonos ve Demetrios dönemi biter. M.Ö. 277 II.Antigonos Gonatas geçer. Seleukos ittifakı M.Ö. 215 V.Philippos dön. Roma-Makedonya Savaşları Kartaca ittifakı M.Ö.146 Makedonya Roma Eyaleti olur.

12

13 ANADOLUDA KURULAN HELLENİSTİK KRALLIKLAR Pergamon Krallığı Bithynia Krallığı Pontos Krallığı Kappadokia Krallığı Kommagene Krallığı Galatia Krallığı Armenia Krallığı

14 KAPPADOKIA KRALIĞI: Toroslar-Aksaray-Malatya-Doğu Karadeniz Nevşehir-Aksaray-Niğde-kayseri-Kırşehir Kızılırmak ve Fırat arası B.İskender döneminde Sabiktas tar. Kurulur. Ariarathes dön. En parlak dönemidir. M.Ö.85 yıllarında Roma ya katılır ve kısa zaman sonra Eyalet olur.

15 KOMMAGENE KRALIĞI: Adıyaman-Maraş-Antep Seleukos sonrası bağımsız olmuştur. M.Ö I.Antiokhos dön. En parlak dönemdir. M.S.72 de Roma eyaleti olmuştur.

16 ARMENİA KRALIĞI: URARTU kültürü M.Ö. 66 Roma hakimiyeti M.S.114 Trajan dön. EYALET olur.

17 GALATIA KRALIĞI: Keltler M.Ö. 278 Ankara ve Çevresi Tektosoglar Tolistoboglar Trokhmeler Roma Egemenliği ve M.Ö. 1. yy Eyalet Galat Kralı Amyntas'ın MÖ 25 yılında ölmesinin ardından Roma İmparatoru Augustus tarafından düzenlenen Roma eyaleti.

18 BITHYNIA KRALIĞI: Thrak kökenli Bithyniler Lidya-Pers egemenlikleri sonrası M.Ö. 4. yy da bağımsızlık alırlar. I.Nikomedes en parlak dönemdir.(m.ö ) Nikomedia-İzmit IV. Nikomedes son kraldır. Toprakları vasiyet yolu ile Roma ya aktarır.

19 PONTUS KRALIĞI: Pers soyundan gelen Mithradates I adındaki bir prens tarafından İPSOS savaşından (M.Ö 300 ) kısa bir süre sonra muhtemelen M.Ö 298 yılında Anadolu nun Karadeniz kıyılarında, Sinope nin güneyinde Olgasis (Ilgaz) dağlarının güney eteklerinde, Kimiata şehri dolaylarında kuruldu. Kısa zamanda hakimiyet alanını Hallys(Kızılırmak) İris e (Yeşilırmak) kadar genişletti. Başkent Amesia dır. Sinope-Trapezus En önemli kralları Mithradates I, Farhakes I, Mithradetes V ve Mithradetes VI Eupator Dionysos dur. Pontos krallığının başlangıçtaki tarihi hakkında bilgilerimiz fazla değildir. Krallıkla ilgili en fazla bilgi Mithradates VI zamanına aittir. Krallığın Mithradates VI zamanında kısa bir krallık, Batı Anadolu ve Yunanistan a kadar genişlemiştir. Roma ile 3 büyük savaş yapmış, Pompeius a yenilmesi üzerine (M.Ö 64) Roma idaresi altına girmiş ve Roma eyaleti olmuştur. ( Daha önce Sulla yı yener.) Krallarından Farnakes zamanında Sinope şehrinin zapt edildiği (M.Ö 183) görülür. Roma Generali Pompeius (M.Ö 64) de Bitinya ile birleştirilip bir Roma eyaleti haline ( Bitinya-Roma) dönüşür.

20

21 MİTHRADATES SAVAŞLARI Roma, M.Ö. 133 ten itibaren Küçük Asya da toprak sahibi olmuştu. Fakat bu tarihten çok daha önce bu ülkenin sorunlarıyla (Roma) ilgilenmiştir. Onun siyasetinin ana amacı, doğuda bulunan Helenistik krallıkları ve mahalli devletleri yıpratmak, parçalamak ve sonrada onların topraklarına sahip olmaktır. İşte Roma, takip ettiği bu siyaset ve ayrıca hakim olduğu topraklarda yarattığı hoşnutsuzluk sebebiyle pek çok yerde sevilmiyordu. Onun siyasetinden memnun olmayanlardan biri de, Karadeniz in güney sahilinde kurulmuş olan Pontos devletinin bu devirdeki kralı olan Mithradates VI (Eupator) idi. Mithradates kısa zamanda Küçük Asya da en güçlü devlet haline gelmişti. Bitinya sorunundan dolayı, Roma ile Mithradates in arası açılmıştır. Zaten Roma ya karşı savaşa hazır olan Pontos kralı için bu bir bahane teşkil etmiştir.

22 VI. Mithridates'in üç savaşından birincisi. Temel amacı Roma İmparatorluğu'nun Anadoluya yayılmasını durdurmaktır. Mithridates ile IV. Nicomedes Bithynia (Asya Marmara Bölgesi) Kralı, arasındaki Kapadokya'yı kontrol edebilme gerginliği ile başlamıştır.

23 I.MİTHRADATES SAVAŞI(M.Ö ) : Mithradates, M.Ö. 88 de Roma nın Vasali olan Kapadokya ya yaptığı bir hücumla savaşı başlattı. Burada Roma ordularını yok eden Mithradates, daha sonra batıya doğru ilerleyerek, bütün Anadolu yu ele geçirmiştir. Bergama yı (Pergamon) kendisine başkent yapar ve M.Ö. 88 yılını yeni bir tarih başlangıcı (Era) olarak kabul eder. Bu arada esir ettiği Romalı vali Aquilius un boğazına eritilmiş altın akıttırır. Romalılara karşı büyük bir kinle davranan Mithradates, Efesos da iken, verdiği gizli emirle, bir gecede Asia eyaletinde mevcut bulunan Romalıyı öldürttü. Fakat O, Küçük Asya ile yetinmedi. Donanması ile Karadeniz den başka Ege Denizi ne de hakim oldu ve Yunanistan a kuvvet göndermek hatasında bulundu. Roma Consulü Sulla, M.Ö. 87 de Yunanistan a geçti ve Pontos ordusunu Haironeia ve Orkhemenos da yenerek, bütün Yunanistan a hakim oldu. Böylece Pontos kuvvetlerine karşı başarı kazanan Romalılar, Ege Denizi ni ve Küçük Asya nın batısını yeniden ellerine geçirdiler. Durumun aleyhine döndüğünü gören Mithradates, barış istedi. M.Ö. 85 yılında Sulla ile Mithradates arasında yazılı olmayan Dardanos Barışı yapıldı. Buna göre Mithradates, savaştan önceki topraklarına sahip olacaktı. Sulla nın İtalya ya dönmesi için 70 gemi verecekti. Ayrıca Sulla ya savaş tazminatı ödeyecekti. Barıştan sonra Sula, bir süre daha Yunanistan ve Küçük Asya da kaldı. Asia eyaletindeki şehirlerden ağır vergiler topladı. Böylece bu şehirleri cezalandırırken, aynı zamanda İtalya daki yapılan iç savaş için gerekli parayı sağlamış oluyordu.

24

25

26 II.MİTHRADATES SAVAŞI(M.Ö ) : Sulla nın Asia eyaleti valisi Murena nın, Mithradates in topraklarına saldırmasıyla yeni bir savaş başlamıştır. Önceleri Roma kuvvetlerine karşı koymayan Pontos kralı, Sulla ya gönderdiği elçilerin gelmesi gecikince savaşa karar verir. Murena yı bozguna uğratır. Sonuçta, Sulla nın Roma valisine savaşı durdurmasını emretmesiyle savaş sona erdi. Sulla Roma da duruma hakim olunca M.Ö. 82 yılında kendisine taraftar yeni bir vali olarak Sertorios u atar. Sertorios, Pontos kralı Mithradates VI ile bir anlaşma yapmıştır (M.Ö. 71). Buna göre Mithradates 40 gemi ile 3000 talent verecekti. Sertorios ise Mithradates e Küçük Asya dan istediği yerleri verecek, ordusunu yetiştirmek için Romalı subaylar gönderecek.

27 III.MİTHRADATES SAVAŞI (M.Ö ) : II. Mithradates Savaşı ndan sonra Pontos krallığı iyice güçlenmiştir. Bitinya kralı Nikomedes IV, ölürken topraklarını Roma ya bırakmıştır (M.Ö. 74). Mithradates, bu sırada ölen kralın kendisine sığınan bir oğlu namına Bitinya yı zapt eder. Bu sırada consul bulunan L.Lucullus, Pontos kralına karşı yapılacak savaşın komutanı olmuştur. Lucullus uyguladığı strateji ile Küçük Asya da Mithradates in ordusunu adım adım takip etmiş, karada ve denizde başarılar sağlamıştır. M.Ö kışını geçirdiği Asia eyaletinde savaşlar sırasında şehirlerin bozulan ekonomik durumlarını düzeltmek için çalışmalar yapmıştır. M.Ö. 69 baharında, tekrar Pontos krallığı topraklarına saldıran Lucullus, Mithradates i kesin bir yenilgiye uğratamamıştır. Bu arada, onun Asia eyaletine uyguladığı ekonomik tedbirlerden dolayı, Küçük Asya da yararları zedelenen birçok Aristokratın düşmanlığını kazanmıştı. Bu kişiler, Roma da etkin rol oynadılar ve onun görevden alınmasını sağladılar. Lucullus un yerine, korsanlara karşı başarı sağlayan Pompeius atanmıştır (M.Ö. 66). Pompeius, Lucullus un iyice yıprattığı Pontos ordularına karşı başarılı harekat uygulamış ve Küçük Asya daki Pontos topraklarını zapt etmiştir. M.Ö. 64

28 Mithradates Savaşları Sonrası Pompeius un Faaliyetleri: - Bu yeni alınan yerlerde birçok yeni şehirler kuran Pompeius, Küçük Asya da idari birtakım düzenlemelerde de bulunmuştur. - Bitinya-Pontos çifte eyaletini kurmuştur. - Galat Prensi Deitaros a kral unvanıyla birlikte, bazı topraklar vermiştir. - Ariobarzanes in Kapadokya krallığını tanımıştır. - M.Ö. 64 de güneye inen Pompeius, Lucullus tarafından yeni bir statüye kavuşturulan Suriye de Seleukosların son kralı Antiokhes XIII ü görevinden uzaklaştırdı ve bütün Suriye nin dahil olduğu Suriye Eyaleti ni kurdu(m.ö. 63). - Filistin i de Roma ya vergi veren bölgeler arasına sokarak, Roma nın sınırlarını Mısır kapılarına kadar genişletir. - II.Farnakes i Kırım ve çevresine kral yaparak, Roma nın nüfusunun bu bölgede de yayılmasını sağladı(m.ö. 63). - Pompeius, kısa bir sürede doğuda Roma sınırlarını Euphrates e kadar genişletmiş oldu. Kırım yarımadasında büyük bir teşebbüse girişen Mithradates, Kırım dan hareketle, Roma idaresinden memnun olmayan kavimlerden toplayacağı ordularla Kuzey İtalya ya saldırmak düşüncesinde idi. Fakat onun bu büyük teşebbüsü, bu bölgede bulunan Grek şehirlerince benimsenmedi. Kendisine bizzat oğlu Farnakes inde karşı çıkması üzerine büyük kral intihar etti.

29 BERGAMA KRALIĞI: Küçük Asya tarihinde önemli bir rol oynayan Bergama Krallığının temelleri Filetairos tarafından atılmıştır. Bergama Lysimakhos un tahkimli şehirlerinden biriydi. Bu bakımdan kralın devlet hazinesi burada Paphlagonialı bir subay olan Filetairos tarafından korunmaktaydı. Lysimakhos un Kurupedion da M.Ö 281 de ölümün den sonra Filetoiros ismen Selevkos a bağlı görünmekle birlikte bu devletin her tarafından başlayan karışıklıklar sebebiyle Bergama da bağımsız bir kral gibi hareket etmekteydi. PHİLETAİROS İÖ /263 PERGAMON KUMANDANI LYSIMACHOS 9000 TALENT 278/76 GALAT ZAFERİ

30 Filetairos M.Ö I.Eumenes M.Ö I.Attalos M.Ö II.Eumenes M.Ö II.Attalos M.Ö III.Attalos M.Ö Attalos I, Galatlara karşı iki büyük zafer kazanarak kral unvanını aldı. Ayrıca o, Selevkos Devleti içindeki mücadelelerden yararlanarak Küçük Asya nın Toroslara kadar uzanan kesime sahip oldu. Fakat bu hakimiyet sürekli olamadı. Selevkoslar ın tahtına geçen Antiokhos III (M.Ö ) tarafından Küçük Asya valisi olarak görevlendiren Akhaios tarafından kaybedilen bu yerler kısa zamanda geri alıp M.Ö 220 yılında Bergama toprakları sadece Bergama şehrinden ibaret kalmıştı. Bu devletle ilgili gelişmeler Roma nın doğuya yayılması sırasında tekrar alınacaktır.

31

32 PHILETAIROS İÖ EUMENES I İÖ EUMENES I

33 ATTALOS I İÖ PhILETAIROS UN YEĞENİ, EUMENES I İN KUZENİ EUMENES II İÖ ATTALOS II İÖ

34

35

36

37 DOĞU FRİZ

38 DOĞU FRİZ

39 DOĞU FRİZ

40 DOĞU FRİZ

41 GÜNEY FRİZ

42 GÜNEY FRİZ

43 GÜNEY FRİZ

44

45 KUZEY FRİZ

46 KUZEY FRİZ

47 KLOTHO -ANTHROPOS KUZEY FRİZ

48

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI)

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK (Diadokhlar Dönemi ve İPSOS SAVAŞI) İskenderin ölümünden sonra imparatorluk 4 parçaya ayrıldı. Cassander Yunanistan'a, Creatus ve Antigonos Batı Asya'ya,

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu)

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu) ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu) Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan Antik Dünya'da Grek etkisinin

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu)

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu) ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 7.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellenistik Dönem (İskender İmparatorluğu) İSKENDER İMPARATORLUĞU Büyük İskender, adı Doğu efsanelerinde yaşayan, o zamanki dünyanın

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations. Mehmet Emin TEKİN

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations. Mehmet Emin TEKİN www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations SAYI IV (2018) R. M. ERRINGTON, Hellenistik Dünya Tarihi MÖ 323-30. İstanbul 2017. Homer

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ ESKİ ANADOLU UYGARLIKLARI HELENİSTİK DÖNEMDE ANADOLU

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ ESKİ ANADOLU UYGARLIKLARI HELENİSTİK DÖNEMDE ANADOLU T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ ESKİ ANADOLU UYGARLIKLARI HELENİSTİK DÖNEMDE ANADOLU Prof. Dr. Orhan BİNGÖL ARALIK - 2009 ANKARA 1. 9. Hellenistik

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

Constantinus un Egemenliği, 312-337

Constantinus un Egemenliği, 312-337 Constantinus un Egemenliği, 312-337 Foto: Barbara McManus. Resim http://www.vroma.org/ un izniyle Constantinus un Egemenliği ile ilgili başlıca kaynaklar Lactantius: "Hıristiyan Cicero" (250-325). 1. Kartaca

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı

HELENİSTİK DÖNEM. Pergamon - Bergama. Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Pergamon - Bergama Erken Dönem M.Ö. 8.-6. yüzyıllar -kırık buluntuları -erken dönem kent duvarı Krallar Hanedanı Dönemi Helenistik Dönem Philetairos M.Ö. 281 263 I. Eumenes M.Ö. 263 241 I. Attalos M.Ö.

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

Galatların. Byzantion Kuşatması. Prof. Dr. Murat ARSLAN Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı

Galatların. Byzantion Kuşatması. Prof. Dr. Murat ARSLAN Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Galatların Byzantion Kuşatması Prof. Dr. Murat ARSLAN Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı 68 Aktüel Arkeoloji Aktüel Arkeoloji 69 Aykan Özener Pausanias a göre, Hellenler

Detaylı

Karlofça Antlaşması II.Viyana Kuşatması. Karlofça Antlaşması Ders Notu. d. Osmanlı-Rusya İlişkileri

Karlofça Antlaşması II.Viyana Kuşatması. Karlofça Antlaşması Ders Notu. d. Osmanlı-Rusya İlişkileri Karlofça Antlaşması II.Viyana Kuşatması Karlofça Antlaşması Ders Notu d. Osmanlı-Rusya İlişkileri Rusya Osmanlı Devleti himayesindeki Özi Kazaklarına saldırınca Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sefere

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU**

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** *Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi e-mail: bulentozmen@gazi.edu.tr ** Afet İşleri Genel Müdürlüğü,

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

KARALARIN VE DENİZLERİN HÂKİMİ OSMANLI

KARALARIN VE DENİZLERİN HÂKİMİ OSMANLI Karaların ve Denizlerin Hâkimi Osmanlı İstanbul un Fethi İkinci Mehmet tahta geçer geçmez ilk iş olarak sosyal ve ticari açıdan son derece önemli olan İstanbul u almaya karar verdi. İstanbul u almak istemesinin

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ

KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ 1/6 KÜTAHYA ADININ KÖKENİ VE TARİHİ Kütahya nın eski çağlara kadar uzanan engin bir tarihi vardır. Tarih öncesi çağlara ait bu gün için elimizde ciddi ve tarihi belge yoktur. Çok eski bir efsaneye göre,

Detaylı

Pompeius un Yükselişi: Cicero nun Consul lüğü

Pompeius un Yükselişi: Cicero nun Consul lüğü Pompeius un Yükselişi: Cicero nun Consul lüğü Bu Dersin Odak Noktası 1. Iulius Caesar ve Crassus ile politik müttefiklik yapan Pompeius un kariyeri. 2. Birinci Triumvir lik, İ.Ö. 60. 3. Bütün cephelerdeki

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer

Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Asya Hun Devleti (Büyük Hun Devleti) Orta Asya da bilinen ilk teşkilatlı Türk devleti Hunlar tarafından kurulmuştur. Hunların ilk oturdukları yer Sarı Irmak ın kuzeyi idi. Daha sonra Orhun ve Selenga ırmakları

Detaylı

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları

HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. İSKENDER Gençlik yılları HELLENİSTİK DÖNEM UYGARLIĞI 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK İSKENDER Gençlik yılları 19.10.2017 MÖ.336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük imparatoru. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu.

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 28.VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 28.VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 28.VELİ BÜLTENİ 1 Değerli Velimiz, Geçtiğimiz hafta eğitim ve öğretim çalışmalarımızın yanı

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ I - GÜZ YARIYILI DERSİN KODU DERSİN ADI KREDİSİ Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı TAR601 Mezopotamya Kültürleri Tarihi I 3 TAR603 Anadolu Kültürleri Tarihi I 3 TAR605 Roma Tarihi

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 9. Esarhadon ve Assurbanipal Dönemi. (Siyasi tarih, kabartma sanatı ve diğer sanat eserleri) Assurbanipal, J.Reade, 2001, şek.91 ESARHADDON / Aššur-aha-iddin ( 680-669)

Detaylı

ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi. İstanbul 18-19 Şubat 2014

ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi. İstanbul 18-19 Şubat 2014 ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi İstanbul 18-19 Şubat 2014 GÜNDEM Program Tanıtımı ve Genel İşleyiş Programın Genel Yapısı Mevcut Durum Proje Uygulama Süreci

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

AMİSOS ŞEHRİNİN TARİHİ

AMİSOS ŞEHRİNİN TARİHİ History Aynur Keskin AMİSOS ŞEHRİNİN TARİHİ Amisos ve Çevresi Roma işgaline kadar AMİSOS Aynur Keskin Berlin, 2005 İçindekiler Sayfa Giriş 4 I. Bölüm: Güney Pontos ta Karanlık Dönem 5 I 1 Pontos un güney

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15

İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15 İÇİNDEKİLER TEŞEKKÜR...11 ÖNSÖZ...13 GİRİŞ...15 BİRİNCİ BÖLÜM MEZOPOTAMYA Coğrafya...21 Mezopotamya nın Yazı Öncesi Tarihi...22 Mezopotamya nın Siyasi Tarihi...25 Sumerliler...25 Uruk, Cemdet Nasr ve Erken

Detaylı

22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATI VE HİCRET YOLLARI

22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATI VE HİCRET YOLLARI 22:40 AYETİNİN KURAN DAKİ KOORDİNATI VE HİCRET YOLLARI 1 1-) 22. SURE HACC SURESİ - 22nci ENLEMDE GEÇEN HACC BÖLGESİ 2-) 22 (HACC) 40 ve 22 (HACC) 41 AYETLERİNİN 22:40 ve 22:41. ENLEM/BOYLAMLARI İLE İLİŞKİSİ

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

ROMA CUMHURİYETİ NİN ANADOLU POLİTİKASI VE PERGAMON (BERGAMA) KRALLIĞI NIN ROLÜ

ROMA CUMHURİYETİ NİN ANADOLU POLİTİKASI VE PERGAMON (BERGAMA) KRALLIĞI NIN ROLÜ Selçuk Üniversitesi/Seljuk University Edebiyat Fakültesi Dergisi / Journal of Faculty of Letters Yıl/ Year: 2010, Sayı/Number: 23, Sayfa/Page: 97 111 ROMA CUMHURİYETİ NİN ANADOLU POLİTİKASI VE PERGAMON

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 15.355 km². Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21

Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 15.355 km². Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21 Genel Bilgiler DİYARBAKIR GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 15.355 km² Nüfus: 1.362.708 (2000) İl Trafik No: 21 Isının 40-50 dereceye vardığı yaz günlerinin bunaltıcı sıcaklığından kurtulmak amacıyla gelişen düz

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar).

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi. 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 8. Sanherib Dönemi (Siyasi tarih, mimari ve kabartmalar). Sanherib, Sennaherib, Sin-ahhe-riba ( 704-681) II. Sargon un 705 te ölümünde sonra, tahta oğlu Sanherib

Detaylı

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, 21-25 Kasım 2013 CEZAYİR FUAR HAKKINDA 3. ALGERIA DECOREXPO, 21 25 Kasım 2013 tarihleri arasında Atılım Fuarcılık ve Elan Expo işbirliğinde SAFEX Fuar Alanı'nda

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume II (2016) J. CHAMPION, Antigonus the One-Eyed: Greatest of the Successors. South Yorkshire

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 ROMALILARDA BİLİM http://www.tarihbilimi.gen.tr/icerik_resimler/roma-imparatorlugu.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GİRİŞ M.Ö.3.y.y. da Romalılar bütün

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 2015 e düşerek girdi: Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2015 te bir önceki aya göre 3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ HAZİRAN 2014 TÜRKİYE GENELİ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATI 2 TÜRKİYE- HAZİRAN 2014 AYLIK İHRACAT RAKAMLARI 1000 USD HAZİRAN SEKTÖRLER 2013

Detaylı

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI HOŞGELDİNİZ 3 MART 2016 KKTC Kuzey Kıbrıs Toprağın Her Adımında Tarih olan

Detaylı

21.10.2014-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, 20 Ekim 2014 22:40

21.10.2014-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, 20 Ekim 2014 22:40 21.10.14-Emeklilik Yazı Dizisi - 2: Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları Pazartesi, Ekim 14 22:40 Kadın Memurların Emekli Sandığı ndan Emeklilik Şartları 23.05.02 (yani 14.06.02) tarihi

Detaylı

KLASİK DÖNEM. Atina Akropolü, M.Ö.5.yy.

KLASİK DÖNEM. Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. AKRO + POLİS YÜKSEK + ŞEHİR KLASİK DÖNEM Atina Akropolü, M.Ö.5.yy. 1- Parthenon 2- Old Temple of Athena 3- Erechtheum 4- Statue

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :...

Detaylı

TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TUROB Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği 2011 ITB BERLIN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITB Berlin Turizm sektörü açısından en önemli buluşma noktalarından biri olarak kabul edilen ITB

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI Doç. Dr. Turgay Ünalan 28 Haziran 2005 - SAMSUN Bebek ve Çocuk Ölümlülüğü 0-4 Yaş Dönemindeki Ölümler Perinatal Ölümler Yüksek Riskli Doğurganlık Davranışı

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013. Tur Tanıtımı : Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu

Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013. Tur Tanıtımı : Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Ali Canip Olgunlu ile Kazdağları Tur Programı Çanakkale, 29 Ağustos 01 Eylül 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: Çanakkale Savaşı tarihi ve şehitlik Truva Atı ile ünlü Troya antik kenti

Detaylı

Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri

Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri On5yirmi5.com Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri Anadolu da kurulan ilk Türk Beylikleri ve önemi nelerdir? Yayın Tarihi : 2 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 11/18/2015) Anadolu da Kurulan İlk Türk Beylikleri

Detaylı

KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010

KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010 KOD KORKUSU BİTİYOR MU? OCAK 2010 BURCU BİLİR Araştırma ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğü Son yıllarda vergi dairesi başkanlıkları tarafından, vergi kayıp ve kaçağını veya haksız yere vergi iadesinin

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ 1- I Başkalarının düşüncelerine saygı duymamak. II Trafik kurallarına uymamak. III Kapalı alanlarda sigara içmek. IV Konuşurken nezaket kurallarına uymak. Yukarıda verilen kurallardan hangilerinin yaptırımı

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Roma İmparatorluk Dönemine Geçiş

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Roma İmparatorluk Dönemine Geçiş ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-IV 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Roma İmparatorluk Dönemine Geçiş Roma imparatorluğu Cumhuriyet sonrası Sezar ile başlar Roma İmparatorluğu'nun sona erdiği M.S. 476

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

ANADOLU DA ROMA YA BAĞIMLI BİR KRALLIK: KAPPADOKİA (İÖ 64-İS 17) Kevser TAŞDÖNER

ANADOLU DA ROMA YA BAĞIMLI BİR KRALLIK: KAPPADOKİA (İÖ 64-İS 17) Kevser TAŞDÖNER Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Eylül 2016 September 2016 Yıl 9, Sayı XXVII, ss. 25-42. Year 9, Issue XXVII, pp. 25-42. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh958 ANADOLU DA ROMA

Detaylı

ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi.

ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi. Antik Kentlerimiz Süheyla Dinç P ERGAMON Antik ça da Pergamon ad ile an lan Bergama zmir ilinin s n rlar içinde, Helenistik dönemin önemli bir kültür sanat merkeziydi. ent arkaik devirden itibaren Frigya,

Detaylı

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. İlçe günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile anılmaktadır ki bunda Bodrum'un kendine has

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre düştü: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2015 te bir önceki aya göre 5,7

Detaylı

ARKEOLOG NURSEL FIRAT 2015 ANKARA VE ÇEVRESİNE TARİHSEL BAKIŞ

ARKEOLOG NURSEL FIRAT 2015 ANKARA VE ÇEVRESİNE TARİHSEL BAKIŞ ARKEOLOG NURSEL FIRAT 2015 ANKARA VE ÇEVRESİNE TARİHSEL BAKIŞ ANKARA TARİHİ GEÇMİŞİ Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı'na ulaşan Ankara, tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre yükseldi: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2015 te bir önceki aya göre 8 puan artarak,

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Bilindiği üzere mahalli idareler genel seçimleri 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştır. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci

Detaylı

1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D

1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D 1. DÖNEM BEDEN EGTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ AD: SİNAN SOYAD:YALÇIN NO:511 SINIF:9\D TANIM file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde iki takım tarafından topla oynanan bir spordur. Oyunun amacı, topu filenin

Detaylı

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ

TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ TEYİT İŞLEMLERİ İSTATİSTİKLERİ DÖNEM 2006 Yılı I. Çeyrek HAZIRLAYAN ONAY İSİM-UNVAN İMZA TARİH Alp SARPAY Araştırmacı 14.04.2006 Yakup KILIÇ Kamu İhale Uzmanı 14.04.2006 Birol TERLEMEZ İstatistik ve Sicil

Detaylı

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR!

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! KIRGIZİSTAN İNŞAAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA OŞ SIRACÜDDİN SAKIP ÜNİVERSİTE YURDU PROJEMİZ * Fergana Vadisi Türklerin İslam ı ilk kabul ettikleri, ilk Müslüman Türk devletlerinin

Detaylı

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ

TOPLANTI BİLGİLERİ MUTLU GÜNLERİMİZ KONUKLARIMIZ K.R. RAVINDRAN U.R. Başkanı 2015 16 Canan ERSÖZ U.R. 2430. Bölge Guvernörü 2015 16 Firuz Harbiyeli 3. Grup Guvernör Yardımcısı Hüseyin MURSAL (Başkan) Süleyman ÇOLAKOĞLU (Asbaşkan) Okşan HALEFOĞLU (Kulüp

Detaylı

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ SÜRE.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR Ay Hafta D.Saati KONULAR Batıya Erken Açılan Kent: Selanik Mustafa Kemal Okulda KAZANIMLAR. Atatürk

Detaylı

8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KAZANIMLAR TEST NO TEST/KONU ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder.. Atatürk ün öğrenim hayatı

Detaylı

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir.

Lidyalılar Batı Anadolu'da hala etkin olan Kimmerleri Kızılırmak'ın ötesine sürerek bu tehlikeye kalıcı olarak son vermişlerdir. Lidyalılar Lidya nın Ege kıyılarından doğuda Göller Bölgesi'ne, kuzeyde Gediz Irmağı havzasından güneyde Muğla bölgesine kadar olan alanı kapladığı kabul edilir. Hitit Krallığı'nın yıkılıncaya kadar ilgi

Detaylı

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS Van Gölü nün hemen kuzeybatı kıyısında yer alan Ahlat, sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarıyla, Türk-İslam medeniyetinin en önemli tarihsel yerleşim merkezleri arasında bulunmaktadır. Ahlat çevresinde

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Esir Daniel

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Esir Daniel Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Esir Daniel Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

www.sidoorsa.com kapıdaki çözüm

www.sidoorsa.com kapıdaki çözüm www.sidoorsa.com 2013 kapıdaki çözüm sonsuza kadar... Sidoorsa masif kapı üretim düşüncemiz, ülkemizde eksik olduğuna inandığımız mobilya kapı ihtiyacının giderilmesi amacıyla ortaya çıktı. Bugüne kadar

Detaylı

Huawei ilk yarıyılı yüzde 62 lik büyümeyle kapattı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Huawei ilk yarıyılı yüzde 62 lik büyümeyle kapattı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim 2014 yılının ilk yarısında toplam 64 milyon 210 binadet cihaz satan Huawei, bu performansıyla önceki yıla oranla yüzde 62 büyümeye imza attı. Ortadoğu ve Afrika pazarlarındabu yıl yüzde 550 daha fazla

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur.

Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Bilim Tarihi I Ders Notları ESKİÇAĞ DA BİLİM ANADOLU MEDENİYETLERİ Anadolu eski çağlardan beri insanların dikkatini çekmiş, önemli bir yerleşim ve uygarlık merkezi olmuştur. Hititler Anadolu da kurulan

Detaylı

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson Kişilik Gelişimi S.Freud E.Erikson Kişilik Bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI AKŞEHİR ANADOLU KIZ İMAM HATİ LİSESİ 9. SINIFLAR COĞRAFYA DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI

2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI AKŞEHİR ANADOLU KIZ İMAM HATİ LİSESİ 9. SINIFLAR COĞRAFYA DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI AKŞEHİR ANADOLU KIZ İMAM HATİ LİSESİ 9. SINIFLAR COĞRAFYA DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI Tarih: 25/12/2015 ADI SOYADI: NU:.. PUAN: 1. İki meridyen arası mesafe Ekvator'dan

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

Kevser Taşdöner, Anadolu da Roma Eyaletleri: Augustus Dönemi, 216 sayfa, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul 2017, 1. Baskı, ISBN

Kevser Taşdöner, Anadolu da Roma Eyaletleri: Augustus Dönemi, 216 sayfa, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul 2017, 1. Baskı, ISBN Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Mart 2017 March 2017 Yıl 10, Sayı XXIX, ss. 527-536. Year 10, Issue XXIX, pp. 527-536. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh1079 Kevser Taşdöner,

Detaylı

Sart Harabeleri - Salihliegitim. Yazar Fatih KARA Pazartesi, 19 Mart 2012 22:05 - Son Güncelleme Pazar, 25 Mart 2012 17:12

Sart Harabeleri - Salihliegitim. Yazar Fatih KARA Pazartesi, 19 Mart 2012 22:05 - Son Güncelleme Pazar, 25 Mart 2012 17:12 Sardes (Sart) Salihli yakınlarında, bugünkü İzmir-Ankara yolu üzerinde, Manisa'ya yaklaşık 62 km uzaklıkta bulunan Sart, antik çağda Lidya Krallığının başkenti olması ve tarihte ilk altın paranın basıldığı

Detaylı

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Sosyal Bilgiler (Coğrafya-Tarih) Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:19 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. Sorular 1. Aşağıdaki

Detaylı