AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY*"

Transkript

1 AK D E N İZ İN DENİZEL K U A T E R N E R D E PO L A R IN IN SIN IFLANDIR ILM A SI R.W. HEY* 1. G İR İŞ Akdenizde bilinen K ııaterner safhalarının sayısı şimdi altıdır: 6. Versilien 5. Tireııien 4. M ilazien 3. Sicilien 2. Emilien 1. K alabrien Bu safhaların orijinal tanım lanm aları, bu tanım lam alar üzerinde d ah a sonraki tartışm alar ve alt bölüm lem e teklifleri hakkında aşağıda bilgi verilm ektedir. Tam am iyle yerel uygulam alar veya iyi ta nım lanm am ış alt bölüm lem eler b u rad a sözkonusu edilmem işlerdir. 2. KALABRİEN (ı) O r ijin a l ta n ım la m a. Gignoux (1910: 842) K alabrien terim ini G üney İtalyadaki Astien tabakaları üzerinde bulunan ve onlardan bazı molüsk türlerinin yokluğu ve Kuzey Atlantikten gelmiş Cyprina islándico, vs. gibi soğuksu türlerinin belirmesi ile ayırdedilen tab ak alar için kullanm ıştır. Gignoux, K alabrien faunası ile onu izleyen ve ozam anlar Post-Pliosene ait olduğu kabul edilen Sicilien safhası arasında bir benzerlik olduğunu da belirtm iştir. Bununla beraber, * R.W. H EY, C am bridge Üniversitesi, Jeoloji Bölümü, Sedwick M useum da öğreretim üyesidir. Bu yazı, Prof. D r. O Ğ U Z E R O L tarafından, R.W. H E Y in Classification o f the m arine O uaternary of the M editerranean -R iv ista M ineraria Siciliana, adlı m akalesinden tercüm e edilm iştir.

2 2 2 2 H. W. HEY Astien üzerindeki K alabrien konkordant, K alabrien üzerindeki Sicilien ise diskordant olduğu için, Gignoux K alabrien i Plioseıı içinde kabul etm iştir. (ıı) S o n ra k i ta r tış m a la r. King ve Oakley (1949) K alabrien in Pleistosene sokulmasının 18. Uluslararası Jeoloji Kongresinin kararı olduğunu yazarlar. Selli (1950: 108) İtalya Kıyı düzlüklerinin (Ancona bölgesi) tipik Pliosen i ile tipik K alabrien i arasında karakteristik olmayan küçük bir faunaya sahip tabakaların bulunduğunu teşhis etmiştir. Selli bu tabakaları P r e k a la b rien diye tanımlamış, fakat daha sonra (1962) onları da K alab rien e sokmuştur. Ruggieri (1961), K alabrien de, Hyalinea balthica gibi foraminiferler dahil kuzeyli türlerin önemli ölçüde yayılışının görüldüğünü, ve bunun sonucu olarak, geç K alabrien faunasının, erken K alabrienden çok Sicilien inkilere benzediğini belirtmiştir. O nun için Ruggieri, İtalya Plioseni ve erken Pleistosen ini tasnif ederken K alabrieni C ve D olarak iki alt bölüme ayırmış ve D içine yalnız geç K alabrien i değil Sicilien i de sokmuştur. K eraudren (1971: 150) C alt bölüm ünü Pliosene sokmak suretiyle son adım ı atm ıştır. (ııı) T ip lo k a lite. Böyle bir yer mevcut olmamakla beraber, Selli (1967: 71) Pliosen-Kalabrien sınırının tip lokalitesi olarak Kalab ria da Le Castella yı teklif etm ektedir. 3. EM İLİE N (ı) O r ijin a l ta n ım la m a. Ruggieri ve Selli (1949: 10) Kuzey İtalyam n Emilia vilâyetinde, K alabrien in en yüksek tabakalarının, orijinal olarak tanım landığı şekilde, ılıman bir fauna ihtiva ettiğini saptam ışlardır. Y azarlar, bu tabakaların tipik elem anlara sahip olm adığına, sadece E m ilia da olduğu gibi, altında tipik K alabrien faunası, üstünde tipik Sicilien faunası bulunduğu için ayırd edilebileceğine işaret ederek, bu seviyeye K a la b r ie n II veya E m ilie n adını verm işlerdir. (ıı) S o n raki ta r tış m a la r. Selli (1962: 402) Emilien i yeni bir safha olarak tanımlamıştır. Bonifay (1964) aynı tortulanm a dönemine (transgresyon-regresyon) ait oldukları için Em ilien i K alabrien in bir alt bölümü olarak m uhafaza etmiştir. Bizzat Ruggieri daha sonra (1965), Emilien üzerindeki tabakaların bile K alabrien stratotipine sokulmasını gerektiren veriler tespit ederek, bu safhanın K alabrien

3 AKDENİZİN DENİZEL KÜATERNEB DEPOLARI içinde tutulm ası gerektiği sonucuna varmıştır. Ancak Selli (1967) hâlâ bu ikisinin ayrı safhalar olduğunda ısrar etm ektedir: (ııı) T ip lo k a lite. Ruggieri ve Selli (1949) herhangibir yer ta rif etmemişlerdir. Ruggieri tarafından sözü edilen (1965: 150) stratotip Bologna nın 33 Km güneydoğusunda îm ola yakınında Santerno vadisindedir. 4. SÎC ÎL İE N (ı) O r ijin a l t a n ım la m a. Doderlein (1872: 14) Sicilyada belirli lokalitelerde Kuzey Atlantik den gelmiş molüsk leri ihtiva eden tab a k a la ra S ic ilie n ismini verm iştir. O bunları Pliosene sokmuştur. (ıı) S o n rak i ta r tış m a la r. Doderlein in Palermodaki Sicilien depoları De Stefani tarafından (1891-2: 392) Post-Pliosen c konulmuştur. Faunasının, K alabrienden daha fazla Boreal tipler ihtiva ettiğini ve soyu tükenmiş türlerin daha az olduğunu ileri sürerek Gigııoux (1913: 604-5) Sicilien i, Akdeniz denizel K uaternerinin en erken safhası olarak tanım lam ıştır. Gignoux yu izleyen Deperet (1918: 483) Sicilien i m. yük.seklikdeki kıyı izlerine bağlayarak, İtalya, Fransa ve Kuzey Afrikada bulunan fakat karakteristik bir fauna ihtiva etm eyen çeşitli depoların bu safhaya sokulabileceği sonucunu çıkarmıştır. Ruggieri (1961) Sicilien ve K aıabrieıı arasındaki fauna farklarının G ignoux nun sandığından d ah a az olduğuna ve onun için b irçok yerlerin yaşlandırılm asında yankışlara yol açtığına işaret etmiştir. Bonifay (1964) Sicilien terimini, içinde tipik. Sicilien faunası bulunm ayan M ilazien i de kapsayacak şekilde yukarıya doğru genişletmiştir. Bonifay bunu, Sicilien ve M ilazien safhalarının, Akdeniz Pleistoseninin ikinci büyük to rtulanm a dönem ine ait olduğuna in an dığı için yapm ıştır. (ıu) T ip lo k a lite le r. Doderlein, tek tek saymamakla birlikte Palermoda, Palermo yakınında Baglıeria ve Ficaıazzi de ve K atania O vasında bulunan Sicilien depolarından söz etm iştir. Böylece P alermo bölgesi, Gignoux (1913: 602) tarafından da tanım landığı üzere, Sicilien in bir tip bölgesi haline gelmiştir. Halen Ficcarazi killi Sicilien fasiesinin, ve Paleım o yakınındaki Falde di M onte Pellegrino ise kalkerli fasiesin tip lokalitesi olarak tanınır.

4 2 2 4 R. W. HEY 5. M İLA ZİEN (ı) O r ijin a l ta n ım la m a. Deperet (1918: 483-4), kendi görüşüne göre, m. kıyılarına uyan ve yaşları bakım ından Sicilien ile Tirenien arasındaki bir döneme bağlanan belirli tabakalar için M ila z ie n adını kullanm ıştır. Bu tabakaların faunasında tipik elem an lar yoktur ve genellikle m odern Akdeniz türlerine benzerler. (ıı) S o n raki ta r tış m a la r. Bonifay ve M ars (1959) tipik Sicilien ile T irenien arasında m odern bir fauna ihtiva eden bir seviyenin bulunduğunu kabul etmişlerdir. Bununla beraber, yazarlar, tip bölgenin uygunluğundan (aşağıya bakınız) şüphe ettikleri için, orijinal ismi kullanmamış ve kabul ettikleri ara seviyeyi Tirenien in bir alt-safhası olarak almışlardır. Bonifay daha sonra (1964) onu Sicilien e sokmuştur. Selli (1962: 404-6) M ilazien i ayrı bir safha olarak kabûle devam etmiş ve orijinal ismin şartlı da olsa korunmasını önermiştir. R uggieri (1967), tip bölgede yaptığı (aşağıya bakınız) yeni incelem elerden sonra aynı kanaate varm ıştır. Diğer taraftan Selli (1962: 406) Po vadisinin bazı bölümlerinde, tipik M ilazien in, serin ılık bir fauna ihtiva eden tabakalarla takip edildiğine işaret etmiş ve bunlara M ila zien II demiştir. (ııı) T ip lo k a lite. D eperet in tanım ladığı tip lokalite Sicilyamn kuzeydoğu kıyılarındaki Milazzo yarım adası idi. O ttm ann ve Picard (1954), o rad a tektonik bozulm a izleri buldukları ve buradaki depoların bir Tirenien faunasına sahip olduğuna inandıkları için, Milazzo yarım adasının artık M ilazien in orijinal tip bölgesi olarak kabul edilemeyeceği sonucunu çıkarmışlardır. Bununla beraber, Ruggieri (1967), depoların gerçekten Sicilienle Tirenien arasında bir yaşa sahip oldukları kanısına vardığından, M ilazien in doğrulanm ış bulu n d u ğunu kabûl etmiştir. Ruggieri Cala S. Antonino yarlarını tip lokalite olarak teklif etm ektedir. 6. T İR E N İE N (ı) O r ijin a l ta n ım la m a. Issel (1914: 767), G ignoux nun ta nıttığı (1913) ve Tropikal Atlantikten göçetmiş türlerin (Strombus bubonius vs.) oluşturduğu faunayla belirgin Strombuslu tabakalara (Coııches a Strombes) Tirreno (sonradan Tirreniano şeklinde değişmiştir) adının verilmesini teklif etm iştir. Bu terim in, ayrıca Sicilien ile H olosen arasındaki bütün zam an bölümünü de kapsadığı düşünülm ektedir.

5 AKDENİZİN DENİZEL KUATERNER DEPOLARI 225 (u) S o n ra k i ta r tış m a la r. Tirenien hakkındaki tartışm alar dahaçok fauna değişmelerine d ayanan alt bölüm lere, m uhtem el deniz seviyesi salm ım larına veya herikisine ilişkindir. île ri sürülen b irçok şem anın, b u rad a sadece bugüne k ad ar geçerli kalabilm iş olanların d an sözedilmiştir. D e p ire t (1918) Strom buslu tab ak aların ve m. kıyılarına ait transgresyonlarla oluştuğuna inanm aktadır. Depdret her iki seviyenin de esas itibariyle benzer faunalara sahip olm akla beraber, Tirenien isminin sadece yüksek seviye için kullanılmasını, diğeri için ise Tunustaki M onastir e (M anastıra) dayanılarak M o n a str ie n ism inin kullanılm asını teklif etm iştir (1918: 485). Bu teklif d a h a sonra Zeuner (1945: 231) tarafından da kabul edilmiş olup; o da Monastrien in m. kıyılarına uyan E sa s M o n a str ie n ve 7-8 m. kıyılarına uyan G eç M o n a str ie n olarak ayrılabileceğini ileri sürmüştür. Zeuner bunlara, daha sonra (1956) 4-5 m. kıyılarına uyan bir de E p im o n a str ie n eklemiştir. D aha yakın zam anlarda, G igout ve K eraudren (aşağıya bakınız) hariç, Strombus tabakalarını inceleyen jeologların çoğu, bütün bu alt safhaların Tirenien içinde kalması, çok zorunlu hallerde alt safhaların ayrılması gerektiği sonucuna varm ışlardır. M onastrien ismi artık pek kullanılmaz olmuştur, çünkü M onastrienin tip lokalitesini teşkil eden yerdeki tabakaların tektonik olarak yerdeğiştirdiği ve h a tta orijinal yüksekliklerinin pek de tespit edilemeyeceği ileri sürülm üştür (van Leckwijk 1954). Castany ve O ttm ann (1957), orijinal olarak tanım landığı gibi, T irenienin bölüm lenm eye m üsait olm adığını savunurlar. Bonifay ve M ars (1959) ise Tirenieni, ılıman fakat karakteristik olmayan faunası ile M ilazien i de kapsayacak şekilde genişletmişler ve onu bir alt safha kabul ederek P a le o tir e n ie n adım vermişlerdir. Bu yazarlar, T irenienin, herbiri bir transgresyona ve özel fauna karakterlerine sahip iki d ah a genç alt safhasını da ayırm ışlardır. B unlar, yaygın ve tam gelişmiş, Strombus faunah E u tir en ien ve Strombus faunasının hâlâ bulunduğu fakat birçok yerlerde önemini kaybettiği N e o tir e n ie n dir. G igout (1962) Strom bus faunasının Akdenizdeki esas yayılım ından evvel ve sonra (bugün de dahil) aynı faunanın kısmen ve yerel olarak geliştiği periodlar bulunduğuna inanm aktadır. O nun görüşüne göre, daha sonraki geçiş dönem leri, postglasyal K lim atik O ptim um a

6 226 R. W. HEY tekabül etmekte olduğu için İspanya kıyıları ve başka yerlerde Strombus faunasının kalmış olmasına rağm en, Versilien e sokulmalıdır. Böylece Gigout iki Tirenien alt safhası ayırdedebilmiş, bunlardan, erken geçiş periodu dediği birincisinin, M ilazienden farklı ve daha sonraya ait olduğunu kabul etmiş, ancak bu perioda Paleotirenien dememiştir. Gigout esas yayılımın m eydana geldiği ikinci perioda ise E sa s T iren ien adını vermiş ve Fas ın Atlantik kıyılarındaki O uljien i bu periodun karşıtı kabul etm iştir. O rijinal olarak Bonifay ve M ars tarafından tanım lanan Paleotirenien d ah a sonra Bonifay (1964) tarafından Sicilien e sokulmuştur. K éraudren (1970: 143) Tirenien adının Strom bus taşıyan bütün depolar için değil, sadece Riss ve W ürm glasyasyonlarının regresyon m aksim um ları arasında tortulanm ış tab ak alar için kullanılm ası gerektiğini ileri sürm üştür. (m) T ip lo k a lite le r. Bütün olarak Tirenien için hiç bir yer ileri sürülmemiş, M onastrien hariç, teklif edilmiş alt safhalar için hiçbir tip lokalite belirtilm em iştir. 7. V E R SlL ÎE N (ı) O r ijin a l ta n ım la m a. Terim, Blanc (1942: 190) tarafından, son buzul devri maksimum regresyonundan bugüne kadar geçen süre için kullanılmıştır. Blanc a göre bu safha, Dubois (1924) tarafından yeniden tanım ı yapılan Flandrien ile eş anlam lıdır ve terim, bu süre zarfında yükselen deniz seviyesinin doğrudan etkisi altında to rtu lan mış, denizel olsun olmasın bütün depolar için kullanılm alıdır. Blanc - m daha ozam anlar (1937) gösterdiği gibi, Versilien tipi tortu l serilerinin denizel faunası geniş ölçüde, bugün Akdenizde yaşam akta olan türlerden oluşm aktadır. (ıı) S o n ra k i ta r tış m a la r. Tirenien başlığı altında yukarıda açıklandığı üzere, Gigout (1962) Strombus faunasının Akdenizde yerel olarak Versiliende de yaşam aya devam ettiğine inanm aktadır. P. M ars ve diğerleri (Bak. Bonifay 1964: 19-20) Batı Akdeniz tabanından m. derinlerden alınan tortulların. Cyprina islarıdica ve diğer soğuksu türlerini ihtiva ettiğini bulmuşlardır. Bu fauna, tipik Sicilien faunasından, kuzeyli türlerin yüzde oranı itibariyle hâlâ çok sayıda bulunması ve soyu tükenmiş türlerin düşük sayıdaki yüzde oranı ile ayırt edilebilm ektedir ve bu depoların erken V ersilien e

7 AKDENİZİN DENİZEL KUATERNER DEPOLARI 227 ait olduğuna inanılm aktadır. Gerçekten, Froget ve diğerleri (1972) tarafından, radyokarbon m etodları ile bu faunanın yaşının bugünden yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiştir. (ııı) T ip lo k a lite. Blanc ın tanım ını yaptığı tip bölge îtalyada, Pisa kuzeybatısında Bassa Versilia kıyı ovasıydı. Burada ova düzlüğü altında, deniz seviyesinden 95 m. derine kadar, kısmen denizel olan, kısmen olmayan tortullar vardır. Bilginin çoğu, Viareggio yakınındaki bir sondajın num unelerinden elde edildiği için, burası tip lokalite sayılm aktadır. 8. REFERA N SLA R B lan c, A.C Low levels o f the Mediterranean Sea during the Pleistocene glaciation. Q u art. J. Geol. Soc., London. 93, B lanc, A.C Variazioni climatiche ed oscillazioni della linea di riva nel Mediterráneo centrale durante Vera glaciale. Geol. Meere Binnengewass, 5, B o n ifa y, E Plioocène et Pléistocene méditerranéens: vue d'ensemble et essai de corrélations avec la chronologie glaciale. Ann. Paléont., 50, B o n ifa y, E. & M a rs, P Le Tyrrhénien dans le cadre de la chronologie quaternaire méditerranéenne. Bull. Soc. Géol. France, sér. 7, v. 1, C a sta n y, G. & O ttm a n n, F Le quaternaire marin de la M éditerranée occidentale,. Rev. Geogr. Phys. Géol. D yn., (2), 1, D e p é r e t, C E ssai de coordination chronologique des temps quaternaires. C.R. Acad. Sci. Paris, 166, D e S tefa n i, G Les terrains tertiares supérieurs du bassin de la Méditerranée. A nn. Soc. Géol. Belg., 18, D o d erle in, P N ote illustrative della carta geologica del Modenese e del Reggiano. M em. Acc. Sci. Lett. e A rti di M odena, 13. D u b o is, G Recherches sur les terrains quaternaires du N ord de la France. M ém. Soc. Géol. N ord, 8, mém. 1, 355 pp. F ro g et, C., T h o m m e r e t, J. & T h o m m e r e t, Y M ollusques septentrionaux en Méditerranée occidentale: datation par le 14C. Palaeogeogr., Palaeoclim atol., Palaeoecol., 12, G ignou x, M Sur la classification du Pliocène et du Quaternaire dans VItalie du sud. C. R. A cad. Sci. Paris, 150,

8 2 2 8 R. W. HEY G ign ou x, M Les form ations marines pliocenes et quaternaires de VItalie du sud et de la Sicile. Ann. Univ. Lyon, n.s., fasc. 36, 693 pp. G igout, M Sur le Tyrrhénien de la Méditerranée occidentale. O uaternaria, 6, I s s e l, A Lem bi fossiliferi quaternari e recente osservati nella Sardegna méridionale dal p r o f D. Lovisato. Rend. R. Acc. Lincei, 23, K éra u d ren, B Les form ations quaternaires marines de la Grece. Pt. I. Bull. Mus. A nthrop. Préhist. M onaco, 16, K é r a u d r e n, B Les form ations quaternaires marines de la Grèce. Pt. II Bull. Mus. A nthrop. Préhist. M onaco, 17, K in g, W.B.R. & O a k ley, K.P Definition o f the Pliocene-Pleistocene boundary. N ature, 163, L eck w ijc k, W. v a n Observations sur le Miocène ligm tifère des dômes de M onastir et de Zaramedine ( Tunisie orientale) et sur le Pléistocène marin du premier de ces dômes. Inst. Roy. Sci. N at. Belg., V o lum e Ju b ilaire V. van Straelen, 1, O ttm a n n, F. & P ica rd, J Contributions à l étüde du Quaternaire des régions de Palerme et de M ila zzo (Sicile). Bull. Soc. Géol. France, sér. 6, v. 4, R u g g ie r i, G Alcune zone biostratigrafiche del Pliocene e del P leistocene italiano. Riv. Ital. Paleont. e S trat., 67, R u g g ieri, G A contribution to the stratigraphy o f the marine Lower Quaternary sequence in Italy. Spec. Papers Geal. Soc. America, 84, R u g g ieri, G Lo stratopiano del piano M ilazzian o. Atti Acc. Gioenia Sci. N at. C atania, 18, suppl. di scienze geologiche, R u g g ieri, G. & S elli, R I I Pliocene ed il Postpliocene dell E m ilia, Giorn. Geol., 20, S elli, R I caratteri geologici della regione marchigiana. Giorn. Geol., 21, S elli, R Le Quaternaire marin du versant adriatique-ionien de la peninsule i alienne. Q uaternaria, 6, S elli, R The Plio-Pleistocene boundary in Italian marine sections and its relationship to continental stratigraphies. Prog. O ceanogr., 4, Z eu n er, F.E The Pleistocene Period. London. Z eu n er, F.E The three M onastrian Congr. IN Q U A, sea-levels. Actes du IV

A K D ENİZ VE K A R A D EN İZİN K U A T E R N E R K IYILARI R. W. HEY*

A K D ENİZ VE K A R A D EN İZİN K U A T E R N E R K IYILARI R. W. HEY* A K D ENİZ VE K A R A D EN İZİN K U A T E R N E R K IYILARI R. W. HEY* G İR İŞ 1899 da G eneral de L am othe Cezayir kıyılarında, hepsi de yatay duruşla olaıı dört Pleistosen yüksek kıyı çizgisinin bulunduğu

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ

ya kın ol ma yı is ter dim. Gü neş le ısı nan top rak üze rinde ki çat lak la rı da ha net gö rür düm o za man. Bel ki de ka rın ca la rı hat ta yağ SAKARKÖY Uzun boy lu bir can lı ol ma yı ben is te me dim. Ben, doğ du ğum da da böy ley dim. Za man la da ha da uzadım üs te lik. Bü yü düm. Ben bü yü dük çe di ğer can lılar kı sal dı lar, kü çül dü

Detaylı

Prof. Dr. Ö zdoğan SÜ R

Prof. Dr. Ö zdoğan SÜ R KUATERNERDEKÎ DENÎZ SEVİYESİ DEĞİŞİKLİKLERİ VE NEDENLERİ Prof. Dr. Ö zdoğan SÜ R K uaternerin tipik özelliklerinden biri iklim değişmeleri ve iklime bağlı olarak m eydana gelen deniz seviyesi oynam alarıdır.

Detaylı

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir.

amaçlı olarakta sürekli! olarak ğüncellenmektedir. Bu amaçla Facebook Kurumsal Sayfamıza ana sitemizden daha hızlı ulaşabilir. WEB SİTELERİ www.kabala.info.tr Bnei Baruch Kabala Eğitim Merkezinin 2004 yılından beri Türkçe olarak yayında olan ana sitesidir. Kabala hakkında temel makalelerin ve bir çok çalışma metinlerinin bulunduğu

Detaylı

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ Fikret OZANSOY Ankara Üniversitesi GİRİŞ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünün 1969 yılı arazi çalışmaları, insanlık tarihine ışık tutan yeni

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği:

Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği: Görsel İşitsel Politikasıyla Avrupa Birliği: Televizyon Yayıncılığından Yöndeşen Medyaya Doç. Dr. Ayşen Akkor Gül ii Ya yın No : 2930 letişim Di zi si : 103 1. Bas k - Ağustos 2013 İstanbul ISBN 978-605

Detaylı

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17

Türkçe Dil Bilgisi B R N C BÖ LÜM SES B L G S. a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER. Gazi Üniversitesi 17 B R N C BÖ LÜM SES B L G S a b c ç d e f g h i j k l m n o ö p r s t u ü v y z TÖMER Gazi Üniversitesi 17 1-ALFABE Tür ki ye Türk çe sinin alfabesinde 29 harf var d r. A a (a) ayakkab B b (be) bebek C

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek

30 MALİ BORÇLAR *** En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek 30 MALİ BORÇLAR *** 3.. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR En çok bir yıl içinde ödenmesi gereken ve ödenmeleri dönen varlıklarla gerçekleştirilecek olan borçlardır. 30 Mali Borçlar 14 32 Ticari Borçlar 33

Detaylı

Hemşirelerin İş Yaşamı Kalitesi ve Etkileyen Faktörlere İlişkin Görüşleri

Hemşirelerin İş Yaşamı Kalitesi ve Etkileyen Faktörlere İlişkin Görüşleri - ORĐJĐNAL ARAŞTIRMA Hemşirelerin İş Yaşamı Kalitesi ve Etkileyen Faktörlere İlişkin Görüşleri Dr. Esra UĞUR, a Dr. Süheyla ABAAN b a Hemşirelik Hizmetleri Eğitim Koordinatörü, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,

Detaylı

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I

KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I Üniversite Hazırlık / YGS Kolay Temel Matematik 0 KE00-SS.08YT05 DOĞAL SAYILAR ve TAM SAYILAR I. 8 ( 3 + ) A) 7 B) 8 C) 9 D) 0 E) 6. 3! 3 ( 3 3)": ( 3) A) B) 0 C) D) E) 3. 7 3. + 5 A) 6 B) 7 C) 8 D) 0

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

İtalya denizel Kuvaterneri için yeni bir stratigrafi 2 Giuliano RU GGİERİ

İtalya denizel Kuvaterneri için yeni bir stratigrafi 2 Giuliano RU GGİERİ TÜ R K İY E DENİZEL K U V A TERN E R İ NE AÎT BAZI PR O B LEM LER V E G. RUGGİERİ NİN İTA LY A DENÎZEL K U VA- TERN ERİ İÇlN YENİ STR A TI GRAFİK ŞEM A SI İLE BlR KARŞILAŞTIR M A I Prof. D r. O ğuz E R

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü T.C. VAN VALİLİĞİ Sayı : 37.811.563-934/ 19/01/2015 Konu : Teklife Davet Sayın :... T e l: F ak s: Kurumumuzun ihtiyacı olan (4) kalem AFİŞ, BROŞÜR VE PLASTİK M ÜHÜR ALIMI işi satın alınacaktır. İlgilendiğiniz

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et!

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI. Kaliteli Üret! Elde Et! T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kaliteli Üret! Elde Et! ANKARA - 2015 YÜKSEK VERİM VE KALİTE İÇİN GÜBRELEME > / Yüksek verim ve kalite için buğdayın

Detaylı

Değerli Müşterimiz, Bu sayfalarda yer alan ilgili semboller ile belirtilen uyar lar ve aç klamalar, dikkatle okuman z tavsiye ediyoruz:

Değerli Müşterimiz, Bu sayfalarda yer alan ilgili semboller ile belirtilen uyar lar ve aç klamalar, dikkatle okuman z tavsiye ediyoruz: 001-023 TÜRKÇE N HAL:001-023 TÜRKÇE N HAL 08.08.2008 13:30 Sayfa 1 Değerli Müşterimiz, Fiat Stilo yu seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu kitab, yeni otomobilinizin tüm özelliklerini tan man za ve onu mümkün

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ SERBEST MUHASEBECİLİK, 24 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ 478 SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ

Detaylı

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha...

Eynu Bat Çin: Sar Uygurca ve Salarca Kuzeydoğu Güney Sibirya Şorca Sayan Türkçesi Bat Moğolistan Duha... İÇİNDEKİLER Türkçe Çeviri Hakk nda.............................................................. 7 kinci Bask Hakk nda................................................................ 8 Sahada Dil Dokümantasyonu....................................................

Detaylı

De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz.

De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz. 01-10 NÜHAL: 01-10 NÜHAL 03.09.2008 12:46 Sayfa 1 De ğer li Müş te ri miz, Al fa Ro meo yu seç ti ği niz için te şek kür ede riz. Alfa 166nız, Al fa Ro meo ya öz gü; gü ven lik, kon for ve sü rüş mem nu

Detaylı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Eğilim Öğretim Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Eğilim Öğretim Dairesi Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE Eğilim Öğretim Dairesi Başkanlığı Sayı :75850160-301.06.01/1355 Konu: Yatay Geçiş 12/01/2015 DAĞITIM YERLERİNE Yükseköğretim kurum lannda Ö n Lisans ve Lisans Düzeyindeki Program lar A rasın d a G eçiş.

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

Azad Ziya Eren Kitapları Şi ir: Diğer:

Azad Ziya Eren Kitapları Şi ir: Diğer: SAKIZKÖY GÜNCELER Azad Ziya Eren 27 Ekim 1976 da Diyarbakır da doğdu. Bijar ve Mari Jiyan adında iki çocuğu var. Kültür sanat politikaları üzerine makaleleri Avrupa Birliği Yayınları nda yayımlandı. Uluslararası

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A3919 9******* İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BU*** ER*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 9. 9, 9,5 Kazandı A19 15*******3 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN AS*** DE*** 7.7 95,,5 Kazandı 3 A71 SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI

Detaylı

OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ

OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ OKUL ÖNCESİ DİN VE AHLÂK EĞİTİMİ Değerler Eğitimi Merkezi Eserin her türlü basım hakkı anlaşmalı olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları na aittir. Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları bir Ensar Neşriyat

Detaylı

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik,

ATIŞLAR BÖLÜM 5. Alıştırmalar. Atışlar ÇÖZÜMLER. 3. a) I. Yol Ci sim t sa ni ye de ye re düş sün. 1. a) Cismin serbest bırakıldığı yükseklik, ATIŞAR BÖÜM 5 Alışırmalar ÇÖZÜMER Aışlar a) Cismin serbes bırakıldığı yükseklik, 0 6 80 m olur b) Cis min 5 sa ni ye de al dı ğı yol, 0 ( 5 ) 5 m olur Cis min son sa ni ye de al dı ğı yol, 5 80 5 55 m

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com FRANSA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLER Nüfusu Tarım,Maden Turizm,Ulaşım,Sanayi www.sosyal-bilgiler.com FRANSANIN KİMLİK KARTI Başkenti: Paris Dili: Fransızca Dini:

Detaylı

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve

Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın ta rih ve 121 sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve Mil li Eği tim Ba kan lı ğı Ta lim ve Ter bi ye Ku ru lu Baş kan lı ğı nın.08.0 ta rih ve sa yı lı ka ra rı ile ka bul edi len ve 0-0 Öğ re tim Yı lın dan iti ba ren uy gu lana cak olan prog ra ma gö re

Detaylı

Cerrahpa şa Tıp Fakültesi Çocuk Sağ lı ğı ve Has ta lıkları Anabilim Dalı Adolesan. Adolesan Polikliniğinin Hasta Dağılımı

Cerrahpa şa Tıp Fakültesi Çocuk Sağ lı ğı ve Has ta lıkları Anabilim Dalı Adolesan. Adolesan Polikliniğinin Hasta Dağılımı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Adolesan Sağlığı Sempozyum Dizisi No: 43 Mart 2005; s. 183-187 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Adolesan

Detaylı

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k

103 laboratuvarürünleri. H O R T U M L A R - k a u ç u k 2016 HORTUMLAR 103 laboratuvarürünleri H O R T U M L A R - k a u ç u k > Uluslararası standartlara uygun olarak 45A sertlik derecesinde en iyi kalite saf, esnek ve doğal kauçuktan üretilirler. > -25 C

Detaylı

ALLI TURNAM. tut kız. ge zim. sin le. zer. ne bi. ge zim. zer. ge zim. sin. zer. ne bi. ge zim. zer. dı mak. rıl kay. kal söy. dı mak. dım le.

ALLI TURNAM. tut kız. ge zim. sin le. zer. ne bi. ge zim. zer. ge zim. sin. zer. ne bi. ge zim. zer. dı mak. rıl kay. kal söy. dı mak. dım le. S A T B & 4 Andante p Gü lüm oy gü lüm oy gü lüm oy gü lüm oy & 4 œ œœ œ œ j œ œ œœ œ œ j œ œ œ œ œ œ œ œ œ œœ œ 1- yor mf 2- Oy Oy gü lüm gü lüm gü lüm gü lüm kı yar ALLI TURNAM rıl gü dı lüm ko lum gü

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr!

DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! DE NÝZ leri Anmak, YA DEV RÝM YA Ö LÜM Þiarýný Haykýrmaktýr! 6 Ma yýs 1972, üç ko mü nist ön de rin, dev ri me bað lý lý ðýn, halk la rýn kur tu luþ mü ca de le si ne i nan cýn, mark sizm-le ni nizm bay

Detaylı

Ford Otosan TEKAY Başvuru Süreci

Ford Otosan TEKAY Başvuru Süreci Ford Otosan TEKAY Başvuru Süreci Bu döküman Teknik Acil Yardım Masası nın çalışma yöntemini açıklamak üzere hazırlanmıştır. Ford Otosan Akpınar mah. Hasan Basri cad. No:2 34885 Sancaktepe - Đstanbul Telefon

Detaylı

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)...

KÜMELER KÜMELER Kümeler Konu Özeti Konu Testleri (1 6) Kartezyen Çarpım Konu Özeti Konu Testleri (1 6)... Sayfa No....................................................................9 - Kümeler Konu Özeti.......................................................... 9 Konu estleri ( 6)...........................................................

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

ABDULLAH ÖCALAN. PKK'de gelişme sorunları. ve görevlerimiz. ve görevlerimiz. WeŞanen SerxWebûn 67

ABDULLAH ÖCALAN. PKK'de gelişme sorunları. ve görevlerimiz. ve görevlerimiz. WeŞanen SerxWebûn 67 ABDULLAH ÖCALAN abdûllah ÖCaLan PKK'de gelişme sorunları ve görevlerimiz PKK'de gelişme sorunları ve görevlerimiz WeŞanen SerxWebûn 67 1 3 abdul lah ÖCa Lan PKK'de Gelişme Sorunları ve Görevlerimiz Weşanên

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ 4 a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve ışık ışın la rı yansı ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasındaki

Detaylı

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir.

GİRİŞ CÜMLESİ. Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. PARAGRAF TAMAMLAMA GİRİŞ CÜMLESİ Giriş ü lesi, ko uya girişi yapıldığı, ko u u ta ıtıldığı ü ledir. Paragrafı konusu u ü lede ortaya atılır. Tü de geli ge elde özele yö te i i uygula dığı paragraflarda

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Çetin Öner. Roman GÜLİBİK. Çeviren: Aslı Özer. 26. basım. Resimleyen: Orhan Peker Çetin Öner GÜLİBİK ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Roman Çeviren: Aslı Özer Resimleyen: Orhan Peker 26. basım Çetin Öner GÜLİBİK Resimleyen: Orhan Peker cancocuk.com cancocuk@cancocuk.com Yayın Koordinatörü: İpek

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı A ntalya BûyCıkşetıir Belediyesi Planlam a Şub e Müdürlüğü Sayı; 90852262-301.03-E.1 173 Tarih; 28.04,2017 17:50 Oosya Numarası: 2017> 1337 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik

Detaylı

Yoğun Bakımda Ekip Çalışması

Yoğun Bakımda Ekip Çalışması DERLEME Yoğun Bakımda Ekip Çalışması a a Hemşirelik Bölümü, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Ge liş Ta ri hi/re ce i ved: 25.12.2011 Ka bul Ta ri hi/ac cep ted: 08.08.2012 Bu makale

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ ONDNSTÖRR OD SORU - Dİ SORURIN ÇÖÜRİ 4. enerji(j). Bir kondansatörün sığası yapısına bağlıdır. üküne ve uçları arasındaki elektriksel potansiyel farkına bağlı değildir. 4 sabit 4 P 4.0 4.0 4 0 5

Detaylı

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU Fikret KURTMAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Sivas civarındaki jips teressübatı umumiyetle Oligosen yaşında kabul edilmekte idi. Bu

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA. Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara

ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA. Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GiRiŞ Karalar köyü, Ankara'nın kuzeybatısında Ankara

Detaylı

Değerli Müşterimiz, Bu sayfalarda yer alan ilgili semboller ile belirtilen uyar lar ve aç klamalar, dikkatle okuman z tavsiye ediyoruz:

Değerli Müşterimiz, Bu sayfalarda yer alan ilgili semboller ile belirtilen uyar lar ve aç klamalar, dikkatle okuman z tavsiye ediyoruz: 001-023 TÜRKÇE N HAL:001-023 TÜRKÇE N HAL 08.08.2008 13:30 Sayfa 1 Değerli Müşterimiz, Fiat Stilo yu seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu kitab, yeni otomobilinizin tüm özelliklerini tan man za ve onu mümkün

Detaylı

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL

ÖDEV ve ÖLÇME AKILLI. Berna DEMİREL AKILLI ÖDEV ve ÖLÇME.sınıf Berna DEMİREL AFG Matbaa Yayıncılık Kağıt İnş. Ltd. Şti. Buca OSB, BEGOS 2. Bölge 3/20 Sk. No: 17 Buca-İZMİR Tel: 0.232.442 01 01-442 03 03 Faks: 442 06 60 Bu kitabın tüm hakları

Detaylı

Abdullah Öcalan. Weşanên Serxwebûn 85

Abdullah Öcalan. Weşanên Serxwebûn 85 Abdullah Öcalan Ta rih gü nü müz de giz li ve biz ta ri hin baş lan gı cın da giz li yiz Abdullah Öcalan Ta rih gü nü müz de giz li ve biz ta ri hin baş lan gı cın da giz li yiz Weşanên Serxwebûn 85 Abdul

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 26 A ralık 2008 C U M A Resm î G azete S ayı : 27092 (M ü kerrer) YÖNETMELİK Çevre ve Orm an Bakanlığından: TEHLİKELİ M ADDELER VE M ÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı

F A N E R O Z O Y İ K

F A N E R O Z O Y İ K (EONS) ZAMANLAR (ERAS) F A N E R O Z O Y İ K PALEOZOYİK MESOZOYİK SENOZOYİK 542 my 251 my 65.5 my 0 www.fusunalkaya.net KUVATERNER NEOJEN PALEOJEN HOLOSEN PLEYİSTOSEN PLİYOSEN MİYOSEN OLİGOSEN EOSEN PALEOSEN

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

idea SPİNOZA 1. TANRI ÜZERİNE; 2. ANLIĞIN DOĞASI VE KÖKENI ÜZERINE TÖREBİLİM 1 İDEA E1 2011/04

idea SPİNOZA 1. TANRI ÜZERİNE; 2. ANLIĞIN DOĞASI VE KÖKENI ÜZERINE TÖREBİLİM 1 İDEA E1 2011/04 idea SPİNOZA 1. TANRI ÜZERİNE; 2. ANLIĞIN DOĞASI VE KÖKENI ÜZERINE TÖREBİLİM 1 İDEA E1 2011/04 SPİNOZA Geometrik Düzende Tanıtlı Törebilim 1 BÖLÜMLER I VE II Çeviren Aziz Yardımlı idea istanbul İDEA CEP

Detaylı

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ

DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ DENEME 8 SAYISAL BÖLÜM ÇÖZÜMLERİ. 99 98 9 ( ).( ).( ) ( ).( ).( ) = = = 00 00 ( ).. + bulunur. 5. a b+ = 0 ise b a b + = 0 ve b 0 ol ma lı b dir. a. + 0 ol ma lı a 0 a. A). = ise ( ) = B). = ise ( ) =

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ _N 'fi ' V) ü ASİL 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞKETİM YILI YURT İÇİ ÖNEM II YATAY GEÇİŞLERİ KABUL EİLEN ficwfnrtl.fr S.NO AI-SOYAI SINIFI AĞ IRLIKLAN İRİLMİŞ GELİĞİ ÜNİVERSİTE

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

Prof. Dr. O ğuz E R O L

Prof. Dr. O ğuz E R O L GELİBOLU YARIM ADASININ BATI KIYILARINDA Y A LIT AŞI TEŞEK K Ü LLER İ Prof. Dr. O ğuz E R O L G elibolu Yarım adasının batı kıyılarında, A rıburnu nun biraz güneyinde Saros K örfezi kıyısında iki yerde

Detaylı

: 908rD E.2681

: 908rD E.2681 Antalya Büyükşetıir Belediyesi Planlama Şube K/uourlüğO Sayı- 90S53?6?-301 03-F?6fi1 Tarih 03.10.2017 Dosya Numafasr 20I7-178183 T.C. A N T A LY A B Ü Y Ü K ŞEH İR B ELED İY E B A ŞK A N LIĞ I İm ar ve

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301.03-E.15 Tarih: 02.01.2017 22:26 Dosya Numarası: 2017-263 T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı A n la iya tiuyukşehır belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı: 90852262-301 03-E.2991 Tarih; 31.10.2017 Dosya Numarası: 2017-19884

Detaylı

KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ

KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ KARADENİZ ÇÖKELLERİNDEKİ NANNOPLANKTONLAR İLE URANYUM KONSANTRASYONU İLİŞKİSİ Vedia TOKER* ÖZ. Karadeniz'in güney bölgesindeki 23 durak noktasında elde edilen karotlardan ahnan 62 örnekte Nannoplankton'-

Detaylı

JURA my. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JURA my. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü JURA 201.3 145.0 my Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jura Döneminde Bitki Yaşamı Jura nın son dönemlerine doğru (140 milyon yıl önce) çiçekli bitkiler görülmeye başladı. Aynı zamanda

Detaylı

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U

M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U M Ü FE TT Ġġ Y A R D IM C ILIĞ I S IN A V I B A ġ V U R U FO R M U S ınava girm ek istediğiniz ili seçiniz İstanbul Ankara 4,5*6 eb ad ın dakifoto ğrafın ızı yap ıştırın ız İzm ir B ilim sınavına girm

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Kümeler. 2. ÜNÝTE Bölünebilme Kurallarý ve Kesirler

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Kümeler. 2. ÜNÝTE Bölünebilme Kurallarý ve Kesirler ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE Kümeler KÜMELER... 13 Ölçme ve Deðerlendirme... 19 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 21 Kazaným Deðerlendirme Testi - 2 (Video lü)... 23 KÜMELERLE ÝÞLEMLER... 25 Ölçme ve Deðerlendirme...

Detaylı

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları:

BU KALEM UN(UFAK)* SEL YAYINCILIK. Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: BU KALEM UN(UFAK)* Enis Batur un yayınevimizdeki kitapları: 60 mm Dizüstü Meşkler ve İçcep Meşkleri Elma / Örgü Teknikleri Üzerine Bir Roman Denemesi Bu Kalem - Bukalemun Bu Kalem - Melûn Bu Kalem - Un(Ufak)

Detaylı

Seçme Röportajlar ABDULLAH ÖCALAN. Onbinlerce İnsan Ölmesin. Abdullah Öcalan. Cilt-III. WeŞanen SerxWebûn 84

Seçme Röportajlar ABDULLAH ÖCALAN. Onbinlerce İnsan Ölmesin. Abdullah Öcalan. Cilt-III. WeŞanen SerxWebûn 84 Abdullah Öcalan Seçme Röportajlar Cilt-III ABDULLAH ÖCALAN Seçme Röportajlar Cilt-III Onbinlerce İnsan Ölmesin Doğu Perinçek'in Ümit Sezgin Güneri Cıvağolu/Ramazan Öztürk Rafet Ballı Soner Ülker Yeni Asır

Detaylı

Weşanên Serxwebûn 107. Kutsallık ve lanetin simgesi URFA

Weşanên Serxwebûn 107. Kutsallık ve lanetin simgesi URFA 107 Weşanên Serxwebûn 107 Abdullah ÖCALAN SAVUNMALARIM Kutsallık ve lanetin simgesi URFA Dic le-fı rat hav za sın da ta rih KUTSALLIK VE LANETİN SİMGESİ URFA Dicle-Fırat havzasında tarih KUTSALLIK VE LANETİN

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 17/06/2015-26320 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı *BEACS1FR* Sayı :83768245/300/ Konu :Felsefe Yaz Okulu FELSEFE BÖLÜM BAŞKANLIĞINA Fakültemiz

Detaylı

Din İstismarı Üzerine

Din İstismarı Üzerine ARAŞTIRMA VE İNCELEME Din İstismarı Üzerine Prof.Dr. Hüseyin CERTEL a a Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Din Psikolojisi AD, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Isparta Ge liş Ta ri hi/re

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ FAALİYETLERİNDE UYACAKLARI ETİK İLKELER HAKKINDA YÖNETMELİK 23 424 SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve şk şn la r yans ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasndaki d uzaklğ,

Detaylı

Ç Ç Ö Ç Ç Ç Ç Ç Ş Ö «Ü Ç Ş Ü Ç Ç

Ç Ç Ö Ç Ç Ç Ç Ç Ş Ö «Ü Ç Ş Ü Ç Ç Ö Ğ Ç Ü Ü Ç Ç Ç Ö Ü Ü Ü Ü ÖÜ» Ç Ş Ş Ö Ç Ğ Ü Ü Ç Ç Ö Ç Ç Ç Ç Ç Ş Ö «Ü Ç Ş Ü Ç Ç Ş Ş «Ş Ö Ü Ü Ü Ş Ş Ş Ç Ç Ş Ç Ş Ç ŞÇ Ö Ü Ç Ç Ş Ç «Ö Ç Ğ Ç Ü Ç Ç Ş Ü Ğ Ş Ç Ş Ç Ö Ç «Ö Ö «Ö Ç Ç Ö Ş Ü Ç Ş Ş Ş Ş «Ç ŞÇ Ö Ü Ş Ş

Detaylı

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU

ULUSLARARASI USKUDARSEMPOZYUMU ULUSLARARASI.... USKUDARSEMPOZYUMU V 1-5 Kasım 2007 BİLDİRİLER CİLT I EDİTÖR DR. COŞKUN YILMAZ USKUDAR SEMPOZYUMU V KURULU Prof. Dr. Mehmet Prof. Eriinsal Prof. Dr. Mustafa Uzun Prof. Dr. Zekeriya Prof.

Detaylı

1. sınıflar için. Öğretmen El Kitabı

1. sınıflar için. Öğretmen El Kitabı 1. sınıflar için Öğretmen El Kitabı HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Selahiddin Ö ÜLMÜfi (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi) Yrd. Doç. Dr. Cem BABADO AN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi)

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75

B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75 B A R T IN Ü N İV E R S İT E S İ K O N U T T A H S İS K O M İS Y O N U T O P L A N T IS I T o p lan tı no : 75 T o p lan tı tarih i :fliz./p$t/205 T o p lan tı sa a ti : l ı :0 0 T o p lan tı y eri : Bartm

Detaylı

GÖLCÜK KALDERASI (İsparta)

GÖLCÜK KALDERASI (İsparta) GÖLCÜK KALDERASI (İsparta) ylraş. Gör. İhsan ÇİÇEK(*) Ülkemizin güneybatı bölümü göllerinin çokluğu nedeni ile Göller Yöresi olarak adlandırılır. Bu yörede Eğirdir Gölü ile Antalya arasında çizilen bir

Detaylı

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü T.C. VAN VALİLİĞİ Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Sayı : 37.81 1.563-934/ 08/02/2016 K onu : T eklife D avet K urum um uzun ihtiyacı olan (2) kalem A L Ç IPA N V E PV C İLE B Ö L M E, K A PI Y A PIL M A S I

Detaylı

GROUPAMA BASIN YANSIMA RAPORU

GROUPAMA BASIN YANSIMA RAPORU GROUPAMA BASIN YANSIMA RAPORU HAZİRAN 2015 Rapor Özeti Yazılı Basın 44 İnternet Haberleri 14 Basın Bülteni Basın Bülteni 11.06.2015 Groupama, 2015 yılında acente memnuniyetini artırdı! Türkiye de sigorta

Detaylı

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr

www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Bu broşürü size ulaştıran: www.ottobock.com.tr info@ottobock.com.tr Yaşamaya yeniden başlamak İndeks Önsöz...4 İlk Uygulama...5 Gögüs Protezinin Seçimi...6 Slikon Protezler...8 Bakım...9 Lenfödem...10

Detaylı

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ... r İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...1 Birinci Böliim KARAYOLU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KURALLAR 1.

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı