ERKEK HİPOGONADİZM VAKALARINA FİTOTERAPİ İLE YAKLAŞIM PRENSİPLERİ UZM. DR. CELALETTİN PERU FİTOTERAPİ VE İÇ HASTALIKLARI UZMANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERKEK HİPOGONADİZM VAKALARINA FİTOTERAPİ İLE YAKLAŞIM PRENSİPLERİ UZM. DR. CELALETTİN PERU FİTOTERAPİ VE İÇ HASTALIKLARI UZMANI"

Transkript

1 ERKEK HİPOGONADİZM VAKALARINA FİTOTERAPİ İLE YAKLAŞIM PRENSİPLERİ UZM. DR. CELALETTİN PERU FİTOTERAPİ VE İÇ HASTALIKLARI UZMANI

2 $ HİPOGONADİZM DEYİNCE KLİNİKTE İKİ ŞEKLİ İLE KARŞIMIZA GELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ: $ YA GONADIN CİNSİYET TEZAHÜRLERİNDEKİ EKSİKLİKLERİ ŞEKLİNDE (SAKAL, BIYIK AZLIĞI, PENİL VE TESTİKÜLER VOLÜM AZALMASI, CİNSEL GÜÇ EKSİKLİĞİ GİBİ) $ YA DA; ÜREME FONKSİYONUNU GÖREN HÜCRE SAYISI VEYA FAALİYETİ AZLIĞI VEYA YOKLUĞU TARZINDA; KISIRLIKLA ORTAYA GELİŞİ ŞEKLİNDE HİPOGONADİZM HEM CİNSEL EYLEM,GÖRÜNÜM HEM ÜREME İLE İLGİLİ SORUNLARI İFADE EDEN BİR TANIMLAMADIR.

3 $ Erkek hipogonadizmi Tutulum yerine göre genel olarak ikiye ayrılır: $ 1.Testiküler disfonksiyon (primer tip) $ 2.Hipofizer nedenli disfonksiyon (sekonder tip) HİPOFİZER TİPİN ÜREME SORUNU TEDAVİSİNDEKİ BAŞARI ORANI YÜKSEKTİR. ESAS SORUN TESTİS KAYNAKLI TİPDEDİR. GENEL OLARAK BU TABLO KLİNİK OLARAK YA OLİGOSPERMİ YAHUT AZOOSPERMİ OLARAK TEZAHÜR EDER. BİZ BUGÜN BURADA DAHA ZİYADE ZOR OLAN TARAFDAKİ(SPERMATOGENEZ) BAŞARIYA GİDEN PRENSİPLERİMİZİ BAHSEDECEĞİZ.

4 AZOSPERMİ İSE ÇIKIŞ ORİJİNİ VE TEDAVi MODALİTESİ NEDENİYLE İKİYE AYRILIR: $ NON OBSTRÜKTİF TİP (üretim tipi): TESTİSE AİT $ OBSTRÜKTİF TİP (iletim tipi): TESTİS SONRASINA AİT BURADA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİĞİMİZ HUSUS,BU İKİ GRUBU AYRI AYRI ELE ALMANIN KLİNİKTE BAŞGÖSTERDİĞİ BAZI PROBLEMLERDİR.ÜRETİM TİPİ AZOSPERMİ İLETİM TİPİ HALİNE DÖNEBİLDİĞİ GİBİ,TERSİ DE MÜMKÜNDÜR.YANİ HER İKİ ŞEKLİ BERABER ONARMA MANTIĞI İLE HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ ANLATMAK İSTİYORUZ AZOSPERMİ BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA ELE ALINMASI GEREKEN BİR PROBLEMDİR.

5 $ ŞİMDİ BUNU DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN: BİRAZ ANATOMİYİ BİRAZ FİZYOLOJİYİ HATIRLAYALIM!

6

7

8

9 NORMAL SPERMATOGENEZ

10

11

12 ARREST Mİ REGRESYON MU? OLUŞUM BAŞINDAN İTİBAREN İLERLEYEMEDİ İSE ARREST OLGUN HÜCREDEN GERİYE DOĞRU GİDİŞ OLUYOR YANİ GERİLİYOR İSE REGRESYON BAZI DURUMLARDA İKİSİ DE BU SORUNUN CEVABI: TEDAVİNİN İLK HİPOTEZİNİ OLUŞTURMUŞTUR. EĞER REGRESYON VARSA; PROGRESYON DA VARDIR. BAŞARIYA YAKLAŞMANIN DA GÖSTERGESİ DETAYLI SPERM ÖNCÜ HÜCRE ANALİZİ OLACAKTIR.

13 $ KONUDA ANAHTAR ROL BEYİN-TESTİS AKSINDA OLUŞAN BİR DÜZENEKLE SAĞLANIR: A) HORMONLAR $ FSH $ LH $ E2 $ PROLAKTİN $ TOTAL TESTOSTERON $ İNHİBİN B B) ÜRETİM VE İLETİM DÜZEYİNDEKİ SORUNLAR: $ VARİKOSEL,İNMEMİŞ TESTİS,ORŞİT,EPİDİDİMİT,VASA TIKANMASI VEYA YOKLUĞU,VS OBSTRÜKSİYONU,KRONİK PROSTATİT,GENETİK SORUNLAR VB C) MİKRO ÇEVRE TAMİR SİSTEMİ TEDAVİDEKİ ANAHTAR UNSUR: BEYİN -ORGAN AKSINA AİT HER YÖN İLE İLGİLENMEKTİR.

14 $ BU NEDENLE TEDAVİDE GERM HÜCRE MİKTARI ÇOĞALTILMADAN VE BU BİLİNMEDEN YAPILAN TEDAVİLER SEBEBİYLE PEK ÇOK TEDAVİ STRATEJİSİ ÇÖZÜMSÜZ KALMAKTADIR $ RASTGELE TEDAVİ YAPMAK YERİNE İNTEGRATİF TIP YAKLAŞIMI İÇİNDE FİTOTERAPİYİ AKILCIL VE BİLİMSEL KULLANMAK ÖNEMLİDİR. $ BU AÇIDAN ELE ALIRSAK MİTOTİK GERM AKTİVASYONU DÖNEMİNDE TESTOSTERON ARTIŞI SAĞLANMALI ;MATÜRASYON DEVRESİNDE İSE TESTOSTERON AZALTILARAK SONUCA GİDİLMELİDİR $ BU İŞLEVDE İLK DEVREYİ FSH AZALTICI ÜRÜNLER SAĞLAR İKEN İKİNCİ DEVREDE FSH ARTTIRICI ÜRÜNLER SAĞLAMAKTADIR.BU BİLGİLER YALNIZCA FİZYOLOJİK HORMON ÜRETİMİNİ TAKLİT EDEN VE SİNERJİ ÜRETEREK KATKI SAĞLAR ANCAK TEK BAŞINA HER VAKADA YETERLİ OLMAZ. FİTOTERAPİ GONADOTROPİN TEDAVİSİNİN FİZYOLOJİK YAKLAŞIMINA SİNERJİ SAĞLAMALIDIR.

15 $ ÜLKEMİZDE MAALESEF BAŞLICA SORUNUMUZ TEDAVİSİZ VE ÖNGÖRÜSÜZ ÜROLOJİK ACELECİ OPERASYONLARDIR. $ TESE TESA MİKROTESE VS. TEDAVİLİ ÖNGÖRÜLÜ HASTADAKİ YÜKSEK BAŞARI BUNUN İSPATIDIR.

16 SON GELİNEN NOKTA $ Gonadotoropin actions on spermatogenesis and hormonal therapies for spermatogenic disorders [Review]. $ Shiraishi K 1, Matsuyama H. $ Abstract $ Microdissection testicular sperm extraction and intracytoplasmic sperm injection have made it possible for men with non-obstructive azoospermia (NOA) to conceive a child. A majority of men cannot produce sperm because spermatogenesis per se is believed to be "irreversibly" disturbed. For these men, it has been thought that any hormonal therapy will be ineffective. Further understandings of endocrinological regulation of spermatogenesis are needed and LH or FSH receptor knock out (KO) mice have revealed the roles of gonadotropin separately. Spermatogenesis has been shown to shift during evolution from FSH to LH dominance because LH receptor KO causes infertility while FSH receptor KO does not. High concentrations of intratesticular testosterone secreted from Leydig cells, ranging from 100- to 1,000-fold higher than in the systemic circulation, has pivotal roles during spermatogenesis. This is especially important during spermiogenesis, a post-meiotic step for progression from round to elongating spermatids. Sertoli cells are the target of FSH and have numerous androgen receptors, indicating that Sertoli cells are regulated by FSH and the paracrine functions of testosterone. In combination with Leydig cell-derived growth factors, particularly epidermal growth factor-like growth factors, Sertoli cells support spermatogenesis, especially at proximal levels of spermatogenesis (e.g., spermatogonial proliferation). Taken together, the current knowledge from human studies indicating that testosterone optimization by clomiphene, hcg and/or aromatase inhibitors and high dose hcg/fsh treatment can, at least in part, improve spermatogenesis in NOA. Accordingly hormonal therapy may open a therapeutic window for sperm production in selected patients.

17 GENEL TEDBİRLER 1.KİMYASAL MARUZİYET AZALTILMASI(PCBs,DDT,DİOXİN,PESTİSİT,PLASTİK VE ENDÜSTRİYEL VS)XENOESTROJENİK ETKİLER 2.SİGARA,ALKOL,KAFEİN,NARKOTİKDEN UZAK DURMAK 3.MESLEKİTEDBİRLER(FIRINCI,DÖNERCİ,ASFALTÇI,KİMY A SANAYİİ İŞÇİSİ) 4.DOĞRU BESLENMENİN TEŞVİKİ 5.DETOKS SÜREÇLERİ 6.SPOR,EGZERSİZ 7.İLAVE NÜTRİSYON DESTEĞİ ALMAK 8.KENDİNİ KANITLAMIŞ FİTOTERAPİ(GİNSENG,SAW PALMETTO,GİNGKO,TRİBULUS,CEVİZ,ARI SÜTÜ,PROPOLİS VE POLEN,HAVUÇ,AVOKADO 9.HER TÜRLÜ RADYASYON YAYAN CİHAZLARA MARUZİYETİN AZALTILMASI

18 ÜLKEMİZDE BAŞLICA FİTOTERAPÖTİK ÜRÜNLER VE KULLANIMA AİT BAZI HUSUSLAR: $ KEÇİ BOYNUZU:Azospermi hastasında matürasyon evresinde kullanımı kısmen işe yarar.esas faydası oligoastenospermik ve normotestosteronik hastaya ait verilmesi gereken bir üründür.biz çalışmalarımızda ilk devre:sertoli cell only düzeyindeki hastaların durumunu daha da bozduğu yönündedir.yoğun keçiboynuzu kürleri,testosteronu azaltarak ilk devre azospermik hastayı daha da belirgin kötüleştirmektedir.son devre dediğimiz matürasyon devresinde ise,gereğinden çok kullanılması da aynı şekilde istenen faydayı başlangıçta sağlayacak iken zamanla geriletir.dengeli ve klinik yakın takip göstergeleri ile izlenerek tavsiye edilmesi uygundur. $ NOHUT :Nohut kürleri çok sık verilmektedir.nohut ile alakalı hormonal bir etkileşim gösterilmemiştir.azospermideki faydası çok yetersizdir.sayı azlığı dediğimiz oligospermik hastaların bir kısmının yarar görmesi nedeni ile popülerdir. $ ÇAKŞIR TOZU /SUYU:Testosteron artışı sağlaması,dolaşıma yardımcı olması,indirekt libido artışına olan katkılar sağlaması nedeniyle yardımcı ürün olarak fayda sağlamakla beraber tek başına etkisi sınırlıdır.bizim tecrübelerimize çakşırın fmf ve amiloidoz ile seyreden vakalarda başarılı olmuştur.anti-amiloidotik etkisi mevcuttur. $ ÇOBAN ÇÖKERTEN :Dolaşım açıcı,indirekt olarak penil kavernöz yapıya kan dolumunu arttırıcı ve testiküler volümü düzeltici etkileri nedeniyle libidoya sağladığı destek bilinmektedir.hipofiz üzerine ise, dil altı yönden etkili olmaktadır.azospermide tek başına düzeltici etkisi sınırlı kalmaktadır.ancak diğer destekler açısından gereği varsa tavsiye edilir.dolaşımı etkileyen ilaçlarla etkileşimler nedeniyle yan etkiler sık görülebilir.

19 ÜLKEMİZDE AZ BİLİNEN ÜRÜNLERE ÖRNEKLER: $ MACA KÖKÜ $ ASHWAGANDHIA $ ASTRAGALUS $ PANAX GİNSENG $ GARLIC SARIMSAK $ OYSTER İSTİRİDYE $ DAMIANA $ SAW PALMETTO $ TRİBULUS

20 NÜTRİSYONDAKİ ÖNEMLİ ÜRÜNLERE ÖRNEKLER $ VİTAMİN C $ VİTAMİN E $ VİTAMİN B12 $ VİTAMİN B9 $ L ARJİNİN $ L KARNİTİN $ ÇİNKO $ DEMİR $ SELENYUM

21 HER ZAMAN DEĞERLİ OLAN ÜRÜNLERE ÖRNEKLER $ ARI SÜTÜ BAL PROPOLİS POLEN $ EPİMEDYUM $ GİNSENG $ TRİBULUS TERRESTRİS $ HAVUÇ $ ISIRGAN TOHUMU $ ARDIÇ TOHUMU

22 BİZİM ÜRÜNLERE AİT BİR KAÇ ÖRNEKLEME VERİRSEK $ EKSTRE tablet ve veya Ballı karışım:özel çiçek balı,arı sütü,polen,hurma poleni, propolis, damla sakızı, havlıcan, hardal, badem, ardıç tohumu, badem, antep fıstığı, keten tohumu yağı, ilk evrelerde olmamak şartı ile hartnup, ginseng, havuç tohumu, kebabiye tohumu, kabak çekirdeği yağı, kişniş, tere, turp, kereviz, üzüm çekirdeği, zencefil, karanfil, udu hindi, kekik, at kuyruğu, yakı otu, alıç, devedikeni tohumu, zerdeçal, civan perçemi,dar-ül fülfül.

23 FARKLI FİTOTERAPÖTİK YAKLAŞIMLAR $ RTM SİSTEMİ NATÜRLİNE $ DETOKS ENERJİ TABANLI SİSTEMLER $ ÇİN TIBBI YAKLAŞIMLI SİSTEMLER $ İNTEGRATİF YAKLAŞIMLI SİSTEM :YENİ İLE ESKİNİN HARMANI $ İRREGÜLER-ÇOKLU MEKANİZMALI SİSTEMLER $ İLAÇSIZ SİSTEMLER :DİYET EGZERSİZ NÜTRİSYON ENERJİ

24 KÖKLERİNİ KESERSEK MEYVE BULURUZ MU ACABA?

25

26 SERTOLİ ONLY CELL NE DEMEK? $ Anlam olarak spermatogonium yani bazal membranda kök hücre yok demektir. $ Şimdi burada esas önemli sorun şu:tüm testisin azıcık bir kısmından alınan biopsi ile tüm testisin aynı kategoriye dahil edilmesi ne kadar haklı bir tesbit? $ Detaylı sperm analizi yaparak öncü sperm hücrelerinin nerede takıldığını görebiliyoruz.bu nedenle testisin işe yarayan veya halen suskun olan bölgeleri çalışmaya üretmeye devam ettikçe gelişmeyi izleyebilmek mümkün olacaktır.ancak bu öngörüyü yapmadan direkt bodoslama tese yaparak ileriki tedavi şansı hasta için giderek azalmaktadır.halbuki,tedavi ile şans çok belirgin yükselmektedir.ama hangi tedavi?tese şansı için öngörümüz olması gerekmez mi?

27 SERTOLİ CELL ONLY PATOLOJİ

28 NORMAL SPERMATOGENEZ

29 TESE ÖNCESİ ÖNGÖRÜ:ŞANS VEYA RİSK ANALİZİ $ 1.testis hacmi,yapısı üretim yeri $ 2.doppler klasik ve haritalamalı doppler $ 3.pelvik usg arka sistem iletim yeri $ 4.fsh lh e2 $ 5.testosteron $ 6.hipofiz ve prolaktin/testosteron oranı $ 7.inhibin b $ 8.sperm öncü hücre analizi $ 9.tefna TESTİKÜLER İNCE İĞNE ASPİRASYONU $ 10.tahmin edilen hasar süresi $ 11.genetik yapı $ 12.aile öyküsü $ 13.tekrarlayan tese sayısı $ 14.mayotik ekspresyon ve mitotik ekspresyon yeteneği $ 15.patolojik hasar $ 16.laboratuvar ekip vs $ 17.EN DEĞERLİSİ ÇOKLU BÖLGE TESTİS HİSTOLOJİSİ $ 18.YENİ BİYO MARKER

30

31 DETAYLI SPERM ÖNCÜ HÜCRE ANALİZİ

32

33

34

35 Adı Soyadı : HASTA Y Yaş : 32 Eş İsmi : Yaş : 22 Telefon No : XX XX XX Alınış Metodu : Refleksojenik Ereksiyon + Psikojenik (V.S.S) Ereksiyon Cinsel Perhiz Süresi : 3 gün Laboratuvara Geliş Saati : 09:45 Ejakülatın Alındığı Saat : 09:55 MAKROSKOPİK İNCELEME REFERANS ARALIĞI Volüm : 1.9 /ml 1.5 ml Renk : Sarımtrak ph : Vizkozite : (+) (+) Likefaksiyon : 15 dakika 0-60 Aglütinasyon : Fruktoz : (+) Normal : Pozitif MİKROSKOPİK İNCELEME SEMEN ANALİZİ Spermatozoa Sayısı : ( - ) /ml > 15x10 6 Total Spermatozoa Sayısı : ( - ) > 39x İleri Hareketli : % ( - ) % 32 Yerinde Hareketli : % ( - ) İleri Hareketli + Yerinde Hareketli >%40 Hareketsiz : % ( - ) Toplam İleri Hareketli Sperm Sayısı : ( - ) Pellet : NEGATİF Retrograd Ejakülasyon : Vitalite : % >%58 canlı Hipoozmotik Şişme (HOS) Test : % >%58 canlı Yuvarlak Hücre Sayısı : /ml < 5x10 6 Lökosit Hücresi Oranı : % 81 Lökosit Hücresi Sayısı : /ml Peroksidaz pozitif hücre < 1x10 6 lökosit/ml İmmatür Germ Oranı : % 19 İmmatür Germ Sayısı : /ml Eritrosit : /ml PELLET & BOYAMA ( % 7 spermatid ( µm,10-12 µm,nadir 8-10 µm ve elonge spermatid {3-4[ St.I]}),% 93 spermatosit) Yorum : Direkt ve Pellet incelemesinde spermatozoa hücresine rastlanmadı. Not : Sayımlar; Makler kamara,neubauer hemositometresi ve Cell-Vu sayım seti ile kontrollü olarak yapılmıştır

36 Adı Soyadı : HASTA Y Yaş : 32 Eş İsmi : Yaş : 22 Telefon No : XX XX XX Alınış Metodu : Refleksojenik Ereksiyon + Psikojenik (V.S.S) Ereksiyon Cinsel Perhiz Süresi : 4 gün Laboratuvara Geliş Saati : 10:00 Ejakülatın Alındığı Saat : 10:10 MAKROSKOPİK İNCELEME REFERANS ARALIĞI Volüm : 2.6 /ml 1.5 ml Renk : Sarımtrak ph : Vizkozite : (+) (+) Likefaksiyon : 15 dakika 0-60 Aglütinasyon : Fruktoz : (+) Normal : Pozitif MİKROSKOPİK İNCELEME SEMEN ANALİZİ Spermatozoa Sayısı : ( - ) /ml > 15x10 6 Total Spermatozoa Sayısı : ( - ) > 39x İleri Hareketli : % ( - ) % 32 Yerinde Hareketli : % ( - ) İleri Hareketli + Yerinde Hareketli >%40 Hareketsiz : % ( - ) Toplam İleri Hareketli Sperm Sayısı : ( - ) Pellet : NEGATİF Retrograd Ejakülasyon : Vitalite : % >%58 canlı Hipoozmotik Şişme (HOS) Test : % >%58 canlı Yuvarlak Hücre Sayısı : /ml < 5x10 6 Lökosit Hücresi Oranı : % 79 Lökosit Hücresi Sayısı : /ml Peroksidaz pozitif hücre < 1x10 6 lökosit/ml İmmatür Germ Oranı : % 21 İmmatür Germ Sayısı : /ml Eritrosit : /ml PELLET & BOYAMA ( % 11 spermatid ( µm,10-12 µm,8-10 µm ve elonge spermatid {7-8[ St.I]}),% 89 spermatosit) Yorum : Direkt ve Pellet incelemesinde spermatozoa hücresine rastlanmadı. Not : Sayımlar; Makler kamara,neubauer hemositometresi ve Cell-Vu sayım seti ile kontrollü olarak yapılmıştır

37 SEMEN ANALİZİ Adı Soyadı : HASTA Y Yaş : 32 Eş İsmi : Yaş : 22 Telefon No : XX XX XX Alınış Metodu : Refleksojenik Ereksiyon + Psikojenik (V.S.S) Ereksiyon Cinsel Perhiz Süresi : 4 gün Laboratuvara Geliş Saati : 09:20 Ejakülatın Alındığı Saat : 09:35 REFERANS ARALIĞI Volüm : 2.8 /ml 1.5 ml Renk : Sarımtrak ph : Vizkozite : (+) (+) Likefaksiyon : 20 dakika 0-60 Aglütinasyon : YOK Fruktoz : (+) Normal : Pozitif Spermatozoa Sayısı : /ml > 15x10 6 Total Spermatozoa Sayısı : > 39x10 6 İleri Hareketli : % 15 % 32 Yerinde Hareketli : % 13 İleri Hareketli + Yerinde Hareketli >%40 Hareketsiz : % 72 Toplam İleri Hareketli Sperm Sayısı : Yuvarlak Hücre Sayısı : /ml < 5x10 6 Lökosit Hücresi Sayısı : /ml Peroksidaz pozitif hücre < 1x10 6 lökosit/ml İmmatür Germ Sayısı : /ml % 41 spermatid ( µm,10-12 µm,8-10 µm,5-8 Eritrosit : /ml µm), % 59 spermatosit ) Vitalite : % 61 >%58 canlı Hipoozmotik Şişme (HOS) Test : % >%58 canlı Pellet : Retrograd Ejakülasyon : Morfoloji(Kruger s.criteria) : Normal % 3 Anormal % 97 > %4 Baş : % 81 Boyun:% 39 Kuyruk : % 21 Stoplazmik Damlacık : % 8 MAKROSKOPİK İNCELEME MİKROSKOPİK İNCELEME Not : Sayımlar; Makler kamara,neubauer hemositometresi ve Cell-Vu sayım seti ile kontrollü olarak yapılmıştır

38 ELONGE HÜCRE $ MATÜRASYON ARRESTİNİN UZAMA EVRESİ $ GENETİK YAPI TAMAMLANMADIKÇA UZAYAN EVRELER TESPİT EDİLİR. $ SERTOLİ CELL ONLY EVRESİNDEN TEDAVİ BAŞLATILAN HASTALARIN ELONGE SERİSİ EVREYE GETİRİLMESİNDEKİ BAŞARI YÜZDE 90 DÜZEYLERİNDEDİR.

39

40 GONADOTROPİN TEDAVİSİ VE TAMAMLAYICI TIP AÇISINDAN VAKALAR: $ TESE OLMAYARAK GELENLER $ TESE 1 DEFA İLE GELENLER $ ÇOKLU TESE İLE GELENLER $ TESE OLSA DA HORMON YAPISI İYİ KORUNMUŞ İNHİBİN B İYİ OLAN OA(TIKANMA)TİPİ OLANLAR $ AGLÜTİNASYON VAKALARI $ OAT SENDROMU $ BASİT OLİGOSPERMİ VAKALARI $ AZF- A DELESYONU DIŞI ÇÖZÜM VAKALARI

41 YENİ ÇAĞIN HEDEFLERİ $ İYİ ÖNGÖRÜ YAPMAK $ İYİ TEDAVİ İYİ KONTROL $ DOĞRU ZAMANDA TESE $ SEMEN--SPERM ÖNCÜ HÜCRE DEĞERLENDİRMESİ $ SEMEN--SPERM ÖNCÜ HÜCRE KÜLTÜRLERİ $ TESE-DOKU HÜCRE DEĞERLENDİRMESİ $ TESE-DOKU HÜCRE KÜLTÜRÜ $ Mİ RNA EKSOZOM GEN TERAPİ DENEMELERİ

42 BAŞINDAN BERİ SPERM ÖNCÜ HÜCRE İZLEYEREK TEDAVİ ETTİK $ HİPO vakalarımızdan ilham aldık $ Çoklu TESE vakalarının çözümsüzlük yollarındaki sıkıntıları gözlemledik $ Tese olmadan gelen SERTOLİ ONLY CELL vakalarının çok kısa sürede çözümlendiğini gördük $ Sorun,kök hücre yokluğu değil idi.kök hücre aşamasındaki ilerlemenin gerilemesi sorunu olduğunu gözlemledik.daha 2013 de bu iş,sperm hücre kültürüne doğru gidecek diye öngördük.

43 BAŞINDAN BERİ SPERM ÖNCÜ HÜCRE İZLEYEREK TEDAVİ ETTİK $ Çok az sayıda sperm ile bile eşi hamile kalan vakalarımız oldu.gonadotropin tedavisinin regeneratif yönünü keşfettik.eski DNA hafızasının da mitozlandığını yeni ve düzgün serinin de mitozlandığını keşfettik. $ Elongelerden embriyolar çok kolay oluşturduk ancak bazı ürologları hala ikna edemedik. $ Daha kalite elonge hangisi ona çözüm getirdik. $ Dünya ROSI yani yuvarlak spermatidi yani bizim sistemimizden daha gerideki hücreyle tedaviyi başardı ancak biz halen bodoslama ve aceleme teseye devam ettik. $ SPERMSİZ SPONTAN GEBELİKLER GÖRDÜK!!!!!

44 TEDAVİ EDERKEN TÜMÖR RİSKİ MESELESİ $ RİSK ANALİZİNDE ALT GRUP FAKTÖRLER $ İNMEMİŞ TESTİS $ ÜRİNER HCG İLE RK HCG $ FİTOTERAPİ MASUM MU? $ MENOPOZLUYU NASIL TAKİP EDİYORUZ? $ ZAMANINDA GONADOTROPİK TEDAVİYE KARŞI ÇIKANLAR ŞİMDİ NİYE VERİYORLAR? $ KURAL HAPLOİD HÜCRE İSE,ÇIKMADIĞI HALDE NİYE YİNE TESE?

45 TÜM AZOSPERMİ HASTALARINA PGT NGS ŞART ANA SORUNLARIMIZDAN BİRİ : GENETİK TAMİR MESELESİ $ OAT vakalarında bile çoklu IVF uygulanması gerekmiş.bunu gözlemledik.sistemi sıfırladık.çin yaklaşımından ilham aldık. $ Bazı azo vakalarında epey sperm olduğu halde erken düşükler oldu.sebep bozuk haploid yapı.yani genetik. $ ÖZETLE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM GEREKLİ. $ SİSTEM HER AŞAMADA DİKKATİ GEREKTİRİYOR.

46 TEMENNİLERİM $ 1.Tese ilk ve tek çözüm olmamalı,tedavi öngörüsü,risk-yarar-zarar-başarı oranı öngörülmeli $ 2.psikolojik moral ve sabır desteği üzerinde yoğunlaşmalı $ 3.devlet desteği sağlanmalı $ 4.elde edilen embriyolarla ilgili daha uzun süre saklama şartları elde edilmeli $ 5.sperm öncü hücre taraması, kültür denemeleri ve eğitimleri yaygınlaşmalı $ 6.hasta eğitim ve bilgi paylaşımları düzenlenmeli $ 7.kalite standardı yüksek nutrasötikler tercih edilmeli. $ 8.azosperm başarı vakaları belgelenmeli ve paylaşılmalı

47 DİĞER PAYLAŞIMLAR VE BAŞARI ÖYKÜLERİ İÇİN SABRINIZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYOR VE HAYIRLI BAŞARILAR DİLİYORUM

Yardımcı Üreme Tekniklerinde Sperm Elde Etme Yöntemleri. Prof. Dr. Bülent Alıcı İ.Ü. CTF Üroloji Anabilim Dalı

Yardımcı Üreme Tekniklerinde Sperm Elde Etme Yöntemleri. Prof. Dr. Bülent Alıcı İ.Ü. CTF Üroloji Anabilim Dalı Yardımcı Üreme Tekniklerinde Sperm Elde Etme Yöntemleri Prof. Dr. Bülent Alıcı İ.Ü. CTF Üroloji Anabilim Dalı Azoospermi Obstrüktif Normal spermatogenez Non-Obstrüktif Ciddi spermatogenez defekti Sharif

Detaylı

Dr. MANSUR DAĞGÜLLİ Üroloji ABD

Dr. MANSUR DAĞGÜLLİ Üroloji ABD Dr. MANSUR DAĞGÜLLİ Üroloji ABD Tanım İnfertilite, cinsel yönden aktif ve kontrasepsiyon uygulamayan bir çiftin bir yıl içerisinde gebelik elde edememesi durumudur (WHO). Epidemiyoloji Çiftlerin yaklaşık

Detaylı

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır.

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ Önei Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. Saygılarıa... Uğur AYDOĞAN - Gazi Üniversitesi ugur@hipogonadizm.org ugur.aydogan@gazi.edu.tr

Detaylı

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç İNFERTİLİTE NEDENLERİ İlknur M. Gönenç ERKEK İNFERTİLİTE NEDENLERİ Endokrin Bozukluklar Hipotalamik disfonksiyon (Kallmann) Hipoffizer yetmezlik ( tm., rad, cerrahi ) Hiperprolaktinemi, Adrenal hiperplazi

Detaylı

İNFERTİLİTEDE ERKEK FAKTÖRÜ

İNFERTİLİTEDE ERKEK FAKTÖRÜ İNFERTİLİTEDE ERKEK FAKTÖRÜ Dr. Tahsin TURUNÇ Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği 21 Şubat 2015 Tanım 1 yıl korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi

Detaylı

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir?

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi, al nan meni örne inde hiçbir sperm hücresinin bulunmamas d r. Azospermi sorunu iki ba l kta incelenmektedir; T kan kl a ba l olan ve

Detaylı

IVF/ICSI uygulamalarında sperm elde etme teknikleri. Kaan Ozdedeli MD,FEBU TÜTF Üroloji AD

IVF/ICSI uygulamalarında sperm elde etme teknikleri. Kaan Ozdedeli MD,FEBU TÜTF Üroloji AD IVF/ICSI uygulamalarında sperm elde etme teknikleri Kaan Ozdedeli MD,FEBU TÜTF Üroloji AD Pellet (-) Azoospermi Düzeltilebilir patoloji (+) Patoloji (-) Varikoselin cerrahi tedavisi Hormonal bozukluğun

Detaylı

Erkek infertilitesinde tedavi prensipleri. Doç.Dr.Cem ÇELİK Bahçeci Sağlık Grubu

Erkek infertilitesinde tedavi prensipleri. Doç.Dr.Cem ÇELİK Bahçeci Sağlık Grubu Erkek infertilitesinde tedavi prensipleri Doç.Dr.Cem ÇELİK Bahçeci Sağlık Grubu ÜCD Ege Şubesi - Ege Üroloji Derneği 20.02.2014 3 % 30-40 Anamnez N Fizik muayene N Endokrin testler N SEMEN ANALİZİ SAYI

Detaylı

SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR

SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı Sperm Kaynakları

Detaylı

İNFERTİL ERKEĞE YAKLAŞIM

İNFERTİL ERKEĞE YAKLAŞIM İNFERTİL ERKEĞE YAKLAŞIM Dr. Tahsin TURUNÇ Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği 13 Haziran 2015, Defne /HATAY Sunu Hedefleri Tedavi Tanı yöntemleri Etiyoloji Tanım 1

Detaylı

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, ginsenoside rg3 ve metilprotodioksin in sperm üretim defektlerinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon

Detaylı

NONOBSTRÜKTİF AZOSPERMİK ERKEKLERDE TESE ÖNCESİ VARİKOSEL OPERASYONU YAPILMALI

NONOBSTRÜKTİF AZOSPERMİK ERKEKLERDE TESE ÖNCESİ VARİKOSEL OPERASYONU YAPILMALI NONOBSTRÜKTİF AZOSPERMİK ERKEKLERDE TESE ÖNCESİ VARİKOSEL OPERASYONU YAPILMALI Dr. Tahsin TURUNÇ Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği 5 Kasım 2016,

Detaylı

ĠNFERTĠLĠTE TANI YÖNTEMLERĠ. İlknur M. Gönenç

ĠNFERTĠLĠTE TANI YÖNTEMLERĠ. İlknur M. Gönenç ĠNFERTĠLĠTE TANI YÖNTEMLERĠ İlknur M. Gönenç ANAMNEZ Çiftlerin her ikisine yönelik; sosyo demografik özellikler evlilik ve infertilite süreci sorgulanır. Psikoseksüel faktörler Fekontabiliteyi azaltan

Detaylı

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU Sayfa No 1 / 6 Adı Soyadı: Tarih:.. Baba Adı: Dosya No:.. Yaşı: Telefon:.. Evli/Bekar: Eşinin Adı:.. Eşinin Yaşı:. Korunma Yöntemi:.. Korunma Süresi:. İnfertilite Süresi:. Primer: Sekonder:. Şimdiki Eşinden

Detaylı

Radyoterapi-Infertilite. Dr. Ferah Yıldız HÜTF Radyasyon Onkolojisi AD

Radyoterapi-Infertilite. Dr. Ferah Yıldız HÜTF Radyasyon Onkolojisi AD Radyoterapi-Infertilite Dr. Ferah Yıldız HÜTF Radyasyon Onkolojisi AD 2010 yılında her 250 erişkinden biri kanserden kurtulmuş bireylerden oluşacak Blatt ve ark, 1999 TEDAVİYE BAĞLI YAN ETKİLER!!!!! Infertilite

Detaylı

Androloji ve Embriyoloji Laboratuar Uygulamaları S.EGE 2013

Androloji ve Embriyoloji Laboratuar Uygulamaları S.EGE 2013 Androloji ve Embriyoloji Laboratuar Uygulamaları S.EGE 2013 1970 1978 Patrick Steptoe ve Robert Edwards İlk IVF bebeği Louise Brown doğdu. 1992 ICSI bebeği doğdu. Embriyo dondurma, IVM, In vitro maturasyon

Detaylı

WHO-2010 Kriterlerine Göre Semen Parametreleri Neler Değişti?

WHO-2010 Kriterlerine Göre Semen Parametreleri Neler Değişti? WHO-2010 Kriterlerine Göre Semen Parametreleri Neler Değişti? Gülşen Aktan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı Dünya Sağlık Örgütü El Kitabı The WHO

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

TESE ÖNCESĠ HORMONAL TEDAVĠNĠN YERĠ VE ENDĠKASYONLARI. Doç. Dr. Barış ALTAY Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, ĠZMĠR

TESE ÖNCESĠ HORMONAL TEDAVĠNĠN YERĠ VE ENDĠKASYONLARI. Doç. Dr. Barış ALTAY Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, ĠZMĠR TESE ÖNCESĠ HORMONAL TEDAVĠNĠN YERĠ VE ENDĠKASYONLARI Doç. Dr. Barış ALTAY Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, ĠZMĠR Giriş Erkeğe ait infertiliteye yol açan faktörler %50 oranında bildirilmektedir.

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir

Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Doksorubisin uygulanan PARP-1 geni silinmiş farelerde FOXO transkripsiyon faktörlerinin ekspresyonları spermatogenez sürecinde değişiklik gösterir Çiler Çelik-Özenci*, Nilay Kuşcu*, Nayçe Bektaş*, Ece

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

ERKEK FAKTÖRÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ

ERKEK FAKTÖRÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ ERKEK FAKTÖRÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Tahsin TURUNÇ Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği 19 Şubat 2017, Adana Etiyolojik Faktörler Konjenital Faktörler

Detaylı

Androjenler ve Anabolik Steroidler

Androjenler ve Anabolik Steroidler Androjenler ve Anabolik Steroidler Sentezleri Androjenler kolesterolden sentezlenirler. Testosteron, testisin interstisyel (leydig ) hücrelerinde, 5-Pregnonolon dan sentezlenir. Testosteron salındıktan

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN Fertilizasyonda 46 kromozom Her bir kromozom çift kromadit-(92) Hücre bölündükten sonra her hücre de 46 kromozom bulunur Mitoz bölünme G1

Detaylı

Seminifer kanalın en alt sırasında yerleşmiş ve aralarında mitoz bölünmeler geçirerek devamlı çoğalan hücreler spermatogonyum lardır.

Seminifer kanalın en alt sırasında yerleşmiş ve aralarında mitoz bölünmeler geçirerek devamlı çoğalan hücreler spermatogonyum lardır. SPERMATOGENEZİS Olgun erkek eşey hücresinin meydana gelişidir, (spermatogonyum, primer spermatosit, sekonder spermatosit, spermatid, sperm hücrelerinden ibarettir) Goniyogenezis, spermatositogenezis ve

Detaylı

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR MENAPOZ DÖNEMİ VE HORMONLAR DR.ALEV ÖKTEM Menapozun Nedeni Overlerdeki oositlerin üreme yaşlanması sırasında ovülasyon ve atrezi nedeniyle tükenmesidir Kronolojik yaş üreme yaşlanmasının tespiti için çok

Detaylı

En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test

En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test En Etkili Kemoterapi İlacı Seçimine Yardımcı Olan Moleküler Genetik Test Yeni Nesil DNA Dizileme (NGS), İmmünHistoKimya (IHC) ile Hastanızın Kanser Tipinin ve Kemoterapi İlacının Belirlenmesi Kanser Tanı

Detaylı

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için

Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Tüp Bebek Merkezi her şey bebek için Yeni bir hayata dair minik bir ses, kocaman bir umut. Medicana International İstanbul Hastanesi Tüp Bebek Merkezi deneyimli uzman kadrosu ve son teknoloji ürünü tıbbi

Detaylı

AZOSPERMİK ERKEKTE GENETİK TESTLERDE YENİLİKLER. Dr. TALAT YURDAKUL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ A.B.D.

AZOSPERMİK ERKEKTE GENETİK TESTLERDE YENİLİKLER. Dr. TALAT YURDAKUL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ A.B.D. AZOSPERMİK ERKEKTE GENETİK TESTLERDE YENİLİKLER Dr. TALAT YURDAKUL SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ A.B.D. 21.11.2009 (%) Kromozom Anomalileri Sex kromozom Otozomal kromozom İnfertil Erkek N:9766

Detaylı

EREKTİL DİSFONKSİYONDA ENDOKRİN SEBEPLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI*

EREKTİL DİSFONKSİYONDA ENDOKRİN SEBEPLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI* EREKTİL DİSFONKSİYONDA ENDOKRİN SEBEPLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI* Bülent ALICI, Haluk AKPINAR, Kürşat Koray KANTAY, Hamdi ÖZKARA, Emre AKKUŞ, Halim HATTAT Background. Little is known about the natural history

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2.

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2. Şekil 1. 1) Yukarıdaki üreme süreci aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilir: a) hermafroditlik b) oogami c) sporlanma d) patenogenez e) izogami 2) Aşağıdakilerden hangisi eşeysiz üreme özelliği değildir?

Detaylı

Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D

Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D Arena resmi koyalım Sunu Planı Varikosel tanımı ve pato-fizolojisi Varikosel testisi etkiler mi? Varikosel

Detaylı

Dr. Ezgi Öztaş. İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı

Dr. Ezgi Öztaş. İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı STREPTOZOTOSİN İLE DİYABET OLUŞTURULAN SIÇANLARDA GLİKLAZİD VE ATORVASTATİN KOMBİNASYON TEDAVİSİNİN ERKEK ÜREME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Dr. Ezgi Öztaş İstanbul Üniversitesi, Eczacılık

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 10. Sınıf 1) Hücre döngüsünün interfaz evresini yeni tamamlamış bir hücre ile bu hücrenin döngü sonunda oluşturduğu yeni hücrelerde; I. DNA miktarı II. Gen Sayısı III. Gen

Detaylı

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reprodük>f Endokrinoloji ve İnfer>lite

Detaylı

ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların

Detaylı

ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ İNFERTİL ERKEKLERDE Y KROMOZOMU (AZF genleri) MİKRODELESYONLARININ SAPTANMASI

ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ İNFERTİL ERKEKLERDE Y KROMOZOMU (AZF genleri) MİKRODELESYONLARININ SAPTANMASI T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ İNFERTİL ERKEKLERDE Y KROMOZOMU (AZF genleri) MİKRODELESYONLARININ SAPTANMASI Bil. Uzm. Safiye TAĞA DOKTORA

Detaylı

SEMEN ANALİZİ. Klinik Laboratuvar Testleri

SEMEN ANALİZİ. Klinik Laboratuvar Testleri Klinik Laboratuvar Testleri SEMEN ANALİZİ Diğer adları: Sperm analizi, spermiyogram. Kullanım amacı: Erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde birinci kademe testi olarak kullanılır. İnfertilite için

Detaylı

her hakki saklidir onderyaman.com

her hakki saklidir onderyaman.com SPERM ELDE ETME YÖNTEMLERİ ve YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ İnfertil erkeklerde çeşitli hastalık durumlarında normal yolla dışarı sperm (spermatozoa) gelemediği zaman, yardımlı üreme yöntemlerinde kullanılmak

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir.

1-Mevcut var olan evliliğinden çocuk sahibi olmaması gerekmemektedir. TÜP BEBEK İLAÇLARIN ÖDENME KOŞULLARI İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) OVÜLASYON İNDÜKSİYONU (OI) İNTRAUTERİN İNSEMİNASYON (IUI) İNVİTRO FERTİLİZASYON (İVF) 3 basamak sağlık kuruluşlarında üroloji uzman hekimi

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ ve EMBRİYOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL HÜCRE ve DOKULARIN YAPI ve FONKSİYONLARI

Detaylı

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA 08.30-09.00 AÇILIŞ 2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA GASTROİNTESTİNAL KANSERLERDE TARTIŞMALI KONULARA

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın Farklı germ hücrelerinin orijini arasında fark var mı? Gonadlar ne zaman farklılaşmaya başlar? XX/XY karyotipi cinsiyeti doğru olarak belirlemeye

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

ANTİMÜLLERİAN HORMON (AMH)

ANTİMÜLLERİAN HORMON (AMH) ANTİMÜLLERİAN HORMON (AMH) Menopoz durumunun değerlendirilmesi İnfertilite açısından over rezervinin değerlendirilmesi Yardımcı üreme teknikleri / IVF uygulamalarında over cevabının değerlendirilmesi Prematür

Detaylı

Persistan ALT Yüksekliği ile Seyreden Kronik Hepatit B (KHB) Hastalarında Karaciğer Hasarının Öngörülmesinde HBV DNA Seviyesi Ne Kadar Önemli?

Persistan ALT Yüksekliği ile Seyreden Kronik Hepatit B (KHB) Hastalarında Karaciğer Hasarının Öngörülmesinde HBV DNA Seviyesi Ne Kadar Önemli? Persistan ALT Yüksekliği ile Seyreden Kronik Hepatit B (KHB) Hastalarında Karaciğer Hasarının Öngörülmesinde HBV DNA Seviyesi Ne Kadar Önemli? Dr.Ercan YENİLMEZ GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Enfeksiyon

Detaylı

Çeviri:Op.Dr.Ayşegül Öksüzoğlu

Çeviri:Op.Dr.Ayşegül Öksüzoğlu Çeviri:Op.Dr.Ayşegül Öksüzoğlu BAŞLIK: Çok Merkezli Kohort Çalışması: Subfertil Erkeklerde Vücut Kitle İndeksi Artışının Semen ve Üreme Hormonları Üzerindeki Etkisi ORJİNAL BAŞLIK: Influence of increasing

Detaylı

Değerlendirme. Seksüel Anamnez Detaylı bir medikal ve psikolojik anamnez Partnerle görüşme Medikal anamnez Seksüel anamnez

Değerlendirme. Seksüel Anamnez Detaylı bir medikal ve psikolojik anamnez Partnerle görüşme Medikal anamnez Seksüel anamnez Dr. MANSUR DAĞGÜLLİ Epidemiyoloji Memnun edici seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak ve devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik Hem etkilenen kişiler hem de onların partner ve ailelerinin

Detaylı

İnfertil Dişiler. Çiftleşme zorlukları. Deneyimsiz erkek. Normal çiftleşmeden sonra başarısız gebelik. Seyrek östrus. Deneyimsiz dişi.

İnfertil Dişiler. Çiftleşme zorlukları. Deneyimsiz erkek. Normal çiftleşmeden sonra başarısız gebelik. Seyrek östrus. Deneyimsiz dişi. İnfertil Dişiler Çiftleşme zorlukları Deneyimsiz erkek Deneyimsiz dişi Erkekte fizyolojik problemler Dişide Dişinin hazır olmaması Vulval stenosis Vestibuler konstrüksiyon Vaginal Vaginal hiperplazi ya

Detaylı

JİNEKOLOG AÇISINDAN ERKEK İNFERTİLİTESİ DOÇ. DR. HARUN TOY N.E.Ü. MERAM TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD

JİNEKOLOG AÇISINDAN ERKEK İNFERTİLİTESİ DOÇ. DR. HARUN TOY N.E.Ü. MERAM TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD JİNEKOLOG AÇISINDAN ERKEK İNFERTİLİTESİ DOÇ. DR. HARUN TOY N.E.Ü. MERAM TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD Verilere göre her 7 çiftten 1 tanesinde sterilite ya da infertilite görülür. İnfertil

Detaylı

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ

PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ PREİMPLANTASYON GENETİK TANIDA KULLANILAN YÖNTEMLER ve ÖNEMİ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜRKAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı PGT NEDİR? Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen

Detaylı

BROMOCRİPTİN'iN YERİ. Ürolog Op. Dr. Nejat CAMBAZOGLU (*)

BROMOCRİPTİN'iN YERİ. Ürolog Op. Dr. Nejat CAMBAZOGLU (*) ERKEK STERiLITESİ VE EMPOTANSINDA BROMOCRİPTİN'iN YERİ Ürolog Op. Dr. Nejat CAMBAZOGLU (*) Her gün çok sayıda aile çocuk sahibi olamamanın verdiği üzüntü ve psi.. - - - - - kolojik bozukluk içinde klinik

Detaylı

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Sperm Değerlendirmesi Sperm Analysis Deniz Aka Satar 1, Servet Gençdal 2 1 Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Androloji Laboratuvarı,

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir?

Sperm Bozuklukları Sperm Testi: Sperm testi nasıl yapılır, gerekli koşullar nelerdir? Sperm Bozuklukları Sperm Bozuklukları Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında neden erkeğe bağlı olabilir. Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı araştırmalar doğrultusunda dünya genelinde erkeklerde

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ OVUM VE SPERM Bireysel genetik özellikler her vücut hücresinde vardır Genetik özelliklerin nesilden nesile geçişi ovum ve spermium tarafından olur. Oogonia ve spermatogonia

Detaylı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı 10.Sınıf Biyoloji 4 Üreme ve Gelişme cevap anahtarı 4 EŞEYLİ ÜREME. **Eşeyli üreme: Erkek ve dişi gametlerin birleşerek, yeni bir canlı meydana getirmesine eşeyli üreme denir. (1) bölünme ve (2) esasına

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM

EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM EVRE I SEMİNOM DIŞI TÜMÖRLERE YAKLAŞIM Dr. Ahmet BİLİCİ İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji B.D. 16.12.2018 Giriş Testis tümörlerinin %30 unu oluşturur %70 i erken evre olarak tanı

Detaylı

Yazar Ad 41 Prof. Dr. Haluk ÖZEN Cinsel hayat çocuk yaştan itibaren hayatımızın önemli bir kesimini oluşturur. Yaşlılık döneminde cinsellik ayrı bir özellik taşır. Yaşlı erkek kimdir, hangi yaş yaşlanma

Detaylı

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR BİYOKİMYA LABORATUVARI Laboratuvarın çoğunlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının kimyasal bileşiminin belirlendiği bölümdür. Testlerin çoğunluğu,

Detaylı

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ Klinik ve patolojik özellikler Neslihan KURTULMUŞ,, Mete DÜREN, D Serdar GİRAY, G Ümit İNCE, Önder PEKER, Özlem AYDIN, M.Cengiz

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 4) Partenogenez Döllenmemiş yumurtadan mitoz bölünmeler ile canlı gelişimine PARTENOGENEZ denir. Arı, karınca, su piresi ve bazı kertenkele gibi canlılarda görülür.

Detaylı

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Üreme Tıbbı Derneği ve TJOD Ankara Şubesi Ortak Eğitim Toplantısı HER YÖNÜYLE PCOS 24 Şubat 2013 Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Ergenlik problemleri Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Ergenlik İnsan gelişiminde seksüel olgunlaşmanın ve büyümenin tamamlandığı sonunda üreme kapasitesinin elde

Detaylı

4. S I N I F - 1. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik)

4. S I N I F - 1. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik) Ü R O G E N İ T A L S İ S T E M H A S T A L I K L A R I - D O Ğ U M B İ L G İ S İ ( 1 0 K A S I M 2 0 1 4 1 6 O C A K 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof.

Detaylı

ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR

ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Tüp Bebek Ünitesi Direktörü Manisa

Detaylı

Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı, Elazığ TÜRKİYE. Geliş Tarihi: 17.05.2004 Kabul Tarihi: 03.01.

Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı, Elazığ TÜRKİYE. Geliş Tarihi: 17.05.2004 Kabul Tarihi: 03.01. F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2005, 19(1), 29-36 AKKARAMAN KOÇLARIN SERUM TESTOSTERON DÜZEYLERİNDE VE SPERMATOGENESİSİNDEKİ MEVSİME BAĞLI DEĞİŞİKLİKLERİN ARAŞTIRILMASI. II. SEMİNİFER TUBUL ÇAPLARI VE SPERMATOGENESİSDEKİ

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire İnsanların, nesillerini devam ettirebilmeleri için, kadın ve erkek cinsine ihtiyaç vardır. İnsanların üreme sistemi, ergenlik dönemiyle

Detaylı

Kök Hücre ve Erkek Genital Sisteminde Kök Hücrenin Kaynakları

Kök Hücre ve Erkek Genital Sisteminde Kök Hücrenin Kaynakları Kök Hücre ve Erkek Genital Sisteminde Kök Hücrenin Kaynakları Doç. Dr. Gülperi Öktem Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD. Designed by TheTemplateMart.com Kök Hücre Embriyogenezis

Detaylı

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024

YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA /YAŞLANMA ÇEŞİTLERİ VE TEORİLERİ BEYZA KESKINKARDEŞLER 0341110024 YAŞLANMA Hücre yapısını ve organelleri oluşturan moleküler yapılarından başlayıp hücre organelleri,hücre,doku,organ ve organ sistemlerine

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Onkolojide Sık Kullanılan Terimler Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Kanser Hücrelerin aşırı kontrolsüz üretiminin, bu üretime uygun hücre kaybıyla dengelenemediği, giderek artan hücre kütlelerinin birikimi..

Detaylı

EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU

EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU ERKEK ÜREME SİSTEMİ EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU ERKEK ÜREME SİSTEMİ Başlıca dört ana yapıdan oluşur; Testisler Genital kanallar Yardımcı bezler Penis TESTİSLER Testisler, hormon ve eşey

Detaylı

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Klinik gözlemlerle, endokrin bezleri içeren neoplastik sendromlar tanımlanmıştır. Paratiroid, hipofiz, adrenal,tiroid ve

Detaylı

Kombine İntrakavernozal Enjeksiyon ve Görsel Uyarı Testleri nin Erektil Disfonksiyon Tanısında Rolü

Kombine İntrakavernozal Enjeksiyon ve Görsel Uyarı Testleri nin Erektil Disfonksiyon Tanısında Rolü Kombine İntrakavernozal Enjeksiyon ve Görsel Uyarı Testleri nin Erektil Disfonksiyon Tanısında Rolü Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Murat TUNCER Sunu planı: ED tanım, prevalans

Detaylı

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ

MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ MEME KANSERİ KÖK HÜCRELERİNİN GEN EKSPRESYON PROFİLİ Sait Murat Doğan, A. Pınar Erçetin, Zekiye Altun, Duygu Dursun, Safiye Aktaş Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, İzmir Slayt 1 / 14 Meme Kanseri

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS) www.anatoliatupbebek.com.tr www.anatoliaivf.com CERTIFIED EN I SO 9001 Certificate No. 20100173002732 Kurumumuzun, ISO-9001/2015 uluslararası hizmet kalite standardı belgesi

Detaylı

YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU

YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI DÖNEM II / DERS KURULU IV ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU 04 Şubat 2019 25 Mart 2019 IV. DERS KURULU: ÜROGENİTAL SİSTEM Süre: 3 hafta

Detaylı

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI Klinik laboratuvarlarda test çalışmalarından elde edilen sonuçlar genelde bir referans aralık verisi ile birlikte değerlendirilmektedir.

Detaylı

Olgu Sunuları. Prof.Dr.Yaşar Özgök GATA Üroloji AD: Öğ.. Üyesi ANKARA

Olgu Sunuları. Prof.Dr.Yaşar Özgök GATA Üroloji AD: Öğ.. Üyesi ANKARA Olgu Sunuları Prof.Dr.Yaşar Özgök GATA Üroloji AD: Öğ.. Üyesi ANKARA FM - Normal görünümlü erkek - Testisler normal hacim ve kıvamda - Vasdeferensler bilateral palpabl - DRM de anormal bulgu saptanmadı

Detaylı

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması;

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; AMENORE Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; Genç kızlarda menstruasyon 9 ila 18 yaş arasında başlar. 12 yaş averaj yaşıdır ve birçoğu bu yaşta başlar. Adetin olmamasına

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANA BİLİM DALI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANA BİLİM DALI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANA BİLİM DALI TESTİS DOKUSUNDAKİ CAJAL BENZERİ HÜCRELERİN SPERM MATÜRASYON EVRELERİNE OLASI ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ UZMANLIK TEZİ DR. ERAY HASIRCI ANKARA,

Detaylı

BOY KISALIĞI GECİKMİŞ PUBERTE HİPOGONADİZM

BOY KISALIĞI GECİKMİŞ PUBERTE HİPOGONADİZM BOY KISALIĞI 1 GECİKMİŞ PUBERTE HİPOGONADİZM BOY KISALIĞI Multi-transfüzyon alan talasemi majör (TM) hastalarında aşırı demir yüklemesi, anemi ve kronik karaciğer hastalığından kaynaklanan ve uzmanlar

Detaylı

4. S I N I F - 2. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik)

4. S I N I F - 2. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik) Ü R O G E N İ T A L S İ S T E M H A S T A L I K L A R I - D O Ğ U M B İ L G İ S İ ( 0 2 Ş U B A T 2 0 1 5 1 0 N İ S A N 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enr İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof.

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK BOTANİK

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK BOTANİK PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Yard. Doç. Dr. Dudu ÖZKUM, dozkum@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K EFB 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFB 601 Farmasötik Botanik Seminerleri Z 0

Detaylı

OLGULARLA KOH PROTOKOL SEÇİMİ. Prof.Dr.Ahmet Zeki IŞIK İzmir Üniversitesi ÜYTE Merkezi

OLGULARLA KOH PROTOKOL SEÇİMİ. Prof.Dr.Ahmet Zeki IŞIK İzmir Üniversitesi ÜYTE Merkezi OLGULARLA KOH PROTOKOL SEÇİMİ Prof.Dr.Ahmet Zeki IŞIK İzmir Üniversitesi ÜYTE Merkezi Ç.B. -1- YAŞ: 24 BMI: 18.5 3 YILLIK EVLİ 3 YILLIK PRİMER İNFERTİL MENS: DÜZENLİ EK SİSTEMİK HASTALIK YOK SİGARA: 3-4

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

Erkek İnfertilitesinin Sitogenetiği

Erkek İnfertilitesinin Sitogenetiği ARŞİV 2011; 20: 230 Erkek İnfertilitesinin Sitogenetiği Yük.Lis.Öğr. Lütfiye ÖZPAK* Doç.Dr. Ayfer PAZARBAŞI* 1. GİRİŞ İnfertilite; çiftlerin düzenli, korunmasız cinsel yaşamına rağmen bir yıl süresince

Detaylı

Erkek İnfertilitesinde Değerlendirme

Erkek İnfertilitesinde Değerlendirme Erkek İnfertilitesinde Değerlendirme Prof. Dr. Barış ALTAY Üroloji Anabilim Dalı FEBU (Fellow of the European Board of Urology) FECSM (Fellow of the European Board of Sexual Medicine) DEĞERLENDİRME Anamnez

Detaylı

İnfertilite; Kısırlık; Erkeklerde Kısırlık;

İnfertilite; Kısırlık; Erkeklerde Kısırlık; ERKEKLERDE KISIRLIK İnfertilite; Kısırlık; Erkeklerde Kısırlık; Kısırlık ne demektir? Kısırlık bir yıllık bir denemeyi takiben çocuk sahibi olamamaktır. Kısırlık şikayetlerinin üçte biri erkeklerden kaynaklanır.

Detaylı

Santral Sinir Sistemi Rabdoid Teratoid Tümörü Radyoterapisi. Dr. Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Nisan 2013

Santral Sinir Sistemi Rabdoid Teratoid Tümörü Radyoterapisi. Dr. Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Nisan 2013 Santral Sinir Sistemi Rabdoid Teratoid Tümörü Radyoterapisi Dr. Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Nisan 2013 RT nin yeri varmı? RT endike ise doz ve volüm? Hangi teknik? Kurtarma tedavisinde RT?

Detaylı

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Bilimsel Program - 20 Mart 2014, Perşembe UĞUR DERMAN SALONU SEÇİLMİŞ VAKA SUNUMLARI - Peritoneal Kanserlerde HIPEC in Yeri HIPEC Nasıl Yapılır? Kolon Kanseri Mezotelyoma KONFERANS - Onkolojide Nereden

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÜNİTE1: BİTKİ BİYOLOJİSİ (6 saat) GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı