Yard.Doç.Dr. Savaş S. ATEŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yard.Doç.Dr. Savaş S. ATEŞ"

Transkript

1 Yard.Doç.Dr. Savaş S. ATEŞ

2 Karada veya suda, içerisindeki bina, tesis ve teçhizat dahil olmak üzere kısmen veya tamamıyla uçağın iniş, kalkış ve yer hareketini yapması için belirlenmiş alandır.

3

4

5

6 HTK ve Seyrüsefer Yardımcıları: Kule, Görsel yardımcılar, Radyo seyrüsefer yardımcıları, Seyrüsefer aletleri için kritik alanlar, Apron: Bakım terminal apronu, Kargo terminal apronu, Yolcu terminal apronu, Havaaracı park apronu, Genel havacılık apronu, Pist ve Taksi Yolları: Bağlantı yolları, Bekleme cepleri, Banketler, Şeritler, Diğer Tesisler: Havaalanı yönetim tesisleri, Servis yolları, Hangarlar, Akar yakıt tesisleri, Kurtarma ve ilk yardım tesisleri, Güvenlik tesisleri, Meteoroloji istasyonları, Bakım onarım tesisleri, De/anti icing tesisleri, Yer ekipmanları park alanları, İşletmelere ait özel tesisler, Elektrik ve ısıtma binaları, HAVA TARAFI KARA TARAFI Kargo tesisleri: Kargo binaları, Kargo alanına ulaşım yolları, Kargo terminal park alanları, Kargo kontrol imkanları. Yolcu terminal binası: Terminal binası erişim yolları, Güvenlik kontrol alanları, Yolcu bekleme salonları, Yolcu ihtiyaçlarına yönelik tesisler, Yolcu-Bagaj işlem noktaları, Yolcu havaaracı bağlantısı, Transit ve transfer yolcu hizmet yerleri, Gümrük ve pasaport hizmet alanları Havaalanına erişim imkanları: Havaalanı iç yolları, Yolcu indirme-bindirme yerleri, Araç park yerleri.

7 Pist: Bir kara meydanında uçakların iniş ve kalkışları için hazırlanmış dikdörtgen biçimde belirlenmiş sahadır.

8 Stopway ve pisti içerecek şekilde tanımlanmış alanlardır. Amacı pist sınırlarının belirlenerek riski azaltmaktır.

9 Bir kara meydanında, uçakların taksi yapmaları için hazırlanmış ve havaalanının bir yeri ile diğer yeri arasında bağlantı sağlayabilme amacı ile belirlenmiş yolu ifade eder.

10 Taksi üzerinde taksi yapan havaaraçlarının ve diğer taşıtların durmak ve beklemek zorunda olduğu alanlardır.

11 İki veya daha fazla taksi yolunun kesiştiği noktalar

12 Taksiyolunu alanını belirlemek için kullanılan alanlardır. Taksiyolu üzerinde operasyon yapan havaaracının yanlışla taksi yolundan dışarı çıkmasını önlemek için It is designated to protect an aircraft operating on the taxiway and to reduce the risk of damage to an aircraft accidentally running off the taxiway.

13 Bir havaalanında hava araçlarının parklandırılmaları, akaryakıt ikmalleri, yolcu, yük, kargo, posta, indirme/bindirmeleri ve bakımlarının yapılabilmesi için belirlenmiş genellikle terminale bitişik veya yakın bölgelerdir.

14 Apronda havaaraçlarının park etmesi için tasarlanmış alanlardır.

15

16 Bir havaalanında uçakların kalkış, iniş ve taksi yapması için kullanılan manevra ve park sahalarıdır.

17 Havaalanı kontrol kulesi tarafından başka şekilde onaylanmadıkça, pistte ilerleyen uçakların ve araçların duracağı ve bekleyeceği bir ILS/MLS kritik/hassas alanını, bir mania sınırlama yüzeyini veya bir pisti korumak üzere öngörülen belirli bir yer.

18 Pist eşiğinin ilerisinde bulunan ve uçakların iniş sırasında ilk temas etmesi istenilen pist bölümü.

19

20

21 Havaaraçlarının iniş ve kalkışları için tanımlanmış alanlardır

22 İniş ve kalkış için tayin edilen yönü görsel olarak gösteren bir alet.

23 Bir havaalanının, manevra alanından ve apron(lar)dan oluşan, uçakların kalkışı, inişi ve pistte ilerlemesi için kullanılacak bölümü.

24 Yalnızca araçların kullanımına ayrılmış, hareket alanında oluşturulmuş bir yüzey rotası.

25 Araçların beklemeleri gerekebilecek, tayin edilmiş bir yer.

26 Kaplama yüzeyi ile çevresindeki arazi arasında geçiş sağlayacak şekilde hazırlanmış kaplamaya bitişik bir sahadır.

27 Havaalanının dizayn edilen coğrafik alanıdır. Enlem ve boylam cinsinden ikili olarak ifade edilir.

28 Pistin iniş için kullanılacak bölümünün başlangıcı.

29 It is the threshold which is not located at the two ends of a runway.

30 İniş alanın deniz seviyesinden en yüksek noktasıdır.

31 Bir uçağın maksimum kalkış ağırlığında (maximum take-off mass), deniz seviyesinde, standart atmosferik koşullarda, durgun havada ve sıfır pist eğiminde kalkışı için gerekli olan en az pist uzunluğudur. Aircraft flight manual

32 Aletli iniş prosedürleri uygulayan bir uçağın yaklaşmaya veya pas geçmeye karar vermesi gereken yüksekliktir.

33 Havaaracının yapısına bağlı olarak belirlenen, havaaracının ihtiyaç duyduğu pist mukavemetini gösterir kategoridir

34 Havaalanının havadan tanınmasına yardımcı olacak, bir havaalanına yerleştirilen bir levha.

35 The length of runway declared available and suitable for the ground run of an aircraft taking off

36 Üzerinde bir uçağın belirli bir yüksekliğe kadar ilk tırmanışının bir bölümünü gerçekleştirebileceği uygun bir alan olarak seçilmiş veya hazırlanmış ilgili otoritenin kontrolü altındaki, yerde veya su üzerindeki dikdörtgen alan

37 Kalkış halindeki bir uçağın yerdeki koşusu için mevcut ve elverişli beyan edilen pist uzunluğu

38 Kalkış halindeki bir uçağın yerdeki koşusu için mevcut ve elverişli beyan edilen pist uzunluğu artı clearway TODA=TORA+CWY

39 Vazgeçilen bir kalkış halinde uçağın durdurulabileceği uygun bir alan olarak hazırlanmış kalkış koşusu için mevcut mesafenin sonunda belirlenmiş alan.

40 The length of the take-off run available plus the length of the stopway, if provided.

41 İniş yapan bir uçağın yerdeki koşusu için mevcut ve elverişli beyan edilen pist uzunluğu

42 Uzatılan pist merkez hattına simetrik olan ve esas olarak piste erken temas eden veya pist sonunda duramayan bir uçağın uğrayacağı zarar riskini azaltmak üzere öngörülen şerit sonuna bitişik alan

43

44 Bir havaalanının yerinin havadan tanınması için kullanılan havacılık işaretidir. Beyaz ve yeşil ışıklar yanıp sönerek havaalanı yer bilgisini verir. Işıklandırmanın olmadığı havaalanlarında sadece beyaz ışık yanar..

45 It is used to indicate a danger to air navigation.

46 Three or more aeronautical lights closely spaced in a transverse line, so they appear as a short bar of light from a distance

47 It is an aeronautical beacon sending a coded signal to identify a particular point.

48 Aletli pist. Aletli yaklaşma prosedürlerini kullanan uçakların operasyonları için öngörülmüş pist türlerinden biri: a) Hassas olmayan yaklaşma pisti b) Hassas yaklaşma pisti, kategori I (CAT I) c) Hassas yaklaşma pisti, kategori II (CAT II) d) Hassas yaklaşma pisti, kategori III (CAT III)

49 Direkt bir yaklaşma için yeterli olabilecek istikamet bilgisi sağlayan yardımcı ve görsel yardımcıların hizmet verdiği bir aletli pist. VOR(VHF omnidirectional range) DME (Distance measuring equipment) NDB (Non-directional beacon)

50

51

52 Karar yüksekliğinin en az 60 m (200 ft) olduğu ve görüş mesafesinin en az 800 m veya pist görüş mesafesinin en az 550m olduğu operasyonlar için öngörülen, ILS ve/veya MLS ve görsel yardımcılar ile hizmet veren bir aletli pist.

53 Karar yüksekliğinin 60 m (200 ft) den az olduğu, fakat 30 m (100 ft) ten az olmadığı ve pist görüş mesafesinin en az 300 m olduğu operasyonlar için öngörülen, ILS ve/veya MLS ve görsel yardımcılar ile hizmet veren bir aletli pist

54 A - Karar yüksekliğinin 30 m (100 ft) ten az olduğu, veya hiçbir karar yüksekliğinin bulunmadığı ve pist görüş mesafesinin en az 175 m olduğu operasyonlar için öngörülen, B - Karar yüksekliğinin 15 m (50 ft) ten az olduğu, veya hiçbir karar yüksekliğinin bulunmadığı ve pist görüş mesafesinin 175 m den az olduğu, fakat 50 m den az olmadığı operasyonlar için öngörülen, C - Hiçbir karar yüksekliğinin ve hiçbir pist görüş mesafesi sınırlamasının bulunmadığı operasyonlar için öngörülen,

55

56 Bir havaaracının karakteristiğine göre havaalanını pist imkanlarını belirleyen koddur. Birinci bölüm havaaracı referans uzunuluğuna, İkinci bölüm havaaracı kanak açıklığı veya ana iniş takımının tekerlek dış kenarları arasındaki mesafeye göre belirlenir

57 Baz uzunluk havaaracının referans deniz seviyesi, standart atmosferik koşullar, sakin hava koşulları, sıfır pist eğimine göre havaaracı üreticisi tarafından belirlenmiş ve otorite tarafından onaylanarak sertifikiye edilmiş kalkış uzunluğudur.

58 İkinci bölümdeki kod harfi havaaracı kanat açıklığı veya ana iniş takımının tekerlek dış kenarları arasındaki mesafeden en büyük olana göre belirlenir

59

60

61

62 Airbus A300 B2 uçağı için havaaracı referans uzunluğu 1676m, kanat genişliği 44,8m, iniş takımının tekerlek dış kenarları arasındaki mesafe 10,9m dir.

63 Bu durumda uçağın inebileceği pist kategorisi 3D olarak belirlenir.

64 a) Uçakların yüzey hareketi için öngörülen bir alanda bulunan; veya b) uçuş halindeki uçakların korunması için öngörülen belirli bir yüzey üzerinde uzanan; veya c) bu tanımlanmış yüzeylerin dışında duran ve hava seyrüseferine bir tehlike olarak tayin edilmiş olan tüm sabit (ister geçici olsun isterse daimi) ve hareketli cisimler, veya bunların parçaları.

65

66 Havaalanları hava sahasında her hangi bir manianın olmadığı alanlarda olmalıdır. Manialar; uçakların kalkış, iniş ve dönmesinde tehlike oluşturur. Bu yüzden havaalanı çevresindeki maniaların kontrol altında tutulur.

67 1. Dış yatay yüzey (Outer horizontal surface) 2. Konik yüzey (Conical surface) 3. İç yatay yüzey (Inner horizontal surface) 4. Yaklaşma yüzeyi (Approach surface) 5. İç yaklaşma yüzeyi (Inner approach surface) 6. Geçiş yüzeyi (Transitional surface) 7. İç geçiş yüzeyi (Inner Transitional surface) 8. Zorunlu olarak vazgeçilen iniş yüzeyi (Balked landing surface) 9. Kalkış tırmanış yüzeyi (Take-off climb surface)

68

69

70 A surface longitudinally centered on the extended runway centerline and extending outward and upward from each end of the primary surface. The approach surface extends for a horizontal distance of between 5000 and 4000 feet according to the type of runway.

71

72

73

74

75 A horizontal plane is 150 feet above the established airport elevation. The plane dimensions of this surface are set by curves of specified dimensions from the end of the primary surface. The radius or outer limits of the horizontal surface shall be measured from a reference point established for such purpose.

76 MANİALARI BELİRLEMEK İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR

77 Mania tahdit yüzeylerini aşan ancak bulundurulmasına müsaade edilen geçici veya sürekli sabit manialar ile harekat sahası üzerinde bulunan manialar mutlaka işaretlenmelidir

78 Maniaların işaretlenmesi ve/veya ışıklandırılmasındaki amaç, maniaların varlığını gösterecek hava taşıtlarına yönelik tehlikeleri azaltmaktır. Bu işaretleme ve/veya ışıklandırma bir mania tarafından oluşabilecek işletme kısıtlamalarını azaltmaz.

79 Havaalanın 400m çevresindeki 150m ve daha yüksek nesneler işaretlenmek zorundadır. Havaalanın 90m çevresindeki yerden yüksekliği 75m olan nesneler işaretlenmelidir Havaalanı harekat sahası içerisinde ILS binası gibi binalar, mania olarak işaretlenmelidir. Kablo ve teller dışındaki maniaların yüzeyleri zeminden ayrılacak zıt renklerler ile boyanmalıdır.

80 Kalkış tırmanma yüzeyinin iç kenarının metre içerisinde, kalkış tırmanma yüzeyinin yukarısına uzanan sabit bir mania işaretlenmelidir. Pist gece kullanılıyorsa; Eğer mania bir başka sabit mania ile gölgeleniyorsa yapılmayabilir, Mania, 150m. Aşmıyorsa ve gündüz mania ışıkları ile ışıklandırılıyorsa işaretleme yapılmayabilir, Mania yüksek yoğunlukta mania ışıkları ile ışıklandırılıyorsa, Mania bir fener ise ve havacılık çalışması fenerdeki ışığın

81 İşaretlenecek tüm sabit cisimler renklendirilmek zorundadır. İşaretlenme mümkün değilse bayraklar yerleştirilir. Şekil, renk, veya ebat olarak yeterince göze çarpan cisimlerin işaretlenmesine gerek olmayabilir.

82 Turuncu ve Beyaz Kırmızı ve Beyaz Hareketli nesnelerin işaretlenmesinde sabit renkler tercih edilmelidir. Acil durum araçları için Kırmızı or yellowish green Hizmet araçları için Sarı

83 Manianın bir yüzeyi 4,5x4,5m ve üzerindeyse

84

85 Diktörtrgen şeklindeki uzunluğu 4,5m yüksek, genişliği 1,5m daha geniş cisimler üst kısmı koyu renkten başlayarak boyanmak zorundadır.

86 Diktörtgen şeklinde eni 4,5m üzeri; boyu 1,5m üzerindeki diktörtgen şeklindeki cisimler dış köşeleri koyu olacak şekilde boyanmalıdır

87

88

89

90 Bayraklar nesnelerin daha kolay görülebilmesi için kullanılır. Bayraklar nesnenin en üstüne veya en yüksek köşesine asılır.

91 İşaretleme için bir bayrak kullanıldığında en az 15m. Görülebilir olmalıdır. Sabit cisimleri işaretlemek için bayraklar en az 0.6 metrekare hareketli cisimler için 0.9 metrekare olmalıdır.(6.2.12) Turuncu ve Beyaz Kırmızı ve Beyaz

92

93

94 Düşük yoğunlukta mania ışıkları tip A veya B, cismin daha az alan kapladığı durumlarda ve zemin seviyesinden yükseklik 45m. Az olduğu durumlarda kullanılmalıdır. (6.3.2.) C tipi düşük yoğunlukta mania ışıkları, uçaklar haricinde, kara araçlarına ve diğer hareketli cisimlere yerleştirilecektir (6.3.4.) D tipi düşük yoğunlukta mania ışıkları, follow-me araçlarının üzerine yerleştirilecektir

95

96

97

98

99

100

101

102 GSM operatörü Verici Anteni

103

104

105

106 Pist tanıtma işaretleri pist eşiklerinde bulunur. Pist tanıtma işaretlemesi iki haneli bir rakamdan ve paralel pistlerde bir harften oluşur. İki paralel pist için L R Üç paralel pist için L C R Dört paralel pist için L R L R Beş paralel pist için L C R L R veya L R C R L

107

108

109 ANA PİST İKİNCİL PİST

110 3-4 kod numarası için 210 m 2 kod numarası için 150 m 1 kod numarası için 120m Uçakların kuyruk türbülansına ilişkin (PANS-ATM)(Dok.4444) 4,4.9-5,5.8 Her bir pist arasında Bağımsız paralel yaklaşmalar için 1035m. Bağımlı paralel yaklaşmalar için 915m. Bağımsız paralel kalkışlar için 760m. Ayrılmış paralel operasyonlar için 760m.

111 2000 yılında sıkışıklık nedeniyle YPK tarafından yeni pist açım kararı alındı. 1.8 trilyon TL lik ihale verildi Ekonomik kriz nedeniyle pist yapım çalışmaları durduruldu.

112 2004 yılında çalışmalar hız kazandı yılında 15 trilyon TL ye mal olan pist hizmete açıldı

113 Pistin, paralelindeki 18/36 pistine 210 metre mesafede olduğu, bu haliyle Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu (Annex 14) maddesindeki bağımsız paralel kalkışlar ve paralel operasyonlar için öngörülen asgari 760 metre mesafe kuralını taşımadığı kanaatine varıldığından pist paralel kullanılamadı.

114 2010 Yılında olan pist şeklinde olan pist şeklinde değiştirildi

115

116

117

118

119 Aletli yaklaşma pistlerinde görsel yardımcılarla uçağın ineceği hedef iniş noktası pist üzerinde işaretlenir.

120

121

122

123

124

125 Tüm uçaklara daimi olarak kapatılmış olan bir pist veya taksi yolu veya bunların bir bölümü üzerinde kapalıdır işareti konur.

126

127

128

129

130

131 axiway+markings.jpg

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

ANNEX 14 (HAVALANLARI) 3 e AYRILIR

ANNEX 14 (HAVALANLARI) 3 e AYRILIR ANNEX 14 (HAVALANLARI) 3 e AYRILIR Havaalanı Dizanı İstabul un 3. Büyük Havalimanı Pistler 4 km uzunluğunda Karadeniz'e paralel olan 4 pist ve Karadeniz'e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak.

Detaylı

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA, DÖNER BEACON, MANİA IŞIKLARI, APRON AYDINLATMA, RÜZGAR KONİSİ VE RÜZGAR YÖN GÖSTERGESİ RÜZGAR T GİBİ GÖRSEL AYDINLATMA SİSTEMLERİNE KUMANDA

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

ICAO EK-14 (Havaalanları) Bölüm 6 - Maniaları Belirlemek İçin Görsel Yardımcılar T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ICAO EK-14 (Havaalanları) Bölüm 6 - Maniaları Belirlemek İçin Görsel Yardımcılar T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİALARI BELİRLEMEK İÇİN GÖRSEL YARDIMCILAR Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Havaalanları Daire Başkanlığı 1 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sivil CNS sistemlerinin mânia kriterlerine

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış

Detaylı

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı elektrik sistemleri tasarımında uygulanması

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Hava ulaşım ve taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için uçuş yolları boyunca belirli yerlerde ve havaalanlarında bulunan Seyrüsefer Yardımcı Cihazlarının uçaklara

Detaylı

HAVAALANI SİSTEMİ Doç.Dr. FERHAN KUYUCAK ŞENGÜR

HAVAALANI SİSTEMİ Doç.Dr. FERHAN KUYUCAK ŞENGÜR HAVAALANI SİSTEMİ Doç.Dr. FERHAN KUYUCAK ŞENGÜR Sistem Olarak Havaalanı Hava Taşımacılığı Sistemi ve Çevresi Yasal ve Politik Çevre Devlet, Otoriteler ve Yasal Düzenleyiciler Eğitim Kuruluşları Amaçlar

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI MANİA KONTROL YÖNERGESİ DEĞİŞİKLİKLER

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI MANİA KONTROL YÖNERGESİ DEĞİŞİKLİKLER Yür. tarihi: 01/08/2003 Değ. tarihi: 01/01/2007 Değ.No:02 Sayfa:1/12 DEĞİŞİKLİKLER No Tarih Değiştirilen Madde No: No Tarih Değiştirilen Madde No: 01 26/ 07/ 2006 Format değiştirildi. 02 01/01/2007 Madde

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

HABERLEŞME, SEYRÜSEFER, GÖZETİM SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

HABERLEŞME, SEYRÜSEFER, GÖZETİM SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HABERLEŞME, SEYRÜSEFER, GÖZETİM SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ İNİŞ SİSTEMLERİ ILS (INSTRUMENT LANDING SYSTEM) MLS (MICROWAVE LANDING SYSTEM) ILS (ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ) Aletli iniş sistemi olarak tanımlanan ILS sistemi,

Detaylı

4.3 Mania sınırlama yüzeylerinin dışındaki cisimler 101 4.4 Diğer cisimler. 101 BÖLÜM 5. Seyrüsefer için görsel yardımcılar.. 102 5.

4.3 Mania sınırlama yüzeylerinin dışındaki cisimler 101 4.4 Diğer cisimler. 101 BÖLÜM 5. Seyrüsefer için görsel yardımcılar.. 102 5. İÇİNDEKİLER Kısaltmalar ve semboller 15 Yayınlar... 17 ÖNSÖZ 19 BÖLÜM 1. Genel. 27 1.1 Tanımlar 28 1.2 Geçerlilik.. 36 1.3 Ortak referans sistemleri.. 37 1.4 Havaalanlarının Sertifikalandırılması 37 1.5

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI NDB ve ADF NDB (NON DİRECTİONAL RADİO BEACON) (Yönlendirilmemiş Radyo Bikını) NDB Yön belirlemeye yarayan cihazlardandır. Günümüzde hava seyrüseferlerinde pek kullanılmayan ancak,

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

05.08.2009 HAVA ARAÇLARININ HAVAİ FİŞEKLERİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-12HF.02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu talimatın amacı, hava araçlarının havai

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT) MESAFE ÖLÇME CİHAZI DME (Mesafe Ölçme Cihazı) Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Taşıtın yer istasyonundan

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHTAPRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Radar, radyo dalgası yardımı ile cisimlerin bir bölgeden, yüzeyden veya cisimden yansıması prensibini kullanır. Bu prensip sayesinde nesnenin hızı, mesafesi ve kendisinin belirlenmesi

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı

Detaylı

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; Sivil

Detaylı

Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından :

Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından : Yönetmelik Ulaştırma Bakanlığından : Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU I

HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU I HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU I Doç.Dr. Hakan GÜLER İçindekiler: 1. Giriş... 2. Havayolu Ulaşımı... 2.1. Sistemin Fiziksel Öğeleri... 2.2. Ulaştırmanın Öğeleri... 2.3. Hava Ulaşımının Sınıflandırılması...

Detaylı

DOC Doküman Kodu:Doc-007. Yayınlanma Tarihi:

DOC Doküman Kodu:Doc-007. Yayınlanma Tarihi: DOC -007 Doküman Kodu:Doc-007 Yayınlanma Tarihi:31.07.2017 Yürürlük Tarihi:31.07.2017 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Ercan Havalimanı nda İTFAİYE KAPISI (A-KAPISI) GİRİŞ-ÇIKIŞ

Detaylı

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANLARINDA YAPILACAK HAVACILIK ÇALIŞMASI VE GÖLGELEME TALİMATI (SHT-HÇG) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; Sivil

Detaylı

Yönetmelik. Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler

Yönetmelik. Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler 14 Mayıs 2002 tarih ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Ulaştırma Bakanlığından : Yönetmelik Hava Alanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği (SHY-14A) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

ÖZGEN ELEKTRİK VE TİCARET LTD.ŞTİ.

ÖZGEN ELEKTRİK VE TİCARET LTD.ŞTİ. Firmamız 2006 yılında yıllık 7.5 milyon yolcunun kullandığı uluslararası bir havaalanının 4000 m. uzunluğundaki bir pistinin CAT I den CAT II ye yükseltilmesi ve bu piste bağlı taksi yollarının aydınlatma

Detaylı

DOC 002. Döküman Kodu:002. Yayınlanma Tarihi:22.12.2014

DOC 002. Döküman Kodu:002. Yayınlanma Tarihi:22.12.2014 DOC 002 Döküman Kodu:002 Yayınlanma Tarihi:22.12.2014 Yürürlük Tarihi:01.01.2015 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 GENEL İÇİNDEKİLER 1.1 KONU 1 1.2 REFERANSLAR 1 1.3 TANIMLAR VE KISALTMALAR 1-5 1.4 KAPSAM 6 1.5 GÖREV

Detaylı

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION SUNUM AKIŞI Dernek tanıtımı Sivil Havacılığın Ülkemizdeki Durumu Hava Trafik Kontrol Nedir? Hava Trafik Kontrolörlüğü Nedir? Nasıl Hava Trafik Kontrolörü

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Kısaltmalar ve semboller; elkitapları 7 ÖNSÖZ 9. BÖLÜM 1. Genel. 13

İÇİNDEKİLER. Kısaltmalar ve semboller; elkitapları 7 ÖNSÖZ 9. BÖLÜM 1. Genel. 13 İÇİNDEKİLER Kısaltmalar ve semboller; elkitapları 7 Sayfa ÖNSÖZ 9 BÖLÜM 1. Genel. 13 1.1 Tanımlar 13 1.2 Geçerlilik. 15 1.3 Ortak referans sistemleri.. 16 1.3.1 Yatay referans sistemi. 16 1.3.2 Dikey referans

Detaylı

ALETLE ALÇALMA USULLERİ. Ders Notları. SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI I Hava Trafik Müdürlüğü

ALETLE ALÇALMA USULLERİ. Ders Notları. SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI I Hava Trafik Müdürlüğü ALETLE ALÇALMA USULLERİ Ders Notları SEYRÜSEFER DAİRESİ BAŞKANLIĞI I Hava Trafik Müdürlüğü ÖNSÖZ Bilindiği üzere, Ülkemiz Hava Sahası içerisinde seyrüsefer yapan trafiklere; Genel Müdürlüğümüze bağlı Liman/Meydanlarda

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TIRMANMA PERFORMANSI Tırmanma Açısı ve Tırmanma Gradyanı Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013 Bu belgede jet motorlu uçakların tırmanma performansı

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Uçakta Bulundurulması Gereken Evraklar Gerekli dokümanların uçakta bulundurulması ve kontrollerde gösterilmesi gerekir. Bu belgelerin/evrakların eksik olması

Detaylı

Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK)

Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK) Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14 Mayıs 2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı Yapım, İşletim

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

ILS - ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ

ILS - ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli ILS - ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ Y.L.Öğr.Osman BAĞCI 1 Öğ.Göv.HalukDEMİRTAŞ 2 Doç.Dr.Satılmış ÜRGÜN 3 DHMİ Kocaeli Cengiz

Detaylı

HAVAALANI EMNİYET STANDARTLARI TALİMATI (SHT-HES) (1 nolu Revizyon (Rev 01): SDED-4/2/2014-33)

HAVAALANI EMNİYET STANDARTLARI TALİMATI (SHT-HES) (1 nolu Revizyon (Rev 01): SDED-4/2/2014-33) TASLAK TALİMAT'IN İNCELENMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR 1. Aşağıdaki taslak Talimat'ta; Talimat'tan çıkarılan kısımlar Değişiklikler ile ilgili çıkarılan kısımlar Talimat'a eklenen kısımlar Atıfta bulunulan

Detaylı

TAKSİ YOLLARI, APRONLAR VE BEKLEME YERLERİ

TAKSİ YOLLARI, APRONLAR VE BEKLEME YERLERİ HAVAALANLARINDA TAKSİ YOLLARI, APRONLAR VE BEKLEME YERLERİ İÇİN TASARIM KRİTERLERİ (ii) Havaalanlarında Taksi Yolları, Apronlar ve Bekleme Yerleri İçin Tasarım Kriterleri SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14 Mayıs 22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazetede yayımlan Havaalanı Yapım,

Detaylı

ECAC Havaalanı Gürültüsü Hesaplama Metodunun Teknik Detayları Vitor Rosão

ECAC Havaalanı Gürültüsü Hesaplama Metodunun Teknik Detayları Vitor Rosão TR2009/0327.03-01/001 Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi ECAC Havaalanı

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Radar, radyo dalgası yardımı ile cisimlerin bir bölgeden, yüzeyden veya cisimden yansıması prensibini kullanır. Bu prensip sayesinde nesnenin hızı, mesafesi ve kendisinin belirlenmesi

Detaylı

HAVAALANI EMNİYET STANDARTLARI TALİMATI (SHT-HES) (1 nolu Revizyon (Rev 01): SDED-4/2/2014-33)

HAVAALANI EMNİYET STANDARTLARI TALİMATI (SHT-HES) (1 nolu Revizyon (Rev 01): SDED-4/2/2014-33) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: HAVAALANI EMNİYET STANDARTLARI TALİMATI (SHT-HES) (1 nolu Revizyon (Rev 01): SDED-4/2/2014-33) Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, sivil hava ulaşımına açık havaalanlarında

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 1 Temmuz 1988 CUMA. YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Kanun Hükmünde Kararname

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 1 Temmuz 1988 CUMA. YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Kanun Hükmünde Kararname T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920 Yönetim ve yazı işleri için Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüne başvurulur 1 Temmuz 1988 CUMA Sayı : 19859

Detaylı

Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri

Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri Bir Helikopterin Uçuşa Elverişlilik Çalışmaları Kapsamında Uçuş Performans Sertifikasyon Gereksinimleri Birşen Erdem Havacılık Yüksek Mühendisi bierdem@stm.com.tr İçerik Giriş Uçuşa Elverişlilik Süreçleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI 1. AMAÇ Yol çalışmalarında trafik işaretlemelerinin yapılması ve doğabilecek olan risklerin önlenmesidir. 2. UYGULAMA 2.1. Sahada çalışmalarda aşağıdaki kuralların uygulanması şarttır. 2.2. Ayrıca trafik

Detaylı

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak UYGULAMA 1 Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak Uçak Tipi HTK-224-TF-1 BOYUTLAR Kanat Alanı 77.3 m 2 Kanat Açıklığı

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DEMİRYOLLAR, LİMANLAR, HAVAMEYDANLARI İNŞAATI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVAMEYDANLARI. PLANLAMA ve TASARIM TEKNİK ESASLARI

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DEMİRYOLLAR, LİMANLAR, HAVAMEYDANLARI İNŞAATI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVAMEYDANLARI. PLANLAMA ve TASARIM TEKNİK ESASLARI T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DEMİRYOLLAR, LİMANLAR, HAVAMEYDANLARI İNŞAATI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVAMEYDANLARI PLANLAMA ve TASARIM TEKNİK ESASLARI ANKARA, 2007 2 İÇİNDEKİLER Tanımlar... 13 1.Havaalanı Planlaması...

Detaylı

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI

KARAYOLLARI İŞARETLEME TALİMATI 1. AMAÇ Yol çalışmalarında trafik işaretlemelerinin yapılması ve doğabilecek olan risklerin önlenmesidir. 2. UYGULAMA 2.1. Sahada çalışmalarda aşağıdaki kuralların uygulanması şarttır. 2.2. Ayrıca trafik

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2015/10

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2015/10 Sayı : 51859319-010.06.02/E.2694 06/11/2015 Konu : ACAS II Versiyon 7.1 GENELGE UOD 2015/10 Avrupa Komisyonu tarafından havada çarpışmaları önlemek için ortak hava sahası kullanım gereksinimlerini ve işletme

Detaylı

Aletli Uçuş Kuralları (IFR Instrument Flight Rules)

Aletli Uçuş Kuralları (IFR Instrument Flight Rules) Aletli Kuralları (IFR Instrument Flight Rules) Meteorolojik şartlar VMC tablosunda belirtilmiş değerlerin altında ise buna Aletli Meteorolojik Şartlar denir. Türkiye havasahasında IFR şartlarda uçuş yapacak

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

HAVAALANI TASARIMI Doç. Dr. Hakan GÜLER 2014-2015

HAVAALANI TASARIMI Doç. Dr. Hakan GÜLER 2014-2015 HAVAALANI TASARIMI Doç. Dr. Hakan GÜLER 2014-2015 UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ HAVAALANI PLANLAMASINDA UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ Uçaklarla ilgili öenmli bilgiler: Uçağın modeli, Kanat açıklığı, Uzunluğu MSTOW (Maksimum

Detaylı

DOC 005. Döküman Kodu:005. Yayınlanma Tarihi:

DOC 005. Döküman Kodu:005. Yayınlanma Tarihi: DOC 005 Döküman Kodu:005 Yayınlanma Tarihi:28.04.2016 Yürürlük Tarihi:01.05.2016 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm:Bölüm 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat KKTC Hava Sahası içerisinde İnsansız Hava Aracları

Detaylı

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ Eğitimi Alması Gereken Personele ĠliĢkin Tanımlamalar: (1) Yöneticisi: Havaalanının İşletiminden Sorumlu Yönetici Personel. (2) Yöneticisi: Havaalanı İşletmesinin insan faktörleri

Detaylı

PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ

PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ 2005 03-01 Onur ACAR 02-28 Özlem POSLUOĞLU İÇİNDEKİLER 1 HAVAALANLARININ ÖNEMİ 3 2 HAVAALANLARININ TASARLANMASI VE YAPIMI 3 2.1 Havacılık Altyapısı

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık Meteorolojisi Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar HAVACILIK METEOROLOJİSİ Uçuş faaliyetlerini etkileyen, meteorolojik olayların gözlem ve tahminlerini

Detaylı

UYGULAMA 2. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir

UYGULAMA 2. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir UYGULAMA 2 Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470, Eskişehir HTK-224-TF-2 BOYUTLAR Kanat Alanı 77.3 m 2 Kanat Açıklığı 26.34 m Boyu 26.16 m Yüksekliği 8.61 m MOTORLAR

Detaylı

GEN 3.2 HAVACILIK HARİTALARI GEN 3.2 AERONAUTICAL CHARTS. 1. Yetkili birimler. 1. Responsible Services. 2. Haritaların Güncelleştirilmesi:

GEN 3.2 HAVACILIK HARİTALARI GEN 3.2 AERONAUTICAL CHARTS. 1. Yetkili birimler. 1. Responsible Services. 2. Haritaların Güncelleştirilmesi: AIP GEN 3.2-1 GEN 3.2 HAVACILIK HARİTALARI 1. Yetkili birimler 1.1 KKTC Sivil Havacılık Dairesi Müdürlüğü sivil havacılık alanında kullanılan haritaların büyük bir bölümünü sağlar. ICAO havacılık haritalar

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 14. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri - 2017 Otonom İnsansız Hava Aracı Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede tamamlamaktır. 2. PİST

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe)

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) HYHY 106 - Yer Hizmetleri ve RAMP DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Yer Hizmetleri ve RAMP Kodu Yarýyýl Teori Uygulama/Laboratuar Yerel AKTS

Detaylı

HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU II

HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU II HAVAALANI TASARIMI DERS NOTU II Doç.Dr. Hakan GÜLER İçindekiler: 1. Giriş... 2. Havaalanı Planlaması... 2.1. Hava Ulaşımı Karakteristikleri... 2.2. Ulaştırmanın Öğeleri... 2.3. Hava Trafiğinin çeşitleri...

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı T U L Kredi AKTS

Ders Kodu Ders Adı T U L Kredi AKTS EGE ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK MESLEK YÜKSEKOKULU Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Ön Lisans Ders Müfredatı 1.Y.Yıl ATA101 Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi 1 2 0 0 2 2 Ders İçeriği; Temel Kavramlar, Osmanlı

Detaylı

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI 1. Amaç YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI Bu dokümanın amacı, proje kapsamında işletmelerin TS EN ISO 14064-1 gereklilikleri ile birlikte sağlamak zorunda oldukları sera gazı kriterlerini

Detaylı

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Kitap genelinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ifadesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2- Kitap

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Amaç: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2016 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota bildirmesi,

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI OMEGA Askeri amaçlı olarak A.B.D. tarafından 1982 yılında kurulmuş ve uzun menzilli uçuşlarda uçağın dünyanın neresinde olduğunu bildiren bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır.

Detaylı

TÜRKĐYE HAVA SAHASI TĐCARĐ HAVA TAŞIMACILIĞI KAZALARINA GENEL BAKIŞ: Mustafa CAVCAR *, Aydan CAVCAR **

TÜRKĐYE HAVA SAHASI TĐCARĐ HAVA TAŞIMACILIĞI KAZALARINA GENEL BAKIŞ: Mustafa CAVCAR *, Aydan CAVCAR ** makale TÜRKĐYE HAVA SAHASI TĐCARĐ HAVA TAŞIMACILIĞI KAZALARINA GENEL BAKIŞ:1950-2003 Mustafa CAVCAR *, Aydan CAVCAR ** * Doç. Dr., Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ** Yard.Doç.Dr., Anadolu

Detaylı

Heliport Yönetmeliği. Ulaştırma Bakanlığı'ndan: YÖNETMELİK

Heliport Yönetmeliği. Ulaştırma Bakanlığı'ndan: YÖNETMELİK Ulaştırma Bakanlığı'ndan: YÖNETMELİK Heliport Yönetmeliği SHY-14-B BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MAADE 1- Bu yönetmeliğin amacı: Türkiye'de inşa edilecek heliport'lara

Detaylı

RF ve Antenler (AEE305) Ders Detayları

RF ve Antenler (AEE305) Ders Detayları RF ve Antenler (AEE305) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS RF ve Antenler AEE305 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Inceleyeceigimiz ilk chart'imiz; LTAC Airport

Inceleyeceigimiz ilk chart'imiz; LTAC Airport Degerli Pilotlar; SID Chart anlatiminda belirttigim gibi chart okumaya her zaman en yukaridan asagiya dogru ve soldan saga dogru yaparsak hem bir düzen içinde hemde acaba burayi gözden geçirmismiydim ikileminden

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Havacılık Operasyonları EASA - Regulation (EU) NO 965/2012 HAVACILIK OPERASYONLARI ICAO Annex 6: Operation of Aircraft ICAO üyesi olan ülkelerde sivil hava

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

HAVA ARACI MİLLİYETİ VE TESCİL İŞARETLERİ TALİMATI (SHT-7) BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVA ARACI MİLLİYETİ VE TESCİL İŞARETLERİ TALİMATI (SHT-7) BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVA ARACI MİLLİYETİ VE TESCİL İŞARETLERİ TALİMATI (SHT-7) BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Talimatın amacı; hava araçlarında kullanılacak milliyet ve tescil işaretini,

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

UÇACAKSANIZ IF YOU LL FLY, FLY WITH THE BEST

UÇACAKSANIZ IF YOU LL FLY, FLY WITH THE BEST UÇACAKSANIZ EN İYİSİYLE UÇUN IF YOU LL FLY, FLY WITH THE BEST Zorlu Air faaliyetlerini 1992 yılından bu yana Türkiye nin en büyük kuruluşlarından biri olan Zorlu Holding bünyesinde sürdürmektedir. Zorlu

Detaylı

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2)

İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2) İHA SİSTEMLERİNDE PROFESYONEL ÇÖZÜM ORTAĞINIZ. BURKUT İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA-2) 3000 m Uçuş Tavanı 80 Km Uçuş Menzili 10 + Saat Uçuş Zamanı 10 Kg Yük Kapasitesi 50 Km Canlı Video Aktarımı Burkut çok

Detaylı

SADECE SİMÜLATÖRLE TİP İNTİBAK EĞİTİMİ (ZFTT) ESASLARI (SHT-1Z) 09 / 03 /2009 BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu talimatın amacı; Türk tescilinde bulunan çok pilota

Detaylı

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02)

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın

Detaylı

FEI, Rules, Jumping, Steward Manual Annex VII - updated in a Power-Point pictures presentation - 12.10.2008 Türkçe Tercümesi 21/01/2009

FEI, Rules, Jumping, Steward Manual Annex VII - updated in a Power-Point pictures presentation - 12.10.2008 Türkçe Tercümesi 21/01/2009 ISINMA SAHASI ENGELLERİ FEI, Rules, Jumping, Steward Manual Annex VII - updated in a Power-Point pictures presentation - 12.10.2008 Türkçe Tercümesi 21/01/2009 1 2 3 Isınma sahasında; manej ebatları, temin

Detaylı

ULAŞTIRMA - DENİZYOLU ULAŞTIRMASI - HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI - DHMİ GN.MD.

ULAŞTIRMA - DENİZYOLU ULAŞTIRMASI - HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI - DHMİ GN.MD. ULAŞTIRMA DENİZYOLU ULAŞTIRMASI HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DHMİ GN.MD. 2008E020110 Çandarlı Limanı İzmir İnşaat 20082013 300.000 206.000 94.000 2012E020060 AB Projeleri

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

MEYDAN TURU Standard tur parametreleri. IVAO TM Training Department Headquarters

MEYDAN TURU Standard tur parametreleri. IVAO TM Training Department Headquarters MEYDAN TURU 1. Giris Meydan turu, VFR trafik tarafından eğitim amaçlı veya uçağı inişe hazırlamak için yapılır. Bu tur genellikle dikdörtgen şeklindedir. Meydanlara özgü meydan turu detayları Visual Approach

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır.

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. Serbest uçuş modelleri, herhangi bir kumanda olmadan sadece

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

Park@Sol Carport Sistemi Veri Toplama Formu TR

Park@Sol Carport Sistemi Veri Toplama Formu TR Öncelikle Carport sistemlerimize duyduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Size mümkün olan en doğru teklifi hazırlayabilmemiz için aşağıda istenen bilgileri lütfen eksiksiz doldurunuz. İşaretlenmiş alanlara

Detaylı

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa CAVCAR Giriş Uçuş Mekaniği Nedir? Uçuş mekaniği uçağa etkiyen kuvvetleri ve uçağın bu kuvvetler etkisindeki davranışlarını inceleyen

Detaylı

EL KİTABI Maniaların Kontrolü

EL KİTABI Maniaların Kontrolü T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVAALANI HİZMETLERİ EL KİTABI Maniaların Kontrolü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Havaalanları Daire Başkanlığı 1 SİVİL HAVACILIK GENEL

Detaylı