Finansal Türkiye Haritası Krediler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Finansal Türkiye Haritası Krediler"

Transkript

1 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Krediler Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda kredi tutarlarının illere göre dağılımı ile ilgili bilgi vermektir. Verinin tanımı: Müşterinin yerleşik olduğu il bazında (yurt dışı dâhil) fonksiyon ve sahiplik grupları detayında nakdi ve takip hesaplarında izlenen kredi tutarları ile gayrinakdi kredi tutarlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Nakdi krediler: Bankaların gerçek ve tüzel kişilere kullandırdıkları ve donuk alacak olarak sınıflandırılmamış kredilerdir. Bankalar tarafından diğer bankalara kullandırılan kredi tutarları, Kredi bilgileri içerisinde yer almamaktadır. ( ve önceki dönemler için, katılım bankalarının diğer bankalara kullandırdıkları krediler nakdi krediler içerisinde yer almaktadır.) Takipteki alacaklar: Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca donuk alacak olarak sınıflandırılan ve THP'ye göre arası hesaplarda izlenen alacak tutarlarını göstermektedir. Toplam nakdi krediler: Nakdi krediler ve Takipteki alacakları toplamını göstermektedir. Gayrinakdi krediler: Bankaların gerçek ve tüzel kişilere (bankalara kullandırılanlar dâhil) kullandırdıkları gayrinakdi kredilerdir. Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır.

2 Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar. Coğrafi düzey: Türkiye de faaliyet gösteren bankalardan toplanan veriler, müşterinin yerleşik olduğu il bazında yayınlanmaktadır. Yurt dışında yerleşik kişilere ilişkin bilgiler toplulaştırılarak ayrıca sunulmaktadır. Sektörel kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren banka (yurt dışı şubeleri dâhil ) bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Tüm Değişkenler Ölçü Birimi Bin TL Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2 Zamanlılık İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21

3 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Veri yayımlama takviminin internet adresi: Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır. Bireysel cevaplayıcılara ait verinin gizliliği: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Sırların Saklanması başlıklı 73 üncü maddesine ve Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliğine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, verinin ait olduğu Bankanın tespit edilmesini engellemek üzere toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. İstatistik üretiminde çalışanlar, olanaklar, finansman: Veri ve Sistem Yönetimi Dairesinde verilerin toplanması için 11, tabloların üretilmesi ve yayımı için 2 çalışan vardır. Çalışanların hepsi lisans/yüksek lisans mezunudur. Verilerin derlenmesi ve sunumunda Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi bünyesindeki bilişim ekibi tarafından gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçlarının izlenmesi: Kullanıcıların veri/bilgi talepleri ve soruları kayıt altına alınarak değerlendirilmektedir.

4 Kalite politikası: Kurumumuz kalite politikası dokümanının oluşturulması çalışmaları hali hazırda devam etmektedir. Kalitenin izlenmesi: TÜİK tarafından verilen Kalite Logosunun alınması için başvuru yapılmıştır. İstatistiklerin yansızlığı: Veriler yansızdır. Veri kaynakları: BDDK Veri Transfer Sistemi üzerinden bankalardan elektronik ortamda alınan tablolar kullanılmaktadır. Yöntem: Bankalardan derlenen veriler kontrol edildikten sonra tamamı toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. Dağıtım şekilleri: Kurumumuz internet sayfasında Finansal Türkiye Haritası uygulamasında yayımlanmaktadır. Uygulamanın ;"Veriler" alanından dönemsel sorgulama yapma, verileri excele aktarma ve haber bültenini görüntüleme imkânı bulunmaktadır. İstatistiklerin hatalı yorumlanması ve yanlış kullanımına ilişkin görüş belirtme/tekzip: Uygulamada yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmekle birlikte, bankalar tarafından geçici verilere dayanılarak gönderilen mali tabloların doğruluğuna ve bütünlüğüne ilişkin kesin bir garanti verilmemekte, ayrıca bilgi amaçlı yayınlanmakta olan bu tabloların kullanımından dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İstatistiksel veri toplama, işleme ve dağıtımdaki şartlar ve koşulların açıklanması: Sektörel gelişmeler, kullanıcı ihtiyaçları ve bilgi işlem teknolojisindeki yenilikler dikkate alınarak veri toplama, işleme ve dağıtımına ilişkin uygulamalar güncellenmektedir. Mevsimsel düzeltme: Yoktur. İstatistiğin toplanması, işlenmesi ve dağıtılması süreçlerinde bağlayıcı olan mevzuat: Bankacılık Kanununun 95 ve 96 ncı maddeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası. Yayımlanmadan önce veriye devlet birimlerinin içeriden erişimi Yoktur.

5 İstatistiklerin yorumlanarak Yenileme ve yöntemdeki büyük değişikliklerin önceden bildirimi Yorum yapılmadan yayımlanmaktadır. Revizyon takvimi: Güncel dönem verilerinin oluşturulması sürecinde, Bankalarca Kurumumuza raporlanan önceki dönem tablolarındaki güncelleme/değişiklikler kontrol edilmektedir. Böylece, güncel dönem verileri aşamasında düzenli olarak geçmiş dönem verileri de güncellenmektedir. Sektörel değerlendirmeleri etkileyen veya veri bütünlüğünü bozan önemli hata ve eksikliklerin tespit edilmesi durumunda veya BDDK tarafından uygun görülen diğer durumlarda gerekli tüm revizyon ve güncellemeler gecikmeksizin yapılır. İlk verinin ve revize edilmiş verinin tanımlanması: FİNTÜRK te yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmektedir. Ancak, bankalar tarafından Kurumumuza gönderilen raporlamalarda değişiklik yapılması durumunda, kullanıcılara güncel ve doğru bilgiyi sunabilmek amacıyla yayımlanmış verilerde güncelleme yapılabilmektedir. Metodoloji, veri kaynağı ve istatistiksel tekniklere ilişkin büyük değişikliklerin önceden duyurulup duyurulmadığı: Tablonun üretilmesinde kullanılan veri kaynağında ve sunulan kalemlerde büyük değişikliklerin söz konusu olması halinde bu hususlar Bülten uygulamasında "Yapılacak Revizyonlar" başlığı altında kamuoyuna bildirilmektedir. Kalite İstatistiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve kaynaklara ait dokümantasyonun Bileşen detayının, ilgili veri ile uyumlaştırmanın, kabul edilebilirliğinin güvencesini sağlayan ve istatistiksel çapraz Yayımlanmamaktadır. Verinin içsel tutarlılığı: İstatistikler, veri seti içerisinde birbiriyle tutarlıdır. Verinin zamansal tutarlılığı: Veriler, Aralık 2007 döneminden itibaren seri halinde yayımlanmaktadır.

6 sorguları destekleyen istatistiksel çerçevenin ve önceki dönemler için, katılım bankalarının diğer bankalara kullandırdıkları krediler nakdi krediler içerisinde yer almaktadır. Verinin sektörler arası ve alanlar arası tutarlılığı: İstatistikler diğer veri kaynakları ve istatistikler ile uyumludur. Notlar Metaverinin son güncellenme tarihi

7 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Mevduat Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda kredi tutarlarının illere göre dağılımı ile ilgili bilgi vermektir. Verinin tanımı: Müşterinin yerleşik olduğu il bazında (yurt dışı dâhil) fonksiyon ve sahiplik grupları detayında, Türk Lirası ve döviz tevdiat hesapları ayrımında tasarruf mevduatı ve diğer mevduat tutarları ile toplam mevduat tutarlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Mevduat: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ'de tanım, tür ve vadeleri belirlenen mevduat ve katılım fonlarıdır. Bankalar tarafından diğer bankalarda tutulan mevduat tutarları, Mevduat bilgileri içerisinde yer almamaktadır. Tasarruf mevduatı: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ'de tanımlanan gerçek kişilere ait TL-DTH mevduat ve katılım fonlarını ifade etmektedir Diğer mevduat: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ'de tanımlanan gerçek kişilere ait mevduat ve katılım fonları dışında kalan diğer mevduatları ifade etmektedir. (Bankalara ait mevduat tutarları hariç)

8 Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır. Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar. Coğrafi düzey: Türkiye de faaliyet gösteren bankalardan toplanan veriler, müşterinin yerleşik olduğu il bazında yayınlanmaktadır. Yurt dışında yerleşik kişilere ilişkin bilgiler toplulaştırılarak ayrıca sunulmaktadır. Sektörel kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren banka (yurt dışı şubeleri dâhil ) bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Tüm Değişkenler Ölçü Birimi Bin TL Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: 3 Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık Zamanlılık Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2

9 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Veri yayımlama takviminin internet adresi: Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır. Bireysel cevaplayıcılara ait verinin gizliliği: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Sırların Saklanması başlıklı 73 üncü maddesine ve Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliğine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, verinin ait olduğu Bankanın tespit edilmesini engellemek üzere toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır.

10 İstatistik üretiminde çalışanlar, olanaklar, finansman: Veri ve Sistem Yönetimi Dairesinde verilerin toplanması için 11, tabloların üretilmesi ve yayımı için 2 çalışan vardır. Çalışanların hepsi lisans/yüksek lisans mezunudur. Verilerin derlenmesi ve sunumunda Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi bünyesindeki bilişim ekibi tarafından gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçlarının izlenmesi: Kullanıcıların veri/bilgi talepleri ve soruları kayıt altına alınarak değerlendirilmektedir. Kalite politikası: Kurumumuz kalite politikası dokümanının oluşturulması çalışmaları hali hazırda devam etmektedir. Kalitenin izlenmesi: TÜİK tarafından verilen Kalite Logosunun alınması için başvuru yapılmıştır. İstatistiklerin yansızlığı: Veriler yansızdır. Veri kaynakları: BDDK Veri Transfer Sistemi üzerinden bankalardan elektronik ortamda alınan tablolar kullanılmaktadır. Yöntem: Bankalardan derlenen veriler kontrol edildikten sonra tamamı toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. Dağıtım şekilleri: Kurumumuz internet sayfasında Finansal Türkiye Haritası uygulamasında yayımlanmaktadır. Uygulamanın ;"Veriler" alanından dönemsel sorgulama yapma, verileri excele aktarma ve haber bültenini görüntüleme imkânı bulunmaktadır. İstatistiklerin hatalı yorumlanması ve yanlış kullanımına ilişkin görüş belirtme/tekzip: Uygulamada yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmekle birlikte, bankalar tarafından geçici verilere dayanılarak gönderilen mali tabloların doğruluğuna ve bütünlüğüne ilişkin kesin bir garanti verilmemekte, ayrıca bilgi amaçlı yayınlanmakta olan bu tabloların kullanımından dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İstatistiksel veri toplama, işleme ve dağıtımdaki şartlar ve koşulların açıklanması: Sektörel gelişmeler, kullanıcı ihtiyaçları ve bilgi işlem teknolojisindeki yenilikler dikkate alınarak veri toplama, işleme ve dağıtımına ilişkin uygulamalar güncellenmektedir Mevsimsel düzeltme: Yoktur.

11 İstatistiğin toplanması, işlenmesi ve dağıtılması süreçlerinde bağlayıcı olan mevzuat: Bankacılık Kanununun 95 ve 96 ncı maddeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası. Yayımlanmadan önce veriye devlet birimlerinin içeriden erişimi İstatistiklerin yorumlanarak Yenileme ve yöntemdeki büyük değişikliklerin önceden bildirimi Yoktur. Yorum yapılmadan yayımlanmaktadır. Revizyon takvimi: Güncel dönem verilerinin oluşturulması sürecinde, Bankalarca Kurumumuza raporlanan önceki dönem tablolarındaki güncelleme/değişiklikler kontrol edilmektedir. Böylece, güncel dönem verileri aşamasında düzenli olarak geçmiş dönem verileri de güncellenmektedir. Sektörel değerlendirmeleri etkileyen veya veri bütünlüğünü bozan önemli hata ve eksikliklerin tespit edilmesi durumunda veya BDDK tarafından uygun görülen diğer durumlarda gerekli tüm revizyon ve güncellemeler gecikmeksizin yapılır. İlk verinin ve revize edilmiş verinin tanımlanması: FİNTÜRK te yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmektedir. Ancak, bankalar tarafından Kurumumuza gönderilen raporlamalarda değişiklik yapılması durumunda, kullanıcılara güncel ve doğru bilgiyi sunabilmek amacıyla yayımlanmış verilerde güncelleme yapılabilmektedir. Metodoloji, veri kaynağı ve istatistiksel tekniklere ilişkin büyük değişikliklerin önceden duyurulup duyurulmadığı: Tablonun üretilmesinde kullanılan veri kaynağında ve sunulan kalemlerde büyük değişikliklerin söz konusu olması halinde bu hususlar Bülten uygulamasında "Yapılacak Revizyonlar" başlığı altında kamuoyuna bildirilmektedir. Kalite

12 İstatistiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve kaynaklara ait dokümantasyonun Yayımlanmamaktadır. Bileşen detayının, ilgili veri ile uyumlaştırmanın, kabul edilebilirliğinin güvencesini sağlayan ve istatistiksel çapraz sorguları destekleyen istatistiksel çerçevenin Verinin içsel tutarlılığı: İstatistikler, veri seti içerisinde birbiriyle tutarlıdır. Verinin zamansal tutarlılığı: Veriler, Aralık 2007 döneminden itibaren seri halinde yayımlanmaktadır. Verinin sektörler arası ve alanlar arası tutarlılığı: İstatistikler diğer veri kaynakları ve istatistikler ile uyumludur. Notlar Metaverinin son güncellenme tarihi

13 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Bireysel Bankacılık Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda kredili mevduat hesap ve kredi tutarlarının illere göre dağılımı ile ilgili bilgi vermektir. Verinin tanımı: Müşterinin yerleşik olduğu il bazında (yurt dışı dâhil) fonksiyon ve sahiplik grupları detayında bankaların gerçek kişilere kullandırdıkları konut, taşıt, kredili mevduat hesabı ve diğer tüketici kredilerine ilişkin bilgiler yer almaktadır. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Tüketici kredileri: Gerçek kişi tüketicilere, mesleki veya ticari faaliyetleriyle ilişkili olmayan amaçlarla, bir mal veya hizmet alımına yönelik olarak kullandırılan kredilerdir. Konut kredileri: Konut edinmeleri amacıyla gerçek kişi tüketicilere kullandırılan kredilerdir. Taşıt kredileri: Taşıt edinmeleri amacıyla gerçek kişi tüketicilere kullandırılan kredilerdir. İhtiyaç kredileri(kredili mevduat hesabı ve Diğer tüketici kredileri) : Dayanıklı tüketim malları, yarı dayanıklı tüketim malları ile evlilik, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçların finansmanı için gerçek kişi tüketicilere kullandırılan diğer bütün tüketici kredileridir. Kredili mevduat hesabı: Gerçek kişi mevduat sahipleri tarafından mevduat bakiyesinden fazla yapılan çekilişler nedeniyle kullandırılan kredilerdir.

14 Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır. Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar Coğrafi düzey: Türkiye de faaliyet gösteren bankalardan toplanan veriler, müşterinin yerleşik olduğu il bazında yayınlanmaktadır. Yurt dışında yerleşik kişilere ilişkin bilgiler toplulaştırılarak ayrıca sunulmaktadır. Sektörel kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren banka (yurt dışı şubeleri dâhil ) bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Tüm Değişkenler Ölçü Birimi Bin TL Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: Aylık, 3 Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık

15 Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2 Zamanlılık İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veri yayımlama takviminin internet adresi: Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır. Bireysel cevaplayıcılara ait verinin gizliliği: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Sırların Saklanması başlıklı 73 üncü maddesine ve Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliğine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, verinin ait olduğu Bankanın tespit edilmesini engellemek üzere toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır.

16 İstatistik üretiminde çalışanlar, olanaklar, finansman: Veri ve Sistem Yönetimi Dairesinde verilerin toplanması için 11, tabloların üretilmesi ve yayımı için 2 çalışan vardır. Çalışanların hepsi lisans/yüksek lisans mezunudur. Verilerin derlenmesi ve sunumunda Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi bünyesindeki bilişim ekibi tarafından gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçlarının izlenmesi: Kullanıcıların veri/bilgi talepleri ve soruları kayıt altına alınarak değerlendirilmektedir. Kalite politikası: Kurumumuz kalite politikası dokümanının oluşturulması çalışmaları hali hazırda devam etmektedir. Kalitenin izlenmesi: TÜİK tarafından verilen Kalite Logosunun alınması için başvuru yapılmıştır. İstatistiklerin yansızlığı: Veriler yansızdır. Veri kaynakları: BDDK Veri Transfer Sistemi üzerinden bankalardan elektronik ortamda alınan tablolar kullanılmaktadır. Yöntem: Bankalardan derlenen veriler kontrol edildikten sonra tamamı toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. Dağıtım şekilleri: Kurumumuz internet sayfasında Finansal Türkiye Haritası uygulamasında yayımlanmaktadır. Uygulamanın ;"Veriler" alanından dönemsel sorgulama yapma, verileri excele aktarma ve haber bültenini görüntüleme imkânı bulunmaktadır. İstatistiklerin hatalı yorumlanması ve yanlış kullanımına ilişkin görüş belirtme/tekzip: Uygulamada yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmekle birlikte, bankalar tarafından geçici verilere dayanılarak gönderilen mali tabloların doğruluğuna ve bütünlüğüne ilişkin kesin bir garanti verilmemekte, ayrıca bilgi amaçlı yayınlanmakta olan bu tabloların kullanımından dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İstatistiksel veri toplama, işleme ve dağıtımdaki şartlar ve koşulların açıklanması: Sektörel gelişmeler, kullanıcı ihtiyaçları ve bilgi işlem teknolojisindeki yenilikler dikkate alınarak veri toplama, işleme ve dağıtımına ilişkin uygulamalar güncellenmektedir. Mevsimsel düzeltme: Yoktur.

17 İstatistiğin toplanması, işlenmesi ve dağıtılması süreçlerinde bağlayıcı olan mevzuat: Bankacılık Kanununun 95 ve 96 ncı maddeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası. Yayımlanmadan önce veriye devlet birimlerinin içeriden erişimi İstatistiklerin yorumlanarak Yenileme ve yöntemdeki büyük değişikliklerin önceden bildirimi Yoktur. Yorum yapılmadan yayımlanmaktadır. Revizyon takvimi: Güncel dönem verilerinin oluşturulması sürecinde, Bankalarca Kurumumuza raporlanan önceki dönem tablolarındaki güncelleme/değişiklikler kontrol edilmektedir. Böylece, güncel dönem verileri aşamasında düzenli olarak geçmiş dönem verileri de güncellenmektedir. Sektörel değerlendirmeleri etkileyen veya veri bütünlüğünü bozan önemli hata ve eksikliklerin tespit edilmesi durumunda veya BDDK tarafından uygun görülen diğer durumlarda gerekli tüm revizyon ve güncellemeler gecikmeksizin yapılır. İlk verinin ve revize edilmiş verinin tanımlanması: FİNTÜRK te yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmektedir. Ancak, bankalar tarafından Kurumumuza gönderilen raporlamalarda değişiklik yapılması durumunda, kullanıcılara güncel ve doğru bilgiyi sunabilmek amacıyla yayımlanmış verilerde güncelleme yapılabilmektedir. Metodoloji, veri kaynağı ve istatistiksel tekniklere ilişkin büyük değişikliklerin önceden duyurulup duyurulmadığı: Tablonun üretilmesinde kullanılan veri kaynağında ve sunulan kalemlerde büyük değişikliklerin söz konusu olması halinde bu hususlar Bülten uygulamasında "Yapılacak Revizyonlar" başlığı altında kamuoyuna bildirilmektedir. Kalite İstatistiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve kaynaklara ait dokümantasyonun Yayımlanmamaktadır.

18 Bileşen detayının, ilgili veri ile uyumlaştırmanın, kabul edilebilirliğinin güvencesini sağlayan ve istatistiksel çapraz sorguları destekleyen istatistiksel çerçevenin Verinin içsel tutarlılığı: İstatistikler, veri seti içerisinde birbiriyle tutarlıdır. Verinin zamansal tutarlılığı: Veriler, Aralık 2007 döneminden itibaren seri halinde yayımlanmaktadır. Verinin sektörler arası ve alanlar arası tutarlılığı: İstatistikler diğer veri kaynakları ve istatistikler ile uyumludur. Notlar Metaverinin son güncellenme tarihi

19 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Seçilmiş Sektörel Krediler Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda seçilmiş sektörler itibarıyla kredi tutarlarının illere göre dağılımı detayı hakkında bilgi vermektir. Verinin tanımı: Müşterinin yerleşik olduğu il bazında (yurt dışı dâhil) fonksiyon ve sahiplik grupları detayında seçilmiş sektörler için nakdi ve takip hesaplarında izlenen kredi tutarları ile gayrinakdi kredi tutarlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Nakdi krediler: Bankaların gerçek ve tüzel kişilere (bankalara kullandırılanlar hariç) kullandırdıkları ve donuk alacak olarak sınıflandırılmamış kredilerdir. Takipteki krediler: Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca donuk alacak olarak sınıflandırılan ve THP' ye göre arası hesaplarda izlenen alacak tutarlarını göstermektedir. Gayrinakdi krediler: Bankaların gerçek ve tüzel kişilere (bankalara kullandırılanlar dâhil) kullandırdıkları gayrinakdi kredilerdir. Finansal Kuruluşlar sektörüne ilişkin olarak tabloda yer alan nakdi krediler bilgisi bankalara kullandırılan krediler hariç olarak sunulmaktadır. Takipteki krediler ve gayrinakdi krediler ise bankalara kullandırılan krediler dâhil olarak sunulmaktadır. Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır.

20 Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Seçilmiş sektörler: T.B.B. Risk Merkezi Genelgesinde yer alan Finansman Konusu Kodları sunulmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar. Coğrafi düzey: Türkiye de faaliyet gösteren bankalardan toplanan veriler, müşterinin yerleşik olduğu il bazında yayınlanmaktadır. Yurt dışında yerleşik kişilere ilişkin bilgiler toplulaştırılarak ayrıca sunulmaktadır. Sektörel kapsam: Yurt dışı şubeleri dâhil olmak üzere Türkiye de faaliyet gösteren bankalara ilişkin seçilmiş sektörler itibariyle kredi bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Tüm Değişkenler Ölçü Birimi Bin TL Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2 Zamanlılık İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21

21 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Veri yayımlama takviminin internet adresi: Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır. Bireysel cevaplayıcılara ait verinin gizliliği: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Sırların Saklanması başlıklı 73 üncü maddesine ve Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliğine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, verinin ait olduğu Bankanın tespit edilmesini engellemek üzere toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. İstatistik üretiminde çalışanlar, olanaklar, finansman: Veri ve Sistem Yönetimi Dairesinde verilerin toplanması için 11, tabloların üretilmesi ve yayımı için 2 çalışan vardır. Çalışanların hepsi lisans/yüksek lisans mezunudur. Verilerin derlenmesi ve sunumunda Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi bünyesindeki bilişim ekibi tarafından gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçlarının izlenmesi: Kullanıcıların veri/bilgi talepleri ve soruları kayıt altına alınarak değerlendirilmektedir. Kalite politikası: Kurumumuz kalite politikası dokümanının oluşturulması çalışmaları hali hazırda devam etmektedir.

22 Kalitenin izlenmesi: TÜİK tarafından verilen Kalite Logosunun alınması için başvuru yapılmıştır. İstatistiklerin yansızlığı: Veriler yansızdır. Veri kaynakları: BDDK Veri Transfer Sistemi üzerinden bankalardan elektronik ortamda alınan tablolar kullanılmaktadır. Yöntem: Bankalardan derlenen veriler kontrol edildikten sonra tamamı toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. Dağıtım şekilleri: Kurumumuz internet sayfasında Finansal Türkiye Haritası uygulamasında yayımlanmaktadır. Uygulamanın ;"Veriler" alanından dönemsel sorgulama yapma, verileri excele aktarma ve haber bültenini görüntüleme imkânı bulunmaktadır. İstatistiklerin hatalı yorumlanması ve yanlış kullanımına ilişkin görüş belirtme/tekzip: Uygulamada yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmekle birlikte, bankalar tarafından geçici verilere dayanılarak gönderilen mali tabloların doğruluğuna ve bütünlüğüne ilişkin kesin bir garanti verilmemekte, ayrıca bilgi amaçlı yayınlanmakta olan bu tabloların kullanımından dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İstatistiksel veri toplama, işleme ve dağıtımdaki şartlar ve koşulların açıklanması: Sektörel gelişmeler, kullanıcı ihtiyaçları ve bilgi işlem teknolojisindeki yenilikler dikkate alınarak veri toplama, işleme ve dağıtımına ilişkin uygulamalar güncellenmektedir Mevsimsel düzeltme: Yoktur. İstatistiğin toplanması, işlenmesi ve dağıtılması süreçlerinde bağlayıcı olan mevzuat: Bankacılık Kanununun 95 ve 96 ncı maddeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası. Yayımlanmadan önce veriye devlet birimlerinin içeriden erişimi Yoktur.

23 İstatistiklerin yorumlanarak Yenileme ve yöntemdeki büyük değişikliklerin önceden bildirimi Yorum yapılmadan yayımlanmaktadır. Revizyon takvimi: Güncel dönem verilerinin oluşturulması sürecinde, Bankalarca Kurumumuza raporlanan önceki dönem tablolarındaki güncelleme/değişiklikler kontrol edilmektedir. Böylece, güncel dönem verileri aşamasında düzenli olarak geçmiş dönem verileri de güncellenmektedir. Sektörel değerlendirmeleri etkileyen veya veri bütünlüğünü bozan önemli hata ve eksikliklerin tespit edilmesi durumunda veya BDDK tarafından uygun görülen diğer durumlarda gerekli tüm revizyon ve güncellemeler gecikmeksizin yapılır. İlk verinin ve revize edilmiş verinin tanımlanması: FİNTÜRK te yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmektedir. Ancak, bankalar tarafından Kurumumuza gönderilen raporlamalarda değişiklik yapılması durumunda, kullanıcılara güncel ve doğru bilgiyi sunabilmek amacıyla yayımlanmış verilerde güncelleme yapılabilmektedir. Metodoloji, veri kaynağı ve istatistiksel tekniklere ilişkin büyük değişikliklerin önceden duyurulup duyurulmadığı: Tablonun üretilmesinde kullanılan veri kaynağında ve sunulan kalemlerde büyük değişikliklerin söz konusu olması halinde bu hususlar Bülten uygulamasında "Yapılacak Revizyonlar" başlığı altında kamuoyuna bildirilmektedir. Kalite İstatistiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve kaynaklara ait dokümantasyonun Yayımlanmamaktadır. Bileşen detayının, ilgili veri ile uyumlaştırmanın, kabul edilebilirliğinin güvencesini sağlayan ve istatistiksel çapraz Verinin içsel tutarlılığı: İstatistikler, veri seti içerisinde birbiriyle tutarlıdır. Verinin zamansal tutarlılığı: Veriler, Aralık 2007 döneminden itibaren seri halinde yayımlanmaktadır. Verinin sektörler arası ve alanlar arası tutarlılığı: İstatistikler diğer veri kaynakları ve istatistikler ile uyumludur.

24 sorguları destekleyen istatistiksel çerçevenin Sektörel Krediler tablosunda sunulan kalemler ile Aylık Bülten arasında aşağıdaki tablo kullanılarak dönüşüm yapılabilmektedir. FİNTÜRK ve Aylık Bülten Kalem Eşleştirmesi Sıra No FİNTÜRK - Sektörel Krediler Tablosu Aylık Bülten - Sektörel Kredi Dağılımı Tablosu 1 Gıda, Meşrubat ve Tütün 10 uncu satır 2 İnşaat 27 nci satır 3 Metal ve İşlenmiş Maden 19 uncu satır 4 Denizcilik 23 ve 40 ıncı satır toplamları 5 Enerji 7, 15 ve 26 ıncı satır toplamları 6 Finansal Kuruluşlar Nakdi krediler için Aylık Bültenin 44 üncü satırı. Takipteki krediler ve gayri nakdi krediler için 44 ve 46 ncı satır toplamı 7 Tekstil ve Tekstil Ürünleri 11 inci satır 8 Toptan Ticaret ve Komisyonculuk 30 uncu satır 9 Turizm 32 inci satır 10 Ziraat ve Balıkçılık 1 ve 5 inci satır toplamları Notlar Metaverinin son güncellenme tarihi

25 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Oranlar Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda illere göre kredi mevduat arasındaki ilgi ve denge ile çeşitli sektörler itibarıyla performans oranı hakkında bilgi vermektir. Verinin tanımı: Müşterinin yerleşik olduğu il bazında (yurt dışı dâhil) fonksiyon ve sahiplik grupları detayında kredi mevduat oranları ile sektörler itibarıyla kullandırılan kredilere ilişkin performans oran bilgileri verilmektedir. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Toplam nakdi kredi: Nakdi krediler ile takipteki alacaklar toplamını göstermektedir. Takipteki alacaklar: Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca donuk alacak olarak sınıflandırılan ve THP'ye göre arası hesaplarda izlenen alacak tutarlarını göstermektedir. Toplam mevduat: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ'de tanım, tür ve vadeleri belirlenen mevduat ve katılım fonlarıdır. Bankalar tarafından diğer bankalarda tutulan mevduat tutarları, Mevduat bilgileri içerisinde yer almamaktadır. Tasarruf mevduatı: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ'de tanımlanan gerçek kişilere ait TL-DTH mevduat ve katılım fonlarını ifade etmektedir. Performans oranı (Takibe dönüşüm oranı): Takipteki alacakların toplam nakdi krediler içerisindeki payını göstermektedir.

26 Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır. Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar. Coğrafi düzey: Türkiye de faaliyet gösteren bankalardan toplanan veriler, müşterinin yerleşik olduğu il bazında yayınlanmaktadır. Yurt dışında yerleşik kişilere ilişkin bilgiler toplulaştırılarak tabloda yer almamaktadır. Sektörel kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren banka (yurt dışı şubeleri dâhil ) bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Tüm Değişkenler Ölçü Birimi Bin TL Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: Aylık, 3 Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık

27 Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2 Zamanlılık İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Veri yayımlama takviminin internet adresi: hhttps:// Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır. Bireysel cevaplayıcılara ait verinin gizliliği: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Sırların Saklanması başlıklı 73 üncü maddesine ve Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliğine ilişkin düzenlemelere uygun olarak, verinin ait olduğu Bankanın tespit edilmesini engellemek üzere toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır.

28 İstatistik üretiminde çalışanlar, olanaklar, finansman: Veri ve Sistem Yönetimi Dairesinde verilerin toplanması için 11, tabloların üretilmesi ve yayımı için 2 çalışan vardır. Çalışanların hepsi lisans/yüksek lisans mezunudur. Verilerin derlenmesi ve sunumunda Veri ve Sistem Yönetimi Dairesi bünyesindeki bilişim ekibi tarafından gerekli teknik destek sağlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçlarının izlenmesi: Kullanıcıların veri/bilgi talepleri ve soruları kayıt altına alınarak değerlendirilmektedir. Kalite politikası: Kurumumuz kalite politikası dokümanının oluşturulması çalışmaları hali hazırda devam etmektedir. Kalitenin izlenmesi: TÜİK tarafından verilen Kalite Logosunun alınması için başvuru yapılmıştır. İstatistiklerin yansızlığı: Veriler yansızdır. Veri kaynakları: BDDK Veri Transfer Sistemi üzerinden bankalardan elektronik ortamda alınan tablolar kullanılmaktadır. Yöntem: Bankalardan derlenen veriler kontrol edildikten sonra tamamı toplulaştırılmak suretiyle yayımlanmaktadır. Dağıtım şekilleri: Kurumumuz internet sayfasında Finansal Türkiye Haritası uygulamasında yayımlanmaktadır. Uygulamanın ;"Veriler" alanından dönemsel sorgulama yapma, verileri excele aktarma ve haber bültenini görüntüleme imkânı bulunmaktadır. İstatistiklerin hatalı yorumlanması ve yanlış kullanımına ilişkin görüş belirtme/tekzip: Uygulamada yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmekle birlikte, bankalar tarafından geçici verilere dayanılarak gönderilen mali tabloların doğruluğuna ve bütünlüğüne ilişkin kesin bir garanti verilmemekte, ayrıca bilgi amaçlı yayınlanmakta olan bu tabloların kullanımından dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edilmemektedir. İstatistiksel veri toplama, işleme ve dağıtımdaki şartlar ve koşulların açıklanması: Sektörel gelişmeler, kullanıcı ihtiyaçları ve bilgi işlem teknolojisindeki yenilikler dikkate alınarak veri toplama, işleme ve dağıtımına ilişkin uygulamalar güncellenmektedir Mevsimsel düzeltme: Yoktur. İstatistiğin toplanması, işlenmesi ve dağıtılması süreçlerinde bağlayıcı olan mevzuat: Bankacılık Kanununun 95 ve 96 ncı maddeleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinin 24 üncü maddesinin 1 inci fıkrası.

29 Yayımlanmadan önce veriye devlet birimlerinin içeriden erişimi İstatistiklerin yorumlanarak Yenileme ve yöntemdeki büyük değişikliklerin önceden bildirimi Yoktur. Yorum yapılmadan yayımlanmaktadır. Revizyon takvimi: Güncel dönem verilerinin oluşturulması sürecinde, Bankalarca Kurumumuza raporlanan önceki dönem tablolarındaki güncelleme/değişiklikler kontrol edilmektedir. Böylece, güncel dönem verileri aşamasında düzenli olarak geçmiş dönem verileri de güncellenmektedir. Sektörel değerlendirmeleri etkileyen veya veri bütünlüğünü bozan önemli hata ve eksikliklerin tespit edilmesi durumunda veya BDDK tarafından uygun görülen diğer durumlarda gerekli tüm revizyon ve güncellemeler gecikmeksizin yapılır. İlk verinin ve revize edilmiş verinin tanımlanması: FİNTÜRK te yer alan bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere, makul seviyede denetim ve kontrol mekanizmaları tesis edilmektedir. Ancak, bankalar tarafından Kurumumuza gönderilen raporlamalarda değişiklik yapılması durumunda, kullanıcılara güncel ve doğru bilgiyi sunabilmek amacıyla yayımlanmış verilerde güncelleme yapılabilmektedir. Metodoloji, veri kaynağı ve istatistiksel tekniklere ilişkin büyük değişikliklerin önceden duyurulup duyurulmadığı: Tablonun üretilmesinde kullanılan veri kaynağında ve sunulan kalemlerde büyük değişikliklerin söz konusu olması halinde bu hususlar Bülten uygulamasında "Yapılacak Revizyonlar" başlığı altında kamuoyuna bildirilmektedir. Kalite İstatistiklerin hazırlanmasında kullanılan yöntem ve kaynaklara ait dokümantasyonun Bileşen detayının, ilgili veri ile uyumlaştırmanın, kabul Yayımlanmamaktadır. Verinin içsel tutarlılığı: İstatistikler, veri seti içerisinde birbiriyle tutarlıdır.

30 edilebilirliğinin güvencesini sağlayan ve istatistiksel çapraz sorguları destekleyen istatistiksel çerçevenin Verinin zamansal tutarlılığı: Veriler, Aralık 2007 döneminden itibaren seri halinde yayımlanmaktadır. Verinin sektörler arası ve alanlar arası tutarlılığı: İstatistikler diğer veri kaynakları ve istatistikler ile uyumludur. Notlar Metaverinin son güncellenme tarihi

31 İstatistik Adı Finansal Türkiye Haritası Şubeler (Adet) ve Nüfusa Göre Dağılım (TL) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların raporladığı bilgiler doğrultusunda il bazında şube ve nüfusa göre dağılım ile ilgili bilgi vermektir. Verinin tanımı: Fonksiyon ve sahiplik grupları detayında bankaların Yurt içi şube sayıları, Şubeye düşen nüfus, Kişi başı nakdi kredi, Kişi başı takipteki alacak, Kişi başı tasarruf mevduatı ve Kişi başı toplam mevduat bilgileri il bazında yayınlanmaktadır. Nüfus Bilgileri TÜİK' ten alınmıştır. İstatistiksel kavramlar ve tanımlar: Tablonun oluşturulmasında, Kurumumuzun denetim ve gözetim ihtiyaçları çerçevesinde bankalardan aldığı geçici gözetim raporları kullanılmaktadır. Tabloda sunulan temel kalemler: Bankaların yurt içi şube sayıları: Türkiye de faaliyet gösteren bankaların yurt içinde faaliyette bulunan şube sayısını ifade etmektedir. Şubeye düşen nüfus: Her bir ile ilişkin nüfus bilgisinin, Türkiye de faaliyet gösteren bankaların o ilde bulunan şube sayısına oranlanmasıyla elde edilmektedir. Kişi başı nakdi kredi: Her bir ile ilişkin nüfus bilgisinin, Türkiye de faaliyet gösteren bankaların o ilde yerleşik kişilere kullandırdıkları kredilere oranlanmasıyla elde edilmektedir. Kişi başı takipteki alacak: Her bir ile ilişkin nüfus bilgisinin, Türkiye de faaliyet gösteren bankaların donuk alacak olarak sınıflandırdığı kredilerden o ilde yerleşik kişilere ilişkin olanlara oranlanmasıyla elde edilmektedir. Kişi başı tasarruf mevduatı: Her bir ile ilişkin nüfus bilgisinin, Türkiye de faaliyet gösteren bankaların o ilde yerleşik kişilerden topladıkları tasarruf mevduatı tutarına oranlanmasıyla elde edilmektedir. Kişi başı toplam mevduat: Her bir ile ilişkin nüfus bilgisinin, Türkiye de faaliyet gösteren bankaların o ilde yerleşik kişilerden topladıkları toplam mevduat tutarına oranlanmasıyla elde edilmektedir.

32 Sınıflamalar: Fonksiyon grubu: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankalar fonksiyon gruplarına göre NACE Rev.2 ile uyumlu şekilde; mevduat, katılım, kalkınma ve yatırım bankaları (Kısım K: ve ) olarak sunulmaktadır. Sahiplik grubu: Bankaların sahiplik gruplarına göre sınıflandırılmasında Bankacılık Kanunundaki kontrol tanımı esas alınmaktadır. Hedef kitle: Finans uzmanları, akademisyenler, araştırmacılar, basın kuruluşları, yatırımcılar ve şahıslar. Coğrafi kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankalar. Coğrafi düzey: Kredi ve mevduat dağılımı müşterinin yerleşik olduğu il esas alınarak sunulmaktadır. Sektörel kapsam: Türkiye de faaliyet gösteren bankaların şube ve nüfus bilgilerini kapsamaktadır. Zaman kapsamı: 3 aylık bazda, Aralık 2007 döneminden itibaren sunulmaktadır. Diğer kapsam: Başka bir kapsam tanımı bulunmamaktadır. Kapsamdaki sınırlılıklar: Mart 2014 döneminden itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş. ve Adabank A.Ş. verileri sunulmamaktadır. İstatistiksel birim: Raporlama yapan bankalar. Temel dönem/yıl: Yoktur. Referans dönemi: Son çeyrek dönem. Ölçü birimi: Değişken/Gösterge Şube Sayısı Şubeye Düşen Nüfus Kişi Başı İstatistikler Ölçü Birimi Bir adet Bir adet Bin TL

33 Dönemsellik Verinin toplama sıklığı: Aylık, 3 Aylık Verinin yayımlama sıklığı: 3 Aylık Yayımlanan her veri için ortalama üretim süresi (İş günü): 2 Zamanlılık İlk sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Kamuoyunun Bilgiye Erişimi Nihai sonuçların yayımlandığı tarih ile referans döneminin son tarihi arasındaki fark (İş günü): 21 Veriye ilişkin yayımlama takvimi: Yayımlama takvimi kamuoyuna önceden duyurulmaktadır. Her yılın başında Ulusal Veri Yayımlama Takvimi (UVYT) kapsamında hazırlanarak Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmaktadır. Yayımlama takviminin önceden duyurulması Veri yayımlama takviminin internet adresi: Veri dağıtım politikası: Veriler yayımlandığında, FİNTÜRK ün sunulduğu Kurumumuz internet sayfasının ilgili bölümüne üye olan; kişi, kurum ve kuruluşlara e-posta yoluyla bilgi verilmektedir. Eş zamanlı yayımlama Tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılıp paylaşılmadığı: Veriler tüm kullanıcılar ile aynı anda paylaşılmaktadır. Basın veya diğer belirli kullanıcılar ile özel anlaşmalar kapsamında verinin önceden paylaşılıp paylaşılmadığı: Hayır Bütünlük Resmi istatistiklerin üretilmesine ilişkin şartlar, koşullar ve gizlilik İstatistiklerin toplanması, işlenmesi ve dağıtımına ilişkin sorumluluk: Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı Veri üreten kuruluşlar ile veri paylaşımı ve koordinasyon: Yayımlanan veriler ile ilgili olarak diğer kuruluşlarla ilave veri paylaşımı yapılmamaktadır.

Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten

Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten İstatistik Adı Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların (yurt dışı

Detaylı

Finansal Kiralama Sektörü Verileri

Finansal Kiralama Sektörü Verileri İstatistik Adı Finansal Kiralama Sektörü Verileri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Finansal kiralama şirketlerinin raporladığı bilgiler doğrultusunda finansal

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik Adı Faktoring Sektörü Verileri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Faktoring şirketlerinin raporladığı bilgiler doğrultusunda faktoring sektörüne

Detaylı

Haftalık Bankacılık Sektörü Verileri

Haftalık Bankacılık Sektörü Verileri İstatistik Adı Haftalık Bankacılık Sektörü Verileri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren mevduat, katılım ve kalkınma

Detaylı

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerine ait Bilanço Tablosu. İstatistik Adı. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerine ait Bilanço Tablosu. İstatistik Adı. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik Adı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerine ait Bilanço Tablosu Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Finansal kiralama, faktoring

Detaylı

Aylık Bankacılık Sektörü Verileri

Aylık Bankacılık Sektörü Verileri İstatistik Adı Aylık Bankacılık Sektörü Verileri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren mevduat, katılım ve kalkınma

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Banka Kredileri Eğilim Anketi (BKEA) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Bankaların mali olmayan şirketler ve tüketicilere kullandırdıkları

Detaylı

Kamu Bankalarınca Mevduatlara Fiilen Uygulanan Azami Faiz Oranları(Stok-Aylık)

Kamu Bankalarınca Mevduatlara Fiilen Uygulanan Azami Faiz Oranları(Stok-Aylık) İstatistik adı Kamu Bankalarınca Mevduatlara Fiilen Uygulanan Azami Faiz Oranları(Stok-Aylık) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Mevduatlara fiilen uygulanan

Detaylı

Bankalarca Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları(Stok- Aylık)

Bankalarca Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları(Stok- Aylık) İstatistik adı Bankalarca Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları(Stok- Aylık) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Aylık ağırlıklı ortalama

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Petrol İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Petrol İstatistiklerinin (Piyasa Faaliyetleri) amacı, Petrol

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Doğal Gaz İstatistikleri (Piyasa Faaliyetleri) Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Doğal Gaz İstatistiklerinin (Piyasa Faaliyetleri) amacı,

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: İktisadi Yönelim Anketi (İYA) nin amacı, imalat

Detaylı

Banka Dışı Finansal Kuruluşlar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık. İstatistik adı. Kapsam karakteristikleri

Banka Dışı Finansal Kuruluşlar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık. İstatistik adı. Kapsam karakteristikleri İstatistik adı Banka Dışı Finansal Kuruluşlar Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın Amacı: Banka Dışı Finansal Kuruluşların sektörel bilançoları yardımıyla finansal

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Türk Boğazları Gemi Geçiş İstatistikleri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sisteminin amacı, hizmet

Detaylı

Finansal Hesaplar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Finansal Hesaplar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Finansal Hesaplar Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Global finansal krizler sonrası, sadece bankacılık sektörü değil, banka dışı finansal

Detaylı

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Türk Boğazları Gemi Geçiş İstatistikleri Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sisteminin amacı, hizmet

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

Banka, Şube ve Personel Sayıları

Banka, Şube ve Personel Sayıları İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

Banka, Şube ve Personel Sayıları

Banka, Şube ve Personel Sayıları İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim. 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2

İÇİNDEKİLER. BDDK, Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı 2 İÇİNDEKİLER Banka, Şube ve Personel Sayıları... 1 Seçilmiş Bilanço Kalemleri... 2 Bilanço İçi Büyüklükler... 4 Bilanço Dışı Büyüklükler.. 5 Temel Büyüklüklere İlişkin Gelişim... 7 Kârlılık... 8 Krediler...

Detaylı

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Tanımlar...

Detaylı

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ödemeler Dengesi Müdürlüğü TANIM VE AÇIKLAMALAR Kısa vadeli dış borçlara ilişkin genel bazı tanımlar ve açıklamalara

Detaylı

KONYA KREDİLERİ NEREDE KULLANIYOR?

KONYA KREDİLERİ NEREDE KULLANIYOR? AHMET ÇELİK Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ağustos, 2017 Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü www.kto.org.tr 1 KREDİ MEVDUAT VERİLERİ İLE KONYA Türkiye Bankalar Birliği

Detaylı

Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Tanım... 3 III- Sınıflama... 5 IV- Yöntem...

Detaylı

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Haftalık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Tanım... 3 II- Amaç... 3 III- Yöntem... 3 IV- Yayımlama

Detaylı

İZMİR BANKACILIK SİSTEMİNDEN NE KADAR PAY ALIYOR?

İZMİR BANKACILIK SİSTEMİNDEN NE KADAR PAY ALIYOR? Uzman Erdem Alptekin İZMİR BANKACILIK SİSTEMİNDEN NE KADAR PAY ALIYOR? İzmir, Türkiye nin en fazla nüfusa sahip 3. kenti. Bir çok makroekonomik veride de Türkiye nin ilk üçünde, hatta bazı göstergelerde

Detaylı

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri Tablosuna İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Tanımlar...

Detaylı

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansal Kiralama Şirketleri İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansal Kiralama Şirketleri İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansal Kiralama Şirketleri İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I-Tanım... 3 II- Amaç...

Detaylı

Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Banka Kredileri Eğilim Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Çerçeve... 3 III- Kapsam... 3 IV- Veri Derleme Yöntemi...

Detaylı

Finansal Hesaplar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık

Finansal Hesaplar. Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık İstatistik adı Finansal Hesaplar Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam karakteristikleri Çalışmanın amacı: Global finansal krizler sonrası, sadece bankacılık sektörü değil, banka dışı finansal

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Eylül Rapor Kodu: DT01 Kasım Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Eylül Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 19 milyon 614 bin kişiye,

Detaylı

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı na İlişkin Yöntemsel Açıklama

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı na İlişkin Yöntemsel Açıklama İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı na İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I. Amaç... 3 II. Çerçeve... 3 III. Kapsam... 3 IV. Veri Derleme

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-III

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-III KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-III A Ç I K L A M A Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası tarafından hazırlanan Üç Aylık Bülten'de yer alan, bankaların

Detaylı

Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I-Amaç... 3 II- Çerçeve... 3 III- Kapsam...

Detaylı

İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Çerçeve... 3 III- Kapsam... 3 IV-

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-IV

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-IV KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2006-IV A Ç I K L A M A Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası tarafından hazırlanan Üç Aylık Bülten'de yer alan, bankaların

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Aralık Rapor Kodu: DT01 Mayıs 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Aralık Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 20 milyon 589 bin kişiye,

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Mart 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Mart 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Mart 2018 Rapor Kodu:DT01 Temmuz 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Mart 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı

Detaylı

www.kuzka.gov.tr 1.1. Mali Yapı ve Finans 1.1.1. Banka Şube Sayısı TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

www.kuzka.gov.tr 1.1. Mali Yapı ve Finans 1.1.1. Banka Şube Sayısı TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1.1. Mali Yapı ve Finans Ekonomik olarak tanımlanmış sınırlarda sermayenin yaygınlığı ve verimliliği genellikle mali ve finansal göstergelerle ölçülür. Bölgedeki bankaların durumu şube sayılarıyla, sermayenin

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Haziran 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Haziran 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Haziran 2018 Rapor Kodu:DT01 Eylül 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Haziran 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi

Detaylı

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Eylül 2018

Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri. Eylül 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri İstatistikleri Eylül 2018 Rapor Kodu:DT01 Aralık 2018 Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri 1 Eylül 2018 Tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ FİNANS

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ FİNANS g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ FİNANS TABLOLAR Tablo 1. Bankaların Yıllara ve İllere Göre Dağılımı... 2 Tablo 2. TR63 Bölgesinde Banka Sayılarının İlçelere Göre Dağılımı... 3 Tablo 3. ATM, POS ve

Detaylı

TEBLİĞ. Önemli Sektörler/Karşı taraflar Krediler Karşılıklar. Donuk (Karşılık Yönetmeliği)* Temerrüt (Üçüncü Aşama)

TEBLİĞ. Önemli Sektörler/Karşı taraflar Krediler Karşılıklar. Donuk (Karşılık Yönetmeliği)* Temerrüt (Üçüncü Aşama) 20 Eylül 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30186 (Mükerrer) TEBLİĞ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 55, 2005 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * I. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 29 Aralık 2005 tarih ve 26038 sayılı Resmi Gazete de; Anadolu Finans Kurumu

Detaylı

Sektör Bilançoları İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü

Sektör Bilançoları İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Sektör Bilançoları İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler İstatistik Genel Müdürlüğü I. Amaç... 3 II.Tanım... 3 III. Sınıflama...

Detaylı

Türkiye Kredi Haritası

Türkiye Kredi Haritası Türkiye Kredi Haritası 3 Aylık Bülten Aralık 2015 Türkiye Kredi Haritası 4Ç2015 Türkiye Kredi Haritası 3 Aylık Bülten BDDK nın çeyrek sonlarında yayınladığı kredi, mevduat ve nüfusa göre dağılım istatistikleri

Detaylı

Türkiye Kredi Haritası

Türkiye Kredi Haritası Türkiye Haritası 3 Aylık Bülten Haziran 2015 Türkiye Haritası 2Ç2015 Türkiye Haritası 3 Aylık Bülten BDDK nın çeyrek sonlarında yayınladığı kredi, mevduat ve nüfusa göre dağılım istatistikleri derlenerek

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-III

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-III KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-III A Ç I K L A M A Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası tarafından hazırlanan Üç Aylık Bülten'de yer alan, bankaların

Detaylı

TEBLİĞ. Konsolide özkaynak kalemlerine ilişkin bilgiler: Cari Dönem Önceki Dönem

TEBLİĞ. Konsolide özkaynak kalemlerine ilişkin bilgiler: Cari Dönem Önceki Dönem 22 Eylül 2007 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26651 TEBLİĞ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR HAKKINDA

Detaylı

TEBLİĞ BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 20 Eylül 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30186 (Mükerrer) TEBLİĞ Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

Detaylı

NDEK LER I. Finansal stikrarın Makroekonomik Unsurları II. Bankacılık Sektörü ve Di er Finansal Kurulu lar

NDEK LER I. Finansal stikrarın Makroekonomik Unsurları II. Bankacılık Sektörü ve Di er Finansal Kurulu lar İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... i İÇİNDEKİLER... iii TABLO LİSTESİ... v GRAFİK LİSTESİ... vii KUTU LİSTESİ... xiv KISALTMA LİSTESİ.... xvi GENEL DEĞERLENDİRME... xvii I. Finansal İstikrarın Makroekonomik Unsurları...

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül Türkiye de Bankacılık Sektörü 2013-2017 Eylül Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) 2016-4. 3 Aylık Bildirim Özet Bilgi 2016-4 KONSOLİDE OLMAYAN FAALİYET RAPORU Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

Yatırım Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Yatırım Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Yatırım Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Çerçeve... 3 III- Kapsam... 3 IV- Veri Derleme Yöntemi... 3 V- Sınıflama...

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. (2) Türkiye de faaliyette bulunan katılım bankaları bu Tebliğ hükümlerine tâbidir.

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. (2) Türkiye de faaliyette bulunan katılım bankaları bu Tebliğ hükümlerine tâbidir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan : KATILIM BANKALARINCA UYGULANACAK TEKDÜZEN HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (26.01.2007 tarih ve 26415 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: (Taslak)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: (Taslak) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: (Taslak) BANKALARCA KAMUYA AÇIKLANACAK FİNANSAL TABLOLAR İLE BUNLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE

Detaylı

Konut Kredisi Piyasasına Bakış

Konut Kredisi Piyasasına Bakış Konut Kredisi Piyasasına Bakış Türkiye Konut Kredisi İstatistikleri (Kasım 2010 - Ekim 2011) Kasım 2011 Uyarı: Bu raporda sunulan istatistiklerin bir kısmı Konutkredisi.com.tr web sitesinin ziyaretçilerinin

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA TAKVİMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA TAKVİMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA TAKVİMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Türkiye İstatistik Kurumunun

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2012 Yılı Temmuz Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 17/09/2012 tarihinde açıklanan, 2012 yılı Temmuz ayı Özel Sektörün Yurt

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2012 Yılı Ağustos Ayı Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri TCMB tarafından 17/10/2012 tarihinde açıklanan, 2012 yılı Ağustos ayı Özel Sektörün

Detaylı

İŞGÜCÜ MALİYET ENDEKSİNDE YAPILAN ANA REVİZYONA İLİŞKİN METODOLOJİK DOKÜMAN

İŞGÜCÜ MALİYET ENDEKSİNDE YAPILAN ANA REVİZYONA İLİŞKİN METODOLOJİK DOKÜMAN Giriş İŞGÜCÜ MALİYET ENDEKSİNDE YAPILAN ANA A İLİŞKİN METODOLOJİK DOKÜMAN İşgücü Maliyeti Endeksi, ücretli çalışan istihdam etmenin işverene saat başı maliyetindeki nominal değişimi ölçen kısa dönemli

Detaylı

T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sosyal Güvenlik Kurumları Alt Sektörü Harcamaların Fonksiyonel Sınıflandırılması Tablosu

T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sosyal Güvenlik Kurumları Alt Sektörü Harcamaların Fonksiyonel Sınıflandırılması Tablosu T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Kurumları Alt Sektörü Harcamaların Fonksiyonel Sınıflandırılması Tablosu HAZIRLANMA AMACI 1 Harcamaların fonksiyonel sınıflandırılması tablosu;

Detaylı

Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Eylül dönemindeki gelişmeler. Ekim 2010

Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Eylül dönemindeki gelişmeler. Ekim 2010 Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Eylül dönemindeki gelişmeler Ekim 2010 Bu çalışma, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan günlük veriler baz alınarak yapılmaktadır. Çalışmanın amacı,

Detaylı

HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 19 Kasım 2015

HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 19 Kasım 2015 HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 19 Kasım 2015 PARASAL VE FİNANSAL VERİLER MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER 1. MERKEZ BANKASI SEÇİLMİŞ BİLANÇO KALEMLERİ VE PARA ARZI 2. BANKACILIK SEKTÖRÜ SEÇİLMİŞ BİLANÇO BÜYÜKLÜKLERİ

Detaylı

Beklenti Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Beklenti Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Beklenti Anketi ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Reel Sektör Verileri Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Kapsam... 3 III- Yöntem... 3 IV- Tanımlar ve Hesaplamalar... 3 V- Yayımlama...

Detaylı

1.1 Genel Yönetim Mali İstatistiklerinin Kapsamı

1.1 Genel Yönetim Mali İstatistiklerinin Kapsamı Genel Yönetim Mali İstatistikleri Meta Veri 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni kamu mali yönetimi anlayışı mali saydamlık ve hesap verilebilirlik gibi

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart Türkiye de Bankacılık Sektörü 2013-2017 Mart Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart

Detaylı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığından

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığından SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Detaylı

www.kanunum.com Zorunlu Karşılık Tebliğ Karşılaştırmalı Değişiklik Tablosu

www.kanunum.com Zorunlu Karşılık Tebliğ Karşılaştırmalı Değişiklik Tablosu ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2005/1) ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) KANUNUM BİLGİ NOTU ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2005/1) Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİKLERİN YANLIŞ KULLANILMASI VE YORUMLANMASINI ÖNLEMEYE YÖNELİK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

RESMİ İSTATİSTİKLERİN YANLIŞ KULLANILMASI VE YORUMLANMASINI ÖNLEMEYE YÖNELİK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE RESMİ İSTATİSTİKLERİN YANLIŞ KULLANILMASI VE YORUMLANMASINI ÖNLEMEYE YÖNELİK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Türkiye İstatistik

Detaylı

HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 30 Ekim 2015

HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 30 Ekim 2015 HAFTALIK PARA VE BANKA İSTATİSTİKLERİ 30 Ekim 2015 PARASAL VE FİNANSAL VERİLER MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER 1. MERKEZ BANKASI SEÇİLMİŞ BİLANÇO KALEMLERİ VE PARA ARZI 2. BANKACILIK SEKTÖRÜ SEÇİLMİŞ BİLANÇO BÜYÜKLÜKLERİ

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 1960-2013

Türkiye de Bankacılık Sektörü 1960-2013 Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-213 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/19 25/Ocak/2018 İçindekiler: * Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karar ve Tebliğde değişiklik yapıldı. TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA KARAR VE TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI:

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü

Türkiye de Bankacılık Sektörü Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-211 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart

Türkiye de Bankacılık Sektörü Mart Türkiye de Bankacılık Sektörü 2007-2012 Mart Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart

Detaylı

Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri Raporuna İlişkin Yöntemsel Açıklama

Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri Raporuna İlişkin Yöntemsel Açıklama Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri Raporuna İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Tanım... 3 II- Amaç... 4 III- Yöntem... 4 IV-Yayınlama

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül Türkiye de Bankacılık Sektörü 2007-2012 Eylül Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Kişinin, findeks kredi notunun, Türkiye ortalamasındaki yerini gösteren. tablodur.

Kişinin, findeks kredi notunun, Türkiye ortalamasındaki yerini gösteren. tablodur. Kişinin findeks kredi notunu görüntülemek için bu alan seçilir. Kişinin findeks kredi notunun, risk seviyesini gösteren tablodur. Findeks Kredi Notu Nedir? Findeks Kredi Notu, tüketicinin aldığı ya da

Detaylı

KREDİLERDE KONYA-TÜRKİYE Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

KREDİLERDE KONYA-TÜRKİYE Hacı Dede Hakan KARAGÖZ BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından tutulan nakdi kredi, vade sonunda faiziyle birlikte geri alınmak üzere bankalar tarafından verilen ödünç parayı ifade etmektedir. 213 yılında

Detaylı

Özet Finansal Bilgiler (milyon TL)

Özet Finansal Bilgiler (milyon TL) Özet Finansal Bilgiler (milyon TL) 2009 2010 2011 2012 2013 2Ç14 Yıllık Çeyreksel Aktifler 11,609 14,513 17,190 21,390 27,785 20,719-19% -11% Krediler + Finansal Kiralama 8,355 11,060 13,452 16,307 21,257

Detaylı

MÜŞTERİ SINIFLANDIRMASI VE PROFESYONEL MÜŞTERİLERİN YARARLANAMAYACAKLARI

MÜŞTERİ SINIFLANDIRMASI VE PROFESYONEL MÜŞTERİLERİN YARARLANAMAYACAKLARI TEKSTİL YATIRIM MÜŞTERİ SINIFLANDIRMASI VE PROFESYONEL MÜŞTERİLERİN YARARLANAMAYACAKLARI HÜKÜMLER 1 1. AMAÇ VE KAPSAM MÜŞTERİ SINIFLANDIRMASI VE Tekstil Yatırım, tüm müşterilerini ilgili tebliğ hükümleri

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2011-2015 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU TARAFINDAN YAYIMLANMIŞ İSTATİSTİKSEL VERİ VE BİLGİLERDE HATALARIN DÜZELTİLMESİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU TARAFINDAN YAYIMLANMIŞ İSTATİSTİKSEL VERİ VE BİLGİLERDE HATALARIN DÜZELTİLMESİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU TARAFINDAN YAYIMLANMIŞ İSTATİSTİKSEL VERİ VE BİLGİLERDE HATALARIN DÜZELTİLMESİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kavramlar

Detaylı

Abdullah Önder ÖZKUL 15.01.2012 Diyarbakır

Abdullah Önder ÖZKUL 15.01.2012 Diyarbakır TRC2 BÖLGESİ (DİYARBAKIR-ŞANLIURFA) KREDİ VE MEVDUAT POZİSYONLARI RAPORU Abdullah Önder ÖZKUL 15.1.212 İÇİNDEKİLER 1. TRC 2 BÖLGESİ (DİYARBAKIR VE ŞANLIURFA)NAKDİ KREDİ DURUMU... 2 2. TRC 2 BÖLGESİ (DİYARBAKIR

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Şirketimizin 31.12.2012 tarihi itibariyle hazırlanan yıl sonu konsolide olmayan finansal raporu 25 / 04 / 2013 tarih ve 8307 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi nde yayımlanmıştır. Yayımlanan bilgilere; BDDK

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR BİRLİĞİ FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KONSOLİDE RAPORU

FİNANSAL KURUMLAR BİRLİĞİ FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KONSOLİDE RAPORU FİNANSAL KURUMLAR BİRLİĞİ FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KONSOLİDE RAPORU 30.09.2016 1 MALİ TABLO KALEMLERİ ANALİZİ (bin TL) Aktif Toplamı 30.09.2016 Aktif Toplamı Finansman Şirketleri;

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TABLO LİSTESİ

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TABLO LİSTESİ TABLO LİSTESİ Tablo I.1. Ödemeler Dengesi (Milyar ABD doları) 6 Tablo I.2. Cari İşlemler Açığını Finanse Eden Taraflar (Milyar ABD doları) 7 Tablo I.3. Seçilmiş Ekonomilerde Cari İşlemler Dengesinin GSYİH

Detaylı