ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 3.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 3.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI"

Transkript

1 ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 3.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

2 PROJE NO: 1 SINIF : 7 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL ORTAOKULU PROJENİN ADI : GÖL VE NEHİR SULARI ph DEĞİŞİMLERİNE DİRENÇLİ MİDİR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ELİF NUR ERDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ZİŞAN EKŞİOĞLU PROJE ÖZETİ Bu proje için Denizli deki bazı nehir ve göllerden (Denizli Kale Akçay, Denizli Acıgöl, Denizli Pamukkale, Denizli Menderes, Denizli Tavas Gölet) örnekler alınmıştır. Bu su örneklerinin ph değerleri ölçülmüştür. Asit yağmurlarının etkisini görebilmek için her su örneğine üç damla farklı derişimlerde nitrik asit eklenmiştir ve karıştırdıktan sonra tekrar ph değerleri ölçülmüştür. Her su örneği için yüzde (%) ph değişimleri hesaplanmıştır. Buna göre, tamponlama kapasitesi en az olan Pamukkale ve en çok olan Acıgöl ve Denizli Kale Akçay olarak bulunmuştur.

3 PROJE NO: 2 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : HANGİ ASİT MERMERİ DAHA ÇOK AŞINDIRIR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: BERİL KAPLANCIK/DEREN ÇAKAR DANIŞMAN ÖĞRETMEN: SELDA ÜNLÜ PROJE ÖZETİ : Karbonat ve karbonatlı bileşikler yaşantımızın pek çok alanında kullanılmaktadır. Yaptığımız araştırmalar ve gözlemlerimiz asitlerin karbonatlı bileşiklerle etkileşime girdikleri ve bu bileşikler üzerinde aşındırıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak Farklı tür asitler karbonatlı bileşikleri aynı oranda etkiler mi? sorusunu yanıtlamak için günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız sirke, kola, limon suyu gibi asitlerin mermer üzerine aşındırıcı etkisi araştırılmıştır. Daha bilimsel olarak da nitrik asit ve sülfürik asidin etkileri karşılaştırılmıştır. Asidin mermer üzerinde oluşturduğu etki mermerin dış görünüşündeki değişim gözlemlenerek ve mermerin kütle kaybı ve asidin ph farkı hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Bir hafta süren her deneme 3 kez tekrarlanmıştır. Deney sonucunda limon suyunun karbonat üzerine daha etkili olduğu bulunmuştur. Asit yağmurlarını oluşturan, temel asitler olan sülfürik asit ve nitrik asit karşılaştırıldığında ise en büyük ph farkı ve kütle kaybı nitrik asitte gözlemlenmiştir.

4 PROJE NO: 3 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : DOĞAL PLASTİKLERİN BOZUNMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: DENİZ KORKMAZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: SELDA ÜNLÜ PROJE ÖZETİ : Projede çevremizde yaklaşık yılda yok olan plastiğe karşı çok kısa sürede toprakta bozunabilen, doğal malzemelerle yapılmış plastik üreterek çevremizi plastiğin zararlı etkilerinden korumak hedeflenmiştir. Doğal plastik için önce patatesten nişasta elde edilmiştir. Daha sonra nişasta, gliserol ve sirke çeşitli işlemlerden geçirilerek plastik elde edilmiştir. Yaptığımız doğal plastiğin petrol kökenli plastikle topraktaki değişimini karşılaştırmak için düğme şekli verilen plastikler toprağa ekilmiştir. Her gün 10 ml su ile sulanmıştır. İki hafta sonra doğal plastiği saksıdan çıkarmaya çalıştığımızda koparak çıkmış ve yumuşama göstermiştir. Diğer plastik ise bıraktığımız şekilde kalmıştır. Bu işlem, ürettiğimiz plastiğin çevremizde oldukça hızlı kaybolacağını göstermiştir. Dayanıklılık karşılaştırıldığında daha fazla gliserin atarsak daha elastik olacağı görülmüştür.

5 PROJE NO: 4 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : BİTKİLERİN SUYU TEMİZLEME GÜCÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: GÜL NEVESER SEVİM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: SELDA ÜNLÜ PROJE ÖZETİ : Bu projede bitki dikilmiş toprakla bitki dikilmemiş topraktan sızan su kalitesi karşılaştırılarak bitkilerin su kirliliğini önlemedeki rolü araştırılmıştır. Bunun için kontrollü deney düzeneği kurulmuştur. Çabuk büyüdüğü için reyhan bitkisi 6 saksıda büyütülmüştür. 1 aylık büyüme döneminden sonra her 15 günde bir bitkinin susuz kaldığı dönemlerde saksılar üzerine sırasıyla su, toprakta süzülmüş su, renkli meyve suyu, toz deterjanlı su ve sıvı deterjanlı su, yağlı su olmak üzere farklı su kirleticiler dökülmüştür. Aynı işlem kontrol grubunda sadece toprak bulunan saksılara uygulanmış ve uygulama 3 ay boyunca devam etmiştir. Deney sonucunda bitki köklerinin gelişmesi ile birlikte bitki dikilen saksılarda suyun akış hızının yavaşladığı ve sızan suyun zamanla daha temiz olduğu görülmüştür. Öte yandan bitkiler aralıkla verilen kirletilmiş suda canlılığını korumuştur.

6 PROJE NO: 5 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : EVSEL ATIK SULARIN DENİZ EKOSİSTEMİNE ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: BİLLUR ARIKAN / MELİSA KARAKULLUKÇU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: SELDA ÜNLÜ PROJE ÖZETİ : Bu projede, deniz ortamına bırakılan arıtılmış suyun ışık ve sıcaklık gibi çevresel etkiler ile birlikte oluşturacağı fitoplankton büyümesi incelenmiştir. Belediye atık su tesisinden alınan su ODTÜ Deniz Bilimleri limanından alınan ve içinde doğal canlılar (fitoplankton) bulunan deniz suyuna farklı oranlarda (1:249, 5:245, 10:240, 20:230, 30:220, 40:210, 50:200, 100:150) karıştırılmıştır. Düzenekler okul ortamında hazırlanan gece-gündüz ışık özelliği içeren sabit sıcaklıkta kültür odasına yerleştirilmiştir. Düzeneklerdeki klorofil miktarı fluorometre aracı ile 2 günde bir ölçülmüştür. 10 gün boyunca yapılan gözlemler sonucunda atık su eklenen kavanozlarda ekleme oranlarına paralel olarak klorofil artışı ve renklenme gözlenmiştir. Renk değişimine neden olan mikroskobik canlılar mikroskopta incelenerek fotoğrafları çekilmiştir.

7 PROJE NO: 6 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ ORTAOKULU PROJENİN ADI : TUZ ÇÖZELTİLERİNİN BİTKİLERİN GELİŞİMİNE ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: DERİN CEM / AYÇA DAYIOĞLU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GÖKHAN YÜKSELER PROJE ÖZETİ : Projemiz için öncelikle problem belirlenip ardından literatür taraması yapılıp uygun materyaller temin edildi. Temin edilen materyallerde saksıların eş olmasına ve tohumlarımızın büyüme hızının yüksek olmasına dikkat ettik.projemizi gerçekleştirirken kontrollü deney yöntemini kullandık. Deneyimizde önce bitki topraklarımızı saksılara eşit miktarda dağıttık. Sonra tere tohumunu üç saksıya, kıvırcık marul tohumunu iki saksıya eşit olarak dağıttık. Düzenli bir şekilde (iki günde bir) suladık. Birkaç gün sonra tohumlar filizlenmeye başlayınca kontrol saksılarına farklı oranlarda tuzlu su çözeltileri koyduk. İki hafta sonra sadece su koyduğumuz saksıların büyümeye devam ettiğini fakat tuz çözeltisi koyduklarımızın solduğunu ve buruşmuş olduğunu gözlemledik.

8 PROJE NO: 7 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ ORTAOKULU PROJENİN ADI : YAPIŞTIRICI VERİMLİLİĞİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: KAAN BÜYÜKKALAYCI / KEREM DEMİRAY DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EYLEM EROĞLU PROJE ÖZETİ : Bu projemizde, yapıştırıcının verimli bir şekilde kullanımı için gerekli sıcaklık değerini, katı ve sıvı yapıştırıcılar için ayrı ayrı araştırdık. 5 C, 14 C ve 23 C olmak üzere üç farklı sıcaklık değerini hem katı hem de sıvı yapıştırıcılar için hazırladığımız deneyde uyguladık, dayanıklılığı test etmek içinde düzenek hazırladık. Düzeneğimizde yer alan küçük oyuncak kovanın içine eşit zamanlarda 1 TL madeni paraları atarak dayanıklılığını ölçtük. Verilerden elde ettiğimiz sonuçlara göre; yapıştırıcının katı ve sıvı durumlarındaki verimliliğin farklı olduğu sonucuna ulaştık. Katı yapıştırıcıların 14 C, sıvı yapıştırıcıların ise 5 C ortam sıcaklıklarında kullanılması yapıştırıcıların verimliliğini ve kullanım süresini artırır.

9 PROJE NO: 8 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD ORTAOKULU PROJENİN ADI : PİLLERİN GÜCÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: HAZAR ÜSTÜN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ : Kontrollü deney yapılarak, gözlemden yararlanıldı. 1. devre seri bağlı 6 tane 1,5 V luk pil, anahtar ve 6V luk ampulden oluşturuldu. 2. Devre ise 1 tane 9V luk pil, anahtar ve 6V luk ampulden oluşturuldu. Ampullerin parlaklıkları karşılaştırıldı. Bağımlı değişken: Ampulün ışık miktarı Bağımsız değişken: 1 tane 9V luk pil ve 6 tane 1,5V luk pil Sabit değişken: 6V luk ampuller, anahtar, kablo cinsi.

10 PROJE NO: 9 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD ORTAOKULU PROJENİN ADI : YOSUN DEYİP GEÇME HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ARDA BİÇER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ : Kontrollü deney yapılarak, gözlem ve ölçümlerden yararlanılmıştır. Projemde 3 adet Sümbül, 3 adet Menekşe ve 3 adet Kalanchoe bitkileri kullanıldı. Aynı ortamda tutulan bu bitki gruplarının her birine sırasıyla 50 ml sulandırılmış kahverengi su yosunu, 50 ml sulandırılmış yeşil su yosunu ve 50 ml çeşme suyu verildi. Bitkileri 2 günde 1 kez suladım ve dikkatlice ölçüm yaptım. Sulamayı 2 günde yapmış olsam da ölçümleri 4 günde bir yaptım. Çünkü böyle olursa bitkilerin boyları arasındaki farkı daha iyi ölçebileceğimi düşündüm. Her gün ölçümleri kaydedip, fotoğraflarını çektim. Bağımlı değişken: Bitkilerin fiziksel değişim hızı Bağımsız değişken: Su yosunu çeşidi Sabit değişken: Aynı ortam, aynı sıcaklık, su yosun miktarı, 3 farklı grupta aynı tür bitkiler, bitkilerin büyüklüğü ve yaprak sayıları

11 PROJE NO: 10 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM ORTAOKULU PROJENİN ADI : EN GÜÇLÜ ASİT HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: BERKAY CEYHAN / TUNÇ BATU ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: FULYA SEPETOĞLU PROJE ÖZETİ : Gazlı içecek; karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içeceklerdir. Gazlı içeceklerde bulunan hava kabarcıkları karbondioksittir (CO2). Bu içeceklerin içinde farklı oranlarda ve miktarda karbondioksit bulunmaktadır.bu miktarı karşılaştırmak için deney düzeneği hazırlanıp fışkırma mesafesine bakılarak farklı gazlı içeceklerdeki karbondioksit miktarını karşılaştırmak istedik. PROJE NO: 11 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM ORTAOKULU PROJENİN ADI : MISIRDIM ELEKTRİK OLDUM! HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ELİF FEYZAN ÇEVİK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ASLI BENZER PROJE ÖZETİ : Genel olarak enerji ihtiyacımızı petrolden karşılamaktayız. Fakat petrol ve petrol ürünleri doğal çevremize zarar vermektedir. Deneyimizde petrolün atmosfere verdiği zararı azaltmak için bitkilerin salgıladığı enzimleri kullanmak istedik. Bunun için mısırın salgıladığı özel bir enzimi kullanarak elektrik üretimini doğal yoldan sağlamayı hedefledik

12 PROJE NO: 12 SINIF : 7 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM ORTAOKULU PROJENİN ADI : ASİTLİ,BAZLI RENK KÖRLÜĞÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: FURKAN KARAGÜLLÜ / İREM ÇIKIKÇI DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ASLI BENZER PROJE ÖZETİ : Projede; XR sağlıklı kromozomu temsil etmek için limon suyunu, Xr hastalıklı kromozomu temsil etmek için de baz (NaOH) + fenolftalein karışımını, Y kromozomu için ise sadece fenolftalein ayracını kullandık. Anne ve babadaki cinsiyet kromozomlarını temsil eden ikişer tane enjektör kullandık. Enjektörler; annenin ya da babanın hastalıklı, sağlıklı veya annenin taşıyıcı olması durumuna göre gerekli sıvılarla dolduruldu. Daha sonra enjektörlerdeki sıvılar karıştırılarak, çıkan renklere göre oluşacak bireylerin genotip ve fenotipleri gözlemlendi. Projede aynı işlemler gereken tüm olasılıklar için yapıldı. Sarı renk sağlıklı bireylerin, mor renk hasta bireylerin oluştuğunu ispatladı.

13 PROJE NO: 13 SINIF : 8 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL ORTAOKULU PROJENİN ADI : HERKES AYNI TADI AYNI BASKINLIKTA MI ALGILAR? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ÇERAĞ OĞUZTÜZÜN / DAMLA ÇİVİCİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: OZAN EREN PROJE ÖZETİ : Fen dersinde kalıtım konusunda öğrendiğimiz genlerin baskın-çekinik olma durumundan etkilenerek acaba yediğimiz yemeklerde de tatların baskınlığı olabilir mi sorusu üzerine bu konu hakkında internetten yaptığımız araştırmada Türkçe kaynaklara ulaşamadık ancak yurtdışında benzer araştırmaların yapıldığını gördük. Orada yapılan araştırmalarda genellikle tuzlu, acı ve baharatlı yiyeceklerin insanlarda baskın tat olarak algılandığını gördük. Benzer bir çalışmanın Türkler üzerinde yapılmasının bu konuda araştırma yapmak isteyecek kişilere kaynak olabileceğini düşünerek araştırmayı yapmaya karar verdik.

14 PROJE NO: 14 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD ORTAOKULU PROJENİN ADI : TORTULAR BİZİM İŞİMİZ,ENDİŞELENMEYİN HALLEDERİZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: RABİA GÜL AYDIN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ : Projede kullanılacağımız kalebodurlar laminant parkelere yapıştırıldı, derzlendi ve kirlenmek üzere balkona kaldırıldı. Kirlenen derzlere birer, ikişer ve üçer gün beklettiğimiz ev yapımı yoğurttan alınan 100 ml yeşil su, marketten satın alınan yoğurttan alınan ve birer, ikişer ve üçer gün bekletilen 100 ml yeşil su ve 100 ml çamaşır suyu fırçaya dökerek sürüldü ve kontrollü gözlem yapıldı. Fotoğrafları çekildi ve sunum hazırlandı. Bağımlı değişken: Derzler üzerindeki kirliliğin temizlenmesi Bağımsız değişken: Birer, ikişer ve üçer gün bekletilen ev yapımı yoğurdun ve fabrika çıkışlı yoğurdun yeşil suyu ile çamaşır suyunun karşılaştırılması. Sabit değişken: Eşit oranda kirlenmiş kalebodur üzerindeki derzler, derzleri temizlemede yararlanılacak sıvılardan 100 ml alınması

15 PROJE NO: 15 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD ORTAOKULU PROJENİN ADI : ŞU YAĞLARI SİRKELESEKTE Mİ ERİTSEK, LİMONLASAKTA MI? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: NAZLI DENİZ ALTIN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU KARAKULLUKÇU PROJE ÖZETİ : Kulaktan dolma bilgilere göre elma sirkesinin de yağları erittiği söyleniyordu.limon suyu, elma sirkesi ve üzüm sirkesinde bekletilen yağların en kısa sürede parçalayanını bulmak için bu proje yapıldı.aynı ortamda üç ayrı kaba 120 şer gram sığır yağı koydum. 1. Kabın içine 100 ml üzüm sirkesi, 2. Kabın içine 100 ml elma sirkesi, 3. Kabın içine 100 ml limon suyu, Koyarak oda sıcaklığına bıraktım ve 18 gün boyunca da olan değişiklikleri gözlemledim. İlk hafta üzüm sirkesine yatırılmış sığır yağında parçalanmalar gözlemledim. Ancak limon suyuna ve elma sirkesine yatırılmış sığır yağında hiçbir değişiklik gözlemlemedim. İkinci haftada ise limon suyundaki sığır yağı parçalanmaya ve yumuşamaya başladı. Üzüm sirkesinde de parçalanmalar başta devam ettiyse de sonradan parçalanmalar durdu ve sığır yağı yumuşamaya başladı.elma sirkesindeki sığır yağı ise sertleşmeye başladı. Deneyin son gününde (18. Gün) en büyük değişim limon suyuna yatırılmış sığır yağında oldu.sığır yağında parçalanmaları ve erimeleri diğerlerine oranla daha fazla gözlemledim. Ayrıca limonlu suyun ph ı 3,5 üzüm sirkesinin 4, elma sirkesinin ise 5 civarında yaklaşık sonucu çıkmıştır.

16 PROJE NO: 16 SINIF : 8 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM ORTAOKULU PROJENİN ADI : KEKİK DETAN HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ALEYNA DÜNDAR / BURAK AKALIN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: BİLGEN ÜLKÜ PROJE ÖZETİ : Böcekler ve haşereler yaşadığımız mekânın istenmeyen canlılarıdır. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar bilmeden, insan sağlığını riske sokmaktadır. Doğanın gizli bahçesindeki kekik bitkisini kullanarak, kimyasal madde ağlarından kurtulmak ve doğanın kollarına kendimizi kontrollü bir şekilde bırakmamız gerekmektedir. Bu amaçla kekik bitkisini kullanarak böcek ve haşere kovarlar ürettik.

17 PROJE NO: 17 SINIF : 6 OKULUN ADI : : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : KUMAŞ TÜRÜ YANMA HIZINI ETKİLER Mİ? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: TUTKU YILDIRIM / SELİN ÇOLAK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ : Bu projede hedef; giysi üretiminde en fazla kullanılan kumaşların cinsi ile bu giysilerin tutuşma ve yanmaya başlama süresi, yanma hızı ve yanma oranı arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Elde edilen bilgilerin ateş yakmanın gerekli olduğu durumlarda (örneğin kamp yaparken), yanan bir cisme yaklaşırken, yanan bir cismin üzerini kapatarak söndürmeye çalışırken ya da ateşe yakın yerlerde çalışmak zorunda kalındığında en uygun giysinin seçilmesine böylece yangın güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağı düşünülmüştür. Yanma riskinin yüksek olduğu mesleklerde çalışanlar zaten özel olarak geliştirilmiş güvenlik amaçlı giysiler giymektedir. Bu projede hedeflenen deneyde elde edilen bilgilerin özellikle küçük çocuklar ve eğitim düzeyi düşük olan bireylerin günlük yaşamda kullanabileceği, kolay hatırlanabilir ama hayati önemi olan bilgiler olmasıdır.

18 PROJE NO: 18 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : BEHERDE SERA ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: AYTAÇ ONUR İLBEYİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ : Bu projedeki hedefim; karbondioksitle sıcaklık değişimi arasındaki ilişkiyi göstermek, küresel ısınma kavramını bu konuda hiç bilgisi olmayan kişilerin ve ilkokul öğrencilerinin kolay anlayabileceği bir model oluşturmak, böylece özellikle küçük yaşlardan itibaren çevre konusunda bilinçli bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunmak, bilinçsizlikten kaynaklanan çevresel problemlerin en aza indirilmesini sağlamaktır.

19 PROJE NO: 19 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MERSİN ORTAOKULU PROJENİN ADI : LEKELERİ ÇIKARALIM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: YAĞMUR ACER / ÇAĞLA UYANIK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EBRU DER PROJE ÖZETİ : Bu projede hedef; farklı deterjanların aynı tür kumaş üzerinde oluşturulan lekeleri çıkarma miktarlarını karşılaştırarak deterjan firmalarının reklâmlarda kullandıkları, ürünleri için öne sürdükleri iddialı tanıtım ve leke çıkarma verimliliği bilgilerinin doğru olup olmadığını belirlemektir. Deney sonunda ulaşılacak bilgiler yardımıyla ev hanımlarının, temizlik firmalarının, otel, hastane vb. gibi temizliğin özellikle önemli olduğu kurumların en verimli deterjanı almalarının sağlanması hedeflenmiştir. Sonuç olarak hem istenen hijyeni sağlamak için gereken deterjan miktarı azaltılacağı için çevre kirliliğinin azalmasına katkıda bulunulacak, hem de kurumların ekonomik kayıpları en aza indirilebilecektir. Deney basamakları sadece farklı deterjan çeşidi kullanılarak, diğer değişkenler sabit tutularak tekrarlandı, lekelerin çıkıp çıkmadığı ve ne kadar çıktığı gözlemlenerek karşılaştırma yapıldı, deney aynı koşullarda iki kez tekrarlandı, benzer sonuçlar elde edildi

20 PROJE NO: 20 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ ORTAOKULU PROJENİN ADI : MUTFAK ATIKLARINDAN ORGANİK GÜBRE YAPIMI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: SELİN ÖZDEMİR / BERFİN ER DANIŞMAN ÖĞRETMEN: GÖKHAN YÜKSELER PROJE ÖZETİ : Günümüzde çevre kirliliği çok büyük bir problemdir. Hepimiz bunu önlemek için çaba göstermeliyiz. Projemiz çevremizi korumayı hedeflemektedir. Bu amaçla, evlerimizde meydana gelen ve dönüşebilen tüm artıkları çöpe atmak yerine gübreye dönüştüreceğiz. Bunun için kolay ve hepimizin elde edebileceği bir düzenek kullanacağız. Eğer varsa bahçemize yoksa balkonumuza koyacağımız küçük varil ve kovaların içerisine organik atıklarımızı biriktireceğiz. Zaman zaman karıştırıp bunların iyi bir şekilde parçalanmasını, ayrışmasını sağlayacağız. İçine koyacağımız maddelerin özelliklerine bağlı olarak ortalama bir iki ay sonra kullanabileceğimiz kompost gübremizi elde etmiş olacağız. Böylece hem çevremizi koruyacağız hem de bahçemizde kullanacağımız gübremizi kendimiz yapmış olacağız. Ayrıca elde ettiğimiz bu gübrenin içine hiçbir kimyasal madde konmadığı için toprağa da daha fazla faydalı olacak ve toprağı kirletmeyecektir.

21 PROJE NO: 21 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL DENİZLİ ORTAOKULU PROJENİN ADI : ÇEVRECİ EV-ENERJİ ÜRETİMİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: DOĞA SÜTÇÜOĞLU / BEYZA KAYA DANIŞMAN ÖĞRETMEN: EYLEM EROĞLU PROJE ÖZETİ : Bu projemizde, çevreci enerji kaynaklarını kullanarak günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayabilen bir ev modeli yaptık. Çevreci enerji kaynakları olarak rüzgar, güneş ve organik çöp atıkları tercih ettik. Bu enerji kaynaklarını elektrik enerjisine çeviren rüzgar gülü jeneratörü, güneş pili ve meyve pili düzeneklerini hazırlayıp bunları yaptığımız bir ev maketine monte ettik. Bu üç farklı kaynaktan elde edilen elektrik enerjisini toplayarak evin kullanımına sunduk.

22 PROJE NO: 22 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET ORTAOKULU PROJENİN ADI : TOHUMUN EKİLME ŞEKLİ ÖNEMLİ Mİ? HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: UMUT BEKYÜREK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NUR UYAR ESEN PROJE ÖZETİ : Fasulye tohumlarının en uygun ekim derinliğini bularak, tohum kaybının en aza indirgenmesinin amaçlandığı bu projede, tohumlar aynı boyda dört saksıda farklı derinliğe ekilerek çıkışlar gözlenmiştir. Saksılar aynı koşullarda tutulmuştur. Bitkilerin çıkış zamanları ve gelişimleri günlük olarak izlenmiş ve kaydedilmiştir. Her saksıya üçer adet fasulye tohumu ekilmiştir. Tohumlar birinci saksıda 1.5 cm, ikinci saksıda 3 cm, üçüncü saksıda 5 cm ve dördüncü saksıda 8 cm derinliğe ekilmiştir. Daha sonra saksılar oda ısısında tutularak, üç günde bir sulanmıştır. Yaklaşık bir ay boyunca çıkışlar ve bitki gelişimi gözlenmiştir. Ekimden sonraki 6. gün 5 cm derinliğe ekilen tohumlar, 8. gün 1.5 cm ye ekilen tohumlar, 12. gün ise 3 cm ye ekilen tohumlar yeşerdi. 8 cm ye ekilen tohumlar ise hiç çıkmadılar. Çıkışlar sonucunda, en iyi bitkisel gelişim ekim derinliği 5 cm olan saksıda gözlendi. Sonuç olarak, fasulye tohumu için en uygun ekim derinliğinin 5 cm olduğu tespit edildi.

23 PROJE NO: 23 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL ERKİLET ORTAOKULU PROJENİN ADI : RENKLER VE BÖCEKLER HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ELİF EMİR MEHMETOĞLU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: NUR UYAR ESEN PROJE ÖZETİ : Bu projede yapılan gözlem ile çiçekli bitkilerin tozlaşma olasılığını arttırmak amaçlanmıştır. Projeyi yapma sürecinde ilk olarak renkli bir kumaş (mor ve sarı) tek olarak arıların olduğu bir odaya konulmuştur. Daha sonra aynı odaya siyah renkte başka bir kumaş konulmuştur. Başka bir odaya ise renkli bir kumaşın üzerine parfüm sıkıp (çiçeğin bir bölümü olan ve tozlaşma olayında böcekleri bitkiye çeken taç yapraklar gibi) kokulu ve renkli olmaları sağlanarak konulmuştur. Daha sonra arıların olduğu ortama bırakılıp, beklenmiştir. Yapılan gözlemler sonucu arıların renkli kumaşa konduğu, fakat arıların renkli kumaşın üstüne çiçek kokusuna sahip parfümün sıkıldığı kumaşa daha kısa sürede geldiği görülmüştür. Arıların yapılan gözlem süresinde siyah kumaşa sayıca çok az geldikleri gözlenmiştir. Böceklerin kumaşa gelmelerinin sebebi ise çiçeklere gelme sebepleri ile aynı olduğu sonucuna varılmıştır. Yani; kumaş da renkli ve üzerine sıkılan parfüm yüzünden kokuludur. Bunun sonucunda bir bitkinin taç yaprağı ile aynı görevi gördüğü gözlenmiştir.

24 PROJE NO: 24 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL KYÖD ORTAOKULU PROJENİN ADI : KİREÇLENMEYE DOĞAL ÇÖZÜM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ZEYNEP EKİM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: KUDRET ÖZKAL PROJE ÖZETİ : Bu çalışmada limon tuzu ve porçöz kullanarak hangi kireç çözücünün tehlikesiz bir şekilde doğal olarak kireci yok ettiğini gözlemlemlemek hedeflendi. İki beher alınarak içine 1 er gram kireç konuldu. Beherlerden birine 100mL, suda çözünmüş olan 60gram limon tuzu içeren çözelti diğerine de 100mL porçöz konuldu. Deneyin sonucunda her iki kapta da kireç kalmadığı gözlemlendi

25 PROJE NO: 25 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL MANİSA ÜLKEM ORTAOKULU PROJENİN ADI : UÇUCU YAĞLARDA DOĞAL SALINIM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: ZEYNEP SELİN SUCU DANIŞMAN ÖĞRETMEN: ESRA CİNBİŞ PROJE ÖZETİ : Projemizde bir çok alanda kullanılan uçucu yağların doğal salınımının gerçekleştirildiği yapay malzeme olan keçe yerine doğal bir malzeme olan ponza taş ve kireç taşını kullanmaktır. Hazır olarak aldığımız lavanta uçucu yağları keçe, ponza taşı ve kireç taşı bulunan kavanozlara koyularak 15 gün boyunca gözlendi. 15 gün sonunda ponza taşının bulunduğu kavanozdaki uçucu yağdaki azalmanın en az olduğunu gördük. Bunun sonucunda da uçucu yağların doğal salınımında daha uzun süre uçucu yağın kullanılmasını sağlayan ponza taşının kullanılabilirliğini sağlamış olduk. Bu şekilde ponza taşının farklı bir kullanım alanı alternatifi oluşturmuş olduk.

26 PROJE NO: 26 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE ORTAOKULU PROJENİN ADI : SÜTÜN BİTKİYE ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ASLI SARIKÇI / GONCAGÜL YALÇIN DANIŞMAN ÖĞRETMEN: AMİNE ŞENEL ÖZER PROJE ÖZETİ : Bu projenin amacı sütün iki farklı tahıl türünün çimlenmesine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada sütün fasulye ve arpa tohumlarının çimlenmesine etkisi incelenmiştir. Süt ve su ile sulanan tohumların çimlenme üzerine etkisi gözlenmiştir. Kontrol grubunda bulunan tohumlar ile deney grubunda bulunan tohumlarında aynı düzeyde çimlendikleri gözlenmiştir.

27 PROJE NO: 27 SINIF : 6 OKULUN ADI : ODTÜ G.V.ÖZEL NİĞDE ORTAOKULU PROJENİN ADI : NE KADAR MİTOKONDRİ O KADAR ENERJİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: EMİNE KAHRAMAN / İLAYDA TURGUT DANIŞMAN ÖĞRETMEN: MEHMET YALÇIN GÜNGÖR PROJE ÖZETİ : Çalışmamız, hücrede mitokondri sayısının fazla olmasının enerji üretimini nasıl artırdığının gösterilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Hücrede mitokondri sayısının fazla olmasıyla enerji üretiminin fazla olacağını öğrendik ve biz de bunu göstermek için bir modelleme yapmak istedik. Hücre modeli yaptık ve her hücre modelinin içerisine devre kurduk. Mitokondriyi temsil etmesi için devreye mitokondri sayısı kadar pil bağladık. Devrede kullandığımız ampul de hücrenin enerjisini gösterdi.

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER:

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ÖZEL EGE LİSESİ GLEDİTSCHİA GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Osman Emre Yıldırım 7A Frederick Can Troster 7B DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti...3 Projenin amacı

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ

ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ ASKORBİK ASİTİN(C VİTAMİNİ) MISIR BÜYÜMESİNE ETKİSİ Zea Mays(mısır) deney için seçilen bitki tohumu.. Kontrollü deneyimizde değişken faktör vitamin C (Ascorbic acid),bilindiği gibi insan sağlığı üzerinde

Detaylı

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE

KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE KİRLENMEK GÜZELDİR EKOLOJİK DETERJAN İLE Hazırlayan Öğrenciler Arzum KARAHAN (6B) İpek AKYOL (6B) Danışman Öğretmen Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

LEKELERE TURP GİBİ ÇEVRECİ ÇÖZÜM!..

LEKELERE TURP GİBİ ÇEVRECİ ÇÖZÜM!.. LEKELERE TURP GİBİ ÇEVRECİ ÇÖZÜM!.. Hazırlayanlar : Pelin YÜKSEL, Betül UÇKAN Danışman Öğretmen: Murat AYDIN Amasya Bilim Ve Sanat Merkezi amasyabilsem@hotmail.com GİRİŞ Günümüzde çevre kirliliğine neden

Detaylı

YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR

YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR YANGINA DİRENİRKEN ÇOĞALAN AĞAÇLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER BATIHAN TAŞOVA (7-A) LİDYA İSLAMOĞLU (7-A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Meral BEŞİRACI İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

Kimyasal Gübreler Yararlı mı, Zararlı mı? Kimya Konusu ile Đlgisi Çevre Kirliliği Su Kirliliği Gübrelerin Yararları ve Zararları GÜNLÜK HAYATLA ĐLĐŞKĐSĐ Çiftçilerin verimi artırmak için kullandıkları bitkilere

Detaylı

OTEL, ALIŞVERİŞ MERKEZİ, HASTANE, TEMİZLİK İŞLETMELERİ, OKUL VE OFİSLER, SOSYAL İŞLETMELERİN TEMİZLİK, KOKU VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDA

OTEL, ALIŞVERİŞ MERKEZİ, HASTANE, TEMİZLİK İŞLETMELERİ, OKUL VE OFİSLER, SOSYAL İŞLETMELERİN TEMİZLİK, KOKU VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDA OTEL, ALIŞVERİŞ MERKEZİ, HASTANE, TEMİZLİK İŞLETMELERİ, OKUL VE OFİSLER, SOSYAL İŞLETMELERİN TEMİZLİK, KOKU VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDA EM ETKİN MİKROORGANİZMA KULLANIMI 1 ***KOKU GİDERİMİ Kötü kokular

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00 T.C. 8. SIIF I. ÖEM ORTAK SIAVI KASIM 1 Saat: 9. FE VE TEKOLOJİ 1. Canlıların belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikleri sayesinde ortama uyum sağlamasına adaptasyon

Detaylı

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ

POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ ÖZEL EGE LİSESİ POSİDONİA ( DENİZ ÇAYIRI) GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ Ömer Deniz Halıcıoğlu 7-C DANIŞMAN ÖĞRETMEN Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti.....3 Projenin amacı Projenin hedefleri

Detaylı

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE

EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE EKOLOJİK MÜCADELE İÇİN DOĞA İLE EL ELE HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER Semra Ece AKAT (7-F) Ece TEMİZ (7-F) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3.

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ Hayır, hiç katılmıyorum Katılmıyorum Çok az Katılıyorum Tamamen ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ I. Aşağıda verilen ifadelerden hangisine ne derece katılıyorsanız onunla ilgili kutucukta yer alan kısma işaret

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB KİMYAGERLİK,KİMYA MÜHENDİSLİK VE KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI. LİSANS (Çalıştay 2012) Grup Adı GRUP KLEOPATRA

TÜBİTAK BİDEB KİMYAGERLİK,KİMYA MÜHENDİSLİK VE KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI. LİSANS (Çalıştay 2012) Grup Adı GRUP KLEOPATRA TÜBİTAK BİDEB KİMYAGERLİK,KİMYA MÜHENDİSLİK VE KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSANS (Çalıştay 2012) Grup Adı GRUP KLEOPATRA PROJE ADI AYVA ÇEKİRDEĞİNDEN ELDE EDİLEN JELATİNİN

Detaylı

KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK

KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı (2010-2) KİMYA BAKLAGİLLERİN AYÇİÇEK YAĞINA ETKİSİNİN SIVI DETERJANLA KIYASLANMASI GRUP PAK

Detaylı

KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ.

KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ. KABLOSUZ İNTERNET (WİRELESS) BAĞLANTISININ BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Proje Sorumlusu: ALPER ERDEM Mail: alper1erdem@hotmail.com Danışman Öğretmen: Murat AYDIN Mail:muray74@hotmail.com

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

ÖZET. Asitler ve Bazlar ASİTLER VE BAZLAR

ÖZET. Asitler ve Bazlar ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazlar Asitlerin Genel Özellikleri Suda çözündüklerinde suya hidrojen (H + ) iyonu verir. Tatları ekşidir. Bunu asidik özellikteki limon, domates ve sirke gibi maddelerin tadına bakarak söyleyebiliriz.

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1 Kalıtım : Bir canlının sahip olduğu özelliklerin nesilden nesile aktarılması olayına kalıtım denir. Genetik: Canlı soyları arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını

Detaylı

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ Hazırlayan Öğrenciler Fulya MORDOĞAN 7-B Pırıl ALP 7-B Danışman Öğretmen Demet EROL İZMİR, 2012 1 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...3 2. Projenin amacı...3

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji

8. Sınıf Fen ve Teknoloji Canlı vücudunu oluşturan karakterleri üremeyle nesilden nesile aktarılmasını inceleyen kalıtım birimine genetik denir. Anne ve babadan gelen eşey hücreleri zigotu oluşturur. Bu hücrelerle birlikte gelen

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ Proje Grubu KARINCA Grubu Üyeleri Asıl alt

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI

SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI SIFIR KARBONDİOKSİT SALINIMI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER SARP BARIŞ ORHON (7-E) ARDA KÖROĞLU (7-E) DANIŞMAN ÖĞRETMEN Meral BEŞİRACI İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...2 3. Giriş...2-3

Detaylı

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN Asitler - Bazlar Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol kâğıdını mavi renge

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

KONU: Çöp Atık. EYLEM ve ETKİNLİKLER EKİM AYI. Eko-okul Timi oluşturuldu. Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu

KONU: Çöp Atık. EYLEM ve ETKİNLİKLER EKİM AYI. Eko-okul Timi oluşturuldu. Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu KONU: Çöp Atık EKİM AYI EYLEM ve ETKİNLİKLER Eko-okul Timi oluşturuldu Eko-okul komitesi oluşturuldu Eko-okul Panosu oluşturuldu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile iletişime geçildi. Tüm okul personeli

Detaylı

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM

ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM ISTAKOZ KABUĞUNDAKİ KİTİN SAYESİNDE RADYASYONDAN KORUNUYORUM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Janset GÜNEY Su Hazal ÇALLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. RADYASYON

Detaylı

DOĞAL YOLLARLA ISI ÜRETEN TERMOS

DOĞAL YOLLARLA ISI ÜRETEN TERMOS DOĞAL YOLLARLA ISI ÜRETEN TERMOS HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-C Deniz YONTUK İbrahim Can KIRSEVEN DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2012 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi. 2 2. Kireç Nedir?... 3

Detaylı

BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI

BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI BULAġIK MAKĠNELERĠNDE * CAM MALZEMELERDEKĠ KOROZYONU ÖNLEMEK AMACIYLA KULLANILABĠCEK DOĞAL MALZEMELERĠN ARAġTIRILMASI PROJE EKİBİ Emine BALTACI ġefika TEKĠN PROJE DANIġMANLARI Prof.Dr. Adem KILIÇ Prof.Dr.Esma

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KÜRESEL ISINMA NEDĐR? Đnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-20 8.SINIF FEN SORULARI.. Aşağıdaki şema bazı canlılarda gözlenen döl almasını göstermektedir. Sporofit (2n) M P A T G 2 G S Replikasyon Sitokinez 6 0 0 0 0 spor (n) İnterfaz Yukarıdaki

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir?

3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? 1) 3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi mayoz bölünmenin sebep olduğu faydalardan değildir? A) Genetik yapısı aynı hücreler oluşur. B) Tür içi çeşitliliğin ortaya çıkmasını sağlar. C) Eşeyli üreme için

Detaylı

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8ÇEVRE TANZİMİ ve AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI 8.1. Ağaçlandırma: Bölgemiz imar planı içerisinde yeşil alan olarak ayrılan yerlerin çevre tanzimi ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2009 yılı içerisinde

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ BİYOLOJİ SORU 1: A türüne ait bir bitki (Yaprakları koparılmış) B türüne ait bir bitki (Yapraklı) cam fanus cam fanus su su Ortam sıcaklığı 10 C Ortam sıcaklığı 25 C Bir araştırmacı,

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ADIM ADIM BELLİS(ÇAYIR GÜZELİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri. Sohbetler

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri. Sohbetler Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *19-22 Nisan Dünya Kitap Günü hakkında sohbet ediyoruz. *Kitap nedir? *Kitap ne işe yarar? Faydaları nelerdir? *23 Nisan tarihi

Detaylı

Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Böl., Konya. *sgezgin@selcuk.edu.

Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Böl., Konya. *sgezgin@selcuk.edu. Toprağa Farklı Şekil ve Miktarlarda Uygulanan TKİ-Hümas ın Toprak Reaksiyonu ve luluğuna Etkisi, Bu Etkisinin Diğer Bazı Humik asit Kaynakları ile Karşılaştırılması Prof. Dr. Sait GEZGİN, Uzman Nesim DURSUN

Detaylı

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ

ARES 1-ASİTLER. MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ ARES EĞĠTĠM [Metni yazın] MADDENĠN YAPISI VE ÖZELLĠKLERĠ 4-ASĠTLER ve BAZLAR 8.SINIF FEN BĠLĠMLERĠ 1-ASİTLER Suda çözündüklerinde ortama H + iyonu verebilen bileşiklere asit denir. ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-D SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA DAĞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.3 2. PET ŞİŞELER

Detaylı

HAYVANSAL KAYNAKLI AMİNO ASİT İÇEREN ORGANİK GÜBRE. Çabamız topraklarımız için. www.letafet.co

HAYVANSAL KAYNAKLI AMİNO ASİT İÇEREN ORGANİK GÜBRE. Çabamız topraklarımız için. www.letafet.co HAYVANSAL KAYNAKLI AMİNO ASİT İÇEREN ORGANİK GÜBRE Çabamız topraklarımız için www.letafet.co LETAMİN BASE HAYVANSAL KAYNAKLI AMİNO ASİT İÇEREN SIVI ORGANİK GÜBRE Letafet Uluslararası Pazarlama Gıda Satış

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ BENZER SORULARI 16.

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ BENZER SORULARI 16. TEOG SINAV SORUSU-1 ANABİLİM TEOG UYGULAMA 4 16. Kalıtım ve hücre bölünmesi konusunda yeterli bilgiye sahip olan Arzu, yukarıdaki ifadelerin doğru D ya da yanlış Y olduğuna doğru karar vererek ilerlediğinde

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

Sınıf ; Çalışma yaprağı 4

Sınıf ; Çalışma yaprağı 4 Öğrencinin Adı ve soyadı ; Sınıf ; Çalışma yaprağı 4 F.8.2.2. Kalıtım Önerilen Süre: 10 ders saati Konu / Kavramlar: Gen, genotip, fenotip, saf döl, melez döl, baskın, çekinik, çaprazlama, cinsiyet, akraba

Detaylı

Çalışma Kâğıdı Tabloyu doldurunuz. 2. Çalışma hipotezleri: Grup İsmi:... Tarih:... Örnekler Tat Koku Diğer Özellikler

Çalışma Kâğıdı Tabloyu doldurunuz. 2. Çalışma hipotezleri: Grup İsmi:... Tarih:... Örnekler Tat Koku Diğer Özellikler Grup İsmi:... Tarih:... Çalışma Kâğıdı 1 1. Tabloyu doldurunuz. Örnekler Tat Koku Diğer Özellikler Sirke Limon suyu Tebeşir tozu Portakal suyu Yoğurt Karbonat Diş macunu Tuz 2. Çalışma hipotezleri:........................

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Bürge ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2 3. Giriş...3-4 4.Yöntem...4-5

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA)

ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA) -YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı ÇÖZELTİLERDE AKIM ve DİRENÇ KAVRAMLARININ MODELLERLE GÖSTERİLMESİ (KİMYA) GRUP KEREM-US Hüseyin

Detaylı

Sınav Süresi 85 Dakikadır

Sınav Süresi 85 Dakikadır Sınav Süresi 85 Dakikadır ŞEFKAT İMFO 5. SINIF SORU KİTAPÇIĞI ORTAOKUL 5. SINIF SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-2014 5.SINIF FEN SORULARI 1. "Eğrelti otu ve...,... bitkilerdir. Bu bitkilerin kalıntıları

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 )

TÜBİTAK BİDEB. LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ ( FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE-1 ( Çalıştay 2011 ) FİZİK GRUP GIRGIR PROJE ADI SIVI İLETKENLİĞİNDEN YARARLANARAK SU SEVİYESİNİN

Detaylı

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM FİZİKSEL DEĞİŞİM Beş duyu organımızla algıladığımız fiziksel özelliklerdeki

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI DENEYİN AMACI: ELEKTRİK ENERJİSİNİ KULLANARAK SUYU KENDİSİNİ OLUŞTURAN SAF MADDELERİNE

Detaylı

1. Şenol Öğretmen, akıllı tahtada öğrencilerine aşağıdaki karikatürü

1. Şenol Öğretmen, akıllı tahtada öğrencilerine aşağıdaki karikatürü 1. Şenol Öğretmen, akıllı tahtada öğrencilerine aşağıdaki karikatürü gösterir ve onlardan bu karikatürde anlatılan olaya benzer 3. birer örnek vermelerini ister. Bu kimlik kime ait? Su damlası Buz Makara

Detaylı

Sunan: Ahmet Börüban Makina Mühendisi, Şirket Müdürü

Sunan: Ahmet Börüban Makina Mühendisi, Şirket Müdürü Sunan: Ahmet Börüban Makina Mühendisi, Şirket Müdürü KARE Mühendislik Çevre Teknolojileri Sanayi ve Tic. A.Ş. A.O.S.B. 23. Cadde no:28 ADANA /TURKEY Tel: +90 322 394 4464 E-mail: ahmet48@yahoo.com Web:www.kareeng.com

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

MAXISEAL ACIDPROOF VH62 DOĞAŞ TAŞLAR İÇİN ASİDE DAYANIKLI KAPLAMA

MAXISEAL ACIDPROOF VH62 DOĞAŞ TAŞLAR İÇİN ASİDE DAYANIKLI KAPLAMA MAXISEAL ACIDPROOF VH62 DOĞAŞ TAŞLAR İÇİN ASİDE DAYANIKLI KAPLAMA PROBLEM Otel, restoran, rezidans, ticari ve kamu projelerinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri doğal taş tezgah, zemin ve yüzeylerin

Detaylı

Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr

Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr Dünyaya siz de bir imza bırakın. Evsel Atıklarınızı Değerlendirerek Geri Dönüşüme Katkı Sağlayın! www.ekosol.com.tr EkosolFarm KompostBox ile Evsel Organik Atıklarınızı Değerlendirin, Kendi Gübrenizi Kendiniz

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE

ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE ARAY DIŞ TİC VE PAZ AŞ Bakım ve Kullanım Rehberi ÖNEMLİ: BAŞLAMADAN ÖNCE Basınçlı yıkayıcı kullanımı, sadece 1500 psi (inçkare başına düşen pound) altında basınç ve döşemenin 12 inç yukarısında olmak kaydıyla

Detaylı

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FALİYETLERİ ANTHIRHINUM(ASLANAĞZI) YETİŞTİRİCİLİĞİ Hazırlayan:Ramazan

Detaylı

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X AD-SOYAD: SINIF-NO:8/ 1. 201..-201.. EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTA OKULU 8. SINIM 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAV TARİHİ:...05.201.. 5. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap, L musluğu açılarak su ile dolduruluyor.

Detaylı

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Doruk TURANLI Doruk ÜNAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. İZMİR KÖRFEZİ...2 3. KALİFORNİYA

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 27 KASIM 2014 Saat: 09.00 T.C. 8. SIIF I. DÖEM ORTAK SIAVI KASIM 1 Saat: 9. FE VE TEKOLOJİ 1. K. Ayşe nin ailesinin saç şekli özelliği (dış görünüş) bakımından kalıtımı şematik olarak verilmiştir. L aba (Düz saçlı) Anne (Kıvırcık

Detaylı

Sınav Süresi 85 Dakikadır

Sınav Süresi 85 Dakikadır Sınav Süresi 85 Dakikadır ŞEFKAT İMFO 6. SINIF SORU KİTAPÇIĞI ORTAOKUL 6. SINIF SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-2014 6.SINIF FEN SORULARI 1. Bir devredeki ampul parlaklığının iletkenin kesit alanına bağlılığını

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek,

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek, Bilimsel Projeler PROJENİN ADI: Mikroorganizmaları Işınlayalım Öğrenciler: Rumeysa ŞAHİN Okul: Amasya Bilim ve Sanat Merkezi - 2012 Danışman: Hidayet TERECİ www.fencebilim.com Projenin amacı: Öğrencileri

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) 013-01 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: Songül DUMAN Sınıfı: 6-B Tanı: Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLEN OKULLAR 2.EUREKA FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI PROJE NO: 1 SINIF : 6 OKULUN ADI : ANKARA ODTÜ G.V.ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULU PROJENİN ADI : EROZYON

Detaylı

Son Cemre CarrefourSA ya

Son Cemre CarrefourSA ya Çiçek Kataloğu 8 MART - 4 NiSAN 018 Son Cemre CarrefourSA ya Bir çiçek açar Düştü mevsim değişir. çiçek_018.indd 1 Kalanchoe Stok adedi:10.000 10 8 Gerbera Çiçeği Stok adedi:4000 11 9 Afrika Menekşesi

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #5

YGS ANAHTAR SORULAR #5 YGS ANAHTAR SORULAR #5 1) 2) Yağ + Lipaz %30 Nişasta + %40 Aminoasit + Su %20 Aminoasit + %5 İyot + %5 Amilaz + Su İçinde yağ ve yağı sindiren enzim bulunan bir bağırsak parçası saf suyla dolu olan cam

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 MALZEMELER

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 MALZEMELER ÖĞRENME FAALİYETİ-3 27 AMAÇ Hastane temizlik hizmetleri departmanında, kullanılacak malzemelerin doğru ve eksiksiz olarak dağıtımını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Hastanelerdeki temizlik hizmetleri departmanında

Detaylı

KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN

KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN KIŞLAR TASARRUFLU GEÇSİN Hazırlayan Öğrenciler Didenaz Gündoğdu 6-A Oğuzhan Yıldırım 6-C Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2012 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...2 2. Projenin amacı...3 3. Giriş...3 4.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR

ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR ÖZEL EGE LİSESİ PVC'SİZ YALITIM MÜMKÜNDÜR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Zeynep CANLI DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Pınar ÇALIK ÖZBAY İZMİR 2017 İÇİNDEKİLER Sayfa 1.ÖZET. 2. GİRİŞ.. 2.1 PPNedir?... 3 2.2 Kullanım Alanları

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

KUŞBABA TARIM-VERMISOL ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ DENEMESİ

KUŞBABA TARIM-VERMISOL ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ DENEMESİ KUŞBABA TARIM-VERMISOL ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ DENEMESİ Vermisol Naturel Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Kuşbaba Tarım arasında yapılan görüşmeler sonucunda Kuşbaba Tarımın Antalya Hacıaliler mevkiinde

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KİTAP ŞİFAHANESİ VE ARŞİV DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ar-Ge Birimi Şeffaf Bant Yöntemi İle Mikroorganizma Tespit Raporu Bursa Ulucami Koleksiyonu 2323 09.01.2015 YÖNTEM Mikroorganizmalar,

Detaylı

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM

BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM BİLMEN LAZIM BİTKİLERİN VE HAYVANLARIN DÜNYASINA TEFEKKÜR PENCERESİNDEN BAKALIM 1 Timsahlar dişlerini kendileri temizleyemezler. Timsahlar yemek yedikten sonra dişlerinin temizlenmesi için ağızlarını açarlar.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI

GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI GÜN IŞIĞI KULLANILARAK İÇ MEKANLARIN AYDINLATILMASI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Emincan AYÇİÇEK (9/A) DANIŞMAN ÖĞRETMEN: A. Ruhşah ERDUYGUN 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Özet...2 Gün Işığı Kullanılarak İç Mekanların

Detaylı

SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu

SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu SİMGE ORGANİK Buğday Çimi Suyu -Broşür- Buğday Çimi Suyu Hakkında Vücudumuz her gün 25 milyon yeni hücre oluşturur. Bu, yaklaşık olarak her yıl 9 milyar yeni hücre demektir. 9 milyar yeni hücre, yalnızca

Detaylı