BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY"

Transkript

1 BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 9. HAFTA: YAZILIM GERÇEKLEŞTİRİMİ Bu bölümde, gerçekleştirim, yani kdlama aşamasının genel özellikleri üzerinde durulacak, kdlama ve biçimlerine değinilecektir. Şekil 9.1 de görülen gerçekleştirim aşamasında, tasarım, bir geliştirme rtamı üzerinde önce prgramlama diline ve snra da makine kduna dönüştürülerek yürütülebilir kd (executable) luşturulur. Şekil 9.1. Yazılım gerçekleştirim yeri. Prgramlama Dilleri Prgramcılığa yaklaşımlar bilgisayarın icadından bu yana pek çk kez değişikliğe uğramıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri gittikçe karmaşıklaşan prgram isteklerine cevap verebilmektir. İlk bilgisayar prgramları Assembly dili ile yazılmaktaydı. Prgram byutları büyüdükçe daha da üst düzey diller rtaya çıktı. Yaygın larak kullanılan ilk üst düzey prgramlama dili FORTRAN'dır (Frmula Translatr). Ancak çeşitli eksiklik ve kısıtlamalar nedeniyle FORTRAN ile açık, anlaşılması klay, uzun ve kapsamlı prgramlar yazmak zrdu. Dillerin Gelişimi Tarihçesine göre diller beş ana nesil içinde tplanabilirler. Şekil 9.2 de bir zaman çizgisi üzerinde gösterilen dillerin gelişimini şimdi kısaca inceleyelim:

2 Şekil 9.2. Prgramlama dillerinin gelişimi. Birinci Nesil DilIer İlk rtaya çıkan prgramlama dilleri makine düzeyinde kdlamaya, yani 1 ve 0'lardan luşan sayı gruplarına dayanmaktadır. Daha snradan Assembly denen insanların daha rahat kuyabileceği ilk dil rtaya çıkmıştır. Kmut ve işlenen birimden luşan kısa ifadeler halinde lan Assembly dili bilgisayarların sahip lduğu işlemci türüne göre farklılık gösterebilir. İkinci Nesil Diller Bu diller 1950'lerden snra geliştirilmeye başlanmış, 1960'ların snunda rtaya çıkan mdern dillerin temelini luşturmuşlardır. İkinci nesil diller zengin kütüphaneleri, geniş kullanım alanları ile ldukça yaygın hale gelmişlerdir. Bu diller arasında FORTRAN, COBOL, ALGOL ve BASIC sayılabilir. FORTRAN-66 ilk standart sürüm iken FORTRAN-77 standart sürüm (ANSI) lmuştur. COBOL, ticari alanlarda veri işleme amaçlı larak kullanılan belirli standartlara sahip bir dil haline gelmiştir. ALGOL, üçüncü nesil dillere öncülük eden zengin veri tipleri ve yrdamsal yapıya sahip bir dildir. BASIC, özellikle kişisel bilgisayarlarda klay prgramlama lanağı sağlamıştır. Günümüzde ise bu dilin grafıksel gösterim amaçlı yeni bir sürümü VISUAL BASIC adıyla halen kullanılmaktadır. Üçüncü Nesil Diller Bu nesil diller genellikle mdern ve yapısal diller larak adlandırılır ve üç temel bölüme ayrılırlar.

3 Genel amaçlı ilk dil larak ALGOL görülmektedir. Bundan snra nu mdel larak alan PL/1, PASCAL, MODULA-2, C ve ADA izlemiştir. Bu diller, mühendislik, bilim, gömülü sistemler ve kntrl sistemleri geliştirilmesinde yaygınlıkla kullanılmaktadır. C prgramlama dili aslında işletim sistemleri için geliştirilmiştir. Ünlü Unix işletim sistemi de C ile geliştirilmiştir. Günümüzde de en yaygın ve en güçlü diller arasındadır. ADA, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın yazılım krizine çözüm lması amacıyla gömülü gerçekzamanlı sistemler için geliştirilmiştir. Nesneye yönelik yüksek düzey diller, nesneye yönelik çözümleme ve tasarımı desteklemek üzere geliştirilmiş dillerin sayısı çk artmıştır. Ancak içlerinden yalnızca C++, Objective-C, SMALLTALK, PASCAL (nesneye yönelik sürümü), JAVA dilleri uygulama alanı bulmuşlardır. Bunlardan da C++, C# ve JAVA günümüzün en yaygın dilleri arasındadır. Bu dillerin rtak özellikleri sınıf tanımlamaları, kapsama ve kalıtım ile çeşitli nesneye yönelim özelliklerini desteklemeleridir. Özel amaçlı diller, belirli bir uygulama tipi için tasarlanmış, alışılmışın dışında yapılara ve söz dizimlerine sahiptirler. Bu tür diller dar bir uygulama alanına sahiptirler. Ancak, belirli bir uygulama tipinin gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirildiklerinden, isterleri tasarıma ve tasarımı kda dönüştürme işlemi daha başarılı lmaktadır. En önemli diller arasında LISP, PROLOG ve APL sayılabilir. LISP, simge ve listelerle ardışık bilgi işleme sağlamaktadır. Özellikle yapay zeka uygulamalarında, ağaç yapıları yardımıyla prblem çözme amaçlı larak kullanılır. PROLOG uzman sistemlerin geliştirilmesinde önemli yeri lan bir dildir. APL, diziler ve vektörlerle işlem yapmak için iyi bir gerçekleştirim aracıdır. Dördüncü Nesil Diller Dördüncü nesil diller, yrdamsal lan ve lmayan yapıları birleştirici özelliklere sahiptirler. Bu nesil dilleri birkaç grupta incelemek mümkündür: Srgulama Dilleri Veritabanı yönetimi çk geniş bir uygulama alanında kullanılmaktadır. Özellikle veri tabanlarına erişmek, srgulama ve raprlama yapmak üzere çeşitli diller geliştirilmiştir. DBASE III/IV, CLIPPER, DELPHI PARADOX bu diller arasında sayılabilir. Bazı srgulama dilleri de kullanıcının var lan veri tabanları üzerinde işlem yapabilmesini sağlarlar. SQL (Structured Query Language) en yaygın lan dillerden biridir. Bu diller de İngilizce knuşma diline çk yakındır bir syntax yapısına sahiptir. Kd Üreticiler Çğu zaman prgram kdunu luşturmak üzere üçüncü nesil bir dili kullanarak uzun satırlar yazmak gerekebilir. Kd üreticiler, kullanıcının daha üst düzey yapı ve anahtar sözcüklerle daha az miktarda kd yazarak sözdizimi tam dğru lan üçüncü nesil bir dilde kd üretilmesini sağlarlar. Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (Cmputer Aided Sftware Engineering - CASE) araçları (UML, STP, SDL, MDA araçları gibi), grafik tabanlı kullanıcı arayüzü

4 geliştirme araçları, iş dünyası için çeşitli araçlar C, C++, ADA gibi dillerde kd üretmektedirler. Üretilen bu kd uygun bir derleyiciden geçirilerek yürütülebilir kd elde edilmektedir. Türetme Diller Özellikle belirli alanların srunlarını daha klay ve etkin bir şekilde çözebilmek için bazı dillere eklemeler ve uzantılar yapılarak yeni diller türetilmektedir. Örneğin, "Real-Time C++" (RTC++), C++ diline bir uzantı larak gerçek zamanlılığı desteklemektedir. "Mentat", yine C++ diline uzantı larak paralel ve dağıtık prgramlama lanağı sunmaktadır. Diğer Diller Karar destek, prttiplerine ve belirtim gibi çeşitli amaçlara hizmet eden diller de bulunmaktadır. Arayüz belirtim (CORBA-IDL), tplu iş tanımlama (script, batch fıle) gibi işlevleri yerine getirmede kullanılan diller lduğu gibi kişisel bilgisayarlarda yaygın bir şekilde kullanılan çalışma tablları, veritabanı sistemleri de ayrı diller kullanmaktadırlar. XML (Extensible Markup Language) daha çk internet dünyasında kullanılan HTML (Hypertext Markup Language) için bir standart getirmek üzere tanımlanmıştır. Bu diller insanların kuyabileceği türdeki verileri biçimlendirilmiş bir şekle getirmek için kullanılır. Beşinci Nesil Diller Geleceğe hükmedecek bu sn nesil diller çeşitli araştırmalar halindedirler. Bu tür diller yeni luşumları kapsayacaklardır. Örneğin, nesneye yönelik prgramlamadan snra gelişen yeni bir yaklaşım da knuya yönelik (subject-riented) prgramlamadır. Yeni prgramlama dilleri, daha fazla kapsama luşturacak, belki de bizi ardışık düşünmekten kurtaracaktır. Dillerin Özellikleri Genel Özellikler Prgramlama dillerinin genel özelliklerini şu şekilde özetleyebiliriz: Tasarımdan kda geçiş klaylığı Bu işlemler, veri tanımlamaları, giriş/çıkış düzenekleri, zaman belirtimi, hata ktarımı, aritmetik, mantık ve bit işlemleri, nesneye yönelim özellikleri, syut veri tipleri, mdülerlik sayılabilir.

5 Amaca uygunluk Uygulama alanının ve geliştirilecek yazılımın işlevsel ve başarım özelliklerine göre prgramlama dili seçimi yapılmalıdır. Örnek larak, C++ dilini seçip tasarımı nesneye yönelik larak yapmayı, ADA dilini seçip task özelliğini kullanarak paralel prgramlama yapmayı verebiliriz. Dilin etkinliği Yaygın prgramlama dilleri İngilizce üzerine kurulmuş lup knuşma diline yaklaştıkça hem yazılması hem de kunması klaylaşır, düşüncelerin makineye anlatılması daha etkin lur. Bu da kdlamayı yapan insanların verimliliğini artırır. Yapıları zayıf, kuması, yazması ve anlaması güç bir dil ile bilgisayara istenileni yaptırmak sn derece güç lacağından emek ve zaman kaybı kaçınılmaz lur. Derleyici etkinliği Prgramlama dilinden üretilen makine kdunun etkinliği yürütme sırasında rtaya çıkar. Derleyiciler kaynak kdu çözümlemeden önce ne kadar iyi denetlerler ve üretilen makine kdunu ne kadar iyileştirirlerse kadar başarılı sayılırlar. Taşınabilirlik Bir prgramlama dili ile yazılan kaynak kdun değişik derleyicilerle, işletim sisteminin yeni sürümleriyle ve hatta başka makineler üzerinde srunsuzca çalışması arzu edilir. Bu da ancak belirli standartlara sahip dillerin kullanılmasıyla gerçekleşebilir. Bu standartlar genellikle ISO (Internatinal Standardizatin Organizatin), ANSI (American Natinal Standardizatin Institute) ve OMG (Object Management Grup) tarafından sağlanmaktadır. Bakım Klaylığı Yazılım bakımının klay lmasındaki en büyük etkenlerden biri, esnek bir tasarımın yanında, kaynak kdun niteliğidir.

6 Tip kntrlü Prgramlamanın temelinde veri işleme yatar. Veriler bilgisayar dnanımının kullandığı temel tipler (karakter, tamsayı ve kayan nkta sayısı) haline dönüştürülerek kullanılırlar. Prgramlama dilinin tip kntrlü yapma yeteneği güvenilir yazılım geliştirme için sn derece gerekli bir özelliktir. Denetim yapıları Tüm prgramlama dilleri kdlayıcıya ardışık kmutlardan, kşul testine göre dallanmalardan ve tekrarlardan luşan mantıksal yapılar sunarlar. Klasik dillerin bazılarında hata yakalama düzenekleri, paralel prgramlama yapıları, zaman denetimli yapılar bulunmaktadır. Nesneye Yönelik Dillerin Özellikleri Mdülerlik: Yazılım, kendi üzerinde işlemler yapılmasına izin veren basit ve tutarlı arayüzlere sahip ayrı mdüller halinde geliştirilir. Veri syutlama (abstractin): Nesneler hem verileri hem de nlar üzerindeki işlemleri kapsayan syut veri tipleri şeklinde tanımlanırlar. Otmatik bellek yönetimi: Sistem öz kaynaklarını kullanan nesneler işleri bitince nları tmatik larak serbest bırakırlar. Sınıflar: Sınıf, kendisinden nesnelerin luşturulan, fakat diğer basit tiplerden lmayan özel yapıda bir tiptir. Kalıtım (inheritance): Bir sınıf, temel sınıfın veri ve işlemlerinin bir kısmını ya da tamamını devralarak türetilir. Bu türetimi çklu ve tekrarlanan bir şekilde yapmak mümkündür. Çkşekillilik (plymrphism): Bir nesne, yürütme anında, çeşitli sınıflardan luşturulmuş başka nesneleri işaret edebilir, yürütme anında dinamik larak başka nesnelere bağlanabilir. Bütün kşulları karşılayan dillere nesneye yönelik, yalnızca ilk dördünü karşılayan dillere ise nesneye dayalı adı verilmektedir.

7 Dil Seçimi Yazılımın kullanılacağı bilgisayar rtamı, dnanımın ve işletim sisteminin özellikleri dikkate alınmalıdır. Seçilecek dilin yetenekleri, algritmik ve işlemsel karmaşıklık derecesini karşılayabilir lmalıdır. Veri yapılarının özellikleri ve karmaşıklık dereceleri seçilecek dilin yetenekleri arasında lmalıdır. Seçilecek dil, yazılımın bakım aşamasında sn derece önemli lan kunabilirlik ve anlaşılabilirlik özelliklerini desteklemelidir. Dillerin Uygulama Alanları Uzun yıllardır en güçlü ve en yaygın diller arasında C dili gösterilmektedir. Sistem yazılımlarında (işletim sistemi, ara katman, aygıt sürücü gibi) tercih edilen C'nin nesneye yönelik uyarlaması lan C++ da nun kullanıldığı pek çk alanda yaygın larak kullanılmaktadır. Eğitim dili larak yapılmış PASCAL; görsel prgramlama dili Visual BASIC, Visual C++, DELPHI; gerçek zamanlı sistemlerde ADA (83 ve 95), C, MODULA-2; iş dünyası yazılımlarında COBOL,LINK; yapay zeka uygulamaları ve uzman sistemlerde PROLOG, LISP. Nesneye yönelik çözümleme ve tasarım kullanılması durumunda, C#, Objective-C, C++ ve JAVA ön plana çıkmaktadır. Bu deneyimlere göre, bazen bir bilgisayarlı sistemin tamamında tek bir dil kullanmak mümkün lmayabilir. Örneğin, bir kntrl sistemi yazılımında, C ile yazılmış aygıt sürücüler ADA veya C++ diliyle denetlenirken, grafıksel kullanıcı arayüzü için C veya C++ kullanılabilmektedir. Şekil-7.3 çeşitli dillerin beraberce kullanıldığı karma bir yapıyı göstermektedir: Şekil 9.3. Karma dillerin kullanımı.

8 Kd Çevrim İşlemi Prgramlama dillerinin en önemli özelliklerinden biri de insan ile makine arasında ne tür bir geçiş sağladığıdır. İnsanlar nrmal karakterlerle gösterilen yazı ve sayıları anlayabilirler. Ancak bir bilgisayar yalnızca 0 ve 1 değerlerini alabilen ikili düzenden, yani "bit'lerden anlamaktadır. Dlayısıyla arada iletişimi sağlayacak bir çevirmene gereksinim vardır. Nrmal larak bir prgram ASCII biçimindedir. ASCII, insanların kullandıkları simge, harf ve rakamlar yerine nların sayısal karşılıklarını kullanır. Bu kdlar 0 ile 255 arasındadır. Her bir karakter bir sekizli (byte) ile gösterilir. Günümüzün gereksinimleri değerlendirildiğinde bu kadar karakterin yetmediği görülmüş ve iki sekizli ile gösterilen yeni ve daha evrensel bir kd sistemi de luşturulmuştur. Halen birçk sistem, standart ASCII kullanmaktadır. Derleyiciler Nrmal metin halinde yazılmış prgram içeren dsyalara kaynak kd adı verilmektedir. Derleyici (cmpiler) bu dsyada bulunan metni luşturan ASCII karakterlerini, dilin sözdizim kurallarına uygun larak kur, hata yksa bunları bilgisayarın anlayabileceği kmutlardan luşan makine diline (Assembly) çevirir. Bu kmutlar da bilgisayarın işlemcisinin tanıyabilmesi için nesne kduna (bject cde) çevirir. Derleyicilerle birlikte kullanılan önemli terimlerden biri derleme anı diğeri yürütme anıdır. Derleme anı, kaynak kdun derlenmesi işlemi sırasında meydana gelen laylar için, yürütme anı da yürütülebilir durumdaki kdun işlemci üzerinde çalıştırılması sırasında meydana gelen laylar için kullanılır. Yrumlayıcılar Bazı yazılımlar yrumlayıcı (interpreter) adı verilen özel altyapılarla birlikte kullanılırlar. Standart BASIC, LISP, PROLOG ve JAVA birer örnektir. Bir yazılım çalıştırılmadan önce yrumlayıcının bilgisayara yüklenmesi ve nun içinden de kaynak kdun yüklenerek çalıştırılması gerekir. Yrumlayıcı kaynak kdun satırlarını birer birer kuyarak işlemci kmutları haline dönüştürür ve bu kmutları uygular. Bu nedenle derlenmiş kda göre daha yavaştır. Geliştirme Ortamı Yazılım geliştirmek için ilk sahip lunması gereken, uygun bir geliştirme rtamıdır. Ana sistem larak da adlandırılan bu sistemin yanında geliştirilen yazılımın test edilmesi için bir test sistemi ve gerçek sistem yani hedef sistem bulunmalıdır.

9 Yürütme Ortamı Tek bilgisayardaki yürütme rtamı genellikle işletim sistemidir. Bazen, bunun üzerinde bir başka katman daha knarak daha etkin çklu prgramlama rtamı luşturulur (Java Virtual Machine bunlardan biridir). Dağıtık bilgi işlemeyi destekleyen çeşitli bilgisayar yazılım mimarileri vardır. Özellikle bir yerel alan ağı üzerindeki uygulama yazılımlarının bir arada ve uyum içinde çalışmasını sağlayan, nları alttaki bilgisayar ve ağ yapısından ayıran ara katman yazılımlarına daha önce değinmiştik. Kdlama Biçimleri Tasarım ne kadar iyi yapılırsa yapılsın nu hayata geçiren işlem kdlamadır. Günümüzde kdlama, yazılım geliştirme sürecinin hala büyük emek gerektiren, önemli, fakat bazıları için biraz can sıkıcı bir evresidir. Yazılım geliştirmede Türkçe ya da bir başka dil kullanımı çğu zaman tartışma knusudur. Belgelendirme ve kdlamada hangi dilin kullanılacağını bazen müşteri belirler bazen de yönetimin kararı uygulanır. Derleyicilerin çğu da yalnızca İngiliz alfabesini desteklemektedirler. Türkçenin bzulmasını engellemek amacıyla kaynak kdun ingilizce larak yazılması daha tutarlı lmaktadır. Türkçe harfleri destekleyen dil veya derleyici kullanmak başka rtamlara taşınabilirliği büyük ölçüde azaltmaktadır. Hangi aşamada hangi dilin kullanılması gerektiği yönetim tarafından alınması gerekli önemli bir karardır. Bu kararın verilmesi tamamen teknik amaçla lmalı, yalnızca anadilimizin zarar görmesini engellemeye çalışmak hedeflenmemelidir. Kd Belgelemesi Bu belgeleme işlemi içinde, tanımlayıcı isimlerinin seçilmesi, açıklamalar ve görsel yapı yer alır. Şimdi bu özellikleri içerecek şekilde kd belgeleme kurallarına değinelim: İsimlendirme Bir dilde tanımlamalarda anahtar sözcük veya nun yakın bir benzeri isim larak kullanılmamaldır. Değişken ve nesne isimlerinde birden fazla sözcük kullanılacaksa aralarına alt çizgi işareti (_) knmalıdır. Yazılımı küçük tutmak amacıyla kısa isimler kullanımı dğru değildir. İsimlerin uzun veya kısa lması çalışmayı ve byutu etkilemez. Prje byunca aynı isimlendirme yöntemi kullanılmalıdır. Bazı dillerde büyük ve küçük harf ayrımı lduğu unutulmamalı, buna göre bir isimlendirme yöntemi seçilmelidir. Karmaşıklığa yl açabilecek veya başkası tarafından kunduğunda anlaşılmayı güçleştirecek isimler kullanılmamalıdır. Evrensel bir değişken veya sınıf ismi aynı zamanda yerel larak kullanılmamalıdır. Prgram başında tanımlanan sabitlerin veya makrların isimlendirilmesinde büyük harfler kullanılması daha uygundur.

10 İsimlendirmede Türkçe ve İngilizce sözcükleri karıştırarak kullanılmaması, kdun tamamında prjenin başında seçilen dilin kullanılması önerilir. Açıklamalar Her türlü yazılımın mutlaka bir iç belgelendirmesi lmalıdır. Bunun yllarından biri de açıklama satırlarıdır. Açıklama satırlarının değiştirilmesi, snradan bakımı biraz zr labileceği için aşırıya kaçılmamalıdır Çk sıkı denetlenen nitelik güvence yöntemleri uygulandığı takdirde, açıklama satırları arasında, hangi yazılım isterinin karşılandığı yazılır. Hata Ayıklama Hata ayıklama ilk kdlama sırasında kdlayıcının en çk yaptığı iştir. Özellikle hata ayıklama gereksinimi rtaya çıktığında geliştiricinin en klasik yardımcısı standart çıkış ekranına kd içinden iletiler yazdırmaktır (cut, printf,put_line gibi kmutlarla). Ekran çıktılarının her zaman değil de yalnızca istendiği zaman ve istenen miktarlarda kullanabilmek için mutlaka bir düzenek kullanılmalıdır. Bazı prgramlama dilleri ve derleyiciler kşullu derleme özelliği ile bu tür kd parçalarının tamamen gizlenmesini sağlayabilirler (C ve C++ için #ifdef - #endif yapısı gibi). Şekil-7.5, C++ için iki adet düzenek örneği göstermektedir: #define DEBUGPRINT #ifdef DEBUGPRINT cut «X = " << xval << endl; #endif #ifdef DEBUGPRINT #define PRINTl(A) cut «A «endl #define PRINT2(A,B) cut «A «B «#define PRINT3(A,B,C)cut «A «B «#else #define PRINTl(A) /*PRINT1(A)*/ #define PRINT2(A,B) /*PRINT2(A,B)*/ #define PRINT3(A,B,C)/*PRINT3(A,B,C)*/ #endif endl C «endl Veri Bildirimi Bir tek prgram içinde rtak larak kullanılan veri tipleri aynı dizinde bulunan ve beden dsyaları tarafından içerilen başlık dsyalarına knmalıdır.

11 Evrensel veri yapıları ve değişkenler, görülebilirlik kurallarına uygun larak belirli bir dsyada tplanmalıdırlar. Veri tiplerinden değişken bildirimi yapılırken, tek sırada değil de alt alta ve alfabetik bir sıra izlenmesi aranan bir değişken isminin klay bulunmasını sağlar. Deyim Yapıları Her deyim bir satırda yer almalı, gereksiz karmaşıklıklar içermemelidir. Karmaşık kşul testleri (if yapıları) kullanmaktan kaçınılmalıdır. İç içe girmiş fazla sayıda döngü ve kşullu dallanmalar kullanılmamalıdır. Kşullarda gereksiz ve tekrarlanan testler yapılmamalıdır. Deyimler, yazan kişiden başkasının da kuyup anlayabilmesi için labildiğince basit, ancak işlevini yapabilecek şekilde yazılmalıdır. Etkinlik Mühendisliğin en önemli özelliklerinden biri de kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılarak amaçlara ulaşılmasıdır. Bilgisayar sistemlerinin etkinliği de tanımlanan işi amaca uygun hız ve güvenlikle en eknmik şekilde karşılamasıyla değerlendirilir. Bunun için de kaynakların iyi bir şekilde kullanılması gerekir. Bilgisayarlı sistemlerin özkaynakları, bilgi işleme kapasitesine sahip makineler, bunların işlemcilerinin zamanları, bellekleri, saklama alanlarıdır. Etkinlikle ilgili dikkat edilmesi gereken ve önceden de değinilen birkaç özellik şunlardır: Kd Etkinliği Bellek Etkinliği Giriş/Çıkış Etkinliği Bir bilgisayar sisteminin genellikle iki tür giriş/çıkışı vardır. Bunlardan birincisi, insanla lan etkileşim, yani kullanıcı arayüzü, diğeri de başka aygıtlarla ve çevre birimleriyle lan etkileşim, yani veri arayüzüdür. En önemli kaynaklardan biri ana ve yardımcı bellektir. Özellikle dinamik sistemlerde bellek kullanım gereksinimi zaman içinde farklılık gösterdiğinden, uzun süreli çalışmalarda bellek sıkıntısına düşmemek için kullanımı snra eren nesne ve veri yapılarının silinmesi gereklidir. Silme işlemi geliştiricinin kendi algritmalarıyla yapılabileceği gibi, bir ara katman, bir yürütme sistemi veya işletim sistemi, hatta özel bir dnanım tarafından da yapılabilir. Bu işleme atık tplama (garbage cllectin) denir. Ana ve yardımcı bellek yanında, bir yazılım birimi, dsya tutamacı (fıle handle), giriş/ çıkış aygıtı, paylaşılır bellek, semafr, sket gibi kaynakları da kullanabilir. İşletim sistemine göre değişiklik göstermesine rağmen, bu tür kaynakların kullanımı sınırlıdır. Nrmal lmayan bir şekilde çalışması duran bir yazılım birimi kullanmakta lduğu kaynakları serbest bırakabilmelidir. Bazı işletim sistemleri bunu güvenli bir şekilde sağlarken, bazıları çöken yazılımla birlikte tüm sistemin de çökmesine neden lmaktadır.

12 Günümüzde bazı prgramlama dilleri dinamik bellek yönetimini kendi içinde yapmakta, hatta bazıları dinamik yapılanmaya izin vermemektedir. JAVA dili işaretçi kullanmayan ve kendi atık tplama düzeneğine sahip bu dillerden biridir. Aykırı Durumların İncelenmesi Aykırı durumlar (exceptin), bir prgramın çalışmasını geçersiz bir kmut yürütme, yanlış veri işleme ya da başka nedenlerle istenmeyen bir şekilde ve denetim dışında snlanmasına neden lan durumlardır. Günümüzdeki prgramlama dillerinin bir kısmı aykırı durumları yakalayabilen düzeneklere sahiptir (C++ için try-catch, ADA için exceptin öbekleri gibi). Yürütme sırasında herhangi bir lağan dışı durum luştuğunda Şekil 9.4 te gösterilen sıraya göre çeşitli geri kazanma işlemleri yapılabilir. Aşağıda belirttiğimiz herbir basamakta durum düzeltilemezse hatanın cinsi ve yeri tanımlanarak üste dğru taşınmalıdır. Kd öbeği içinde ktarma Yrdam içinde ktarma Mdül içinde ktarma Ana yrdamda ktarma Durdurma Şekil 9.4. Aykırı durumların ktarılması. Mdül Oluşturma Dsya halinde mdül luşturmada dikkate alınması gereken nktalara değinmekte yarar vardır: Yazılımın büyüklüğü arttıkça yrdamları ve verileri birbirlerine lan bağlılıkları düşünülerek birimlere ayırmak gereklidir.

13 Birbirleriyle ilişkili yrdamlarla bunlara ait verileri bir dsya içine kyarak bir mdül luşturulabilir. Nesneye yönelik prgramlamada mdül larak sınıflar da kullanılabilir Yaratılan herbir dsyanın baş kısmına yeterli bir açıklama knmalıdır. Her tür prgram geliştirmede örnek lacak C++ dili için bir dsya yapısı Şekil 9.5 te görülmektedir. Bir yazılım birimi, yani prgram için evrensel lan tipler, veri yapıları, sabitler ve makrlar ayrı bir dsya içinde tplanmalı ve bu dsya diğerleri tarafından erişilmelidir. Aynı tür işlevlere sahip yrdamlar belirlenmeli ve bir mdülde tplanmalıdır. Mdülün açık, anlaşılır bir arayüzü lmalıdır. Bu da genellikle bir başlık dsyası (header) veya paket belirtimidir. Şekil 9.5. Mdüler prgram yapısı (C - C++). Kd Yazımı Kd yazmak, her ne kadar bir sanat niteliğinde lsa da, bir takım kurallara uymak ve disiplinli lmak gereklidir. Bir prgramlama dili bilen herkes "prgram" yazabilir, fakat herkes "yazılım" geliştiremez. Tüm yazılım geliştirme aşamalarının gerçekleşmesi ve belirli bir mühendislik bilgisinin denetiminde kd yazılması nitelikli yazılım için temel luşturur. Kdlama, ana sistem üzerinde, uygun bir dizin yapısı kullanılarak luşturulan prje rtamında yapılır. İdeal larak, her çalışma gününün snunda geliştirilen kdlar birleştirilerek yeni bir sürüm üretilmeli ve çalışma alanının yedeklenmesi sağlanmalıdır. İdeal bir çalışma rtamı dizin yapısı Şekil 9.6 da görülmektedir: Şekil 9.6. Çalışma rtamı dizin yapısı.

14 Belgelendirme Yazılım gerçekleştirim aşamasında mutlaka bir belge üretilmesine gerek yktur. Ancak, kdlama sırasında elde edilen bazı bilgileri (deneyim, test snuçları, önemli nktalar gibi) gelecekte kullanabilmek üzere düzenleşim yönetim sisteminde saklamak gerekebilir. Gerçekleştirime yönelik belgelendirme çalışmalarını şu şekilde özetleyebiliriz: Her bir kaynak kd dsyasının başında, bir başlık kısmı bulunmalıdır. Kdlamada çalışmış kişilere daha snradan yararlı lacağı düşünülen önemli nktaları, derleme sırasında karşılaşılan srunları ve bunların nasıl çözüldüklerini anlatan kayıtlar bir dsyada tutulmalıdır. (Bazen bu dsyalara "kubeni.txt" şeklinde isim verilir). Küçük prgramlar için her türlü derleme bilgisi ana fnksiynun bulunduğu dsyanın başına, açıklama halinde yazılmalıdır. Ana ve test sistemi üzerinde yapılan testlerde kullanılan her türlü yazılım, ayarlama ve yapılandırma gerekli açıklamalarla beraber kaynak kd yanında düzenleşim yönetim sistemine girmelidir. Kd yapısını, tasarım belgelerinde yer almayan çeşitli bilgileri içeren, açıklayıcı özellikte her türlü belge dsyası kaynak kd ile beraber düzenleşim yönetim sisteminde saklanmalıdır. KAYNAKLAR 1. Yazılım Mühendisliği; M. Erhan Sarıdğan.

10.DERS Yazılım Gerçekleştirme

10.DERS Yazılım Gerçekleştirme 10.DERS Yazılım Gerçekleştirme 1 Giriş: Bilgisayarlara yaptırılmak istenenleri, anlatabilmek için programlama dilleri kullanılır. Bir ihtiyaç veya konu doğrultusunda meydana getirilen tasarım önce programlama

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 7. HAFTA: YAZILIM TASARIMI NESNEYE YÖNELİK TASARIM Nesneye yönelik çözümleme ve tasarım günümüz yazılım geliştirme rtamlarının en

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 12. HAFTA: YAZILIM BAKIMI Bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesinden ve kullanıcıya tesliminden snra bakım (maintenance)

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 2. HAFTA: YAZILIM SÜREÇ VE ÜRÜN TİPLERİ Yazılım geliştirmeyi sistematik hale getirmeyi hedefleyen çeşitli süreç mdelleri ve yeni

Detaylı

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş

5. PROGRAMLA DİLLERİ. 5.1 Giriş 5. PROGRAMLA DİLLERİ 8.1 Giriş 8.2 Yazılım Geliştirme Süreci 8.3 Yazılım Geliştirme Sürecinde Programlama Dilinin Önemi 8.4 Programlama Dillerinin Tarihçesi 8.5 Programlama Dillerinin Sınıflandırılması

Detaylı

Bilgisayar Programlama Dilleri

Bilgisayar Programlama Dilleri Bilgisayar Programlama Dilleri Ömer YÜCEL 13253072 1/32 Sunum İçeriği 1. Program ve Programlama Dili Nedir? 2. Programlama Dillerinin Tarihçesi 3. Programlama Dillerinin Sınıflandırılması 4. Programlama

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 11. HAFTA: YAZILIM TESTİ Yazılım Testinin Temelleri Yazılım Testi Nedir? Adından da anlaşılacağı üzere yazılım testi, geliştirilen

Detaylı

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar

Bilgisayarda Programlama. Temel Kavramlar Bilgisayarda Programlama Temel Kavramlar KAVRAMLAR Programlama, yaşadığımız gerçek dünyadaki problemlere ilişkin çözümlerin bilgisayarın anlayabileceği bir biçime dönüştürülmesi / ifade edilmesidir. Bunu

Detaylı

İlgiye Yönelik Yaklaşımla Yazılım Geliştirme Software Development with Aspect Oriented Approach

İlgiye Yönelik Yaklaşımla Yazılım Geliştirme Software Development with Aspect Oriented Approach İlgiye Yönelik Yaklaşımla Yazılım Geliştirme Sftware Develpment with Aspect Oriented Apprach Oytun Kurtar, Oya Kalıpsız, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi ytunkurtar@gmail.cm

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net

Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı. www.cengizcetin.net Ünite-3 Bilgisayar Yazılımı Yazılım Kavramı Bilgisayarın belirli bir işi gerçekleştirebilmesi için kullanıcı tarafından her adımda ne yapacağı tarif edilmiş olmalıdır. Yani kullanıcı bilgisayara uygun

Detaylı

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU Donanım Bilgisayarın fiziksel bölümü Monitor, klavye, fare Entegreler, kartlar Kablolar Yazılım: Bilgisayarın mantıksal bölümü Programlar: Bilgisayarın gerçekleştireceği komutlar

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım

Yazılım Çeşitleri. Uygulama Yazılımları. İşletim Sistemleri. Donanım Yazılım Yazılım Bilgisayarlar üretildikleri anda içlerinde herhangi bir bilgi barındırmadıkları için bir işlevleri yoktur. Bilgisayarlara belirli yazılımlar yüklenerek işlem yapabilecek hale getirilirler.

Detaylı

Bölüm1. İlk Bilgiler ISBN 0-321-49362-1

Bölüm1. İlk Bilgiler ISBN 0-321-49362-1 Bölüm1 İlk Bilgiler ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 1 Konuları Niye Programlama Dilleri prensiplerini öğreniyoruz? Programlama alanları Dil değerlendirme kriterleri Dit tasarımına etkiler Dil kategorileri Dil

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI : Đnsan Kaynakları / Brdr / Gld brdr E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI Aylık prim ve hizmet belgesi, aylık ve dört aylık larak SSK kurumuna verilen bildirgelerin birleştirilerek yeniden düzenlenmesi ile luşturulmuş

Detaylı

Algoritma, Akış Şeması ve Örnek Program Kodu Uygulamaları Ünite-9

Algoritma, Akış Şeması ve Örnek Program Kodu Uygulamaları Ünite-9 Örnek 1 Algritma, Akış Şeması ve Örnek Prgram Kdu Uygulamaları Ünite-9 Klavyeden girilen A, B, C sayılarına göre; A 50'den büyük ve 70'den küçük ise; A ile B sayılarını tplayıp C inci kuvvetini alan ve

Detaylı

Veresiye Satışlarınız, Sonradan faturaya dönüştürülmek üzere İrsaliye olarak Transfer edilir.

Veresiye Satışlarınız, Sonradan faturaya dönüştürülmek üzere İrsaliye olarak Transfer edilir. 1 BENZİN İSTASYONU OTOMASYONU Orka SQL Prgramının sektöre özel yazılımlarından, Benzin İstasynu Otmasynu çözümü ile pmpa prgramlarındaki kayıtları prgramınıza tmatik transfer edebilirsiniz. Transfer Edilen

Detaylı

Rapor Yazımı. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 11 Ekim 2014, İstanbul

Rapor Yazımı. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 11 Ekim 2014, İstanbul Rapr Yazımı MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı İçerik MÜDEK Raprları Raprlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Frmat Üslup Terminlji Derinlik/Ayrıntı Düzeyi Yeterli Belgeleme Türkçe nin ve Yazım

Detaylı

Rapor Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler Eğitim Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK Ofisi, İstanbul

Rapor Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler Eğitim Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK Ofisi, İstanbul Rapr Yazımı MÜDEK Öğrenci Değerlendiriciler erlendiriciler Eğitim E Çalıştayı 22 Kasım 2014, MÜDEK M Ofisi, İstanbul İçerik MÜDEK Raprları Raprlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Frmat Üslup Terminlji Derinlik/Ayrıntı

Detaylı

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma

Algoritmalar ve Programlama. Algoritma Algoritmalar ve Programlama Algoritma Algoritma Bir sorunu / problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için gerekli olan sıralı mantıksal adımların tümüne algoritma denir. Algoritma bir sorunun çözümü

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları (Değişti/gelişti)

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 10. LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ Ders 10 LINUX OS (Programlama) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ GENEL BAKIŞ LINUX de Programlama LINUX işletim sistemi zengin bir programlama ortamı sağlar. Kullanıcılara sistemi geliştirme olanağı sağlar.

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 4. Hafta 2016 GÜZ 1 İkinci Kuşak Bilgisayarlar 1956-1963: Transistor Transistor 1947 yılında keşfedilmiştir. 50 li yılların sonuna kadar bilgisayarlarda yaygın kullanımı görülmez.

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I

BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Veri Tabanı Uygulamaları I 0 Veri Tabanı Uygulamaları I İÇİNDEKİLER 1.. VERİ TABANI UYGULAMALARI: MS ACCESS (1/2) 1.1. Veri Tabanı Nedir? 1.2. Veri Tabanı Yapısı ve Üzerinde

Detaylı

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş

Program Nedir?(1) Programlamaya Giriş Programlamaya Giriş Arş. Gör. Muhammet BAYKARA Program Nedir?(1) Bir program bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi komuttur. Bilgisayarlar işlemlerin kendi anlayacağı dilde (makine dili)

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır. Ürün : GO Brdr-Tiger2Brdr-IK Bölüm : Brdr * Dkümanda GBrdr, Tiger2Brdr ve Đk kısaca Lg Đk ürünleri larak ifade edilmektedir. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

ProtaStructure Suite 2016 SP5 Yeni Özellikler

ProtaStructure Suite 2016 SP5 Yeni Özellikler PrtaStructure Suite 2016 SP5 Yeni Özellikler Gelişmiş Kenar Nesneleri Döşeme/Kln Kenarı (Dğru/Yay) kmutu ile AutCAD deki Plyline kmutuna benzer bir şekilde yay veya dğrusal çizgiler çizilebilmektedir.

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1

1) Programlama dillerinin temel kavramlarını öğrenir. 1,2,4 1 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Programlama Dilleri BIL204 4 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017

ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM /2017 2017 ÜNİVERSİTEYE YOLCULUK TERCİH YAPIYORUM http://lalasahinpasamtal.meb.k12.tr 2016/2017 Sevgili öğrencilerimiz, Tercih stresinin hâkim lduğu şu günlerde sizlere yl göstermek istiyruz ve uzman görüşü

Detaylı

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama

Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 1 Yazılım Mühendisliği Bölüm - 3 Planlama 2 3 4 Planlama 5 Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması Başarılı bir proje geliştirebilmek için projenin tüm resminin çıkarılması işlemi Proje planlama aşamasında

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

Çok İşlemci Üzerinde Çalışan Yazılımlar için Hata Yönetim Altyapısı

Çok İşlemci Üzerinde Çalışan Yazılımlar için Hata Yönetim Altyapısı Çk İşlemci Üzerinde Çalışan Yazılımlar için Hata Yönetim Altyapısı Mustafa YAMAN Mikrdalga ve Sistem Teknljileri (MST) Grubu, ASELSAN AŞ, Ankara e-psta: yaman@aselsan.cm.tr Özetçe ASELSAN MST grubunda

Detaylı

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması

İndirilecek KDV Listesi Uygulaması İndirilecek KDV Listesi Uygulaması Ürün Grubu [X] Redcde Enterprise [X] Redcde Standart [X] Entegre.NET Kategri [X] Yeni Fnksiyn Versiyn Önkşulu Uygulama Katma değer vergisi iade talepleri ile ilgili larak

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Finansman Yapısının Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirme Prjesi II. Faz Genel Sağlık Sigrtası Sağlık Bakım Hizmetleri Ödemeleri için

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

2007-2008 Bahar. BM 211 Programlama Dilleri 3 1

2007-2008 Bahar. BM 211 Programlama Dilleri 3 1 Programlama Dilleri III 2007-2008 Bahar BM 211 Programlama Dilleri 3 1 Ders Hakkında Ders Sorumlusu Öğr.Gör. Bora UĞURLU Ders Slaytları İçin http://members.comu.edu.tr/boraugurlu/ Dersle İlgili İletişim

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 10 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

KURUMSAL WEB TASARIM Proje Teklifi

KURUMSAL WEB TASARIM Proje Teklifi KURUMSAL WEB TASARIM Prje Teklifi Teklifi Veren: Celil CAN Teklif Tarihi: 07.01.2015 Karadeniz Mh. General Aldğan Cd. N 49 / 1 Gazismanpaşa, İstanbul www.celilcan.cm - bilgi@celilcan.cm Firma : Yetkili

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN PROGRAMLAMA DİLLERİ Programlama Dilleri ni neden öğrenmeliyiz? Programlama alanları Dil değerlendirme kriterleri Dil tasarımı üstündeki etkiler

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör İşlemleri Dsya ve Klasör nedir? Bilinen dsya uzantıları Yeni klasör luşturmak Dsya ve klasörleri yeniden isimlendirmek Dsya ve klasörleri silmek Windws gezgini ile dsya ve klasörleri yönetmek

Detaylı

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR

BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR BİL1002 Bilgisayar Programlama PROF.DR.TOLGA ELBİR Bilgisayar Programı Nedir? Program, bilgisayarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilmiş yöntemlerin ve verilerin, bilgisayarın donanımının

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algoritmalar. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algoritmalar. Mustafa Kemal Üniversitesi Algritma Geliştirme ve Veri Yapıları 5 Rekürsif Algritmalar Bir kd parçasının işlevini yerine getirmesi için kendi kendisini kullanmasına rekürsiflik denir. Özellikle bölünerek daha küçük parçalara ayrılan

Detaylı

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WINDOWS 7 İÇERİK Giriş Sürümler Windws u kişiselleştirmek Masaüstünü Görev çubuğunu Başlat menüsünü Dsya ve Klasör İşlemleri 2 Pencereler Arası Geçiş ve Byutlandırma Genel bilgiler Windws gezgini

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104)

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104) VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104) Yazar: Doç.Dr. İ. Hakkı CEDİMOĞLU S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir.

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

DEFTER BEYAN YARDIM KILAVUZU

DEFTER BEYAN YARDIM KILAVUZU Hazırlayan, Rahmi İnevi Mayıs-2018 DEFTER BEYAN YARDIM KILAVUZU 1 İlk İşlemler a- OrkaSQL prgramında; Bür Yönetimi mdülünde SMMM Tanımlamaları bölümüne giriniz. b- Kullanılmakta lan SMMM Bilgisinin incelenmesi

Detaylı

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak

Detaylı

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri DENEY-3 Devre Çözüm Teknikleri A) Hazırlık Sruları Deneye gelmeden önce aşağıda belirtilen aşamaları eksiksiz yapınız. İstenilen tüm verileri rapr halinde deneye gelirken ilgili araştırma görevlisine teslim

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

EYLÜL 2012 EXCEL 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 EXCEL 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 EXCEL 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2 2 Genel Bilgiler Excel penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Temel Kavramlar Çalışma kitabı ile ilgili işlemler Yeni bir çalışma kitabı luşturmak

Detaylı

GPS Mesajlarının Nesneye Yönelik Yazılım Tasarım Prensiplerinden Genişlemeye Açık, Değişikliğe Kapalı Prensibine Göre Ele Alınması

GPS Mesajlarının Nesneye Yönelik Yazılım Tasarım Prensiplerinden Genişlemeye Açık, Değişikliğe Kapalı Prensibine Göre Ele Alınması Dkuz Eylül Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi Cilt 19 Sayı 55.1(Özel Sayı) Ocak 2017 Dkuz Eylul University-Faculty f Engineering Jurnal f Science and Engineering Vlume 19 Issue

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 İSTANBUL, 2017 Dersin Amacı: Bu dersin amacı, ftgrametri, kartgrafya ve arazi yönetimine ilişkin uygulama becerilerinin

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ PROGRAMLAMA TEMELLERİ 2.HAFTA Yazılım Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar

Detaylı

ENVISTA ARM API Bilgileri

ENVISTA ARM API Bilgileri ENVISTA ARM API Bilgileri Bu dökümanın amacı, EnvistaARM nin izleme istasynlarından veri alabilmesini sağlayabilmek için gerekli APIbilgilerini sunmaktır. Bu dküman, Argate Yazılım ve Bilişim Ltd. Şti.

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini luşturur. Etkili Sunum Teknikleri Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

ProtaStructure Suite 2016 SP8 Yeni Özellikler

ProtaStructure Suite 2016 SP8 Yeni Özellikler PrtaStructure Suite 2016 SP8 Yeni Özellikler PrtaDetails Yapı Ağacı, Karşılama Ekranı, Çekmenüler ve Araç Çubukları yenilendi ve kmutlara ulaşım daha klay bir hale getirildi. PrtaDetails Detay Çizim Yöneticisi

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

GÖMÜLÜ SİSTEMLER (EMBEDDED SYSTEMS )

GÖMÜLÜ SİSTEMLER (EMBEDDED SYSTEMS ) GÖMÜLÜ SİSTEMLER (EMBEDDED SYSTEMS ) Bilgehan GÜRÜNLÜ http://www.gurunlu.cm Knular Evinizde kaç adet Mikrişlemciniz var Dünyada her yıl 5 Milyar Mikrişlemci üretiliyr bunun %10 u Pc ve Fabrikalarda kullanılıyr

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM MÜNEVVER ÖZTÜRK ORTAOKULU II. DÖNEM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI Bilgi BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (BTY) Türkiye de orta eğitimde bilgisayar eğitimi,

Detaylı

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu.

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. OKÜ İçerik Yönetim Sistemi Prje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. İÇİNDEKİLER 1. Prjenin Knusu 2. Prjenin İçeriği a. OKÜ İçerik Haritası b. ATAMEDYA OKÜ İÇERİK YÖNETİM

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 İSTANBUL, 2016 Dersin Amacı: Bu dersin amacı, ftgrametri, kartgrafya ve arazi yönetimine ilişkin uygulama becerilerinin

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI TEMĐNAT ĐŞLEMLERĐ. Unity/Tiger/ GO ürünlerinde Alınan/Verilen Teminat işlemlerinin kullanılabilmesi sağlanmıştır.

DESTEK DOKÜMANI TEMĐNAT ĐŞLEMLERĐ. Unity/Tiger/ GO ürünlerinde Alınan/Verilen Teminat işlemlerinin kullanılabilmesi sağlanmıştır. TEMĐNAT ĐŞLEMLERĐ Unity/Tiger/ GO ürünlerinde Alınan/Verilen Teminat işlemlerinin kullanılabilmesi sağlanmıştır. Teminatlar, herhangi bir knuda iş yaptırmak isteyen kişi/kuruluş ile bu işi üstlenmek isteyen

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri. 31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri 31 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme Ölçütleri (Sürüm 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları 4.

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir. 1 Akış diyagramları

Detaylı

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları

4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları 4- Turbo Pascal Bilgisayar Programlamada Kullanılan Şart Yapıları Şart yapıları bir bilgisayar programının olmazsa olmazlarındandır. Şart yapıları günlük hayatımızda da çok fazla karşılaştığımız belirli

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 POWERPOINT 2010 İÇERİK Genel bilgiler PwerPint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu luşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varlan bir sunuyu açmak

Detaylı

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan

Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi. 01/05/2018 Salı 3 Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİMİ EĞİTİM MODÜLLERİ Tarih Saat Modül Adı Öğretim Üyesi 01/05/2018 Salı Bilgisayar Bilimlerine Giriş Doç. Dr. Hacer Karacan Bu dersin amacı, bilgisayar bilimlerinin temel kavramlarını

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması

Çizelge 1. Yeraltısuyu beslenim sıcaklığı ve yükseltisi tahmininde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması YERALTISUYU BESLENİM SICAKLIK VE YÜKSELTİSİNİN BELİRLENMESİ Yeraltısuyu sistemlerinde beslenim kşulları, arazi gözlemleri ile tpgrafik, jeljik, hidrjeljik, meterljik bilgilerin birleştirilmesi ile belirlenebilir.

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma

TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ Programcılık, problem çözme ve algoritma oluşturma Programcılık, program çözme ve algoritma Program: Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

AMAÇ... 2 ÜRÜN / SERVĐS TANIMI... 2 ÜRÜN / SERVĐS ÖZELLĐKLERĐ... 2 Önemli Noktalar... 3 Standartlar ve Kısıtlar... 3 Sistemin Özellikleri...

AMAÇ... 2 ÜRÜN / SERVĐS TANIMI... 2 ÜRÜN / SERVĐS ÖZELLĐKLERĐ... 2 Önemli Noktalar... 3 Standartlar ve Kısıtlar... 3 Sistemin Özellikleri... UZAKTAN YEDEKLEME İÇİNDEKİLER AMAÇ... 2 ÜRÜN / SERVĐS TANIMI... 2 ÜRÜN / SERVĐS ÖZELLĐKLERĐ... 2 Önemli Nktalar... 3 Standartlar ve Kısıtlar... 3 Sistemin Özellikleri... 5 ÖZEL PROJE ÖZELLĐKLERĐ... 5 DESTEK

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI Prof. Dr. Necmettin Kaya 1 KONULAR 1. Bilgisayara giriş,

Detaylı

C# nedir,.net Framework nedir?

C# nedir,.net Framework nedir? 1 C# nedir,.net Framework nedir? C# nedir? C#, C/C++ ve Java dillerinde türetilmiş,bu dillerin dezavantajlarının elenip iyi yönlerinin alındığı, güçlü basit, esnek, tip-güvenli(typesafe,tür dönüşümlerindeki

Detaylı

PAZARTESİ SALI 2015-2016 Ders Programı 1. Öğretim 09.00-09.50 10.00-10.50 11.00-11.50 12.00-12.50 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:11 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121 ; D1-129 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:22 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM. Uzaktan Eğitime Giriş ve Kavramsal Çerçeve. Ezgi ATALAY-Alim KAVUKOĞLU

UZAKTAN EĞİTİM. Uzaktan Eğitime Giriş ve Kavramsal Çerçeve. Ezgi ATALAY-Alim KAVUKOĞLU UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitime Giriş ve Kavramsal Çerçeve Ezgi ATALAY-Alim KAVUKOĞLU İçerik 1. Eğitim ve Öğretim Teknljisi 1.1 Bireysel Öğretim teknljileri 1.1.1 Mikr öğretim teknljileri 1.1.2 Prgramlı

Detaylı

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama

BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama BLG 1306 Temel Bilgisayar Programlama Öğr. Grv. M. Mustafa BAHŞI WEB : mustafabahsi.cbu.edu.tr E-MAIL : mustafa.bahsi@cbu.edu.tr Bilgisayar ile Problem Çözüm Aşamaları Programlama Problem 1- Problemin

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

Bölüm 1. Ön Hazırlıklar ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 1. Ön Hazırlıklar ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 1 Ön Hazırlıklar ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 1 Konular Programlama Dilleri Kavramlarının Çalışılma Nedenleri Programlama Alanları Dil Değelendirme Kriterleri Dil Tasarımındaki Etkileri Dil Kategorileri

Detaylı