Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA"

Transkript

1 Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama Engin MERT , ANTALYA

2 Sunum İçeriği İRD Süreci İzleme Planları Emisyon Raporları Doğrulama Raporları İyileştirme Raporları

3 İRD Süreci-İzleme Planları 2015 yılından sonra işletmeye giren tesisler, Yönetmelik Madde 6 uyarınca sera gazı emisyonlarını ilk izlemeye başladıkları tarihten en az 6 ay önce izleme planlarını hazırlayarak Bakanlığa göndermek zorundandır. İzleme planları çevrim içi sistem aracılığıyla Bakanlığa iletilir ve Bakanlık da çevrim içi sistem aracılığıyla onaylar.

4 İRD Süreci-İzleme Planları Bir işletmenin Yönetmelik EK-1 e göre kapsam dahilinde olup olmadığını belirlemek için hem üretim bilgileri hem de Toplam Anma Isıl Gücü göz önünde bulundurulmalıdır. Herhangi birinde limiti geçmesi, kapsama girmesi ve İzleme Planı hazırlama yükümlülüğü altına girmesi için yeterlidir.

5 İRD Süreci-İzleme Planları İzleme Planı, Çevrim İçi Sistem üzerinden eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Adım 1: Tesisin Açıklaması Adım 2: Tesisin Kaynak Akış Diyagramı Adım 3: Tanımlanmış Faaliyetler

6 İRD Süreci-İzleme Planları Adım 3: Tanımlanmış Faaliyetler Toplam Anma Isıl Gücünün Birimi Tesisin İzleme Sınırları Faaliyetlerin eksiksiz tanımlanması Adım 4: Emisyon Kaynakları Emisyon kaynaklarının eksiksiz tanımlanması Emisyon kaynaklarının doğru tanımlanması ve isimlendirilmesi Jeneratörler Emisyon kaynağının doğru faaliyet ile eşleştirilmesi

7 İRD Süreci-İzleme Planları Adım 5: Emisyon Noktaları Emisyon noktalarının doğru tanımlanması ve isimlendirilmesi Adım 6: Toplam Tahmini Emisyon Hesabı Toplam tahmini emisyon hesabını gösteren doküman Toplam emisyon hesabını gösteren dokümanının tercihen Excel olması Hesap yapılırken doğru formül ve birimlerin kullanılması (Sm3 ten Nm3 e dönüşüm, nkd ve ef birimleri)

8 İRD Süreci-İzleme Planları Adım 7: Tesis Kategorisi Düşük emisyonlu tesis olunmadığı halde düşük emisyonlu tesis olarak işaretlenmesi Adım 8: İzleme Yönteminin Seçimi Doğru yöntemin seçimi Seçilen yöntemin açıklamasının eksiksiz girilmesi

9 İRD Süreci-İzleme Planları Adım 9: Kaynak Akışları ve Sınıflandırılması Kaynak akışlarının eksiksiz girilmesi Jeneratör yakıtı Kaynak akışlarının doğru girilmesi ve isimlendirilmesi Yöntem A ve B Adım 10: Ölçüm Cihazlarının Girilmesi Ölçüm Cihazlarının Eksiksiz Tanımlanması Yedek Cihazlar Stok Değişimi Belirsizlik ve Kalibrasyon

10 İRD Süreci-İzleme Planları Adım 11: Kademeler Gereken kademe ve uygulanan kademe arasındaki ilişki Daha düşük kademeye geçildiyse bunun gerekçesi Belirsizlik eşikleri Hesaplama faktörleri için standart değer kullanımı (kademe 1 ve kademe 2a) Hesaplama faktörleri için analiz yapılması Analiz sıklıkları İ&R Tebliği Ek-6 Analiz tanımlıysa laboratuvar yeterlik belgesi (İ&R Tebliği Madde 32)

