Gönül GÜNEŞ Osman BİRGİN Ramazan GÜRBÜZ. Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir GÜRSOY. Gökay AÇIKYILDIZ Zeynep Medine ÖZMEN Mustafa GÜLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gönül GÜNEŞ Osman BİRGİN Ramazan GÜRBÜZ. Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir GÜRSOY. Gökay AÇIKYILDIZ Zeynep Medine ÖZMEN Mustafa GÜLER"

Transkript

1 İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarına Üniversitelerde Sunulan Öğrenme Fırsatlarının Öğretmen Adaylarının Görüşleri Bağlamında İncelenmesi: Türkiye Örneği Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir GÜRSOY Gökay AÇIKYILDIZ Zeynep Medine ÖZMEN Mustafa GÜLER Gönül GÜNEŞ Osman BİRGİN Ramazan GÜRBÜZ Bu çalış a TUBİTAK 3K8 5 nolu proje tarafı da destekle ektedir.

2 Giriş Öğretmenlik mesleğinin en temel bileşeni öğretme bilgisidir. Öğretme bilgisi ise alan bilgisi, pedagoji bilgisi, pedagojik alan bilgisi, müfredat bilgisi gibi bilgi türlerinin özel bir birleşimidir. Bu bilgi türleri ve ilişkili becerilerle ile ilgili temel alt yapı ise hizmet öncesi öğretmen eğitiminde verilmektedir. Dolayısıyla öğretmen eğitiminde nitelik bu bilgi ve becerilerin hizmet önce eğitimde ne kadar etkili verildiği ile yakından ilişkilidir. Bu bağlamda öğretmen adaylarının eğitim fakültelerinde kazandığı ve deneyim ettiği öğrenme fırsatlarına ilişkin görüşlerinin ortaya konması; Öğretmen eğitimi programının temel paydaşlarından biri açısından kendini görmesi Programa ilişkin varsa eksikliklerin tespit edilmesi ve giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılmasına zemin oluşturması açısından oldukça önemlidir.

3 Giriş Literatür incelendiğinde belli bir program (ilköğretim matematik öğretmenliği) kapsamında, geniş bir örneklemde öğretmen adaylarının öğretmen eğitimi programları hakkında görüşlerini ortaya koyan ve bunu bölgeler arasında veya diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak ele alan bir çalışmaya rastlanılmamıştır.

4 Giriş Öğretmenlerin sahip olduğu öğretme bilgisi ve matematik hakkındaki inanışları öğrencilerin matematik başarılarına etki etmektedir (Baumert ve diğ., 2010; Hill, Rowan ve Ball, 2005). Matematik öğretmeni adaylarının sahip oldukları bilgi, inanışlar ve öğretmen adaylarına sunulan tüm öğrenme fırsatları eğitim gördükleri öğretmen yetiştirme programının başarısının bir göstergesi olarak düşünülebilir (Tatto ve diğ., 2008).

5 Giriş Son zamanlarda ulusal veya uluslararası boyutta yürütülen birçok proje öğretmen eğitimi üzerine odaklanmıştır; Learning Mathematics for Teaching Project (LMT)-öğretmenlerin matematik öğretme bilgileri Mathematics Teaching in 21st Century (MT-21) öğretmen adaylarının matematik öğretme bilgisi ve matematik hakkındaki inanışları Cognitive Activation in the Classroom (COACTIV) öğretmenlerin öğretme bilgisi Knowledge of Algebra for Teaching (KAT ) öğretmen ve öğretmen adaylarının cebir öğretme bilgileri Teacher Education and Development Study in Mathematics (TEDS-M) öğretmen ve öğretmen adaylarının bilgi, inanç ve deneyimledikleri öğrenme fırsatları

6 Araştırmanın Amacı Bu çalışmada Türkiye de farklı üniversitelerde öğrenim gören ilköğretim matematik öğretmeni adaylarına sunulan öğrenme fırsatlarının öğretmen adaylarının görüşleri doğrultusunda incelenmesi ve üniversitelerin yer aldığı bölgelerin gelişmişlik düzeyine göre öğretmen adaylarının görüşlerinde nasıl farklılaşma olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.

7 Yöntem Alan taraması (survey) yönteminin kullanıldığı bu araştırma betimsel niteliktedir.

8 Evren ve Örneklem Türkiye deki eğitim fakültelerinin ilköğretim matematik öğretmenliği son sınıf öğrencileri bu çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, Türkiye de farklı bölgelerde yer alan 21 üniversitede ilköğretim matematik öğretmenliği programında okuyan 1386 öğretmen adayı oluşturmaktadır.

9 Örneklemin Belirlenmesi Örneklemde yer alan bu üniversiteler nüfus, kültürel yapı ve illerin gelişmişlik durumu gibi kriterler göz önünde bulundurularak oluşturulan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) Düzey 1 seviyesinde yer alan 12 bölge (TR1, TR2,, TR9, TRA, TRB, TRC) dikkate alınarak belirlenmiştir.

10 Örneklem İBBS-Düzey 1 (12 Bölge) Düzey 1 Kodlar Üniversite Sayısı Katılımcı Sayısı Cinsiyet (K/E) İstanbul TR /9 Batı Marmara TR /29 Ege TR /50 Doğu Marmara TR /4 Batı Anadolu TR /6 Akdeniz TR /33 Orta Anadolu TR /58 Batı Karadeniz TR /12 Doğu Karadeniz TR /65 Kuzeydoğu Anadolu TRA /75 Ortadoğu Anadolu TRB /28 Güneydoğu Anadolu TRC /43 Toplam /412

11 Veri Toplama Araçları Çalışmanın verileri 1. Üniversite düzeyinde matematik 2. Okul düzeyi matematik 3. Matematik eğitimi/pedagojisi 4. Genel eğitim/pedagoji 5. Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatlarına yönelik olmak üzere 5 farklı ölçek ile toplanmıştır. Bu ölçeklerle öğretmen adaylarının ilgili alanlardaki öğrenme deneyimleri sorgulanmıştır.

12 1. Üniversite düzeyinde matematik öğrenme fırsatları 19 maddeden oluşmaktadır. Bu formda öğretmen adaylarına önemli bazı ders ve konu adları [Analitik Geometri (örn. doğru denklemleri, eğriler, konikler), Topoloji, Lineer Cebir (örn. vektör uzayı, matrisleri boyut, öz değer, öz vektörler),.. gibi] verilmiş olup, aldıkları eğitim süresince bu dersleri işleyip işlemediklerini belirtmeleri istenmiştir. Her madde için İşledik ve İşlemedik şeklinde iki seçenek sunulmuştur.

13 2. Okul düzeyi matematik öğrenme fırsatları 7 maddeden oluşmaktadır. Bu formda öğretmen adaylarının daha önceki öğrenim hayatları süresince deneyim etmiş oldukları ve öğretmen olarak hitap edecekleri kitleye öğretmekle yükümlü oldukları konuları (Ölçme, Bağıntı ve Fonksiyon, Denklemler, Veri Temsili, gibi), daha derin ve geniş bir perspektifle öğretmen eğitimi programı kapsamında alıp almadıkları sorgulanmaktadır. Her madde için İşledik ve İşlemedik şeklinde iki seçenek sunulmuştur.

14 3. Matematik eğitimi/pedagojisi öğrenme fırsatları 8 maddeden oluşmaktadır. Bu form ile matematik öğretme bilgisinin alanı öğretme boyutuna ilişkin bazı temel bilgi ve becerilerin öğretmen adaylarına kazandırılmasına yönelik derslerin [Matematiğin Temelleri (örn. Matematik felsefesi, matematik epistemolojisi, matematik tarihi), Matematik Öğretimi Uygulamaları, Matematik Öğretim Programı, gibi], öğretmen eğitimi programı içerisinde sunulup sunulmadığı sorgulanmıştır. Her madde için İşledik ve İşlemedik şeklinde iki seçenek sunulmuştur.

15 4. Genel eğitim/pedagoji dersleri(konuları) öğrenme fırsatları 8 madde içermektedir. Bu formda yer alan maddeler ile öğretmen adaylarının genel pedagoji derslerine ilişkin öğretmen eğitimi programında deneyimledikleri öğrenme fırsatlarına ilişkin algıları sorgulanmıştır. Bu amaçla önemli bazı genel pedagoji derslerini (Eğitim Tarihi ve Eğitim Sistemleri, Eğitim Felsefesi, Eğitim Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, gibi) işleyip işlemediklerini belirtmeleri istenmiştir. Her madde için İşledik ve İşlemedik şeklinde iki seçenek sunulmuştur.

16 5. Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatları 8 maddeden oluşmaktadır. Öğretmen adaylarından okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerinde formda verilen durumları (örn. Fakültedeki derslerinizde öğrendiğiniz özel öğretim yöntemlerini uygulama; Kullandığınız öğretim yöntemlerinin sonucunda öğrencilerin kazanımlarıyla ilgili veri toplama ve analiz etme) ne sıklıkla yapma imkanına sahip olduklarını sorgulanmıştır. Her madde için Hiç, Nadiren, Ara sıra ve Sıklıkla cevap seçeneklerinden birini işaretleyerek belirtmeleri istenmiştir.

17 Veri Toplama Araçları Uluslararası karşılaştırmalı çalışmaların (Martin, Gregory vestemler, 2000-TIMSS 1999 Teknik Raporu; Olson, Martin ve Mullis, TIMSS 2007 Teknik Raporu;OECD, 2009-PISA 2009 Teknik Raporu) dil geçerliliğinin sağlanmasına ilişkin önerileri dikkate alınarak; çoklu tercüme (matematik eğitimi alan uzmanı, İngiliz dili ve edebiyatı uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı) ve çoklu düzeltme (ilgili uzmanlar ve araştırma ekibi) yoluyla formların Türkçe ye uyarlaması yapılmıştır.

18 Verilerin Analizi 1, 2, 3 ve 4 numaralı formlarda öğretmen adayının verdiği işledik cevabı 1 ve işlemedik cevabı ise 0 ile puanlanmıştır. Belli bir boyutta öğretmen adayının tüm maddelere verdiği cevaplara ait toplam puan, o öğretmen adayının ilgili ölçekteki puanı olarak ifade edilmiştir. Örneklendirmek gerekirse; üniversite düzeyinde matematik öğrenme fırsatları 19 maddeden oluşmaktadır. Bir öğretmen adayı bu formdaki maddelerin 15 ine işledik, 4 üne ise işlemedik şeklinde cevap vermiş olsun. Bu öğretmen adayının üniversite düzeyi matematik öğrenme fırsatları formundan elde ettiği puan 15 olarak kabul edilmiştir. Bir üniversitedeki katılımcı öğretmen adaylarının belli bir formdan elde ettikleri puanların aritmetik ortalaması, o üniversitenin ilgili boyuttaki puanı olarak ifade edilmiştir. Daha sonra bu puanlar yüzdeye dönüştürülerek kolayca karşılaştırılabilir bir hale getirilmiştir. Örneklendirmek gerekirse bir üniversite ki öğrencilerin üniversite düzeyi matematik öğrenme fırsatları için elde ettiği puanların aritmetik ortalaması 12,62 olsun. Üniversite düzeyinde matematik öğrenme fırsatları formu 19 maddeden oluştuğundan bu ortalama (12,62/19= 0,66) % 66 şeklinde yüzdelik olarak ifade edilmiştir. Belli bir boyut için bir bölgeye ait puan o bölgedeki üniversitelerde yer alan öğretmen adaylarının aldıkları puanların aritmetik ortalaması olup bu değerde yüzde olarak ifade edilmiştir. Belli bir boyutta Türkiye geneline ait puan ise 21 üniversitenden toplam 1386 öğretmen adayının aldıkları puanların aritmetik ortalaması hesaplanarak belirlenmiş ve yine yüzdelik bir değer olarak gösterilmiştir.

19 Verilerin Analizi 5 numaralı formda (Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatları) her bir madde için öğretmen adaylarının Hiç cevabı 1, Nadiren cevabı 2, Ara sıra cevabı 3 ve Sıklıkla cevabı 4 ile puanlanmıştır.

20 Verilerin Analizi Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programından yararlanılmıştır. Öğretmen adaylarına sunulan öğrenme fırsatlarının İBBS bölgelerine göre nasıl farklılaştığının incelenmesi için One-Way ANOVA testi yapılmıştır.

21 3. BULGULAR 3.1. Bölgelerin Üniversite Düzeyi Matematik Öğrenme Fırsatlarının Karşılaştırılmasına Yönelik Bulgular Öğrencilerin üniversite düzeyinde matematik öğrenme fırsatları bileşenine ilişkin cevaplarının bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla One-Way Anova testi yapılmıştır.

22 Tablo 1: Üniversite Düzeyinde Matematik Öğrenme Fırsatları Bileşeni için Anova Analizi Sonuçları Kaynak Gruplar arası Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması 511, ,472 Grup içi 5432, ,954 F sig 11,754,000 Anlamlı Farklılık TR1-TR2, TR1- TR3, TR1- TR5, TR1- TR6, TR1- TR7, TR1- TR9, TR1- TRA, TR1- TRC, TR2- TRB, TR3- TR7, TR3- TR8, TR3- TRB, TR4- TRB, TR5- TRB, TR6- TRB, TR7- TRA, TR7- TRB, TR8- TR9, TR8- TRA, TR9- TRB, TRA- TRB, TRB- TRC Yapılan analiz sonucu üniversite düzeyinde matematik öğrenme fırsatları bileşenine göre bölgeler arasında anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür (F 11, 1374 = 11,754, p =,000 <,05).

23 Anlamlı farklılık görülen grupları aşağıdaki gibi şematize edebiliriz: Üniversite düzeyi matematik öğrenme fırsatları bileşeni açısından çok belirgin olmamakla birlikte en fazla TR3 (Ege) bölgesi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu bileşen için en fazla TRB (Ortadoğu Anadolu) ve TR1 (İstanbul) bölgeleri aleyhine anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.

24 3.2. Bölgelerin Okul-Düzeyi Matematik Öğrenme Fırsatlarının Karşılaştırılmasına Yönelik Bulgular Öğrencilerin okul-düzeyi matematik öğrenme fırsatları bileşenine ilişkin cevaplarının bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla One-Way Anova testi yapılmıştır.

25 Tablo 2: Okul-Düzeyi Matematik Öğrenme Fırsatları Bileşeni için Anova Analizi Sonuçları Kaynak Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F sig Anlamlı Farklılık Gruplar arası 62, ,717 4,066,000 Grup *Koyu içi ile belirtilen 1932,155 ifadeler 1374 farklılığın hangi 1,406 grup lehine olduğunu göstermektedir. TR1-TR2, TR1- TR5, TR1- TR6, TR1- TR7, TR2- TR9, TR2- TRB, Yapılan analiz sonucu okul-düzeyi matematik öğrenme fırsatları bileşenine göre bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür (F 11, 1374 = 4,066, p =,000 <,05).

26 Şekil incelendiğinde en fazla lehine farklılık bulunan düzey ise TR2 (Batı Marmara) dir. En çok diğer düzeyler ile TR1 (İstanbul) düzeyi aleyhine anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

27 3.3. Bölgelerin Matematik Eğitimi/Pedagojisi Öğrenme Fırsatlarının Karşılaştırılmasına Yönelik Bulgular Öğrencilerin matematik eğitimi/pedagojisi öğrenme fırsatları bileşenine ilişkin cevaplarının bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla One-Way Anova testi yapılmıştır.

28 Tablo 3: Matematik Eğitimi/Pedagojisi Öğrenme Fırsatları Bileşeni için Anova Analizi Sonuçları Kaynak Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F sig Anlamlı Farklılık Gruplar arası 583, ,089 Grup içi 5678, ,133 12,847,000 TR1-TRC, TR2-TRA, TR2-TRC, TR3-TR5, TR3-TR9, TR3-TRA, TR3-TRB, TR3-TRC, TR4-TRA, TR4-TRC, TR5-TR7, TR6-TR7, TR6-TRC, TR7-TR9, TR7-TRA, TR7-TRB, TR7-TRC, TR8-TRC, TR9-TRC Yapılan analiz sonucu matematik eğitimi/pedagojisi öğrenme fırsatları bileşenine göre düzeyler arasında anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür (F 11, 1374 = 12,847, p =,000 <,05).

29 Şekil incelendiğinde en fazla TR3 (Ege) ve TR7 (Orta Anadolu) lehine farklılıklar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda en çok diğer düzeyler ile TRC (Güneydoğu Anadolu) düzeyi aleyhine anlamlı farklılıklar görülmektedir. Bunu TRA (Kuzeydoğu Anadolu) düzeyi takip etmektedir. Bu farklılıklar da TRA aleyhine olmaktadır.

30 3.4. Genel eğitim/pedagoji dersleri(konuları) öğrenme fırsatlarına ilişkin Anova Sonuçları Öğretmen adaylarının genel eğitim/pedagoji dersleri(konuları) öğrenme fırsatlarına ilişkin düşüncelerinin bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla One-Way Anova analizi yapılmıştır.

31 Tablo 4: Genel eğitim/pedagoji dersleri (konuları) öğrenme fırsatlarına ilişkin Anova Sonuçları Kaynak Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması Gruplar arası 148, ,489 Grup içi 2626, ,911 F sig 7,057,000 Anlamlı Farklılık TR1-TR7, TR1-TR8, TR2-TR8, TR3-TR8, TR4-TR8, TR5-TR8, TR6-TR8, TR7-TR9, TR7-TRA, TR7-TRC, TR8-TR9, TR8-TRA, TR8-TRB, TR8-TRC Yapılan analiz sonucunda öğretmen adaylarının genel eğitim/pedagoji dersleri (konuları) öğrenme fırsatlarına ilişkin düşüncelerinin bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür (F 11, 1374 = 7,009 p=,000<,05).

32 Tablo incelendiğinde en fazla TR8 (Batı Karadeniz) lehine farklılığın olduğu görülmektedir. TR8 düzeyini TR7 (Orta Anadolu) düzeyi takip etmektedir. Tablodan da görüldüğü gibi aleyhine farklılık olarak öne çıkan bir düzey ise bulunmamaktadır.

33 3.6. Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatlarına ilişkin Anova Sonuçları Öğretmen adaylarının okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması deneyimlerine yönelik düşüncelerinin bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla One-Way Anova analizi yapılmıştır.

34 Tablo 5. Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatlarına ilişkin Anova Sonuçları Kaynak Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması Gruplar arası 3487, ,045 Grup içi 46968, ,184 Yapılan analiz sonucunda öğretmen adaylarının okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması deneyimlerine yönelik düşünceleri bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür (F 11, 1374 = 9,275 p=,000<,05). F sig 9,275,000 Anlamlı Farklılık TR1-TR2, TR1-TR3, TR1-TR8, TR1-TRA, TR1-TRB, TR1-TRC, TR2-TR7, TR3-TR7, TR3-TR9, TR6-TR8, TR6-TRA, TR6-TRC, TR7-TR8, TR7-TRA, TR7-TRB, TR7-TRC, TR8-TR9, TR9-TRA, TR9-TRB, TR9-TRC

35 Tablo incelendiğinde TR1 (İstanbul) ve TR7 (Orta Anadolu) düzeyleri lehine farklılık çıktığı görülmektedir. Bununla birlikte en fazla TR8 (Batı Karadeniz), TRA (Kuzeydoğu Anadolu) ve TRC (Güneydoğu Anadolu) düzeyleri aleyhine farklılıklar ortaya çıkmıştır.

36 Sonuçlar Araştırma sonucunda, tüm ölçeklerde bölgelerin gelişmişlik düzeyine göre öğretmen adaylarının görüşlerinin anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca ortaya çıkan farklılaşmaların belirli bölgelerde yoğunlaştığı görülmüştür. Üniversite düzeyi matematik öğrenme fırsatları bileşeni açısından en fazla TR3 (Ege) bölgesi lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

37 Sonuçlar Okul düzeyi matematik öğrenme fırsatları bakımından incelendiğinde en fazla öğrenme fırsatı sunan bölge TR2 (Batı Marmara) bölgesi olmuştur. Bölgeler arası farklılaşma, matematik eğitimi/pedagojisi öğrenme fırsatları açısından en fazla TR3 (Ege) ve TR7 (Orta Anadolu) bölgeleri lehine yoğunlaşmıştır.

38 Sonuçlar Genel eğitim/pedagoji öğrenme fırsatları açısından TR8 (Batı Karadeniz) ve TR7 (Orta Anadolu) bölgelerinin olumlu yönde öne çıktığı belirlenmiştir. Son olarak okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması açısından farklılığın lehine yoğunlaştığı bölgeler TR1 (İstanbul) ve TR7 (Orta Anadolu)dir.

39 Sonuçlar Bütün fırsatlar göz önünde bulundurulduğunda bölgeler arası en az farklılaşmanın okul düzeyi öğrenme fırsatları ve genel eğitim/pedagoji öğrenme fırsatlarında ortaya çıkmıştır. Bölgeler arasında en fazla farklılaşma ise Üniversite düzeyi matematik öğrenme, matematik eğitimi öğrenme fırsatları ve okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması öğrenme fırsatlarında ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte en fazla TR7 (Orta Anadolu) ve TR3 (Ege) bölgeleri lehine farklılık görülmüşken, En fazla aleyhine farklılık çıkan bölgeler ise TR1 (İstanbul), TRA (Kuzeydoğu Anadolu) ve TRC (Güneydoğu Anadolu) bölgeleridir.

40 Öneriler İleride bu farklılaşmanın meydana gelmesine neden olan faktörlerin belirlenmesine yönelik nitel çalışmalar yapılabilir. Ayrıca öğretmen adaylarına daha fazla/az öğrenme fırsatı sunulmasının, öğretmen adaylarının ileriki yaşantılarına nasıl bir etkisi olduğunu araştırmaya yönelik yapılacak çalışmalar ile bu fırsatların gerçek yaşantılar ile ilişkisi incelenebilir.

41 Teşekkürler

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Eğitim ve Bilim. Cilt 43 (2018) Sayı

Eğitim ve Bilim. Cilt 43 (2018) Sayı Eğitim ve Bilim Cilt 43 (2018) Sayı 193 289-315 İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematik Hakkındaki İnançlarının Ulusal Düzeyde Karşılaştırılması * Derya Çelik 1, Zeynep Medine Özmen 2, Serhat

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK

Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK Yrd. Doç. Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 1 Dr. Halil Evren ŞENTÜRK 20.10.2017 Başlarken Öğrenme İklimi Örgüt kültürünün eğitim kurumlarına yansımasıdır Okul iklimi; etkili okul kavramları ile ilişkilendirilir

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Onur ÖZKOPARAN MEB Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi, Amasya ozkoparanonur@hotmail.com

Detaylı

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme

Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Öğretmenlerin Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma Konusundaki Yeterlilik Algılarına İlişkin Bir Değerlendirme Fatma Kübra ÇELEN & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Fakültesi 2 Giriş Dünyadaki hızlı

Detaylı

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Mart 2017 Cilt:25 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi xii-xxi Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Lütfi İNCİKABI, Samet KORKMAZ, Perihan AYANOĞLU,

Detaylı

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları PISA ARAŞTIRMALARI ve TÜRKİYE Yrd. Doç. Dr. Ergül Demir Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ankara, 21 Kasım 2015 1 PISA Nedir? Uluslararası eğitim

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) 179 ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) ANALYSIS OF THE ATTITUDES OF TEACHER CANDIDATES TOWARDS TEACHING PROFESSION

Detaylı

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr *TIMSS-Trends in International

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİK OKURYAZARLIĞI ÖZYETERLİK DÜZEYLERİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİK OKURYAZARLIĞI ÖZYETERLİK DÜZEYLERİ MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MATEMATİK OKURYAZARLIĞI ÖZYETERLİK DÜZEYLERİ Doç. Dr. Kürşat Yenilmez Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi kyenilmez@ogu.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Melih Turğut Eskişehir

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN KİŞİLERARASI ÖZYETERLİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ AN INVESTIGATION OF SCIENCE TEACHERS INTERPERSONAL SELF-EFFICACY BELIEFS IN TERMS OF SOME VARIABLES

Detaylı

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE MESLEK BİLGİSİ BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU ve Prof. Dr. Durmuş Ali ÖZÇELİK Eğitim, geçerli öğrenmeleri oluşturma

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının E-içerik Geliştirme Becerileri ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının E-içerik Geliştirme Becerileri ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının E-içerik Geliştirme Becerileri ve Akademik Başarı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Mehmet Kokoç, Fatih Erdoğdu 1, Ünal Çakıroğlu Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ. Rapor Yazım Esasları

EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ. Rapor Yazım Esasları Ek-1 EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE YENİLİKÇİLİK ÖDÜLLERİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖDÜL SÜRECİ Raporun Biçimsel Düzeni Rapor Yazım Esasları Times New Roman, 11 punto, 1,15 satır aralığı kullanılacaktır. Paragraf

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÖĞRETME BİLGİLERİNİN, İNANIŞLARININ VE ÖĞRENME

Detaylı

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ

MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN ÖZ-YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ Derya Özlem YAZLIK 1 İbrahim ÇETİN Ahmet ERDOĞAN 3 1 Kilis Üniversitesi, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi

Detaylı

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ

PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu Lisesi, GİRESUN Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Kasım 2013 Cilt:2 Sayı:4 Makale No:25 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Kasım 2013 Cilt:2 Sayı:4 Makale No:25 ISSN: ÖĞRETMEN ADAYLARININ WEB TABANLI ÖĞRETİME YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Durmuş Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Bölümü adurmus@mevlana.edu.tr

Detaylı

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ 2. Alt Probleme Ait Bulgular Son beş yılın verileri incelenmiş ve gerekli matematiksel işlemler yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME () SINAVLARI

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ LİNEER DENKLEM SİSTEMLERİ KONUSUNDAKİ TEMSİL DÖNÜŞÜM BAŞARILARI Deniz KARDEŞ Emin AYDIN Ali DELİCE Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları

Detaylı

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UYAR - Hakan SUNAY yuyar@ankara.edu.tr- hsunay@ankara.edu.tr

Detaylı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı 1.9 Hanehalklarında Bilişim Teknolojileri Kullanımı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, 2011 yılında Türkiye genelinde internete erişim imkânı olan hanehalkı oranı %42,9

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ KURULUŞ: 1997

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ KURULUŞ: 1997 ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ KURULUŞ: 1997 OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ A.D. SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ A.D. SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİ A.D. 1 / 2 / 3 / 4 5 / 6 / İlköğretim Bölümü

Detaylı

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Ramazan YİRCİ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uğur ÖZALP Millî

Detaylı

Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı

Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı 920 Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı Nazan Doğruer, Eastern Mediterranean University, Famagusta, North Cyprus, nazan.dogruer@emu.edu.tr İpek Meneviş, Eastern Mediterranean University, Famagusta,

Detaylı

Matematik Felsefesi (121) (1.Şube) (318) 08:30-09:20. Gabil Adilov Ali Özkaya Öğretim Teknolojileri Materyal Tasarımı (1.Şube) (318) Ali Özkaya

Matematik Felsefesi (121) (1.Şube) (318) 08:30-09:20. Gabil Adilov Ali Özkaya Öğretim Teknolojileri Materyal Tasarımı (1.Şube) (318) Ali Özkaya İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI Pazartesi/1.SINIF Pazartesi/2.SINIF Pazartesi/3.SINIF Pazartesi/4.SINIF Matematik Felsefesi (121)

Detaylı

İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ, FEN BİLGİSİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ, FEN BİLGİSİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 3, Sayı 6, 2007, ss. 203 220. İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ, FEN BİLGİSİ VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNE YÖNELİK TUTUMLARI Yrd.Doç. Dr. Mustafa

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin

Detaylı

M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI. Dr.

M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI. Dr. M.Ü Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı : 7 Sayfa : 51-60 ÖĞRETMEN ADAYLARININ BĠLGĠSAYAR TUTUMLARI GĠRĠġ Problem Dr. Levent Deniz 1 Bilgisayarlar günlük yaşantı içinde yer

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmenliği Evrak Tarih ve Sayısı: 16/01/2019-E.1248 Lisans - I.Öğretim Genel Toplam Ders Adedi : -950 T : -1684,5 U : -553 Kredi : -1963 ECTS : -2189 T + U : -2237,5 1. Yarıyıl 2.

Detaylı

Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi)

Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi) Parametrik İstatistiksel Yöntemler (t testi ve F testi) Dr. Seher Yalçın 27.12.2016 1 İstatistiksel testler parametrik ve parametrik olmayan testler olmak üzere iki gruba ayrılır. Parametrik testler, ilgilenen

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ Mehmet Akif YÜCEKAYA*, Mehmet GÜLLÜ* 1 İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü* İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU. 4. ve 8. SINIFLAR.

TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU. 4. ve 8. SINIFLAR. TIMSS ULUSLARARASI MATEMATİK VE FEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI TIMSS 2015 ULUSAL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ ÖN RAPORU 4. ve 8. SINIFLAR Hazırlayanlar Muhsin POLAT Emre GÖNEN Burcu PARLAK Ahmet YILDIRIM Barış

Detaylı

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Hizmet İçi Eğitim İhtiyaçlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (*)

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Hizmet İçi Eğitim İhtiyaçlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (*) Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2014 18 (2): 157-170 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin Hizmet İçi Eğitim İhtiyaçlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (*) Fatih VEYİS

Detaylı

Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Sosyal Bilgiler Öğretim Programındaki Öğrenme Alanlarına İlişkin Özyeterlik Düzeylerinin İncelenmesi

Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Sosyal Bilgiler Öğretim Programındaki Öğrenme Alanlarına İlişkin Özyeterlik Düzeylerinin İncelenmesi Gaziantep University Journal of Social Sciences (http://jss.gantep.edu.tr) 2013 12(3):545-565 ISSN: 1303-0094 Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Sosyal Bilgiler Öğretim Programındaki Öğrenme Alanlarına

Detaylı

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 21 Aralık 2011 Bölümü Bu çalışma, Bologna Bilgi paketinin hazırlanma sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünün

Detaylı

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkek nüfus için, doğuşta beklenen yaşam süreleri 2000-2009 yılları arasında incelendiğinde 2000 yılında 68,1 yıl olan beklenen yaşam süresi 2001-2007

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. Edirne Bölge Müdürlüğü

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. Edirne Bölge Müdürlüğü Cinsiyete göre çocuk nüfusu, 214 9.. Türkiye nüfusunun %29,4 ünü çocuk nüfusu oluşturmaktadır. 8.. 77 695 94 7.. 6.. 5.. 4.. 3.. 2.. 1.. 22 838 482 (%29,4) 11 725 257 (%15,1) 11 113 225 (%14,3) Türkiye

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ, CİNSİYET ÖĞRENME STİLİ İLİŞKİSİ VE ÖĞRENME STİLİNE GÖRE AKADEMİK BAŞARI 1

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ, CİNSİYET ÖĞRENME STİLİ İLİŞKİSİ VE ÖĞRENME STİLİNE GÖRE AKADEMİK BAŞARI 1 Mayıs 2011 Cilt:19 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 379-386 FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME STİLLERİ, CİNSİYET ÖĞRENME STİLİ İLİŞKİSİ VE ÖĞRENME STİLİNE GÖRE AKADEMİK BAŞARI 1 Hüseyin Hüsnü BAHAR

Detaylı

Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi**

Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi** Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi** Düşünme; duyum ve izlenimlerden, tasarımlardan ayrı olarak aklın bağımsız ve kendine

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri

Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri Bir Üniversite Hastanesinin Yoğun Bakım Ünitesi Hemşirelerinde Yaşam Kalitesi, İş Kazaları ve Vardiyalı Çalışmanın Etkileri Didem Yüzügüllü, Necdet Aytaç, Muhsin Akbaba Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı

Detaylı

OKUL DENEYİMİ UYGULAMA SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

OKUL DENEYİMİ UYGULAMA SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 OKUL DENEYİMİ UYGULAMA SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Melih TURGUT a, Süha YILMAZ b, Ali Rıza FİRUZAN c ÖZET Bu çalışmanın amacı Fakülte-Uygulama okulu işbirliği modeli içerisinde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN Öğrenim Durumu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora- 2005-2011 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve

Detaylı

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Nasıl Olmalı? Durum ve Çözüm Önerileri Prof.Dr. R. Nükhet Demirtaşlı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Bölümü E-posta: ndemirtasli@ankara.edu.tr

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Temel olarak bir bilgisayar, çeşitli donanım parçalarını bir araya getirip uygun bir çalışma platformunu

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK Hazırlayan İsim Soyisim Öğrenci

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Eğitim Süreci Hakkındaki Felsefi Tercihleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları

İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Eğitim Süreci Hakkındaki Felsefi Tercihleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları 338 İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Eğitim Süreci Hakkındaki Felsefi Tercihleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Dilek ÇAĞIRGAN GÜLTEN, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme

Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünmeye Bakışlarıyla İlgili Bir Değerlendirme Buket TAŞKIN & Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli

Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDA MÜZİK EĞİTİMİ ALAN ÖĞRETMEN ADAYLARININ, MÜZİKAL

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI : BULDAN ÖRNEĞİ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI : BULDAN ÖRNEĞİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVREYE YÖNELİK TUTUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI : BULDAN ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Kutret GEZER, Yard. Doç. Dr. Hulusi ÇOKADAR, Dr. Sacit KÖSE, Araş. Gör. Kadir BİLEN PAÜ Eğitim Fakültesi

Detaylı

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK 24.3.215 TÜRKİYE DE BİYOLOJİ EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARA YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI İÇERİK Biyoloji Eğitimi ŞEYDA GÜL Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fak. Biyoloji Eği t i m i MUSTAFA

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

Asuman Seda Saracaloğlu Accepted: July 2011. Fevzi Dursun Series : 1C

Asuman Seda Saracaloğlu Accepted: July 2011. Fevzi Dursun Series : 1C ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2011, Volume: 6, Number: 3, Article Number: 1C0444 EDUCATION SCIENCES Received: March 2011 Asuman Seda Saracaloğlu Accepted: July 2011 Fevzi Dursun

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ (Not: Tez konuları listesi 25 yeni tez konusu da ilave edilerek güncellenmiştir.) 1. Öğretmen yetiştirme sisteminde mevcut durum analizi

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

GİRİŞ. Eğitsel Tanım. Eğitsel Tanım Dünyadaki Engelli İstatistikleri

GİRİŞ. Eğitsel Tanım. Eğitsel Tanım Dünyadaki Engelli İstatistikleri .6.16 TÜRKİYE VE DÜNYADA GÖRME ENGELLİLERE FEN ÖĞRETİMİNE YÖNELİK YAPILAN ARAŞTIRMALARIN İÇERİK ANALİZİ Mustafa SÖZBİLİR, Şeyda GÜL, Fatih YAZICI, S. Levent ZORLUOĞLU, Aydın KIZILASLAN, Betül OKCU, Gülşah

Detaylı

PROJE TABANLI ÖĞRENMEDE ÇOKLU ZEKÂ YAKLAŞIMININ MATEMATİK ÖĞRENME BAŞARISINA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

PROJE TABANLI ÖĞRENMEDE ÇOKLU ZEKÂ YAKLAŞIMININ MATEMATİK ÖĞRENME BAŞARISINA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI PROJE TABANLI ÖĞRENMEDE ÇOKLU ZEKÂ YAKLAŞIMININ MATEMATİK ÖĞRENME BAŞARISINA VE MATEMATİĞE KARŞI TUTUMA ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mesut TABUK1 Ahmet Şükrü ÖZDEMİR2 Özet Matematik, diğer soyut bilimler

Detaylı

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Uluslararası Durum Belirleme Çalışmaları Kapsamında TürkiyeT rkiye nin Dikkate Alması Gereken Sonuçlar Prof.Dr.Giray.Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkiye nin Katıld

Detaylı

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 307

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /  307 2.9 Bölgesel Düzeyde Seçilmiş Özet Göstergeler Bu bölümde gerek İBBS Düzey-2, gerekse İBBS Düzey-3 e göre seçilmiş olan özet göstergeleri çok daha yalın bir şekilde yorumlayabilmek üzere, sınıf sayısı

Detaylı

774 International Conference on New Trends in Education and Their Implications 11-13 November, 2010 Antalya-Turkey ISBN: 978 605 364 104 9

774 International Conference on New Trends in Education and Their Implications 11-13 November, 2010 Antalya-Turkey ISBN: 978 605 364 104 9 Özet 774 Farklı Programlardaki Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik larının Çeşitli Değişkenler Açısından Karşılaştırılması: Rize Üniversitesi Örneği Fatih Camadan, Rize Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi

Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi Cilt:7 Sayı:2 Yıl:2010 Beden eğitimi öğretmen adaylarının okul deneyimi dersine yönelik tutumlarının incelenmesi Hüseyin Ünlü 1 Bendü Güven Karahan 2 Özet Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmen

Detaylı

Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları

Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Matematik MATH 103 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ 1 (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ)

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ 1 (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ) İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİK ALGILARININ İNCELENMESİ 1 (ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ) H. Hüseyin TAŞAR 2 ÖZET Araştırmanın amacı: İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin

Detaylı

Stil ve algısal alt bileşeni olan biçem, bireyin imzası gibidir. Bu nedenle genelde değişmez bir özellik içerir.

Stil ve algısal alt bileşeni olan biçem, bireyin imzası gibidir. Bu nedenle genelde değişmez bir özellik içerir. Sorun Stil ve algısal alt bileşeni olan biçem, bireyin imzası gibidir. Bu nedenle genelde değişmez bir özellik içerir. Eğer bireylerin stillerinin ne olduğu belirlenirse, bu bireylerin nasıl öğrenebileceği

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stillerinin Akademik Başarı ve Matematiğe Yönelik Tutumları Açısından İncelenmesi

İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stillerinin Akademik Başarı ve Matematiğe Yönelik Tutumları Açısından İncelenmesi İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stillerinin Akademik Başarı ve Matematiğe Yönelik Tutumları Açısından İncelenmesi Samet GÜNDÜZ H. Coşkun Çelik Bilimin Işığında Eğitimsel Liderlik Konferansı

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 14.02.2013 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyon Karar No: 311 Sağlık Bilimleri Fakültesi Fakülte Kurulu nun Odyoloji Bölümü nün adının Odyoloji ve Dil Konuşma Bozuklukları Bölümü olarak değiştirilmesi

Detaylı

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ 4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Zafer ÇAKMAK, Cengiz TAŞKIRAN, Birol BULUT Giriş Yöntem Bulgular Tartışma, Sonuç ve Öneriler

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BAYBURT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ)

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BAYBURT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ) SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BAYBURT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ) Öğr. Gör. Yusuf Ergen Bayburt Üniversitesi Bayburt Eğitim

Detaylı

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor Amaç Aşamalar Örneklem Analizler PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları nın amacı, yeni örneklemler

Detaylı

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "GENEL KÜLTÜR" BAKIMINDAN FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE GENEL KÜLTÜR BAKIMINDAN FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "GENEL KÜLTÜR" BAKIMINDAN FEN EDEBİYAT FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU Eğitim, toplumsal yapının en temel sistemlerinden biridir ve diğer toplumsal

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği

Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Beden Eğitimi Öğretmenleri için Futbol Genel Alan Bilgisi Testinin Güvenirlik ve Geçerliği Fatih Dervent, Erhan Devrilmez, M. Levent İnce, Phillip Ward Alan Bilgisi Öğrencilerin öğrenmesi beklenen beceri

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi http://kutuphane.uludag.edu.tr/univder/uufader.htm Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumları

Detaylı

ÖĞRETMENLERİN ve ÖĞRETMEN ADAYLARININ MATEMATİK ÖĞRETİMİ ÖZ-YETERLİK İNANÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI 1

ÖĞRETMENLERİN ve ÖĞRETMEN ADAYLARININ MATEMATİK ÖĞRETİMİ ÖZ-YETERLİK İNANÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI 1 120 Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 22 (2014) 120-133 ÖĞRETMENLERİN ve ÖĞRETMEN ADAYLARININ MATEMATİK ÖĞRETİMİ ÖZ-YETERLİK İNANÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI 1 A Comparison of Teachers

Detaylı

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri. Merve Güçlü Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişisel ve Mesleki Gelişim Yeterlilikleri Hakkındaki Görüşleri Merve Güçlü GİRİŞ Öğretme evrensel bir uğraştır. Anne babalar çocuklarına, işverenler işçilerine, antrenörler

Detaylı

FARKLILAŞTIRILMIŞ EĞİTİM 15.MART.2012/PERŞEMBE

FARKLILAŞTIRILMIŞ EĞİTİM 15.MART.2012/PERŞEMBE FARKLLAŞTRLMŞ EĞİTİM 15.MART.2012/PERŞEMBE F A R K L L A Ş T R L M Ş E Ğ İ T İ M Öğrencilerin hazır bulunuşluk, ilgi ve öğrenme stillerine göre öğretimin içerik, süreç ve ürün boyutlarının farklılaştırıldığı

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Ekim 2005 Cilt:13 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 427-436 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ Halil Coşkun ÇELİK, Recep BİNDAK Dicle

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Akademik Öz-Yeterlikleri ve Matematik Öğretimine Yönelik Öz-Yeterliklerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Akademik Öz-Yeterlikleri ve Matematik Öğretimine Yönelik Öz-Yeterliklerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Akademik Öz-Yeterlikleri ve Matematik Öğretimine Yönelik Öz-Yeterliklerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi Kürşat YENİLMEZ 1 1 Prof. Dr. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim

Detaylı

T.C SİİRT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI YÖNETİM KURULU KARARI. Oturum Saati 14:00

T.C SİİRT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI YÖNETİM KURULU KARARI. Oturum Saati 14:00 tarihinde saat da Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet KORKMAZ başkanlığında, aşağıda imzaları bulunan üyelerinin katılımlarıyla toplanarak gündemdeki konuları görüşmüş ve aşağıdaki kararları almıştır.

Detaylı

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI N.E.Ü. A.K.E.F. MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Dr. H. Onur Küçükosmanoğlu N.E.Ü. A.K.E.F. Müzik Eğitimi A.B.D h_onur_k@hotmail.com Arş. Gör.

Detaylı

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Yard. Doç. Dr. Sinan Olkun Arş. Gör. Tuba Aydoğdu Abant İzzet Baysal Üniversitesi,

Detaylı

Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları

Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları Genel Matematik (MATH 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Matematik MATH 103 Güz 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÜSTÜ KONTENJANLARI VE Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün aşağıda adları belirtilen Anabilim Dallarına

Detaylı

IJOESS Year: 7, Vol:7, Issue: 23 JUNE 2016

IJOESS Year: 7, Vol:7, Issue: 23 JUNE 2016 OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ İsmail ADIGÜZEL Öğr. Gör., Sinop Üniversitesi Ayancık MYO Çocuk Gelişimi, ismailadiguzel@sinop.edu.tr Cemalettin İPEK Doç.

Detaylı