TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI"

Transkript

1 Ağustos 2011 TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI Tüketicileri Koruma Yasası nın amacı nedir? Kamu yararına uygun olarak tüketicinin haklarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, önlemleri almakla ilgili hususları düzenlemektir. Tüketici kimdir? Bir mal ya da hizmeti ticari ya da mesleki amaçlar dışında özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan ya da tüketen gerçek ya da tüzel kişidir. Bilinçli tüketici kime denir? Bilinçli tüketici, her türlü yanlış, eksik, bozuk, hileli mal ve hizmeti asla kabul etmeyen, uygarca tepki veren ve bilinçli olarak alış veriş yapan ve alışverişlerinde mutlaka fatura/makbuz/fiş talep eden kişidir. Kusurlu mal ya da kusurlu hizmet nedir? Satıcı tarafından verilen tanıma ve örnek modele uygun nitelikte değilse, tüketicinin istediği ve satıcının kabul ettiği somut amaca uygun değilse, normal olarak aynı cins malların kullanıldığı amaca uymuyorsa veya malın ambalajında, etiketinde, tanıtım ve kullanım kılavuzunda veya reklam ve ilanlarında yer alan aynı cins mallar için normal kabul edilen makulen beklenebilecek nitelik ve performansı sergilemiyorsa, kullanım amacı bakımından değerini azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklik içeriyorsa bu mallar kusurlu mallardır. Sağlayıcı tarafından bildirilen veya standardında belirtilen niteliğe aykırı olan, yararlanma amacı bakımından değerini azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuk veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler de kusurlu hizmetlerdir. Aldığınız mal ya da hizmet kusurlu ise ne yapılabilir? Tüketici, yasal garanti süresi içerisinde, aldığı malda kusurun meydana geldiği tarihten itibaren iki aylık süre içerisinde kusuru satıcıya bildirmelidir. Aldığınız hizmet kusurlu ise, kusurlu hizmetin alındığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde kusur sağlayıcıya bildirilmelidir. Tüketici aldığı malın kusurlu olması durumunda, imkansızlık ve orantısızlık olmadıkça aşağıdakileri talep etme hakkına sahiptir: Ücretsiz tamir, satıcı yasal garanti süresi içerisinde yaptığı tamir için işçilik masrafı ve değiştirilen parça bedeli için hiçbir ücret talep edemez. Malın kusursuz olanı ile değiştirilmesi. Onarım veya yenisi ile değiştirme mümkün değilse veya satıcı tarafından en fazla 30 gün içerisinde yerine getirilmemişse veya tüketiciye önemli bir sıkıntı vermeksizin yerine getirmemişse: Kusur oranında bedel indirimi, Faizi ile birlikte bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme.

2 Tüketici kendisine sağlanan hizmetin kusurlu olması durumunda aşağıdakileri talep etme hakkına sahiptir: Hizmetin yeniden görülmesi ya da kusur oranında bedel indirimi, faizi ile birlikte bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme. Sorun çözülemiyor ise ne yapılabilir? Sorun satıcı tarafından çözülmüyor ise, Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti'ne başvurulabilir. Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti nedir? Tüketicileri Koruma Yasası altında, tüketici ve satıcı arasında doğan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuş heyete Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti denir. Toplam yedi üyeden oluşan bu heyet Ekonomi ve Enerji Bakanlığı (Ticaret Dairesi) binasında hizmet vermektedir. Mal ve Hizmetler Hakem Heyetinin görev sınırları nedir? Hakem Heyeti gelen bütün şikayetleri değerlendirir. Hakem Heyeti asgari ücretin dört katı değeri ya da altında olan mal ve hizmet alımlarında tüketici şikayetlerini kabul edip karara bağlar. Asgari ücretin dört katını aşan uyuşmazlıklarda Heyetin vereceği kararlar istişari niteliktedir ancak bütün ilgili taraflar Hakem Heyetinin yetkisini açık olarak tanıdıklarını yazılı olarak beyan etmeleri halinde Heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Hakem Heyetinin kararlarına karşı tarafların yargıya gitme yolu açıktır. Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti kararlarının bağlayıcılığı nedir? Hakem Heyeti'nin kararlarına karşı olan taraflar karardan sonraki ilk on beş gün içerisinde yetkili kılınan mahkemeye başvurabilirler. Bu süre içinde başvuru olmazsa Hakem Heyeti'nin aldığı karar kesinleşir. Kesinleşen kararlar mahkeme kararı hükmündedirler ve aynen mahkeme kararları gibi icra edilirler.

3 Mal ve Hizmetler Heyeti kimlerden oluşur? Hakem Heyeti aşağıdaki kişilerden oluşur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. 1. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı temsilcisi (başkan) 2. Kıbrıs Türk Barolar Birliği nden üç temsilci (üye) 3. Tüketici Konseyi'nden iki temsilci (üye) 4. Tüketici Örgütleri'nden bir temsilci (üye) Mal ve Hizmetler Hakem heyetine yapılacak başvurular nasıl başlatılır? Hakem Heyetine yapılacak başvurular bir dilekçeyle başlatılır. Dilekçeler doğrudan Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti'ne (Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Ticaret Dairesi) ya da mal ve hizmetin satın alındığı yerlerdeki Kaymakamlıklara yapılabilir. Mal ve Hizmetler Hakem Heyetine yapılan başvuru dilekkçesinde neler yer alır? 1. Uyuşmazlık konusunun özeti (konu olan malın ne olduğu, nereden ve kaça alındığı, ödeme şeklinin nasıl yapıldığı, şikayetin ne olduğu gibi bilgiler), 2. Tüketici ve satıcı ya da sağlayıcının tam adı, adresi, varsa telefon numaraları, 3. Delil oluşturan ilgili belgelerin birer fotokopileri (sözleşme, makbuz, servis fişi, garanti belgesi gibi evraklar). Mal ve Hizmetler Hakem Heyetine yapılan başvurularda ne ücret ödenir? Hakem Heyetine yapılan başvuru konusunun bir asgari ücret tutarından yüksek olması durumunda, başvuran taraftan asgari ücretin 1/25'i tutarında harç tahsil edilir. Başvuran tarafın haklı bulunması durumunda tahsil edilen harç başvuru sahibine aynen iade edilir. Başvuruların Sonuçlandırılması ne sürer? Başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre, en geç iki ay içerisinde sonuçlandırılır.

4 İLGİLİ KURUM VE BİLGİLER TÜKETİCİ KONSEYİ Tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarının korunması, geliştirilebilmesi ve ülkemizde tüketici bilincinin yerleşmesi alanlarında çalışmalar yapmak amacı ile Tüketici Konseyi oluşturulmuştur. Tüketici Konseyi Bakanlıklar, Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları ve Üniversite temsilcilerinden olmak üzere toplam 34 üyeden oluşur. REKLAM DENETLEME KURULU Hertürlü ticari reklam ve ilanların mevzuata uygunluğunu denetlemek amacı ile Reklam Denetleme Kurulu oluşturulmuştur. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar yapılamaz. Kurul Yasa ve Tüzükler tarafından belirlenen ilke ve esaslara göre yayınlanan her türlü ticari reklam ve ilanların mevzuata uygunluğunu denetlemekle yükümlüdür. KAMPANYALI SATIŞLAR Kampanyalı satış, gazete, radyo, televizyon ilanı ve benzeri yollarla halka duyurularak düzenlenen kampanyalara iştirakçi kabul etmek suretiyle ve malın veya hizmetin bilahare teslim edilmesi veya yerine getirilmesi vaadiyle yapılan satışlardır. İlan edilip taahhütte bulunulan mal ve hizmetin teslimatının zamanında yapılmaması veya fiyat, nitelik ve miktarda anlaşmalara aykırı davranılması durumunda satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı-üretici ve ithalatçı münferiden ve müteselsilen sorumludur. *Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, ön ödeme tutarı, malın satış bedelinin %40'ından fazla olamaz. *Kampanyalı satışlarda malın teslim süresi hiçbir şekilde on iki ayı aşamaz. *Tüketicinin ödemeye ilişkin tüm edimlerini yerine getirmesi durumunda, malın teslimi, ödemenin bitişini takiben en geç bir ay içinde yapılması zorunludur.

5 KAPIDAN SATIŞLAR Kapıdan satışlar, işyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında yapılan satımlardır. Kapıdan satışlarda satılacak malın satış birim değeri aylık asgari ücretin onda biri değerinde ise sözkonusu malın satışı Bakanlığın iznine bağlıdır. Bu tür satışlarda, tüketici, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Taksitle yapılan kapıdan satışlarda, taksitle satışlarda uygulanan kurallar uygulanır. Satıcı malın kullanım kılavuzuna aykırı kullanılması sonucu meydana gelen değişiklik ve bozulmalarından sorumlu değildir. GARANTİ BELGESİ İLE İLAVE GARANTİ VERME Yasal garanti süresi 2 yıldır. Satıcı, ithalatçı ve üreticiler, 2 yılın üzerinde bir garanti süresi vereceklerse bunu, düzenleyecekleri Garanti Belgesinde belirtirler. Verilen ilave garanti, garanti vereni yani satıcı, ithalatçı ve üreticiyi, garanti beyanında ve ilgili ilan veya reklamda belirtilen şartlar çerçevesinde hukuken bağlamaktadır. İlave garantide, tüketicinin yasadaki asgari haklara sahip olduğu belirtilip bu hakları etkilemediği açıkça ifade edilmelidir. MESAFELİ SÖZLEŞMELER Mesafeli sözleşmeler, yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanarak yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye teslimi anında veya sonradan yapılması kararlaştırılan sözleşmelerdir. Kapıdan satışlara ilişkin kurallar mesafeli satışlara da uygulanır. PAKET TURLAR Paket tur, paket tatil veya paket seyahat ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren önceden düzenlenmiş faaliyetlerdir. İlgili firmaların tüketicilerle bu alanda yapacakları sözleşmelerde, tüketicileri önceden konu hakkında bilgilendirmesi ve yapılacak olan yazılı sözleşmede yer alacak olan bütün şartların tüketici tarafından kolayca anlaşılır bir biçimde olmasını ve bir nüshasının mutlaka tüketiciye verilmesi gerekmektedir.

6 DEVRE TATİL SÖZLEŞMELERİ Devre tatil sözleşmeleri bir yıldan daha fazla süre için yapılan, tüketicinin birden fazla dönem için bir veya birden fazla konaklama hakkı elde ettiği sözleşmelerdir. İlgili firmalar, tüketicilerle bu alanda yapacakları sözleşmede, tüketicileri önceden konu hakkında bilgilendirmeli ve yapılacak olan yazılı sözleşmede yer alacak olan bütün şartların tüketici tarafından kolayca anlaşılır bir biçimde olmasını ve bir nüshasının mutlaka tüketiciye verilmesini sağlamalıdırlar. Devre Tatil Sözleşmelerinde, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 14 gün içerisinde tüketicinin hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Vazgeçme süresi içerisinde tüketiciden herhangi bir ödeme yapmasını talep etmek yasaktır. SÖZLEŞMELERDE HAKSIZ KOŞULLAR Satıcının tüketiciyle müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız koşullardır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız koşullar tüketici için bağlayıcı değildir. Sözleşme haksız koşullar olmaksızın devam eder. TAKSİTLİ SATIŞLAR Taksitle satış, mal veya hizmet sözleşmesinin düzenlendiği anda teslim edilen ve bedelin uzlaşılan taksitlerle yapılmasını öngören satım türüdür. Taksitle satış sözleşmesinin yazılı yapılması ve satıcı tarafından bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Taksitli satışlarda, tüketicinin borçlandığı toplam miktarı önceden ödemesi veya bir taksit miktarından az olmamak koşuluyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunması halinde satıcı ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür. KREDİ KARTLARI Mal veya hizmetin kredi kartı ile satın alındığı durumlarda, mal veya hizmeti sunan veya satan satıcı tüketiciden komisyon adı altında ilave ödemede bulunulmasını isteyemez.

7 SÜRELİİ YAYIINLAR Süreli yayınlara abone olan tüketiciler, abone işlemlerini yapan sorumlu kişiye veya ilgili yayın kurumuna isteklerini yazılı olarak bildirmek suretiyle aboneliklerine tek taraflı son verebilirler. Yayıncı, abone ücretinin geri kalan kısmını hiçbir kesinti yapmaksızın on beş gün içinde iade etmekle yükümlüdür. Süreli yayın aboneliğine son vermeye ilişkin yazılı bildirimin sorumlu kişiye veya ilgili yayın kurumuna ulaştığı tarihten başlayarak günlük yayınlarda on beş gün, haftalık yayınlarda bir ay, aylık yayınlarda ise üç ay sonra abonelik işlemi durur. Daha uzun süreli yayınlarda bu süre bildirimden sonraki ilk yayını müteakiben başlar. ETİKET VE FİYAT LİSTELERİ Ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malın, ambalajının veya kabının üzerine, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde o malla ilgili fiyat, üretim yeri ve ayrıca özelliklerini içeren etiket konulması, etikette mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin kolayca okunabilecek uygun yerlere asılması zorunludur. Alışverişe çıktınız, büyük bir alışveriş merkezinde bir takım elbise beğendiniz fiyatını da uygun buldunuz örneğin 300 TL ve almaya karar verdiniz. Kasaya gittiniz kasa da etiketinde yazılı olan fiyattan farklı olarak 450 TL olduğu size beyan edildi. Sizin yasal olarak ödemeniz gereken tutar nedir? Yasal olarak ödemeniz gereken tutar 300 TL'dir. SERVİS HİZMETLERİ İthalatçı, imalatçı ve satıcılar sattıkları sanayi malları için o malın bakım, onarım ve servis hizmetlerini sunmak için servis istasyonları kurmak veya hizmet alıp yedek parça stoku bulundurmakla yükümlüdürler. TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının bakım, onarım ve kullanılmasına ait tanıtım ve kullanım kılavuzlarının aslına uygun Türkçe tercümeleriyle birlikte satılması zorunludur. Mall vee Hizzmeettlleerr Haakeem Heeyyeettiinee baaşşvurru:: Daha az maliyetle, daha kısa süreyle ve daha az bürokrasi ile anlaşmazlıkların çözümüne olanak verir. *** Tüketicinin elinde Garanti Belgesi olmasına gerek yoktur. Kusurlu Mal anlaşmazlıklarında tüketici hakları yasa kapsamında 2 yıl süreyle güvence altına alınmıştır.

8 PİYASA DENETİMİ VE CEZALAR 40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasasına aykırı uygulamaların kontrol ve denetimi Ticaret Dairesinin Denetim Memurları tarafından yapılmaktadır. Yasaya aykırı uygulamalar için aşağıda belirtilen cezalar öngörülmüştür. SIRA NO: 1. SUÇUN KISA İZAHI Satışa sunulacak kullanılmış, tamir edilmiş veya kusurlu mal üzerine veya ambalajına imalatçı veya satıcı tarafından kusurludur ibaresini i çer e n o k u n a kl ı b i r et ik et konulmaması halinde SABİT PARA CEZASI (TL) Asgari ücretin 1/10'u MADDE 11 'inci maddenin (11)'inci fıkrası 2. Satıcı tarafından düzenlenen taksitli satış sözleşmesinde Yasanın 13'üncü maddesinin (2)'nci f ıkrasında s a y ı l a n a s g a r i k o ş u l l a r ı n yazılmaması halinde 13'üncü maddenin (2)'nci fıkrası 3. Kampanyalı satışların Bakanlığın izni alınmadan yapılması halinde veya yazılı olarak verilmesi öngörülen bilgilerin a lıcı ya ver m ed en ka mp an yalı satış yapılması halinde 14'üncü maddenin (2)'nci fıkrası ile (3)'üncü fıkrası 4. Bu Yasaya tabi olan kapıdan satışların Bakanlığın izni alınmadan yapılması halinde veya kapıdan satışlar için belirlenecek usul ve esaslara uyulmaması halinde 15'inci maddenin (1)'inci ve (4)'üncü fıkrası 5. Paket tur, paket tatil veya paket seyahat sözleşmelerinde bu Yasada veya ilgili tüzükte yer alan asgari şartların bulunmaması halinde veya sö zleşmen in b ir nüshası nı n tüketiciye verilmemesi halinde 16A maddesi 6. Devre tatil sözleşmelerinin yazılı veya başka dayanıklı ortamda tüketiciye s unulmaması v eya vazgeçme hakkı gibi belirlenen asgari unsurları taşımaması veya vazgeçme hakkı süresinde ücret talep edilmesi halinde 16B maddesi

9 7. Satışa arz edilen malların kolaylıkla görülebilecek herhangi bir yerine fiyatı, üretim yeri ve malın özelliklerini içeren bir etiketin olmaması halinde veya fiyat ve tarifeleri gösteren listelerin tüketici tarafından kolayca görülebilecek bir yere asılmaması veya etiket fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması ve etiket fiyatının üzerinde ödeme talep edilmesi halinde Asgari ücretin 1/10'u 19'uncu maddesi 8. Sana yi malla rını n kulla nı m kılavuzlarında bakım onarım ve kullanılmasına ait tanıtımların olmaması veya türkçe metinde yazılmamaları halinde Asgari ücretin 1/10'u 21'inci maddesi Sanayi malları için ithalatçı, i ma l at çı l a r - ü r et i ci l er ve ya satıcıların, Yasa ve ilgili tüzüğe uygun olarak kurulmuş olan servis istasyonundan anlaşma ile veya do ğr udan t ük etici ye h izmet sunmamaları halinde Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi ve çevre sağlığına zararlı ve tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanımı için malları tanıtıcı ve açıklayıcı bilgilerin açıkça görülüp, okunabilecek şekilde konulmaması halinde Asgari ücretin yarısı 22'nci maddesi 24'üncü maddenin (1)'inci fıkrası 11. İthalatcı veya üretici veya satıcı veya sağlayıcının piyasaya sunduğu mal ve hizmetlerin standartlarına uygun olarak sunulmamaları halinde Asgari ücretin yarısı 25'inci maddenin (1)'inci fıkrası 12. Bu Yasa kapsamına giren hususlarda ithalatçı, üretici, satıcının, yetkili denetim memurlarınca istenilmesi halinde, onlara hertürlü bilgi ve belgeyi vermemeleri, belgelerin asıllarını göstermemeleri v e bu nları n b ir er kop yaları nı n alınmasına müsade etmemeleri, mallardan numune almalarına müsade etmemeleri veya ayrıca 26'ıncı maddenin (1)'inci fıkrasına göre yetkili denetim memurlarının ilgili işyerlerine girmesine engel olmaları halinde Asgari ücretin yarısı 26'ncı maddesi

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI TİCARET DAİRESİ 40/2003 SAYILI TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI KAPSAMINDA TÜKETİCİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ BROŞÜRÜ

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI TİCARET DAİRESİ 40/2003 SAYILI TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI KAPSAMINDA TÜKETİCİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ BROŞÜRÜ EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI TİCARET DAİRESİ 40/2003 SAYILI TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI KAPSAMINDA TÜKETİCİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ BROŞÜRÜ www.kktceeb.com Ağustos 2010 Sevgili Vatandaşlarımız, Tüketicilerimizin

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU Yönetmeliğin kapsamına giren Sözleşmeler; -İhtiyaç Kredilerine ilişkin sözleşmeler -Taşıt kredileri ilişkin sözleşmeler - Faiz veya benzeri

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU

BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU İçindekiler Önsöz 5 Birinci Baskıya Önsöz 7 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU I. TARİHİ GELİŞİM SEYRİ VE KONUYA GİRİŞ 15 A. Tüketicinin Korunması Gereği 15 1. Tarihe Bakış 15 2. Modern Toplumda 16 3. Zayıf

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa Madde 1 - Amaç 29 Madde 2 - Kapsam 33 Madde 3 - Tanımlar 34 Madde 4 - Ayıplı Mal 40

İÇİNDEKİLER Sayfa Madde 1 - Amaç 29 Madde 2 - Kapsam 33 Madde 3 - Tanımlar 34 Madde 4 - Ayıplı Mal 40 İÇİNDEKİLER Sayfa Tüketicinin Korunması Hakkındaki 4077 sayılı Kanunun Genel Gerekçesi 17 Tüketicinin Korunması Hakkındaki 4822 sayılı Kanunun Genel Gerekçesi 20 Madde 1 - Amaç A. Tüketicinin Korunması

Detaylı

40/2003 (55/2010 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI İÇ DÜZENİ

40/2003 (55/2010 sayılı değişiklik yasasıyla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle) TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI İÇ DÜZENİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 3 Haziran 2003 tarihli birleşiminde kabul olunan Tüketicileri Koruma Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk

Detaylı

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli?

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zor 1- İlk defa İşe başlayacak mükellefler

Detaylı

İHTİYAT SANDIĞI YASASI. Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük

İHTİYAT SANDIĞI YASASI. Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük İHTİYAT SANDIĞI YASASI ( 34/1993,65/1993, 1/1995, 18/2000, 25/2001, 50/2002, 47/2003, 68/2003 30/2004, 41/2004 ve 74/2007, 27/2008, 6/2010 ve 4/2012 Sayılı Yasalar) Madde 10 (5) altında Yapılan Tüzük Kuzey

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 I.BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 I.BÖLÜM İÇİNDEKİLER SUNUŞ 3 I.BÖLÜM 101 SORUDA TÜKETİCİ MEVZUATI 11 Soru 1: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna (TKHK) göre mal nedir? 13 Soru 2: Konut ve tatil amaçlı taşınmaz mal satımından kaynaklanan uyuşmazlıkların

Detaylı

TÜKETİCİLERİN AYIPLI MAL İADESİNDE BELGE DÜZENİ VE KDV UYGULAMASI

TÜKETİCİLERİN AYIPLI MAL İADESİNDE BELGE DÜZENİ VE KDV UYGULAMASI TÜKETİCİLERİN AYIPLI MAL İADESİNDE BELGE DÜZENİ VE KDV UYGULAMASI Ayıplı mal, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun un 4. maddesinin birinci fıkrasında, Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN BİRİNCİ KISIM AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN BİRİNCİ KISIM AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR İÇİNDEKİLER 2. BASKI ÖNSÖZ...V ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN BİRİNCİ KISIM AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR Madde 1 -AMAÇ... 1 İÇTİHATLAR...2 Madde 2 - KAPSAM...14

Detaylı

Ayıplı aracın varlığı halinde tüketicinin 6502 sayılı yasaya göre seçimlik hakları

Ayıplı aracın varlığı halinde tüketicinin 6502 sayılı yasaya göre seçimlik hakları Otomobilin arızalanması halinde tüketici sıfatına sahip araç sahibinin 6502 sayılı kanundan tüketici olmayanların da 6098 sayılı kanundan doğan hakları vardır. Genellikle Satıcı bu gibi durumda tamir seçeneğini

Detaylı

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı ( Kurul Kararı ), 16.04.2016

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Erol GÜNER* 26* I.GİRİŞ: Bazı işlerde, özellikle karayollarında, demiryollarında hareket halindeki araçlarda

Detaylı

Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün

Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün -Alışverişinizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olun! -Fiş, fatura veya sözleşmenizin bir örneğini mutlaka alın ve saklayın! -Sözleşmeleri mutlaka

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 15 KISALTMALAR 17 ÇİRİŞ 19 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN AMAÇ KAPSAM TANIMLAR A. AMAÇ 27 B. KAPSAM 27 C.

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 15 KISALTMALAR 17 ÇİRİŞ 19 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN AMAÇ KAPSAM TANIMLAR A. AMAÇ 27 B. KAPSAM 27 C. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 15 KISALTMALAR 17 ÇİRİŞ 19 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN AMAÇ KAPSAM TANIMLAR A. AMAÇ 27 B. KAPSAM 27 C. TANIMLAR 28 İKİNCİ BÖLÜM AYIPLI MAL VE HİZMET TÜKETİCİNİN

Detaylı

KMK Ön Bilgilendirme Formu

KMK Ön Bilgilendirme Formu KMK Ön Bilgilendirme Formu 1. Konu İşbu, Mesafeli Satış Sözleşmesi öncesi hazırlanan Ön Bilgilendirme formu ile Alıcı (Tüketici) aşağıda yer alan şartlar ve konu kapsamında Satıcı ile aşağıda nitelikleri

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/d maddesi ile 27/05/2010 tarih ve 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımda iş Aracılığı Yönetmeliği kapsamında tarımda

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN USULÜ TEKLİF MEKTUBU BURSA İL ÖZEL İDARESİ PİYASA FİYAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

DOĞRUDAN TEMİN USULÜ TEKLİF MEKTUBU BURSA İL ÖZEL İDARESİ PİYASA FİYAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA DOĞRUDAN TEMİN USULÜ TEKLİF MEKTUBU./ /2013 BURSA İL ÖZEL İDARESİ PİYASA FİYAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA Teklif Sahibinin; Adı Soyadı / Unvanı :... Açık Tebligat Adresi :...... Bağlı Olduğu Vergi

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Sayı : 8267 29.03.2016 Konu : Ticaret ve Sanayi Müzesi Aydınlatma Malzemeleri Alımı Sayın Üyemiz, Odamız üyesi firmalardan kapalı zarfta teklif almak sureti ile Ticaret ve Sanayi Müzesi Aydınlatma Malzemeleri

Detaylı

Atatürk Bulvarı No: 193 Kavaklıdere / Ankara Tel : 0-312-4171200 Faks : 0-312-4175205 e-posta : aso@aso.org.tr

Atatürk Bulvarı No: 193 Kavaklıdere / Ankara Tel : 0-312-4171200 Faks : 0-312-4175205 e-posta : aso@aso.org.tr Kanun No:4822 Kabul Tarihi:6.3.2003 Amaç TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar Madde 1- Bu Kanunun amacı, kamu yararına uygun olarak

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR.

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Değerli Müşterilerimiz, Kullanıcılarımız; Aşağıda 4458 sayılı Gümrük Kanunun 235. Maddesinin ve 236. Maddesine eklenen 5.fıkra ithalat yapan

Detaylı

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.05.2011 Sirküler No : 2011 / 29 6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (Seri No:2) 06.05.2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

CanliHaber.Com - Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy ile Yeni Tüketici Hakları Kanunu na Özel Röportaj

CanliHaber.Com - Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy ile Yeni Tüketici Hakları Kanunu na Özel Röportaj CanliHaber.Com - Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy ile Yeni Tüketici Hakları Kanunu na Özel Röportaj 1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında neler bulunmaktadır?

Detaylı

Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) üst sınırları(*): (Kişinin aldığı ücretin %75 ini aşmamak kaydıyla)

Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) üst sınırları(*): (Kişinin aldığı ücretin %75 ini aşmamak kaydıyla) BİLİM VE TOPLUM PROJELERİ İDARİ VE MALİ ESASLARI (*) 1. AMAÇ Bilim ve Toplum Projeleri, bilginin topluma anlaşılır bir biçimde aktarılmasını, bunu yaparken de bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek,

Detaylı

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET :

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 5582 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren konut finansmanı kapsamında kabul edilen

Detaylı

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ 4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN VE UYGULAMA YÖNETMELİKLERİ AYIPLI MAL Madde 4 - (Değişik madde: 06/03/2003-4822 S.K./4. md.) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya

Detaylı

ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ

ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ ABONELİK TÜRÜ : BİREYSEL BAĞLANTI TÜRÜ : YALIN İNTERNET YALIN İNTERNET HİZMET NO : ÜNİVERSİTELİ KAMPANYASI ABONELİK TAAHHÜTNAMESİ Üniversiteli Kampanyası (Modem Hariç) fiyatları aşağıdaki şekildedir: PAKET

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

KAPIDAN SATIŞLAR TÜZÜĞÜ

KAPIDAN SATIŞLAR TÜZÜĞÜ KAPIDAN SATIŞLAR TÜZÜĞÜ (12.10.2011 R.G. 172 EK III A.E.552 Sayılı Tüzük) TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 ve 55/2010 Sayılı Yasalar) Madde 15 Altında Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu,

Detaylı

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yapı Malzemeleri Dairesi BaĢkanlığı İDARİ YAPTIRIM KARARLARI

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI YAPI ĠġLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yapı Malzemeleri Dairesi BaĢkanlığı İDARİ YAPTIRIM KARARLARI İDARİ YAPTIRIM KARARLARI Dış Ticaret Müsteşarlığının 4703 Sayılı Kanunla Düzenlenmiş Olan İdari Para Ceza Değerlerinin Duyurulmasına İlişkin Tebliğ: Tebliğ No: (2011/13) 4703 sayılı Kanun'un 12 nci Maddesinin;

Detaylı

İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ

İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İŞYERİM İNTERNET İŞTE FARKIN KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İNTERNET HİZMET NO: İnternet Yalın İnternet İNTERNET BAĞLANTISI YAPILACAK TEL NO: Kampanya Kapsamında Sunulan İnternet Paketleri SEÇİLEN PAKET KAMPANYA

Detaylı

İŞYERİM İNTERNET HIZLI VE SINIRSIZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ

İŞYERİM İNTERNET HIZLI VE SINIRSIZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İŞYERİM İNTERNET HIZLI VE SINIRSIZ KAMPANYASI TAAHHÜTNAMESİ İNTERNET HİZMET NO: İnternet Yalın İnternet İNTERNET BAĞLANTISI YAPILACAK TEL NO: Kampanya Kapsamında Sunulan İnternet Paketleri SEÇİLEN PAKET

Detaylı

TÜKETİCİ HAKLARINDA YENİ DÖNEM

TÜKETİCİ HAKLARINDA YENİ DÖNEM TÜKETİCİ HAKLARINDA YENİ DÖNEM Tüketici haklarında yeni bir dönem başlıyor. Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte hukuk sistemine ilk kez giren pek çok düzenleme bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Aidatsız

Detaylı

İŞYERİM İNTERNET HAFİFLETEN KAMPANYASI

İŞYERİM İNTERNET HAFİFLETEN KAMPANYASI İŞYERİM İNTERNET HAFİFLETEN KAMPANYASI İNTERNET HİZMET NO: İnternet Yalın İnternet İNTERNET BAĞLANTISI YAPILACAK TEL NO: Kampanya Kapsamında Sunulan İnternet Paketleri SEÇİLEN PAKET KAMPANYA KAPSAMINDAKİ

Detaylı

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (13.06.2003 tarih ve 25137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan) Amaç

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ -

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) TARİH - SAYI RESMİ GAZETE NO - AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - AÇIKLAMA

Detaylı

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin (TRC2 Bölgesi) ekonomik ve sosyal kalkınması ile gelişmesini

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013/13 Sirküler Tarihi : 05.02.2013 Konu : 01.01.2013-30.06.2013 Tarihleri Arası Geçerli Çocuk Zammı ve Kıdem Tazminatı Tutarları 01.01.2013-30.06.2013 döneminde geçerli çocuk zammı ve kıdem

Detaylı

TIBBİ CİHAZ DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI

TIBBİ CİHAZ DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI w w w. t i t c k. g o v. t r TIBBİ CİHAZ DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 ; insan sağlığına hizmet etmek amacıyla İlaç, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlere yönelik düzenleyici, denetleyici, yönlendirici politikalar

Detaylı

KAPIDAN SATIŞLARA İLİŞKİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

KAPIDAN SATIŞLARA İLİŞKİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 13.06.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25137 KAPIDAN SATIŞLARA İLİŞKİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Madde 1 -Bu Yönetmelik,

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 12 Kasım 2004 CUMA Sayı : 25641 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: 17 EKİM 2008 TARİH 277027 SAYILI YÖNETMELİKLE

Detaylı

19 Mart 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 29300 YÖNETMELİK. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE

19 Mart 2015 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 29300 YÖNETMELİK. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE 19 Mart 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29300 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 7/9/2002 tarihli

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ: 31.08.2013 KARAR SAYISI: 2013/ 5216 KARAR TARİHİ:

Detaylı

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR 5Resmi Yazışmalar AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR Baromuz, havaalanlarında avukat kimlik belgesinin bazı havayolu şirketlerince geçerli kimlik olarak kabul edilmediğinin

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ:

Detaylı

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir?

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir? İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER - İşsizlik sigortası nedir? İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili hangi

Detaylı

FERIA INTERCIONAL DE BOGOTA 2016 Fuar Tarihleri: 26-30 Eylül Tur Tarihleri: 24 Eylül- 01 Ekim

FERIA INTERCIONAL DE BOGOTA 2016 Fuar Tarihleri: 26-30 Eylül Tur Tarihleri: 24 Eylül- 01 Ekim FERIA INTERCIONAL DE BOGOTA 2016 Fuar Tarihleri: 26-30 Eylül Tur Tarihleri: 24 Eylül- 01 Ekim ESTELAR DE LA FERİA HOTEL Fuar alanına 2 km MOVICH BURO HOTEL Fuar alanına 8 km İki kişilik oda kişi başı AF1391

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 22 ARALIK 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 04.09.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24866 ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: 04.09.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24866 ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 04.09.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24866 ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TOBBsenkron GDSN SERTİFİKALI VERİ HAVUZU KULLANIM PROTOKOLÜ

TOBBsenkron GDSN SERTİFİKALI VERİ HAVUZU KULLANIM PROTOKOLÜ TOBBsenkron GDSN SERTİFİKALI VERİ HAVUZU KULLANIM PROTOKOLÜ İşbu protokol Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Global Standartlar Merkezi (GS1 Türkiye) ile... firması (Kullanıcı) arasında akdedilmiştir.

Detaylı

ÖĞRETMEN KADROLARININ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KURUM VE KURULUŞLARINA DAĞILIMI TÜZÜĞÜ

ÖĞRETMEN KADROLARININ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KURUM VE KURULUŞLARINA DAĞILIMI TÜZÜĞÜ ÖĞRETMEN KADROLARININ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KURUM VE KURULUŞLARINA DAĞILIMI TÜZÜĞÜ (16.3.2011 R.G. 48 EK III A.E. 143 Sayılı Tüzük) ÖĞRETMENLER YASASI (25/1985, 33/1985, 11/1986, 32/1987, 14/1988, 34/1988,

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ EDİNME BİRİMİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER BİRİM YÖNRETİCİSİNİN SUNUŞU 2 I-GENEL BİLGİLER..3 A-Misyon

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir?

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir? Sayı: 2016/5 Konu: Asgari Ücret Desteğine İlişkin Soru ve Cevaplar Bilindiği üzere, 6661 sayılı Kanunla, işverenlere getirilen Asgari Ücret Desteğine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM LİHKAB Tescili, Tescil İçin Gerekli Koşullar, Tescil Yenilemesi

İKİNCİ BÖLÜM LİHKAB Tescili, Tescil İçin Gerekli Koşullar, Tescil Yenilemesi TMMOB HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI LİSANSLI HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ VE BÜROLARI TESCİL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin

Detaylı

6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 6502 sayılı TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN bul Tarihi: 07/11/2013 rürlüğe Giriş Tarihi : 28/06/2014 Sinan KALENDER 1 Tüketici Hakları Zabıta Tüketici Hakkı Kul Hakkıdır 2 MADDE 1:Amaç Tüketicinin

Detaylı

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Ön Bilgilendirme Toplantısı Toplantımızın amacı Sözleşmeleri imzalamadan

Detaylı

Abone No. İrtibat Tel No. ABONENİN (Bireysel Abonelerde Doldurulur 5510 sayılı Kanun 21/04/2010 tarih ve 27559 tebliğ) ABONE TERCİHLERİ

Abone No. İrtibat Tel No. ABONENİN (Bireysel Abonelerde Doldurulur 5510 sayılı Kanun 21/04/2010 tarih ve 27559 tebliğ) ABONE TERCİHLERİ HÜRNET STH KURUMSAL ABONELIK SÖZLESMESI KIMLIK BILGILERI ve TERCIH FORMU Kullanıcı Adı ve Şifre Gönderilecek Cep Telefon No Abone No İrtibat Tel No ABONENİN KİMLİK BİLGİLERİ ve GÜVENLİK ŞİFRESİ TC Kimlik

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

Sirküler No :2014 / 030. Sirküler Tarihi :23.09.2014. KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması

Sirküler No :2014 / 030. Sirküler Tarihi :23.09.2014. KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Sirküler No :2014 / 030 Sirküler Tarihi :23.09.2014 KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması 11 Eylül 2014 tarihli mükerrer Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanun ile vergi

Detaylı

TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 22 Altında Yapılan Tüzük

TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 22 Altında Yapılan Tüzük TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 22 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Tüketicileri Koruma Yasası nın 22 nci maddesinin kendisine verdiği yetkiyi

Detaylı

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR?

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR? Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanunla, borçların yapılandırılması ile ilgili önemli imkanlar getirilmiştir. YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR? Vergi dairelerince

Detaylı

YÖNETMELİK PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

YÖNETMELİK PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar 6 Ağustos 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29793 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak,

Detaylı

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4-

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4- ESKİ METİN YENİ METİN ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ Madde 4- Madde 4- Şirketin merkezi İzmir ili Kemalpaşa ilçesindedir. Adresi Kemalpaşa OSB Mah. İzmir Ankara Asfaltı No:75 Kemalpaşa

Detaylı

4077 TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

4077 TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 4077 TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4077 Kabul Numarası : 23/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/3/1995 Sayı : 22221 BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu Kanunun

Detaylı

G E N E L G E ( 2007 / 8 )

G E N E L G E ( 2007 / 8 ) T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-61220 29/01/2007 Konu : 2007 Yılı Gelir ve Aylık Artışları. G E N E L G E ( 2007 / 8 ) 29/12/2006 tarih, 26391 (Mükerrer) sayılı

Detaylı

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011

Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu. 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011 Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Yıllık Faaliyet Raporu 15 Ağustos 2010 14 Ağustos 2011 Ağustos 2011 1 İçindekiler 1. Genel Değerlendirme 2. İstatistiki Veriler 2.1. 1 Eylül 2007 14 Ağustos 2011 Dönemi

Detaylı

YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE

YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ MUHASEBE YILLARA SARİ İNŞAAT GVK 42. Maddesi; Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden İnşaat ve Onarma İşlerinde Kar veya Zarar İşin Bittiği Yıl Kati Olarak Tespit Edilir ve

Detaylı

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI Tarih: 06.05.2016 Sayı : 2016/96 ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI 01.10.2008 tarihinden itibaren işverenlerin kendi işyerlerinden 4/a (SSK) sigortalısı olmaları mümkün değildir. Ancak 01.10.2008

Detaylı

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI

VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI Öğrenim hedefleri Vardiyalı çalışma ve gece çalışması, Vardiyalı çalışmalarda ve gece çalışmalarında muhtemel İSG tehlikeleri, Alınması gerekli önlemler, İlgili mevzuat

Detaylı

TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE

TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE TBMM GENEL SEKRETERLİĞİ (MİLLİ SARAYLAR DAİRE BAŞKANLIĞI) BÜNYESİNDE STAJ YAPACAK OLANLARIN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge,

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III NO.LU SATINALMA KOMİSYON BAŞKANLIĞINA

TEKLİF MEKTUBU DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III NO.LU SATINALMA KOMİSYON BAŞKANLIĞINA DMO İhale No 1 İhalenin Adı Teklif Sahibinin Adı-Soyadı / Ticaret Unvanı Vergi Kimlik Numarası 2 TEKLİF MEKTUBU DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III NO.LU SATINALMA KOMİSYON BAŞKANLIĞINA / / 20.. *

Detaylı

WPB600 Manual Breast Pump Manuel Göğüs Pompası. Göğüs Pompaları USER MANUAL KULLANIM KILAVUZU

WPB600 Manual Breast Pump Manuel Göğüs Pompası. Göğüs Pompaları USER MANUAL KULLANIM KILAVUZU WPB600 Manual Breast Pump Manuel Göğüs Pompası Göğüs Pompaları USER MANUAL KULLANIM KILAVUZU EN TR Türkiye Garanti Koşulları Weewell ürünleri satın alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle; parça

Detaylı

225 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gider pusulası düzenlenmesi konusunda aşağıdaki açıklamaları yapılmıştır;

225 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gider pusulası düzenlenmesi konusunda aşağıdaki açıklamaları yapılmıştır; GİDER PUSULASI KULLANILMASI VE STOPAJ UYGULAMASI 213 sayılı Vergi Usul Kanunu nun 234 üncü maddesi ile birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde

Detaylı

Sayı: 21/2008 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEKÖĞRETİM (DEĞİŞİKLİK) YASASI

Sayı: 21/2008 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ YÜKSEKÖĞRETİM (DEĞİŞİKLİK) YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 7 Nisan 2008 tarihli Ellibirinci Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası Anayasanın 94

Detaylı

EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI

EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI EPDK, 19/03/2015 tarihli ve 29300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik (Değişiklik Yönetmeliği) ile

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDEKİ SON DEĞİŞİKLİKLER. TOBB Sigortacılık Müdürlüğü

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDEKİ SON DEĞİŞİKLİKLER. TOBB Sigortacılık Müdürlüğü SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDEKİ SON DEĞİŞİKLİKLER TOBB Sigortacılık Müdürlüğü Sigorta Acenteleri Yönetmeliği İlk olarak 14 Nisan 2008 tarihinde yayımlanmıştır. 22 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan yeni

Detaylı

ÖZET. Mayıs 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Mayıs 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 MAYIS ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 1,6 milyar TL fazla veren bütçe, 216 yılı ayında 3,7 milyar TL fazla vermiştir. 215 yılı ayında 5,5 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 216

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

İşyerim İnternet 20 Ay %50 Kampanyası Taahhütnamesi

İşyerim İnternet 20 Ay %50 Kampanyası Taahhütnamesi İşyerim İnternet 20 Ay %50 Kampanyası Taahhütnamesi İNTERNET HİZMET NO: İnternet Yalın İnternet İNTERNET BAĞLANTISI YAPILACAK TEL NO: Kampanya Kapsamında Sunulan İnternet Paketleri SEÇİLEN PAKET AYLIK

Detaylı

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ 31 Aralık 2012 tarih ve 28514 sayılı Resmi Gazete de (4. mükerrer) yayımlanan 422 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile

Detaylı

Sirküler Rapor /141-1 FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor /141-1 FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 30.06.2014/141-1 FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelikte perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL GÜVENLİK HİZMET ALIMI ZEYİLNAMESİ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL GÜVENLİK HİZMET ALIMI ZEYİLNAMESİ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL GÜVENLİK HİZMET ALIMI ZEYİLNAMESİ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı - İhale Servisi Şefliği 21/06/2016 17:56-61947556-934.02[2015/137243]-

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDAKANUN

KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDAKANUN 6551 KATMA DEĞER VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARI KULLANMALARI MECBURİYETİ HAKKINDAKANUN Kanun Numarası : 3100 Kabul Tarihi : 6/12/1984 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 15/12/1984 Sayı

Detaylı

SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL

SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL SPLIT-TYPE AIR CONDITIONERS MODEL BAĞLANABİLİR DIŞ ÜNİTE SEÇENEKLERİ MUZ-GF60 VE MUZ-GF71 VE MXZ-3E68VA MXZ-4E72VA MXZ-4E83VA(HZ) MXZ-5E102VA MXZ-6D122VA Şikayet ve İtirazlar Hakkında Bilgi;

Detaylı

E-TİCARET ve MESAFELİ SÖZLEŞMELER

E-TİCARET ve MESAFELİ SÖZLEŞMELER E-TİCARET ve MESAFELİ SÖZLEŞMELER E-Ticaret Şirketleri E-Ticaret projelerinde ilk olarak kurulacak olan şirketin türünü belirlemek önem arz etmektedir. E-Ticaret şirketlerinin sermaye şirketi, yani limited

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. TESİS YÖNETİMİ DİREKTÖRLÜĞÜ ARAÇ / İŞMAKİNASI SATIŞI TEKNİK ŞARTNAMESİ

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. TESİS YÖNETİMİ DİREKTÖRLÜĞÜ ARAÇ / İŞMAKİNASI SATIŞI TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. TESİS YÖNETİMİ DİREKTÖRLÜĞÜ ARAÇ / İŞMAKİNASI SATIŞI TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. TESİS YÖNETİMİ DİREKTÖRLÜĞÜ ARAÇ / İŞMAKİNASI SATIŞI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. KONU:

Detaylı

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7.

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7. 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI Son Düzenleme: 25.12.2015 Kanun Maddesi Ceza Maddesi Fiil 30.12.2012 01.01.2013 YDO=%7,80 01.01.2014 YDO=%3,93 01.01.2015

Detaylı

Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması.

Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması. Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması. Özet : 11 Eylül 2014 tarihli (mükerrer) Yayım tarihinde Resmi Gazete de yürürlüğe

Detaylı

FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin

Detaylı

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 19.03.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28592 ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, özel istihdam

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı

El koyduğu trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağı düzenlemek,

El koyduğu trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağı düzenlemek, Karayollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri göstermek amacıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çıkarılmıştır.

Detaylı

Dayanak MADDE 2 - (1) Bu Esas ve Usuller, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Dayanak MADDE 2 - (1) Bu Esas ve Usuller, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. ÖĞRETİM ÜYESİ VE ARAŞTIRMACI YETİŞTİRİLMESİ AMACIYLA YURTDIŞINA GÖNDERİLECEK ÖĞRETİM ELEMANLARINA SAĞLANACAK DESTEKLER İLE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN ESAS VE USULLER Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Esas ve

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 KANUN TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 KANUN TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 KANUN TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN Kanun No. 6502 Kabul Tarihi: 7/11/2013 BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı;

Detaylı

BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR

BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR BAYRAM DA ÇALIŞAN İŞÇİ HAKKINI ALMALI VERİLMEZSE İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR Kurban bayramı Arife günü 1/2, 4 günde bayram olmak üzere 4,5 gün tatil söz konusudur. İŞ HUKUKU 4857/44'üncü Maddesi ile birlikte

Detaylı