İtalya denizel Kuvaterneri için yeni bir stratigrafi 2 Giuliano RU GGİERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İtalya denizel Kuvaterneri için yeni bir stratigrafi 2 Giuliano RU GGİERİ"

Transkript

1 TÜ R K İY E DENİZEL K U V A TERN E R İ NE AÎT BAZI PR O B LEM LER V E G. RUGGİERİ NİN İTA LY A DENÎZEL K U VA- TERN ERİ İÇlN YENİ STR A TI GRAFİK ŞEM A SI İLE BlR KARŞILAŞTIR M A I Prof. D r. O ğuz E R O L 1 İtalya denizel Kuvaterneri için yeni bir stratigrafi 2 Giuliano RU GGİERİ Ana çizgileri aşağıda kısaca belirlenmiş olan şemanın ilk kopyaları, sadece bazı ayrıntıları farklı olm ak üzere, In q u a nin 1977 Birm ingham Kongresinde az sayıda dağıtılmış idi. Bu şema ilk kez 1953 de yazarın, önceleri G ignoux nun Santa M artha di C atanzaro da tanım ladığı K alab riyen tip lokaliteşinin, paleontolojik yöntem ler yardım ıyla, Palermodaki Siciliyen tip lokalitesi ile karşılaştırılabileceğini farketmesi sonucu olarak düzenlenm iştir. Bu görüş, yazar ve arkadaşlarının, G ignoux (1913) nun İtalya K uvaterneri için kesinlikle belirlediği geleneksel stratigrafi nin arazide tam olarak uygulanmasının olanaksız bulunduğunu saptam alarından sonra daha da geliştirilmiştir. Bununla birlikte eski kurallardan bazıları mümkün olduğu kadar değiştirilm em iştir. Bu korunmuş olan kurallar şunlardır: a. Akdenizde (örneğin Arctica islandica L., Cytheropteron testudo S A R S gibi) kuzeyli türler in ilk görünüm ü ile sınırların belirlenmesi, b. İtalyada kalın yerel batiyal ve neıitik tortullarla belirlenen A lt Pleyistosen bölüm lerinin üçe ayrılm ası, c. Denizel sekilerle belirlenen Üst Pleyistosen in ikiye ayrılm ası (A). D iğer yandan burada iki önemli yenilik ileri sürülm ektedir: 1. K alab riyen evresi (G ignoux 1910, 1913) kullanım dışı bırakılmıştır. Çünkü bu terim D oderlein in daha önce (1872) tanım ladığı 1 O ğuz E R O L. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde profesör. 2 A new stratigraphy for the marine Q uaternary of Italy. Litoralia. Newsletter of the Commission on Quaternary Shorelines :9-10 da yayınlanm ış olan yazının O. Erol tarafından yapılan çevirisidir. 3 Giuliano R U G G İE R İ. Institute di Geologia, Corso Tuköry 131, Palermo, Italy. (A) O. Erol un bu tercümeyi izleyen karşılaştırma yazısındaki A paragrafına bakınız.

2 2 O ĞUZ EROL Siciliyen ile eşanlamlıdır. H ernekadar, K alabriyen teriminin dünya ölçüsünde yayılm ış olması nedeniyle, bazı zorluklara neden olacak ise de, böyle bir işlemin kendi yönünden güçlü kanıtları vardır: a. G ignoux tarafından hiçbirzam an önerilmemiş olan, ancak birçok yazar tarafından K alab riyen in tip lokalitesi olarak kabul edilen ve Selli ( ) tarafından L ectostıatotype olarak şeklen önerilmiş bulunan Santa M aria di Catanzaro kesiti, aslında Palermo yakınındaki A cqu a dei Corsari Siciliyen tip kesiti ile karşılaştırılabilir. b. G ignoux Kalabriyen terimini, Pliyosen üzerinde uyumlu bir biçim de duran, ancak ilk kuzeyli türler i taşıyan katm anlar dizisini belirlemek am aciyle kullanmıştır. G ignoux nun bu ilk tanımına uygun yeni bir stratotip in seçilmesi, bazı K uvaternerciler hâla Santa M aria stratotipi ni esas alm ayı yeğliyecekleri için, K alabriyen teriminin anlam ının daha karışık hale gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle, yazara göre, bundan sonraki olası karışıklıkları önlemek yönünden, biraz üzücü olm akla birlikte, K alabriyen teriminin tüm üyle kullanım dışı bırakılması yerinde olur (B). 2. A lt Pleyistosen kapsam ı içinde kalm ak üzere, yeni bir evre olarak Santerniyen önerilmiş (Ruggieri-Sprovieri 1977); ve Emiliyen evresinin kapsam ı (Ruggieri-Selli 1948) önemli ölçüde değiştirilmiştir. A lt Pleyistosenin üç evresini kapsam ak üzere tek bir Selinuntiyen teriminin kullanılm ası uygun gibi görünm ektedir (Ruggieri-Sprovieri, baskıda). D iğer yandan, ilk olarak G ignoux (1913) tarafından belirlendiği şekilde, deniz yüzünden 100 m. yüksek sekilerle Siciliyen in karşılaştırılmasından (C), bir anlam ı kalm adığı için, vazgeçilm iştir. D aha az önemli değişiklikler ise şöyledir: 3. Siciliyen evresi için daha erken bir m utlak yaş verilmiştir. Ö nceleri, Palermo kenti içinde, denizel kalkarenit katm anlarında bulunan Elephas arıtiquus dişine dayanılarak Siciliyen e 0,7 m ilyon yıllık bir yaş verilm iş idi. Şim di, bu kalkarenit in Siciliyen e değil daha sonraki bir çağa ait olduğu fikrini doğrulayan kanıtlar vardır. 4. Tireniyen öncesine ait olan ve kuzeyli türler i kapsamayan sekileri belirlem ek için yeni bir evre Krotoniyen (Crotonien) (Ruggieri, Unti, U nti, M oroni 1977) tanım lanm ıştır (D). Tireniyen terimi, în - qua nın Akdeniz-K aradeniz kıyı komisyonunun görüşüne uygun olarak güneyli türleri ( Strombus katm anları adı verilen serileri) kapsayan B Erol un yazısındaki B paragrafına bakınız.

3 İTALYA DENİZEL KUVATERNERİ 3 bütün sekileri içerecek biçim de kullanılmıştır (E). K rotoniyen ve Siciliyen arasında, Bourcart (1938) tarafından Roma regresyonu olarak belirlenmiş bulunan oldukça uzun bir karasal dönem bulunduğu kabul edilmiştir. Şem a oldukça yeni şu bazı başka gözlem lere dayanılarak geliştirilmiştir. a. Selinuntiyen boyunca denizel fauna sürekli olarak soğuk tiplerden oluşmaz. Şem adaki sıcak dönemlerin, durum u ve sayısı henüz kesinlikle belirlenememiştir. b. Emiliyen sırasında ve Siciliyen sonunda olm ak üzere, oldukça önemli sayılabilecek iki orojenik evre vardır. îlk tektonik evre, yazar tarafından incelenmiş olan kesitlerin hepsinde belirgin bir boşluğun oluşmasına neden olmuştur, ikinci tektonik evre, tortulları üzerinde herzam an bir aşınım yüzeyinin gelişmiş olduğu Siciliyen evresinin sonunu belirler (E). M ud ak yaşlar, Santerniyen, Siciliyen ve Tireniyen evreleri için yayınlanm ış olan bilgilere dayandırılm ıştır. K rotoniyenin başlangıcım belirleyen yaş tüm üyle kuram saldır. Seçilm iş bibliyografya B O U R C A R T J La marge continental. -B ull. Soc. Geol. France. 5-8: 393~474~ R U G G Î E R İ G Eta e fauna di un terıazzo m arino sulla costa iónica della C alab ria. -G io rn. Geol : R U G G Î E R İ G. -S P R O V Í E R Í R Ricerche sul Siciliano di Palerm o. -B oíl. Soc. Geol. Ital. 94: R U G G Î E R Î G.-S P R O V Í E R Í R Selinuntiano, un nuovo superpiano p eril Pleistocene italian o.-b o íl. Soc. Geol. I t a l.- (Baskıda). R U G G İ E R Î G.-U N T Í A.- U N T İ M.-M O R O N Í M.A L a calcarenite di M arsala. -B oíl. Soc. Geol. Ital. 94: S E L L İ R Calabrian. -G iorn. Geol. 2.37/2: S P R O V İE R İ R. - R U G G İ E R İ G Globorotalia truncatulinoides excelsa n. sp., a guide fossil for the Italian Pleistocene. -B ull. Soc. Geol. Ita l.- (Baskıda). C D E Erol un ekli yazısındaki C,D,E paragraflarına bakınız.

4 4 OĞUZ EROL - a w w g «s ^ û- 38 UJ ^ Z sı ; - * S İ l İ d i 0.'j j LUUt * E a u ^ wu u c/» ac JE mğrıne stages DENİZEL EVRELER VERSILIAN C/3 5. ^ i "î s uj z o LU 8 Uj o <â f- c/î 2 à O»«h < UPPER PLIOCENE ÜST PLİYOSEN A = W 3 rn t; = C o! d ; I S SICAK, SOĞUK < ] = Oroger ic phase o ro je n ik e v re S trombus bubonius N ew stratigraphic scheme for the marine Quaternary of Italy. İtalya denizel terneri için yeni stratigrafik şema. K uva-

5 II Türkiye Denizel K uvaterneri ne ait bazı problem ler ve G. R uggieri nin İtalya Denizel K uvaterneri için yeni Stratigrafik Şem a sı ile bir karşılaştırm a G. R u ggieri nin İtalya denizel Kuvaterneri hakkında ileri sürdüğü, ve tercümesi yukarıda verilmiş olan, yeni stratigrafik şem a incelendiğinde, Türkiye kıyılarındaki denizel Kuvaterner depoları ve sekileri hakkında bazı ilginç karşılaştırm alar ve bazı problemlerin çözüm ü yolunda yorum lar yapılabilir. Bu problemlere, R uggieri nin makalesindeki sıra ile, oraya tarafım ızdan eklenmiş olan A ilâ E harflerine göre belirlenm ek suretiyle, d eğin ileb ilir: (A) Pleyistosen depolan ve sekilerini, öncelikle alt ve üst olmak üzere iki ana bölüm e ayırm a fikri, Türkiye kıyılarındaki görünüme de uygun düşer. Gerçekten T ü rkiye kıyılarında Üst Pleyistosene sokulabilecek oldukça iyi gelişmiş kıyı sekileri ve onlarla doğrudan ilişkili Tireniyen fosilleri taşıyan denizel depolar ile daha yaşlı sekiler ve onlarla bağlantılı, yerinden oynamış denizel depolar ve akarsu birikintileri hemen bütün kıyı alanlarında, birbirinden belirgin olarak ayırt edilebilir (Erol 1980, K a ya n 1975). (B) A lt Pleyistosene ait denizel depolar Türkiye kıyılarında fazla yaygın değildir ve Italvadakilerle karşılaştırılabilecek ölçüde incelenmemiştir. Buna rağmen sözkonusu depoları kendi aralarında bölüm lem ek, hatta üçe ayırm ak olasıdır. A ncak bu üçlü bölüm lemenin, R uggieri nin önerdiği üçlü ayrım a uyduğunu söylemek için henüz zam an erkendir. Türkiye kıyılarında gözlenm iş olan A lt Pleyistosen denizel depoları kısaca şöyle sayılabilir: a. Sinop çevresinde bazı kırmızı renkli A lt Pleyistosen depoları vardır (Akkan 1975). b. G elibolu-m üıefte çevresinde Ç avda depoları ve yerinden oynamış sekiler görülür (English 1904, Erol-Nuttall 1973, Taner ). c. Ç anakkale Boğazı kuzeyinde Ç a rd a k ta olasılıkla A lt Pleyistosene sokulabilecek m arnlı-kumlu bazı depolar vardır (Erol- N uttall 1973: 73).

6 6 O ĞUZ EROL d. Söke çevresinde bazı cardium lu katm anlar vardır ÎBecker Platen-Lohnert 1972, G öney 1973, Erol, 1976). e. Rodos ta bazı K alabriyen depoları gözlenmiştir (Becker Platen-Loh n ert 1972). f. A n talya doğusunda Villafrankiyen tortulları bulunduğu belirtilmiştir (Ardos 1969). g. Asi Deltasında olasılıkla K alab riyen ve Siciliyene ait konglomeralar vardır (Erol 1963). (C) R uggieri nin 100 m. sekileri ile Siciliyen depolan arasında doğrudan ilişki kurm anın gerekm ediği şeklindeki düşüncesine rağ men, jeom orfolojik bakım dan, T ü rkiye kıyılarındaki 100 m. sekilerinin, A lt Pleyistosen yerşekli sistemlerinin engenç ve en göze çarpan öğesi olduğuna işaret etmek yerinde olur. Gerçekten, Türkiye kıyılarında örneğin Ç anakkale yöresinde, ortalam a 100 m. sekileri düzeyinden alçak konum larda Tireniyen faunası taşıyan ve oldukça iyi gelişkin sekiler ve depolar gözlenebildiği halde; daha eski, olasılıkla Enalt Pleyistosen sekileri ve depolarında böyle bir düzenlilikten söz edilemez. Bu nedenle 100 m. sekilerinin Türkiye kıyılarında Enalt Pleyisyosen ile A lt-o rta-ü st Pleyistosen sistemlerinin ayrımı için bir bağlantı (röper) düzeyi olma özelliği vardır, ve aksini belirleyen yeni gözlem ler yapılm adığı sürece 100 m. sekilerinin Enalt Pleyistosen sistemlerinin enyaşlı öğesi olduğu, ve Siciliyen ile dolaylı bir ilişkisi bulunduğu fikrini korumak uygun olur. Ö teyandan, Türkiyede, R uggieri nin açıklam alarına esas aldığı Siciliyen depoları ile doğrudan karşılaştırılabilecek depolar henüz saptanm adığı için, Türkiye ve İtalyaya ait sözkonusu iki sonuç arasında bir çelişki olduğunu söylemek gerekmeyebilir. Gerçekten, R uggieri nin ikinci tektonik evre, tortulları üzerinde lıerzaman bir aşınım yüzeyinin gelişmiş olduğu Siciliyen döneminin sonunu belirler şeklindeki sonucuna dayanılarak, Türkiyedeki 100 m. ve m. sekilerinin İtalyada Siciliyen depoları üzerinde gelişmiş olan aşınım yüzeyine tekabül edebileceği söylenebilir, dolayısiyle bu sekilerin Enalt Pleyisto- senden A lt Pleyistosene geçişi belirlediğinin kabulü gerçeğe pek aykırı düşmese gerektir (Erol 1979, 1980, Erol 1981). (D) T ü rkiye kıyılarında, klasik anlam ı ile T iren iyen e sokulabilecek m. sekileri ve onlarla ilgili depolardan daha yüksek ve olasılıkla daha yaşlı olan ve yine klasik tanım lar dikkate alınarak M ilaziyen diye tanım lanan m. akarsu sekilerini, örneğin

7 TÜ R K İY E DENİZEL KUVATERNERÎ 7 Çanakkale yöresindeki N arababa çakıllarını (Erol 1963, 1973, 1976, 1980, Erol 1981), R u ggieri nin O rta Pleyistoşen karasal evresi sonlarına sokmak m üm kündür. Bununla birlikte onların, R uggieri nin Tireniyen öncesine a it olarak tanım ladığı Krotoniyen ile karşılaştırılması olasılığı da düşünülebilir. A yrıca, bu noktada, Çanakkale Boğazı kuzey kesiminde yine m. yükseklikte bulunan ve T ire niyen faunası taşıyan bazı başka depolan (Erol-N uttall 1973, Erol 1976, 1980) bu akarsu çakıllı seki lerden ayııdetm ek gerektiğini belirtmek yerinde olur. Son çalışm alarım ıza göre (Erol 1981) Tireniyen fosilli bu yüksek depolar o düzeye büyük olasılıkla tektonik olaylar (faylanm a) etkisiyle çıkmıştır. (E) Tektonik olaylara ilişkin açıklam alar yönünden İtalya ve Türkiye kıyılan arasında yine bazı benzerlikler bulunabilir. Gerçekten Siciliyen öncesine ait ve yerinden oynamış, çarpılmış ve alçalmış Ç avda v.b. eski depolar ile, Siciliyen ile yaşıt seki ve depolar arasında belirmiş birinci tektonik evre hareketleriyle; daha çok 100 m. ve 80 m. sekilerinin yükselmesi sonucunu doğurmuş olan, ve esas bakımından A lt ve O rta Pleyistoseni ayıran ikinci tektonik evre etkilerinden söz edilebilir (E rol 1976, 1980). R u ggieri nin ikinci tektonik evre, tortullan üzerinde herzam an bir aşınım yüzeyinin gelişmiş olduğu Siciliyen dönemi sonunu belirler cümlesi bu yönden ilginçtir. A n cak, örneğin Ç anakkale Yüresinde yaşlı Tireniyen depolarını etkilemiş tektonik olaylar bulunduğunu da hatırlatm ak yerinde olur (Bak. paragraf D ). DEĞİNİLEN K A YN A K LA R Akkan E Sinop yarımadasının jeomorfolojisi. D il ve Tarih-C oğr. Fak. Y ay s. Ankara. Ardos M Orta Toroslar ve Akdeniz sektörünün jeomorfolojik problemleri. Ege Ü n. Fen. Fak. İlmi. Rap. Serisi. 63. İzmir. Becker Platen j. D.-Lohnert E Ueber Cardium-Funde aus dem Kaenozoikum der Umgebung von Söke, VVesttürkei. Geol. Jb. 2: English Th Eocene and later formations surrounding the Dardanelles. Q uart. Journ. Geol. Soc. 60: London. Erol O A si JVehni deltasının jeomorfolojisi vj dördüncü zaman deniz-akarsu sekileri. D il ve Tarih-Coğr. Fak. Y ay s. Ankara.

8 OĞUZ EROL Erol O.-Nuttall C.P Çanakkale yöresinin denizel Kuaterner depolan. Coğr. Araşt. 5-6: A nkara. Erol O Ege Denizinin Anadolu kıyılarında Kuaterner kıyı çizgisi değişmeleri ve ilgili problemler. T B T A K. V. Bilim K ong. İzm ir. M F B B A G Tebliğleri: Ankara. Erol O Türkiyede Neojen ve Kuvaterner aşınım dönemleri, bu dönemlerin aşınım yüzeyleri ile yaşıt (korelan) tortulara göre belirlenmesi. Jeom. Derg. 9.8: A nkara. Erol O Dördüncü Çağ (Kuvaterner) Jeoloji ve jeomorfolojisinin ana çizgileri. A. Ü. D il ve T arih Coğr. Fak. Y ay s. Ankara. Erol O Anadoluda Kuaterner pluvial ve interpluvial koşullar ve özellikle güney İç Anadoluda son buzul çağından bugüne kadar olan çevresel değişmeler. Coğr. Araşt. 9:5-16. A nkara. Erol O Occurances o f the marine Quaternary formations in Turkey. Geologie M éditerrannée. Num éro spécial. (Baskıda-In print) Erol O Çanakkale Yöresi güney kesiminin jeomorfolojisi. Erol O. (Ed.) Biga Yarımadası Batı ve güney kıyı kesiminin jeomorfolojisi. M T A Tem el Araşt. D a. R apor. (Yayınlanm am ıştır). Eysinga F. W. B Geological Time Table. 3rd Ed. Elsevier Pub. Co. Amsterdam. Göney S Büyük Menderes deltası. İst. Ü n. Coğr. Enst. Derg : İstanbul. Kayan. İ Didim platosunun Kuaterner jeomorfolojisi ve genç tektonik hareketler. T B T A K V. Bilim Kong İzm ir. M F B B A G T eb liğler: Ankara. Ruggieri G. A new stratigraphy for the marine Quaternary o f Italy. Litoralia.N ewsl. o f the Com m. on Q uaternary Shorelines 11-6:9-10 Taner G Gelibolu Yarımadası Neojen formasyonları ile Bakuniyen mollusca faunasının incelenmesi. Ankara. Ün. Fen. Fak. Doçentlik tezi. 66 s. A nkara. (Teksirdir). Taner G Gelibolu Yarımadası Neojen stratigrafisi. T J K B T K ong. 32. Bildiri özetleri: A nkara.

9 TÜ R K İY E DENİZEL KUVATERNERİ fol? 2 oî3 r T ÜR KİYE VE İTALYA KUVATERNERİ KARŞILAŞTIRM A T A BLOS U (KUR AMSAL ) E YSIN C A 1975 K A RASAL BUZUL WURM R / W RISS INTERCl m NIZ v e r s i u y e n TÍR E N IYE N MILA2IY E N RUGGİERİ 1979 İTALYA DENİZEL VERSILIYEN T İR E N IY E N EROL 1981 CANAKK. KIYI S 6 2m.- SS 7m. S U IS m. MONASTRIY. D E N İZ E L EROL 198 0(1977) A N A DOLU PLUV. S 5-6 ' PLUV. S t ab INTERPLUV. PLU V IY A L S 3 M /R IGL. KROTONIYEN S m TİRENİYEN D E N İZ E L INTER PLU V. MINDEL PLUVIYAL 0-SH S2 S İC İLİYE N S 2 S0m. z G /M İG L, NARABABA AKARSU ÇAKILLARI IN T E R P L U V KARASAL SUNZ E MIL IY EN DÖNEM PLUVIYAL S 1o. b i - T /G IGL. " T ~ KALABRİYENİ Sİ C İL İYEN S 1b 80 m BÜYÜKKIR AKARSU ÇAKILLARI S 1 o 100m! - BÜYÜKKIR AKARSU ÇAKILLARI i ı.sj- TUNA i -j.1 I [ J I rı I emiliyen i (S 1a?) BİBER/TUNA 61. GELİBOLU ÇAVDA DEPOLARI iâl _L L SA N TER N IYEN D IV AŞINIM YÜ2EYLERI D IV AŞINIM YÜZEYLERİ S S EKİ D Y Ü K S E K DÜZLÜK -TEKTONİK HAREKET O, EROL 1981

10 Some Problem s O f The M arine Quaternary O f Turkey. In Respect To The New Stratigraphic Scheme For The M arine Quaternary O f Italy By G. R uggieri (1979). O ğuz E R O L 1 After having studied the new stratigraphic scheme for the marine Q uaternary o f Ita ly o f G. R uggieri (1979) some interesting com parisons between Turkish and Italian m arine Q uaternary can be made. These problems, which are indicated under letters (A) to (E), can be summerized as follows: (A) Prim arily the subdivision o f the Pleistocene deposits and terraces into two main phases as Lower and U pper, coincides w ith the observations made along Turkish Coasts. In fact, the younger group o f lower terraces and their deposits w hich contain T yrrhen ian fossils and the older terraces and their flu vial and dislocated marine deposits can be clearly distinguished from each other. (B) T h e Low er Pleistocene m arine formations along the T u r kish coasts are fairly lim ited and they are not studied in details, and therefore they can not be com pared simply with the Italian outcrops. A ll those formations, however, can also be grouped into three. But it is too early to com pare these three groups, with the three formations described by R uggieri. T h e occurances o f the Turkish Low er Pleistocene m arine form ations can be stated as follows: a. There is a red coloured form ation o f probably Low er Pleistocene age in the Peninsula o f Sinop at the Black Sea Coast (Akkan 1975) b. The Tchaudean deposits and dislocated terraces at Gelibolu and M ürefte in the north of the Dardanelles has been known for a long time (English 1904, Erol-N uttall 1973). c. There is a m arly -sandy form ation just in the east o f Ç ardak, in the northeast end o f the Dardanelles (Erol-N uttall 1973: 73, Taner 1977> 1978). d. Some deposits with cardium fossils are found in the vicinity o f Söke at the Aegean Coast (Becker Platen-Lohnert 1972, Göney 1973, Erol 1976). 1 O ğuz E R O L. Professor in the University of Ankara, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi.

11 M ARINE QUATERNARY OF TURKEY 11 e. The presence o f C alabrian deposits in the Rhodes Island is known (Becker Platen-Lohnert 1972, Erol 1976, 1980). f. Some V illafrachian deposits are reported in the east o f A ntalya at the M editerranean Coast (Ardos 1969). g. There are some formations o f probably Calabrian and Sicilian age in the A rea o f the Orontes D elta (Erol 1963). (C) In spite o f the conclusion reached by R u ggieri: T h e correlation between Sicilian and the terrace 100 m. above sea level, is rejected, from the geom orphological point o f view one m ay still consider the 100 m. terraces o f T u rkey as the youngest element o f the Lower Pleistocene landform systems. A long the Turkish coasts, i.e. in the Dardanelles Area, below the 100 m. terraces there is a system o f fairly well developed marine terraces with Tyrrhenian fossils, while the terraces and dislocated deposits o f Lowest Pleistocene age are found above this level. Therefore, the 100 m. terraces can be considered as a basis for distinction o f Lowest and Low er-m iddle-u pper Pleistocene formations and terrace systems respectively. So, until the new arguments might arise, it is still useful to accept that the 100 m. terraces as the youngest m ember o f the Lowest Pleistocene systems, and to accept an indirect relation between the 100 m. terraces and Sicilian deposits, at least from the geom orphological point o f view. O n the other hand, however, since one can not speak o f Sicilian formations o f T u rkey w hich are well developed as in Italy, there m ay not be a disagreem ent between the apperances in Turkish coasts and R u ggieri s descriptions. Indeed, depending on the below conclusion o f R uggieri: The second orogenic phase determins the end of Sicilian, the top o f w hich is alw ays represented by an erosion surface, and it can be accepted the 100 m. and m. terraces of T u r key m ay correspond to the erosion surfaces w hich at the top of Sicilian deposits o f Italy and therefore the author o f this note tends to accept the 100 m. terraces o f T u rkey as an indicator o f the transition from the Lowest to Low er Pleistocene systems (See T able and Erol 1979, 1980, 1981). (D) T h e m. flu vial terraces and for example the N arababa Pebbles (Erol 1981) o f the Dardanelles Area w hich are higher and obviously older than the m. Tyrrhenian terraces, and therefore attributed to M ilazzian in classical sense along the Turkish Coasts (Erol 1963, 1973, 1976, 1980), can now possibily be correlated with

12 12 OĞUZ EROL the end phases o f the M iddle Pleistocene continental interval o f Rug- gieri, or w ith the Crotonian which eracted for pre-tyrrhenian terraces by R uggieri. O n the other hand it should be noted here that the m. elevated deposits which contain Tyrrhenian fossils (Erol-Nuttall 1973, Erol 1976, 1980) should be differentiated from those flu vial pebbles (of N ara baba). According to the author s recent works (Erol 1981) the elevated deposits with Tyrrhenian fossils should have been dislocated by new tectonic movements (faulting). (E) There is, more or less a sim ilarity between the Turkish and Italian coasts as the orogenic phases compared. A tectonic phase w hich principally correspond to the first phase o f Ruggieri, m ay be dislocated the T chaudean deposits, and seperated the 100 m. (Sicilian?) deposits and terraces from the older Pleistocene formations. T he second tectonic phase w hich occured at the end o f Sicilian (?) and uplifted the 100 and 80 m. terraces, represents principally the transition between the L ow er and M iddle Pleistocene landform systems (Erol 1976, 1980, 1981). T h e sentence o f R uggieri: The second phase determ ined the end o f Sicilian, the top o f w hich is alw ays represented by an erosion surface is again significant in this respect. A dditionally, basing on the tectonically elevated T yrrhenian deposits at the northern part o f the Dardanelles A rea (Erol 1981), one should remember (see paragraph D) that there occured some newer tectonic movements (faulting) w hich dislocated the early Tyrrhenian deposits. R EFERENCES CITED Akkan E Sinop yarımadasının jeomorfolojisi ( Geomorphology o f the Sinop Peninsula). Publ. o f the U niv. o f Ankara. D.T.C. Fac. No pp. A nkara. (In Turkish). Ardos M Problèmes géomorphologiques du versant sud du Taurus Central, Turquie M éridionale. M éditerranée 3: Becker Platen J. D.-Lohnert E Ueber Cardium-Funde aus dem Kaenozoikum der Umgebungvon Söke, W esttürkei. Geol. Jb. 2: English Th Eocene and later formation surrounding the Dardanelles. Q uart. Journ. Geol. Soc. 60: London. Erol O. (1963). Die Géomorphologie des Orontes-Deltas und der anschliessenden Pleistozaenen Strand-und Flussterrassen, Provinz Hatay, Türkei. Publ. o f A nkara U niv. D.T.C. Fac. No pp. A nkara.

13 M A RINE QUATERNARY OF TU R K EY 13 Erol O. -N uttall C.P Some marine Quaternary deposits in the Dardanelles Area. C oğr. Araşt. Derg. 5-6: A nkara. Erol O Quaternary shoreline changes on the Anatolian coasts o f the Aegean Sea and telated problems. Bull. Soc. Gdol. France 28. 2: Paris. Erol O The Neogene and Quaternary erosion cycles o f Turkey in relation to the erosional surfaces and their correlated sediments. Jeom. Derg. 9. 8: A nkara. (In Turkish, w ith English sum mary). Erol O Quaternary Era. O utlines o f its geology and geom orphology. Publ. o f the Ankara U niv. D.T.C. Fac. No pp. Ankara. (In Turkish). Erol O Quaternary pluvial and interpluvial conditions in Anatolia and environmental changes especially in south-central Anatolia since the last Glaciation. Coğr. Araşt. Derg. 9: Ankara. (In Turkish with English Sum m ary). Erol O Occurances o f the marine Quaternary formations in Turkey. G eologie M editerrannee. Num ero special. (Baskida-In print). Erol O Çanakkale Töresi güney kesiminin jeomorfolojisi (Geomorphology o f the southern part o f the Dardanelles Area). In Erol O. (Ed.). Biga Yarımadası batı ve güney kıyı kesiminin jeomorfolojisi (Geom orphology o f the western and southern parts o f the Biga Peninsula). M.T.A. Report. A nkara. (In Turkish, Unpublished). Eysinga F.W.B Geological Time Table. 3 rd Ed. Elsevier Pub. Co Amsterdam. Göney S Büyük Menderes deltası (Delta o f Büyük Menderes river). Istanbul Univ. Coğr. Enst. Derg : Istanbul. (In Turkish). K ayan t Didim platosunun Kuaterner jeomorfolojisi ve genç tektonik hareketler ( Quaternary geomorphology and tectonics o f the Didim Plateau). 5 th Congr. o f T B T A K : Ankara. (In Turkish). Ruggieri G A new stratigraphy for the marine Quaternary o f Italy. Litoralia. Newsl. o f the Com m, on O uaternary Shorelines 11-6:9-10. Taner G Gelibolu Yarımadası Neojen formasyonları ile Bakuniyen mollusca faunasının incelenmesi (A study o f the Neogene formations and Bakunian fauna o f the Gelibolu Peninsula). H abilitation Thesis. A nkara U niv. Sci. Fac. 66 pp. (In Turkish, Unpublished). Taner G Gelibolu Yarımadası Neojen stratigrafisi (Neogene stratigraphy o f the Gelibolu Peninsula). 32. th Congr. o f Turkish Geol. Soc. Abstracts o f Papers: (In Turkish).

14 14 O ĞUZ EROL *Y- C O RRELATIO N TA B LE FOR TURKISH AND ITAL! AN OUAT ERNARY (T ANTATIVE ) TOC EYSIN G A 1975 CONTINENT. GLAC İMEDIT ERRAN. VE R s T liä n - WURM TYRRHENIAN R / W RISS INTERG (ILAZZIAN RUGGI ERİ 1979 ITALY MARINE v E r s i l i a n - EROL 1981 EROL 1980(1977) D ARDANEL.COAS AN ATOL. PLUVIAL S 6 2 m - S5-6 - PLUV.S U b S 5 7m! = TYRRHENIAN S i, 15 m INTERPLUV. 1_ MONASTRIAN ' M A R IN E P L U V IA L S 3 M /R IGL. C ROT ONI A N! O. I IS 3 35 m i TYRRHENIAN : MARINE INTERPLUV. as m i n d e l i SICI LIAN QjS2 <- 50 m PLU VIA L S 2 G / M IGL. ; 3 i _ İN A R A B A B A P EB B LE S X (FLUVIAL l-nterpl U V. CONTINENTAL INTERVAL GUNZ. EMILIAN p l u v i a l S 1 a b 1.0 I D / G IGL. 5 1b 80m. * i b ü y ü k k ir O P E B B L E S FLUVIAL ;CAL ABRIAN SICILIAN 5 1 a 100 m BÜYÜKK1R P E B B L E S FLUVIAL DANUBE (S 1 a?) EMILIAN BIBER/DAN UBE GELİBOLU TCHAUDA DEPOSITS IGL. Li s D IV EROSI- D IV EROSI- ONAL SURF. ONAL SURF. 5ANTERNI AN T E R R A C E S D HIGH S U R F A C E S -TECTONIC MOVEMENTS O. EROL 1981

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

Prof. Dr. O ğuz E R O L

Prof. Dr. O ğuz E R O L GELİBOLU YARIM ADASININ BATI KIYILARINDA Y A LIT AŞI TEŞEK K Ü LLER İ Prof. Dr. O ğuz E R O L G elibolu Yarım adasının batı kıyılarında, A rıburnu nun biraz güneyinde Saros K örfezi kıyısında iki yerde

Detaylı

ÇANAKKALE YÖRESİNDE KUVATERNER KIYI OYNAMALARI. Özet

ÇANAKKALE YÖRESİNDE KUVATERNER KIYI OYNAMALARI. Özet ÇANAKKALE YÖRESİNDE KUVATERNER KIYI OYNAMALARI Oğuz EROL Özet Miyosen-Pliyosen süresince Paratetis'e bağlı denizel (acısu) ve karasal çökellerin içinde biriktiği bir totullanma oluğu halindeki, Çanakkale

Detaylı

DÜZENLEME KURULU. Prof. Dr. Mehmet Özkul (Pamukkale Üniversitesi)

DÜZENLEME KURULU. Prof. Dr. Mehmet Özkul (Pamukkale Üniversitesi) DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. Mehmet Özkul (Pamukkale Üniversitesi) Dr. Erhan Y Prof. Alastair Robertson (Edinburgh Üniversitesi, UK) Dr. Alexis Licht (Washington Üniversitesi, USA) Prof. Dr. Bill Wimbledon

Detaylı

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012 1 3 1 4 1 9 1 1 1 2 1 9 1 4 1 1 1 2 1 9 1 7 1 4 1 9 1 4 1 7 1 1 1 8 1 9 1 0 1 4 1 9 1 7 1 1 1 7 1 9 1 8 1 7 1 8 1 2 1 9 1 9 1 8 1 2 1 9 1 0 1 2 1 4 1 1 1 6 1 1 1 9 1 9 1 8 1 8 1 8 1 1 1 9 1 8 1 7 1 9 1

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Hüseyin Demirtaş Dersimiz: o Argumentative Essay o Format o Thesis o Örnek yazı Military service Outline Many countries have a professional army yet there is compulsory

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde "Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in bulunması hakkında

Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in bulunması hakkında i Türlüye Jeoloji Kurumu Bülteni, C. 24, 75-77 Ağustos 1981 Bulletin of ffee Geological Society of Turkey V. 24, 75-77 August 1981 Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde "Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in

Detaylı

Prof. Dr. Oğuz EROL. Bilimsel Çalışmaları:

Prof. Dr. Oğuz EROL. Bilimsel Çalışmaları: Prof. Dr. Oğuz EROL 1926 yılında Bursa da doğmuştur. İlk ve Orta Okul eğitimini İstanbul da, Lise eğitimini Ankara da tamamlayan EROL, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinden

Detaylı

EGE UNIVERSITY ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING COMMUNICATION SYSTEM LABORATORY

EGE UNIVERSITY ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING COMMUNICATION SYSTEM LABORATORY EGE UNIVERSITY ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING COMMUNICATION SYSTEM LABORATORY INTRODUCTION TO COMMUNICATION SYSTEM EXPERIMENT 4: AMPLITUDE MODULATION Objectives Definition and modulating of Amplitude

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ

ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ Engin ÜNAY ve Şevket ŞEN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı Çandır bucağı dolaylarında,

Detaylı

by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994

by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994 A PROBABILISTIC ASSESSMENT OF THE SEISMIC HAZARD IN THE CAUCASUS IN TERMS OF SPECTRAL VALUES by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994 Submitted to Kandilli Observatory and Earthquake Research

Detaylı

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN M IN T A K A D A Ü ST PL to SE N -K U A T E R N E R V O LK A N İZM A SI Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Anadoluda Üst Pliosen-Kuaterner e ait volkanik taşların

Detaylı

HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN

HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN Engin MERİÇ ve Naci GÖRÜR İ. T. Ü. Maden Fakültesi, istanbul ÖZ. Çaldağ kireçtaşı

Detaylı

Ç IN A R C IK V E G Ü N E Y İN İN JEOMORFOLOJİSİ. (Geomorphology of the Çınarcık Area, Marmara Region, Turkey)

Ç IN A R C IK V E G Ü N E Y İN İN JEOMORFOLOJİSİ. (Geomorphology of the Çınarcık Area, Marmara Region, Turkey) Ç IN A R C IK V E G Ü N E Y İN İN JEOMORFOLOJİSİ (Geomorphology of the Çınarcık Area, Marmara Region, Turkey) Prof. Dr. OĞUZ EROL* Uzm. Jeom. ALAEDDİN ŞENCAN* ÖZET: Çınarcık yöresi, Marmara Denizi doğusunda

Detaylı

ORTA TOROSLAR'DA ÇALTEPE FORMASYONU'NUN BAĞDAŞI (HADIM-KONYA) YÖRESİNDEKİ YÜZEYLEMESİNDE BULUNAN ORTA KAMBRİYEN TRİLOBİTLERİ

ORTA TOROSLAR'DA ÇALTEPE FORMASYONU'NUN BAĞDAŞI (HADIM-KONYA) YÖRESİNDEKİ YÜZEYLEMESİNDE BULUNAN ORTA KAMBRİYEN TRİLOBİTLERİ ORTA TOROSLAR'DA ÇALTEPE FORMASYONU'NUN BAĞDAŞI (HADIM-KONYA) YÖRESİNDEKİ YÜZEYLEMESİNDE BULUNAN ORTA KAMBRİYEN TRİLOBİTLERİ William T. DEAN University College, Cardiff ve Necdet ÖZGÜL Maden Tetkik ve

Detaylı

Prof.Dr. OĞUZ EROL un Yayın listesi 1951-1993;1994-2008. (Dergiler, Tebliğler, Raporlar, Kitaplar)Tarih sırasına göredir.

Prof.Dr. OĞUZ EROL un Yayın listesi 1951-1993;1994-2008. (Dergiler, Tebliğler, Raporlar, Kitaplar)Tarih sırasına göredir. Sıra No Yazar Erol,O. 1950 Prof.Dr. OĞUZ EROL un Yayın listesi 1951-1993;1994-2008 (Dergiler, Tebliğler, Raporlar, Kitaplar)Tarih sırasına göredir. Açıklama Ankara güneydoğusundaki Elma Dağı ve çevresinin

Detaylı

17. Paleontoloji - Stratigrafi Çalıştayı 17 th Palaeontology - Stratigraphy Workshop

17. Paleontoloji - Stratigrafi Çalıştayı 17 th Palaeontology - Stratigraphy Workshop Ostrakod tabanlı paleoortamsal ve kronostratigrafik yaklaşımlar: Neojen Çardak (Denizli) ve Kuvaterner Gölbaşı- Harmanlı (Adıyaman) kömür sahaları Tuncer, A., Tunoğlu, C., Karayiğit, A.İ. & Oskay, R.G.

Detaylı

The geomorphological stady of the area Çınarcık and ite surroundings

The geomorphological stady of the area Çınarcık and ite surroundings ÇINARCIK VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ETÜDÜ Prof. Dr. Oğuz Erol Alaeddin Şencan The geomorphological stady of the area Çınarcık and ite surroundings ÖZET * Bu çalışmanın amacı, Çınarcık ve çevresinin jeomorfolojik

Detaylı

KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler KIRINTILI KIYILARDAKİ ÇÖKELME OR- TAMLARI, TRANSGRESYON REGRES- YON

KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler KIRINTILI KIYILARDAKİ ÇÖKELME OR- TAMLARI, TRANSGRESYON REGRES- YON KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler Doç. Dr. Ayhan ILGAR * Karalar ve denizler arasındaki dinamik arayüzeyler olan kıyılar ve geniş ölçüde kıyıkuşakları tarih boyunca

Detaylı

İsmail DİNÇARSLAN. Antropoloji Bölümü Telefon: /1732 Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, 06100, Ankara

İsmail DİNÇARSLAN. Antropoloji Bölümü Telefon: /1732 Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, 06100, Ankara İsmail DİNÇARSLAN Antropoloji Bölümü Telefon: +90 312 310 32 80 /1732 Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, 06100, Ankara Adres: Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Antropoloji

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

A Y I K BOYA SOBA SOBA =? RORO MAYO MAS A A YÖS / TÖBT

A Y I K BOYA SOBA SOBA =? RORO MAYO MAS A A YÖS / TÖBT 00 - YÖS / TÖBT. ve. sorularda, I. gruptaki sözcüklerin harfleri birer rakamla gösterilerek II. gruptaki sayılar elde edilmiştir. Soru işaretiyle belirtilen sözcüğün hangi sayıyla gösterildiğini bulunuz.

Detaylı

Coğrafi Bilimler Dergisi, 2008, 6 (1), 22-39 Karpuz Çay Deltasının (Antalya Doğusu) Paleojeomorfolojisi Paleogeomorphology of Karpuz Çay delta İhsan Çiçek 1, Necla Türkoğlu 1, Gürcan Gürgen 2 1 Ankara

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LIFE SATISFACTION AND VALUE PREFERENCES OF THE INSTRUCTORS

ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LIFE SATISFACTION AND VALUE PREFERENCES OF THE INSTRUCTORS VII. Uluslar ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LIFE SATISFACTION AND VALUE PREFERENCES OF THE INSTRUCTORS gursoymeric10@gmail.com, ramazankaratay@gmail.com ÖZET incelenmesidir. Çal demo Anahtar Kelimeler:

Detaylı

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U S ınava girm ek istediğiniz ili seçiniz İstanbul Ankara 4,5*6 eb ad ın dakifoto ğrafın ızı yap ıştırın ız İzm ir B ilim sınavına girm

Detaylı

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace)

TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR. Vegetation period and rainfalls during in this time in Trakya (Thrace) Ocak 2010 Cilt:18 No:1 Kastamonu Eğitim Dergisi 227-232 TRAKYA DA VEJETASYON DEVRESİ VE BU DEVREDEKİ YAĞIŞLAR Özet Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Kastamonu

Detaylı

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON

TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON TEST RESULTS UFED, XRY and SIMCON Test material : SIM card Tested software : UFED 3.6, XRY 6.5, SIMcon v1.2 Expected results : Proper extraction of SMS messages Date of the test : 02.04.2013 Note : The

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI DEPREM DAİRESİ BAŞKANLIĞI AYLIK DEPREM RAPORU

T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI DEPREM DAİRESİ BAŞKANLIĞI AYLIK DEPREM RAPORU T.C. BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI DEPREM DAİRESİ BAŞKANLIĞI AYLIK DEPREM RAPORU MAYIS 2010 İÇİNDEKİLER 1. 2010 MAYIS AYINDA TÜRKĠYE DE ÖNE ÇIKAN DEPREM AKTĠVĠTELERĠ... 1 2. EGE DENĠZĠ-

Detaylı

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1.

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1. PRELIMINARY REPORT 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1 www.deprem.gov.tr www.afad.gov.tr REPUBLIC OF TUKEY MANAGEMENT PRESIDENCY An earthquake with magnitude Ml=5.1 occurred

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint)

ANMED. ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS. (Ayrıbasım/Offprint) ANMED ANADOLU AKDENİZİ Arkeoloji Haberleri 2013-11 News of Archaeology from ANATOLIA S MEDITERRANEAN AREAS (Ayrıbasım/Offprint) Suna - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü Suna & İnan Kıraç

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

Arýza Giderme. Troubleshooting

Arýza Giderme. Troubleshooting Arýza Giderme Sorun Olasý Nedenler Giriþ Gerilimi düþük hata mesajý Þebeke giriþ gerilimi alt seviyenin altýnda geliyor Þebeke giriþ gerilimi tehlikeli derecede Yüksek geliyor Regülatör kontrol kartý hatasý

Detaylı

Dr. Oğuz ER O L. Fiziki Coğrafya Profesörü

Dr. Oğuz ER O L. Fiziki Coğrafya Profesörü A N K A R A K U Z E Y B A T I S IN D A Ü Ç B A Ş - A K D O Ğ A N K Ö Y L E R İ Y A K IN IN D A B U L U N A N M E M E L İ H A Y V A N F O S İL L E R İN İN B Ö L G E M O R F O L O JİS İ B A K IM IN D A N

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ Fikret OZANSOY Ankara Üniversitesi GİRİŞ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünün 1969 yılı arazi çalışmaları, insanlık tarihine ışık tutan yeni

Detaylı

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi

Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Özgün Araştırma / Original Investigation Postmenopozal Kadınlarda Vücut Kitle İndeksinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi Effect of Body Mass Index on the Determination of Bone Mineral Density in Postmenopausal

Detaylı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Anasanat Dalı Danışman: Doç. Rıdvan COŞKUN Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Haziran

Detaylı

KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ

KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ Vedia TOKER* ÖZ. Karadeniz'in güney bölgesindeki 23 durak noktasında elde edilen karotlardan ahnan 62 örnekte Nannoplankton'-

Detaylı

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS Çevresel testler askeri ve sivil amaçlı kullanılan alt sistem ve sistemlerin ömür devirleri boyunca karşı karşıya kalabilecekleri doğal çevre şartlarına dirençlerini

Detaylı

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET U.D.E.K Üniversite Düzeyinde Etkisi M Hëna e Plotë Bedër Universitesi mehmetarslantas1907@hotmail.com ÖZET Türk dizilerine ilginin far Buna paralel olarak duyan genç izleyiciler Arnavutça- ABSTRACT The

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011 ÖZET Bayram ARICI * Anahtar Kelimeler: Yazma ABSTRACT Second level primary school students' language skills in the development of writing skills needed in the first place. Primary education, sixth, seventh

Detaylı

TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.)

TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.) TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.) Ayça SALANCI Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. 1966 yılında O. Kaya tarafından İstanbul yöresinde Belgrad

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

Proceedings/Bildiriler Kitabı I. G G. kurumlardan ve devletten hizmet beklentileri de. 20-21 September /Eylül 2013 Ankara / TURKEY 111 6.

Proceedings/Bildiriler Kitabı I. G G. kurumlardan ve devletten hizmet beklentileri de. 20-21 September /Eylül 2013 Ankara / TURKEY 111 6. ,, and Elif Kartal Özet Yeni teknolojiler her geçen gün organizasyonlara el. Bugün, elektronik imza (e-imza) e-imza kullanan e- ; e-imza e- im olabilmektir. Bu kapsamda, -imza konulu bir anket Ankete toplamda

Detaylı

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GAZETECİLİK ANABİLİM DALI HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI Doktora Tezi Selda Bulut Tez Danışmanı Prof.Dr.Korkmaz Alemdar Ankara-2007

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI

YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI YAYIN İLKELERİ VE YAZIM KURALLARI Yazıların nitelikleri Cumhuriyet YERBİLİMLERİ Dergisi nde yayınlanması istemiyle gönderilecek yazıların, yerbilimlerinin herhangi bir alanında (jeoloji, maden, jeofizik,

Detaylı

17. Paleontoloji - Stratigrafi Çalıştayı 17 th Palaeontology - Stratigraphy Workshop

17. Paleontoloji - Stratigrafi Çalıştayı 17 th Palaeontology - Stratigraphy Workshop Geç Kretase yay önü havza çökellerinin ostrakod tabanlı stratigrafisi ve paleoortamsal karakteristikleri, ön sonuçlar: İncirli Formasyonu, Alcı Havzası (GB Ankara) Gizli, H.T., Tuncer, A & Tunoğlu, C.

Detaylı

AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY*

AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY* AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY* 1. G İR İŞ Akdenizde bilinen K ııaterner safhalarının sayısı şimdi altıdır: 6. Versilien 5. Tireııien 4. M ilazien

Detaylı

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI.

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI. WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS Lect. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr 2 INTERPOLATION Introduction A census of the population of the United States is taken every 10 years. The following table

Detaylı

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR)

GROWTH RELATIONSHIPS OF PINUS SILVESTRIS FOR AFFORESTATIONS OF DERBENT (MOR BEL)- HASAN MOUNTAIN (YENIPINAR) [ DERBENT (MOR BEL) VE HASAN DAĞI (YENĠPINAR) AĞAÇLANDIRMALARINDA SARIÇAMIN BÜYÜME ĠLĠġKĠLERĠ M. Doğan Kantarcı M. BarıĢ Uzun Bayram Kaçar İst. Üni. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd (EM). E.Mail

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ MTA Dergisi 119, 23-26, 1997 GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ Engin MERİÇ* ve Nurdan İNAN** ÖZ. Güneybatı Malatya'da (GD Türkiye) yüzeyleyen

Detaylı

İ İ ö ç Ö ç ç ç ç İ ç ç ç İç ö ç ç İ ö ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç ö ö İ ö ç ç İ İ ö ö ö ö ö İ ö ö ö ç İ çi ö ç İ Ş ö ö ö ö ö İ ç ç ö ö ö ö ç ç İ ö ö ö ç ç ç çi ö ç ç ç ö ö İ İ ö İ ö ö Ş ö çö ö İ ç ç ç ç ö

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)*

KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)* KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)* Yard. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU Köyceğiz ve Dalaman ovalan, genç tektonik hareketlerin morfolojide

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi T.C. EHET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi ÖĞRETİ YILI : 2015 / 2016 PROGRAI : COĞRAFYA Dersin (adı,teorik,uygulama,kredisi, toplam ve AKT değişikliklerinde; dersin kodu "15" ile başlayacak,

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet ÖNEMLİ BAĞLAÇLAR Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş bağlaçları içerir. 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak oluşturulmuştur. 1. although

Detaylı

ESKİHİSAR (GEBZE) FOSİL YATAKLARINDA YENİ BULGULAR

ESKİHİSAR (GEBZE) FOSİL YATAKLARINDA YENİ BULGULAR ESKİHİSAR (GEBZE) FOSİL YATAKLARINDA YENİ BULGULAR Nurfeddin * Giriş İstanbul u Anadolu ya bağlayan kara ve demiryollarının geçtiği Kocaeli Yarımadası, yeni ulaşım hatlarının yapımı ile birlikte daha yoğun

Detaylı

Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System

Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System March 2018 Report Code: DE13 April 2018 Contents Page No. Number of Banks... Number of Employees. Bank Employees by Gender and Education

Detaylı

Amasra kýyý alanlarýnda GŸncel Ostrakod topluluûu

Amasra kýyý alanlarýnda GŸncel Ostrakod topluluûu Yerbilimleri, 26 (2002), 27-43 Hacettepe niversitesi Yerbilimleri Uygulama ve AraßtÝrma Merkezi BŸlteni Bulletin of Earth Sciences Application and Research Centre of Hacettepe University KaradenizÕin Üstanbul

Detaylı

SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER

SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER Ali UZUN Giriş Samsun ili sınırları içindeki Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarına Samsun deltaları denir. Bu iki deltanın birbirine komşu olmaları, benzer oluşum

Detaylı

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu http:/// Bu kılavuz, montajı eksiksiz olarak yapılmış devrenin kontrolü ve çalıştırılması içindir. İçeriğinde montajı tamamlanmış devrede çalıştırma öncesinde

Detaylı

ATMOSFERDEKİ YAĞIŞA GEÇERİLİR SURUHARI MİKTARININ HESAPLANMASI

ATMOSFERDEKİ YAĞIŞA GEÇERİLİR SURUHARI MİKTARININ HESAPLANMASI ATMOSFERDEKİ YAĞIŞA GEÇERİLİR SURUHARI MİKTARININ HESAPLANMASI SEMA TOPÇU* 1. GİRİŞ Dünya üzerindeki büyük su kütlelerinden meydana gelen buharlaşma ve canlıların terleme olayı atmosferdeki subuharının

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A3919 9******* İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BU*** ER*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 9. 9, 9,5 Kazandı A19 15*******3 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN AS*** DE*** 7.7 95,,5 Kazandı 3 A71 SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI

Detaylı

İsmail DİNÇARSLAN. Department of Anthropology Phone: /1732 Ankara University, the Faculty of

İsmail DİNÇARSLAN. Department of Anthropology Phone: /1732 Ankara University, the Faculty of İsmail DİNÇARSLAN Department of Anthropology Phone: +90 312 310 32 80 /1732 Ankara University, the Faculty of Adress: Ankara University, the Faculty of Languages History and Geography, Languages History

Detaylı

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA DOKTORA TEZİ Cafer Şafak EYEL İşletme Ana Bilim Dalı İşletme

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

B a n. Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System. Report Code: DE13 July 2018

B a n. Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System. Report Code: DE13 July 2018 B a n Quarterly Statistics by Banks, Employees and Branches in Banking System H June 2018 T Report Code: DE13 July 2018 Contents Page No. Number of Banks... Number of Employees. Bank Employees by Gender

Detaylı

TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European Union Membership in Turkey

TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European Union Membership in Turkey T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET İSTATİSTİK ENSTİTÜSÜ State Institute of Statistics Prime Ministry Republic of Turkey TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European

Detaylı

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn)

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn) Türk Dilleri Araştırmaları, 21.1 (2011): 83-94 Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia Otto Jastrow (Tallinn) Özet: Anadolu Arapçası, ayrı lehçeler (Sprachinseln) biçiminde ortaya

Detaylı

Yazkonaðý Maðarasý'nýn (Ünye-Ordu) Jeolojisi ve Oluþumu Geology and Formation of Yazkonaðý Cave (Ünye-Ordu)

Yazkonaðý Maðarasý'nýn (Ünye-Ordu) Jeolojisi ve Oluþumu Geology and Formation of Yazkonaðý Cave (Ünye-Ordu) Jeoloji Mühendisliði Dergisi 30 (1) 2006 39 Araþtýrma Makalesi / Research Article Yazkonaðý Maðarasý'nýn (Ünye-Ordu) Jeolojisi ve Oluþumu Geology and Formation of Yazkonaðý Cave (Ünye-Ordu) Hakan ERSOY,

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi

Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Karasu Nehri Vadisinin Morfotektonik Gelişiminde Tiltlenme Etkisi Tilting effect on the morpho-tectonic evolution of Karasu River valley Nurcan AVŞİN 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Coğrafya Bölümü Öz: Karasu

Detaylı

Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a

Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a Iğd Üniv Sos Bil Der / Igd Univ Jour Soc Sci Sayı / No. 8, Ekim / October 2015: 13-19 Entelekya / Entelecheia Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a Çeviren İLYAS ALTUNER b Geliş Tarihi: 01.10.2015 Kabul

Detaylı

KÜTAHYA NIN İKLİMSEL ÖZELLİKLERİ

KÜTAHYA NIN İKLİMSEL ÖZELLİKLERİ Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 17, Eylül 2015, s. 416-428 KÜTAHYA NIN İKLİMSEL ÖZELLİKLERİ Özet İsmail KARBUZ 1 İnceleme sahası; Ege Bölgesinin, İç Batı Anadolu bölümü nde yer alır.

Detaylı

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe]. ofsport Sciences 2004 1 15 (3J 125-136 TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN ış TATMiN SEViYELERi Ünal KARlı, Settar KOÇAK Ortadoğu Teknik

Detaylı

ÖĞRETİM) PR. ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 46*******5 ME*** YI*** İŞLETME PR. (AÇIKÖĞRETİM) ,000 83,9500 Kazandı

ÖĞRETİM) PR. ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 46*******5 ME*** YI*** İŞLETME PR. (AÇIKÖĞRETİM) ,000 83,9500 Kazandı MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A3 3******* İB*** KE*** 93. 95, 9, Kazandı A77 *******5 ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN

Detaylı

BİLDİRİ ÖZLERİ AbstrActs

BİLDİRİ ÖZLERİ AbstrActs Kent si ODTÜ 28 Ocak - 1 Şubat 2019 with international participations nd Geological Congress of Turkey Kent si Urban Geology METU 70th GEOLOGICAL CONGRESS OF TURKEY ODTÜ 28 Ocak - 1 Şubat 2019 January

Detaylı

Science Citation Index Kapsamındaki Yayınlar

Science Citation Index Kapsamındaki Yayınlar Science Citation Index Kapsamındaki Yayınlar 1. Ulamis, K., Kilic, R.2008. Liquefaction potential of Quaternary alluvium in Bolu settlement area, Turkey. Environmental Geology, 55 (5), 1029-1038 pp. pdf

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERİSİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERİSİ Proje Başlangıç Tarihi: 0/03.2008 Proje No: 2008/35 Projenin türü o Araştırma Projesi Lisansüstü Tez Projesi o Diğer Projenin içerdiği konular Arazi Çalışması o Deney Hayvanı o İnsan Sağlığı ve Tıbbi Gelişmeler

Detaylı

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Grup Adı: Sıvı Seviye Kontrol Deneyi.../..

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Grup Adı: Sıvı Seviye Kontrol Deneyi.../.. Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Grup Adı: Sıvı Seviye Kontrol Deneyi.../../2015 KP Pompa akış sabiti 3.3 cm3/s/v DO1 Çıkış-1 in ağız çapı 0.635 cm DO2

Detaylı

İ t ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih: BİRİM TALEP SAHİBİ

İ t ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih: BİRİM TALEP SAHİBİ m ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU İ t Tarih: 02.05.2016 BİRİM İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TALEP SAHİBİ KEPEZ BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM

Detaylı

12. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. yasinortakci@karabuk.edu.tr

12. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI. yasinortakci@karabuk.edu.tr 1. HAFTA BLM33 SAYISAL ANALİZ Okt. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi DIVIDED DIFFERENCE INTERPOLATION Forward Divided Differences

Detaylı

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ

EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ EĞNER-AKÖREN (ADANA) CİVARI JEOLOJİSİ 7. hafta Saha Jeolojisi II dersinin içeriğinde Tersiyer yaşlı Adana Baseni nin kuzey-kuzeydoğu kesimleri incelenecektir. 4. Hafta Saha Jeolojisi II dersi kapsamında

Detaylı

Do not open the exam until you are told that you may begin.

Do not open the exam until you are told that you may begin. ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR OKAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 03.11.2011 MAT 461 Fonksiyonel Analiz I Ara Sınav N. Course ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO İMZA Do not open

Detaylı