Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış"

Transkript

1 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış Amerika Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Servisi'nin Pamuk ve Tütün Programı'na göre spot pamuk fiyatları geçtiğimiz haftadan 129 puan daha düşüktü.belirlenen 7 pazarda temel kalitede pamuk (renk 41, çepel4, elyaf 34, mikroner ve 43-49, mukavemet , uniformite ) için fiyatlar 30 Haziran 2015 Perşembe günü ile biten hafta kilo başına ortalama sent oldu. Geçen hafta ortalama sentten düştü, geçtiğimiz yıl aynı dönem ise fiyatlar sent olmuştu. Günlük ortalama fiyatlar 24 Temmuz Cuma günü görülen sent rakamı ile 30 Temmuz Perşembe günü görülen sent rakamı arasında değişti. Günlük Spot Fiyatlandırmaları raporunda 30 Temmuz ile biten hafta için spot işlemlerinin toplamda 2,718 balya olduğu kaydedildi. Bu rakam geçtiğimiz hafta için 12,875 balya olmuştu ve bir yıl önce aynı hafta 3,501spotişlemi kaydedilmişti. Sezonun toplam spot işlemleri bir yıl önce aynı hafta görülen 1,309,068 balyaya karşılık bu sezon 2,106,347 balya oldu. Kıtalar Arası Borsa Ocak kapanış fiyatları geçen haftanın sent rakamına karşılık haftayı sent ile kapattı. Bölgelerde Durum Güneydoğu Piyasası Spot pamuk işlemleri aktif değildi. Arz ve üretici teklifleri azdı. Talep ise ılımlı oldu. Yurt içi ortalama spot fiyatları düşüktü. Emtia Kredi Kooperatifi faiz eşitlik değerleri etkisizdi. Alabama, Florida ve Georgia da hafta boyunca çoğunlukla güneşli hava şartları gözlemlendi. Gündüz saatlerinde sıcaklıklar derece arasında değişti. Hafta sonunda bölge bölge görülen aralıklı yağışlar, Alabama ve çevresine yarım inçten iki buçuk inçe kadar yağış getirdi. Güney Georgia ve Florida da ise rakamlar bundan biraz daha düşüktü. Zaman zaman görülen nemden mahsuller de faydalandı ve istenmeyen bitkierin aşırı büyümesini kontrol altına almak için bitki geliştirme regülatörleri uygulandı. Üreticiler çiçeklenmenin zirveye ulaştığı ilk ekilen alanlara yaprak gübresi uyguladı. Böcek baskısı ortalama derecedeydi; üreticiler tarlalardaki süneleri gözlemledi ve gereken yerlerde bu böceklerden arındırma işlemi uyguladılar. Mahsulün durumu genellikle iyiydi. Hafta sonuna girerken yaygın gök gürültülü yağışlar Carolina kıyılarına bazen ılımlı bazende aşırı yağışlar getirdi. Toplam yağış düşüşünün yarım inçten üç inçe kadar olduğu ölçüldü. Sağanak yağışlar, kuraklığın çoğaldığı ve mahsulleri etkilediği iç kesimlere az da olsa ferahlık getirdi. Güney Carolina da yaprak biti mantarları görünmeye başladı ve bu zararlı böcek

2 istilasını azalttı. Kuzey Carolina da ise lygus böcekleryle savaşmak için yapılacak arıtmalar yolda. Virginia sıcak, kuru ve rutubetli hava koşullarına maruz kaldı ve üreticiler mahsulün güçlenmesi için yakın zamanda yağışların gelmesini bekliyor. Carolina da mahsullerin durumu iyiye yakın ve Virginia da oldukça iyiydi. Güney Piyasası Kuzey Delta Spot pamuk işlemleri aktif değildi. Arz ve üretici teklifleri azdı. Talebin de yine az olduğu görüldü. Ortalama bölgesel spot fiyatlar düşüktü. Emtia Kredi Kooperatifi faiz eşitlik değerleri etkisizdi. İleriki tarihler için sözleşme kaydedilmedi. Sıcak ve kuru hava koşulları görülmeye devam etti. Üreticiler full kapasite ile sulama yapmayı sürdürdü. Mahsul gelişim gösterdi fakat sulanmayan alanlarda pamuk kozalarının olgunlaşması için yeterli nemi sağlamak amacıyla yağışa ihtiyaç var. Bazı üreticiler mikroner kalitesinin sıcaklıktan olumsuz etkilenmesinden endişe duyuyor. Zararlı bitkilerin kontrol altında tutulması için üreticiler bitki geliştirme regülatörleri uyguladı. Bitki biti ve süne istilasından kaynaklanan böcek baskısı devam ediyor. Bazı üreticiler bunlar için birden fazla uygulama yaptı. Ulusal Tarımsal İstatistik Servisi ne göre Arkansas ve Tennessee de koza açımı beş yıllık ortalamanın üstünde ya da bu ortalamaya yakındı fakat Missouri de oldukça altındaydı. Mahsulün çoğunluğu iyi durumdaydı. Güney Delta Spot pamuk işlemleri aktif değildi.arz ve üretici teklifleri azdı. Talep de düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatların da yine düşük olduğu görüldü. Emtia Kredi Kooperatifi faiz eşitlik değerleri etkisizdi. İlerisi için herhangi bir sözleşme kaydedilmedi. Sıcak ve kuru hava şartları hakimdi. Sıcaklıklar derece arasında değişti. Hiç yağış kaydedilmdi. Pamuk kozalarının büyümesini engelleyen sıcağın baskısını önlemek için üreticiler mümkün olan her yerde sulama yaptı. Mahsul iyi bir gelişme gösterdi fakat aşırı sıcak ve nem eksikliğinin etkileri görülmeye başlandı. Zararlı bitkilerin kontrol altında tutulması için üreticiler bitki geliştirme regülatörleri uyguladı. Bitki biti ve süne istilasından kaynaklanan böcek baskısı devam ediyor. Üreticiler mahsulleri istiladan korumak için kimyasal uyguladı. Ulusal Tarımsal İstatistik Servisi'ne göre Louisiana ve Mississippi de kozalanma beş yıllık ortalamanın biraz altındaydı. Mahsuller çoğunlukla iyi durumdaydı.

3 Güneybatı Piyasası Doğu Teksas Oklahoma Spot pamuk işlemleri yavaş ilerlerdi. Arz ve üretici teklifleri azdı. Talep de düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatları da yine düşüktü. Emtia kredi kooperatifi faiz eşitlik değerleri yavaştı. Yabancı fabrika talepleri de azdı. Rio Grande Vadisi (RGV) nde yaprak döken ilaç uygulaması yapıldı. Endüstri uzmanı raporlarına göre Dryland tarlaları hasata hazırdı. Güney Teksas ta derece arasındaki sıcaklıklar mahsulün çabul olgunlaşmasına yardımcı oldu. Kozalar çatlamaya devam etti. Bazı tarlalara yaprak döken ilaç uygulandı. Blackland Prairies temahsul tomurcuklandı fakat bazı bölgeler yaklaşık üç haftadır nem almadı ve mahsul de bundan etkilendi. Alandaki tarlaların meyve vermesi için yağışların devam etmesi gerekli. Yoğun sağanak yağışlar kansas a faydalı nem getirdi. Kuvvetli rüzgar saatte 40 mile ulaştı fakat mahsullerde herhangi bir zarar kaydedilmedi. Oklahoma da tomurcuklanma ve kozalanma görüldü derece sıcaklık görülmesiyle mahsul de gelişme kaydetti. Bazı üreticiler pamukta yaprak piresi için spreyleme yaptı. Kanal sulaması devam etti. Batı Texas Spot pamuk işlemleri yavaştı. Arz ve üretici teklifleri azdı. Talep de düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatları da yine düşüktü. Emtia kredi kooperatifi faiz eşitlik değerleri yavaştı. Yabancı fabrika talepleri de azdı. Kuru ve sıcak hava şartlarına pamuk olumlu yanıt verdi. Lubbock ve Caprock taki alanlarda gün içi sıcaklıkların 95 ve üstünde, gece ise 75 ve altında seyretmesiyle mahsulde de gelişme görüldü. Caprock un bazı bölgelerinde derece arasında sıcaklıklar olduğu kaydedildi. Florida ve doğu New Mexico da bazı bölgelerde aralıklı sağanak yağışlar yarım inçten iki buçuk inçe kadar yağmur getirdi. Geç dikilen mahsul normale yakın gelişim gösterdi. Sıcaklıklar gün geçtikçe arttı ve endüstri uzmanlarına göre 25 Haziran da Lubbock şehrinde uzun vadeli ortalamaya ulaştı. Mahsulün çoğu erken çiçeklenme safhasındaydı ve kozalanıyordu. Sulama başlamak üzereydi. Üreticiler kuru alanlarda yağmur beklentisi içindelerdi. İstenmeyen otların spreylenmesine devam edildi ve durumun kötüye gitmemesi için çapa yapanlar da iş başındaydı. Zararlı böcekleri kontrol etmek amacıyla tarlalara böcek ilacı uygulandı.

4 Batı Piyasası Güneybatı Çölü (DSW) Spot pamuk işlemleri aktif durumda değildi. Arz ve talep azdı. Ortalama yerel spot fiyatları düşüktü. Yerel fabrika hareketliliği ya da ilerisi için sözleşme kaydedilmedi. Yabancı fabrika talepleri azdı. Arizona da gün içi sıcaklıkları derece arasında ve gece sıcaklıkları derece arasında seyretti.akşam üzerleri görülen muson hareketliliği bölgeye biraz nem getirdi. Yuma daki üreticiler mahsule son sulamayı uyguladılar. İki- üç hafta içinde yaprak dökümü başlayacak. Mahsul gelişme gösterdi. Bölgesel endüstri temsilcileri sıcaklıktan dolayı sıkıntılı birkaç gün yaşandığını belirtti. Geçen yıl görülen 25 günlük sıkıntılı geçen sürece karşılık, Arizona da bu yıl yaklaşık 8 günlük bir süreç yaşandı ve bunun da iyiye işaret olması umuluyor. Safford, Arizona ve eyaletin merkezi kesimlerinde mahsul iyi gelişim gösterdi. Böcek baskısı azdı ve kolayca kontrol altına alındı. New Mexico ve El Paso, Texas ta son zamanlarda görülen yağışlar mahsule yarar sağladı. Bu dönemde Muson hareketleri bölgeye yarım inçten bir inçe kadar ve çeyrek inç kadar nem getirdi. Bazı bölgelerde Temmuz ayı için 2-4 inç yağış kaydedildi ve bu da üreticilerin sulama masraflarının azalmasını sağladı. Akşam üstü sağanak yağışları New Mexico ve El Paso, Texas ta dönemin sonunda1/3 inç nem getirdi. New Mexico da pamuk rutubetlenmesini önlemek için bazı tarlalara işlem uygulandı. El Paso da El Vadisi nin alt kesimlerinde pamuk kurdu için spreyleme yaptı. Gene olarak bakıldığında mahsulün iyi bir gelişim gösterdiği görüldü. San Joaquin Vadisi (SJV) Spot pamuk işlemleri aktif durumda değildi. Arz ve talep azdı. Ortalama yerel spot fiyatları düşüktü. Yerel fabrika hareketliliği ya da ilerisi için sözleşme kaydedilmedi. Yurt dışı fabrika talepleri azdı. Sıcak ve hava koşulları devam etti. Muson bölgeye dönemin son zamanlarında bulutlu hava şartları getirdi. Yağış görülmedi fakat hava şartları nemliye döndü. Amerikan Pima (AP) spot pamuk işlemleri aktif değildi. Arz ve talep ortalama değerlerdeydi. Ortalama yerel spot fiyatları durağandı. Yerel fabrika hareketliliği ya da ilerisi için sözleşme kaydedilmedi. Yurt dışı fabrika talepleri azdı. Ürünlere en çok ilgi Çin den geldi. Yurt Dışı Tarım Servisi ne göre 23 Temmuz ile biten hafta için toplamda 384,000 balya ihracat satışı kaydedildi. Geçtiğimiz yıl bu rakam 651,400 balya olmuştu.

5 Sıcaklıklar Arizona ve California da derece arasında seyretti. Muson, New Mexico ve El Paso, Texas ta sıcaklıkları 95 derece civarında tuttu. Genel olarak bakıldığında bölgede pamuk iyi bir gelişme gösterdi. Tekstil Fabrikaları Yurt içi fabrikalar, Kasım 2015 ile aralık 2016 arasında teslimatı yapılmak üzere az miktarda renk 42 ve daha iyi, çepel 5 ve daha iyi, elyaf 33 ve 33'ten uzun değerlerinde 2015 mahsulütalebinde bulundu.son çeyrekteki ihtiyaçları karşılamak için renk 41, çepel 4 ve elyaf 34 değerlerinde 2015 mahsulü pamuğa talep de iyiydi. Herhangi bir satış kaydedilmedi. Yün ipliği talebiyine oldukça fazlaydı. Çoğu fabrika 5 ila 7 gün arasında çalışmayı sürdürüdü. İhracat kanalları aracılığıyla gelen teklif talepleri ortalama değerlerdeydi. Uzak doğu ülkeleri temsilcileri her gün indirimli ya da renk değeri düşük pamuk için talepte bulunuyor. Bölgesel Fiyat Bilgileri Güneydoğu Piyasası Hiçbir ticari işlem kaydedilmedi. Kuzey Delta Hiçbir ticari işlem kaydedilmedi. Güney Delta Ortalama miktarda 21 ve 31, çepeli 3 ve daha iyi, elyaf 37 ve daha uzun, mikroner 42-49, mukavemet ve uniformite değerlerinde pamuk kilo başına yaklaşık sentten işlem gördü. FOB *Güvertede Teslim+ araba /kamyon, (Kural 5, Kompresyon ücreti ödenerek) Güneybatı Piyasası Doğu Texas Texas ta az miktarda renk 31 ve daha iyi, çepel çoğunlukla 3, elyaf 36 ve daha uzun, mikroner ortalama42.3, mukavemet ortalama 31.2 ve uniformite ortalama değerlerinde pamuk kilo başına yaklaşık sentten işlem gördü. FOB (depo)], (Kompresyon ücreti ödenmeden).

6 Oklahoma da az miktarda renk değeri çoğunlukla 41, çepel 4 ve 5, elyaf 35 ve 36, mikroner 41-45, mukavemet 31-33, uniformite ve %25si değerlerinde pamuk yabancı madde olmak üzere kilo başına sentten işlem gördü. FOB araba/kamyon (Kompresyon ücreti ödenmeden). Az mikarda karışık değerlerde renk 34 ve daha iyi, çepel çoğunlukla 4 ve daha iyi, elyaf 36 ve daha uzun, mikroner 40-46, mukavemet ve uniformite değerlerinde pamuk yukarıdaki şartlar dahilinde işlem gördü. Az miktarda Emtia Kredi Kooperatifi faizi sentten işlem gördü. Batı Texas Çok mikarda karışık değerlerde renk 31 ve daha iyi, çepel çoğunlukla 3 ve 4, elyaf 36 ve daha uzun, mikroner ortalama 41.2, mukavemet ortalama 30.9 ve uniformite ortalama 81.2 değerlerinde pamuk %50 si yabancı madde olmak üzere kilo başına sentten satıldı. FOB araba/kamyon (Kompresyon ücreti ödenmeden) Az miktarda renk 33 ve daha iyi, çepel 2 ve 3, elyaf 33 ve 34, mikroner 35-47, mukavemet ve uniformite değerlerinde pamuk yaklaşık sentten yukarıdaki şartlar dahilinde satıldı. Az miktarda Emtia Kredi Kooperatifi faizi sentten işlem gördü. Gökhan Hasşeker

06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı

06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı 06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı Amerika Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Servisi'nin Pamuk ve Tütün Programı'na göre spot pamuk fiyatları geçtiğimiz haftadan 236 puan

Detaylı

Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi

Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi 22.09.2014 Amerika Tarım Bakanlığı nın Tarım Piyasası Hizmetleri Pamuk ve Tütün Programı na göre spot pamuk fiyatları önceki haftadan ortalama 84 puan geriledi.

Detaylı

USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU. USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural

USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU. USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural 24.08.2015 USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural Marketing Service scottonandtobacco Program) göre, spot pamuk piyasa ortalamasıgeçen

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 17.12.2015 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN KÜRESEL PİRİNÇ RAPORU - KASIM 2015 2015/16 mahsül beklentisi düşen ülkeler; Avustralya, Hindistan, Madagaskar ve Filipinler oldu.. 2015/16

Detaylı

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika. Doç.Dr.

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika. Doç.Dr. SANAYİ COĞRAFYASI Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika Doç.Dr. Nuri YAVAN Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü Beşeri

Detaylı

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AVRUPA KOMİSYONU HUBUBAT ÜRÜNLERİ ANALİZ RAPORU 21.11.2016 İLK DONDURUCU SOĞUKLARLA BİRLİKTE ÜRÜNLERİN EKİMİNDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR Ekim ayının ilk yarısında, Güneydoğu ve Orta Avrupa da, İskandinavya

Detaylı

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 İçindekiler ABD Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatları Daha da Düştü. 3 İç Piyasa Talebindeki Daralma Türkiye Kaynaklı Boru

Detaylı

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta çok azda olsa özellikle İç Anadolu Bölgesinde artış olacağı tahmin edilmektedir.

Detaylı

Eylül Ayı Tekstil Gündemi

Eylül Ayı Tekstil Gündemi 30.09.2016 Türk halı sektörü gelişmeye devam ediyor Türkiye pamuk tüketimi, 2017 yılında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşacak Endonezya tekstil endüstrisi, küresel ihracat liginde ilk 5 e girmeyi hedefliyor

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK 10 Mart 2018 ANTALYA 1 Dünya Buğday Dengesi - Fiyatlar 2.000 $/ton 1.800 1.600 1.400 1.200 1.000 800 600 241 254 191 207 224 176 174 157 153 166

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde 2 ila 4 derece azalacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 1 Aralık 2016 Perşembe (oluşturma : 1/17/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu

Detaylı

Sektör Haberleri 15 MART 2019

Sektör Haberleri 15 MART 2019 Sektör Haberleri 15 MART 2019 İçindekiler Türk Alıcıların İthal Yassı Çelik Fiyatları Üzerindeki Baskıyı Arttırdıkları 3 Gözleniyor. İtalya Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Hemen Hemen Aynı 3 Çin de

Detaylı

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi

Mayıs Ayı Tekstil Gündemi Mayıs Ayı Tekstil Gündemi 03.06.2016 Mayıs Ayı Tekstil Gündemi «Çin, Mısır da tekstil bölgesi kuruyor» «Bangladeş konfeksiyon sektörü, verimlilikteki düşüşten endişe ediyor» «Pakistan pamuk endüstrisi,

Detaylı

Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 2015 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi

Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 2015 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi Kanada nın Saskatchewan Eyaleti 215 Yılı Tarım Sektörü İhracat Analizi Hazırlayan : AKİB Hububat Sektör Şefliği Kaynak : Global Trade Atlas & Saskatchewan Eyaleti resmi web sitesi 1 215 yılında Saskatchewan

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Hedefimiz Arizona, Phoenix te yaşayan sizleri büyük Phoneix bölgesindeki musonların olası riskleri hakkında bilgilendirmek. Bir

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU (21.05.2018) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2017-2018 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamdan daha

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Batı da sıcaklık 2-4 derece arasında düşerken, iç ve doğu kesimlerde 2-4 derece artacak. Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde ise kuvvetli yağış beklentisi var. Yayın

Detaylı

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ PAMUK HASADI PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Pamuk, değişik kullanım alanlarıyla dünyada tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinde önemli konumu olan ürünlerden birisidir. Artan dünya nüfusuna paralel

Detaylı

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY 2013/14 dönemindeki dünya buğday üretimi öngörüsü Uluslararası Hububat Konseyi raporuna göre 683 m/t olmuştur. ABD Tarım Bakanlığı nın tahminleri ise üretimin yaklaşık

Detaylı

Teknik Bülten 10 Mayıs 2017 Çarşamba

Teknik Bülten 10 Mayıs 2017 Çarşamba Güne Başlarken Kansas Fed Başkanı Esther George, 1. çeyrekteki yavaş büyümenin kademeli faiz artışlarını durdurmak için bir sebep olmadığını ve kademeli faiz artışlarını geciktirmenin bir takım riskler

Detaylı

1. ENFLASYON. Fiyat endeksi, Eylül 2018 [2003=100]

1. ENFLASYON. Fiyat endeksi, Eylül 2018 [2003=100] 1. ENFLASYON Fiyat endeksi, Eylül [23=1] TÜFE de (23=1) yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %6,3, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %24,52 ve on iki aylık ortalamalara

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 21.03.2016 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN PİRİNÇ RAPORU-ŞUBAT 2016 2015/16 küresel pirinç üretimi tahminleri 1.6 milyon ton yükselerek 417.1 milyon ton civarında beklenmektedir.

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO Gıda Fiyatları Ticareti FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dahil

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

07 Ara Turkey PET Pazarı. Genel Görünüm İthal PET fiyatları ciddi artışlar kaydetti. Hammaddeler & Monomerler

07 Ara Turkey PET Pazarı. Genel Görünüm İthal PET fiyatları ciddi artışlar kaydetti. Hammaddeler & Monomerler Turkey PET Pazarı Genel Görünüm İthal PET fiyatları ciddi artışlar kaydetti Türkiye de, ithal PET piyasası bu hafta belirgin artışlara sahne oldu. Avrupa dışı menşeli PET teklifleri, alt sınırda $/ton

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı Basın Bülteni BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı BASF, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 18,3 milyar Avro ya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi karı ise (FAVÖK) yüzde 9

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN- 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU (12.06.2017) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Suriyeli Mülteciler 2011 yılında başlayan ve ülkenin sınırları içinde ve ötesinde 11 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine yol açan Suriye'deki iç savaşa tepki olarak

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Geçen ay dünyadaki bütün önemli referans fiyatlar aşağı hareket etti. Aralık NY vadeli kontrat fiyatları Ağustos

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 4 Ağustos 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 4 Ağustos 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 4 Ağustos 2014 01.08.2014 Açılış Kapanış % USD 1,33903 1,34273 0,27 ALTIN 1282,41 1293,01 0,82 USD 2,14111 2,13180 0,43 2,86718 2,86319 0,13 USDJPY 102,792 102,566 0,21 GBPUSD 1,68849

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış var. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Detaylı

Kuraklık Pamuğu da Vurdu

Kuraklık Pamuğu da Vurdu Kuraklık Pamuğu da Vurdu Bilindiği gibi pamuk dünyada söz sahibi olduğumuz ürünlerimizden biri. İhracatımızda önemli paya sahip ve lokomotif sektörlerimizden olan tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere

Detaylı

PAMUK SINIFLANDIRMASI

PAMUK SINIFLANDIRMASI AMERİKA TARIM BAKANLIĞI TARIM PAZARLAMA BİRİMİ PAMUK PROGRAMI PAMUK SINIFLANDIRMASI VERİLERİ ANLAMA Nisan 2005 - 1 - AMERİKA TARIM BAKANLIĞI, TARIM PAZARLAMA BİRİMİ, PAMUK PROGRAMI EVRENSEL SINIFLANDIRMA

Detaylı

BUĞDAY YÜKSELİŞ İÇİN GÜÇLÜ DESTEK BULAMIYOR

BUĞDAY YÜKSELİŞ İÇİN GÜÇLÜ DESTEK BULAMIYOR Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı b.ercevik@turkishyatirim.com + 90 212 315 1061

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Kasım 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Kasım 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Kasım 2014 10.11.2014 Açılış Kapanış % EURUSD 1,24717 1,24203 0,41 ALTIN 1177,35 1152,18 2,13 USDTRY 2,25575 2,25873 0,13 EURTRY 2,80789 2,8509 0,10 USDJPY 114,513 114,857 0,30

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Haziran 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014 1 İRAN ÇAY RAPORU 8-12 Ocak 2014 Tahran-Lahican-Tebriz İRAN İRAN ÇAY RAPORU Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve Meclis Başkanı Resul Okumuş un da aralarında bulunduğu 7 kişilik

Detaylı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre,türkiye genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara nın doğusu, Konya,Karaman ve Aksaray il

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasaların yönünde yurtdışında ve Amerika da açıklanan şirket bilançoları etkiliydi. Beklentilerden kötü gelen bilançolar borsalarda düşüşe

Detaylı

08 Haziran - 12 Haziran 2015

08 Haziran - 12 Haziran 2015 Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Pazartesi; Tüm gün Avustralya Piyasalar Kapalı 02:50 Japonya Cari Denge, GSYİH, 05:10 Çin Ticaret Dengesi, İthalat ve İhracat hacmi 09:00 Almanya Ticaret Dengesi,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER Küresel borsa endeksleri geçen hafta yaptıkları toparlanma hareketini bu hafta korumak veya yukarı çıkarmak eğilimindeydi. Perşembe gününe kadar piyasada bir

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Günlük Bülten 13 Nisan 2012

Günlük Bülten 13 Nisan 2012 Bülten 13 an 2 Hazine Yönetimi /Aktif Pasif Yönetimi ve Ekonomik ştırmalar PİYASALAR Döviz Piyasası USD/TL kuru Perşembe gününe 1,835 seviyesinden başladı. TCMB nin dünü de Çarşamba günü olduğu gibi istisnai

Detaylı

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Ağustos 2014 2013-2014 kış döneminde ülke genelinde etkisi hissedilen meteorolojik kuraklık, 2014 ün ilk yarısında bölgesel olarak devam etti. Türkiye

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

01 Haziran - 05 Haziran 2015

01 Haziran - 05 Haziran 2015 Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Pazartesi; 04:00 Çin İmalat ve İmalat Dışı PMI Endeksleri 04:30 Avustralya Konut İzinleri 04:35 Çin HSBC İmalat PMI Endeksi 10:00 Türkiye İmalat PMI Endeksi 11:00

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM SURİYE ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2011 SURİYE ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Suriye Arap Cumhuriyeti : Şam (Damascus) : Arapça (resmi), Kürtçe,

Detaylı

Sektör Haberleri 02 KASIM 2018

Sektör Haberleri 02 KASIM 2018 Sektör Haberleri 02 KASIM 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Talep Hala Zayıf 3 Türkiye Yerel Kaynaklı Boru Piyasasında Fiyatlar Düşüşte 3 TÜİK: Türkiye nin Çelik İhracatı Ocak-Eylül

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Referans fiyatlar geçtiğimiz ay yatay veya hafif çıkış eğiliminde seyretti. Mayıs vadeli NY kontratının fiyatları

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2014 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ NİSAN 2014 TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018

Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018 Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018 İçindekiler ABD Yerel Hat Borusu Piyasası Yatay Seyretti. 3 ABD de Yerli Sıcak Sac Fiyatları Düşmeye mi Başladı? 3 Türkiye de İthal Sıcak Sac Fiyatları Yatay Seyrediyor.

Detaylı

HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9

HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9 HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9 Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin, yerel

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum GBPUSD ALTIN EURUSD BRENT PETROL USDTRY Sterlin İngiltere den gelen büyüme rakamları sonrasında kararlı seyrini sürdürüyor. Haftanın kapanışında geri

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Nisan 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Nisan 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Nisan 2014 17.04.2014 Açılış Kapanış % EURUSD 1,38154 1,38132 0,01 ALTIN 1302,25 1295,05 0,55 USDTRY 2,13553 2,12629 0,43 EURTRY 2,95363 2,93995 0,46 USDJPY 102,226 102,385 0,15

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ NY Vadeli işlemler ve A Endeks, Ocak ayında dengeye oturmadan önce, Aralık ayı boyunca inişteydi. Çin ve Pakistan

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 17 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU TCMB den ilk hamle FED in Aralık ayı toplantısında 10 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Sektör Haberleri 05 EKİM 2018

Sektör Haberleri 05 EKİM 2018 Sektör Haberleri 05 EKİM 2018 İçindekiler ABD Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Hat Borusu Piyasası Bir Defa Daha Yatay Seyretti. 3 Türkiye de İthal Sıcak Sac Fiyatları Gevşedi. 4 Türkiye

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU Bu rapor Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. Para Piyasası Likit Kamu

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009 GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi : 2014 3. Çeyrek 10 Aralık 2014 STOKLARDAKİ AZALIŞ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Ayşenur Acar Yönetici özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Gayri

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

Teknik Bülten 13 Haziran 2017 Salı

Teknik Bülten 13 Haziran 2017 Salı Güne Başlarken Washington D.C. eyaleti başsavıcı Karl A. Racine ve Maryland eyaleti başsavcısı Brian E. Frosh, kişisel ve toplum çıkarlarını birbirinden ayıramadığı, yabancı hükümetlerden para aldığı ve

Detaylı

NASDAQ - Mart Vade % DAX - Mart Vade % 0.18

NASDAQ - Mart Vade % DAX - Mart Vade % 0.18 Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasaları haftayı yüksek bir seviyeden kapatırken S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Cuma seansını sırasıyla 0.4% ve 0.6% lık yükselişlerle sonlandırdı.

Detaylı

12 Haziran Kritik Bir Haftayı Geride Bıraktık. Haftalık Ekonomik Takvim

12 Haziran Kritik Bir Haftayı Geride Bıraktık. Haftalık Ekonomik Takvim 12-16 Haziran 2017 Kritik Bir Haftayı Geride Bıraktık Geride bıraktığımız bu hafta İngiltere seçimleri başta olmak üzere, Avrupa Merkez Bankası Toplantısı ve ABD de eski FBI Direktörü Comey in senato daki

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Kuzey ve batı kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz gök gürültülü, diğer yerler açık geçecek. Yayın

Detaylı

04 Mayıs 2017 FED POLİTİKA FAİZ ORANINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ. 04 Mayıs 2017

04 Mayıs 2017 FED POLİTİKA FAİZ ORANINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ. 04 Mayıs 2017 9 FED POLİTİKA FAİZ ORANINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya da açıklanan Nisan ayı İşsizlik oranı yüzde 5.8 ile beklentileri karşıladı. Euro Bölgesi nde açıklanan 1.çeyrek

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

Amerikan Vadeli Kontratları Temel/Teknik Görünüm

Amerikan Vadeli Kontratları Temel/Teknik Görünüm 29 ARALIK 2014 Amerikan Vadeli Kontratları Temel/Teknik Görünüm 17 Aralık ta yapılan FED toplantısının ardından yükselişe geçen Amerikan hisse senedi piyasası geçtiğimiz hafta FED Toplantı sonucunun etkilerini

Detaylı

Haftalık Gelişmeler

Haftalık Gelişmeler 16.10.2017 20.10.2017 Haftalık Gelişmeler Geride bırakmayı hazırlandığımız 16-20 Ekim haftasında yatırımcıların dikkatleri; Amerika borsalarında işlem gören şirketlerin çeyreklik kâr ve gelir raporlarının

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 NİSAN - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Nisan ayında, 215 yılının aynı ayına göre %1,2 azalarak 11 milyar 983 milyon dolar, ithalat %11,9 azalarak 16 milyar 19 milyon

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 4 Nisan 2016, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD Gündemdekiler Bulunduğumuz haftanın son işlem gününe Çin den gelen veriler ile başlangıç

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, dünkü spot kapanışa göre kayda

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Mart 30, 2013 Yerel Saat Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel saat doğuda ileri, badda geridir.

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. İnşaat. Ana Metal. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Nisan 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. İnşaat. Ana Metal. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Nisan 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Yılın İlk Çeyreğinde Otomotiv Satış Artışı, Beklenen Tüketim Artışını Teyit Etti. İlk Çeyrekte Otomotiv Üretimi Sınırlı Geriledi, İhracatı Sınırlı Arttı. İlk Çeyrekte

Detaylı

2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015

2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015 2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015 Mayıs 2015 Sanayi Üretim Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 8 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı, TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR FABRİKA / İMALATÇI KIYASLAMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCİ TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ. TEMSİLCİLERİN

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016

Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016 On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016 Ülke genelinde 2 ila 5 derece azalacağı ve mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 8 Aralık 2016 Perşembe

Detaylı

Foreks Günlük Bülten 10 Eylül 2015

Foreks Günlük Bülten 10 Eylül 2015 Foreks Bülten 10 Eylül 2015 ABD tarafında İş İmkanları ve Personel Değişimi(JOLTS) Temmuz ayında 5.2m olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde 5.75m açıklanarak iş gücü piyasası hakkında olumlu sinyaller

Detaylı

USDTRY EURUSD GBPUSD Temel/Teknik Görünüm

USDTRY EURUSD GBPUSD Temel/Teknik Görünüm 04 MAYIS 2015 USDTRY EURUSD GBPUSD Temel/Teknik Görünüm Geçtiğimiz hafta Amerikan verilerindeki genel seyir beklentilerin altında kalması olurken Dolar zayıf seyretti. Amerika tarafında geçtiğimiz haftanın

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı