Tablo 1: 2014 yılında Türkiye kamuoyunda AB desteği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tablo 1: 2014 yılında Türkiye kamuoyunda AB desteği"

Transkript

1 Özgür Tonus (2015) Eskişehir Kamuoyunda Avrupa Birliği Algısı. Avrupa Birliği Araştırma, Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi Yayınları; No.3. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, ISBN Türkiye nin Avrupa Birliği ne üyeliği ülkemizde çok konuşulan meselelerin başında gelmektedir. Özellikle 2004 yılından sonra üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte Türkiye açısından AB ile ilişkiler hükümetler/devletler düzeyinde yürütülen bir süreç olmaktan çıkmış, toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı bir sürece dönüşmüştür. Bu nedenle Türkiye kamuoyunun Türkiye-AB ilişkilerine yönelik görüşleri oldukça büyük önem taşımaktadır. Kamuoyu araştırmaları toplumsal davranış, beklenti ve yönelimlerin ortalama görüntüsünü belirleme amacını güden; kamunun bütününü veya belirli kesimlerini oluşturan bireylerin sosyal, ekonomik, kültürel veya siyasal düşünceleriyle ilgili bilgilerin derlenmesini sağlamaktadır. Türkiye her ne kadar 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren fiilen AB ile üyelik müzakerelerine başlamış olsa bile, süreç daha çok diplomatik ve bürokratik kanallar tarafından sürdürülmekte, Türkiye kamuoyu edilgen kalmaktadır. Oysa bir aday ülke için müzakere süreci, AB nin tüm mevzuatının kendi hukuk düzenine aktarılmasını ve uygulanmasını amaçladığından aday ülkenin toplumsal yaşantısında, idari yapısında ve hukuk düzeninde köklü değişimleri gerektirmektedir. Bu ölçüde kapsamlı bir değişimi gerçekleştirebilmek için güçlü kamuoyu desteği sağlanmalıdır. Buna karşılık ulusal düzeyde düzenli olarak yapılan Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliği ne bakışını ölçen bir kamuoyu araştırması bulunmamaktadır. En sık başvurulan kaynak, Avrupa Komisyonu tarafından düzenli gerçekleştirilen AB üyesi ve AB aday ülkeleri kapsayan Standart Eurobarometer araştırmalarıdır. Ulusal düzeyde bir ölçek geliştirilip, düzenli olarak kamuoyu görüşlerinin derlenmesi ihtiyacı ortada durmaktadır. Türkiye AB ilişkileri üzerine literatür oldukça geniş olmasına rağmen kamuoyunun görüşleri ve bunlar üzerine yapılan akademik çalışmaların ülkemizde 90 lı yıllarda başladığı görülmektedir. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırmaları doğrudan AB üzerine olmasa da sınırlı örneklem üzerinden bilgi üretilmesine katkı sağlamıştır. Ancak Türkiye de ülke düzeyinde elde edilen sonuçları, iller veya bölgeler düzeyinde elde edilen bulgularla karşılaştıran çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Yerel düzeydeki farklılıkları göz önüne alan ve buradan üretilen nedensel ilişkileri ortaya koyan çalışmaların sayısı oldukça azdır.

2 2 Gerçekleştirilen Eskişehir de Avrupa Birliği Algısı Bilimsel Araştırma Projesi yerel düzeyde AB algısını ölçen bir çalışma olarak literatüre katkı sağlayacaktır. Araştırmanın temel amacı Eskişehir kamuoyunun AB sürecine yönelik düşünceleri ile reel politik arasındaki farklılıkları ortaya koyabilmek, Eskişehir deki algı ve tutum ile Türkiye genelini karşılaştırabilmek ve Eskişehir in sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin AB algısını açısından Türkiye genelinden nasıl bir farklılık yarattığını sergileyebilmektir. Araştırma verileri Haziran-Eylül 2004 aylarında Eskişehir de ikamet eden 20 yaş üzeri katılımcıdan yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Eskişehir sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması açısından Türkiye nin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. Araştırmada bu farklılığın Eskişehir de AB ye yönelik bilgi düzeyi, algı ve tutumlar üzerinde etkili olacağı varsayımından hareket edilmiştir. Bu nedenle de araştırmada elde edilen bulgular Avrupa Komisyonu bünyesinde bulunan Kamuoyu Analiz Birimi tarafından gerçekleştirilen Standart Eurobarometer araştırmaları kapsamındaki Türkiye sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma yaptığımız diğer araştırma ise TÜİK tarafından yürütülen Yaşam Memnuniyeti Araştırması kapsamında elde edilen ülke ve Eskişehir e yönelik Türkiye nin AB üyeliğine ilişkin bireylerin referandum eğilimi sonuçlarıdır. German Marshall Fund of United States (GMF) tarafından her yıl gerçekleştirilen Transatlantik Eğilimler araştırması da ülke geneline ilişkin eğilimleri belirlerken kullandığımız bir diğer düzenli araştırmadır. Araştırmada elde edilen bu bulguların Türkiye-AB ilişkilerinde ivme kaybedildiği bir döneme ait olduğu göz ardı edilmemelidir. AB nin, AB üyesi ülkelerin ve Avrupa Vatandaşlarının çoğunun Türkiye nin üyeliğine karşı oldukları algısı yayıldığı bu dönemde, Türkiye kamuoyunda da buna karşılık tepkisel bir tutum gelişmektedir. Nitekim Şekil 1 de sunulduğu üzere düzenli gerçekleştirilen kamuoyu araştırmalarında Türkiye de AB ye yönelik desteğin son 10 yıl içinde anlamlı şekilde azaldığı görülmektedir. Tablo 1: 2014 yılında Türkiye kamuoyunda AB desteği Olumlu Olumsuz Ne olumlu ne de olumsuz Transatlantik Eğilimler TÜİK Yaşam Memnuniyeti 47,0 28,7 24,3 Eurobarometer Eskişehir 53,9 22,2 23,9 Elde ettiğimiz sonuçlar Eskişehir in Türkiye geneline ilişkin elde edilen bulgulardan farklılaştığını göstermektedir. Eskişehir kamuoyunun AB üyeliğine yönelik desteğinin %53,9 luk düzey ile hem TÜİK hem de Eurobarometer araştırmalarında Türkiye geneli için elde edilen sonuçlardan daha yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu niteliği ile AB üyeliğine destek açısından Eskişehir in Türkiye genelinden farklılaştığı vurgulanabilir. Kararsız olarak tanımlayabileceğimiz kategorinin payı ise %23,9 oranı ile Türkiye geneliyle benzeşmektedir.

3 Transatlantik Eğilimler TÜİK Yaşam Memnuniyeti Linear (Eurobarometer) Eurobarometer Linear (Transatlantik Eğilimler) Linear (TÜİK Yaşam Memnuniyeti) Şekil 1 Farklı 3 araştırmada Türkiye kamuoyunun AB üyeliğine verdiği destek Kaynak: Eurobarometre, TÜİK Yaşam Memnuniyeti ve Transatlantik Eğilimler araştırmaları verilerinden derlenmiştir. Araştırma Bulguları Eskişehir de AB Algısı araştırmasına katılanların 610 u erkek (%57,8), 445 i kadın (%42,2) olmak üzere toplam 1106 kişidir. Katılımcıların %60 ı yaş aralığında, &2,3 ü ise 65 yaş üştü bireylerdir. Araştırmaya katılanların meslek ve eğitim düzeyine ilişkin bulgular Şekil 2 de sunulmaktadır. Eskişehir kamuoyu AB hakkında bilgilidir. AB hakkındaki bilgi düzeyine ilişkin soruyu yanıtlayan 1100 kişiden 513 ü (%46,6) orta seviyede bilgi sahibi olduğunu belirtmiştir. AB hakkında yüksek düzeyde bilgiye sahip olduğunu düşünen 211 kişi (%19,2), hiç bilgili olmadığını düşünen ise 65 kişi (%5,9) dir. Eskişehir in eğitim seviyesinin Türkiye genelinden yüksek oluşu AB hakkındaki bilgi seviyesine de yansımıştır. Eskişehir de de Türkiye genelinde olduğu gibi AB hakkında bilginin TV ve radyo programları ile günlük gazeteler aracılığıyla elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır.

4 4 İşveren- İşveren- Küçük ölçekli Sanayicibüyük ölçekli imalat-ticaret, 5,1 ticaret, 0,8 Serbest meslek, 4,7 Çiftçi, 1,3 İşsiz, 3,3 Gönüllü STK çalışanı, 2,2 Yüksek Lisans- Doktora- Lisansüstü, 6,6 İlkokul/ İlköğretim, 4 Ortaokul, 4,6 Özel sektör (Beyaz Yakalı), 6,7 Özel sektör işçi, 9,7 Öğrenci, 37,1 Fakülte, 30,3 Lise-dengi, 33,1 Kamu-memur/ işçi, 20,5 Kamu-üst düzey yönetici, 1,8 Ev hanımı, 6,8 Yüksekokul, 21,3 Şekil 2 Araştırma katılımcılarının meslek ve eğitim profili AB ye bakış ikiye bölünmüştür. Katılımcıların AB ile ilgili ifadelere katılım dereceleri Şekil 3 te verilmiştir. Eskişehir kamuoyunun %54,3 ü AB nin Avrupa da demokrasiyi güçlendirdiğini düşünmektedir. AB nin Avrupa da barış ve güvenliği sağladığında ilişkin ifadeye katılanların oranı ise %52,7 dir. AB nin ABD, Rusya, Çin gibi ülkelere karşı üyeleri arasında dayanışma sağladığı (%47,8) düşünülmektedir. Eskişehir kamuoyunda AB nin bir Hıristiyan kulübü olduğunu düşünenler %44,8, AB nin emperyalist olduğunu düşünenler ise %45 lik oranlarla dikkat çekmektedir. 11,3 14,2 20,3 28,8 25,5 8,9 17,4 21,0 20,0 10,9 16,6 24,6 29,2 18,6 15,2 19,2 20,7 22,5 22,3 13,2 13,5 28,4 25,1 19,9 32,7 AB, Avrupa'da demokrasiyi güçlendirir. AB, Avrupa'da barış ve güvenliği sağlar. AB ABD, Rusya, Çin gibi ülkelere karşı üyeleri arasında dayanışma sağlar. AB, Hıristiyan kulübüdür. AB, emperyalisttir. Kesinlikle Katılmıyorum Katılmıyorum Ne Katılıyorum Ne De Katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle Katılıyorum Şekil 3 AB ile ilgili ifadelere katılım derecelendirmesi

5 5 Almanya Türkiye için en önemli AB ülkesidir. Eskişehir kamuoyu Türkiye açısından AB üyesi ülkelerden Almanya yı %51 oran ile en önemli ülke olarak görmektedir. Bu ülkeyi önem sırası açısından %30 luk payla İngiltere izlemektedir. Fransa ve Yunanistan ise toplamda %12 lik payla kamuoyunun önemsediği diğer AB ülkeleri olmuştur. AB ülkelerinde kurallara bağlılık ile insana ve yaşam kalitesine verilen önem Türkiye den çok farklıdır. Katılımcılardan daha önce AB üyesi ülkelerden en az birinde bulunup bulunmadığına yönelik soruyu yanıtlayan 921 kişinin %23 ü daha önce AB üyesi ülkelerden birini ziyaret etmişken %77 si ziyaret etmemiştir. AB üyesi ülkeleri ziyaret edenlerin %49 u Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasındaki en önemli farklılığın insana ve yaşam kalitesine verilen önem olduğunu vurgulamıştır. AB üyesi ülkeleri ziyaret eden katılımcıların %21 i kurallara bağlılığı bir farklılık olarak görürken %3 ü hiçbir farklılık görmediği yönünde fikir beyan etmiştir. Eğitim düzeyinin yüksekliği Kültürel farklılık 7% 10% Ekonomik gelişmişlik seviyesi 10% Kurallara bağlılık 21% Fark yoktur 3% İnsana ve yaşam kalitesine verilen önem 49% Şekil 4 AB üyesi ülkeleri ziyaret edenlerin gördüğü farklılıklar Eskişehir de AB üyeliğine destek %53,9. Araştırma katılımcıları arasında Türkiye nin AB üyesi olmasını destekleyenlerin oranı %53,9 iken desteklemeyenlerin oranı %22,2 dir. Kararsız olarak değerlendirebileceğimiz kesimin oranı ise %23,9 düzeyindedir. Kesinlikle Kesinlikle Karşıyım, 9,9 Destekliyorum, 16,1 Karşıyım, 12,3 Destekliyorum, 37,9 Ne destekliyorum ne de desteklemiyorum, 23,9 Şekil 5 Türkiye nin AB ye üyeliğine destek (%)

6 6 Eskişehir de bireylerin AB üyeliğine verdiği destek ile mesleği ve AB hakkında sahip olunan bilgi düzeyi arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Meslek grupları açısından baktığımızda Eskişehir de özel sektörde çalışan beyaz yakalılardan ve KOBİ lerden nispi olarak AB üyeliğine yüksek destek gelmektedir. AB hakkında kendilerini daha bilgili olarak gören kesimlerden de AB üyeliğine daha fazla destek verildiği görülmektedir. Buna karşılık katılımcıların yaşı ve gelir düzeyi ile AB üyeliğine verdikleri destek arasında anlamlı ilişkiler tespit edilememiştir. Ortalamalar dikkate alındığında Eskişehir de AB üyeliğine düşük gelir grubundan daha fazla destek gelmektedir. Eskişehir de yaş grupları açısından AB üyeliğine verilen desteğe bakıldığında 50 yaş üzeri bireylerde destek nispi olarak yüksektir. TÜİK in Yaşam Memnuniyeti Araştırması kapsamında elde edilen bulgularda Türkiye genelinde AB üyeliğine karşıtlık 65 yaş üstü bireylerde daha yüksektir. Eskişehir de ise her yaş grubundan üyelik yönünde destek gelmekle birlikte yaş arttıkça destek de artmaktadır. Özellikle yaş grubunda olan gençlerin yüksekokul-fakülte veya lisans üstü eğitim aşamasında olduklarını göz önünde bulundurulduğunda, AB üyeliğine verilen desteğin Eskişehir de bu kategoride nispi olarak düşük olması dikkat çekicidir. Bu bulgular da TÜİK in Türkiye geneline ilişkin bulgularının tam tersi yöndedir Türkiye nin AB ye kaç yıl sonra üye olacağına dair katılımcıların beklentilerini ortaya koyan bulgular göstermektedir ki, 258 kişi (%55,1) 1-10 yıl gibi kısa bir vadede, 135 kişi (%28,8) yıl gibi bir uzun vadede, 75 kişi (%16) yıl gibi uzun vadede Türkiye nin AB ye üye olacağı doğrultusunda yanıtlar vermiştir. Genel olarak Eskişehir kamuoyunda üyelik beklentisinin 20 yıl içinde gerçekleşeceği şeklindedir. Bu eğilim Türkiye Cumhuriyeti nin 100. yılı olan 2023 te AB üyesi olabileceği algısıyla da örtüşmektedir. Diğer taraftan katılımcılardan 523 kişi ise Türkiye nin AB ye hiçbir zaman üye olamayacağını düşünmektedir. Eskişehir AB üyeliğinin ekonomik faydalar getireceğini düşünmektedir. Türkiye nin AB üyesi olması halinde Türkiye nin elde edebileceği kazanımlara yönelik katılımcıların görüşleri Şekil 6 da sunulmaktadır. Katılımcılar AB üyeliğinin getireceği vizesiz seyahat, AB ülkelerinde çalışma hakkı ve hayat standardının yükselmesi gibi ekonomik getirilere öncelik vermişlerdir. Türkiye de hayat standardının yükselmesi ve daha demokratik bir ülke olacağı beklentisi ise diğer öne çıkan fayda kategorisidir. Eskişehir kamuoyunun AB den beklentileri Eurobarometer araştırmalarında ortaya çıkan Türkiye genelinin beklentileri olan ekonomik refah, Avrupa da eğitim, seyahat ve çalışma hakkı beklentileriyle örtüşmektedir.

7 7 Kesinlikle Katılmıyorum Katılmıyorum Ne Katılıyorum Ne De Katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle Katılıyorum 8,1 6,9 5,7 6,3 8,7 8,9 10,7 13,8 15,6 13,7 15,9 12,2 14,4 15,9 12,1 15,8 22,5 20, ,4 26,9 26,3 27, , ,2 36,9 42,4 40,8 Vize almadan Avrupa'da seyahat edebiliriz. Avrupa ülkelerinde çalışma hakkı kazanırız. Türkiye ekonomisi daha güçlü hale gelir Türkiye diğer Müslüman ülkelere örnek olur. Türkiye daha demokratik bir ülke olur. Hayat standardımız yükselir. Şekil 6 Türkiye nin AB üyesi olması halinde elde edilecek faydalara ilişkin katılım dereceleri (%) Demokratikleşme reformları ve AB müktesebatına uyum AB üyelik sürecini hızlandırır. Türkiye nin AB üyeliğini engelleyen faktörlere yönelik ifadelere katılım derecelerini Şekil 7 de sunulmuştur. Söz konusu ifadelere katılım dereceleri arasında belirgin farklar olmadığı görülmektedir. Burada ayrışma AB üyeliğine verilen destekle yaşanmaktadır. Katılımcıların %46,5 i AB nin Türkiye yi hiçbir zaman üyeliğe kabul etmeyeceğini düşünmektedir. Eskişehir kamuoyunun %22,2 sinin Türkiye nin üyeliğine karşı olduğu bulgusunu göz önünde bulundurduğumuzda, karasız olan %23,9 luk kesimin içinde de AB nin Türkiye yi hiçbir zaman üyeliğe kabul etmeyeceğini düşünenlerin olduğu söylenebilir. Türkiye nin üyeliğini destekleyenler Türkiye nin demokrasisinin gelişmemesini ve Türkiye nin üyelik yolunda yükümlülüklerini yerine getirmemesini üyelik sürecinin önündeki en önemli engeller olarak görmektedir. Diğer taraftan üyeliğe karşı olanlar ise Türkiye nin ahlaki ve kültürel değerlerinin Avrupa ya uygun olmamasını ve Türkiye nin Müslüman bir ülke olmasını engel olarak görmektedir.

8 8 Kesinlikle Katılmıyorum Katılmıyorum Ne Katılıyorum Ne De Katılmıyorum Katılıyorum Kesinlikle Katılıyorum ,6 18,2 19,7 22,5 24, ,6 16,9 22,8 24,9 22,1 13, ,2 24,4 16,2 14,8 14,5 24,2 21,1 25,4 14,4 19,8 17,5 16,7 14,9 18,2 21,4 21,1 24,5 27,2 31,6 Türkiye Müslüman bir ülke olduğu için AB'ye üye olamaz. Ahlaki ve kültürel değerlerimiz Avrupa'ya uygun olmadığı için AB'ye üye olamaz. Türkiye ekonomisi yeteri kadar güçlü olmadığı için AB'ye üye olamaz. Türkiye üye olmak için yapması gerekenleri yerine getirmediği için AB'ye üye olamaz. AB bizi hiçbir zaman üyeliğe kabul etmeyecektir. Kıbrıs sorunu çözülemediği için Türkiye AB'ye üye olamaz. Türkiye'de demokrasi gelişmediği için Türkiye AB'ye üye olamaz. Şekil 7 Türkiye nin AB üyeliği engelleyen faktörlere yönelik ifadelere katılım dereceleri (%) Türkiye-AB ilişkileri günümüzde iyi değil, önümüzdeki 5 yılda da düzelmeyecek. Katılımcıların günümüzde Türkiye - AB ilişkilerini nasıl değerlendirdiğine yönelik bulgular şekil 8 de sunulmuştur. Buna göre ilişkileri kötü ve çok kötü bulanların oranı %47,1 dir. İlişkileri ne iyi ne kötü bulanların oranı ise %46,9 dur. İlişkilerin ivme kaybettiği bir yıl olan 2014 yılında Eskişehir kamuoyunda Türkiye-AB ilişkilerini iyi bulanların oranı ise sadece %6 dır. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye-AB ilişkilerinin nasıl olacağına yönelik beklentiler katılımcıların %6,2 si 5 yıl içinde ilişkilerin kopacağını, %24,2 kötüleşeceğini, %53,6 sı ise aynı kalacağını öngörmektedir.

9 9 İyi; 6,0 Çok kötü; 14,0 Ne İyi Ne De Kötü; 46,9 Kötü; 33,1 Şekil 8 Günümüzde Türkiye- AB ilişkilerinin durumuna ilişkin değerlendirme AB Türkiye için rakip ve paydaş: Eskişehir kamuoyu Türkiye için AB ni nasıl tanımlamaktadır? sorusuyla elde edilen bulgular Şekil 10 da verilmektedir. Katılımcıların birden fazla seçeneği işaretleyebildiği bu soruda Eskişehir kamuoyunun genellikle AB yi Türkiye açısından hem paydaş hem de rakip olarak gördüğü sonucu elde edilmiştir Düşman Rakip Paydaş Partner Dost Şekil 9 Türkiye için AB nin ne anlama geldiğine yönelik değerlendirmeler AB üyeliği gençler, öğrenciler ve işadamlarına yarar sağlar: Katılımcılar, Türkiye nin AB üyeliğinden sanayiciler ve işadamları, gençler, öğrenciler ve işsizlerin yarar sağlayacağı yönünde görüş bildirmişlerdir. En az yararı ise çiftçilerin sağlayacağı yönünde yanıtlar bulunmaktadır (Şekil 10).

10 10 Çiftçiler 42 Hiç kimseye yarar sağlamaz 58 Türkiye'nin bölünmesini isteyenler Azınlıklar Etnik Gruplar Politikacılar İşsizler Öğrenciler Gençler Sanayiciler-İşadamları Şekil 10 Türkiye nin AB üyesi olmasından yarar sağlayacak kesimler Sonuç Araştırmayla elde edilen sonuçlar Eskişehir in Türkiye geneline ilişkin elde edilen bulgulardan farklılaştığını göstermektedir. Eskişehir de Türkiye nin AB üyeliğine yönelik desteğinin %53,9 luk düzey ile hem TÜİK hem de Eurobarometer araştırmalarında Türkiye geneli için elde edilen sonuçlardan daha yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu niteliği ile AB üyeliğine destek açısından Eskişehir in Türkiye genelinden farklılaştığı vurgulanabilir. Kararsız olarak tanımlayabileceğimiz kategorinin payı ise %23,9 oranı ile Türkiye geneliyle benzeşmektedir. Bu farklılığı yaratan nedenler arasında araştırma sonucunda elde edilen Eskişehir kamuoyunun AB hakkında kendisini bilgili olduğunu düşündüğü bulgusu gösterilebilir. Eskişehir in eğitim seviyesinin Türkiye genelinden farklılığı AB hakkındaki bilgi seviyesine de yansımıştır. Benzer araştırmaların sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında öne çıkan İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya ve Bursa gibi illerde de gerçekleştirilerek karşılaştırma yapılmasıyla alanyazına önemli katkılar sağlanacağı düşünülmektedir. Türkiye genelinde AB ye yönelik destek son 10 yılda azalmaktadır. Eskişehir e yönelik elde ettiğimiz bulgular kamuoyunun AB hakkında bilgi düzeyinin artmasının yanında demokratik ve sosyo-ekonomik dönüşüm beklentilerinin karşılanması ile Türkiye nin AB üyelik sürecine de daha fazla sahip çıkılacağı fikrini desteklemektedir. Türkiye her ne kadar 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren fiilen AB ile üyelik müzakerelerine başlamış olsa bile, süreç daha çok diplomatik ve bürokratik kanallar tarafından sürdürülmekte, Türkiye kamuoyu edilgen kalmaktadır. Oysa bir aday ülke için müzakere süreci, AB nin tüm mevzuatının kendi hukuk düzenine aktarılmasını ve uygulanmasını amaçladığından aday ülkenin toplumsal yaşantısında, idari yapısında ve hukuk düzeninde köklü değişimleri gerektirmektedir. Bu ölçüde kapsamlı bir değişimi gerçekleştirebilmek için güçlü kamuoyu desteği sağlanmalıdır.

Does city's socio-economic development level plays role in shaping the European Union perception? Findings from Eskişehir

Does city's socio-economic development level plays role in shaping the European Union perception? Findings from Eskişehir Does city's socio-economic development level plays role in shaping the European Union perception? Findings from Eskişehir Prof. Dr. Özgür TONUS Anadolu University Faculty of Economics and Administrative

Detaylı

ESKİŞEHİR DE AVRUPA BİRLİĞİ ALGISI TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLI MI? *

ESKİŞEHİR DE AVRUPA BİRLİĞİ ALGISI TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLI MI? * Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi Cilt:14, No:2 (Yıl: 2015), s.49-83 ESKİŞEHİR DE AVRUPA BİRLİĞİ ALGISI TÜRKİYE GENELİNDEN FARKLI MI? * Özgür TONUS ** Özet On yılı aşkın süredir üyelik müzakerelerini gerçekleştiren

Detaylı

Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 7 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR Bu rapor Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği için hazırlanmıştır.

Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 7 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR Bu rapor Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği için hazırlanmıştır. Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 7 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR 2009 ULUSAL RAPOR Standard Eurobarometer 71 /Bahar 2009 TNS Opinion & Social ÖZET KIBRIS KIBRIS TÜRK TOPLUMU Bu

Detaylı

EUROBAROMETRE 71 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU

EUROBAROMETRE 71 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETRE 71 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU BAHAR 2009 ULUSAL RAPOR ÖZET TÜRKİYE Standatd Eurobarometre 71 / Bahar 2009 TNS Görüş ve Sosyal Bu araştırma Avrupa

Detaylı

NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI - SONUÇ RAPORU RAŞTIRMASI - S

NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI - SONUÇ RAPORU RAŞTIRMASI - S NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI RAŞTIRMASI - S V.01A - 18 HAZİRANH 2004 - SONUÇ RAPORU Nükleer Silahlar Araştırması - Sonuç Raporu v.01a - 18 Haziran 2004 Proje Ekibi Güçlü Atılgan Proje Sorumlusu Infakto

Detaylı

Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı

Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı Merakla Beklenen Anket Sonuçları Açıklandı Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi genel Başkanı Selim Işık tarafından açıklanan raporda çok dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Raporun Kahramanmaraş Onikişubat

Detaylı

İKTİSADİ KALKINMA VAKFI YAYINLARI Yayın No: 295 TÜRKİYE KAMUOYUNDA AB DESTEĞİ VE AVRUPA ALGISI

İKTİSADİ KALKINMA VAKFI YAYINLARI Yayın No: 295 TÜRKİYE KAMUOYUNDA AB DESTEĞİ VE AVRUPA ALGISI İKTİSADİ KALKINMA VAKFI YAYINLARI Yayın No: 295 19 65 1965 2017 TÜRKİYE KAMUOYUNDA AB DESTEĞİ VE AVRUPA ALGISI TÜRKİYE KAMUOYUNDA AB DESTEĞİ VE AVRUPA ALGISI Kamuoyu Araştırması 2017 19 65 1965 2017 İktisadi

Detaylı

Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları

Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları Merkezi Finans ve İhale Birimi AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Üniversiteler

Detaylı

Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin

Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin Bu araştırma, 24 Haziran 2018 de yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde seçmenin oy tercihlerini tahmin etmenin yanı sıra seçmenin Türkiye nin en önemli sorunu hakkındaki görüşleri En

Detaylı

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma Giriş Seçime Doğru Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte olan vatandaşlarla görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında; Pamukkale ilçesinde 411 kişi, Merkezefendi

Detaylı

City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI

City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI City Security Group OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI Ağustos 2013 Araştırma Künyesi PROJE ADI ARAŞTIRMA EVRENİ AMAÇ CSG OKUL GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI İstanbul da Yaşayan 18 Yaş Üzeri Bireyler. Katılımcıların 68

Detaylı

Süleyman TAŞGETİREN 1, Neşe ÖZKAN 2, Nurgül ÖZMEN 2

Süleyman TAŞGETİREN 1, Neşe ÖZKAN 2, Nurgül ÖZMEN 2 Mühendislik eğitimi üzerinde işyeri ve fuar ziyaretlerinin önemi bilinen bir durumdur. Biyomedikal mühendisliği ise ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan görece yeni bir alandır. Lise düzeyinde alanın içeriği

Detaylı

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI?

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI? NASIL BİR? Yabancı dil bilen Evli Denizlili Genç Eğitimli Tanınan Yönetici Başarılı Orta yaşlı Bekar Varlıklı Giriş Belediye Başkanı Profili Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte

Detaylı

EUROBAROMETER 64 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU

EUROBAROMETER 64 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 64 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU GÜZ 2005 ULUSAL RAPOR Standard Eurobarometer 64 / Güz 2005 TNS Opinion & Social KIBRIS KIBRIS TÜRK TOPLUMU Bu araştırma

Detaylı

TÜRKİYE DE AVRUPA-ŞÜPHECİLİĞİ Türk Halkının AB Konusundaki Şüpheleri, Kaygıları ve Korkuları

TÜRKİYE DE AVRUPA-ŞÜPHECİLİĞİ Türk Halkının AB Konusundaki Şüpheleri, Kaygıları ve Korkuları TÜRKİYE DE AVRUPA-ŞÜPHECİLİĞİ Türk Halkının AB Konusundaki Şüpheleri, Kaygıları ve Korkuları Açık Toplum Enstitüsü Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Boğaziçi Üniversitesi Avrupa

Detaylı

City Security Group STADYUM GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI

City Security Group STADYUM GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI City Security Group STADYUM GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI Ağustos 2013 Araştırma Künyesi PROJE ADI ARAŞTIRMA EVRENİ AMAÇ SAHA ÇALIŞMASI ÖRNEKLEM SAYISI CSG STADYUM GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMASI İstanbul da Yaşayan 18

Detaylı

Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve. Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları

Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve. Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları Avrupalıların Müstakbel Bir AB Üyesi Olarak Türkiye ye Bakışları ve Türkiye nin Avrupalılaşma Sorunları Merkezi Finans ve İhale Birimi AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi Üniversiteler

Detaylı

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI Prof. Dr. Nezih Güven (ODTÜ, Rektör Danışmanı) Doç. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör (ODTÜ,Sosyoloji Blm.) Y. Doç. Dr. Mustafa Şen (ODTÜ, Sosyoloji Bölümü) Bağlantı

Detaylı

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( )

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( ) 2018-2022 STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ Bu anket Üniversitemiz 2018-2022 Stratejik Planına temel olacak durum analiz raporunda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Üniversitemiz 2018-2022 stratejik planının

Detaylı

DEMİRYOLU YAPIM VE İŞLETİM PERSONELİNİN KURUMA YÖNELİK AİDİYET VE İŞ MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

DEMİRYOLU YAPIM VE İŞLETİM PERSONELİNİN KURUMA YÖNELİK AİDİYET VE İŞ MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU DEMİRYOLU YAPIM VE İŞLETİM PERSONELİNİN KURUMA YÖNELİK AİDİYET VE İŞ MEMNUNİYETİ DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayanlar: Yrd. Doç. Dr. M. Deniz Giray Yrd. Doç. Dr. Duygu Güngör İzmir Üniversitesi Fen-Edebiyat

Detaylı

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI 996 I.BURDUR SEMPOZYUMU BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI Kemal FİLİZ * Kadir PEPE ** ÖZET Araştırmada, Burdur ilinde aktif spor yapan sporcuların sosyoekonomik profillerinin

Detaylı

15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor?

15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor? 15 Temmuz Sonrası Süreçte Yapılan Uygulamalara Seçmen Nasıl Bakıyor? Araştırma TÜİK bölgeleme sistemi NUTS2 kategorisinde yer alan 26 ilde gerçekleştirilmiştir Araştırma CATI (Bilgisayar destekli telefonla

Detaylı

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015

SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI. Ekim - 2015 SEÇİME 1 AY KALA TÜRKİYEDE SON SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI Ekim - 2015 İÇİNDEKİLER 1.ARAŞTIRMANIN KİMLİĞİ 2. DEMOĞRAFİK BİLGİLER 3. ARAŞTIRMA SONUÇLARI 2 SUNUŞ TÜSİAR 2002 den beri araştırma sektöründe faaliyet

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği

Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkisi Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun

Detaylı

GENEL GÜNDEM KONYA ÇÖZÜM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR

GENEL GÜNDEM KONYA ÇÖZÜM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR GENEL GÜNDEM KONYA ÇÖZÜM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR Konya Çözüm Sürecine Nasıl Bakıyor-2013 - Mayıs 1 Web: Eposta: bilgi@tusiar.com Adres: Yenişehir Mahallesi Hastane Caddesi Hisar İş Hanı Kat : 8 No: 35 -

Detaylı

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir.

BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER. Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. BÖLÜM 5 SONUÇ VE ÖNERİLER Bu bölümde araştırmanın bulgularına dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve geliştirilen önerilere yer verilmiştir. 1.1. Sonuçlar Araştırmada toplanan verilerin analizi ile elde edilen

Detaylı

T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ T.C. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ EĞİTİMİ DEĞERLEMESİ RAPORU Mart 2010 1 ÖNSÖZ İç kontrol sistemi eğitiminin değerlendirmesi amacıyla Ç.K.Ü. de 253 yanıtlayıcıya uygulanan anket çalışması,

Detaylı

Kamuoyunda Erken Seçim Algısı Araştırması

Kamuoyunda Erken Seçim Algısı Araştırması Kamuoyunda Erken Seçim Algısı Araştırması 21-22 Mart 218 Mediar Analiz Gazi Üni. Teknopark Gölbaşı / ANKARA 85 532 77 35 bilgi@mediaranaliz.com www.mediaranaliz.com İçindekiler I. Amaç, Evren, Örneklem

Detaylı

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ

TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE NİN NABZI AĞUSTOS 2015 ERKEN SEÇİM ÖNCESİ SİYASAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA Tel: (312) 441 4600

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

EKİM 2014 KAHRAMANMARAŞ SELİM IŞIK

EKİM 2014 KAHRAMANMARAŞ SELİM IŞIK EKİM 2014 KAHRAMANMARAŞ SELİM IŞIK TEMEL KAVRAMLAR Kamu Kamuoyu Bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme. Belirli bir konu ve olay hakkında toplumun büyük bir kesimi veya belli gruplar tarafından benimsenen

Detaylı

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular 5. BÖLÜM: BULGULAR Bu bölümde proje süresince belirlenmiş hedefler ışığında ulaşılan bulgulara yer verilmiştir. Bulgular, yerleşik yabancılar ve halk kütüphaneleri olmak üzere iki farklı bölümde sunulmuştur.

Detaylı

EUROBAROMETRE 67 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU ULUSAL RAPOR TÜRKİYE. Bu rapor Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından hazırlanmıştır.

EUROBAROMETRE 67 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU ULUSAL RAPOR TÜRKİYE. Bu rapor Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından hazırlanmıştır. Standart Eurobarometre Avrupa Komisyonu EUROBAROMETRE 67 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU BAHAR 2007 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE Standart Eurobarometre 67 / Bahar 2007 TNS Opinion & Social Bu araştırma Avrupa Komisyonu

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği nde bu uygulamanın bir parçası olan tüm proje ortaklarına teşekkürlerimizi sunarız.

Türkiye ve Avrupa Birliği nde bu uygulamanın bir parçası olan tüm proje ortaklarına teşekkürlerimizi sunarız. 1 Önsöz Bu araştırma Sivil Toplum Diyalogu: Ortak Çalışma Kültürü Aracılığıyla AB ve Türkiye den İşçilerin Bir Araya Getirilmesi projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Avrupa Birliği

Detaylı

Standart Eurobarometer 76. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE

Standart Eurobarometer 76. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE Standart Eurobarometer 76 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2011 ULUSAL RAPOR TÜRKİYE Bu araştırma Avrupa Komisyonu Basın ve İletişim Genel Müdürlüğü tarafından talep ve koordine edilmiştir. Bu rapor

Detaylı

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması 19 NİSAN 2017 NOT: BU DOSYADA İLETİLEN VERİLER GÖRSELLEŞTİRİLİRKEN SLİDE DA BELİRTİLEN LOGO, ÖRNEKLEM BİLGİSİ (N=) VE IPSOS SOSYAL ARAŞTIRMALAR

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE'NİN YENİ AB İLETİŞİM STRATEJİSİ. Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Ankara, Aralık 2014

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE'NİN YENİ AB İLETİŞİM STRATEJİSİ. Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Ankara, Aralık 2014 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE'NİN YENİ AB İLETİŞİM STRATEJİSİ Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Ankara, Aralık 2014 1 Başkanlığımız, kamuda, isminde sivil toplum geçen ilk başkanlık olarak

Detaylı

frekans araştırma www.frekans.com.tr

frekans araştırma www.frekans.com.tr frekans araştırma www.frekans.com.tr FARKLI KİMLİKLERE VE YAHUDİLİĞE BAKIŞ ARAŞTIRMASI 2009 Çalışmanın Amacı Çalışma Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türk Yahudi Cemaati ve Yahudi Kültürünü Tanıtma

Detaylı

Standart Eurobarometer 88. Avrupa Birliği nde kamuoyu

Standart Eurobarometer 88. Avrupa Birliği nde kamuoyu Avrupa Birliği nde kamuoyu Bu araştırma Avrupa Komisyonu Basın ve İletişim Genel Müdürlüğü tarafından talep ve koordine edilmiştir. Bu rapor Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği için hazırlanmıştır. Bu

Detaylı

RAKAMLARLA KONYA İSTİHDAMI FEYZULLAH ALTAY

RAKAMLARLA KONYA İSTİHDAMI FEYZULLAH ALTAY Bugün, yükselen ekonomisi ve gelişmekte olan performansıyla ülkesi için önemli bir katma değer oluşturan sayılı merkezlerden birisidir. Gelişmekte olan ekonomisine paralel olarak birçok sektörde yeni iş

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: Türkiye ile AB arasındaki gelir uçurumu azalmadı arttı Tarih : 14.12.2012 2011 DE HIZLI KALKINMA MASALINA ULUSLARARASI YALANLAMA TÜİK, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle

Detaylı

Esas Sosyal 2017 İlk Fırsat Programı Değerlendirme Raporu. III. Paydaşlara göre Genel Değerlendirmeler ve Geri Bildirimler

Esas Sosyal 2017 İlk Fırsat Programı Değerlendirme Raporu. III. Paydaşlara göre Genel Değerlendirmeler ve Geri Bildirimler Esas Sosyal 2017 İlk Fırsat Programı Değerlendirme Raporu İÇİNDEKİLER I. İzleme Değerlendirme Yöntemi II. Yönetici Özeti III. Paydaşlara göre Genel Değerlendirmeler ve Geri Bildirimler 1 I. İzleme Değerlendirme

Detaylı

Uluslararası Genç Liderler Akademisi Eğitimleri. Sosyal Etki Analizi

Uluslararası Genç Liderler Akademisi Eğitimleri. Sosyal Etki Analizi Uluslararası Genç Liderler Akademisi Eğitimleri Sosyal Etki Analizi Hazırlayanlar: Zeynep Arslan ve Elif Kalan Ağustos, 2012. İstanbul, Türkiye GİRİŞ Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği nin koordinasyonunda,

Detaylı

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN İLETİŞİM BOYUTU

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN İLETİŞİM BOYUTU TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN İLETİŞİM BOYUTU Melih ÖZSÖZ İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü mozsoz@ikv.org.tr AB-Türkiye Kültürel Diyaloğu Kocaeli Sanayi Odası 9 Mayıs 2014, Kocaeli İletişim,

Detaylı

TÜRKİYE DE AVRUPA- ŞÜPHECİLİĞİ KARŞILAŞTIRMALI BULGULAR

TÜRKİYE DE AVRUPA- ŞÜPHECİLİĞİ KARŞILAŞTIRMALI BULGULAR TÜRKİYE DE AVRUPA- ŞÜPHECİLİĞİ KARŞILAŞTIRMALI BULGULAR 2003-2012 Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Hakan Yılmaz Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Avrupa Çalışmaları Merkezi

Detaylı

2012 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 2013 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI BALIKESİR TİCARET ODASI

2012 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 2013 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI BALIKESİR TİCARET ODASI 1 12 YILI BALIKESİR İŞLETMELERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUM VE 13 YILI BEKLENTİ ARAŞTIRMASI Şubat 13 2 ÖNSÖZ Değişen yerel ve ulusal ekonomik gündem paralelinde hazırlanan ve tamamen bilimsel esaslara göre

Detaylı

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 22-23 Mayıs 2018 Mediar Gazi Üni. Teknopark Gölbaşı / ANKARA 0850 532 77 35 bilgi@mediar.com.tr www.mediar.com.tr İçindekiler I. Amaç, Evren, Örneklem

Detaylı

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi

Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa nın Dünya Girişimcilik Haftası na özel 12 Avrupa ülkesinde yaptırdığı Girişimcilik Anketi sonuçları açıklandı! Türkiye, Avrupa nın en girişimci ülkesi Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2011

Detaylı

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 85

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /  85 1.5 Yaşam Memnuniyeti TÜİK tarafından, ülke genelinde bireylerin mutluluk algılaması, umut, değerler, kişisel gelişim, sağlık, gelir ve çalışma hayatı gibi alanlarda memnuniyetini ölçmek üzere 2003 yılından

Detaylı

EUROBAROMETER 63.4 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR Bu rapor Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği için hazırlanmıştır.

EUROBAROMETER 63.4 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR Bu rapor Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği için hazırlanmıştır. Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 63.4 AVRUPA BİRLİĞİNDE KAMUOYU BAHAR 2005 Standard Eurobarometer 63.4 / Bahar 2005 TNS Opinion & Social ULUSAL RAPOR KIBRIS KIBRIS TÜRK TOPLUMU

Detaylı

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ Dr. Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri

Detaylı

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU

TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU TEMMUZ 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. GÜL ÜN CUMHURBAŞKANLIĞI PERFORMANSI 22 TEMMUZ POLİS OPERASYONU ARAŞTIRMA GRUBU Prof. Dr. Özer SENCAR Prof. Dr. İhsan DAĞI Prof. Dr. Doğu ERGİL Doç. Dr. Sıtkı YILDIZ

Detaylı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Temmuz 1 19 191 19 193 19 195 19 197 19 199 199 1991 199 1993 199 1995 199 1997

Detaylı

DİYARBAKIR GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE GENÇLİĞİN SİYASAL, SOSYAL VE GELECEK BEKLENTİLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK SAHA ARAŞTIRMASI.

DİYARBAKIR GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE GENÇLİĞİN SİYASAL, SOSYAL VE GELECEK BEKLENTİLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK SAHA ARAŞTIRMASI. DİYARBAKIR GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE GENÇLİĞİN SİYASAL, SOSYAL VE GELECEK BEKLENTİLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK SAHA ARAŞTIRMASI İletişim: www.yorsam.org Prof. Dr. Selahattin Yazıcıoğlu Cd. Karakoç Plaza

Detaylı

Standart Eurobarometer 82. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2014 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU

Standart Eurobarometer 82. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2014 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU Standart Eurobarometer 82 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2014 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU Bu araştırma Avrupa Komisyonu Basın ve İletişim Genel Müdürlüğü tarafından talep ve koordine edilmiştir.

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BİLGİ YÖNETİMİ DAİRESİ TEMMUZ 2010 20 Görüş ve Önerileriniz İçin: E-posta: beklentianketi@bddk.org.tr Tel: (312)

Detaylı

EUROBAROMETRE 68 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU

EUROBAROMETRE 68 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETRE 68 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Güz 2007 ULUSAL RAPOR Standard Eurobarometer 68 / Autumn 2007 TNS Opinion & Social TÜRKİYE This survey was requested

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BİLGİ YÖNETİMİ DAİRESİ NİSAN 2011 23 Görüş ve Önerileriniz İçin: E-posta: beklentianketi@bddk.org.tr Tel: (312)

Detaylı

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5

TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ SEPA 5 HAZİRAN 2012 Araştırmacılar Derneği üyesi olan GENAR, araştırmalarına olan güvenini her türlü denetime ve bilimsel sorgulamaya açık olduğunu gösteren Onur

Detaylı

Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri

Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri Ali Çarkoğlu 5 Mayıs 2015 S. Erdem Aytaç Koç Üniversitesi Saha Araştırmaları Merkezi Araştırmanın Künyesi 49 ilde 2201 katılımcı ile yüz yüze görüşme

Detaylı

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri

Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Matematik Başarısında Dünya Ülkeleri İçerisinde Türkiye nin Konumu: TIMSS * Verileri Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr *TIMSS-Trends in International

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 4

HABER BÜLTENİ Sayı 4 HABER BÜLTENİ 04.08.2014 Sayı 4 Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin, yerel

Detaylı

İktisadi Kalkınma Vakfı

İktisadi Kalkınma Vakfı İktisadi Kalkınma Vakfı Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi kadar eski ve köklü bir kurum olan İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye ile AB arasındaki ortaklık ilişkisini başlatan Ankara Anlaşması nın imzalanmasından

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 5

HABER BÜLTENİ xx Sayı 5 HABER BÜLTENİ xx.09.2014 Sayı 5 Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin, yerel

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ AVRUPA TOPLULUKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĐ (ATAUM) AB NĐN TÜRKĐYE NĐN BÜROKRATĐK DÖNÜŞÜMÜNE ETKĐLERĐ

T.C. ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ AVRUPA TOPLULUKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĐ (ATAUM) AB NĐN TÜRKĐYE NĐN BÜROKRATĐK DÖNÜŞÜMÜNE ETKĐLERĐ T.C. ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ AVRUPA TOPLULUKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZĐ (ATAUM) AB NĐN TÜRKĐYE NĐN BÜROKRATĐK DÖNÜŞÜMÜNE ETKĐLERĐ 27 Ocak 2012 ATAUM Cemal Gürsel Caddesi, 06590 Cebeci, Ankara, TÜRKĐYE

Detaylı

BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ

BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile Bandırma Ticaret Odası (BTO) tarafından Bandırma da faaliyet gösteren işletmelerin AB uyum sürecinde müktesebata

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ BANKACILIK SEKTÖRÜ 2014 SENESİ İTİBAR DEĞERLENDİRMESİ Kim ne derse desin... Bankacılık Sektöründe Kökler Önemli Bankacılık sektörü kapsamında 2008 senesinden beri GfK Araştırma Şirketi tarafından halk

Detaylı

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ,SURİYE YE ASKERİ MÜDAHALE VE ÇATIŞMALI DURUMA İLİŞKİN ALGI, TUTUM VE BEKLENTİLER SAHA ARAŞTIRMA RAPORU EYLÜL 2016

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ,SURİYE YE ASKERİ MÜDAHALE VE ÇATIŞMALI DURUMA İLİŞKİN ALGI, TUTUM VE BEKLENTİLER SAHA ARAŞTIRMA RAPORU EYLÜL 2016 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ,SURİYE YE ASKERİ MÜDAHALE VE ÇATIŞMALI DURUMA İLİŞKİN ALGI, TUTUM VE BEKLENTİLER SAHA ARAŞTIRMA RAPORU EYLÜL 2016 Araştırma Amacı, Kapsamı ve Örneklemi Araştırma, Siyasal ve Sosyal

Detaylı

STRATEJİK PLANLAMANIN KIRSAL KALKINMAYA ETKİSİ VE GAZİANTEP ÖRNEĞİ ANKET RAPORU

STRATEJİK PLANLAMANIN KIRSAL KALKINMAYA ETKİSİ VE GAZİANTEP ÖRNEĞİ ANKET RAPORU STRATEJİK PLANLAMANIN KIRSAL KALKINMAYA ETKİSİ VE GAZİANTEP ÖRNEĞİ ANKET RAPORU Şubat 10 2012 Yener YÜKSEL Mülkiye Başmüfettişi 0 İÇERİK Araştırmanın Amacı:... 3 Anket Ölçeklerinin Oluşturulması:... 3

Detaylı

İSTANBUL KAMUOYU ARAŞTIRMASI MAYIS 2015

İSTANBUL KAMUOYU ARAŞTIRMASI MAYIS 2015 İSTANBUL KAMUOYU ARAŞTIRMASI 19 25 MAYIS 2015 1 İÇİNDEKİLER ARAŞTIRMANIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ...3 GENEL SİYASİ TERCİHLER...5 GÜNDEM. 28 YEREL SORUNLAR..40 DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER...42 2 ARAŞTIRMANIN TEKNİK

Detaylı

AVRUPA BÖLGE KOMİTESİ ANKET ÇALIŞMASI

AVRUPA BÖLGE KOMİTESİ ANKET ÇALIŞMASI AVRUPA BÖLGE KOMİTESİ ANKET ÇALIŞMASI Ekim 2009 Avrupa Bölge Komitesi AB Lobi ve Medya ile İlişkiler Alt Komisyonu tarafından hazırlanan Ekim 2009 tarihli Durum Değerlendirme erlendirme Anketi, Avrupa

Detaylı

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU

4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU 4. TÜRKİYE - AVRUPA FORUMU Yeni Dönem Türkiye - AB Perspektifi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı: Fırsatlar ve Riskler ( 21-22 Kasım 2013, İstanbul ) SONUÇ DEKLARASYONU ( GEÇİCİ ) 1-4. Türkiye

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 10

HABER BÜLTENİ Sayı 10 HABER BÜLTENİ 04.02.2015 Sayı 10 Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin, yerel

Detaylı

Olumlu. bakıyorum. Olumsuz. bakıyorum. Kararsızım. Bilmiyorum

Olumlu. bakıyorum. Olumsuz. bakıyorum. Kararsızım. Bilmiyorum Hürriyet, 7 Mayıs 1995 Türkiye Avrupa ve AB Üyeliği Algısı Şüphesiz her aday ülkede olduğu gibi, Türkiye de AB üyeliği konusunda kendi ekonomik ve politik beklentileri doğrultusunda bir tutum sergilemektedir.

Detaylı

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 13-16.11.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 11.00 20.00 Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası

Detaylı

E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları

E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları (Üniversite Dışında Kalan Gençler İçin E-Demokrasi Projesi Anket Çalışması) Sonuçlar Bu sorgudaki kayıt sayısı: 595 Anketteki toplam kayıt: 595 Toplama göre yüzde: 100.00%

Detaylı

Araştırmanın Künyesi;

Araştırmanın Künyesi; Araştırmanın Künyesi; Araştırma; 05 06 Nisan 2008 günleri Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinde, 26 il ve 68 ilçede bunlara bağlı 81 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 724 ü kadın

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0

Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0 12 Eczacı Profili-1998-2007 II. 1998 ARAŞTIRMASI BULGULARI ll.l.toplumsal VE EKONOMİK ÖZELLİKLER Katılımcının Yaşı n % 21-30 114 21.6 31-40 152 28.8 41-50 208 39.5 51+ 53 10.1 TOPLAM 527 100.0 Tabloda

Detaylı

R A P O R. Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL. Mayıs 2015

R A P O R. Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL. Mayıs 2015 R A P O R 1 Doç. Dr. Fatih YARDIMCIOĞLU Arş. Gör. Furkan BEŞEL Mayıs 2015 Sunuş 4.264 kişi ile yüz yüze görüşme şeklinde yapılan anket bulgularına dayanan bu rapor, Mart- Nisan 2015 tarihinde Sakarya ilinin

Detaylı

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması «İdealler ve Gerçekler» Araştırması 12 Haziran 2014 GfK 2012 Etik Zirvesi 12 Haziran, 2014 1 Araştırmanın amacı İş dünyası temsilcileri nezdinde «etik» ve «itibar» konularında İDEALLER VE GERÇEKLER arasındaki

Detaylı

Konut Kredisi Piyasasına Bakış

Konut Kredisi Piyasasına Bakış Konut Kredisi Piyasasına Bakış Türkiye Konut Kredisi İstatistikleri (Kasım 2010 - Ekim 2011) Kasım 2011 Uyarı: Bu raporda sunulan istatistiklerin bir kısmı Konutkredisi.com.tr web sitesinin ziyaretçilerinin

Detaylı

KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI

KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI Kasım 2007 İÇİNDEKİLER Metodoloji I. Araştırmanın Metodoloji ve Örneklemin Yapısı II. Örneklemin Mezhep Bağlılığı ile İlgili Yapısı III. Dindarlık Algısı IV. Din

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BİLGİ YÖNETİMİ DAİRESİ OCAK 2010 18 Görüş ve Önerileriniz İçin: E-posta: beklentianketi@bddk.org.tr Tel: (312)

Detaylı

BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR!

BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR! BÜYÜK OLMAK BÜYÜK DAVRANMAKLA OLUR! Ülke yönetiminde söz sahibi olup, sorumluluk makamlarını temsil edenler iyi yönetim sergilediklerini her fırsatta kamuoyuna yüksek vurgularla belirtmektedirler. Yöneticilerin

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

İçindekiler: 1. Genel Bilgi/Metodoloji 2. Profil değerlendirmesi 3. Öğrencilerin beklentileri ve üniversite değerlendirmesi 4.

İçindekiler: 1. Genel Bilgi/Metodoloji 2. Profil değerlendirmesi 3. Öğrencilerin beklentileri ve üniversite değerlendirmesi 4. Turkish Edition İçindekiler: 1. Genel Bilgi/Metodoloji 2. Profil değerlendirmesi 3. Öğrencilerin beklentileri ve üniversite değerlendirmesi 4. Eğitim ve Kariyer trendence radius of action over 530,000

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Özlen Kavalalı Müsteşar Yardımcısı V. 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip Türkiye-AB ilişkileri günümüzde her iki tarafın da yararına olan

Detaylı

Özet Değerlendirme 1

Özet Değerlendirme 1 Özet Değerlendirme 1 SURİYELİ MÜLTECİ HAYATLAR MONİTÖRÜ ÇALIŞMANIN KAPSAMI İNGEV ve Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü işbirliğinde hazırlanan Mülteci Hayatlar Monitörü, Türkiye de kamp dışında yaşayan

Detaylı

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ ARAŞTIRMASI

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ ARAŞTIRMASI ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ ARAŞTIRMASI -Türkiye deki Üniversite Gençliğinin Profili- Prof. Dr. Özer Sencar TEMMUZ 2013 MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi A.Ş. Cinnah Caddesi No: 67/18 06680 Çankaya/ANKARA

Detaylı

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ

BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BANKACILIK SEKTÖRÜ YÖNETİCİ KESİMİ BEKLENTİ ANKETİ BİLGİ YÖNETİMİ DAİRESİ OCAK 2008-10 Görüş ve Önerileriniz İçin E-posta : beklentianketi@bddk.org.tr Tel: (312)

Detaylı

TÜRKİYE DE KAMUOYUNUN AB YE BAKIŞININ GENEL SEYRİ ( )

TÜRKİYE DE KAMUOYUNUN AB YE BAKIŞININ GENEL SEYRİ ( ) TÜRKİYE DE KAMUOYUNUN AB YE BAKIŞININ GENEL SEYRİ (1987-2017) Erhan AKDEMİR * Giriş 31 Temmuz 1959 da Türkiye nin o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu na başvurusuyla başlayan Türkiye Avrupa Birliği

Detaylı

Ankara ve Kastamonu Eğiticilerinin Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği Projesini Değerlendirme Sonuçları

Ankara ve Kastamonu Eğiticilerinin Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği Projesini Değerlendirme Sonuçları Ankara ve Kastamonu Eğiticilerinin Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği Projesini Değerlendirme Sonuçları Mesleki Eğilime Göre Yönlendirme ve Kariyer Rehberliği projesi kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

Standart Eurobarometer 80. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2013 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU

Standart Eurobarometer 80. AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2013 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU Standart Eurobarometer 80 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KAMUOYU Sonbahar 2013 ULUSAL RAPOR KIBRIS TÜRK TOPLUMU Bu araştırma Avrupa Komisyonu Basın ve İletişim Genel Müdürlüğü tarafından talep ve koordine edilmiştir.

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2013 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105]

MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] MAYIS AYI SİYASİ EĞİLİMLER VE SOMA FACİASI ALGISI ÖZET RAPORU [Ref: 2014-1105] 22 Mayıs 2014 Vera Araştırma Tel: (0216) 465 8066 www.veraarastirma.com 2014 Vera Tüm hakları saklıdır Bu araştırmanın finansal

Detaylı

Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları

Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları değerlendirilmiştir. ii 2017 Aralık Dönemi İşgücü Göstergeleri: TÜİK,

Detaylı