Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA"

Transkript

1 Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci İklim ŞAHİN , ANTALYA

2 Sunum İçeriği Doğrulama Süreci Önemli Tanımlar Önemli Kavramlar Doğrulamanın Temel Prensipleri Doğrulamanın Adımları

3 Doğrulama ve Yetkilendirme Tebliği

4 Önemli Tanımlar Doğrulayıcı kuruluş: Doğrulama işleminin tüm aşamalarını yürütmek üzere TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve Doğrulayıcı Kuruluş Yeterlik Belgesi almış olan kurum veya kuruluş Doğrulayıcı: Doğrulama ekibinin üyesi olan ve sera gazı emisyon raporunun doğrulama işlemlerini gerçekleştirmekten sorumlu olan kişi Baş doğrulayıcı: Sera gazı emisyon raporunun doğrulama sürecini yürütmekten ve raporlamaktan sorumlu olan, doğrulama ekibinin yönetimi ve denetimiyle görevlendirilen kişi (takım lideri)

5 Önemli Tanımlar Doğrulama ekibi: Doğrulama işlemlerinin yürütülmesini gerçekleştirecek ekip. Doğrulama ekibi, asgari olarak bir baş doğrulayıcıdan ve gerekli olması halinde yeterli sayıda doğrulayıcı ve teknik uzmandan oluşur. Teknik uzman: Doğrulama faaliyetlerinin sağlıklı yürütülmesinde görev alan ve belirli bir konuda detaylı bilgi ve uzmanlık sahibi kişi. Bağımsız tetkikçi: Doğrulayıcı kuruluş tarafından, ilgili doğrulama faaliyetlerinin bağımsız olarak da gözden geçirilebilmesi için atanan, doğrulama ekibinin üyesi olmayan tetkikçi.

6 Taraflar ve Sorumluklar

7 Doğrulamanın Adımları

8 Doğrulamanın Adımları

9 Doğrulamanın Adımları

10 Doğrulamanın Adımları

11 Çevrim İçi Sistem

12 Doğrulamanın Güvenirliği Doğrulama: bilgi ve verilerin toplanması ve uygulanmasının kontrolüne ilişkin teknik bir değerlendirmedir. Şeffaf Nesnel Güvenilir Doğrulanmış emisyon raporları güvenilir kabul edilir.

13 Bağımsızlık-Tarafsızlık Doğrulayıcı kuruluşlar; bir işletme veya bir tesisin parçası veya sahibi olmamalıdır. Doğrulayıcı kuruluşun işletme ile danışmanlık hizmeti veya teknik destek hizmeti gibi bir çıkar ilişkisi olmamalıdır. Doğrulayıcı kuruluşlar Bakanlıktan da bağımsız olmalıdır. Doğrulama ve Yetkilendirme Tebliği Madde 34

14 Hatalı Bildirim Hatalı Bildirim: Müsaade edilen belirsizlikler hariç, işletme tarafından rapor edilmiş verilerdeki ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya hatayı ifade eder. Hatalı Bildirim: Emisyon raporunda oluşmuş rakamsal hatalı bildirimlerdir. Örnek: İzleme planında tanımlı ölçüm cihazı müsaade edilen belirsizlik eşiğinin altında ise bu bir hatalı bildirim değildir. Örnek: İzleme planında tanımlı ölçüm cihazı müsaade edilen belirsizlik eşiğinin üzerinde ise bu bir hatalı bildirim olabilir. Örnek: Kömür kaynak akışının faaliyet verisi, yuvarlama hatasından dolayı yanlış girildiyse bu bir hatalı bildirimdir.

15 Uygunsuzluk Uygunsuzluk: Onaylı izleme planında yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya bu yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi durumunu ifade eder. Uygunsuzlukların giderilmesi için izleme planının güncellenmesi ve yapılan değişikliklerin Bakanlık onayına sunulması gerekir. Örnek: Onaylı izleme planında önemsiz olarak sınıflandırılmış bir kaynak akışının, raporlama sonucunda küçük kaynak akış kategorisinde yer alması Örnek: Stok değişimine yönelik prosedürün oluşturulmamış ve uygulanmamış olması

16 Mevzuata Aykırı Durum Mevzuata Aykırı Durum: mevzuat gerekliliklerine aykırı olan ihmal veya hareketi ifade eder. Örnek: İşletme tarafından alınan örneklerin ilgili lotu temsil etmemesi Örnek: İzleme döneminde yapılmış geçici bir değişikliğin Bakanlığa bildirilmemesi

17 Uygunsuzluk ve Mevzuata Aykırı Durumun Hatalı Bildirim İle İlişkisi Hatalı bildirim Uygunsuzluk Mevzuata aykırı durum Bir uygunsuzluk; verilerde ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya hataya sebep olduğu takdirde, hatalı bildirime yol açabilir. Mevzuata aykırı bir durum; verilerde ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya hataya sebep olduğu takdirde, hatalı bildirime yol açabilir. Bazı durumlarda, bir uygunsuzluk aynı zamanda mevzuata aykırı durum olabilir

18 Makul Güven Seviyesi Makul Güven: Doğrulamaya tabi tutulan sera gazı emisyon raporunun önemli hatalı bildirim içermediğine dair olumlu olarak değerlendirilen yüksek fakat kesin olmayan güven seviyesini ifade eder. Doğrulama Tebliği uyarınca sınırlı güven seviyesi, bir emisyon raporunun doğrulanması için yeterli değildir ve doğrulama görüşü sunabilmek için belirli bir güven seviyesine erişim zorunludur. Makul güven seviyesine erişimin sağlanması; işletmelerin sera gazı emisyon beyanlarının büyük oranda tutarlı, doğru olduğunu ve raporlama verilerinin gerçeği yansıttığını ifade eder.

19 Önemlilik Seviyesi Önemlilik Seviyesi: bir hatalı bildirimin tek başına veya diğer hatalı bildirimlerle birlikte önemli sayılıp sayılmayacağına ilişkin eşik değeri ifade eder. Önemlilik seviyesi mevzuatta tanımlanmış olan belirsizlik eşikleriyle alakalı bir kavram değildir. Uygunsuzluk Toplam emisyonlara etkisi Mevzuata Aykırı Durum Hatalı Bildirim

20 Önemlilik Seviyesi Emisyon raporunun doğrulanabilmesi için önemli hatalı bildirim içermemesi gerekir. Emisyon raporunun önemli hatalı bildirim içerip içermediği teyit edilirken önemlilik seviyesine bakılır.

21 Önemlilik Seviyesi Örnek: Kategorisi C olan bir tesisin yıllık raporlanan emisyonu ton CO2 dir. Bu durumda tesisin önemlilik seviyesi %2 dir. bir hatalı bildirimin tek başına veya diğer hatalı bildirimlerle etkisi ton CO2 den fazla olamaz. Önemli Not: Ancak, tesiste bir hatalı bildirim tespit edildiğinde bunun etkisi önemlilik seviyesinin altında bile olsa düzeltilmesi gerekir. Doğrulama görüşünün güvenilir olması için emisyon raporu hatalı bildirim içermemeli.

22 Doğrulamanın Temel Prensipleri

23 Sözleşme Öncesi Değerlendirme Doğrulamanın İlk Adımı: Sözleşme Öncesi Değerlendirme Doğrulayıcı kuruluş bu doğrulama işini alıp alamayacağını değerlendirir. Doğrulayıcı kuruluş bu doğrulama işinin riskini değerlendirir.

24 Sözleşme Öncesi Değerlendirme İşletmelerin sözleşme öncesi değerlendirmesi: TÜRKAK TS EN ISO akreditasyonu /Bakanlık tarafından yetkilendirilme Akreditasyon ve yeterlik kapsamı Tarafsızlık ve Bağımsızlık Doğrulayıcı kuruluşun sözleşme öncesi değerlendirmesi: Akreditasyon ve yetki kapsamı Doğrulama işinin riski İşletme tarafından sunulan belgelerin incelenmesi-doğrulamanın kapsamının belirlenmesi Uygun doğrulama ekibi için yeterli kapasite Doğrulama süresinin belirlenmesi Tarafsızlık ve bağımsızlık

25 Yetki Belgesi Kapsamı YETKİ KAPSAMI 1 YAKITLARIN YANMASI 2 PETROL RAFİNASYONU 3 DEMİR-ÇELİK / KOK 4 METAL ALAŞIMLAR 5 ALUMİNYUM 6 MİNERAL ENDÜSTRİSİ 7 KAĞIT SANAYİ 8 PETROKİMYA SANAYİ 9 NİTRİK / ADİPİK ASİT Örnek: Doğrulayıcı kuruluşun kağıt üretimi yapan tesisin doğrulama faaliyetlerini yürütebilmesi için Kapsam 1 ve 7 ye sahip olması gerekir.

26 Asgari Doğrulama Süreleri Tabloda verilen süreler «asgari sürelerdir». Verilen sürelere sözleşme öncesi değerlendirme ve stratejik analiz esnasında gerçekleştirilen saha ziyareti dahil değildir.

27 Sözleşmenin İmzalanması Doğrulayıcı kuruluş, gerçekleştirdiği sözleşme öncesi değerlendirme sonucuna göre doğrulama işini alıp almayacağına ve sözleşme şartlarına karar verir. Sözleşmede doğrulamanın süresi belirtilir ve sözleşmede gerekli gördüğü durumlarda doğrulama süresini arttırmaya yönelik ifadeye yer verilir ve 2016 yılları için asgari adam-gün hizmet bedeli Katma Değer Vergisi hariç 1000 (bin) Türk Lirası dır. Sözleşme raporlama yılının 1 Kasım tarihine kadar imzalanmalıdır.

28 İşletmenin Doğrulayıcı Kuruluşa Belgeleri Temin Etmesi Doğrulama ve Yetkilendirme Tebliği Ek-2 Bölüm 2

29 Stratejik Analiz Stratejik analiz, risk analizi ve doğrulama planı birlikte değerlendirilmesi gereken adımlardır. Doğrulayıcı kuruluş stratejik analiz esnasında tesisi en az bir kere yerinde görmek zorundadır (saha ziyareti süresine dahil değildir.) Stratejik analizin raporlama yılının 15 Aralığına kadar sonlandırılması gerekir.

30 Stratejik Analiz Sözleşme Öncesi Değerlendirme Önemlilik Seviyesi İşletmenin Temin Ettiği Belgeler Stratejik Analiz Stratejik analiz esnasında: Tesiste yürütülen faaliyetler Doğrulama işlemleri için gerekecek süre ve çaba İzleme planı ve emisyon raporu uyumu

31 Risk Analizi Risk analizi tamamlandıktan sonra ilerleyen doğrulama faaliyetleri esnasında yeni bir riskin tespit edilmesi durumunda risk analizi yenilenir. İşletmenin doğrulayıcı kuruluşa sunduğu risk analizi ile doğrulayıcı kuruluşun gerçekleştireceği risk analizi aynı şey değildir. Doğrulayıcı kuruluş yapacağı risk analizinde işletmenin sunduğundan da yararlanır. Risk analizi ile doğrulayıcı kuruluş emisyon raporunun önemli hatalı bildirim içerme ihtimalini değerlendirir.

32 Doğrulama Planı Doğrulayıcı kuruluş: Sözleşme öncesi değerlendirme Önemlilik seviyesi Stratejik analiz Risk analizinin çıktılarını kullanarak doğrulama planını hazırlar.

33 Doğrulama Planı Doğrulama Programı: doğrulama faaliyetlerinin niteliği, kapsamı ve faaliyetlerin nasıl, ne zaman ve kimin tarafından yürütüleceğine dair programdır. Test Planı: işletmenin kontrol faaliyetlerinin ve ilgili prosedürlerin gerçekten etkin olup olmadığının test edilmesine dair plandır (inceleme nasıl yapılacak). Örnekleme planı: veri örneklemesinin kapsamını ve yöntemini ortaya koyan plandır. Örnekleme Planı Doğrulama Programı Doğrulama Planı Test Planı

34 Proses Analizi Proses Analizi: doğrulayıcı kuruluşlar tarafından doğrulama işlemleri için gerekli bilgilere ulaşmak için yürütülen işlemlerdir. Proses analizi, saha ziyaretini de kapsar. Proses analizi esnasında doğrulayıcı kuruluş: veri kaynağını kontrol eder, veriyi kontrol eder, belirsizlik ve veri boşluğu gibi bir takım değerlendirmeler, kontroller yürütür.

35 Saha Ziyareti Saha ziyareti en az bir defa gerçekleştirilir (stratejik analiz esnasında gerçekleştirilen saha ziyareti dışında) Gerekli olması durumda teknik uzmanlar da saha ziyaretinde bulunur. Çalışanlarla yerinde görüşmeler yapılır. Tesis sınırları, izleme planında belirtilen kaynak akışı, emisyon kaynaklarının eksiksizliği değerlendirilir. İzleme planında belirtilmiş prosedürlerin gerçekte var olup olmadığı, uygulanabilirliği, uygunluğu değerlendirilir. Veri boşlukları için uygulanan yöntemlerin ve veri kaybına karşı kontrol faaliyetlerinin uygunluğu, etkinliği değerlendirilir.

36 Bulguları Değerlendirilmesi Doğrulama faaliyetlerinin başından itibaren doğrulayıcı kuruluş, tespit ettiği hatalı bildirim, uygunsuzluk ve mevzuata aykırı durumları tespit eder ve bu durumlar hakkında işletmeyi bilgilendirir. Bilgilendirme saha ziyareti esnasında veya sonrasında yapılabilir. İşetme kendisine bildirilen hatalı bildirim, uygunsuzluk ve Mevzuata aykırı durumları düzeltmek zorundadır.

37 Bulguların Değerlendirilmesi Bulgu Yapılan kontrollerde petro kok kaynak akışına ilişkin ölçüm cihazının onaylanmış izleme planında tanımlanmadığı tespit edilmiştir. İzleme planının bu yönde güncellenmesi gerekmektedir. İşletmenin Açıklaması İlgili ölçüm cihazı tanımlanacak şekilde izleme planı güncellenmiş ve Bakanlıkça onaylanmıştır. Doğrulayıcı Kuruluşun Açıklaması Ölçüm cihazının tanımlandığı görülmüş ve uygunsuzluk giderilmiştir.

38 TEŞEKKÜR EDERİZ İklim ŞAHİN

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama Engin MERT 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İRD Süreci İzleme Planları Emisyon Raporları Doğrulama Raporları İyileştirme Raporları

Detaylı

Sözleşme sonrası süreç; Türk Loydu doğrulama ekibinin oluşturulması ve işletmeden gerekli bilgi/belgelerin alınması ile başlar.

Sözleşme sonrası süreç; Türk Loydu doğrulama ekibinin oluşturulması ve işletmeden gerekli bilgi/belgelerin alınması ile başlar. Türk Loydu; sera gazı emisyonlarının doğrulanması konusunda faaliyet gösteren yetkilendirilmiş bir doğrulayıcı kuruluştur. Doğrulama sürecine yönelik süreç aşağıdadır. Türk Loydu; doğrulama görevini kabul

Detaylı

DOĞRULAMA VE YETKİLENDİRME TEBLİĞİ DOĞRULAMA KILAVUZU

DOĞRULAMA VE YETKİLENDİRME TEBLİĞİ DOĞRULAMA KILAVUZU This project is part of the International Climate Initiative (IKI), The German Federal Ministry for the Enviroment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety (BMUB) supports this initiative on the

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme, Raporlama ve Doğrulama Mevzuatı ve Kılavuzlar İzleme, Raporlama ve Doğrulama

Detaylı

DOĞRULAMA SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN REHBER

DOĞRULAMA SÖZLEŞMELERİNE İLİŞKİN REHBER 5.0.08 Bu rehber; Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliği (Tebliğ) kapsamında doğrulama sözleşmelerine ilişkin yapılacak iş ve işlemlere dair uyulması

Detaylı

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti Bölüm 12. Doğrulama Süreci Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti 12.1 Doğrulama Süreci-Temel Kavramlar İZLEME Her bir faaliyet, tesis ve yakıt için onaylıizleme planıuyarınca

Detaylı

TEBLİĞ. Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği

TEBLİĞ. Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK Mehrali ECER Şube Md. 12 Haziran 2012, İSTANBUL

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Tebliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 02/04/2015 29314 SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 2 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29314 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TEBLİĞ. SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ

TEBLİĞ. SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ 2 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30258 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ SERA GAZI EMĠSYON RAPORLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUġLARIN AKREDĠTASYONU TEBLĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ (Tebliğ) kapsamında analiz gerektiren kademe uygulamalarına

Detaylı

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - 19/02/2015 İzleme Planı Yararlanılan kaynaklar Sektörel İzleme Planı Hazırlama Kılavuzu EU ETS Rehber Dokümanları Votorantim İspanya nın ETS kapsamındaki

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 25.04.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28274 SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; EK-1

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ DOĞRULANMASI VE DOĞRULAYICI KURULUŞLARIN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri MerSis Bağımsız Denetim Hizmetleri risklerinizin farkında mısınız? bağımsız denetim hizmetlerimiz, kuruluşların Bilgi Teknolojileri ile ilgili risk düzeylerini yansıtan raporların sunulması amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları

1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları 1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları Kyoto Protokolü kapsamında ortaya çıkan sera gazı beyanlarının validasyonu (onaylama) proje alanına bağlı olarak hazırlanmış sera gazı azaltımı projelerinin belirlenmiş

Detaylı

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ 1. Araştırma, yeni ürün ve proseslerin geliştirildiği ve test edildiği tesisler ve tesis bölümleri ile münhasır olarak biyokütle kullanan tesisler bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. TANIMLAR... 2 4. REFERANS DOKÜMANLAR... 2 4.1. Formlar... 2 4.2. Diğer Dokümanlar... 2 5. UYGULAMA... 3 5.1. İtirazlar... 3 5.1.1. Genel Sistem... 3 5.1.2. İtiraz

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi Elif Özdemir 22.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Belirsizlik Değerlendirmesi Prosedürler Risk Analizi Belirsizlik Tanım:

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler Esra KOÇ 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Veri Akış Faaliyetleri, prosedürler ve kontrol sistemleri Veri Boşlukları

Detaylı

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları 19 Şubat 2016, Anemon Otel, Ankara Engin Mert Karbon Yönetim Müdürü İçerik Yapılan Çalışmalar İzleme Planı Süreci İzleme ve Emisyon Raporu

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Raporlama Döngüsü Tesis ızlemeraporunu hazırlar ve Doğrulayıcı kuruluşa veriri Raporlama Döngüsü-Online sistemin

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO Hande Sezer GENEL HATALAR Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü Seçimi En Güncel Türkiye Sera

Detaylı

Adres: Saracalar Mahallesi Özal Bulvarı 351/8 C3 Blok No:25/1 Akyurt/ANKARA P.K Adres:

Adres: Saracalar Mahallesi Özal Bulvarı 351/8 C3 Blok No:25/1 Akyurt/ANKARA P.K Adres: Amaç Madde 1: (1) İş bu protokol taraflar arasında, personel belgelendirme sürecinde sağlanacak hizmetlerin belirlenmesi, tarafların yükümlülüklerinin belirlenmesidir. Taraflar Madde 2: (1) MASFED MYM

Detaylı

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE-

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- Gediz S. Kaya Gaia Carbon Finance 19 Şubat 2016, Ankara http://www.thepmr.org/ Giriş

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar Esra KOÇ 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Hesap Temelli Yöntemde Kademeler Ölçüm Temelli Yöntemde Kademeler Toplam Tahmini Emisyon

Detaylı

Doğrulama Standart Operasyon Prosedürü

Doğrulama Standart Operasyon Prosedürü Karbon Bölümü Sayfa: 1 / 26 Hazırlayan Anıl Söyler Belgelendirme Müdürü Onaylayan Christian Johannes Genel Müdür Karbon Bölümü Sayfa: 2 / 26 1. Amaç Bu Standart nün amacı, yasal mevzuat ve ilgili standart

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK

Detaylı

SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ. Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme

SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ. Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme SERA GAZI EMĠSYONLARININ TAKĠBĠ HAKKINDA YÖNETMELĠK DEĞĠġĠKLĠK TASLAĞI NA ĠLĠġKĠN TÜSĠAD GÖRÜġÜ Taslağın Geneli Üzerindeki GörüĢ ve Değerlendirme Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik Değişiklik

Detaylı

YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Mayıs 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29003 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi. Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder

Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi. Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder Yetkili Makam(CA) ın AER yi kontrol etmesi Yetkili Makam Yıllık Emisyon Raporu(AER) nu kontrol eder Uyum Döngüsü Mevzuat ( MRR ) İzleme planı (tesise özgü) İyileştirme önerileri incelemeler Yıl boyu izleme

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla

Detaylı

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 7. GERĐ DÖNÜŞÜM, ÇEVRE TEKNOLOJĐLERĐ VE ATIK YÖNETĐMĐ ULUSLARARASI FUARI Uluslararası Enerji ve Çevre Teknolojileri Mühendislik Müşavirlik A.Ş. KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 10 HAZĐRAN 2011 TÜYAP FUAR VE

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK Hande Sezer GENEL HATALAR Tesis kapasitesi MW (th) vs MW (e) Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü

Detaylı

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ Dr. Korcan Demircioğlu T. Garanti Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Operasyonel Risk Yönetiminin Önemi Amaçları ve Hedefleri Nelerdir? Hedefler Amaçlar Daha

Detaylı

ADAY BAŞ DOĞRULAYICI/DOĞRULAYICI YETİŞTİRİLMESİ VE ATANMASINA İLİŞKİN REHBER

ADAY BAŞ DOĞRULAYICI/DOĞRULAYICI YETİŞTİRİLMESİ VE ATANMASINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliği (Tebliğ) 42nci maddesinde yer alan 1.1.2019 tarihinden itibaren Tebliğ kapsamında istihdam edilen

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, 09.02.2004 tarih ve 25368

Detaylı

Yunus KISA İSG Uzmanı

Yunus KISA İSG Uzmanı ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Yunus KISA İSG Uzmanı Laboratuvar Yetkilendirme Kapsam

Detaylı

Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi

Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi Veri akışı faaliyetleri, kontrol faaliyetleri ve risk değerlendirmesi Veri akışı ak*viteleri nelerdir? Etkili bir kontrol sistemi neleri içerir? Bir işletmecinin risk değerlendirmesi neleri ve belirlenen

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ İÇİNDEKİLER Giriş... v BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ 1.1. Finansal Tabloların Denetlenmesindeki Amaçlar... 2 1.1. 1. Bilgilendirme Amacı... 2 1.1.2. Koruyu

Detaylı

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ 19.02.2016 SELEN KILIÇ- ÇEVRE MÜH. ÖMER ÖZEN- KİMYA MÜH. 1-SÜREÇ 1- Kanuni Yükümlülük 2-Ön Hazırlık 3- İzleme Planı Sunulması

Detaylı

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI I- TANIM VE AMAÇ: Denetim Komitesi; Turcas Petrol A.Ş (Şirket) Yönetim Kurulu bünyesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri X, No: 19

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır.

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. HAKKIMIZDA 2004 yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti konusunda uzmanlaşmış ve Bakanlıkça yetkilendirilmiştir. Çevre izin ve lisans başvuruları işlemleri, çevre

Detaylı

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/27 SG P

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/27 SG P 1/27 YAYIN REV. NO REV. İ AÇIKLAMA İ 1 22.11.2016 Rehber içerik yönünden tümüyle revize edilmiştir. 2 29.08.2017 Rehber prosedür olarak değiştirildi. 3 29.09.2017 Tablo 1. Asgari Gün Dağılım Tablosu revize

Detaylı

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ALI ÖZGENÇ (SZUTEST) GAZ YAKAN CIHAZLAR TEKNIK MEVZUAT ÇALıŞTAYı 24 MART 2015 İSTANBUL AB Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmalarının Dayanakları 1. 1/95 Sayılı Ortaklık

Detaylı

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI 1. Tesis Bilgileri: (a) Tesisin adı ve tam yazışma adresi ABC Ltd. Şti. Tuzla Kimyacılar OSB 3. Cadde (b) Tesiste yürütülen ve Yönetmeliğin ek1 inde yer alan faaliyetlerin tipleri ve sayıları, Yakıtların

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK 17 Mayıs 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29003 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK (29.06.2016 tarih ve 29757 sayılı değişiklik ile) (31.05.2017

Detaylı

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi R10.09 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 05.12.2018 Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: M. Saim SOYSAL Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Orbay EVRENSEVDİ

Detaylı

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Yönetim anlayışındaki değişimler "önce insan" anlayışıyla şekillenen, müşteri odaklı, süreçlerle yönetilen,

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ R 10.02 AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Rev.03 12-2011 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1. Akreditasyon Bedeli Bileşenleri AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Akreditasyon bedeli, temel olarak aşağıda belirtilen kalemlerden

Detaylı

GERİBESLEME PROSEDÜRÜ

GERİBESLEME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 YAYIN TARİHİ 05.05.2010 ONAYLAYAN EA 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, GOLDCERT e gelen şikayet, itiraz, öneri, talep, bildirim, memnuniyet gibi her türlü geribeslemenin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü Hakkımızda... Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü (ETBM) nün ana faaliyet alanı kurum içi ve kurum dışı talepler doğrultusunda

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.05.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29003 SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; EK-1

Detaylı

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Çalışma Yönergesi 1. AMAÇ

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Çalışma Yönergesi 1. AMAÇ ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Çalışma Yönergesi 1. AMAÇ Bu Yönerge nin amacı, Denetimden Sorumlu Komite nin görev, yetki, sorumluluk ve çalışma esaslarının belirlenmesidir.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI KISALTMALAR Başkanlık : Ege Üniversitesi İç Denetim Birim Başkanlığı Üst Yönetici : Ege Üniversitesi Rektörü

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Şubat 2014 I. GENEL HÜKÜMLER Bu Kalite Güvence ve Geliştirme Programı, Kocaeli Üniversitesi İç Denetim

Detaylı

ŞİKÂYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDURU

ŞİKÂYET VE İTİRAZ DEĞERLENDİRME PROSEDURU YAYIN TARİHİ REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 03.01.2012 01 04.03.2013 2.SORUMLULUKLAR maddesi -Bu prosedürün uygulanmasından Yönetim Temsilcisi, kontrol etmekten Genel Müdür sorumludur. Yerine -Bu prosedürün

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 1 Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması

Detaylı

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Çevre Yasası nın 76 ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Yönetmelik Ek-1 Faaliyetleri Tesisin İzleme Sınırları Anma Isıl Güç İzleme Planı Kapsamı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI 1.1. DENETİM KAVRAMI... 1 1.2. DENETİM TÜRLERİ... 2 1.2.1. Faaliyet Denetimi... 2 1.2.2. Uygunluk Denetimi... 3 1.2.3. Finansal Tablo Denetimi...

Detaylı

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/30 SG P

DOĞRULAMA PROSEDÜRÜ ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR SAYFA DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1/30 SG P 1/30 YAYIN REV. NO REV. İ AÇIKLAMA İ 1 22.11.2016 Rehber içerik yönünden tümüyle revize edilmiştir. 2 29.08.2017 Rehber prosedür olarak değiştirildi. 3 29.09.2017 Tablo 1. Asgari Gün Dağılım Tablosu revize

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir.

Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; itiraz ve şikayetler için uygulanacak yöntemi belirlemektir. 2. TANIMLAR İtiraz: Uygunluk değerlendirmesi amaçlı yeniden denetim kararı için, belgelendirme kuruluşu veya akreditasyon

Detaylı

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1

KURUL KARARLARI. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 KURUL KARARLARI Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulundan: İÇ DENETİM KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 1 Kamu idarelerinde yürütülmekte olan iç denetim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI QSAP KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI Yönetim Sistemi; Politika ve hedefleri oluşturmak ve bunları gerçekleştirmek için kullanılan sistemdir. QSAP; ISO Yönetim Sistemleri

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİNİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 19.03.2013 İlk Yayın. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ eğitim öğretim hizmetlerinin tasarlanması ve geliştirilmesiyle ilgili yöntemi açıklamaktır.

Detaylı

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1.

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 626 No.lu Karar ekidir. 1 1.KURULUŞ Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri:X, No:22 sayılı

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 29 Nisan 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27214 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ Sunumun İçeriği GENEL BİLGİ & TÜZÜĞÜN İÇERİĞİ AMAÇ VE KAPSAM TESİS İŞLETME ZORUNLULUĞU VE MEVCUT TESİSLER MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER

Detaylı

BAŞVURUNUN ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

BAŞVURUNUN ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ YAYIN TARİHİ REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 03.01.2012 01 25.06.2013 Başvuru kabulü ürün ve sistem olarak ayrıldı 03.01.2012 02 07.04.2014 Başvurunun kabulü ile müşteri yazışmalarında ilgili yönetmeliğin

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Sayfa 1 / 7 25 Nisan 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28274 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

YÖNETMELİK. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK 25 Nisan 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28274 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YÖNETMELİK. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK 25 Nisan 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28274 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 28274

Resmî Gazete Sayı : 28274 25 Nisan 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28274 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1 / 6 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 01.10.2002 8 23.09.2013 İtiraz, şikayet ve anlaşmazlık tanımları tekrar gözden geçirilerek tanımlamalar düzenlendi. Gelen başvurunun hangi durumlarda Belgelendirme

Detaylı

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü

Şikayet, İtiraz ve Anlaşmazlıkların Çözümü Prosedürü Karbon Bölümü Sayfa: 1 / 7 Hazırlayan Anıl Söyler Belgelendirme Müdürü Onaylayan Christian Johannes Genel Müdür Karbon Bölümü Sayfa: 2 / 7 1. Amaç Bu prosedürün hazırlanma amacı, Re Carbon doğrulama hizmetleri

Detaylı

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev.0 Rev.1 İlk yayın Kapsamın personel belgelendirme faaliyetlerini de içerecek şekilde genişletilmesi BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL

Detaylı

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir.

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir. 1.0 AMAÇ Bir müşterinin veya Prosis bünyesinde gerçekleştirilen eğitim katılımcısının PROSİS kararına itiraz etmesi, şikayette bulunması ve anlaşmazlıkların ortaya çıkması halinde yapılacak faaliyetlerin

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi:

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından

MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından MYK YETKİLENDİRMESİ MYK tarafından kabul edilen ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetleri, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Yetkilendirilmiş

Detaylı

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam)

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) CA nın MP değerlendirmesine tepeden bakış Eksiksizlik kontrolleri Tutarlılık kontrolleri Uyum kontrolleri Destekleyici belgelemede diğer kontroller

Detaylı