TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ"

Transkript

1 TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ. Þiirde, dolmak sözcüðü bir duygunun güçlü etkisinde kalmak anlamýyla kullanýlmýþtýr. B seçeneðinde bu sözcük dörtlükteki anlamýyla kullanýlmýþtýr. seçeneðinde boþ sözcüðünün karþýtý, C de olgunlaþmak, D de ise toplanmak, kalabalýk duruma gelmek anlamýyla kullanýlmýþtýr.. Bir sözcüðün gerçek anlamýnýn dýþýnda kullanýlmasýna mecaz anlam denir. Kör sözcüðü birinci cümleye iþlek olmayan, üçüncü cümleye de duyarlýlýðýný yitirmiþ anlamýný katarak mecazlaþmýþtýr. Bu sözcük ikinci cümlede gerçek, dördüncü cümlede ise yan anlamýyla kullanýlmýþtýr.. Hesap sözcüðü birinci ve üçüncü cümleye oranlama, tahmin, ikinci cümleye alacaklý veya borçlu olma durumu, dördüncü cümleye ise ödenecek ücretin tutarý anlamýný katmýþtýr.. B, C ve D seçeneklerinde parmak sözcüðü, insanlarda ve hayvanlarda ellerin ve ayaklarýn son bölümünü oluþturan uzunca organlarýn her biri anlamýnda kullanýldýðýndan somuttur. seçeneðinde ise somut anlamýndan sýyrýlarak bir iþe karýþmýþ olma ilgisi anlamýyla kullanýldýðýndan soyutlaþmýþtýr.. Suç sözcüðü yasalara ve ahlâk kurallarýna aykýrý davranýþ anlamýna gelmektedir. Ýnsanýn kendisiyle yüzleþmesi ise kendi kendisine bakmasýyla ilgilidir ki bunu ancak aynalarla saðlayabilir. Dolayýsýyla iþlediðimiz suçlar veya hatalarýmýz yüzümüze yansýmýþ olsaydý, aynalara bakmaktan korkar, kendimizle yüzleþmekten kaçýnýrdýk. Bu durumda cümle B seçeneðindeki ifade ile tamamlanmalýdýr. 7. Sözü edilen cümlede onurun ve özellikle cesaretin önemi üzerinde durulmuþtur. Bununla birlikte bu duygularýn maddi unsurlardan daha deðerli olduðu dile getirilmiþtir. Dolayýsýyla, B ve D seçeneklerini bu cümleden çýkarabiliriz. Onurunu kaybedenin mutlaka malýný da kaybedeceði düþüncesine yer verilmemiþtir.., B ve C seçeneklerinde için sözcüðü uðruna anlamýyla kullanýlmýþtýr. D seçeneðinde ise neden sonuç ilgisi kurmuþtur. 8. Verilen cümlede Deniz in doðum gününü unutmayacaðý düþüncesi dile getirilmiþtir., C ve D seçeneklerinde bunun tam tersi, yani Deniz in doðum gününü unutabileceði ihtimali üzerinde durulmuþtur. Dolayýsýyla C seçeneði anlam bakýmýndan verilen cümleyle özdeþtir.

2 9. seçeneðinde mantýk hatasýndan kaynaklanan bir anlatým bozukluðu yapýlmýþtýr. Önem sýrasýna göre bu cümle Deðil iþ bulmak,okulu bile bitiremedi. þeklinde olmalýydý. B seçeneðinde gözleri dolmak deyiminin yanlýþ anlamda kullanýlmasý anlatým bozukluðuna yol açmýþtýr. Güzellik karþýsýnda aðlayacak duruma gelmek anlamýndaki bu deyim kullanýlmaz. Bunun yerine gözleri kamaþmak deyimi kullanýlmalýydý. D seçeneðinde öðretim sözcüðü yanlýþ anlamda kullanýlmýþtýr. Bunun yerine öðrenim sözcüðüne yer verilmeliydi.. Kin tutmak benim harcým deðil sözüyle yazarýn hoþgörülü olduðunu, Parasýz pulsuzum ne çýkar, gelecek güzel günlere inanýyorum sözleriyle de iyimser ve umutlu olduðunu çýkarabiliriz. Þiirde yazarýn kaygýlý olduðuna dair bir ipucuna rastlanmamaktadýr. 0. Sözü edilen cümlede, kiþilerin karþýlaþtýðý olumlu veya olumsuz durumlara, yine kendilerinin vermiþ olduðu kararlar neticesinde varýldýðý anlatýlmak istenmiþtir., C ve D seçeneklerindeki atasözleri bu düþünceyi desteklemektedir. B seçeneðindeki atasözünde, insanoðlunun sürekli büyüyemeyeceði ve geliþemeyeceði bir yerden sonra bu büyümenin duracaðý anlatýlarak farklý bir düþünce dile getirilmiþtir.., B ve D seçeneklerinde büyük olaylarýn, durumlarýn veya baþarýlarýn küçük ayrýntýlarda gizli olduðu anlatýlmak istenmiþtir. C seçeneðinde ise farklý bir düþünce dile getirilmiþtir.. Parçada Türkçenin umman gibi sonsuz bir geniþliðinin olmasý, derinliði ve güzelliði gibi çeþitli özelliklerinin yaný sýra birçok inceliði de bünyesinde barýndýrmasýndan bahsedilerek, Türkçenin zengin bir dil olduðu vurgulanmak istenmiþtir.. Verilen parçada her þeyin insanýn varlýðýyla ve düþüncesiyle þekillendiði, kainatýn insanlarýn düþünceleriyle hayat bulduðu ve anlam kazandýðý anlatýlmak istenmiþtir. Dolayýsýyla, B ve D seçeneklerini bu parçadan çýkarabiliriz. C seçeneðinde ise insan ve evrenin birbirinden baðýmsýz olduðu dile getirilmiþtir. Oysa parçada bunun tam tersi söylenmiþtir. Ýnsan ve düþüncenin evreni var ettiði anlatýlarak iki kavramýn birbirinden ayrý düþünülemeyeceði üzerinde durulmuþtur.. Deðerlendirme; bir yapýtýn, bir sanatçýnýn ya da bir olayýn özünün, öneminin nitelik ya da niceliðinin belirtilmesidir. B seçeneðinde sözü edilen kitabýn çok satmasý, C seçeneðinde yazarýn son kitabý, D seçeneðinde de sanatçýnýn ilk oyunu deðerlendirilmiþtir. seçeneðinde ise deðerlendirme deðil bir konu hakkýnda durum tespiti yapýlmýþtýr.. Parçada sözü edilen yazarýn sahil kasabasýndaki insanlarý yargýlamaktan kaçýnarak kendi yargýsýný okura sezdirmeye çalýþmasýndan B seçeneðini, bu insanlarý anlamaya çalýþmasý ve onlarý ustaca anlatmasýndan C ve D seçeneklerindeki düþünceleri çýkarabiliriz. Parçada yazarýn çevresine karþý ön yargýlý olduðundan bahsedilmemiþ bilakis onlarý anlamaya çalýþmak için çaba gösterdiði dile getirilmiþtir.

3 7. Parçada dördüncü cümle dýþýnda, tatilin ilk haftasý hem dinlenmek hem de denize girmek için gidilen Beykoz daki Riva Plajý nýn çeþitli özellikleri ve güzellikleri anlatýlmýþtýr. Dördüncü cümlede ise parçanýn genelinde anlatýlan Riva Plajý nýn dýþýnda baþka yerlere gitme fýrsatý bulduklarýndan bahsedilerek parçanýn bütünlüðü bozulmuþtur.., B ve C seçeneklerinde miþ eki sözcükleri sýfat yaparak, sýfat fiil göreviyle kullanýlmýþtýr. D seçeneðinde ise öðrenilen geçmiþ zaman kipidir.., B ve D seçeneklerinde altý çizili sözcükler tek bir varlýðý ya da kavramý karþýlamaktadýr. C seçeneðinde ise birden çok araba kastedilmiþtir. 8. Verilen parçada sanatçýnýn doðayý ve insaný gerçeklerden yola çýkarak kendi hayal gücüyle yoðurduðu ve herkesin anladýðý kuru bir gerçekliði dile getirmediði vurgulanmýþtýr. Dolayýsýyla, B ve C seçeneklerini bu parçadan çýkarabiliriz. Sanat gerçeðine uzun çalýþmalar sonucunda varýldýðýndan bahsedilmediði için D seçeneðini bu parçadan çýkaramayýz. 9. Parçada beden dilinin kiþinin düþüncelerini açýða çýkardýðý dile getirilmiþtir. Öyleyse seçeneklerdeki sorulardan birinin bu düþüncenin doðru olup olmadýðýný sorgulamasý gerekmektedir. Bunu sorgulayan cümleye ise D seçeneðinde yer verilmiþtir., B ve C seçeneklerindeki sorularýn parçada anlatýlanlarla ilgisi bulunmamaktadýr.. den, dan ekinin yerine kullanýlan tamlama ekimiz ýn, in, un, ün dür., B ve C seçneklerinde dan ekininin yerine tamlama ekini getirebiliriz fakat D seçeneðinde içinizden biri söz grubundaki den ekinin yerine tamlayan ekini getirdiðimizde anlamýn bozulduðunu görmekteyiz.. B, C ve D seçeneklerinde yer alan uyuyakalmak, yazývermek ve açabilmek eylemleri iki fiilin birlikte kullanýlmasýyla oluþmuþ kurallý birleþik fiillerdir. seçeneðinde ise birleþik fiilimiz vaz ismi ve geçmek fiilinin birleþmesiyle oluþmuþtur. 0. Sözü edilen parçanýn genelinde ne sadece gerçekçi yapýtlarýn ne de gerçekçi olmayan yani akla aykýrý, hayalle bezenmiþ yapýtlarýn kalýcý olabileceði anlatýlmýþtýr. Dolayýsýyla bir sanatçýnýn baþarýlý olabilmesi ve herkesçe okunmasý için gerçeklerle duygularý kaynaþtýrmasý gerekmektedir. Bu düþünceye seçeneðinde yer verilmiþtir.. Eylemi yapan ve eylemden etkilenen fiillere dönüþlü fiil denir., B ve C seçeneklerinde eylemi yapan kiþi bilinmediðinden gönderildi, ayrýldý ve verildi fiilleri edilgen çatýlýdýr. D seçeneðinde ise çekilmek eylemini yapan ve bu eylemden etkilenen kiþi yaþlý adam olduðundan fiilimiz dönüþlüdür.

4 MTEMTÝK TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ. B {, a, b} ve C {b, d} dir. Buna göre, B C {, a, b, d} olmalýdýr.. Üç basamaklý BC sayýsý ile iki basamaklý DE sayýsýnýn toplamýnýn en az olabilmesi için BC sayýsý ve DE sayýsý küçük seçilmelidir., B 0, C için BC 0 ve D, E için DE yazýlýrsa BC + DE bulunur.. kümesinden b eleman çýkarýlmadan önce s() tir. kümesinin alt küme sayýsý dir. b elemaný çýkarýlýrsa s() olur. Yeni kümenin alt küme sayýsý olur. lt küme sayýsý azalýr.. Dört basamaklý kkmm sayýsý e bölümünden kalanýný veren bir çift sayý ise m tür. Bu sayý 9 ile tam bölünüyorsa k + k + m + m k + k + + sayýsý 9 un katý olmalýdýr. k + 8 sayýsýnýn 9 un katý olabilmesi için k olmalýdýr a b bölme iþlemlerinde c > 0 ve b > olmalýdýr. c için b nin en küçük deðeri bulunur. c için b dýr. Bulunan deðerler yerlerine yazýlarak a 9 bulunur. a + c 9 + b 0 c. rdýþýk beþ pozitif tek sayýnýn toplamý 9 ise, 9 in 9 e bölünmesiyle ortadaki sayý bulunur. 9 ise en küçük sayý olur ( ) bulunur.

5 9. I. II. III. 0 0 olmalýdýr. olmalýdýr.. xy + yx y, (x + y). y.(x + y).y, x + y y x y bulunur. Bu þarta uyan sayý tür. verilen ifadeler arasýnda yalnýz III. ifade doðrudur.. (a + ) (b ) a. b a + b 0 x xy 0. xy x ifadesinde x deðeri yerine y yazýlarak.(y).y.y.(y).y.(y) y y 8y 7y bulunur..9y y 8y.9y y 9y bulunur. a. b c eþitliði yerine yazýlarak, (a + )(b ) c a + b 0 olur. Yeni ifade ilk ifadeden çýkarýlýrsa b a 0 bulunur.. Üç basamaklý ve birbirinden farklý üç tek doðal sayý 0, 0 ve 0 olarak seçilirse bulunur.. 0 0,.0 +, ,.0 +,.0.0 +, ,.0 9 9,.0 0,00 tir b a + ifadesinde c a için b ve c, a için b 7 ve c, a için b ve c yazýlýr. a nýn alabileceði deðerler, ve olup toplamlarý dýr.

6 . 7. F E 70 b b O s(foe) s(eod) a s(ob) s(boc) b yazýlarak a + b bulunur. a + b 0, a + b dir. s(eob) a b olduðundan s(eob) 70 + bulunur. D a a C B 9. x B D C IBDI IDCI IDI (Dik üçgende kenarortay) IBI + ICI cm ve IBI x ise ICI x olur. IBDI IDCI IDI y yazýlýrsa Çevre(DC) y + x Çevre(BD) y + x bulunur. Çevre(DC) Çevre(BD) + ise y + x y + x + x 8 x 9 cm bulunur. x 0 D B C BC üçgeninde s(bc) 0 ve s(ef) s(fe) 70 dir. s(ef) s(deb) 70 (ters açýlar) s(cdf) x 0 bulunur. E F 0. E 8 7 D 8. 0 B H x C HC üçgeninde s(cb) dir. HC üçgeni ikizkenar üçgen olduðundan IHCI IHI x olur. 90 nin karþýsýndaki kenar uzunluðu cm ise 0 nin karþýsýndaki kenar uzunluðu cm dir. x cm bulunur. [ED] // [BC] olduðundan s(dec) s(cb) dir. s(bc) s(cd) ve s(dec) s(cb) kullanýlarak ECD CB (..) bulunur. IEDI 7 cm ve ICI cm ise IEDI ICI B Çevre(ECD) Çevre(CB) Çevre(CB) 7 C ise Çevre(CB) cm dir. 7

7 . E D. 0 BC ikizkenar üçgeninde [CH] çizilirse IHI IHBI IEDI cm olur. IBI.ICHI 0.ICHI (BC) 0 ise ICHI cm bulunur. HDE dörtgeni dikdörtgen olup IHDI IEI 0 cm dir. x + [CH] x + 0 cm ise x cm bulunur. x C H B B 0 C H IBCI cm, ICDI cm ve s(cbd) 90 ise IBDI cm olur. ( üçgeni) BC ikizkenar üçgeninde tabana indirilen dikme ayný zamanda kenarortaydýr. IBHI IHDI cm olur. BH ve HD nde IBI IDI 0 cm olur. ( 8 0 üçgeni) Çevre(BCD) cm bulunur. 8 D B D s(dc) + s(de) 90 ise s(dc) 0 ve s(bd) 0 dir s(bc) s(db) 70 dir. s(edc) 0 olur ve s(cb) x 0 bulunur. E x C. D 0 b F a 9 a b B E G x C IBDI 0 cm, IEDI cm ise IBEI cm olur. s(bc) α ise ve s(cb) β yazýlýrsa α + β 90 olur. Buna göre, s(bde) β ve s(gfc) α olur. FGC BED (...) IFGI IGCI yazýlýrsa IBEI IEDI 9 x ve x cm bulunur. 8

8 B D C s(bd) s(dc) s(cb) ve s(bd) + s(dc) + s(cb) 90 ise s(bd) s(dc) s(cb) 0 olur. s(bd) 0 ise s(bd) 0 olur. BD nde 0 IBDI cm ise 0 IBI cm 90 IDI 8 cm bulunur. DC ikizkenar üçgen olduðundan IDI IDCI ve IDI 8 cm ise IDCI 8 cm dir. IDCI.IBI 8. lan(dc) lan(dc) cm dir. 9

9 FEN BÝLGÝSÝ ÇÖZÜMLERÝ. Denge þartýndan Þekil I de,.x. Y dir. (X > Y) Þekil II de ise X + Y Z dir. Bu denklemde X yerine Y yazarsak, Y + Y Z Y Z olur. (Z > Y) Cisimlerin aðýrlýklarý arasýndaki iliþkide Z > X > Y þeklinde olur. 0 J J + Hýz t t Z X Zaman. Hýz zaman grafiðinin altýnda kalan alan yer deðiþtirmeyi verir. Hýz ϑ.t X aracý (0 t) aralýðýnda J kadar yol alarak, (t t) aralý- ϑ.t ðýnda ise ters yönde kadar yol alarak baþladýðý noktaya geri dönmüþtür. Y aracý, x konumda yön deðiþtirmeden +x konuma gitmiþtir. Z aracý ise yön deðiþtirmeden (0 t) aralýðýnda ϑ.t kadar yol alarak durmuþtur.. Diþlilerin dönüþ sayýlarý yarýçaplarýyla ters orantýlýdýr. K diþlisi C seçeneðindeki görünümü alabilmesi için,... gibi tam tur dönerek L diþlisi,... tur dönecek ve yine ayný konumu alacaktýr.. K den serbest býrakýlan cisim L ve M den eþit hýzlarla geçiyorsa yolun L M bölümü sürtünmelidir. Yol sürtünmeli olduðundan mekanik enerji korunamaz ve cisim T ye kadar çýkamaz. M ve N deki hareketi için bir þey söylenemez.. Kabýn her bir bölmesinin t sürede dolduðunu düþünürsek, önce kaptaki engelden dolayý, engelin sol tarafýndaki iki bölme t sürede dolarak L noktasý üzerindeki sývý basýncý artacaktýr. (P h.d.g) Su akmaya devam ederken engelin sað tarafýndaki dört bölme t sürede dolacak ve zaman t olduðunda L noktasý üzerinde sývý yüksekliði deðiþmeyeceðinden sývý basýncý da deðiþmeyecektir. Kalan dört bölme de t sürede dolacak ve zaman 0t olduðunda L noktasýndaki sývý seviyesi artacaðýndan basýnçta artmýþ olacaktýr t t Zaman. Durmakta olan bir cisme sürtünmesiz XY yolu boyunca uygulanan net F kuvveti cismin belirli bir ivmeyle hýzlanmasýna neden olur. (F m.a) YZ yolunda cisme hareket yönüne zýt yönde sürtünme kuvveti uygulanacak ve bu durumda cisme etkiyen net kuvvet azalacaktýr. Cisme etkiyen net kuvvet hareket yönünde olduðundan kazandýðý ivmeden daha küçük bir ivmeyle yine hýzlanacaktýr. 7. Þekil I de dinamometreler ayný deðeri gösterdiðinden, cisimlerin aðýrlýklarý aynýdýr. Su içine býrakýldýklarýnda K ye baðlý dinamometrenin gösterdiði deðer daha büyükse K ye etkiyen kaldýrma kuvveti L den küçük olacaktýr. F k V batan.d sývý.g baðýntýsýndan sývý yoðunluðu (d sývý ) ve yerçekimi ivmesi (g) ayný olmak þartýyla K ye etkiyen kaldýrma kuvveti küçük olduðundan K nin hacmi de küçük olacaktýr. m d.v baðýntýsýndan kütleler ayný olduðundan hacmi küçük olan cismin özkütlesi büyük olacaktýr. 0

10 8. Musluk açýldýðýnda K cisminin sývý içerisindeki batan hacmi artar. F K V batan.d sývý.g baðýntýsýna göre V batan arttýðýnda, sývýnýn cisme uyguladýðý kaldýrma kuvveti de artar. Bu durumda ipteki gerilmede artar. Bu durum cismin hacminin tamamý sývý içerisinde kalýncaya kadar devam eder. Fakat daha sonra batan hacim deðiþmeyeceðinden kaldýrma kuvveti de deðiþmez. Dolayýsýyla ip gerilmeside deðiþmeyecektir.. Maddeler erime sýcaklýklarýndan düþük sýcaklýklarda katý, erime ve kaynama sýcaklýklarý arasýndaki sýcaklýklarda sývý, kaynama sýcaklýklarýndan yüksek sýcaklýklarda gaz halde bulunurlar. T maddesi 0 C de ve 00 C de gaz halde bulunduðundan, hal deðiþtirmez. Z maddesi 0 C de katý, 00 C de gaz halde bulunduðundan iki kez hal deðiþtirir. X maddesi 0 C de katý, 00 C de sývý halde bulunduðundan eridiði gözlenir. Y maddesi 0 C de sývý, 00 C de gaz halde bulunduðundan kaynadýðý gözlenir. 9. Yüzen cisimlerde kaldýrma kuvveti cismin aðýrlýðý kadardýr. Cismin sývý içerisinde batan hacmi arttýkça kaldýrma kuvveti de artar. F k V batan. d sývý. g baðýntýsýna göre Þekil I de su içerisindeki cismin V lik batan hacmine etki eden kaldýrma kuvveti Newton ise Þekil II de V lik batan hacme etkiyen kaldýrma kuvveti Newton olacaktýr. Cisme etkiyen kuvvetlere bakýldýðýnda G + D F k eþitliðinden + D D N olacaktýr.. Özkütle ayýrt edici bir özelliktir. Kütle Özkütle dir. Hacim X in 0 C deki özkütlesi Y nin 0 C deki özkütlesi g/cm tür. g/cm tür. Z nin 0 C deki özkütlesi 7 g/cm tür. 0. Ýþ Yol grafiðinden cisme etki eden net kuvvetlerin büyüklükleri, W W F.X baðýntýsýndan F yazýlarak, X I. bölgede W 0 W F X 0 X W W W II. bölgede F (Net kuvvet zýt yönde) X X X W W III. bölgede F 0 bulunur. X X Bu durumda net kuvvetler arasýndaki iliþki F > F ve F 0 dýr. 0 T nin 0 C deki özkütlesi g/cm tür. 0 X ve Y nin farklý sýcaklýklardaki özkütleleri ayný olduðundan ayný sýcaklýktaki özkütleleri farklýdýr. Buna göre, X ve Y farklý sývýlardýr. Y ve Z den eþit hacimde alýnýrsa karýþýmýn özkütlesi + g/cm olur. X ve T nin ayný sýcaklýktaki özkütleleri eþit olduðundan, ayný sývý olabilirler..dx.d T X ve T eþit kütlede karýþtýrýlýrsa, d Karýþým dx + dt.. formülünden d Karýþým g/cm bulunur. +

11 . I II. 0 III. IV X, grubu elementi olduðundan (+) deðerlik alýr. III. iþlemde hata yapýlmýþtýr. Tuz kütlesinin su kütlesine oraný en yüksek olan II. çözelti, en düþük olan ise I. çözeltidir. Buna göre, kaynamaya baþlama sýcaklýðý en yüksek olan II. çözelti, en düþük olan ise I. çözeltidir.. Grafiklere bakýldýðýnda K ve L sývýlarý 78 C de hal deðiþtirmiþlerdir. O halde bu sývýlarýn kaynama noktalarý ayný olduðundan ayný cins sývýlar olabilir. K sývýsý dakikada, L sývýsý 7 dakikada hal deðiþtirdiðine göre, L nin miktarý K den fazladýr. 7. Göle gelen güneþ ýþýnlarý yüzeyde fazla olduðu için bu bölgede daha çok fotosentez yapan canlýlar (K), dibe ise güneþ ýþýnlarý ulaþmadýðý için fotosentez yapýlamadýðýndan dolayý O üretilmez. Dolayýsýyla burada O siz solunum yapan canlýlar (M) yaþar. L canlýsý ise her bölgede yaþayabildiði için hem O li hem de O siz solunum yapabilir. Hem de ortama uyum yeteneði daha fazladýr. 8. Osmoz kurallarýna göre su çözünmüþ maddenin fazla olduðu ortama doðru hareket ettiði için su U borusunun K koluna doðru geçeceðinden K kolunda yükselme olur.. Ortamýn sýcaklýðý 0 C olduðundan M nin sýcaklýðý 0 C de sabit kalýr. Sýcaklýðý 0 C den düþük olan K ve L maddeleri ýsý alýr. K ve L nin sýcaklýðý artar. 9. Su döngüsünde, deniz ve göllerde bulunan su buharlaþarak atmosfer suyunu oluþturur. tmosferdeki bu su buharý soðuk hava kütlesiyle de karþýlaþýnca yoðunlaþarak yaðmur þeklinde yeryüzüne geri döner. Bu olay denizlerdeki suyun karalara taþýnmasýndaki en kýsa yoldur.

12 0. Eþeysiz üreme olayýnda oluþan bireyler ata birey ile ayný genetik yapýya sahip olurken, eþeyli üremede kalýtsal çeþitlilik meydana gelir ve yavru bireyler farklý kalýtsal özellikler kazanýrlar. Soruda seçneðinda eþeysiz üreme çeþidi olan bölünerek üreme, B seçeneðinde eþeysiz üreme çeþidi olan vejetatif üreme, C seçeneðinde eþeysiz üreme çeþidi olan rejenerasyonla üreme örnekleri verilmiþtir.. Mitoz bölünme sonucu iki yeni hücre oluþur ve oluþan bu yeni hücrelerin kromozom sayýsý birbirine ve kendilerini meydana getiren ana hücrenin kromozom sayýsýna eþittir. D seçeneðinde ise döllenme olayý olduðu için eþeyli üreme gerçekleþmiþtir. Eþeyli üreme ile oluþan yavru bireyler ata bireylerden farklý genetik yapýya sahip olur T 00. Mitoz bölünme sonucunda birbiriyle ve ana hücre ile ayný genetik özelliklere sahip iki yeni hücre oluþur. Genetik yapýnýn korunduðunu gösteren tek seçenek B dir. 00 S Toplam nükleotit sayýsý 000 Toplam þeker sayýsý 000 Toplam fosfat sayýsý 000 G 00. Bitkiler, topraktaki suyu köklerindeki emici tüyler yardýmýyla alýrlar. I. ve II. düzeneklerde emici tüyler su ile temas edemediði için bitkiler ölmüþ, III. düzenekte ise yapraklara su iletilebildiði için bitki yaþayabilmiþtir. ncak I. ve II. düzeneklerdeki bitkilerin yaþam süreleri konusunda yorum yapýlabilecek herhangi bir bilgi soruda verilmemiþtir.. Tek yumurta ikizi bireylerinin genotipi ayný olduðu için kan gruplarý, göz renkleri... gibi kalýtsal özellikleri aynýdýr. II ve IV numaralý bireyler ise farklý genotip yapýsýna sahip olduklarý için fenotipleri farklýdýr. Fenotip farklýlýðýný sadece çevresel faktörlerin etkisine baðlamak doðru olmaz.

13 SOSYL BÝLGÝLER ÇÖZÜMLERÝ. Cilalý Taþ Devri, Tarih öncesi bir devirdir. Yazýnýn bulunmasý ile Tarih Devirleri baþlamýþtýr. Tarih öncesi devirlerde yazýdan söz edilemez. 7. nadolu daki beyliklere son verilmesi, nadolu da Türk siyasal birliðinin saðlandýðýnýn ve nadolu Beylerbeyliði nin kurulduðunun göstergesidir.. Mýsýr Uygarlýðý nda görülen mumyacýlýk, ölen kiþilerin tekrar dirileceðine inandýklarý için yapýlan bir çalýþmadýr. Ölümden sonraki yaþam inancý bu tekniðin geliþmesine ortam hazýrlamýþtýr.. Ýslamiyet Öncesi Türk Devletlerinde, Ýpek Yolu egemenliði için Çin ile mücadeleler yaþanmasý dýþ baskýlar, boylar arasýndaki mücadeleler iç çekiþmeler, ülkenin hanedanýn ortak malý sayýlmasý ise veraset anlayýþý ile ilgilidir. Fakat soruda verilen bilgilerin göçebe yaþam tarzýyla bir iliþkisi yoktur.. Devletin doðu kanadýnýn Bumin Kaðan tarafýndan, batý kanadýnýnsa kardeþi Ýstemi Yabgu tarafýndan yönetilmesi ikili yönetim anlayýþýnýn görüldüðünün kanýtýdýr.. Veda Hutbesi nde yer alan kan davasýnýn yasaklanmasý ile kimsenin, bir baþkasýnýn can ve malýna zarar verilmemesi gerektiðinin belirtilmesi toplumsal barýþýn saðlanmasýna yöneliktir. Dinsel birlik ya da saltanat düzeniyle ilgili bir düþüncenin varlýðýndan sözedilemez.. Haçlý Seferleri sonucunda, kaðýt ve matbaanýn vrupalýlar tarafýndan tanýnmasý Ýncil in çoðaltýlýp daðýtýlmasýna, kilisenin önemini yitirerek, skolastik düþüncenin sarsýlmasýna yol açmýþtýr. Pusulanýn kullanýlmasý ise Coðrafi Keþiflerin baþlamasýna ve yeni kýtalarýn keþfedilmesine yol açmýþtýr. Barutun öðrenilmesi sonucunda feodalite sarsýlmýþ, feodal beylerin yaþadýklarý þatolar yýkýlmýþ ve merkezi krallýklar güçlenmiþtir. 8. ntlaþma maddesinde verilen Osmanlý tüccarlarý, Fransa Kralý na ait topraklarda ve denizlerde antlaþmada yer alan haklardan aynen yararlanacaktýr ifadesi kapitülasyonlarýn karþýlýklý haklar içerdiðinin bir göstergesidir. 9. kkoyunlulara son verilmesi ve Safevilerin etkisiz hale getirilmesi, devletin doðu sýnýrlarýnýn güvenlik altýna alýnmaya çalýþýldýðýnýn bir kanýtýdýr. 0. Girit in yýllýk bir kuþatmadan sonra ele geçirilmesi, donanmanýn eski gücünü kaybettiðinin bir göstergesidir.. 78 Pasarofça ntlaþmasý ndan sonra vrupa nýn teknik ve askeri üstünlüðünün Osmanlý Devleti tarafýndan kabul edilmesi eski gücünü yitirdiði anlamýna gelmektedir.. Osmanlý Devleti Hünkar Ýskelesi ntlaþmasý yla Boðazlar üzerindeki egemenlik hakkýný son kez tek baþýna kullanmýþtýr. Buna göre, Boðazlar üzerindeki Osmanlý egemenliðinin süreç içerisinde sarsýldýðý bilgisine ulaþýlabilir.

14 . 7. yüzyýlda Osmanlý Devleti Duraklama Dönemin de kazanýlan savaþlarýn sayýsý azalmýþ, týmarlý sistemi bozulmaya baþlamýþ askeri alanda yapýlan ýslahatlar baþarýsýzlýða uðramýþ ve bunlara baðlý olarak hazine giderleri artmýþtýr. 9. Haritalarýn kuþbakýþý görünümle çizilmiþ olmasý bir düzleme aktarýlmýþ olmasý ve bir ölçek kullanýlarak yapýlmasý zorunludur. Yön okunun bulunmasý zorunlu deðildir.. Mondros teþkes ntlaþmasý nda, Osmanlý ordusunun daðýtýlmasý Osmanlý Devleti nin savunmasýz hale getirilmesine, telsiz ve telgraf araçlarýnýn Ýtilaf Devletleri tarafýndan denetlenmesi nadolu topraklarý üzerindeki iletiþime engel olunmasýna, Ýtilaf Devletlerinin güvenliklerini tehdit edici herhangi bir stratejik noktayý iþgal edebilmesi yapýlacak iþgallere hukukî zemin hazýrlamasýna yöneliktir. 0. Ýzohipsler 00 metrelik aralýklarla çizilmiþtir. Buna göre C noktasýnýn yükseltisinin 00 metreden çok 00 metreden az olmasý gerekir.. II nolu alanda Doðu Karadeniz de denizden iç kesimlere doðru gidildikçe daðlarýn baþlamasý ve yükseltinin artmasý sonucu, renkler önce yeþil iken daha sonra sarý ve kahverengi þeklinde deðiþir.. Çizgisel hýz, ekvatordan kutuplara doðru azalmaktadýr. Bu nedenle ülkemizin güneyine doðru gidildikçe çizgisel hýz artar. Yerel saatler doðudaki yerlerde daha ilerdedir. Buna göre, Hatay da yerel saat nkara dan ileri ve çizgisel hýz fazladýr.. Ekvator dan uzaklaþtýkça çizgisel hýzýn azalmasý Dünya nýn küresel bir þekle sahip olmasýnýn sonucudur.. I. þekilde yaðýþlarýn en çok yazýn düþtüðü sert karasal iklim, II. þekilde yaðýþlarýn en çok ilkbaharda düþtüðü karasal iklim, III. þekilde ise yaðýþlarýn en çok sonbaharda düþtüðü Karadeniz iklimi gösterilmiþtir.. Sulamanýn yayýnlaþmasý durumunda tarýmsal verimlilik artar, endüstri bitkilerinin ekim alanlarý geniþler, nadas alanlarý azalýr. ncak iþsizliðin artmasý ve göçlerin hýzlanmasý beklenemez. 7. Þekil I de Gölge Boyu Haziran da 0 (sýfýr), ralýk ta en uzundur. Buna göre, Haziran tarihinde güneþ ýþýnlarýnýn 90 ile geldiði, ralýk ta ise en dar açýyla geldiði yer Yengeç Dönencesidir.. Giresun Kaðýt fabrikasý ormanlarýn yaygýn olduðu Karadeniz Bölgesi ndedir. Ýzmir de zeytin yetiþtirildiði için zeytinyaðý fabrikasý vardýr. Batman da çýkarýlan petrol de Batman Petrol Rafinerisi nde iþlenir. ncak Ereðli demir çelik fabrikasý hammaddenin bulunduðu yerde kurulmamýþtýr. 8. Güney Yarýmküre de ralýk ta yaz mevsiminin yaþanmasý Dünya nýn yýllýk hareketiyle ilgilidir.. Türkiye de köyden kente yapýlan göç hareketleri nüfus miktarýnda herhangi bir deðiþime neden olmaz.

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 8. SINIF DENEME SINAVI / 17. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Etkilemek sözcüðü; 1. ve 3. cümlede bir kimsenin davranýþýný, düþüncesini, duygularýný deðiþtirmek anlamýnda kullanýlmýþtýr.

Detaylı

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ 1. -ler/-lar eki A seçeneðinde abartma, B seçeneðinde aile ve D seçeneðinde çokluk anlamý katmýþtýr. C seçeneðinde ise yaklaþýk, aþaðý yukarý anlamýný katmýþtýr. 6. Yanlýþ sözcük

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 7. SINIF DENEME SINAVI / 20. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ. Tutmak sözcüðü,. cümleye denetimi ve yetkisi altýna almak, 2. cümleye gereðini yapmak, yerine getirmek, 3. cümleye bir

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 6. SINIF DENEME SINAVI / 11. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Bir sözcüðü, A seçeneðinde eþit, ayný anlamýnda kullanýlmýþtýr: Nasýl isterseniz, benim için hepsi ayný (eþit). 5. A,

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ YOĞUNLUK ÇALIŞMA SORULARI

KALDIRMA KUVVETİ YOĞUNLUK ÇALIŞMA SORULARI ADIRA UVVETİ OĞUNU ÇAIŞA SORUARI 1. 4. oğunluk(g/cm 3 ) 3 2 1 Z, ve cisimlerinin yoğunluklarını gösteren tablo şekildeki gibidir. Bu cisimler yoğunluğu 2g/cm 3 olan bir sıvıya bırakıldıklarında aşağıdaki

Detaylı

2. Ünite. Kuvvet ve Hareket

2. Ünite. Kuvvet ve Hareket uvvet ve Hareket 2. Ünite uv vet ve Ha re ket 1 3 4 5 Cisim Þekil I 1 3 4 5 Þekil II Þekil III Sývýlarýn aldýrma uvveti Dünya üzerindeki bütün maddelere Dünya nýn merkezine doðru bir çekim kuvveti etki

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 8. SINIF DENEME SINAVI / 8. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Sürüklemek sözcüðü, C seçeneðinde kötü bir duruma, sona doðru götürmek anlamýnda (mecaz anlamda) kullanýldýðý için soyuttur.

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 8. SINIF DENEME SINAVI / 18. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Dayanmak sözcüðü; 1. cümlede cümlede kullanýþý uzun sürmek, 2. cümlede varmak, ulaþmak, 3. cümlede, bütün gücünü kullanarak

Detaylı

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ 1. Mustafa Öðretmen in isteðiyle Onat, Selin ve Buðra nýn verdiði örnekler birer deyimdir. Ancak Ýlayda nýn söylediði Geç olsun da güç olmasýn. deyim deðil atasözüdür. Bu nedenle

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00 T.C. 8. SIIF I. ÖEM ORTAK SIAVI KASIM 1 Saat: 9. FE VE TEKOLOJİ 1. Canlıların belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikleri sayesinde ortama uyum sağlamasına adaptasyon

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 7. SINIF DENEME SINAVI / 19. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. A, C ve D seçeneklerindeki altý çizili sözcük, akla gelen ilk anlamýyla kullanýlmýþtýr; ancak B seçeneðindeki altý çizili

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHNESÝ 7. SINIF DENEME SINVI / 12. SYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Renk sözcüðü, öncül cümleye neþe, mutluluk anlamlarýný katmaktadýr. Bu nedenle sözcük mecaz anlamýyla kullanýlmýþtýr. Yanýt

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 6. SINIF DENEME SINAVI / 1. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. 1., 3. ve 4. cümlelerde piþmek sözcüðü duyu organlarýmýzdan biriyle algýlanabilmektedir. Ancak 2. cümlede geçen bir iþte

Detaylı

FEN BÝLGÝSÝ TESTÝ. cam balon içindeki. X gazý ve borularda- ki cývalar þekildeki gibi dengededir.

FEN BÝLGÝSÝ TESTÝ. cam balon içindeki. X gazý ve borularda- ki cývalar þekildeki gibi dengededir. FEN BÝGÝSÝ TESTÝ 1. Þekil - I Þekil - II Bir ucu duara menteþelenmiþ çubuðunun diðer ucuna cismi Þekil - l deki gibi iple baðlanýyor. çubuðu serbest býrakýldýktan bir süre sonra cisminin aðýrlýðýnýn etkisiyle

Detaylı

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk A) Göçler Göçler ikiye ayrýlýr. a. Ýç göçler: Bir ülke içinde bir bölgeden bir baþka bölgeye ya da bir kentten bir baþka kente yapýlan göçtür. Kýsaca ayný ülke içinde yapýlan göçlerdir. Ýç göçler ülkenin

Detaylı

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1)

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1) Dershanede doðru þýkkýnýz SOSYAL BÝLÝMLER1 TESTÝ (Sos1) Bu testte sýrasýyla, Tarih (113) Coðrafya (1423) Felsefe (2430) ile ilgili 30 soru vardýr. 1. Tarih öncesinde yaþayan insanlar, araç gereç yapýmýnda

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları

9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI. MEV Koleji Özel Ankara Okulları 9. SINIF FİZİK YAZ TATİLİ ÖDEV KİTAPÇIĞI MEV Koleji Özel Ankara Okulları Sevgili öğrenciler; yorucu bir çalışma döneminden sonra hepiniz tatili hak ettiniz. Fakat öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmek

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2 6 Kaldırma Kuvveti 1 est 1 in Çözümleri 1. Kütle-hacim grafiklerinde eğim özkütleyi verir. Buna göre cisimleri özkütleleri; 4 dx = = 4 g/ cm 1 4 dy = = g/ cm dz = = 1 g/ cm bulunur. Buna göre X ve Y cisimleri

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur. Cisimlere içerisinde bulundukları sıvı ya da gaz gibi akışkan maddeler tarafından uygulanan,ağırlığın tersi yöndeki etkiye kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvveti F k ile gösterilir birimi Newton dur.

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

17 ÞUBAT 2016 5. kontrol

17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Tuna ve Coþkun un yaþlarý toplamý 23, Coþkun ve Ali nin yaþlarý toplamý 24 ve Tuna ve Ali nin yaþlarý toplamý 25 tir. En büyük olanýn yaþý kaçtýr? A) 10 B)

Detaylı

8. Sınıf. TEOG Tutarlılık. Fen ve Teknoloji 2015-2016

8. Sınıf. TEOG Tutarlılık. Fen ve Teknoloji 2015-2016 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık Fen ve Teknoloji Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum için büyük bir güven,

Detaylı

A15 ARALIK 2013 Saat: 09.00

A15 ARALIK 2013 Saat: 09.00 T.C. 8. SIIF I. DÖEM ORTK (MZERET) SIVI 1 RLIK 213 Saat: 9. FE VE TEKOLOJİ 1. Hayvan hücresindeki mitoz bölünmenin bir evresinde, kromozomlar hücrenin ortasında sıraya dizilmiş durumda gözlenmiştir. 2.

Detaylı

ÜÇGENLER ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİT

ÜÇGENLER ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİTE 4. ÜNİT ÜÇGNLR ÜNİT. ÜNİT. ÜNİT. ÜNİT. ÜNİT ÜÇGNLRİN ŞLİĞİ Üçgende çılar 1. Kazanım : ir üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamının 180, dış açılarının ölçüleri toplamının 0 olduğunu gösterir. İki Üçgenin şliği.

Detaylı

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler

DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamik, kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiyi inceler. Kuvvet Hareketsiz bir cismi harekete ettiren ve ya hareketini değiştiren etkiye kuvvet denir. Dinamiğin, Newton

Detaylı

BU BÖLÜMDE, CEVAPLAYACAÐINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR.

BU BÖLÜMDE, CEVAPLAYACAÐINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90 DIR. SAYISAL ÖLÜ DÝAT! U ÖLÜDE, CEVAPLAYACAÐINIZ TOPLA SORU SAYISI 90 DIR. Ýlk 45 Soru Son 45 Soru atematiksel Ýliþkilerden Yararlanma Gücü, Fen ilimlerindeki Temel avram ve Ýlkelerle Düþünme Gücü ile ilgilidir.

Detaylı

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ. Zengin sözcüðü cümleye kendinden istenilen nitelikleri çok olan, tatmin eden anlamlarýný katmýþtýr. B deki doyurucu sözcüðü de Akdeniz mavisi ile ilgili olarak tatmin edici, nitelikleri

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F

C = F-32 = K-273 = X-A 100 180 100 B-A. ( Cx1,8)+32= F ISI VE SICAKLIK Isı;Tüm maddeler atom ya da molekül dediğimiz taneciklerden oluşmuştur. Bu taneciklerin bazı hareketleri vardır. En katı, en sert maddelerin bile tanecikleri hareketlidir. Bu hareketi katı

Detaylı

TEOG -1 FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ DENEME SINAVI 1-) Aşağıdakilerden hangisi mitoz bölünmenin özelliklerinden biri değildir?

TEOG -1 FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ DENEME SINAVI 1-) Aşağıdakilerden hangisi mitoz bölünmenin özelliklerinden biri değildir? TEOG -1 FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ DENEME SINAVI 1-) Aşağıdakilerden hangisi mitoz bölünmenin özelliklerinden biri değildir? A) Büyüme, gelişme için gereklidir. B) Kromozom sayısı yarıya iner C) Vücut hücrelerinde

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SMNYOLU LİSELERİ 4. İLKÖĞRETİM MTEMTİK YRIŞMSI 2008 / MRT KİTPÇIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Çoktan seçmeli 30 Test sorusundan oluşan ün süresi 90 dakikadır. Bu bölümün bitiminde kısa bir ara verilecektir. Elinizdeki

Detaylı

ÖLÜM 3 DENGE, İR KUVVETİN MOMENTİ 3.1 ir Kuvvetin Momenti elirli bir doğrultu ve şiddete sahip bir kuvvetin, bir cisim üzerine etkisi, kuvvetin etki çizgisine bağlıdır. Şekil.3.1 de F 1 kuvveti cismi sağa

Detaylı

Dönem Ödevi EĞİK DÜZLEM

Dönem Ödevi EĞİK DÜZLEM Dönem Ödevi Ödevi Hazırlayan Öğrencinin; Adı: Süreyya Soyadı: GER Sınıfı: 10 Fen C Numarası: 129 Ödevin; Ait Olduğu Ders: Fizik Konusu: Eğik Düzlem Kaynaklar: 1)FEM Yayınları Lise 2 Fizik Kitabı 2)Zafer

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 14 Haziran 2009. Matematik I Soruları ve Çözümleri E) 6 ). 6 5 = 25 6 =

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 14 Haziran 2009. Matematik I Soruları ve Çözümleri E) 6 ). 6 5 = 25 6 = Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 4 Haziran 009 Matematik I Soruları ve Çözümleri. ( ).( + ) işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 6 C) D) 6 E) 6 Çözüm ( ).( + ) 0 ( ).( ) + ( 4 9 ). 6 36 6 36. 6 6. 0, 0,0 0,0 işleminin

Detaylı

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır.

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. GROUP A M S O Fezalar Eğitim Kurumları Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı (23 ŞUBAT 2013, CUMARTESİ) 2 0 1 3 6. SINIF AÇIKLAMALAR Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. Matematik bölümünün

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Soru 1. A cismi, mercek Λ ve asal eksene dik olan Z düzlem aynası arasında bulunmaktadır. Ayna, mercek ve cisim ışığı geçiren bir kap içinde bulunmaktadır (şekildeki gibi). Bu sistem cismin iki tane görüntüsünü

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVETİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVETİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLAIMLI 1. ÜNİE: MADDE ve ÖZELLİKLERİ 2. Konu KALDIRMA KUVVEİ EKİNLİK ve ES ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 1 Madde ve Özellikleri 1. Ünite 2. Konu (Kaldırma Kuvveti) A nın Çözümleri 4. K 1. Suya batan

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 6. SINIF DENEME SINAVI / 16. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Silkelemek sözcüðü; 1. cümlede üstündeki þeyleri düþürmek, 2. cümlede kuvvetle sarsmak, 3. cümlede etkilemek ve 4. cümlede

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 İçindekiler 1. ÜNİTE Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8 Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18 Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 Bölüm 4 :- Çarpanlar ve Katlar, Bölünebilme... 40 Bölüm 5 : Asal Sayılar, Ortak Bölenler,

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ

TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ TÜRKÇE TESTÝ ÇÖZÜMLERÝ 1 [ 8 ] A kitapçýðý soru numarasý B kitapçýðý soru numarasý 1 [4] Kapamak sözcüðü I de geçiþi engellemek ; II de týkamak, içini doldurmak ; III te bir þeyin görünmesine engel olmak

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15

ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1. Anlam Bilgisi. Yazým Bilgisi. Dil Bilgisi. SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 ÝÇÝNDEKÝLER TEMA 1 Anlam Bilgisi SÖZCÜK ANLAMI...15 Gerçek, Yan ve Mecaz Anlam...15 Deyim...15 CÜMLE ANLAMI...16 Öznel ve Nesnel Anlatým...16 Neden - Sonuç Ýliþkisi...16 Amaç - Sonuç Ýliþkisi...16 Koþula

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Fen ve Teknoloji MİTOZ -. Ünite 6. Deniz yıldızının kopan parçasının yenilenmesi (onarım), ağaç gövdesinin büyümesi (büyüme) ve zigotun embriyoya dönüşmesi mitoz bölünme ile gerçekleşirken insanlarda yumurta hücresinin

Detaylı

Mekanik, Statik Denge

Mekanik, Statik Denge Mekanik, Statik Denge Mardin Artuklu Üniversitesi 2. Hafta-01.03.2012 İdris Bedirhanoğlu url : www.dicle.edu.tr/a/idrisb e-mail : idrisbed@gmail.com 0532 657 14 31 Statik **Statik; uzayda kuvvetler etkisi

Detaylı

YGS PİANALİTİK KONU TESTLERİ KONU BAŞLIKLARI COĞRAFYA KONU TESTİ. 1. Doða ve Ýnsan. Göçlerin Nedenleri ve Göç Türleri. 2.

YGS PİANALİTİK KONU TESTLERİ KONU BAŞLIKLARI COĞRAFYA KONU TESTİ. 1. Doða ve Ýnsan. Göçlerin Nedenleri ve Göç Türleri. 2. YGS PİANALİTİK KONU LERİ COĞRAFYA 1. Doða ve Ýnsan 27 Göçlerin Nedenleri ve Göç Türleri 2. Harita ve Ölçek 28 Göçlerin Mekânsal Etkileri 3. Haritalarda Yüzey Þekillerinin Gösterilmesi 29 Geçmiþten Günümüze

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ V= cismin sıvıya batan hacmi d= sıvının özkütlesi g= yerçekimi ivmesi Kaldırma kuvveti, sıvının içindeki cismin yüzeylerine

Detaylı

ü ü ü ö ü ü Ö Ö Ö öğ öğ ü ü İ ç ö ü ü ü Ü ü ö ü ü ö ö ö ö ö ç ö ö ü ö ü İ Ö Ü ü ü ü ü ö ü ö ü ü ü ü ü ç ü ö ç Ö ü ç ö ö ö ü ü ö ö ö ç ü ç ö ç ö ö ü ö ö ç ü ç ç ö ü ü ü ü ö ü ü ö ü Ö Ö ö ü ü Ö ö ö ö ü ü

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ ö üğü ü öğ ü ü ü ü Ö ği İ ü ö İ ğ Ğ Ü Ç ö üğü ö ü ü Ç ğ ü ğ Ş ğ ü ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ü ü ö Ö Ş Ö ğ ö ü Ç ğ İ Ç Ü Ç ğ ğ Ü Ü ü «ü ö üğü İ Ü Ö Ü İ Ş İ Ü ü ö ü ö ğ ü İ «Ö ü ö ü İ ğ Ş ü Ş ö ö ü

Detaylı

ü ü üğü ğ Ö ü ö üş ö İ ü ü üğü ş ğ ç İ ç Ş ç ş ğ ş ş ğ ç ö ç ğ ş ş ş ö ü ğ ş ğ ü ü üğü ü ğ ö ü ü üğü ş ğ ş ş ş ö ü ç ğ ö ü ğ ö ü ü üğü ş ö ğ ç ğ ü ü üğü ü ğ ü ü üğü ü ü ü üğ ü ğ ö ü ğ ş ö üş ü ü üğü ü

Detaylı

ç ç ö Ğ Ö Ş ö ü ü Ş ç ö ü ç ğ ü ç ç Ğ Ü Ü ÜĞÜ ç ö ö ü ç ü üç ç ğ ü ü Ş ğ ü ü üğü ç ö ö ü ç ü ö ç Ş Ş ü ü üğü Ğ Ğ Ş ü üğü Ğ ç ü ö ğ ü ö Ö Ü Ş ü ü ü Ğ ğ ü ö ğ ü ü üğü ğ Ö Ğ ğ ü ü ü ç ö ö ü ö ü ü ğ ç ç ö

Detaylı

İ Ç Ü ş ö üü ş ş ö üü Ü ü ü ö ü ç ü ü ü Ö Ü Ü Ö ç ç ş ş ç ç ü İ ü ç Ü ç ş ö üü ö ü ü ç ş ş ü ş ş ç ş ş ü ü ü ç ü ş ü ç Ş ü Ü ç ü ü ü ç ş ş ö ş Ö ş Ö ş ö ü ç ş Ç Ü Ç ş Ç İ Ü İ Ü Ş ş ü ş ö çü ü Ç Ü ü ö ş

Detaylı

Ç Ç ü Ş ç Ü İ İ İ İ İ Ü İ İ Ş ğ ü Ö ç ç ü ç İ Ü ç İ İ ü ç ü ç İç ö ö ö ö ü ü ü ü ü ü ö Ü İ Ö İ ç ö ğ ü ö ç ç ö ç ö ü ğ ğ Ş ç Ç Ç Ş ü ö ç ğ ç ü ü ü ö ö ü ö ü ü ü ğ ğ ç ğ ğ ü ü ü ç ö ğ ç ğ ö ğ ğ ğ ç ü ü

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

İ İ İ Ğ İ İ İ İ Ğ Ğ Ş Ç Ş Ö Ş Ç İ Ç İ Ç Ş Ç Ü İ İ İ Ş Ş Ş Ş Ö Ç Ş Ş Ğ Ş Ç Ö Ş Ö Ö İ Ş Ç Ş Ş Ç Ş Ğ Ğ Ğ Ç İ Ğ Ş Ş Ç Ç Ş İ Ç Ş Ş Ş Ş İ Ğ Ö Ö Ş Ç Ş Ç Ş Ş Ş Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ç Ç Ç Ö Ş Ç Ö Ö Ş İ İ Ç Ş Ş Ğ Ü Ş İ Ö

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

ü Ğ İ Ğ ü İ ç ü ü ü ç Ç ü ü ç Ç ü ü ç ü ü Ü Ç Ü ç ü ü ü ü ü ç Ç ü ü ç İ ü Ğ Ş İ İ ü Ğ İ Ğ ü İ Ö üçü ü Ö Ö ü Ö ü İ İ Ş Ğ İ İĞİ ü ü ü Ğİ İ Ğ İ Ğ ü Ö Ö Ü İĞİ ü Ü İ İ Ğİ ü ü Ğ İ İ İ İ İ İ ç ü ç ü ç ü ü ç ü

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ

ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ İ Ş Ş İ İ Ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ Ö Ö Ç ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ İ ğ ğ Ç İ ğ ğ Ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ş ğ ğ ğ Ü ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ Ö ğ ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ö üğü İ Ö ö üğü Ş ü öğ ü ç Ç ü ü ü Ç Ü ç ğ ç ğ Ğ ç Ş ğ ç ö ğ ğ ü ç Ü Ç ö üğü ö ü ü İİ Ç ğ ü ğ ç ğ ü ü ü ç ü ü Ş ü ğ ç ü ü ç ü ü ç ö Ö Ş Ö ğ ö ü ç ğ İ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü İ ü ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ ç Ç ç ü ç Ş

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı

ç ğ ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ç ğ ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ç ğ ç ç ç ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ü ğ ğ ç ç ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ ğ ç ğ ç ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ğ ç ğ Ü ç ğ ğ ğ ç Ü ç ç ç ç ğ ç ğ ğ

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ü ş ğ ğ Ü ş Ç ğ ş ş Ç ğ ş Ü ğ Ü ş ğ Ü Ç ğ ğ Ü ğ ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ş ğ ş ş ş Ç Ç Ö ş ğ ş ş ğ ş ğ ğ ş Ü Ç ğ ş ğ ş ş ğ Ü ğ ş ş ğ ş ş ş ş ş ş ğ ğ ş ş ş ş ş ş ş Ü ğ ş ş Ü Ç ğ Ç Ç ş ş ş ğ ş Ö ÇÜ Ö ş ğ Ö ş ş ğ ş

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

Ğ Ğ Ü Ü Ö Ü Ö Ö Ö Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ü Ü Ö Ö Ü Ö Ü Ö Ü Ö İ Ü Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ü Ö İ Ö Ü Ö İ Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö Ö Ö Ö Ö Ö Ö İ Ü İ Ü İ İ İ İ İ İ İ Ö İ Ü İ İ İ Ö İ Ö Ö İ İ Ö Ö İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö

Detaylı

ç ü ü ç ç ş İ Ç Ü ş İ Ç Ü ç ş ü İ Ç Ü ş ş ç ş ü Ö ü Ö İş ş ç İ Ç Ü ş ş ç ü ç ş ş İ Ç Ü ş ç Ü İ Ç Ü İ Ç Ü ü ç ş ş ş İ Ç Ü ç ü ş İ Ç Ü İş ş ş ü ş İ Ç Ü ş ü ş üç ü ş ş ş ç ü ü ç ş ş ş ş ü ş ü ü ş ç ü ç ç

Detaylı

Ç Ü ğ Ç ç Ğ ç Ü ç ğ ç ğ ğ ç ğ ç ç ğ ç ç Ö Ş Ö ğ ç ğ Ç Ü Ç ğ Ç ğ Ü Ü Ç Ü ğ ğ Ü ğ ç Ç ğ Ü ç ç ğ Ğ Ğ ç ç ğ ğ ğ ğ ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ğ Ş Ş Ç Ö Ö ç Ç ğ ç ç ğ ç ğ ç ç ç ğ ç ç ç Ü ç ç ç ğ Ö Ü Ç Ş Ş ç Ö ç ğ ğ ğ ç ğ ğ ğ

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

Ş İ İ ç İ İ İ İ ç Ş ü ü ü ü ç ü üç ü ü ü ç ü ü Ü İ Ğ Ş üç ü İ ü ü ü ç ü ç Ç ç İ ü üç ü Ç üç ü ç ç Ç ü Ç ç üç ü ç Ç ç ç ç ç Ğ Ğ ç İ ü ü ç ç ç ü ü ü Ü ç ç ü ç ç ü ü ü Ö ü ü ü ü Ü ü ü ç ü ç ç ü ü ü ü ç ü

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı