GELENEKSEL GIDALAR VE COĞRAFİ İŞARET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GELENEKSEL GIDALAR VE COĞRAFİ İŞARET"

Transkript

1 GELENEKSEL GIDALAR VE COĞRAFİ İŞARET 2015

2 YÖRE Fransa Köken ve kalite adlandırmaları Ulusal enstitüsü (INAO) göre ; İçinde bir tarımsal üretim ve fiziki ortam ile beşeri faktörler kümesinin bulunduğu ve bunların arasında karmaşık etkileşimlerin yer aldığı bir sistem, sınırları belirli bir coğrafi alandır. Bu etkileşimlerden yöresel ürünler olarak adlandırılan KÖKENİ, ADI ve ÜNÜ bu yöreye ait tipik ve kaliteli ürünler ortaya çıkmaktadır. Yöresel nitelikte olma gelenekselleşmenin en önemli kriteridir. Dolayısıyla yöreselliği korumak gelenekselleşmeye katkı sağlar.

3 Yöresel Ürünler Tarımsal ürünler ile (Florida portakalı, Malatya kaysısı vb) üretim yöresindeki beşeri faktörün üretim gelenekleri ve tekniklerinden kaynaklanan özgün gıda ve el işi ürünlerden oluşmaktadır. (Ezine peyniri, Hereke halısı vb) Çünkü tarımsal ürünler üretim yerlerinden kaynaklanan toprak ve iklim gibi yöresel faktörlerin belirlediği özel bir kaliteye sahiptirler. Derin tarihi kökenleri olan ve yerel kültürün önemli bir parçasını oluşturan bu ürünlerin üretildikleri yöre ile aralarında çok güçlü bir bağ bulunmaktadır.

4 Belli bir bilinirliğe ve üne sahip olan ve bulundukları yöre veya yerin coğrafi adıyla özdeşleşmiş olan yöresel ürünler tekil ve eşsiz ürünler olup taklitlerine karşı korunabilmeleri ve haksız rekabete maruz kalmamaları için dünyanın bir çok ülkesinde yasal düzenlemelerle koruma altına alınmışlardır. En önemli, koruma aracı ise COĞRAFİ İŞARETLEME dir.

5 Coğrafi İşaretler (Cİ) Geleneksel ürünlerin hukuki zırhını oluşturan Coğrafi İşaretler Dünya ticaret örgütüne göre ; «BELİRGİN BİR NİTELİĞİ ÜNÜ VEYA DİĞER ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN KÖKENİN BULUNDUĞU YÖRE, BÖLGE, ALAN YA DA ÜLKE İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR ÜRÜNÜ GÖSTEREN İŞARETLERDİR» Bir coğrafi işaret genellikle ürünün elde edildiği yerin ismini taşımaktadır. COĞRAFİ KÖKEN; bir köy, kasaba, şehir veya ülke olabilir.

6 Coğrafi işaretlerin amacı Ürünü tanımlamak ve bu tanımda yer alan kriterlere göre üretimin gerçekleşmesini sağlamaktır. Coğrefi İşaretler ticari markalardan ayrılırlar. Nitekim bir ticari marka bir işletmenin ürün ve hizmetlerini diğer işletmelerin ürün ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan işaretlerdir. Ticari markalar bireylere veya işletmelere ait olup bir ticari meta olarak alınıp satılabildikleri ve sadece sahiplerince kullanılabildikleri halde Coğrafi İşaretler bir çok kişinin kullanımına açık olan kolektif bir mülkiyeti temsil eder.

7 Bir fikri mülkiyet hakkı ve resmi kalite işareti olan Cİ, ürünleri taklit ve sahtelerine karşı koruyarak haksız rekabeti engellemektedir. Eğer korunmazlarsa, bu ürünler değişik ticari istismarlarla karşılaşabilmekte SAHTE KULLANIMLARI TÜKETİCİLER ÜZERİNDE OLUMSUZ KANAAT OLUŞTIRMAKTA VE ÜRÜNLER ARTIK TERCİH EDİLMEYECEKLERİ İÇİN UNUTULMAKTA VE GELENEKSELLİĞİNİ YİTİRMEKTEDİR. Günümüzde Guetamala nın Antigua bölgesinde üretilen ünlü Antigua kahvesinin üretim miktarı sadece 3000 ton iken tüm dünyada bu isim altında satılan kahve miktarı tona ulaşmıştır Aynı şekilde Hindistanda ton Darjeling çayı üretilmekte, tüm dünyada aynı isim altında ton çay satılmaktadır.

8 Coğrafi İşaretlerin Sağladığı Katkılar 1. Ürünün sahtelerinden ayrılmasını (logo vb ile) sağlar 2. Ürünün özgünlüğünü garanti altına aldığından korunmasını ve zaman geçse de unutulmamasını, gelenekselleşmesini temin eder. 3. Ulusal ve uluslar arası pazara ulaşmayı sağlar ticareti geliştirir. 4. Katma değer ve istihdam yaratır üretici gelirlerini arttırır 5. Kırsal nüfusu yerinde tutar, kadınların evsel üretimlerini ekonomiye katar 6. Tarımsal üretimin çeşitliliğini ve özgün ürünlerin gelişmesini sağlar 7. Gerçek bir KIRSAL KALKINMA aracıdır.

9 Coğrafi İşaretlerle ilgili Tarihsel Süreç Tarihi geçmişi oldukça eskidir. Coğrafi İşaret eski Mısırda piramitlerin yapımında kullanılan dayanıklı tuğla ve taşların kökenlerini belirtmek için, Eski Yunan da ise Tahasos adası şaraplarının kalite işareti olarak kullanılmıştır.

10 Coğrafi işaretin MS en iyi uygulamaları Fransa da yapılmıştır. Bugün de Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği yasa ve teşvikleri kapsamında bu konuda önem oldukça artmıştır. Fransız yasalarınca köken aı korunan ve üretimi titizlikle denetlenen Rokfor Peyniri, Fransa da 1070 yılından bu yana korunmaktadır. Bu konuda Rokfor üreticilerine ilk koruma 1407 yılında kral VI.Charles tarafından getirilmiştir. Fransa da diğer ürünler için de verilen bu mücadelenin CAPUS Yasası ile temelleri atılmış,16 temmuz 1947 tarihinde kurulan KÖKEN VE KALİTE ULUSAL ENSTİTÜSÜ (INAO) bu işin miladı olmuştur.

11 Merkezi Pariste olan ve coğrafi işaretler ile ilgili Fransız politikalarını uygulamakla görevlendirilmiş bulunan enstitü, Fransa Tarım ve Su Ürünleri Bakanlığı nın himayesinde bir kamu kuruluşu olup, tüm Fransa ya yayılmış sekiz bölgede görev yapmaktadır.

12 Fransa nın günümüzde Coğrafi işaretlerle ilgili uygulamanın en iyi gerçekleştirildiği ülke olduğu söylenebilir. Halen Fransa da 191 i gıda ve tarım ürünü olmak üzere 801 ürün coğrafi işaret koruması altındadır. Coğrafi işaret sisteminin yönetimi konusunda gerçekleştirilen üstün bir sistem mevcuttur. Avrupa Konseyinin TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİNİN MENŞE ADLANDIRMALARI VE COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI ile ilgili tüzüğü buradan esinlenerek hazırlanmıştır.

13 Adı geçen konsey tüzükleri coğrafi işaretin korunmasına yönelik ikili bir ayırım getirmiştir. MENŞE ADI KORUNMASI; Buna göre ürünün üretim, işleme ve hazırlama süreçlerinin tamamının coğrafi alanda gerçekleşmesi gerekir. (Rokfor Peyniri, Antep Fıstığı, Ezine Peyniri vb) Sadece bulundukları yerde üretilebilen bu ürünler tekil ve eşsiz ürünlerdir. MAHREÇ İŞARETİ; Ürünün üretim, işleme ve hazırlama aşamalarından en az birinin tanımlanmış coğrafi alanda gerçekleşmesi gerekir. (Mersin Cezeryesi, Adana kebabı, Antep baklavası vb)

14 AB de halen 1921 i şarap, 2967 coğrafi işaretli ürün bulunmaktadır. 129 ürün tescil değerlendirme aşamasındadır. Fransa da işletme Cİ li ürün üretmektedir. Bu ürünlerin günlük cirosu milyar Euro dur. Fransa da Menşe koruması almış 46 peynir 2008 yılında ton ile ülke toplam peynir üretiminin %16 sını oluşturmuştur. Menşe koruması olan peynirlerin fiyatları sıradan peynirlere göre yaklaşık %46 daha pahalıdır. Menşe koruması olan ürünlerin 1/3 ünü Rokfor peyniri oluşturmaktadır. AB dekitoplam işarteli ürünlerin %80 nini Fransa, Portekiz, Yunanistan, İspanya ve İtalya oluşturmaktadır.

15

16

YÖRESEL ÜRÜNLER, COĞRAFİ İŞARETLER VE TÜRKİYE UYGULAMALARI *

YÖRESEL ÜRÜNLER, COĞRAFİ İŞARETLER VE TÜRKİYE UYGULAMALARI * P R O F. D R. Y A V U Z T E K E L İ O Ğ L U YÖRESEL ÜRÜNLER, COĞRAFİ İŞARETLER VE TÜRKİYE UYGULAMALARI * Yöresel ürünler Küresel beslenme sistemindeki genel gelişme eğilimi, artan bir biçimde standardizasyona

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER COĞRAFİ İŞARETLERDE AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI 4-5 EKİM 2018 KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER DR. PINAR NACAK İZMİR TİCARET BORSASI Dünyada Coğrafi İşaretler 2050 yılında dünya nüfusu 9.7 milyar. 2050

Detaylı

İÇİNDEKİLER. TABLOLAR. iv ŞEKİL, GRAFİK, KUTU, HARİTA LİSTESİ... vi GİRİŞ BÖLÜM

İÇİNDEKİLER. TABLOLAR. iv ŞEKİL, GRAFİK, KUTU, HARİTA LİSTESİ... vi GİRİŞ BÖLÜM İÇİNDEKİLER TABLOLAR. iv ŞEKİL, GRAFİK, KUTU, HARİTA LİSTESİ..... vi GİRİŞ...1 1. BÖLÜM İKTİSADIN İNCELEME NESNESİ OLARAK COĞRAFİ İŞARETLER: ÇÖZÜMLEYİCİ KAVRAMSAL ÇERÇEVEYE DOĞRU. 4 1.1. Coğrafi İşaretler

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ NİSAN 2017 ANKARA Gelenekten Geleceğe

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ NİSAN 2017 ANKARA Gelenekten Geleceğe COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ 28-29 NİSAN 2017 ANKARA Gelenekten Geleceğe Coğrafi İşaret (Cİ) Nedir? Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 15. COĞRAFİ İŞARETLER. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 15. COĞRAFİ İŞARETLER. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 15. COĞRAFİ İŞARETLER Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Güz Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. COĞRAFİ İŞARETLER ESD873 FİKRİ HAKLAR 2

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER TÜRKİYE NİN COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU 24 KASIM 2017 KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER DR. PINAR NACAK İZMİR TİCARET BORSASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI Dünyada Coğrafi İşaretler 2050 yılında dünya nüfusu

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER. Ceren TURGUT Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi ANKARA - TESK 2016

COĞRAFİ İŞARETLER. Ceren TURGUT Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi ANKARA - TESK 2016 COĞRAFİ İŞARETLER Ceren TURGUT Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi ANKARA - TESK 2016 Sunum İçeriği 1. Coğrafi İşaret Kavramı 2. Türkiye de Coğrafi İşaretlerin Tescili ve Denetim 3. Uluslararası Alanda

Detaylı

S E M İ N E R TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER. ve BOLU 24 Kasım 2017 TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER

S E M İ N E R TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER. ve BOLU 24 Kasım 2017 TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER S E M İ N E R TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER ve BOLU 24 Kasım 2017 TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler

Türkiye de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler Türkiye de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler Hakan KIZILTEPE Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Türk Patent ve Marka Kurumu 4 Ekim 2018 - Afyonkarahisar Coğrafi İşaret Nedir? Benzerlerinden farklı ve

Detaylı

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ Dr.Aslı ZULUĞ Prof. Dr. Bülent MĠRAN 7. Gıda Mühendisliği Kongresi 24-26 Kasım Ankara Coğrafi Etiketli Ürünler TUTUM

Detaylı

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı Türk Patent Enstitüsü 4. Uluslararası Antalya Coğrafi İşaretler Semineri 27/10/2016 Sunum İçeriği 1. Coğrafi İşaret Kavramı 2. Türkiye de Coğrafi

Detaylı

Yerli Malı Haftası. Dr.Didem Özgür İstanbul Teknik Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi Araştırma Ofisi

Yerli Malı Haftası. Dr.Didem Özgür İstanbul Teknik Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi Araştırma Ofisi Yerli Malı Haftası Dr.Didem Özgür İstanbul Teknik Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi Araştırma Ofisi I. Dünya Savaşı ve Bağımsızlık Savaşları 1. DÜNYA SAVAŞI: 28 Temmuz 1914-11 Kasım 1918 ÇANAKKALE SAVAŞI:

Detaylı

Coğrafi İşaretler. www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr. http://online.turkpatent.gov.tr

Coğrafi İşaretler. www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr. http://online.turkpatent.gov.tr Coğrafi İşaretler Hipodrom Cad. No: 115 06330 Yenimahalle/ANKARA Tel: (0312) 3031000 Faks: (0312) 3031173 www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr İnteraktif Sesli Yanıt Sistemi: (0312) 303 1 303 http://online.turkpatent.gov.tr

Detaylı

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması

Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Türkiye de Coğrafi İşaret Koruması Dr. Elif Betül Akın Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı 11 Ekim 2012, Antalya İlgili Mevzuat 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında KHK 555 Sayılı

Detaylı

COĞRAFİ İŞARET ve GELENEKSEL ÜRÜN ADI KAVRAMI. Hakan KIZILTEPE Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı

COĞRAFİ İŞARET ve GELENEKSEL ÜRÜN ADI KAVRAMI. Hakan KIZILTEPE Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı COĞRAFİ İŞARET ve GELENEKSEL ÜRÜN ADI KAVRAMI Hakan KIZILTEPE Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Nisan 2017 1 SUNUMUN İÇERİĞİ Coğrafi İşaret Kavramı Tanımı Mevzuat İşlevleri Geleneksel Ürün Adı Kavramı

Detaylı

ULUSLARARASI SEMPOZYUM. Yükselen Bir Küresel Değer: Coğrafi İşaretler

ULUSLARARASI SEMPOZYUM. Yükselen Bir Küresel Değer: Coğrafi İşaretler ULUSLARARASI SEMPOZYUM Yükselen Bir Küresel Değer: Coğrafi İşaretler Düzenleyen Kuruluşlar: Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, YÜciTA 15 Nisan 2016

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 Zeytincilikte

Detaylı

Bir işletmenin temel hedefi nedir?

Bir işletmenin temel hedefi nedir? Bir işletmenin temel hedefi nedir? Para Kazanmak Para kazanma mekanizmasını koruma altına almak ve geliştirmek Sürdürülebilir şekilde büyümek İş Hayatının Temel Denklemi Müşteri Değeri = Faydalar Fiyat

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Tasarım Nedir? Tasarım nesnel çevreyi gereksinimlerine uyarlama sürecidir. Herkesin aynı işlediği konuyu kişisel farklarınızla

Detaylı

COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ

COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ TSE VE TOBB İŞBİRLİĞİ İLE COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ GIDA SEKTÖR MÜDÜRÜ HACER NİHAL SAYAR 04-06/10/2018 1 Türkiye, farklı mikroklimalardan kaynaklanan zengin biyolojik çeşitliliğin getirdiği çok sayıda tarımsal

Detaylı

İÇİNDEKİLER. KAVRAMLAR 1 Coğrafi İşaret 1 Menşe Adı 1 Mahreç İşareti 1 COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ 1 COĞRAFİ İŞARET KORUMASININ SAĞLADIĞI HAKLAR 2

İÇİNDEKİLER. KAVRAMLAR 1 Coğrafi İşaret 1 Menşe Adı 1 Mahreç İşareti 1 COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ 1 COĞRAFİ İŞARET KORUMASININ SAĞLADIĞI HAKLAR 2 İÇİNDEKİLER KAVRAMLAR 1 Coğrafi İşaret 1 Menşe Adı 1 Mahreç İşareti 1 COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ 1 COĞRAFİ İŞARET KORUMASININ SAĞLADIĞI HAKLAR 2 COĞRAFİ İŞARET OLARAK TESCİL EDİLEMEYECEK İŞARETLER 2 COĞRAFİ

Detaylı

Yerel Kalkınma ve Geleneksel Gıdaların Endüstriyel Üretimi

Yerel Kalkınma ve Geleneksel Gıdaların Endüstriyel Üretimi Yerel Kalkınma ve Geleneksel Gıdaların Endüstriyel Üretimi 2016 KALKINMA Kalkınma kavramı önceleri sadece; Ekonomik büyüme Sanayileşme ve kentleşme kavramlarına karşılık gelirken Daha sonraları ise ekonomik

Detaylı

Gıda Sektöründe Coğrafi İşaretleme Süreci ve Temel Bileşen Analizi (PCA) Yaklaşımı

Gıda Sektöründe Coğrafi İşaretleme Süreci ve Temel Bileşen Analizi (PCA) Yaklaşımı Gıda Sektöründe Coğrafi İşaretleme Süreci ve Temel Bileşen Analizi (PCA) Yaklaşımı Fahri Yemişçioğlu1, Onur Özdikicierler1, Burak Altınel1, Gözde Sevilmiş2 1Ege Üniversitesi, İzmir 2İzmir Ticaret Odası,

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ VE ODAMIZIN COĞRAFİ İŞARET TESCİL ÇALIŞMALARI Şebnem BORAN

COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ VE ODAMIZIN COĞRAFİ İŞARET TESCİL ÇALIŞMALARI Şebnem BORAN AR&GE BÜLTEN 2017 OCAK ŞUBAT - SEKTÖREL COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ VE ODAMIZIN COĞRAFİ İŞARET TESCİL ÇALIŞMALARI Şebnem BORAN GİRİŞ İzmir çok önemli tarihi ve kültürel değerler hazinesidir. Kentimizin tarihi

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI

COĞRAFİ İŞARETLER AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI COĞRAFİ İŞARETLER AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI Coğrafi İşaretlerin Hizmetinde Türkiye den Bir Ses: 7. Yılına Girerken YÜciTA Selim Çağatay * 4-5 Ekim 2018 *Prof. Dr. YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016 25 Ülkede METRODA ÜRÜN GÜVENLİĞİ YAKLAŞIMI Asgari yasal gerekliliklerden fazlası METRO ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET HAKLARI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

SINAİ MÜLKİYET HAKLARI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Şubat, 2017 www.kto.org.tr İÇİNDEKİLER Başlık Sayfa 1. SINAİ MÜLKİYET HAKLARI....3 2. MARKA...4 3. PATENT.....5 4. ENDÜSTRİYEL TASARIM..

Detaylı

KONFERANS TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI. 3 Aralık 2015. Tarım ve Gıda Ürünlerinde

KONFERANS TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI. 3 Aralık 2015. Tarım ve Gıda Ürünlerinde KONFERANS TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 3 Aralık 2015 Tarım ve Gıda Ürünlerinde COĞRAFİ İŞARETLER Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Organik tarım, dünyada yaklaşık 130 ülkede yapılmakta ve organik tarım üretim alanı giderek artmaktadır. 2011 yılı verilerine göre dünyada 37 milyon hektar alanda organik

Detaylı

uluslararası seminer

uluslararası seminer uluslararası seminer COĞRAFİ İŞARETLERDE AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI 4-5 Ekim 2018 Niçin Coğrafi İşaretler? Türkiye nin Sorunları Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma

Detaylı

GELENEKSEL GIDA VE DİĞER TEMEL KAVRAMLAR

GELENEKSEL GIDA VE DİĞER TEMEL KAVRAMLAR GELENEKSEL GIDA VE DİĞER TEMEL KAVRAMLAR 2016 Geleneksel gıdalar, her kültürde olduğu gibi Türkiye de de coğrafya, iklim, tarımsal üretim imkanları ve hepsinin üzerinde de «geleneksel yaşam tarzının» etkisi

Detaylı

Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi

Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi Veli OĞUZ Genel Sekreter Vekili 04.10.2018 AFYONKARAHİSAR ZAFER KALKINMA AJANSI Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerini kapsayan

Detaylı

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU SEMİNER TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU Coğrafi İşaretlerin Hizmetinde Türkiye den Bir Ses: 6. Yılında YÜciTA Selim Çağatay * 24 Kasım 2017 / Bolu *Prof. Dr. YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler

Detaylı

TRAKYA KALKINMA AJANSI KIRKLARELİ YATIRIM DESTEK OFİSİ

TRAKYA KALKINMA AJANSI KIRKLARELİ YATIRIM DESTEK OFİSİ KIRKLARELİ İLİNE İLİŞKİN COĞRAFİ İŞARET BAŞVURULARI VE TESCİL SÜREÇLERİ ÇALIŞMASI TRAKYA KALKINMA AJANSI KIRKLARELİ YATIRIM DESTEK OFİSİ Sınai Mülkiyet Hakları, sanayideki yeniliklerin, buluşların, yeni

Detaylı

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MARKA KAVRAMI VE MARKA TESCİL İŞLEMLERİ Evrim AKYÜREK DEMİRİZ Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı evrim.akyurek@tpe.gov.tr Sunum İçeriği Marka Kavramı Marka Türleri Marka Tescil Süreci

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

Coğrafi İşaretleme 2 2016

Coğrafi İşaretleme 2 2016 Coğrafi İşaretleme 2 2016 Coğrafi İşaretle İlgili Türkiye Uygulamaları Türkiye farklı mikroklimalardan kaynaklanan zengin biyolojik çeşitliliği ve geniş tarımsal toprakları sayesinde, çok sayıda ve kaliteli

Detaylı

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği TÜRKİYE GENELİ DURUM: HAZİRAN AYLIK İHRACAT RAPORU yılının Ocak Haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine tüm sektörlerdeki

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLERİN TESCİLİ VE DENETİMİ ÜZERİNE FARKLI ÜLKE SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI

COĞRAFİ İŞARETLERİN TESCİLİ VE DENETİMİ ÜZERİNE FARKLI ÜLKE SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MARKALAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI COĞRAFİ İŞARETLERİN TESCİLİ VE DENETİMİ ÜZERİNE FARKLI ÜLKE SİSTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI UZMANLIK TEZİ NEŞE İLOĞLU ANKARA-2014

Detaylı

KALKINMANIN ANAHTARI COĞRAFİ İŞARETLER

KALKINMANIN ANAHTARI COĞRAFİ İŞARETLER KAPAK KALKINMANIN ANAHTARI COĞRAFİ İŞARETLER Anadolu da günümüze miras olarak kalan 3 bine yakın yöresel ürün, istihdam ve kırsal kalkınmanın anahtarı kadın istihdamını artırma ve geliştirme konusunda

Detaylı

ULUSAL COĞRAFİ İŞARET STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI

ULUSAL COĞRAFİ İŞARET STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI ULUSAL COĞRAFİ İŞARET STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI 2015-2018 Mart 2015 İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... 3 TABLO LİSTESİ... 3 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 I. GİRİŞ... 5 II. MEVCUT DURUM ANALİZİ... 7 2.1. COĞRAFİ

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

*Sorumlu Yazar Geliş Tarihi: 11 Mart 2012 e-posta: ahmet.sahin@ksu.edu.tr Kabul Tarihi: 15 Haziran 2012

*Sorumlu Yazar Geliş Tarihi: 11 Mart 2012 e-posta: ahmet.sahin@ksu.edu.tr Kabul Tarihi: 15 Haziran 2012 Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5 (2): 88-92, 2012 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Türkiye de Coğrafi İşaretleme ve Yöresel Ürünler Ahmet ŞAHİN 1* Yeşim MERAL 1 1 KSÜ, Ziraat fakültesi,

Detaylı

Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi. 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com

Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi. 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com Şarap Üretimi (Dünya ve Türkiye) Her iki yarıkürede 30-50 o enlemler arasındaki bant, üzümlerin en iyi şekilde yetişmesini

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLERİN SAĞLADIĞI HAKLARIN KAPSAMI VE ÖRNEK KULLANIMLAR

COĞRAFİ İŞARETLERİN SAĞLADIĞI HAKLARIN KAPSAMI VE ÖRNEK KULLANIMLAR 1 COĞRAFİ İŞARETLERİN SAĞLADIĞI HAKLARIN KAPSAMI VE ÖRNEK KULLANIMLAR AV. EKIN KARAKUŞ ÖCAL 2 GENEL Kimler Başvuru Yapabilir? Coğrafi İşaretleri Kimler Kullanabilir? Coğrafi İşaret Nasıl Kullanılır? Coğrafi

Detaylı

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU ENİS KAYSERİLİOĞLU İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ 11 OCAK 2017 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA Bilgi Notu 11 Ocak

Detaylı

EKO-GASTRONOMİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

EKO-GASTRONOMİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi EKO-GASTRONOMİ Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Cittaslow Gökçeada II. EKO-GASTRONOMİ KONGRESİ Gökçeada, 13-14 Nisan 2015 Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kırsal kesimde yaşamaktadır.

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

ANTALYA DEKLARASYONU NDAN 2. ANTALYA ULUSLARARASI SEMİNERİ NE

ANTALYA DEKLARASYONU NDAN 2. ANTALYA ULUSLARARASI SEMİNERİ NE P R O F. D R. Y A V U Z T E K E L İ O Ğ L U ANTALYA DEKLARASYONU NDAN 2. ANTALYA ULUSLARARASI SEMİNERİ NE Beslenme alanında küresel ve yerel arasındaki çekişme Avrupa ve Dünya gıda sektörlerinde birisi

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU

COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU COĞRAFİ İŞARETLER ALANINDA AB TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ UMUT İLKAY KAVLAK AB DELEGASYONU FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU SEKTÖR SORUMLUSU 1 Sunum İçeriği I. Coğrafi işaretleri neden bu kadar önemsiyoruz? II. Coğrafi işaretleri

Detaylı

E-BÜLTEN.

E-BÜLTEN. İCAT TAM ÇIKARMANIN ZAMANI E-BÜLTEN Ülkelerin ekonomik gelişmelerini değerlendirmek için kullanılan ölçütlerden biri de kişi başına düşen millî gelir dir. Kişi başına düşen millî gelirin 10.000 Amerikan

Detaylı

COĞRAFI İŞARETLEME. COĞRAFI İŞARETLER DE YENI DÖNEM Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL GASTRO 129

COĞRAFI İŞARETLEME. COĞRAFI İŞARETLER DE YENI DÖNEM Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL GASTRO 129 COĞRAFI İŞARETLEME COĞRAFI İŞARETLER DE YENI DÖNEM Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL GASTRO 129 Prof.Dr. Yavuz Tekelioğlu COĞRAFI İŞARETLER DE YENI DÖNEM Türkiye de coğrafi işaretlerle (Cİ)

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER BATI KARADENİZ BÖLGESİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZONGULDAK I BARTIN I KARABÜK COĞRAFİ İŞARET NEDİR? Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer

Detaylı

TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU

TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU TÜRKİYE DE MEYVECİLİĞİN DURUMU Birçok meyve türünün ana vatanı ve bağ-bahçe kültürünün beşiği olan ülkemizde hem yabani olarak hem de kültüre alınmış meyve türlerinin sayısı 75 in üzerindedir. Türkiye

Detaylı

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013 Türkiye de Üretim Zeytin ağacında periyodisiteden dolayı zeytin üretimi yıllara göre inişli çıkışlı bir grafik izlemekte ve üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR

ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR 2015 KASIM-ARALIK- SEKTÖREL ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT: İZMİR Şebnem BORAN Dünya da ve Türkiye de organik tarım hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Son 20 yılda Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya da organik

Detaylı

FRANSA 232 GASTRO MART-NİSAN-MAYIS

FRANSA 232 GASTRO MART-NİSAN-MAYIS P R O F. D R. Y A V U Z T E K E L İ O Ğ L U C O Ğ R A F İ İ Ş A R E T L E M E D E Ö N C Ü B İ R Ü L K E : FRANSA Köken adlandırmaları ve diğer tüm kalite ve köken tanımlayıcı işaretler tarihin derinliklerine

Detaylı

ADİL TİCARET (FAIR TRADE)

ADİL TİCARET (FAIR TRADE) ADİL TİCARET (FAIR TRADE) Bir Sosyal Sorumluluk Projesi Dr Bülent Ergönül Dünyada yaşamları küresel ticarete bağlı olan milyonlarca insan vardır Gelişmekte olan ülkelerdeki üreticilere yardım etmeyi ve

Detaylı

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU -Batı Şeria ve Gazze Şeridi Sunumu- Ankara -15 Temmuz 2010 Gülben Öztürk Çelik Kudüs Eski Ticaret Ataşesi 1 TEMEL GÖSTERGELER Yüzölçümü (km2): Batı Şeria 5800 km2, Gazze Şeridi

Detaylı

555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME'NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM.

555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME'NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM. 555 SAYILI COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME'NİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

PET İTHALATINDA KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASINA İLİŞKİN ÖZET SONUÇ RAPORU

PET İTHALATINDA KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASINA İLİŞKİN ÖZET SONUÇ RAPORU EK PET İTHALATINDA KORUNMA ÖNLEMİ SORUŞTURMASINA İLİŞKİN ÖZET SONUÇ RAPORU 1. SORUŞTURMAYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER 1.1. Kapsam Bu rapor, İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Karar hükümleri çerçevesinde

Detaylı

Bir Farklılaşma Stratejisi Olarak Coğrafi İşaretler ve Türkiye İncelemesi 1

Bir Farklılaşma Stratejisi Olarak Coğrafi İşaretler ve Türkiye İncelemesi 1 Bir Farklılaşma Stratejisi Olarak Coğrafi İşaretler ve Türkiye İncelemesi 1 Doç. Dr. Şaban Esen Bartın Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü sabanesen@bartin.edu.tr Özet Coğrafi işaretler (Cİ) bir ürünün,

Detaylı

MARKA GENEL BİLGİLER

MARKA GENEL BİLGİLER MARKA GENEL BİLGİLER 1 Sunum İçeriği Markanın tanımı ve çeşitleri Mutlak ve nispi red nedenleri Başvuru şartları ve şekli Başvurunun incelenmesi ve tescil süreci 2 MARKA NEDİR? Bir işletme tarafından üretilen

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN. Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması

Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN. Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması Yrd. Doç. Dr. Mustafa ARIKAN Fikri Mülkiyet Hukukunda Televizyon Program Formatlarının Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII YAZARIN ÖNSÖZÜ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX BİBLİYOGR AFYA...XXIII

Detaylı

TEMMUZ 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU

TEMMUZ 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği TÜRKİYE GENELİ DURUM: TEMMUZ 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU İlk 7 aylık dönemde geçen seneye göre Türkiye İhracatı 11'e yakın artış

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2016 OCAK-ŞUBAT SEKTÖREL SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

AR&GE BÜLTEN 2016 OCAK-ŞUBAT SEKTÖREL SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Şebnem BORAN Ülkemiz ve bölgemiz tarım ekonomisi içerisinde hayvancılık sektörünün oldukça önemli bir payı bulunmaktadır. Hayvansal ürünler toplumun yeterli ve dengeli beslenmesindeki

Detaylı

Coğrafi İşaretli Ürünler Konusunda Üretici Algısı: Güneydoğu Anadolu dan Dört Ürün Örneği

Coğrafi İşaretli Ürünler Konusunda Üretici Algısı: Güneydoğu Anadolu dan Dört Ürün Örneği Coğrafi İşaretli Ürünler Konusunda Üretici Algısı: Güneydoğu Anadolu dan Dört Ürün Örneği Selim Çağatay 1, Kemalettin Taşdan 2, Ummuhan Gökovalı 3 1 İletişim için: selimcagatay@akdeniz.edu.tr, Prof. Dr.,

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 5. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME HEDEFLERİ Endüstriyel tasarımı açıklar.

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER. Özden İLHAN Gıda Yüksek Mühendisi Bolu 24 Kasım 2017

COĞRAFİ İŞARETLER. Özden İLHAN Gıda Yüksek Mühendisi Bolu 24 Kasım 2017 COĞRAFİ İŞARETLER Özden İLHAN Gıda Yüksek Mühendisi Bolu 24 Kasım 2017 Sınai Mülkiyet Hakları Patent ve Faydalı Model Marka Tasarım Geleneksel Ürün Adı Entegre Devre Topoğrafyası Coğrafi İşaret MEVZUAT

Detaylı

TÜRKİYE NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİ VİTRİNE ÇIKTI

TÜRKİYE NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİ VİTRİNE ÇIKTI KAPAK TÜRKİYE NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİ VİTRİNE ÇIKTI Fotoğraflar: TOBB Fotoğraf Servisi 20 TÜRKİYE NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİNİ TEK BİR ÇATI ALTINDA SERGİLEYEN İLK VE TEK FUAR OLAN YÖREX TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

Ekonomik Açıdan Coğr afi İşaretler

Ekonomik Açıdan Coğr afi İşaretler Ekonomik Açıdan Coğr afi İşaretler Serap TEPE BALABAN* * Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı. Serap TEPE BALABAN GİRİŞ Belirli bir mekâna bağlı olan ve ürün-coğrafi köken ilişkisini tanımlayan tek sınaî

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARSUS TİCARET BORSASI Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerden, tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan tüketilirken, bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenerek değişik gıdalara dönüştürülmektedir. Tarımsal

Detaylı

AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI. AB Ortak Piyasa Düzeni

AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI. AB Ortak Piyasa Düzeni AB ORTAK PİYASA DÜZENİNE UYUM ÇALIŞMALARI AB Ortak Piyasa Düzeni Ortak Tarım Politikası (OTP) AMAÇLAR Tek Pazar Tarımsal verimliliği artırmak Tarımda çalışanlara adil bir yaşam standardı sağlamak Mali

Detaylı

ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR

ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR 2018 OCAK/ŞUBAT - SEKTÖREL ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR Şebnem BORAN Dünyada ve ülkemizde organik tarım ve organik ürünler ticareti son yıllarda hızla gelişmektedir. Son 20 yılda Avrupa, Kuzey Amerika

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NDE VE TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN GELİŞİMİ VE YASAL YAPILANMANIN İNCELENMESİ

AVRUPA BİRLİĞİ NDE VE TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN GELİŞİMİ VE YASAL YAPILANMANIN İNCELENMESİ AVRUPA BİRLİĞİ NDE VE TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN GELİŞİMİ VE YASAL YAPILANMANIN İNCELENMESİ Münire ARIKAN mnre07@hotmail.com Yavuz TAŞCIOĞLU ytascioglu@akdeniz.edu.tr Akdeniz Üniversitesi Ziraat

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI

KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YERLİ ÜRÜN KULLANIM ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI SONUÇLARI n=1002 Hazırlayan: Lipa Consultancy Temmuz 2015 Genel Tüketim Alışkanlıkları 1-Alışveriş yaparken

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır.

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır. TÜRKİYE DE PATENT SİSTEMİ M. Kaan DERİCİOĞLU 14.02.2012 Patent Kanunu ve Türkiye Amacı, kişileri buluş yapmaya özendirmek ve teknik gelişmeyi sağlamak olan patent, yeni buluşlara verilen ve buluşu belirli

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ KENT MERKEZİNDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİ TERCİHLERİ: GEMLİK ZEYTİNİ ÖRNEĞİ

KAHRAMANMARAŞ KENT MERKEZİNDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİ TERCİHLERİ: GEMLİK ZEYTİNİ ÖRNEĞİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KAHRAMANMARAŞ KENT MERKEZİNDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİ TERCİHLERİ: GEMLİK ZEYTİNİ ÖRNEĞİ YEŞİM MERAL YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

Coğrafi İşaretler. www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr. http://online.turkpatent.gov.tr

Coğrafi İşaretler. www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr. http://online.turkpatent.gov.tr Coğrafi İşaretler Hipodrom Cad. No: 115 06330 Yenimahalle/ANKARA Tel: (0312) 3031000 Faks: (0312) 3031173 www.turkpatent.gov.tr info@tpe.gov.tr İnteraktif Sesli Yanıt Sistemi: (0312) 303 1 303 http://online.turkpatent.gov.tr

Detaylı

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI Hazırlayan Hasan KÖSE 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI TÜRKİYE DE ÜRETİM Tanımı Tekstil makinaları, tekstil sanayinin

Detaylı

GEMLİK ZEYTİNİ COĞRAFİ İŞARETİ DENETLEME ve İZLENEBİLİRLİK. Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

GEMLİK ZEYTİNİ COĞRAFİ İŞARETİ DENETLEME ve İZLENEBİLİRLİK. Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi GEMLİK ZEYTİNİ COĞRAFİ İŞARETİ DENETLEME ve İZLENEBİLİRLİK Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi OGemlik Zeytini 23 Eylül 2003 tarih ve 25283 sayılı Resmi Gazete yayınlanan ilan

Detaylı

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi,

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi, İçerik Genel Bakış Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Türk Patent Enstitüsü ve Görevleri Eskiden hammadde kaynaklarına ve sermaye birikimine sahip olan ülkeler güç ve kontrol

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / 9 Ay PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur.

Detaylı

ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi?

ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi? TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ, 5-7 EKİM 2016 EDİRNE ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi? Ayşe Avcı arya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, 54187, Serdivan

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER Ülkemiz yöresel ürünler coğrafi işaretler bakımından oldukça zenginlik arz etmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde koruma altına alınmamış fazlası ile coğrafi işaretlerimiz

Detaylı