AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV"

Transkript

1 BÖLÜM I AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV G R fi: Akut STEM li hasta koroner arterde anlaml darl k yapmayan hassas pla n rüptürü sonuc u oluflan trombusun koroner arteri tam t kamas sonucunda meydana gelmektedir. Mortalitesi günümüz koflullar nda 30 günde; %30-40 olup bunun yar s hastane öncesi dönemde meydana gelmektedir (Ventrikül fibrilasyonundan aritmik ani ölüm). Hastane mortalitesi ise 20 y ld r yo un olan kullan lan akut reperfüzyon tedavileri ile %30-50 azalm flt r ve günümüzde <%8 dir (ölümler aritmik, SV disfonksiyonuna ba l ). Dolay s ile bu hastalarda etkin yaklafl m stratejisinin temel prensipleri; (1) hastan n teflhisinin erken konmas ve aritmik ölümlerin önlenmesi, (2) hastal n semptomlar n n bafllamas ndan sonra hastan n <6 saatte reperfüzyon tedavilerinin uygulanabildi i merkeze h zla ulafl lmas n sa lanmas d r. 1

2 2 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ AKUT-STEM N N GENEL B LG LER TEfiH S Gö üs a r s olan her hastada bunun kardiyak orijininden flüphelenilmelidir ve hasta görüldükten sonra 5 dakika içerisinde reperfüzyon tedavisinin indikasyonunu belirlemek için EKG si çekilmelidir (sayfa 7). EKG de ST elevasyonu veya yeni sol-dal blo u görülmesi hastan n de erlendirme periyodu s ras nda hemen/acil reperfüzyon tedavisi indikasyonunu (fibrinoliz veya primer-pkg) koydurtmaktad r. Hastan n kardiyak iskemiyi hedef alm fl medikal hikayesi/anamnezi h zla al nmal ve fizik muayenesi yap lmal d r. Hastan n miyokardiyal iskemi ile uyumlu anamnezi olmas na ra men EKG de reperfüzyon tedavisi kriterleri bulunmuyorsa hasta di er AKS ler (akut koroner sendrom) Anstabil angina veya NSTEM (Non-ST elevasyonlu M ) olabilir (sayfa 8, 9). Klasik semptom substernal gö üs a r s d r; ciddi, ezici, bo ucu, s k c olup ölüm duygusu ile birliktedir, s kl kla sol kola yay lmaktad r. Kalitatif olarak angina pektorise benzemektedir ancak süresi tipik olarak daha uzun (>20 dakika) ve istirahat etmek ve Nitratlar ile azalmamaktad r. Genellikle fliddeti zirveye yavaflca ulaflmaktad r (pulmoner emboli ve aort disseksiyonunda aniden maksimum fliddette bafllar). Boyun, çene, s rt omuz, sa omuz ve epigastriyuma yay labilir (sayfa 10). A r s z AM yafll lar; Diyabetikler ve postoperatif hastalarda olabilir. S rta yay lan y rt c veya b çak bat c, kesici ve birdenbire bafllayan fliddetli a r da aort disseksiyonu düflünülmelidir.

3 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 3 AM de A r ya efllik eden semptomlar; terleme, dispne, halsizlik, bafl dönmesi, çarp nt hissi, akut konfüzyon, haz ms zl k, bulant veya kusma. Gastrointestinal semtomlar nferiyor AM de s kt r. Fizik muayene; AM teflhisine fizik muayenenin fazla katk s olmamaktad r. Ancak fizik muayenenin önemi: (a) AM yi taklit eden di er durumlar n d fllanmas nda oldukça de erlidir. (b) Killip s n flamas ile risk derecelendirmesi kalp yetersizli i tehdidini tayin etmek ve (c) AM de geliflebilecek mekanik komplikasyonlar teflhis (yeni sistolik üfürüm duyulmas ) ve takip etmek (hemodinamik instabilite) (sayfa 18). Risk tayini, derecelendirmesi; Hastaya göre en fazla etkili olacak tedavi modelinin belirlenmesinde hastan n mortalite ve morbidite risklerinin bilinmesi yard mc d r, bunlar (sayfa 20): Yafl, kalp h z, kan bas nc pulmoner ödem ve S 3 olup/olmas, medikal hikaye (geçmiflte M, diyabet, invaziv giriflim hikayesi) 4. Laboratuvar tetkikleri 1-3 ; Gelifl EKG sinde ST segment elevasyonu bulunanlarda; CK (Kreatinin Kinaz) düzeyinin yükselmesi nadiren AM tan s na yard mc olmaktad r. Çünkü CK düzeyinde AM için anlaml yükselme infarkt bafllad ktan 4-6 saat sonra olmaktad r. Normal CK de eri; yeni oluflan (< 6 saat önce) total okluzyona delalet etmektedir. Perikardit ve miyokardit varl nda CK ve CK-MB yükselebilir, bu durumlar diffuz ST-segment elevasyonuna da sebep olmaktad rlar.

4 4 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ CK düzeyi teflhis koydurtmaktan öte AM büyüklü ü ve zaman n tayin etmede troponinler ve miyoglobine göre daha fazla yard mc olmaktad r. CK 24 saatte zirveye ulaflmaktad r. Baflar l reperfüzyonda zirve düzeyinin erken olufltu una inan lmaktad r. De iflik durumlarda Yanl fl-pozitif CK elevasyonu meydana gelmektedir; kas hastal klar (Rabdomiyoliz), travma. Troponin-T, I sensivitesinin yüksek olmas ve yatakbafl ölçülebilirli i Anstabil angina ve NSTEM nin (ST-elevasyonsuz- M ) teflhis ve yaklafl m nda faydal d r (troponinler küçük miktarlarda ki miyokard hasar nda da sal n p tesbit edilebilmekte). Koroner okluzyondan sonra Akut-STEM tan s n koydurucu serum düzeyinin yükselmesi için geçen süre 3-6 saattir. AM den 72 saat sonra bir defa Troponin T konsantrasyonunun tayini reperfüzyondan ba ms z olarak M büyüklü ü için öngören olabilir. Miyoglobin; hasarlanan miyositler h zla bu proteyini salmaktad r ve tepe düzeyi 1-4 saatte meydana gelmektedir, AM nin erken teflhis edilmesini sa lamaktad r, ancak kardiyak spesifitesi düflüktür, dolay s klinikte kullan m k s tl d r. AM de Koroner arterin total okluzyonundan sonra en erken yükselen biyomarker Miyoglobin (spesifitesi düflük), engeç kaybolan ise Troponinlerdir (rem teflhisi için kullan lmaz) (sayfa 17). Elektrokardiyografi: 1. ST-segment elevasyonu; AM nin kesin EKG teflhisi için 2 veya daha fazla komflu derivasyonda 1 mm ST elevasyonu görülmesi gerekmektedir ve s kl kla bunlar n karfl taraf ndaki derivasyonlarda ise ST depresyonu bulunmaktad r.

5 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 5 2. ST-segment elevasyonlar altgruplara ayr lm flt r; bunlar infarkt arteri ve ölüm riski ile korelasyon göstermektedir. Örne in; (a) V1-6, I, avl de ST ve birlikte fasiküler veya dal blo u; proksimal LAD (sol-ön inen koroner); birinci deptal perforatör (S1) proksimalinde okluzyon (Sa dalblo- u ile): mortalitesi 30 günde; %19.6, 1-y lda; %25.6. b. II, III, avf ST ; küçük inferiyor M, distal RCA (sa koroner arter) veya sol sirkümfleks dal okluzyonu: mortalitesi 30 günde; %4.5, 1 y lda; % Dal bloklar ;. Sol dal blo u (SLDB); AM semptomlar ile birlikte yeni SLDB, LAD tutulumuna ba l genifl, Anteriyor M yi iflaret etmektedir. Bu hastalara akut STEM gibi yaklafl lmal ve tedavi edilmelidir. Eski EKG nin bulunmay fl veya SLDB nin geliflteki bazal EKG de görülmesi durumunda; SLDB varl nda afla daki kriterlere göre akut STEM teflhisinin spesifitesi > %90 d r (N Engl J Med 1996; 334:481-7); (a) QRS e konkordan (büyük R dalgas ile) 1 mm ST elevasyonu. (b) V1, V2 veya V3 de 1 mm ST depresyonu. (c) QRS e diskordan (derin S dalgas ile) 5 mm ST (sayfa 13).. Sa -dal blo u (S DB); V1-V3 deki ST segmentinin yorumuna kar flmaktad r, ancak bu hastalarda Anteriyor M nin teflhisi mümkündür; S DB!nin sekonder T-dalga de iflikliklerinin (S DB de T dalgas ; terminal QRS in aksi yönündedir: T inversiyonu) AM de SGDB nin T inversiyonunun yerine T pozitiftir. (T pozitifleflmesi). S DB ST elevasyonunu gizlememektedir.

6 6 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Ekokardiyografi: SLDB da ve AM teflhisinin belirsiz oldu u di er durumlarda (pacemaker ritmi, post operatif hastalar gibi) AM nin teflhis ve de erlendirilmesine yard mc olmaktad r, devam eden semptomlara ra men duvar hareket bozuklu unun olmamas AM teflhisini kuvvetle d fllamaktad r.

7 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 7 AM ve AKUT KORONER SENDROMLARIN TANIMI; KR TERLER ve ALGOR T MLER Geliflteki Bulgular ile AM Teflhisi (ESC-2003) 1. Gö üste a r /s k flma, bask, a rl k hissi veya iskemiyi düflündüren flikayet 2. EKG de; ST elevasyonu ( 1 mm, komflu 2 derivasyonda) ve (muhtemelen yeni) sol-dal blo u * Gerekirse EKG tekrarlanmal d r 3. Miyokardiyal nekrozun yükselmifl biyomarkerleri: CK-MB, Troponinler) * 3 kriterden ikisinin saptanmas ile akut STEM teflhisi konulur. Bunlar n yetersiz oldu u kald r r durumda 4. kriter aranmal d r. 4. AM teflhisini d fllamak için; 2 Boyutlu-ekokardiyografi, perfüzyon sintigrafisi (EHJ-2003; 24: 28-66)

8 Akut Koroner Sendromlar n Tan m stirahatte skemik- Tipte 20 dakika süren Gö üs A r s EKG ST Segment Elevasyonu (+) ST Segment Elevasyonu-Yok 1 mm 2 komflu derivasyon Troponin Yükselmifl EVET HAYIR CK-MB (+)* veya (-) Yüksek Risk ST Elevasyonlu AM NON-ST Elevasyonlu AM Anstabil Angina * Troponinler yap lam yorsa, CKMB (+) ise tan y desteklemektedir (Troponin gibi yorumlan r). 8

9 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 9 ECS K lavuzunda Gö üs a r s ve EKG ile Akut Koroner Sendromlarda Tan sal Algoritm GÖ ÜS A RISI GEL fi: EKG: ST - EVET TEfiH S Geliflmekte olan infarktüs HAYIR Gelifl EKG: ST Ø EVET Anstabil Angina HAYIR Troponin T/I yükselmifl HAYIR EVET Geliflmifl infarktüs/ anstabl angina 6-12 saat sonra tekrar Troponin T/I yükselmifl EVET Geliflmifl infarktüs/ anstabil angina HAYIR Düflük Risk Grubu EVET TABURCU (-?) Circulation 2000; , Eur Heart J 2000; 21:

10 10 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Akut-STEM nin 3 Major Teflhis Kriterinin sematik tarifi ve klinik önemi 1. GÖ ÜS A IRISI AM -Gö üs A r s Karakteristikleri Kalitatif olarak anginaya benzemekte. Gö üste A rl k, bas nç, band gibi s k flt r c, bo ucu, yak c, karakterde. Palpasyonla artmaz, kesici veya bat c, pozisyonel vas fta olmas durumunda; a r n n infakt olas l azalmaktad r. ki kola birden yay lan, birlikte S3 veya hipotansiyon bulunmas durumunda infarkt olas l çok yüksektir. Lokalizasyonu: retrosternal, sol parasternal, anteriyor gö üs duvar, boynun önünde, çenede. Yay l m : sol kola, s kl kla her iki kola birlikte, difllere, epigastriyuma, skapulaya (s rta). Çene yukar s ve göbek afla s nda AM de flikayet olmaz. Gö üs a r s nitrata cevap vermez, > 20 dk ve saatlerce sürer. So uk terleme, bulant, kusma, halsizlik, dispne, ölüm korkusu, a r ya efllik eden di er semptomlard r. A r bafllad ktan yavaflça fliddetlenir ve zirve fliddetine ulafl r sonra saatlerce öyle devam eder. Gö üs A r s nda; Yaklafl m ve Tedavi A- lk Yaklafl m: 1. De erlendirme ve yaklafl m (hikayede iskemik etiyoloji ve KAH risk faktörleri ve hasta yafl na odaklan lmal (<20 yafl iskemi olas l az, > 30 yafl olas l yüksek) 2. ntranazal oksijen 2-4 L/dk 3. V Kanül yerlefltirip %5 dekstroza bafllamak 4. Kardiyak ritim ve hemodinamik monitorizasyon derivasyon EKG B- lk Kan Örnekleri: Elektrolitler, Üre, Kreatinin, Kardiyak Biyomarkerler, Böbrek ve Karaci er fonksiyonlar, Koagülasyon testleri, Tam Kan Say m * STEM de akut reperfüzyon tedavilerine ve bafllamak için kan sonuçlar beklenmemeli! C- Gerekti inde Ek De erlendirmeler: Gö üs Röntgeni, Ekokardiyografi, O 2 Satürasynu monitorizasyonu D- A r n n Azalt lmas : Morfin 1-2 mg/ V (gerekirse bolus) + Aspin + V b-bloker E- Bulant n n Azalt lmas : Metoclopramide 5 mg/ V

11 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 11 STEM ile Gö üs A r s n n Ay r c Tan s Hayati Tehlikesi Olanlar: Aort Diseksiyonu Pulmoner Emboli Perfore Ülser Pnömotoraks (bas nçl ) Özofagus Rüptürü ile Mediastinit (Boerhave Sendromu) Di er Kardiyovasküler ve Non- skemik: Perikardit Atipik Angina Erken Repolarizasyon WPW Sendromu Derin T Negatifli i: SSS (santral sinir sistemi) lezyonlar veya apikal hipertrofik kardiyomiyopati Yüklenme ile SV Hipertrofisi Brugada Sendromu Miyokardit Hiperkalemi Dal Bloklar Vazospastik Angina Hipertrofik Kardiyomiyopati Di er Non-Kardiyak Durumlar: Gastro-Özofageal Refleks ve Spazm Gö üs Duvar A r s Plörezi Peptik Ülser Pankreatik A r Servikal Disk veya Nöropatik A r Somatizasyon ve Psikojenik A r Bozuklu u

12 12 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ 2. ELEKTROKARD YOGRAF AM de iskemik EKG de iflikliklerinin zamana göre evülasyonu skemi bafllama zaman (saat) Hiperakut-akut Faz Subakut faz hafta hafta Kronik faz y l

13 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 13 AM skemi fi nfarktüsünde EKG AM s ras nda EKG de iflikliklerinin s ras Normal Sivrilmifl T ST-segment elevasyonunun dereceleri R kayb, Q geliflimi T inversiyonu hiperakut subakut kronik, yerleflmifl R dejenerasyonu akut Akut - STEM de ST-T Dalgas De ifliklikleri 1. AM ve sol dal blo u (Sol aks deviasyonu ile Æ genifl anteriyor infakt - LAD - okluzyonu Not: * ve **; diskordon >5 mm, konkordon >1 mm ST elevasyonu = STEM 13

14 14 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ 2. Trausmural skemide T dagas De ifliklikleri ve Evülasyonu Normal-T Sivri-T Bifazik-T T-inversiyonu Yass -T (BMJ 2002;324:1023-6).

15 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV Akut Miyokardiyal skemide T Sivrileflmesi V1 b V4 a c a V2 V5 c V3 V6 Not: (a) sivri simetrik T dalga yükselmesi, (b) V 1 de J noktas yükselmesi, T nin proksimal baca n n düzleflmesi, (c) V 4, V 5 de J depresyonu ve ST depresyonu ile T sivrili i Æ fiiddetli transmural iskemi (subeudokardiyal lezyon bafllad, V 1 ST : yayg n anteriyor subendokoayel lezyon). *STEM gibi yaklafl lmal.

16 4. Yak nda Geçirilmifl nfero-posteriyor M de V 2 -V 3 de Sivri-T Dalgas. V 2 V 3 V 2-3 posteriyor duvar n n ayna görüntüsü, dolay s gerçekte posteriyor infarkt bölgesinde EKG de T dalgas derin negatif olup, Q dalgas olmufltur (V 2-3 deki yüksek R dalgas karfl t ). 5. ST-depresyonlu AM de trombolitik tedavi yap lmamal d r. skemik ST depresyonlar tipleri (B-D) (A) Normal formda (B) Horizontal (C) Horizontal (D) Afla ya çekilen 16

17 3. KARD YAK B YOMARKERLER STEM de Moleküler Biyomarkerlerin Evolüsyonu Reperfüze Olmayanlarda Biyomarkerler lk Yükseliflin Zaman Ortalama Tepe Noktas na Normale Dönme Zaman Yükselme Zaman KL N K PRAT KTE SIK KULLANILANLAR CK - MB 3-12 saat 24 saat saat CTn I 3-12 saat 24 saat 5-10 gün CTn T 3-12 saat 12 saat - 2 gün 5-14 gün KL N K PRAT KTE SEYREK KULLANILANLAR Myoglobin 1-4 saat 6-7 saat 24 saat CK - MB Doku 2-6 saat 18 saat zoformu CK - MM Doku 1-6 saat 12 saat 38 saat zoformu CK - MB: Kreatinin Kinaz MB zoenzimi CTn I: Kardiyak Tropponin I CTn T: Kardiyak Troponin T CK - MM: Kreatinin Kinaz MM zoenzimi (Circulation 1993; 88: 750 (232)). 17

18 18 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ 4. F Z K MUAYENE BULGULARI Komplike ve Non-Komplike STEM de Fizik Bulgular ve Anlam Genel: Yorgun, ajite, endifleli yüz, avuçlar s k lm fl (Levine bulgusu) Cilt: So uk, soluk, nemli, kül-rengi. Düflük-dereceli Atefl: Miyokard nekrozuna non-spesifik cevap >24 saatten sonra. Hipertansiyon - Taflikardi: Sempatik tonus (Anteriyor M ). Hipotansiyon-Bradikardi: Yüksek vagal tonus ( nferiyor, Posteriyor M ). Düflük-volümlü Nab z: Düflük kardiyak debi H zl /Yavafl veya Düzensiz Nab z: Atriyal veya Ventriküler aritmiler. Paradoks Sistolik Apikal mpuls (Tahtaravelli Bulgusu): SV diskinezi, ventriküler anevrizma (Anteriyor M ). Yumuflak S1: SV kas lmas n n azalmas, 1 AV Blok ( nferiyor M ). S4 Gallop: Azalm fl SV komplians. S2 nin Paradoks Çiftleflmesi: A r SV disfonksiyonu, Sol-Dal Blo u. S3 Gallop, Pulmoner Raller, Pulsus Alternans: SV sistolik disfonksiyon (kalp yetmezli i bulgular - SV miyokard n n > %25 i tutulmufl). Hipotansiyon: Cilt-so uk, nemli, siyanotik, SSS (santral sinir sistemi)-mental durumun de iflmesi; böbrekler-oligüri (kardiyojenik flok bulgular ). Jugular Venöz Dolgunluk: Kusmaul bulgusu, hipotansiyon, Sa V S4 ve S3 galloplar, akci er alanlar temiz (S V nfarktüsü). Sistolik Sufl: VSR (Sol sternum kenar nda sistolik trill). MY nin Sistolik Suflünden Ay rmak: Papiller adale rüptüründe s n f daha haflin. Perikardiyal Sürtünme Sesi: Perikardit (transmural M ile), Geç, Post-M (Dressler Sendromu). Kardiyak Tamponad Bulgular, EM Disosiasyon: Kardiyak rüptür. Periferik Nab z Olmamas ve Aort Yetmezli i Suflü: Aort disseksiyonu.

19 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 19 AM Sonras Yeni Sistolik Üfürüm (VSR (ventriküler septal rüptür) ve Papiller Adale-Rüptürü) Rüptürün VSR Papiller adale özellikleri rüptürü M lokalizasyonu Anteriyor > nferoposteriyor nonanteriyor > anteriyor Üfürümün Sol sternal Kardiyak apeks lokalizasyonu bölgenin alt fiiddeti Kuvvetli De iflken, zay f Trill Hastalar n %50 sinde Nadir Pulmoner- Olabilir, olmayabilir Her zaman vard r kapiller uç bas nçta V-dalgalar Pulmoner Yoktur Vard r trasede V-dalgalar Pulmoner Her zaman vard r Vard r veya arterde yoktur (?) O 2 -satürasyonunda yükselme

20 20 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Akut-STEM de Geliflte Fizik ve Demografik Bulgular ile 30 gündeki ölüm riskinin tayini 1. Killip S n flamas na Göre 30 Günde Mortalite (Circulation 1995; 91: ) Killip S n f Karakteristikleri Hasta Mortalite (%) Oran (%) I Kalp yetersizli i 85 5,1 bulgular raller yok: II Raller akci er alanlar n n 13 13,6 >%50 sine kadar duyuluyor. S 3 (+) yüksek, jugular venöz bas nç, J venöz dolgunluk III Pulmoner ödem 1 32,2 IV Kardiyojenik flok 1 57, Günde Ölüm Riski Yüksek Hastalar Anteriyor M Genifl M, yayg n ST elevasyonu Diyabetik EF < % 40, Kalp Yetersizli i Sistolik Kan Bas nc < 100 mmhg; Kalp H z 100/dk olarak devam etmesi Sol Dal Blo u Yafl > 75. ( Pa ile yüksek intraserebral kanama riski)

21 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 21 AM TEDAV S Reperfüzyon tedavileri 1. PR MER ANJ YOPLAST (PTCA) PR MER (Direk) PKG: Hastaya primer-pkg ile reperfüzyon yap lmaya karar verildikten sonra hasta h zla koroner anjiyografi için h zla kateter laboratuvar na al nmal d r. Sorumlu lezyon teflhis edildikten sonra reperfüzyon standart PKG tekni i ile sa lanmal d r. Bu s rada hastaya standart tedavi verilmelidir (morfin, oksijen, aspirin, V-bloker), bunlara ek olarak daha güçlü trombosit inhibisyonu sa lanmal d r (aspirin, + klopidogrel, + glikoprotein- IIb/IIIa blokerleri, + heparinnli/heparinsiz). Stenleme olsun/olmas n direk-pkg s ras nda birlikte intravenöz trombosit GP-IIb/IIIa inhibitörü kullan m klinik sonuçlara, prognoza faydal bulunmufltur ve düzeltmifltir; PKG s ras nda, öncesinde verilen Abciximab (Reopro) ile, plaseboya göre ölüm, M hedef damara-acil revaskülarizasyon PKG veya stentleme öncesi uygulanan Abciximab ile; 30 günde ölüm, M, veya hedef damara acil-total revaskülarizasyon %50 azalm flt r (RAPPORT, ADM RAL). Dolay s ile direk (Primer)-PKG ye giden AM hastalar nda primer PKG öncesi ve s ras nda V-GP-IIb/IIIa verilmesi düflünülmelidir. Koroner Stentleme; PKG nin trombolitik tedaviden üstün olan erken faydas uzun-dönemde gittikçe azalmaktad r (6 ayda restenoz). GUSTO-IIb çal flmas nda h zland r lm fl-tpa ile PTCA karfl laflt r lm flt r günde ölüm ve nonfatal M tpa

22 22 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ ile %13.7 PTCA ile %9.6 bulunmufltur, 6 ayda ise bu fark istatistiksel anlam n kaybetmifltir (s ras ile %16.1 ve %14). Bu kayb n sebebi; anjiyoplasti yap lan hedef lezyonun restenozu. Lezyonun trombus ile örtülü olmas ve bu lezyonun stentlenmesi ise stent-içi tromboza sebep olmaktad r, ancak GP-IIb/II- Ia ile birlikte stentleme daha emniyetli bulunmufltur, stentleme ile 6 ayda hedef damar n revaskülarizasyonu anlaml olarak azalm flt r (STENT-PAM ). Benzer flekilde AM de stentleme ile 6 ayda restenoz sadece primer, anjiyoplasti yap lanlara göre stentleme ile anlaml daha fazla azalm flt r. 8,9 2. F BR NOL T K TEDAV : Erken Fibrinolitik tedavi hayat kurtar c d r; mutlak mortaliteyi %2, rölatif mortaliteyi ise %18 düflürmüfltür (GISSI-I). 10 Erken mortalite faydas ; infarkt arterinde erken sa lanan tam (TIMI-3, veya doku düzeyinde) reperfüzyondur. Uzun dönem mortalite faydas ; ise reperfüzyon ile infarkt arteri aç kl n n idame ettirilmesi ile SV fonksiyonlar n korunmas na ba l d r. Fibrinolitik tedavinin kontrindikasyonlar ; (a) mutlak kontrindikasyonlar (sayfa 70); yak nda geçirilmifl serebrovasküler olay, hemorajik intrakraniyal neoplazm, aktif internal kanama, aortik disseksiyon flüphesi. (b) Rölatif kontrindikasyonlar sayfa 70 de sunulmufltur. Bu kontrindikasyonlar n hastada bulunmas ve reperfüzyonun gecikece i durumlarda da PKG seçilmelidir. 30 günde mortalite h zland r lm fl Alteplaz protokolu ile streptokinaza (subkutan veya V heparin ile) göre %15 azalm flt r. Bu mortalite azalmas 90 dakikada sa lanan, Streptokinaza (SKZ) göre (1.5 milyon U, -1 saatte) daha yüksek TIMI-3

23 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 23 reperfüzyon oran ile (TIMI-3 reperfüzyon: tpa/skz; %54, %31) anlaml olarak pozitif korelasyon göstermifltir. 11,17 ALTEPLAZ fibrin-spesifik bir ajand r, p ht ya ba l fibrine rölatif olarak spesifiktir. P ht daki plazminojen ile birleflip olarak lokal olarak streptokinaza göre daha fazla plazmin oluflturmaktad r ve bundan dolay lokal fibrinolitik aktivitesi daha fazlad r. Sistemik plazminemi ve fibrinojenoliz ve proteoliz etkileri Streptokinazdan daha az d r (kanda plazminojen, faktör-v, VII miktar tpa dan fazla etkilenmez), Alteplaz n (tpa) klinik etkisi Streptokinaza göre litik etkisi daha güçlü olup, daha erken bafllamaktad r, sistemik antikoagu-lan etkisi yoktur. Dolafl mdaki PA -1 taraf ndan inhibe edilebilir, aktivitesi dolafl mdan h zla temizlenmektedir (yar lanma ömrü <5 dakika), nonantijenik olmad ndan tekrar kullan labilir. tpa n n Streptokinaza göre tek dezavantaj, daha erken ve güçlü fibrinolitik etkisinin birlikte kullan lan heparine ba ml olmas d r bu nedenle tpa ile birlikte mutlaka devaml infüzyon olarak heparin verilip aptt düzeyinin bazalin kat nda tutulmas na (50-75 saniye) dikkat edilmelidir. APTT düzeyi nonterapetik olan hastalarda infarkt arterinde bafllang çta sa lanan TIMI-3 ak m oran ilk 72 saatte azal p, streptokinaz n düzeyine inmektedir. Bunun klinik yans mas ise tpa ile daha yüksek oranda tekrarlayan iskemi/rem dir. Streptokinaz ise sistemik antikoagulan etkisinden dolay birlikte heparin kullanma zorunlulu un yoktur. 11,17 Alteplaz (tpa): H zland r lm fl-alteplaz (tpa) protokolu; a. 15 mg-bolus, b mg/kg,-30 dakikada (maksimum 50 mg), c. 0.5 mg/kg; (maksimum, 35 mg), -60 dakikada, = Toplam 100 mg, -90 dakikada (GUSTO-1).

24 24 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Trombolitik laçlar ve Klinik Özellikleri: RETEPLAZ: Üçüncü-jenerasyon fibrinolitik ajand r. Alteplaz n daha az fibrin spesifik mutasyonudur. Kullanma dozu; çift bolus 30 dakika ara ile 2 defa 10 mg. 13 Alteplaza görte mortalite faydas gösterilememifltir (GUS- TO-III). Fakat kullan lmas daha pratik ve kolay olup uygulama zaman k sad r. TENEKTEPLAZ (TNK): Üçüncü-jenerasyon fibrinolitiktir. Alteplaza göre fibrin spesifitesi artm fl, PA -I rezistans yüksek, veplazma klirensi azalm flt r. Bu özelliklerden dolay tekdoz uygulanabilmektedir. 14,16 TNK ve tpa ile 30 günde mortalite farkl bulunmam flt r (ASSENT-2). TNK ile tpa ya göre anlaml olarak daha az nonserebral kanama geliflmifltir. Önemli olarak; semptomlar n bafllamas ndan > 4 saatte TNK ile tedavi edilen hastalarda mortalite tpa ya göre düzeltmifltir (daha fazla düflürmüfltür). Vücut a rl na göre düzenlenen TNK dozu; ortalama mg. STREPTOK NAZ (SKZ); Birinci-Jenerasyon Fibrinolitiktir. 10 kinci veya Üçüncü jenerasyon fibrinolitiklerin de iflmez alternatifidir. Antikor geliflimi olas l ndan geçmiflte Streptokinaz alm fl hastalara tekrar verilmemelidir (ilk uygulamadan sonra 5 gün ile 2 y l). PA ya göre intra serebral hemoraji oran Streptokjinaz ile daha düflük bulunmufltur (%0.5, %0.7). Yafll, serebrovasküler olay veya hipertansiyon riski olan hastalarda (serebral kanama-riski yüksek hastalar) Streptokinaz tercih edilebilir.

25 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 25 Fibrinolitik etki göstermesi için verildikten sonra (1) önce plazmadaki plazminojen (tpa ise p ht ya etkili p ht daki plazminojeni aktive eder) ile aktivatör kompleks oluflturur (streptokinaz-plazminojen aktivatör kompleksi), (2) Plazminojen aktivasyonu ve Plazmin aç a ç kmas ile, (3) alfa-2 antiplazmin kapasitesini aflan hiperplazminemi düzeyinde (dokulardaki plazminojenide çal n p aktive edilmesi sonucunda) (plazminojen çalma-send) fibrin parçalan r (geç litik etkinin mekanizmas ). lac n sistemik litik etkisi baz koagulasyon faktörlerini de tüketmesindendir (protrombin, faktör-v, faktör-vii), bunun 2 önemli sonucu; (1) ilac n primer yar lanma süresi 23 dakikaolup litik ve antikoagulan etkisi saate te ç kmakta, (2) 90 dakikada tpa ya göre daha düflük oranda TIMI-3 reperfüzyon sa lamas na göre, yukar daki mekanizma ile reperfüzyon oran sonraki saatlerde (180 dakikada) eflitlenmektedir (Yakalama-fenomeni). Bu nedenle tedaviye heparin eklenmesi streptokinaz n litik etki ve faydas n art rmamaktad r, fakat aksine kanama riskini h zla art rm flt r. SKZ, fibrin-nonspesifik olup dolafl mdaki ve p ht ya ba l plazminojeni plazmine çevirmektedir, bunun sonucunda; sistemik fibrinojenolizis, plazminemi ve fibrin parçalanma ürünlerinde SKZ ile artma meydana gelmektedir. Fibrinoliz sonras komplikasyonlar: En ciddi komplikasyonu intraserebral kanama d r kanamad r, 1000 SKZ verilen yaklafl k 20 hastada 1 (%0.5), tpa ile 140 hastada (%0.7). 1

26 26 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ ntrakraniyal kanama oluflumunun önemli de iflkenleri; (a) leri yafl (>65), (b) kullan lan ek antitrombotik tedavinin spesifik dozu; hastan n yafl yükseldikçe ve birlikte kullan lan ek antitrombotik tedavinin dozu (heparinler, GP-IIb/IIIa inhibitörleri, direk trombin inhibitörleri gibi) art r ld kça kanama s kl artm flt r. ntrakraniyal hemorajinin major risk faktörleri, Öngörenleri; (1) yafl (> 65, 75), (2) geliflte sistolik hipertansiyon (>175 mm Hg), (3) düflük vucut a rl (70 kg), (4) kad n cinsiyet, (4) koagulopati (öncesinde Coumadin kullan m, INR>2.2), (5) trombolitik olarak tpa uygulamas. Tan, afla daki semptom ve bulgularda intraserebral kanama intraserebral kanama düflünülmelidir; fliddetli bafla r s, görme bozuklu u, yeni nörolojik defisit, akut konfüzyonel atak, veya nöbetler. Klinik olarak kuvvetle intrakraniyal kanamadan flüpheleniliyorsa; (1) acil CT veya MRI yap lana kadar fibrinolitik, antitrombin ve antitrombosit tedavi kesilmelidir. (2) Nörocerrahi konsultasyon istenmelidir, cerrahi olarak kanaman n boflalt lmas hayat kurtarabilir. H zla teflhis ve tedavisine ra men mortalitesi %60 d r. >75 yafl ndaki hastalarda ise mortalitesi >%90 d r. Fibrinolitik tedavi ile gastrointestinal, retroperitoneal ve damara girifl yerlerinde kanama spontan dalak rüptürü komplikasyonlar olabilir. Öldürücü olmay p süratle saptanabilirse ve tedavi edilebilmektedir.

27 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 27 Fibrinolitik tedavi GP-IIb/IIIa inhibitörlerinin kombinasyonu: Fibrinolitik tedaviden sonra sürekli olarak doku düzeyinde reperfüzyon %25 s kl kta sa lanabilmektedir. Fibrinoliz sonras paradoks olarak trombosit aktivasyonu artmaktad r, bu reokluzyonun önemli yöneticisidir. Aspirin bilindi i gibi zay f bir antitrombosit ifllaçt r (COX-1 inhibitörü; Tromboksan A2 sentezin bloke etmekte). Trombosit agregasyonun son yolunu bloke eden ajanlar (trombosit Glikoproteyin-IIb/IIIa reseptör inhibitörleri) fibrinoliz ile kombine edilerek post-litik trombosit hiperaktivasyonu suprese edilmeye çal fl lm flt r. Bu çal flmalar ve sonuçlar ; GUSTO-V (yar m-doz Reteplaz + Abciximab) ve ASSENT-3 de (yar m-doz TNK + Abciximab) kombinasyon tedavisi ile >75 yafl ndaki hastalarda intrakraniyal kanama standart tedaviye göre 2-kat artm flt r. Ancak genç hastalarda intrakraniyal hemorajide art fl olmam flt r. Heriki çal flmada 30 gün veya bir y lda reinfarktüs ve post- M komplikasyonlar kombinasayonla azalm flt r, mortalite ise standart tedaviden farkl bulunmam flt r. 15, AHA/ACC ve 2003-ESC AM k lavuzlar kombine tedavinin akut-stem nin klinik tedavisinde kullan lmas önerilmemektedir. GP-IIb/IIIa inhibitörleri akut-stem de sadece primer PKG öncesi ve s ras nda kullan lmal d r (özellikle Tirofiban ve Ebtifibatid).

28 28 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Kurtar c -perkutan revaskülarizasyon: Baflar s z oldu u kan tlanm fl Fibrinolitik tedavi sonras PKG uygulanmas d r. Fibrinolitik tedavi mortaliteyi düzeltmesine ra men %30 hastada 90 dakikada baflar s z reperfüzyon (< TIMI-2 ak m (TI- MI-0, -1 ak m) sa lanmaktad r dakikadaki infarkt arterindeki TIMI ak m n n derecesi uzun-dönemdeki yaflam beklentisi ile anlaml korelasyon göstermektedir. ndikasyonlar ; 1. Trombolitik tedavi baflland ktan 90 dakika sonra; özellikle genifl AM lerde (Anteriyor M, SVEF <%40, infarkt arteri LAD olanlar), reperfüzyon noninvaziv bulgular ile saptanamam flsa; h zla acil koroner anjiyografi ve anjiyografi bulgular uygun ise mekanik reperfüzyon sa lanmal d r (infarkt n< 12, veya 24 saati içerisinde). 2. Kardiyojenik flok ta, < 75 yafl ve hemodinamik instabilitesi devam eden hastalara (infarkt n 36 saati içinde flok geliflmifl ve flokun 18 saati içerisinde revaskülarizasyon sa lanabilecekse) trombolitik tedaviden sonra acilen koroner anjiyografi yap lmal d r, reperfüzyonu klinik olarak noninvaziv de erlendirmek için beklenmemelidir. 35,36,43 3. Semptomlar n bafllamas ndan 12 saat içerisindeki fliddetli konjestif kalp yetersizli i ve/veya pulmoner ödem (Killip- 3) hastalar. Faydas ; Kurtar c -anjiyoplastiden fayda gördü ü bilinen tek hasta grubu; baflar s z tromboliz sonucu (TIMI-0/1 ak m) kurtar c anjiyoplastiye giden Anteriyor M hastalar.

29 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 29 AM de (trombolotik tedavi bittikten dakika sonra tromboliz yetersizli ine karar verilen ve infarkt a r s n n <24 saatinde ki hastalardaki ifllem). Kurtar c -PKG ile birlikte GP-IIb/IIIa inhibitörü kullan m anjiyografik klinik sonuçlar düzelebilir, ancak kanama komplikasyonlar na dikkat edilmelidir. Baflar l reperfüzyonun klinik belirleyicileri: Litik tedavi sonras baflar l reperfüzyonun noninvaziv, klinik de erlendirilmesi ve teflhisi güçtür. Kullan lmakta olan kriterler: a. A r n n fliddetinin azalmas ; kesin olmayan bir bulgudur, çünkü uygulanan narkotik analjeziklere ba l olarak a r bask lanm flt r veya baz M hastalar yüksek sempatik aktivitenin etkiside parsiyel olarak denerve olmufltur. 10 üzerinden de erlendirilen bazal a r n n fliddetinin aniden yar dan fazla azalmas (<5/10). b. Seri flekilde çekilen 12-derivasyonlu-EKG; ST-segment elevasyonunun fliddetinin trombolitik tedavi bittikten dakika sonra %50-70 gerilemesi (en yüksek oldu u derivasyonda veya toplam) reperfüzyonun güvenilir bir indikatörüdür fakat pozitif öngörürlü ü suboptimaldir. c. H zlanm fl-idiyoventriküler ritm (H VR); reperfüzyon için çok az spesifiktir, çünkü reperfüze olmayan hastalarda de iflik ventriküler ve supraventriküler aritmiler görülebilir. d. Kardiyak enzimlerin erken zirve yap p düflmesi ve normalleflmesi (washout-fenomeni).

30 30 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Gö üs a r s n n h zla tam olarak geçmesi (>%50 azalmas ) ve EKG de >%70 ST-segment elevasyonu rezolusyonu, birlikte H VR ata ; baflar l reperfüzyon için oldukça spesifiktir, ancak bu triyad trombolitik tedavi verilen hastalar n %10 dan az nda görülmektedir. ST elevasyonun >%70 rezolusyonu doku düzeyinde reperfüzyon ile anlaml korelasyon göstermektedir, ST nin trombolitik tedavi bittikten dakika sonta izoelektri e inmesi ve birlikte T negatifli i; çok az hastada görülmesine ra men tam reperfüzyon için spesifitesi yüksektir (klinik sonuçlar ve anjiyografik reperfüzyon ile). Rutin geç-anjiyografi; Mi sonras tekrarlayan iskemide koroner anjiyografi ve revaskülarizasyon indikasyonu vard r. Acil-ACBG: Primer veya kurtar c PKG ye seçilmifl hastalarda; kritik sol ana sistem hastal, ciddi 3-damar hastal, PKG, ile revaskülarizasyon ulafl lamayan lezyonlar. Özellikle AM nin erken saatlerinde (<4-6 saatinde), oluflmakta olan a r nekroz s ras nda bu hastalar n ameliyata al nmas cazip bulunmamaktad r. Sa ventrikül nfarktüsü Acil-Bypass-cerrahisinin kuvvetli kontrindikasyonudur.

31 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 31 REPERFÜZYON A LAVE TEDAV LER: 1. ANT TROMB NLER, Heparin; a. Fibrinolizsiz Heparin; Anteriyor M de V-heparin (Fraksiyone olmayan heparin; FOH) SV trombus geliflimini ve iskemik inmeyi önlemektedir. nfarkt mortalitesi ve rem ye faydas bulunmam flt r. 11 b. Fibrinoliz ile Heparin;. tpa ile infarkt arterinin geç aç kl n düzeltmifltir ( ). Sistemik fibrinolitik etkiye ba l trombojenik durumu bask lamas sonucu plaseboya göre mortaliteyi düzeltmifltir (Ø). GUSTO-I de h zland r lm fl-tpa protokoluna Vheparin eklenmifltir. Tavsiye edilen doz; 60U/kg-bolus (maksimum 4,000 U), takiben 12 U/kg/saat-infüzyon (maksimum U/saat). APTT hedefi; kontrolun kat (50-70 saniye).. Streptokinaz ile heparinin V-Streptokinaza eklenmesi (tekrarlayan iskemi veya heparin tedavisinin di- er indikasyonlar hariç) faydas n destekleyen hiçbir kan t yoktur. GUSTO-I de Streptokinaz ile birlikte kullan lan subkutan ve intravenöz heparin klinik olarak eflit etkili bulunmufltur.. Üçüncü-Jenerasyon ajanlar: GUSTO-III ve ASSENT- 2 de Reteplaz ve Tenekteplaza fraksiyone-olmayan heparin (FOH) eklenmelidir. c. Direk anjiyoplasti ile Heparin: Direk anjiyoplastinin planlanmas ile GP-IIb/IIIa inhibitörü ile

32 32 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ birlikte verilmelidir, bafllang çta vucut a rl na göre düzenlenmeli, ifllem-öncesi; bolus, 100 U/kg, U. Bu kombinasyon ile mortalite ve iskemik komplikasyonlar çok daha az bulunmufltur. 2. Düflük molekül a rl kl -heparinler ve Direk-trombin inhibitörleri;. FOH; aktive trombositler taraf ndan nötralize edilmektedir ve p ht ya ba l trombini inhibe edemez. Trombin Koroner trombus oluflumunda anahtar komponenttir ve Fibrinoliz sonras paradoks olarak trombojenezin aktivitesini art rmaktad r (protrombotik aktivite art fl ve retromboz); fibrinoliz sonras süre en damar aç kl n inhibe etmektedir.. DMAH; Enoxaparin, trombosit faktör-4 taraf ndan inhibisyonu azalm flt r ve heparinin-yönetti i-trombositopeni (HIT) insidensi de düflmüfltür biyoyararl yüksek olup vucut a rl na göre verilmesi tüm hastalarda homojen etki göstermekte, bundan dolay takibinde aptt monitorizasyonuna gerek yoktur, antikoagulan etkisi ise faktör Xa y inhibe ederek (çok az anti-iia etkisi, anti-xa ya göre daha az; 1/3 oran nda) antikoagulan etki için antitrombin-iii faktörüne ihtiyac yoktur; sonuçta bu özelliklerinden dolay FOH a göre daha h zl, güçlü antikoagulasyon, Trombin teflekülünü azaltmak.. Direk trombin inhibitörleri Bivaluridin ve hirudin s v -faz nda ve p ht ya ba l trombini inhibe etmekte, ve dolafl mdaki inhibitörlerden etkilenmemektedir. Enoxaparin; tam-doz TNK ve Enoxaparin (30 mg- V, + 1 mg/kg/günde 2 defa-subkutan), tam-

33 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 33 doz YNK ve standart heparine (FOH) göre mortalite ve rem riskini daha fazla azaltm flt r (ASSENT-3). Benzer çal flmada ise Enoxaparin ile FOH a göremajor hemoraji riski biraz daha az bulunmufltur (TIMI- 23). Önemli notlar; (a) Tam-doz TNK + Enoxaparin, Yar m-doz TNK, + abciximab kombinasyonu kadar iskemik olaylar n önlenmesine faydal olmufltur ve (b) bu kombinasyonun özellikle >75 yafl grubunda daha iyi güvenilirlik profili bulunmufltur (HART-II). (c) infarkt arteri reokluzyonunu azaltmada ve TI- MI-3 ak m (reperfüzyon) düzeltmifltir ( ) Fibrinoliz sonras Enoxaparin FOH dan daha afla de ildir. Sonuç; Fibrinolize kombine edilen Enoxaparinin bütün çal flmalarda saptanan primer etkisi: nonfatal iskemik olaylar FOH a göre daha fazla azaltmakt r (mortalitesi benzer). V. Direk Trombin inhibitörleri; AM de Fibrinolize ilave edilen Hirudin FOH tan daha faydal bulunamam flt r. Çok yak n zamandaki bir çal flmada Streptokinaza kombine edilen Bivaluridin FOH a göre mortalite fark göstermemifltir (HERO-2). Ancak; Bivaluridin ile reinfarktüs daha az, kanama oran ise daha fazla bulunmufltur (istatistiksel anlaml ). AM de rutin olarak direk trombin inhibitörü kullan m n önermek için günümüzde yeterli kan t yoktur. Tek net indikasyonu; heparinin-oluflturdu u trombositopeni dir (HIT; Hepar n induced Thrombocytopenia).

34 34 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ b-blokerler: Birinci 24 saatte bütün hastalara; hipotansiyon, bradikardi, kardiyojenik flok, killip s n f 2 olanlar hariç verilmelidir. A r obstrüktif havayolu hastal nda da kontrindikedir. Fibrinolitik dönemde beta-blokerler iskemi tekrar ve re- M yi önlemifltir, k sa-dönem mortsaliteye etkisi görülmemifltir. Uzun-dönem mortaliteye faydas Fibrinolitik verilmifl hastalarda belirgindir. Rölatif beta-bloker kontrindikasyonlar olan hastalarda kullan m na ait yeterli kan t yoktur. a. skemi, taflikardi, hipertansiyonda V Metoprolol verilebilir (5 mg, her 5 dakikada, istenen kan bas nc sa lana kadar), V yüklemeyi tolere eden hastalarda oral doz bafllanabilir; (Metoprolol 50 mg, günde 2-4 defa). S n rda hemodinami bulgular olanlarda oral daha düflük doz bafllanmal d r; ( mg, günde 2 defa), doz günler içerisinde titre edilmelidir (tolere edilen doz; oral 100 mg, günde 2 defa). Orijini belirsiz taflikardilerde beta-blokerler kontrindikedir, taflikardi, kompanse kalp yetersizli ine ba l kompansatuvar olabilir, beta-blokerler ile yavafllat lmas ile (oldukça direçlidir) h zla hipotansiyon ve kalp yertersizli i bulgular aç a ç kabilir. b. Reperfüzyon öncesi beta-bloker kullan lmas faydal bulunmufltur; iskemi tekrar, aritmiler ve mortaliteyi azaltm flt r (anti-iskemik, anti-aritmik etki). Beta-blokerlerin genifl infarktlarda ve SV fonksiyonlar s n rda olanlarda (Killip > 2) beta-blokerlerin geliflte kullan m n n klinik sonuçlar daha kötü olabilir (GUSTO- I, COMMIT/CCS-2 metoprolol).

35 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 35 ANJ YOTENS N ENZ M NH B TÖRLER (ACE ): Hipotansiyon, akut renal yetersizlik, veya kontrindikasyonu olmayan bütün hastalara oral bafllanmal d r. Mortaliteyi azaltmaktad rlar. SV disfonksiyonu veya klinik kalp yetersizli i, SVEF< %40 olanlarda süresiz kullan lmal d r (ISIS-4). Geçmifl M hikayesi, fakat SV fonksiyonlar normal yüksekriskli hastalarda (Diyabetik) Ramipril uzun dönemde faydas ; mortalite azalm flt r (HOPE) KALS YUM KANAL BLOKERLER : AM de kalsiyum kanal blokerlerinin kullan m ile mortalite artm flt r. Kullan mlar k s tl d r; supraventriküler tafliaritmiler, betablokaja cevaps z postinfarktüs angina. Bunlar n d fl nda kullan mlar yasakt r. Nifedipin gibi k sa etkiler kontrindikedir, refleks sempatik aktivasyona sebep olmaktad r. Verapamil ve Diltiazem; SV disfonksiyonu ve konjestif kalp yetersizli inde yasaklanmal d r. MAGNEZYUM: Geçmiflte AM mortalitesini plaseboya göre %24 azaltt bildirilmifltir (L M T-2). Daha büyük ve yeni çal flmada magnezyumun faydas gösterilememifltir sebepleri; daha geç uygulama ve kontrol grubunun düflük düflük mortalitesi (ISIS-4). Sonuç olarak Magnezyum rutin olarak kullan lmamal d r, sadece (a) Magnezyum düzeyi < 2.0 mg/dl olanlarda replase etmek, için, (b) torsade de pointes in tedavisinde ( V 1-2 gr, 5 dakikada) verilmelidir.

36 36 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Diyabet kontrolu: nsülin-glikoz infüzyonu AM mortalitesini standart tredaviye göre anlaml olarak azaltm flt r (DIGAMI). Diyabetik AM lilerde hastanede, geliflte insülin ile agressif glikoz düflürülmesi (erken mortalite anlaml azalm flt r) ve sonra takipte multi-doz subkutan nsülin kullan m bütün diyabetik AM lilere tavsiye edilmektedir. Antiaritmikler: Proflaktik VT ve VF nin supresyonunda Lidokayin ve di er antiaritmikler faydal bulunamam flt r. Lidokayin tafliaritmileri azalt rken bradikardi ve asistoliyi ve bunlara ba l mortaliteyi art rm flt r. Günümüzde AM de proflaktik olarak antiaritmik tedavi kullan lmas tavsiye edilmemektedir. ABP ( ntraaortik Balon Pompas ): Kardiyojenik flokta sistolik kan bas nc n art rmak için ABP kullan lmas önerilmektedir. ABP; afterload, duvar stresini ve oksijen ihtiyac n (istek), azaltmakta, diyastolik koroner kan ak m n (sunum) art rmaktad r; oksijen sunumu/ste i oran n yükseltmektedir. ABP aort yetersizli inde kontrindikedir, aot kaca n art r r ve h zla hastan n hemodinamik durumu bozulur.

37 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 37 PR MER-M YOKARD NFARKTÜSÜNDE AC L SA LIK S STEMLER N N ERKEN YAKLAfiIM KILAVUZU YAKLAfiIM PRENS PLER (2004-AHA/ACC önerileri) A. Kalp Krizinde Mortalite ve Morbiditeyi Azaltmay Amaçlayan Hedefler: 1. *Anlam : Semptomlar n bafllamas ndan sonra resüsitasyon tecrübesi koflullar bulunan (yeterli analjezi, yeterli de erlendirme ve kesin tan imkanlar olup gerekse erken trombolitik tedavi uygulayabilme imkan olan) yere ulaflma zaman n k saltmak. 2. AM teflhisi net ve aç k olan hastalarda kontrendikasyonlar n bulunmamas durumunda trombolitik tedavi verilmesi, düflünülmelidir. (Medikal sisteme haber verildikten veya ulafl ld ktan 90 dk içerisinde; ça r -i ne zaman ). 3. Yukar daki seçeneklerin muhatab : Genel pratisyenler, Ambulans servisleri ve hastane ppersoneli ile temas ile mümkün olmaktad r. Koroner arter hastas ve yak nlar yard m ça rmak için önceden bir k lavuz edinmelidirler. B. Genel-Pratisyenlerin Sorumluluklar : 1. Pratisyenler, gö üs a r l hastaya cevap verebilecek bilgi ve beceri konusunda e itim program na al nmal d r. 2. Yard mc personelin prati i; AM riski yüksek hastalarda pratik yaklafl m konusunda bilgilendirilmelidir. 3. Genel pratisyenler mümkünse ambulans randevusunu hastan n evinde ayarlamal d r; ve daha fazla gecikmeyi önlemelidir. 4. Genel pratisyenler oksijen, Aspirin ve Nitrat verilmesini sa lamal d r. 5. Do al olarak yeterli analjezi. Tercih edilecek analjezik; V- Diamorfin ile antiemetik. (Devam sonraki sayfada)

38 38 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ PR MER-M YOKARD NFARKTÜSÜNDE AC L SA LIK S STEMLER N N ERKEN YAKLAfiIM KILAVUZU YAKLAfiIM PRENS PLER 6. Di er ilaçlar da tedarik edilebilmelidir, bunlar; Epinefrin, Atropin, Lidokain, Naloksam. 7. Genel pratisyenler hastane d fl nda trombolitik tedaviye bafllar; Trombolitik tedavi endikasyon ve kontrendikasyonlar ndan haberdar olmal d r. Yan etkileri için gerekli defibrilatör bulundurabilmeli ve kullanabilmelidir (Deneyim ve E itim) derivasyon EKG ile AM tan s kan tlanmal d r. C. Ambulans Servisleri: 1. Ambulans servisleri acil-ça r lara karfl yaklafl m düzeltmek için devaml olarak e itilmeli (kitlelere göre cevap verme) 2. Gö üs a r s olan tüm hastalarda Defibrilatör ve onu kullanabilen tecrübeli personel sa lanmal d r. 3. Ambulansta; ileri kardiyak yaflam deste ini tam olarak yapabilen en az bir deneyimli-yard mc sa l k eleman bulunmal d r. 4. Ambulans hastaya ulaflt ktan sonra, hasta bilgileri trombolitik tedavi yap labilen merkeze ulaflt r labilmelidir. 5. Kardiyak monitorizasyon mümkün oldu u kadar h zla yap lmal d r. D. Hastane Sorumluluklar : 1. AM tan s olas l yüksek ve kesin olan hastalar n H zla Kabul Edilmesi için gerekli protokoller gelifltirilmelidir. 2. fiayet hastan n direk olarak KBÜ ye kabulü mümkün de ilse, Trombolitik tedavi Acil ve Genel Acil bölümlerinde bafllanmal d r. 3. Hastane personeli, tedavi gecikmesini azaltmak için e itilmelidir. 4. deal Zaman Standartlar : Hasta Kabulü: 10 dk, Tan n n Kesinleflmesi: +10 dk., Trombolitik Tedavinin Bafllamas : +30 dk. PKG de ilk balon fliflirilmesi için dk.

39 AKUT-STEM DE, NFARKTIN KL N K EVRELER NE GÖRE VER LMES GEREKEN KANITLI-TEDAV LER STEM de S kl kla Kullan lan Tedaviler (1) laç lk 24 saatte Hastanede Ç k flta ve uzun-dönem takipte Aspirin Acilde non-enterik mg mg, günde mg, günde, çi netilmeli süresiz Fibrinolitik Alteplaz: bolus-15 mg + 50 mg/ tedavi 30 dk infüzyon + 35 mg/60 dk. infüzyon toplam 100 mg 90 dakikada Retaplaz: 10 U/2 dk, 30 dk. sonra 10 U/2 dk Streptokinaz: 1.5 milyon U- V/30-60 dk. Tenekteplaz: <60 kg: 30 mg kg: 35 mg kg: 40 mg kg: 45 mg 90 kg: 50 mg Alteplaz ve mutantlar ile birlikte mutlaka verilmeli. Streptokinaz ile birlikte verilmeyebilir. Fraksiyone 60 U/kg-bolus + (maksimum 4000 U) aptt. Litikten sonra en az olmayan 12 U/kg/saat (maximum 1000 U) 48 saat san. heparin saat-infüzyon aptt: saniye olmal tutmal 39

40 STEM de S kl kla Kullan lan Kan tlanm fl Tedaviler (2) laç lk 24 saatte Hastanede Ç k flta ve uzun-dönem takipte Beta-Bloker Oral Herhangibirisi oral Hergün oral süresiz ACE- Anteriyor mi, pulmoner konjesyon, veya Herhangibirisi oral Hergün oral süresiz inhibitör SVEF < 0.40, kontrindikasyonu olmayan (Lisinopril, Perindopril) bütün hastalara yavaflça doz titrasyonu Anjiyotensin ACE i tolere edemeyen hastalara lk 24 saatteki gibi lk 24 saatteki gibi Reseptör verilmelidir (kalp yet. veya EF < 0.40) Blokerleri (Kandesartan, Valsartan) Aldosteron Renal disfonksiyon veya blokaj hiperkalemi olmayan ve halen ACE olmakta olan hastalarda (EF 0.40, semptomatik kalp yet.) Nitrogliserin NTG 0.4 mg 5 dk. ara ile, IV-NTG: Devam eden iskemi veya kalp yetm., hipotansiyon veya kontrol edilemeyen persistan iskemi hipertansiyonda oral Statinler Lipit profili olmayanlarda veya ilk 24 saatte LDL-K 100 mg bulunanlarda bafllanmal Morfin sülfat V morfin sülfat 2-4 mg V. 40

41 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 41 Gö üs A r s Bafllad ktan >12 saat sonra STEM de yaklafl m <65 yafl, devaml ST Elevasyonu, devam eden iskemi, Anteriyor M, ntrakraniyal Hemoraji riski düflük ise o Tenekteplaz veya PKG tercih edilmelidir. < 65 yafl, nferiyor M, Trombolitik yap lmaz. 65 yafl, Trombolitik sa lanam yorsa; kardiyak rüptür riski yüksek (özellikle kad nlarda), hipertansif ise PKG tercih edilmelidir. Æ >12 saatteki Akut-STEM de DEAL PR MER STRATEJ : 1. Aspirin 350 mg cigretilmeli. 2. b-bloker ( V veya oral). 3. Genifl infarkt, anteriyor M ve yüksek-riskli hastalarda Herparin (tercihen FOH). 4. ACE (ilk 24 satte) 5. Aldosteron antagonisti Æ Hat rlatma: TROMBOL T K TEDAV : Gelifl zaman ve yaflam beklentisi Gelifl Zaman 100 Tedavi Edilende Kurtar lan Yaflam <1 saat saat saat saat 8

42 AKUT STEM DE AKUT STAT N PROTOKOLÜ (hedef: Antiinflamatuvar) STAT N LDL-K (ilk 24 saatte (Lipit profili) LDL-K > 100 mg/dl < 100 mg/dl +Klopidogrel * Lipid profili bak lmayanlarda hastanede statin bafllanmal d r (<5 gün-<10 gün, ç k flta) Atorvastatin 10 Æ 80 mg Pravastatin 40 mg Hedef LDL-K < 70 mg/dl ve hscrp <2 mg % 42

43 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 43 AM PATOGENEZ : Klinik, EKG, biyokimyasal ve patolojik karakteristiklerden ibaret birçok farkl perspektifteki parametreler ile teflhis edilmektedir. Miyokard infarktüsünün tan m ise uzam fl iskemiye ba l kalp hücresi ölümüdür. Miyokardiyal iskeminin EKG bulgular spesifik olarak ST ve T dalga de ifliklikleridir. Miyokardiyal nekrozun bulgusu özellikle QRS paternindeki de iflikliklerdir (sayfa 12, 13). Klinik Olarak Uygun Semptomlar n Varl nda Akut Geliflen M nin Tarifi (sayfa 7): (1) ST-segment elevasyonu: yeni ST-segment elevasyonu (V 1-3 ; J noktas ndan 0.2 mv, di er derivasyon larda 0,1 mv), (2) ST-segment elevasyonu olmayan hastalarda: STsegment depresyonu veya T dalga de ifliklikleri EKG-4-6. Klinik olarak oluflmufl M : Q dalgas ile tarif edilebilir (patolojik-q:v 1-3 de geniflliderinli i ne olursa görülmesi, I, II, avl, avf de, V 4-6 ; geniflli i 0.03 saniye). Akut miyokardiyal iskeminin bafllamas ndan sonra kandaki biyomarkerlerin yükselmifl saptanmas ile M tan nabilmektedir (sayfa 7-17). Miyokard n irreversibl hasar için tercih edilen biyomarkerler kardiyak miyokardiyal doku spesifitesi mutlak olan ve sensivitesi de oldukça yüksek Troponinlerdir (I veya T). Bunun en iyi alternatifi ise CK-MB mass; miyokardiyal doku spesifitesi troponinden daha az, ancak irreversibil hasar için daha güçlü kan tt r. CK-MB veya kardiyak troponinlerin yükselmifl serum düzeyleri; referans populasyonunkinin (-normal n üst s n r ) 99. persantilini aflmas d r.

44 44 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ (Hastan n hikayesi (anamnezi) ve semptomlar (gö üs a r s ) AM ile uyumlu ise, EKG de ise ST elevasyonu veya muhtemelen yeni sol-dal blo u görüldüyse, teflhisin onaylanmas için kardiyak markerlere bak lmas n n *teflhise fazla katk s yoktur, ve özellikle reperfüzyon tedavisi indikasyonu konan hastalarda *tedaviye bafllamak için biyomarkerlerin sonuçlar n n gelmesi beklenmemelidir (aksi ölümcül hata olabilir). PATOGENEZ Akut koroner sendroma hemen her zaman atersklerotik pla n rüptürünün sebep oldu u ve birlikte vazokonstriksiyon efllik etsin/etmesin, trombus teflekkülün ve buna ba l koroner kan ak m n n aniden azalmas sebep olmaktad r. Hastal n klinik prezantasyonu ve sonuçlar obstriksiyonun lokalizasyonu ve miyokardiyal iskeminin süresi ve ciddiyetine ba l d r. STEM de ST segment elevasyonu koroner arter lumenin devaml, tam-t kay c trombusun göstergesidir. Fatal koroner trombuslar n 2/3-3 / 4 ü hassas pla n (incefibröz kapsülle örtülü, lipidten zengin, inflamasyonlu) rüptürü ile presipite olmaktad r. nfarktla iliflkili trombuslar n 3 / 4 ü AM öncesinde koroner/arter lümeninde hafif-orta derecede darl k (<%50 luminal darl k) yapan plaklar n üzerinde oluflmaktad r. Ciddi darl klar hafif darl klara göre nadiren AM ye neden olacak plak rüptürü ve trombozise gitmektedir. M tam koroner okluzyon meydana geldikten infarkt bölgesine kollateral ak m olmamas durumunda, dakika iskemiden sonra oluflmaktad r.

45 AKUT STEM DE; PRAT KTE YAKLAfiIM; TEfiH S VE TEDAV 45 Endokardtan epidokarda do ru zamana ba ml dalga-dalga ilerlemektedir (wave-front fenomeni). Reperfüzyon ve kollaterallerin oluflumu nekroz riskindeki miyokard kurtarabilir (zamanl komplet reperfüzyon). Plak y rt lmas na trombotik cevap; dinamiktir: siklik trombosis-trombolizis-retrombozis. S kl kla spontan vazospazm ile birlikte olup koroner ak m n intermitan t kanmas na ve distal embolizasyona neden olmaktad r. Distal embolizasyon mikrovasküler t kanma sonucu baflar l miyokardiyal (doku düzeyinde) reperfüzyonu engellemektedir (epikardiyal infarkt arteri aç k olmas na ra men miyositlere kan ulaflamamakta; no-reflow (parçalanan trombusun mikro embolizasyonu, trombusustan lizis sonucunda serbestleflen ç kan vazoaktif maddeler; hiperaktif trombositler ve serbest oksijen radikallerinin etkileri; distal vazokonstüksiyon, doku hasar ve intertisyum ödemi ile arteriyollerin kompresyonu gibi). Koroner trombus gelifliminden bafllang çta trombosit agregasyonuna ba l koroner ak m n t kanmas sorumludur. Erken-yeni, frajil trombosit trombusu nun stabilize oloabilmesi için Fibrin önemlidir (trombosit Protrombinaz kompleksi fi Ten az aktivasyonu; fi Trombin teflekülü; fi Fibrinojen; fi fibrin), sonuçta devaml koroner trombus teflekkülü meydana gelmifltir. AM de erken prognozun tarihsel geliflimi: AM den sonra toplam fatalitenin %30-50 si birinci ayda meydana gelmektedir. Bunun yar s ise ilk 24 saattedir (özellikle ilk 2 saatte).

46 46 AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ Yüksek bafllang ç mortalitesi son 3-dekadta biraz de iflmifltir. Toplum-mortalitesi, özellikle hastanede tedavi edilen AM lerin fatalitesi geçmifl döneme göre (KBÜ lerin kuruldu- u1960 lar öncesi) fliddetli olarak düflmüfltür. Hastane-mortalitesi; 1960 öncesi; %25-30, Pretrombolitik-dönemde1980 lerin ortalar nda; ortalama %18, Aspirin ve Fibrinolitik ilaçlar n ve perkutankoroner giriflimlerin yo un kullan lmas sonucunda 1-ayl k mortalite %6-7 ye inmifltir. Yak n zamanda yap lan Avrupa-Kalp-çal flmas nda ST segment elevasyonlu akut koroner sendromlarda 1 ayl k mortalite %4 saptanm flt r. (AM nin hastaneye kabulu s ras nda ölümü öngören faktörleri; 1. Yafl, 2. Hastan n geçmifl t bbi hikayesi (diyabet, önceki M hikayesi), 3. nfarktüs büyüklü ünün indikatörleri (anteriyor veya inferiyor), 4. Geliflte ilk ölçülen kan bas nc n n, Killip s n f n n (>2) düflük bulunmas, ve 5. EKG de ST elevasyonu ve/veya depresyonun yans tt skemi geniflli i.

MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM

MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM Akut Koroner Sendrom ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) ST elevasyonsuz miyokard infarktüsü (NSTEMI) Kararsız angina pektoris (KA) Tanı Semptomlar (angina

Detaylı

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD İçerik Tanım EKG Tedavi 2 3 4 5 Tanım MI a ait tipik klinik bulgular Anamnez

Detaylı

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI)

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ÖLÜMLERİN EN BAŞTA GELEN NEDENİ Doç. Dr. Ekrem Yeter Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2010, American Heart Association, www.heart.org,

Detaylı

Göğüs ağrılarının ayırıcı tanısı. Prof. Dr. Zeki Öngen İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Göğüs ağrılarının ayırıcı tanısı. Prof. Dr. Zeki Öngen İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Göğüs ağrılarının ayırıcı tanısı Prof. Dr. Zeki Öngen İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Göğüs ağrısı ile ne sıklıkta karşılaşıyoruz? Göğüs ağrısı ile ne sıklıkta karşılaşıyoruz? İngiltere

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar

Akut Koroner Sendromlar Akut Koroner Sendromlar Tanısal Yaklaşım Dr. Cihan Örem Kardiyoloji Anabilim Dalı 27. 4. 2018 Koroner Arter Hastalığı 1. Kronik koroner arter hastalığı (KAH) 2. Akut koroner sendromlar 1 KRONİK KAH 2 Epidemiyoloji

Detaylı

Asistan Oryantasyon Eğitimi

Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI Gazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı 02.04.2011 Sunumu Hazırlayan Dr. Mehmet Mahir KUNT Hacettepe

Detaylı

Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi. Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi. Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Tanım: Akut koroner sendromlar, koroner arter kan akımının azalması sonucu miyokard

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLAR

AKUT KORONER SENDROMLAR AKUT KORONER SENDROMLAR Akut Miyokardiyal İnfarktüs ve Stabil Olmayan Anjina Dr. Salim SATAR Ç.Ü.T.F Acil Tıp AD. İskemik kalp hastalığından dolayı 500.000 ölüm Yılda 5 milyon acil başvurusu Başvuruların

Detaylı

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma)

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma) .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Kanama ve Tromboza E ilim Sempozyum Dizisi No: 36 Kas m 2003; s. 185-189 Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil

Detaylı

AM TEDAV S ; ED TÖR ÜN YORUMU:

AM TEDAV S ; ED TÖR ÜN YORUMU: AM TEDAV S ; ED TÖR ÜN YORUMU: A. Modern Ami Tedavisi YEN GÖRÜfiLER: 1- ST- Elevasyonlu M 'de en iyi Strateji (Giuliano RP, Braunwald E: Circulation 2003;108:2828-2830.): Akut koroner okluzyonda Primer

Detaylı

Sunumu Hazırlayan. AKS Patogenezi. Olgu 1. Olgu 2. Olgu ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI

Sunumu Hazırlayan. AKS Patogenezi. Olgu 1. Olgu 2. Olgu ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom /NSTEMI Sunumu Hazırlayan Dr. Mehmet Mahir KUNT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Öğretim Görevlisi

Detaylı

ZOR VAKALAR Doç. Dr. Cuma Yıldırım

ZOR VAKALAR Doç. Dr. Cuma Yıldırım ZOR VAKALAR Doç.. Dr. Cuma YıldY ldırım SORU: Hangi vaka ZOR vakadır? OLGU-1 17 yaşında erkek hasta, 3 gündür olan göğüs ağrısı tarifliyor. Gece 23. 00 de acil servise kardeşleri tarafından getirildi.

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ D R. S E V G İ S A R Z E P Ç AT L A K S İ VA S N U M U N E H A S TA N E S İ S İ VA S - 2017 o Elektrokardiyografi(EKG), akut koroner sendrom(aks) ların ve bazı diğer kardiyak

Detaylı

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ Doç.Dr.B.Yılmaz CİNGÖZBAY GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ KARDİYOLOJİ SERVİSİ İSTANBUL İSTANBUL GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ KURSU 11 Haziran 2011

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

BÖLÜM VI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ KANITLAR VE TEDAV S

BÖLÜM VI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ KANITLAR VE TEDAV S BÖLÜM VI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ KANITLAR VE TEDAV S 1. Semptomdan-Teflhise, Teflhisten-Tedaviye 2. Akut Joroner Sendromlar n K lavuzlardaki Tedavisi 1 SEMPTOMDAN- TEfiH SE, TEfiH STEN- TEDAV YE Üçüncü-Bin

Detaylı

MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI

MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI SEMPTOMLAR GÖĞÜS AĞRISI ( EN SIK GÖRÜLEN SEMPTOM) BASICI, SIKIŞTIRICI TARZDA; KOLA VE BOYUNA YAYILABİLİR HAZIMSIZLIK, YANMA HİSSİ, PLÖRETİK AĞRI 1 SAATTEN UZUN SÜREBİLİR BULANTI

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR

NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR AKUT KORONER SENDROM (AKS) NEDIR? Bir koroner arterin kan akımında arterin beslediği miyokard bölgesinde iskemiye yol açan ani bozulmaya bağlı tüm durumlar AKS de genellikle

Detaylı

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak Acil Serviste NSTEMI Yönetimi Dr. Özer Badak Sağ koroner Arter (RCA) Sol sirkumfleks Arter (LCx) Sol ön inen koroner arter (LAD) OLGU 3 Ö. Badak BAŞVURU Göğüs ağrısı / göğüste rahatsızlık hissi Bay Mehmet

Detaylı

ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ

ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Z. Defne DÜNDAR Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD. KONYA ŞOK Sistemik doku perfüzyonu bozulduğu ve dokulara oksijen sunumunun azaldığı klinik

Detaylı

AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ

AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd.Doç. Dr. Cem Ertan İnönü Üniversitesi

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke.

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke. Sunum Planı Resusitasyonda Trombolitik Tedavi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD VII. Ulusal Acil Tıp Kongresi, 2011 Akut Koroner Sendrom Akut Stroke Diğer durumlar Akut Koroner Sendrom (AKS)

Detaylı

EKG DE GÖZDEN KAÇANLAR. Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara EAH Acil Tıp Kliniği

EKG DE GÖZDEN KAÇANLAR. Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara EAH Acil Tıp Kliniği EKG DE GÖZDEN KAÇANLAR Dr Sertaç Güler, Acil Tıp Uzmanı Ankara EAH Acil Tıp Kliniği Kaynakça Olgu 1 35 yaş, erkek, 45 dakika süren göğüs ağrısı ve terleme. Şu an semptomu yok. Özgeçmiş: 10 p/yıl sigara

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

EKG Yorumlanmasındaki Ölümcül Hatalar. John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi

EKG Yorumlanmasındaki Ölümcül Hatalar. John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi EKG Yorumlanmasındaki Ölümcül Hatalar Kent Hastanesi 1. olgu 24 ya erkek, 45 dk gö üs a rısı ve terleme imdi ikayet yok Risk faktörleri: 1/2 p/g sigara, lupus Fizik bakı normal EKG: normal (ATU ve kardiyolog)

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Kılavuzlar 2011 Israrcı ST-segment yükselmesi belirtileri göstermeyen hastalarda

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Bilindiği gibi akut koroner sendrom un nedeni plak rüptürü, trombosit ak.vasyonu, agregasyonu

Detaylı

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m EKG de İpuçları ve Atladıklarımız John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir Yaşlı erkek, yeni sol dal bloğu YB dayken göğüs ağrısı tekrar

Detaylı

Sunumu Hazırlayan AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ. Olgu 1. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi. Yrd.Doç.Dr.

Sunumu Hazırlayan AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ. Olgu 1. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi. Yrd.Doç.Dr. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Sunumu Hazırlayan Yrd.Doç.Dr.Cem Ertan AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Son Güncellenme

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı TEMEL EKG Prof.Dr.Hakan KültK ltürsay Ege Üniversitesi, Tıp T p Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı EKG Elektro Kardiyo Gram: Kalp atımları sırasında oluşan elektriksel değişikliklerin vücut yüzeyine konan

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar. Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD.

Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar. Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD. Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD. Akut Koroner Sendrom(ACS) ST Segment Elevasyonlu Miyokart İnfarktüsü(STEMI)

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM Doç. Dr. Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Şubat 2009 Konu akışı Yoğun bakım hastalarında aritmi sıklığı ve çeşitleri

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

Normal EKG Normal EKG Nasıl Olmalıdır? Kalp Hızı: 60 100/dakika Ritim düzenli olmalıdır P dalgası: aynı derivasyonda yer alan tüm p dalgalarının morfolojisi aynı olmalıdır Her p dalgasından önce bir

Detaylı

AKS tedavi. M.Ö.Erdoğan

AKS tedavi. M.Ö.Erdoğan AKS tedavi M.Ö.Erdoğan SUNUM İÇERİĞİ St elevasyon Reperfüzyon terapileri Transfer algoritması Kanıta dayalı antitrombotik ve medikal terapiler Non st yaklasımı Genel ilaçlar STEMI miyokardiyal iskeminin

Detaylı

Akut Koroner Sendrom. Dr. Fatma SARI DOĞAN Kartal Dr. Lütfi Kırdar E.A.H Acil Tıp Anabilim Dalı

Akut Koroner Sendrom. Dr. Fatma SARI DOĞAN Kartal Dr. Lütfi Kırdar E.A.H Acil Tıp Anabilim Dalı Akut Koroner Sendrom Dr. Fatma SARI DOĞAN Kartal Dr. Lütfi Kırdar E.A.H Acil Tıp Anabilim Dalı Olgu 1: 58 yaş, erkek hasta. Bir saattir süren ve boyuna, sol omuza ve çeneye yayılan baskı tarzında göğüs

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMDA YENİLİKLER

AKUT KORONER SENDROMDA YENİLİKLER AKUT KORONER SENDROMDA YENİLİKLER Doç. Dr. Mehmet DURU MKÜ Tıp Fakültesi ACİL TIP AD AKUT KORONER SENDROM AKUT KORONER SENDROM ACS hemen her zaman aterosklerotik KAH na bağlı gelişir. Aterosklerotik plağın

Detaylı

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi Doç Dr Mehmet Ergelen 1-Karotis Girişimleri 2-Akut İskemik İnme de MekanikTrombektomi Karotis Girişimleri Komplikasyonlar 1-Karotid

Detaylı

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Mitat KOZ Fiziksel Uygunluk Test Sonuçları Klinik Egzersiz Test Sonuçları Fiziksel Uygunluk Test Sonuçlarının Yorumlanması Bireyler arası karşılaştırmalar

Detaylı

Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı

Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı Dr. Mehmet OKUMUŞ KSÜ Acil Tıp AD. Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı STEMI NSTEMI AKUT KORONER SENDROM US Patoloji: Aterosklerotik plağın rüptürü

Detaylı

D MEKAN K REPERFÜZYON

D MEKAN K REPERFÜZYON D MEKAN K REPERFÜZYON Primer PTCA I- GÖZLEMSEL ÇALIfiMALAR; Bu çal flmalarda hasta grubu genellikle

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

Akut Koroner Sendromlarda Tedavi. Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği

Akut Koroner Sendromlarda Tedavi. Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği Akut Koroner Sendromlarda Tedavi Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği 08.10.2014 Kaynaklar Başvuru Göğüs ağrısı Ön Tanı Akut koroner sendrom şüphesi EKG Persistan ST Elevasyonu ST

Detaylı

.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri. Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 103-112. Prof. Dr.

.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri. Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 103-112. Prof. Dr. .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KARD YOLOJ GÜNDEM Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 103-112 Akut Koroner Sendromlar: Kavram, S n flamas, Risk Düzeyi Belirlemesi ve Tedavi

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 62

Detaylı

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

AMI: Patolojik tanım. Uzamış iskemiye bağlı gelişen miyokardiyal hücre ölümü

AMI: Patolojik tanım. Uzamış iskemiye bağlı gelişen miyokardiyal hücre ölümü MİYOKARD İNFARKTÜSÜ AMI: Patolojik tanım Uzamış iskemiye bağlı gelişen miyokardiyal hücre ölümü AMI Evrensel Tanım, 2007 Kardiyak belirteçlerde yükselme ve/veya düşme ile birlikte en az bir iskemi kanıtının

Detaylı

Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle

Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle Dr. Mehmet Emre Özpelit İzmir Ünv. Tıp Fak. Medicalpark Hastanesi Kardiyoloji AD Acil serviste karģılaģılan

Detaylı

M YOKARD HÜCRE ÖLÜMÜ 1,2 M YOKARD NFARKTÜSÜ

M YOKARD HÜCRE ÖLÜMÜ 1,2 M YOKARD NFARKTÜSÜ 9 M YOKARD HÜCRE ÖLÜMÜ 1,2 M YOKARD NFARKTÜSÜ Akut Miyokard nfarktüsü(am ); Aterosklerotik koroner arterin trombus taraf ndan t kanmas ile meydana gelen ve genellikle ciddi ve sürekli gö- üs a r s ile

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antianjinal ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Koroner iskemi, anjina, enfarktüs ve antianjinal tedavi Kalp dokusu, oksijene ihtiyacı bakımından vücuttaki pek çok organa göre daha az

Detaylı

YAfiLIDA SKEM K KALP HASTALIKLARI

YAfiLIDA SKEM K KALP HASTALIKLARI Eğitimi Etkinlikleri.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Geriatrik Hasta ve Sorunlar Sempozyumu 12-13 Kas m 1998, stanbul, s. 31-38 Sürekli Tıp İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD Plan AKS Patofizyolojisi Antiplatelet Mekanizma Antiplatelet İlaç Çalışmaları UA/NSTEMI de

Detaylı

Troponinler daha spesifiktir (troponin T ve I ). Kardiyak troponinler semptomların başlamasından 3 saat sonra kanda yükselmeye başlar, normale dönmesi

Troponinler daha spesifiktir (troponin T ve I ). Kardiyak troponinler semptomların başlamasından 3 saat sonra kanda yükselmeye başlar, normale dönmesi MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM Doç.Dr.Hakan Tezcan Akut koroner sendromlar (AKS) ani kardiak arrest ve kardiyak ölüme yol açan en önemli sebeptir. Aterosklerotik plağın yırtılması trombozu tetikler,

Detaylı

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji

KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA. Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji KONGENİTAL KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA Doç. Dr. Kemal Nişli İTF Pediatrik Kardiyoloji Doğumsal kalp hastalığının sıklığı % 0.9 Ciddi anomali % 0.3 Her yıl 1.2 milyon kalp hastası bebek dünyaya gelmekte

Detaylı

Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar. Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp

Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar. Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp Sunum Planı Kaynak AKS tanımı Epidemiyoloji Patogenez Başlangıç Değerlendirme ve Yönetim Tedavi AKS? Başlangıçta

Detaylı

Çalışmaya dahil edilme kriterleri

Çalışmaya dahil edilme kriterleri Dr.TUĞBA YİĞİT Amaç Bu çalışmada; koroner arter baypas cerrahisi geçirecek hastalarda genel anesteziyle kombine yüksek torakal epidural analjezinin, genel anesteziyle karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD)

ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD) ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD) SCD ; Semptomların akut olarak başlamasını takiben 1 saat içinde ani bilinç kaybı ile ortaya çıkan kardiyak nedene bağlı doğal ölüm Bu durumda daha önce bilinen

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD.

Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi. Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD. Hastane öncesi THROMBOLİTİK tedavi Dr. Mehmet ERGİN, Acil Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr.; Necmettin Erbakan Üni. Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD./Konya 2 Çıkar Çatışması Beyanı Bu sunum için her hangi bir ilaç ve/veya

Detaylı

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Ventriküler takikardi EKG si Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Özet Tanım Ayırıcı tanı EKG kriterleri Spesifik VT türleri Geniş

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Karotis Arter Hastalığı İskemik İnmelerin yaklaşık %20-25 inde karotis arter darlığı Populasyonda yaklaşık %2-8 oranında

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

Tarifname BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON

Tarifname BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname Teknik Alan BÖBREKÜSTÜ BEZĠ YETMEZLĠĞĠNĠN TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK BĠR FORMÜLASYON Buluş, böbreküstü bezi yetmezliğinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.)

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.) Bradiaritmi Tedavisi -Pacemaker -Atropin: semptomatik bradikardide sınıf IIa 0.5 mg. ve 3-5 dk. arayla toplam 3 mg. 0.5 mg altında bradikardi yapabilir.perfüzyonu bozuk hastada pace beklenmeden yapılması

Detaylı

2 AKUT JORONER SENDROMLARIN KILAVUZLARDAK TEDAV S :

2 AKUT JORONER SENDROMLARIN KILAVUZLARDAK TEDAV S : 2 AKUT JORONER SENDROMLARIN KILAVUZLARDAK TEDAV S : A-ST- Elevasyonlu Akut Miyokard nfarktüsü I - MEKAN K REPERFÜZYON: ST-elevasyonlu AM 'de (STE-M tedavisinde prensip olarak kabul edilen; farmakolojik

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi DİYALİZ-MORTALİTE 200 ölüm/1000 hasta-yıl. USRDS-2011 En önemli ölüm nedeni kardiyak hastalıklardır. USRDS -2011:

Detaylı

Hızlı AKS dışlama protokolleri etkili mi? (EKG, Yüksek duyarlılıklıtroponin,bt,mrg) DOÇ. DR. ŞAHİN ÇOLAK SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE SUAM

Hızlı AKS dışlama protokolleri etkili mi? (EKG, Yüksek duyarlılıklıtroponin,bt,mrg) DOÇ. DR. ŞAHİN ÇOLAK SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE SUAM Hızlı AKS dışlama protokolleri etkili mi? (EKG, Yüksek duyarlılıklıtroponin,bt,mrg) DOÇ. DR. ŞAHİN ÇOLAK SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE SUAM Akut koroner sendromlar Koroner kan akımında ani azalmaya bağlı gelişen,

Detaylı

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği STEMI NSTE-AKS NOACs Antikoagulanlar platellet aggregasyonu ve pıhtı oluşumunu engeller, trombogenezisi inhibe eder Böylece arteryel

Detaylı

AKUT M YOKARD SKEM S - NFARKTÜSÜ; KL N K ELEKTROKARD YOGRAF

AKUT M YOKARD SKEM S - NFARKTÜSÜ; KL N K ELEKTROKARD YOGRAF BÖLÜM 7 AKUT M YOKARD SKEM S - NFARKTÜSÜ; KL N K ELEKTROKARD YOGRAF Prof. Dr. Rasim ENAR AKUT M YOKARD SKEM S - NFARKTÜSÜ; KL N K ELEKTROKARD YOGRAF : Neyi ararsan onu görürsün, Neyi bilirsen onu tan rs

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15)

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 1 Akut İskemik İnme STROKE ( inme ):Beyinin bir bölgesine kan akımının kesilmesi sonucu oluşan nörolojik hasardır. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 2 Akut İskemik İnme Arrest olan iskemik inme vakalarının

Detaylı

Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN. Ölümcül ritimler. Disorganize Ritimler. Organize Ritimler 1) PSEUDO PEA

Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN. Ölümcül ritimler. Disorganize Ritimler. Organize Ritimler 1) PSEUDO PEA Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN 1) PSEUDO PEA Dr. Ayhan SARITAŞ Düzce Üniversitesi Acil Tıp AD 2) GENİŞ QRS TAŞİKARDİLERDE VT-SVT AYRIMI=YENİ ALGORİTMA 3) VAKA SUNUMLARI Asistoli Ölümcül ritimler Nabızsız

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA AKUT KALP YETMEZLİĞİNE YAKLAŞIM

YOĞUN BAKIMDA AKUT KALP YETMEZLİĞİNE YAKLAŞIM YOĞUN BAKIMDA AKUT KALP YETMEZLİĞİNE YAKLAŞIM Doç. Dr. Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Şubat 2009 Tanım: Kalp yetmezliği semptom ve bulgularının hızlı ortaya

Detaylı

R SK TAY N, REHAB L TASYON VE SEKONDER KORUNMA 55,57,58 :

R SK TAY N, REHAB L TASYON VE SEKONDER KORUNMA 55,57,58 : BÖLÜM IV R SK TAY N, REHAB L TASYON VE SEKONDER KORUNMA 55,57,58 : R SK TAY N : Zaman; AM sonras gelecekteki olay riski yüksek hastalar n tan nmas (reinfarktüs veya ölüm) ve bunlar giriflimle önleme umudu

Detaylı

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

1. HİZMET KAPSAMI: UÜ-SK KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 7 1. HİZMET KAPSAMI: Kardiyoloji Anabilim Dalı, erişkin ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24 saat

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar

Akut Koroner Sendromlar Akut Koroner Sendromlar Alpay T. SEZGİN*, Aylin YILDIRIR**, Haldun MÜDERRİSOĞLU** * Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, ADANA ** Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji

Detaylı

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 2 TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 3 DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com Taşiaritmiler: Dar QRS li ( 0.08 sn) taşikardi Sinüzal taşikardi

Detaylı

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Endotel zedelenmesi ATEROSKLEROZ Monositlerin intimaya göçü Lipid yüklü makrofajlar Sitokinler İntimaya kas h. göçü

Detaylı

Koroner Arter Hastalığında Tanı Uzm. Dr. Zehra İlke Akyıldız İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğiiği Aşağıdakilerden hangisi tipik göğüs ağrısının özellikleridir? a) Retrosternal

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KADIN KALBİ 1 Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KLİNİK DEĞERLENDİRME 41 yaş kadın hasta 3 günden beri süren göğüs ağrısı beraberinde nefes darlığı yakınması 20 yıldan beri 1 p/gün sigara içimi;

Detaylı

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Göğüs Ağrısına Yaklaşım Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Giriş Tanım Etiyoloji Patofizyoloji İlk yaklaşım Anjina ve eşdeğerleri

Detaylı

KANITA DAYALI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ K TABI

KANITA DAYALI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ K TABI KANITA DAYALI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ K TABI C LT II Editör Prof. Dr. Rasim ENAR Cerrahpafla T p Fakültesi Kardiyoloji ABD NOBEL TIP K TABEVLER 2005 NOBEL TIP K TABEVLER KANITA DAYALI AKUT M YOKARD NFARKTÜSÜ

Detaylı

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antiaritmik ilaç preparatları

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer  Antiaritmik ilaç preparatları Antiaritmik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antiaritmik ilaç preparatları 2 2 1 3 3 Aritmiler ve temel bilgiler I Aritmi (disritmi), normal sinüs ritminden herhangi bir sapma ve kalp atımlarındaki

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Diyaliz Hastasına Yaklaşım

Göğüs Ağrısı Olan Diyaliz Hastasına Yaklaşım Göğüs Ağrısı Olan Diyaliz Hastasına Yaklaşım Dr.M.Tuğrul SEZER SDÜ Tıp Fakültesi, Nefroloji BD Isparta TND 2014 Antalya HD de Akut Komplikasyonlar Hipotansiyon % 25-55 Kramp % 5-20 Bulantı-kusma % 5-15

Detaylı

Hipertansiyon tan m ve s n flamas

Hipertansiyon tan m ve s n flamas .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KARD YOLOJ GÜNDEM Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 67-73 Arteryel Hipertansiyon Tedavisi Prof. Dr. Serap Erdine Dünya Sa l k Örgütü

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

TROMBOLOTİK TEDAVİ VE BAKIM. Prof.Dr. Fisun ŞENUZUN AYKAR

TROMBOLOTİK TEDAVİ VE BAKIM. Prof.Dr. Fisun ŞENUZUN AYKAR TROMBOLOTİK TEDAVİ VE BAKIM Prof.Dr. Fisun ŞENUZUN AYKAR Plak Rüptürü Fibrinogen-mediated platelet aggregation Fibrinogen GP IIb/IIIa receptor Fibrin Trombosit adezyonu/aktivasyonu Platelet-rich thrombus

Detaylı