Mühendislik Benim Neyim Oluyor?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mühendislik Benim Neyim Oluyor?"

Transkript

1 Mühendislik Benim Neyim Oluyor? Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası Eskişehir Şubesi ESO Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi

2 Ortam mühendislim hendisliğe e uygun Belki size şaşırtıcı gelecek ama bu ülke, mühendis olmak için i in sosyal ve kültk ltürel sermaye şartlarına sahip. Bilimsel endekslerimizin düşüklüğüne bakıp p da, sakın n ola ki, kendinizi olumsuz şartlamayın. İşte size çevremizden örnekler

3 Con Ahmet Örneğin 20 nci yüzyy zyılın n başı şında Con Ahmet olarak bilinen şahsın sonsuz enerji üreten devr-i i daim makinesi icat ettiği i bir ülkede yaşı şıyoruz. Hiç kuşkusuz; kusuz; bu ülkenin ikliminin insanları üzerinde yarattığı olumlu mühendislik baskısı sadece bundan da ibaret değil.

4 Mühendislik hizmetinizde Turşu u kurarken suya batmayan lahana yapraklarını batırmak için i in BATIR-MAT MATİK, Saçlar ları kolayca topuz yapıp örmek için in TOPUZ-MAT MATİK, Düğme ilikleme derdinden kurtulmak için i in İLİK-MATİK,

5 Daha neler var? Asma yaprağı ğından dolma saran DOLMA-MAT MATİK, Kalça a bölgesine b yerleştirilen ve vakumla tuvalet temizliği i yapan TAHARET-MAT MATİK, Ve sizin de sayabileceğiniz iniz daha pek çok mühendislik m harikası Hepsi bu ülkede geliştirilmi tirilmiş

6 Mühendis olmak içini in Velhasıl; l; bu ülkede mühendis m olmak için i in gerekli iklim var. Bol miktarda sorun var. Bireylerin parlak zekası var. Ama bunlar yeterli değil. Mühendis olmak bir niyet, gayret, azim, akıl l ve eğitim e işi i

7 istiyorum demelisin Önce; Mühendislik beni neyim olacak? demelisin. Mühendis olmayı istiyor muyum? demelisin. Buna Evet demek ise, bazı sorumlulukları ve riskleri üstlenmek demektir. Ama risk ve onu alt etmek için i in gayret olmazsa kazanç da olmaz.

8 Karar vermek yeterli mi? Mühendis olmaya niyetlenmek ve bu amaçla çaba sarf etmek yeterli mi? Mühendisliğin in niyetine girmek ve bu amaç peşinde gayretle koşmak, seni mutlu sona ulaştırır r mı? m

9 Hayır, yeterli degil Kesinlikle yeterli değil!... Düşünsene; seninle bu niyeti paylaşan an ve senin verdiğin in ölçüde emek veren nice çok kişi i var. Bir kaldırımın n parke taşlar ları gibi aynılardan birisi mi olmak istiyorsun?

10 Ne yapılmal lmalı o zaman? Kendi farklılığı ığını yaratmalısın. Bir insan olarak olduğu u kadar bir mühendis olarak da farklılığı ığını oluşturmal turmalısın. Dünya seninle, senin mühendisliğinden inden çeşitlilik ve zenginlik kazanmalı.

11 Orhan Veli Orhan Veli nin dediği i yolun yarısını 3-55 yıl y l geçtikten sonra yaşamı ıskaladığını fark etme tehlikesi var. Bu nedenle kendi farklılığı ığını yaratmış bir birey ve mühendis m olmayı seçmenin doğru zamanı şimdiki zamandır. Hemen şimdi!...

12 Yanlıs yapabilirsin Tabii ki; yanılma ve yanlış yapma ihtimali her zaman var. Ama unutma! Yaptığı ığına pişman olmak, yapmadığı ığına pişman olmaktan iyidir.

13 Kendini imal etmek İnsan bedeni ve zihnini oyun hamuruna benzetebiliriz. Bilinçli seçimler yapan insan kendini, pekala şekillendirebilir. Yaşamda amda şekillendirebileceğin in ilk kişi i kim? Bu sensin. sin.

14 Romanın n sonu İzlediğimiz imiz filmin ya da okuduğumuz umuz romanın n aktığı sonu heyecanla merak ederiz. Kendi yaşam amımızda ve ilişkilerimizde de böyledir. b Peki; senin kendi romanının n nereye gittiği i biliyor musun?

15 Sonunda Bir uğrau raşın, bir çalışmanın n ya da herhangi bir meşgalenin sonunda nerede olacağı ğını merak ediyorsan Bir hedefin (hedeflerin) olmalı. Nereye gittiğini ini bilmek, yönetmek y ve denetlemek zorundasın. n. Mühendisliğin in de önemli bir sırrs rrı budur.

16 Nereye Gidiyorsun? Nereye gittiğini ini bilmeyen, herhangi bir yere gider.

17 Yasam Bir de yaşama ama karşı tavır r konusu var. Yaşam am bir aynadır. Ona nasıl l bakarsanız, o da size aynı şekilde cevap verir. Problemler çözmek içindir, i indir, dertlenmek için i in değil il

18 Yaşam am bir aynadır Yaşama ama nasıl l bakarsanız, o da size öyle görünür. g r.

19 Denemek gerekli Olumlu bir yaşam amın n bazı temel ilkeleri var: 1. Saygı, 2. Hoşgörü, 3. Empati (kendini bir başkas kasının yerine koyabilmek) gibi

20 Ama en önemlisi Ama en önemlisi niyettir. Yaşama ama olumlulukla ve iyi niyetle yaklaşan an başar arıyı elde etmek için i in birinci güce g sahip demektir. İyi niyet, çoğu u zaman gönül g gözümüze ze sevgi olarak görünür. g r.

21 Kendinize sorun Her gün g n sonunda kendinize sorun: Bugün n kendim için i in ne yaptım? m? Unutmayın; n; kendi için i in iyi bir şey yapmayan, başkalar kalarına da yararlı olamaz.

22 Sahip oldugumuz sey Gerçekten ekten sahip olduğumuz umuz tek şey, kendi yaşam amımızdır. Yaptığı ığımız z her iyileştirme, gelecek yaşam amımıza koyduğumuz umuz bir temel taşı şıdır. Yaptıklar klarımız z ve yapmadıklar klarımız, öncelikle bizi, kendimizi ilgilendirir ve etkiler.

23 Sıra geldi mühendislige Şimdi biraz da mühendislikten söz s z edelim.

24 Mühendis kimdir? Mühendis kimdir? Mühendis ne işi yapar? Mühendislik; ; genel anlamda maddeyi ekonomik olarak ele alıp, fiziksel olaylara dayalı biçimde, imde, matematiksel modellerden yararlanarak insanlığ ığa a yararlı hizmet sunmaktır. Biraz karışı ışık k gibi sanki

25 Mühendisin özellikleri Mühendis, öncelikle iyi bir matematikçidir. idir. Matematikten hakkıyla yararlanmayı iyi bilir de diyebiliriz. Matematik bilmeyen, bilmediğini ini ise nerede bulacağı ğının n bilincinde olmayan kişinin inin nitelikli bir mühendis olmasını beklemeyiz.

26 Mühendisin özellikleri Mühendis, fizik bilimleri alanlarında nda yetkinliklere sahiptir. Fiziğin in temel yaklaşı şımlarına hakimdir. Benzeri alanlarda kendisi için i in yeni olan bir konuya nasıl l yaklaşaca acağını bilir.

27 Mühendisin özellikleri Mühendis; matematiksel modeller kullanır. Ama bunların n (bu plan, proje ve hesaplamaların) sadece gerçeğin bir modelini olduğunu unu da iyi bilir. Dikkate alınmam nmamış (sistemi etkileyecek veya etkilemeyecek) unsurların n farkındad ndadır.

28 Mühendisin özellikleri Mühendis, kendi alanına na giren sorunlar için i in çözümler üretir. Bu çözümlerin her zaman hata payı veya başar arı oranı gibi olasılıklar içerdiğini, ini, yüzde 100 gibi kavramın n gerçek ek yaşam am çözümlerinde olmadığı ığını,, bunun sadece modellere özgü olduğunu unu bilir.

29 Mühendisin özellikleri Mühendis; becerileri ve yetkinlikleri olan, akıll llı,, sorumlu ve ahlâklı olmayı hedefleyen, kendisini sürekli s geliştiren bir insandır. Ama tek kişilik ilik bando değildir. Mühendis, takım çalışmasının değerini erini ve önemini (dolayısıyla yla sinerjiyi) bilir.

30 Mühendisin özellikleri Mühendis; yanlış ışların n doğrular, başar arısızlıkların n başar arılar kadar olağan an olabileceğini ini bilir; bunların her birinden dersler çıkarır. r. Mühendis, hataları kaynağı ğında düzeltme ve önlemenin anlamını bildiği i gibi problem çözme yaklaşı şımında bilimsel yöntemiy ntemi kullanır.

31 Mühendisin özellikleri Mühendis için i in problem çözme performansının n yükseltilmesi y önemlidir. Bu amaçla kendini geliştirmeye özel önem verir. Başkalar kalarının n deneyimlerini, çözüm öykülerini araştırır, r, inceler. Mühendis, eğitimin e yaşam am boyu devam eden bir süres reç olduğunu unu iyi bilir.

32 Mühendisin özellikleri Mühendis, sadece bilinen / tespit edilmiş sorunlara çözüm m aramaz. Mühendis, fark edilmemiş yeni soru ve sorunları bulup gün g ışığına çıkaran insandır r aynı zamanda.

33 Mühendisin özellikleri + = = 5 Mühendis; karşı şılaştırabilen, soyutlayıp genelleyerek modelleyebilen insandır.

34 Ama Mühendisler hakkında toplumda yanlış kanılar var. Bazılar ları bizi bilgisayarlar gibi görüyor. g Sanki elektronik yongalar, kablolar ve mekanik aksamdan oluştu tuğumuzu umuzu varsayanlar da olabilir. Sanat eserini görsek g mertek sanacağı ğımızı düşünenler de var. Yanılıyorlar mım acaba?

35 Şöyle düşünenler d var: Bir mühendisin m kelime hazinesi birkaç yüz z taneyi geçmez. Bir mühendis, m eşine e doğum günüg hediyesi olarak tornavida seti veya avometre alır. Bir mühendis, m arabası ile giderken öndeki arabayı bilimsel olarak sollayabilen kişidir. idir.

36 Şöyle düşünenler d olabilir: Mühendis; bilgisayarını, telefonunu, fotoğraf makinesini veya saatini kendisi tamir etmeye çalışan kişidir. idir. Mühendis, piyango bileti alırken bile olasılık k hesabı yapan kişidir. idir. Bir mühendis, m daima çantasında nda veya ceketinin içi cebinde kontrol kalemi taşı şıyan kişidir. idir.

37 Peki; ya bunlar: Mühendis; sosyal, kültk ltürel, sanatsal gibi sıfatlardan s habersiz olandır. Karşı cinsle iletişim im kurma sorunları olan kişinin inin mühendis m olma olasılığı ığı yüksektir. Mühendis, 2 kere 2 nin 2 kaç ettiğine ine hesap makinesi veya bilgisayarla hesaplamadan ikna olmaz.

38 Şaka bir yana Mühendislik; ; eğitim, e deneyim ve uygulama ile edinilen matematik ve doğa a bilimleri bilgisinin, doğal güç ve kaynakların n insanlık k ve toplum yararına ve sürds rdürülebilirlik gözetilerek kullanılmas lması için in yöntemler ve çözümler geliştirme uğraşıdır.

39 Mühendis Mühendis,, pratik ve ekonomik değeri eri olan etkin aygıt, tesis, makineler ve yapılar ları yaratmak ve işletmek üzere bilimsel, teknik ve diğer ilgili bilgi ve becerileri kazanıp p kullanan (ve biteviye geliştirmesi gereken) bireydir.

40 Mühendisin donanımı 1. Sabırl rlı olmak, 2. Sorunlar karşı şısında paniğe kapılmamak, 3. İkna kabiliyetine sahip olmak, 4. Yeni fikirlere açık a k olmak, 5. Yaratıcı veya yenilikçi i (inovatif( inovatif) olmak, 6. Planlı ve bütçeli b olmak,

41 Mühendisin donanımı 7. Kararlı olmak ve risk alabilmek, 8. İsteklerle olasılıklar arasındaki farkı iyi bilmek, 9. Elindeki kaynakları etkili ve verimli kullanabilmek, 10.Eğitimi sırass rasında edindiği i bilgileri kullanmaya özen göstermek, g 11.Disiplinli takım çalışmasına yatkın n olmak,

42 Mühendisin donanımı 12.Deneysel çalışmaların önemini ve değerini erini bilmek, 13.Verileri analiz edebilmek, 14.Mesleki ve kişisel isel dürüstld stlüğe e sahip olmak; meslek etiğine ine uygun davranmak, 15.Problem çözme performansına na sahip olmak,

43 Mühendisin donanımı 16.Ba Başarısızlıklardan ve başar arılardan ders almayı bilmek, 17.Sistemleri ve sorunları mümkün olduğunca unca yalına indirgeyip modelleyebilmek, 18.Bilimsel yönteme y (yaklaşı şıma) sahip olmak

44 Bazı öneriler Okul yaşam amına ilişkin size bazı önerilerim olabilir: 1. En az bir yabancı dil bilmelisiniz. Ama bunun yeterli olmadığı ığını da bilin. 2. Bilgisayarın n iyi bir kullanıcısı olun; konunuzla ilgili yazılımlar mları öğrenin. 3. Size ait kitap, CD ve benzerlerinden bir kütüphane k oluşturmaya başlay layın.

45 Bazı öneriler 4. Kişisel isel gelişiminiz iminiz konusunda ilerlemek için i in kitaplar okuyun, kurslara katılın. 5. Geniş bir çevre edinmeye çalışın. 6. Müstakbel işi alanınızda yer alan kuruluş ve kişileri ileri tanımaya çalışın. 7. Boş zamanlarınızı değerlendirmek erlendirmek için in meslekle ilgili yerlerle ilişki kurun.

46 Bazı öneriler 8. Tanıdığı ığınız z mühendislerden m meslek ve işi deneyimleri konusunda örnek olaylar dinleyin; onlara sorula sorun. 9. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası nın n veya benzeri kuruluşlar ların n size sunabileceği imkanlardan yararlanmaya çalışın.

47 Önemli bir nokta Bugüne kadar pek çok ticari ve sınai işletmede i çalışmalar yaptım. Mühendislerin yönettiy nettiği i firmaların çoğunda şunu gördg rdüm: Mühendislerin işletme, i pazarlama, finans, muhasebe ve yönetim y birikimlerinde ciddi eksiklikleri var.

48 Önemli bir nokta Bir mühendis, m tabii ki projelerin ve teknik uygulamaların n insanıdır. Ama bir işletmeyi i yönetiyorsa y (yönetmeye talipse) bu saydıklar klarım m konusunda kendisini yetiştirmi tirmiş olmalıdır. Gördüğüm m iyi ve kötük örnekler, bunun olmazsa olmaz olduğunu unu doğruluyor.

49 Bitirirken Bazılar ları iddialı sayılabilecek bir dizi söz s z söyledim. s Muhtemelen babanızı,, anneniz, öğretmeniniz ya da arkadaşı şınız z da benzeri şeyler söyledi. s Tüm m bu söylenenler s ne anlama gelir?

50 Mart Twain den bir anı Takma adı Mark Twain olan Samuel Langhorne Clemens,, yılları arasında yaşam amış ünlü Amerikalı hikâye ve mizah yazarıdır. r. Yaşam amı ve yazdıklar kları çok sayıda ilginç derslerle doludur.

51 Mart Twain den bir anı Bir seferinde şöyle der: "Ben, ondört yaşı şında bir delikanlıyken yken, babam o kadar cahildi ki, neredeyse yaşlı adamın çevremde bile bulunmasına na dayanamazdım. Yirmibir yaşı şıma geldiğimde imde, bu arada geçen en yedi yıl içindeinde onun ne kadar çok şey öğrenmiş olması beni hayretler içindeinde bırakmıştı."

52 Şimdi de Başar arılı Bir Mühendislik M Kariyeri İçin: 19 öğüt

53 Yaşam amın n tehditleri var

54 Bir vizyon oluştur tur Vizyon, geleceğe e nasıl l baktığı ığındır. Vizyon, gelecek tasarımınd ndır. Vizyonun gelip seni bulmasını bekleme. Vizyon, alınabilecek bir şey de değildir. Vizyon, yaratılmal lmalıdır. Senin tarafından ndan

55 Bir vizyon yaratmak Bir vizyon yaratmanın n ilk adımı, sabahleyin yataktan onun içini in kalkmaktır. Yaşam amını onun uğrunau runa geliştirip iyileştirece tireceğin in bir şeye sahip olmaktır.

56 Vizyonla yaşamak amak Vizyon, kendine nasıl l bir gelecek yakış ıştırdığındır. İşte; bu nedenle vizyonsuz bir anın bile olmamalıdır. Gerektiğinde inde değiştir; ama kendini vizyonsuz bırakmaya b asla izin verme!

57 Sınıfı geçmek, okulu bitirmek? Sınıf f geçmek ya da okulu bitirmek, senin vizyonun olamaz. Bundan fazlasını hayal etmeli ve tasarlamalısın.

58 Geleceğin resmini gör! g Geleceği i görmekte g ya kayıts tsız z ve tembeliz ya da onu görmek g bizi korkutuyor. Halbuki kendi geleceğinin resmini zihninde görebilmelisin. g

59 Hayal etmekten korkma! Gelecek için i in hayalleri ve tasarılar ları olmayan, başar arılı bir gelecek konusunda kendisini bile ikna edemez.

60 Kolaycılıktan vazgeç! İçinde yaşad adığımız z sosyal çevre, bizi rahatlığ ığa, tembelliğe e ve kolaycılığ ığa a yönlendiriyor. y Halbuki bunlar, aynı zamanda yaratıcılığı ığın n ve yenilikçili iliğin in de önünü kesiyor.

61 Zorluklarla savaşmak mak Yetenek ve becerilerimizi sınayan s ve bizi geliştiren şeyler, yalnızca bizi zorlayan şeylerdir. Yüzyüzeze geldiğimiz imiz her zorlu durum bizi daha yetenekli ve daha becerikli yapar.

62 Rahatlık k bölgenizb lgeniz Kendi rahatlık k bölgenizi b yalnızca dinlenmek için i in kullan; sürekli s içinde i inde yaşamak amak için i in değil il

63 Yaşam amın n kitabını bul Gerçek ek yaşam, am, kitaplardan öğrenilmez. Ama kitaplar olmadan asla öğrenilmez. Düzenli okumayı farklıla laştırarak sürdürülebilir kılmalk lmalısın. Bir gün g n kendi anahtar kitabını bulacaksın.

64 Anahtar kitabını ara. Konfüç üçyüs: Tanrım, bana kitap dolu bir evle çiçek dolu bir bahçe e ver. Montaigne: Ben kitaplarımı değil, kitaplarım m beni ortaya çıkarmıştır. r. R.W. Emerson: Şimdiye kadar kimse bir kitabın n değerini erini ödememiştir; yalnız z baskı tutarını ödemiştir. tir.

65 Planlı ol. Ne olmak istediğine ine karar vermenin hemen sonrası bir çalışma planı yapmaktır. Planlı olarak zamanını ve kaynaklarını etkin ve verimli kullanırs rsın. Planlı çalışma alış ışkanlığının n bir yan sonucu, planlama süresini s kısaltmasıdır.

66 Şans ve plan Şans, iyi bir plandan arta kalandır. Krizlerin büyük b k bölümü, b plansızl zlıktan doğar.

67 Hedeflerin olsun. Güçlü bir hedef, gerçekle ekleşme gizil gücüne sahip bir hedeftir. Yaşayan, ayan, soluk alıp p veren ve seni enerji sağlayan bir hedeftir. Eğer güçg üçlü hedefi düşleyebiliyorsan, onu yapmayı başar arırsın.

68 Hedef seni sürüklemeli. s Güçlü bir hedef, seni sürükleyen s bir düştür. Güçlü hedefler yaratan insanlar, belirledikleri amaçlar için i in yaşarlar. arlar. Onlar yaşamlar amlarında sonraki adımda ne yapmaları gerektiğini ini bilirler.

69 Hedefin, büyülüb aynandır. Hedefin başar arısını anlamak istiyorsan, kendi üzerindeki etkisine bakmalısın. Önemli olan, hedefinin ne olduğu u değil; onun ne yaptığı ığı,, seni nasıl l teşvik edip yönlendirdiğidir. idir.

70 Diğer elini hatırla. Zayıf f elin ile yazabiliyor musun? Topa daha iyi vurmak için i in zayıf ayağı ğını geliştiriyor musun? Yapamıyor olabilirsin. Ama önemli olan yapamıyor yor olman değil, yapmıyor yor olmandır.

71 Sormalısın. Değişip ip gelişebilirsin. ebilirsin. Bunu isteyip istemediğini ini sormalısın n kendine. Kim ve ne olmak için i in değişmek istiyorsun?

72 Hiçbir şey yapma. Çoğu u zaman düşünmek, d sadece oturup öylece düşünmek d işten i sayılmaz. Ama unutmamalıyız z ki; düşünmek, d insan olmanın n en önemli farklılığı ığıdır. Buna zaman ayırmal rmalısın.

73 Öylece otur. İnsanın n bedeni gibi zihni de dinlenmeye ihtiyaç duyar. Pascal: İnsanın n tüm t m dertleri bir odada kendi başı şına, sessizce ve uzun süre s oturmayı becerememesinden doğar. ar.

74 Gerçeğin sesini dinle. Kendinle baş başa a otururken ve yalnızca dinlenirken, kendinizin pek ender duyabildiğin in bir yanının konuştu tuğunu unu duyacaksın. Evreni senin için i in anlaşı şılır r kılan, k işte bu yanınd ndır.

75 Liseli olmaktan vazgeç. Her eğitim e öğretim döneminin d kendine has özellikleri var. Lisede liseli olmak gerekir. Ama üniversitede ve daha sonra işi yaşam amında liseli olmaktan vazgeçmemiz gerekir.

76 Çocukluğuna una geri dön. d Artık k kendi başı şına ne yapabileceğini ini fark etmenin zamanı geldi de geçiyor. Şimdi tekrar çocukluğun un o masum ve haylaz yaratıcılığı ığına ve yenilikçili iliğine ine dönmenin zamanı geldi. İş yaşam amında ihtiyacın n olan budur.

77 Utangaç olma. Utangaç olma. Ama saygısız z da olma. Gerektiğinde inde kötük görün, risk al, belki saygınl nlığını yitir. Ama kendin ol.

78 Kendin ol. Kendini başka biriyle paylaş. Açıl l ve incinmeye hazır r ol. Kendi bölgene b sıkışıs ışıp p kalma. Dürüst ol ve korkuyu tat. Ama kendin ol.

79 İncinebilirsin. Başkalar kalarındaki incinmeden haince bir tat alırız. Ama kendimizde görmeye g tahammül l edemeyiz. Bunu öğrenmemiz gerekli.

80 TV ni yok et. TV ni önce sen yok et, çünk nkü muhtemelen o seni yok ediyor. Günümüzde bağı ğımlılığın n en seçkin araçlar larından birisidir O. TV izlerken sen kendi kaynaklarını tüketiyorsun Hem de medyacılara para ödeme pahasına na

81 Düşün. Sen gerçekten ekten televizyonun olmayı istediğin in tarafında mısın? m

82 Öykü oku. Yaşam amı öğrenmenin yolunda başka insanların n deneyimleri değerlidir. erlidir. Bu nedenle onları dinlemeye zaman ayırmal rmalısın. Başar arılı veya başar arısız z olmuş kişilerin ilerin yaşam am öyküleri her zaman öğreticidir.

83 Anka kuşu u ol. Anais Nin: Derinlemesine yaşayan ayan insanlar ölümden korkmazlar. Bob Dylan: Doğmak için i in uğraşmayan insan, ölmekle meşguld guldür. r. Tahliye olmayı bekleme!...

84 Arkadaşlar larını terk et. Paylaşmad madığın n arkadaşlar larını terk et. Karşı şılıklı olarak herhangi bir konuda hedeflerinize adaletle destek olmayan arkadaşlıklardan klardan nezaketle uzaklaş. Kimlerle arkadaş olacağı ğına karar verirken iyi düşün. d

85 Kötümserlerden uzak dur. Sen kötümser k olma; kötümserlerden de uzak dur. Bir kötümserle k konuşuyorsan uyorsan yavaş yavaş olanakların n yok olduğunu, unu, fırsatlarf rsatların n tehdide dönüştüğünü görürsün.

86 Kendini keşfet. Hepimizin içinde i inde kendi şartlarımıza uygun bir Newton, bir İbni Sina, bir Picasso, bir Einstein var. Önemli olan, öncelikle içimizdeki i imizdeki Einstein ı fark etmek ve onun ortaya çıkmasını sağlamakt lamaktır.

87 Düşlerin olsun. Einstein: Düş gücü,, bilgiden daha önemlidir. nemlidir. Hiç kuşku yok ki; bilgiye sahip olmalısın. Ama bilgiden yararlanmak için i in kendi düşd gücünü proaktif biçimde imde kullanmalısın. n.

88 Korkunun üzerine git. Size dünyand nyanın iyi saklanmış bir sırrını açıklamak istiyorum: Korkunun iyi ve düzenli d bir yaşam amın n katalizörü olduğu u bir yalandır. r. Korkunun ötesinde güvenli g ve görkemli bir dünya d var.

89 Korkularını keşfet. Korkularını keşfet. Onların üzerine git. Onları yenmiş olmanın n verdiği coşkuyla zihninin özgürlüğünün keyfini yaşa. a. Unutma; korku, ölümden daha çok fazla insan öldürür. r.

90 Korku yenmek içindir. i indir. Korkunun üzerine git. Onun ancak bir kağı ğıttan kaplan olduğunu unu şaşırarak göreceksin.

91 Hayır de. Evet demek olumlu anlam taşı şır gibidir. Ama Hayır demeyi de bilmek gerekir. Yüzüne Hayır demeyi öğrendiğin in ilk kişi i kendin olmalısın.

92 Haylaz ve disiplinli ol. Özsaygı,, disiplinin meyvesidir. Saygınl nlık k duygusu, insanın kendi kendine Hayır diyebilme yeteneğiyle birlikte gelişir. ir.

93 Bitir. Bitirici biri ol. William James: Hiçbir şey, tamamlanmamış bir görevi g sürdürmeye rmeye çalışmak kadar yorucu değildir. ildir. Bugüne kadar tamamladığı ığım m işleri ler diye bir liste sunabilmek ne keyiflidir!

94 ondo kuz Basitleştir tir??????

95 ondo kuz Basitleştir tir!!!!!!...

96 ondo kuz Genişlet!!!!!!...

97 ondo kuz Basitleştir. tir. Yaşam amınızı yalınla nlaştırdığınız, basitleştirdi tirdiğiniz iniz takdirde, daha net odaklanabilirsin. İstediğin in yaşam am üzerine ne denli odaklanırsan, ona ulaşman da o denli hızlh zlı olur.

98 ondo kuz Sana söyls ylüyorum: yorum: 1. Gerçek ek bir dostla işbirlii birliği i yap. 2. Doğru insanlarla birlikte ol. 3. İzleyeceğin bir model seç. 4. Hatalarından ve başar arılarından ders al. 5. Kendini başar arı adına yeni deneyimlere aç. a

99 Kariyer?

100 Sabrın n için i in teşekk ekkür ederim. Şimdi kendini doyasıya alkış ışlayabilirsin.

Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Şubesi

Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Şubesi Başar arılı Bir Kariyer İçin; Önce 19 öğüt Gürcan Banger TMMOB Elektrik Müh. M Odası Eskişehir Şubesi Yaşam amın n tehditleri var Bir vizyon oluştur tur Vizyon, geleceğe e nasıl l baktığı ığındır. Vizyon,

Detaylı

Mühendis olmak istiyorum

Mühendis olmak istiyorum Mühendis olmak istiyorum Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Ortam uygun Belki size şaşırtıcı gelecek ama bu ülke, mühendis olmak için sosyal ve kültürel sermaye şartlarına

Detaylı

Bir gün g n kendimin. Gürcan Banger. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Şubesi

Bir gün g n kendimin. Gürcan Banger. TMMOB Elektrik Mühendisleri M Şubesi Bir gün g n kendimin farkına vardım Gürcan Banger TMMOB Elektrik Mühendisleri M Odası Eskişehir Şubesi Masallar Hepimiz dinlemişizdir izdir bazı masalları. Bunlardan birisi de Prenses öptüğünde yakışı

Detaylı

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger Yerel Yönetimde Y Yeni Değerler erler Mehtap Birgili Gürcan Banger Meşruiyet Sorunu Geleneksel siyasetin ve temsilî demokrasinin beşer erî ve sosyal ihtiyaçlar ları tam olarak karşı şılamadığı anlaşı şıldı.

Detaylı

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI STRATEJİK GELECEK TASARIMI Strateji nedir? Strateji, bir doğrultu ve rota belirleme süreci s demektir. Bulunulan ortamın n saptanmasından ndan sonra gelecekte hedeflenen konum belirlenir. Gelecekteki hedef

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017

İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 İLK FIRSAT 2017 MEZUNLAR BULUŞMASI // 27 Mayıs 2017 2016 Katılımcıları İlk Fırsat programı ardından kariyerlerine emin adımlarla devam ediyor. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, mezunlar buluşmasında

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler

Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler Öğretenden Öğrenene Tavsiyeler İNGİLİZCE -İngilizce telaffuzun düzeltilmesi adına film ve dizilerin İngilizce alt yazılı olanları izlenilebilir -İngilizce sesli hikâyeler, dinlenerek takip edilebilir.

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa.

PDR ÇALIŞMALARIMIZ. 3. Sayı / Şubat - Mart 2016 ŞUBAT AYI ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ ŞUBAT AYI. sayfa 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ. 2 de. sayfa. ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 2 de PDR ÇALIŞMALARIMIZ 2. SINIF ETKİNLİKLERİMİZ sayfa 4 te ANA SINIFI ETKİNLİKLERİMİZ Sınıflarımızda Ben Yapabilirim etkinliğini uyguladık. Etkinlikte; öğrencilerimizin

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Yönetimde Hata Yapmak

Yönetimde Hata Yapmak Yönetimde Hata Yapmak Eskişehir Sanayi Odası 15 Ocak 2008 1868-1951 1951 yıllary lları arasında yaşam amış olan Fransız z düşünür d Alain diyor ki: Hata işlemenin i şaşılacak bir tarafı yoktur. Hata, her

Detaylı

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007 İnovasyon Üzerine: Kazandıran Yenilikçilik Gürcan Banger JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64 6 Mayıs s 2007 İnovasyon nedir? Bazen inovasyon,, kimi zaman da innovasyon olarak yazıyoruz. yoruz.

Detaylı

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik Video Başlığı Açıklamalar Süresi Yetkinlikler Liderlikte Güncel Eğilimler Konuşan Değil, Dinleyen Lider Son on yıl içinde liderlik ve yöneticilik konusunda dört önemli değişiklik oldu. Bu videoda liderlik

Detaylı

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz.

YARATICI OKUMA DOSYASI. En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. YARATICI OKUMA DOSYASI En sevdiğiniz tatil kitabını anlatan bir resim çiziniz. MAVİŞ Mavişe göre Dünya nın ¾ nün suyla kaplı olmasının nedeni nedir?...... Maviş in gözünün maviden başka renk görmemesinin

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

Yönetimde Hata Yapmak. Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Yönetimde Hata Yapmak. Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Yönetimde Hata Yapmak Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 1868-1951 yılları arasında yaşamış olan Fransız düşünür Alain diyor ki: Hata işlemenin şaşılacak bir tarafı yoktur. Hata, her türlü bilginin

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ A. ÇALISMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ 1. Çalışma odasının ısısı normal olmalı, mümkün olduğunca fazla sıcak veya soğuk olmamalıdır. 2. Çalışma odası sık sık havalandırılmalıdır.

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara İşletme BölümüB İşletmeye Giriş Ders Notu - 9 Yönetimin Fonksiyonları vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr 1 2 Yönetimin Fonksiyonları İşletme BölümüB Planlama

Detaylı

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ GİZEMLİ KUTULAR PROGRAMI ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ 19.12.2012 Ben de bilim insanı olmak istiyorum çünkü pes etmem! (7. Sınıf Aklımda bilim insanlarının da hep doğruyu tam olarak bilemeyecekleri kaldı. Bilim insanlarının

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I Eleştirel Düşünme Nedir?... 1 Bazı Eleştirel Düşünme Tanımları... 1 Eleştirel Düşünmenin Bazı Göze Çarpan Özellikleri... 3 Eleştirel Düşünme Yansıtıcıdır... 3 Eleştirel Düşünme Standartları

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÖZEL 3 MART AZİZOĞLU İLKÖĞRETİM KURUMU REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Verimli çalışma, ZAMANI amacımız doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. Okula başlamayla

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

zaferin ve başarının getirdiği güzel bir tebessüm dışında, takdir belgesini kaçırmış olmanın verdiği üzüntü. Yanımda disiplinli bir öğretmen olarak bilinen ama aslında melek olan Evin Hocam gözüküyor,

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Prof. Dr. Erol ÖZMEN erolozmen@yahoo.com Üniversiteye başlamak her gençte büyük bir heyecan yaratır. Yaşamının önemli bir dönemecinde olduğunu fark etmesi yanında genci üniversite yaşamının albenisi de

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Sayın Velilerimiz merhabalar, Okan Koleji İlkokulu 1. Dönemini gururla tamamladı. Öğrencilerimiz bu dönem boyunca sanat, spor, sosyal etkinlik ve akademik

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

Üzerine: İnovasyon. Gürcan. Banger

Üzerine: İnovasyon. Gürcan. Banger İnovasyon Üzerine: Kazandıran Yenilikçilik Gürcan Banger 27-28 28 Kasım m 2007 İnovasyon nedir? Bazen inovasyon,, kimi zaman da innovasyon olarak yazıyoruz. yoruz. Latince kökenli k kenli bir sözcs zcük.

Detaylı

ETKİLİ LİDERLİK VE KARİZMA

ETKİLİ LİDERLİK VE KARİZMA ETKİLİ LİDERLİK VE KARİZMA DOÇ. DR. TURGAY BİÇER MARMARA ÜNİVERSİTESİ BESYO İSTANBUL 2006 LİDER? Geniş bir vizyonu olan Misyonunu vizyonu doğrultusunda oluşturan İletişim becerileri yüksek ve ilke odaklı

Detaylı

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken...

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... > 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... «IRMAK NEDEN FARKLIDIR?» 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken Değerli Irmak Ailesi; 20. Eğitim yılımızı tamamlarken kurumumuzun geldiği farklı

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ Elektronik Mühendisi Kimdir? Elektronik Mühendisleri, toplum tarafından ihtiyaç duyulan elektronik cihaz ve sistemleri Tasarlar, Geliştirir, İşletir. 2 NEDEN ELEKTRONİK

Detaylı

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein PROBLEMİ TANIMA KAZANIMLAR Bilimsel bir araştırmaya nasıl başlayacağını öğrenecek, Bir araştırma problemini tanımlayabilecek, Araştırmanız için gerekli literatür taramasını yapabilecek, Araştırmanızın

Detaylı

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın.

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın. SBS Fen Bilgisi Derslerine Nasıl Çalışılır? Fen Bilgisi dersi, derste (okulda) öğrenilir. Sizler de dersi çok iyi takip ederek ayrıntıları yakalamaya çalışın. Kaçırdığınız veya anlayamadığınız noktaları

Detaylı

SeyitGazi yi. Gürcan Banger. 4 Eylül l 2005

SeyitGazi yi. Gürcan Banger. 4 Eylül l 2005 SeyitGazi yi Düşünmek Gürcan Banger 4 Eylül l 2005 Önce: Sosyo Ekonomik Durum Eskişehir, sosyo ekonomik gelişmi mişlik açısından a Türkiye nin 6 ınc6 ncı ilidir. Eskişehir merkez ilçesi, ülkenin en gelişmi

Detaylı

2014 / 2015 SAYI: 18. Haftanın Bazı Başlıkları Model Aileler! Gürültü Yapma! Hem Eğleniyor Hem Tasarlıyoruz Görsel Sanatlar Fen ve Teknoloji

2014 / 2015 SAYI: 18. Haftanın Bazı Başlıkları Model Aileler! Gürültü Yapma! Hem Eğleniyor Hem Tasarlıyoruz Görsel Sanatlar Fen ve Teknoloji 2014 / 2015 SAYI: 18 Haftanın Bazı Başlıkları 2015 Model Aileler! Gürültü Yapma! Hem Eğleniyor Hem Tasarlıyoruz Görsel Sanatlar Fen ve Teknoloji 2015 Model Aileler! 2015 Model Aileler! Yıl 2015 Teknoloji

Detaylı

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ

BAHARA MERHABA. H. İlker DURU NİSAN 2017 İLKOKUL BÜLTENİ BAHARA MERHABA Toprağın ve suyun güneşle buluştuğu, doğanın canlandığı, aydınlık ve sıcak günlere kavuştuğumuz güzel bahar aylarına merhaba dedik. Baharın verdiği canlılık ve heyecanla eğitim- öğretim

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009

Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009 Eskişehir Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM 19 Ağustos 2009 SANGEM, bir ESO kuruluşudur Neden SANGEM? Eskişehir Sanayi Odası ESO nun öncü girişimiyle kurulan ve kâr amaçsız (non-profit) bir kuruluş olan

Detaylı

KARiYER. imi. Araş.Gör. Senem YILMAZ Yaşar Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Kariyer Merkezi Müdürü

KARiYER. imi. Araş.Gör. Senem YILMAZ Yaşar Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Kariyer Merkezi Müdürü KARiYER ve KARİYER GELiŞiMi imi Araş.Gör. Senem YILMAZ Yaşar Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Kariyer Merkezi Müdürü Kariyerin İzmir Yolculuğu Projesi İzmir 07.10.2009 14.10.2009 KARİYER KAVRAMI Kariyer:

Detaylı

Sorgulama Hatları: Değerli Velilerimiz,

Sorgulama Hatları: Değerli Velilerimiz, Değerli Velilerimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı haftada bir iletilecektir. 10 Aralık - 18

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler

SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler SAĞLIKLI MEDYA ALIŞKANLIKLARI BIRLIKTE YARATALIM 0-18 yaş grubundaki çocukların aileleri için tavsiyeler İYI SINIRLARI IYI BELIRLER, BÖYLECE BIZLER DE BÜYÜRKEN NASIL DAVRANACAĞIMIZI IYI BILIRIZ 5. SINIFTAKI

Detaylı

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya AB ye Uyum Sürecinde S ve STK lar Gürcan Banger Akdeniz Üniversitesi Antalya Mevcut Yönelim Y Küresel Çağ da merkezî ve yerel yönetimlerle sivil toplumun ve kentlerin arayüzünü incelediğimizde imizde şunları

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder..

Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder.. Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Kulübü Başkanı Metin Baykal: Halkla ilişkilerci girişken olmazsa çok şeyi kaybeder.. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?

Detaylı

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger ZAMAN YÖNETİMİ Gürcan Banger Zamanım m yok!... Herkes, zamanının yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu şikâyete hak vermek mümkün mü? Muhtemelen hayır!... Çünkü zaman sabit. Hepimizin sahip olduğu zaman

Detaylı

Bizi Zorlayan Çocuklarımızla İletişim. Prof. Dr. Ayşegül Ataman Lefke Avrupa Üni. TÜZYEKSAV Mütevelli Heyet İkinci Başkanı

Bizi Zorlayan Çocuklarımızla İletişim. Prof. Dr. Ayşegül Ataman Lefke Avrupa Üni. TÜZYEKSAV Mütevelli Heyet İkinci Başkanı Bizi Zorlayan Çocuklarımızla İletişim Prof. Dr. Ayşegül Ataman Lefke Avrupa Üni. TÜZYEKSAV Mütevelli Heyet İkinci Başkanı Ana babaları zorlayan özellikler Soruları ile sizi çıldırtıyor mu? Sizin unutmak

Detaylı

ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM? ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM? GİDECEĞİ LİMANI BİLMEYENE HİÇ BİR RÜZGARDAN HAYIR GELMEZ ÖĞRETMEN VE VELİ ARASINDAKİ AYRINTILI PAYLAŞIMLAR ÇOCUĞUMUZA DAHA FAYDALI OLMAMIZI

Detaylı

Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler

Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler Dr Yankı Yazgan @yankiyazgancom İzmir, 2016 EBSO-KOBİ KOBİ A.A.Ş Aile ve Arkadaş Şirketleri Küçük

Detaylı

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi REKABETE HAZIRLIK KENDİ YILDIZINI YAKALAMAK Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 28 Şubat 2014 MOTİVASYON Davranışa enerji ve yön veren, harekete geçiren güç Davranışı tetikleme

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır.

ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. SOKAK - DIŞ - GÜN ABLA KARDEŞ Gerçek bir hikayeden alınmıştır. Batu 20'li yaşlarında genç biridir. Boynunda asılı bir fotoğraf makinesi vardır. Uzun lensli profesyonel görünşlü bir digital makinedir. İlginç

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NEDEN BAŞARISIZ OLDUM? Sadece,ilgimi çeken gelen konulara çalıştım Dersten derse konudan konuya atladım. Zaman zaman hayale dalıp

Detaylı

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Sorumluluk 2017 AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Almak Verebilmek Ç ocuğunuzun ortaokul öğrenci olmasıyla birlikte ondan beklediğiniz sorumluluklar da artmış olabilir. Ortaokul öğrencilerimizin aileleri

Detaylı

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM?

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? 1. Planlarınızı Paylaşın: Düzenli olarak yaptığınız aile toplantılarında, çocuğunuza model rolünde bir ebeveyn olarak kendi planlarınızdan bahsedin. Planlı olunduğu

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında, disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim.

Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim. 1- Çok Başarılı Öğrenciler Üstün başarılarının devamını diler.tebrik ederim Tek kelime ile mükemmelsin! Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim.

Detaylı

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ

EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ DENİZYILDIZI GRUBU ŞUBAT AYI BÜLTENİ 1 BU AY ÖĞRENDİKLERİMİZ Okulumuzun 100. Günü için ailemizle 100 parçalı ürünler hazırladık. Okulumuzda 100.gün sergimizi hazırladık. Okulumuzda

Detaylı

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz.

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz. KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın çeşitli özellikleri de onun her türlü girişim i yapmasına uygun değildir. Bir başka deyişle, kişinin

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ

ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Sayfa1 ÇOCUĞUMUN OKUMA ALIġKANLIĞINI VE DÜġÜNME BECERĠSĠNĠ DESTEKLĠYORUZ Çocuğunuzun Planlı ÇalıĢmasını Destekleyiniz. Bu amaçla, oyun ve çalışma saatlerini önceden düzenleyiniz. Çalışma kadar dinlenmenin

Detaylı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER TESTİ. Teknoloji ve sanayinin hızla gelişmesi, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. 1- Buluşlar ve teknolojik gelişmeler insanların yaşamlarını değiştirir, kolaylaştırır. Fakat ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan bu buluşlar ve teknolojik gelişmelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz

Detaylı

Satış. Planlaması ve

Satış. Planlaması ve Satış Planlaması ve Satış ışa a Hazırl rlık 1 Satışı ışın n Altı Aşaması Muhtemel müşterinin m belirlenmesi Görüşmenin planlanması Tanış ışma ve ilk izlenim Sunuş İtirazların n karşı şılanması Satışı ışın

Detaylı

Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU

Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU Medya Okuryazarlığı Programı NİLÜFER PEMBECİOĞLU İletişim Nedir? Değişen İletişim Kavramı Yalnızlaşma ve Yabancılaşma Yüzeysel Etkileşim İlgi Eksik Etkileşim Otomatik Etkileşim İletişim Herşeydir! Değişen

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? Ders Çalışmanızın Nedenleri ve Sonuçları Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir? Amaçların ve Önceliklerin Belirlenmesi Her

Detaylı

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON Ev ödevi; öğrencilerin o gün okulda öğrendiklerini pekiştirmesini, velilerin de çocuklarının eğitim sürecine eşlik etmesini sağlayan bir fırsattır. Ev ödevi öğrencilerin; ertesi

Detaylı

Çocuklar Tatilde! Plansız tatil olmaz! Spor ve oyun iç içe Kitaplar her zaman en iyi dostlarımız!

Çocuklar Tatilde! Plansız tatil olmaz! Spor ve oyun iç içe Kitaplar her zaman en iyi dostlarımız! Çocuklar Tatilde! Biten ders yılının ardından, çocukların sabırsızlıkla ve özlemle beklediği yaz tatili başlıyor. Tatil dönemleri çocuklara dinlenmek, eğlenmek ve yeni deneyimler kazanmak için harika fırsatlar

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser.

Sık sık Ne zaman derslerine çalışacaksın! Bak sınavlar yaklaşıyor; sonra görüşürüz seninle! gibi cümlelerle aile ergen arasında gergin bir hava eser. Ergenlik döneminde aile ile çocuk arasında okul algısı farklılığı söz konusudur. Aile okulu çocuğun geleceği için en önemli basamak olarak görür. Çocuklarının yüksek tahsili ve mesleğini kazanması için

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitaplar ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders ve kaynak kitaplarını sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken akademik

Detaylı

Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?

Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli? Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli? 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ 14 Eylül Pazartesi gelecek eğitim öğretim yılının ilk zili, çalacak. 7-11 Eylül de okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın 4. sınıf öğretmenlerinin karne görüşleri şu şekildedir: Sevgili Nehir Nur, Bal arısı gibi çalışkan ve üretken bir öğrencisin güzel kızım. Aldığın her görevi başarıyla ve ciddiyetle yerine getirdin. Her

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ Doç. Dr. Bahar Baştuğ AMAÇ VE HEDEFLER Hasta ve hasta yakınları, çalışma arkadaşları ile iletişimi ve ilişkileri geliştirmek için iletişim adına temel bilgileri vermek Hedef, etkin

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı