ÇEVRECi, PERFORMANSI YÜKSEK, EKONOMiK YAKIT.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇEVRECi, PERFORMANSI YÜKSEK, EKONOMiK YAKIT."

Transkript

1 ÇEVRECi, PERFORMANSI YÜKSEK, EKONOMiK YAKIT.

2

3 Otogaz, çevreci, ekonomik ve yüksek performansl bir yak t. Bu avantajlar sayesinde dünyada ve ülkemizde giderek daha da yayg nlafl yor. Peki, otogazdan maksimum faydalanman n ve en iyi verimi alman n püf noktalar nelerdir? Bu püf noktalar n ve pragaz Otogaz la ilgili sorular n z n yan tlar n elinizdeki kitapç kta bulabilirsiniz. flte y llarca memnuniyetle kullanaca n z yak t n, yol haritas. pragaz Otogaz la yolunuz hep aç k olsun.

4 LPG nedir? LPG, S v laflt r lm fl Petrol Gaz d r. LPG, ham petrolün dam t lmas, parçalanmas s ras nda ya da do algaz yataklar ndan elde edilen bas nç alt nda s v laflt r lan; bütan ve propan gazlar n n kar fl m d r. Renksiz ve kokusuzdur. Gaz kaçaklar n n fark edilmesi için rafineri taraf ndan özel bileflikler ile kokuland r l r. Bas nç alt nda likit halde özel bas nçl kaplar içinde tutulur. Gaz halinde havadan a rd r. Otogaz nedir? Otogaz, en verimli, çevreci ve ekonomik yak t LPG nin, araç yak t olarak kullan lan haline verilen isimdir. Propan ve Bütan gazlar n n TS EN 589 standard na uygun mevsimsel kar fl mlar yla verimli ve çevreci hale getirilir. Otogazla tan flma 1970 ve 1980 li y llarda ortaya ç kan petrol krizinden sonra hükümetler benzin ve türevlerine alternatif bir yak t aramaya bafllam flt. Bu aray fl n cevab, geliflen teknolojiyle birlikte araçlarda daha rahat ve güvenli kullanabilen LPG oldu.

5

6

7

8 Dünyada otogaz kullan m ne durumda? Günümüzde dünyada en yayg n olarak kullan lan alternatif yak t otogazd r. Bunun nedeni otogaz n çevreci ve ekonomik bir yak t olmas d r. Yo un talep do rultusunda dünyada yaklafl k otogaz istasyonu bulunmaktad r. Bu istasyonlar otogaza dönüflümü yap lm fl yaklafl k 16 milyon araca hizmet vermektedir rakamlarına göre dünyada toplam ton otogaz tüketimi gerçekleflmifltir. Türkiye otogaz sat fllar aç s ndan dünyan n 2. büyük pazar d r. Dünya Otogaz Sat fllar (2009-Bin Ton) Dünyada ve Türkiye de otogaz standartlar Avrupa regülasyonu olan ECE R 67 (LPG kullanan motorlu tafl tlar n özel ekipmanlar n onay ), 1996 y l ndan itibaren ülkemizde TSE ECE R 67:1996 olarak uygulan r y l ndan itibaren mecburi standart tebli TSE ECE R 67:2001 olarak yay mlan r. Ülkemizde montaj yap lan ürünlerin kurumlar denetiminde güvenli bir flekilde piyasaya sunulmas ve bu standartlara uygun olarak montaj yap lmas sa lan r. Güney Kore Türkiye Polonya Japonya talya Avustralya Rusya Tayland Meksika A.B.D

9 LPG yüksek verimli bir enerji kayna oldu u için dünya otomotiv sektöründe de tercih edilir.

10 Türkiye de otogaz h zla yayg nlafl yor Ülkemizde LPG 1995 y l nda otogaz olarak kullan lmaya bafllam flt r. pragaz, 1996 y l nda Türkiye nin ilk resmi belgeli otogaz istasyonunu kurarak bir ilki gerçeklefltirmifltir. Ülkemiz pazar büyümesi konusunda çok h zl yol katetmifltir y l verilerine göre yaklafl k 2.5 milyon otogaz dönüflümlü araç bulunmaktad r ve ülkemizdeki toplam LPG tüketiminin % 67 si otogaz sat fllar ndand r. Türkiye Otogaz Sat fllar Bu veriler, Enerji Piyasas Denetleme Kurulu raporlar ndan al nm flt r.

11 Türkiye Otogaz Pazar çok h zl büyüyerek Avrupa n n en büyük pazar olmufltur. Bugün, Türkiye Otogaz Pazar n n hacmi 2.5 milyon tonu geçmektedir.

12 Otogaza geçmek için çok neden var. Ekonomik Kilometre bafl na ödenen yak t harcamas hesapland nda, otogaz benzine göre % 35 avantajl d r.

13 Motor Ömrünü Uzat r Otogaz, yanma sonucu asitik ortamlar oluflturmaz ve bu sayede motorun uzun ömürlü kullan m n sa lar. Temiz bir enerji olmas, iflletme ve bak m maliyetlerini düflürür. Motor ya kalitesinin korunmas n sa lar ve buji ömrünü uzat r. Bu nedenle, uzun dönemde otogaz n kullan c lar na sa lad ekonomik avantaj çok yüksektir. Otogaz temiz ve sa l kl bir enerji. Bu nedenle kullan m dünya çap nda h zla art yor. Çevreci Benzin ve dizelin aksine, toprak ve suyun kirlenme riski söz konusu de ildir çünkü dökülmesi durumunda, h zla havaya da l r. Otogaz kullanan araçlar di er yak tlara göre atmosfere çok daha az miktarda zararl gaz b rak r. Otogazl tafl tlar, dizel yak tla çal flan araçlara göre daha az gürültü ç kar r.

14 Otogaz; enerji kullan m ndan dolay karfl lafl lan iklim de ifliklikleri, hava, su ve toprak kirlili ine karfl sa l kl bir alternatiftir. Küresel s nman n etkilerinin azalt lmas için Avrupa Birli i komisyonlar nda, enerji politikalar na dair önemli çal flmalar yürütülmektedir. Yap lan bu çal flmalarla otogaz n birincil alternatif yak tlardan biri olmas için tavsiye karar al nmak üzere oldu u belirtilmektedir. Bunun en temel sebebi, dünyada küresel s nman n sebep oldu u olumsuz çevre etkilerine karfl CO2 emisyon oran n n, NOx ve SOx miktarlar n n di er fosil yak tlara göre çok daha düflük olmas d r.

15 Hidrokarbonlar n ço una k yasla, LPG'nin karbon-hidrojen oran düflüktür. Dolay s yla üretilen birim enerji bafl na daha az miktarda karbondioksit (CO2) üretir. De iflik oranlarda bütan ve propan gazlar n n kar fl m olan LPG, kar fl m n oranlar na ba l olarak petrol türevleri ve do al gaza göre daha yüksek enerji de eri sa lar. Otomotiv yak t olarak kullan lan LPG (otogaz), di er fosil yak tlara göre (benzin, dizel) daha az azotoksit üretir. LPG, benzin ve dizele göre daha az kat parçac k, odun ve kömüre göre çok daha az karbon kurumu üretir. Otomotiv yak t olarak kullan lan LPG (otogaz) sayesinde ülkemizde her y l yaklafl k 1 milyon ton daha az karbondioksit sal n m yap lmaktad r.

16 Güvenilir Enerji Standartlara uygun olarak otogaz dönüflümü yap lm fl araçlar en az di er yak tlar kullanan araçlar kadar güvenlidir. Otogaz n araçlara dolumu ve depolanmas konusunda emniyetle ilgili kayg lar genellikle olmas gerekenden fazlad r. Otogaz n güvenlik seviyesi benzin ve dizele efl hatta bu yak tlardan daha yüksektir. Çünkü otogaz sistemlerinde kullan lan tanklar benzin ve dizel tanklar na göre çok daha dayan kl d r. Otogaz, s z nt tehlikesini önleyen tanklarda bas nç alt nda muhafaza edilir. Güvenli, peki nas l? LPG renksiz, kokusuz, yan c ve parlay c özelli e sahiptir. Gaz kaçaklar n n anlafl labilmesi için LPG merkaptanlar ile sonradan kokuland r l r. Bu sayede gaz kaçaklar hemen tespit edilebilir. Otogaz araç depolar karbon çelikten yap lm flt r, bu nedenle benzin ve di er yak t tanklar na göre 20 kat daha dayan kl d r. Günümüzde otogaz tanklar özel bir yap ya sahiptir. Likit doluluk oran % 80 e ulaflt nda otomatik olarak kapan r ve böylece s cakl k de iflikliklerinden kaynaklanabilecek muhtemel bir gaz s z nt s önlenmifl olur. Otogazla ilgili her aflamada birçok uluslararas standarda uyulur. Avrupa da y llard r LPG ile çal flan otobüsler kullan l yor. Bu güvenli i sa lamak için otogazda uyulmas gereken standartlar neler? Dönüflümler için TS EN 12805:2004, TS EN 12806:2004 ve TSE ECE R 67:2001 Otogaz kalitesi için TS EN 589 stasyon kurulumlar için TS 11939, TS 1446, TS 1449 standartlar na uyulmas gerekir.

17 Performans Yüksek Enerji Yap lan performans testlerine göre, otogaz kullanan araçlar yüksek verimlilik gösterir. Di er alternatif otomotiv yak tlar yla karfl laflt r ld nda, otogaz ile çal flan tafl tlar n performans ve çal flma özelliklerinin çok daha uygun oldu u görülür. Otogazla çal flan motorlar oktan oran n n yüksek olmas nedeniyle kullan c lara daha güçlü, sessiz ve esnek kullan m olana sa lar. Bu da motorun ömrünü uzatt gibi, ateflleme bujisi, ya de iflimi ve di er bak m ihtiyaclar n da azalt r. Otogaz n yüksek oktan, yüksek s k flt rma oranlar na olanak sa layarak motor gücünü ve termal verimi art r r ve böylece yak t tüketimini ve emisyonlar azalt r. En son nesil otogaz yak t sistemleriyle, h zlanma ve azami h z, benzin veya dizelle karfl laflt r labilir düzeydedir. Ayr ca, dizel ile çal flan arabalar n motorlar nda k fl n so uk havalarda görülen bir çok probleme, otogaz kullanan araçlarda rastlanmaz. Otogaz n performans yaz-k fl ayn m? Baz ülkelerde, mevsimsel s de ifliklikleri dolay s yla bütan ve propan gazlar n n fiziksel özelliklerinde de iflim görülür. Bu nedenle k fl aylar nda arac n daha iyi verim sa lamas amac yla propan art r lm fl TS EN 589 standard na uygun otogaz kullan l r. Bu da araç yak t performans n n hep yüksek kald anlam na gelir. Türkiye de 1996, 2002 ve en son 2003 revizyonlar yla yürürlükte olan TS EN 589, Avrupa Otogaz Kalite Standard EN 589 un bir adaptasyonu olmufltur. Bu standart, araçlar n performans n art ran, emisyon de erlerini düflüren, otogaz n temiz ve kaliteli olmas n sa layan yak t özelliklerini ve deney yöntemlerini belirler. Günümüzde otogaz n kalitesi, özellikle Avrupa ülkelerinin en fazla önem verdikleri konular aras ndad r. Standarda uygun ürün kullan lmad durumlarda otogaz n benzine göre emisyon avantaj kaybolmaktad r. Arac n performans nda da önemli bir düflüfl meydana gelmektedir. pragaz Otogaz, size tüm standartlara tam uygunluk sa lanarak ulaflt r l r.

18 En zorlu hava koflullar nda bile yüksek performans kazand r r. So uk havalarda dahi arac n ilk çal flmas nda kolayl k sa lar. Motor ömrünü uzat r. Çabuk buharlaflarak gaza geçme süresini k salt r, böylece arac n yokufllarda ve rampalarda çekifl gücünü art r r, atak olmas n sa lar. Motor vuruntusuz ve titreflimsiz çal fl r. Türkiye nin Dev

19 her yerinde istasyon bir filotüm güvenlik standartlarına uygunluk

20 Arac n zda Otogaz stasyonlarda sıvı halde bulunan otogaz, dolum a zı vasıtasıyla aracın bagajındaki LPG tanklarına doldurulur. Otogaz, tank üzerindeki multivalf vasıtasıyla bakır borudan aracın motor bölümündeki gaz valfine oradan da regülatöre (buharlafltırıcı) iletilir. Regülatör vasıtasıyla sıvı halden gaz haline çevrilen LPG, buradan mikser veya gaz enjektörleri sayesinde arac n motoruna gönderilir ve yanma gerçekleflerek arac hareket ettirecek güç üretilir.

21

22 Otogaz kullan rken nelere dikkat edilmeli? 1 stasyonda otogaz dolumuna bafllamadan önce arac n z n motorunu durdurun ve el frenini çekin. 2 Dolum öncesinde ve dolum süresince mutlaka topraklama pensesinin araca ba lanmas n sa lay n. 3 Dolum esnas nda asla sigara içmeyin, cep telefonu kullanmay n.

23 4 5 Otogaz tank n n üzerinde bulunan multivalf, tank n en fazla % 80 seviyeye kadar doldurulmas n sa layacak bir düzene e sahiptir. Dolum s ras nda daha fazla yak t almak amac yla arac n ve dolay s yla tank n sallanmas, multivalf ayar n n bozulmas na neden olabilir. Aracınızın 2 yılda bir muayene zamanı geldi inde, Makine Mühendisleri Odası nın muayene istasyonlarına veya yetkili servislere giderek gaz sızdırmazlık test raporunu alın Araçlarda s nma amaçl aç k alevli s t c lar kullanmay n. Arac n z herhangi bir atefl veya k v lc m kayna na yak n bölgeye park etmeyin. LPG gaz halinde havadan a rd r, herhangi bir kaçak oldu unda LPG en düflük seviyeye yönelecektir. Bu yüzden arac n z, gaz s z nt s ihtimalini düflünerek kanalizasyon, çukur yanlar na ya da buna benzer kapal alanlara park etmeyin. Arac n z n bagaj nda, LPG tank ve ekipmanlar na zarar verecek cisimleri tafl may n. 6 Belli aral klarla ve özellikle LPG kokusu hissetti inizde Makina Mühendisleri Odas n n muayene istasyonlar na veya yetkili servislere götürüp kaçak kontrolünü yapt r n. 10 E er arac n z uzun süre kullanmayacak ve uzun süre garajda tutacaksan z, multivalf üzerinde bulunan LPG yak t kesme valfini kapat n.

24 K fla özel pragaz Otogaz EN 589 un özelli i nedir? TS EN 589 Standard ile Türkiye de kullan lacak otogaz n k fl mevsiminde ülkemizin mevsimsel s cakl k flartlar na göre belirlenen Tip B spefikasyonlar na uygun olmas flart getirilmifltir. Bu standartlarda uygun otogaz, daha kolay buharlaflabilmekte ve k fl n so uk hava koflullar nda arac n LPG ile çal flmas n kolaylaflt rmaktad r. K fl döneminde TS EN 589 standard na uygun otogaz sunman n bir yolu, h zl buharlaflma özelli i olan propan içeri ini art rmakt r. Bu sayede otogaz, k fl n so uk havalarda daha kolay buharlaflabilmekte ve araç otogaz ile daha rahat çal flmaktad r. Otogaz n araç performans n üzerinde bir etkisi var m? LPG kiti ve montaj, benzinli yak t sistemine göre tasarlanm fl olan arac n özelliklerine uygun de ilse, iki problemle karfl lafl labilir: Birincisi, arac n olmas gerekenden daha fazla yak t harcamas ikincisiyse araç performans nda benzinli kullan ma göre oluflan güç kayb d r. Kitin araca uygun olmamas veya montaj n araca uygun yap lmamas, montaj sonras nda yap lmas gereken testlerin eksikli i ya da motor bak m n n yap lmam fl olmas, otogaz kullanan arac n performans n düflürebilir.

25 Otogaz dönüflümü yap lm fl araçlar n bak m ne s kl kta yap lmal d r? LPG li araçlar n periyodik bak mlar her km de bir yapt r lmal d r. Bununla birlikte 6 ayda bir yaz ve k fl bak m yap lmal d r. Bu bak mlarda elektrik tesisat kontrolü, buharlaflt r c temizli i, filtre temizli i, selenoid valf kontrolü, ana hortum ve ba lant kontrolü yap lmal d r. Ayr ca, çift yak tl bir sistem oldu undan arac n benzin ile ilgili sistemlerinin çal fl r durumda kalmas için belirli aral klarla benzin ile çal flt r lmal d r. S ral enjeksiyon sistemi nedir ve getirdi i yenilikler nelerdir? S ral enjeksiyon sistemi, enjeksiyonlu araçlarda LPG kullan m için gelifltirilmifl olan en son sistemdir. S ral sistemin di er LPG dönüflüm sistemlerine göre fark ECU (elektrik kontrol ünitesi) taraf ndan kontrol edilmesidir. Avantajlar : Bu sistemlerde eski tip sistemlerde kullan lan ve motorun hava girifline engel olan mikser kullan lmaz. ECU (elektronik kontrol ünitesi) taraf ndan kumanda edilen enjektör, silindir çal flt kça gaz püskürttü ü için yak t tasarrufu % 65 e kadar ç kmaktad r. ECU, sisteme, ihtiyaca göre yak t gönderdi i için arac n çekiflinde, rölantisinde hiçbir düflme yaflanmamaktad r. Emme manifoldunda patlama meydana gelmez. Benzinle çal fl rken mikserin neden oldu u performans kayb yaflanmaz. Gaz enjektörleri her silindir için emme sübaplar n n yak n na monte edildi inden ve püskürtme, emme valfinin aç k oldu u s rada hassasiyetle gerçeklefltirildi inden enjeksiyon sistemlerinde görülen patlama back fire riski hiç bir zaman oluflmamaktad r. Otogaz tank ne kadar sürede bir de ifltirilmelidir? TSE ECE R67 ve TS EN standartlar na göre, LPG araç dönüflümünde kullan lan tanklar n imal tarihi itibar yla kullan m ömrü 10 y ld r. Emniyetli dolum seviyesi ne anlama gelir? Emniyetli dolum seviyesi, dolum tank n n alabilece i su kapasitesinin % 80 ine LPG konulmas d r. Bu seviye, s k flt r lm fl gaz n en verimli ve güvenli bulundu u seviyedir. Bu nedenle dolum esnas nda depoyu daha fazla gaz als n diye sallamak; emniyetli dolum seviyesine ayarl depo içi flamand ran n bozulmas na neden olabilece i için tehlikeli ve yanl flt r.

26 Arac n za LPG dönüflüm sistemi montaj yap ld ktan sonra kullan lan malzemelerin ve yap lan montaj n standartlara uygun olup olmad n mutlaka Makine Mühendisleri Odas na kontrol ettirin ve Montaj Tespit Raporu al n. Otogaz n z güle güle, güvenle kullan n.

27

28 DÖKME VE OTOGAZ SATIfi BÖLGE MÜDÜRLÜKLERi ANTALYA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Karfl yaka Mah. Y ld r m Beyaz t Cad. No: 28 Antalya Tel: Faks: BATI KARADENiZ BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi BÜROSU Kale Mah. Kaz mpafla Cad. Adnan Kefeli flhan No: 10 Kat: 6 Samsun Tel: Faks: BURSA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi BÜROSU Karaman Mah. zmiryolu Cad. Yerkayalar Apt. No: 82 K: 4 D: 4 Nilüfer/Bursa Tel: Faks: ÇUKUROVA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Küçük Dikili Beldesi Kavakl Mah. Turhan Cemal Beriker Bulvar No: 682/A Seyhan/Adana Tel: (pbx) Faks: DiYARBAKIR BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü fianl urfa Yolu 1. Km fienova Apt. No: 54 Diyarbak r Tel: (pbx) Faks: DO U ANADOLU BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Pelit Meydan Do u Apartman B-Blok 24/3 Erzurum Tel: Faks: GAZiANTEP BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü ncilip nar Mah. 3 Nolu Cad. 15 Nolu Sok. Bayel fl Merkezi B Blok Kat: 1 No: 105 fiehitkamil/gaziantep Tel: (pbx) Faks: KADIKÖY BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi OFiSi Sanayi Mah. Çetin Sok. No: 9 Kurtköy Pendik/ stanbul Tel: (Pbx) Faks: KONYA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi OFiSi Musalla Ba lar Mah. Ankara Cad. No: 137 Selçuklu/Konya Tel: (pbx) Faks: MARMARA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Mimarsinan Mah. M. Akif Ersoy Cad. No: 171/B Körfez/Kocaeli Tel: Faks: ORTA ANADOLU DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Ceyhun At f Kansu Cad. No: 35/C Balgat/Ankara Tel: (6 Hat) Faks: TRAKYA BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Defterdar Mah. Otakç lar Paflmakç Çay r Cad. No: 62 Kar fl Merk. K: 1 Eyüp/ stanbul Tel: (4 Hat) Faks: EGE BÖLGE DÖKME VE OTOGAZ SATIfi MÜDÜRLÜ Ü Ankara Cad. 283/1 Sokak No: 2 Kat: 2 D: 201 Bornova/ zmir Tel: (pbx) Faks:

Sistem LPG Tanklar Yerlefltirme Kurallar. Sistem LPG Tanklar n n Toprak Üstü ve Toprak Alt Uygulamalar. Toprak Üstü Uygulama

Sistem LPG Tanklar Yerlefltirme Kurallar. Sistem LPG Tanklar n n Toprak Üstü ve Toprak Alt Uygulamalar. Toprak Üstü Uygulama A DAN Z Y itm PG itm PG TANKARI YRfiTiRM RHBRi TOPRAK ÜTÜ-TOPRAK ATI item PG Tanklar Yerlefltirme Kurallar item PG Tanklar n n Toprak Ütü ve Toprak Alt Uygulamalar item PG tankları yerleştirilirken, emniyet

Detaylı

Küçük ve orta ölçekli iflletmelere özel, kesintisiz, çevreci enerji kayna : SiSTEM LNG COMPACT

Küçük ve orta ölçekli iflletmelere özel, kesintisiz, çevreci enerji kayna : SiSTEM LNG COMPACT Küçük ve orta ölçekli iflletmelere özel, kesintisiz, çevreci enerji kayna : SiSTEM LNG COMPACT LNG Do al gaz atmosfer bas nc nda -62 C a kadar so utuldu unda yo uflarak s v faza geçer ve S v Do al Gaz

Detaylı

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar Kazand ran Güç Mercedes-Benz orijinal ya lar arac n z üreten uzmanlar taraf ndan, gelifltirilmifltir. Mercedes-Benz in dilinden en iyi Mercedes-Benz

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

Do algaz ve LPG çin. Gaz Yak tl Brülörler. ALG Serisi 30-1.200 kw. GARANTi

Do algaz ve LPG çin. Gaz Yak tl Brülörler. ALG Serisi 30-1.200 kw. GARANTi o algaz ve LPG çin Gaz Yak tl Brülörler ALG Serisi -. kw GARANTi ALG Serisi Gaz Brülörleri leri Teknoloji Gaz brülörleri uzun süreli testler sunucunda gaz konusunda deneyimli uzmanlar taraf ndan gelifltirildi.

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 SUPAP SİSTEMLERİ 1. KÜLBÜTOR MEKANİZMASI Eksantrik milinden aldığı hareketle silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının

Detaylı

Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar. www.gedikdokum.com

Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar. www.gedikdokum.com www.gedikdokum.com Balans Vanalar Termostatik Radyatör Vanalar Is tma sistemlerinin balanslanmas sayesinde tüm sisteme do ru zamanda, gerekli miktarda debi ve dolay s yla gereken s her koflulda sa lanabilir.

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi DÜNYADA VE TÜRK YEDE ENERJ VE KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, PROJEKS YONLAR VE EM SYONLAR Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi Dünya Dünya Kömür Rezervi Bölge Görünür Ç kar labilir Rezervler (Milyon

Detaylı

BRÜLÖR BAYMAK SE YAKIT FARKETMEZ

BRÜLÖR BAYMAK SE YAKIT FARKETMEZ BRÜLÖR BAYMAK SE YAKIT FARKETMEZ FUEL-O L BRÜLÖRLER ÇOK GEN fi ARALI I, BÜYÜK LERDE K KADEMEL MODELLER SESS Z, YÜKSEK VER ML ÇALIfiMA KARfiI BASINÇLI KAZANLAR Ç N ÖZEL D ZAYN EN Y KAL TE KOMPONENTLERLE

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

BAYMAK GAZ BRÜLÖRLER Tek Kademeli Çift Kademeli Oransal Gaz Brülörleri BG Serisi kw

BAYMAK GAZ BRÜLÖRLER Tek Kademeli Çift Kademeli Oransal Gaz Brülörleri BG Serisi kw BAYMAK GAZ BRÜLÖRLER Tek Kademeli Çift Kademeli Oransal Gaz Brülörleri BG Serisi - Baxi Group, De Dietrich, Remeha Tek Kademeli Gaz Brülörleri BG Serisi BG serisi tek kademeli brülörlerde sabit gaz ve

Detaylı

Motorin ve Hafif Ya lar çin. S v Yak tl Brülörler. GARANTi

Motorin ve Hafif Ya lar çin. S v Yak tl Brülörler. GARANTi Motorin ve Hafif Ya lar çin S v Yak tl Brülörler ALM Serisi 0.06 GARANTi leri Teknoloji Motorin brülörleri uzun süreli testler sunucunda s v yak tlar konusunda deneyimli uzmanlar taraf ndan gelifltirildi.

Detaylı

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi

Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Jeotermal Enerjiden Elektrik Enerjisi Üretimi Ali R za VEREL EMO Denizli ube Enerji Komisyonu Üyesi ELTA Elektrik Üretim Ltd. ti. / Denizli Ege Bölgesi Enerji Forumu 1. Giri ekil 1. Jeotermal saha Bilindi

Detaylı

M NYATÜR DEVRE KES C LER

M NYATÜR DEVRE KES C LER Anahtarl Otomatik Sigortalar Ç NDEK LER FM A... A FM A... A Otomatik Sigortalar Özellikler Teknik Tablo Sipariş Kodları Eğriler Faz - Nötr Anahtarlı Otomatik Sigortalar Özellikler Teknik Tablo Sipariş

Detaylı

Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler

Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler Isı Yalıtımı Enerji Tasarrufunda İnovatif Çözümler Terma Enerji Verimliliği nin temel politikası, en yeni teknolojileri, kaliteli hizmet anlayışıyla bir araya getirerek enerji verimliliği uygulamalarını

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ve MUAYENE HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

PERİYODİK KONTROL ve MUAYENE HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON BİLGİLERİ Rev. No Revizyon Tarihi Revizyon Açıklaması 0 -- İlk yayın. 01 01.12.2015 Güncelleme PR.09 01.04.2015 01.12.2015 01 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; montaj ve gaz sızdırmazlık uygunluk

Detaylı

PRC 100 BOYAMA ROBOTU C.000 KULLANIM KLAVUZU

PRC 100 BOYAMA ROBOTU C.000 KULLANIM KLAVUZU PRC 100 BOYAMA ROBOTU C.000 KULLANIM KLAVUZU NOT PRC 100 KULLANIM KLAVUZU 12 2 11 NOT PROGRAM AYARLARI Ç NDEK LER POWER BUTON 1- Ç NDEK LER... 3 GÖSTERGE Power buton ON konumuna getirildi inde ekranda

Detaylı

Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma

Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma TR Tesisat Ürünleri Boru S zd rmazl k ve Boflluk Doldurma Loctite 511 Düflük mukavemet boru s zd rmazl Su ve gaz tafl yan sistemlerde kullan lan, s kça sökülmesi gereken metal diflli boru ba lant lar için

Detaylı

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER

S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER S STEM VE SÜREÇ DENET M NDE KARfiILAfiILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNER LER Erol LENGERL / Akis Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 473 474 2. Salon - Paralel Oturum VIII - Sistem ve Süreç Denetiminde Karfl lafl lan

Detaylı

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z!

elero SoloTel Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! SoloTel elero Kullan m talimat Lütfen kullan m k lavuzunu saklay n z! elero GmbH Antriebstechnik Linsenhofer Str. 59 63 D-72660 Beuren info@elero.de www.elero.com 309400 Nr. 18 101.5401/0305 çerik Güvenlik

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U

HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DE LD R www.pirelli.com.tr HAF F T CAR ARAÇ LAST KLER ÜRÜN KATALO U 2008 Hafif ticari araç geliflimi Hafif ticari araç kategorisi çok genifl yelpazedeki araçlar kapsamaktad r: Ticari

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar

Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Binalarda Enerji Verimliliği ve AB Ülkelerinde Yapılan Yeni Çalışmalar Mak.Y.Müh. Nuri ERTOKAT Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çalışmamızın isminden de anlaşılacağı gibi Avrupa

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m 1.0 Girifl 1.1 Bu K lavuz Notu nun (KN) amac finansal raporlama için De erleme Raporu nu kullananlar ve haz rlayanlar Uluslararas

Detaylı

Dual Fuel System Nedir?

Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin bir kısmı yerine CNG veya LPG tüketilmesini

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8

Kullanım Kılavuzu. İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3. Kireçlenme hakkında önemli hatırlatmalar 8 Kullanım Kılavuzu İçindekiler İçindekiler 1 o Cihaz Tanımı ve Aksesuarlar 2 o Cihaz Tanımı 3 o Güvenlik notları 3 MONTAJ o Koşullar 4 o Musluğa su bağlantısının yapılması 4 Kullanım o Kuru buhar ile temizleme

Detaylı

Düşük Sıcaklık Kazanı. Gaz yakıtlı ısıtıcı bacalı ve hermetik işletme için: 10,5 24 kw (9 000 20 600 kcal/h)

Düşük Sıcaklık Kazanı. Gaz yakıtlı ısıtıcı bacalı ve hermetik işletme için: 10,5 24 kw (9 000 20 600 kcal/h) VITOPEND 100-W Gaz yakıtlı kombi / ısıtıcı Bacalı veya hermetik işletme için Modülasyonlu, atmosferik brülörlü Anma ısı gücü aralığı: 10,5 30 kw (9 000 25 800 kcal/h) Düşük Sıcaklık Kazanı Vitopend 100-W,

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 1.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 DERS İLE İLGİ GENEL HUSUSLAR Ders 1 Vize ve 1 final sınavı yapılarak değerlendirilecektir. Vize sınavının %40 ı ve final

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

Su Tesisat Vanalar. Malgorani Bas nç Düflürücü Vana. Çal flma fiartlar. Teknik Özellikler T P: EUROBRASS 143. Ölçü ve Boyutlar

Su Tesisat Vanalar. Malgorani Bas nç Düflürücü Vana. Çal flma fiartlar. Teknik Özellikler T P: EUROBRASS 143. Ölçü ve Boyutlar Su Tesisat Vanalar Su Tesisat Vanalar Malgorani Bas nç Düflürücü Vana Çal flma fiartlar Kullan ld ak flkan : Su ve hava Maksimum çal flma s cakl : 80 C Maksimum girifl bas nc : 25 bar Ç k fl bas nc ayar

Detaylı

Makina Mühendisleri Odası A Tipi Muayene Kuruluşu Duyuru

Makina Mühendisleri Odası A Tipi Muayene Kuruluşu Duyuru Duyuru TMMOB, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından "A" Tipi Muayene Kuruluşu olarak 17 Mayıs 2004 tarihinde basınçlı kaplar, kaldırma makinalarının periyodik kontrolleri ve gürültü, bacagazı ölçümleri

Detaylı

Riello Brülörleri Sat fl ve Servis a ile e -Gaz güvencesinde

Riello Brülörleri Sat fl ve Servis a ile e -Gaz güvencesinde Riello Brülörleri Sat fl ve Servis a ile e -Gaz güvencesinde 11500 2290 390 240 32000 Mükemmel çal flma performans Genifl ürün gam 35-32.000 Do algaz - LPG - Motorin - FuelOil - Çift yak tl brülörler Domestik

Detaylı

75 ini

75 ini 75 ini Tesisatta s yal t m ile; Binan n daha az enerji kullanarak s tma veya so utma dolay s yla çevre kirlili inin azalt lmas, cihazlar n daha verimli çal mas sa lan r. Cihazlar n çal mas s ras nda

Detaylı

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R?

SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? HAKEMS Z YAZILAR MAL PART T ME ÇALIfiMALARDA DENEME SÜRES NASIL HESAP ED MEL D R? I. Girifl: Erol GÜNER * Sürekli bir ifl sözleflmesi ile ifle giren iflçi, ifli, iflvereni ve iflyerindeki iflçileri tan

Detaylı

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI

5.2 CEPHE PANEL 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL. 5.2.1.1 DÜfiEY CEPHE PANEL UYGULAMASI 5.2 CEPHE PANEL Resim 5.16 Mineral yün cephe paneli 5.2.1 K YÜZÜ METAL M NERAL YÜN YALITIMLI SANDV Ç PANEL Is, su, ses yal t m ve yang n güvenli i özelliklerini bünyesinde bar nd ran mineral yün yal t

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

η k = % 107 a kadar. %111 (Hi de eri baz al narak)

η k = % 107 a kadar. %111 (Hi de eri baz al narak) Logamax Plus GB 022 Yo uflmal Kombi Tüketimde KonforPlus Düflük Yak t Tüketimi Yo uflma teknolojisiyle gelen çok yüksek verim, çok uzun ömürlü magnezyum-alüminyum-silisyum alafl m high-tech eflanjör, ak

Detaylı

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini %

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini % Nedir? DUAL SYSTEM, dizel motorlarda tüketilen motorinin bir kısmı yerine doğalgaz (CNG) tüketilmesini ve motorinle CNG nin birlikte tüketimi ile yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesini

Detaylı

Kablosuz iletiflimin ve performansın zirvesi

Kablosuz iletiflimin ve performansın zirvesi Kablosuz iletiflimin ve performansın zirvesi LCS YAPISAL KABLOLAMA S STEMLER / Wi-Fi YEN L KLER www.legrand.com.tr L C S YAPISAL KABLOLAMA S STEMLER Wi-Fi: LCS yap sal kablolama sistemlerinin tamamlay

Detaylı

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ;

Farkl alanlarda çal flmalar n sürdüren firmam z n bafll ca faaliyet alanlar ; FARK n zolsun Bir DPAK Prestij Torbalar DPAK File Torbalar DPAK Bantl Torbalar Etiketler Etiketli Çuvallar Rulo Etiketler Üzüm Torbalar Sebze Torbalar Koliler Tüp File ve Extrude File çeflitleri Hakk m

Detaylı

ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları. BASINÇLI KAPLAR Boyler

ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları. BASINÇLI KAPLAR Boyler Isı İstasyonları Konularımız ISI TRANSFER ÜRÜNLERİ Plakalı Eşanjör Lehimli Eşanjör Borulu ve Tübüler Eşanjör Daire Giriş İstasyonları BASINÇLI KAPLAR Boyler Genleşme Paslanmaz Proses Denge Kapları Tortu

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ. Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE ÖNEMİ ÇEVRE VE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ İLE İLİŞKİSİ Gürbüz YILMAZ Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Çevre İş Sağlığı Güvenliği ŞİRKETLER

Detaylı

Kablo Kanal Sistemleri

Kablo Kanal Sistemleri Schneider Electric Kablo Kanal Sistemleri Katalog Sistem kanalları Yapısal kablolamada uzman çözümler PKS Ultra Yeni tasar m ile daha estetik daha fazla kablo tafl ma kapasitesi (11x0) ve çevreye sayg

Detaylı

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16 Seramik in alfabesi 16 Seramik nerelerde kullan l r Konutlar Banyo, tuvalet ve mutfaklar. Islak alanlar dedi imiz bu mekanlar n hem zemininde, hem de duvarlar nda seramik kullan l r. Bu noktada Türkiye

Detaylı

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir.

CO RAFYA SICAKLIK. Kavram Dersaneleri 6. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. CO RAFYA SICAKLIK ÖRNEK 1 : Afla daki haritada, Türkiye de y ll k günefllenme sürelerinin da l fl gösterilmifltir. 2500 saat 2250 saat 1750 saat 2000 saat 2500 saat 2750 saat 3000 saat 3250 saat Bu haritadaki

Detaylı

Tam Kalk fll / Yüksek Bas nç

Tam Kalk fll / Yüksek Bas nç www.gedikdokum.com API Seri 526 Rafineriler Kimya endüstrisi Petrokimya endüstrisi Petrol ve Gaz 1" 8" ölçü aralı, D T orifis seçenekleri Malzemeler : WCB, CF8M, WC6, LCB, API 526 standardına uygun tasarım

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

KUDOS. Laboratuvar Cihazları. 195 www.sahinlerkimya.com Tel: (0212) 659 54 00 pbx ULTRASON K SU BANYOLARI

KUDOS. Laboratuvar Cihazları. 195 www.sahinlerkimya.com Tel: (0212) 659 54 00 pbx ULTRASON K SU BANYOLARI Laboratuvar Cihazları ULTRASON K SU BANYOLARI en yüksek kalite ultrasonic temizleyicileri dünya çap na sunmaktan gurur duyar. Ultrasonik teknoloji bir lider üreticisi olarak, Kudos yenilikçi ve patent

Detaylı

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014 Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi

Detaylı

İZMİR METROPOL İLÇELERİNDE YAPILAN ASANSÖR DENETİMLERİ VE GÜVENLİK SEVİYESİNDEKİ GELİŞMELERİN İNCELENMESİ

İZMİR METROPOL İLÇELERİNDE YAPILAN ASANSÖR DENETİMLERİ VE GÜVENLİK SEVİYESİNDEKİ GELİŞMELERİN İNCELENMESİ 401 İZMİR METROPOL İLÇELERİNDE YAPILAN ASANSÖR DENETİMLERİ VE GÜVENLİK SEVİYESİNDEKİ GELİŞMELERİN İNCELENMESİ M. Berkay ERİŞ, Halim AKIŞIN, Zafer GÜNEŞ Makina Mühendisleri Odas akm@mmo.org.tr ÖZET Kentimizde

Detaylı

Victrix Superior 32 kw Duvar tipi yo uflmal kombi (32 kw) Duvar tipi yo uflmal kat kaloriferi (32 kw X) Yo uflmal Kombi

Victrix Superior 32 kw Duvar tipi yo uflmal kombi (32 kw) Duvar tipi yo uflmal kat kaloriferi (32 kw X) Yo uflmal Kombi Victrix Superior 2 kw Duvar tipi yo uflmal kombi (2 kw) Duvar tipi yo uflmal kat kaloriferi (2 kw X) Yo uflmal Kombi Yo uflmal Kombi Victrix Superior 2 kw mmergas Victrix Superior kw çevre dostu yo uflmal

Detaylı

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 ENERJĠ DAĞITIMI-I Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 Açma-Kapama Cihazları Elektrik enerjisinin açılması, ayrılması, kesilmesi veya kapatılması işlevlerini yapan cihazlardır. Alçak Gerilim Ayırıcı Nitelikli Orta

Detaylı

Sifonik Drenaj Nedir? Nasıl Çalışır?

Sifonik Drenaj Nedir? Nasıl Çalışır? Sifonik Drenaj Nedir? Nasıl Çalışır? Sifonik Drenaj temelde Bernoulli'nin bulmuş olduğu akışkanın enerji denkliği prensibinden yararlanarak suyun herhangi bir eğime gerek kalmadan istenilen yerden tahliye

Detaylı

D KEY T P S GORTALI YÜK AYIRICILAR

D KEY T P S GORTALI YÜK AYIRICILAR Dikey Sigortal Yük Ay r c lar Üç Faz Ayr Ayr Aç labilen FVS160 NH00 / 160A Üç Faz Birlikte Aç labilen Ç NDEK LER Özellikler Teknik Tablo Teknik Resimler 1 2 FVS2 NH1 / 2A FVS400 NH2 / 400A FVS60 NH / 60A

Detaylı

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada

Detaylı

Is Büzüflmeli Ürünler 3

Is Büzüflmeli Ürünler 3 Is Büzüflmeli Ürünler 3 3.1 CTW-602 2:1 Is ile Daralan Makaron...20 3.2 HSR 2:1 Renkli Is ile Daralan Makaron...21 3.3 MDT-A Is ile Daralan Yap flkanl Hortum...22 3.4 HDT-A Is le Daralan Yap flkanl Hortum...23

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada sıralı

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 62

Detaylı

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için enerji tasarruflu Symaro sensörleri DELTA anahtarları serisi ile kullanım için uygun Answers for infrastructure

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA

TEMİZ SU DALGIÇ POMPA TEMİZ SU DALGIÇ POMPA MODEL RTM860 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 1 CİHAZIN ÜNİTELERİ HORTUM BAĞLANTISI POMPA EMİŞ TABANI ELEKTRİK KABLOSU ÇALIŞTIRMA ANAHTARI Teknik Özellikler Ana voltaj 230 V Frekans 50

Detaylı

TEMiZ, GÜVENLi VE SÜREKLi ENERJi için: LNG

TEMiZ, GÜVENLi VE SÜREKLi ENERJi için: LNG TEMiZ, GÜVENLi VE SÜREKLi ENERJi için: LNG LNG Do al gaz atmosfer bas nc nda -162 C a kadar so utuldu unda yo uflarak s v faza geçer ve S v Do al Gaz (LNG-Liquified Natural Gas) olarak adland r l r. Özellikleri

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALARIN DEPOLANMASI,

TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALARIN DEPOLANMASI, 18 Ekim 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29149 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALARIN DEPOLANMASI, MUHAFAZASI VE TAŞINMASI SIRASINDA SICAKLIĞIN

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I SOSYAL GÜVENL K REHBER Resul KURT SSK BAfiKANLI I Sigorta Müfettifli Hüseyin FIRAT SMMM SMMMO Baflkan Yard mc s MAYIS 2005 1 Yönetim Merkezi ve Yaz flma Adresi: SMMMO Kurtulufl Caddesi No: 152 Kurtulufl

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

EK-I EGZOZ GAZI EM SYON L M STASYONU YETK LEND RME PROTOKOL RNE PROTOKOL N KONUSU

EK-I EGZOZ GAZI EM SYON L M STASYONU YETK LEND RME PROTOKOL RNE PROTOKOL N KONUSU EK-I EGZOZ GAZI EM SYON L M STASYONU YETK LEND RME PROTOKOL RNE PROTOKOL N KONUSU Madde 1: Bu protokol, 30/11/2013 tarih ve 28837 say l Resmi Gazete 'de yay mlanan Egzoz Gaz Emisyonu Kontrol ile Benzin

Detaylı

MODÜLER PANO SSTEMLER

MODÜLER PANO SSTEMLER MDÜLER PN SSTEMLER Tip Testli Pano Ç NDEK LER Tip Testli Pano Özellikleri Elektriksel - Mekaniksel Karakteristikler FMP-1 Modüler Panolar Pano Ölçüleri Pano Bileşenleri FMP-2 Modüler Panolar Pano Ölçüleri

Detaylı

DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR

DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR DKEY TP SGORTALI YÜK AYIRICILAR Dikey Sigortal Yük Ay r c lar Üç Faz Ayr Ayr Aç labilen FVS160 NH00 / 160A Üç Faz Birlikte Aç labilen Ç NDEK LER Özellikler Aksesuarlar Teknik Tablo Teknik Resimler Dikey

Detaylı

2 BÖLMEL OCAK DNG 322 X. Kullan m ve montaj k lavuzu. Model No. DNG 322 X Ürün No Seri No.

2 BÖLMEL OCAK DNG 322 X. Kullan m ve montaj k lavuzu. Model No. DNG 322 X Ürün No Seri No. 2 BÖLMEL OCAK Kullan m ve montaj k lavuzu DNG 322 X Model No. DNG 322 X Ürün No. 9496 00234 Seri No. VESTEL Dayan kl Tüketim Mallar Pazarlama A.fi. Ambarl Petrol Ofisi Dolum Tesisleri Yolu Avc lar 34840

Detaylı

Tarihi Yar mada n n çehresi de ifliyor

Tarihi Yar mada n n çehresi de ifliyor Tarihi Yar mada n n çehresi de ifliyor Eminönü'nde 4 alt n y l Eminönü'nün çehresi de ifliyor BAKIMLI PARKLAR VE YEfi L ALANLAR stanbul un en önemli turistik merkezi Eminönü nün sürekli yeflil kalmas ve

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ AMAÇ 2001 yılında 4691 sayılı yasayla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde; teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, üründe ve üretim yöntemlerinde

Detaylı

5. MEKAN K TES SAT S TEM N N Y

5. MEKAN K TES SAT S TEM N N Y Bir binan n s t lmas veya so utulmas için harcanan enerjinin azalt lmas nda, mekanik tesisat yal t m n n önemi, göz ard edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binalar n s tma ve so utma tesisatlar n n,

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Enflasyonla Mücadelede En Zorlu Süreç Başlıyor

AR& GE BÜLTEN. Enflasyonla Mücadelede En Zorlu Süreç Başlıyor Enflasyonla Mücadelede En Zorlu Süreç Başlıyor Ahmet KARAYİĞİT Makroekonomik göstergeler açısından başarılı bir yılı geride bıraktık. Büyüme, ihracat, faizler, kurlar, faiz dışı fazla gibi pek çok ekonomik

Detaylı

40 yard mc olur, önlemeye yard mc olur. engellenmesine sa layarak Binalarda ba ms z birimleri birbirinden ay ran dö emelere, duvarlara, , çat s na Binan n Enerji Kimlik Belgesi var m? (Bu belge, s tma,

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

Patlama önleyici ürünler

Patlama önleyici ürünler 13-797352.qxp 10/17/08 11:24 AM Page 1 Nükleer enerji Alev alabilen malzemelerden kaç nmak, patlamadan korunman n en kolay yoludur. Ancak, kimya ve eczac l k endüstrisinde ve di er endüstri alanlar nda,

Detaylı

SU YUMUfiATMA C HAZLARI. YUMUfiATMA

SU YUMUfiATMA C HAZLARI. YUMUfiATMA 2 SU YUMUfiATMA C HAZLARI YUMUfiATMA Yeraltindaki katmanlarda mevcut olup suda çözünen mineraller, özellikle kalsiyum ve magnezyum tuzlar, suda sertli e neden olurlar. Suyun sertli i ise kireçtafl oluflumuna

Detaylı

I.1.Doğal Gaz Sobası Sınıflandırılması

I.1.Doğal Gaz Sobası Sınıflandırılması I. DOĞALGAZ SOBASI Gaz yakıtla çalışan, radyatör ve ısıtma tesisatına ihtiyaç duymadan yerleştirildiği mekanı ısıtan bir ısıtma cihazıdır. Benzerlik İlişkisi, Elektrik Sobası Odun Kömür Sobası Doğal Gaz

Detaylı

EVOTRON EVOTRON D EVOTRON SOL EVOTRON SAN

EVOTRON EVOTRON D EVOTRON SOL EVOTRON SAN EVOTRON 40-60 - 80 EVOTRON D 60-80 EVOTRON SOL 40-60 - 80 EVOTRON SAN 40-60 - 80 EVOTRON SER S POMPALAR MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU www.baymak.com.tr UYARI! Lütfen cihazınızı kullanmaya bafllamadan önce

Detaylı

BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI

BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI BUHAR TESĐSATLARINDA KULLANILAN KONDENSTOPLAR VE ENERJĐ TASARRUFLARI Cafer ÜNLÜ Makina Mühendisi 1952 yılında doğdu. 1975 yılında Makina Mühendisi oldu. 1976-1980 yılları arasında Türkiye Halk Bankası

Detaylı

Alarko - Techem Isı Giderleri Paylaflım Sistemi

Alarko - Techem Isı Giderleri Paylaflım Sistemi Bu küçük s payölçerin ard nda; 58 y ll k deneyim, 4.000 in üzerinde çal flan ve %100 müflteri memnuniyeti var! Alarko - Techem Isı Giderleri Paylaflım Sistemi Alarko - Techem Is Giderleri Paylafl m Hizmetleri

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş : 27 Ekim 1989 Adres : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü Dikimevi - Ankara Tel : 363 03 26-363 03 27 ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Yüksek performans sunan, çevre dostu teknoloji

Yüksek performans sunan, çevre dostu teknoloji Yüksek performans sunan, çevre dostu teknoloji EURO normlar nelerdir? Tüm dünyada kanun koyucular çevreyi korumak için motorlu araçlar n egzoz sal n mlar n daha az zararl hale getirmeye çal flmaktad r.

Detaylı

Portatif Benzinli Jeneratörler

Portatif Benzinli Jeneratörler Portatif Jeneratörler HT YACA UYGUN JENERATÖR SEÇ M Jeneratörünüzü sat n almadan önce mutlaka besleyece iniz cihazlara göre güç tespiti yap lmal d r. Jeneratörden beslenecek cihazlar n tüm girifl güçleri

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

LK 001 / 002 SERİSİ DÖNER YIKAMA KOLLARI KULLANIM VE MONTAJ BİLGİLERİ

LK 001 / 002 SERİSİ DÖNER YIKAMA KOLLARI KULLANIM VE MONTAJ BİLGİLERİ LK 001 / 002 SERİSİ DÖNER YIKAMA KOLLARI KULLANIM VE MONTAJ BİLGİLERİ LK 001 DÖNER YIKAMA KOLU - TEKLİ TEKNİK ÖZELLİKLER BASINÇ : 200 Bar SICAKLIK : 0-70 o C GİRİŞ : ¼ NPT ÇIKIŞ : ½ NPT ph : 7-10 SİPARİŞ

Detaylı

Tasarruflu yüzme havuzu tekniği Ospa enerji yaklaşımı, CO2 salınımı ve Đklim değişikliği

Tasarruflu yüzme havuzu tekniği Ospa enerji yaklaşımı, CO2 salınımı ve Đklim değişikliği Tasarruflu yüzme havuzu tekniği Ospa enerji yaklaşımı, CO2 salınımı ve Đklim değişikliği Akıllı Havuz Kontrolü Enerji verimli ekipmanlar Doğaya Zarasız minimum atık Mühendislik ve optimum planlama ile

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projesi Hazırlama İçerik Giriş Proje amacı Yöntem ve metotlar Örnek 2 Giriş 3 Alt Sorunlar Odaklama ve sorun analizi

Detaylı

BAYMAK ELEKTR KL AN SU ISITICI BANYO T P / MUTFAK T P. TS 6844 / EN 60335-2 - 35 e UYGUN ÜRET LM fit R. MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU

BAYMAK ELEKTR KL AN SU ISITICI BANYO T P / MUTFAK T P. TS 6844 / EN 60335-2 - 35 e UYGUN ÜRET LM fit R. MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU BAYMAK ELEKTR KL AN SU ISITICI BANYO T P / MUTFAK T P TS 6844 / EN 60335-2 - 35 e UYGUN ÜRET LM fit R. MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU 63 9810.0211 - Rev.02-17/06/2008 ELEKTR KL AN SU ISITICI GARANT

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

Dalg ç Pompalar AL 6 KPS Serisi

Dalg ç Pompalar AL 6 KPS Serisi Dalg ç Pompalar AL KPS Serisi Su Su kadar de erli KALİTE EM SERTİFİKA. KG Türkiye nin. Büyük Gölü Alarko dan... Alarko, 97 y l ndan bu yana üretti i ellibinden fazla dalg ç pompa ile Türkiye ye Van Gölü

Detaylı

X. BÖLÜM AYDINLATMA OTOMASYON S STEM

X. BÖLÜM AYDINLATMA OTOMASYON S STEM X. BÖLÜM AYDINLATMA OTOMASYON S STEM 10.1. AYDINLATMA YÖNET M Yap lan araflt rmalar, bir otomasyon sisteminin tam anlam ile uygulanmas ve teknik elemanlar n programl bak mlarda ald önlemler sonucunda y

Detaylı

ÜRET M, PAZARLAMA VE SATIfi PLANLARINIZI YEN DEN GÖZDEN GEÇ RECEKS N Z

ÜRET M, PAZARLAMA VE SATIfi PLANLARINIZI YEN DEN GÖZDEN GEÇ RECEKS N Z ÜRET M, PAZARLAMA VE SATIfi PLANLARINIZI YEN DEN GÖZDEN GEÇ RECEKS N Z MARKET DONANIMLARI VE YAZILIMLARI 2009 Market donan mlar ve yaz l mlar pazar araflt rmas, sektördeki tüm firmalara aç k kollektif

Detaylı