İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI"

Transkript

1 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI Orhan YILMAZ Tıbbi Atık Toplama Şefi E-posta: İstanbul Aralık, 2016

2 TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI TAŞINMASI İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ

3 TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI -TAŞINMASI 2016 yılı itibariyle İstanbul genelindeki 20 yatak altı ve üstü olmak üzere tıbbi atık üreten tüm kurumların tıbbi atıkları 164 personel ve 43 adet özel donanımlı Yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun lisanslı araç ile toplanmakta ve bertaraf tesislerine götürülmektedir. Anadolu Yakası Avrupa Yakası Birimler Hekimbaşı Küçükbakkalkö y Eyüp Kıraç 20 Yatak ve Üzeri Kurumlara Hizmet Veren Araç Sayısı 20 Yatak Altı Kurumlara Hizmet Veren Araç Sayısı 20 Yatak ve Üzeri Kurum Sayısı 20 Yatak Altı Kurum Sayısı Personel Sayısı

4 İSTANBUL DA TIBBİ ATIK ÜRETİMİ YILLARA SAĞLIK KURUŞLARI SAYISI HASTANE SAYISI YILLAR 2016 yılı itibariyle 20 yatak üstünde 291 toplamda yaklaşık 8000 noktaya hizmet vermekteyiz.

5 İSTANBUL DA TIBBİ ATIK ÜRETİMİ YILLARA GÖRE TIBBİ ATIK MİKTARI TIBBİ ATIK MİKTARI (TON) YILLAR İstanbul da günde yaklaşık ton/gün tıbbi atık üretilmektedir. Not: 21781(ton) 2016 yılı 11 aylık verisidir.

6 2016 YILI MEVCUT DURUM 2016 yılında sağlık kuruluşlarından Kasım ayı itibariyle ton tıbbi atık toplanmıştır. İstanbul da 20 yatak ve üstü Sağlık Kuruluşlarından çıkan, yatak başına günlük ortalama tıbbi atık miktarı 1,5-2 kg. civarındadır (2016 verilerine göre). İstanbul da 1 yılda toplanan tıbbi atık torba sayısı adettir (2016 yılı verileri) İstanbul daki 1 tıbbi atık torba ağırlığı yaklaşık 3 4 kg. civarındadır..

7 2016 YILI MEVCUT DURUM İstanbul da Devlet ve Özel hastaneler olmak üzere yaklaşık olarak yatak kapasitesine hizmet veriyoruz. İstatistiklere göre; İSTAÇ A.Ş. hastane sayısı olarak Türkiye genelinin 1/5 ine hizmet vermektedir. Hastane yatak sayısı olarak da Türkiye genelinin 1/4 üne üne hizmet vermektedir.

8 TIBBİ ATIK TOPLAMA ROTA OPTİMİZASYONU Rota Optimizasyon çalışması tıbbı atıkların sağlık kuruluşlarından toplanması ve bertaraf tesislerine taşınması işlemleri ile ilgili bütün parametreleri dikkate alarak en optimum şekilde iş emirlerinin oluşturulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Avrupa ve Asya yakasında toplamda ortalama 65 adet rota oluşturulmuştur. Rota dışında gelen acil telefon ve mailler olduğunda müdahale edilerek atıklar alınmaktadır. Rotalar Günlük Atık Alım Programı (İş Emri)

9 ROTA OPTİMİZASYONU PROJESİ Oluşturulan rota

10 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Kullanılan kişisel koruyucu malzemeler; Eldiven Maske Bone İş elbisesi Kompozit burunlu iş ayakkabısı, çizme Gözlük

11 ARAÇ ÇEŞİTLERİ MERCEDES KAPASİTE ( m 3 ) 23 SAYISI (adet) 26 ISUZU KAPASİTE ( m 3 ) 18 SAYISI (adet) 7 FORD TRANSİT KAPASİTE ( m 3 ) 12 SAYISI (adet) 10 Tıbbi atık toplama araçları çeşitlendirilmesinde sağlık kuruluşlarının atık alım noktalarının fiziki koşulları Sağlık kuruluşlarından çıkan atık miktarı 20 yatak altı bölgelerde sağlık kuruluşlarının bulunduğu konum gibi koşullar göz önünde bulundurulmuştur.

12 ARAÇLARIN TEKNİK ÖZELİKLERİ Tıbbi Atık araçlarımız 20 Mart 2015 tarih ve sayılı Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğe göre dizayn edilmiştir. Araçların dış yüzeyleri turuncu renge boyanmış, üzerlerinde kolayca algılanabilecek şekilde TIBBİ ATIK TAŞIMA ARACI olduğunu gösteren yazı ve amblemler bulunan araçlardır.

13 Tamamen kapalı, içi paslanmaz malzemelerle kaplı, kolaylıkla temizlenebilir, düzgün yüzeyli, sızdırmazlık özelliğine sahip, bu görev için hazırlanmış araçlardır.

14 TIBBİ ATIK MİKTARININ KAYIT ALTINA ALINMASI (UATF) Formun Kullanımı: Ulusal Atık Taşıma Formları (UATF) 6 nüshadır Yeşil(1) Mavi(2) Pembe(1) Beyaz(2)

15 TIBBİ ATIKLARIN BERTARAF EDİLMESİ Tıbbi atık bertaraf ve ön işlem tesisleri Odayeri Düzenli Depolama Alanı yanında bulunmakta ve bu bölgede entegre bir atık yönetimi gerçekleştirilmektedir. 20 yatak altı ve yataksız kurumlardan enfekte ve patolojik atıkları toplayan araçlar 20 yatak ve üzeri hastanelerden patolojik atıkları alarak yakma tesisine götürmektedirler. 20 yatak ve üzeri hastanelerden toplanan enfekte atıklar sterilizasyon tesisinde ön işlem gördükten sonra düzenli depolama alanında nihai olarak bertaraf edilmektedir.

16 TIBBİ ATIK ARAÇLARININ DEZENFEKSİYONU Tıbbi atık toplama araçları her atık boşaltımından sonra yıkanıp dezenfekte edildikten sonra sahaya gönderilmektedir.

17 TIBBİ ATIK YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER

18 1.UYGUN OLMAYAN ATIKLAR Evsel atıklar ve ambalaj atıklarının tıbbi atıklar ile karıştırılması.

19 2.KESİCİ-DELİCİ ATIKLAR Kesici-delici atıkların sert plastik veya lamine kartona koyulmadan direk tıbbi atık torbasına atılması Şırınga ve iğneler

20

21 3. TEHLİKELİ ATIKLAR Tıbbi atıklara tehlikeli atıkların karıştırılması Tehlikeli Atıklar

22 4. PATOLOJİK ATIKLAR Sterilizasyon işlemine tabi tutulacak atıklar içinde patolojik atıkların karıştırılması Tavşan ölüsü

23 5. RADYOAKTİF ATIKLAR Radyoaktif atıkların tıbbi atıkların içerisine karıştırılması. Not: Sağlık kuruluşlarında atık alınmadan önce el tipi radyasyon cihazları ile ölçüm yapılmaktadır.

24 6.UYGUN OLMAYAN SARF MALZEMESİ KULLANIMI Ünitelerde kullanılan tıbbi atık torbalarının yönetmelikte belirtilen şartlara haiz olmadığı durumlarda torbaların bütünlüğü çok çabuk bozulmakta ve içerisindeki enfekte atıklar ve kan ve diğer vücut sıvıları alıcı ortamlara ulaşabilmektedir. Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır.

25 7.DEPOLARIN DİZAYN ŞEKLİ Geçici atık depolarının geri dönüşümlü atıkları da depolayacak şekilde üç gözlü olarak yapılması uygun olacaktır. Yeni yapılacak hastane projelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından tıbbi atık depolarının yerinin çizimi ve uygunluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından olur alınarak inşa ettirilmelidir.

26 8.UYGUNSUZ PARKLANMA Tıbbi atık depo önlerine parklanma olması tıbbi atık araçlarının depoya tam yanaşamamasına sebep olmaktadır. Bu tip durumlarda tıbbi atık torbaları taşınırken sızıntı yapan torbalardan çevreye kan ve diğer vücut sıvılarının saçılması sorunu önlenememektedir. Uygunsuz araç parkı sebebiyle çoğu zaman kurumun atığı alınamamakta, verilen hizmetin kalitesi düşmektedir.

27 9.TIBBİ ATIK TORBALARININ ÇOK DOLDURULMASI Tıbbi atık torbalarının çok doldurulması taşıma sırasında ergonomik olmayan şartların doğmasına sebep olmaktadır. Taşıyıcı personellerde zamanla kas yırtılması, bel-eklem ağrısı gibi sağlık problemleri oluşmaktadır. Mukavemeti düşük olan torbaların bütünlüğünün bozulmasına ve enfekte atıkların çevreye saçılmasına sebep olmaktadır. Tıbbi atık torbalarının ve enfekte atık kutularının en fazla ¾ nün doldurulması gerekmektedir.

28 2016 YILI EĞİTİM FAALİYETLERİ İstanbul genelinde bulunan 140 adet sağlık kuruluşunun katılımıyla farklı dönemlerde gerçekleşen Tıbbi Atık Yönetimi Eğitimi programlarında 1500 kişiye eğitim verilmiş ve katılım belgesi düzenlenmiştir yılı itibariyle 400 e yakın sağlık kuruluşuna bilgilendirme ziyaretleri yapılmış uygulamalardaki hatalar yerinde çözülmeye çalışılmıştır. Her yıl düzenli olarak sağlık kurumlarında atık yönetimi bilincini pekiştirmek için Tıbbi Atık Sempozyumları gerçekleştirilmektedir.

29 HİDROLİK YÜKLEMEYLE TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI El değmeden tıbbi atıkların yüklenmesi amacıyla hastanelerin bir kısmında çalıştırılmak üzere hidrolik yüklemeli tıbbi atık kasası dizayn edilmiştir.

30 TEŞEKKÜRLER

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır.

Sonrası. Tıbbi atıklarla ilgili çalışmalar sonunda sağlık kuruluşlarının yönetmeliğe uygun depolar/konteynerler kullanması sağlanmıştır. 1 Öncesi Tıbbi atık çalışmalarının başladığı ilk dönemlerde atıklar uygun depo/konteyner yerine sağlık kuruluşunun muhtelif yerlerine gelişigüzel bırakılıyordu (1995-1996 yılları). 2 Sonrası Tıbbi atıklarla

Detaylı

Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü

Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü İstanbul Aralık, 2016 Atık Yönetiminde Temel İlke Tıbbi, tehlikeli ve evsel atıkların; kaynağında oluşum

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi:

Revizyon Tarihi: Sayfa No:1 /6 Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi:02.08.2011 Sayfa No:1 /6 1. AMAÇ Atıkların, Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği ne uygun olarak toplanması, taşınması, geçici depolanması ve ilgili birimlere teslimini

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Yard. Doç Dr Turhan ŞALVA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yard. Doç Dr Turhan ŞALVA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ATIK YÖNETİMİ VE İSG UYGULAMALARI Yard. Doç Dr Turhan ŞALVA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SUNUM PLANI Atık yönetimi çeşitleri Örnek atık yönetimi modeli olarak

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Belgin SATICI Biyolog Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır.

1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 1-AMAÇ Atıkların bertarafını ilgili mevzuata uygun şekilde sağlamaktır. 2-KAPSAM nde ortaya çıkan tıbbi, evsel ve tehlikeli atıkları kapsar. 3- KISALTMALAR Bu prosedürde kısaltma kullanılmamıştır. 4- TANIMLAR

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ ENFEKSİYON KONTROLÜNDE TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Dr. Kaya Süer Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Atık Her atık çöp değildir. Geri dönüşüm kavramı Kağıt Karton

Detaylı

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan ya da atılması

Detaylı

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ

TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ TIBBİ LABORATUVARDA ATIK YÖNETİMİ Prof. Dr. Yavuz SİLİĞ Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilimdalı Sivas TIBBİ LABORATUVARLAR YÖNETMELİĞİ 9 Ekim 2013 Resmî Gazete Sayı : 28790 MADDE

Detaylı

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

HASTANE ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ DokNo:ATK.PR.01 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: VitaleKadınHastalıklarıveDoğumHastanesininhizmetlerisırasındaaçığaçıkanatıklarınmevzuataveus ulüneuyguntoplanmasıveortamdanuzaklaştırılmasınıamaçlar.

Detaylı

ATIK İLAÇLARIN İMHASI

ATIK İLAÇLARIN İMHASI ATIK İLAÇLARIN İMHASI T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürlüğü Klinik Proloterapi 4. Basamak İntegratif Tıp Derneği Proloterapi Çalışma Kolu AKILCI İLAÇ

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZM: HALİME TAŞKINSOY TIBİİ ATIK PROJESİ Amaç: Atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan ve detaylı olarak ortama verilmesinin önlenmesi bertaraf

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Görev, yetki ve yükümlülükler SAĞLIK KURULUŞU Tıbbi Atıkların Sağlık Kuruluşu İçinde Yönetimi Atık yönetim planını hazırlamak Atıkları kaynağında ayrı toplamak

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇEVRE GÖREVLİSİ DR FATMA SEVERCAN KİM.FATMA ÖVENLER SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliğine göre

Detaylı

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar

Bu prosedürün uygulanmasından, Merkez Müdürlüğü, Hastane temizlik hizmetleri ve tüm hastane çalışanları sorumludur. 4. Tanımlar Rev. No : 05 Rev.Tarihi : 27 Temmuz 2015 1 / 9 1. Amaç 2. Kapsam UÜ-SK da üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçi ve hastane çalışanlarının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde toplanması,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/1054 25/12/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - ODAYERİ TESİSLERİ_1 ODAYERİ DÜZENLİ DEPOLAMA ALANI, GÖKTÜRK KÖYÜ,

Detaylı

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ

İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ İbrahim ALKAN Çevre Y. Mühendisi ÇEVRE KORUMA DAİRESİ- KATI ATIK ŞUBESİ TÜZÜĞÜN YASAL DAYANAĞI 21/97 sayılı Çevre Yasamızın 20. maddesinin 3. fıkrası altında alınan yetki ile çıkarılmıştır. Tıbbi atıkların

Detaylı

UATF (Ulusal Atık Taşıma Formu) Hakkında Önemli Bilgiler

UATF (Ulusal Atık Taşıma Formu) Hakkında Önemli Bilgiler üretici taşıyıcı alıcı UATF Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden temin edilir. Bunun için izlenecek yol; Halk Bankasının herhangi bir şubesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. :

SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI. : Pınarbaşı mah.alacahırka cad. no : 58 / A. II.3. Tıbbi Atık Sor.E-posta Ad. : 01 NOLU ALACAHIRKA AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ ATIK YÖNETİMİ Doküman Kod Revizyon Tarihi Yayın Tarihi Revizyon No SAĞLIK KURULUŞU TIBBİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. Sağlık Kuruluşunun Adı : Bursa

Detaylı

SANAYİ TESİSLERİNDE (REVİRİ BULUNAN) TIBBİ ATIK YÖNETİMİ

SANAYİ TESİSLERİNDE (REVİRİ BULUNAN) TIBBİ ATIK YÖNETİMİ SANAYİ TESİSLERİNDE (REVİRİ BULUNAN) TIBBİ ATIK YÖNETİMİ BİLECİK VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE YÖNETİMİ VE ÇEVRE DENETİMİNDEN SORUMLU ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2014 22/07/2005 tarihli 25883

Detaylı

T.C. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ BELEDĠYELERDE TIBBĠ ATIK YÖNETĠMĠ. Aysun DOĞAN-Biyolog

T.C. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ BELEDĠYELERDE TIBBĠ ATIK YÖNETĠMĠ. Aysun DOĞAN-Biyolog T.C. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ BELEDĠYELERDE TIBBĠ ATIK YÖNETĠMĠ Aysun DOĞAN-Biyolog TIBBĠ ATIKLARIN YÖNETĠMĠ Tıbbi atık yönetim planını hazırlamak Tıbbi atıkları bertaraf tesisine

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar

Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Getirdiği Sorumluluklar Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, ANKARA TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ

Detaylı

ATIK YÖNETİM TALİMATI

ATIK YÖNETİM TALİMATI Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun Atık Yönetimini sağlar. 2. KAPSAM: Bu talimat KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Atıkların;

Detaylı

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane kaynaklı tüm atıkların (tıbbi, evsel, cam, kağıt, tehlikeli, geri dönüşüm vb) ve

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin ayrıştırılması, miktarının azaltılması, uygun olarak toplanması, taşınması ve gerekli temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmasının sağlanması. 2.

Detaylı

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. GENELGE Sayı : 001-1.1466 Tarih : 30.05.2017 Konu : Tıbbi Atık Yönetim Planı DİŞHEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI NA, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Detaylı

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza. İmza Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Yeni yayınlandı KAPSAM: Tüm Birimler Hazırlayan Kıymet Çelebi Sorumlu Hemşire Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü Melek İNANÇ Hastane Müdür Yardımcısı Doç. Dr.

Detaylı

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 2. SÖZLEŞMENİN İLK SAYFASINDAKİ BOŞ SATIRA FİRMA ÜNVANI YAZILACAKTIR.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 2. SÖZLEŞMENİN İLK SAYFASINDAKİ BOŞ SATIRA FİRMA ÜNVANI YAZILACAKTIR. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1. SÖZLEŞME 4 NÜSHA OLARAK HAZIRLANACAKTIR. 2. SÖZLEŞMENİN İLK SAYFASINDAKİ BOŞ SATIRA FİRMA ÜNVANI YAZILACAKTIR. 3. SÖZLEŞMENİN İKİNCİ SAYFASINDA BULUNAN SAĞLIK KURULUŞU

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI

TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI TIBBİ ATIKLARIN YAKILARAK BERTARAFI Ahmet Çağrı GÖR Tıbbi Atık Bertaraf Şefi e-posta: agor@istac.istanbul İstanbul Aralık, 2016 İSTANBUL DA TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI Dikkat! Tıbbi Atık TIBBİ ATIKLARIN

Detaylı

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi

Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH. Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ATIK YÖNETİMİ Nesrin KUVANDIK UYSAL SBÜ İzmir Tepecik EAH Antalya 1-5 Nisan 2018 Verimlilik Gözlemci Eğitimi 1 SUNUM PLANI Atık Yönetim Planı Atıkların

Detaylı

ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LTD. ŞTİ. ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI ( )

ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LTD. ŞTİ. ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI ( ) ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LTD. ŞTİ. ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM (2016-2017-2018) Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1) Atık Üreticisinin İletişim Bilgileri

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ

T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLAR 1. TIBBİ ATIKLAR : Ünitelerden kaynaklanan enfeksiyöz,

Detaylı

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2].

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2]. KATI ATIK YÖNETİMİ: ERZURUM ÖRNEĞİ Katı Atık Nedir? Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir. Katı atıklar evde, okulda, hastanede,

Detaylı

2012 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU

2012 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 2012 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU Cengiz ESMEN Çevre Mühendisi BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ TIBBİ ATIK YÖNETİM SİSTEMİ 1 İÇERİK Önceki Sistem Aşamaları Toplama Taşıma Bertaraf (Kireç ile Gömme) Tıbbi Atık

Detaylı

TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ

TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ 1. SÖZLEŞMENİN DAYANAĞI İş bu sözleşme; Ankara Büyükşehir Belediyesinin tıbbi atıkların toplanması, taşınması tıbbi atığın termal (yakma/gazlaştırma) yöntemlerle

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi

Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Gülşah REİS Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sağlık Kuruluşları Atıklarının Yönetimi Şube Müdürlüğü İçerik 1. Giriş (Atık Yönetimi ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği)

Detaylı

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü 24.01.2018 ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Atık Beyan Sistemi TABS Atık üreticilerinin

Detaylı

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS)

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) ATIK YÖNETİMİNDE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) VERİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ veri.degerlendirme@csb.gov.tr İçerik Atık Veri Döngüsüne İlişkin Sistemler Atık Beyan Sistemi

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK PLANI 1.GENEL BİLGİLER 1.1.HASTANE ADI: Özel Yalova Hastanesi 1.2.ADRESİ: Fevzi Çakmak Mah. Şehit Ömer Faydalı Cad. Fırın Sok no:33 Merkez/YALOVA 1.3.İLETİŞİM: Tel: 0226 811 22 44 1.4.FAX: 0 226 813 73 24 1.5.E-Mail:

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ATIK KONTROLÜ PROSEDÜRÜ DOKÜMAN NO: TY-PR-7 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA NO: 1 / 8 1.AMAÇ Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak insan sağlığını

Detaylı

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ

T.K.H.K Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Karacabey İlçe Devlet Hastanesi ATIK YÖNETİM PROSEDÜRÜ Doküman No: ATK.PR.01 Yayın Tarihi:16.04.2013 Revizyon Tarihi: - Revizyon No:00 Sayfa No:1 / 7 1. AMAÇ: Hastanede bulunan tehlikeli maddelerin (kimyasallar, kemoterapötik ajanlar, radyoaktif malzeme ve

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1) Atık üreticisinin(sanayicinin) iletişim bilgileri - Adı Soyadı : ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LTD. ŞTİ. - Adres

Detaylı

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ Atıkların Karayolunda Taşınması Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ İÇERİK Atık yönetiminde genel prensip Atıkların taşınmasına ilişkin mevzuat Ulusal

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ATIK YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ ATK.PR.01 09.01.2014 0 1/7 1.0 AMAÇ: hastanemizde üretilen tüm atık çeşitlerinin miktarının, ayrıştırılmasının, temizlenmesinin, depolanmasının tanımlanmasıdır. 2.0 KAPSAM: hastanemizin tüm birimleri ve

Detaylı

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 15-1616 Kasım 2012 WOW Convention Center İSTANBUL Atık Akümülatörlerin Yönetimi 1 Atık Akümülatörlerin Yönetimi 2 Sunum AKÜDER Çevre Danışmanı Müh. Serpil ÖZKAN

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Çevre Görevlisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI I.2.ADRESİ : Özel Çevre Hastanesi :Cemal Sair Sok. No:2 Mecidiyeköy Şişli/

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ ATIK YÖNETİMİ YAYIN TARİHİ 01/07/11 REVİZYON TAR. NO 00 BÖLÜM NO 08 STANDART NO 04 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 00 1.AMAÇ: Hastanede üretilen tüm atıkların

Detaylı

Dök.No.ATK.LS.03 Yayın Tarihi:28.03.2014 Revizyon Tarihi:00 Revizyon No:00 Sayfa No:2/1

Dök.No.ATK.LS.03 Yayın Tarihi:28.03.2014 Revizyon Tarihi:00 Revizyon No:00 Sayfa No:2/1 Tetkik Tarihi: Tetkik Yapılan Firma: 1 EVSEL ATIKLAR Diğer atıklardan ayrı toplanıyor Siyah plastik torbalarda toplanıyor Sadece evsel atıkları taşımak için ayrılmış bir atık taşıma aracı var Geçici atık

Detaylı

Tablo 9. Tesisin Adı Baruthane Yenibosna Halkalı Hekimbaşı Küçükbakkalköy Aydınlı Silivri. Tablo 10

Tablo 9. Tesisin Adı Baruthane Yenibosna Halkalı Hekimbaşı Küçükbakkalköy Aydınlı Silivri. Tablo 10 158 Aydınlı (Tuzla), Hekimbaşı (Ümraniye), Küçükbakkalköy (Kadıköy) deki katı atık transfer istasyonlarından, katı atık düzenli depolama alanlarına semitreylerle taşınması ile çevre kirliliğinin önüne

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Bu Yönetmelik ile 22.07.2005

Detaylı

Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ

Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ Dr. Biyolog Özlem ÖZSARAÇ Hastanelerin Kurumlara Göre Dağılımı Türkiye de Oluşan Tıbbi Atık Miktarı (kg/yatak/gün) Toplam Hastane Sayısı Araştırma Yapılan Hastane Sayısı Yatak başı katı atık miktarı (kg/yatak-gün)

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ HAKKINDA Çevre Hizmetleri Birliği 09.12.2005 tarih ve 26018 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak kurulmuştur. Afyonkarahisar Merkez Belediyesi

Detaylı

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. -2002- Bu Yönetmelik Gölyaka Belediye Meclisinin 05.07.2002 tarih ve 2002/5 Sayılı Kararı ile kabul edilmiştir. İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Sayfa No : Amaç 2 Kapsam 2 İKİNCİ BÖLÜM Katı Atıkların Depolanması,

Detaylı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Kazaları, Sterilizasyon Dezenfeksiyon Uygulamaları Doç Dr Dilek ŞATANA İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Güvenliği Rehberi ve Eğitim Materyalinden yararlanılmıştır.

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Belgin SATICI Biyolog TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 20/05/1993 tarihli ve 21586 sayılı Resmi Gazete (mülga yönetmelik) 22/07/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmi

Detaylı

TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ

TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ TIBBİ ATIK TOPLAMA, TAŞIMA VE BERTARAF SÖZLEŞMESİ 1. SÖZLEŞMENİN DAYANAĞI İş bu sözleşme; Ankara Büyükşehir Belediyesinin tıbbi atıkların toplanması, taşınması tıbbi atığın termal (yakma/gazlaştırma) yöntemlerle

Detaylı

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ AMAÇ Bu prosedürün amacı, Bagfaş sahası içinde çıkan tüm atıkların azaltılması, toplanması, depolanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı için uygulanacak yöntemleri belirler.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ 5. ULUSAL STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON KONGRESİ Sağlık Kuruluşlarında Atık Yönetimi, ve Getirdiği Sorumluluklar Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK Müsteşar Yardımcısı Kemal KURUSAKIZ Şube Müdürü Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI TEHLİKELİ ATIKLAR (TA)

ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI TEHLİKELİ ATIKLAR (TA) ATIK KATEGORİLERİNE GÖRE ATIK KODLARI Ek-I Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Atık Listesine göre TEHLİKELİ ATIKLAR (TA) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Atık

Detaylı

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KOD:TL.100 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:20.02.2013 REV.NO:01 SAYFA :1/7 1. AMAÇ: Atıkların Çevre ve Orman Bakanlığı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak.

Detaylı

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... TUZLA DÜZCE KEMERBURGAZ ALMANYA GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Lojistiği ve Saha Uygulamaları

Tehlikeli Atıkların Lojistiği ve Saha Uygulamaları Tehlikeli Atıkların Lojistiği ve Saha Uygulamaları Zühtü ÇELENK 1, Tolgahan SARAÇ 2 ve Fatih SALTABAŞ 3 1 Endüstriyel Atık İşletme Şefi İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş., Kömürcüoda Mevkii Karakiraz

Detaylı

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR

TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI TAŞINMASI GEÇİCİ DEPOLANMASI ÇEVRE BEKÇİ İLE DEĞİL, AKIL VE SEVGİ İLE KORUNUR Çevre Mühendisi Behçet KAVDIR 19/09/2014 ATIK İhtiyaç duymadığımız ve uzaklaştırmak

Detaylı

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri 1- Tesis Firma Adı: Adres: Faks: Vergi Kimlik Numarası: Tesis Sahibi: E-posta: 2- Firmada Atık Yönetiminden Sorumlu Kişiye Ait Adı Soyadı: Adres: Faks: E-posta: 3- ATIKLARIN OLUŞTUĞU PROSES VE FAALİYETE

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN

ATIK YÖNETİMİ. Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN ATIK YÖNETİMİ Uz. Dr. Sevinç AKKOYUN 1 1. TIBBİ ATIK a. Enfeksiyöz atık b. Kesici-Delici atık 2. AMBALAJ ATIKLARI 3. EVSEL ATIK 4. TEHLİKELİ ATIK 2 TANIMLAR 3 1. Enfeksiyöz Atıklar: Enfeksiyon yapıcı etkenleri

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Ambalaj Atıklarının ve Katı Atıkların Yönetimi Bilgilendirme Sunumu ŞUBAT - 2008 1. Ambalaj Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması Çalışma Ortakları TAT

Detaylı

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU 1 2017 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER l- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar C- İdareye

Detaylı

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ

KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ KİMYASAL DEPOLAMA ve TEHLİKELİ ATIK İŞLEMLERİ Fakültemizde hasta muayenesi, bilimsel çalışma ve laboratuvar çalışmaları sonucu oluşan, üretilen bazı maddeler tehlikeli ve tıbbi atık olarak nitelendirilmektedir.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer Adem Aköl Sinan Özyavaş Dilek Baytaş Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI

Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI Ek 10 ANKARA ÜNİVERTESİ TIP FAKÜLTESİ İBNİ SİNA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1.ÜNİTENİN ADI : Ankara Üniversitesi

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum

Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Sağlık Kuruluşlarında Tıbbi Atıkların Yönetimi ve Atık Yönetimi Mevzuatı ile Sağlanan Uyum Emine ERCAN ÇUBUKÇU Şube Müdürü Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İÇERİK Sağlık

Detaylı

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V.

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V. Atıkların Karayolunda Taşınması Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) Arzu NURAY Şube Md. V. İçerik Atık Veri Döngüsü Atık Taşıma Genel Esasları ve Mevzuat Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) kullanımı MoTAT- Mobil

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

MODERN TIBBİ ATIK YÖNETİM SİSTEMİ (Toplama, Taşıma,Sterilizasyon Ve Bertaraf )

MODERN TIBBİ ATIK YÖNETİM SİSTEMİ (Toplama, Taşıma,Sterilizasyon Ve Bertaraf ) MODERN TIBBİ ATIK YÖNETİM SİSTEMİ (Toplama, Taşıma,Sterilizasyon Ve Bertaraf ) TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ ERA ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ A.Ş. Cengiz ESMEN İÇERİK Firma

Detaylı

KATI ATIK KARAKTERİZASYONU

KATI ATIK KARAKTERİZASYONU KATI ATIK KARAKTERİZASYONU MEVZUAT KANUN Büyükşehir Belediyesi Kanunu (5216) YÖNETMELİK Atık Yönetimi Yönetmeliği GENELGE 15/10/2007 Tarih ve 2007/10 Sayılı (Katı Atık Karakterizasyonu Analiz Metodu Kitapçığı)

Detaylı

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ 11. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 15-17 Ekim 2015-Bursa BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ A.Nalan FİDAN Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yeşim

Detaylı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İL NÜFUSU: 4.061.074 KİŞİ 2009-2014: 21 İlçe (3,35 milyon kişi) Nisan 2014 itibariyle 30 İlçe ATIK YÖNETİMİNDE YASAL

Detaylı

İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER

İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER İSTAÇ A.Ş. ENERJİ YÖNETİMİ ve PROJELER İÇERİK Katı Atık Depolama Sahalarında Oluşan Çöp Gazından Enerji Üretimi Elektrik Enerjisi Piyasasında Enerji Ticareti Enerji Verimliliği Faaliyetleri İklim Değişikliği

Detaylı

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması

Doküman No: HENF-T06-P01 Revizyon No: 1 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarihi: Sayfa: 1/6. Revizyon Açıklaması ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Yürürlük i: 12.07.2012 Revizyon i: Sayfa: 1/6 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 1.1.1, 1.3, 12.1, 2.1.4, 2.1.6.11/b, 2.1.8.1-2.1.10 KAPSAM: Tüm Birimler

Detaylı

Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması

Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması «Atık Yönetim Uygulaması» Arzu NURAY Şb.Md.V. ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevrimiçi Sistemlerin

Detaylı

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ

ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TIBBİ ATIKLARIN SAĞLIK KURUŞLARINDA DENETİMİ ÖZDEMİR BORAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK UZMANI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇED İZLEME VE ÇEVRE DENETİMİ ŞUBE

Detaylı

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü

Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Ameliyathanelerde Steril Malzemelerin Otomasyonlu Transfer Çözümü Hastanelerde Steril Malzeme Transferi İçin MultiCar MultiCar çok yönlüdür Steril malzeme konteynlarını taşır Steril malzeme sepetlerini

Detaylı

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ. Uz. Biyolog Filiz TAŞ

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ. Uz. Biyolog Filiz TAŞ SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ Uz. Biyolog Filiz TAŞ ÇEVRE MEVZUATI Kanun: 2872sayılı Çevre Kanunu Yönetmelikler: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği

Detaylı

Tuğrul BEYAZIT Dönmez Varil Ltd. Şti. Mesul Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi İş Güvenliği / Tehlikeli Madde Danışmanlığı Uzmanı

Tuğrul BEYAZIT Dönmez Varil Ltd. Şti. Mesul Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi İş Güvenliği / Tehlikeli Madde Danışmanlığı Uzmanı Tuğrul BEYAZIT Dönmez Varil Ltd. Şti. Mesul Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi İş Güvenliği / Tehlikeli Madde Danışmanlığı Uzmanı www.donmezvaril.com http://bnsatik.com/ http://turktainer.net/ DOĞADAKİ MUHTEŞEM

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1.

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.1. T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTANE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI KODU: ENF.PL.15 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:78

Detaylı

2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI. Kimya Müh. MERYEM YILMAZ

2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI. Kimya Müh. MERYEM YILMAZ 2010/17 GENELGESİ VE UYGULAMALARI Kimya Müh. MERYEM YILMAZ İÇERİK 2010/17 TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFINA DAİR GENELGE GENELGE EK:1 GENELGE EK:2 2010 TIBBİ ATIK İL DURUM RAPORU 2010/17 GENELGESİ UYGULAMALARI

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/2883 23/10/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - ODAYERİ TESİSLERİ ODAYERİ DÜZENLİ DEPOLAMA ALANI, GÖKTÜRK KÖYÜ,

Detaylı

İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER

İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER İSTANBUL İÇİN EVSEL KATI ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, BERTARAFI VE GENEL KENT TEMİZLİĞİNE İLİŞKİN MALİYETLER Dr. Cevat YAMAN ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Sunum

Detaylı

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan ya da atılması

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 12.09.2013 0 0 1 / 5 AMAÇ Hastanemizde, çalışan güvenliği ile ilgili risklerin azaltılması için çalışan güvenliği kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına, bunu tesis edecek uygun yöntem ve

Detaylı