Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı"

Transkript

1 YAPıLANDıRMACıLıK DISIPLIN VE SORUN DAVRANıŞLARıN YÖNETIMI (BÖLÜM4) Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

2 Grup Dinamiği (Kounin) Modeli Öğretmenlerin disiplin hakkındaki endişesinin temel nedeni sınıftaki gruptur. Sınıfta çoğu yaptıklarımızın amacı sınıftaki grubun başarısını artırmaktır. Grup dinamiği modeli, öğretmenin sınıftaki etkisi ve yetkisiyle ve öğretmenlerin sınıfta etkili bir çalışma ortamını nasıl oluşturacağı ile ilgilidir. Model aynı zamanda, grup ile grup üyelerinin her biri arasındaki ilişkilerin olumsuz davranışları nasıl etkilediğine odaklanır. Bu modelde, disiplin öğretimden ayrı bir şey değildir, fakat eğitim sürecinin bir parçasıdır. Sorunlu davranış; yol göstererek, açıklamalarda ve aydınlatmalarda bulunarak, ipucu vererek, hataları düzelterek ve buna benzer başka şekilde idare edilebilir, ele alınabilir. Bu da bizi etkili disiplinin Disiplin öğretimin ayrılmaz parçasıdır. ilkesine götürür.

3 Grup Dinamiği (Kounin) Modeli Disiplinle ilgili metotlar sadece kontrol etmekle değil aynı zamanda öğrenmeyle de ilgilidir. Jacob Kounin in araştırmasında başarılı sınıf yönetimi ile ilgili iki öğretmen tipi belirlenmiştir Bu öğretmen tipleri uyanıklık ve örtüşmedir. Uyanıklık: Başın arkasında gözler olarak da ifade edilmekte ve sınıfta ne olup bittiğinden haberdar olma anlamında kullanılmaktadır. Kounin çalışmasında, bir öğretmenin çocukların ne yaptığını sadece bilmesinin yetmediğini, bunları bildiğini öğrenciye göstermesi gerektiğini belirlemiştir.

4 Grup Dinamiği (Kounin) Modeli Örtüşme (Zamanlama-Overlapping): Kounin in belirttiği ikinci özellik bir anda iki farklı şey yapma yeteneğine sahip olmaktır. Uyanıklık gibi örtüşme aynı anda kemanı ve trombonu idare etmek gibi orkestrayla ilgili bir niteliktir. Etkili sınıf yönetimi orkestra yönetme yeteneği gerektirir. İşin özü zamanlamadır, aynen orkestrada olduğu gibi.

5 Kişisel-Sosyal Gelişim Modeli Kişisel-sosyal gelişim modelinin hedefi, bireylerin kendi davranışlarını kendilerinin yönetmeleridir. Bu yetenek yaşantıyla ve deneyimle kazanılır. Öğrencilerde otokontrolü geliştirmek için, amaç belirlerken ya da problem çözerken uygun davranışı seçme olanağının öğrenciye tanınması gerekir. Çocuklarlın kendi etkinliklerinin neden ve etkilerini görme becerisini geliştirmesine yardımcı olmak gerekir. Bireyler, başlarına gelen şeylerin kendilerinin dışındaki (şans, kader ya da diğer güç kaynakları gibi) güçlerin bir sonucu olduğunu düşünmesi dışsal kontrol inancıdır. Eğer bireyler başlarına gelen şeyle kendi davranış ve özellikleri arasında nedensel bir ilişki algılıyorsa, bu içsel kontrol inancıdır.

6 Kişisel-Sosyal Gelişim Modeli Kendi davranışlarını yönetme yeteneği, dışsal kontrolden çok içsel kontrole gereksinim duyar. Öğrenciler kendi kişisel çabalarıyla bir görevi başarıyla tamamladığında, öğretmenler buna dikkat çekerek öğrencinin bu duygusunu geliştirmesine yardımcı olabilirler. Öğretmenler, fazla sosyal olmayan öğrencilerin negatif davranışlarını, sosyalyararlı davranışlara dönüştürerek içsel kontrol merkezlerini geliştirirler. Bireyin nasıl davranacağını amaçlar belirler.

7 Kişisel-Sosyal Gelişim Modeli Uygun Davranışı Seçme: Bu modelde, çocukların kendi davranışlarını seçmeyi öğrenmeleri vurgulanmaktadır. Öğretimde uygun davranışı seçme yeteneğini geliştirmek için çok sayıda fırsat vardır. Örneğin, ikiden sekize kadar değişen sayılardaki gruplara, başarabilecekleri hedefler gösterilir, fakat grup üyelerinin hedefe ulaşmayı nasıl başaracakları tamamıyla kendilerine bırakılır. Bu durum, çocukların birbirleriyle sosyal ilişki kurmayı ve bağımsızca karar vermeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Öğrenciler aynı zamanda okullarında ve yaşadıkları toplumda birlikte yaşamaktan kaynaklanan sorunlar üzerine çalışır ve olası bir planın çözümünü test etme olanağı bulurlar.

8 Kişisel-Sosyal Gelişim Modeli Disiplinin Eğitim Yönü: Çocukların hangi durumlarda nasıl davranacaklarına dair hazır bir reçete yoktur ve sorunlar karşısında duruma göre çözüm üretmeleri önemlidir. Yaşamdaki sorunlar planlı olmayıp anlık ortaya çıkmaktadır. Yeni nesilden, gelecekteki tahmin edemeyeceğimiz sorunları çözebilmesi beklenmektedir. Çocukların gelecekteki sorunları çözebilmeleri için okulda problem çözme olanaklarına sahip olmaları ve bu beceriyi geliştirmeleri gerekir. Kişisel-sosyal gelişim modeli, disiplinin eğitim yönüdür. Amaç, bireylerin çevrelerini kontrol edebilmelerini kolaylaştırmaktır. Grup dinamiği ve kişisel-sosyal gelişim modelleri; disiplini, dış çevreden gelen direktiflerden ziyade eğitimin bir parçası olarak görür.

9 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris Berne ye göre insanların ego durumları, yaşam deneyimlerinden ve zihinde bilinçli ve bilinç dışı yaşantılardan oluşur. Bu deneyimler, sanki ses kayıt cihazına kayıt eder gibi önce kaydedilir ve daha sonra yeri geldikçe tekrar dinlemek üzere saklanır. Üç tip ego durumu vardır: Bunlar 1. anne-baba, 2. çocuk ve 3. yetişkin ego durumlarıdır

10 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris Anne Baba Ego Durumu: Anne-baba ego durumu, küçük yaşlardayken bireyin anne babasıyla geçirdiği yaşantılardan akılda kalanları içerir. Bunlar, çocukluktan itibaren duyduğumuz gerçekler, kurallar, ilkelerdir. Anne-baba ego durumuna ilişkin ifadelere, Asla yalan söyleme., Geceleri yalnız başına dışarı çıkma., Dışarı çıkmadan önce ödevini bitir. örnekleri verilebilir. Anne-baba ego durumu bireyi denetler ve yönlendirir. Çocuk Ego Durumu: Çocuk ego durumu, çocukların gördükleri ve yaptıklarına ilişkin verdikleri tepkileri içerir. Duygular, genellikle çocuk ego durumu aracılığıyla şu şeklide ifade edilir: Neden hep ben temizliyorum? Bundan nefret ediyorum ve bir daha temizlemeyeceğim. Çocuk ego durumu, merak ve yaratıcılık gibi olumlu ifadeleri de içerir.

11 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris Yetişkin Ego Durumu: Bilinçli düşünce ve yargı içerir. Yetişkin, anne-baba ego durumunun kurallarını test eder. Gerekiyorsa onları düzeltir ve değiştirir. Anne-baba ego durumuyla düşünüyorken, yetişkin Kahve içmek gerçekten büyümeyi engeller mi? sorusunu sorabilir. Çocuğun duyguları ifade edildiğinde, yetişkin ego durumu belirleyici olur. Yetişkin ego durumu akılcı, sorun çözücü durumları içerir. Şöyle ki: Sanırım, bir hata yapıyorsun. Bunu düzeltmen için ne gerekiyor?

12 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris Bir öğretmen yetişkin ego durumunda olmalıdır ve öğrencilerine de bunu öğretmelidir. Eğer öğrencilere yetişkin ego durumlarını geliştirme fırsatı verilirse, daha akılcı insan olacaklardır. İnsanlar birbirleriyle etkileşim kurduğunda, ifadeleri, çocuk, yetişkin ya da anne-baba ego durumundan etkilenir. Bireyin, insanlarla etkileşimlerinde hangi ego durumunu kullandığının bilincinde olması çok önemlidir. Eğer, yetişkin-çocuk gibi ayrı ego durumlarından etkileşimler olursa, o zaman etkili iletişim engellenir. Birbirine uymayan etkileşim çatışmaya yol açar ve öğrenciöğretmen ilişkisine zarar verir. Sınıfta insanlar arsı ilişkileri çözümlemeyi kullanmak için öğretmenler öğrencilerine insanlar arsı ilişkileri çözümlemeyi öğretmelidirler.

13 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris Çocuk çevresi ile ilişkilerinde, kendi yaptığı davranışlarla, ilişki kurmakta olduğu bireyin davranışlarını değerlendirir. Böylece kendi davranışının doğru ya da yanlış olduğuna dair yorum yapar. Bunu yaparken dört bakış açısı kullanır. 1. Benim Yaptıklarım Yanlış, Senin Yaptıkların Doğru 2. Benim Yaptıklarım Yanlış, Senin Yaptıkların da Yanlış 3. Benim Yaptıklarım Doğru Senin Yaptıkların Yanlış 4. Benim Yaptıklarım Doğru, Senin Yaptıkların Doğru

14 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris İnsanlar Arası İlişkileri Çözümlemenin Üstün Yanları 1. Öğrencinin bilinçaltında hangi bilgilerin yer aldığı, çok detaylı incelemelerle ortaya çıkarılabilir. 2. Öğrencinin kendi kendini çözümleme ve kendi kendini düzeltme yönünü geliştirir. 3. Sınıfın dışında, öğrencinin kişisel yaşamında da uygulanabilir. 4. Kişiler arası ilişkilerde sık sık görülen yıkıcı rollerden öğrencinin kaçınmasına yardımcı olur. 5. Öğrencilere, kendilerinin ve diğer insanların iletilerini anlama olanağı sağlar. 6. Bir iletişim ve anlayış çerçevesi sunar

15 İnsanlar Arası İlişkileri Çözümleme Modeli: Berne ve Harris İnsanlar Arası İlişkileri Çözümlemenin Zayıf Yanları 1. Anne-baba ve çocuk ego durumundan kaynaklanan davranışların üstesinden gelmek zor olabilir. 2. Öğrencileri birbirlerini psikanaliz etmeye cesaretlendirebilir. 3. Öğrenciler dil, bilişsel beceriler ve bu teknikleri kullanmayı gerektiren uslamlamaya sahip olmayabilir. 4. Anne-baba, çocuk ve yetişkin ego durumlarını ayırmak zor olabilir.

16 Uyumlu İletişim: Haim Ginott Uyumlu iletişim, ahenkli ve güvenilir bir sözlü iletişimdir. Öğretmenin söylediği, öğrencinin duruma ilişkin duygularıyla tutarlıdır. Bu şekilde öğretmenler; öğrencilerine hakaret etmekten ve korkutmaktan uzak durur ve bunun yerine, öğrencilerinin gereksinim ve arzularına duyarlılık göstermeyi artırarak yardım eder ve öğrencilerini daha iyi anlayarak kabul eder. Uyumlu bir iletişim kurmak öğrencinin onurunu korumaya ve geliştirmeye katkıda bulunur:

17 Uyumlu İletişim: Haim Ginott Uyumlu İletişim Modelinin Üstün Yönleri 1. Disiplin sorunlarının ortaya çıkmasında çok önemli bir etmen olan benlik algısının gelişmesine odaklanmaktadır. 2. Öğretmen ve öğrenci arasında olumlu ilişkileri teşvik etmektedir. 3. Öğrenci özerkliğini ön plana çıkarmaktadır. 4. Çok farklı disiplin sorunlarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

18 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli Öğretmen etkiliği eğitimi, ödül ve cezanın çocuklar üzerinde olumlu etki yapmadığını savunmaktadır. Çocukları etkilemek, denetlemekten tamamıyla farklıdır. Çocuğu etkileyebilmek için öğretmenler, öğrencilerin karşı çıkmasına, isyan etmesine ve suçlanmasına yol açacak yöntemlerden vazgeçmeli bunun yerine öğrencinin kendi kendini kontrol etmesine olanak tanımalıdır. Yetişkinler çocukların genellikle hata yapacağını düşünmektedir. Aynı zamanda yetişinler çocukların yanlış davranışlarının kötü sonuçlara yol açacağına inanmaktadır. Bu sonucu yetişkinler kötü olarak tanımlarken, çocuklar gereksinimleri en iyi karşılayan şeyleri yaptıklarını düşünmektedir. Öğretmenler bu ayrımı gördüğünde tutumların değişmesi olasıdır. O zaman öğretmenler, insanların davranışlarının temelinde gereksinimlerine doyum arama gayreti olduğunu, bu davranışların da kötü ya da iyi diye tanımlanmaması gerektiğini anlayabilirler.

19 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli 1. Soruna Sahip Çıkma: Sınıfta sorun yaşayan öğrencinin sorununu çözebilmek için, öncelikle sorunu olan öğrencinin tespit edilmesi gerekir. Öğretmenler genellikle öğrencinin sahip olduğu sorunu göz önüne alarak, öğrenciyi değiştirmeye çalışırlar ve sonunda sorunun çözümünde yardımcı olacağını düşündükleri bazı ifadelere yönelirler. 2. Meşgul EtmekÖğrencinin olumsuz davranışını değiştirmenin bir diğer yolu ise, öğrencinin yapmak istemediği ama öğretmene göre yapılması uygun olan davranışı öğrenciye yaptırmaktır. Örneğin, bir öğrenci arkadaşıyla yaramazlık yapabilir ve belki de kendisini ve arkadaşlarını tehlikeye bile atabilir. Böyle bir öğrenciyi öğretmen hazırlamakta olduğu video gösterisine yardım için çağırabilir.

20 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli 3. Çevreyi Düzenlemek: Çoğu zaman öğretmenler öğrencinin olumsuz davranışını değiştirmek yerine sınıf ortamını düzenleyerek de etkili bir şekilde sınıftaki disiplin sorunlarını önleyebilir. Sınıfta sıkılan ve öğrenme isteği çok az olan öğrenciler diğer öğrencileri ve genellikle de tüm sınıfı rahatsız eder. Öğretmen, rol oynama, tartışma, görüşme ve laboratuar çalışmaları yaptırabilir. Uyaranlar açısından çok zayıf bir sınıf ortamı daha zengin bir öğrenme ortamına dönüştürülmelidir. Çocuğun ne öğreneceğine ilişkin bir bilgisi yoksa çocuk çoğu zaman sınıfta sorun yaratır. Çünkü sınıfta çocuğun uymak istemediği çok sayıda kural, düzenleme ve prosedür vardır. Bu tür durumlarda öğrencilere isteklerini ifade etme olanağı verilmeli, ayrıca sınıf kurallarını belirlerken görüşleri alınmalıdır 4. Etkin Dinleme: Öğrencinin anlattıkları karşısında sesiz kalmak (edilgin dinleme) ya da anlatılanları kabul ettiğini gösteren tepkiler vermek öğrenciye, anlattıklarının doğru olduğu izlenimini verebilir.

21 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişki 1. Açıklık ve şeffaflık 2. Özen 3. Bağımsızlık 4. Bireysel olarak her bir öğrencinin kendine özgü özellikleri doğrultusunda büyümesine ve gelişmesine olanak sağlamak 5. Karşılıklı gereksinmeleri dikkate almak üzerine kurulmalıdır.

22 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli YARARLARI Etkili öğretmen öğrenci ilişkisi geliştirir. Öğrencilerin kişisel sorunları ve duyguları dikkate alınır. Öğretmenlere öğrencilerin kendi davranışlarının diğerlerini nasıl etkilediğini değerlendirebilmesi için gereksinmeleri tanımalarına yardımcı olur

23 Gordon Modeli Öğretmen Etkiliği Eğitimi Modeli SINIRLILIKLARI Öğretmenler etkin dinleme rolünden öğrenciyi yönetme ve kontrol etme rolüne geçmektedirler Öğretmen öğrencinin kendisinden farklı olan değerlerini kabul etmede zorlanabilir.

24 Uyumlu İletişim: Haim Ginott Uyumlu İletişim Modelinin Zayıf Yönleri 1. Uygulanabilecek anlamlı ilkelerden çok, yapılacakların ve yapılmayacakların geniş bir listesini içermektedir. 2. Disiplin sorunlarını çözmede kendine özgü bir yaklaşımı yoktur

25 Gerçeklik Terapisi Modeli (William Glasser) VARSAYIMLARI İnsanlara kendi davranışlarını yönetmeyi öğrenebilir Öğrenciler davranışlarının sorumluluğunu üstlenebilir İnsan davranışları gereksinmeleri gidermeye yöneliktir. Her birey kendi gereksinmelerini farklı yollardan doyurur. Öğrenciler gereksinmelerini nasıl daha iyi doyurabileceklerine ilişkin inandıkları şeyleri değiştirmek için kendilerini zorlamazlar

26 Gerçeklik Terapisi Modeli KALİTELİ OKUL Okulun temel işlevi öğrencilerin tüm gereksinmelerini doyurmaktır. Bu konuda okul yöneticisinin yöneticilik ve liderlik özellikleri önemlidir

27 Gerçeklik Terapisi Modeli KALİTELİ OKUL Yöneticilikten liderliğe geçiş. Kaliteli Okullardaki Öğretmen Davranışları Öğrenci gereksinmelerini dikkate almalıdırlar İşbirlikçi öğrenmeye önem vermelidirler. Bireysel farklılıklara uygun gereksinmelere önem verilmelidir.

28 Gerçeklik Terapisi Modeli KALİTELİ OKUL Öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri cesaretlendirilmelidir. Baskı ve ceza istenmeyen davranışın sıklığını arttırır Standart başarı testleri yerine kendi gereksinmelerine ilişkin ölçütler oluştururlar Sınıf Kuralları az ve basittir. Öğrencilerin kişisel yaşantılarına ilgi gösterirler Okul ve sınıfla ilgili sorunlar konusunda aile işin içine karıştırılmamalıdır

29 Gerçeklik Terapisi Modeli KALİTELİ OKUL Bir sorun ortaya çıktığında öğretmen sırasıyla 1. Sorunu tanımlama 2. Sonuçlar 3. Yapılması gerekenler ve bir daha yapılması gerekenler biçiminde bir yol izleyebilir

30 Gerçeklik Terapisi Modeli (William Glasser) YARARLARI 1. Öğrenci özerkliği ve sorumluluğu artar 2. Öğrenci davranışlarının sonuçlarını görür. 3. Öğrencilerin kendilerinden kaynaklanan sorunlarının farkına varır. 4. Öğrencilerin gereksinmelerini anlamaya yardım eder. 5. Öğretmene şiddetten kaçınma olanağı sağlar 6. Sınıf toplantılarında tartışılan sorun davranışlar öğrencilerin disiplin sorunlarını anlamlarına yol açar

31 Gerçeklik Terapisi Modeli (William Glasser) SINIRLILIKLARI 1. Uygun olmayan davranışlar konusunda öğretmen öğrenciye tepki vermede zorlanır. 2. Sınıf toplantıları istenen sürede bitmeyebilir. 3. Okulda olmayı istemeyen öğrencilerin davranışlarını geliştirme konusunda plan yapmak güçtür. 4. Öğrenciler, davranışlarını geliştirme planı yapmayı gerektiren becerilere sahip olmayabilir. 5. Yaklaşım öğretmenleri sınırsız biçimde hoşgörülü ve iyimser yapmaya yöneltebilir.

32 Kaynaklar Aydın, A. (1998). Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık. Aydın M. (1994). Eğitim Yönetimi. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi. Balcı, A. (2000). Etkili Okul ve Okul Geliştirme. Ankara: Pegema Yayıncılık. Başar, H. (2003). Sınıf Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık. Boyacı, A. (2006). Administrative Challenges and Problems for Planning Paradigm of Turkish Higher Education System Emerged With European Union Membership Process International Society of Educational Planning 36th Congress. Pittsburgh, USA Boesser, B. ve Fields, M. V.Constructivist Guidance and Discipline: Preschool and Primary Education. New Jersey: Merill Prentice Hall Budak, S. (2000). Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları. Celep, C. (2002). Sınıf Yönetimi ve Disiplini. Ankara: Anı Yayıncılık. Çelik, V.(2000). Eğitimsel Liderlik. Ankara: Anı Yayıncılık. Duy, B. (2007). Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar. Eğitim Psikolojisi. Ed. Alim Kaya Ankara: Pegema Yayıncılık. Edwards, C. (1997). Classroom Discipline and Management. New Jersey: Prentice Hall. Emmer, E. T., Everstone, Corolyn M. ve Worsham, Murray E. (2003). Classroom Management. Boston: Pearson Education Inc. Erçetin, Ş. (1998). Lider Sarmalında Vizyon. Ankara. Jacobsen ve diğerleri (1985) Methods for Teaching: A Skill Approach. Columbus: Charles and Merill Pub. Comp. Jones, V ve Jones, L.. (2004). Comprehensive Classroom Management. Boston: Pearson Education Inc.

33 Kaynaklar Kauffman, J.M. (1998). Managing Classroom Behavior: A Reflective Case Based Approach. Boston: Ally and Bacon. Landau, B. (2004). The Art of Classroom Management. New Jersey: Pearson Education Inc. Manning M. L. ve Bucher, K.(2003). Classroom Management: Models, Application and Cases. New Jersey: Pearson Education Inc. Marlow, B.A. ve Page, M.L. (1998). Creating and Sustaining The Constructivist Classroom. California: Corwin Press. Şimşek, H. (1998). Paradigmalar Savaşı ve Kaostaki Türkiye. Anakara: Sistem Yayıncılık. Sarı, H. Dilmaç, B. (2004). Sınıf Yönetiminin Temelleri. Sınıf Yönetimi.M Gürsel, H. Sarı, B. Dilmaç (Ed) Konya. Smith, J.E. ve Laslett, R. (1993). Effective Classroom Mangement: A Teachers Guide. London: Routledge. Solity, J.E. (1987). Classroom Management: Principles to Practice. London: Routledge. Woolfolk, A ve Nicolich, L. (1980). Educational Psychology For Teachers. New Jersy: Prentice Hall. Ayrıca Anı Yayıncılık tarafında yayınlanan (Ed. Doç. Dr. Mustafa Çelikten) Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Sınıf Yönetimi kitabından ve kitabın CD sinden yararlanılmıştır.

SINIF İÇİ DİSİPLİN VE DİSİPLİN MODELLERİ. Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

SINIF İÇİ DİSİPLİN VE DİSİPLİN MODELLERİ. Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı SINIF İÇİ DİSİPLİN VE DİSİPLİN MODELLERİ Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı a Bu derste: Kavramsal isimlendirmeler Disiplin ne olduğu ve ne olmadığı Disiplin sorunu yaratan rik etmenleri Disiplin modelleri sunulmaktadır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz. III

İÇİNDEKİLER. Önsöz. III İÇİNDEKİLER Önsöz. III Bölüm I: Sınıf Yönetimine Genel Bakış 11 Okul Yönetimi 11 Başarılı Öğretmen Performansının Etkenleri 13 Öğretmen Rolüne Hazırlık 13 Sınıf Yönetimi 14 Konu Bilgisi ve Akademik Hazırlık

Detaylı

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL (Bu bölüm büyük ölçüde Ziya Bursalıoğlu nun Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış kitabının Bir Örgüt Olarak Okul bölümünden alınmıştır). ÖRGÜT BOYUTLARI Örgütün dört boyutu (Bursalıoğlu,

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Müşteri İlişkileri Yönetimi IE 517 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği

TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği TED Malatya Koleji Oda Orkestrası Yaylı Çalgılar Kursu Yönetmeliği Şef. Yardımcı Şefler... Seçilme Şartları 9-17 yaşları arasında olmak, TED Malatya Kolejinde eğitim görmek, Orkestra enstrümanlarından

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I STAT 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları

Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları Mühendislik Ekonomisi (IE 315) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mühendislik Ekonomisi IE 315 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson Kişilik Gelişimi S.Freud E.Erikson Kişilik Bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde

Detaylı

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Çağdaş İşletmecilik MGMT 501 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları

Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Psikolojisi PSY 419 Bahar 3 2 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Politikaları ve Planlaması HAS 502 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Özel Öğretim Yöntemleri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca

Detaylı

ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır.

ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır. ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır. 3.Anne ve baba aile ortamında çocuğa sevgi gösterisinde bulunmalı,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/06/2013 Toplantı Sayısı : 364 Karar Sayısı : 3093 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3093- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Yönergesi

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları

RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları RF Entegre Devre Tasarımı (EE 575) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS RF Entegre Devre Tasarımı EE 575 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ Dr. Ahmet ÇELİK acelik@dicle.edu.tr ÖZET: Bu çalışmanın amacı; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vermek

Detaylı

DERS PROFİLİ. Yönetimin İlkeleri MAN 102 Bahar 2 3+0+0 3 6

DERS PROFİLİ. Yönetimin İlkeleri MAN 102 Bahar 2 3+0+0 3 6 DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Yönetimin İlkeleri MAN 102 Bahar 2 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin Amaçları

Detaylı

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN Ders Yazılımlarını Değerlendirme Yaklaşımları Seher ÖZCAN Konular Ders Yazılımları Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirmede Yöntem ve Yaklaşımlar l Eğitim Yazılımlarının Değerlendirilmesi Genel Motivasyon

Detaylı

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı)

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) 1. Matematiksel Modelleme ve Problem Çözme Matematiksel modelleme, hayatın her alanındaki problemlerin doğasındaki ilişkileri çok daha

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U)

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U) KISA ÖZET-2013

Detaylı

Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları

Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Aydınlatma Teknikleri MİM 652 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

Yönetim Süreçleri. Planlama Örgütleme Emir verme Eşgüdümleme Kontrol etme

Yönetim Süreçleri. Planlama Örgütleme Emir verme Eşgüdümleme Kontrol etme YÖNETİM SÜREÇLERİ Yönetim Süreçleri Planlama Örgütleme Emir verme Eşgüdümleme Kontrol etme Henry Fayol, yönetim süreçlerini bilimsel biçimde sınıflandıran il yönetim bilimcidir. Luther Gulick (POSDCoRB)

Detaylı

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Trafik Mühendisliği CE 535 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Bulunmuyor

Detaylı

Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları

Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri ETI412 Bahar 2 2 0 3 5

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hazırlayan Doç. Dr. Adnan BOYACI İÇİNDEKİLER GİRİŞ EĞİTİM ÖĞRENME DAVRANIŞ FORMAL VE İNFORMAL EĞİTİM ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KÜLTÜR KÜLTÜRLENME Giriş Öğrenmemi engelleyen

Detaylı

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı

Detaylı

Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları

Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Disiplinlerarası Medya Uygulamaları SGT 428 Güz 1 2 0 2 5 Ön

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Ders Adı Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) Ders Kodu COMPE 104 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 3 0 0

Detaylı

Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları

Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları Ders Adı Statik ve Mukavemet Ders Kodu MECE 203 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güz 2 0 2 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 101 Fizik

Detaylı

Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları

Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Otomotiv Üretimi MFGE 426 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı YAPıLANDıRMACıLıK DISIPLIN VE SORUN DAVRANıŞLARıN YÖNETIMI (BÖLÜM1) Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı SINIF KURALLARININ BELİRLENMESİ Kural, davranışlarımıza yön veren ilke olarak tanımlanmaktadır. Sınıf açısından

Detaylı

Tekrar

Tekrar İŞLEM KAVRAMI Tekrar Kazanımlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulöncesi eğitim dönemi için işlem kavramı için belirlenen kazanımlar ve göstergeler şunlardır. Kazanım 16. Nesneleri

Detaylı

Geoteknik Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları (CE 554) Ders Detayları

Geoteknik Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları (CE 554) Ders Detayları Geoteknik Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları (CE 554) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Geoteknik Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

Detaylı

KIZILPINAR ATATÜRK İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE SONU SEMİNER ÇALIŞMASI PLANI

KIZILPINAR ATATÜRK İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE SONU SEMİNER ÇALIŞMASI PLANI KIZILPINAR ATATÜRK İLKOKULU 2014- EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE SONU SEMİNER ÇALIŞMASI PLANI 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KIZILPINAR ATATÜRK İLKOKULU HAZİRAN DÖNEMİ TARİH SAAT YAPILACAK ETKİNLİKLER GÖREVLİ PERSONEL

Detaylı

MODÜL 12 DEMOKRATİK ÖĞRETMEN REHBERLİĞİ

MODÜL 12 DEMOKRATİK ÖĞRETMEN REHBERLİĞİ MODÜL 12 DEMOKRATİK ÖĞRETMEN REHBERLİĞİ Oturumun Hedefleri Oturumun sonunda katılımcılar: Rehberlik ve demokratik rehberlik kavramlarını anlamış, Demokratik öğretmen rehberliğinin ilkelerini kavramış,

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

Benlik güdüleri. Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler.

Benlik güdüleri. Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler. Benlik güdüleri Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler. Benlik güdüleri Kendini kayırma Kendini olumlama kuramı

Detaylı

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ.

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ. ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ Ne Öğretilecek? Nasıl Öğretilecek? ÖĞRETİM ANALİZİ ANALİZ TASARIM VE GELİŞTİRME DEĞERLENDİRME Öğretim

Detaylı

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek.

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek. 1.TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin felsefesi ve temel ilkelerini tanıtmak. Yönetim ve yönetimin fonksiyonları Değişim Yönetim anlayışında değişim TKY'nin tanımı Kalite kavramı TKY'nin tarihçesi

Detaylı

2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler. Evrim Erbilgin

2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler. Evrim Erbilgin 2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler Evrim Erbilgin Okuma ve Tartışma Giriş, programın vizyonu, ve programın yaklaşımı bölümlerini okuyun. Grup arkadaşlarınızla birlikte aşağıdaki soruları

Detaylı

Güncel Konular (ETI106) Ders Detayları

Güncel Konular (ETI106) Ders Detayları Güncel Konular (ETI106) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güncel Konular ETI106 Bahar 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ PERFORMANS ÇALIŞMASI VE PROJE İLE İLGİLİ MADDELER Tanımlar MADDE 4- () Bu Yönetmelikte geçen; ö) Öğrenme Kazanımları: Herhangi bir öğrenme sürecinin

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin;

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin; Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Ço uk Gelişi i-i Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgün Öğreti X ) Uzakta Öğreti Diğer Dersin

Detaylı

HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ

HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ EK : 2 HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ Müzik Ödülü Müzik Ödülü: Ortaokul öğrenimi boyunca Müzik dalında rol model olmuş, branşında okul içi ve dışındaki etkinliklere katılmaya istekli

Detaylı

Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları

Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çeviri II ELIT 206 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Çeviri I Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014 Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı Çağrı Mektubu Yirmi birinci yüzyılda eğitim programlarının öğrencilere çok yönlü, soyut, eleştirel, yaratıcı, bağımsız düşünme, problem çözme, etkili iletişim becerileri

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ

GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ Liderlik kavramı, dünya literatürüne 14. yüzyılda girmiş olmasına rağmen, son iki yüzyıldır oldukça sık kullanılmaktadır. 1950 lerde liderlik araştırmalarının yoğunlaşmasıyla

Detaylı

Projelerle Öğretme. Modül 1

Projelerle Öğretme. Modül 1 Modül 1 Projelerle Öğretme Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi Temel Kursu kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara ya da bu deftere kayıt edebilirsiniz.

Detaylı

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ)

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) Bebek doğuştan getirdiği duyusal özellikleriyle kendisini dış dünyada ayırt etme çabasındadır.çevreye duyular arasındaki etkileşim Dönemin özelliğidir. Duyu motor dönem altı aşamaya

Detaylı

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ Rasyonel sayılar konusu 7.sınıf konusudur. Matematiğin soyut, zor bir ders olduğu düşüncesi toplumda çoğu kişi tarafından savunulan bir bakış açısıdır. Bu durum beraberinde

Detaylı

Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri)

Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri) Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri) - 1 Kalite Çemberleri - 2 Kalite Çemberleri TKY nin en önemli bileşenleri; Takım çalışması Herkesin katılımı Bir işletmede yapılan işlere ilişkin problemleri

Detaylı

SINIF İÇİ DİSİPLİN KURALLARININ BENİMSETİLMESİNDE ÖĞRETMEN ROLLERİ *

SINIF İÇİ DİSİPLİN KURALLARININ BENİMSETİLMESİNDE ÖĞRETMEN ROLLERİ * - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p. 1953-1971, ANKARA-TURKEY SINIF İÇİ DİSİPLİN KURALLARININ BENİMSETİLMESİNDE ÖĞRETMEN ROLLERİ * İbrahim HABACI

Detaylı

HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ HEM 301 12 AKTS 3. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 12 s/hafta 8 kredi. Teorik: 4 s/hafta Uygulama: 8 s/hafta

HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ HEM 301 12 AKTS 3. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 12 s/hafta 8 kredi. Teorik: 4 s/hafta Uygulama: 8 s/hafta HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ HEM 301 12 AKTS 3. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 12 s/hafta 8 kredi Teorik: 4 s/hafta Uygulama: 8 s/hafta Türkçe İletişim: Yard. Doç. Dr. Serap BULDUK Yard. Doç. Dr. Behice EKİCİ

Detaylı

KÜTAHYA EĞİTİM BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE KİTAP OKUMA YARIŞMASI PROJE ŞARTNAMESİ

KÜTAHYA EĞİTİM BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE KİTAP OKUMA YARIŞMASI PROJE ŞARTNAMESİ KÜTAHYA EĞİTİM BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE KİTAP OKUMA YARIŞMASI PROJE ŞARTNAMESİ 2016 Bu Şartname Kitap Okuma Yarışması adlı projemizin, amacını, katılım şartlarını, yarışmanın şeklini, başvuru şeklini, yürütme

Detaylı

Farklı bir çevrimiçi öğrenme

Farklı bir çevrimiçi öğrenme Farklı bir çevrimiçi öğrenme Gerçek öğretmenler Canlı dersler Oxford un kaliteli içeriği Çocuklar, yetişkinler ve profesyonel iş adamları için çevrimiçi İngilizce dersleri Yenilikçi her zaman, her yerde

Detaylı

Fransızca Okuma ve Yazma I (ETI013) Ders Detayları

Fransızca Okuma ve Yazma I (ETI013) Ders Detayları Fransızca Okuma ve Yazma I (ETI013) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fransızca Okuma ve Yazma I ETI013 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Temel

Detaylı

T.C. RİZE VALİLİĞİ Doğuş Çay İlkokulu Müdürlüğü

T.C. RİZE VALİLİĞİ Doğuş Çay İlkokulu Müdürlüğü T.C. RİZE VALİLİĞİ Doğuş Çay İlkokulu Müdürlüğü Sayı : 49586628-774.09.01/ 233 14/06/2013 Konu : 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Dönem Sonu Seminer Çalışmaları TÜM ÖĞRETMENLERE İlgi: a) İl Milli Eğitim Müdürlüğünün

Detaylı

REHBERLİK ÖZEL EĞİTİM

REHBERLİK ÖZEL EĞİTİM ) ) 2014 kpss eğitim bilimleri Türkiye nin En Çok Satan Ders Notları REHBERLİK ve ÖZEL EĞİTİM Mustafa Alkan ogretiyoruz serisi ogretiakademi ) ogretiakademi Mustafa ALKAN Eğitim Bilimleri Rehberlik ve

Detaylı

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme SEÇ352 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul

Detaylı

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Seçmeli Arapça Dersi i, İmam Hatip Ortaokulu ve Anadolu İmam Hatip Liselerindeki Branşlardaki İçin HAZİRAN 2016 DÖNEMİ

Detaylı

3. BÖLÜM. İş Analizi ve Tasarımı

3. BÖLÜM. İş Analizi ve Tasarımı 3. BÖLÜM İş Analizi ve Tasarımı İş Analizi ve İş Tasarımı İnsan kaynakları yönetiminin çeşitli işlevlerinin etkili bir şekilde yerine getirilebilmesi, öncelikle işler hakkında sistemli bir şekilde elde

Detaylı

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene...

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 1 Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 2 Bu kitabı, sosyal paylaşım sitesi Facebook ta zaman içinde paylaştığım fikirlerimi biraraya getirerek hazırladım. Sosyal Medya, toplumun daha fazla

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı

Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı YAPıLANDıRMACıLıK DISIPLIN VE SORUN DAVRANıŞLARıN YÖNETIMI (BÖLÜM3) Yrd. Doç. Dr. Adnan Boyacı Disiplin Modelleri Disiplin modelleri nelerdir? Davranış Değiştirme Modeli, Canter Modeli [Güvengen Davranış

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş INT 110 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Bitirme Projesi I (COMPE 491) Ders Detayları

Bitirme Projesi I (COMPE 491) Ders Detayları Bitirme Projesi I (COMPE 491) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bitirme Projesi I COMPE 491 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i COMPE 226 Dersin

Detaylı

HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38

HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...2 1.1.ISCED 97 (FOET

Detaylı

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş INT 110 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu Dök. No: AUZEF-SS-2.2-04 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 1. Amaç... 1 2. Kapsam... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 3. Sorumlular... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 4. Tanımlar...

Detaylı

Oyun Programlama Dersi. Nergiz Ercil Çağıltay

Oyun Programlama Dersi. Nergiz Ercil Çağıltay Oyun Programlama Dersi Nergiz Ercil Çağıltay BÖLÜM 1 Oyun Programlamaya Neden Oyun? Fiziksel ve Zihinsel Gelişim Fizik Tedavi Mesleki gelişim Mühendislik Eğitimi Yazılım Müh. Programı İlgili Alanlar Kullanılan

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PLC VE OPERATÖR PANELİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PLC VE OPERATÖR PANELİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PLC VE OPERATÖR PANELİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI Dersin adı: GENEL CERRAHİ Dersin Kodu: MED608 AKTS Kredisi: 5 6. YIL Lisans Zorunlu 1 ay Uygulamalı:

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM GÖNÜLLÜ İŞLEVSEL YETİŞKİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM GÖNÜLLÜ İŞLEVSEL YETİŞKİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM GÖNÜLLÜ İŞLEVSEL YETİŞKİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde

Detaylı

İmalat Teknolojisi Teorisi II (Kesme Yöntemleri) (MFGE 307) Ders Detayları

İmalat Teknolojisi Teorisi II (Kesme Yöntemleri) (MFGE 307) Ders Detayları İmalat Teknolojisi Teorisi II (Kesme Yöntemleri) (MFGE 307) Ders Detayları Ders Adı İmalat Teknolojisi Teorisi II (Kesme Yöntemleri) Ders Kodu MFGE 307 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati

Detaylı

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisi ve başkaları için standartlarının yüksekliğini ifade etmektedir. Mükemmeliyetçi

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili hangi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2013 1 EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1.KURUMUN ADI : 2.KURUMUN ADRESİ : 3.KURUCUNUN ADI : 4.PROGRAMIN

Detaylı

Ergenlerde Psikodrama

Ergenlerde Psikodrama Ergenlerde Psikodrama Bir Grup Çalışması Prof. Dr. Bahar GÖKLER Psikodrama Moreno nun Spontanlık Yaratıcılık Şimdi ve Burada nın işlenmesine yönelik yaklaşım modeli Rol ve Etkileşim kuramı üzerine yapılandırılmış

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Devlet adamlarından biri Konfüçyüs e sordu; İnsanları nasıl

Detaylı

ETKİLİ BİR OKUL İÇİN STRATEJİK YÖNETİM

ETKİLİ BİR OKUL İÇİN STRATEJİK YÖNETİM ETKİLİ BİR OKUL İÇİN STRATEJİK YÖNETİM Doç. Dr. Vehbi ÇELİK* Son yıllarda birçok ülkede eğitime kamu kesimi içinde en fazla payın ayrıldığı görülmektedir. Kamu kaynaklarının önemli bir kısmının eğitime

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku KAM 427 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 02 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ 1 ÖĞRENCĠ Ġġ YÜKÜNE DAYALI AKTS HESAPLAMA KILAVUZU GĠRĠġ Bologna Süreci nde

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı