KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I.VE II. DÖNEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I.VE II. DÖNEM"

Transkript

1 KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I.VE II. DÖNEM

2 36 DÖNEM: 1 I. İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 1. İletişimin toplum hayatındaki yeri ve önemini açıklar. 2. İletişimde kullanılan ögeleri bulur. 3. Teknolojik gelişmelerin iletişime etkilerini yorumlar. Öğretmen, öğrencilere evde, iş yerlerinde, sokakta sergilenen iletişim türlerini sergileyen resimleri tepegözde göstererek iletişim in toplumun bütün bireylerini kapsayan bir kavram olduğunu buldurmaya çalışır. İletişimde kullanılan ögeleri iş yerlerindeki yaşantılarıyla ilişkilendirmeleri istenir. Konu haber yazıları ile ilişkilendirilir. [!]Her türlü iletişimde: a. Gönderilecek bir iletinin, gönderici ve alıcının olduğu; b. Bir bağlamda gerçekleştiği; c. Gönderici ile alıcı arasında ilişkiyi sağlayan bir kanal olduğu vurgulanır. [!] Göstergelerin gösteren ve gösterilenden oluştuğu, bunların birbirinden ayrılmadığı belirtilir. [!] Bağlam kavramı vurgulanır. [!] Bilgisayar, ışık ve görüntü sağlayan aletlerin iletişime getirdiği kolaylıkları vurgulanır.

3 37 DÖNEM: 1 I. İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 2. Dil - İnsan ve İletişim İlişkisi 1. İletişimde dilin rolünü belirtir. 2. Dilin iletişimin temel ögesi olduğunu fark eder. 3. Dilin kültür taşıyıcısı rolünü bulur. 4. Dilin bireysel kullanımda kazandığı özellikleri belirler. Öğrenciler işletmeleri açısından reklamların, ilanların, özendirmelerin (promosyon) işlevlerini ve sonuçlarını araştırırlar. Öğrenciler, dilin kültür taşıyıcısı rolünü araştırır. [!] Teknolojik gelişmelerden yararlanılmasıyla iletişimin daha çok önem kazandığına dikkat çekilir. [!] İş hayatında karşılaşabilecekleri değişik insan tipleri ile (sinirli, iyimser, kötümser, titiz, inatçı vs.) sağlıklı bir iletişim kurmalarının gereği vurgulanır. : Konu mektup ve haber yazıları ile ilişkilendirilir

4 38 DÖNEM: 1 I. İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 3. Dil - Kültür İlişkisi Bu ünitenin sonunda öğrenciler; 1. Dil, kültür ilişkisini irdeler. 2. Konuşma dilindeki farklılıkların nedenlerine yönelik kestirim yapar. 3. Aynı dili konuşan insan topluluklarının ortak kültür değerlerini paylaştıklarını fark eder. 4. Dilin kültür alanının (Tinsel Tabaka) oluşmasındaki rolü ve değerini fark eder. 5. Standart Türkçe ile konuşması gerektiğini fark eder. 6. Dilin günlük kullanımıyla bilim, felsefe ve edebiyat eserlerindeki farklı kullanılma nedenlerini kestirim yapar. İş hayatında karşılaştıkları konuşma biçimlerini ve nedenlerini tartışırlar. Öğrencilere konuşma dilindeki farklılıkları içeren bir CD, kaset vb. izlettirilir, dinletilir. Konu üzerinde sınıfça tartışmaları istenir. [!] Dilin toplum hâlinde yaşamadaki rolü; kültür taşıyıcısı olan dilin, insan topluluklarının oluşmasındaki önemi belirtilir. İnsanın dille ağladığı; dilin kültür alanının oluşmasını sağladığı; dilin ulusal kimliğin oluşmasındaki rolü ve önemi; kültür ve sanat etkinliklerinin dille gerçekleştirilen etkinlikler olduğu; kültür ürünlerinin, bilimsel buluşların, kişisel tecrübelerin kuşaktan kuşağa dille anlatıldığı önemle vurgulanır. [!] Ana dilin özellikleri; lehçe, ağız terimlerinin anlamları, bir ülkedeki lehçe ve ağızlardan birinin çeşitli sebeplerden dolayı ortak kültür dili hâline geldiği; ortak dilin o ülkede yazı dili hâlinde kullanıldığı; ortak dilin resmî dil olduğu ve ilmî dilin yazı dili üzerine kurulduğu; insanların anlaşmak amacıyla konuştukları dile konuşma dili denildiği; konuşma dilinde ses tonu, söyleyiş tarzı; el, yüz ve vücut hareketlerinin de rolü olduğu açıklanır. Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklar açıklanır. Tarih boyunca kendine özgü kültürü, edebiyatı ve medeniyeti olan kavimlerin yazı dili olduğu; her ülkede farklı meslek gruplarının kendi aralarında farklı bir dil kullandıkları; argonun dilin söz veya söz kümesi düzeyindeki birimlerine bir grubun verdiği yeni anlam ve değerlerle oluştuğu vurgulanır.

5 39 DÖNEM: 1 I. İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 4. Dillerin Sınıflandırılması 1. Dil ailelerinin oluşumunu açıklar. 2. Dilleri yapılarına ve çıkış bölgelerine göre sınıflandırır. 3.Türkçenin köken ve yapı bakımından dünya dilleri arasındaki yerini belirler. 4. Türk dilinin dönemlerini tanır. Dillerin sınıflandırılmasında dikkat edilen temel farklılıkları sezdirmek amacıyla bazı öğrencilerden değişik dillerden beşer kelime veya cümleyi sınıfa getirmeleri ve tanıtmaları istenir. Bu diller arasında cümle kuruluşları, kelime türetmeleri ve çekimler arasındaki farklılıklara dikkat çekilir. Sınıfa bir Azerbaycan gazetesi, Azerbaycan televizyonundan alınmış bir video kaseti veya kasete alınmış Azeri Türkçesinde bir şiir, türkü veya herhangi bir metin getirilerek burada söylenenlerin hangi ulusa ait olabileceğini kestirmeleri istenebilir. Anadolu Türkçesi ile benzerlikler tartışılır. [!] Diller arasında ses sistemi, yapı, söz dizimi bakımlarından benzerliklerin dil ailelerini oluşturduğu belirtilir. [!] Dillerin köken ve yapı bakımlarından çeşitli gruplara ayrılarak incelendiğine dikkat çekilir. [!] Türk dilinin köklü bir dil ailesinden geldiği ve Türkçenin konuşulduğu coğrafyanın genişliği vurgulanır.

6 40 DÖNEM: 1 II. TARTIŞMA 1. Tartışmayı Kavrama ve Uygulama 2. Tartışmalarda Yapılan Hatalar 1. Tartışmanın amacını belirler. 2. Tartışma konusunun özelliklerini açıklar. 3.Tartışmada savunulan düşünceleri gerekçeleriyle listeler. 4.Tartışmada genel olarak kabul edilen görüşleri bulur. 1. Tartışmalarda içine düştükleri yanılgı ve hataları tespit eder. 2. Tartışmada uyulması gereken kuralları uygular. 3. Tartışmada görüş ve karşıt görüşleri ayırır. Karşıt görüşlerin nasıl çürütüldüğünü açıklar. Öğretmen sınıfa bir teyp veya video kamerası getirerek sınıfta yaptıracağı tartışmayı kaydedebilir. Yapılacak tartışma konusunu öğrencilere seçtirilmesi yararlı olacaktır. Bunun için önceden hazırlanmış kartlar öğrencilere dağıtılabilir. En fazla istek toplayan konuda tartışma yaptırılabilir. Tartışmalarda en çok kullanılan kelime kalıpları tespit edilmelidir. Öğrencilerin de katkılarıyla belirlenen bir konuda tartışma ortamı açılır. [!] Tartışmanın amacının bir konu çerçevesinde lehte veya aleyhte karşılıklı düşünceleri ortaya koyma, problemlere cevap ve çözümler bulma; gerçek, doğru, iyi ve güzel olanı birlikte arama olduğu belirtilmelidir. Doğru ve güzel kavramlarının zamana bağlı olduğunu unutmamak gerektiği de vurgulanmalıdır. [!] Tartışmalarda konu dışına çıkmanın, gereksiz tekrarlar yapmanın, kişisel sataşmalar yoluyla tartışmayı karşılıklı konuşmaya dönüştürmenin, yanlış kelimeler ya da kavramlar seçerek kavram kargaşası yaratmanın, diğer konuşmacıları dinlememenin, örneklerin ve gerekçelerin görüşleri destekler nitelikte olmamasının, peşin yargılı olmanın, karşı tarafça aydınlanmış noktalarda direnmenin, konuşanların sözünü kesmenin; tartışma başkanının kararlarına uymamanın zararları gösterilir; konuşma kurallarına ve zamana uymanın yararları sezdirilir.

7 41 DÖNEM: 1 II. TARTIŞMA 3. Tartışma Çeşitleri 1. Tartışmaları toplumla iletişim imkânlarını dikkate alarak gruplandırır. 2. Hangi tür tartışmaların hazırlık gerektirdiğini açıklar. 4. Hazırlık gerektiren tartışmaları örneklendirir. Tartışmaların konusu ve çeşitleri konusunda öğrencilerin görüşleri alınır. Konularına göre önceden hazırlık yapılıp yapılmaması gerektiği; buna göre tartışmaların gruplanıp gruplanamayacakları tartışılır. Tartışmada görüş ve karşıt görüşlerin kimler tarafından ve nasıl çürütüldüğü, tartışmada varılan sonuç, çoğunluğun savunduğu görüşlerden faydalanarak bir cümle hâlinde ifade ettirilebilir. [!] İki kişi veya ikiden fazla kişi arasında her gün değişik konularda arkadaşlarımızla yaptığımız tartışmaların hazırlık gerektirip gerektirmediği irdelenir. Bu tür hazırlıksız tartışmalarda yapılan hataların buldurulmasına çalışılmalıdır. [!] Bazı konuların önceden bildirilerek tartışmacılara hazırlanma imkânı verilmesi gerektiğine dikkat çekilir. Basındaki tartışmaların da hazırlık gerektiren tartışmalar olduğu vurgulanır.

8 42 DÖNEM: 1 II. TARTIŞMA 4. Rapor ve Tutanak Yazma 1. Rapor yazmada dikkat edilecek hususları belirtir. 4. İzledikleri veya araştırdıkları bir konuyu kurallarına uygun şekilde rapor eder. İzledikleri ve araştırdıkları bir konuda rapor ve tutanak düzenlemeleri istenir. [!] Yaşantıları ile ilişkili bir konuyu veya faaliyetin rapor hâline getirilmesi gerektiği vurgulanır. [!] Rapor ve tutanakları başka nerelerde kullanabilecekleri üzerinde durulmalıdır. 5. Hangi durumlarda tutanak yazılacağını fark eder. 4. Duruma özgü tutanak yazar.

9 43 DÖNEM: 1 III. KELİME BİLGİSİ 1. Kelimede Anlam ve Kavram a. Kelimede Anlam ve Kavram 1. Kelimede anlamın oluşumunu açıklar. 2. Kelime ve anlam ilişkisini açıklar. 3. Kavram ve kavramlaştırmanın oluşumunu açıklar. 4. Kavramların kullanıldığı metinlerin ayırıcı özelliklerini belirler. Sınıfa getirilen bir mektup örneği üzerinde kelimede anlamın oluşması, kelime ve anlam ilişkisi, kavram ve kavramlaştırma çalışması yapılır. Konu MEKTUP ile ilişkilendirilir. [!] Dilde kelimelerin anlatım birimi oldukları, farklı ses ve anlam birimciklerinin kaynaşmasıyla oluştukları öğrencilere buldurulur. [!] Kavramlaştırmanın en geniş anlamıyla var olandan hareketle gerçekleştirilen soyutlama olduğu, felsefenin kavram, sanatın imge ilmin terim üzerine kurulduğu hatırlatılır.

10 44 DÖNEM: 1 III. KELİME BİLGİSİ b. Kelimede Anlamların Gruplandırılması 1. Kelimelerin sözlü ve yazılı anlatımda kazandığı çeşitli anlamları açıklar. 2. Kelimenin anlamlarında kullanım alanlarına ve diğer kelimelerle ilişkilerine göre değişiklikler meydana geldiğini açıklar. 3. Metinde ilk anlamda kullanılmış kelimeleri bulur. 4. Metinde yan anlamda kullanılmış kelimeleri bulur. 5. Metinde mecaz anlamda kullanılmış kelimeleri bulur. 6. Somut ve soyut anlamlı kelimeleri bulur. 7. Metinde geçen terimleri bulur. Öğrencilere bir şiir örneği verilerek önce şiirin şekil yönünden, sonra da önceden işaretlenmiş bazı kelimelerin anlam yönünden incelenmesi yaptırılabilir. / Sınıf gruplara ayrılarak her gruptan değişik konuları içeren birer kısa metin bulup getirmeleri ve metin üzerinde asıl anlamları dışında kullanılan kelimeleri işaretlemeleri ve sınıfta tartışmaları istenebilir. Öğrencilerden, değişik metinleri ihtiva eden çalışma kâğıtlarındaki terimleri bulmaları ve bunların alanları hakkında kestirimde bulunmaları istenir. [!] Dilin, anlamlı en küçük biriminin kelime olduğu ve kelimenin nesne, olay, duygu ve düşüncelerin simgeleri olduğu vurgulanır. [!] Kelimelerin; ilk anlam, yan anlam, mecaz anlam, terim anlamları üzerinde durulur. Kelimenin anlamının kullanım alanlarına ve diğer kelimelerle ilişkilerine göre farklılık kazandığı belirtilir.

11 45 DÖNEM: 1 III. KELİME BİLGİSİ c. Anlam İlişkilerine Göre Kelimeler 1. Kelimelerdeki anlam değişmelerini sorgular. 2. Metindeki eş anlamlı kelimeleri bulur. 3. Eş anlamlı kelimelerle yakın anlamlı kelimeleri ayırır. 4. Eş anlamlılığın ifadedeki işlevini belirler. Sınıfa getirilen bir sohbet metninden seçilmiş bazı kelimeler anlam ilişkileri yönünden incelenebilir. Öğretmen kelimelerde anlam ilişkilerini konu alan bir bulmaca hazırlayarak öğrencilere dağıtabilir. [!] Kelimelerde eş anlamlılığın farklı anlam alanlarına sahip kelimelerin anlam alanlarının çakışmasına dayandığı belirtilir. Eş ve zıt anlamlılık anlam alanı boyutunda düşündürülmeye çalışılır. 5. Eş anlamlı, karşıt anlamlı, eş sesli ve yakın anlamlı kelimelerin metne kazandırdıklarını belirler.

12 46 DÖNEM: 1 III. KELİME BİLGİSİ 2. Söz Öbekleri 1. Metinde geçen deyimleri bulur. 2. Deyimlerin cümlede kullanılma sebeplerini belirler. 3. İkilemeleri bulur. 4. İsim tamlamalarını bulur. 5. Sıfat tanlamalarını bulur. 6. Söz öbeklerini cümlede yerinde ve doğru kullanır. Öğrenciler gruplara bölünür. Öğretmen öğrencilerden her gruba verdiği metinlerdeki deyim, isim ve sıfat tamlamalarını bulmalarını ister. Parçalardaki söz öbekleri türlerine göre gruplandırılır, aralarındaki farklılıklar vurgulanır. [!] Deyimlerin kalıplaşmış sözler olduğu, kelimelerin yerlerinin değiştirilemediği ve herhangi bir kelimesinin atılamadığı, kısa ve özlü anlatımlar olduğu, söz öbeği ve mastar şeklinde olabildikleri, cümle şeklinde olan deyimlerin bulunduğu, deyimlerin çoğunda kelimelerin mecaz anlamında kullanıldığı, genelde insanların kişilik özelliklerini veya özel durumlarını karşılayan sözler olduğu belirtilir. [!] İkilemelerin; aynı kelimelerin, yakın anlamlı kelimeleri, zıt anlamlı kelimeleri, biri anlamlı biri anlamsız kelimeleri, iki anlamsız kelimenin, ses taklidi olan sözlerin tekrarıyla oluşan söz grubu olduğu belirtilir. Ayrıca kelimelerin arasına hiçbir noktalama işareti konulamadığı da vurgulanır. [!] İkilemelerin; anlamı pekiştirip güçlendirmek, zenginleştirmek, çekici kılmak ya da anlam ilgileri oluşturmak için kullanıldığı vurgulanır.

13 47 DÖNEM: 2 I. CÜMLE BİLGİSİ 1. Cümlede Anlamın Oluşması 1. Aynı düşüncenin değişik cümlelerle ifade edilebilme nedenini irdeler. 2. Cümlede anlamın oluşmasını sağlayan unsurları belirler. 3. Cümle düzeyinde anlam oluşmasında yüklemin rolü ve değerini fark eder. Öğrencilere cümleler verilerek aynı cümlenin farklı bağlamlarda söylendiğinde anlam bakımından ne gibi değişikliklerin meydana geldiği üzerinde tartışmaları istenebilir. Öğrencilere değişik kelimeler verilerek bunları yüklem görevinde kullanarak değişik cümleler kurmaları ve yüklemin yüklendiği anlamları tartışmaları istenir. [!] Cümlenin bir anlam ifade etmek üzere anlamlı söz ve söz gruplarının bir kurala uygun biçimde düzenlenmesiyle oluştuğu; buna da cümle düzeyinde bağdaştırma denildiği vurgulanır. Cümlede anlamın cümleyi meydana getiren söz ve söz gruplarının anlamının toplamı olmadığı belirtilir. İletişimde gönderici durumundaki kişi ile alıcı durumundaki kişi ve kişiler arasındaki ilişkinin cümlede anlamın oluşmasında rol sahibi olduğu açıklanır. Cümlenin bu özelliğinin bağlamla ilgisi üzerinde durulur. Belli bir bağlama yerleşmeyen cümlenin anlam bakımından soyut olduğu söylenir. Cümlede anlamın oluşması açıklanırken dil birliklerinin, dil bilgisi kurallarıyla birleşmesi (bağlaşıklık); anlam değerleri bakımından birbirini tamamlaması, (bağdaşıklık) üzerinde durulması gerektiği vurgulanır. [!] Cümlede anlamın yükleme göre şekillendiği belirtilir. Yüklemin cümledeki anlam değeri vurgulanır. [!] Haber kipindeki fiil cümleleri gibi isim cümlelerinin de bilgi vermek üzere düzenlendiğine dikkat çekilir.

14 48 DÖNEM: 2 I. CÜMLE BİLGİSİ 2. Bildirdiği Anlama Göre Cümleler 1. Cümleleri anlamlarına göre gruplandırır. 2. Metindeki haber cümlelerini bulur. 3. Soru cümlelerinin oluşumunu ve kullanılış amacını açıklar. 4. Metinde kullanılan istek, dilek, gereklilik, emir, soru ve ünlem cümleleri arasındaki anlam farklarını açıklar. 5. Olumlu ve olumsuz cümlelerin nasıl oluştuğunu belirler. 6. Haber cümlelerinde dikkatin dışa yöneldiğini; dilin daha çok göndergesel işlevde kullanıldığını fark eder. Haber cümlelerine hangi tür metinlerde yer verildiğini araştırmaları istenir. Çalıkuşu romanından seçilmiş bir bölüm üzerinde seçilmiş cümlelerin anlam özellikleri bakımından gruplandırılması yaptırılır. Yunus Emre ve bazı halk ozanlarından şiir derlemeleri ve bu şiirler üzerinde istek, dilek, gereklilik, soru, ünlem, olumlu ve olumsuz cümleleri bulmaları istenir. [!] Öğrencilere Çalıkuşu romanını okumaları tavsiye edilir. Konu Hikâye ve Roman ile ilişkilendirilerek verilir. [!] Haber cümlelerinin mekân ve zamana da bağlı olarak bilgi, düşünce, kanaat ve tavır bildirdiği; göndergelerin durum ve görünüşlerini belirttiği; bu cümlelerde kavram, eşya, olay, kişi ve görünüş gibi hususların cümlenin göndergesi olduğu belirtilir. Konu şiir ile ilişkilendirilerek verilir. [!] İstenilen, tasarlanan bir eylemi; eylemler hakkında bir niyet ve duyguyu ifade eden cümlelere dilek- istek cümleleri dendiği; bu cümlelerin doğru ve yanlış olmalarına imkân bulunmadığı; istek bildiren grupta dilek, soru, emir ve çağırma cümlelerinin yer aldığı; dilek bildiren cümlelerin gerçekleşmesi mümkün olsun veya olmasın bir husus için gösterilen arzuyu, duyulan özlemi ifade ettikleri vurgulanır. [!] Dilek, soru, emir, gereklilik cümleleri olduğu vurgulanır.

15 49 DÖNEM: 2 I. CÜMLE BİLGİSİ 3. İfade Ettikleri Anlama Göre Cümleler 1. Cümlenin metinde tamamlanan bir anlam birimi olduğunu fark eder. 2. Aynı düşünceyi farklı cümlelerle ifade eder. 3. Metinlerdeki yakın anlamlı cümleleri ayırır. 4. Birbirine yakın anlamlı cümlelerin kullanılma sebebini belirler. 5. Metinlerde birbirleriyle çelişen cümleleri bulur. 6. Metinlerde sebep-sonuç bildiren cümleleri bulur. 7. Metinlerde koşul cümlelerini ayırır. 6. Metinlerdeki açıklama bildiren cümleleri belirler. Refik Hâlit Karay ın Memleket Hikâyeleri isimli eserinden seçilmiş bazı cümleler gruplara ayrılmış öğrencilere verilerek her gruptan iki tür cümleyi bulup listelemeleri istenir. Öğrencilerden, okul kitaplığından beğendikleri birer hikâye veya romanı alarak okumaları ve bu kitaplardan en beğendikleri beşer cümleyi sınıfa getirerek bunları ifade ettikleri anlamlara göre gruplandırılmaları istenir. Metinlerde sebep-sonuç bildiren cümlelerin kullanılma nedenleri sınıfta tartışılır. Konu hikâye ve roman ile ilişkilendirilerek verilir. [!] Cümlelerin metin içinde anlam ve değer kazandıkları özellikle sezdirilir. Yalnız başına cümlenin anlamından söz etmenin yanılmaya sebep olabileceği vurgulanır. 7. Ünlem cümlelerini belirler.

16 50 DÖNEM: 2 I. CÜMLE BİLGİSİ 4. Anlatım Bozuklukları 1. Özne- yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan anlatım bozukluklarını bulur. 2. Birleşik cümlelerde yüklemler arasındaki çatı uyuşmazlığından kaynaklanan anlatım bozukluğunu belirler. 3. Öge eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluklarını belirler. 4. Tamlama ve eklerin yanlış kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluklarını belirler. 5. Noktalama yanlışlıklarından kaynaklanan anlatım bozukluklarını belirler. 6. Kelimelerin yanlış anlam ve yanlış yerde kullanılmasından oluşan anlatım bozukluklarını belirler. / Öğrencilerden kendi aralarında veya yaşadıkları çevrede yanlış kullanılmasına tanık oldukları cümle örneklerini getirmeleri; bu cümleler üzerinde anlatım bozuklukları üzerinde tartışmaları istenir. Öğretmen tarafından dağıtılan yanlış cümle örnekleri üzerinde grup çalışması yaptırılır. [!] Anlatım bozuklukları en kolay anlayabilecekleri tarzda şemalaştırılarak verilebilir. Burada asıl amacın öğrencilere dilimizin kullanımında bilinç kazandırmak olduğu unutulmamalıdır. [!] Anlatım bozuklukları anlatılırken öğrencilerin aktif olmalarına ve kendi hatalarını kendilerinin bulmasına özellikle dikkat etmelidir. 7. Cümle kurarken anlatım bozukluklarından kaçınır. 8. İncelediği dilekçe ve mektupları açıklık, akıcılık, duruluk ve yalınlık bakımlarından değerlendirir.

17 51 DÖNEM: 2 II. PARAGRAF BİLGİSİ 1. Anlatım Birimi Olarak Paragraf 1. Paragrafın oluşum nedenini açıklar. 2.Paragraf- cümle ilişkisini belirler. Bir anı yazısını paragraflarından parçalara ayrılmış olarak öğrencilere dağıtabilir, bunu parçaları anlamlı bir metin meydana gelecek şekilde bir araya getirmeleri istenebilir. Parçanın neden bu şekilde birleştirildiği üzerinde tartışılabilir. [!] Paragrafın yerine göre belli bir bağlamda kelime, söz öbeği, tek bir cümle ve daha çok da birden fazla cümleden oluşan anlatma birimi olduğu belirtilmelidir. Kelimede sesler, cümlede kelime, paragrafta cümlenin, metinde de paragrafın birer birim olduğu buldurulur.

18 52 DÖNEM: 2 II. PARAGRAF BİLGİSİ 2. Paragrafta Yapı 1. Paragrafın yapısını belirleyen unsurları açıklar. 2. İyi bir paragrafta bulunması gereken özellikleri belirler. 3. Her paragrafın kendisinden önce ve sonrakine bağlayan söz veya söz grupları olduğunu belirler. 4. Paragrafın uzunluğuna etki eden faktörleri açıklar. Öğrencilere değişik tür paragraflar verilerek bunlarda fazla ve eksik cümle olup olmadığını tartışmaları sağlanabilir. Belli sayıda cümleler verilir. Bunları paragraf hâline getirmeleri istenir. Öğrencilere paragraflar hâlinde kesilmiş bir fikir yazısı dağıtılarak anlam bütünlüğünü sağlayacak şekilde sıralamaları istenir. Konu Fikir Yazıları ile ilişkilendirilir. [!] Paragrafta cümle veya ifade kalıpları arasındaki ilişkinin paragrafın yapısını belirlediğine, paragrafın anlamının kapsadığı cümlelerin anlamlarının toplamı olmadığı, paragrafın dil ve anlam kaynaşmasından oluşan organik bir birlik olması gerektiği vurgulanır. [!] İyi düzenlenmiş bir paragraftan bir cümlenin çıkartılmasının mümkün olamayacağı öğrencilere buldurulur.

19 53 DÖNEM: 2 II. PARAGRAF BİLGİSİ 3. Paragrafta Anlam ve Ana Düşünce 1. Paragrafın anlamını belirleyen ögeleri fark eder. 2. Paragrafta bütünlüğü oluşturan ögeleri belirler. 3. Paragrafta iletilmek istenen mesajın en kısa ve açık ifadesinin paragrafın ana düşüncesi olduğunu fark eder. 4. Paragrafta yardımcı düşünceleri bularak ana düşünceyle ilişkisini açıklar. Öğrenciler gruplara ayrılarak kendilerine cümlelere ayrılan bir paragraf verilir. Bunu birleştirmeleri istenir. Neye göre bunu yaptıkları tartışılır. Paragrafın ana düşüncesinden hareketle paragrafı meydana getiren cümleler arasındaki anlam ilişkisini bulmaları istenir. [!] Paragrafın anlamının paragrafta kullanılan dil ögelerin bütününü birlikte ifade ettikleri anlam olduğu sezdirilir. Böylece her paragrafın yapısı ve ana düşüncesiyle bileşenlerine ayrılamayan bir bütün olduğu keşfettirilir. [!] Paragrafların konu ve anlatımlarına göre gruplandırılıp adlandırılabileceği belirtilir.

20 54 DÖNEM: 2 III. ANLATIM VE ÖZELLİKLERİ 1. Anlatıma Hazırlık 1. Yazma ve konuşmada hazırlığın önemini fark eder. 2. Anlatımda gözlemin önemini belirler 3. Bilgi toplama kaynaklarını belirler. Öğrencileri gruplara ayırarak bölgelerinde en çok beğenilen bir halk oyununu tanıtmaları istenir. Bunun için yapmaları gereken hazırlıklar tartışılır. Hazırlanan çalışmalar ve bu çalışmaların hangi aşamalardan geçerek gerçekleştirildiği sınıf ortamında sergilenerek tartışılır. [!]Yapacağımız anlatımın türüne göre yeni bilgilerin toplanarak deneyimlerinin zenginleştirilmesi gerektiği; bilgi toplamak için okuma, araştırma, not alma, özet çıkarma, alıntı yapma gerektiği vurgulanır. [!] Konu Makale konusuyla ilişkilendirilerek verilebilir. 2. Anlatımda Tema, Konu ve Sınırlandırma 1. Anlatımda tema, konu terimleri arasındaki ilişkiyi açıklar. 2. Anlatımın amacını, seçilen amaca göre ifadenin oluştuğunu keşfeder. 3. Metnin içeriğinin özelliklerini belirler. 4. İletişimi sınırlayan ögeleri belirler. [!] Temanın soyut olduğu belirtilerek yazılı ve sözlü anlatımda temanın belli bir bağlamda kişi, yer, zaman ve durum bildiren dil birlikleriyle sınırlandırılması, somutlaştırılması, anlatılması sonucu konu hâline geldiği vurgulanır.

21 55 DÖNEM: 2 III. ANLATIM VE ÖZELLİKLERİ 3. Anlatımın Özellikleri 1. Açık bir ifadenin özelliklerini belirtir. 2. Sözlü ve yazılı bir metni akıcı kılan hususları açıklar. 3. Duru bir metnin özelliklerini belirler. 4. Yalın bir metnin özelliklerini açıklar. Bir anı yazısı üzerinde anlatım özellikleri çalışması yapılır. Seçilmiş bazı parçalar üzerinde akıcılık, yalınlık ve duruluk bakımlarından hatalı anlatımlar buldurulur. [!] Fikirlerin, duyguların açık ve net biçimde anlatılması gerektiği, anlatılacak konunun anlatıcının zihninde açık ve net biçimde belirlenmesi gerektiği; anlatılacak hususların dilin bilgisi kurallarına uygun olarak düzenlenmesi zorunluluğu vurgulanır. [!] Kelime ve cümle düzeyinde gereksiz ifadelere yer verilmemesi, karışık ve anlaşılması güç cümle kullanılmaması; gerekli yerde deyim ve terimlerin kullanılması zorunluluğu vurgulanır. [!] Metin dilinin ve ifadesinin sade, gösterişsiz ve süssüz olması; gereksiz söz ve söz öbeklerinin kullanımından kaçınılması; söylenmek istenilenin kısa ve kesin ifadelerle dile getirilmesi gerektiği vurgulanır.

22 56 DÖNEM: 2 III. ANLATIM VE ÖZELLİKLERİ 4. Anlatım Türleri 1. Öyküleyici anlatımın ayırıcı özelliklerini açıklar. 2. Betimleyici anlatımın kullanıldığı metinleri belirler. 3. Coşku uyandıran metin ve metin parçalarında kelimelerin ilk anlam değerlerinin dışında kullanılıp kullanılmadıklarını belirler. 4. Kanıtlayıcı anlatımda nelerden yararlanıldığını belirler. 5. Metinlerde karşılaştığı kanıtlayıcı, öğretici ve açıklayıcı anlatımları tanır. Öğretmen tarafından getirilen öyküleyici anlatımla ilgili farklı metinler okutturulur, dinlettirilir. [!] Olay, kişi, zaman, mekan ve anlatıcının ortak oldukları vurgulanır. [!] Öyküleyici anlatımda bir anlatıcının bulunduğu belirtilir. Sanat metinlerinde anlatıcının kurmaca, öğretici metinlerde ise gerçek bir kişi olduğu vurgulanır. [!] Sanat metinlerinde olayın üç bakış açısından biri kullanılarak anlatıldığı; bunlardan birinin ilahî bakış açısı olduğu; bu bakış açısında anlatıcının her şeyi bildiği belirtilir. İkinci sinde anlatıcının metindeki kahramanlardan biri olduğu ve anlatıcının kahraman kadar bildiği; üçüncüsünde anlatıcının olup biteni kamera sessizliği ile arkadan izlediği belirtilir. Öğretici metinlerde anlatıcının anlattıklarını nereden ve nasıl öğrendiği metinden ve ifadelerden anlaşıldığı; öğretici metinlerde anlatıcının yaşayan ve yaşamış bir kişi olduğu vurgulanır.

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 8. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Sözcükte Anlam Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam)/ Sözcükler Arası Anlam İlişkisi/ Sözcük Gruplarında Anlam/ Deyimler ve Atasözleri/Söz Sanatları

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

www.turkceciler.com 9.SINIF DİL ve ANLATIM DERSİ DERS MÜFREDATI/PROGRAMI

www.turkceciler.com 9.SINIF DİL ve ANLATIM DERSİ DERS MÜFREDATI/PROGRAMI ÜNİTELER, AMAÇLAR, KAZANIMLAR Üniteler Kazanımlar Etkinlik Örnekleri Açıklamalar I.ÜNİTE : İLETİŞİM, DİL ve KÜLTÜR 1. İletişim İletişimin gerekliliğini ve özelliklerini kavrama 1. İletişimin önemini ve

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF TÜRKÇE 7. SINIF 1 Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. 2 Metindeki anahtar kelimeleri belirler. 3 Metnin konusunu belirler. 4 Metnin ana fikrini/ana duygusunu

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI MESLEKİ GELİŞİM DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI 1. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisine ne denir?

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ. 2011-2012 Güz Yarıyılı. Dersin adı : TÜRK DİLİ 1

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ. 2011-2012 Güz Yarıyılı. Dersin adı : TÜRK DİLİ 1 T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ 2011-2012 Güz Yarıyılı Dersin adı : TÜRK DİLİ 1 Dersin Kodu: TRD 151 Şube Kodu: AKTS Kredisi: 2 1. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 2 s/ hafta Teorik: 2s/ hafta Uygulamalı: 0 s/hafta

Detaylı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :...

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU. Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... EK-1/A OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ GÖZLEM FORMU Adı Soyadı :... Yaşı :... Gözlem Dönemi :... Okul Adı :... Öğretmen :... Sınıfı :... AÇIKLAMA : Lütfen öğrencileri aşağıda sıralanan davranışlara göre derecelendiriniz.

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

2010-2011 9. SINIF. Yayın Planı

2010-2011 9. SINIF. Yayın Planı 2010-2011 Yayın Planı 2010-2011 İÇİNDEKİLER 1- Yaprak ler 2- Kitaplar Soru Bankaları Anlatımlı Kitaplar 3- Sınavlar Düzey Belirleme Sınavları (DBS) Düzey Kontrol Sınavları (DKS) Deneme Sınavları Dağılım

Detaylı

VEGA OKULLARI 2. SINIF BEN NEREDEYİM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

VEGA OKULLARI 2. SINIF BEN NEREDEYİM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA VEGA OKULLARI 2. SINIF BEN NEREDEYİM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ZAMAN VE MEKÂNDA YERİMİZ: Mekân ve zaman hakkında sorgulama; kişisel tarihimiz evler ve seyahatler, insanlığın keşifleri,

Detaylı

Tablo 2 Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı

Tablo 2 Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı Kod Bilim Alanı Koşul No 20 Biyoloji 21 202 Fizik 21 205 İstatistik 21 201 Kimya 21 204 Matematik 21 206 Moleküler Biyoloji ve Genetik 21 Koşul No Başvuru Şartları Puan 21 Fen Bilimleri ve Matematik temel

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM 9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim, Dil ve Kültür - I İletişim, Dil ve Kültür - II İletişim, Dil ve Kültür Dillerin Sınıflandırılması ve Türk Dilinin Tarihi Gelişimi Dillerin

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02-27 MAYIS

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02-27 MAYIS 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02-27 MAYIS TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem

Detaylı

Tablo 5 Hukuk Temel Alanı

Tablo 5 Hukuk Temel Alanı Kod Bilim Alanı Koşul No 502 Anayasa Hukuku 51 503 Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku 51 504 Genel Kamu Hukuku 51 505 Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi 51 506 Hukuk Tarihi 51 507 İdare Hukuku 51 50 İş ve Sosyal

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR 2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR OKUL HEYECANIM BENİM EŞSİZ YUVAM DÜN, BUGÜN, YARIN Ders Programı Yardım Şekil Saygı Duygu Ulaşım Araçları Vücut Sağlık İletişim Nezaket Görsel Materyal

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Alan Dersin Adı Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Alan Dersin Adı Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları BİLGİ FORMU Alan Dersin Adı Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler

Detaylı

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Dürüst olmak, artı bir özellik değildir. Dürüst olmak, bir insanın nefes alması kadar doğal bir davranış olmalıdır. Bir hayatın içine yalan girdiyse, ne olursa olsun eşler

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu MATEMATİK 2. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN ÜNİTE ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM TOPLAM KAZANIM SAYISI 1 SAYILAR Sayılar 1-2-3-4-5 Toplama Çıkarma 1 Çarpma 1-2 GEOMETRİ Örüntü ve Süslemeler

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler Endüstri Mühendisliğine Giriş Jane M. Fraser Bölüm 2 Sık sık duyacağınız büyük fikirler Bu kitabı okurken, büyük olasılıkla öğreneceğiniz şeylere hayret edecek ve varolan bilgileriniz ve belirli yeni becerilerle

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar şlkşlllll DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar PROJE: TUTKU YILMAZTÜRK FİDAN ÇİFTÇİ ÖMER BÖLÜKMEŞE BİRNUR EKİZ HAZIRLAYAN: FİDAN ÇİFTÇİ 20110904030 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF BİLGİSAYAR DERSİ

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I. DÖNEM

KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I. DÖNEM KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR I. DÖNEM ÖĞRENME ALANI: SAYILAR 12. MATEMATİK VE MESLEK MATEMATİĞİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 29 DOĞAL SAYILAR Bu ünitenin sonunda öğrenciler; 1. Doğal sayılar

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI Güzel Sanatlarda Edebiyatın Yeri KAZANIMLAR. Bilim ile güzel sanatların farklılığını belirler.. İnsan etkinliklerinin güzel sanatlar içindeki yerini belirler.. Güzel sanatların

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu Tez ve Eser Önerisi Hazırlama Esasları nın amacı, Adıyaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı...

İÇİNDEKİLER. 1. Projenin Amacı... 2. 2. Proje Yönetimi... 2. 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2. 4. Projenin Süresi... 2. 5. Projenin Kapsamı... 0 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı...... 2 2. Proje Yönetimi... 2 3. Projenin Değerlendirilmesi... 2 4. Projenin Süresi... 2 5. Projenin Kapsamı... 2 6. Projenin Saklanması... 3 7. Proje ve Raporlama... 3

Detaylı

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Hukuka Giriş LAW 101 Güz 4 0 0 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve KOSGEB destekleri ile İFO Fuarcılık tarafından 12. kez geri dönüşüm, çevre teknolojileri ve atık

Detaylı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: RESMÎ GAZETE 29 Temmuz 2015 Sayı : 29429 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: DÜZENLEMEYE DAYALI ERTELEME HESAPLARINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 14) HAKKINDA

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Sistem Mühendisliğine Giriş IE 428 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları

Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Liderlik: Teori ve Pratik PSY 316 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

4. Aşağıdakilerden hangisi iletişimde mesajın taşıması gereken özelliklerden biri değildir?

4. Aşağıdakilerden hangisi iletişimde mesajın taşıması gereken özelliklerden biri değildir? ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 1. İletişim sürecini başlatan öge aşağıdakilerden hangisidir? A) Mesaj B) Kaynak C) Kanal D) Kodlama E) Geri bildirim 2. Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinde iletişim ögesi

Detaylı

T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI

T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI T.C. MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR BASKETBOL MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM OSMANLICA TÜRKÇESİ ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM OSMANLICA TÜRKÇESİ ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM OSMANLICA TÜRKÇESİ ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 22 Aralık 214 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 214 eğitim yılında doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu. Öğrencilerin staj yaptıkları firmaların doldurduğu

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Çalıştay Programı YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Ankara, Türkiye 2-4 Mart ve 7-9 Mart 2016 2 MART ÇARŞAMBA / 7 MART PAZARTESİ 8:30 9:00 Çalıştay katılımcılarının ve eğiticilerin tanıtılması 9:00 9:30 Çalıştay

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları

Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Model Yapım Teknikleri MMR106 Bahar 1 1 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları

Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik (ISE 432) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Bilişim Teknolojilerinde Yenilik ve Girişimcilik

Detaylı

7. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI

7. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI 7. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI Öğrenme Alanları ve Alt Öğrenme Alanları 7.1. Sayılar ve İşlemler 7.1.1. Tam Sayılarla Çarpma ve Bölme İşlemleri 7.1.2. Rasyonel Sayılar 7.1.3. Rasyonel Sayılarla İşlemler 7.1.4.

Detaylı

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları

Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Sosyal Güvenlik Hukuku (LAW 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Güvenlik Hukuku LAW 414 Bahar 2 0 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ 2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ Bowling etkinliği 28 Kasım 2013 Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz son derece eğlenceli geçen etkinliklerimizdendir. Etkinlikte önce gruplar oluşturuldu. Daha sonra

Detaylı

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 5: Başarılı Bir Yöneticide Bulunan Özellikler ve Bunları Kazanma Yolları P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları

Detaylı

OYUN DERSİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16

OYUN DERSİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16 OYUN DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK/DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL SÜRE DERSİN AMACI DERSİN TANIMI DERSİN ÖN KOŞULLARI DERS

Detaylı

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Ürün Düzenleme PR 439 Güz 0 3 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

İOÖ 2004 MATEMATİK EĞİTİMİ

İOÖ 2004 MATEMATİK EĞİTİMİ İOÖ 2004 MATEMATİK EĞİTİMİ Öğretim Üyesi Ofis Telefon E-mail Ders Saati Danışma Saatleri Dersin Kitabı Dersin İçeriği ve Amacı Yrd.Doç.Dr. Evrim Erbilgin Eğitim Fak. 308 0 252 211 3114 erbilgine@mu.edu.tr,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş... 3. 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5. 2 ve 3. Sınıflar... 6. 4. Sınıf... 7. 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9. 5. Sınıf...10. 6. Sınıf...

İÇİNDEKİLER. Sunuş... 3. 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5. 2 ve 3. Sınıflar... 6. 4. Sınıf... 7. 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9. 5. Sınıf...10. 6. Sınıf... .. 2013-2014 İÇİNDEKİLER Sunuş... 3 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5 2 ve 3. Sınıflar... 6 4. Sınıf... 7 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9 5. Sınıf...10 6. Sınıf...12 7. Sınıf...15 8. Sınıf...18 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar...23

Detaylı

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü

SINIF KURALLARI. Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması. Düzey: 1. sınıf ve üstü SINIF KURALLARI Amaç: Öğrencilerin sınıf kurallarını öğrenmesi ve uygulaması Düzey: 1. sınıf ve üstü Materyal : Her öğrenci için bir adet kağıt,kalem, Uygulama2: Sınıf kuralları panosu için fon kağıdı,

Detaylı

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk musikisinde makam tanımları günümüzde çoğunlukla Çargâh makamı temelinde 24 perdeli Arel Ezgi Uzdilek () sistemine

Detaylı

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 İÇİNDEKİLER 1. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.3.1. ÖRNEK OLAY (DURUM ÇALIŞMASI) YÖNTEMİ...

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -7 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AMAÇ Bu faaliyet

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2016 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7 7. 30Ekim - 2Kasım 202 6. AFTA 22-23Ekim 202 5. 5-9 Ekim 202 4. 8-2 Ekim 202 3. -5 Ekim 202 EYLÜL 2. 24-28 Eylül 202 EYLÜL. 7-2 Eylül 202 202 203 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE : : BİLGİ VE TEKNOLOJİ

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU I TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Adem AKYOL tarafından hazırlanan Denizli İli Honaz İlçesinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Projenin Adı/Sloganı 2. Projenin Türü 2. Proje Sahibi 2. Proje Dönemi 2. Projenin Başlangıç-Bitiş Tarihleri 2. Projenin Amaçları 2

İÇİNDEKİLER. Projenin Adı/Sloganı 2. Projenin Türü 2. Proje Sahibi 2. Proje Dönemi 2. Projenin Başlangıç-Bitiş Tarihleri 2. Projenin Amaçları 2 İÇİNDEKİLER Projenin Adı/Sloganı 2 Projenin Türü 2 Proje Sahibi 2 Proje Dönemi 2 Projenin Başlangıç-Bitiş Tarihleri 2 Projenin Amaçları 2 Projenin Gerekçeleri 2 Projenin Yasal Dayanağı 2 Projenin Hedef

Detaylı

GÜZEL KONUŞMA VE DİKSİYON DERSİ

GÜZEL KONUŞMA VE DİKSİYON DERSİ GÜZEL KONUŞMA VE DİKSİYON DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ DİKSİYON - 1 40/32 DİKSİYON - 2 40/32 BEDEN DİLİ 40/32 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK/DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL SÜRE DERSİN AMACI DERSİN

Detaylı

PAZARLAMA INSANEVI.COM

PAZARLAMA INSANEVI.COM P1 T SATIS KOCU/ AKTIF DINLEME BECERISI Teorik İlgi gösterin, konuşmacıya bölünmemiş ilginizi ve mesajı aldığınızı bildirin, sözel olmayan mesajlarında varlığından haberdar olun. Dinlediğinizi gösterin,

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY

ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY ARAŞTIRMA PROJESİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR, NASIL UYGULANIR? Prof. Dr. Mehmet AY Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 29.03.2012 / ÇANAKKALE Fen Lisesi ARAŞTIRMA PROJESİ

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim

PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI. GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim PATOLOJİ DERNEKLERİ FEDERASYONU ETİK YÖNERGE TASLAĞI GEREKÇE: TTB UDEK kararı gereğince, Federasyon Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda bu çalışma yapılmıştır. GENEL KONULAR: Madde 1.Tanım: 1.1.

Detaylı

İşletme Gelişimi Atölye Soruları

İşletme Gelişimi Atölye Soruları İşletme Gelişimi Atölye Soruları Şemsettin Akçay Satış Pazarlama ve İnovasyon Mühendisi İşletmenizi Başarıya Götüren 50 Soru! Bir gün küçük kızımız Lara (o zaman 3.5 yaşındaydı): Baba deniz gölgesi nedir,

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM

TEKNOLOJİ VE TASARIM TEKNOLOJİ VE TASARIM YAPIM KUŞAĞI SINIFLAR ODAK NOKTALARI 7. SINIF Üretiyoruz 8. SINIF Üretelim Tanıtalım Öğrencinin: Adı Soyadı: Aslı KARTAL Sınıf, No: 7/C, 2729 Yahya KARAKURT Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ

E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ E-OKUL TASDİKNAME GİRİŞİ Öğrencilerin tasdikname ve öğrenim belgelerinin sol alt köşesinde e-okul logosu var ise bu durumdaki öğrencilerin girişleri e-okul sisteminden alınmalıdır. tasdikname ve öğrenim

Detaylı

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2

1) Öğrenci kendi başına proje yapma becerisini kazanır. 1,3,4 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Projesi BIL401 7 0+4 2 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı