3. ÖN DİZAYNDA AĞIRLIK HESABI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3. ÖN DİZAYNDA AĞIRLIK HESABI"

Transkript

1 3. ÖN İZAYNA AĞIRIK HESAI Her türlü geminin dizaynında gemiyi oluşturan ağırlıkların ön dizayn aşamaında doğru olarak heaplanmaı geminin tekno-ekonomik performan kriterlerinin belirlenmeinde on derece önemlidir. Herhangi bir deniz aracı aşağıdaki eşitliği ağlamak zorundadır. = Σ i urada geminin deplaman kuvveti ve i gemideki ağırlıkların toplamıdır. ir ticari gemi için toplam ağırlık dağılımı şöyle olacaktır. = S + T urada S geminin light hip ağırlığı, T ie deadweight tonajı olup geminin yük taşıma kapaiteini göterir. Geminin light hip ağırlığı aşağıdaki gibi gruplanabilir. = + + S m o urada tekne ağırlığı, m makine ağırlığı ve o donanım ağırlığını götermektedir. Gemide normal olarak taşınan yakıt ve u ağırlıkları deadweight tonaja dahil olacaktır. Savaş gemilerinde ağırlık dağılımı = S + p şeklinde olacaktır. urada S yukarıdaki gibi geminin light hip ağırlığını göterir. p ie payload tonajı olup gemideki tüm ilah ve enör itemlerini kapar. 3.1 Çelik tekne ağırlığı Tekne ağırlığını oluşturan başlıca elemanlar ; omurga kaplama levhaları, boyuna ve enine potalar, derin potalar, kemere ve tifnerler, braketler, çift dip, perdeler, ambar ağızları, makine temelleri ve üt binalarıdır.

2 ir geminin çelik tekne ağırlığını belirlemek için en ağlıklı yöntem inşada kullanılan tüm malzemelerin ağırlıklarını ölçerek toplam ağırlıklarının bulunmaıdır. Ancak bu yöntem inşaa işleminin ona ermei ile bir onuç verebilir ve daha inşaanın başlamış olduğu ön dizayn aşamaında kullanılmaz. Ön dizayn aşamaında kullanabilecek iki yöntem vardır. unlardan birinciinde yeni gemiye olabildiğince benzer ve ağırlık özellikleri bilenen bir gemi bulunur ve değişik benzerlik yaaları ile eki geminin özelliklerinden yararlanarak yeni geminin ağırlık grupları belirlenir. u yöntemi uygulayabilmek için gemiler tip boyut ve form olarak birbirlerine oldukça yakın olmalıdır aki durumda çok yanıltıcı onuçlar elde edilecektir. İkinci yöntem ie daha önce inşa edilmiş gemilere ait ağırlık özelliklerinin gemi boyutlarının fonkiyonu olarak ampirik formüllerle ifade edilmeidir. irinci yöntemdeki benzerlik oranları iki ayrı şekilde oluşturulabilir. Kübik ayı () benzerliği : u yaklaşımda tekne ağırlığının kübik ayı () ile orantılı olduğu kabul edilir. = c N urada c N kübik ayı katayıı olup birim hacminin ağırlığını göterir. öylece çelik tekne ağırlığı bilinen benzer gemiden hareket edilerek yeni geminin çelik tekne ağırlığı aşağıdaki formülle bulunabilir. = c = N 0 ( ) 0 Kuadratik ayı benzerliği : u yaklaşımda çelik tekne ağırlığının aşağıdaki şekilde kabul edilebileceği kabul edilmektedir. = cq ( + ) urada c Q kuadratik katayıdır. u durumda çelik tekne ağırlığı bilinen gemiden hareket edilerek yeni geminin çelik tekne ağırlığı aşağıdaki şekilde bulunabilir.

3 = c Q ( + ) = 0 ( + ) [ ( + ) ] 0 enford (1967) kübik ayı benzerliği eaına göre aşağıdaki bağıntıyı önerir. 0.9 = c N c1 c c 3 urada ; c1 = C c = ( / ) : üt yapı boyu c3 = ( 8.3) c N = 340 Yukarıdaki bağıntıda,,, feet cininden alınacaktır. aton Gilfillan (1976) kuadratik benzerlikten hareketle gemi çelik ağırlığı için aşağıdaki genel formülü önerirler. = K E 1.36 urada E parametrei şöyle heaplanır. E ( + T) ( T) l h = 1 l h urada l 1 ve h 1 bordadan bordaya uzanan üt yapıların boy ve yükekliği, l ve h ie güverte evlerinin boy ve yükekliğidir. K katayıı değişik gemi tipleri için aşağıdaki şekilde önerilir.

4 Gemi Tipi K E Tanker Kimyaal Tanker ökme Yük Konteyner Yük Gemii Koter Romorkör alıkçı Ferry Yolcu Gemii Kafalı (1988) çelik tekne için aşağıdaki bağıntıyı önerir = C N ( C 0.70) l l C katayıı aşağıdaki şekilde verilir : [ og N] C 10 = 1 urada : Gemi boyu [m.], : Gemi genişliği [m.], : Gemi derinliği [m.] C : lok katayıı, N : m 3 l 1 : Ana güverte üzerindeki üt binaların etkin boyu. l : İkinci güverte üzerindeki üt binaların etkin boyu.

5 Çelik tekne ağırlığını heaplamak için önerilen diğer bir yaklaşım da Kla kuruluşları tarafından belirlenen minumum orta keit mukavemet modüllerinden hareket etmektir. u tip bir bağıntı büyük tankerler için Johnon-Hagen-Overbo (1967) tarafından önerilmiştir. = 4.04 c Z urada c = olup Norveç oydu (NV) tarafından büyük tankerlerde itenen minumum orta keit mukavemet modülü aşağıdaki şekildedir. Z =.1 F + 6 ( C 0.7) /10 uradaki F değeri aşağıdaki tablodan interpolayonla bulanacaktır. [m.] F [m.] F [m.] F > Geminin çelik tekne ağırlığını bulabilmek için önerilen bazı diğer bağıntılar aşağıda verilmiştir.

6 Yük gemii : Kafalı : og7.3 = T < Hadler : = ehkamp / Kerlen : = X e 5.73 X 10 7 urada X = P C 1 1 /3 Carryette : /3 0.7 = C Tanker : Kafalı : og10.6 = T < et Norke Verita : urada ; α α T = α = = α T Yukarıdaki bağıntı / = 10 14, / = 5-7, = m. araında geçerlidir. 1/ C Sato : = ( + ) Yukarıdaki bağıntı ton araındaki üper tankerler için geçerlidir.

7 Konteyner : Chapman : = p Miller : C = ökme Yük : T = P + + Murray : ( 0.5 C 0.4) / 0. 8 urada feet cininden alınacaktır. Kupra : = 3.8 c Z urada Z minumum orta keit modülü olup aşağıdaki şekilde verilmektedir. Z =.1 F + < 40 m. için 6 ( C 0.7) / 10 F = için F = > 300 m. için F = 5.77 alınacaktır. c = / olarak verilmiştir.

8 3. Ana Makine Ağırlığı u gruba makine dairei içinde yer alan ana ve yardımcı makineler ile bunlara ait donanım girmektedir. u donanım içinde en önemlileri ; yakıt ve yağlama itemi ve pompaları, hava şişe ve kompreörleri, jeneratör ile pervane şaft itemidir. eniz araçlarında kullanılan ana makine tipleri şunlardır. 1. oğrudan bağlantılı yavaş devirli dizeller. Redükiyonlu orta devirli dizeller 3. Redükiyonlu buhar tirbünleri 4. izel-elektrik motoru 5. Gaz türbini 6. Nükleer güç eğişik gemi tiplerine ait güç taşıma kapaitei bağıntıları aşağıda verilmiştir. Yük gemileri ve koterler Hızlı yük gemileri Hızlı konteyner gemileri Süper Tankerler Romorkörler k / t k / t k / t k / t k / t izel makine ağırlığı için devir ayıına ve güce bağlı olarak aşağıdaki ampirik formüller önerilmiştir. m 0.84 HP = 9.38 RPM aton ve Gilfillan 0.3 m 8.8 P = aton ve Gilfillan HP m = arra 18 P = 300 arra 13.5 m + 5. HP m = N [ dev / dak ] Kafalı N

9 4 ( P )/ m P 10 = Kupra urada HP beygir gücü ve P K cininden makine gücüdür. Yardımcı makinelerin ağırlığı için aşağıdaki bağıntılar önerilir. YM ( HP) = 0.56 Yük ve dökme yük YM ( HP) = 0.59 Tanker YM ( HP) = 0.65 Yolcu ve ferry Pervane ile ana makine araındaki şaftın çapı aşağıda verilen bağıntıyla bulunabilir. P d = 11.5 n 1/ 3 urada d[cm.] şaft çapı, P [k] makine gücüve n [dev / dak ] devir ayııdır. una göre şaftın birim boy ağırlığı, kullanılan çeliğin gerilme mukavemetinin 700 N/mm olduğu kabulü ile aşağıdaki denkleme eşit olacaktır. [ t / m] P = n / 3 Normal bronz pervanelerin ağırlığını bulabilmek için aşağıdaki formül kullanılabilir. = K P 3 urada [m.] pervane çapı olup K katayıı Schneekluth (1987) tarfından abit hatveli pervaneler için aşağıdaki şekilde verilmiştir. K = 0.18 A A E o Z 100 urada Z kanat ayııdır. Hatvei kontrollü pervanelerde ticari gemilerde K = ve akeri gemilerde K = değerleri önerilmektedir.

10 3.3 onanım ağırlığı u gruba giren temel ağırlık grupları ; ambar kapakları, vinçler, demirleme donanımı, kuzine donanımı, ııtma-oğutma ve havalandırma donanımı, boru ve elektrik itemleri, yangın öndürme donanımı, her türlü mefruşat ve can kurtarma flika ve itemleridir. Ön dizayn aşamaında donanınım ağırlığını heaplamak için aşağıdaki yaklaşık formüller önerilmektedir. o 0.8 = 0.18 N Kafalı o ( ) 100 = enford o = k Katouli k = ökme yük gemileri ve Tankerler k= Kuru yük gemileri o = 0.45 aton - Gilfillan o = Kupra ( ökme yük) 1.60 o 0.15 ( ) = Mandel Schneekluth (1987) her türlü yük gemii için şu genel formu önerir. o = K urada K katayıı yük gemileri için t/m 3, konteyner gemileri için t/m 3, 140 metreye kadar olan ve vinç donanımı bulunmayan dökme yük gemileri için t/m 3, boyu 50 metre civarında olan ve vinç donanımı bulunmayan dökme yük gemileri için t/m 3, 150 m. civarındaki tankerler için 0.8 t/m 3 ve 300 metreden uzun tankerler için 0.17 t/m 3 alınacaktır.

11 Yolcu gemilerinde donanım ağırlığı Schneekluth tarafından önerilen şu formülle heaplanabilir. o = K urada Σ geminin kapalı hacmi olup K katayıı t/m 3 araında alınacaktır. Feriler için K katayıı t/m 3 araında alınacaktır. ondurulmuş yiyecek maddei taşıyan gemilerde özel oğutma gerekleri nedeniyle donanım ağırlığı artacaktır. Carryette ön dizayn aşamaında kullanılmak üzere şu formülü önerir. o = / 3 urada geminin yalıtılmış ambar hacmidir. 3.4 Yakıt Ağırlığı F = R P F 1000 V R urada F R = 0.65 P P 855 R : Geminin mil olarak eyir çapı P : Şaft beygir gücüdür

12 Örnek : Aşağıda boyutları verilen kuru yük gemiinin çelik tekne ve donanım ağırlıklarını bulunuz. Kaimeler araı boy P = 60 m. Kalıp genişliği = 10 m. Kalıp derinliği = 5 m. raft d = 3.8 m. lok katayıı C = 0.7 eplaman = 1600 ton Ana güverte üzerindeki binaların etkin boyu l 1 = 6 m. İkinci güverte üzerindeki üt binaların boyu l = 3 m. Yaklaşık olarak çelik tekne ağırlığının bulunmaı Kafalı : og7.3 og7.3 = = (1600) = ton Kafalı : = C N ( C 0.70) l l N = = 60 * 10 *5 = 3000 m 3 [ og N] C = 10 = = * 3000 * ( 1 + 0) * ( *(6/60)+0.5 *(3/60) ) = ton

13 Carryette : = C / 3 = ton = 0.7 / onanım ağırlığının bulunmaı : Kafalı : o = = 0.18 N = ton enford : 60*10 o = = ( ) = ( *60) 7 ton aton Gilfillan : o = 0.45 = 0,45* 60*10 = 70 ton Katouli : o = = 0.065*60 *10 * ton

ÖN DİZAYNDA AĞIRLIK HESABI

ÖN DİZAYNDA AĞIRLIK HESABI ÖN DİZAYNDA AĞIRIK HESABI Her türlü geminin dizaynında gemiyi oluşturan ağırlıkların ön dizayn aşamaında doğru olarak heaplanmaı geminin tekno-ekonomik performan kriterlerinin belirlenmeinde on derece

Detaylı

Ağırlık Hesabı. geminin deplasman tonajı ve i gemi için toplam ağırlık dağılımı şöyle olacaktır. Burada. gemideki ağırlıkların toplamıdır.

Ağırlık Hesabı. geminin deplasman tonajı ve i gemi için toplam ağırlık dağılımı şöyle olacaktır. Burada. gemideki ağırlıkların toplamıdır. Ağırlık Hesabı Her türlü geminin dizaynında gemiyi oluşturan ağırlıkların ön dizayn aşamasında doğru olarak hesaplanması geminin tekno-ekonomik performans karakteristiklerinin belirlenmesinde son derece

Detaylı

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T

1. ÖN DİZAYN. L BP (m) L OA (m) D (m) DWT TEU. B (m) T (m) GT NT. V (kn) (kw) GEMİ ADI KAYNAK. (t) L/B B/T 1. ÖN DİZAYN Bu aşamada tip, tonaj ve hız olarak istenen gemiye benzer niteliklere sahip olabildiğince yeni en az 20, tercihen 40 adet gemiye ait veriler toplanacak ve aşağıdaki tabloya işlenecektir. Bu

Detaylı

DEN 322. Gemi Sevk Makinaları

DEN 322. Gemi Sevk Makinaları DEN 322 Gemi Sevk Makinaları Ana Makina Seçim Kriterleri gerekli beygir gücü ağırlık hacim maliyet işletme masrafları geminin elektrik ve ısı enerjisi gereksinimi güvenilirlik ve bakım gereksinimi gemiden

Detaylı

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar Temel Yaa Fourier ıı iletim yaaı İLETİMLE ISI TRANSFERİ Ek bağıntı/açıklamalar k: ıı iletim katayıı A: ıı tranfer yüzey alanı : x yönünde ıcaklık gradyanı Kartezyen koordinatlar (düz duvar Genel ıı iletimi

Detaylı

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2 GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 2 Doç. Dr. Barbaros Okan Yükleme Koşulları Denize indirme sırasında geminin boyuna mukavemeti Boş geminin boyuna mukavemeti Ballastlı geminin boyuna mukavemeti

Detaylı

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI Yücel ODABAŞI Şebnem HELVACIOĞLU Ekim 2008 GEMĠLERĠN BÜNYESEL DAYANIMI Ġsimlendirme yönünden bir geminin enine bir halkasını göz önüne alırsak karģımıza Ģu elemanların çıkması

Detaylı

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır.

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır. GEMİ YARDIMCI MAKİNELERİ ve SİSTEMLERİ 1. Ana makine ve türleri İster içten yanmalı, ister dıştan yanmalı veya buhar makinesi olsun, pervane çeviren makinelere "Ana makine" adı verilir. Gemiler veya yatlarda

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh.

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar 12/14/2011 1 Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. OMURGA Lama Omurga Levha Omurga Kutu Omurga Yalpa Omurga 12/14/2011 Sevilay CAN 2008&2009 Güz 2 DĐP YAPISI Çift Dipli

Detaylı

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ

BÖLÜM 4. GEMİ GEOMETRİSİ 4.1. Genel Geometrik Tanımlar ÖÜ 4. GEİ GEOETRİSİ Gemi geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. O P f T D P FP f T D Güverte Güverte Yüklü su hattı / Yüklü su

Detaylı

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR YAĞLAMA TĐPLERĐ YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR Yağlamanın beş farklı şekli tanımlanabilir. 1) Hidrodinamik ) Hidrotatik 3) Elatohidrodinamik 4) Sınır 5) Katı-film VĐSKOZĐTE τ F du = = A µ dy du U = dy h τ

Detaylı

Ek-1 GEMİ VEYA SU ARACI İNŞA BAŞVURU BELGESİ

Ek-1 GEMİ VEYA SU ARACI İNŞA BAŞVURU BELGESİ Ek-1 İNŞA BAŞVURU BELGESİ GEMİ ADI/ İNŞA NO GEMİ KLASLI İNŞA EDİLECEK İSE KLAS KURULUŞU GEMİ KLASSIZ İNŞA EDİLECEK İSE PROJE VE HESAPLARDA KURALLARINA ATIF YAPILAN KLAS KURULUŞU PROJE MÜHENDİSİ (Oda Sicil

Detaylı

13. GEMİ MAKİNE SİSTEMLERİ

13. GEMİ MAKİNE SİSTEMLERİ 13. GEMİ MAKİNE SİSTEMLERİ 13.1 Gemilerin Sevk Zinciri ve Ana Güç Kaynağı Gemilerin görevlerini yerine getirebilmeleri için belli bir hareket yeteneğine sahip olmaları gerekir. Başta ticaret gemileri olmak

Detaylı

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ 2. EKNE FOR PARAEREERİ 2.1. Genel Geometrik anımlar ekne geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. OA P f D AP FP f D Güverte /2 Güverte Şekil 1. Genel geometrik

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

İ.T.Ü. GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEMİ VE DENİZ YAPILARI PROJE I

İ.T.Ü. GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ GEMİ VE DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEMİ VE DENİZ YAPILARI PROJE I GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Proje Yöneticisi Öğretim Üyesi : Öğrencinin Adı Soyadı ve No : Gemi Tipi : Taşınacak yük tipi ve miktarı : Servis Hızı : Çalışma rotası ve kısıtlamalar : Klas

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

AĞAÇTA ARTIM VE BÜYÜME

AĞAÇTA ARTIM VE BÜYÜME AĞAÇTA ARTIM VE BÜYÜME Ağaç ve ağaçlar topluluğu olan meşcere, canlı varlıklardır. Sürekli gelişerek, değişirler. Bu gün belirlenen meşcere hacmi, ilk vejetayon döneminde değişir. Yıllar geçtikten onra

Detaylı

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta:

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta: GEMİ İNŞAATI 2018-2019 Güz Dönemi Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR E-posta: muratozdemir@odu.edu.tr KAPSAM: Gemilerin tanımı ve sınıflandırılması, Gemi geometrisi ve form katsayıları, Endaze,

Detaylı

MESLEKİ DENETİM ÜCRET TARİFESİ

MESLEKİ DENETİM ÜCRET TARİFESİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ Sinem DEDETAŞ Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İmza 1 / 5 Döküman No: Y11-00 Değ. No 1 Yürürlük Tarihi: 07.07.2010 Değ. Tarihi Değişiklik

Detaylı

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: 20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29508 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: LİMANLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 31/10/2012 tarihli ve 28453

Detaylı

4.1 GENEL GEOMETRİK TANIMLAR

4.1 GENEL GEOMETRİK TANIMLAR GEİ GEOERİSİ 4.1 GENE GEOERİK NIR Gemi geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. O P f D P FP f D Güverte Güverte Yüklü su hattı / Yüklü su hattı Şekil 4.1. Genel

Detaylı

ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ ve DEĞİŞİK TİP GEMİLER İÇİN MODEL DENEYLERİ ile KARŞILAŞTIRILMASI

ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ ve DEĞİŞİK TİP GEMİLER İÇİN MODEL DENEYLERİ ile KARŞILAŞTIRILMASI Yapım Matbaacılık Ltd., İstanbul, 1999 Editörler :A. İ. ALDOĞAN Y. ÜNSAN E BAYRAKTARKATAL GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 99 BİLDİRİ KİTABI ÖN DİZAYN AŞAMASINDA GEMİ GÜCÜNÜN BELİRLENMESİ

Detaylı

Sistem LPG Tanklar Yerlefltirme Kurallar. Sistem LPG Tanklar n n Toprak Üstü ve Toprak Alt Uygulamalar. Toprak Üstü Uygulama

Sistem LPG Tanklar Yerlefltirme Kurallar. Sistem LPG Tanklar n n Toprak Üstü ve Toprak Alt Uygulamalar. Toprak Üstü Uygulama A DAN Z Y itm PG itm PG TANKARI YRfiTiRM RHBRi TOPRAK ÜTÜ-TOPRAK ATI item PG Tanklar Yerlefltirme Kurallar item PG Tanklar n n Toprak Ütü ve Toprak Alt Uygulamalar item PG tankları yerleştirilirken, emniyet

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 GEMI SEVK SISTEMLERI { N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 İÇERİK GEMI SEVK SISTEMLERINE GENEL BAKIŞ PERVANE KANADININ ÇALIŞMA TEORİSİ PERVANE ÇEŞİTLERİ SABİT KANATLI PERVANELER HAREKETLİ

Detaylı

BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ

BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ BÖLÜM 5 BASİT EĞİLME ETKİSİNDEKİ ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ Giriş Betonarme yapılardaki kiriş ve döşeme gii yatay taşıyıcı elemanlar, yapıya etkiyen düşey ve yatay yükler nedeniyle eğilmeye çalışırlar. Bu

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ek.1 Tasarım Projesi (Bitirme Çalışması) Teslim ve Sınav Tarihleri 28/05/2012 Bölüm sekreterliğine 1 adet beyaz ciltli basılı formatta ve 6 adet CD ye kopyalanmış

Detaylı

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1 GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1 Doç. Dr. Barbaros Okan Ders Saatleri Salı 10.30 11.20, 11.30 12.20 Cuma 10.30 11.20, 11.30 12.20 Yönetmelik gereği %70 devam Kişisel Proje Ana boyutları verilen

Detaylı

ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ

ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ 73 BÖLÜM 5 ÇOKLU ALT SİSTEMLERİN SADELEŞTİRİLMESİ 5. Blok Diyagramları Blok diyagramları genellikle frekan domenindeki analizlerde kullanılır. Şekil 5. de çoklu alt-itemlerde kullanılan blok diyagramları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bvturkey.com Basınçlı Kaplar, Kazanlar, Buhar Kazanları,

Detaylı

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966)

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) Uluslar arası yükleme sınırı sözleşmesi gemilerin denizde can ve mal emniyetini korumak, yükleme sınırlarını tespit

Detaylı

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ

5. MODEL DENEYLERİ İLE GEMİ DİRENCİNİ BELİRLEME YÖNTEMLERİ 5. MODEL DENEYLEİ İLE GEMİ DİENİNİ BELİLEME YÖNTEMLEİ Gei projeinin değişik erelerinde iteatik odel deneylerine dayalı yaklaşık yöntelerle gei topla direnci e dolayııyla gei ana akine gücü belirlenektedir.

Detaylı

X-X DOĞRULTUSUNDA KESİT DONATI HESABI

X-X DOĞRULTUSUNDA KESİT DONATI HESABI 1 KİRİŞ DONATI HESABI Kiriş yükleri heaplandıktan onra keitler alınarak tatik heap yapılır. Keitler alınırken her kirişin bir keit içinde kalmaı ağlanır. BİRO yöntemi uygulanarak her kirişin menet ve açıklık

Detaylı

İTİCİLER, İTİCİ/DUBA ÜNİTELERİ PUSHER, PUSHER/BARGE UNITS

İTİCİLER, İTİCİ/DUBA ÜNİTELERİ PUSHER, PUSHER/BARGE UNITS İTİCİLER, İTİCİ/DUBA ÜNİTELERİ PUSHER, PUSHER/BARGE UNITS Cilt C Part C Kısım 17 - İticiler, İtici/Duba Üniteleri Chapter 17 - Pusher, Pusher/Barge Units EKİM 2001 November 2001 İTİCİLER, İTİCİ/DUBA ÜNİTELERİ

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından;

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından; Soru 1) Şekilde gösterilen ve dış çapı D 10 mm olan iki borudan oluşan çelik konstrüksiyon II. Kaliteli alın kaynağı ile birleştirilmektedir. Malzemesi St olan boru F 180*10 3 N luk değişken bir çekme

Detaylı

Soğutma ve ticari makineleri bölümü

Soğutma ve ticari makineleri bölümü Donetk Milli Mikhail Tugan Baranovkogo Ekonomi ve Ticaret Üniveritei (DETÜ) Soğutma ve ticari makineleri bölümü Derin konuu: Termodinamiğin İkinci Yaaı ve onu uygulamaı Öğt. Doç. Karnaukh Viktoriia Donetk-Adana

Detaylı

Klas girişi Mevcut gemiler için

Klas girişi Mevcut gemiler için Klas girişi Mevcut gemiler için Dünya Çapında Teknik Servis İçin Gemi klaslamada bir dünya lideri Klas Girişi Mevcut Gemiler için Klas Girişi Mevcut Gemiler için Klas Transferi (TOC) Klas Transferi (TOC),

Detaylı

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte 203 ÇAPA MAKİNALARI 1125.$ Motor: 6,5 Hp Benzinli / Honda GX200 4 Zamanlı Hava Soğutmalı OHV Motor Hareket Tipi: Şanzıman 2 ileri + 1 geri Şaft Sayısı: 1 Çalışma Genişliği: 80-100 cm Çalışma Derinliği:

Detaylı

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir?

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir? Gemi nedir? Gemi,deniz, nehir ve göllerde yolcu veya yük taşımak amacıyla kullanılan deniz araçlarıdır. Birçok çeşidi vardır. 1.Yük gemileri Gemi tipleri nelerdir? A. KURU YÜK GEMİLERİ (GENERAL CARGO SHIP

Detaylı

Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre. 2. Ticaret Gemileri. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre. 2. Ticaret Gemileri. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre 2. Ticaret Gemileri Prof. Dr. Tamer YILMAZ 2. Ticaret Gemileri Maddi bir gelir elde etmek amacı ile kullanılan her gemiye ticaret gemisi denir. Ticaret

Detaylı

TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI

TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI TOPRAKLAMA AĞLARININ ÜÇ BOYUTLU TASARIMI Fikri Barış UZUNLAR bari.uzunlar@tr.chneider-electric.com Özcan KALENDERLİ ozcan@elk.itu.edu.tr İtanbul Teknik Üniveritei, Elektrik-Elektronik Fakültei Elektrik

Detaylı

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gemi Direnci ve Sevki GİM-414 4/I 3+0 3 4

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ-DÖNEM SONU PROJELERİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ-DÖNEM SONU PROJELERİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ-DÖNEM SONU PROJELERİ 4. Proje: Hidrolik Türbin Tasarımı (Hydrolic Turbine) Barajlardan ve çaylardan elektrik üretmek için hidrolik (sıvı) türbinler kullanılır. Bunlar

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ, TERMODİNAMİK HATIRLATMALAR

BÖLÜM 1 GİRİŞ, TERMODİNAMİK HATIRLATMALAR BÖLÜM GİİŞ, EMODİNAMİK HAILAMALA.-ermodinamik hatırlatmalar..- Mükemmel gaz..- İç enerji e antali..3- ermodinamiğin. kanunu..4- Antroi e termodinamiğin. kanunu..5- Antroinin healanmaı..6- İzantroik bağıntılar.-

Detaylı

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4 Der #4 Otomatik Kontrol Fizikel Sitemlerin Modellenmei Elektrikel Sitemeler Mekanikel Sitemler 6 February 007 Otomatik Kontrol Kontrol itemlerinin analizinde ve taarımında en önemli noktalardan bir tanei

Detaylı

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir.

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir. 3. DİNAMİK Dinamik konuu Kinematik ve Kinetik alt başlıklarında incelenecektir. Kinematik, hareket halindeki bir itemin konum (poziyon), hız ve ivmeini, bunların oluşmaını ağlayan kuvvet ya da moment etkiini

Detaylı

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER 0700 ENEJİ HATLAINDA ÇAPAZLAMA! zun meafeli enerji taşıma hatlarında iletkenler belirli meafelerde (L/) çarazlanarak direğe monte edilirler! Çarazlama yaılmadığı durumlarda: Fazların reaktan ve kaaiteleri

Detaylı

GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI

GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 08 BİLDİRİLER KİTABI GEMİ ÇELİK TEKNE AĞIRLIK DAĞILIMININ MODELLENMESİNDE BİR YAKLAŞIM: HACİMSEL ORANLAR YAKLAŞIMI Ertekin BAYRAKTARKATAL 1, Alican KILINÇ

Detaylı

KARAYOLU VE DEMİRYOLU PROJELERİNDE ORTOMETRİK YÜKSEKLİK HESABI: EN KÜÇÜK KARELER İLE KOLLOKASYON

KARAYOLU VE DEMİRYOLU PROJELERİNDE ORTOMETRİK YÜKSEKLİK HESABI: EN KÜÇÜK KARELER İLE KOLLOKASYON TMMOB Harita ve Kadatro Mühendileri Odaı 13. Türkiye Harita Bilimel ve Teknik Kurultayı 18 Nian 011, Ankara KARAYOLU VE DEMİRYOLU PROJELERİNDE ORTOMETRİK YÜKSEKLİK HESABI: EN KÜÇÜK KARELER İLE KOLLOKASYON

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

LPG DEPOLAMA TANKLARININ GAZ VERME KAPASİTELERİNİN İNCELENMESİ

LPG DEPOLAMA TANKLARININ GAZ VERME KAPASİTELERİNİN İNCELENMESİ 825 LPG DEPOLAMA TAKLARII GAZ VERME KAPASİTELERİİ İCELEMESİ Fehmi AKGÜ 1. ÖZET Sunulan çalışmada, LPG depolama tanklarının gaz verme kapaitelerinin belirlenmei amacına yönelik zamana bağlı ve ürekli rejim

Detaylı

MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ

MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ MECUT MADDESİ ÖNERİLEN ŞEKLİ Teknik Şartname: Teknik Şartname, geminin tipi ve büyüklüğüne bağlı olarak aşağıdaki hususları kapsamalıdır: A- Genel a) Geminin tanımlanması,

Detaylı

GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR. Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları;

GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR. Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları; GEMİ İNŞAATI PROJE II SEVK ANALİZİ VE MAKİNA SEÇİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR Proje II dersi kapsamında yapılması öngörülen çalışmanın genel hatları; 1. Pervane seçimi (Standart seri ya da temel dizayn)

Detaylı

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME . TRNSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYRM İNDİREME. Hedefler Bu bölümün amacı;. Tranfer fonkiyonu ile blok diyagramları araındaki ilişki incelemek,. Fizikel itemlerin blok diyagramlarını elde etmek, 3. Blok diyagramlarının

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: Adresi Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bureauveritas.com.tr Muayene Alanı

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENİSİK FAKÜESİ-MAKİNA MÜHENİSİĞİ BÖÜMÜ 1 MK371 ISI RANSFERİ (+ ERSİ-ÖZE BİGİER: 07 Hazırlayanlar: Yrd.oç.r.Hüeyin GÜNERHAN-Ar.Gör.Mehmet ERKEK-Ar.Gör.Abdullah YIIZ EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENİSİK

Detaylı

YÜZEN CİSİMLERİN DENGESİ VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ

YÜZEN CİSİMLERİN DENGESİ VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ STAİLİTESİ 5. GEMİYE ETKİYEN STATİK KUVVETLER ir deniz aracının dizaynında en temel gereklerden biri o deniz aracının görevi gereği taşıması gereken yük veya yolcu ile

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 04

ELEKTRĐK MOTORLARI SÜRÜCÜLERĐ EELP212 DERS 04 EELP1 DERS 04 Özer ŞENYURT Nian 10 1 ELEKTRĐK MOTORLARI Özer ŞENYURT Nian 10 ELEKTRĐK MOTORLARI Özer ŞENYURT Nian 10 3 ASENKRON MOTORLAR Endütride en azla kullanılan motorlardır. Doğru akım motorlarına

Detaylı

TEKNELERİN GEMİ İLE TAŞINMASINA DAİR ÇALIŞMA HAYDARPAŞA FETHİYE ÖRNEĞİ

TEKNELERİN GEMİ İLE TAŞINMASINA DAİR ÇALIŞMA HAYDARPAŞA FETHİYE ÖRNEĞİ 3. ULUSAL DENİZ TURİZMİ SEMPOZYUMU -2016- GİRİŞİMCİLİK VE YENİ FİKİRLER TEKNELERİN GEMİ İLE TAŞINMASINA DAİR ÇALIŞMA HAYDARPAŞA FETHİYE ÖRNEĞİ DUYGU DERNEK BİRSEN KOLDEMİR İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 26-27 ŞUBAT

Detaylı

Mukavemet Hesabı . 4. d 4. C) Vidanın zorlanması. A) Öngerilmesiz cıvatalar. B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar. d 4

Mukavemet Hesabı . 4. d 4. C) Vidanın zorlanması. A) Öngerilmesiz cıvatalar. B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar. d 4 ç A) Öngerilmeiz cıvatalar iş. d ç.d ön Boyutlandırma için ç Statik zorlanmada To. d i) Sıkma ıraında ; M 3.d ; B 6 c b ön : ç. d Mukavemet Heabı B) Öngerilme ile bağlanan cıvatalar a) Dış kuvvet ekenel

Detaylı

Şekil 5.1. Deplasman tipi bir tekneye etkiyen kuvvetler

Şekil 5.1. Deplasman tipi bir tekneye etkiyen kuvvetler ÖLÜM 5. YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ SAİLİESİ 5. GEMİYE EKİYEN SAİK KUVVELER ir deniz aracının dizaynında en temel gereklerden biri o deniz aracının görevi gereği taşıması gereken yük veya yolcu

Detaylı

GÜRDESAN GEMİ MAKİNELERİ SAN. TİC. A.Ş. Hüseyin GÖKÇEN Makine Mühendisi Teknik Müdür

GÜRDESAN GEMİ MAKİNELERİ SAN. TİC. A.Ş. Hüseyin GÖKÇEN Makine Mühendisi Teknik Müdür GÜRDESAN GEMİ MAKİNELERİ SAN. TİC. A.Ş. Hüseyin GÖKÇEN Makine Mühendisi Teknik Müdür İÇERİK Giriş Kalite Yönetim Sistemi Tesis Alt Yapısı Ürün Bilgileri Tasarım Faaliyetleri İleri Mühendislik Faaliyetleri

Detaylı

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1

GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİ MADDE- 1 TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Mesleki Uygulama Esasları Yönetmeliği nde belirtilen,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi Postane Mah. Dr. Rüştü Nuran Sok. No:17 D:1-2 Tuzla 34730 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 216 492 21 10 Faks : 0 216 532 71 82 E-Posta :

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Kasım 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29525 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: GEMİ VE SU ARAÇLARININ İNŞA, TADİLAT VE BAKIM-ONARIM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi 89 7316, 840721, 840729, 840810, 848710. Gemi Yan Sanayi. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 1

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi 89 7316, 840721, 840729, 840810, 848710. Gemi Yan Sanayi. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 1 GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ Ürün Adı GTİP No Gemi Ana Sanayi 89 Gemi Yan Sanayi 7316, 840721, 840729, 840810, 848710 Tersanecilik Anadolu da 600 yıllık bir gelenektir. İlk tersane 1390 yılında Gelibolu da Osmanlı

Detaylı

VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ

VE BAŞLANGIÇ STABİLİTESİ YÜZEN CİSİMLERİN ENGESİ VE AŞLANGIÇ STAİLİTESİ Gemi izaynının En Temel Gerekleri. Yüzme koşulu sağlanmalı: toplam ağırlıklar, sephiye kuvvetine eşit olmalıdır: W. eğişik yükleme durumlarında deniz aracı

Detaylı

GEMİ CİNSLERİNE GÖRE YAKIT TÜKETİM KAPASİTELERİNİN TESPİTİ (2013) I- Yakıt Miktarlarının Tespiti

GEMİ CİNSLERİNE GÖRE YAKIT TÜKETİM KAPASİTELERİNİN TESPİTİ (2013) I- Yakıt Miktarlarının Tespiti Ek :2 GEMİ CİNSLERİNE GÖRE YAKIT TÜKETİM KAPASİTELERİNİN TESPİTİ (2013) I- Yakıt Miktarlarının Tespiti Yakıt miktarlarının tespitinde geminin cinsi (AB ye uyumlu), grostonu, kayıtlı makine güçleri, tank

Detaylı

GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI GAYRI SIHHİ MÜESSESELERİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI MÜRACAATLARINDA ALINACAK RUHSAT PROJE ONAY ÜCRETLERİ 2018 YILI ( TL ) Madde 1 - ELEKTRİK TESİSATI : ( 1-20 ) sorti için 72,00 ( 21-50 ) sorti için

Detaylı

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS 009 he MGraw-Hill Companies, In. All rights reserved. - Burulma (orsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS ( τ ) df da Uygulanan

Detaylı

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2 MAKİNA ELEMANLAR I MAK 341 - Bütün Gruplar ÖDEV 2 Şekilde çelik bir mile sıkı geçme olarak monte edilmiş dişli çark gösterilmiştir. Söz konusu bağlantının P gücünü n dönme hızında k misli emniyetle iletmesi

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

8. GEMİ İLE PERVANE ARASINDAKİ KARŞILIKLI ETKİLER, GEMİLER İÇİN KULLANILAN GÜÇLER ve VERİMLER. 8.1 Gemi İzi ve İz Katsayısı

8. GEMİ İLE PERVANE ARASINDAKİ KARŞILIKLI ETKİLER, GEMİLER İÇİN KULLANILAN GÜÇLER ve VERİMLER. 8.1 Gemi İzi ve İz Katsayısı 8. GEMİ İLE EVNE SINKİ KŞILIKLI EKİLE, GEMİLE İÇİN KULLNILN GÜÇLE e VEİMLE 8.1 Gemi İzi e İz Katsayısı s Geminin ilerleme hızı, ise perane üzerine gelen suyun perane düzlemindeki ortalama hızı olarak alındığında,

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

PERVANE TASARIMI ve ENERJİ VERİMLİLİĞİ

PERVANE TASARIMI ve ENERJİ VERİMLİLİĞİ MİLPER PERVANE TEKNOLOJİLERİ A.Ş. PERVANE TASARIMI ve ENERJİ VERİMLİLİĞİ Metin ŞAYLAN, BSc. Alican KILIÇASLAN, BSc., İsmail ÇİÇEK, Ph.D. 11.11.2013 İÇERİK EEDI Nedir? SEEMP nedir? Pervane Tasarımı ve Verimlilik

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ-MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ 1 MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ-ÖZE BİGİER: (8.6) EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ.BÖÜM

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa CAVCAR Giriş Uçuş Mekaniği Nedir? Uçuş mekaniği uçağa etkiyen kuvvetleri ve uçağın bu kuvvetler etkisindeki davranışlarını inceleyen

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI Murat ERZAİM Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim

Detaylı

Şekil 1. Gemi sevk sistemi

Şekil 1. Gemi sevk sistemi Gemi makinalarının tanımı Rüzgar ve akıntı dış kuvvetleriyle hareket haricinde gemilerin sevki için temel prensip hep aynı kalmıştır. Bir cismi su içinde hareket ettiren itme kuvveti, cismin hareketinin

Detaylı

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 1 2 LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 3 ÖZELLİKLER A Max. çalışma yüksekliği (paletin alt kısmından pime kadar) 18.480 mm B Max. öne uzama mesafesi 14.940 mm C Max. yükseklikte max. açıklık 12.250 mm

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI TÜLANİ ÖN İMALATI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI TÜLANİ ÖN İMALATI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI TÜLANİ ÖN İMALATI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1

GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1 GEMİ VE AÇIKDENİZ YAPILARI ELEMANLARI Hafta 1 Doç. Dr. Barbaros Okan Ders Saatleri Pazartesi günleri 13.30 14.20, 14.30 15.20, 15.30 16.20 Yönetmelik gereği %70 devam Bireysel Proje Ana boyutları verilen

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

TEKNE FORMUNUN BELİRLENMESİ

TEKNE FORMUNUN BELİRLENMESİ TEKNE FORMUNUN ELİRLENMESİ Ön dizaynda gemi büyüklüğünün ve ana boyutların belirlenmesinden sonraki aşamada tekne formunun belirlenmesi gelir. Tekne formu geminin, deplasmanını, kapasitesini, trimini,

Detaylı

GEMİ İNŞA. Sektör Raporu

GEMİ İNŞA. Sektör Raporu GEMİ İNŞA Sektör Raporu Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER 1. GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ 2. TÜRKİYE İHRACATI 3.DÜNYA TİCARETİ KAYNAKÇA Sayfa 3 / 14 1. GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ Tersanecilik Anadolu da 600 yıllık bir gelenektir.

Detaylı

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi , , , , Gemi Yan Sanayi

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi , , , , Gemi Yan Sanayi GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ Ürün Adı GTİP No Gemi Ana Sanayi 89 Gemi Yan Sanayi 7316, 840721, 840729, 840810, 848710 Tersanecilik Anadolu da 600 yıllık bir gelenektir. İlk tersane 1390 yılında Gelibolu da Osmanlı

Detaylı

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş)

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğine Giriş (Gemi Mühendisliğine Giriş) Prof. Dr. Tamer YILMAZ KAYNAKLAR 1. Yılmaz T. (Editör), Gemi Mühendisliği El Kitabı, Gemi Mühendisleri Odası Yayınları,

Detaylı

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi , , , , Gemi Yan Sanayi

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ. Gemi Ana Sanayi , , , , Gemi Yan Sanayi GEMİ İNŞA SEKTÖRÜ Ürün Adı GTİP No Gemi Ana Sanayi 89 Gemi Yan Sanayi 7316, 840721, 840729, 840810, 848710 Tersanecilik Anadolu da 600 yıllık bir gelenektir. İlk tersane 1390 yılında Gelibolu da Osmanlı

Detaylı

Devam eden projelerimiz 1

Devam eden projelerimiz 1 HAKKIMIZDA GÜNAL Gemi, yüksek teknoloji ürünü uluslararası standartlardaki projeleri, Türk Sanayi nin Öncü Borulama Firmalarından Biri Olarak Standartlara Uygun Tamamlamayı Hedefler. İstanbul da Kurularak

Detaylı

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemi Geometrisi Prof. Dr. Tamer YILMAZ GEMİ GEOMETRİSİ Bir geminin yüzebilmesi, seyredebilmesi ve dengesi büyük ölçüde geminin su altında kalan kısmının şekli (geometrisi) ile ilgilidir. Su altı formunun

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: Tel : +90 216 518 40 50 Faks : +90 216 518 39 00 E-Posta : bv.troffice@tr.bureauveritas.com Website : www.bvturkey.com Basınçlı Kaplar, Kazanlar,

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER

HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 9.BÖLÜM PROBLEMLER Problem1: 9.BÖLÜM PROBLEMLER a) Tek yönlü kapalı bir hidrolik tahrip devresi çiziniz. b) Φ pom =5 cm 3 /rad, Φ mot =0 cm 3 /rad olsun. Motora bağlı tambur çapı D=30cm dir. Bu tambur 500 kg lık yükü t=14

Detaylı

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ GEMİ ŞAFT SİSTEMİ VE EKİPMANLARI Srast yatakları Stern tüyüp Pervane şaftı Ara şaftlar Rulman yataklar Tünel yataklar Pervane Şaftı montajı Ara şaft montajı Ara şaft ve pervane bakımı Yatakların aşırı

Detaylı

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V 7. TONAJ, FRİBORD VE GÖRÜNÜR İŞARETLER 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı