Karbonhidrat Deneyleri. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karbonhidrat Deneyleri. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı"

Transkript

1 Karbonhidrat Deneyleri Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

2 Karbonhidrat Deneyleri Bitkiler tarafından fotosentez olayı sırasında üretilen karbonhidratlar doğada bitkisel,hayvansal ve tek hücreli organizmalarda yaygın halde bulunan maddelerdir. Bir karbonhidrat olan nişasta tohumlarda, meyvelerde ve köklerde bulunur. Glikojen hayvanların vücudunda depo edilen ve onlar için enerji kaynağı olan bir karbonhidrattır. Selüloz, bitkilerde destek dokusu görevi yapar ve hücre duvarının başlıca yapı maddesini oluşturur. Bakteri hücre duvarları da peptidoglikan denen karbonhidrat kapsar.

3 Karbonhidrat Deneyleri Karbonhidratlar, Polihidroksilli alkollerin aldehit veya keton türevleri (monosakkaritler), Bunların polimerleri (di, oligo ve polisakkaritler), Oksidasyon ürünleri (şeker asitleri), Redüksiyon ürünleri (şeker alkolleri), Substitüsyon ürünleri (amino şekerler) ile sülfatlı ve fosfatlı esterleri olarak tarif edilir.

4 Monosakkaritler Monosakkaritler hidroliz olduklarında daha basit şekle dönüşmeyen karbonhidratlardır. Karbon atomları sayısına göre trioz, tetroz, pentoz, heksoz ve heptozlar olarak ayrılırlar ve kapsadıkları aldehit veya keton grubuna göre aldozlar ve ketozlar olarak bilinirler. Monosakkaritler sahip oldukları aldehit ve keton grupları ile ortamda var olan bakır, gümüş gibi iyonları redükleyebilirler.

5 Disakkaritler Disakkaritler hidroliz olduklarında iki molekül aynı veya farklı monosakkarit veren karbonhidratlardır. Sakkaroz, laktoz ve maltoz bu gruba örnek oluştururlar. Sakkaroz şeker kamışı,şeker pancarında bulunur. Sofra şekeri olarak bilinir. Bitkilerin yeşil yapraklarında sentez edildikten sonra bitkilerin diğer kısımlarına taşınır ve orada depo edilir. Glikoz ve fruktoz monosakkaritlerinin α;1 2 glikozid bağı (trehaloz tip) ile birleşmesinden oluşan disakkarittir. Serbest aldehit veya keton grubu içermediğinde sakaroz redükleyici bir şeker değildir.

6 Disakkaritler Laktoz (süt şekeri) da bir disakkarittir. Galaktoz ve glikozun β;1 4 glikozidik bağ ile birleşmesinden oluşmuştur. Serbest bir aldehit grubu içerir ve bu nedenle de redükleyici özellikte bir şekerdir. Maltoz da redükleyici bir disakkarittir. İki glikoz molekülünün α;1 4 glikozidik bağ ile birleşmesinden meydana gelmiştir ve serbest bir aldehit grubuna sahiptir.

7 Polisakkaritler Çoğu karbonhidratlar tabiatta polisakkarit denilen yüksek molekül ağırlıklı polimerler olarak bulunurlar. D-glikoz polisakkarit yapısında en sık yer alan bir monosakkarittir. D-mannoz,D-galaktoz, D-ksiloz, L-arabinoz,D-glikuronik asit, D- galakturonik ve D-mannuronik asitler, D-galaktozamin ve nöraminik asitlere de rastlanır. Polimerler tek tip monosakkaritten oluşuyorsa homopolisakkarit (homoglikan),birden fazla tipte monosakkarit kapsıyorsa buna heteropolisakkarit (heteroglikan) denir.

8 Polisakkarit Tür Monosakkarit birimleri Nişasta -Amilaz -Amilopektin Bazı Polisakkaritlerin Yapısı Ve Fonksiyonları Homo- Homo- (α1 4) Glu, linear (α1 4) Glu (α1 6) Glu, dallanma noktaları her Monosakkarit birim sayısı ya kadar Fonksiyonları Bitkilerde enerji deposu Glikojen Homo- (α1 4) Glu, dallanma noktaları her e kadar Bakteri ve hayvan hücrelerinde enerji deposu Selüloz Homo- (β1 4) Glu e kadar Bitkilerin hücre duvarlarına şekil verir ve dayanıklılık sağlar. Kitin Homo- (β1 4) N-asetilglikozamin Çok büyük Böceklerin, örümceklerin ve kabukluların dış iskeletine sertlik verir ve dayanıklılık sağlar. Dekstran Homo- (α1 6)Glu, (α1 3)Glu, dallanma noktaları Peptidoglikan Hetero- peptidler ekli N-asetilmuramik asit (β1 4) N-asetilglukozamin (β1 Değişken büyüklükte Çok büyük Bakterilerde hücre dışı adeziv Bakterilerin hücre zarfına dayanıklılık ve sertlik verir. Agaroz Hetero- D-Gal(β1 4) 3,6-anhidro- L -Gal (α Alglerde hücre duvarını oluşturur. Hyalüronan (glikozaminoglikan) Hetero-;asidik GluA(β1 3) N- asetilglukozamin (β e kadar Omurgalılarda, cilt ve bağ dokusunun hücre dışı matriksi; Glikan eklemlerde viskozite ve kayganlık sağlar.

9 Karbonhidratların Üzerine Alkalilerin Etkisi Kuvvetli alkaliler monosakkaritlerin polimerize olmalarına sebep olur. Oligosakkaritler ve polisakkaritler sulandırılmış alkalilerle hidroliz olmazlar ancak, hidroksil iyonları(oh) polisakkariti kuran basit şekerlerin yapısını bozar. Sulandırılmış alkalilerle muamele edilen monosakkaritlerde 1 ve 2 numaralı karbonlar etrafında yeniden tertiplenme olur. Bu olay bir enol ara madde üzerinden gerçekleşir (enel-diol veya di-enol) ve enolizasyon olarak isimlendirilir.

10 Karbonhidratların Üzerine Alkalilerin Etkisi Enolizasyon, aldehit ve ketonların genel bir fenomenedir. Bir C atomundan, komşu karbonil grubunun (aldehit veya keton grubu) oksijenine bir protonun göç etmesi ile doymamış alkol, yani bir enol oluşturması olayına enolizasyon denir. Bu olay sonrası meydana gelen ürünlere de enodiol denir.

11 Karbonhidratların Üzerine Alkalilerin Etkisi Kuvvetli alkali ortamlarda, enediol formların tepkime yetenekleri çok yükselir. Yoğun alkali ortamlarda, monosakkarit çözeltiler, iyice karıştırıldıktan sonra kaynatılırsa, sarı kırmızı kahverengi biçimde renk değişmesi görülür. Renk değişimi sonunda reçine özelliğinde maddeler oluşur. Bu sırada da karamel kokusu duyulur.

12 Moore Deneyi Deneyin prensibi Alkali ortamda ısı etkisiyle şekerin 1 ve 2 numaralı karbon atomları arasında yeniden tertiplenme ile redükleyici özellikle sarı renkli di-enol gruplarının teşekkülü esasına dayanır. Deneyin için gerekli kimyasal maddeler Glikoz çözeltisi ve %10 luk NaOH çözeltisi Deneyin yapılışı Bir deney tüpüne alınan 2 ml glikoz çözeltisi 1 ml kadar %10 luk NaOH çözeltisi ile karıştırılır ve ısıtılırsa, karışımın rengi sarı olur. Daha sonraki kahve rengine dönüşür. Renk değişimi sonunda reçine özelliğinde maddeler oluşur. Bu sırada da karamel kokusu duyulur. Deney sırasında kuvvetli redükleyici parçalanma ürünleri oluşur ve bunlara «Redükton» lar denir.

13 MOORE Deneyi

14 Karbonhidratların Redükleme Özelliklerine Dayanan Deneyler Bu grupta yer alan üç deneyinde (Fehling, Benedict ve Barfoed) çalışma prensipleri aynı esasa dayanır. Tek fark, ilk iki deneyde ortam alkali iken Barfoed deneyinde ortamın hafif asit oluşudur. Deneylerin ortak prensibi Serbest aldehit yada keton grubuna sahip şekerler alkali ortamda ısı ve etkisi ile ağır metal hidratlarını (Cu,Bi,Ag) redükleme özelliği gösterirler. Deney sırasında şekerler oksitlenirler ve şeker asitlerini (aldonik asitler) verirler.

15 Fehling Deneyi Deney için gerekli kimyasal maddeler %0,2 lik glikoz çözeltisi Fehling A çözeltisi. Bunun için g CuSO 4 tamamlanır.,5h 2 O tartılıp,biraz suda çözülür ve su ile litreye Fehling B çözeltisi. Bu çözeltiyi hazırlanırken 250 g NaOH suda çözülür ve üzerine 346 g potasyum tartarat eklenerek su ile litreye tamamlanır. Maltoz, laktoz ve sakkaroz çözeltisi.

16 Fehling Deneyi Deneyin yapılışı Bir deney tüpüne önce 1 ml Fehling A, 1 ml Fehling B çözeltisi konup, karşılaştırılarak Fehling ayıracı hazırlanır. Fehling A ve B çözeltileri birbirleriyle karıştıktan sonra uzun süre dayanmaz. Bu nedenle ayrı ayrı şişelerde muhafaza edilirler ve test öncesi eşit miktarları karıştırılarak kullanılır. Diğer bir deney tüpüne 2 ml % 0.2 lik glikoz çözeltisi ve üzerine yukarıda hazırlanan 2 ml Fehling ayıracı ilave edilir. İçerik homojen oluncaya kadar karıştırılır. Tüp daha sonra kaynar su banyosuna bırakılır. Önce sarı sonra yeşilimsi ve en sonunda tuğla kırmızısı bir tortu reaksiyonun pozitif olduğunu gösterir. Kırmızı tortu iki değerli bakır iyonlarının (Cu +2 ) bir değerli bakıra (Cu + ) indirgendiğini gösterir.

17

18 Fehling Deneyi Cu ++ + Glikoz Cu + + Glikonik asit Deneyin başında oluşan sarı renk CuOH den ileri gelir. Daha sonra bunun da su kaybetmesi ile kırmızı renkli Cu 2 O meydana gelir. 2Cu OH OH 2CuOH + H 2 O + O sarı 2CuOH Cu O + H 2 O Cu kırmızı

19 Fehling Deneyi Fehling çözeltisinde bulunan NaOH, glikozun reaksiyon yeteneğini artırır, potasyum sodyum tartarat (senyet tuzu) ise reaksiyon sırasında oluşan Cu(OH) 2 nin çökmesini önler ve eriyik halde kalmasını sağlar. Diyabetlilerin idrarlarında şeker (glikoz) varlığını göstermede Fehling deneyinden yararlanılabilir. Üratlar ve kreatinin Fehling ayıracını redüklerler. Muhafaza etmek amacıyla idrara kloroform ilavesi de benzer etki gösterir.

20 Benedict Deneyi Deney için gerekli kimyasal maddeler Benedict Ayıracı 73 g sodyum sitrat ve 100 g anhidr sodyum karbonat bir miktar suda eritilir ve hızla karıştırılmak suretiyle sitrat karbonat çözeltisine eklenir. Daha sonra ayıraç su ile litreye tamamlanır. Bu ayıraç uzun süre bozulmadan bekletilebilir. Fehling ayıracındaki NaOH in yerini %10 luk Na 2 CO 3 (sodyum karbonat) ve senyet tuzununkini %20 sodyum sitrat almıştır. Benedict ayıracı Fehling ayıracı kadar alkali değildir ve ne üratlarla,ne kreatininle, ne de kloroformla redüklenir. Bu nedenle patolojik idrarlarla,glikozun varlığını göstermede Fehling deneyine tercih edilir. Ayrıca,bu deney Fehling deneyinden daha duyarlıdır. Glikoz Çözeltisi

21 Benedict Deneyi Deneyin yapılışı Deney tüpüne alınan 3 ml Benedict ayıracına 10 damla glikoz çözeltisi ilave edilir. Karıştırılarak tüpün içeriği homojen hale getirilir ve kaynamakta olan su banyosunda bir kaç dakika tutulur. Soğumaya bırakılır. Sarımsı bir tortulaşmanın görülmesi şekerin redükleyici bir şeker olduğunu gösterir. Şeker çözeltisinin hacmini artırarak yoğun ve kırmızı bir tortu elde edilebilir. Örneğin; 3 ml glikoz çözeltisi ile kırmızı bir tortu elde edilir. Şeker miktarına göre yeşil-sarı, turuncu, kırmızı renk elde edilebilir.

22 Farklı monosakkarit konsantrasyonlarına ait Benedict Test sonucu

23 Barfoed Deneyi Bu deney indirgeyici özelliğe sahip ve konsantrasyonları aynı olan disakkaritleri monosakkaritlerden ayırt etmeye yarar. Monasakkaritler zayıf asit ortamlarda da redükleyici özellik gösterirken disakkaritlerde bu özellik yok denecek kadar azdır. Bu nedenle Barfoed deneyinde disakkaritler bu özellik belli bir süre sonra hidroliz olmaları sonucunda gecikmeli olarak ve çok az miktarda redükleme özelliği gösterirler. Karbonhidratlar arasında bu farkı özellik barfoed deneyinin prensibini teşkil eder.

24 Barfoed Deneyi Deney için gerekli kimyasal maddeler Barfoed Ayıracı 66 g bakır asetat bir miktar suda çözülür ve üzerine 10 ml glasiyel asetik asit eklenir. Daha sonrasu ile litreye tamamlanır. Glikoz çözeltisi Laktoz çözeltisi Sakkaroz çözeltisi

25 Barfoed Deneyi Deneyin Yapılışı Yaklaşık 5 ml barfoed ayıracına 0.5 ml kadar şeker çözeltisi (glikoz,laktoz ve sakkaroz olarak ayrı ayrı tüplerde) eklenir. Tüpler kaynamakta olan su banyosuna aynı anda bırakılarak redüklenme için geçen süreye ve tortulaşma oranına dikkat edilir. Kırmızı bir tortu veya kırmızı bir bulutlanma reaksiyonu (+) olduğunu gösterir. Deney sonucu üç şeker içinde karşılaştırılır. Ksiloz Glikoz Fruktoz Laktoz Sakkaroz

26 Şekelerin Asit Oramdaki Davranışları (Furfural Teşkili) Deneylerin ortak prensibi Yoğun asit ortamlarda, kaynatılmak suretiyle monosakkarit molekülü 3 mol H 2 O kaybaderek dehidratasyona uğrar. Bunun sonucunda pentozlardan furfural, heksozlardan 5-hidroksi-metil furfural meydana gelir. Bu bileşiklerin en önemli özelliği orsin, floroglusin, rezorsin, alfa-naftol gibi bazı aromatik bileşiklerle (polifenoller) kondanse olarak renk reaksiyonları vermesidir. Molisch deneyi (alfa-naftol, menekşe, genel KH tanıma deneyi), Seliwanoff (Rezorsin, pembe, ketoheksoz). Pentozlar orsin ile yeşil, floroglusin ile kırmızı renk verirler ve pentozların tanınmasında yardımcı olur.

27 Molisch Deneyi İster serbest isterse proteine bağlı olsun tüm şekerler bu reaksiyonu verirler. Bu nedenle, Molisch deneyi birkaç istisna dışında şekerleri genel tanınma reaksiyonudur. Bu istisnalar amino şekerler, şeker alkolleri ve karboksilik asitler, bazı keturonik asitler ve dihidrokiasetondır. Deney için gerekli kimyasal maddeler Molisch Ayıracı α-naftolün alkoldeki % 1 lik çözeltisidir. %0.2 lik glikoz çözeltisi (Ayrıca sakkaroz, maltoz ve laktoz çözeltisi)

28 D-Glikoz 5-Hidroksimetil furfural 5-Hidroksimetil furfural α-naftol Mor renkli boya

29 Molisch Deneyi Deneyi Yapılışı Bir deney tüpüne 2 ml % 0.2 lik glikoz çözeltisi konur. Üzerine Molisch ayıracı yaklaşık 6 damla eklenir. Sonra tüp 45 derece eğik tutularak kenarından dibe akıtılmak suretiyle yaklaşık 2 ml yoğun H 2 SO 4 ile tabaka teşkil edilir. Sıvıların temas yüzeyinde mor-menekşe bir renk oluşması reaksiyonun pozitif olduğunu gösterir. Deney sakkaroz, maltoz ve laktoz çözeltisi ile tekrarlanabilir.

30 Seliwanoff Deneyi Ketoheksozlar sıcakta HCl etkisine aldoheksozlara oranla çok az dayanıklıdırlar. Bunlar, rezorsinol (1-3 dihidrokisbenzen) ile reaksiyona girerek karakteristik kırmızı renkli bir kompleks oluşturan hidrosimetil furfuralı verirler. Aynı şartlarda, glikoz renk oluşturmaz bunun için glikozu daha uzun süre kaynamak gerekir. Sakkaroz HCl ile ısıtma işlemi sırasında hidroliz olur ve böylece serbest kalan fruktoz pozitif reaksiyon verir.

31 D-Fruktoz 5-Hidroksimetil furfural Rezorsin Kiraz kırmızısı renkli madde

32 Seliwanoff Deneyi Deney için gerekli kimyasal maddeler Seliwanoff Ayrıca 0.5 g Rezorsin 330 ml yoğun HCl de eritilir ve distile su ile litreye tamamlanır. %1 lik fruktoz çözeltisi. (Ayrıca %1 lik sakkaroz çözeltisi, glikoz çözeltisi) Deneyin yapılış Bir deney tüpünde 5 ml seliwanoff ayıracı üzerine % 1 lik fruktoz çözeltisinden 5-6 damla eklenir ve kaynamakta olan su banyosunda, kırmızı renk oluşuncaya kadar bekletilir. Deney %1 lik sakkaroz ve glikoz çözeltileri ile birlikte tekrarlanır ve sonuçlar karşılaştırılır.

33 Bial Deneyi Pentozları tanıma deneyidir. Deney için gerekli kimyasal maddeler Bial Ayıracı 3 g orsin 1 litre yoğun HCl de eritilir ve üzerine %1 lik FeCl 3 çözeltisinden 3 ml eklenir. Ksiloz çözeltisi Glikoz çözeltisi Sakkaroz çözeltisi

34 Pentoz furfural orsin Mavi-yeşil kompleks Heksoz 5-hidroksimetil furfural orsin Kahverengi kompleks

35 Bial Deneyi Deneyin yapılışı Bir deney tüpünde 3 ml bial ayıracına 5 ml ksiloz çözeltisi eklenir ve bir dakika kaynatılır. Mavi-yeşil renk teşekkülü pentozlar için reaksiyonun pozitif olduğunu gösterir. Pentozlar, triozlar ve üronik asitler (örneğin glikuronik asit) pozitif reaksiyon verirler. Deney glikoz ve sakkaroz kullanarak tekrarlanır ve sonuçlar rapor edilir. Heksozlar deney sonunda kahverengi veya gri tonlu bir renkli bileşik oluştururlar.

36 Anilin Deneyi (Anilin asetat testi) Deneyin prensibi Bial testinde olduğu gibi bu test de furfural türevlerinin oluşması ve tayin edilmesine dayanan bir testtir. Glikuronik asit Bial testi ile pozitif reaksiyon verdiği halde anilin testini negatif verir. Deney için gerekli kimyasal maddeler Anilin, Glasiyel asetik asit, Ksiloz çözeltisi Deneyin yapılışı 1 ml ksiloz çözeltisi üzerine 1 ml glasiyel asetik asit ile 3 damla anilin ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılır ve soğuması için 2 dakika bekletilir. Açık kırmızı bir rengin oluşması pentozlar için pozitif sonucu gösterir. Heksozlar furfural bileşik ve dolayısı ile renk oluşturmaz.

37 Sakkarozun Hidrolizi Deneyin prensibi Hidroliz, bir molekülün su alarak kendini kuran alt moleküllere parçalanması olayıdır. Hidroliz kimyasal olarak (asitle kaynatarak) yada enzimatik olarak (ekmek mayası, şarap mayası veya bira mayası) gerçekleştirir. Deney için gerekli kimyasal maddeler Sakkaroz çözeltisi Konsantre HCl NaOH çözeltisi Ekmek mayası çözeltisi

38 Sakkarozun Hidrolizi Sakkarozun asitle hidrolizi Yaklaşık 5 ml sakkaroz çözeltisi, 2.5 ml distile su ve 0.5 ml konsantre HCl ile karıştırılıp su banyosunda 10 dakika ısıtıldıktan sonra soğutulur. Daha sonra NaOH ile nötralize edilir sonra soğutulur. NaOH ile nötralize edildikten sonra Fehling deneyi çalışır ve sonuç raporlanır. Sakkaroz hidroliz öncesi Fehling deneyini pozitif vermez. Bunun sebebi redükleyici olmamasıdır. Asitle ısıtma sırasında sakkaroz glikoz ve fruktoz moleküllerine parçalandığından redükleyici özellik kazanır. Sakkaroz + H 2 O Glikoz + Früktoz

39 Sakkarozun Hidrolizi Sakkarozun maya ile hidrolizi Sakkaroz asitle hidroliz edildiği gibi maya ile de hidroliz edilebilir. Birkaç ml sakkaroz çözeltisi üzerine 1 ml ekmek mayası çözeltisi ilave edilerek bir müddet 37ºC lik su banyosunda ısıtılır. Bu esnada enzimin etkisiyle sakkaroz glikoz ve fruktoza parçalanır. Daha sonra Fehling deneyi yapılır ve sonucun pozitif olduğu görülür. Diğer indirgenme deneyleride yapılabilir.

40 Ozazon Reaksiyonu Bu reaksiyon, deney sonunda elde edilen kristallerin karakteristik şekilleri yardımıyla redükleyici şekerlerin birbirlerinden ayırtedilmesini sağlar. Deneyin prensibi Çeşitli şekerlerin fenilhidrazin ile teşkil ettikleri sarı ozazon kristalleri mikroskop altında incelenirse birçoğunun farklı şekilde oldukları görülür. Bütün α -hidroksi karbonil bileşikleri ozazon teşkil etmek üzere fenilhidrazin ile reaksiyona girerler. Redükleyici şekerlerin hepsi fenilhidrazin ile ozazon teşkil ederler. O halde, sakkaroz ozazon vermez.

41 Ozazon Reaksiyonu Ozazon teşekkülü 1. ve 2. karbon atomlarındaki konfigürasyonu bozar. Bu nedenle yalnız 1. ve 2. karbon atomlarındaki konfigürasyonların farklı olmasıyla birbirinden ayrılan şekerler (glikoz, fruktoz ve mannoz) aynı ozazonu verirler.

42 Ozazon Reaksiyonu Deney için gerekli kimyasal maddeler % 0.2 lik glikoz, fruktoz, maltoz ve laktoz çözeltileri Taze hazırlanmış fenilhidrazin-klorhidrat + sodyum asetat + asetik asit karışımı. Deneyin yapılışı Deney tüplerine sırası ile 3 er ml şeker çözeltileri ve yine her birine 3 er ml hazırlanan taze ayıraçdan eklenir. Tüpler karıştırılır ve kaynamakta olan su banyosuna bırakılır. Çok sayıda sarı kristaller görülünceye kadar bu şekilde bekletilir. Kristalleşme görülen tüp su banyosundan alınır ve bir tüp taşıyıcısında soğumaya bırakılır.

43 Ozazon Reaksiyonu Her şeker için kristalleşme süresi de kaydedilir. Soğudukça kristaller yoğunlaşır (ozazon). Bir pipet yardımıyla mikroskop lamı üzerine bu kristallerden bir miktar alınır ve mikrospkopta incelenir. Kristallerin şekilleri çizilir. Glikoz ve fruktoz çabuk kristal verirler ve oluşan kristtallerin şekli aynı olup ekin demetleri şeklindedir. Laktoz ve maltoz çok daha uzun sürede (yaklaşık 30 dakika içinde) ozazon kristalleri verirler. Laktozazon 100 ºC de oluşan düzensiz ince iğnecikler kristalleşir (at kestanesi). Maltozazon ise 206 ºC oluşan geniş tabetler şeklinde kristalleşir(ay çiçeği).

44 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Deneyin prensibi Polisakkaritler iyotu, moleküllerin büyüklüğüne göre, farklı şekilde absorbe ederler ve renkli bir kompleks verirler. Kompleks ısıda yıkılır ve soğutma sırasında tekrar şekillenir. Nişastanın iyot ile mavi renk vermesi onun tanınmasında kullanılır. Yine mineral bir asitle (HCl) nişasta hidroliz edilir ve hidroliz safhaları iyot ile verdiği değişik renklerden izlenir. Sırasıyla amilodekstrin (menekşe), eritrodekstrin (kırmızı) ve akrodekstrin (renksiz,sadece iyotu kendi rengi hakim) safhalarından (kısmi hidroliz) sonra Fehling deneyinin pozitif vermesi ile hidrolizin tamamlandığı (tam hidroliz) anlaşılır.

45 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Deney için gerekli kimyasal maddeler 2 g Nişasta İyot veya dilüe lügol eriyiği Nişastanın asitle hidrolizi Yaklaşık 2 g nişasta bir deney tüpüne konur, üzerine ml soğuk distile su ilave edilir ve iyice karıştırılarak bir süspansiyon teşkil edilir. Bu süspansiyon bir beherde kaynamakta olan 100 ml suya devamlı karıştırmak suretiyle ilave edilir. Elde edilen süspansiyon farklı uygulamalar yapılır.

46 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Nişasta süspansiyonundan bir deney tüpüne yaklaşık 1 ml alınır ve tüp musluk altında tutularak su ile soğutulur, üzerine 1 damla iyot veya dilüe lügol eriği ilave edilir. Oluşan mavi renkli çözelti kaynayıncaya kadar ısıtılır ve tekrar soğutulur. Sonuç kaydedilir. Süspansiyona Fehling deneyi yapılır ve sonuç kaydedilir. Nişasta süspansiyonundan bir deney tüpüne 5 ml konur, üzerine 2 ml %5 lik NaOH ilave edilir. Kaynayıncaya kadar ısıtılır ve bundan sonra ısıtmaya da 2 dakika devam edilir. Sonra soğutulur ve üzerine 1 damla yoğun HCl ilave ederek nötralize edilir ve bu karışımla Fehling deneyi yapılır. Sonuç kaydedilir.

47 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Beherde kalan nişasta süspansiyonu üzerine 5 ml yoğun HCl ilave edildikten sonra bunun 15 ml kısmını bir deney tüpüne alıp bir beherde kaynamakta olan suya daldırılır ve burada dakika bırakılır. Bu suretle nişasta su alarak hidroliz olur. Hidrolizin başlangıç safhasında küçük bir örnek alınıp iyot eriyiği veya lügol eriyiği ilave edilirse mavimsi kırmızı renk verir. Bu, amilodeksitrinin teşekkül ettiğini gösterir. Daha bir müddet geçtikten sonra tekrar küçük bir örnek alınıp iyot eriyiği veya lügol eriyiği ile kontrol edilirse kırmızı renk verir. Bu da eritrodekstrin teşekkülünü gösterir. Tekrar bir müddet geçtikten sonra yine küçük bir örnek alınıp iyot eriyiği veya lügol eriyiği ile muamele edilirse renk teşekkül etmez. Bu da aksodekstin teşekkülünü gösterir. Daha sonra Fehling deneyi uygulanır ve sonuç kaydedilir.

48 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Nişastanın tükrükle hidrolizi Nişasta tükürükle ve bağırsak salgısında bulunan amilazlar tarafından da hidroliz edilebilir Deneyin yapılışı Bir deney tüpüne 5 ml kadar nişasta süspansiyonu alınır. Üzerine 1 damla iyot çözeltisi (veya dilüe lügol) eklenerek mavi rengin oluşması sağlanır. Daha sonra bu karışım ikinci bir tüpte toplanmış olan tükürük üzerine eklenip karıştırılır ve 37ºC lik bir su banyosunda kendi haline bıraklılır. Rengin hızla açıldığı gözlenir. Tükürükteki amilaz etkisiyle nişasta molekülünün parçalanmaya başlaması iyot ile olan bağının çözülmesine ve rengin açılmasına neden olur.daha ileri derecede bir hidroliz mavi renk tamamen kaybolur.

49 Nişastanın Hidrolizi ve İyot Testi Yaklaşık 2 ml tükürük 8 ml kadar su ile karıştırılır. Bu karışım numaralanmış 4 tüpe eşit olarak paylaştırılır. Tüplerden her birine 2 ml kadar %0.5 lik nişasta süspansiyonundan eklenir ve çalkalandıktan sonra hemen sonra birinci tüp kaynatılır. Daha sonra tüpler 37 derecedeki bir su banyosuna bırakılır ve yaklaşık 2 dakika sonra 2. tüpten 5 dakika sonra 3. tüpten ve 10 dakika sonra 4. tüpten örnekler alıp iyot testi uygulanarak kısmi hidroliz ürünleri olan dekstrinlerin oluşumu izlenir. Bu sürenin sonunda tüplerin her birine Fehling deneyi uygulanarak hidrolizin tamalanıp tamamlanmadığı kontrol edilir.

50 Fermentasyon Bazı şekeler maya ile karıştırılırsa CO 2 ve etil alkol meydana gelir. Bu reaksiyona fermentasyon denir ve oksijen kullanılamaz. Olay anaerobik bir parçalanmadır. Fermentasyon hassas bir yöntem olup bununla %0.05 g şekeri kesin olarak göstermek mümkündür. Deneyin prensibi Şekerlerin oksijensiz ortamda maya etkisiyle etil alkol ve CO 2 e parçalanması ve açığa çıkan belirli testlerle kontrol edilmesi esasına dayanır.

51 Fermentasyon Deney Einorn fermentasyon tüpleri ile yapılır. Bir deney tüpüne şeker çözeltisi ve bir mercimek büyüklüğü maya (bira mayası,şarap mayası yada ekmek mayası) konu ve iyice karştırılır. Fermentasyon tüpü bu karşımla doldurulur. Tüpün kapalı kolunda hava kalmaması için gerekli hareketler yapılır. Açık ağzı pamuk tıpa ile kapatılır. Maya etkisiyle şeker etil alkol ve CO 2 e parçalanır. Oluşan CO 2 kapalı kolda toplanır. Bunun hacmi ölçlmek suretiyle şeker miktarı hesaplanabilir.

52 Fermentasyon CO 2 oluşumunun gösterilmesi Ermentasyon tüpüne % 50 lik NaOH den birkaç damla eklenip tüpün ağzı baş parmakla sıkıca kapatılarak kuvvetlice çalkalanırsa CO 2 ile NaOH birleşir ve Na 2 CO 3 teşekkül eder ve CO 2 gazının yerinde teşekkül eden vakum etkisiyle baş parmağın tüpün içine doğru çekildiği hissedilir. C 2 H 5 OH olumunun gösterilmesi Fermentasyonda etil alkol teşekkül ettiği tüpe lügol çözeltisinden birkaç damka eklenmekle sarı renkte özel kokulu (hastane kokusu) iyodorm (CHI 3 ) oluşumundan anlaşılır.

53 Bilinmeyen bir maddenin karbonhidrat yönünden analizi Bilinmeyen örnek karbonhidrat mı? Hayır İndirgeyici mi? Hayır. Ne olabilir? Evet Disakkarit mi? Ne olabilir? Aldopentoz? Aldoşeker mi? Monosakkarit mi? Aldoheksoz? Ketopentoz? Ketoşeker mi? Ketoheksoz? Evet

54 Kaynaklar Barfoed C (1873). Über die Nachweisung des Traubenzuckers neben Dextrin und verwandten Körpern. Fresenius' Zeitschrift für Analytische Chemie 12(1):27. DOI: /BF Benedict SR (1909). A reagent for the Detection of Reducing Sugars. J Biol Chem 5: Fehling H (1849). Die quantitative Bestimmung von Zucker und Stärkmehl mittelst Kupfervitriol. Annalen Der Chemie Und Pharmacie 72(1): DOI: /jlac Foulger JH (1931). The User of the Molisch (α-naphthol) Reactions in the Study of Sugars in Biological Fluids. J Biol Chem 92: Karagül H, Altıntaş A, Fidancı UR, Sel T (1999). Temel Biyokimya Uygulamaları. 1. Baskı, Median Yayınevi, Ankara. Reeves RE, Munro J (1940). Quantitative Determination of Pentoses. Ind Eng Chem Anal Ed 12(9): DOI: /ac50149a028. Sánchez-Viesca F, Gómez R (2018). Reactivities Involved in the Seliwanoff Reaction. Modern Chemistry 6(1):1-5. DOI: /j.mc Seliwanoff T (1887). Notiz über eine Fruchtzuckerreaction. Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft 20:181. DOI: /cber

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Karbohidratlar (CHO) şeker, nişasta, glikojen ve selüloz olarak canlılar aleminde en geniş yeri kaplayan makromoleküllerdir. İnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar

Detaylı

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler

Karbohidratlar. Karbohidratların sınıflandırılması. Monosakkaritler Karbohidratlar Yeryüzünde en çok bulunan organik molekül grubudur, (CH 2 O) n genel formülüyle ifade edilebilirler. Genelde suda çözünürler, Güneş ışığının fotosentez yapan organizmalar tarafından tutulmasıyla

Detaylı

KARBOHİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ. Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar,

KARBOHİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ. Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar, KARBİDRATLARIN KALİTATİF TAYİNİ Karbohidratlar, yeryüzünde en bol bulunan biyomoleküllerdir. Karbohidratlar, polihidroksi aldehitler veya ketonlardır. Tümü olmasa da karbohidratların çoğu (C2O)n kapalı

Detaylı

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu 1. Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı (Prosedür) j. Deney Sonuçları k. Öğrenci

Detaylı

KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ

KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ ANKARA -2009 KAZANIMLAR KARBONHĐDRATLARIN YAPISI VE ÇEŞĐTLERĐ NĐŞASTANIN HĐDROLĐZĐ FEHLĐNG AYIRACININ ETKĐSĐ KARBONHĐDRAT Pek çok karbonhidratın formülü (CH 2 O) n veya C n (H 2 O) m (karbonun hidratı

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik asitler olmak üzere beş gruba ayrılır. ORGANİK BİLEŞİKLER **Organik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenirler. Yapılarında C, H, atomlarını bulundururlar. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipidler, proteinler, vitaminler ve nükleik

Detaylı

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI Genel Bilgiler Karbonhidratlar hayvansal ve bitkisel organizmalarda önemli işlevler görürler. Kimyasal olarak karbonhidratlar, polihidroksi-aldehitler (aldozlar), polihidroksi-ketonlar

Detaylı

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası

ORGANİK BİLEŞİKLER Karbon Dünyası ORGANİK BİLEŞİKLER Canlı Organizmalarda bulunan büyük ve karışık yapılı moleküller yani makromoleküllerdir Makromoleküllerin hepsinde karbon vardır. Karbon Dünyası Makromoleküller birbirlerine kovalent

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini

Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları. 1.Hafta Şeker Tayini Meyve ve Sebze Teknolojisi Uygulama Notları 1.Hafta Şeker Tayini Genel Bilgiler Karbonhidratlar, bitkiler tarafından sentezlenen temel besin ögelerinden biridir. Meyveler, sebzeler ve ürünleri az veya

Detaylı

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler

3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri Monosakkaritler 3.1. Karbonhidratların Tanımı 3.2. Karbonhidratların Sınıflandırılması 3.3. Monosakkaritler ve Monosakkarit Türevleri 3.3.1. Monosakkaritler 3.3.1.1. Monosakkaritlerin isimlendirilmesi 3.3.2. Monosakkaritlerin

Detaylı

Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD Ankara

Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD Ankara Temel Biyokimya-I Karbonhidratlar Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Ankara Üniv. Veteriner Fakültesi Biyokimya AD-06110-Ankara I. MAKROMOLEKÜLLER-YAPI VE FONKSİYONLAR Hücreler büyük moleküllü organik moleküllerden

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif

Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif Monosakkaridler organizmadaki metabolik reaksiyonlara tek başlarına giremezler. Bu nedenle evvela aktifleşmeleri gerekir. Monosakkaridlerin aktif formu, fosforik asitle yaptığı esterlerdir Glukoz, galaktoz

Detaylı

1 Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Tuğba DURSUN ÇAPAR Gıda Analiz ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü

1 Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Tuğba DURSUN ÇAPAR Gıda Analiz ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü 2. GIDALARDA TOPLAM VE İNDİRGEN ŞEKER TAYİNİ (LANE-EYNON METODU) Meyvelerin katı maddesinin büyük bir kımını şeker oluşturur ve meyvelerdeki şekerin genel olarak tümü heksozlardan ( glikoz ve fruktoz )

Detaylı

KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ

KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ KARBOHĐDRATLAR VE KARBOHĐDRATLARI TANIMA DENEYLERĐ 1 2 Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar. Karbohidratlar, -vücudumuzda ve hücrelerde temel enerji sağlayıcıdırlar, -diğer bazı

Detaylı

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler)

Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Karbonhidratlar. Monosakkaritler (Basit Şekerler) Karbonhidratlar Karbonhidratlar Prof.Dr. Sevinç Yücecan Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Karbonhidratlar bitkilerde fotosentez ile sentezlenirler Yiyeceklerimizde

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı

9.Sınıf Biyoloji. Yaşam Bilimi Biyoloji. cevap anahtarı 9.Sınıf Biyoloji 1 Yaşam Bilimi Biyoloji cevap anahtarı 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ *Canlıların temel bileşenleri: Canlıların temel bileşenleri; organik ve inorganik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANENLER, BİTKİLERDE BULUNAN POLİFENOLİK YAPIDAKİ SU, ETANOL VE ASETONDA ERİYEN; ETER, KLOROFORM GİBİ LİPOFİLİK ÇÖZÜCÜLERDE

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar

Karbohidratlar 02.04.2012. Karbonhidratlar. Sınıflandırılması q. Sınıflandırılması. q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları

Canlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları anlı hücrelerin bilinen kimyasal yapı taşları rganik maddeler a) Karbonhidratlar b) Proteinler, amino asitler ve peptitler c) Enzimler d) Lipidler e) Nükleotidler ve nükleik asitler f) Vitaminler İnorganik

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER... V 1. LABORATUVARDA KULLANILAN MALZEME VE ALETLER... 1 1.1. Tüpler... 1 1.2. Beher... 1 1.3. Erlenmeyer... 2 1.4. Balonlar... 2 1.5. Mezur... 3 1.6. Pipetler...

Detaylı

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden

Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden Polisakkaritler (glikanlar) Homo- ve heteropolisakkaritler olarak iki grupta toplanırlar. Nişaşta ve selüloz gibi polisakkaritler, 10 ve daha fazla monosakkarit biriminden oluşan polimerlerdir; (D)-Glukoz,

Detaylı

Aldehit grubu Keton grubu Primer alkol grubu Sekonder alkol grubu

Aldehit grubu Keton grubu Primer alkol grubu Sekonder alkol grubu KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER) Tanım ve karbonhidratların fonksiyonları Karbonhidratlar, kimyasal olarak polihidroksi aldehit veya ketondurlar veya hidroliz edildiklerinde böyle bileşikler veren maddelerdir.

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Ders-3 GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders-3 Konular Gıda sanayi Gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri GIDA SANAYİ Tarımsal hammaddeye değişik hazırlama, işleme, muhafaza, ambalajlama teknikleri uygulayarak daha

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #5

YGS ANAHTAR SORULAR #5 YGS ANAHTAR SORULAR #5 1) 2) Yağ + Lipaz %30 Nişasta + %40 Aminoasit + Su %20 Aminoasit + %5 İyot + %5 Amilaz + Su İçinde yağ ve yağı sindiren enzim bulunan bir bağırsak parçası saf suyla dolu olan cam

Detaylı

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir.

Solunumda organik bileşikler karbondioksite yükseltgenir ve absorbe edilen oksijen ise suya indirgenir. Solunum bütün aktif hücrelerde oksijenin absorbe edilmesi ve buna eşdeğer miktarda karbondioksitin salınması şeklinde sürekli olarak devam eden bir prosestir. Solunumda organik bileşikler karbondioksite

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

BİY 315 KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Karbohidratlar Karbohidratlar, temel elementleri C,H ve O olan, aktif aldehit veya keton grupları içeren polihidroksi alkollerdir.

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

Karbonhidratlar. Dr. Serkan SAYINER

Karbonhidratlar. Dr. Serkan SAYINER Karbonhidratlar Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Genel Bakış Karbonhidratlar (K), canlı materyalde bulunan proteinler ve lipidlerle birlike üç büyük organik madde grubundan, doğada en yaygın

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKiNLER Karbon atomları arasında en az bir üçlü bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır. Üçlü bağdan biri sigma, diğerleri pi bağıdır.

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

K MYA 8 ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER

K MYA 8 ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER ÜN TE III KARBON H DRATLAR 3. 1. GENEL YAPILARI VE ADLANDIRILMALARI 3. 2. MONOSAKKAR TLER 3. 3. D SAKKAR TLER 31 BU ÜN TEN N AMAÇLARI Bu üniteyi çal flt n zda; Karbon hidratlar n genel yap lar n, adland

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler

KARBONHİDRATLAR. Monosakkaritler KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yeryüzünde en yaygın ve bol olarak bulunan karbon, hidrojen ve oksijen içeren, basit veya kompleks yapılı organik bileşiklerdir. Hayvanların ve bitkilerin metabolizmalarında

Detaylı

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir.

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir. Monosakkaritler Monosakkaritler renksiz, tatlı, katı, kristal yapıda, suda kolayca çözünebilen fakat polar olmayan çözeltilerde çözünmeyen özelliklere sahiptirler. Küçük molekül ağırlığında olan monosakkaritler

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

En basit şekerlerdir. ll aldehid veya ketonlu türevleri olarak tanımlanır.

En basit şekerlerdir. ll aldehid veya ketonlu türevleri olarak tanımlanır. En basit şekerlerdir. Monosakkaritler polihidroksilli illi alkollerin ll aldehid veya ketonlu türevleri olarak tanımlanır. Glukoz ve fruktoz gibi monosakaritler bunlara örnek verilebilir. Monosakkarit

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU

GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş. Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU GIDA KİMYASI-II Karbonhidratlar Giriş Doç. Dr. Neriman BAĞDATLIOĞLU KARBONHİDRATLAR A. Monosakkaritler 1. Triozlar : Gliseraldehit, dihidroksiaseton 2. Tetrozlar: Eritroz, treoz, erütriloz 3. Pentozlar:

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi

DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI. Genel Bilgi DENEY I ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Genel Bilgi 1. Çözelti İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir. Diğer bir deyişle, bir maddenin

Detaylı

KARBOHİDRATLARIN KANTİTATİF TAYİNİ. Süt, meme bezleri tarafından salgılanan bir sıvıdır. Sütün bileşiminde büyük oranda su ve pek

KARBOHİDRATLARIN KANTİTATİF TAYİNİ. Süt, meme bezleri tarafından salgılanan bir sıvıdır. Sütün bileşiminde büyük oranda su ve pek KARBOHİDRATLARIN KANTİTATİF TAYİNİ 1. Süt ve özellikleri Süt, meme bezleri tarafından salgılanan bir sıvıdır. Sütün bileşiminde büyük oranda su ve pek çok katı madde bulunur. Emülsifiye lipidler ve kazeinin

Detaylı

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan

Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan PROJENİN AMACI: Aspirinin sentezinde kullanılan asetanhidrit maddeleri uyuşturucu yapımında kullanılan maddelerden bir tanesi olması ve ancak özel izinlerle temin edilebilir olması nedeniyle bu maddeyle

Detaylı

METAL OKSALAT HİDRATLARI

METAL OKSALAT HİDRATLARI 5 DENEY METAL OKSALAT HİDRATLARI 1. Giriş Grup IIA elementleri nötral veya zayıf asidik çözeltide çözünmeyen oksalat tuzlarını oluştururlar. Bu oksalatlar beyaz kristal yapıda hidratlaşmış bileşikler şeklinde

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 2. GRUP KATYONLARI As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 Bu grup katyonları 0.3M HCl li ortamda H 2 S ile sülfürleri şeklinde çökerler. Ortamın asit konsantrasyonunun 0.3M

Detaylı

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU)

4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) 4. GRUP KATYONLARI (TOPRAK ALKALİLERİ GRUBU) Ba +2, Ca +2, Sr +2 Bu grup katyonlarının bir grup altında toplanmalarına neden olan ortak özellikleri, amonyak (NH 4 OH) amonyum klorür (NH 4 Cl) tamponu ile

Detaylı

GIDA KİMYASI ve BİYOKİMYASI (Karbonhidratlar-2)

GIDA KİMYASI ve BİYOKİMYASI (Karbonhidratlar-2) KARBNIDRATLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ (devam) idroliz GIDA KİMYASI ve BİYKİMYASI (Karbonhidratlar-2) Karbonhidratların yapılarını meydana getiren monosakkaritlere parçalanması bünyelerine su alarak (hidroliz)

Detaylı

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ

BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ BESİNLERİN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ Bir fabrikanın çalışması ve üretimi için nasıl işçilere ve makinalara ihtiyaç varsa canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için de enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerji, bir

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ S.H.M.Y.O GENEL BİYOKİMYA II DENEYLERİ

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ S.H.M.Y.O GENEL BİYOKİMYA II DENEYLERİ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ S.H.M.Y.O GENEL BİYOKİMYA II DENEYLERİ HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. SİBEL AVUNDUK 2 İÇİNDEKİLER 1.LABORATUARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR... 4 2. ÇÖZELTİLERİN HAZIRLANMASI... 5 KATI MADDELERİN

Detaylı

LİPİTLER. Lipitler, suda çözünmeyen eter, benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünen

LİPİTLER. Lipitler, suda çözünmeyen eter, benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünen LİPİTLER Lipitler, suda çözünmeyen eter, benzen, kloroform gibi organik çözücülerde çözünen biyomoleküllerdir. En önemli görevleri; (1) Hücre zarlarının yapısında yer alırlar. Zarlarda yapısal ve işlevsel

Detaylı

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler Deney 1 ĐDKSĐL GUBU: ALKL VE FENLLEĐN EAKSĐYNLAI Genel prensipler Alkol ve fenoller su benzeri organik yapılardır. - yapısındaki nin yerine; alkollerde alifatik grup(-),fenollerde ise aromatik grup(ar-)

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

PROTEİN. Mısırdan. İzolasyon Kiti. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu

PROTEİN. Mısırdan. İzolasyon Kiti. Öğretmen Kılavuzu. Öğrenci Kılavuzu Mısırdan PROTEİN İzolasyon Kiti Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı j. Deney

Detaylı

Gıdalarda Tuz Analizi

Gıdalarda Tuz Analizi Gıdalarda Tuz Analizi 01. Peynir ve Tereyaında Tuz Analizi 01.01. Yöntemin Prensibi 01.02. Kullanılan Kimyasallar 01.03. Deneyin Yapılıı 01.04. Hesaplamalar 01.05. Kullanılan Malzemeler 02. Et ve Et Ürünlerinde

Detaylı

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI

KJELDAHL AZOTU TAYİNİ ANALİZ TALİMATI Doküman No: T.LAB.5.4.08 Rev.No/Tarih : 00/- Yayım Tarihi: 01.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu belge, KASKİ Çevre Analizleri Laboratuarı nda kullanılmak üzere su ve atıksu numunelerinde Kjeldahl

Detaylı

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar

ALKALİNİTE. 1 ) Hidroksitler 2 ) Karbonatlar 3 ) Bikarbonatlar ALKALİNİTE Bir suyun alkalinitesi, o suyun asitleri nötralize edebilme kapasitesi olarak tanımlanır. Doğal suların alkalinitesi, zayıf asitlerin tuzlarından ileri gelir. Bunların başında yer alan bikarbonatlar,

Detaylı

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU 12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU HÜCRESEL SOLUNUM HÜCRESEL SOLUNUM Besinlerin hücre içerisinde parçalanması ile ATP üretimini sağlayan mekanizmaya HÜCRESEL SOLUNUM denir. Canlılar

Detaylı

Genel Anyonlar. Analitik Kimya Uygulama I

Genel Anyonlar. Analitik Kimya Uygulama I Genel Anyonlar Karbonat (CO 3 Seyreltik asitlerle (CH 3 COOH, H 2 SO 4, HCl: CO 2 gazı çıkararak parçalanır. Deneyin yapılışı: Katı CO 3 numunesi deney tüpüne alınır, distile suda çözülür, üzerine seyreltik

Detaylı

KĐMYA EĞĐTĐM DERSĐ II KĐMYA EĞĐTĐM SEMĐNERĐ II. Prof. Dr. ĐNCĐ MORGĐL

KĐMYA EĞĐTĐM DERSĐ II KĐMYA EĞĐTĐM SEMĐNERĐ II. Prof. Dr. ĐNCĐ MORGĐL KĐMYA EĞĐTĐM DERSĐ II KĐMYA EĞĐTĐM SEMĐNERĐ II Prof. Dr. ĐNCĐ MORGĐL DĐŞ ÇÜRÜMESĐ Çok Yeme Şekeri, Çürütürsün Dişleri. Dişlerimiz neden çürür? GÜNLÜK yaşam olayı: Diş Çürümesi Kimya konusuyla ilgisi :

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Karbon atomları arası en az bir çift bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır,. Çift bağdan biri sigma, diğeri pi bağıdır. Çift bağlı

Detaylı

Canlılardaki Organik Bileşikler

Canlılardaki Organik Bileşikler Canlılardaki Organik Bileşikler Yapılarındaki temel element C, daha sonra ise H ve O dir. Bunların dışında birçok organik bileşikte N, P, S gibi elementler de bulunur. Genellikle çok sayıda atom içeren

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK WINE CLUSTER IN TEKIRDAG: WCT TR0135.03-02/015 Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK Sunum İçeriği Fermantasyon tanımlar Spontan & Saf Kültür Fermantasyonu

Detaylı

KARBONHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER

KARBONHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER KARBONİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr Genel Bakış Karbonhidratlar (K), canlı materyalde bulunan proteinler

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

4/1/2013. Gıdalarda Karbonhidrat Tayinleri. Karbonhidratların sınıflandırılması. Bazı bitkisel ve hayvansal gıdaların karbonhidrat oranları

4/1/2013. Gıdalarda Karbonhidrat Tayinleri. Karbonhidratların sınıflandırılması. Bazı bitkisel ve hayvansal gıdaların karbonhidrat oranları Gıdalarda Karbonhidrat Tayinleri GIDA ANALİZLERİ-7 KARBONHİDRAT ANALİZLERİ Karbonhidratlar, genel olarak C n (H 2 O) n formülü ile gösterilen organik bileşiklerdir. Bunlar bitkilerde fotosentez yoluyla

Detaylı

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması DENEYĐN ADI Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması Deneyin amacı Organik bir bileşikte karbon ve hidrojen elementlerinin nitel olarak tayin etmek. Nicel ve nitel analiz

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sirke Değişik şekerli meyve şıralarının önce alkol, sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Karbohidratlar. Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Karbohidratlar Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Karbohidratlar, insan diyetinin en önemli kısmını oluştururlar Karbonhidratlar q Doğada en bol bulunan organik moleküllerdir.

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLER. Nükleotitler, nükleik asitlerin yapı taşlarıdır. Nükleotitlerin, hücre

NÜKLEİK ASİTLER. Nükleotitler, nükleik asitlerin yapı taşlarıdır. Nükleotitlerin, hücre NÜKLEİK ASİTLER Nükleotitler, nükleik asitlerin yapı taşlarıdır. Nükleotitlerin, hücre metabolizmasında çeşitli görevleri vardır. Nükleotitler, metabolik dönüşümlerde enerji birimi, hücrelerin hormonlara

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ALDEHİT VE KETONLAR(II) ELDE EDİLME YÖNTEMLERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALDEHİT VE KETONLAR(II) ELDE EDİLME YÖNTEMLERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALDEHİT VE KETONLAR(II) ELDE EDİLME YÖNTEMLERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALDEHİT ELDE EDİLME TEPKİMELERİ 1-Primer Alkollerin bir basamak yükseltgenmesiyle: Örnek: 2-Karboksilli Asitlerin Bir Basamak İndirgenmesiyle:

Detaylı

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2

BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1. Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 BES 231- BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ I HAFTA ÜNİTE DERS SORUMLUSU 1 Genel Giriş Lab. Tanıtımı Dr. Berat Nursal Tosun 2 Kolloid Sistemler 3-4 Karbonhidratlar 5-6 Proteinler 7 I. Ara Sınav 8-9 Lipitler 10-11

Detaylı

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Asit Baz Teorisi Arrhenius Teorisi: Sulu çözeltlerine OH - iyonu bırakan

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI KĐÖ 326 KĐMYA ÖĞRETĐMĐ VE KĐÖ 330 KĐMYA EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ I DERSLERĐ KAPSAMINDA HAZIRLANMIŞTIR DERSĐN SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı