Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma Stratejileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma Stratejileri"

Transkript

1 Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma Stratejileri Erken Branşlaşma ve Kuvvet Antrenmanlarını Geç Başlatmanın Zararları Prof.Dr. Muzaffer Çolakoğlu

2 R. Douglas Fields in Araştırması video gp

3 Miyelin Kılıf Schwann hücrelerinin nöron aksonunu sarmasıyla oluşur (PSS). İzolasyon sağlayarak, sinirsel iletinin akson üzerinde hızlı ilerlemesine yardımcı olur. Akson onarımına imkan sağlar.

4 100 tabakaya kadar Miyelin Oluşumu

5 Sportif Performansa Nöronal Etkiler Bazı nöronlar birden fazla pre-sinaptik nöronun eşzamanlı uyarımı ile uyarılabilir. Bu pre-sinaptik nöronlardan bir tanesi sinirsel uyarıyı 4 milisaniyeden önce getirirse post-sinaptik nöronda uyarı oluşmaz. Hareketin oluşumu sırasında bu post-sinaptik nöronun uyardığı nöronlar/motor nöronlar devreye giremez. Yeterince uyarılamadıkları için bu nöronlarda miyelinleşme fazla olmaz ve sinirsel ileti hızları düşük olur. Bu post-sinaptik bağlantıların kullanılacağı hareketler gerçekleşemez ve hem koordinasyon hem de güç üretimi yetersiz olur.

6 Nöronal Devreler

7 Miyelinleşmede Kritik Dönemler Hamileliğin 16. haftasından itibaren miyelinleşme başlar, doğum sonrası aylar arasında hızlanır. Miyelinleşmenin en hızlı dönemi ergenlik dönemidir. Bu dönemden sonra öğrenme ile sadece % 5 daha artabilir. O zaman yeni becerilerin öğrenimi ve önceden öğrenilenlerin geliştirilmesinde en etkili dönem ergenlik dönemidir. Bu dönem kuvvet ve koordinasyon gelişimi açısından en etkili şekilde kullanılmalıdır.

8 Neden Ergenlik Döneminde Miyelinleşme Hızlı Gelişir? Bir nöronda miyelinleşmenin gelişmesinde o nöronun uyarılması sonucu membranında oluşan aksiyon potansiyellerinin ve, Progesteron ve testosteron gibi nöroaktif hormonların etkisi gösterilmiştir. Bu hormonların salınımı puberte döneminde hızla artar. O zaman, güç ve çok yönlü koordinasyon gelişiminin en üst düzeyde olabilmesi için bu dönemde hem kuvvet antrenmanlarının hem de çok yönlü hareket eğitiminin vurgulanması gerekir.

9 Ergenlik Döneminde Antrenmana Ait Sorunlar Koordinasyonel yetilerin ve kuvvet/güç özelliklerinin gelişiminde en önemli dönem olmasına rağmen hızlı boy uzaması nedeniyle kas kuvveti/gücü yetersiz kalabilir ve koordinasyon bozuklukları görülür. Kızlar ergenliğin ilk yıllarında, erkekler son yıllarında hızla uzar. Koordinasyon bozuklukları teknik hatalara neden olarak sakatlanmalara neden olabileceğinden bu dönemde teknik gelişim sağlanmadan kuvvet antrenmanlarına başlamak riskli olabilir. Kas gücü yetersizliği nedeniyle özellikle hızlı sportif becerilerde istenilen teknik uygulamalar gerçekleştirilemez ve koordinatif gelişim optimal düzeyde sağlanamaz.

10 Çocuklarda Kuvvet Antrenmanı 80 li yılların ortalarından itibaren iyi düzenlenmiş çok sayıda araştırmada şu sonuçlar elde edilmiştir; Pre-puberte (8-11 yaş) : Temel hareketlerin (Squat, Bench Press vb) teknik öğretimi, haftada 2-3 seans, üçer set ve 8 TM şiddetine kadar teknik hata ihtimalini minimale indirmek için makineler ile, yetişkinlerde olduğu gibi; eğer bir teknik hata yoksa sakatlık yok, hiçbir çalışmada epifiz kırığına rastlanmamış.

11 Ne Yapmalı? Puberte öncesinde makinelerle 8TM ye kadar ulaşabilecek kuvvet antrenmanlarına başlanmalı ve Bench Press Squat gibi teknikler öğretilmeye başlanmalı: Böylece, kuvvet antrenmanında kullanılan kaslara sinirsel iletiyi götüren nöronlarada miyelinleşme hızlanır, Hızlı boy uzaması dönemi öncesi kaslar etkili düzeyde kuvvetlenir. Bu önceden kuvvetlenme, pubertede görülebilecek kas kuvveti/kemik uzunluğu uyuşmazlığı olasılığını azaltır. Serbest ağırlıklarla kuvvet antrenmanı başlayana kadar temel hareketlerin tekniği öğrenildiğinden puberte döneminde serbest ağırlıklarla çalışılmaya başlandığında epifiz kırığı veya diğer sakatlık riskleri minimale iner.

12 Ne Yapmalı? Erken branşlaşmaya odaklanmak yerine, her türlü hareketin kontrolünü sağlayabilecek çok yönlü hareket eğitimi verilmeli : Miyelinleşmeyi arttıran en önemli unsurlardan biri sinirlerin uyarılması olduğundan, değişik hareket paternlerini defalarca deneyerek o hareketin sağlanmasında görev alan tüm merkezi ve periferik sinir hücrelerinin miyelinleşmesi arttırılır.

13 Çok Yönlü Hareket Eğitimi Yerine Erken Branşlaşma Olursa Ne Olur? Birden fazla pre-sinaptik nöronun eşzamanlı uyarımı ile aktive olan nöronlarda pre-sinaptik nöronlardan biri uyarıyı diğerlerinden önce getirirse o nöronda aksiyon potansiyeli başlayamaz (uyarılamaz); Fazla sinirsel uyarı almayan nöronların miyelinleşmesi daha zayıf olur ve sinirsel uyaranı daha yavaş iletirler. Sinirsel iletisi diğerlerinden hızlı olan pre-sinaptik nöronlar iletiyi sinaptik çukura 4 milisaniye farkla getirirlerse post sinaptik nöron uyarılamaz ve hedef motor ünite devreye giremez. Bu hem kuvvet/güç üretimi düşüklüğüne hem de koordinasyon bozukluğuna neden olur. Erken branşlaşma nedeniyle oluşan bu durumu ergenlik dönemi sonrasında telafi emek mümkün değildir.

14 KAYNAKLAR Payne VG, Morrow JR, Johnson L, Dalton SN. Resistance training in children and youth: a metaanalysis. Res Q Exerc Sport. 1997, 68(1):80-8. Falk B, Tenenbaum G. The effectiveness of resistance training in children. A meta-analysis. Sports Med Sep;22(3): Christou M, Smilios I, Sotiropoulos K, Volaklis K, Pilianidis T, Tokmakidis SP. Effects of resistance training on the physical capacities of adolescent soccer players. J Strength Cond Res. 2006, 20(4): Faigenbaum AD, Westcott WL, Loud RL, Long C. The effects of different resistance training protocols on muscular strength and endurance development in children. Pediatrics. 1999, 104(1):e5. Faigenbaum AD, Milliken LA, Loud RL, Burak BT, Doherty CL, Westcott WL. Comparison of 1 and 2 days per week of strength training in children. Res Q Exerc Sport. 2002, 73(4): Meen HD. Physical activity in children and adolescents in relation to growth and development. Tidsskr Nor Laegeforen. 2000, 10;120(24): Ozmun JC, Mikesky AE, Surburg PR. Neuromuscular adaptations following prepubescent strength training. Med Sci Sports Exerc (4): Ramsay JA, Blimkie CJ, Smith K, Garner S, MacDougall JD, Sale DG. Strength training effects in prepubescent boys.med Sci Sports Exerc Oct;22(5): Weltman A, Janney C, Rians CB, Strand K, Berg B, Tippitt S, Wise J, Cahill BR, Katch FI. The effects of hydraulic resistance strength training in pre-pubertal males.med Sci Sports Exerc Dec;18(6): Malina RM. Weight training in youth-growth, maturation, and safety: an evidence-based review. Clin J Sport Med Nov;16(6):

15 KAYNAKLAR Bernard Z, Fields RD. Do Action Potentials Regulate Myelination? The Neuroscientist. 2000, 6(1): Roglio I, Giatti S, Pesaresi M, Bianchi R, Cavaletti G, Lauria G, Garcia-Segura LM, Melcangi RC. Neuroactive steroids and peripheral neuropathy. Brain Res Rev May 6 [Epub ahead of print] Leonelli E, Ballabio M, Consoli A, Roglio I, Magnaghi V, Melcangi RC. Neuroactive steroids: A therapeutic approach to maintain peripheral nerve integrity during neurodegenerative events. J Mol Neurosci. 2006;28(1): Mireya Marin-Husstegea, Michela Muggironia, David Rabanb, Robert P. Skoffb, Patrizia Casaccia-Bonnefila. Oligodendrocyte Progenitor Proliferation and Maturation Is Differentially Regulated by Male and Female Sex Steroid Hormones. Dev Neurosci 2004;26: Jordan CL, Williams TJ. Testosterone regulates terminal Schwann cell number and junctional size during developmental synapse elimination. Dev Neurosci. 2001;23(6): Stocker S, Güttinger HR, Herth G. Exogenous testosterone differentially affects myelination and neurone soma sizes in the brain of canaries. Neuroreport Jul 21;5(12): Monks DA, O'Bryant EL, Jordan CL. Androgen receptor immunoreactivity in skeletal muscle: enrichment at the neuromuscular junction. J Comp Neurol May 17;473(1):59-72.

Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma

Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma Sinir Hücreleri (Nöronlar) Miyelinleşme ve Potansiyel Performansa Ulaşma Miyelinsiz Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi BESYO 1 2 Sinir Hücreleri (Nöronlar) Miyelinli 3 4 1 Schwann Hücresi Miyelinleşme

Detaylı

Çocuklarda Ek Direnç ile Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi BESYO

Çocuklarda Ek Direnç ile Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi BESYO Çocuklarda Ek Direnç ile Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi BESYO Çocuklarda Kuvvet Antrenmanını Yarım Asırdan Fazla Etkileyen Bir Söylenti İddia-1 Çocukta kuvveti arttırmaz

Detaylı

Çocuklarda ve Gençlerde Kuvvet Antrenmanı: Gerçekten de Gerekli mi? Dr. Ekim PEKÜNLÜ ekimpekunlu@gmail.com

Çocuklarda ve Gençlerde Kuvvet Antrenmanı: Gerçekten de Gerekli mi? Dr. Ekim PEKÜNLÜ ekimpekunlu@gmail.com Çocuklarda ve Gençlerde Kuvvet Antrenmanı: Gerçekten de Gerekli mi? Dr. Ekim PEKÜNLÜ ekimpekunlu@gmail.com Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket ve Antrenman

Detaylı

Çocuklarda Kuvvet Gelişimi ve Kuvvet Antrenmanlarına Genel Bakış

Çocuklarda Kuvvet Gelişimi ve Kuvvet Antrenmanlarına Genel Bakış Güncel Pediatri The Journal of Current Pediatrics DERLEME REVIEW Çocuklarda Kuvvet Gelişimi ve Kuvvet Antrenmanlarına Genel Bakış Overview to Strength Development and Strength Trainings in Children Mesut

Detaylı

Prof. Dr. Bahtiyar ÖZÇALDIRAN Hocama TEŞEKKÜRLER. Harun Reşit GÜZELİMDAĞ

Prof. Dr. Bahtiyar ÖZÇALDIRAN Hocama TEŞEKKÜRLER. Harun Reşit GÜZELİMDAĞ Prof. Dr. Bahtiyar ÖZÇALDIRAN Hocama TEŞEKKÜRLER Harun Reşit GÜZELİMDAĞ İnsan organizmasıyla bilgisayarların ortak yönleri oldukça fazladır. İnsanı incelemek aynı bilgisayarı incelemek gibidir. Antrenmanlar

Detaylı

ANTRENMANIN SIÇRAMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİNİN FARKLI YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA İNCELENMESİ 1

ANTRENMANIN SIÇRAMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİNİN FARKLI YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA İNCELENMESİ 1 116 ANTRENMANIN SIÇRAMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİNİN FARKLI YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA İNCELENMESİ 1 HAYRİYE ÇAKIR ATABEK 2 RIDVAN ÇOLAK 3 CANER AÇIKADA 4 ÖZET Bu araştırmanın amacı, antrenmanın sıçrama performansı

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

7-13 YAŞ GRUBU TAEKWONDO VE ATLETİZM SPORCULARININ DİKEY SIÇRAMA KAPASİTELERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

7-13 YAŞ GRUBU TAEKWONDO VE ATLETİZM SPORCULARININ DİKEY SIÇRAMA KAPASİTELERİNİN KARŞILAŞTIRMASI 7-13 YAŞ GRUBU TAEKWONDO VE ATLETİZM SPORCULARININ DİKEY ÖZET SIÇRAMA KAPASİTELERİNİN KARŞILAŞTIRMASI Özgür GÜL Evrim ÇAKMAKÇI Ali SERÇE Bu çalışmanın amacı, taekwondo ve atletizm sporcularının dikey sıçrama

Detaylı

İngilizce 1997 Bahar KPDS 89

İngilizce 1997 Bahar KPDS 89 Doç.Dr. FATİH HAZAR Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü Rekreasyon Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Eğitim Fakültesi Spor 1991-1995 Lisans Orta Doğu Teknik ÜniversitesiBölümü Spor Anabilim 1995-1999 Yüksek

Detaylı

1-MSS (Merkezi Sinir Sistemi-CNS) 2-PSS (Perifer Sinir Sistemi-PNS)

1-MSS (Merkezi Sinir Sistemi-CNS) 2-PSS (Perifer Sinir Sistemi-PNS) 1-MSS (Merkezi Sinir Sistemi-CNS) 2-PSS (Perifer Sinir Sistemi-PNS) 1-Sinir Hücresi (Nöron, nörosit) -Sitoplazması:Nöroplazma -Gövdesi(Perikaryon) -Uzantıları: a.dendrit (=ağaç) -Sitoplazması:Dendroplazma

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Hücre içi kompartıman ve hücre dışı kompartımanın büyük bölümü elektriksel açıdan nötrdür. Hücre içinde

Detaylı

Elite athletes

Elite athletes Yeni Başlayanlara Genel Kuvvet Antrenman Kılavuzu Egzersiz yapılacak alanın düzenli ve güvenli olduğundan emin olun. Kuvvet antrenmanından önce 5-10 dakika genel ısınma yapın. Doğru egzersiz tekniğini

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

Prepuberte çocuklarda sürat ile aerobik dayanıklılık (vo 2max ) arasındaki ilişkinin belirlenmesi

Prepuberte çocuklarda sürat ile aerobik dayanıklılık (vo 2max ) arasındaki ilişkinin belirlenmesi Cilt:6 Sayı:2 Yıl:2009 Prepuberte çocuklarda sürat ile aerobik dayanıklılık (vo 2max ) arasındaki ilişkinin belirlenmesi Fatih Hazar 1 Hale Hazar 2 Recep Kürkçü 3 Çetin Yaman 4 Selçuk Özdağ 5 Tarık Sevindi

Detaylı

Beynin Anatomik Açıdan İncelenmesi ve Beyin Sisteminin İşleyişi

Beynin Anatomik Açıdan İncelenmesi ve Beyin Sisteminin İşleyişi Beynin Anatomik Açıdan İncelenmesi ve Beyin Sisteminin İşleyişi - Ana Hatlarıyla Merkezi Sinir Sistemi - Sinir Hücrelerinin (Nöronlar) Temel İşleyişi - Hücre Gövdesi, Dendrit, Aksonlar, Sinaptik Ağlar

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve ÜNVAN BÖLÜM ÜNİVERSİTE

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve ÜNVAN BÖLÜM ÜNİVERSİTE ÖZGEÇMİŞ 1.KİŞİSEL BİLGİLER Adı-soyadı: Gamze ERİKOĞLU ÖRER Doğum tarihi ve yeri: 13 Şubat 1983 Ankara Görevi: Öğr. Gör. Dr. Telefon: E-mail: gorer@ybu.edu.tr 2. EĞİTİM DERECE ÜNİVERSİTE - FAKÜLTE BÖLÜM

Detaylı

OLİMPİYATLAR İÇİN SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE SPORA YÖNLENDİRME PROJESİ II. AŞAMA SONUÇLARININ İNCELENMESİ (BURSA ÖRNEĞİ)

OLİMPİYATLAR İÇİN SPORDA YETENEK SEÇİMİ VE SPORA YÖNLENDİRME PROJESİ II. AŞAMA SONUÇLARININ İNCELENMESİ (BURSA ÖRNEĞİ) ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2008, Volume: 3, Number: 2 Article Number: B0019 HEALTH SCIENCES PHYSICAL EDUCATION AND SPORT Received: September 2007 Accepted: March 2008 2008 www.newwsa.com

Detaylı

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri DAYANIKLILIK Sporda dayanıklılık "Uzun süre devam eden yüklenmelerde

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

SĐNAPTĐK POTANSĐYELLER

SĐNAPTĐK POTANSĐYELLER 498 ĐÇĐNDEKĐLER I. Sinaptik Potansiyeller 1.1. Eksitatör Postsinaptik Potansiyel (EPSP) 1.2. Đnhibitör Postsinaptik Potansiyel (IPSP): II. Sinaptik Đletim ve Postsinaptik Potansiyellerin Entegrasyonu SĐNAPTĐK

Detaylı

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ

SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ SPORCULARDA TEMASSIZ ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI: RİSK FAKTÖRLERİ ve ÖNLEME STRATEJİLERİ Dr. Tahsin Beyzadeoğlu Yeditepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Ön Çapraz Bağ

Detaylı

BİYOSİNYAL İLETİMİ 1

BİYOSİNYAL İLETİMİ 1 BİYOSİNYAL İLETİMİ 1 Uyarılabilen Doku???? Uyarılabilen dokular, bir uyarıyı karşı hücre zarının elektriksel özelliğini değiştirip, aksiyon potansiyeli oluşturarak iletebilme özelliği gösteren dokulardır.

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU

SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU SİNİR SİSTEMİ (GİRİŞ) Prof.Dr.E.Savaş HATİPOĞLU UYARILAR (Kimyasal,Fiziksel, görsel veya işitsel) ALMA (Reseptörler) İLETME DEĞERLENDİRME YANIT VERME (Effektör organlar) SİNİR SİSTEMİ ETKİLEDİĞİ ORGAN

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders)

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Büyüme ve Gelişme Çocuk organizmasını yetişkinden ayıran en önemli özellik, sürekli büyüme, gelişme ve değişme süreci

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ 1 TEMEL FONKSIYONLAR Vücut içi koşulların kontrol edilmesi İstemli hareketlerin kontrolü Omurilik reflekslerinin programlanması Hafıza ve öğrenme için gerekli olan deneyimlerin

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder

SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemi vücutta, kas kontraksiyonlarını, hızlı değişen viseral olayları ve bazı endokrin bezlerin sekresyon hızlarını kontrol eder. Çeşitli duyu organlarından milyonlarca

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Hücre ve Organelleri Hücre ve Organelleri Hücrede ekzositoz ve endositoz Hücre Organelleri Çekirdek ve Endoplazmik Retikulum MİTOKONDRİ Dış Membran İç

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Stretching Türleri Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU İki ana kategoride incelenebilir; balistik ve statik stretching. Geleneksel Sınıflamalar Balistik stretching de genellikle hızlı ve ritmik esnetme hareketleri

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Dicle Aras. Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması

SİNİR SİSTEMİ. Dicle Aras. Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması SİNİR SİSTEMİ Dicle Aras Sinir, sinir sistemi, yapısı ve fizyolojik sınıflaması Sinir Sinir sistemi fonksiyonları Sinir sistemi vücudun tüm aktivitelerini koordine eder. Organizmanın içinde bulunduğu duruma

Detaylı

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri

Core Antrenman, Etkisi ve Çalışma Örnekleri Core Antrenman, Etkisi ve Örnekleri Sadık Şatıroğlu, Emrah Arslan, Mevlüt Atak 2013 sadiksatiroglu@gmail.com 1 Sağlık Core Antrenman ve Etkisi Performans daha dayanıklı sadiksatiroglu@gmail.com 2 Core

Detaylı

KADIN FUTBOLCULARDA KALÇA V

KADIN FUTBOLCULARDA KALÇA V KADIN FUTBOLCULARDA KALÇA V W AYAK BİLEĞİ EKLEM HAREKE AÇIKLIĞININ TOPA VURUŞ HIZINA AKUT ETKİSİ Müge İNAN, Ani AGOPYAN Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi GİRİŞ Futbol, performans ve oyun içerisindeki

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET EĞİTİMİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ*

ÇOCUKLARDA HAREKET EĞİTİMİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ* F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2005, 19(3), 205-212 ÇOCUKLARDA HAREKET EĞİTİMİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ* Özcan SAYGIN¹ Yahya POLAT² Kürşat KARACABEY³ 1 Muğla Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor

Detaylı

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ

SİNİR R S İSTEMİ EGZE Z RS R İZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ Sinir sistemi; hareket etme, konuşma ve vücudumuzdaki milyonlarca hücrenin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan iç haberleşme yoludur. Bu nedenle, sinir sistemi hemostasizin

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri

17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri 17 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-1 Nöron- Glia- Nöron Çeşitleri SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemini SİNİR DOKU oluşturur. Bu dokuda NÖRON (SİNİR HÜCRESİ) ve GLİA (NÖROGLİA) hücreleri bulunur. Sinir doku, uyarıların

Detaylı

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi,

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direnç Antrenmanları - Akut antrenman (Workout) Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direncin ve tekrarların belirlenmesi, Her hareket için set

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

SİNİRLERİN UYARILMASI VE İMPULS İLETİMİ

SİNİRLERİN UYARILMASI VE İMPULS İLETİMİ SİNİRLERİN UYARILMASI VE İMPULS İLETİMİ Bütün hücrelerde membran boyunca potansiyel farkı (iç tarafta negatif,dışta pozitif) bulunmaktadır. Sinir ve kas gibi uyarılabilen dokuların istirahatten, uyarılmış

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 6 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 6 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 6 Sinir Sisteminin Hücreleri Astrosit Oligodendrosit (MSS) Sinir Sistemi Hücreleri Glia Nöron Schwan (PSS) Mikroglia Ependimal Glia Tutkal Bölünebilir Nöronlara fiziksel ve metabolik

Detaylı

Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Santral Sinir Sistemi Farmakolojisinin Temelleri Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Her nöron, dentritleri aracılığı ile diğer nöronlardan gelen uyarıları alır ve nöron gövdesine iletir. Bu uyarılar ya inhibitör

Detaylı

Sinir Sistemi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Sinir Sistemi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Sinir Sistemi Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. İnsan Vücudu Üro-genital sistem Sindirim sistemi Solunum sistemi Kardiyovasküler sistemi Endokrin sistem Sinir sistemi

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

SİNİR SİSTEMİ. Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER SİNİR SİSTEMİ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 1. Sinir Sistemi Organizasyonu Omurgalılarda sinir sistemi iki kısımda incelenir; bunlar merkezi sinir sistemi [central nervous system, (CNS)] bu bilgiyi

Detaylı

Volume: 13 Issue: 3 Year: 2016

Volume: 13 Issue: 3 Year: 2016 Volume: 13 Issue: 3 Year: 2016 The effect of a 6-week land and resistance training of 13-16 years old swimmers groups to lower limb isokinetic strength values and to swimming performance 13-16 yaş grubu

Detaylı

Ağrı. Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması

Ağrı. Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması Ağrı Ağrı hissinin oluşması Ağrı hissinin iletilmesi Ağrı hissinin yorumlanması Periferik Sinirde İletim Nöron yapısı Sinir lifi tipleri Sinir membranı nın yapısı Sinirde elektriksel iletim Saltatorik

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Sinapslar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi. Sinapslar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 231 Fonksiyonel Nöroanatomi Sinapslar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem TANIM Sinaps, nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine

Detaylı

Mesut HEKİM 1, Canan ALBAYRAK 2. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BESYO. Sakarya Üniversitesi BESYO

Mesut HEKİM 1, Canan ALBAYRAK 2. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BESYO. Sakarya Üniversitesi BESYO ATLETİZM VE BASKETBOL SPORUNA KATILAN 10-13 YAŞ GRUBU KIZ ÇOCUKLARININ KUVVET VE ANAEROBİK KAPASİTE DEĞERLERİNİN SÜRAT PERFORMANSI VE KAN LAKTAT SEVİYESİNE ETKİSİ1 EFFECT OF FORCE AND ANAEROBİC CAPACİTY

Detaylı

Core (Kor) Antrenmanı

Core (Kor) Antrenmanı Core (Kor) Antrenmanı SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

CURRICULUM VITAE BIOGRAPHICAL INFORMATION

CURRICULUM VITAE BIOGRAPHICAL INFORMATION CURRICULUM VITAE BIOGRAPHICAL INFORMATION Name and Adress: Name and Surname Adress Nilay ÇÖMÜK BALCI Baskent University Faculty of Health Sciences Department of Physical Therapy and Rehabilitation Eskisehir

Detaylı

SİNİR HÜCRELERİ. taşınması çevresel sinir sistemi tarafından meydana getirilen sinir hücreleri tarafından gerçekleştirilir.

SİNİR HÜCRELERİ. taşınması çevresel sinir sistemi tarafından meydana getirilen sinir hücreleri tarafından gerçekleştirilir. SİNİR HÜCRELERİ Sinir hücreleri nöron adını alır.hayvanlarda değişik görevler üstlenen nöronlar örneğin deniz anemonunda bir sinirsel ağ oluşturmuştur.tentaküllerin hareketi bu sinir ağı tarafından kontrol

Detaylı

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi

İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi İrfan Gülmez Marmara Üniversitesi Yıllardır çocuk ve gençlerde kuvvet antrenman ilkeleri tartışılmaktadır. 50 kg. bir çocuk kendi vücut ağırlığıyla on kez barfiks yapabilirken 10 kg. bir barı veya ağırlığı

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor

Detaylı

SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM

SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM ÇOCUK VE GENÇLERDE SPOR VE SAĞLIKLI YAŞAM Prof. Dr. Melih GÜVEN Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı M. Güven 1 Sunum içeriği Sporun çocuk ve gençlerde fizyolojik

Detaylı

Adı-soyadı: Gamze ERİKOĞLU ÖRER Doğum tarihi ve yeri: 13 Şubat 1983 Ankara E-mail: gamzeorer@gmail.com, basketball.08@hotmail.com

Adı-soyadı: Gamze ERİKOĞLU ÖRER Doğum tarihi ve yeri: 13 Şubat 1983 Ankara E-mail: gamzeorer@gmail.com, basketball.08@hotmail.com ÖZGEÇMİŞ 1.KİŞİSEL BİLGİLER Adı-soyadı: Gamze ERİKOĞLU ÖRER Doğum tarihi ve yeri: 13 Şubat 1983 Ankara E-mail: gamzeorer@gmail.com, basketball.08@hotmail.com 2. EĞİTİM DERECE ÜNİVERSİTE - FAKÜLTE BÖLÜM

Detaylı

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA

KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA KADIN VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ergenliğe kadar boy, ağırlık ve kuvvet bir cinsiyet farkı göstermezken, ergenlikten sonra cinsiyetler arasındaki bazı değişiklikler belirginleşir.

Detaylı

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI Prof. Dr. F ÖZYENER EGZERSİZ SIRASINDAKİ DAYANIKLILIĞIMIZ VE SÜRATİMİZ BÜYÜK ORANDA KASLARIMIZIN ENERJİ VE GÜÇ ÜRETEBİLME YETENEĞİNE BAĞLIDIR. Kas Hücresi Sarkotübüler

Detaylı

Çocuk ve adolesanlarla çalışma

Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuk ve adolesanlarla çalışma Çocuklarda çalışma(antrenman) çocuğun kuvvetini, anaerobik ve aerobik kapasitesini iyileştirebilir. Ancak çocuklar yetişkinlerin küçük birer kopyası (minyatürü) değildir.

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

KAS SİNİR KAVŞAĞI. Oğuz Gözen

KAS SİNİR KAVŞAĞI. Oğuz Gözen KAS SİNİR KAVŞAĞI Oğuz Gözen Kas sinir kavşağı İskelet kası hücresinde aksiyon potansiyeli oluşumunun fizyolojik tek mekanizması, kası innerve eden sinir hücresinde aksiyon potansiyeli oluşmasıdır. İskelet

Detaylı

Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD)

Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD) Uluslararası Spor Bilimleri Araştırma Dergisi (USBAD) Yazım Kuralları: Çalışmanın metni 12 punto, 1,5 satır aralığında, Times New Roman yazı karakterinde, iki yana yaslı şekilde, MS Word programında yazılmalıdır.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 25 İNSAN FİZYOLOJİSİ SİNİR SİSTEMİ-9 ÇEVRESEL (PERİFERİK) SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI B) ÇEVRESEL (PERİFERAL) SİNİR SİSTEMİ Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir

Detaylı

ARAŞTIRMA (Research Report)

ARAŞTIRMA (Research Report) ARAŞTIRMA (Research Report) Yüksel O, Koç H, Özdilek Ç, Gökdemir K SÜREKLİ VE İNTERVAL ANTRENMAN PROGRAMLARININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AEROBİK VE ANAEROBİK GÜCÜNE ETKİSİ* The Effect of Continuous and

Detaylı

12-14 YAŞ GRUBU BAYAN YÜZÜCÜLERDE 8 HAFTALIK AEROBİK ANTRENMAN PROGRAMININ SOLUNUM VE DOLAŞIM PARAMETRELERİNE ETKİSİ

12-14 YAŞ GRUBU BAYAN YÜZÜCÜLERDE 8 HAFTALIK AEROBİK ANTRENMAN PROGRAMININ SOLUNUM VE DOLAŞIM PARAMETRELERİNE ETKİSİ 12-14 YAŞ GRUBU BAYAN YÜZÜCÜLERDE 8 HAFTALIK AEROBİK ANTRENMAN PROGRAMININ SOLUNUM VE DOLAŞIM PARAMETRELERİNE ETKİSİ Meltem Kılıçaslan Kalkan, Gaziantep Üniversitesi,Beden Eğitimi ve Spor AD. Önder Dağlıoğlu,

Detaylı

FUTBOLCULARDA FARKLI ISINMA PROTOKOLLERİNİN ANAEROBİK GÜCE ETKİSİ

FUTBOLCULARDA FARKLI ISINMA PROTOKOLLERİNİN ANAEROBİK GÜCE ETKİSİ Spor Hekimliği Dergisi Cilt: 43, S. 1-6, 2008 FUTBOLCULARDA FARKLI ISINMA PROTOKOLLERİNİN ANAEROBİK GÜCE ETKİSİ Bergün Meriç BİNGÜL *, Murat SON *, Menşure AYDIN *, Yezdan CİNEL * ÖZET Araştırmanın amacı

Detaylı

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi *Kenar İ. Ayşe Nur, **Sezai Üstün Aydın, *Alper Zıblak *Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

SEREBRAL PALSİ TANILI SKOLYOZLU HASTADA SOLUNUM FİZYOTERAPİSİNİN FONKSİYONEL KAPASİTEYE ETKİSİ: OLGU SUNUMU. Candan Algun 2

SEREBRAL PALSİ TANILI SKOLYOZLU HASTADA SOLUNUM FİZYOTERAPİSİNİN FONKSİYONEL KAPASİTEYE ETKİSİ: OLGU SUNUMU. Candan Algun 2 1 P05 SEREBRAL PALSİ TANILI SKOLYOZLU HASTADA SOLUNUM FİZYOTERAPİSİNİN FONKSİYONEL KAPASİTEYE ETKİSİ: OLGU SUNUMU Cemil Arslan 1, Aysel Yıldız 2, Devrim Tarakcı 2, Esra Atılgan 2, Fatma Mutluay 2, Candan

Detaylı

Okullar arası Müsabakalara Katılan 10-11 Yaş Grubu Sporcu Çocuklar ile Spor Yapmayan Çocukların Temel Motor Beceri Düzeylerinin Karşılaştırılması

Okullar arası Müsabakalara Katılan 10-11 Yaş Grubu Sporcu Çocuklar ile Spor Yapmayan Çocukların Temel Motor Beceri Düzeylerinin Karşılaştırılması Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (1), 21-32, 2016 www.sportifbakis.com E-ISSN: 2148-905X Okullar arası Müsabakalara Katılan 10-11 Yaş Grubu Sporcu Çocuklar ile Spor Yapmayan Çocukların

Detaylı

SİNİR DOKUSU ve SİNİR SİSTEMİ. Prof Dr. Faruk ALKAN

SİNİR DOKUSU ve SİNİR SİSTEMİ. Prof Dr. Faruk ALKAN SİNİR DOKUSU ve SİNİR SİSTEMİ Prof Dr. Faruk ALKAN SİNİR DOKUSU SİNİR DOKUSU Fonksiyonu Özellikleri irritabilite konduktivite korelasyon reaksiyon S.S. SINIFLANDIRMA Somatik (Sistema Nervosum Cerebrospinale)

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi

Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi Türkiye Hentbol Federasyonu Türkiye Hentbol Antrenörleri Derneği Alanya Belediyesi Gelişim Semineri 2-4 Temmuz 2010 Alanya Uzun Süreli Sporcu Gelişim Programı: Erken ve Geç Özelleşme ve Hentbol? Prof.Dr.

Detaylı

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir.

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. BÜYÜME Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. 2 BÜYÜME Örneğin doku büyümesi gerçekleşerek vücut ağırlığı ve boy uzunluğunda

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi 1999

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi 1999 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Tarık ÖZMEN 2. Doğum Tarihi ve yeri: 12.05.1978-Karabük 3. Unvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Gelişim Psikolojisi Beden Gelişimi. Doç. Dr.Tülin Şener

Gelişim Psikolojisi Beden Gelişimi. Doç. Dr.Tülin Şener Gelişim Psikolojisi Beden Gelişimi Doç. Dr.Tülin Şener Gelişim döllenme ile başlar ve bireyin yaşam boyunca geçirdiği biyolojik, psikososyal ve bilişsel değişimleri içerir. Doğum ile dünyaya gelen bebek

Detaylı

10-13 Yaş Grubu Ortaokul Öğrencilerinde Cinsiyetin Sürat Performansına Etkisi

10-13 Yaş Grubu Ortaokul Öğrencilerinde Cinsiyetin Sürat Performansına Etkisi Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1), 41-48, 2016 www.sportifbakis.com ISSN:2148-905X 10-13 Yaş Grubu Ortaokul Öğrencilerinde Cinsiyetin Sürat Performansına Etkisi Serhat TURAN, Milli

Detaylı

ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA FARKLI İŞ YÜKLERİNİN ANAEROBİK PERFORMANSA ETKİSİ EFFECTS OF DIFFERENT WORKLOADS ON ANAEROBIC PERFORMANCE IN TRAINED CHILDREN

ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA FARKLI İŞ YÜKLERİNİN ANAEROBİK PERFORMANSA ETKİSİ EFFECTS OF DIFFERENT WORKLOADS ON ANAEROBIC PERFORMANCE IN TRAINED CHILDREN Alpay GÜVENÇ 1 Elif ÇALMAN 1 Mehmet FİDAN 1 ANTRENMANLI ÇOCUKLARDA FARKLI İŞ YÜKLERİNİN ANAEROBİK PERFORMANSA ETKİSİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, antrenmanlı çocuklarda farklı iş yüklerinin anaerobik güç

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi 1999

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi 1999 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Tarık ÖZMEN 2. Doğum Tarihi ve yeri: 12.05.1978-Karabük 3. Unvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Kuvvetin Geliştirilmesi

Detaylı

Prof.Dr. KÜRŞAT KARACABEY

Prof.Dr. KÜRŞAT KARACABEY Prof.Dr. KÜRŞAT KARACABEY Spor Eğitimi Bölümü Spor Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1992-1996 Lisans Fırat Üniversitesi 1998-2000 Yüksek Lisans Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Eğitimi Bölümü

Detaylı

ÇABUK K U V V E T E YÖNELİK İSTASYON ÇALIŞMASININ YAŞ G R U B U E R K E K ÖĞRENCİLERİN BA ZI KONDÜSYONEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

ÇABUK K U V V E T E YÖNELİK İSTASYON ÇALIŞMASININ YAŞ G R U B U E R K E K ÖĞRENCİLERİN BA ZI KONDÜSYONEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bed. Eğt. Spor Bil. Der. I (1996), 3: 18-24 ÇABUK K U V V E T E YÖNELİK İSTASYON ÇALIŞMASININ 18-19 YAŞ G R U B U E R K E K ÖĞRENCİLERİN BA ZI KONDÜSYONEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yaşar SEVİM * Oktay

Detaylı

Doç.Dr. REŞAT KARTAL. Eğitim Bilgileri. Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük. Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Dalı

Doç.Dr. REŞAT KARTAL. Eğitim Bilgileri. Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük. Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Dalı Doç.Dr. REŞAT KARTAL Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket Ve Antreman Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1975-1980 Lisans Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTENİN EL GÖZ KOORDİNASYONU VE REAKSİYON ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTENİN EL GÖZ KOORDİNASYONU VE REAKSİYON ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ SPORMETRE, 2018, 16 (1), 23-28 ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTENİN EL GÖZ KOORDİNASYONU VE REAKSİYON ZAMANI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Rüçhan İRİ 1, Zait Burak AKTUĞ 1, Ahmet KESKİN 1 1 Niğde Ömer Halisdemir

Detaylı

DİRENÇ ANTRENMANLARINDA KURAMSAL BİLGİLERİN UYGULAMAYA EKSİK AKTARIMI

DİRENÇ ANTRENMANLARINDA KURAMSAL BİLGİLERİN UYGULAMAYA EKSİK AKTARIMI DİRENÇ ANTRENMANLARINDA KURAMSAL BİLGİLERİN UYGULAMAYA EKSİK AKTARIMI ve VOLEYBOLA ÖZGÜ DİRENÇ ANTRENMANLARI Ekim PEKÜNLÜ* *EÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü Hareket ve Antrenman

Detaylı

Nöron uyarı gönderdiğinde nörotransmitterleri barındıran keseciklerin sinaptik terminale göçü başlar.

Nöron uyarı gönderdiğinde nörotransmitterleri barındıran keseciklerin sinaptik terminale göçü başlar. SİNAPS Bir nöronu diğerinden ayıran bir boşluk olduğu, Nöronların fiziksel olarak birleşmediği gözlenmiştir. Sinir uçlarında bulunan bu boşluklarda haberleşme vardır. Nöronlar arası bu iletişim noktasına

Detaylı