11 İRD Süreci-İzleme Planları Özel İzleme Kuralları İ&R Tebliği Ek-2 ve İ&R Tebliği Ek-3 Örneğin; klinker üretiminde farinde karbonat olmayan karbonların izlenmesi Örneğin; baca gazı yıkama

12 İRD Süreci-İzleme Planı Yönetim ve Kontrol Risk Analizi Prosedürler Sorumluluklar Belirsizlik Dokümanı İzleme Planı 1. Onaylı İzleme Planı Geçerlilik Tarihi: 1 Ocak 31 Mayıs 2. Onaylı İzleme Planı Geçerlilik Tarihi: 1 Haziran

13 İRD Süreci-Emisyon Raporları Yönetmeliğin EK-1 ine tabi olan işletmeler, Bakanlık tarafından onaylanmış İzleme Planına göre sera gazı emisyonlarını hesaplar. Emisyon raporları Çevrim İçi Sistem aracılığıyla doldurulur. Eğer onaylı izleme planı yok ise işletme, emisyon raporu hazırlayamaz. İzleme 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında yapılır.

14 İRD Süreci-Emisyon Raporları İzleme Planı 1. Onaylı İzleme Planı Geçerlilik Tarihi: 1 Ocak 31 Mayıs 2. Onaylı İzleme Planı Geçerlilik Tarihi: 1 Haziran Emisyon Raporu Emisyon Verisi 1 (1 Ocak-31 Mayıs) Emisyon Verisi 2 (1 Haziran-31 Aralık) Emisyon Raporu : 1 Ocak 31 Aralık

15 İRD Süreci-Emisyon Raporları İzleme Planları ve Emisyon Raporları Çevrim İçi Sistem üzerinden hazırlanır.

16 İRD Süreci-Emisyon Raporları Veri Boşlukları Uygun tahmin yöntemi ile ihtiyatlı ikame veri Yazılı prosedür Veri Boşlukları Çevrim İçi Sisteme girilmeli.

17 İRD Süreci-Doğrulama İşletme onaylı izleme planı varsa emisyon raporu hazırlayabilir. Doğrulama işlemlerine başlayabilmesi için de emisyon raporunun hazırlanmış olması gerekir. İşletme ile doğrulayıcı kuruluş sözleşme imzaladıktan sonra Çevrim İçi Sistem üzerinden doğrulama işlemlerine başlar.

18 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulama: bilgi ve verilerin toplanması ve uygulanmasının kontrolüne ilişkin teknik bir değerlendirmedir. Doğrulanmış emisyon raporları güvenilir kabul edilir.

19 İRD Süreci-Doğrulama Emisyon raporunun doğrulanabilmesi için önemli hatalı bildirim içermemesi gerekir. Doğrulama görüşünün güvenilir olması için emisyon raporu hatalı bildirim içermemeli.

20 İRD Süreci-Doğrulama Tabloda verilen süreler «asgari sürelerdir». Verilen sürelere sözleşme öncesi değerlendirme ve stratejik analiz esnasında gerçekleştirilen saha ziyareti dahil değildir.

21 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulayıcı kuruluş stratejik analiz esnasında tesisi en az bir kere yerinde görmek zorundadır (saha ziyareti süresine dahil değildir.)

22 İRD Süreci-Doğrulama Risk analizi tamamlandıktan sonra ilerleyen doğrulama faaliyetleri esnasında yeni bir riskin tespit edilmesi durumunda risk analizi yenilenir. Risk analizi ile doğrulayıcı kuruluş emisyon raporunun önemli hatalı bildirim içerme ihtimalini değerlendirir. Doğrulama Planı: Doğrulama Programı Test Planı Örnekleme Planı

23 İRD Süreci-Doğrulama Proses Analizi: doğrulayıcı kuruluşlar tarafından doğrulama işlemleri için gerekli bilgilere ulaşmak için yürütülen işlemlerdir. Proses analizi, saha ziyaretini de kapsar. Proses analizi esnasında doğrulayıcı kuruluş: veri kaynağını kontrol eder, veriyi kontrol eder, belirsizlik ve veri boşluğu gibi bir takım değerlendirmeler, kontroller yürütür. Saha ziyareti en az bir defa gerçekleştirilir (stratejik analiz esnasında gerçekleştirilen saha ziyareti dışında)

24 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulama faaliyetlerinin başından itibaren doğrulayıcı kuruluş, tespit ettiği hatalı bildirim, uygunsuzluk ve mevzuata aykırı durumları tespit eder ve bu durumlar hakkında işletmeyi bilgilendirir. İşetme kendisine bildirilen hatalı bildirim, uygunsuzluk ve Mevzuata aykırı durumları düzeltmek zorundadır.

25 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulama raporunun sonlandırılmasından önce, doğrulama sürecinde oluşturulan tüm dokümanların gözden geçirilmesidir. En önemli husus, kontrolü gerçekleştirecek bağımsız tetkikçinin, doğrulama faaliyetlerinin içinde yer almamış olmasıdır. Bağımsız gözden geçirme adımı doğrulayıcı kuruluşun sorumluluğunda olan bir adımdır. Bu adım esnasında işletmeye yalnızca oluşabilecek yeni bulguların cevaplanması hususunda görev düşmektedir.

26 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulayıcı kuruluş süreç boyunca yürüttüğü tüm faaliyetleri kayıt altında alır ve en az beş yıl süreyle saklar. Baş doğrulayıcı doğrulama raporunu Çevrim İçi Sistem üzerinden hazırlar ve doğrulayıcı kuruluş tasdik edip işletmeye iletir. İşletme, doğrulanmış emisyon raporun Çevrim İçi Sistem üzerinden Bakanlığa iletir.

27 İRD Süreci-Doğrulama Doğrulanmış emisyon raporlarının en geç 30 Nisan a kadar Bakanlığa Çevrim İçi Sistem üzerinden iletilmesi gerekir. Emisyon raporu oluşturulduktan sonra aynı anda birden fazla doğrulama işlemi yürütülemez. Tatmin edici olarak doğrulanmış, yorumlar ile doğrulanmış ve doğrulanmamış şeklinde 3 doğrulama görüşü vardır.

28 İRD Süreci-İyileştirme İşletme, uygulanan izleme yönteminin geliştirilebilme potansiyelini düzenli aralıklarla kontrol eder ve bu kapsamda iyileştirme raporu hazırlar. İşletme, tesis kategorisine bağlı olarak belirli aralıklarla iyileştirme raporunu hazırlar ve Bakanlığa sunar. Doğrulama raporunda önemli uyumsuzluklar ve öneriler varsa, işletme, doğrulama raporunun yayınlandığı 30 Haziran tarihinde Bakanlığa onaylanmak üzere iyileştirme raporunu sunar.

29 İRD Süreci Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29 Haziran ve 2016 yıllarının takvimi birleştirilmiştir ve 2016 yılı emisyon raporları ayrı ayrı hazırlanır ve doğrulama süreçleri de ayrı yürütülür ve 2016 yılı emisyon raporları için işletmenin doğrulanmış emisyon raporlarını en geç 30 Nisan 2017 tarihine kadar iletmesi gerekir.

30 TEŞEKKÜR EDERİZ Engin MERT

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci İklim ŞAHİN 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Doğrulama Süreci Önemli Tanımlar Önemli Kavramlar Doğrulamanın Temel Prensipleri Doğrulamanın Adımları Doğrulama

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme, Raporlama ve Doğrulama Mevzuatı ve Kılavuzlar İzleme, Raporlama ve Doğrulama

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar Esra KOÇ 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Hesap Temelli Yöntemde Kademeler Ölçüm Temelli Yöntemde Kademeler Toplam Tahmini Emisyon

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler Esra KOÇ 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Veri Akış Faaliyetleri, prosedürler ve kontrol sistemleri Veri Boşlukları

Detaylı

Sözleşme sonrası süreç; Türk Loydu doğrulama ekibinin oluşturulması ve işletmeden gerekli bilgi/belgelerin alınması ile başlar.

Sözleşme sonrası süreç; Türk Loydu doğrulama ekibinin oluşturulması ve işletmeden gerekli bilgi/belgelerin alınması ile başlar. Türk Loydu; sera gazı emisyonlarının doğrulanması konusunda faaliyet gösteren yetkilendirilmiş bir doğrulayıcı kuruluştur. Doğrulama sürecine yönelik süreç aşağıdadır. Türk Loydu; doğrulama görevini kabul

Detaylı

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları 19 Şubat 2016, Anemon Otel, Ankara Engin Mert Karbon Yönetim Müdürü İçerik Yapılan Çalışmalar İzleme Planı Süreci İzleme ve Emisyon Raporu

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Raporlama Döngüsü Tesis ızlemeraporunu hazırlar ve Doğrulayıcı kuruluşa veriri Raporlama Döngüsü-Online sistemin

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi Elif Özdemir 22.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Belirsizlik Değerlendirmesi Prosedürler Risk Analizi Belirsizlik Tanım:

Detaylı

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ (Tebliğ) kapsamında analiz gerektiren kademe uygulamalarına

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO Hande Sezer GENEL HATALAR Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü Seçimi En Güncel Türkiye Sera

Detaylı

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - 19/02/2015 İzleme Planı Yararlanılan kaynaklar Sektörel İzleme Planı Hazırlama Kılavuzu EU ETS Rehber Dokümanları Votorantim İspanya nın ETS kapsamındaki

Detaylı

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ 19.02.2016 SELEN KILIÇ- ÇEVRE MÜH. ÖMER ÖZEN- KİMYA MÜH. 1-SÜREÇ 1- Kanuni Yükümlülük 2-Ön Hazırlık 3- İzleme Planı Sunulması

Detaylı

Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması. Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi

Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması. Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi 4.1 Tesis Faaliyetlerinin Tanımlanması Faaliyet (F): Yönetmeliğin EK-1

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi Belirsizlik Değerlendirmesi

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi Belirsizlik Değerlendirmesi Belirsizlik Değerlendirmesi 1 Sunum İçeriği Belirsizliğin Tanımı ve Gerekliliği Hesaplama Temelli Yöntemde Belirsizlik Ölçüm Temelli Yöntemde Belirsizlik Asgari Yöntemde Belirsizlik Hata Yayılma Kanunu

Detaylı

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI 1. Tesis Bilgileri: (a) Tesisin adı ve tam yazışma adresi ABC Ltd. Şti. Tuzla Kimyacılar OSB 3. Cadde (b) Tesiste yürütülen ve Yönetmeliğin ek1 inde yer alan faaliyetlerin tipleri ve sayıları, Yakıtların

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Yönetmelik Ek-1 Faaliyetleri Tesisin İzleme Sınırları Anma Isıl Güç İzleme Planı Kapsamı

Detaylı

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE-

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- Gediz S. Kaya Gaia Carbon Finance 19 Şubat 2016, Ankara http://www.thepmr.org/ Giriş

Detaylı

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti Bölüm 12. Doğrulama Süreci Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti 12.1 Doğrulama Süreci-Temel Kavramlar İZLEME Her bir faaliyet, tesis ve yakıt için onaylıizleme planıuyarınca

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK Hande Sezer GENEL HATALAR Tesis kapasitesi MW (th) vs MW (e) Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü

Detaylı

DOĞRULAMA VE YETKİLENDİRME TEBLİĞİ DOĞRULAMA KILAVUZU

DOĞRULAMA VE YETKİLENDİRME TEBLİĞİ DOĞRULAMA KILAVUZU This project is part of the International Climate Initiative (IKI), The German Federal Ministry for the Enviroment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety (BMUB) supports this initiative on the

Detaylı

1. Veri izleme ve kaydetme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer ve personelin sorumluluklarına ilişkin tablo:

1. Veri izleme ve kaydetme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer ve personelin sorumluluklarına ilişkin tablo: VERİ İZLEME PROSEDÜRÜ Bu prosedür, sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması kapsamında, faaliyet verileri ile faktörlerinin belirlenmesi, takibi, veri izleme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ. Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme

SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ. Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik Değişiklik

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır.

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. HAKKIMIZDA 2004 yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti konusunda uzmanlaşmış ve Bakanlıkça yetkilendirilmiştir. Çevre izin ve lisans başvuruları işlemleri, çevre

Detaylı

Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi. Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder

Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi. Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder Uyum Döngüsü Mevzuat ( MRR ) İzleme planı (tesise özgü) İyileştirme önerileri incelemeler Yıl boyu izleme

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK Mehrali ECER Şube Md. 12 Haziran 2012, İSTANBUL

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇEVRE MEVZUATINDA SON GELİŞMELER 12 Ekim 2012 ANKARA Kapsam Fabrikaların izin durumları Atık yakan tesislerde NO2 sınır değeri Bakanlıkta devam eden

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 25.04.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28274 SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; EK-1

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Amaç TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ 1. Araştırma, yeni ürün ve proseslerin geliştirildiği ve test edildiği tesisler ve tesis bölümleri ile münhasır olarak biyokütle kullanan tesisler bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

TEBLİĞ. SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ

TEBLİĞ. SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ 2 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30258 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. TANIMLAR... 2 4. REFERANS DOKÜMANLAR... 2 4.1. Formlar... 2 4.2. Diğer Dokümanlar... 2 5. UYGULAMA... 3 5.1. İtirazlar... 3 5.1.1. Genel Sistem... 3 5.1.2. İtiraz

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. İklim Değişikliği Dairesi. www.csb.gov.tr. iklim@csb.gov.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. İklim Değişikliği Dairesi. www.csb.gov.tr. iklim@csb.gov. Thi spr oj ecti spar toft hei nt er nat i onalcl i mat ei ni t i at i ve( I KI ), TheGer manfeder almi ni st r yf ort heenvi r onment, Nat ur econser vat i on,bui l di ngandnucl earsaf et y( BMUB) suppor

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri MerSis Bağımsız Denetim Hizmetleri risklerinizin farkında mısınız? bağımsız denetim hizmetlerimiz, kuruluşların Bilgi Teknolojileri ile ilgili risk düzeylerini yansıtan raporların sunulması amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

GİRİŞ. Yönetmelik, İ&R Tebliği ve Doğrulama Tebliğinin aslî dokümanlar olduğu unutulmamalıdır.

GİRİŞ. Yönetmelik, İ&R Tebliği ve Doğrulama Tebliğinin aslî dokümanlar olduğu unutulmamalıdır. GİRİŞ Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik ( Yönetmelik ), 17 Mayıs 2014 tarihli ve 29003 sayılı Resmî Gazete ile yayımlanmış, Yönetmelik kapsamını detaylandıran Sera Gazı Emisyonlarının

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam)

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) CA nın MP değerlendirmesine tepeden bakış Eksiksizlik kontrolleri Tutarlılık kontrolleri Uyum kontrolleri Destekleyici belgelemede diğer kontroller

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Tebliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 02/04/2015 29314 SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TEBLİĞ. Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği

TEBLİĞ. Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Veri akış faaliyetleri neleri kapsamalı Ø Veri akışı faaliyetleri şunları kapsamaktadır: Ø Verilerin

Detaylı

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications»

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» «Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» Kumru Adanalı (Carbon Clear) Çevre ve İş Güvenliği Oturumu Environment & Occupational Safety Session Oturum Başkanı/Session

Detaylı

DOĞRULAMA SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN REHBER

DOĞRULAMA SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN REHBER 5.0.08 Bu rehber; Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliği (Tebliğ) kapsamında doğrulama sözleşmelerine ilişkin yapılacak iş ve işlemlere dair uyulması

Detaylı

Doğrulama Standart Operasyon Prosedürü

Doğrulama Standart Operasyon Prosedürü Karbon Bölümü Sayfa: 1 / 26 Hazırlayan Anıl Söyler Belgelendirme Müdürü Onaylayan Christian Johannes Genel Müdür Karbon Bölümü Sayfa: 2 / 26 1. Amaç Bu Standart nün amacı, yasal mevzuat ve ilgili standart

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan dokümanlar kontrolsüz dokümandır. İÇ TETKİK PROSEDÜRÜ

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan dokümanlar kontrolsüz dokümandır. İÇ TETKİK PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi gereğince hazırlanan plana göre gerçekleştirilen iç tetkiklere yöntem belirleyerek kalite yönetim sisteminin etkinliğinin, uygulanabilirliğinin

Detaylı

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. OMEKS Sertifikasyon bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney sonuçlarına

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tuba SEYYAH Uzman Ortaklık Programının Amacı Gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ekonomilerin piyasa mekanizmalarından etkin olarak yararlanmalarını

Detaylı

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. CERTIFER bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 ve TS EN ISO/IEC 17065 standardları kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK

Detaylı

İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU

İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU Sera Gazı Emiyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ DAĞITIM YERİ NO TARİHİ Güncelleyen Kişi : YN: Yönetim TK: Türkak İN: İntranet Form Güncelleme Tarihi : FORM NO: F20 İlk Yayın Tarihi :01.10.2014 Revizyon No/Tarih: / Sayfa.../... DAĞITIM YERİ NO TARİHİ

Detaylı

SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I

SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I Resmî Gazete Sayı : 29068 Tarih 22 Temmuz 2014 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Aura Belgelendirme ve Doğrulama

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR 24.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Kurumsal Karbon Ayak İzi Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Kurumsal ve Ürüne

Detaylı

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü Karbon Bölümü Sayfa: 1 / 7 Hazırlayan Anıl Söyler Belgelendirme Müdürü Onaylayan Christian Johannes Genel Müdür Karbon Bölümü Sayfa: 2 / 7 1. Amaç Bu prosedürün hazırlanma amacı, Re Carbon doğrulama hizmetleri

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi (KYS) İç Denetimlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve raporlanması için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür;

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Risk Kavramı Amaç ve hedeflerin gerçekleşmesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen olay veya durumlar risk olarak tanımlanır. Amaç ve hedefler üzerinde olumlu etkide bulunabileceği

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanmakta olan tüm süreçleri kapsar. 3.0 TANIMLAR

Detaylı

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri

AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri 1 AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (TADİLAT) Teknik Yönetici İnceleme İşlemleri AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi (Tadilat)

Detaylı

c) Biyokütle oranı: Kesirli olarak ifade edilen, bir yakıt veya malzemenin biyokütle kaynaklı karbon içeriğinin toplam karbon içeriğine oranını,

c) Biyokütle oranı: Kesirli olarak ifade edilen, bir yakıt veya malzemenin biyokütle kaynaklı karbon içeriğinin toplam karbon içeriğine oranını, TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; 25/04/2012

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ

YÖNETİM GÖZDEN GEÇİRME PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, KTO Karatay Üniversitesi nde Kalite Yönetim Sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Üniversite içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri tanımlamak, Kalite

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

ARTVİN İL AMBULANS SERVİSİ KALİTE BİRİMİ TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM, ÖLÇME AYAR VE KALİBRASYONLARININ SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ

ARTVİN İL AMBULANS SERVİSİ KALİTE BİRİMİ TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM, ÖLÇME AYAR VE KALİBRASYONLARININ SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:00 Sayfa No:1/6 1. AMAÇ: İl Ambulans Servisi Başhekimliği ve istasyonlardaki ambulanslarda bulunan ölçüm cihazlarının kalibrasyonu ve hizmet kalitesini etkileyen ekipmanlarının bakım faaliyetlerinin

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ Döküman No İlk Yayın Tarihi Rev. No Yürürlük Tarihi PR - 09 04.01.2010 2 17.01.2014 Amaç IEP Belgelendirme Merkezi bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ DEĞİŞİKLİK DURUMU Değişiklik Tarihi Açıklama Değişiklik No - Yeni yayımlandı 0 14.03.2002 Form Değişikliği Yapıldı 1 25.10.2005 Yönetim ve Değişikliği Yapıldı 2 HAZIRLAYAN: Sibel ŞAHİN İMZA ONAYLAYAN:

Detaylı

Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (12.10.2011 gün ve 08 sayılı Senato Kararı) Atılım Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Atılım

Detaylı

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/27 SG P

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/27 SG P 1/27 YAYIN REV. NO REV. İ AÇIKLAMA İ 1 22.11.2016 Rehber içerik yönünden tümüyle revize edilmiştir. 2 29.08.2017 Rehber prosedür olarak değiştirildi. 3 29.09.2017 Tablo 1. Asgari Gün Dağılım Tablosu revize

Detaylı

ADAY BAŞ DOĞRULAYICI/DOĞRULAYICI YETİŞTİRİLMESİ VE ATANMASINA İLİŞKİN REHBER

ADAY BAŞ DOĞRULAYICI/DOĞRULAYICI YETİŞTİRİLMESİ VE ATANMASINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliği (Tebliğ) 42nci maddesinde yer alan 1.1.2019 tarihinden itibaren Tebliğ kapsamında istihdam edilen

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE

ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI (R.G: 13/12/2013-28850) MUHASEBE, DENETİM

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin

Detaylı

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev.0 Rev.1 İlk yayın Kapsamın personel belgelendirme faaliyetlerini de içerecek şekilde genişletilmesi BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL

Detaylı

Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi

Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi Veri akışı ak*viteleri nelerdir? Etkili bir kontrol sistemi neleri içerir? Bir işletmecinin risk değerlendirmesi neleri ve belirlenen

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

BAŞVURUNUN ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

BAŞVURUNUN ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ YAYIN TARİHİ REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 03.01.2012 01 25.06.2013 Başvuru kabulü ürün ve sistem olarak ayrıldı 03.01.2012 02 07.04.2014 Başvurunun kabulü ile müşteri yazışmalarında ilgili yönetmeliğin

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1. PR06/KYB Sayfa No: 1/3 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı Kalite Yönetim

Detaylı

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Sayfa: 1 / 6 Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014 Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Revizyon No: Revizyon Tarihi: Yapılan Değişiklik Değişikliği Yapan Kişi Sayfa: 2 / 6 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı 3D INCERTA tarafından

Detaylı

Otomotiv Sektörü Durum Tespiti (Yatırım/Maliyet Analizleri) Tamer ATALAY /09 /2016 Ankara

Otomotiv Sektörü Durum Tespiti (Yatırım/Maliyet Analizleri) Tamer ATALAY /09 /2016 Ankara Otomotiv Sektörü Durum Tespiti (Yatırım/Maliyet Analizleri) Tamer ATALAY 28-29 /09 /2016 Ankara Analiz Yöntemi Maliyet Analizi çalışmalarında, saha ziyaretlerinde, STS-2007 BREF Dökümanı ve Endüstriyel

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat SGE MEVZUAT BİLEŞENLERİ SGE takibi hakkında Yönetmelik İzleme Raporlama Doğrulama SGE İ&R TEBLİĞİ İzleme ve Raporlamanın

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ 1 TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili

Detaylı

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri 3. Oturum Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri Ulusal Sera Gazı Envanterlerine Yönelik Uygulamalı Eğitim Çalıştayı Envanter Yönetimi ve KG/KK

Detaylı