ORTA TOROSLARDA (SEYDİŞEHİR- GÜLNAR) KARSTLAŞMA TİPLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORTA TOROSLARDA (SEYDİŞEHİR- GÜLNAR) KARSTLAŞMA TİPLERİ"

Transkript

1 ORTA TOROSLARDA (SEYDİŞEHİR- GÜLNAR) KARSTLAŞMA TİPLERİ Yrd. Doç. Dr. A. Fuat DOĞU Yrd. Doç. Dr. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Eriyebilen kayaçlarda oluşan şekiller, jeomorfolojinin önemli konularından biridir. Bu şekil gruplan karst topoğrafyasını oluşturur. Karstik şekiller kalker, dolomit, jips, kayatuzu ve tebeşir gibi eriyebilen kayaçlar üzerinde gelişir. Bu kayaçlarda oluşan karstik şekillerin en tipik örnekleri, kalkerler üzerinde yeralır. K arstik şekillerin oluşabilmesi için litoloji kadar, iklim elemanlannın da rolü vardır. Özellikle yağış ve sıcaklık koşulları ile kalkerin erim esi arasında yakın bir ilgi bulunmaktadır. Kalkerin geniş alanlar kapladığı yurdumuzda, özellikle Toros Sıradağları karstik şekillerin en çok görüldüğü alandır. Toroslarda, karstik şekillerin bu kadar yaygın olması, kalkerin saf ve kalın tabakalar halinde bulunması ile ilgilidir. Toroslarda, Paleozoik'ten N eozo ik e uzanan devirler boyunca tortulanan ve farklı fasiyes özellikleri taşıyan kalkerler bulunmaktadır (Şekil: 1). Bunlar içinde en yaygın olanlan Tethys jeosenklinalinde tortulanan M esozoik yaşlı kalkerlerdir. Komprehansif seri özelliği gösteren bu kalkerler, yan kristalize ve sert olup, serinin kalınlığı yer yer m'ye ulaşmaktadır. Bu istif, stratigrafik ve litolojik özelliklerine bağlı olarak, karstik gelişim için çok uygun bir ortam oluşturm aktadır. Toroslarda, M ezozoik yaşlı kom prehansif seri dışında Mut, Ermenek ve Silifke civannda yaygın olan Miosen yaşlı kalkerler de geniş bir alan kaplamaktadır. Bu kayaçlar oluşum ortam larının özelliklerine bağlı olarak, farklı özellikler taşımaktadırlar. Miosen transgresyonu ile tortulanmaya başlayan bu kayaçlar çoğunlukla kalkerlerden oluşup, kumtaşı, mam ve kiltaşlan ile ardalanmalıdır. M iosen yaşlı resifal kalkerler oldukça saf, yum uşak ve bol fosillidir. Bu litolojik özelliklere bağlı olarak gelişen karstik şekiller farklı karakterdir (Şekil: 2).

2 130 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri ORTA TOROSLARIN JEOLOJİ HARİTASI 1/ Ölçekli Türkiye Jeoloji Horitosımn Konyo ve Adana poftolanndon sadeleştirilmiştir-

3 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri 131 ORTA TOROSLARDAN (Gülnar-Seydişehir)KARSTİK ŞEKİLLERE AİT GENELLEŞTİRİLMİŞ KESİT ve KROKİLER 0 ^ & 2.C ( Ölçeksizdir.)

4 132 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karşılaşma Tipleri Yukarıda, farklı litolojik özelliklerine değinilen Mezozoik ve M iosen yaşlı kalkerler ve üzerlerindeki karstik şekillere ait tipik örnekler, Seydişehir ve G ülnar çevresinde görülebilir. Seydişehir'in güneybatısında uzanan G idengelm ez Dağları, çoğunlukla M ezozoik'e ait komprehansif seriyi oluşturan saf, yan kristalize, çatlaklı, kınklı ve kıvnm lı kalkerlerden m eydana gelm iştir. Jeom orfolojik gelişim inde tektonik hatların etkili olduğu G idengelm ez Dağları üzerinde, faylarla basam aklanm ış olan aşınım yüzeyleri farklı seviyelerde bulunur. Bu yüzeyler üzerinde gelişen karstik şekiller çok engebeli, yürünmesi zor ve sarp bir topoğrafya oluştururlar (Bu özellikler dağa Gidengelmez adının verilmesine neden olmuştur). Bu alanda küçük karstik şekillerden, lapyaları yaygın olarak görmek mümkündür. Lapyalara ait hemen bütün tiplerin geliştiği yüzey, farklı boyutlarda keskin sırt ve oluklarla parçalanmıştır. Çıplak kalker üzerinde, farklı eğim koşullarına bağlı olarak oluklu lapyalar, kanalcıklı lapyalar, duvar lapyaları, tabakalardaki çatlak sistemine bağlı olarak gelişen diaklaz lapyalarından oluşan serbest lapya tipleri gelişm iştir (Foto: 1). Bu tiplerden duvar lapyaları 1-2 Foto 1: Gidengelmez D ağlan üzerinde gelişen tipik lapyalar.

5 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karşılaşma Tipleri 133 m derinliğe ulaşan oluklan ve bunların arasında kalan keskin sırtları ile dikkati çeker (Foto: 2). Ayrıca yanserbest lapya örneklerinden kam enitsalann da görüldüğü bu alanda, çeşitli tipler yer yer biraraya gelerek lapya kompleksleri haline de dönüşmüştür. Foto 2: Seydişehir çevresindeki lapyalar keskin sırtları ve derin oluklan He dikkati çeker. Gidengelmez Dağları'nda önemli diğer bir karstik şekil de dolinlerdir. Bu yüzeyde çeşitli ebatlarda ve çok sayıda huni şekilli erime dolini bulunur. Gelişimlerinde çatlak sistemlerinin de etkili olduğu bu dolinlerin yam açları, lapyalarla kaplı olup, eğim leri oldukça fazladır (Foto: 3). Düz veya düze yakın olan dolin tabanları ise terra rossa'lardan oluşan bir örtü ile kaplıdır. Terra rossa'lar, dolin tabanlarında bulunan düdenleri genellikle örtm ektedir (Şekil: 2). Seydişehir güneybatısında yaygın olarak görülen dolinler, bazı kesim lerde aralarındaki bölümlerin karstik gelişim e bağlı olarak ortadan kalkması ile uvalalara dönüşmüştür. Birden fazla dolinin birleşmesi ile oluşan uvalaların bazılarının tabanlarında dolinleri ayıran kısım lara ait erim e artığı tepecikler bulunur (Foto: 4). Karstlaşma nedeni ile çok engebeli ve çıplak olan Gidengelmez Dağları'ndaki uvalalar, oldukça düz, tabanlarını kaplayan toprak ö r tüsü nedeniyle tarım ve yerleşm e için elverişli alanları oluştururlar.

6 134 Orta T o r o s l a r d a (S e y d iş e h ir - G ü ln a r ) Karstlaşma Tipleri Foto 3: Mesozoik kalkerleri üzerinde lapyalı yamaçları ve düz tabanları ile karakteristik pekçok dolin gelişmiştir Foto 4: Seydişehir çevresinde yer alan uvalalardan biri. Dolinlerin birleşmesi He oluşan bu şeklin tabanında erime artığı tepecikler bulunmaktadır.

7 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri 135 Uvalalara göre daha büyük karstik şekillerden olan ve gelişiminde tektoniğin de etkisi bulunan polyeler, bu alanda, Batı Toroslar'da görülen karakteristik polyelerden farklılıklar gösterirler. Bu yörede Akseki polyesi dışında, Bademli, Değirmenlik gibi büyük karstik depresyonlar da bulunur. Bunlar, bir polyeden daha çok, tektonik hatlara bağlı olarak kurulan vadi sistem lerinin karstlaşm ası ile genişleyen fluvio-karstik depresyonlardır. Gülnar ve çevresinde geniş alanlar kaplayan Miosen kalkerleri kumtaşı; m am ve kiltaşlan ile ardalanmalı olarak bulunur. Pliosen'deki epirojenik hareketlerle yükselen bu formasyon, yataylığını büyük ölçüde koruyabilmiştir. Bu nedenle Miosen kalkerlerinin üzerindeki yüzeyde yapısal özellikler ağır basar (Foto: 5). Bu yüzeydeki karstik şekiller, üzerinde geliştikleri Miosen kalkerlerinin özellikleri nedeniyle, M esozoik kalkerleri üzerindeki karstik şekillere göre önem li farklılıklar gösterm ektedir. M iosen yaşlı form asyonu oluşturan resifal kalkerlerin geçirimsiz mam ve kiltaşı gibi kayaçlarla ardalanmalı olarak birarada bulunması, buradaki karstik gelişmeyi denetleyen en önem li faktördür (Şekil: 2). Gülnar çevresindeki Miosen kalkerleri üzerinde tipik örnekleri görülen karstik şekillerden en yaygın olanı dolinlerdir. Çeşitli boyutlardaki dolinler, ya tek bir kapalı çukurluk halinde ya da birkaçı, akarsu vadileri boyunca dizilm iş halde bulunur (Foto: 6). Vadi boyunca dizili halde bulunan dolinler, bu alanda kolay eriyebilen kalkerler üzerindeki akarsu vadi tabanlarının, daha sonra karstlaşarak genişleyen bölüm lerinde oluşmuşlardır. Bu dolinler, üzerinde geliştikleri yüzey içinde, fazla dik olmayan yamaçları ve düz tabanları ile dikkati çekerler. Dolinlerin sığ olması, buradaki kalker tabakasının kalın olmayışı ve tabanlarında geçirimsiz, marn ve kiltaşı gibi kayaçlann bulunm ası ile ilgilidir. Bu geçirim siz seviyeler yöredeki karstik gelişimi sınırlam akta ve derine gelişimi engellem ektedir. Kalkerin saflığı erime hızını arttıran bir faktördür. Bu nedenle dolinleri ayıran sırtlar hızla ortadan kalkm akta ve bu karstik çanaklar birleşerek uvalalara dönüşm ektedir (Foto: 7). Uvalalardan bazıları (Bardat Alanı, Alıç Alanı...vb) neredeyse polye ebatlarına ulaşmıştır. Tabanları düz ve kalın bir toprak örtüsü ile kaplı olan bu şekillerin oluşumunda karstik erimeler daha etkili olup, tektoniğin, karstik çukurluğun oluşumunda belirleyici etkisi yoktur. Bununla birlikte bu şekiller, ebatları ve tabanlarındaki erime artığı tepeleri ile bir polyeye çok benzerler (Foto: 8). Polye benzeri bu şekillerin

8 136 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri Foto 5: Gülnar çevresindeki Miosen kalkerleri marn, kiltaşı, kumtaşı ardalanmalı olup, formasyonu oluşturan tabakalar yataylıklannı korumuştur. Foto 6: Gülnar çevresindeki dolinler genellikle vadi sistemlerinin karşılaşması He oluşmuşlardır.

9 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri 137 Foto 7. Miosen kalkerleri üzerinde yer alan m alalara bir örnek. Foto 8: Bardat Alanı gibi bazı biiyük karsak şekiller, polye olarak nitelenebilecek büyüklükledir.

10 138 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri tabanı, dolinlerde olduğu gibi geçirimsiz kayaçlann oluşturduğu seviye ile belirlenm iştir (Şekil: 2). Gülnar çevresinde, Miosen kalkerleri üzerinde gelişen karstik yüzeyde, Seydişehir çevresindeki Mezozoik kalkerlerinde olduğu kadar gelişkin lapya örnekleri görülmez. Bunda en önemli faktör, kalkerin yumuşaklığıdır. Bu tip kalkerler üzerindeki lapyalar, kayacın özelliği nedeniyle karakteristik değildir. Buradaki karstik gelişim, Seydişehir civarında görülen karstik gelişime göre daha gençtir, ikinci ve üçüncü jeolojik zamana ait olan ve Toroslar'da geniş alanlar kaplayan bu kalkerlerin litolojik farklılıkları, üzerlerinde gelişen karstik şekilleri doğrudan etkilemiştir. Daha yaşlı (M ezozoik) olan kalkerler, saflığı yanında, sertliği ile de karst gelişimini etkilem iş ve Seydişehir çevresinde örnekleri görülen tipik şekiller oluşmuştur. Daha genç olan (Miosen) kalkerler üzerinde ise, kayacın yumuşak olmasının yanısıra, stratigrafik özelliklerinin karstik gelişimi sınırlayıcı etkileri vardır. Bu nedenle, G ülnar çevresinde yaygın olarak bulunan karstik şekiller, yoğunlukları oranında tipik (gelişkin) değildir. BİBLİYO G RAFYA A karsu, İ. (1960) Mut Bölgesinin Jeolojisi. M.T.A. Derg. Sayı: 54, s , ANKARA. Alagöz, C.A. (1944) Türkiye Karst Olayları. Türk Coğ. Kur. Yay. No: 1, ANKARA. Ardos, M. (1969) Orta Toroslar ve Akdeniz Sektörünün Jeomorfolojik Problemleri. Ege Univ. Fen Fak. İlmi Rap. Serisi, No: 63, İZMİR. A rdos, M. (1979) Prohlemes geomorpholoğiques Du Taurus Central Et De Se Bordure Mediterraneenne (Turquie). İst. Üniv. Yay. no: 2541, Coğ. Enst. Yay. No: 107, İS TANBUL. Atalay, (1973) Toros Dağlarında Karstlaşma ve Toprak Teşekkülü Üzerine Bazı Araştırmalar. Jcom. Derg. Sayı: 5, s: , ANKARA. Atalay, I. (1987) Sedir (Cedrus Lihani A. Rich) Ormanlarının Yayılış Gösterdiği Alanlar ve Yakın Çevresinin Genel Ekolojik Özellikleri ile Sedir Tohum Transfer Rejiyonlaması. Tarım Or. ve Köyişleri Bak. Or. Gn. Md. Yay. Genel No: 663, Seri No: 61, ANKARA. Blum enthal, M or. M. (1947) Seydişehir-Beyşehir Hinterlandındaki Toros Dağlarının Jeolojisi. M.T.A. Yay. Seri: D, No: 2, ANKARA. Blum enthal, M or. M.-G öksu, E. (1949) Akseki Civarındaki Dağlarda Boksit Zuhuratı, Bunların Jeolojik Durumu ve J enezi Hakkında İzahat. M.T.A. Yay. Seri: B, No: 14, ANKARA.

11 Orta Toroslarda (Seydişehir-Gülnar) Karstlaşma Tipleri 139 E rinç, S. (1971) Jeomorfoloji II. İst. Üniv. Yay. No: 1628, Coğ. Enst. Yay. No: 23, İS TANBUL. G edik, A.-Birgili, Ş.-Yılmaz, H.-Yoldaş, R (1979) Mut-Ermenek-Silifke Yöresinin Jeolojisi ve Petrol Olanakları. T.J.K. Bül. Cilt: 22, Sayı: 1, s: 7-26, ANKARA. G üldalı, N. (1978) Toros Paleokarstı ve Seydişehir-Akseki Boksit Yatakları. Jeom. Derg. Yıl: 8, Sayı: 7, s: 1-22, ANKARA. G üldalı, N.-Nazik, L. (1984) Tınaz Tepe Mağara Sistemi ve Yakın Çevresinin Karstik Gelişimi. Jeom. Derg. Sayı: 12, s: , ANKARA. İzbırak, R. (1955) Sistematik Jeomorfoloji. Harita Umum Md. Yay. İlim ve Tek. Eserler Serisi No: 6, ANKARA. Koçyiğit, A. (1981) İsparta Büklümünde (Batı Toroslar) Toros Karbonat Platformunun Evrimi. T.J.K. Bül. Cilt: 24, s: 15-23, ANKARA. Ö zgül, N. (1976) Toroslar'ın Bazı Temel Jeolojik Özellikleri. T.J.K. Bül. Cilt: 19, Sayı: 1, s: 65-78, ANKARA. T an ar, Ü.-Gökçen, N. (1990) Mut-Ermenek Tersiyer İstifinin Stratigrafisi ve Mikropaleontolojisi. M.T.A. Derg. Sayı: 110, s: , ANKARA. Y alçınlar, İ. (1969) Strüktüral Morfoloji Cilt II. İst. Üniv. Yay. No: 878, Coğ. Enst. Yay. No: 29, İstanbul.

POLYE ve FLUVİO-KARSTİK DEPRESYONLAR

POLYE ve FLUVİO-KARSTİK DEPRESYONLAR POLYE ve FLUVİO-KARSTİK DEPRESYONLAR G İRİŞ (SEYDİŞEHİR İN GÜNEYBATISINDAN ÖRNEKLER) Araş. Gör. Uğur DOĞAN* Karst topografyasına, kalker, jips, dolomit ve tebeşir gibi kayaçlar üzerinde rastlanmaktadır.

Detaylı

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

GAGA G Ö LÜ (ORDU) * A.Ü.D.T.C.F. Coğrafya Bölümü ** A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü GAGA G Ö LÜ (ORDU) Prof. Dr. Erdoğan A K K A N * Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN** ÖZ Gaga Gölü, Ordu İlinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden biri olan Fatsa dan güneye, Aybastı ya gidilen karayolunun 7. Km

Detaylı

MUT VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ

MUT VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 11 Sayı: 2, Sayfa: 1-20, ELAZIĞ-2001 MUT VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ Geomorphology of Mut Region and its

Detaylı

AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ)

AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ) AYIİNİ MAĞARASI (KAYSERİ) Doç.Dr.Ali Fuat Doğu*' Yrd.Doç.Dr.İhsan Çiçek* Yrd.Doç.Dr.Gürcan Gürgen** Yrd.Doç.Dr.Harun Tunçel*** ÖZET Ayıini Kayseri İli'nin Develi İlçesi'ne bağlı Küçükkünye Köyü sınırları

Detaylı

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR Bir nehir kenarında gezerken çakılların renk ve biçim bakımından birbirlerinden farklı olduğunu görürüz. Bu durum bize, kayaçların farklı ortamlarda oluştuğunu gösterir.

Detaylı

BORABAY GOLU (AMASYA)

BORABAY GOLU (AMASYA) BORABAY GOLU (AMASYA) Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU Yrd. Doç. Dr. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Türkiye'nin topoğrafik ve jeolojik koşullarındaki zenginlik çeşitli tiplerde göl oluşumuna zemin hazırlamıştır.

Detaylı

GİDENGELMEZ DAĞLARI NDA DOĞAL ORTAM VE İNSAN İLİŞKİLERİ

GİDENGELMEZ DAĞLARI NDA DOĞAL ORTAM VE İNSAN İLİŞKİLERİ GİDENGELMEZ DAĞLARI NDA DOĞAL ORTAM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Arş. Gör. Uğur DOĞAN1 GİRİŞ Diğer canlılarda olduğu gibi, insan da içinde yaşadığı doğal ortama uyum sağlayabildiği sürece varlığını koruyabilmektedir.

Detaylı

Manavgat Nehri Havzasının Jeomorfolojik Evrimi

Manavgat Nehri Havzasının Jeomorfolojik Evrimi G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 2 (2002) 51-65 Manavgat Nehri Havzasının Jeomorfolojik Evrimi Geomorphological evolution of the Manavgat River s basin Uğur DOĞAN Ankara Ünv., Dil ve Tarih-Coğrafya

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ

KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ KIRBAŞI PLATOSU GÜNEYİNDE GRANİT TOPOGRAFYASI ÖRNEKLERİ Araş. Gör. Gürcan GÜRGEN Yerkabuğunu oluşturan kayaçlarm bazıları yapısal özellikleri, oluştukları ortamın koşulları ve çeşitli iklim olaylarının

Detaylı

Karstik Alanlarda Arazi Kullanımı, Sorunları ve Planlaması

Karstik Alanlarda Arazi Kullanımı, Sorunları ve Planlaması Karstik Alanlarda Arazi Kullanımı, Sorunları ve Planlaması The land use, its problems and organisation in karstic areas Halil Hadimli İhsan Bulut Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü,

Detaylı

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI Ass. A L İ F U A T D O Ğ U Yerbilimcileri tarafından hava fotoğraflarının kullanılmasının amaçlarından

Detaylı

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Doðal Sistemler ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR...12 Ölçme ve Deðerlendirme...14 Kazaným Deðerlendirme Testi...16 Ünite Deðerlendirme Testi...18 Doðal Sistemler ÜNÝTE - 2 LEVHA

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

DEDEGÖL MASİFİNDE MAĞARA ARAŞTIRMALARI TEMMUZ

DEDEGÖL MASİFİNDE MAĞARA ARAŞTIRMALARI TEMMUZ TÜRKİYE MAĞARACILAR BİRLİĞİ DEDEGÖL MASİFİNDE MAĞARA ARAŞTIRMALARI 20-30 TEMMUZ 2006 DEDEGÖL 2006 İçindekiler Amaç 1. Giriş 2. Araştırma Alanının Konumu 3. Dedegöl Masifinin Genel Jeolojik ve Jeomorfolojik

Detaylı

Taşeli Platosunda (Anamur-Ermenek Arası) Jeomorfolojik Özelliklerin İnsan Faaliyetlerine Etkisi

Taşeli Platosunda (Anamur-Ermenek Arası) Jeomorfolojik Özelliklerin İnsan Faaliyetlerine Etkisi Taşeli Platosunda (Anamur-Ermenek Arası) Jeomorfolojik Özelliklerin İnsan Faaliyetlerine Etkisi Geomorphological Characteristics Impact on Human Activities on Taşeli Plateau (Anamur-Ermenek Break) Muzaffer

Detaylı

2-Karstik kayaların kalın tabakalı olması: Karstik kayalar ne kadar kalın olursa üzerlerinde oluşacak karstik şekillerde o derece büyük olmaktadır.

2-Karstik kayaların kalın tabakalı olması: Karstik kayalar ne kadar kalın olursa üzerlerinde oluşacak karstik şekillerde o derece büyük olmaktadır. 4-KARSTLAŞMA Suda kolaylıkla eriyebilen kayalara karstik kayalar denir ve karstik kayaların yer altı ve yerüstü suları tarafından şekillendirilmesi sonucu oluşan şekillere karstik şekiller denir. Suyun

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

V. KORELASYON. Tarif ve genel bilgiler

V. KORELASYON. Tarif ve genel bilgiler V. KORELASYON Tarif ve genel bilgiler Yeraltına ait her çeşit bilginin bir araya toplanması yeterli değildir; bunları sınıflandırmak, incelemek ve sonuç çıkarmak/yorum yapmak gereklidir. Böyle bir durumda

Detaylı

AKARSU HAVZASI NEDİR?

AKARSU HAVZASI NEDİR? AKARSU Dünya yüzeyinin şekillenmesi açısından en önemli pay hiç şüphesiz akarsulara aittir. Yüzeydeki sularının bir yatak içinde toplanıp akmasıyla oluşurlar. Akarsuyun doğduğu yere akarsu kaynağı, döküldüğü

Detaylı

KARSTİK YERŞEKİLLERİ VE TÜRKİYE DEN ÖRNEKLER

KARSTİK YERŞEKİLLERİ VE TÜRKİYE DEN ÖRNEKLER KARSTİK YERŞEKİLLERİ VE TÜRKİYE DEN ÖRNEKLER Ayhan SÜR Karst, özellikle kalkerin erim esi ve yüzeysel akarsuların yeraltına geçmesi neticesinde meydana gelen şekillerin tümünü ifade eden m orfolojik bir

Detaylı

23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka)

23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka) 23 HAZİRAN 1988 ÇATAK HEYELANI* (Trabzon-Maçka) Yard. D oç. Dr. ALİ FUAT DOĞU** Arş. Gör. İHSAN ÇİÇEK Arş. Gör. GÜRCAN GÜRGEN Karadeniz Bölgesi nin, Doğu Karadeniz Bölüm ü nde yer alan ve Trabzon İlini

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

GİRDEVPOLYESt. (Fethiye-Antafya)

GİRDEVPOLYESt. (Fethiye-Antafya) GİRDEVPOLYESt (Fethiye-Antafya) - Gintev Polje (Fethiye-Antalya) Prof. Dr. Ali SELÇUK BİRİCİK' Arş. GÖrv. Dr. Recep BOZYlĞİT". ÖZET Girdev Polyesi, Teke Yöresi'nde Akdağ (3024m.), Erendağ (2677 m.) ve

Detaylı

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan

Doç.Dr. Gültekin Kavuşan JEOLOJİ RAPORU YAZIMI Doç.Dr. Gültekin Kavuşan Jeoloji raporu, yazılan bir belgedir ve jeoloji j mühendisinin yaptığı ğ çalışmayı ş anlattığı, bir soruna ışık tuttuğu dokümandır. Bu belge onun ortaya koyduğu

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU Fikret KURTMAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Sivas civarındaki jips teressübatı umumiyetle Oligosen yaşında kabul edilmekte idi. Bu

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKA ve TABAKALANMA Sedimanter yapıların temel kavramı tabakadır. Bir tabaka, alt ve üst sınırlarıyla diğerlerinden

Detaylı

Yrd. Doç. Dr., Mustafa Kemal Üniv, Fen-Ed. Fak. Coğrafya Bölümü,

Yrd. Doç. Dr., Mustafa Kemal Üniv, Fen-Ed. Fak. Coğrafya Bölümü, İsmail EGE 1 BEYAZSU ÇAYI VADİSİ NİN (Nusaybin/MARDİN) JEOMORFOLOJİSİ Özet Beyazsu Çayı Vadisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin Dicle Bölümü içerisinde yer almaktadır. Bölgenin büyük bir bölümünü oluşturan

Detaylı

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI Katman (tabaka) uyumlu Pb-Zn yatakları Cevher, çok kalın karbonatlı istifler içerisinde bulunur. Katman, mercek, damar, karstik boşluk dolgusu şekillidir.

Detaylı

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2

KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 KONYA OVASI ÇEVRESİNDE SON YILLARDA ARTAN OBRUK OLUŞUMU HAKKINDA ÖDN: 2 Doğu ATEŞ 2018 Konya Ovası Çevresinde Son Yıllarda Artan Obruk Oluşumu Hakkında Doğu ATEŞ 1 Son yıllarda özellikle yerel gazeteler

Detaylı

MUT DOLAYINDA PLİYOSEN-KUVATERNER YAŞLI TRAVERTENLERDE GELiŞEN OOLİT VE PlZOLlT OLUŞUMLARI, (İÇEL, ORTA TOROSLAR)

MUT DOLAYINDA PLİYOSEN-KUVATERNER YAŞLI TRAVERTENLERDE GELiŞEN OOLİT VE PlZOLlT OLUŞUMLARI, (İÇEL, ORTA TOROSLAR) MTA Dergisi 125, 59-63, 2002 MUT DOLAYINDA PLİYOSEN-KUVATERNER YAŞLI TRAVERTENLERDE GELiŞEN OOLİT VE PlZOLlT OLUŞUMLARI, (İÇEL, ORTA TOROSLAR) Eşref ATABEY* ÖZ.- Mut (içel) kuzeydoğusunda bulunan Pliyosen-Kuvaterner

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

EYNİF POLYESİ (Antalya-Türkiye) The Polje Eynif (Antalya-Türkei) Dr. Halil KURT

EYNİF POLYESİ (Antalya-Türkiye) The Polje Eynif (Antalya-Türkei) Dr. Halil KURT Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: 3, Cilt: 1, s. 93-122, İstanbul, 2001 EYNİF POLYESİ (Antalya-Türkiye) The Polje Eynif (Antalya-Türkei) Dr. Halil KURT ÖZET Eynif Polyesi, Akdeniz Bölgesi nin Antalya Bölümü

Detaylı

KÖSBUCAĞI (MERSİN-ERDEMLİ) GÖLETİ SU KAÇAKLARININ İNCELENMESİ * The Investıgatıon Of Seepage In Kösbucağı (Mersin-Erdemli) Dam

KÖSBUCAĞI (MERSİN-ERDEMLİ) GÖLETİ SU KAÇAKLARININ İNCELENMESİ * The Investıgatıon Of Seepage In Kösbucağı (Mersin-Erdemli) Dam KÖSBUCAĞI (MERSİN-ERDEMLİ) GÖLETİ SU KAÇAKLARININ İNCELENMESİ * The Investıgatıon Of Seepage In Kösbucağı (Mersin-Erdemli) Dam Tuğba KARABIYIK Jeoloji Mühendisliği Anabilimdalı Aziz ERTUNÇ Jeoloji Mühendisliği

Detaylı

VIII. FAYLAR (FAULTS)

VIII. FAYLAR (FAULTS) VIII.1. Tanım ve genel bilgiler VIII. FAYLAR (FAULTS) Kayaçların bir düzlem boyunca gözle görülecek miktarda kayma göstermesi olayına faylanma (faulting), bu olay sonucu meydana gelen yapıya da fay (fault)

Detaylı

AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ*

AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ* AKKÖPRÜ SEKİLERİNİN (DALAMAN ÇAYI) GÜNEYBATI ANADOLU JEOMORFOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ* Yı d. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU ÖZET Güneybatı Anadolu Bölüm ünün en büyük akarsuyu olan Dalaman Çayı, Gölhisar ve Acıpayam

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 27.02.2018 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 27.02.2018 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER,

Detaylı

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ 7. hafta Saha Jeolojisi II dersinin içeriğinde Tersiyer yaşlı Adana Baseni nin kuzey-kuzeydoğu kesimleri incelenecektir. 4. Hafta Saha Jeolojisi II dersi kapsamında

Detaylı

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ

ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ GİRİŞ ABANT GÖLÜ CİVARININ TEKTONİK VE YAPISAL JEOLOJİSİNİN HAVA FOTOĞRAFLARI İLE KIYMETLENDİRİLMESİ Sunay AKDERE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Hava fotoğraflarından yararlanarak fotojeolojik

Detaylı

UYUMSUZLUKLAR VE GÖRECELİ YAŞ KAVRAMI

UYUMSUZLUKLAR VE GÖRECELİ YAŞ KAVRAMI UYUMSUZLUKLAR VE GÖRECELİ YAŞ KAVRAMI Diskordans nedir? Kayaçların stratigrafik dizilimleri her zaman kesiksiz bir seri (konkordan seri) oluşturmaz. Bazen, kayaçların çökelimleri sırasında duraklamalar,

Detaylı

KURUCAOVA POLYESİNİN JEOMORFOLOJİSİ (KIRIKHAN/HATAY) * ÖZET

KURUCAOVA POLYESİNİN JEOMORFOLOJİSİ (KIRIKHAN/HATAY) * ÖZET - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 827-848, ANKARA-TURKEY KURUCAOVA POLYESİNİN JEOMORFOLOJİSİ (KIRIKHAN/HATAY) * Emre ÖZŞAHİN ** ÖZET Kurucaova

Detaylı

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 1-21, ELAZIĞ-2003

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 1-21, ELAZIĞ-2003 Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 13, Sayı: 2, Sayfa: 1-21, ELAZIĞ-2003 DİPSİZ GÖL KAPALI HAVZASI NDAKİ ÇÖKME VE SÜBSİDANS DOLİNLERİ (BATI TOROSLAR)

Detaylı

FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ TEKTONİK IV-V. V. DERS. Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN

FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ TEKTONİK IV-V. V. DERS. Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN FAYLARI ARAZİDE TANIMA KRİTERLER TERLERİ JEOFİZİK K MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEKTONİK IV-V. V. DERS Doç.. Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN Fayları Arazide Tanıma Kriterleri Fay düzleminin karakteristik özellikleri

Detaylı

Kemaliye nin (Eğin) Tarihçesi

Kemaliye nin (Eğin) Tarihçesi Kemaliye nin (Eğin) Tarihçesi Fırat ve Dicle vadilerinin genellikle Pers egemenliğinde olduğu dönemlerde Kemaliye (Eğin) de Pers egemenliğinde kalmıştır. Eğin, daha sonra başlayan Roma devri ve onu takiben

Detaylı

ÇEMIŞGEZEK (TUNCELİ) HEYELANI (ÇEMİŞGEZEK LANDSLIDE)

ÇEMIŞGEZEK (TUNCELİ) HEYELANI (ÇEMİŞGEZEK LANDSLIDE) ÇEMIŞGEZEK (TUNCELİ) HEYELANI (ÇEMİŞGEZEK LANDSLIDE) Doç. Dr. Saadettin TONBUL* Araş. Görv. M. Ali ÖZDEMİR* ÖZET: Bu makalede Çemişgezek (Tunceli) ilçe merkezinin de üzerinde yer aldığı heyelan alanı ve

Detaylı

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar JEOLOJİK YAPILAR GİRİŞ Dünyamızın üzerinde yaşadığımız kesiminden çekirdeğine kadar olan kısmında çeşitli olaylar cereyan etmektedir. İnsan ömrüne oranla son derece yavaş olan bu hareketlerin çoğu gözle

Detaylı

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI

BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI BURDUR-YASSIGÜME KÖYÜNÜN, FİZİKİ COĞRAFYA AÇISINDAN, ÇEVRE SORUNLARI Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Göller Yöresinde yeralan Burdur Havzası'nın oluşumunda tektonik hareketlerin büyük etkisi olmuştur. Havza

Detaylı

UŞAK İLİ ARAZİSİNDE KARSTİK ŞEKİLLER 1 (Karstic Shapes in the Area of Uşak Province)

UŞAK İLİ ARAZİSİNDE KARSTİK ŞEKİLLER 1 (Karstic Shapes in the Area of Uşak Province) MARMARA COĞRAFYA DERGĠSĠ SAYI: 27, OCAK - 2013, S.440-475 ĠSTANBUL ISSN:1303-2429 copyright 2013 http://www.marmaracografya.com UŞAK İLİ ARAZİSİNDE KARSTİK ŞEKİLLER 1 (Karstic Shapes in the Area of Uşak

Detaylı

İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu)

İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu) MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 14, TEMMUZ - 2006, İSTANBUL İNCESU YARMAVADİSİ (ÇORUM-ORTAKÖY) (Break-River of İncesu) Dr. Faruk AYLAR * Dr. Asım ÇOBAN ** ÖZET İncesu Yarmavadisi, Çorum un Ortaköy ilçesine

Detaylı

MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI

MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI MUCUR OBRUĞU NUN JEOMORFOLOJİSİ VE TURİZME KAZANDIRILMASI Dr. Uğur DOĞAN* ÖZET Bu çalışmada Kırşehir e bağlı Mucur ilçesi sınırları içerisinde yer alan Mucur Obruğu ve çevresinin, jeomorfolojisi ağırlıklı

Detaylı

TÜ R K İYE DEKİ AKARSU VE VADİLERİN GELİŞMESİNDE TEKTONİK ETKİLER

TÜ R K İYE DEKİ AKARSU VE VADİLERİN GELİŞMESİNDE TEKTONİK ETKİLER TÜ R K İYE DEKİ AKARSU VE VADİLERİN GELİŞMESİNDE TEKTONİK ETKİLER Tectonic Effects in the Evolution of Rivers and Valleys in Türkiye (Turkey) Prof. Dr. İSM AİL YALÇIN LAR* ABSTRACT: The rivers and valleys

Detaylı

TUFA ve TRAVERTEN-III

TUFA ve TRAVERTEN-III TUFA ve TRAVERTEN-III Dr.Esref ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi TRAVERTEN LİTOFASİYESLERİ Sıcak su travertenlerindeki çökeller farklı fasiyes tiplerinde olabilmektedir. Her traverten çökelinde tüm fasiyesler

Detaylı

TEKİR-GÖKSUN (KAHRAMANMARAŞ) ARASINDAKİ KARSTİK ŞEKİLLER Doç. Dr. Hüseyin KORKMAZ Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Antakya/HATAY hkorkmaz@mku.edu.tr Doç. Dr. Murat KARABULUT

Detaylı

POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI

POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI POLATLI YÖRESİNDE YAPILAN SİSMİK YANSIMA ÇALIŞMALARI M. Işık TURGAY* ve Cengiz KURTULUŞ* ÖZ. Haymana Petrol Etütleri çerçevesinde Ankara'nın güneybatısında Polatlı-Haymana yöresinde sismik yansıma çalışmaları

Detaylı

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI

3. TABAKA KAVRAMI ve V-KURALI 1 3. T VRMI ve V-URLI Tabaka nedir? lt ve üst sınırlarıyla bir diğerinden ayrılan, kendine has özellikleri olan, sabit hidrodinamik koşullar altında çökelmiş, 1 cm den daha kalın, en küçük litostratigrafi

Detaylı

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF

TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Tepeleri karlı dağlardan düz ve geniş ovalara kadar, dünyamızın yüzü çeşitli yeryüzü şekilleri ile biçimlenmiştir. Jeologların bir ödevi de değişik yerlerde değişik yeryüzü şekillerinin

Detaylı

PERÎLİİN MAĞARASI* Yrd. Doç. Dr. A. Fuat DOĞU** Arş. Gör. Harun TUNÇEL** Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN*** Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK** Arş. Gör.

PERÎLİİN MAĞARASI* Yrd. Doç. Dr. A. Fuat DOĞU** Arş. Gör. Harun TUNÇEL** Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN*** Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK** Arş. Gör. PERÎLİİN MAĞARASI* Yrd. Doç. Dr. A. Fuat DOĞU** Arş. Gör. Harun TUNÇEL** Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN*** Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK** Arş. Gör. Mehmet SOMUNCU** Periliin Mağarası Kayseri ili, Develi ilçesinin Küçükkünye

Detaylı

ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI. toryacının bu alanlardaki uzmanlarla işbirliğinde bulunması GİRİŞ

ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI. toryacının bu alanlardaki uzmanlarla işbirliğinde bulunması GİRİŞ MTA Dergisi, 108, 135-140, 1988 ANTALYA KÖRFEZİ ÇEVRESİNDE PREHİSTORİK ARAŞTIRMALAR VE JEOMORFOLOJİK DAYANAĞI Angela Minzoni DEROCHE* ve Nuri GÜLDALI** ÖZ. Türkiye'de şimdiye kadar prehistorya çalışmaları

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

IJOESS Year: 8, Vol:8, Issue: 29 SEPTEMBER 2017

IJOESS Year: 8, Vol:8, Issue: 29 SEPTEMBER 2017 GEOPARK POTENTIAL EVALUATION OF TINAZTEPE CAVE AND ITS SURROUNDING Recep BOZYIGIT Assist. Prof. Dr., University of Necmettin Erbakan, rbozyigit@konya.edu.tr, 0000-0002-9790-1168 Ali MEYDAN Assoc. Prof.

Detaylı

10/3/2017. Yapısal Jeoloji, Güz Ev Ödevi 1. ( ) Profile, Eğim, Yükseklik

10/3/2017. Yapısal Jeoloji, Güz Ev Ödevi 1. ( ) Profile, Eğim, Yükseklik Yapısal Jeoloji, Güz 2017-18 Ev Ödevi 1. (18.09.2017) Profile, Eğim, Yükseklik 1. A-B, C-D, E-F, G-H, R-S noktalarından geçen profilleri gerçek ölçekli olarak çiziniz. 2. Siyah düz çizgi ile gösterilen

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKININ COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ Arş.Gör. Süha KOCAKUŞAK, Arş.Gör. Hakan YİGİTBAŞIO& LU Milli Park kavramı ilk kez A.B.D. de 1872 yılmda ortaya çıkmış ve kısa zamanda dünyanın çeşitli

Detaylı

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı

Detaylı

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ

AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ JEOLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ AKSARAY YÖRESĠNĠN JEOLOJĠK ĠNCELEMESĠ HARĠTA ALIMI DERSĠ RAPORU 3. GRUP AKSARAY 2015 T.C. AKSARAY ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ

Detaylı

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Tilting effect on the morpho-tectonic evolution of Karasu River valley Nurcan AVŞİN 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Coğrafya Bölümü Öz: Karasu

Detaylı

F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü

F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü MALATA KENTİ VE AKIN ÇEVRESİ İÇİN OLASI DOĞAL RİSKLER VE AFET ÖNETİMİ (GIS ORTAMINDA ÖRNEK BİR UGULAMA) Dr. Sabri KARADOĞAN F ı r a t Ü n i v e r s i t e s i Coğrafya Bölümü assi assi assi assi assi assi

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

Travertine Bridges In Turkey

Travertine Bridges In Turkey TÜRKİYE DE TRAVERTEN KÖPRÜLERİ Travertine Bridges In Turkey Selahattin POLAT Selahattin POLAT Uşak Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak. Cografya Bölümü, USAK, spolat@usak.edu.tr Traverten Birikim şekillerinin

Detaylı

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır.

leri ile tanıtm ak ve dip notta belirttiğimiz yanılgıyı bir kez daha vurgulam ak am acım taşım aktadır. UZUNGÖL Prof. Dr. Erdoğan A K K A N Yrd. Doç. Dr. A li Fuat D O Ğ U Arş. Gör. İhsan ÇİÇEK Arş. Gör. Gürcan GÜRGEN Arş. Gör. Hakan YİĞİTBAŞIOĞLU Arş. Gör. M ehmet SO M U N C U GİRİŞ Türkiye arazisinin ancak

Detaylı

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR

Yapılma Yöntemleri: » Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) TOPOĞRAFİK KONTURLAR TOPOĞRAFİK HARİTALAR EŞ YÜKSELTİ EĞRİLERİ TOPOĞRAFİK HARİTALAR Yapılma Yöntemleri:» Arazi ölçmeleri (Takeometri)» Hava fotoğrafları (Fotoğrametri) HARİTALAR ve ENİNE KESİT HARİTALAR Yeryüzü şekillerini

Detaylı

KAYAÇLARIN DİLİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

KAYAÇLARIN DİLİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü KAYAÇLARIN DİLİ http://www.bilgicik.com/wp-content/uploads/2013/12/kaya.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü İNSAN VE TAŞ İnsan, Kuvaterner boyunca, geçirdiği evolüsyonun yanı sıra

Detaylı

IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması

IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması IV.3. Akarsuların Jenetik Sınıflandırılması Akarsular genelde şu şekilde sınıflandırılmaktadır: a) Konsekan akarsular (Consequent stream) b) Subsekan (Subsequent) c) Obsekan (Obsequent) d) Resekan (Resequent)

Detaylı

DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI

DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI Gondwanaland kömürlerinin çökelimi sırasındaki iklimsel

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ SAĞPAZARI VE TOYHANE (ÇANKIRI-ÇORUM HAVZASI) ANTİKLİNALLERİNİN PETROL POTANSİYELLERİNİN İNCELENMESİ Doğa KIRMIZILAROĞLU JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Doç. Dr. Ayşen Davraz Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Müh. Bölümü Dünyada yaklaşık olarak 1386 kentrilyon litre su var. DÜNYADA SUYUN DAĞILIMI

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ COĞRAFYA TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ JEOLOJĠK DEVĠRLER I. Jeolojik Zaman (Paleozoik) Masif (sert) kütleler oluģmuģtur (Bitlis, Yıldız Dağları, Saruhan-MenteĢe, KırĢehir, Mardin ve Kastamonu-Daday) TaĢkömürü

Detaylı

GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur.

GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur. GİRİŞ Jeomorfoloji Fiziki Coğrafyanın alt dallarından birini oluşturur. FİZİKİ COĞRAFYA Jeomorfoloji Klimatoloji Hidroğrafya Biyocoğrafya (Yerşekilleri Bilimi) (İklim Bilimi) (Sular Bilimi) (Bitki Coğrafyası)

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 YEREL RÜZGARLAR MELTEMLER Bu rüzgarlar güneşli bir günde veya açık bir gecede, Isınma farklılıklarından kaynaklanan

Detaylı

ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ. bulunmaktadır. Trakya Alt Bölgesi, Marmara Bölgesi nden Avrupa ya geçiş alanında, doğuda

ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ. bulunmaktadır. Trakya Alt Bölgesi, Marmara Bölgesi nden Avrupa ya geçiş alanında, doğuda ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ JEOLOJİSİ ve KÖMÜR POTANSİYELİ *İlker ŞENGÜLER *Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı Ankara ERGENE (TRAKYA) HAVZASININ Bölgesi

Detaylı

AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI

AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI AFYONKARAHİSAR DİNAR DOMBAYOVA LİNYİT SAHASI Yılmaz BULUT* ve Ediz KIRMAN** 1. GİRİŞ MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde kömür arama çalışmalarına 1938 yılında başlanılmış ve günümüzde de bu çalışmalar

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 2015. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. BARTIN İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Dr.Öğr.Üyesi Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan.arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 12.1.Baraj nedir? Barajlar

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası Şekil 1. Konya Karapınar Kömür Sahası nın coğrafik ve yer bulduru haritası. KONYA KARAPINAR Lokasyon: İç

Detaylı

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ MTA Dergisi 119, 23-26, 1997 GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ Engin MERİÇ* ve Nurdan İNAN** ÖZ. Güneybatı Malatya'da (GD Türkiye) yüzeyleyen

Detaylı

SARIBELEN (SİDEK) POLYESİ VE KATRAN DAĞININ KARST JEOMORFOLOJİSİ

SARIBELEN (SİDEK) POLYESİ VE KATRAN DAĞININ KARST JEOMORFOLOJİSİ MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 10, TEMMUZ- 2004, İSTANBUL SARIBELEN (SİDEK) POLYESİ VE KATRAN DAĞININ KARST JEOMORFOLOJİSİ (Karst Geomorphology of Sarıbelen (Sidek) Polje and Katran Mountain) ÖZET Yrd.

Detaylı

Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması

Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması Jeoloji Mühendisliği, 47,14-20, 1995 Aydın-Söke (istifim) Çimento fabrikasında Terkedilen Kireçtaşı Sabolarının Yeniden Üretime Kazandırılması Rahmi EYÜBOĞLU İTÜ Maden Fakültesi, Uygulamalı Jeoloji Anabilin

Detaylı

ULUABAT MANYAS GÖLLERİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK GELİŞİM MODELLEMESİ

ULUABAT MANYAS GÖLLERİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK GELİŞİM MODELLEMESİ Kuvaterner Çalıştayı IV 2003 İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü ULUABAT MANYAS GÖLLERİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK GELİŞİM MODELLEMESİ Barış Mater 1, Hüseyin Turoğlu 1, Musa Uludağ 2, İsa Cürebal

Detaylı

ANTAKYA-KAHRAMANMARAŞ GRABENİNDE AKTİF TEKTONİĞE AİT JEOMORFOLOJİK GÖZLEMLER

ANTAKYA-KAHRAMANMARAŞ GRABENİNDE AKTİF TEKTONİĞE AİT JEOMORFOLOJİK GÖZLEMLER Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Mustafa Kemal University Journal of Graduate School of Social Sciences Yıl/Year: 2014 Cilt/Volume: 11 Sayı/Issue: 26, s. 71-88 ANTAKYA-KAHRAMANMARAŞ

Detaylı

JEOLOJİK HARİTALAR Jeolojik Haritalar Ör:

JEOLOJİK HARİTALAR Jeolojik Haritalar Ör: JEOLOJİK HARİTALAR Üzerinde jeolojik bilgilerin (jeolojik birimler, formasyonlar, taş türleri, tabakalaşma durumları, yapısal özellikler vbg.) işaretlendiği haritalara Jeolojik Haritalar denir. Bu haritalar

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

EVAPORİTLER (EVAPORITES)

EVAPORİTLER (EVAPORITES) EVAPORİTLER (EVAPORITES) I) Tanım-Giriş: Sedimanter kayaçların kimyasallar grubu içerisinde karbonatlı kayalardan sonra en yaygın olanlarıdır. Bunlar genellikle deniz veya göl suyunun buharlaşmasıyla oluşurlar

Detaylı