Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA"

Transkript

1 Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN , ANTALYA

2 Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme Yöntemi Kaynak Akışı Kademe Ölçüm Cihazları

3 Önemli Tanımlar İşletme: Yönetmeliğin Ek-1 inde yer alan tesis ve faaliyetlerin bütünüdür. Tesis : Yönetmeliğin EkK-1 inde listelenen faaliyetlerin veya bu faaliyetler ile teknik bir bağlantısı olan, emisyonlar ve kirlilik üzerinde etkiye sahip olabilecek doğrudan ilişkili diğer faaliyetlerden herhangi birinin veya daha fazlasının yürütüldüğü sabit teknik ünitedir.

4 Önemli Tanımlar İzleme sınırları: (1)İşletme, tesisin izleme sınırlarını tanımlamak için, tesiste yürütülen ve Yönetmeliğin Ek-1 inde listelenen faaliyetlere ait emisyon kaynakları ve kaynak akışlarının sebep olduğu ilgili sera gazlarını izleme sınırına dahil eder. İşletme ayrıca, raporlama dönemi süresince olağan faaliyetler ile birlikte devreye alma devre dışı bırakma ve acil durumları içeren olağan dışı durumlardan kaynaklanan emisyonları da izleme sınırına dahil eder. Taşıma amaçlı kullanılan hareketli makinalardan kaynaklanan emisyonlar hariç tutulur. (2)İzleme ve raporlama süreci tanımlanırken, işletme İ&R Tebliği nin Ek-3 ünde belirtilmiş olan sektörlere özgü hususları da dahil eder.

5 İzleme Sınırları-Seramik İ&R Tebliği EK-3 Bölüm 12: İşletme en az aşağıdaki potansiyel CO 2 emisyon kaynaklarını dahil eder: Fırın yakıtları Kireç taşının/dolomitin kalsinasyonu ve hammaddelerdeki diğer karbonatlar Hava kirleticileri azaltmak ve diğer baca gazı yıkama ile ilgili kireç taşı ve diğer karbonatlar, Polisitren içeren gözenek artırıcı olarak kullanılan toprak/biyokütle katkı maddeleri Kağıt üretimi veya talaş kalıntıları Kildeki ve diğer hammaddelerdeki fosil organik malzemeler

6 İzleme Sınırları-Klinker Üretimi İ&R Tebliği EK-3 Bölüm 9: İşletme en az aşağıdaki potansiyel CO 2 emisyon kaynaklarını dahil eder: Hammaddelerdeki kireçtaşının kalsinasyonu Fosil döner yakıtları Alternatif fosil bazlı döner fırın yakıtları ve hammaddeler Biyokütle döner fırın yakıtları (biyokütle atıkları) Döner fırın dışı yakıtlar Kireç taşının ve atık gaz yıkamasında kullanılan şist ve hammaddelerin organik karbon içeriği

7 Adım-1: Tesisin Açıklaması ve Faaliyetleri Çevrim İçi Sistemde tesisin ve bulunduğu yerin kısa bir özeti verilmelidir. Açıklama aynı zamanda tesis tarafından yürütülen faaliyetlerin ve her faaliyette kullanılan teknik birimleri kısaca tarif eden ve teknik olmayan bir özetini de içermelidir. İşletme : Çimento San. A.Ş. Tesis : Çimento Fabrikası Tesisin Tanımı:1989 yılında kurulmuş olan Çimento San A.Ş. Çimento fabrikasında yılık (2013 yılı verilerine göre) ton klinker üretimi gerçekleştirmektedir. İşletme m2 yüzölçümlü alanda kurulmuş m2 yüzölçümlü kapalı alanda yer almaktadır. İşletme, bu tesiste.. Faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

8 Adım 2: Kaynak Akış Diyagramı Dokümanı Emisyon kaynaklarını, emisyon noktalarını, kaynak akışlarını, faaliyetleri, örnekleme noktalarını (numune alım) ve ölçüm/ölçme ekipmanlarını gösteren basit bir diyagram vermek faaliyetlerin tanımına yardımcı olacaktır.

9 Adım 3: Faaliyetlerin Tanımı Faaliyet, Yönetmeliğin Ek-1 inde listelenen ve sera gazı emisyonlarına neden olan eylemlerdir. F1: 800 ton/gün klinker ürünü üretim yapılıyor F2: Toplam 100 MW(th) ısıl gücü var Klinker üretimi faaliyetinin eşik değeri 500 ton/gün ve üzeridir. Bu durumda tesisin klinker üretim faaliyeti eşik değerinin üzerindedir. Sonuç olarak hem F1 hem de F2 kapsamda olur.

10 Adım 4: Emisyon Kaynağı Emisyon kaynağı, tesiste gerçekleşen ve emisyonlara neden olan prosesin ya da yanmanın gerçekleştiği ünite olarak tanımlanabilir. K1: Ön ısıtıcı (F1: Yakıtların Yanması) K2: Döner Fırın (F1: Yakıtların Yanması, F2: Klinker Üretimi) K3: Jeneratörler (F1: Yakıtların Yanması) Taşıma amaçlı kullanılan hareketli makinalardan kaynaklanan emisyonlar hariç tutulur.

11 Adım 5: Emisyon Noktası Emisyon Noktası, emisyon kaynağında gerçekleşen sera gazı emisyonlarının atmosfere verildiği çıkış noktasıdır (örneğin; baca vb.) Emisyon kaynakları belirlendikten sonra emisyonların çevreye salındığı emisyon noktalarının belirlenmesi gerekmektedir. EN 1: Baca (Faaliyetler: F1, F2), (Emisyon Kaynakları: K1, K2, K3)

12 Adım 6: Yıllık Tahmini Sera Gazı Emisyonu Yıllık emisyon, tesisin bir önceki takvim yılında sebep olduğu ve Yönetmelik Ek-1 kapsamında belirtilen faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının toplamı anlamına gelmektedir. Yıllık tahminî emisyonların hesaplanmasındaki temel amaç, tesis kategorisinin belirlenmesidir. Burada yapılan hesaplamalardaki en önemli nokta: tüm faaliyet verilerinin bir önceki yıldan alınması ve hesaplama faktörleri için de standart değerlerin kullanılmasıdır. Eğer önceki yıllarda doğrulanmış bir emisyon raporu mevcutsa burada yıllık tahmini sera gazı emisyonu için doğrulanmış emisyon miktarı alınabilir.

13 Adım 7: Tesis Kategorisinin Belirlenmesi Çevrimiçi sistemde tesisin toplam tahmini sera gazı emisyonu girildikten sonra, sistem tesisin kategorisini otomatik olarak belirlemektedir.

14 Adım 7: Tesis Kategorisinin Belirlenmesi Düşük emisyonlu tesisler basitleştirilmiş bir izleme planı sunabilir. Tesisin düşük emisyonlu tesis olarak sınıflandırılabilmesi için: Biyokütleden kaynaklanan CO2 hariç, ve transfer edilen CO2 dahil olmak üzere tesisin yıllık emisyonlarının ton CO2 den az olması Ya da, tesis sınırlarında ve koşullarında yaşanan değişiklikler nedeniyle biyokütleden kaynaklanan CO2 hariç, ve transfer edilen CO2 dahil olmak üzere gelecek beş yıl için toplam tahini emisyonlarının ton CO2 den az olması

15 Adım 7: Tesis Kategorisinin Belirlenmesi Basitleştirilmiş İzleme Planı: İyileştirme raporu sunmaktan muaf Faaliyet verisini belirlerken satın alma kayıtlarını kullanabilir Belirsizlik değerlendirmesini sunmaktan muaftır En az kademe 1 uygulayabilir. NOT: Yönetmeliğin Ek-1 inde yer alan N2O emisyonlarına neden olan tesisler düşük emisyonla sahip tesis olarak değerlendirilemezler.

16 Adım 8: İzleme Yönteminin Belirlenmesi

17 Adım 8: İzleme Yönteminin Belirlenmesi Emisyon FaaliyetVerisi * EF * NKD * YF Emisyon FaaliyetVerisi * EF * DF Yakıtların Yanması Ürün, Atık Proses İçin Hammadde Girdisi

18 Adım 8: İzleme Yönteminin Belirlenmesi Emisyon f *( C Girdi C Çııkt ) C Girdi C Çıktı

19 Adım 8: İzleme Yönteminin Belirlenmesi İzlenen Parametreler: Baca gazı akışı SGE konsantrasyonu SEÖS Sera gazı emisyonlarının SEÖS ile ölçüldüğü, bu cihazların kuru olduğu noktalara ölçüm noktaları denilmektedir. Tesiste sera gazı çıkışı olan tüm emisyon noktaları ölçüm noktası olarak tanımlanmalı ve bu noktalara Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri kurulmalıdır. SEÖS ler pahalı sistemler olduğundan, Tebliğ e göre SEÖS le izlenmesi zorunlu olan faaliyetler dışında, Ölçüm Temelli Yöntem in kullanımı AB de yaygın değildir.

20 Adım 9: Kaynak Akışları ve Sınıflandırılması Kaynak akışı, hesaplama temelli yöntem kullanılırken izlenmesi gereken tüm girdi ve çıktıları ifade etmektedir.

21 Adım 10: Ölçüm Cihazlarının Belirlenmesi İşletme kaynak akışına ait faaliyet verisini, emisyona sebep olan proseste sürekli ölçüm yapan ölçüm cihazlar ile belirler. Örneğin; işletme kömür kaynak akışının faaliyet verisini belirlemek için fırın öncesinde kantar ile ölçüyor olabilir. Bu durumda Çevrim İçi Sistem üzerinden bu kaynak akışının tanımlanması gereklidir.

22 Etkileşimli Oturum-2 Referans :

23 Etkileşimli Oturum-2 Kocaeli İlinde bulunan Elektrik A.Ş. Kömür Kazanı (1 adet) - Kapasite: 490 MW th - Yakıt Türü: Kömür (yıllık tüketim ton antrasit) Jeneratörler (2 adet) - Kapasite: 10 MW th - Yakıt Türü: Motorin (63 ton) Baca Gazı Temizleme - Alçı Taşı (75 ton) Ulaşım - Yakıt Türü: Motorin

24 Etkileşimli Oturum-2 Elektrik A.Ş nin toplam anma ısıl gücü 500 MW th olduğu için yakıtların yanmasından Yönetmelik Ek-1 kapsamındadır. Tesiste başka herhangi bir faaliyet yürütülmemektedir. F1: Yakıtların Yanması (500 MW th )

25 Etkileşimli Oturum-2 Kömür Kazanı (1 adet) - Kapasite: 490 MW th - Yakıt Türü: Kömür (yıllık tüketim ton antrasit) Jeneratörler (2 adet) - Kapasite: 10 MW th - Yakıt Türü: Motorin (63 ton) Baca Gazı Temizleme - Alçı Taşı (75 ton) Ulaşım - Yakıt Türü: Motorin K1: Kömür Kazanı (F1: Yakıtların Yanması) K2: Jeneratörler (2 adet) (F1: Yakıtların Yanması) K3: Baca (F1: Yakıtların Yanması)

26 Etkileşimli Oturum-2 EN 1: Baca Kömür Kazanı (1 adet) - Kapasite: 490 MW th - Yakıt Türü: Kömür (yıllık tüketim ton antrasit) Jeneratörler (2 adet) - Kapasite: 10 MW th - Yakıt Türü: Motorin (63 ton) Baca Gazı Temizleme - Alçı Taşı (75 ton)

27 TEŞEKKÜR EDERİZ İklim ŞAHİN

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar Esra KOÇ 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Hesap Temelli Yöntemde Kademeler Ölçüm Temelli Yöntemde Kademeler Toplam Tahmini Emisyon

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 2: Yönetmelik Kapsamına Giren Tesisler Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Yönetmelik Ek-1 Faaliyetleri Tesisin İzleme Sınırları Anma Isıl Güç İzleme Planı Kapsamı

Detaylı

Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması. Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi

Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması. Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi Bölüm 4. Tesisin Tanımlanması Faaliyetler, EmisyonKaynakları, EmisyonNoktaları, Kaynak Akışları, Tesis Kategorisinin Belirlenmesi 4.1 Tesis Faaliyetlerinin Tanımlanması Faaliyet (F): Yönetmeliğin EK-1

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama Engin MERT 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İRD Süreci İzleme Planları Emisyon Raporları Doğrulama Raporları İyileştirme Raporları

Detaylı

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI 1. Tesis Bilgileri: (a) Tesisin adı ve tam yazışma adresi ABC Ltd. Şti. Tuzla Kimyacılar OSB 3. Cadde (b) Tesiste yürütülen ve Yönetmeliğin ek1 inde yer alan faaliyetlerin tipleri ve sayıları, Yakıtların

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi. Elif Özdemir , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 4:Belirsizlik Değerlendirmesi, Prosedürler ve Risk Analizi Elif Özdemir 22.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Belirsizlik Değerlendirmesi Prosedürler Risk Analizi Belirsizlik Tanım:

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO Hande Sezer GENEL HATALAR Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü Seçimi En Güncel Türkiye Sera

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler Esra KOÇ 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Veri Akış Faaliyetleri, prosedürler ve kontrol sistemleri Veri Boşlukları

Detaylı

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş.

Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Emisyon Raporu YAZICI DEMİR ÇELİK SAN.VE TUR.TİC. A.Ş. Rapor Bilgileri Yıl 2016 Oluşturulma Tarihi 23.10.2017 Tesis Bilgileri Adres İSKENDERUN ORGANİZE SANAYİ BÖL.SARI SEKİ İSKENDERUN HATAY Telefon 3266562300

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Raporlama Döngüsü Tesis ızlemeraporunu hazırlar ve Doğrulayıcı kuruluşa veriri Raporlama Döngüsü-Online sistemin

Detaylı

İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU

İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU Sera Gazı Emiyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİ İZLEME PLANI KILAVUZU Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel

Detaylı

GÜNDOĞDU ÇEVRE DANIŞMANLIK

GÜNDOĞDU ÇEVRE DANIŞMANLIK GÜNDOĞDU ÇEVRE DANIŞMANLIK SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ HESAPLANMASI VE RAPORLANMASI Demir Çelik Sektörü Örneği Turgut ELİÇORA Çevre Mühendisi Doğal Kaynak Tüketimi Dünya nüfusu, yaşam standartları,

Detaylı

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - 19/02/2015 İzleme Planı Yararlanılan kaynaklar Sektörel İzleme Planı Hazırlama Kılavuzu EU ETS Rehber Dokümanları Votorantim İspanya nın ETS kapsamındaki

Detaylı

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ 1. Araştırma, yeni ürün ve proseslerin geliştirildiği ve test edildiği tesisler ve tesis bölümleri ile münhasır olarak biyokütle kullanan tesisler bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK Hande Sezer GENEL HATALAR Tesis kapasitesi MW (th) vs MW (e) Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü

Detaylı

İZLEME PLANININ ASGARİ KAPSAMI

İZLEME PLANININ ASGARİ KAPSAMI EK-1 İZLEME PLANININ ASGARİ KAPSAMI Bir tesise ilişkin izleme planı en az aşağıdaki bilgileri içerir: (1) Tesis hakkında genel bilgiler: (a) Tesiste yürütülen her bir faaliyete ilişkin izlenecek emisyon

Detaylı

GİRİŞ. Yönetmelik, İ&R Tebliği ve Doğrulama Tebliğinin aslî dokümanlar olduğu unutulmamalıdır.

GİRİŞ. Yönetmelik, İ&R Tebliği ve Doğrulama Tebliğinin aslî dokümanlar olduğu unutulmamalıdır. GİRİŞ Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik ( Yönetmelik ), 17 Mayıs 2014 tarihli ve 29003 sayılı Resmî Gazete ile yayımlanmış, Yönetmelik kapsamını detaylandıran Sera Gazı Emisyonlarının

Detaylı

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları

İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları İzleme, Raporlama ve Doğrulama (İRD) Çimento Pilot Çalışmaları 19 Şubat 2016, Anemon Otel, Ankara Engin Mert Karbon Yönetim Müdürü İçerik Yapılan Çalışmalar İzleme Planı Süreci İzleme ve Emisyon Raporu

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. İklim Değişikliği Dairesi.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. İklim Değişikliği Dairesi. Thi spr oj ecti spar toft hei nt er nat i onalcl i mat ei ni t i at i ve( I KI ), TheGer manfeder almi ni st r yf ort heenvi r onment, Nat ur econser vat i on,bui l di ngandnucl earsaf et y( BMUB) suppor

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK Mehrali ECER Şube Md. 12 Haziran 2012, İSTANBUL

Detaylı

1. Veri izleme ve kaydetme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer ve personelin sorumluluklarına ilişkin tablo:

1. Veri izleme ve kaydetme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer ve personelin sorumluluklarına ilişkin tablo: VERİ İZLEME PROSEDÜRÜ Bu prosedür, sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması kapsamında, faaliyet verileri ile faktörlerinin belirlenmesi, takibi, veri izleme yöntemi, verilerin kaydedildiği yer

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR 24.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Kurumsal Karbon Ayak İzi Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Kurumsal ve Ürüne

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ 1 / 56 EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE Türkiye, çimento üretiminde dünyada 5. Avrupada

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ (Tebliğ) kapsamında analiz gerektiren kademe uygulamalarına

Detaylı

Bölüm 5. İzleme Yöntemleri

Bölüm 5. İzleme Yöntemleri Bölüm 5. İzleme Yöntemleri İzleme Yöntemleri, Kaynak Akışlarının Sınıflandırılması, Kademe Eşikleri, Hesaplama Faktörlerinin Seçilmesi, Emisyon Hesaplamaları 5.1 İzleme Yöntemleri İzleme Yöntemleri Kademeye

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci İklim ŞAHİN 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Doğrulama Süreci Önemli Tanımlar Önemli Kavramlar Doğrulamanın Temel Prensipleri Doğrulamanın Adımları Doğrulama

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Hakkında Mevzuat SGE MEVZUAT BİLEŞENLERİ SGE takibi hakkında Yönetmelik İzleme Raporlama Doğrulama SGE İ&R TEBLİĞİ İzleme ve Raporlamanın

Detaylı

SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I

SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I SERA GAZI EMI SYONLARININ I ZLENMESI ve RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLI G I Resmî Gazete Sayı : 29068 Tarih 22 Temmuz 2014 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Aura Belgelendirme ve Doğrulama

Detaylı

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015

ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ. Hasan Çebi. Nuh Çimento 2015 ÇİMENTO TESİSLERİNDE ATIK ISI GERİ KAZANIMINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Hasan Çebi Nuh Çimento 2015 Özet Enerjiyi yoğun kullanan çimento tesisler yıllarca proses gereği attıkları ısılarını değerlendirmek için

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı

2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı 2-Emisyon Ölçüm Raporu Formatı A) İşletmenin Sınıfı (1- İşletmenin faaliyetinin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 4 kapsamında yeri,) B) Faaliyetinin Anlatımı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ ENDÜSTRİYEL SÜREÇLER MEVCUT VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Erhan ÜNAL 10.03.2010 1 4. ENDÜSTRİYEL PROSESLER 4.1. Genel Çimento Üretimi Kireç Üretimi Kireçtaşı ve Dolomit Kullanımı Soda Külü Üretimi ve Kullanımı

Detaylı

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE-

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- Gediz S. Kaya Gaia Carbon Finance 19 Şubat 2016, Ankara http://www.thepmr.org/ Giriş

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM

SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ

EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ EÜAŞ BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI SERA GAZI EMİSYONU IRD SÜRECİ 19.02.2016 SELEN KILIÇ- ÇEVRE MÜH. ÖMER ÖZEN- KİMYA MÜH. 1-SÜREÇ 1- Kanuni Yükümlülük 2-Ön Hazırlık 3- İzleme Planı Sunulması

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI Kasım 2014 Çimento Üretimi Çimento yarı mamulü olan klinker; kireçtaşı, marn ve kil gibi hammaddelerin öğütülüp homojenize

Detaylı

TÜİK ENERJİ SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu

TÜİK ENERJİ SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu ENERJİ SEKTÖRÜ Dr. Ali CAN 10.03.2010 24 3.ENERJİ - 3.1. Yakıt Yanması IPCC ye göre, enerji sektöründen kaynaklanan emisyon büyük ölçüde yakıt yanmasını içermektedir. Hemen hemen bütün ülkelerde görülebildiği

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇEVRE MEVZUATINDA SON GELİŞMELER 12 Ekim 2012 ANKARA Kapsam Fabrikaların izin durumları Atık yakan tesislerde NO2 sınır değeri Bakanlıkta devam eden

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 1:İzleme, Raporlama ve Doğrulamaya Genel Bakış Engin MERT 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme, Raporlama ve Doğrulama Mevzuatı ve Kılavuzlar İzleme, Raporlama ve Doğrulama

Detaylı

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Türkiye de nüfus artışına paralel ilerleyen konut ihtiyacı, devam eden kamu projeleri, altyapı çalışmaları ve artan sanayileşme

Detaylı

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR Aralık 2016 GENEL MEVZUAT H AV A K A L İ T E S İ N İ N K O R U N M A S I Y Ö

Detaylı

TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Şube Müdürü Büyük Yakma Tesisleri Taslak Yönetmeliği 24 Şubat

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan) Tarih

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan) Tarih İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İÇİNDEKİLER Sayfa 1. İŞLETME BİLGİLERİ 3 2.....

Detaylı

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır.

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. HAKKIMIZDA 2004 yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti konusunda uzmanlaşmış ve Bakanlıkça yetkilendirilmiştir. Çevre izin ve lisans başvuruları işlemleri, çevre

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 17 Mayıs 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29003 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÖNETMELİK SERA GAZI EMİSYONLARININ TAKİBİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ, DOĞRULANMASI VE RAPORLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

SERAGAZI İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİNE GÖRE YILLIK EMİSYON RAPORU NASIL HAZIRLANIR

SERAGAZI İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİNE GÖRE YILLIK EMİSYON RAPORU NASIL HAZIRLANIR SERAGAZI İZLEME VE RAPORLAMA TEBLİĞİNE GÖRE YILLIK EMİSYON RAPORU NASIL HAZIRLANIR 1 Bu doküman tamamen bir senaryo üzerine kurgulanmıştır. Hiçbir gerçek şirket verileri değildir. Amacımız sizlere Sera

Detaylı

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI Mümin SEMERCİ Kimya Yüksek Mühendisi Hollanda Hükümeti ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında yürürlüğe konan Büyükşehirlerde Hava Kalitesi Yönetiminin Geliştirilmesi

Detaylı

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR Dr. Ali CAN 17.07.2009 1 EMISYON ENVANTERI Bir ülkenin emisyon envanteri 2 bileşenden oluşmaktadır. 17.07.2009 2 EMISYON ENVANTERI Ulusal Emisyon Envanter Raporu Metodolojiler

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAVA KİRLİLİĞİ Üretim aşamaları - Ham madde depolama ve hazırlama - Yakıt depolama ve hazırlama

Detaylı

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications»

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» «Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» Kumru Adanalı (Carbon Clear) Çevre ve İş Güvenliği Oturumu Environment & Occupational Safety Session Oturum Başkanı/Session

Detaylı

İzleme planı hazırlayan İşletmeci (2)

İzleme planı hazırlayan İşletmeci (2) İzleme planı hazırlayan İşletmeci (2) Adım 4: Kuruluşlara özgü kademe gereklilikleri Adım 5: İhlal sebepleri Teknik olarak yerine ge?rilebilirliğin zor oluşu Makul olmayan maliyet kavramının tardşılması

Detaylı

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Temmuz 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29068 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Amaç TEBLİĞ SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi Belirsizlik Değerlendirmesi

Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi, Raporlanması ve Doğrulanması Konusunda Kapasite Geliştirme Projesi Belirsizlik Değerlendirmesi Belirsizlik Değerlendirmesi 1 Sunum İçeriği Belirsizliğin Tanımı ve Gerekliliği Hesaplama Temelli Yöntemde Belirsizlik Ölçüm Temelli Yöntemde Belirsizlik Asgari Yöntemde Belirsizlik Hata Yayılma Kanunu

Detaylı

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 1 İçerik Yöntem Enerji İstatistikleri EMEP/EEA Rehberi Örnek Hesaplama 2 Önemli Kategoriler Önemli kategoriler,

Detaylı

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI 2017 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU -ATIKTAN ENERJİ oturumu- 27.02.2017 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği İSMAİL BULUT, CEO Türkiye Çimento

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA BİLE

Detaylı

c) Biyokütle oranı: Kesirli olarak ifade edilen, bir yakıt veya malzemenin biyokütle kaynaklı karbon içeriğinin toplam karbon içeriğine oranını,

c) Biyokütle oranı: Kesirli olarak ifade edilen, bir yakıt veya malzemenin biyokütle kaynaklı karbon içeriğinin toplam karbon içeriğine oranını, TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; 25/04/2012

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları. Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014

Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları. Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014 Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014 GTE Carbon 2008 yılında kuruldu 80 den fazla emisyon azaltım projesi +40 müşteri (enerji, gıda ve tarım) Karbon Finansmanı

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) Tesis Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA BİLE ANA

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM HAVA KİRLİLİĞİ KONTROL MEKANİZMASI Ulusal, Bölgesel Yerel Çalışma

Detaylı

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Aslı İşler, Enerji Ekonomisi Derneği Filiz Karaosmanoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi 29 Mayıs 2013 İÇERİK Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz ve

Detaylı

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti

Bölüm 12. Doğrulama Süreci. Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti Bölüm 12. Doğrulama Süreci Doğrulayıcı Seçimi, Doğrulamaya Hazırlık, Stratejik Analiz Saha Ziyareti 12.1 Doğrulama Süreci-Temel Kavramlar İZLEME Her bir faaliyet, tesis ve yakıt için onaylıizleme planıuyarınca

Detaylı

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti

Demir Ve Çelik Üretimi. Üzerine Uygulamalar ve. Teknolojiler Özeti Demir Ve Çelik Üretimi Üzerine Uygulamalar ve Teknolojiler Özeti Günümüzde çelik üretiminde dünya çapında dört yol kullanılmaktadır: 1. Yüksek Fırın/oksijenli Fırın (BF/BOF) 2. Elektrikli Ark Fırın (EAF)

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Veri akış faaliyetleri neleri kapsamalı Ø Veri akışı faaliyetleri şunları kapsamaktadır: Ø Verilerin

Detaylı

EK III İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) ... ... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan)

EK III İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) ... ... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ. Hazırlayan (Unvan) EK III İşletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İmza 1.1. İÇİNDEKİLER İçindekiler

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE 07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI. Uzman

KANLIĞI ÇEVRE 07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI. Uzman ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ İş Akım Şeması ve Proses Özeti MURAT ŞAHİN Uzman ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

Detaylı

ING Grubu Çevre Bildirisi

ING Grubu Çevre Bildirisi ING Grubu Çevre Bildirisi 1 Bazı doğal kaynakların sınırlı olduğu ve dolayısıyla sorumluluk bilinciyle kullanımları gerektiğinin farkındayız GİRİŞ Çevrenin korunması giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Detaylı

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 Ulusal Emisyon Tavanlarının Belirlenmesi Ülkemizin, Ø Uzun Menzilli Sınırötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (CLRTAP)

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

A) BİRİNCİ GRUP TESİSLER: Yakma Tesisleri :

A) BİRİNCİ GRUP TESİSLER: Yakma Tesisleri : Sanayi kaynaklı NOx Emisyon Limitleri ile ilgili çalışma : Santa Mart - 2012 BÖLÜM : 1 SANAYİ KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 03-07-9 Emisyonlar: Yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez,

Detaylı

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi

Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Toz Aktif Karbon Püskürtme İle Dioksin-Furan Giderimi Sayfa 1 TÜRKTAY 19-20 Ekim 2016 Ankara Yakma Tesisi Dizayn Parametreleri Yakma Kapasite si 35.000 ton/yıl Isıl Değer Enerji kurulu güç 86 Gj/saat 5,2

Detaylı

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 7. GERĐ DÖNÜŞÜM, ÇEVRE TEKNOLOJĐLERĐ VE ATIK YÖNETĐMĐ ULUSLARARASI FUARI Uluslararası Enerji ve Çevre Teknolojileri Mühendislik Müşavirlik A.Ş. KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 10 HAZĐRAN 2011 TÜYAP FUAR VE

Detaylı

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR

EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR EK YAKIT OLARAK ÇİMENTO FABRİKALARINDA KULLANILABİLECEK ATIKLAR 1) Kullanılmış lastikler 2) I ve II nci kategori atık yağlar 3) Boya çamurları 4) Solventler 5) Plastik atıklar 6) Çevre ve Orman Bakanlığı

Detaylı

İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı. SELİN AYAN Çevre Yöneticisi

İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı. SELİN AYAN Çevre Yöneticisi İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı SELİN AYAN Çevre Yöneticisi 16.05.2017 Dünya da Çimento tüketimi son 10 yılda her yıl ortalama %7.4 artmıştır. Kaynak : Global Cement Report

Detaylı

Gordhan Das Valasai. Doç. Dr. Merih Aydınalp Köksal

Gordhan Das Valasai. Doç. Dr. Merih Aydınalp Köksal DÜŞÜK EKONOMİK VE ÇEVRESEL MALİYETLİ ELEKTRİK ÜRETİM SEÇENEKLERİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ Gordhan Das Valasai Makina Müh. Böl., Mehran University, Jamshoro, Pakistan Doç. Dr. Merih Aydınalp Köksal Çevre

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM

Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Hava Kirliliği Kontrolu Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Hava Kirliliği Kontrolu Kontrol mekanizması Hava kirliliği kontrol

Detaylı

Prof. Dr. Ali DURMAZ Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon (GEÇER) Araştırma Merkezi Direktörü

Prof. Dr. Ali DURMAZ Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon (GEÇER) Araştırma Merkezi Direktörü MEVCUT DURUM NELER YAPMALI? Prof. Dr. Ali DURMAZ Gazi Üniversitesi Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon (GEÇER) Araştırma Merkezi Direktörü 29.Enerji Verimliliği Haftası Paneli İstanbul

Detaylı

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)

İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ) ĠĢletme Logosu (varsa) İŞLETMENİN ADI (İŞLETMENİN ADRESİ)...... FAALİYETİ/FALİYETLERİ İŞ AKIM ŞEMASI/ŞEMALARI VE PROSES ÖZETİ/ÖZETLERİ Hazırlayan (Unvan) Tarih İŞLETMELERİN FAALİYET KONULARI FARKLI OLSA

Detaylı

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015

Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Çelikhane Gazı Kazanım ve Kullanımının Artırılması Projesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Mühendislik Müdürlüğü Üretim Sistemleri Geliştirme Müdürlüğü Mayıs 2015 Sunum Akışı Erdemir de Enerji, Proses

Detaylı

İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı. Selin AYAN

İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı. Selin AYAN İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Paylaşım Günleri Toplantısı Selin AYAN 15.03.2016 Dünya da Çimento tüketimi son 10 yılda her yıl ortalama %7.4 artmıştır. Kaynak : Global Cement Report 10th Edition Türkiye

Detaylı

DÜZCE DE HAVA KİRLİLİĞİ

DÜZCE DE HAVA KİRLİLİĞİ DÜZCE DE HAVA KİRLİLİĞİ Hasan GÜVEN Çevre Yüksek Mühendisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü DÜZCE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Hava: Dünya atmosferini meydana getiren gaz karışımı. Ancak, atmosferin halk

Detaylı

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları URS-EIA-REP-203876 Giriş Bu Ek'te, Proje'nin İnşaat ve İşletim

Detaylı

ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI

ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI ESKİŞEHİR KENT MERKEZİ YANMA KAYNAKLI EMİSYON ENVANTERİ ÇALIŞMASI Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü MATRA Eskişehir ve İskenderun da Temiz Hava için Elele

Detaylı

Ekoten boyahanesi enerji izleme

Ekoten boyahanesi enerji izleme Eski adıyla Ekoten boyahanesi enerji izleme Neden ees Mühendislik Ltd. Şirketi? Türkiye de yenilenebilir enerji ees Mühendislik ofisi İzmir Sütaş Karacabey: 300 kw Biyogaz tesisi Sütaş Karacabey: 2,2 mw

Detaylı

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI HAVA Etrafımızı saran gaz karışımıdır ( Atmosfer). Kuru Temiz hava içerisinde yaklaģık olarak ; - %78 Azot - %21 Oksijen - %0,03 Karbondioksit

Detaylı

Sertifikaları. M.Kemal Demirkol, GTE

Sertifikaları. M.Kemal Demirkol, GTE Karbon ve Yeşil ve Yeşil Enerji Enerji Sertifikaları M.Kemal Demirkol, GTE GTE HAKKINDA.. SUNUM Karbon Projeleri ve Türkiye de durum Karbon Piyasası Arz Tarafı Proje Türleri & Standartlar Mevcut Projeler

Detaylı

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014) KĐREÇ Kireç taşlarının 900 o C-1200 o C de kalsinasyonu ile kireç (CaO) elde edilir.

Detaylı

İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri

İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri İklim Değişikliğinin Sanayiye Etkileri Sadi SÜRENKS RENKÖK İnşaat Müh. ADASO Yönetim Kurulu Üyesi 20 Aralık 2006 İklim Değişikliğinin Nedenleri Fosil Yakıtlar (kömür, petrol, doğal gaz) Enerji Üretimi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tuba SEYYAH Uzman Ortaklık Programının Amacı Gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ekonomilerin piyasa mekanizmalarından etkin olarak yararlanmalarını

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı