4 1 Ak ll Is tma. 1.1 Genel Bilgi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4 1 Ak ll Is tma. 1.1 Genel Bilgi"

Transkript

1 4 1 Ak ll Is tma 1.1 Genel Bilgi DEVI yerden s tma sistemleri; deviflex s tma kablolar, devimat s tma flilteleri, devireg termostatlar ve montaj parçalar n içermektedir. Tüm sistem devicom a çözümleri kullan larak a a ba lanabilme özelli ine sahiptir. Yüksek Konfor Is nan hava yukar ya do ru hareket eder! Bu gerçe e ba l kal narak yerden s tma sisteminin radyatörlü sisteme nazaran neden daha konforlu oldu u kolayca anlafl labilir. Radyatörlü sistemde s cakl k bafl hizas ndan yukar ya, tavana do ru ç kar ve daha sonra so uyup afla ya, ayak seviyesine so uk bir esinti hissedilecek flekilde hareket eder. Di er taraftan, DEVI s tma sistemi ise kiflilerin ayak, vücut ve bafl nda hofl bir s cakl k hissetmesine sebep olur. Yukar ya do ru çok yo un olmayan hafif bir hava hareketi oluflturdu undan dolay toz tanelerinin ortama yay lmas n önemli ölçüde azaltmakta, dolay s yla ast m ve alerji hastalar aç s ndan büyük yarar sa lamaktad r En Az Enerji Sarfiyati Döflemede dengeli bir s da l m ve devireg termostat n sa lad etkin s cal k kontrolu sayesinde, s cakl k konfor seviyesini bozmadan ortalama oda s cakl 1-2 C azalt labilir. Böylelikle s kay plar nda % aras nda azalma olmakta ve bunun sonucunda ekonomik ve çevresel kazan m elde edilmektedir. Esnek Bir Sistem ster evde olsun, ister ifl yerinde, atölyede, spor salonunda veya herhangi bir yerde, konforlu bir s nma istendi inde DEVI yerden s tma sistemi konforlu bir oda s cakl n garanti etmektedir. DEVI yerden s tma sistemi, yeni yap lan veya yenilenen her türlü döfleme ve döfleme yüzeyi tipine uygun sistem çözümü üretmektedir. Görünmez Bir Is Kayna DEVI yerden s tma sistemi görünmezdir. Sistem döfleme alt na gizlendi inden, mobilyalar n konumu ve iç mimari tasar m aç s ndan farkl çözümler üretilmesine yard mc olmakta, yer iflgal eden ve ço u zaman görüntüyü bozan radyatörlere gereksinim kalmamaktad r. Yüksek Dayan kl l k ve S f r Bak m Gereksinimi DEVI yerden s tma sistemi uzun bir ömre sahiptir. Gerçekte kablo ve fliltenin, uygulama yap lan yerin ömrü kadar bir ömre sahip oldu u söylenebilir ve hiçbir flekilde bir bak m gereksinimi ortaya ç kmaz. DEVI Is tma Kablolar ve fiilteleri 10 Y l Garantiye Sahiptir deviflex ve devimat kablolar 10 y l garantili olarak sunulmaktad r. Devireg termostatlar n ise ömür beklentileri teknik geliflmelere ba l olarak belirlenmifltir. Devireg termostatlar 2 y ll k bir garantiye sahiptir.

2 5 1.2 Beton Döflemelerde Do rudan Is tma Do rudan s tmada, 150W/m 2 ye kadar kurulu güç olabilir ve kablolar döfleme yüzeyine yak n monte edilir. Normalde, s tma kablolar ve s tma flilteleri flap n içinde en fazla 5cm derinli e monte edilmelidir. Do rudan s tma sistemi, toplam s tma veya ek s tma sa layacak flekilde uygulanabilir. Toplam s tma sisteminde, DEVI sistem, odadaki tek s tma sistemidir. Ek s tmada, örne in var olan elektrikli radyatör sistemine ilave bir s tma istendi inde DEVI sistem uygulamas yap lmaktad r. Toplam s tma sistemi, uygulama yap lan yerin toplam s kayb n karfl lamak ve tam s nma sa lamak, di er taraftan ek s tma sistemi ise l k ve konforlu bir döfleme s cakl k flart sa lamak amac yla uygulan r. Kurulu Güç Kurulu güç, s kayb n n karfl lanmas ve dolay s yla gerekli s n n sa lanmas amac yla m 2 ye kaç vatl k (W/m 2 ) bir montaj yap lmas gerekti ini gösterir. Is kayb iklim flartlar na ve binan n s yal t m durumuna ba l olarak de ifliklik gösterir. Is kayb n n önceden hesaplanm fl oldu u kabul edilecektir. Herhangi bir yer için s tma kapasitesi hesab gerekti inde, kablo montaj için uygun yer tespiti yap lmal d r. Dolap, tezgah, kuvet v.b. gibi eflyalarla kapl alanlar odan n toplam alan ndan ç kart lmal ve böylelikle gerçek montaj alan hesaplanmal d r. Dolay s yla, metrekare bafl na düflen kurulu güç nispeten daha büyük olacakt r. Talep oldu unda çok çabuk cevap veren bir sistem tasarlamak için, toplam hesaplanan kapasite yaklafl k % 30 art r lmal d r. Is tma eleman (kablo veya flilte) için gerekli olan kapasite bu hesapla belirlenecektir. Normal olarak, hesaplanan kapasite yeni ve iyi yal t lm fl bir yer için yaklafl k W/m 2 olup banyolarda 150W/m 2 ye kadar ç kabilir. E er hesaplanan kapasite 150W/m 2 nin üzerindeyse, ilave s tma sistemlerinin göz önüne al nmas tavsiye edilir. Genifl cam ve kap bar nd ran evlerde, Çevre Bölüm uygulamas önerilir. Çevre bölümlerde kurulu güç yaklafl k 200W/m 2 olacakt r. Çevre bölüm uygulamas hakk nda ayr nt l bilgi Depolanabilir Is tma bölümünde bulunmaktad r. Ürün Seçimi DEVI s tma sistemi do rudan s tma sistemi olarak seçildi inde, kapasitesi 18W/m deviflex kablo seçilmelidir. Ayr ca devifast bantlar çabuk ve kolay montaj yap lmas n sa layacakt r. Buna ek olarak di er bir seçenek ise, en fazla 150W/m 2 kapasiteli devimat s tma fliltesinin kullan lmas d r. Toplam gerekli kapasite hesapland nda, buna en yak n ve bir yüksek kapasiteli kablo seçilmelidir. En uygun konfor ve ekonomiyi sa lamak amac yla standart devireg 540 veya ak ll zaman saatli devireg 550 termostat kullan lmal d r. Uygulama Is tma kablolar ve s tma flilteleri döfleme yüzeyinden yaklafl k 3-5cm asa ya ve C-C aral 5-15cm olacak flekilde monte edilmelidir. Deviflex kablo uygulamas ile ilgili olarak devifast bantlar n kullan m önerilir. Di er bir seçenekte, kablonun betona monte edilmesidir. Afla ya do ru oluflacak olan s transferini önlemek amac yla döflemeye iyi bir flekilde s yal t m yap lmas çok önemlidir.

3 6 1 Ak ll Is tma Deviflex kablo montaj ile ilgili di er önemli bir noktada, bitiflik duvarlardaki dikey s yal t m d r. Bu s yal t m, s n n yatay olarak d fl duvarlara ve bitiflik odalara tafl nmas n önleyecek ve döflemenin yatay genifllemesine cevap verebilecek bir flekilde yap lmal d r. Son olarak, yal t m genel ve yerel standartlara uygun olmal d r. Islak hacimlerle (banyolar, vb) ilgili olarak, nem geçirmeyen bir eleman n döflemede kullan lmas nemin döflemeye geçmemesi için çok önemlidir. Daha ayr nt l montaj bilgileri için, Genel Montaj Kurallar bölümünün incelenmesi gerekir. Girifl kat - kuru hacim Girifl kat - slak hacim Ara Kat - kuru hacim Girifl kat - Islak hacim Su Yal t m Deviflex Is tma Kablosu Döfleme Yüzeyleri Genellikle tüm döfleme yüzeyleri elektrikli s tmaya uygundur, fakat döfleme yüzeyini tedarik eden firmaya, kullan lan yap flt r c ile ilgili dan fl lmal d r. Yerden s tma yap lan yerlerde, ahflap döflemeyle ilgili olarak mutlaka tedarikçi firman n talimatlar dikkatlice gözetilmelidir. Ahflap döflemede uygulanan yerden s tmaya ba l ayr nt l bilgi için Ahflap Döfleme ile ilgili bölümü incelemek gerekir. Kal n yün hal gibi düflük s geçirgenlik katsay s na sahip döfleme malzemeleri, döflemeden s da l m n olumsuz etkiliyebilir. Bu gibi durumlarda, döfleme malzemesi tedarik eden firmaya dan flmakta fayda vard r. Örnek 20 m 2 lik bir mutfaktaki s kayb 1200W olup döfleme seramikle kaplanacakt r. Dolaplar, vb. n n kaplad alan 7 m 2 dir. Dolay s yla kablo montajl alan 13 m 2 (20-7=13 m 2 ) olacakt r. 1-Kurulu güç, hesap edilenin % 30 fazlas olmal d r: 1200W x 1.3 = 1560W. 2-En yak n kablonun seçimi: En yak n kablo 1625W, 90m, DTIP-18 3-C-C aral n n hesab : 13m 2 x (100cm/m) / (90m) = 14.44cm. Devifast bantlar kullanarak kabloyu 15cm C-C aral nda koyabiliriz. 4-Toplam s tma için termostat seçimi: Devireg 540 veya 550 kullan labilir.

4 7 1.3 Beton Döflemelerde Depolanabilir Is tma DEVI depolanabilir s tma sistemi, elektri in düflük tarifede kullan labilir olmas özelli inden yararlanmak üzere, evlerin, ifl yerlerinin ve fabrikalar n zemin katlar nda kullan lmas amac yla tasarlanm flt r. Kablolar n içine gömüldü ü 7-15cm kal nl ktaki betonun düflük tarife boyunca s y depolamas ve yüksek tarife esnas nda ise s nan betonun odaya s y geri vermesi prensibiyle çal flmaktad r. Kurulu Güç Daha önce anlat ld gibi, kurulu gücü hesaplamak için odadaki s kayb n n bilinmesi gerekir. Sistemin çabuk cevap vermesini sa lamak amac yla hesaplamaya 1.3 emniyet katsay s dahil edilmelidir. Düflük tarife dönemi, örne in 8 saatse, kablo veya flilte bu zaman içinde gerekli s y üretip, bir sonraki düflük tarife dönemi bafllamadan önceki 16 saat boyunca oday s tmaktad r. Depolanabilir s tma sistemi kapasitesini hesaplamak amac yla afla daki eflitlik kullan l r; (hesaplanan s kayb x T x C) t T = kullan m süresi, 24 saat C = Emniyet faktörü, 1.3 t = Is üretimi dönemi, saat (düflük tarife döneme) Normal olarak, depolanabilir s tma sisteminin kapasitesi W/m 2 dir. E er hesap sonucu 200 W/m 2 den fazla ç karsa, depolanabilir s tma sistemi, do rudan s tma sistemi olan çevre bölüm uygulamas ile desteklenmelidir. Çevre Bölüm Is tmas Çevre bölüm s tmas afla daki görevleri yerine getirir: 1-Genifl yüzey alanl camlar ve kap lar buluna evlerde so uk hava ak mlar n önlemek. 2-Yüksek s kayb olan evlerde s tma sistemini desteklemek. Çevre bölüm alan nda, daha fazla s tma sa lamak için m 2 ye düflen kapasite art r lm flt r. Bu, gereken kapasite sa lan ncaya kadar C-C aral n azaltarak yap labilir. Çevre bölüm geniflli i normalde m aras ndad r. Önerilen Çevre Bölüm kapasitesi W/m 2 dir. Çevre Bölüm lerin kontrolu ba ms z duyar eleman ve termostatla yap lmaktad r. Termostat, oda ve döfleme duyar eleman ile birlikte veya yaln zca döfleme duyar eleman ile birlikte kullan labilir. Çevre Bölüm sistemi, do rudan s tma sistemi oldu undan 3cm den daha fazla flapla kaplanmamal ve bu bölümde s yal t m n n üzerindeki flap kal nl mümkün oldu unca ince olmal d r. Böylelikle yüksek kapasiteyle sahip olan sistem çok çabuk ve verimli bir flekilde cevap verecektir. Ahflap döflemeyle ilgili olarak, ayr nt l bilgi Ahflap Döfleme k sm nda bulunabilir. Ürün Seçimi DEVI Depolanabilir Is tma Sistemi montaj yap ld nda, en az 18W/m lik deviflex kablo kullan lmal d r. Ayr ca, devifast bantlar çabuk ve kolay bir montaj yap lmas aç s ndan büyük yarar sa layacakt r. Bir baflka seçenekte, 200 W/m 2 ye kadar kapasitesi olan devimat flilteler (haz r s tma fliltesi) kullan lmas d r.

5 8 1 Ak ll Is tma Depolanabilir s tma sisteminin s cakl n kontrol etmek amac yla devireg 700 serisi termostatlar kullan lmaktad r. Devireg 700 serisi, düflük tarife döneminde depolanabilir s tmay düzenlemek ve enerji tasarrufu sa lamak amac yla elektronik kontrol elemanlar na sahip olarak tasarlanm flt r. Devireg 700 serisi, karfl l kl etkileflen iki grup termostat içermektedir: 1-D fl ortam s cakl n sürekli ölçmek için d fl ortam duyar eleman na ba l ana ünite. Devireg 700/750 ana ünitedir. 2-Döflemedeki s cakl ölçmek ve limitlemek için yard mc ünite. Devireg 751/752/753 ve 754 lerin hepsi yard mc ünitedir. Yard mc üniteler arac l ile, devireg 700 ve 750 ler, 400 e kadar oda ve alan s cakl kontrol edebilir. Uygulama Depolanabilir s tma sistemi kablolar, en az 18W/m 2 ve en fazla 200W/m 2 güce sahip olmal d r. Kablo alt na bina standartlar na uygun s yal t m malzemesi konulmal d r. Montaj esnas nda, kablolar n yal t m malzemesi aras na s k flmamas na çok dikkat edilmelidir. Kablolar, uygun bir C-C mesafesi sa layacak flekilde devifast bantlarla veya çelik ç talara monte edilmelidir. Çevre Bölüm sistemi, do rudan s tma sistemi oldu undan 3cm den daha fazla flapla kaplanmamal d r. Böylelikle yüksek kapasiteye sahip sistem çok çabuk ve verimli bir flekilde cevap verecektir. Afla ya do ru oluflacak olan s tafl n m n önlemek amac yla döflemeye iyi bir flekilde s yal t m yap lmas çok önemlidir. deviflex kablo montaj ile ilgili di er önemli bir noktada bitiflik duvarlardaki dikey s yal t m d r. Bu s yal t m s n n yatay olarak d fl duvarlara ve bitiflik odalara tafl nmas n önleyecek ve döflemenin yatay genifllemesine cevap verebilecek bir flekilde yap lmal d r. Son olarak, yal t m genel ve yerel standartlara uygun olmal d r. Islak hacimlerle (banyolar, vb) ilgili olarak nem gecirmeyen bir eleman n döflemede kullan lmas nemin döflemeye geçmemesi için çok önemlidir. Daha ayr nt l montaj bilgileri için Genel Montaj Kurallar bölümünü incelemek gereklidir. Döfleme Tipleri Depolanabilir s tma sistemi montaj yap lm fl olan döflemelerde her türlü döfleme yüzey malzemesi kullan labilmekle birlikte, döfleme yüzeyini tedarik eden firmaya kullan lan yap flt r c ile ilgili dan fl lmal d r. Yerden s tma yap lan yerlerde, ahflap döflemeyle ilgili olarak mutlaka tedarikçi firman n talimatlar dikkatlice gözetilmelidir. Özellikle yüzey malzemesinin dayanabilece i en yüksek s cakl k konusunda bilgi edinilmelidir. Kal n yün hal gibi düflük s geçirgenlik katsay s na sahip döfleme yüzey malzemeleri, döflemeden s da l m n olumsuz etkiliyebilir. Bu gibi durumlarda, döfleme malzemesi tedarik eden firmaya dan flmakta fayda vard r. Örnek 1 Montajl alan 12m 2 olan 13m 2 ofiste depolanabilir s tma sistemi uygulanacakt r. Toplam s kayb 650W olarak hesaplanm flt r. Toplam düflük tarife dönemi 10 saattir (8 saat gece, 2 saat gündüz). 1-Gerekli görülen kurulu güç: (650W x 24 saat x 1.3). = 2028W 10 saat. 2-En yak n kablonun seçimi: E er DTIP-18 seçersek, en yak n kablo 118m, 2135W. 3-C-C aral n n hesaplanmas : (12m 2 x 100cm/m ) / 118m= 10.17cm. Devifast bantlar kullan larak 10cm C- C aral nda montaj yap labilir. 4-Termostat seçimi: Depolanabilir s tma sistemi devireg 750 termostatla kontrol edilebilir. Örnek 2 Bu örnekte düflük tarife dönemi 8 saattir. 26m 2 lik deponun montaj yap lanabilen alan 23m 2 dir. Toplam s kayb 1320W olarak hesaplanm flt r. 1-Gerekli görülen kurulu güç: (1320W x 24 saat x 1.3) = 5148W. 8 saat = 5148W. 2-En yak n kablonun seçimi: E er DSIG-20 seçersek, en yak n kablo 228m 4565W olup gerekli kapasiteyi sa layamamaktad r.

6 9 Dolas yla, pencere altlar nda çevre bölüm s tmas uygulamak son derece uygun olacakt r den 4565 ç kard m zda 583W fazlal k ç kmaktad r. Çevre bölüm uygulamas do rudan s tma sistemi oldu undan, kapasiteyi ayarlamak gerekmektedir. Bunun içinde, (583W x 8 saat) / 24 saat= 194W do rudan s tma gereklidir. E er deviflex DTIP-18 seçilirse, en yak n kablo 15m 270W olacakt r. 3-C-C aral n n hesaplanmas : (23m2 x 100cm/m) / 228m = 10cm 4-Çevre bölüm C-C aral n n hesaplanmas : 0.5m x 2.4m= 1.2m2, (1.2m2 x 100cm/m) / 15m = 8cm 5-Termostat seçimi: Depolanabilir sistem için devireg 750, çevre bölüm için devireg 540 kullan labilir. Depolanabilir s tma döfleme kesiti-kuru hacim Depolanabilir s tma döfleme kesiti - slak hacim Su Yal t m Deviflex s tma Kablosu Is Yal t m Su Yal t m S k flt r lm fl toprak

7 10 1 Ak ll Is tma 1.4 Yenilenen ve nce Döflemelerde Is tma Kal nl n s n rl oldu u yenilenen döflemelerde kullan lmak üzere DEVI, özel bir sistem tasarlam fl bulunmaktad r. Devimat (kablo fliltesi), döfleme yüzeyi dahil 12mm yüksekli e s maktad r. Bu sistem mevcut seramik, ahflap ve beton döfleme üzerine monte edilebilir. Kullan m alanlar genellikle mutfak veya banyo olmakla beraber, yenilemeye ba l olarak bir evin her yerinde kullan labilir. Kurulu Güç Metrekareye düflen kurulu güç, beton döflemelerdeki do rudan s tma ile tamamen ayn flekilde hesaplanmaktad r. Bunun için ilgili paragrafa bak lmal d r. Ürün Seçimi Metrekareye düflen kurulu güç hesapland ktan sonra, afla daki kablolardan biri kullan labilir: 1-Devimat 100W/m 2 2-Devimat 150W/m 2 3-Deviflex 10W/m (en fazla) Döfleme yüksekli inin belli s n rlar içinde kalmas gerekti inde devimat (flilte) önerilir. Devimat n kal nl, yap flkanl file dahil sadece 3-5mm oldu undan ve mevcut döflemeye do rudan monte edildi inden döfleme yüksekli i en az olacakt r. Devimat filesi kendinden yap flkanl oldu undan, çabuk ve kolay bir montaj sa lan r. E er döfleme yüksekli inin bir önemi yoksa deviflex kablolar önerilir. Bu, yeni döfleme yap lmadan önce eski döflemelerin kald r ld durumlarda geçerlidir. E er devimat n üzerinde veya alt nda ahflap bir döfleme varsa herzaman devimat 100W/m 2 s tma fliltesi kullan lmal d r. Ahflap döflemelerdeki s tma için konuyla ilgili paragrafa bak lmal d r. Sistemi en uygun konfor ve ekonomi noktas nda çal flt rmak için, basit ve ak ll zaman saatli termostatlar kullan lmal d r (devireg 540 veya devireg 550). Uygulama Devimat Kullanarak Yenileme Yap flkanl file dahil devimat n kal nl 3-5mm dir. Eni 50cm olup uzunlu u 1-22m aras ndad r. Devimat file kendinden yap flkanl olup, montaj çabuk ve kolayd r. fiiltenin do ru ölçüde seçilmesi çok önemlidir çünkü devimat sonradan kesilmemektedir. Seçimi kolaylaflt rmak için, özel tasarlanm fl DEVI mat planner program kullan labilir. DEVI mat planner, internet sitesinde bulunabilir. Devimat n montaj na bir duvardan bafllay p karfl gelen di er duvara do ru olmal d r. Buradan, devimat filesi kesilerek 90 veya 180 derecelik aç larda döndürülebilir (kablo kesilmemelidir). Bu uygulama, tüm alan devimat la kaplan ncaya kadar devam etmelidir. Deviflex Kablo Kullanarak Yenileme E er döfleme yüksekli i önemli de ilse, 10W/m deviflex kablo kullan labilir. C-C aral en fazla 10cm al narak döflemede so uk bölgelerin oluflmas engellenebilir. Böylelikle döfleme yüksekli i 10-30mm aras nda olacakt r. deviflex s tma kablolar kullan ld nda, devifast bantlar n kullan lmas önerilmektedir. Devifast, C-C aral klar n n 2.5, 5.0, 7.5, 10.0,...cm olarak seçilmesine olanak vermek için tasarlanm flt r. Is tma kablosunun en az bükme çap, kablo çap n n 6 kat kadard r. Ayr ca, kablolar do rudan çap 1mm ve maskeleme alan 20x20mm olan tel filenin üzerine ilifltirmek yoluylada uygulamak olas d r. File mevcut döflemeye döflenecektir. Kablolar fileye yap flkanla tutturmakda olas d r. E er döfleme duyar elemanl bir termostat kullan l rsa, duyar eleman çap 9mm olan plastik bir boruyla korunmal d r. Borunun çap ne kadar büyük olursa duyar eleman yerlefltirmek o kadar kolay olur. Betonun (veya flap n) girmemesi için borunun ucu kapat lmal d r.

8 11 E er kablo veya flilte mevcut ahflap döfleme üzerinde kullan lacaksa, döflemenin a r yük alt nda dengede oldu u bilinmelidir ve ahflab n üzeri su geçirmeyen bir malzeme ile kaplanmal d r. Montajla ilgili ayr nt l bilgi için Genel Montaj Yöntemi bölümü incelenmelidir. Beton üzerine do rudan monte edilmifl bulunan ahflap döflemede izin verilen en yüksek s cakl k 27 C dir. Örnek 6m 2 lik bir banyo yenilenecektir. Yararl (montajl ) döfleme alan 5m 2 dir. Döfleme malzemesi seramik olup DEVI sistemi hacimdeki tek s tma kayna olacakt r. 1-5m 2 için toplam 750W/m 2 kapasiteli devimat DSVF-150 seçilir 2-Termostat olarak döfleme ve oda duyar elemanl ve zaman saatli devireg 540 seçilir. Döfleme Yüzeyleri Yerden s tma için tüm döfleme yüzeyleri uygun olmakla birlikte, ahflap ve plastik yüzeyler için kablolar n üzerine en az 20-25mm beton (veya flap) gelmelidir. Döfleme kaplamas uygulay c s na yerden s tma yap ld bildirilmeli ve yap flt r c v.b. ile ilgili görüfl al flveriflinde bulunulmal d r. Ahflap döflemede DEVI yerden s tma sistemi kullan ld nda, üreticinin talimatlar na uyulmas çok önemlidir. Döfleme yüzey malzemesinin montaj na ve en yüksek s cakl k dayan m na özellikle dikkat edilmelidir. Mevcut döfleme üzerinde ince döfleme - slak hacim Mevcut döfleme üzerinde yenileme-kuru hacim Mevcut betonarme döfleme Devimat ince s tma fliltesi Mevcut betonarme döfleme Mevcut döfleme üzerinde yenileme- slak hacim Yenlenmifl ince döfleme - kuru hacim Mevcut betonarme döfleme Devimat ince s tma fliltesi Mevcut seramik Mevcut betonarme döfleme Yenlenmifl ince döfleme - Islak hacim Mevcut döfleme üzerinde ince döfleme-kuru hacim Devimat ince s tma fliltesi Mevcut betonarma döfleme Devimat ince s tma fliltesi Mevcut seramik Mevcut betonarme döfleme

9 12 1 Ak ll Is tma 1.5 Ahflap Döflemelerde Is tma DEVI s tma sistemleri, montaj talimatlar na uyuldu u sürece her çeflit ahflap döflemeyle kullan labilir. Döfleme duyar eleman sayesinde, devireg 550 veya 540 döfleme yüzey üreticisinin belirledi i s cakl n hiçbir zaman afl lmamas n sa lar. Kurulu Güç Metrekareye düflen kurulu güç beton döflemelerdeki do rudan s tma sisteminde hesapland gibi hesaplanmaktad r. Buna ra men, ahflap döflemelerde uyulmas gereken birkaç kural mevcuttur: 1-Ahflap tafl y c lar üzerindeki ahflap döflemelerde kurulu güç 80W/m 2 yi geçmemelidir. 2-Beton zemin üzerindeki veya alt ndaki ahflap döflemelerde kurulu güç 100W/m 2 yi geçmemelidir. 3-Ahflap döfleme üzerindeki zeminlerde kurulu güç 100W/m 2 yi geçmemelidir. E er hesap sonucunda 80 veya 100W/m 2 den fazla bir kapasite ç karsa, konfor flartlar n n sa lanmas için ek bir s tma sistemine (elektrikli panel radyatör gibi) ihtiyaç duyulabilir. Ürün Seçimi 10W/m kapasiteli deviflex kablo veya devimat 100 (100W/m 2 ) s tma fliltesi önerilir. Ahflap döflemede s tmay konrol amac yla devireg 550 veya devireg 540 kullan lmal d r. Her iki termostatta, oda s cakl n kontrol etmek için oda s cakl k duyar eleman, döfleme s cakl n k s tlamak için döfleme s cakl k duyar eleman bulunmaktad r. Döfleme s cakl 27 C yi geçmemelidir. Ek bir güvenlik sa lamak amac yla, s cakl k duyar eleman nda bir ar za olufltu unda devireg 550/540 s tma sistemini devre d fl b rakmaktad r. Uygulama Beton veya mevcut ahflap döfleme üzerinde bulunan ahflap döflemelerde s cakl k 27 C yi geçmemelidir. Dolay s yla, döfleme s cakl n k s tlamak amac yla herzaman döfleme s cakl k duyar eleman kullan lmal d r. Döfleme duyar eleman, s cakl k limitleme özelli i olan bir elektronik termostada ba lanmal d r. Ahflap döfleme uygulamalar için, devireg 550 veya devireg 540 önerilmektedir. En yüksek kurulu güç 100W/m 2 yi geçmemelidir. Uygun bir yap flt r c kullan lmas amac yla, ahflap döfleme uygulay c s na yerden s tma sistemi montaj yap laca bildirilmelidir. Elektrikli yerden s tma sistemiyle ilgili olarak, ahflap döfleme üreticisinin önerileri herzaman gözetilmelidir. Baz üreticilerin yerden s tma sisteminin ilk çal flt r lmas yla ilgili özel istekleri olabilir. Ahflap döfleme montaj ndan önce, örne in: Yerden s tma sistemi en az 3 hafta çal flt r lmal d r. Sistem en yüksek kapasitede 4 gün çal flt r lmal d r. Ahflap döfleme montaj yap ld ktan sonra, beton s cakl 18 C nin alt nda olmal d r. Birinci hafta boyunca, döfleme s cakl azar, azar yükseltilmelidir. Döfleme Yüzey Tipleri DEVI s tma sistemleri, masif veya laminat tüm ahflap yüzeylerle kullan labilir.

10 13 Üreticinin, uygulanabilir en yüksek s cakl k uyar lar göz önünde 2-En yak n kapasitedeki kablo seçimi: DTIP-10, 1500W, 150m bulundurulmal d r. E er: 3-Metrekareye düflen kurulu güç: 1500W / 15m 2 = 100W/m 2 1-Yumuflak ahflab n kal nl en fazla 2cm ise (yo unlu u kg/m 3, çam. vb). 4-C-C aral hesab : 15m 2 x (100cm/m) / (150m) = 10cm 5-Termostat seçimi: Devireg Sert ahflab n kal nl en fazla 3cm ise (yo unlu u 600 kg/m 3 üzerinde, kavak, vb) ahflap döflemenin kal nl na ba l olarak, s tma sistemi toplam s tma sistemi olarak monte edilmelidir Örnek Girifl kat - ahflap kaplama döfleme yüzeyi Ahflap döfleme yüzeyi 20 m 2 lik bir mutfaktaki hesaplanan s kayb 1100W t r. Kullan labilir alan 15m 2 dir. Döfleme, beton üzerine ahflap fleklindedir. 1-Toplam s gereksinimi %30 daha yüksek olacakt r: 1100W x 1.3 = 1430W Ahflap tafl y c üzerinde ahflap kaplama döfleme yüzeyi Ahflap döfleme üzerinde yenilenmifl döfleme S k flt r lm fl kum S k flt r lm fl toprak Ahflap döfleme yüzey kaplamas Kufl Teli Döfleme yüzeyi Devimat ince s tma fliltesi Mevcut ahflap döfleme Mevcut tafl y c döfleme

11 14 1 Ak ll Is tma 1.6 Ürün Seçimi Kullan m amac Normal kurulu 2 güç/m En fazla kurulu güç/m 2 deviflex 18W/m deviflex 10W/m devimat nce devimat 150 nce devimat Do rudan s tma, new yeni yap X X Do rudan s tma, yenileme enovation veya or X X X ince döfleme Depolanabilir Accumulating X s tma Çevre Rim zone bölüm X s tmas Ahflap Heating döflemelerde in X X s tma Ahflap tafl y c l ahflap wooden döflemelerde floor on X s tma Devireg Termostat Seçimi DEVI, DEVI s tma sistemlerinin kontrolu amac yla genifl bir yelpazede elektronik termostat gelifltirmifltir. Elektronik termostatlar, s cakl çok çabuk ve etkin bir flekilde ayarlay p, rahat bir ortam ve ekonomi sa lamaktad r. Devireg termostat seçimi yapmadan önce, afla daki noktalar gözönüne al nmal d r. Duyar Eleman Tipi 1-Döfleme duyar eleman, ek s tma sistemlerinde uygun bir döfleme s cakl sa lamak için tavsiye edilir. 2-Oda duyar eleman, DEVI s tma sisteminin yegane s tma kayna olarak kullan ld ve toplam s tma sa lad yerlerde tavsiye edilir. 3-Döfleme ve oda duyar eleman, s tma sisteminin toplam s tma yapt ve döfleme s cakl n n belli bir seviyeyi geçmemesi (ahflap döflemelerde) gerekti i durumlarda tavsiye edilir. Uygulama Devireg termostatlar duvar yüzeyine ve DIN tipi basbara monte edilebilir. E er termostata ba l harici bir duyar eleman varsa, termostat oda içine veya d fl na monte edilebilir. Bu flekildeki uygulama, odada bulunanlar n termostat ayar yla oynamamalar gereken durumlarda (okul, otel, vb) önem kazanmaktad r. Döfleme ve oda duyar eleman olan termostatlar herzaman s tman n yap ld odaya konulmal d r. Röle Tipi Tüm devireg termostatlarda, kontaktör kullan m na olanak sa layan röle bulunmaktad r. Fazladan bir kontaktör kullanmaks z n, her termostat rölesi kendisine ba l bulunan s tma devresinin gücüyle ilgili olarak s n rl bir kapasiteye sahiptir. E er rölenin üzerinden geçecek olan ak m 16A olarak s n rlanm fl ise, demekki; 220Vx16A=3520W kapasiteye sahiptir. Zaman Saatli Termostatlar Devireg 550 de ak ll zaman saati bulunurken devireg 540 da normal zaman saati bulunmaktad r. Ak ll zaman saatinin fark, devireg 550 nin kullan c n n belirledi i s cakl k de erine istenilen saatte ulafl lmas için, sistemin ne zaman devreye girmesi gerekti ine kendisinin otomatik olarak karar vermesidir. Bu çal flma flekli, odan n s kay p seviyesine ba l olarak y l boyunca ayarlanacakt r. A E er bir yerde (otel, ev veya hastane) birden fazla devireg 550 kullan l yorsa, termostatlar birinin ana termostat olup di erlerini kontrol etti i bir a a ba lanabilirler. A kullan m, bilgisayar üzerinden 31 adete kadar termostad n kontrolunun yap labilece i devicom (PC ye ba lanabilen bir cihaz) ilede sa lanabilir.

12 Notlar 15

16 2 Buz ve Kar Eritme

16 2 Buz ve Kar Eritme 16 2 Buz ve Kar Eritme 2.1 Genel Bilgi DEVI buz ve kar eritme sisteminde, deviflex veya devi-iceguard kablosu, devimat s tma fliltesi, devireg termostat ve çeflitli yard mc elemanlar bulunmakta olup bu

Detaylı

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16 Seramik in alfabesi 16 Seramik nerelerde kullan l r Konutlar Banyo, tuvalet ve mutfaklar. Islak alanlar dedi imiz bu mekanlar n hem zemininde, hem de duvarlar nda seramik kullan l r. Bu noktada Türkiye

Detaylı

5. MEKAN K TES SAT S TEM N N Y

5. MEKAN K TES SAT S TEM N N Y Bir binan n s t lmas veya so utulmas için harcanan enerjinin azalt lmas nda, mekanik tesisat yal t m n n önemi, göz ard edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binalar n s tma ve so utma tesisatlar n n,

Detaylı

DÖfiEMELERDE ISI YALITIMI

DÖfiEMELERDE ISI YALITIMI TOPRA A BASAN DÖfiEME DETAYLARI ARAKAT DÖfiEME DETAYI 1- Döfleme kaplamas 2- fiap 3- Bir kat serbest su yal t m örtüsü (XPS kullan l rsa ay r c keçe tabakas ) 4- Is yal t m 5- Su yal t m örtüsü 6- Grobeton

Detaylı

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI 5.2 CEPHE PANEL Resim 5.16 Mineral yün cephe paneli 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL Is, su, ses yal t m ve yang n güvenli i özelliklerini bünyesinde bar nd ran mineral yün yal t

Detaylı

40 yard mc olur, önlemeye yard mc olur. engellenmesine sa layarak Binalarda ba ms z birimleri birbirinden ay ran dö emelere, duvarlara, , çat s na Binan n Enerji Kimlik Belgesi var m? (Bu belge, s tma,

Detaylı

Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar. www.gedikdokum.com

Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar. www.gedikdokum.com www.gedikdokum.com Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar Is tma sistemlerinin balanslanmas sayesinde tüm sisteme do ru zamanda, gerekli miktarda debi ve dolay s yla gereken s her koflulda sa lanabilir.

Detaylı

28 3 Borularda Donmaya Karfl Koruma

28 3 Borularda Donmaya Karfl Koruma 28 3 larda Donmaya Karfl Koruma 3.1 Genel Bilgi DEVI boru koruma sistemleri, deviflex s tma kablosu, devireg termostat ve montaj aksesuarlar n kapsamaktad r. Devireg termostatlar, en az güç tüketimiyle

Detaylı

seramikler Afl nma de erlerine göre alfabesi 22

seramikler Afl nma de erlerine göre alfabesi 22 Seramik in alfabesi 22 Afl nma de erlerine göre seramikler Seramikler, afl nma de erlerine göre 5 e ayr l r. Seramik karolar n afl nma dayan m s n f PEI yöntemi kullan larak belirlenir. Bu kategoriler

Detaylı

HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U

HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DE LD R www.pirelli.com.tr HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U 2008 Hafif ticari araç geliflimi Hafif ticari araç kategorisi çok genifl yelpazedeki araçlar kapsamaktad r: Ticari

Detaylı

Is Büzüflmeli Ürünler 3

Is Büzüflmeli Ürünler 3 Is Büzüflmeli Ürünler 3 3.1 CTW-602 2:1 Is ile Daralan Makaron...20 3.2 HSR 2:1 Renkli Is ile Daralan Makaron...21 3.3 MDT-A Is ile Daralan Yap flkanl Hortum...22 3.4 HDT-A Is le Daralan Yap flkanl Hortum...23

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

D KEY T P S GORTALI YÜK AYIRICILAR

D KEY T P S GORTALI YÜK AYIRICILAR Dikey Sigortal Yük Ay r c lar Üç Faz Ayr Ayr Aç labilen FVS160 NH00 / 160A Üç Faz Birlikte Aç labilen Ç NDEK LER Özellikler Teknik Tablo Teknik Resimler 1 2 FVS2 NH1 / 2A FVS400 NH2 / 400A FVS60 NH / 60A

Detaylı

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ HEAVY DUTY CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

standartlar Standartlar ve Sertifikalar sertifika

standartlar Standartlar ve Sertifikalar sertifika standartlar Standartlar ve Sertifikalar sertifika Standartlar ve Sertifikalar.1. Genel Önceki bölümlerde paslanmaz çeliklere ait pek çok özellikler, standartlar ve karfl l klar hakk nda baz bilgiler verilmiflti.

Detaylı

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır.

4. Numaralandırdığımız her boru parçasının üzerine taşıdıkları ısı yükleri yazılır. 4. KOLON ŞEMASI VE BORU ÇAPI HESABI Tesisatı oluşturan kazan, kollektörler, borular,,vanalar, ısıtıcılar,genleşme deposu ile diğer donanım ve armatürlerin tümünün düşey görünüşünü iki boyutlu olarak gösteren

Detaylı

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ;

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ; FARK n zolsun Bir DPAK Prestij Torbalar DPAK File Torbalar DPAK Bantl Torbalar Etiketler Etiketli Çuvallar Rulo Etiketler Üzüm Torbalar Sebze Torbalar Koliler Tüp File ve Extrude File çeflitleri Hakk m

Detaylı

HZ Z Ankraj Tespit Sistemleri

HZ Z Ankraj Tespit Sistemleri HZ Z Ankraj espit Sistemleri an t m Direkt montaj ; beton duvarlara dübel ile noktasal tespit. ndirekt montaj: profil sistemine civatalar ile montaj. Üç boyutta ayarlanabilir. H zl ve kolay tespit. Yatay

Detaylı

Aç k Alanda Is tma Nas l Yap l r? Aç k Alanda Neden Çukurova Is?

Aç k Alanda Is tma Nas l Yap l r? Aç k Alanda Neden Çukurova Is? www.cukurovaisi.com Aç k Alanda Is tma Nas l Yap l r? Is tma n n oldu u ço u yerde (ev,ofis, dükkan vb.) Hava s t larak ortamda gereken konfor sa lan r. Aç k ortamlarda havay s tmak mümkün olmad için,

Detaylı

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm)

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm) 3. KANAL KONSTRÜKS YONU Türk Standart ve fiartnamelerinde kanal konstrüksiyonu üzerinde fazla durulmam flt r. Bay nd rl k Bakanl fiartnamesine göre, bas nç s - n fland rmas na ve takviye durumuna bak lmaks

Detaylı

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi

PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. b. Fanlar. c. Şartlandırıcı. d. Alt tabla. a. Rotasyon makinesi. b. Enjeksiyon makinesi PLASTİK VAKUM TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi kontrol panosundaki butonlardan birisi değildir? a. Sayıcı reset b. Tabla yukarı c. Maça d. Devir sayısı 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

MODÜLER PANO SSTEMLER

MODÜLER PANO SSTEMLER MDÜLER PN SSTEMLER Tip Testli Pano Ç NDEK LER Tip Testli Pano Özellikleri Elektriksel - Mekaniksel Karakteristikler FMP-1 Modüler Panolar Pano Ölçüleri Pano Bileşenleri FMP-2 Modüler Panolar Pano Ölçüleri

Detaylı

75 ini

75 ini 75 ini Tesisatta s yal t m ile; Binan n daha az enerji kullanarak s tma veya so utma dolay s yla çevre kirlili inin azalt lmas, cihazlar n daha verimli çal mas sa lan r. Cihazlar n çal mas s ras nda

Detaylı

Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma

Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma TR Tesisat Ürünleri Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma Loctite 511 Düflük mukavemet boru s zd rmazl Su ve gaz tafl yan sistemlerde kullan lan, s kça sökülmesi gereken metal diflli boru ba lant lar için

Detaylı

YALITIM CAMI ÜN TELER

YALITIM CAMI ÜN TELER 1) GENEL TEKN K ÖZELL KLER ) Yal t m cam üniteleri, iki veya daha çok say da cam plakan n aralar nda kuru hava veya argon, kripton, xsenon gibi a r gazlar bar nd racak flekilde fabrika flartlar nda bir

Detaylı

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA

ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA ÇINAR KOLEJ Ö RENC LER Ç N RENKL B R DÜNYA B üyükçekmece deki yeni kampüsünü e itim ve ö retime açan, anas n f, ilkö retim, anadolu ve fen liselerini içeren Ç nar Koleji 32 bin metrekarelik alana kurulu

Detaylı

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri

Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri Teknik sistem kataloğu Taşıyıcı kol sistemleri 2 Makinaya farklı bakış açıları sayesinde uzun veya kısa boylu operatör oturarak ya da ayakta çalışabilir - Rittal taşıyıcı kol sistemleriyle izleme ve kumanda

Detaylı

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları Newtherm Fan Coil Kontrol Ekipmanları Bağlantı vanaları, uzaktan kontrol cihazları, dijital veya mekanik duvar tipi termostatları ve yalıtımlı montaj setleriyle birlikte sistem bazında teslim edilmektedir.

Detaylı

D fl güzel, içi kaliteli OBO WDK Kablo Döfleme Kanallar, her zaman, her yere uyar

D fl güzel, içi kaliteli OBO WDK Kablo Döfleme Kanallar, her zaman, her yere uyar D fl güzel, içi kaliteli OBO Kablo Döfleme Kanallar, her zaman, her yere uyar OBO Top Modeller LFS Kablo Kanal Sistemleri Her ölçüde çekici Kablo Döfleme Kanal YEN Gelifltirilmifl ürün kalitesi VDE Belgeli

Detaylı

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk

P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük. P-2 Anatomik Boyun Yast Küçük. Anatomik Yast klar. P-3 Anatomik Boyun Yast Çocuk P-1 Anatomik Boyun Yast Büyük Sürekli elastik ve fleklini koruyabilen poliüretan köpükten üretilen yast k özel tasarlanan ergonomik flekliyle omuz ve boyun bölgesinin gevflemesini sa lar. Fermuarl, kolayl

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir.

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. CO RAFYA SICAKLIK ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. 2500 saat 2250 saat 1750 saat 2000 saat 2500 saat 2750 saat 3000 saat 3250 saat Bu haritadaki

Detaylı

Seramik Elyaf Ürünleri Rezistans ve Bant Telleri Cam Mozaik Pres Dizgi Makinesi ve Boyalar Avrupa zole Tu lalar Refrattari Kordierit Ürünler

Seramik Elyaf Ürünleri Rezistans ve Bant Telleri Cam Mozaik Pres Dizgi Makinesi ve Boyalar Avrupa zole Tu lalar Refrattari Kordierit Ürünler i Rezistans ve Bant Telleri Cam Mozaik Pres Dizgi Makinesi ve Boyalar Avrupa zole Tu lalar Refrattari Kordierit Ürünler Refrattari Seramik Roller SIC plaka ve Beam ler GÜVEN SA LAMANIN EN Y YOLU B R fi

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları

Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Bağlama Elemanları 11/22/2014 İçerik Bağlama Elemanlarının Sınıflandırılması Şekil Bağlı bağlama elemanlarının hesabı Kuvvet

Detaylı

Genifllik Yükseklik Derinlik A B C A rl k (kg) TES S TES S TES S TEX 15

Genifllik Yükseklik Derinlik A B C A rl k (kg) TES S TES S TES S TEX 15 Genifllik Yükseklik Derinlik A B C A rl k (kg) 120 120 80 TES 121208-S 1.4 150 150 90 TES 151509-S 1.9 190 190 100 TES 191910-S 3.0 152 229 130 TEX 152213-S1 3.3 260 260 160 TEX 262616-S1 5.5 260 260 205

Detaylı

Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği

Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği Sayfa 1 / 8 Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 9 4, s. 49-56, 2006 Yapı Kabuğunda Isı Kayıplarının Azaltılması ve Bir İyileştirme Projesi Örneği Hakan ÜNALAN* Emrah GÖKALTUN** Ramazan UĞURLUBİLEK*** Özet

Detaylı

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım ELEKTRĐKLĐ OCAK TR Kurulum Kullanım Bakım Sayın Müşterimiz! Size teşekkür eder, yaptığınız seçimden dolayı da tebrik ederiz. Dikkatle tasarlanmış, en yüksek kaliteye sahip malzemelere göre imal edilmiş

Detaylı

η k = % 107 a kadar. %111 (Hi de eri baz al narak)

η k = % 107 a kadar. %111 (Hi de eri baz al narak) Logamax Plus GB 022 Yo uflmal Kombi Tüketimde KonforPlus Düflük Yak t Tüketimi Yo uflma teknolojisiyle gelen çok yüksek verim, çok uzun ömürlü magnezyum-alüminyum-silisyum alafl m high-tech eflanjör, ak

Detaylı

KUDOS. Laboratuvar Cihazları. 195 www.sahinlerkimya.com Tel: (0212) 659 54 00 pbx ULTRASON K SU BANYOLARI

KUDOS. Laboratuvar Cihazları. 195 www.sahinlerkimya.com Tel: (0212) 659 54 00 pbx ULTRASON K SU BANYOLARI Laboratuvar Cihazları ULTRASON K SU BANYOLARI en yüksek kalite ultrasonic temizleyicileri dünya çap na sunmaktan gurur duyar. Ultrasonik teknoloji bir lider üreticisi olarak, Kudos yenilikçi ve patent

Detaylı

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet BOYA FİLTRASYON BESLEYİCİ SİSTEMLERİ OCAK VE POTA ASTARLARI METALURJIK VE DÖKÜM KONTROL SISTEMLERI REÇİNELER POTALAR INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI Kolay astarlama Yüksek

Detaylı

H-2A Alüminyum Koltuk De ne i - Ekonomik

H-2A Alüminyum Koltuk De ne i - Ekonomik H-1 A aç Koltuk De ne i F r nlanm fl gürgenden,verniklenerek yap lan de ne in yüksekli inin ve el tutma yerinin ayar mümkündür. De nek alt na kauçuk vakumlu lastik tak lm fl olup koltukalt na gelen k sma

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

Is Hesab na Bir Örnek*

Is Hesab na Bir Örnek* TÜRK TES SAT MÜHEND SLER DERNE Is tma, So utma, Havaland rma, Klima, Yang n ve S hhi Tesisat Dergisi Temel Bilgiler, Tasar m ve Uygulama Eki Say : 20 TTMD Ad na Sahibi Hüseyin Erdem Sorumlu Yaz flleri

Detaylı

WS1028M0 W1028M0 OSW1028M0 2808 9581 3024 10318 874/837 3,59/3,44 3,21/3,61 500/440/400/360 40/37/35/26

WS1028M0 W1028M0 OSW1028M0 2808 9581 3024 10318 874/837 3,59/3,44 3,21/3,61 500/440/400/360 40/37/35/26 VITOCLIM 0S Duvar Tipi Split Klialar Sabit h zl kopresör, R4 so utucu ak flkan kapasitesi: 2,8 3,5 5,3 ve 7,1 k Çevreyle dost R4 so utucu ak flkanl Vitoclia 0S Duvar tipi split klialar, konforlu iklilendire

Detaylı

KOMPAKT DUfi ÜN TELER

KOMPAKT DUfi ÜN TELER KOMPAKT DUfi ÜN TELER KOMPAKT DUfi ÜN TELER GENEL GÖRÜNÜfiÜ Dufl Teknesi nin modeline ba l olarak yukar daki görünüm, de iflmekle birlikte parçalar yap itibariyle ayn d r. 1- Dufl teknesi (modele göre

Detaylı

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU

OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU Üst Politika Belgelerinde Okul Bazlı Bütçe: Amaç: OKUL BAZLI BÜTÇELEME KILAVUZU 1. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) 154- Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerinde yetki ve sorumlulukları artırılacaktır.

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Isı Yalıtımı ve Binalarda Enerji Kimlik Belgesi - Bims, Pomza, Bimsblok ve Türevleri Salı, 01 Mayıs 2012 07:44 -

Isı Yalıtımı ve Binalarda Enerji Kimlik Belgesi - Bims, Pomza, Bimsblok ve Türevleri Salı, 01 Mayıs 2012 07:44 - ISI YALITIMI ve BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ Ülkemiz, enerji tüketiminde, birim ürün ve hizmette gelişmiş ülkelere göre (Batı Avrupa ya göre 2 kat, Japonya ya göre 4 kat) fazla enerji tüketmektedir.

Detaylı

Mitsubishi Klima Özellikleri

Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi Klima Özellikleri Mitsubishi klimalar, havayı doğal de kötü enzim kirli Doğal kokulardan bakteriler havayı filtresiyle bir ortadan mekanizma emerek arındıran, kaldırılır, bakterileri sterilize

Detaylı

E-KAB N E SER S DUVAR T P TES SAT KAB NLER

E-KAB N E SER S DUVAR T P TES SAT KAB NLER E-KAB N E SER S DUVAR T P TES SAT KAB NLER Tan t m Atölyede Kolayl k Yerinde Kolayl k Siparifl Bilgileri Ön Örtü Elemanlar Aksesuarlar Özel Çözümler 1 3 5 9 11 13 14 E-Kabin E Serisi Duvar Tipi Tesisat

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

Seramik nedir? alfabesi 6

Seramik nedir? alfabesi 6 Seramik in alfabesi 6 Seramik nedir? Seramik, en basit tarifiyle, çok yüksek s cakl kta piflirilmifl toprak demektir. Serami in tarihi, uygarl k tarihi kadar eskidir. lk serami in Milattan Önce 6000 y

Detaylı

OBO: Bir taflla iki kufl! GEK-K Rapid 45 ve GEK-K 80 lik kanal kapa

OBO: Bir taflla iki kufl! GEK-K Rapid 45 ve GEK-K 80 lik kanal kapa OBO: Bir taflla iki kufl! Rapid 45 ve 80 lik kanal kapa OBO Top Modeller LFS Kablo Kanal Sistemleri K saca: çok daha fazla yer Rapid 45 Rapid 45 tipi kablo kanal, üst düzey bir esneklik sunmaktad r; çünkü

Detaylı

6 MADDE VE ÖZELL KLER

6 MADDE VE ÖZELL KLER 6 MADDE VE ÖZELL KLER TERMOD NAM K MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Birbirine temasdaki iki cisimden s cakl büyük olan s verir, küçük olan s al r. ki cisim bir

Detaylı

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık "L1", "L2" ve "L3" olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık L1, L2 ve L3 olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir Kontaktörler Röle kontakları üzerinden büyük bir miktar elektrik gücü anahtarlamak için kullanıldığında kontaktör terimi ile adlandırılır.. Kontaktörler tipik olarak çoklu kontaklara sahiptir ve kontakları

Detaylı

ç Mekan Duvar ve Zemin Sistemleri / Mekanik Uygulama / Fugal Sistem Sistem Bilgileri:

ç Mekan Duvar ve Zemin Sistemleri / Mekanik Uygulama / Fugal Sistem Sistem Bilgileri: / Fugal Sistem Sistem Bilgileri: Kalesinterflex Kompozit Cephe Kaplamas Görünen yüzeyi 500 x 3000 x 3 mm ve alt ebatlar olan Kalesinterflex, arka yüzeyi fiber elyaf file ve özel epoksi reçine ile lamine

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

2 BÖLMEL OCAK DNG 322 X. Kullan m ve montaj k lavuzu. Model No. DNG 322 X Ürün No Seri No.

2 BÖLMEL OCAK DNG 322 X. Kullan m ve montaj k lavuzu. Model No. DNG 322 X Ürün No Seri No. 2 BÖLMEL OCAK Kullan m ve montaj k lavuzu DNG 322 X Model No. DNG 322 X Ürün No. 9496 00234 Seri No. VESTEL Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. Ambarl Petrol Ofisi Dolum Tesisleri Yolu Avc lar 34840

Detaylı

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z!

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! SoloTel elero Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! elero GmbH Antriebstechnik Linsenhofer Str. 59 63 D-72660 Beuren info@elero.de www.elero.com 309400 Nr. 18 101.5401/0305 çerik Güvenlik

Detaylı

HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu

HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu HP Color LaserJet CM2320 MFP Serisi Kağıt ve Yazdırma Ortamı Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2008 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Telif hakkı yasalarının izin verdiği durumlar dışında,

Detaylı

Alsecco Hafif D fl Cephe S valar

Alsecco Hafif D fl Cephe S valar Alsecco Hafif D fl Cephe S valar Mineral Esasl Malzemelerle Oluflturulmufl Yap lar çin Alsecco Ürünleri Alsecco haz r s va bir Ytong ürünüdür. 2 Mineral Esasl Yüzeyler için alsecco Ürünleri Yap larda Komple

Detaylı

Saplama ark kaynağı (Stud welding) yöntemi 1920'li yıllardan beri bilinmesine rağmen, özellikle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Saplama ark kaynağı (Stud welding) yöntemi 1920'li yıllardan beri bilinmesine rağmen, özellikle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. SAPLAMA KAYNAĞI Saplama ark kaynağı (Stud welding) yöntemi 1920'li yıllardan beri bilinmesine rağmen, özellikle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Arkın metalleri ergitme özelliğinden yararlanarak

Detaylı

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ÖNSÖZ 1989 yılında Bandırma'da 150m2 alanda kuruldu. 2 mühendis ve 2 elektrik teknisyeni ile yem fabrikaları elektrik panoları ve kablo tesisatları

Detaylı

yap elemanlar Hayal gücünüz flekilleniyor products

yap elemanlar Hayal gücünüz flekilleniyor products yap elemanlar Hayal gücünüz flekilleniyor products Ravboard Dow Chemical firmas n n ekstrüde polistren sert köpük markas Styrofoam dan üretilmifltir. yap elemanlar Styrofoam un her iki yüzeyi cam elyaf

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ ÜNİVERSİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar Amaç Madde 1- (1)Bu

Detaylı

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ

UCRETE DP UYGULAMA YÖNTEMİ TANIMI UCRETE DP, poliüretan esaslı reçinelerin özel katkı ve kimyasallar ile modifikasyonu sonucu elde edilen, reçinelere özel dolgu ilavesi ile oluşturulan, ıslak ve kuru ortamlarda kullanılmak için

Detaylı

Kablo Kanal Sistemleri

Kablo Kanal Sistemleri Schneider Electric Kablo Kanal Sistemleri Katalog Sistem kanalları Yapısal kablolamada uzman çözümler PKS Ultra Yeni tasar m ile daha estetik daha fazla kablo tafl ma kapasitesi (11x0) ve çevreye sayg

Detaylı

BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI

BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI Cafer ÜNLÜ Makina Mühendisi 1952 yılında doğdu. 1975 yılında Makina Mühendisi oldu. 1976-1980 yılları arasında Türkiye Halk Bankası

Detaylı

DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR

DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR Dikey Sigortal Yük Ay r c lar Üç Faz Ayr Ayr Aç labilen FVS160 NH00 / 160A Üç Faz Birlikte Aç labilen Ç NDEK LER Özellikler Aksesuarlar Teknik Tablo Teknik Resimler Dikey

Detaylı

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com 1 STANDART PREFABRİK YAPILAR Prefabrike hazır yapılar amacına göre geniş ve uzunlukları değişken, istenilen her türlü yerleşim alanına uygulanabilecek

Detaylı

E P O T A P E. EPOTAPE Su tutucu bant

E P O T A P E. EPOTAPE Su tutucu bant ÜRÜN TANIMI PVC Sututucu Bantlar,esas polimer madde olarak yüksek K de erli Polivinil Klorür(PVC) reçinesi ile çe itii katalizörler (Plastifyanlar), stablizatörler, antioksidanlar, yüksek kalite de erleri

Detaylı

EEE Yönetmeli ine Uygundur.

EEE Yönetmeli ine Uygundur. Bu ürün, çevreye sayg l modern tesislerde do aya zarar vermeden üretilmifltir. EEE Yönetmeli ine Uygundur. Garanti Belgesi Arçelik taraf ndan verilen bu garanti, Cam Kapl Mutfak Robotu nun normalin

Detaylı

M NYATÜR DEVRE KES C LER

M NYATÜR DEVRE KES C LER Anahtarl Otomatik Sigortalar Ç NDEK LER FM A... A FM A... A Otomatik Sigortalar Özellikler Teknik Tablo Sipariş Kodları Eğriler Faz - Nötr Anahtarlı Otomatik Sigortalar Özellikler Teknik Tablo Sipariş

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU CAM SERAMIK OCAKLAR 126 X 136 X 137 X

KULLANMA KILAVUZU CAM SERAMIK OCAKLAR 126 X 136 X 137 X KULLANMA KILAVUZU CAM SERAMIK OCAKLAR 16 X 136 X 137 X CAM SERAM K ANKASTRE OCAK (PR 58 B-16 X Ç N )! KURULUM Tüm kurulum ifllemleri (elektrik ba lant lar ) yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere uygun olarak

Detaylı

Alsecco D fl ve ç Cephe S valar

Alsecco D fl ve ç Cephe S valar Alsecco D fl ve ç Cephe S valar Ürün Bilgileri Alsecco haz r s va bir Ytong ürünüdür. Haz r S va ED1 Haz r S va-ed1 Mineral esasl duvarlar için hafif d fl cephe s vas Kullan m Alanlar DIN 18550 MG Plc

Detaylı

www.klimaplus.com.tr Mitsubishi Electric Klima Sistemleri Distribütörü Yetkili Sat c da Tan t m KP-MS06-09

www.klimaplus.com.tr Mitsubishi Electric Klima Sistemleri Distribütörü Yetkili Sat c da Tan t m KP-MS06-09 Yetkili Sat c da Tan t m KP-MS06-09 Mitsubishi Electric Klima Sistemleri Distribütörü KlimaPlus Enerji ve Klima Teknolojileri Pazarlama San. ve Tic. A.fi. Genel Müdürlük: Ferhatpafla Mah. G99 Sok. No:46

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

B-6 Yün Elastik Dirseklik

B-6 Yün Elastik Dirseklik B-6 Yün Elastik Dirseklik Elastik kumafltan yap lan dirsekli in tak ld bölgeyi s cak tutarak tedaviye yard mc olmas sa lan r. Dirseklik vücut ölçülerine uyum sa layacak flekilde 5 de iflik ölçüde imal

Detaylı

N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel)

N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel) N-3 Diz Sabitleyici (Posterior Sheel) Laminasyon tekni i ile kaplanm fl 1 cm lik özel süngerli kumafltan yap lan dizli in sa ve sol yanlar nda 1'er adet arkada ise 3 adet cep içine yerlefltirilmifl sert

Detaylı

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev

: TRE Investment-TRE II Proje Tarihi : 01.2005-06.2005 nflaat Tarihi : 06.2005-12.2006 Ana Strüktür. : Betonarme Karkas Ana fllev EGEM MARLIK 00/ - 0 Yap Tan t m Genel görünüm O live Park Evleri Mimari Tasar m : M art D Mimarl k, Metin K l ç Mimari Proje ve Uygulama Ekibi: Özgür Dinçer, Gökhan Yadel, Okan Taflk ran, brahim Deniz,

Detaylı

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması

Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması Şekil 5.12 Eski beton yüzeydeki kırıntıların su jetiyle uzaklaştırılması 5.6.4 Yapıştırılmamış Aşınma Tabakası (Yüzen Şap) Döşeme ile aşınma tabakası arasında aderans yoktur, aksine aderansı önlemek için

Detaylı

Issue date: March 2011 / 6992280

Issue date: March 2011 / 6992280 Issue date: March 2011 / 6992280 2. Banyo Mobilyas Ahflap Özellikler 7 6. Garanti fiartlar ve Garanti Belgesi 29 29 29 2. Banyo Mobilyalar Malzeme Özellikleri 3. 4. 5. 6. 7. 2. Banyo Mobilyalar Malzeme

Detaylı

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Ali R za VEREL EMO Denizli ube Enerji Komisyonu Üyesi ELTA Elektrik Üretim Ltd. ti. / Denizli Ege Bölgesi Enerji Forumu 1. Giri ekil 1. Jeotermal saha Bilindi

Detaylı

SORU 6: Su yapılarının tasarımında katı madde hareketinin (aşınma, oyulma, yığılma vb. olayları) incelenmesi neden önemlidir, açıklayınız (4 puan).

SORU 6: Su yapılarının tasarımında katı madde hareketinin (aşınma, oyulma, yığılma vb. olayları) incelenmesi neden önemlidir, açıklayınız (4 puan). KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 014-015 GÜZ YARIYILI SU KAYNAKLARI MÜHENDİSLİĞİ I ARASINAV SORULARI Tarih: 16 Kasım 014 SORULAR VE CEVAPLAR Adı Soyadı: No: İmza:

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

Şekil 5.1 de Tam silindirik kalorifer kazanı, Şekil 5.2 de Prizmatik paket kazanın şekli görülmektedir.

Şekil 5.1 de Tam silindirik kalorifer kazanı, Şekil 5.2 de Prizmatik paket kazanın şekli görülmektedir. 5. KAZANLAR VE KAZAN DAİRESİ YERLEŞİMİ 5.1 Kazanların Sınıflandırılması Isıtma tesislerinde kullanılan kazanların sınıflandırılması çeşitli kriterlere bağlı olmak üzere aşağıdaki gibi yapılır. 1. Kazan

Detaylı

Mutfak Robotu Kullanma K lavuzu BKK 2154

Mutfak Robotu Kullanma K lavuzu BKK 2154 Mutfak Robotu Kullanma K lavuzu BKK 2154 Ç NDEK LER 1 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 2 1 11 8 4 7 2 3 6 5 9 10 12 13 14 15 16 17 17A 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 1 2 3 4 5

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 6. Hafta Oda Akustiği Sesin Oda İçerisinde Yayınımı Akustik olarak sesin odada yayınımı için, sesin dalga boyunun hacmin boyutlarına göre oldukça küçük olması gerekmektedir.

Detaylı

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Temel Kaynak 5 Yaflam m zdaki Elektrik BAS T ELEKTR K DEVRES Devrede Ampullerin n Nas l De ifltirebiliriz? Basit bir elektrik devresinde pil ampul anahtar ba lant

Detaylı

3.2. FCT Sarmal Hortumlar. Kablo Koruma Sistemleri Esnek Hortumlar

3.2. FCT Sarmal Hortumlar. Kablo Koruma Sistemleri Esnek Hortumlar Kablo Koruma Sistemleri 3.2 FCT Sarmal Hortumlar FCT sarmal hortumlar, PA6 dan üretilmifltir ve ya a, yak ta ve solventlere karfl mükemmel koruma sa lar. FCT hafif ve esnektir, yüksek ezilme ve afl nma

Detaylı

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 Fırat Üniversitesi-Elazığ WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 1 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Detaylı

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 2. B Ö L Ü M TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 199 12. Bölüm, TMS-19 Çal flanlara Sa lanan Faydalar

Detaylı

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF)

MasterFlow 920 AN (Eski Adı Masterflow 920 SF) TANIMI MasterFlow 920 AN, metakrilat esaslı, iki bileşenli, yüksek performanslı, stiren içermeyen, özel bir tabanca ile kolaylıkla uygulanan, macun kıvamında ankraj ve montaj malzemesidir. STANDARTLAR

Detaylı

Garanti Belgesi. Ürüne yetkisiz kifliler taraf ndan yap lan müdahalelerde ürüne verilmifl garanti sona erecektir.

Garanti Belgesi. Ürüne yetkisiz kifliler taraf ndan yap lan müdahalelerde ürüne verilmifl garanti sona erecektir. Garanti Belgesi BEKO taraf ndan verilen bu garanti, Hand Blender n normalin d fl nda kullan lmas ndan do acak ar zalar n giderilmesini kapsamad gibi, afla daki durumlarda garanti d fl d r: 1. Kullanma

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı