HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 5 KALIP TASARIM İLKELERİ YOLLUK TASARIMI SOĞUTMA SİSTEMLERİ TASARIMI. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 5 KALIP TASARIM İLKELERİ YOLLUK TASARIMI SOĞUTMA SİSTEMLERİ TASARIMI. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN"

Transkript

1 HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 5 KALIP TASARIM İLKELERİ YOLLUK TASARIMI SOĞUTMA SİSTEMLERİ TASARIMI Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

2 YOLLUK ve YOLLUK GİRİŞİ TASARIMI Besleme sistemlerinin geometrisi, uzunluğu, boyutu ve hacminin kaliteli parça üretimine direkt etkisi vardır. Erimiş plastiğin aktığı yolun mümkün olduğunca kısa, düzgün ve en az dönemeçli olması istenir.

3 Temel kalıp besleme sistemi 4 parçadan ibarettir. 1. Kalıp giriş yolluğu, 2. Ana yolluk, 3. İkincil yolluk, 4. Yolluk girişi

4 YOLLUK KESİT ÖRNEKLERİ Yuvarlak kesit Yarım Yuvarlak kesit Trapez Kesit Dikdörtgen Kesit K.A.Ç İyi zayıf İyi zayıf

5 YOLLUK ŞEKLİ BELİRLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN FAKTÖRLER Kalıbın her gözüne eşit basınç nakledilmesi sağlanmalıdır. Her kalıp gözüne giren yolluğu mümkün olduğunca kısa yapmalıdır. Kalıpta kolayca çıkması sağlanmalıdır. Profilleri umumiyetle trapez veya yuvarlak olmalıdır. Uygun şekilde fonksiyonunu yerine getirirken en düşük ağırlıkta olmalıdır. Kalıp yolluk girişi içi kesinlikle konik rayba ile raybalanmış ve çok özel bir şekilde parlatılmış olmalı. Aksi takdirde yolluğun memeden çıkmaması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bütün yolluk sistemleri ve bütün yan yolluklar veya bağlantıları mümkün olduğunca basınç düşmesini minimize etmek için yuvarlanmalı ve dairesel formlar kazandırılmalıdır.

6 Yolluğun sonuna, erimiş akan plastiğin önündeki daha az sıcak plastiği, hapsetmek için boşluk yapılmalıdır. Bu daha az soğuk plastik parça içinde kaynak etkisi yapar boşluğun boyu, yolluk çapına eşit olmalıdır. Tüm yolluklar parlatılmalı kesinlikle freze çakısı izleri bulunmamalıdır. İkincil yolluklar ana yolluklarda daha ince olmalıdır. Plastik, yolluk sayesinde her göze doğru ilerlerken hiçbir zaman sert köşelere rastlamamalı, her zaman radyüs veya yuvarlak bir açı ile diğeri ikincil yolluğa bağlanmalıdır.

7 Pratikle de ikincil yolluk uygulamaları akıcılığı düşük olan mallarda d= (0,8 D) biraz daha yükseklerde ise d= (0,75 D) alınabilmektedir. Otomatik çalışan kalıplarda yolluk kopması kolayca olabilecek şekilde açılmalıdır. Kalıp giriş yolluğu boyu mümkün olabildiğince kısa tutulmalı gerekirse meme kalıp içerisine gömülmelidir. Kalıba gömülmüş meme uygulamalarda meme boyu kısa olduğu için ana yolluk boyuda kısalacaktır. Bu da hem zaman, hem de hammaddeden tasarruf sağlamaktadır.

8 YOLLUK ÇEŞİTLERİ ve UYGULAMALARI Balanslı ve balanssız yolluk dizaynlarında yolluk seçiminde, üretilecek üründe aranılan kalite, önemli bir faktördür. Balanssız yolluk sisteminde, kalıp giriş yolluğuna yakın kalıp boşluğuna, gereğinden fazla malzemenin dolması meydana gelirken, kalıp giriş yolluğundan uzak noktadaki kalıp boşluğuna da yeterli plastik dolmaz.

9 4 Gözlü Standart Yolluklu 8 Gözlü Az Gramajlı Dairesel Tipte Dizilim 8 Gözlü Kavisli Yolluk Uygulaması. 24 Gözlü Az Gramajlı Dairesel Yolluk

10 Sıra Tipi Düz Yolluk Uygulamaları. 32 Gözlü Normal Yolluk

11 YOLLUK GİRİŞ TİPLERİ 1. Direkt Giriş Yolluk giriş bölgesi kararlaştırıldıktan sonra, doğru yolluk giriş dizaynı ve geometrisi seçilir. Yolluk giriş dizaynı kullanılma yerine göre farklılık gösterir. Yolluk giriş bölgesinin tespitinde, etkili olan faktör aynı zamanda yolluk giriş dizaynına da etki eder. Tek gözlü kalıplarda veya büyük tek parçalı baskılarda direkt besleme, yolluk giriş sistemi benimsenir. Bu durumlarda makine memesi (nozzle) direkt baskıya plastik gönderir, sonuç olarak yolluk sistemine (runner) ihtiyaç yoktur. Baskıyı düzgün şekilde, kaynak izi oluşmadan, doldurmak için direkt besleme yolluk girişi, parçanın geometrik merkezine yerleştirilir. Örneğin, çöp kovası, kova, kap vb

12 2. Dairesel Komple girişli Bu tür uygulamalar genellikle içi veya kabine boş kademeli veya düz boru benzeri parçalarda kullanılırlar. Parça kalıptan çıktıktan sonra yolluk yeri komple manuel olarak kırılır.

13 3. Tünel Yolluk Tünel yolluk, baskı sonrası yolluğu parçadan otomatik olarak kopmasına imkan sağlar. Yolluk, enjeksiyon işlemi bittikten sonra itici hareketi ile parçadan koparılır. Tünel yolluk çapları, fiber takviyesiz plastikler için 0,5-0,8 mm fiber takviyeli çeşitleri 2 mm fazladır. Bu dizaynda, kapının gömülü olması nedeniyle, kalıp içinde gazın kaçamaması ve bunun sonucu yanmalar, baskıda problem oluşturur. Tünel yolluk dizaynına sahip, kalıba uygun havalandırmanın yerleştirilmesi akılda tutulmalıdır. Yolluğun kopma izi parça yüzeyinde kalabilir. Bu tür tünel yolluklar parça kalıptan çıkarken otomatik olarak yolluktan kopması gereken zamanlarda kullanılır. Yine bu tür yolluklar çeşitli parçalara iç yan kenardan ve derinden yolluk girişi kullanılması gerektiğinde yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de bu tür yollukların akıcılığı yüksek olan plastiklerde kullanılmasıdır. Bu tür tünel yolluklu kalıplarda dikkat edilmesi gereken konular; a. Tünel uç açısı kalıptan kolay çıkması sağlanacak şekilde olmalıdır. b. Her bir girişin altına bir adet yolluk çekici konulmalıdır. c. Yolluk yerleri parlak olmalıdır. d. Her baskıda tünel ucunun açık olmasına dikkat edilmelidir.

14 Akışkanlığı Daha Fazla Olan Polimelerde Kullanılan Tünel Yolluk Sistemi. Akışkanlığı Düşük Olan Polimelerde Kullanılan Tünel Yolluk Sistemi. Yandan Çift Girişli İkiz Tünel Yolluk Sistemi.

15 TÜNEL YOLLUK UYGULAMALARI Alttan Girişli Tünel Yolluk. Üstten Girişli Tünel Yolluk.

16 4. İğne Yolluk Üç plakalı kalıplar için, katkısız plastikler için iğne yolluk girişi boyutları 0,8-2 mm ve katkılı plastikler için 2,5-3 mm arasındadır. Bu tip kapı kullanımı esnasında otomatik olarak kapının kopmasına imkan sağlar. Kapı uzunluğu ve boyutu kapının parçadan düzgün kopması için azaltılmıştır. Kapı kopması, genellikle yollukları arkasından çekerek koparmak suretiyle sağlanır. Kapı uzunluğu ve kalınlığındaki azalmadan dolayı, iğne kapı kolayca zarar görebilir ve sürekli, katkılı plastik kullanıldığı zaman eskimeye eğimlidir. Bu tür uygulamalar genellikle küçük ebatlarda silindirik parçaların çok gözlü veya tekli olarak basılmasında kullanılır. Silindirik parçalarda yandan verilen yolluk sistemlerinde çoğunlukla mal basıncının kalıp erkeklerini mal giriş istikametine yatırma eğilimi vardır. Dolayısı ile hem kalıp zarar görür hem de mal payları parçada eşit çıkmaz. 3mm

17 İğne Yolluklu bir bardak kalıbı uygulaması İğne Yolluk Uygulaması

18 KALIP SOĞUTMA Enjeksiyon baskıdaki temel prensip, sıcak plastiği kalıp içine gönderip kalıp boşluğunun şeklini alarak bu şekilde kalacak kadar, soğuyup sertleşmelidir. Kalıp sıcaklığı, baskı süresini belirleyeceğinden önemlidir. Sıcak kalıpta erimiş plastik, kolayca akmasına rağmen, baskının soğuyup kalıptan dışarı atılabileceği sıcaklığa düşme süresi uzar. Bunun tersi olarak, soğuk kalıpta erimiş plastiğin soğuması çabuk olur, bazı durumlarda kalıbı doldurmadan soğuyup sertleşir. Bu iki durum arasında uygun baskı süresi elde edilir. Belirli kalıpların kullanıldığı sıcaklık, belirli faktörlere bağlıdır, bunlar aşağıda belirtilmiştir. Baskıda kullanılacak plastik tipine ve çeşidine, kalıp boşluğundaki plastiğin akma uzunluğuna, baskının duvarlarına, yollukların uzunluğuna vb. Kalıp sıcaklığını, kalıbı doldurmak için gerekli sıcaklığın üzerinde tutarak kullanılmasının baskı yüzeyinin güzel olması ve kaynak izinin etkisinin azaltılması vb. durumlar bakımından avantajlı olduğu görülmüştür.

19 SOĞUTMA SİSTEMLERİ Enjeksiyon baskıdaki temel prensip, sıcak plastiği kalıp içine gönderip kalıp boşluğunun şeklini alarak bu şekilde kalacak kadar, soğuyup sertleşmelidir. Kalıp sıcaklığı, baskı süresini belirleyeceğinden önemlidir. Sıcak kalıpta erimiş plastik, kolayca akmasına rağmen, baskının soğuyup kalıptan dışarı atılabileceği sıcaklığa düşme süresi uzar. Bunun tersi olarak, soğuk kalıpta erimiş plastiğin soğuması çabuk olur, bazı durumlarda kalıbı doldurmadan soğuyup sertleşir. Bu iki durum arasında uygun baskı süresi elde edilir. Belirli kalıpların kullanıldığı sıcaklık, belirli faktörlere bağlıdır, bunlar aşağıda belirtilmiştir. Baskıda kullanılacak plastik tipine ve çeşidine, kalıp boşluğundaki plastiğin akma uzunluğuna, baskının duvarlarına, yollukların uzunluğuna vb. Kalıp sıcaklığını, kalıbı doldurmak için gerekli sıcaklığın üzerinde tutarak kullanılmasının baskı yüzeyinin güzel olması ve kaynak izinin etkisinin azaltılması vb. durumlar bakımından avantajlı olduğu görülmüştür.

20 DÜZGÜN SOĞUTMA OLMADIĞINDA MEYDANA GELEBİLECEK HATALAR Parçanın değişik bölgelerinin farklı sürelerde soğuması ve çekme de farklılıklar aşağıdaki olumsuzluklara sebep olur; a. İç gerilimin oluşmasına, b.parçanın eğrilmesine, c. Parça yüzeyinde çökmelere, d. Ve ölçüsel toleransların büyütülmesine. Soğumadaki farklılıklar aşağıdaki olumsuzluklara sebep olur; a. İç gerilimin oluşmasına, b. Parçanın eğrilmesine, c. Ve ölçüsel toleransların büyütülmesine. Doğru feder dizaynı ile yüzeydeki çökmeler engellenir ve parçanın mukavemeti arttırılır.

21 Tek Parçalı Dişi Kalıp Soğutması U Devresi Tek Parçalı Dişi Kalıp Soğutması U Devresi

22 U-Devresi Frezeli Birbiriyle Bağlantılı Kanal Sistemi Kullanılıyor. U-Devresi Birbiriyle Bağlantılı Frezelenmiş Kanal Sistemi Kullanılıyor.

23 Tek Parçalı Plakanın Dikdörtgen Su Devresi. Tek Parçalı Kalıp Plakanın Z Su Devresi.

24 Soğutma Plakası İçin Frezelenmiş Soğutma Kanalı Şekli. Erkek Kalıp Soğutma Açılı Delik (Kanal) Sistemi.

25 Erkek Kalıp Soğutma Sistemi Baffli (Tıkaçlı) Düz Kanal. Erkek Soğutma Basamaklı Devre.

26 Erkek Lokma Soğutma Dizaynı. a) Derin oda sistemi b) Doğru pozisyonda olmayan çıkış deliği Alttan Soğutmalı Lokma.

27 SU BAĞLANTISI VE BAĞLANTI KEÇESİ Adaptör Daha önce bahsedildiği gibi, soğutma suyunun sirkülasyonu için kalıpların çoğunluğu delinerek akma kanalı sağlanır. Bu kanallar su kaynağına ve su çıkış yerine adaptör vasıtasıyla bağlanır. Adaptörler standart kalıp boru bağlantısı için değişik dizayn ve boyutlarda bulunurlar. adaptörün bir ucu dişlilidir, su kanalına takılır ve diğer ucu aşağıdakilere sahiptir. Harici serration, PVC hortumla kullanılmak içindir. Dişlili adaptör, metal hortumlarda kullanılır, bu sistemin içinde dişlili bağlantı vardır. Bu sistemin avantajı sızıntısız bağlantı sağlaması ve daha yüksek basınca dayanmasıdır. Bu sistemin maliyeti (I) ci sistemden daha fazladır. Endüstrinin en çok kullandığı BSP dişli ve metrik dişli aşağıda belirtilmiştir. BSP 1/8 ¼ 3/8 ½ ¾ Metrik M8 M10 M14 M16 M18 M24

28 Düz - Açılı Ve 90 Erkek Rekorlar. Su Devresini Kaynağa Bağlamak İçin Adaptör

29 Soğutma Kanalları Bağlantı Rakorları Cd kutusu dişi kalıp soğutma sistemi

30 BÖLÜM 5 SONU BÖLÜM 6 AUTODESK MOLDFLOW İLE PLASTİK ANALİZİ

31 T E K N O L O J İ F A K Ü LT E S İ M A K İ N E v e İ M A L A T M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi

SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Kalıp Soğutma Sistemi SOĞUTMA SİSTEMLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kalıp Soğutma Sistemi 2 Enjeksiyon başlangıcı 3 Kalıp Doldurma 4 Ütüleme 5 Tutma Yolluğun donması Kalıp

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 3 PLASTİK ENJEKSİYON KALIBI ELEMANLARI

Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 3 PLASTİK ENJEKSİYON KALIBI ELEMANLARI Öğr. Gör. Dr. Ömer ERKAN HACİM KALIPÇILIĞI BÖLÜM 3 PLASTİK ENJEKSİYON KALIBI ELEMANLARI KALIP ELEMANLARI Yolluk Burcu ve Yerleştirme Bileziği Bağlama Plakaları Kılavuz Pimler İtici pimler, Burç ve Plakalar

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

SICAK YOLLUK SİSTEMİ

SICAK YOLLUK SİSTEMİ SICAK YOLLUK SİSTEMİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Sıcak Yolluk Sistemi (SYS) 2 Plastik enjeksiyon kalıplarında eriyik plastik malzemeyi sıcaklık ve basınç

Detaylı

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için:

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: Kolay Hızlı k Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER Kare barkodu Tarayınız! AT&T Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: ayvaz.com/karebarkod EURO-QUALIFLEX (AEQ) üyesidir. BİNA İÇİ DOĞALGAZ

Detaylı

Kalıp Tasarım Çalışmaları

Kalıp Tasarım Çalışmaları Bursa Nilüfer Atatürk Anadolu ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları ve Hacim Kalıpları Dersi Kalıp Tasarım Çalışmaları SAC KALIP TASARIM - 1 1 -

Detaylı

Şekil Yolluk sistemi hesaplamasında 1. örnekte kullanılan konsol parça

Şekil Yolluk sistemi hesaplamasında 1. örnekte kullanılan konsol parça 3.3. Yolluk Sistemi Hesaplama Örnekleri ÖRNEK. Yolluk sistemi hesaplamasında kullanılacak olan örnek parça Şekil 3.7 de verilmiş olan konsoldur. Parça üç adet geometrik şeklin birleşmesi ile meydana gelmiş

Detaylı

PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL

PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL PASLANMAZ BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1/5 PASLANMAZ ÇELİK BORU DİREKLERİN İMALİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME 1. GENEL 1.1 KAPSAM Aydınlatma ünitesi, projektör, kamera, pano, anten, bayrak, flama

Detaylı

AYVAZ EURO-QUALIFLEX (AEQ) ÜYESİDİR. www.ayvaz.com

AYVAZ EURO-QUALIFLEX (AEQ) ÜYESİDİR. www.ayvaz.com AYVAZ EURO-QUALIFLEX (AEQ) ÜYESİDİR. www.ayvaz.com ESNEK SPRİNKLER BAĞLANTI HORTUMLARI (FM / VdS) Sprinkler sistemleri, yangını otomatik olarak algılayan ve bağlı bulundukları boru hattından aldıkları

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Hacim Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Hacim Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Hacim Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Çalışmaları Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu

Detaylı

BD 5400 İletkenlik Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

BD 5400 İletkenlik Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı BD 5400 İletkenlik Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BD 5400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

Panel Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve İmalat Süreci. Mehmet ÇATALBAŞ Gensed Y.Kurulu Üyesi mehmet.catalbas@gensed.

Panel Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve İmalat Süreci. Mehmet ÇATALBAŞ Gensed Y.Kurulu Üyesi mehmet.catalbas@gensed. Panel Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve İmalat Süreci Mehmet ÇATALBAŞ Gensed Y.Kurulu Üyesi mehmet.catalbas@gensed.org Güneş Enerjisi Sanayicileri ve EndüstrisiDerneği Fotovoltaik Endüstri

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN

TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN TAKIM TEZGAHLARI BÖLÜM 3 TESTERE İLE KESMEK, TESTERE TEZGAHLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Öğr.Gör.Dr. Ömer ERKAN 2 TESTERE TEZGAHLARI Metalleri kesen aletler,kendisinden daha sert ve dayanıklı olan,kısa sürede

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

ısıtmalı hortum,nordson tutkal hortumu,robatech ısıtmalı hortum,dynatech tutkal hortumu meler tutkal hortumu,preo ısıtılmış hortum,robatech hoses.

ısıtmalı hortum,nordson tutkal hortumu,robatech ısıtmalı hortum,dynatech tutkal hortumu meler tutkal hortumu,preo ısıtılmış hortum,robatech hoses. ısıtmalı hortum,nordson tutkal hortumu,robatech ısıtmalı hortum,dynatech tutkal hortumu ısıtılmış hortum,ısı hatları,rezistanslı hortum hot melt hose,heating hoses,heated hoses meler tutkal hortumu,preo

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT 1/4" 1/4" 3/8" 3/8" 3/8" 1/2" 1/2" 1/2"

TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT ÖLÇÜ FİYAT 1/4 1/4 3/8 3/8 3/8 1/2 1/2 1/2 TEMAIR COUPLING T-F 026 - OTOMATİK RAKOR, UÇLAR VE DAĞITICI ÇATALLAR - 2 - TEMAİR ERKEK GÖVDE TF 026 TEMAİR ERKEK UÇ TF 026 TEMAİR İKİLİ ÇATAL TAKIM 1/4" 1/4" 3/8" 3/8" 3/8" 1/2" 1/2" 1/2" TEMAİR DİŞİ

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 5 basmaklı merdiven 100 cm düz kaydırak platform korkuluğu tırmanma basmakları 1 tk dal figürü yaprak figürü çatı kemeri POLİETİLEN

Detaylı

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞLI İMALAT MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Talaşlı İmalat Yöntemleri 2 Talaşlı İmalat; iş parçası üzerinden, sertliği daha yüksek bir kesici takım yardımıyla,

Detaylı

YOLLUK GİRİŞ (KAPI) TİPLERİ

YOLLUK GİRİŞ (KAPI) TİPLERİ YOLLUK GİRİŞ (KAPI) TİPLERİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Yolluk Girişi (Ağız/Kapı/Gate) 2 Eriyik plastiğin kalıp gözüne girdiği kanallara Yolluk Girişi

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 1 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 7 basamaklı merdiven 1 ad çatı 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad 150 cm düz kaydırak 1 ad platform korkuluğu

Detaylı

Ürün Yenilikleri. Kalıp yapımı IV / 2015. E 3300 Maça ünitesi. CD katalog 5.9.1.0 Çevrim içi-katalog

Ürün Yenilikleri. Kalıp yapımı IV / 2015. E 3300 Maça ünitesi. CD katalog 5.9.1.0 Çevrim içi-katalog Ürün Yenilikleri Kalıp yapımı IV / 2015 CD katalog 5.9.1.0 Çevrim içi-katalog Ürün gruplarımızı tekrar genişletmekle, sizlerin talep ve önerilerinize karşılık vermeye çalışıyoruz. Bir sistem tedarikçisi

Detaylı

U.Ü. Müh.-Mim. Fak. Makine Mühendisliği Bölümü Makine Tasarımı Dersi. HACİM KALIP TASARIMI Sayfa No: BÖLÜM 1: GİRİŞ:

U.Ü. Müh.-Mim. Fak. Makine Mühendisliği Bölümü Makine Tasarımı Dersi. HACİM KALIP TASARIMI Sayfa No: BÖLÜM 1: GİRİŞ: HACİM KALIP TASARIMI Sayfa No: - 1 - BÖLÜM 1: GİRİŞ: HACİM KALIP TASARIMI Sayfa No: - 2-1. GİRİŞ: Plastik terimi plastik malzemelerden yapılan eşyalar kadar çok kullanılan bir terimdir. Ortalama bir günümüzü,

Detaylı

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam)

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) Film ekstrüzyonu, son yıllarda plastik film (0,7 mm den düşük kalınlıktaki tabakalar) yapımında en çok kullanılan metottur. Proseste; erimiş plastik halkasal bir kalıpta yukarıya,

Detaylı

TIKAMA BALONLARI. KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm

TIKAMA BALONLARI. KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm TIKAMA BALONLARI KÜÇÜK TİP TIKAMA BALONLARI DN40-300 mm KÜÇÜK TİP BY PASSLI TIKAMA BALONLARI- DN40 DN300 mm İKİ YOLLU UZUN TİP TIKAMA BALONLARI LATERAL VE Y HATLAR İÇİN DN50-DN150 mm GENİŞ TİP TIKAMA BALONLARI

Detaylı

T. C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK- MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HACİM KALIP TASARIMI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PROJESİ 2 HAZIRLAYANLAR:

T. C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK- MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HACİM KALIP TASARIMI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PROJESİ 2 HAZIRLAYANLAR: T. C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK- MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HACİM KALIP TASARIMI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PROJESİ 2 HAZIRLAYANLAR: İLYAZ İDRİZOGLU M0220086 SUNAY DOĞAN M0120014 DANIŞMAN:

Detaylı

Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok

Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok Bir cismin içinde mevcut olan veya sonradan oluşan bir çatlağın, cisme uygulanan gerilmelerin etkisi altında, ilerleyerek cismi iki veya daha çok parçaya ayırmasına "kırılma" adı verilir. KIRILMA ÇEŞİTLERİ

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

Parmak Freze çakıları

Parmak Freze çakıları Parmak Freze çakıları Parmak freze çakısı nedir? Parmak freze, Makine parçaları imalatında, kalıpçılıkta önemli bir yere sahip olan frezeleme işleminde kullanılan, helezonik kesici kenarlara sahip kesici

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

2 Karbür Matkaplar 2 3. 2 Karbür Matkaplar Sayfa. 12 HSS-Frezeler. 17 Mengeneler. Teknisyenler için yeni ürünler. HSS Matkaplar. Takma Uçlu Matkaplar

2 Karbür Matkaplar 2 3. 2 Karbür Matkaplar Sayfa. 12 HSS-Frezeler. 17 Mengeneler. Teknisyenler için yeni ürünler. HSS Matkaplar. Takma Uçlu Matkaplar 1 HSS Matkaplar Teknisyenler için yeni ürünler Delme 2 Karbür Matkaplar 2 3 Takma Uçlu Matkaplar 2 Karbür Matkaplar Soğutma Kanallı Karbür Matkaplar, TB 20 ve TB 30 Ürün ilavesi 42-43 4 5 Raybalar ve havşa

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf **

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf ** BAZA AKSESUARLARI SABİT BAZA : 3,00 mm Galvaniz sac + RAL 7012 boya : Baza genişlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Baza derinlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Gerekli : Montajında M12 x 30

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Kavramlar ve açılar. temel bilgiler. Yan kesme ağzı. ana kesme ağzı. = helis açısı. merkez boşluk açısı Yan kesme kenarı

Kavramlar ve açılar. temel bilgiler. Yan kesme ağzı. ana kesme ağzı. = helis açısı. merkez boşluk açısı Yan kesme kenarı temel bilgiler Kavramlar ve açılar Yan kesme ağzı ana kesme ağzı α P = ana kesme kenarı boşluk açısı β H = ana kesme kenarı kama açısı γ P = ana kesme kenarı talaş açısı α O = yan kesme kenarı boşluk açısı

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

Saygılarımızla, Özeniş Plastik

Saygılarımızla, Özeniş Plastik 30.08.2017 Türkiye de plastik sektörünün ilk fabrikalarından biri olan Özeniş Plastik, 1959 yılında üretime geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında alçak yoğunluklu polietilen kangal borular, sanayi ve bahçe

Detaylı

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU Termoplastik malzeme ve renk değişiminde hızlı, etkili ve ucuz temizlik Sağlar. Hızlı malzeme ve renk değişimi ile üretim verimliliği sağlar. Okside olmuş,

Detaylı

ENJEKSİYON SİSTEMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

ENJEKSİYON SİSTEMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI ENJEKSİYON SİSTEMİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Enjeksiyon Sistemi 2 2 1 Enjeksiyon Sistemi Elemanları Merkezleme Flanşı (Locating Ring) Yolluk Burcu

Detaylı

IVR 40/15 Pf. Siklon benzeri ön ayırma sistemi tasarım. Sağlam malzeme ve endüstriyel kullanım için uygun

IVR 40/15 Pf. Siklon benzeri ön ayırma sistemi tasarım. Sağlam malzeme ve endüstriyel kullanım için uygun IVR 40/15 Pf IVR 40/15 Pf: uzun süre kullanılabilecek endüstriyel elektrikli süpürge. Üretim alanlarında ve makinelerin çevresinde bulunan ince tozları çeker. Yüksek kaliteli yan kanal üfleyici ve cep

Detaylı

TASARIM KRİTERİ OLARAK KULLANMAK AMACIYLA YAPILAN ANALİZLER VE YORUMU

TASARIM KRİTERİ OLARAK KULLANMAK AMACIYLA YAPILAN ANALİZLER VE YORUMU www.muhendisiz.net 1 Ders Öğretim Üyesi Proje : Plastik Enjeksiyon Kalıpçılığı ve Tasarımı : Yrd. Doç. Dr. Babür ÖZÇELİK : Plastik bir ürünün enjeksiyon kalıp tasarımı TASARIM KRİTERİ OLARAK KULLANMAK

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

IVR-L 100/24-2 Tc Me Dp

IVR-L 100/24-2 Tc Me Dp 100 L konteyner kapasitesi ve otonom fıçı pompası ile IVR-L 100/24-2 Tc Me Dp, metal talaşlar gibi katı maddeler içeren sıvıları vakumla çekme ve ayrıştırma için uygundur. 1 Sağlam malzeme ve endüstriyel

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATALAR Cıvatalar: Özel baş biçimine sahip silindirik gövde üzerine belli boylarda diş açılmış bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvataların diş açılmış kısımları üçgen vida

Detaylı

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler

Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Enjeksiyon Kalıplama Prosesi için Statik Mikserler Karıştırıcılı enjeksiyon memeleri ve statik mikserler Prosesinizi geliştirin! Yaşadığınız sorunların birçoğunu, üretiminizi kesintiye uğratmadan, hızlı

Detaylı

tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98)

tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98) temel bilgiler tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98) helisel matkap ucu silindirik saplı/ konik saplı matkap ucu-ø kanal sırt döndürücü dil (DIN 1809' a göre) sap-ø eksen gövde

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

ÖZENİŞ PLASTİK HAKKINDA

ÖZENİŞ PLASTİK HAKKINDA 15.06.2015 OZENIS-FK-TR/15.06.2015 Türkiye de plastik sektörünün ilk fabrikalarından biri olan Özeniş Plastik, 1959 yılında üretime geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında alçak yoğunluklu polietilen kangal

Detaylı

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b.

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b. TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Plastik sıkıştırma kalıpları daha çok hangi malzemelerin kalıplanmasında kullanılmaktadır? a. Termoplastik b. Polietilen c. Termoset d. PVC 5. Kauçuğun

Detaylı

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde kullanılan ve sistemi tamamlayan profil çeşitleri markasıdır.

Detaylı

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Jain Turbo Excel Kıyaslamanın Ötesindeki Mükemmellik Fayda & Özellikleri Yenilikçi Kademeli Labirent Hidrodinamik bir şekilde tasarlanmış kademeli diş yapısı çift akış rejimi oluşturmasına yardım eder.

Detaylı

Sıcak Yolluk Dolum Dengesizliklerini düzenleme: Sistematik Yaklaşım

Sıcak Yolluk Dolum Dengesizliklerini düzenleme: Sistematik Yaklaşım Sıcak Yolluk Dolum Dengesizliklerini düzenleme: Sistematik Yaklaşım Sistemsiz bir şekilde sorunu gidermeye çalışmak Sorun gidermekten çok zaman kaybı ve hatta belki sonuçların daha da kötü olmasına yol

Detaylı

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? a. Preform b. Parison c. Mandrel 5. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ

MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ MACERA PARKI TEKNĠK ÖZELLĠKLERĠ Ürün Malzeme Listesi: 5 adet ahşap platform 9 adet ahşap platform korkuluğu 1 adet kalın halat köprü 1 adet eğimli halat köprü 1 adet ahşap-halat köprü 1 adet zig-zag halat

Detaylı

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Page 1-3 Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları

Detaylı

ÖZENİŞ PLASTİK HAKKINDA

ÖZENİŞ PLASTİK HAKKINDA ÖZENİŞ PLASTİK 15.09.2014 OZENIS-FK-TR/15.09.2014 Türkiye de plastik sektörünün ilk fabrikalarından biri olan Özeniş Plastik, 1959 yılında üretime geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında alçak yoğunluklu

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş Dövme, darbe veya basınç altında kontrollü bir plastik deformasyon sağlanarak, metale istenen şekli verme, tane boyutunu küçültme ve mekanik özelliklerini iyileştirme amacıyla

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 7 basamaklı ara merdiven 150 cm düz kaydırak 150 cm helezon kaydırak platform korkuluğu palmiye figürü çatı 2 li salıncak seti 1 tk TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 1 ad 3 gen platform 6 ad 5 basmaklı merdiven 2 ad çatı 2 ad 100 cm ikiz kaydırak 1 ad 100 cm tüp kaydırak 1 ad tüp geçit

Detaylı

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet

Detaylı

Şekil 1. Sarkaçlı darbe deney düzeneği

Şekil 1. Sarkaçlı darbe deney düzeneği DARBE DENEYİ Giriş Ani darbelere karşı dayanımı yüksek olan malzeme seçimi için, malzemenin kopmaya karşı olan direnci darbe testi ile ölçülmelidir. Malzemenin ani darbelere karşı dayanımı tokluğu ile

Detaylı

YENİ ÜRÜNLER KALIP YAPIMI I / 2018

YENİ ÜRÜNLER KALIP YAPIMI I / 2018 YENİ ÜRÜNLER KALIP YAPIMI I / 2018 E 7048 FLANŞLI GÖMME SİLİNDİR Gömme silindiri ile birlikte en küçük montaj boşlukları mümkün oldu. Dört civatası ile birlikte montaj çok kolay. HIDROLIK Kompakt dizayn

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin BURMA DENEYİ Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin genel mekanik özelliklerinin saptanmasında

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 3 gen platform 6 ad Rampa 3 ad çatı 100 cm ikiz kaydırak 100 cm tüp kaydırak 2 ad kütük merdiven platform korkuluğu 4 ad h 100 tırmanma basamakları 1 tk çatı

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri)

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri) «Daha Temiz Motor Bloğu ve Silindir Kafaları için Gelişmiş Boya Sistemleri» Simon Turley, Halil Gönenbaba (Metko Hüttenes Albertus) 2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil

Detaylı

PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ

PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ PLASTİK ENJEKSİYON DERSİ Dersin Modülleri Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Enjeksiyon Makinelerinde Üretim 1 Kazandırılan Yeterlikler Plastik enjeksiyon kalıplama makinelerinde

Detaylı

Double Mill DM4 JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. YENİ NESİL FREZE. Nr. 194/2013-TR MK 2015 MP 6025

Double Mill DM4 JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. YENİ NESİL FREZE.   Nr. 194/2013-TR MK 2015 MP 6025 Nr. 194/2013-TR JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. Double Mill DM4 YENİ NESİL FREZE MK 2015 MP 6025 DM4: ÇOK AMAÇLI BİR FREZE SİSTEMİ OLAN DM4, 4 KESME KÖŞESİ OLAN VE ÇİFT TARAFLI KULLANILABİLEN ELMAS UÇLARLA

Detaylı

Kalıp Yapımı I / 2016

Kalıp Yapımı I / 2016 Ürün Yenilikleri Kalıp Yapımı I / 2016 Şimdi sanal marketimizden sipariş verin! www.meusburger.com 0,02 mm paralellik ile ısı yalıtım plakası Standart optimize edilmiş ısı yalıtım plakaları»» 0,02 mm paralellik

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı

Gazlı devrilir kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR

MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR 1. Boyut, gerçek boyut, nominal boyut ve tolerans nedir, tanımlayınız. 2. Toleransları sınıflandırınız. 3. Tasarımı yapılırken bir makine parçasının boyutları

Detaylı

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU Modüler plakalı su deposu, plakaları fabrikada üretildikten sonra, modül plakaların elle taşınarak montaj mahalinde rahatlıkla monte edilebilen montajı pratik ve

Detaylı

Çoklu su giriş ve çıkış rekorları. Şeffaflık her yerde Yağ tankı için geniş cam pencere avantajı

Çoklu su giriş ve çıkış rekorları. Şeffaflık her yerde Yağ tankı için geniş cam pencere avantajı Şeffaflık her yerde Yağ tankı için geniş cam pencere avantajı Çoklu su giriş ve çıkış rekorları İle daha verimli kalıp soğutması, daha kısa çevirim zamanı ve kaliteli ürün avantajı. Opsiyonel değil Standart

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI

STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI STANDART SİSTEM ÖRNEK TESİSAT ŞEMASI PVC Borular : Tesisatta kullanılan PVC borular 1.2 mm et kalınlığında 2 çapında özel vakum boruları kullanılmaktadır. 2 PVC Boru Boru Bağlama Adaptörü: Düz boruları

Detaylı

Ürün no.: IS 212MM/2NO-8N0-S12 Endüktif sensör

Ürün no.: IS 212MM/2NO-8N0-S12 Endüktif sensör Teknik veriler Temel veriler Seri 212 Tip. sınır mesafesi S n 8 mm İşletme bölgesi S a 0... 6,4 mm Karakteristik parametreler MTTF 910 Yıllar Elektrik verileri Koruma devresi Güç verileri Besleme gerilimi

Detaylı

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý 3. DONANIM Daha öncede belirtildiði gibi gazaltý kaynak yöntemi yarý otomatik veya otomatik olarak kullanýlabilir. Her iki halde de yöntemin temel elemanlarý aþaðýdaki gibidir : a) Kaynak torcu (hava veya

Detaylı

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ

ENDÜSTRİYEL GÜÇ DAĞITIM AŞ YILDIRIMDAN KORUMA VE TOPRAKLAMA SİSTEMLERİ T E R M İT K A Y N A K U YG U LA M A S I Hazırlayan HÜSEYİN ALÇIOĞLU Elektrik Mühendisi REV00 10 Aralık 2010 SOKAK NO:19/A BEKİRPAŞA-İZMİT / KOCAELİ Termit kaynak

Detaylı

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI Frezeleme; mevcut olan en esnek işleme yöntemidir ve neredeyse her şekli işleyebilir. Bu esnekliğin dezavantajı, optimize etmeyi daha zor hale getirecek şekilde uygulama

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

FC100 FC220 FC330. 2 Borulu Fan Coil Termostat

FC100 FC220 FC330. 2 Borulu Fan Coil Termostat 2 Borulu Fan Coil Termostat Isıtma ya da soğutma modu için manuel ve dijital anahtarlı ve fan fonksiyonlu oda termostatı 2 pozisyon kontrol Manuel 3 kademe fan düğmesi AC 230 V ON/OFF Isıtma modunda fan

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts)

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts) DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu

Detaylı

HASSAS KESME. Hassas kesme ile üretilmiş parçalarda kesilme yüzeyinin hemen hemen tamamı parlak ve dik açılıdır.

HASSAS KESME. Hassas kesme ile üretilmiş parçalarda kesilme yüzeyinin hemen hemen tamamı parlak ve dik açılıdır. HASSAS KESME İlk defa saat endüstrisinin gelişmiş olduğu İsviçre'de uygulanan bu yöntemin 1920'li yıllara kadar giden uzun bir araştırma geçmişi vardır. Hassas kesme ile üretilmiş parçalarda kesilme yüzeyinin

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

Metal kesmeyi anlama # /71

Metal kesmeyi anlama # /71 Kesme işlemi Metal kesmeyi anlama Metal kesmeyi anlama Frezeleme ile tornalama arasındaki fark Değişen kesme kuvvetleri (stres). Değişen kesme sıcaklıkları (uç gerilimi). İşlemeden ödün verme Kesme koşulları

Detaylı

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE

* Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır BRT Plastik Alın Kapağı LDPE BRT 1152 Plastik Alın Kapağı LDPE * Bölünmüş flanşlı kaplin yüzeylerini korumak için tasarlanmıştır 3000psi Tip1 6000psi Tip1 Kod İç Çap d h Kod İç Çap d h 12127 1/2 30.0 9.0 12657 1/2 31.8 7.7 12128 3/4

Detaylı

Konu Seçimi EKİM AYI ARIZALARI PARETO ANALİZİ MEKANİK KOZMETİK MANİFOLD/ SICAK YOLLUK ISITMA/SOĞUTMA HİDROLİK ELEKTRİK DİĞER

Konu Seçimi EKİM AYI ARIZALARI PARETO ANALİZİ MEKANİK KOZMETİK MANİFOLD/ SICAK YOLLUK ISITMA/SOĞUTMA HİDROLİK ELEKTRİK DİĞER Konu Seçimi 141 EKİM AYI ARIZALARI PARETO ANALİZİ 105 # 29 23 18 11 7 MEKANİK KOZMETİK MANİFOLD/ SICAK YOLLUK ISITMA/SOĞUTMA HİDROLİK ELEKTRİK DİĞER Konu Seçimi 44 MEKANİK ARIZA PARETO ANALİZİ 31 # 22

Detaylı