TOPRAK TİPLERİ TOPRAK OLUŞUM REJİMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPRAK TİPLERİ TOPRAK OLUŞUM REJİMLERİ"

Transkript

1 Araştırma Görevlisi Uğur KEZİK Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü/Toprak İlmi ve Ekolojisi A.B.D. TOPRAK TİPLERİ TOPRAK OLUŞUM REJİMLERİ A. KLASİK TOPRAK SINIFLAMASI B. YENİ TOPRAK SINIFLAMASI

2 Toprak oluşumu ZAMAN

3 1. PODZOLLEŞME Toprak oluşum rejimleri

4 Toprak oluşum rejimleri 1. PODZOLLEŞME Ağaçlarda dökülen organik artıklar, iklimin soğuk olmasından dolayı yeteri kadar ayrışmayarak toprağın üzerinde birikir. Bu nedenle toprak yüzeyi adeta keçe gibi bir organik örtüyle kaplanır. Besin maddeleri yönünden fakir olan bu topraklar, özellikle kireç ihtiyacı yüksek olan tahılların yetişmesini engeller. Bu topraklar, tayga ormanlarının yaygın olduğu Sibirya ve Kanada ile Kuzeydoğu Anadolu ve Trakya nın Karadeniz Kıyı kesiminde yer yer görülür.

5 Toprak oluşum rejimleri 2. LATERİTLEŞME Tropikal ve Subtropikal bölgelerde, fazla yağış ve yüksek sıcaklık şartları altında meydana gelen şiddetli ayrışma olayları sonucunda görülen toprak oluşum rejimidir. Fazla yağıştan dolayı üst toprak katındaki silisler önemli ölçüde yıkanır, geriye demir ve alüminyum oksitçe zengin killi bir materyal kalır. Özellikle de demir alüminyumun aşırı derecede oksitlenmesiyle kırmızı veya sarımsı renkte hidrate oksitlerden oluşan killer meydana gelir. Killerin birikmesiyle adete tuğla biçiminde toprak keseleri oluşur. Endenozya da killerin birikmesiyle oluşan kesekler şeklindeki toprağa tuğla manasına gelen laterit ismi verilmiştir.

6 Toprak oluşum rejimleri 2. LATERİTLEŞME Nemli ve sıcak iklim şartları, toprak üzerine düşen organik maddenin hızla parçalanmasını sağladığı için bu toprakların üzerinde organik madde birikmesi görülmez. Aşırı yıkanmadan dolayı besin maddeleri yönünden fakir olan bu topraklar, ancak gübreleme yapıldığı takdirde tarıma uygun hale gelir. Ekvatoral bölgedeki yağmur ormanlarının kesilmesiyle açılan tarlalarda, toprakların fakir olması nedeniyle ancak birkaç yıl tarım yapılır. Daha sonra bu tarım alanı terk edilerek başka bir alan tarıma açılır. Bu şekilde nemli tropikal yağmur ormanlarında yapılan tarıma göçebe tarım denir.

7 Toprak oluşum rejimleri 3. KİREÇLENME (KALSİFİKASYON) Kurak ve yarı-kurak bölgelerde yetersiz yağıştan dolayı, toprakta kalsiyum ve diğer iki değerli katyonlar yıkanmamaktadır. Alt toprakta ise daha çok karbonatlar birikir. Bu yüzden toprağın ait katında beyaz renkte olan karbonat yumruları oluşur. Karbonatların varlığına bağlı olarak da toprak alkali reaksiyon gösterir.

8 Toprak oluşum rejimleri 4. TUZLAŞMA (ÇORAKLAŞMA) Bu toprak oluşum olayı, kurak ve yarıkurak bölgelerde havza veya ovaların alçak kesimlerindeki taban suyu seviyesinin yüksek olduğu yerlerde meydana gelir. Taban suyunda çözünür hâlde bulunan çeşitli karbonatlar ve tuzlar kılcallıkla yüzeye kadar çıkar ve orada suyun buharlaşması ile çökelir. işte taban suyunda çözünür hâldeki baz ve tuzların toprak yüzeyine kadar çıkarak birikmesi çoraklaşmaya yol açarak toprağın verimliliğini düşürür. Normalin üzerinde bulunan tuz ve bazlar bitkiler için âdeta zehir tesiri yapar. Nitekim bu topraklar, bol miktarda Na, Ca, Mg ve K tuzları ile klorür, sülfat ve bikorbonatlar içerir.

9 Toprak oluşum rejimleri 4. GLEŞME Bu olay, taban suyu seviyesinin yüksek olduğu drenajı bozuk sahalarda meydana gelir. Devamlı taban suyu altında bulunan toprakta oksijen yokluğu veya azlığından dolayı demir bileşikleri indirgenir. Buna bağlı olarak yeşilimsi, mavimsi, boz renkler hâkim duruma geçer. Bunun yanında devamlı su şartları altında bulunan toprak, hidrojen iyon konsantrasyonunun artması ile asitleşir. Taban suyu seviyesinin yıl içerisinde alçalıp yükselmesi, oksidasyon ve redüksiyon (indirgenme) olaylarının birbiri ardınca meydana gelmesine neden olur. Oksidasyona uğrayan katlarda kızarma, suyla doygun katlarda matlaşma meydana gelir ve toprakta alacalı bir renk oluşur. Bu renk karmaşasının görüldüğü topraklara yalancı gleyleşme anlamına gelen psedogleyleşme denir.

10 A. Klasik toprak sınıflaması Klasik toprak sınıflandırması 1. Zonal 2. İntrazonal 3. Azonal

11 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR a) Tundra toprakları b) Podzol topraklar c) Kahverengi orman toprakları d) Kırmızımsı Akdeniz toprakları (Terra-rossa e) Kahverengi ve kestane renkli topraklar f) Çernozyumlar (Kara topraklar) g) Lateritler h) Çöl Toprakları İklim ve bitki örtüsü özelliklerine göre oluşan toprakları kapsar. Bu topraklar, yağış sularının sızdığı yüzeyin düz ya da düze yakın olduğu, hafif engebeli alanlarda meydana gelmiştir. A, B ve C horizonuna sahip olan bu topraklara aynı zamanda klimatik toprak tipleri de denir. Bu topraklar yeryüzündeki iklim ve bitki örtüsü kuşaklarına uyar. Soğuk ve nemli iklim ve iğne yapraklı ormanlar altında podzol, sıcak ve nemli iklim ve gür ormanlar altında laterit topraklar vardır.

12 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR a) Tundra toprakları

13 Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR b) Podzol topraklar Podzol toprakta yetişen Sarıçam ormanı

14 Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR b) Podzol topraklar

15 Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR b) Podzol topraklar

16 1.ZONAL TOPRAKLAR c) Kahverengi orman toprakları A. Klasik toprak sınıflaması

17 1.ZONAL TOPRAKLAR d) Kırmızımsı akdeniz toprakları (Terra-rossa) A. Klasik toprak sınıflaması

18 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR d) Kırmızımsı akdeniz toprakları (Terra-rossa) Kırmızı Akdeniz toprakları çoğunlukla su ve hava dolaşımının iyi olmasına bağlı olarak demirin, demir seskioksit (Fe2O3) halinde oksitlenerek kırmızımsı bir renk meydana getirdiği karstik alanlara bulunur. Bu topraklar, eğimli ve engebeli karstik alanlarda, suyun tutulduğu kireçtaşlarının çatlakları, zayıf yerleri ve tabaka yüzeyleri arasında bulunur.

19 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR e) Kahverengi ve kestane renkli topraklar

20 1.ZONAL TOPRAKLAR e) Kahverengi ve kestane renkli topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

21 1.ZONAL TOPRAKLAR e) Kahverengi ve kestane renkli topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

22 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR f) Çernozyumlar (Kara topraklar)

23 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR f) Çernozyumlar (Kara topraklar) 0 cm 50 cm 100 cm

24 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR f) Çernozyumlar (Kara topraklar)

25 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR g) Lateritler

26 A. Klasik toprak sınıflaması 1.ZONAL TOPRAKLAR g) Lateritler

27 A. Klasik toprak sınıflaması 2.ZONAL TOPRAKLAR h) Çöl toprakları Yağışın son derece düşük olduğu Subtropikal yüksek basınç alanları ve orta kuşakta karaların iç kesimlerindeki çöl bölgelerinde görülen bu topraklar çok sığdır ve alt katında karbonatların birikmesiyle oluşmuş kaliş denilen sert bir tabaka yer alır. Organik madde yönünden son derece fakir olan çöl toprakları kuvvetli alkali reaksiyon gösterir. Sahra, Arabistan, Orta Asya ve ABD çöllerinde yaygın olan bu toprakların tarımsal açıdan önemi yoktur.

28 2.INTROZONAL TOPRAKLAR A. Klasik toprak sınıflaması Bu toprakların oluşumunda topoğrafya ve ana materyal faktörleri etkilidir. Eğimli yerlerde toprakların sürekli aşınması, B horizonunun gelişmesini engeller. Böyle yerlerde AC horizonlu topraklar egemendir. Toprak üzerinde ana materyalin etkisi hakimdir. Genel olarak, ana materyal beyaz renkli ise verdiği topraklar da beyaz renkte, ana materyal kireçli ise toprak da Kireçli, ana materyal kumlu ise toprak da kumludur. Ayrıca bazı ana materyaller belli toprak tiplerinin gelişmesini sağlamıştır. Kireçli tortullar üzerinde redzina, kil fazla olan kireçli tortullar üzerinde vertisol (dönen) topraklar görülür. a) Halomorfik topraklar b) Hidromorfik topraklar c) Kalsimorfik topraklar d) Vertisoller (dönen topraklar) e) Rendzina f) Ranker

29 2.INTROZONAL TOPRAKLAR a) Halomorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

30 2.INTROZONAL TOPRAKLAR a) Halomorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

31 2.INTROZONAL TOPRAKLAR a) Halomorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

32 2.INTROZONAL TOPRAKLAR b) Hidromorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

33 2.INTROZONAL TOPRAKLAR b) Hidromorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

34 2.INTROZONAL TOPRAKLAR c) Kalsimorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

35 2.INTROZONAL TOPRAKLAR c) Kalsimorfik topraklar A. Klasik toprak sınıflaması

36 2.INTROZONAL TOPRAKLAR d) Vertisollar (Dönen topraklar) A. Klasik toprak sınıflaması

37 2.INTROZONAL TOPRAKLAR d) Vertisollar (Dönen topraklar) A. Klasik toprak sınıflaması

38 2.INTROZONAL TOPRAKLAR e) Redzina A. Klasik toprak sınıflaması Killi kireçli tortullar üzerinde, organik madde bakımından zengin olan koyu renkli ve ağır bünyeli redzina toprakları oluşur. Tarıma uygun olan bu topraklar, ülkemizde neojen killi marnlı çökellerinin yaygın olduğu İç Anadolu, İç Batı Anadolu ve Doğu Anadolu nun çökme sonucu oluşmuş havzalarında bazı alanlarda görülür.

39 2.INTROZONAL TOPRAKLAR e) Redzina A. Klasik toprak sınıflaması

40 A. Klasik toprak sınıflaması 2.INTROZONAL TOPRAKLAR f) Ranker (1) Ranker ler hafif asit ve asit reaksiyonlu topraklardır. Asit humus yapan bitki örtüsü altında, serin ve nemli iklim etkisinde asit rankerler gelişmektedir. Ranker den esmer topraklar gelişmektedir. Ranker lerin alt tipleri: (1) Tipik ranker (Ah/Cv horizonlu), (2) (2) Ranker - esmer toprak (Ah/Bv - Cv/Cn horizonlu)

41 2.INTROZONAL TOPRAKLAR f) Ranker A. Klasik toprak sınıflaması

42 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR Horizonu olmayan topraklar anlamına gelir. Eğimli sahalarda devamlı olarak aşınmanın olduğu yerlerde ve sürekli birikmenin meydana geldiği deltalarda ve taşkın alanlarında bulunur. Sürekli olarak devam eden aşınma ve birikme olayları, toprakta horizonlaşmanın oluşmasını engeller. Devamlı aşınma ve birikmeden dolayı toprakta horizonların oluşması için yeterli zaman geçmemektedir. a) Alüvyal topraklar b) Kolüvyal topraklar c) Litoseller (Taşlı topraklar) d) Regosollar

43 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR a) Alüvyal topraklar

44 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR a) Alüvyal topraklar

45 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR b) Kolüvyal topraklar

46 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR c) Litoseller (Taşlı topraklar)

47 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR d) Regosoller

48 A. Klasik toprak sınıflaması 3.AZONAL TOPRAKLAR d) Regosoller

49 A. Klasik toprak sınıflaması

50 A. Klasik toprak sınıflaması

51 A. Klasik toprak sınıflaması

52 12 BÜYÜK TOPRAK GRUBU 1. Entisol- yeni toprak / olgunlaşmamış 2. İnceptisol- genç toprak 3. Aridisol- çöl toprağı 4. Mollisol çayır/ kır /en verimli 5. Spodosol- orman toprağı /ibreli 6. Alfisol- Orman toprakları / geniş yapraklı 7. Ultisol- düşük besleyicili toprak 8. Oksisol- tropikal toprak/ayrışmış 9. Verticol- şişen kil toprağı 10. Histosol- organik toprak 11. Andisol- volkanik toprak 12. Gelisol -tundra toprağı B. Yeni Toprak Sınıflaması Eski toprak sınıflama sisteminin tüm toprakların sınıflandırılmasında bazı güçlükler oluşturması ve uluslararası birliğin sağlanamaması nedeniyle, 1970 li yılların ortalarına yeni bir toprak sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Yeni toprak sınıflandırma sisteminde toprakların isimlendirilmesinde çoğunlukla latince sözcükler ve heceler kullanılmıştır. Topraklar önce byük sınıf ya da takımlara (ordo) ayrılmış, her takım kendi içinde alt sınıflara, bunlar da familya ve serilere ayrılmıştır. *Takımların ayrılmasında toprağın ana bileşimi, organik ve mineral maddenin bütün özellikleri ve tekstürü, horizonların gelişme derecesi, belli horizonların olup olmaması, topraktaki mineral maddelerin ayrışma derecesi rol oynar.

53 1. Entisol- yeni toprak / olgunlaşmamış 2. İnceptisol- genç toprak 3. Aridisol- çöl toprağı 4. Mollisol çayır/ kır /en verimli 5. Spodosol- orman toprağı /ibreli 6. Alfisol- Orman toprakları / geniş yapraklı 7. Ultisol- düşük besleyicili toprak 8. Oksisol- tropikal toprak/ayrışmış 9. Verticol- şişen kil toprağı 10. Histosol- organik toprak 11. Andisol- volkanik toprak 12. Gelisol -tundra toprağı B. Yeni Toprak Sınıflaması

54 B. Yeni Toprak Sınıflaması Gelişim derecesi Entisol ->Mollisol->Spodosol->Alfisol->Ultisol->Oxisol

55 B. Yeni Toprak Sınıflaması 1. Entisol- yeni toprak / Alt sıraları: Aquentler, Arentler, Fluventler, Orthentler ve Psammentler.

56 B. Yeni Toprak Sınıflaması 1. Entisol- yeni toprak / Alt sıraları: Aquentler, Arentler, Fluventler, Orthentler ve Psammentler.

57 B. Yeni Toprak Sınıflaması 1. Entisol- yeni toprak / Alt sıraları: Aquentler, Arentler, Fluventler, Orthentler ve Psammentler.

58 B. Yeni Toprak Sınıflaması 2. İnceptisol- genç toprak / Alt sıraları: Anthreptler, Aqueptler, Cryeptler, Udeptler, Usteptler ve Xereptler Bursa/ Mustafa Kemalpaşa/Ana materyal üzerinde yetişen Kayın ormanı

59 B. Yeni Toprak Sınıflaması 2. İnseptisol- genç toprak / Alt sıraları: Anthreptler, Aqueptler, Cryeptler, Udeptler, Usteptler ve Xereptler İzmir Karaburun da aglomera üzerinde gelişmiş sığ A horizonlu İnseptisol toprak

60 B. Yeni Toprak Sınıflaması 3. Aridisol- çöl toprağı / Alt sıraları: Argidler, Calcidler, Cambidler, Cryidler, Duridler, Gypsidler ve Salidler. Kurak bölgelerdeki toprakları kapsar. Bu topraklarda nem son derece düşük olduğundan, burada ancak kserofit bitkiler yetişir. Toprak horizonlarının yeterince gelişmediği ve organik madde açısından son derece fakir olan bu topraklar, kurak (çöl) bölgelerde yer alır.

61 B. Yeni Toprak Sınıflaması 4. Mollisol çayır/ kır toprağı / Alt sıraları: Alboll'ler, Aquoll'ler, Cryoll'ler, Rendoll'ler, Udoll'ler, Ustoll'ler ve Xeroll'ler.

62 B. Yeni Toprak Sınıflaması 5. Spodosol- orman toprağı/ibreli /Alt sıraları: Aquodlar, Cryodlar, Humodlar ve Orthodlar.

63 B. Yeni Toprak Sınıflaması 6. Alfisol- orman toprağı/ geniş yapraklı / Alt sıraları: Aqualfler, Cryalfler, Udalfler, Ustalfler ve Xeralfler.

64 B. Yeni Toprak Sınıflaması 7. Ultisol- düşük besleyicili toprak / Alt sıraları: Aquultlar, Humultlar, Udultlar, Ustultlar ve Xerultlar.

65 B. Yeni Toprak Sınıflaması 8. Oksisol- tropikal toprak / Alt sıraları: Aquoxlar, Peroxlar, Torroxlar, Udoxlar ve Ustoxlar.

66 B. Yeni Toprak Sınıflaması 9. Vertisol- şişen kil toprağı /Alt sıraları: Aquertler, Cryertler, Torrertler, Udertler, Ustertler ve Xerertler.

67 B. Yeni Toprak Sınıflaması 10. Histosol- organik toprak / Alt sıraları: Fibristler, Folistler, Hemistler ve Sapristler.

68 B. Yeni Toprak Sınıflaması 11. Andisol- volkanik toprak /Alt sıraları: Aquandlar, Cryandlar, Torrandlar, Udandlar,Ustandlar, Vitrandlar ve Xerandlar

69 B. Yeni Toprak Sınıflaması 12. Gelisol -tundra toprağı / Alt sıraları: Histeller, Ortheller ve Turbeller. Normal olarak koyu renkli bir organik yüzey katı, bunun altında mineral katlar ve daha altta permafrosta (sürekli donmuş kat) sahip topraklar. Bu topraklar normal olarak tundra bölgelerinde bulunur.

70 B. Yeni Toprak Sınıflaması

71 Kaynaklar Bu sunumda çoğunlukla Prof.Dr.H.c. İbrahim ATALAY hocamız olmak üzere Prof. Dr. Doğan KANTARCI ve Prof.Dr. Necmettin ÇEPEL hocalarımızın kaynaklarından yararlanılmıştır. Kendilerine teşekkür eder, kendilerini hürmetle yad ederiz.

Ordolardan Andisoller (1990) ve Gelisoller (1999) son yıllarda sınıflandırma sistemine eklenmiştir.

Ordolardan Andisoller (1990) ve Gelisoller (1999) son yıllarda sınıflandırma sistemine eklenmiştir. TOPRAK TAKSONOMİSİ (SOİL TAXONOMY, 1975) İlk olarak kapsamlı biçimde 1938 lerde yapılan toprak sınıflandırma sistemi, 1949 da tekrar gözden geçirilerek ABD de yayımlanmıştır. Bu tarihten sonra yapılan

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Toprak, üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, insan ve hayvan beslenmesi için gerekli ürünlerin yetiştiği yaşayan canlı bir varlıktır ve yaşamın kaynağıdır. Toprak,

Detaylı

TOPRAK SINIFLANDIRMASI - 1

TOPRAK SINIFLANDIRMASI - 1 TOPRAK SINIFLANDIRMASI - 1 TOPRAK SINIFLANDIRMASI Sınıflandırma, aynı cinsten nesnelerin, belli bir amaca hizmet edecek biçimde, hafızada sıralandırılması ve bunların özelliklerine göre çeşitli bölümler

Detaylı

6. Bölüm: TOPRAKLARIN SINIFLANDIRILMASI

6. Bölüm: TOPRAKLARIN SINIFLANDIRILMASI 6. Bölüm: TOPRAKLARIN SINIFLANDIRILMASI Sınıflandırma, aynı cinsten nesnelerin belli bir amaca hizmet edecek biçimde sıralanması ve bunların özelliklerine göre çeşitli bölümler ve alt bölümler içinde düzenlenmesidir.

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz 2 3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz SU KAYNAKLARI A. Okyanuslar ve Denizler: Atmosferdeki su miktarında artış ya da azalış olmaz sadece yer değiştirme olur. Okyanuslar büyüklüğüne göre Pasifik, Atlas

Detaylı

Paleosol. Tuzlu toprak

Paleosol. Tuzlu toprak Paleosol Pararendzina Çernozyum Rendzina Tuzlu toprak Kırmızı Akdeniz Toprağı TOPRAK HORİZONLARI A h veya A 1 : Humuslu üst toprak horizonu A e veya A 2 : Söskioksitlerin( Fe, Al öksit vb.) yıkanması A

Detaylı

Bu topraklar fazla yağıştan dolayı fazlaca yıkanmışlardır. Fazla yıkanmadan dolayı toprak asit reaksiyonludur.

Bu topraklar fazla yağıştan dolayı fazlaca yıkanmışlardır. Fazla yıkanmadan dolayı toprak asit reaksiyonludur. A- ZONAL TOPRAKLAR ( YERLİ TOPRAKLAR ) Ülkemizde düz ve hafif eğimli alanlarda iklim şartlarının etkisi altında oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından farklı horizonlar ve katlar gösteren topraklardır.

Detaylı

PEDOLOJİ TOPRAK COĞRAFYASI ÇOMU - COĞRAFYA Rüştü ILGAR Ders notları

PEDOLOJİ TOPRAK COĞRAFYASI ÇOMU - COĞRAFYA Rüştü ILGAR Ders notları PEDOLOJİ Yeryüzündeki toprakların özelliklerini, oluşum ve dağılışını inceleyen bilim dalına pedaloji denir. Toprak, kayaçların ve organik maddelerin parçalanmasıyla oluşan sürekli değişim hâlinde bulunan

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

TOPRAK YAPAN OLAYLAR / İŞLEMLER

TOPRAK YAPAN OLAYLAR / İŞLEMLER TOPRAK YAPAN OLAYLAR / İŞLEMLER Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@agri.ankara.edu.tr Kabul edilen kuram: Farklı iklim ve bitki örtüsü altında kalan bölgelerde, farklı büyük toprak grupları

Detaylı

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu TOPRAK OLUŞUMU Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu şekildedir: 1. İklim (su, sıcaklık, oksijen ve karbondioksit) 2. Ana materyal 3. Bitki ve hayvanlar (organik faktörler)

Detaylı

Toprakta bazı oluşum olayları Toprakların sınıflandırılması

Toprakta bazı oluşum olayları Toprakların sınıflandırılması Toprakta bazı oluşum olayları Toprakların sınıflandırılması Yıkanma ve Podsolleşme Toprak gelişiminde toprak suyunun düşey yönde hareketi sonucunda üst topraktaki ayrışma ürünleri olan katyon ve anyonların

Detaylı

Paleosol. Tuzlu toprak

Paleosol. Tuzlu toprak Paleosol Pararendzina Çernozyum Rendzina Tuzlu toprak Kırmızı Akdeniz Toprağı Jeolojik yapı Yüzey şekilleri Yüzey şekilleri gibi etkenlerle farklı toprak tipleri görülür. 1) Karasal topraklar bölümü 2)

Detaylı

canlibilimi.com Prof.Dr. Atike NAZİK Jeoloji Mühendisliği Bölümü

canlibilimi.com Prof.Dr. Atike NAZİK Jeoloji Mühendisliği Bölümü canlibilimi.com Prof.Dr. Atike NAZİK Jeoloji Mühendisliği Bölümü Yeryüzünün değişmesini sağlayan kuvvetler Yeryüzünün şekillenmesine etki eden kuvvetler İç kuvvetler ve Dış kuvvetler olmak üzere ikiye

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Mustafa COŞKUN Orman ve Su İşleri Uzmanı

Mustafa COŞKUN Orman ve Su İşleri Uzmanı Mustafa COŞKUN Orman ve Su İşleri Uzmanı Denizden Yükseklik (m) Bakı Eğim % Tepe Sırt Üst Yamaç Orta Yamaç Alt Yamaç Taban Düzlük Çukurluk Anakaya/Anamateryal 0-25 Az TaĢlı 26-50 Orta TaĢlı 51-80 Çok TaĢlı

Detaylı

ÖABT COĞRAFYA DERS NOTLARI-3

ÖABT COĞRAFYA DERS NOTLARI-3 Toprağın oluşumunda etkili olan faktörler TOPRAK OLUŞUMU a. İklim Nemli iklim bölgelerinde kimyasal, kurak bölgelerde ise fiziksel parçalanma etkilidir. Örneğin; Ekvatorda 1 cm2 lik toprak bin yılda oluşurken

Detaylı

YGS COĞRAFYA. DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki. Ahmet Burak Kargı

YGS COĞRAFYA. DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki. Ahmet Burak Kargı YGS COĞRAFYA DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR: Su, Toprak, Bitki Ahmet Burak Kargı ahmetburakkargi@gmail.com Yer yüzünde En Fazla Tatlı Suya Sahip Alanlar Yeryüzündeki tatlı suların %87 sini göller oluşturur. Bir gölün

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMU VE ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLERİ

TOPRAK OLUŞUMU VE ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLERİ TOPRAK OLUŞUMU VE ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLERİ MEHMET ÜNAL Coğrafya Öğretmeni T oprak, uygarlığın gelişmesinde rol oynayan önemli bir doğal kaynaktır. Tarih öncesinden günümüze bu kaynağın önemi azalmamış, tersine

Detaylı

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ COĞRAFYA TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ Türkiye nin Matematik Konumunun İklim Üzerindeki Etkileri Dört mevsim belirgin olarak yaşanır Akdeniz iklim kuşağında bulunur Batı rüzgarlarının

Detaylı

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar.

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar. Toprağın Hikâyesi (Toprak Oluşumu) Toprak, yer kabuğunu oluşturan kayaçların ayrışması ve ufalanması ile oluşmuş; içinde çeşitli mineraller, canlı organizmalar, organik maddeler, hava ve su bulunan yeryüzü

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Yağış bir yerdeki bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler. Her bitkinin istediği su miktarı farklıdır. Yağışlı bölgelerde gür

Detaylı

TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER

TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr 5 Etmen Ana materyalin ufalanıp ayrışması ve belli oranlarda organik madde ile karışması sonucu oluşan

Detaylı

Türkiye Toprakları. 2. Türkiye Topraklarının Genel Tanımı Türkiye nin Coğrafi Yeri

Türkiye Toprakları. 2. Türkiye Topraklarının Genel Tanımı Türkiye nin Coğrafi Yeri Türkiye Toprakları Doğal Zenginliklerimizin temeli olan toprak varlığımızın bilimsel esaslara göre karakteristiklerinin saptanması, içerdiği problemlerin çözümü, ancak detaylı Türkiye Toprak Haritalarının

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ A. Aşağıdaki soruları yandaki şekle bakarak cevaplayınız. 1. Yağış rejimi. 2. Burası. Kuşakta bulunur. 3. Yarımküresi 4. Bitki örtüsü. 5. Yaz kuraklığı isteyen

Detaylı

5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ

5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ 5. Bölüm: TOPRAK PROFİLİ Toprak profili: Toprak yüzeyinden ana kayaya kadar düşey kesittir. Horizon: Toprak oluşum süreçleri ile meydana gelmiş, yataya ve/veya birbirine oldukça paralel dizilmiş katmanlardır.

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

10. Bölüm: TOPRAK REAKSİYONU (ph)

10. Bölüm: TOPRAK REAKSİYONU (ph) 10. Bölüm: TOPRAK REAKSİYONU (ph) Toprağın asitlik veya bazlık derecesinin göstergesidir Nötr veya nötral = 7.0 Asidik < 7.0 Alkali > 7.0 Bir toprağın asit veya alkali reaksiyon göstermesi toprak çözeltisindeki

Detaylı

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ DERS : SOSYAL BĠLGĠLER SINIF : 6 YAKLAġIK SÜRE : 2 DERS SAATĠ ÖĞRENME ALANI : ĠNSANLAR YERLER VE ÇEVRELER ÜNĠTE : YERYÜZÜNDE YAġAM KAZANIMLAR : 3.Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Aşınma, Ayrışma ve Birleşme Olayları Temel yapıyı

Detaylı

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ - Kayaların ayrışması + organik maddeler - Su ve hava içerir - Bitki ve hayvanlar barındırır - Mineral maddeler TOPRAKLARI OLUŞTURAN ANA MATERYAL TİPLERİ - Toprak tipi-ana materyalin

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

TOPRAK KAYNAKLARI VE KULLANIMI Cemil CANGİR 2), Duygu BOYRAZ 2) Koray HAKTANIR 1)

TOPRAK KAYNAKLARI VE KULLANIMI Cemil CANGİR 2), Duygu BOYRAZ 2) Koray HAKTANIR 1) TOPRAK KAYNAKLARI VE KULLANIMI Cemil CANGİR 2), Duygu BOYRAZ 2) Koray HAKTANIR 1) ÖZET Dünyadaki arkeolojik bulgular değerlendirildiğinde, tarımın çağına göre atılım yaptığı ve uygarlık ilkeleriyle yerleşik

Detaylı

ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI. AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü

ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI. AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü ANAKAYALARIN TOPRAK VERME ÖZELLĠKLERĠ ve AĞAÇLANDIRMA AÇISINDAN YORUMLANMASI AGM Etüt ve Proje ġube Müdürlüğü Anakayalar oluşum şekline göre 3 gurupta toplanır. 1 Püskürük (Volkanik) Anakayalar 2 Tortul

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Eski Amerikan Toprak Sınıflama Sistemine göre Türkiye deki büyük toprak grupları ve toprak haritalamada kullanılan semboller

Eski Amerikan Toprak Sınıflama Sistemine göre Türkiye deki büyük toprak grupları ve toprak haritalamada kullanılan semboller Eski Amerikan Toprak Sınıflama Sistemine göre Türkiye deki büyük toprak grupları ve toprak haritalamada kullanılan semboller Büyük Toprak Grubu Eğim-Derinlik Kombinasyonu Taşlılık Arazi Kullanımı F 10

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

YERKÜRE VE YAPISI. Çekirdek (Ağır Küre) Manto (Ateş Küre (Magma)) Yer Kabuğu (Taş Küre) Hidrosfer (Su Küre) Atmosfer (Hava Küre)

YERKÜRE VE YAPISI. Çekirdek (Ağır Küre) Manto (Ateş Küre (Magma)) Yer Kabuğu (Taş Küre) Hidrosfer (Su Küre) Atmosfer (Hava Küre) YERKÜRE VE YAPISI Dünya iç içe kürelerden meydana gelmiştir. Bu katmanların kalınlıkları, yoğunlukları ve bileşimleri birbirinden çok farklıdır. Yoğunlukları dışarıdan Dünya nın merkezine doğru artar.

Detaylı

TOPRAK RENGİ. Oi A E Bhs Bs1 Bs2

TOPRAK RENGİ. Oi A E Bhs Bs1 Bs2 TOPRAK RENGİ Oi A E Bhs Bs1 Bs2 BC Renk çeşitli cisimlerden yansıyarak gelen ışınların görsel algı sonucu kişide oluşturduğu duygudur. Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuzda bıraktığı

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

10. SINIF. Yerşekilleri ve Kayaçlar I TEST. 1. Kayaçların ufalanmasında ve ayrışmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez?

10. SINIF. Yerşekilleri ve Kayaçlar I TEST. 1. Kayaçların ufalanmasında ve ayrışmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez? 10. SNF C Yerşekilleri ve Kayaçlar 1. Kayaçların ufalanmasında ve ayrışmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez? A) Dünya nın günlük hareketi B) Kayaçların sertlik derecesi C) Mutlak

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik

Detaylı

1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TABANI. 1 / 25 000 Ölçekli Coğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ;

1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TABANI. 1 / 25 000 Ölçekli Coğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ; 1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TAANI 1 / 25 000 Ölçekli oğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ; TOPRAK TALOSU (Toprak Haritalama Ünitesi Poligon Öznitelik Tablosu)

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

ORMAN YETİŞME ORTAMI ETÜDÜNÜN ÖNEMİ ve GENEL PRENSİPLERİ

ORMAN YETİŞME ORTAMI ETÜDÜNÜN ÖNEMİ ve GENEL PRENSİPLERİ ORMAN TOPRAK ve EKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ www.ekoloji.ogm.gov.tr ORMAN YETİŞME ORTAMI ETÜDÜNÜN ÖNEMİ ve GENEL PRENSİPLERİ Dr. Nejat ÇELİK nejatcelik@ogm.gov.tr Gençleştirme, Orman Bakımı,

Detaylı

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ Doruk Aksel Anil YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Yüzlerce km² lik sahaları

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

YETİŞME ORTAMI ÖZELLİKLERİ

YETİŞME ORTAMI ÖZELLİKLERİ YETİŞME ORTAMI ÖZELLİKLERİ Orman ekolojisi;orman ile ormanın yaşama ve gelişmesini sağlayan tüm faktörlerin oluşturduğu sistemi inceleyen ve bu sistemdeki karşılıklı etki ve ilişkileri araştıran bir bilim

Detaylı

Toprak Oluşumu, Sınıflandırma ve Haritalama Ders Notları Prof. Dr. İlhami Bayramin

Toprak Oluşumu, Sınıflandırma ve Haritalama Ders Notları Prof. Dr. İlhami Bayramin TOPRAK SINIFLANDIRMASI Sınıflandırma, aynı cinsten nesnelerin, belli bir amaca hizmet edecek biçimde, hafızada sıralandırılması ve bunların özelliklerine göre çeşitli bölümler ve alt bölümler içinde düzenlenmesidir.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

6. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 8. ÜNĐTE: YER KABUĞU NELERDEN OLUŞUR?

6. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 8. ÜNĐTE: YER KABUĞU NELERDEN OLUŞUR? 6. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 8. ÜNĐTE: YER KABUĞU NELERDEN OLUŞUR? KONU: TOPRAK VE TOPRAK EROZYONU ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI DERS: ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ MATERYALLERĐ GELĐŞTĐRME PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

TOPRAK STRÜKTÜRÜ. Toprak strüktürü toprak gözeneklerinin yapısal düzenidir.

TOPRAK STRÜKTÜRÜ. Toprak strüktürü toprak gözeneklerinin yapısal düzenidir. TOPRAK STRÜKTÜRÜ Toprak strüktürü veya yapısı denince, katı toprak taneciklerinin istiflenme düzeni ve buna bağlı olarak toprak gözenek sisteminin şekli anlaşılır. Toprak strüktürü toprak gözeneklerinin

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I KAYAÇ ÇEŞİTLERİ VE OLUŞUMLARI soğuma ergime Mağmatik Kayaç Aşınma ve erosyon ergime Sıcaklık ve basınç sediment

Detaylı

Sarıçam (Adana, Güney Türkiye) Jeositi: İdeal Kaliş Profili. Meryem Yeşilot Kaplan, Muhsin Eren, Selahattin Kadir, Selim Kapur

Sarıçam (Adana, Güney Türkiye) Jeositi: İdeal Kaliş Profili. Meryem Yeşilot Kaplan, Muhsin Eren, Selahattin Kadir, Selim Kapur Sarıçam (Adana, Güney Türkiye) Jeositi: İdeal Kaliş Profili Meryem Yeşilot Kaplan, Muhsin Eren, Selahattin Kadir, Selim Kapur Kaliş genel bir terim olup, kurak ve yarı kurak iklimlerde, vadoz zonda (karasal

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ. Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak.

ZEMİN MEKANİĞİ. Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak. ZEMİN MEKANİĞİ Amaç: Yapı zemininin genel yapısını inceleyerek, zeminler hakkında genel bilgi sahibi olmak. Yakın çevrenizdeki yerleşim alanlarında mevcut zemini inceleyerek; Renk, tane yapısı, biçim,

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Klimatoloji Ve Meteoroloji. Prof.Dr. Hasan TATLI

Klimatoloji Ve Meteoroloji. Prof.Dr. Hasan TATLI Klimatoloji Ve Meteoroloji Prof.Dr. Hasan TATLI Klimatoloji ve Meteoroloji Prof. Dr. Hasan TATLI Coğrafya Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2 Ünite 11 Bölgesel İklimler

Detaylı

AUZEF Sınav Yardımlaşma

AUZEF Sınav Yardımlaşma AUZEF Sınav Yardımlaşma ÇIKMIŞ SORULAR YARDIMLAŞMA GRUPLARI https://www.facebook.com/groups/389659827776348/ https://www.facebook.com/groups/702627443100495/ Tarım coğrafyası 1 ) Aşağıdaki seçeneklerden

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar 1. Magmatik Kayaçlar Magmanın arz kabuğunun çeşitli derinliklerinde

Detaylı

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1. Toprağın Bünyesi (Tekstürü) Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİ Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ziraat Fakültesi Ankara Üniversitesi

TOPRAK KİRLİLİĞİ Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ziraat Fakültesi Ankara Üniversitesi 823541 TOPRAK KİRLİLİĞİ Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Ziraat Fakültesi Ankara Üniversitesi 1 BÖLÜM: TOPRAK, DOĞASI ve KÖKENİ Toprak Oluşumu ve Etkili Faktörler Toprak Bileşimi

Detaylı

JURA my. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JURA my. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JURA 201.3 145.0 my Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jura Döneminde Bitki Yaşamı Jura nın son dönemlerine doğru (140 milyon yıl önce) çiçekli bitkiler görülmeye başladı. Aynı zamanda

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 Toprak

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA

Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA Editörler Doç..Dr.Osman Yılmaz&Yrd.Doç.Dr.Esin Özcan GENEL COĞRAFYA Yazarlar Doç.Dr.Asım Çoban Doç.Dr.Ali Meydan Doç.Dr.Nevzat Gümüş Doç.Dr.Osman Yılmaz Yrd.Doç.Dr.Ali İlhan Yrd.Doç.Dr.Bekir Necati Altın

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

YÜZEY TANIMLAMA HORİZONLARI ANTHROPIC EPIPEDON

YÜZEY TANIMLAMA HORİZONLARI ANTHROPIC EPIPEDON 6.2.3.1 YÜZEY TANIMLAMA HORİZONLARI ANTHROPIC EPIPEDON İnsan tarafından değiştirilmiş veya transfer edilmiş materyalden oluşan kalın horizon. İnsan tarafından değiştirilmiş veya transfer edilmiş materyalden

Detaylı

6. TOPRAK GENETİĞİ. 6.1. Toprağın Oluşum ve Gelişiminde Etkili Olan Faktörler.

6. TOPRAK GENETİĞİ. 6.1. Toprağın Oluşum ve Gelişiminde Etkili Olan Faktörler. 6. TPRAK GENETİĞİ Anakayanın ayrışmasından başlayarak, toprağın oluşması, olgunlaşması, gelişmesi olayları ile bu olayların gerçekleşmesinde etkili olan faktörlerin incelenmesi ve toprakların sınıflandırılması

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Toprak Oluşumunda. umunda Anamateryalin Etkisi. Dr. S.Akşit Fiziki Coğrafya. A9ro

Toprak Oluşumunda. umunda Anamateryalin Etkisi. Dr. S.Akşit Fiziki Coğrafya.   A9ro Toprak Oluşumunda umunda Anamateryalin Etkisi Dr. S.Akşit Fiziki Coğrafya http://www.youtube.com/watch?v=oa_jwmu A9ro Öğrenme Beklentilerimiz? (Kazanımlar) Toprağı kavrayabilmeli Toprağın yapısını anlayarak

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Öğrencinin, AdıSoyadı: Sınıfı: Numarası: Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 19.09.2015 DOĞAL SİSTEMLER

Detaylı