Bir gün g n kendimin. Gürcan Banger. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Şubesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bir gün g n kendimin. Gürcan Banger. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Şubesi"

Transkript

1 Bir gün g n kendimin farkına vardım Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası Eskişehir Şubesi

2 Masallar Hepimiz dinlemişizdir izdir bazı masalları. Bunlardan birisi de Prenses öptüğünde yakışı ışıklı bir Prens e dönüşen kurbağan anın öyküsüdür.

3 Bir kurbağa a masalı Ortaokul ve lise yıllary llarımda kendimi çirkin bir çocuk olarak bulurdum. Aynaya baktığı ığımda, neden bir film artisti gibi yakışı ışıklı olmadığı ığımı sorar dururdum kendime. Belki de bir gün g n bir prensesin gelip beni öptüğünde yakışı ışıklı bir prense dönüşeceğimi hayal ederdim.

4 Bir gün g Sanırım m liseyi henüz z bitirmiştim. tim. Yaz tatilinde deniz kıyısında k küçük üçük bir tatil yerleşimindeydik. Kızlı erkekli, muhtemelen yaşlar ları benden daha büyük b k arkadaş hem yürüyor yor hem de konuşuyorduk. uyorduk.

5 Bana döndd ndü ve Zaman zaman konuşmalara ben de katılıyordum. Konuşman manın n ilerleyen bir anında nda gruptaki genç kadınlardan birisi bana döndü ve şöyle dedi: Öyle şeyler söyls ylüyorsun yorsun ki, üzerinde kafa yorup düşünmek d gerekli.

6 O anın n farkı neydi? Bu sözleri s söyleyen s arkadaşı daha sonraki yıllarda y gördg rdüğümü sanmıyorum. Ne ismini biliyorum, ne de sokakta görsem hatırlar rlarım. Ama bu insan, benim önemli bir şeyi görmemi sağlad ladı.

7 Kurbağadan adan prense Ben bir film artisti kadar yakışı ışıklı değildim. Hiçbir zaman olamayacaktım m da. Ama beni başkalar kalarından farklı kılabilecek bir aklım vardı. O genç kadının n bana işaret i ettiği i buydu. O sözler, s benim için i in prensesin öpücüğü oldu.

8 Carl Rogers * diyor ki En ilginç ikilem, ancak kendimi olduğum um kişi olarak kabul ettikten sonra değişebilmemdir. ebilmemdir. * Carl Rogers ( ) ABD li psikolog

9 Hepimiz farklıyız Her birimizi farklı kılan değerlerimiz erlerimiz var. Her birimizde bir başka insanda bulunmayan ya da daha az bulunan önemli özellikler var. Acaba biz, bizi farklı kılanın n farkında mıyız? Kendimizin farkında mıyız? m

10 Farkında mıyız? m Çoğu u zaman kendimize ne kadar kötük davrandığı ığımızın, kendimize bazen adeta kurbağa a muamelesi yaptığı ığımızın n farkında mıyız? m

11 Bir ben var bende.. Hepimizin içinde i inde iki kişilik ilik var. Bunlardan birisi ebeveyn (ana-baba) rolünde. Diğeri ise içimizdeki i imizdeki çocuk.

12 İçimizdeki çocuk İçimizdeki çocuk, özgürlüğün ifadesidir: 1. Yaratıcılığı ığın, 2. Girişimcili imciliğin, in, 3. Yenilikçili iliğin, in, 4. Değişimin, imin, 5. Kendini aşmana manın. n.

13 İçimizdeki ebeveyn İçimizdeki ebeveyn (ana-baba) ise denetimin ifadesidir: 1. Kuralcılığı ığın, 2. Yasakların, 3. Elalem ne der? in, 4. Korkaklık k veya ürkekliğe e yol açan an her ne varsa onların

14 Kurbağa a ve İçimizdeki çocuk,, kendimizi prens veya prenses gibi hissetmemizi sağlar. İçimizdeki ebeveyn ise bizi bir kurbağa olduğumuza umuza inandırmaya çalışır.

15 Kurbağa a mım yoksa İçimizdeki çocuğu özgürce büyütmek b veya içimizdeki i imizdeki ebeveynin onu baskısı altına almasına izin vermek bizim elimizdedir. Bir kurbağa olarak mım kalacaksınız, yoksa bir prens / prenses olarak mım yaşamay amayı seçeceksiniz; eceksiniz; bu, öncelikle sizin seçiminize bağlıdır.

16 Önce farkındal ndalık Bu seçimi yapabilmek için i in önce kendinizin farkında olmalısınız: 1. Önce gerçeklerinizi eklerinizi kendinize itiraf edebilmeli, 2. Dostlarınızın n söyledis ylediği i ama sizin dinlemediklerinizi dinlemeli, 3. Yaşam amın n aynasında nda kendinizi görebilmelisiniz.

17 Bir analiz yapalım Kendimizle ilgili şöyle bir analiz yapalım: 1. Önce iyi / güçg üçlü yönlerimizi not edelim bir kağı ğıda. 2. Sonra da zayıf f yönlery nlerimizi. Bunlar sadece bizim kendimizle, özümüzle zle ilgili olanlar olsun.

18 Analize devam edelim Şimdi de çevremize bakalım. Ailemize, arkadaşlar larımıza, mahallemize, sokağı ğımıza, şehrimize veya ülkemize 1. Mutlaka çevremizde değerlendirmemizi erlendirmemizi bekleyen fırsatlar vardır. r. 2. Ve bizi alaşağı edebilecek tehditler de Bunları da not edelim.

19 Kendimize sorular soralım Şimdi kendimize sorular soralım. Unutmayın n ki; yaşamsal amsal bilginin öncelikli kaynağı ğı,, cevaplardan önce sorulardır. r. Yaşam amımızda farklılığı ığı yaratan, öncelikle sorularımızd zdır. Doğru sorular olmadan iyi ve doğru cevaplar olması mümkün n değildir.

20 Önce sorular olmalı Tabii ki, yaşama ama ilişkin cevaplarımız da olacak. Bize sorulan sorulara bildiğimiz imiz cevapları vereceğiz. Ama yaşam am bizden öncelikle sorular sorabilmemizi beklemektedir. Farklılığı ığımız z ve farkındal ndalığımız, önce kendimize doğru soruları sorarak başlar.

21 Ne sormalıyız? Kendimizi değiştirmek, geliştirmek için i in öncelikle kendimize sormamız gerekenler nelerdir?

22 Şunları sorabiliriz Az önce iyi ve güçg üçlü yönlerimiz ile zayıf f yönlerimiz y ve yakın uzak çevremizdeki fırsat f ve tehditleri not almış ıştık. Bunlar üzerinde biraz çalışarak kendimize şunları sorabiliriz:

23 Soru 1 1. İyi ve güçg üçlü yönlerimi kullanarak çevremdeki fırsatları nasıl değerlendirebilirim? erlendirebilirim?

24 Soru 2 2. Çevremdeki fırsatlarf rsatları değerlendirmek erlendirmek için i in hangi zayıf f yönlerimi y hangi yönde, ne şekilde geliştirmeliyim?

25 Soru 3 3. Çevremdeki tehditlerden etkilenmemek için i in iyi ve güçlü yönlerimi nasıl kullanmalıyım? m?

26 Soru 4 4. Tehditlerden etkilenmemek için i in zayıf ve güçg üçsüz z yönlerimi y nasıl geliştirmeliyim?

27 Soru 5 Tehditler, aynı zamanda yeni fırsatların n işaretleri i olabilir. Risk olmadan kazanç olmayacağı ğını unutmamalısınız. Bu nedenle tehditlere ve krizlere, yeni bir yaşam amın n fırsatlarf rsatları olarak da bakabilirsiniz.

28 Soru 5 5 Bu nedenle şunu da sormalısınız kendinize: Uzak ve yakın çevremde tehdit gibi görünenleri, g nasıl l fırsatlar f haline dönüştürebilirim?

29 Samimiyet şart Bu soruları sorar ve cevaplarken ne kadar samimi, cesur ve aktif iseniz, alacağı ğınız z sonuçlar da o denli başar arılı olacaktır.

30 Yaşam am Unutmayın: n: Yaşam am bir aynadır. Ona nasıl l bakarsanız, o da size aynı şekilde cevap verir.

31 Yaşam am bir aynadır Yaşama ama nasıl l bakarsanız, o da size öyle görünür. g r.

32 Denemek gerekli Olumlu bir yaşam amın n bazı temel ilkeleri var: 1. Saygı, 2. Hoşgörü, 3. Empati (kendini bir başkas kasının yerine koyabilmek) gibi

33 Ama en önemlisi Ama en önemlisi niyettir. Yaşama ama olumlulukla la ve iyi niyetle yaklaşan an başar arıyı elde etmek için i in birinci güce g sahip demektir. İyi niyet, çoğu u zaman gönül g gözümüze ze sevgi olarak görünür. g r.

34 Kendinize sorun Her gün g n sonunda kendinize sorun: Bugün n kendim için i in ne yaptım? m? Unutmayın; n; kendi için i in iyi bir şey yapmayan, başkalar kalarına da yararlı olamaz.

35 Sahip olduğumuz umuz şey Gerçekten ekten sahip olduğumuz umuz tek şey, kendi yaşam amımızdır. Yaptığı ığımız z her iyileştirme, gelecek yaşam amımıza koyduğumuz umuz bir temel taşı şıdır. Yaptıklar klarımız z ve yapmadıklar klarımız, öncelikle bizi, kendimizi ilgilendirir ve etkiler.

36 Bu kadar öğüt t nitelinde söz s z yeter. Şimdi biraz da mühendislikten söz s z edelim.

37 Mühendis kimdir? Mühendis kimdir? Mühendis ne işi yapar? Mühendislik; ; genel anlamda maddeyi ekonomik olarak ele alıp, fiziksel olaylara dayalı biçimde, imde, matematiksel modellerden yararlanarak insanlığ ığa yararlı hizmet sunmaktır. Biraz karışı ışık k gibi sanki

38 Mühendisin özellikleri Mühendis, öncelikle iyi bir matematikçidir. idir. Matematikten hakkıyla yararlanmayı iyi bilir de diyebiliriz. Matematik bilmeyen, bilmediğini ini ise nerede bulacağı ğının n bilincinde olmayan kişinin inin nitelikli bir mühendis m olmasını beklemeyiz.

39 Mühendisin özellikleri Mühendis, fizik bilimleri alanlarında nda yetkinliklere sahiptir. Fiziğin in temel yaklaşı şımlarına hakimdir. Benzeri alanlarda kendisi için i in yeni olan bir konuya nasıl l yaklaşaca acağını bilir.

40 Mühendisin özellikleri Mühendis; matematiksel modeller kullanır. Ama bunların n (bu plan, proje ve hesaplamaların) sadece gerçeğin bir modelini olduğunu unu da iyi bilir. Dikkate alınmam nmamış (sistemi etkileyecek veya etkilemeyecek) unsurların n farkındad ndadır.

41 Mühendisin özellikleri Mühendis, kendi alanına na giren sorunlar için i in çözümler üretir. Bu çözümlerin her zaman hata payı veya başar arı oranı gibi olasılıklar içerdiğini, ini, yüzde 100 gibi kavramın gerçek ek yaşam am çözümlerinde olmadığı ığını,, bunun sadece modellere özgü olduğunu unu bilir.

42 Mühendisin özellikleri Mühendis; becerileri ve yetkinlikleri olan, akıll llı,, sorumlu ve ahlâklı olmayı hedefleyen, kendisini sürekli s geliştiren bir insandır. Ama tek kişilik ilik bando değildir. Mühendis, takım çalışmasının değerini erini ve önemini (dolayısıyla yla sinerjiyi) bilir.

43 Mühendisin özellikleri Mühendis; yanlış ışların n doğrular, başar arısızlıkların n başar arılar kadar olağan an olabileceğini ini bilir; bunların her birinden dersler çıkarır. r. Mühendis, hataları kaynağı ğında düzeltme ve önlemenin anlamını bildiği i gibi problem çözme yaklaşı şımında bilimsel yöntemy ntemi kullanır.

44 Mühendisin özellikleri Mühendis için i in problem çözme performansının n yükseltilmesi y önemlidir. Bu amaçla kendini geliştirmeye özel önem verir. Başkalar kalarının n deneyimlerini, çözüm öykülerini araştırır, r, inceler. Mühendis, eğitimin e yaşam am boyu devam eden bir süres reç olduğunu unu iyi bilir.

45 Mühendisin özellikleri + = = 5 Mühendis; karşı şılaştırabilen, soyutlayıp p genelleyerek modelleyebilen insandır.

46 Ama Mühendisler hakkında toplumda yanlış kanılar var. Bazılar ları bizi bilgisayarlar gibi görüyor. g Sanki elektronik yongalar, kablolar ve mekanik aksamdan oluştu tuğumuzu umuzu varsayanlar da olabilir. Sanat eserini görsek g mertek sanacağı ğımızı düşünenler de var. Yanılıyorlar, değil mi?

47 Şöyle düşünenler d var: Bir mühendisin m kelime hazinesi birkaç yüz z taneyi geçmez. Bir mühendis, m eşine e doğum günüg hediyesi olarak tornavida seti veya avometre alır. Bir mühendis, m arabası ile giderken öndeki arabayı bilimsel olarak sollayabilen kişidir. idir.

48 Şöyle düşünenler d olabilir: Mühendis; bilgisayarını,, telefonunu, fotoğraf makinesini veya saatini kendisi tamir etmeye çalışan kişidir. idir. Mühendis, piyango bileti alırken bile olasılık k hesabı yapan kişidir. idir. Bir mühendis, m daima çantasında nda veya ceketinin içi cebinde kontrol kalemi taşı şıyan kişidir. idir.

49 Peki; ya bunlar: Mühendis; sosyal, kültk ltürel, sanatsal gibi sıfatlardan s habersiz olandır. Karşı cinsle iletişim im kurma sorunları olan kişinin inin mühendis m olma olasılığı ığı yüksektir. Mühendis, 2 kere 2 nin 2 kaç ettiğine ine hesap makinesi veya bilgisayarla hesaplamadan ikna olmaz.

50 Şaka bir yana Mühendislik; ; eğitim, e deneyim ve uygulama ile edinilen matematik ve doğa a bilimleri bilgisinin, doğal güçg ve kaynakların n insanlık k ve toplum yararına ve sürds rdürülebilirlik gözetilerek kullanılmas lması için in yöntemler ve çözümler geliştirme uğraşıdır.

51 Mühendis Mühendis,, pratik ve ekonomik değeri eri olan etkin aygıt, tesis, makineler ve yapılar ları yaratmak ve işletmek i üzere bilimsel, teknik ve diğer ilgili bilgi ve becerileri kazanıp p kullanan (ve biteviye geliştirmesi gereken) bireydir.

52 Mühendisin donanımı: 1. Sabırl rlı olmak, 2. Sorunlar karşı şısında paniğe kapılmamak, 3. İkna kabiliyetine sahip olmak, 4. Yeni fikirlere açık a k olmak, 5. Yaratıcı veya yenilikçi i (inovatif( inovatif) olmak, 6. Planlı ve bütçeli b olmak,

53 Mühendisin donanımı: 7. Kararlı olmak ve risk alabilmek, 8. İsteklerle olasılıklar arasındaki farkı iyi bilmek, 9. Elindeki kaynakları etkili ve verimli kullanabilmek, 10. Eğitimi sırass rasında edindiği i bilgileri kullanmaya özen göstermek, g 11. Disiplinli takım çalışmasına yatkın n olmak,

54 Mühendisin donanımı: 12. Deneysel çalışmaların önemini ve değerini erini bilmek, 13. Verileri analiz edebilmek, 14. Mesleki ve kişisel isel dürüstld stlüğe e sahip olmak; meslek etiğine ine uygun davranmak, 15. Problem çözme performansına na sahip olmak,

55 Mühendisin donanımı: 16. Başar arısızlıklardan ve başar arılardan ders almayı bilmek, 17. Sistemleri ve sorunları mümkün olduğunca unca yalına indirgeyip modelleyebilmek, 18. Bilimsel yönteme y (yaklaşı şıma) sahip olmak

56 Bazı öneriler: Okul yaşam amına ilişkin size bazı önerilerim olabilir: 1. En az bir yabancı dil bilmelisiniz. Ama bunun yeterli olmadığı ığını da bilin. 2. Bilgisayarın n iyi bir kullanıcısı olun; konunuzla ilgili yazılımlar mları öğrenin. 3. Size ait kitap, CD ve benzerlerinden bir kütüphane k oluşturmaya başlay layın.

57 Bazı öneriler: 4. Kişisel isel gelişiminiz iminiz konusunda ilerlemek için i in kitaplar okuyun, kurslara katılın. 5. Geniş bir çevre edinmeye çalışın. 6. Müstakbel işi alanınızda yer alan kuruluş ve kişileri ileri tanımaya çalışın. 7. Boş zamanlarınızı değerlendirmek erlendirmek için in meslekle ilgili yerlerle ilişki kurun.

58 Bazı öneriler: 8. Tanıdığı ığınız z mühendislerden m meslek ve işi deneyimleri konusunda örnek olaylar dinleyin; onlara sorula sorun. 9. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası nın n veya benzeri kuruluşlar ların size sunabileceği i imkanlardan yararlanmaya çalışın.

59 Teşekk ekkürler

Mühendis olmak istiyorum

Mühendis olmak istiyorum Mühendis olmak istiyorum Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Ortam uygun Belki size şaşırtıcı gelecek ama bu ülke, mühendis olmak için sosyal ve kültürel sermaye şartlarına

Detaylı

Mühendislik Benim Neyim Oluyor?

Mühendislik Benim Neyim Oluyor? Mühendislik Benim Neyim Oluyor? Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası Eskişehir Şubesi ESO Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi Ortam mühendislim hendisliğe e uygun Belki size şaşırtıcı gelecek

Detaylı

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI STRATEJİK GELECEK TASARIMI Strateji nedir? Strateji, bir doğrultu ve rota belirleme süreci s demektir. Bulunulan ortamın n saptanmasından ndan sonra gelecekte hedeflenen konum belirlenir. Gelecekteki hedef

Detaylı

Yönetimde Hata Yapmak

Yönetimde Hata Yapmak Yönetimde Hata Yapmak Eskişehir Sanayi Odası 15 Ocak 2008 1868-1951 1951 yıllary lları arasında yaşam amış olan Fransız z düşünür d Alain diyor ki: Hata işlemenin i şaşılacak bir tarafı yoktur. Hata, her

Detaylı

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 2016 Katılımcıları İlk Fırsat programı ardından kariyerlerine emin adımlarla devam ediyor. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, mezunlar buluşmasında

Detaylı

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger Yerel Yönetimde Y Yeni Değerler erler Mehtap Birgili Gürcan Banger Meşruiyet Sorunu Geleneksel siyasetin ve temsilî demokrasinin beşer erî ve sosyal ihtiyaçlar ları tam olarak karşı şılamadığı anlaşı şıldı.

Detaylı

Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Şubesi

Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Şubesi Başar arılı Bir Kariyer İçin; Önce 19 öğüt Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Odası Eskişehir Şubesi Yaşam amın n tehditleri var Bir vizyon oluştur tur Vizyon, geleceğe e nasıl l baktığı ığındır. Vizyon,

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: 204-205 Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Betül USTA 2 3 4 5 7% 3% 23% 37% 30% Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

Hızlı İstatistikler Anket 'Bilgisayar Programcılığı Programı Program Çıktıları (PÇ) Anketi Eğitim Öğretim Yılı' Sonuçlar

Hızlı İstatistikler Anket 'Bilgisayar Programcılığı Programı Program Çıktıları (PÇ) Anketi Eğitim Öğretim Yılı' Sonuçlar Sonuçlar Anket 678817 Bu sorgudaki kayıt sayısı: 64 Anketteki toplam kayıt: 64 Toplama göre yüzde: 100.00% sayfa 1 / 31 q1 için alan özeti PÇ-1 Bilgisayar Programcılığı alanındaki çalışmalar için gerekli

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS

TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS TÜRKİYE DE MÜHENDİSLERİ N SORUNLARI VE MÜHENDİS OLMAK Türkiye de Mühendis Olmanın Zorluklarını 4 Evrede İncelemek Yerinde Olacaktır. Bunları; İlköğretim ve Lise eğitimi evresi. ÖSS evresi. Lisans eğitimi

Detaylı

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 2014-201 Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 1 Orta Yüksek Yüksek 2 3 4 Bu ders ile ilgili temel kavramları,

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisi Kimdir? Elektronik Mühendisleri, toplum tarafından ihtiyaç duyulan elektronik cihaz ve sistemleri Tasarlar, Geliştirir, İşletir. 2 NEDEN ELEKTRONİK

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü On5yirmi5.com KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü Kaç gündür bir 'vitamin' sorusudur gidiyor. İşte geçtiğimiz günlerde yapılan KPSS sorularında yer alan 'vitamin' sorusu ve çözümü... Yayın

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur?

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur? GİRİŞİMCİLİK Nedir? Nasıl Girişimci olunur? 1 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ; Başkalarının baktığı ama göremediği fırsatları görüp, bunları bir iş fikrine dönüştürebilen, risk almaya yatkın olan kişidir 2

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler İNGİLİZCE -İngilizce telaffuzun düzeltilmesi adına film ve dizilerin İngilizce alt yazılı olanları izlenilebilir -İngilizce sesli hikâyeler, dinlenerek takip edilebilir.

Detaylı

Yönetimde Hata Yapmak. Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Yönetimde Hata Yapmak. Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Yönetimde Hata Yapmak Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 1868-1951 yılları arasında yaşamış olan Fransız düşünür Alain diyor ki: Hata işlemenin şaşılacak bir tarafı yoktur. Hata, her türlü bilginin

Detaylı

Kareköklü Sayılar. sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim.

Kareköklü Sayılar. sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 1 2 sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 3 sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 28 sayısına en yakın tam kare sayılar 25 ve 36 dır. 4 sayısını en yakın onda birliğe kadar

Detaylı

Satış. Planlaması ve

Satış. Planlaması ve Satış Planlaması ve Satış ışa a Hazırl rlık 1 Satışı ışın n Altı Aşaması Muhtemel müşterinin m belirlenmesi Görüşmenin planlanması Tanış ışma ve ilk izlenim Sunuş İtirazların n karşı şılanması Satışı ışın

Detaylı

MATEMATİK ÖYKÜLERİ BİLGİÇ İLE SAYGIÇ NEŞELİ

MATEMATİK ÖYKÜLERİ BİLGİÇ İLE SAYGIÇ NEŞELİ NEŞELİ MATEMATİK ÖYKÜLERİ 1 BİLGİÇ İLE SAYGIÇ Bilgiç kurbağa ile Saygıç fare iyi arkadaşlardı. Neredeyse her gün göl kenarında buluşup sohbet ederlerdi. Bazen de çevredeki nesneleri sayarlar, hesap yaparlardı.

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM Programın İş Sonuçlarına Faydaları: Birinci kademe yöneticilerden, hem takımın bir üyesi hem de takımın yöneticisi olarak, Bir yandan istenen sonuçları

Detaylı

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Sorumluluk 2017 AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Almak Verebilmek Ç ocuğunuzun ortaokul öğrenci olmasıyla birlikte ondan beklediğiniz sorumluluklar da artmış olabilir. Ortaokul öğrencilerimizin aileleri

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

5 (%) 1 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri

5 (%) 1 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri Ders Kodu: FIZ 438 Ders Adı: Yarıiletken Fiziği Dersin Dönemi: 2014-2015 Bahar Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Sadık Bağcı Ders Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Anketi Sonuçları 1 (%) 2 (%) 3 (%)

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: 2015-2016 Güz Dönemi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar 0% 0% 0% 20% 80% arasındaki ilişkileri anladım Kuramsal ve

Detaylı

BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU

BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) FORMU ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: BEP HAZIRLAMA :07.10.2011 BEP Birimi Üyeleri: - ÖĞRENCİNİN ŞU ANKİ PERFORMANS DÜZEYİ:.. öz bakım becerilerini yerine getirir... okuma yazmayı

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 306 Ders Adı: Katıhal Fiziği-İntibak Dersin Dönemi: 2014-2015 Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Metin Aslan 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

Program Eğitim Amaçları

Program Eğitim Amaçları Program Eğitim Amaçları Eğitim amaçlarımız; programımız mezunlarının yakın bir gelecekte erişmeleri istenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentilerini tanımlayan genel ifadelerden oluşmakta olup aşağıda

Detaylı

Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi

Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 2015-2016 Güz Dönemi Fizik Bölümü Maddenin Manyetik ve Dielektrik Özellikleri Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 1 2 Orta 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki ilişkileri

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya AB ye Uyum Sürecinde S ve STK lar Gürcan Banger Akdeniz Üniversitesi Antalya Mevcut Yönelim Y Küresel Çağ da merkezî ve yerel yönetimlerle sivil toplumun ve kentlerin arayüzünü incelediğimizde imizde şunları

Detaylı

Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir?

Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir? 2.1.1. PROGRAMLAMA NEDIR? Programlama Nedir? Bir bilgisayar bilimcisi gibi düşünmek ve programlama ne demektir? Bu düşünme şekli matematiğin, mühendisliğin ve doğa bilimlerinin bazı özelliklerini birleştirmektedir.

Detaylı

Güz Dönemi Fizik Bölümü Titreşim ve Dalgalar Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi

Güz Dönemi Fizik Bölümü Titreşim ve Dalgalar Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 2014-2015 Güz Dönemi Fizik Bölümü Titreşim ve Dalgalar Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki %8 %0 %8 %67 %17 ilişkileri

Detaylı

O + T + U + Z = 30 (30) 2K + I + R = 40 (40) E + 2L + = 50 (50) A + L + T + M + I + fi = 60 (60) Y + E + T + M + + fi = 70 (70) 2S + 2E + K + N = 80

O + T + U + Z = 30 (30) 2K + I + R = 40 (40) E + 2L + = 50 (50) A + L + T + M + I + fi = 60 (60) Y + E + T + M + + fi = 70 (70) 2S + 2E + K + N = 80 Yaz yla Saymak H er harfe öyle bir tamsay vermek istiyoruz ki, örne in, B R in harfleri olan B ye, ye ve R ye verdi imiz say lar n toplam 1 olsun. K için de, ÜÇ için de ayn fley do ru olsun... 199 a kadar

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 439 Ders Adı: Süperiletkenlik Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Sadık Bağcı

Ders Kodu: FIZ 439 Ders Adı: Süperiletkenlik Dersin Dönemi: Güz Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Sadık Bağcı Ders Kodu: FIZ 439 Ders Adı: Süperiletkenlik Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Sadık Bağcı Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar arasındaki 0% 0% 30% 40% 20% ilişkileri anladım Kuramsal

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

unda Sivil Toplum Kuruluşunda Kaynak Yaratma Gürcan Banger ESYO 8 Eylül l 2006

unda Sivil Toplum Kuruluşunda Kaynak Yaratma Gürcan Banger ESYO 8 Eylül l 2006 Sivil Toplum Kuruluşunda unda Çalışma Yaşam amı dan: Kaynak Yaratma Gürcan Banger ESYO 8 Eylül l 2006 Kaynak Yaratma??? STK nın Kaynakları Bir sivil toplum kuruluşunun unun (STK( STK nın) kaynakları şunlardan

Detaylı

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI TOROSLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2012-2013 BRİFİNG DOSYASI

T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI TOROSLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2012-2013 BRİFİNG DOSYASI T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI TOROSLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2012-2013 BRİFİNG DOSYASI... - 2013 Okul /Kurum Haritası I. BÖLÜM KURUMUN ADI : TOROSLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ İLİ : MERSİN İLÇESİ : TOROSLAR ADRES : AKBELEN

Detaylı

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GİRİŞ En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün işyerleri belirli bir örgütlenme ile meydana gelip çalışmaktadır. bu örgütlenmenin temel unsuru olan insan o işyerinde yönetici, iş gören,

Detaylı

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme

Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Z Kuşağı Kütüphaneciler ile Birlikte Çalışmaya Ne Kadar Hazırız? Üniversite Kütüphaneleri İçin Bir Değerlendirme Öğr.Gör. Sema ÇELİKBAŞ ÜNAK2018 Yeni Nesil Kullanıcılar, Değişen Kütüphaneler 4-6 Ekim 2018,

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım..

Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Yükseköğretim Kurumlarımızın Mühendislik Fakültelerinin Kıymetli Dekanları ve Çok Değerli Hocalarım.. Sizlerle tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade ederek, hoş geldiniz diyor; şahsım ve

Detaylı

Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009

Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009 Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009 SANGEM, bir ESO kuruluşudur Neden SANGEM? Eskişehir Sanayi Odası ESO nun öncü girişimiyle kurulan ve kâr amaçsız (non-profit) bir kuruluş olan

Detaylı

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007 İnovasyon Üzerine: Kazandıran Yenilikçilik Gürcan Banger JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64 6 Mayıs s 2007 İnovasyon nedir? Bazen inovasyon,, kimi zaman da innovasyon olarak yazıyoruz. yoruz.

Detaylı

ÇOCUKLARDA SORUN ÇÖZME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK

ÇOCUKLARDA SORUN ÇÖZME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK ÇOCUKLARDA SORUN ÇÖZME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK 1 ÇOCUKLARDA SORUN ÇÖZME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEK Bir sorunla karşılaştığımızda kimimiz bu sorunu oldukça soğukkanlılıkla ele alıp çözmeye çalışır kimimiz ise

Detaylı

Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, İş Fikri Geliştirme, Yaratıcılık Egzersizleri Gürcan Banger- SANGEM

Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, İş Fikri Geliştirme, Yaratıcılık Egzersizleri Gürcan Banger- SANGEM Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, Girişimcilik Özelliklerinin Sınanması, İş Fikri Geliştirme, Yaratıcılık Egzersizleri Gürcan Banger- SANGEM Açıklama Bu eğitimde izleyeceğiniz sunular, www.duyguguncesi.net/sunular

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR

TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR TASARIM ODAKLI DÜŞÜN KAHVALTILIKLAR DOĞADAN İLHAM ALARAK TASARLIYORUZ! Ufuk Ceylan ve Dilek Yördem Ceylan Anne babalara... Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan tasarım kavramı aslında çok eskilere dayanır.

Detaylı

Meme kanseri taramasi

Meme kanseri taramasi Meme kanseri taramasi 2015 Bevolkingsonderzoek Neden halk taraması yapılır? BMeme kanseri çok sık görülür. Hollanda da yaklaşık her 8 kadından 1 i hayatında meme kanserine yakalanır. Bu kadınların çoğu

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GAZETECİLİK ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -14 AMAÇ GAZETECİLİK Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki

Detaylı

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI

TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN MAKİNENİN ARKASI TURK101 ÇALIŞMA 6 ZEYNEP OLGUN 21400752 MAKİNENİN ARKASI Fotoğraf uzun süre düşünülerek başlanılan bir uğraş değil. Aslında nasıl başladığımı pek hatırlamıyorum, sanırım belli bir noktadan sonra etrafa

Detaylı

... SINIF TEMA ESASINA DAYALI YILLIK PLAN TASLAĞI

... SINIF TEMA ESASINA DAYALI YILLIK PLAN TASLAĞI ... İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE İ... SINIF TEMA ESASINA DALI YILLIK PLAN TASLAĞI 1. TEMA: DOĞA VE EVREN TEMEL DİL BECERİLERİ VE 1. Okuma kurallarını uygulama: 1.5 2. Okuduğu metni anlama ve çözümleme: 2.1,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

GAZETECİLİK ALANI. Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.

GAZETECİLİK ALANI. Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. GAZETECİLİK ALANI AMAÇ Bu faaliyet sonucunda gazetecilik alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Gazetecilik alanı, kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların

Detaylı

DEBİP DENİZLİ EĞİTİMİNDE BAŞARIYI İZLEME VE GELİŞTİRME PROJESİ

DEBİP DENİZLİ EĞİTİMİNDE BAŞARIYI İZLEME VE GELİŞTİRME PROJESİ DENİZLİ EĞİTİMİNDE BAŞARIYI İZLEME VE GELİŞTİRME PROJESİ DEBİP ZEHRA SUNA MANASIR İLKOKULU / ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU DEĞERLENDİRMESİ Raportör Müdür Yardımcısı Hasan ALKIN Okul

Detaylı

Sonuçlar. Anket Hızlı İstatistikler Anket Matematik - Bilgisayar Bölümü Program Çıktıları Anketi

Sonuçlar. Anket Hızlı İstatistikler Anket Matematik - Bilgisayar Bölümü Program Çıktıları Anketi Anket 238911 Matematik - Bilgisayar Bölümü Program Çıktıları Anketi Sonuçlar Anket 238911 Bu sorgudaki kayıt sayısı: 34 Anketteki toplam kayıt: 34 Toplama göre yüzde: 100.00% sayfa 1 / 23 Anket 238911

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

GÖLCÜK MESLEK YÜKSEK OKULU 7. DÖNEM ÖĞRENCİLERİ KOCAELİ FABRİKAMIZDA BECERİ EĞİTİMİNE BAŞLADI Sabahattin Gücin Eğitim Uzmanı İnsan Kaynakları Direktörlüğü 2001 yılında Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ile Kocaeli

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

1. Her yeni güne bir öpücükle başlayın. 2. Alyansınızı takmayı ihmal etmeyin.

1. Her yeni güne bir öpücükle başlayın. 2. Alyansınızı takmayı ihmal etmeyin. İlişkilerde ve evliliklerde hep sorunlar yaşıyoruz. Oysaki akıllı ve mantıklı davranarak, diğer deyişle beyin gücünüzü devreye sokarak evliliğinizde mutluluğu ölümsüz kılabilir, aşkı ve heyecanı her dem

Detaylı

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85

ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ ÇEVRE KORUMA TEMEL ALAN KODU: 85 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...3 1.1.ISCED 97

Detaylı

Yanlış Anlaşılan Faizci

Yanlış Anlaşılan Faizci Yanlış Anlaşılan Faizci Aslam Effendi Başka bir gün Tota 1, faizci Sherzad ile karşılaştım. Bu herif hasta olmalı. Düşünsene, para ödünç vererek faiz temin ediyor. Din bu işi yasaklıyor ama yine de aramızda

Detaylı

Çocuklarınıza sorun çözme becerisi kazandırma konusunda yol göstermeyi amaçlayan bültenimizin sizlere faydalı olması dileğiyle

Çocuklarınıza sorun çözme becerisi kazandırma konusunda yol göstermeyi amaçlayan bültenimizin sizlere faydalı olması dileğiyle Rehberlik Postası Değerli velilerimiz, Anne ve babalar, çocuklarının küçük yaşlarda sorunlarla karşılaşmalarını ya da bunlarla baş etmek zorunda kalmalarını engellemek için genelde kendileri sorunlara

Detaylı

TEKNİK MÜŞAVİR NEDİR? GÖREV TANIMLARI NELERDİR?

TEKNİK MÜŞAVİR NEDİR? GÖREV TANIMLARI NELERDİR? TEKNİK MÜŞAVİR NEDİR? GÖREV TANIMLARI NELERDİR? GEM - Eğitim Programı 1.1 TEKNİK MÜŞAVİRLİK TANIMLARI Yerel Tanımlar Müşavirlik in Sözlük tanımı Teknik in Sözlük tanımı Teknik in Müşavirliğin tanım(lar)ı

Detaylı

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program...

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... DeGiSen DUnyada GeliSmek Her Cocuk Fark yaratabilir Empati, Yaratıcılık, Liderlik, Ekip CalıSması Ashoka

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011-2012 AKADEMİK YILI İNGİLİZCE DERS PROGRAMI

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011-2012 AKADEMİK YILI İNGİLİZCE DERS PROGRAMI MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011-2012 AKADEMİK YILI İNGİLİZCE DERS PROGRAMI Dersin adı: İngilizce Dersin kodu: E N G 1 5 2 AKTS Kredisi: 2 1.yıl - 2.yarıyıl Lisans Zorunlu 1 h/ 30 s Teorik: 1h/30s

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI Sayfa 1 CASUS OYUNU FİLMİ ABD nin merkezi haber alma ve haber verme teşkilatı. İngilizce

Detaylı

PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET

PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET Yaşınız: Mezuniyet: İlkokul / Lise / Üniversite Baba Anne 1- Kaç çocuğunuz var? Kız(lar). Erkek(ler). 2- Kaç yaşındalar? Kız(lar)...

Detaylı

Puslu Manzaralar. Yazar Volkan DURMAZ Cuma, 16 Ağustos 2013 09:35 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ağustos 2013 09:44 1 / 9

Puslu Manzaralar. Yazar Volkan DURMAZ Cuma, 16 Ağustos 2013 09:35 - Son Güncelleme Cuma, 16 Ağustos 2013 09:44 1 / 9 1 / 9 2 / 9 "Ağır ağır hiçliğe giden bir salyangozum." Yazar: Volkan Durmaz Yunan Yönetmen Theo Angelopoulos un 1988 yapımı filmi Landscape in the Mist-Puslu Manzaralar [1], belirsizlik içerisinde beliren

Detaylı

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları

Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Elektrik Mühendisliğine Giriş (EE 234) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Elektrik Mühendisliğine Giriş EE 234 Her İkisi 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Motivasyon. Güç-Enerji. Yaptığımız mı Yazalım? İlham kaynakları:

Motivasyon. Güç-Enerji. Yaptığımız mı Yazalım? İlham kaynakları: Araştırmaya Nasıl Başlanır? Doç. Dr. Cuma Yıldırım Niçin Araştırma Yapılır? Akademik kariyer almak için, Bilinmeyen bir gerçeği bilinir kılmak için, Bir konuda yeni bir ürün geliştirmek için, Kendisi açısından

Detaylı

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Lisans düzeyi yeterliliklerine

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş 1.Hafta Sayısal çözümleme nümerik analiz nümerik çözümleme, approximate computation mühendislikte sayısal yöntemler Computational mathematics Numerical analysis

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bülent Ecevit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü http://bilgisayar.beun.edu.tr İçerik Zonguldak Tanıtımı Üniversite Tanıtımı Mühendis Kimdir? Mühendisin Sorusu Bilgisayar

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Enerji ve Kalkınma Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Kırılma Noktası Dünyanın gerçeklerini kırılma noktalarında daha iyi kavrıyoruz. Peşpeşe gelen, birbirine benzer damlaların bir tanesi bardağın

Detaylı

Biz beyaz yakalılarız. Günümüzün çoğu plazalarda geçer. 9-6, 9-9, bazen de ne kadar giderse o kadar çalışırız. Adımız aynı zamanda kimliğimiz.

Biz beyaz yakalılarız. Günümüzün çoğu plazalarda geçer. 9-6, 9-9, bazen de ne kadar giderse o kadar çalışırız. Adımız aynı zamanda kimliğimiz. Biz beyaz yakalılarız. Günümüzün çoğu plazalarda geçer. 9-6, 9-9, bazen de ne kadar giderse o kadar çalışırız. Adımız aynı zamanda kimliğimiz. Beyazız. Bir rengin tarafı değiliz. Elimizden geldiğince iyilik

Detaylı

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız?

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? sağlık (/saglik) Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? 04.10.2016 Salı 13:11 3 0 Uzman Psikolog Özge Genlik aşık olduğumuz kişiyi neden unutamadığımızı anlattı Aşık olduğumuz kişiyi unutmak yerine anlamlandırmamız

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi Köprüleri Programı AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS RECİNDE TÜRK T İNŞAAT SEKTÖRÜ PROJESİ Projenin Konusu Projemiz, Avrupa Birliği ne tam üyelik sürecinde yol alan

Detaylı

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir.

SIFATLAR. 1.NİTELEME SIFATLARI:Varlıkların durumunu, biçimini, özelliklerini, renklerini belirten sözcüklerdir. SIFATLAR 1.NİTELEME SIFATLARI 2.BELİRTME SIFATLARI a)işaret Sıfatları b)sayı Sıfatları * Asıl Sayı Sıfatları *Sıra Sayı Sıfatları *Üleştirme Sayı Sıfatları *Kesir Sayı Sıfatları c)belgisizsıfatlar d)soru

Detaylı

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu Özet Öğrenciler bir oyun tasarımcısının bakış açısından dedektif Oyunu denen bir IQ oyununu tasarlayacaklar ya da analiz/ test edeceklerdir. Bu ödev öğrencilerinizin

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Sayın Velilerimiz merhabalar, Okan Koleji İlkokulu 1. Dönemini gururla tamamladı. Öğrencilerimiz bu dönem boyunca sanat, spor, sosyal etkinlik ve akademik

Detaylı

Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER. 16. Temsil Yeteneği

Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER. 16. Temsil Yeteneği Ek 6. ÇALIŞANLARI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KULLANILACAK KRİTERLER 16. Temsil Yeteneği Kurumu temsil yeteneğinden yoksun, tutarsız ve güven oluşturmayan bir izlenim vermektedir. 1 Giyim, konuşma ve tavırlarında

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS SAYISAL YÖNTEMLER FM-223 2 / 2.YY 2 2+0+0 4 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Hayalindeki Kadını Kendine Aşık Etmenin 6 Adımı - Genç Gelişim Kişisel Gelişim on günlerde mevsimsel geçiş döneminin verdiği miskinlikle aklıma yazılabilecek bir yazı gelmiyordu. Bugün kardio antrenmanımı yaparken,aklıma sevgili olmamak için yapman gerekenler adlı yazım geldi. Bende

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri 1. Müşterimizin hizmetindeyiz! 2. Yenilikçi bir kültüre sahibiz ve gelecek için fikirlerimiz var 3. EGO nun en değerli varlığı biz çalışanlarıyız 4. Tüm iş faaliyetlerimizde

Detaylı

TEST-8. Yandaki at resminin bir bölümü silinmiştir. Aşağıdaki şekillerden hangisi bu resmi tamamlar? A) B) C) D)

TEST-8. Yandaki at resminin bir bölümü silinmiştir. Aşağıdaki şekillerden hangisi bu resmi tamamlar? A) B) C) D) TEST-8 Matematik Yarışmalarına Hazırlık 1 Yandaki at resminin bir bölümü silinmiştir. Aşağıdaki şekillerden hangisi bu resmi tamamlar? A) B) C) D) 2 Yandaki kareden çizgiler boyunca kesilerek çeşitli şekiller

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-IV ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-IV ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-IV ÇERÇEVE PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : Tercih Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA 3. KURUCUNUN ADI : ARTI ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETİM

Detaylı

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı?

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 yaşındaki çocuk elinden gelse dünyayı keşfetmeye çalışır. Kırılabilecek şeyleri kırmaya, kalemlerle bir yerleri çiz meye ihtiyacı vardır. Buna göre bir oda veya

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı