Gastrik Band Uygulamaları ve Sonuçlarımız Prof. Dr. Mustafa Taşkın Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gastrik Band Uygulamaları ve Sonuçlarımız Prof. Dr. Mustafa Taşkın Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı"

Transkript

1 I.F.S.O Bariatrik Cerrahide Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği http//: Gastrik Band Uygulamaları ve Sonuçlarımız Prof. Dr. Mustafa Taşkın Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Mayıs 2012 Mimcon

2 Türkiye de Obezite Cerrahi Uygulamaları

3 Cerrahi Tedavi Endikasyonları: VKİ>40 kg/m2 olmalı VKİ>35 kg/m2 ve beraberinde ek sağlık problemleri olmalı (hipertansiyon, diyabet, artrit, uyku apne sendromu... gibi) Hastanın yaşı arasında olmalı Diğer tedavi yöntemleri (diyet, egzersiz, ilaç... gibi) denenmiş ve başarısız olunmalı Obezite durumu 5 yıldır devam ediyor olmalıdır. Morbid obezitenin cerrahi tedavisi için önerilen endikasyonlar günümüzde tartışmalı hale gelmiştir. Bir çok Avrupa ülkesinde ko-morbid sorunların olma şartı aranmaksızın VKİ nin ameliyat endikasyon kriteri 35 kg/m2 olarak kabul edilmiştir. Önceleri katı bir şekilde uyulması beklenen 5 yıldır cerrahi endikasyon sınırında olma, günümüzde mutlak bir kural olmaktan çıkmıştır. Çünkü ciddi düzeyde şişmanlığın gelişmesi yıllar almaktadır ve başlangıcı çoğunlukla juvenildir. Cerrahi dışı tedavilerin denenmiş ve başarısız olma şartı yerine, kişinin ilk başvurusunda cerrahi olmayan tedavi programları da göz önünde bulundurmasının sağlanması önerilmektedir.

4 Cerrahi tedavi Kontrendikasyonları: Psikolojik dengesizlik, Uyuşturucu - alkol bağımlılığı, Diyet kısıtlamasına uymaya isteksiz veya bunu başaramayacak hastalar (Binge eaters, aşırı şekerli sıvı tüketenler) Gastrointestinal sistemin akut inflamatuar hastalığı olanlar (özofajit, duodenal ülser, Crohn, mide ülseri, A. Apandisit, A. Kolesistit vs.) Hiatus hernisi Gebe hastalar Herhangi bir infeksiyonu olan veya cerrahi işlem sırasında kontaminasyon riski olan vakalar Organ yetmezliği (böbrek, karaciğer) olan vakalar Potansiyel üst GİS kanama riski olan hastalar (Portal hipertansiyon gibi) Aspirin veya diğer bir nonsteroidal antinflamatuar ilaç kullanma zorunluluğu olan hastalar Tokluk merkezini engelleyen beyin tümörü varlığı.

5 Morbid Obezite Ameliyatları: 1) Malabsorbsiyona sebep olanlar (Yiyecek ve gastrointestinal salgıların geçiş yollarını kısaltanlar) a) İntestinal bypass işlemleri, 1950 b) Biliopankreatik diversiyon, 1970 c) Biliopankratik diversiyon ve duedonal switch 2) Mide Hacmini küçültenler (restriktif operasyonlar) a) Horizontal gastroplasty (1976) b) Vertikal Stapler gastroplastisi, Vertikal bantlı gastroplasti, 1980 c) Gastrik Band - Ayarlanabilir Slikon gastrik band, 1983,

6 MORBİD OBEZİTE AMELİYATLARI 2 3)Restiksiyon ve malabsorbsiyona yönelik operasyonlar: a) Gastrik bypass b) Roux-en-y Gastrik bypass c) Laporoskopik Gastrik bypass 4) Gastrik Pacing (Gastrik Uyarım)

7 Hastaları Belirli Operasyonlara Yönlendirme: Şu anda elimizde, hastaları hangi kriterlere göre yönledireceğimize dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. Diğer faktörlerle birlikte preoperative faktörler operasyon seçimimizi etkileyebilir: VKİ Yaş Cinsiyet Yağ dağılımı Tip 2 diabet Dislipidemi Binge Eating Disorder (sürekli atıştırma problemi) Hiatal Herni varlığı Düşük IQ GÖR Hasta beklentileri ve hedefleri Interdiciplinary European Guidelines for Surgery of Severe Obesity. Obes Surg. 2007, 17:

8 Avrupadaki Bariatrik Cerrahların Operasyon Seçimleri 1980li yıllarda Laparoskopik Cerrahinin birçok alanda kullanılmaya başlamasıyla bariatrik cerrahide de birçok gelişme oldu. Halen laporoskopik cerrahinin birçok bariatrik cerrah tarafından tercih edilmemesinin ana nedeni, hem kompleks operasyonlar olması hem de üstün laposroskopik beceri ve tecrübe gereksinimleridir. Avrupadaki eğilim düşük VKi olan hastalarda daha çok sadece restriktif olan operasyonların seçilmesidir. Özelikle en modern ve popüler LAGB operasyonu yapılmaktadır. Yüksek VKİ olan hastalarda ise komplikasyon oranları fazla olmasına rağmen daha efektif ve hızlı kilo kaybı sağlayan kombine veya malabsorptif prosedürler tercih sebebidir. Özelikle hamile kalmayı planlayan bayan hastalarda LAGB operasyonları LRYGB operasyonlarına göre üstündür.

9 Avrupadaki Bariatrik Cerrahların Operasyon Seçimleri LAGB LRYGBP VBG LBPD/BPDDS BIB VKİ<40 % 57 % 7 % 2 %3 %2 VKİ % 43 % 11 % 8 % 5 - VKİ % 30 % 23 % 5 % 16 - VKİ >60 % 20 % 24 % 2 % 37 - Rivas H., Martinez L.J., et al. Current Attitudes to the Laparoscopic Bariatric Operations among European Surgeons. Obes Surg 2004 ; 14:

10 Gastrik Band Uygulamalarının Tarihçesi: 1970 li yılların ortalarında Dr. Angelchik GÖR tedavisinde ilk defa distal özafagusta band kullanmıştır. 1980lerin başında Dr. Molina ayarlanamayan mide bandını keşfetti. Ancak yeterli hasta takibi ve bilimsel yayın yapmadığı için bu method rafa kaldırıldı yılında Kuzmak ve Hellers ilk defa VBG ameliyatlarında yaşanan soruna bir çare olarak silikon ayarlanabilir band fikrini ortaya attılar ve çalışmalarını dünyaca ünlü firmalara kabul ettirdiler. Bu bandlar diğer gastroplastilerde yaşanan poş genişlemesi ve geri dönüşüm için yeni ameliyat yapılmasını sorunlarını kısmen gidermişlerdir.

11 İlk Laparoskopik kolesistektomi Lyon da Philippe Mouret tarafından gerçekleştirilmesinden sonra Belçikalı cerrah Blachew tarafından 1994 yılında ilk LASGB yapıldı de ABD de FDA den izin alınması ile ABD de ameliyatlar başladı.

12 Steinbrook R. Surgery for severe obesity. New England Journal of Medicine. 2004; 350:

13 BioEnterics Intragastric Balloon: BİB sistem Silikon intragastrik balon (SIB), 1986 da Fred C. Gau, Sonra BioEnterics İntragastric Balloon (BIB) ismini aldı. Silikondan, yumuşak ve elastiki, Küre şeklinde ve düzgün yüzeyli, Mide mukozasını irrite etmeyen, İnvivo kullanımı uzun ve güvenli, Radyoopak belirleyicili, Ayarlanabilir hacimli ( ml salin+10 ml metilen mavisi) Özefagustan kolay geçmesi için yumuşak silikon kılıf kaplı, BİB sistem + yerleştirme kateteri.

14 Heliosphere Bag: BİB ten sonrası bulantı ve kusmanın balon çapından ziyade ağırlığından olabilir ve hava dolu balon sindirim toleransını artırabilir? düşüncesiyle balon hava ile doldurulmuş. Ağırlık; 30 g.(likid g.) hasta rahatsızlığı ve perforasyonlara sebeb olabilecek fundal katlanma riski azalır? İlk çalışmada yerleştirilme güçlüğü ve spontan sönme olduğu için tavsiye edilmemiştir. Bu nedenle şişirilme kapağı küçültülmüştür ml hacmi veren ml hava ile doldurulur. Biyolojik uyumlu, Özel dikişli kaplama sistemli,

15 VBG Dikey Bantlanan Gastroplasti: Gastrik bypass ameliyatını tanımlayan Mason ve arkadaşları halen ABD de en çok tercih edilen operasyon olmasına karşı Gastrik bypass sonuçlarından memnun değillerdi. Bu nedenle tamamen restriksiyona dayalı bir yöntem geliştirdiler. Bu teknik ile gıdalar fizyolojik olmayan yönlendirilmesi yerine mide hacmi küçültülerek gıda alımının kısıtlanması düşünülmüştür. Mide polyprolene mesh ve stapler yardımıyla iki ayrı bölüme bölünür üst kısımda küçük bir poş oluşturularak gıdaların fazla alınımı engellenir.

16

17 VBG ameliyatları sonrası kilo alımının sebepleri: VBG ameliyatlarından sonra stapler hattının ayrışması, VBG'nin yüksek kalorili sıvı veya yarı katı gıdaların alınımını engellememesi, poş hacminin genişlemesi vs. gibi. Yüksek kalorili diyet alımı.

18 VBG Hastalarımızın Kilo kayıpları:

19 VBG Hastalarımızın Preoperatif Özellikleri (n=85) VBG Hastalarımızın Erken Komplikasyonları (n=85)

20 MORBİD OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE UYGULANACAK İDEAL YÖNTEM Kilo kaybında en etkili Mide üzerine en az invaziv Gereğinde geri dönüştürülebilir Hastanın ihtiyacına göre yeni bir ameliyat yapılmadan ayarlanabilir Morbidite ve mortalitesi sıfıra yakın olmalıdır.

21 Ayarlanabilir Gastrik Band: Kuzmak ve arkadaşlarının 1984 yılındaki çabaları sonucunda kullanılmaya başlandı. Yıllardır cerrahlar restriktif operasyonlarda ideal poş büyüklüğü, genişlemesinin önlenmesi ve poş çapının ayarlanabilmesi gibi soruların yanıtlarını bu yöntemin kullanılması ile çözdüler. Ayarlanabilir gastrik bandın bulunması ile cerrah herhangi bir anastomoz yapmadan daha az invaziv bir teknikle, dışarıdan sıvı verilerek geçiş çapı ayarlanabilen bir poş yaratmış oldu. Bu bandın ayarlanması tıpkı kemoterapide kullanılan intravenöz port sistemleri gibi cilt altı dokuya yerleştirilen bir rezarvuar yardımıyla yapılmaktadır.

22 Ayarlanabilir Band Yerleştiriminde Uygulanacak Temel Teknik Bandın geçebilmesi için Gastro özofajiyel bileşkenin hemen altından ve bursa omentalis in üstünde kalacak şekilde tünel oluşturun. Midede travma yaratmamaya özen gösterin (özellikle büyük kurvatür üzerinde sol kurustan uzakta) Mide arka duvarında, karaciğerde ve dalakta travma riski en aza indirilmelidir. Bandı mümkün olduğunca künt aletlerle tutun ve kesici veya delici aletleri banttan uzak tutun. Bandı mide üzrine sıkıca yerleştirin ancak midenin bandın şişirilme mekanizması üzerinde gerilim yaratmamasına dikkat edin.

23 PERİGASTRİK TEKNİK Provost David A. Laporoscopic Adjustable Gastric Bandig: An Attractive Option. Surgical Clinics of North America 2005; 85:

24 PARS FLACCİDA Provost David A. Laporoscopic Adjustable Gastric Bandig: An Attractive Option. Surgical Clinics of North America 2005; 85:

25 Neden Pars Flaccida Tekniği Tercih Edilmelidir? Perigastrik teknikle omentalis minus apeksinden veya içinden midenin arkasına geçildiği takdirde mide arka duvarının band arasına kaymasına izin veren bir ortam hazırladığı görülmüştür. Bunun sonucunda semptomatik bir prolapsus oluşur ve FDA-A çalışmalarında %23 hastada gözlendiği belirtilmiştir. Bandın ameliyat sırasında 1-2 cc ile şişirilmesi yukarıda ki komplikasyon ile birleştiğinde erken kusmalara ve bunun sonucunda tesbit dikişlerinde ayrılmaya sebep olduğu bildirilmiştir. Bırakılan geniş poş, poş dilatasyonlarına neden olmakta, küçük kravatür hizasından gastrik duvara yakın diseksiyon; deserezizasyona neden olmaktadır. Deserezizasyon sonucu çok sayıda band erozyonu görülmektedir. Yukarıdaki nedenlerden ötürü Perigastrik teknik terk edilmiş, günümüzde optimum teknik olarak Pars Flaccida tekniği kullanılmaktadır. Provost David A. Laparoscopic Adjustable Gastric Bandig: An Attractive Option. Surgical Clinics of North America 2005; 85:

26 STOMA AYARLANABİLİR GASTRİK BAND UYGULAMASI DAHA AZ İNVAZİV BİR İŞLEMDİR Mide Kesilmez Anastomoz yoktur Gıda pasajı değişmez Kolayca geri dönüştürülebilir Stoma çapı yeni bir ameliyat yapılmadan ayarlanabilir Morbidite ve mortalitesi düşüktür Uzun dönem kilo kaybında diğer işlemler kadar etkindir

27 Adölesanlarda Bariatrik Cerrahi Adölesanlarda bariatrik operasyon yapacak merkezler yetişkinlerde yeterli deneyimi kazanmış ve multidisipliner bir çalışma ortamı sağlayabilcek merkezler olmalıdırlar. Bu merkezlerde adölesanlara yönelik psikolojik, pediatrik ve diyetetik desteği verebilecek uzmanların görev alması şarttır.

28 Aşağıdaki Koşullarda Adölesanlarda Bariatrik Cerrahi Düşünülebilir VKİ 40 (yaşına oranla 99.5 percentilde) ve bir komorbidite ile birlikte; Medikal bir merkezde uygulanan 6-12 aylık bir tedavi programında başarısız olmuş İskelet ve vücut gelişimini tamamlamış görünen Cerrahi öncesi ve sonrası medikal ve psikolojik değerlendirmelere katılım gösterebilecek Postoprerative multidisipliner tedavi programına katılmaya istekli Pediatrik açıdan donanımlı (anestezi, psikolojik, postoprative bakım) merkeze erişim imkanı bulununan Bazı genetik sendromlarda; Prader Willi gibi, cerrahlardan ve pediatristlerden oluşan uzman bir kadronun değerlendirmesinden sonra cerrahi tedavi düşünülebilir.

29 60 yaş ve üstü Hastalarda Bariatrik Cerrahi 60 yaş ve üstü hastalarda bariatrik operasyonlara zarar-yarar oranı dikkatlice düşünülerek karar verilmelidir. Operasyonlar hastanın hayat kalitesini arttırmaya yönelik yapılmalıdır. Biz ekip olarak 60 yaş ve üstü hastalarda güncel tedavi olarak, öncelikle riskleri azaltmak için yoğun medikal tedavi veya intragastik balon tedavisi, sonrası riski azaltılmış hastalarda cerrahi tedaviyi tercih ediyoruz.

30 60 yaş ve üstü hastalarda LAGB Taylor J.C., Layani L., Laparoscopic Adjustable Gastric Banding in Patients 60 Years Old: Is it Worthwhile? Obes Surg. 2006; 16:

31 Taylor J.C., Layani L., Laparoscopic Adjustable Gastric Banding in Patients 60 Years Old: Is it Worthwhile? Obes Surg. 2006; 16:

32 Trokar Yerleri:

33

34

35 SAGB hastalarımızın preoperatif özellikleri (N=1512) Açık/Laparoskopik 86/1426 Cinsiyet (E/K) 680/832 Yaş Kilo Boy BMI (kg/m2) İdeal kilo Kilo fazlalığı (%)

36 Postoperatif sonuçlarımız (24 aylık) Kilo BMI (kg/m2) Kilo fazlalığı (%) Serimizde, ameliyatı takiben ilk ay ortalama 12 kg, 3 ay sonra 24 kg, 6 ay sonra 33 kg, 24 ay sonra ise 60 kg kilo kaybı görülmektedir

37 Komplikasyonlarımız (erken dönem) Yara infeksiyonu 8 Eviserasyon 1 Atelektazi 12 Pulmoner emboli 4 Mide duvarı erozyonu 3 Mortalite 2

38 Komplikasyonlarımız (geç dönem) İnsizyonel herni 2 Katı gıda tahammülsüzlüğü 15 Reflü özofajit 12 Band kayması 5 Outlet stenozu 2 Rezervuar kaçağı 30 GIS kanama 3

39 Poş Genişlemesi:

40 Revizyon Yapılmış Poş:

41 Sonuç: Gastrik restriktif işlem uygulanmış 1000'den fazla vakanın MacLean ve Reinhold klasifikasyonlarına göre % 75-85'inde kilo verme açısından "iyi" ve "mükemmel" sonuçlar elde edilmiştir. Bizim serimizde bu oran Reinhold sınıflamasına göre % 94.5'dir.

42 Sonuç 2: Kuzmak ın serisi ilk yıl Ortalama kilo kaybı 36 ± 10 kilogramdır. Taşkın ve Ark. İlk yıl Ortalama kilo kaybı ± kg.dır

43 Background: Since 1950 s surgeons in US and Europe realized that after obesity surgery operations there is a significant recovery from type 2 diabetes or minimal need for anti-diabetes medications. For the last 5 years bariatric surgeons in Europe and US have tried techniques similar to obesity surgery procedures for the treatment of diabetic patients who can t obtain good glycemic values with medications even if the patients are not morbidly obese(bmi<35). These operations have been successful, providing good glycemic values in these patients.

44 Material and Method: In this study we have included 4 group of patients randomly selected from 2135 operated and 650 conservatively treated with diet and exercise in Cerrahpasa Medical School and Cengelkoy Ulku Hospital. Group: Roux and y gastric bypass patients (30 cases) Group: Sleeve gastrectomy patients(30 cases) Group: ASGB patients (30 cases) Group: Patients treated with diet and exercise.(30 cases)

45 Conclusion: After the fallow-up of patients who underwent various bariatric operations, it is obvious that especially type2 diabetic patients are treated in various degrees. For this reason in Italy and United States patients who are diabetic and has a BMI<35 have been operated and these cases who have been treated successfully are published in various journals.

46 Tablo 1: Kilo kaybının metabolik etkileri HbA1c (40) %5 Kilo kaybı %5-10 Kilo Kaybı Kan Basıncı (41) Total Kolesterol (42) HDL Kolesterol (43) Trigliserit (44)

47

48 Sleeve gastrektomili hastalarda Kan şekeri ve BMI düzelmesini gösteren tablo

49

50

51

52

53

54

55 Hastalarımızdan Bazıları:

56

57

58

59

60

61

Diabetin Cerrahi Tedavisi

Diabetin Cerrahi Tedavisi Diabetin Cerrahi Tedavisi Prof. Dr. Mustafa Taşkın*, Doç. Dr. Kağan Zengin*, Dr. Halit Eren Taşkın*, Uzm.Dr. Özcan Uçurdum Türkmen** * İÜ. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ** Özel Cengelköy

Detaylı

Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri

Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri Metabolik Cerrahinin Diyabet Tedavisinde Yeri Dr. Erman ÇAKAL Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Bariyatrik

Detaylı

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Sertaç Ata Güler, Sertaç Kırnaz, Ezgi Uçar Taş, Oktay Yirmibeşoğlu, Tonguç Utku Yılmaz, Nihat Zafer

Detaylı

Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL

Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL Neden MGB Tercih Ediyorum? DR. HALİL COŞKUN İSTANBUL İdeal Bariatrik Cerrahi Kriterleri Ne Olmalıdır? 1. Düşük komplikasyon riski olmalı 2. Etkili kilo kaybı olmalı 3. Teknik olarak kolay uygulanabilmeli

Detaylı

Cerrahi sonrası erken ve geç dönemde metabolik takip. Prof. Dr. İbrahim Şahin İnönü. Üniversitesi

Cerrahi sonrası erken ve geç dönemde metabolik takip. Prof. Dr. İbrahim Şahin İnönü. Üniversitesi Cerrahi sonrası erken ve geç dönemde metabolik takip Prof. Dr. İbrahim Şahin İnönü. Üniversitesi Bariatrik cerrahinin başarılı olması için Kilo vermenin sağlanması Yağsız vücüt kitlesinin korunması Sağlıklı

Detaylı

Bariyatrik Cerrahi Güncelleme Cerrahi yöntem seçimi

Bariyatrik Cerrahi Güncelleme Cerrahi yöntem seçimi Bariyatrik Cerrahi Güncelleme Cerrahi yöntem seçimi 51. Ulusal Diyabet Kongresi 22-26 Nisan 2015 Antalya Dr. Asım CİNGİ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Obesite: Dünya çapında salgın

Detaylı

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Varlık Erol, Cengiz Aydın, Levent Uğurlu, Emre Turgut, Hülya Yalçın*, Fatma Demet İnce* T.C.S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması Prof.Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi ÇOK BİLİNENLER

Detaylı

Bariyatrik Cerrahi. Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD

Bariyatrik Cerrahi. Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD Bariyatrik Cerrahi Prof.Dr. Ahmet Çorakcı Ufuk Tıp Fak. End.ve Met.BD İnsanlık giderek şişmanlıyor Gelecek için tahminler Kopelman PG. Nature 2000; 404, 635-643 Türk Toplumunda BKİ Grupları Değişimi TURDEP-I

Detaylı

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu Doç. Dr. Halil Coşkun Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu GİRİŞ 2010 verilerine göre dünyada erişkinlerde (20-79 yaş) diabet prevalansı %6,4 (285 milyon). 2030 da bu oranın %7,7 ye (439 milyon) yükseleceği öngörülüyor.

Detaylı

METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU

METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU 06-07 MART 2015 MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KONFERANS SALONU SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

Kataloğu indir Intragastrik Balon Nedir? O nasıl çalışır?

Kataloğu indir Intragastrik Balon Nedir? O nasıl çalışır? Kataloğu indir Fazla vücut ağırlığı, yaşam kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olur. Patolojik obezite, dünyada ciddi hastalıkların oluşması kaçınılmaz olduğu için tehlike oluşturan formları alır. Bu

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ KARŞIT-YANDAŞ GÖRÜŞ

OBEZİTE CERRAHİSİ KARŞIT-YANDAŞ GÖRÜŞ 7.ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ 23-26 Nisan 2015 Gloria Kongre Merkezi ANTALYA OBEZİTE CERRAHİSİ KARŞIT-YANDAŞ GÖRÜŞ Gastrik Plikasyon; Sleeve Ameliyatına Rakip Olur mu? Rıza KUTANİŞ İstanbul Bağcılar

Detaylı

AŞIRI ŞİŞMANLIK VE CERRAHİ TEDAVİSİ. Prof. Dr. Mustafa Taşkın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı

AŞIRI ŞİŞMANLIK VE CERRAHİ TEDAVİSİ. Prof. Dr. Mustafa Taşkın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı AŞIRI ŞİŞMANLIK VE CERRAHİ TEDAVİSİ Prof. Dr. Mustafa Taşkın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Şişman Kimdir? Vücudunda yağ birikimi sağlığını kötü yönde etkilemeye başlamıssa bu kişi

Detaylı

Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi

Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi Obezite Cerrahisi ve Metabolik Cerrahi Op.Dr.Fatih Kul Tanım İngilizce "Obese" kelimesinden gelen "Obezite" vücutta depolanan yağ miktarının çok fazla olmasını ifade eder. Vücut yağ miktarı; erkek ve kadınlarda

Detaylı

Obezite, gelişmiş ülkelerde olduğu kadar ülkemizde de giderek artan bir sorun

Obezite, gelişmiş ülkelerde olduğu kadar ülkemizde de giderek artan bir sorun DERLEME Hacettepe T p Dergisi 2007; 38:218-222 Morbid obezitenin cerrahi tedavisi Kaya Yorganc 1, M. Bülent T rnaks z 1 1 Doç. Dr., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara

Detaylı

DİYABET CERRAHİSİ ZİRVESİ KONSENSUS KONFERANSI

DİYABET CERRAHİSİ ZİRVESİ KONSENSUS KONFERANSI DİYABET CERRAHİSİ ZİRVESİ KONSENSUS KONFERANSI Tip 2 Diyabet Tedavisinde Gastrointestinal Cerrahinin Değerlendirilmesi ve Kullanılması İçin Öneriler (Ann Surg 2010;251:309-405). Diabetes Mellitus (DM),

Detaylı

S3-03 SURGICAL TREATMENT IN OBESITY. Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN. Oral Sessions

S3-03 SURGICAL TREATMENT IN OBESITY. Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN. Oral Sessions Oral Sessions S3-03 SURGICAL TREATMENT IN OBESITY Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN Selçuk University, Medical Faculty General Surgery Dept., drsahin@selcuk.edu.tr Abstract Obesity, is defined as the extent of abnormal

Detaylı

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR!

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR! METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) http://www.obezitecerrahisi.com/wp-content/uplo ads/2014/09/metabolik-cerrahi-ile-tip-2- diyabet-seker-hastaligi-nasil-tedaviedilir_qtp1.mp4

Detaylı

ÇOCUKLARINIZDA OBEZİTEYE DİKKAT!

ÇOCUKLARINIZDA OBEZİTEYE DİKKAT! ÇOCUKLARINIZDA OBEZİTEYE DİKKAT! Obezitenin günümüzde hem çocuklar, hem de yetişkinler için endişe verici boyutlara ulaştığını belirten Obezite & Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, artık çocukların

Detaylı

Robotik Cerrahi? Laparoskopi?

Robotik Cerrahi? Laparoskopi? Robotik Cerrahi? Laparoskopi? Dr. Korhan Taviloğlu Genel Cerrahi Profesörü Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi www.taviloglu.com www.robotcerrahisi.com www.genelcerrah.com www.drtaviloglu.tv

Detaylı

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Obezite aşırı vücut yağı ile nitelendirilen bir hastalıktır. Obezite tarafından etkilenen kişiler, genellikle diyet ile kontrol edilmesi

Detaylı

TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011)

TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011) TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011) Amerikan Metabolizma ve Obezite Cerrahisi Derneği Tüp Mide ameliyatının (TM) bir obezite cerrahisi prosedürü olarak kullanılması üzerine daha

Detaylı

Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI

Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI Son dönemlerde gerek görsel gerek yazılı basında; özel ve tüzel kişi ve kurumların obezite cerrahisi ile ilgili spekülatif açıklamalarının yayınlanması

Detaylı

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN Prof. Dr. Halil COŞKUN 1970 te Samsun da doğdu. 1986 yılında Samsun 19 Mayıs Lisesi ni bitirdi. Tıp öğrenimini 1987-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi

Detaylı

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ Obezite, kandaki yüksek şeker düzeyleri ile karakterize olan ve ömür boyu süren Tip 2 Diyabetin gelişmesindeki en önemli faktörlerden birisidir. Bu hastalık,

Detaylı

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Obezite aşırı vücut yağı ile nitelendirilen bir hastalıktır. Obezite tarafından etkilenen kişiler, genellikle diyet ile kontrol edilmesi

Detaylı

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL!

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! İlk kitabım olan Obezite Kaderiniz Değil 2011 yılında yayımlandıktan sonra obezite cerrahisi ile ilgili birçok yeni gelişme gündeme geldi. Bununla paralel olarak Türkiye de obezite

Detaylı

DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ

DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / KELEBEK BİRİCİK UYKU SOLUNUM BOZUKLUKLARI VE

Detaylı

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9 OBEZİTE NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç,

Detaylı

CERRAHPAŞA CERRAHİ TOPLANTILARI

CERRAHPAŞA CERRAHİ TOPLANTILARI CERRAHPAŞA CERRAHİ TOPLANTILARI OBEZİTE ve METABOLİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ETKİN CERRAHİ YÖNTEMLER: Naklen Yayınlı Ameliyatlar Eşliğinde Minimal İnvazif Minigastrik Bypass ve Sleeve Gastrektomi OBEZİTE

Detaylı

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Göktürk MARALCAN, Yrd. Doç. Dr. Hasan BAKIR, Yrd. Doç. Dr. Erdal UYSAL, Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY GRUP 2 Stajyer Öğrenciler için Haftalık

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Metabolik Cerrahi. Kime? Ne zaman? Hangi Tedavi? Prof.Dr. Umut BARBAROS. İstanbul Tıp Fakültesi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Metabolik Cerrahi. Kime? Ne zaman? Hangi Tedavi? Prof.Dr. Umut BARBAROS. İstanbul Tıp Fakültesi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Metabolik Cerrahi Kime? Ne zaman? Hangi Tedavi? Prof.Dr. Umut BARBAROS İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tip2 DM Obezite Tüm dünyadaki Tip2 Diyabet vakalarının neredeyse %90 ı obezdir.

Detaylı

Bariatrik cerrahi sonrası insülin salgısı ve beta-hücre fonksiyonu. PROF. DR. Ş.EROL BOLU 26 Mayıs 2014

Bariatrik cerrahi sonrası insülin salgısı ve beta-hücre fonksiyonu. PROF. DR. Ş.EROL BOLU 26 Mayıs 2014 Bariatrik cerrahi sonrası insülin salgısı ve beta-hücre fonksiyonu PROF. DR. Ş.EROL BOLU 26 Mayıs 2014 Standart bariyatrik cerrahi yöntemleri RYBG LAGB LSG BPD BPD+DUODENAL SWİTCH GASTROENTEROLOGY 2012;143:897

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON

13/05/15 OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ SUNU PLANI HASTA TRANSFERİ VE POZİSYON OBEZİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ YÖNETİMİ NOTE: To change the image on this slide, select the picture and delete it. Then click the Pictures icon in the placeholder to insert your own image. DR. ABDULKADİR

Detaylı

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Ayşe Ağbaş 1, Emine Sönmez 1, Nur Canpolat 1, Özlem Balcı Ekmekçi 2, Lale Sever 1, Salim Çalışkan 1 1. İstanbul Üniversitesi,

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Aysen AKALIN GÖRH Pre-Operatif Hastaların Genel

Detaylı

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Pre-Operatif Hastaların Genel Değerlendirilmesi Yrd.Doç.Dr.

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Pre-Operatif Hastaların Genel Değerlendirilmesi Yrd.Doç.Dr. 1. H A F T A TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.M.Nur KEBAPÇI GÖRH Pre-Operatif

Detaylı

GENEL CERRAHİ MORTALİTE-MORBİDİTE Ş. ÖZER (MODERATÖR) Şok A. TEKİN Şok A. TEKİN

GENEL CERRAHİ MORTALİTE-MORBİDİTE Ş. ÖZER (MODERATÖR) Şok A. TEKİN Şok A. TEKİN GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahi Anamnez Y. TATKAN 10.55-11.40 Karın travmaları Ş. ÖZER Karın travmaları Ş. ÖZER ileus Ş. TEKİN intern semineri intern semineri

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI İstatistiklere göre hamileliklerin %40-50 si planlanmadan olmaktadır, bu nedenle obez genç kadınları gebeliklerini kilo verdikten sonraya ertelemeleri konusunda

Detaylı

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD PERİOPERATİF ANEMİ Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD 1 SORU? Anemi Neden Önemli? 2 SORU? 3 İnsidans Önemi ANEMİ Tanı Tedavi 4 Anemi Nedir? WHO Hb < 13 g/dl Hb

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ Kalsiyum Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların

Detaylı

17 Nisan Haziran SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

17 Nisan Haziran SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a TARİH 17.04.2017 18.04.2017 19.04.2017 20.04.2017 21.04.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.F.Belgin EFE Akut Pankreatit Pre-Operatif Hastaların

Detaylı

Deomed Medikal Yay nc l k

Deomed Medikal Yay nc l k Deomed Medikal Yay nc l k Horlama ve Obstrüktif Uyku Apnesi Editör / Prof. Dr. Cemal Cingi 44 Yazar kat l m yla 16.5 x 23.5 cm, XIV+434 Sayfa 162 Resim ve fiekil, 25 Tablo ISBN 978-975-8882-23-6 Deomed,

Detaylı

Morbidobezite kronik bir hastalıkdır ve kesin bir tedavisi yoktur. Günümüzde Bariatrik cerrahi Morbid obezitede en etkin tedavi yöntemidir.

Morbidobezite kronik bir hastalıkdır ve kesin bir tedavisi yoktur. Günümüzde Bariatrik cerrahi Morbid obezitede en etkin tedavi yöntemidir. Morbidobezite kronik bir hastalıkdır ve kesin bir tedavisi yoktur. Günümüzde Bariatrik cerrahi Morbid obezitede en etkin tedavi yöntemidir.hastalar genellikle tek bir operasyonla başarıyı cerrahiden beklerler

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Şişmanlık Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Tanım Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Obezite VKİ > 95 persantil Kilolu olmayı VKİ 85-95 persantil VKİ = ağırlık (kg) / boy

Detaylı

BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR

BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR Uzm. Bariatrik Diyetisyen Nazlı ACAR 1987 de Bursa da doğdu. 2005 yılında Bursa Erkek Lisesi ni bitirdi. Beslenme ve Diyetetik öğrenimini 2005-2010 yılları

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI GENEL CERRAHİ STAJI B GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09.

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI GENEL CERRAHİ STAJI B GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09. 1 İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI GENEL CERRAHİ STAJI B GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09.2014 10.10.2014) 1 EYLÜL 2014 PAZARTESİ Saat 10.30-11.20

Detaylı

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr Miraç Vural Keskinler Önce sentez DM ve MS Akılcı İlaç Kullanımı Oral antidiyabetik ajanlar İnsülin Glp-1 analogları Antihipertansif ilaçlar Hipolipidemik

Detaylı

Bariatrik Cerrahide Preoperatif Hazırlık

Bariatrik Cerrahide Preoperatif Hazırlık Bariatrik Cerrahide Preoperatif Hazırlık Doç.Dr. Özgür FIRAT Ege Üniversitesi Genel Cerrahi AD Bariatrik Cerrahi Baros Ağırlık İatros Hekim Cerrahi Kimlere??? Bariatrik cerrahi adayları Konvansiyonel kilo

Detaylı

Obezite Cerrahisinde Perioperatif Bakımı*

Obezite Cerrahisinde Perioperatif Bakımı* Obezite Cerrahisinde Perioperatif Bakımı* Sema KOÇAŞLI**, Deniz ÖZTEKİN*** ÖZET Obezite, vücutta aşırı yağ birikiminin bir sonucu olarak, gereksinimlerin ötesinde, vücut ağırlığındaki bir artış olarak

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

Araflt rma Yaz s / Original Article

Araflt rma Yaz s / Original Article Araflt rma Yaz s / Original Article Bariatrik Cerrahi Metodlar n n Tip 2 Diyabetin Tedavisine Etkileri Mustafa TAfiKIN*, A. Ka an ZENG N*, Halit Eren TAfiKIN*, Özcan Uçurdum TÜRKMEN* * stanbul Üniversitesi

Detaylı

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahiye giriş Y. TATKAN Cerrahi anamnez ve terminoloji Ş. TAVLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Detaylı

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI intern semineri Ş. TEKİN intern semineri

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI intern semineri Ş. TEKİN intern semineri GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahiye giriş Y. TATKAN Cerrahi anamnez ve terminoloji Ş. TAVLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Detaylı

OBEZiTE. Çağımızın Hastalığı

OBEZiTE. Çağımızın Hastalığı Çağımızın Hastalığı OBEZiTE ÖZET: Erkekte bel çevresi 94 cm, kadında bel çevresi 80 cm üstü hafif şişman; erkekte bel çevresi 102 cm, kadında bel çevresiv88 cm üstü şişman-obez olarak değerlendirilir.

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR!

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! Yeni araştırmalar, kilo kaybı ameliyatının vücut yağlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirdiğini gösteriyor.

Detaylı

4. S I N I F - 3. G R U P 3. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 3. G R U P 3. D E R S K U R U L U S İ N D İ R İ M, E N D O K R İ N v e M E T A B O L İ Z M A S İ S T E M H A S T A L I K L A R I ( 0 1 E Y L Ü L 0 7 K A S I M 2 0 1 4 ) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu)

Detaylı

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın?

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Dr. Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı & Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik

Detaylı

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı.

Gerçek şilöz asit: yüksek trigliserid oranlarına sahip sıvı. GİRİŞ Süt rengi Şilus un peritoneal kaviyete ekstravazasyonudur. Oldukça nadir görülen bir durumdur. Asit sıvısındaki trigliserid seviyesi 110 mg/dl nin üzerindedir. Lenfatik sistemin devamlılığında sorun

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİDE UZUN DÖNEM SONUÇLARI- REOPERASYONLAR. Dr.AHMET TÜRKÇAPAR

BARİATRİK CERRAHİDE UZUN DÖNEM SONUÇLARI- REOPERASYONLAR. Dr.AHMET TÜRKÇAPAR BARİATRİK CERRAHİDE UZUN DÖNEM SONUÇLARI- REOPERASYONLAR Dr.AHMET TÜRKÇAPAR İFSO Bildirilen Vaka Sayısı TEDAVİ Ortalama Kilo Kaybı (% Total) % Fazla kiloların 5 yılda kaybetme Placebo 4 6% 0% Diet,Davranış

Detaylı

KİLOLU ÇİZGİ KARAKTERLER ÇOCUKLARI ŞİŞMANLATIYOR!

KİLOLU ÇİZGİ KARAKTERLER ÇOCUKLARI ŞİŞMANLATIYOR! KİLOLU ÇİZGİ KARAKTERLER ÇOCUKLARI ŞİŞMANLATIYOR! Çocukların izlediği çizgi filmlerdeki kilolu karakterleri gördükçe daha fazla yemek yemek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Halil Coşkun, bu durumun obeziteye

Detaylı

DİYABET CERRAHİSİ NEDİR? NE DEĞİLDİR?

DİYABET CERRAHİSİ NEDİR? NE DEĞİLDİR? DİYABET CERRAHİSİ NEDİR? NE DEĞİLDİR? Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite cerrahisi hızlı bir artış gösteriyor. Elde edilen son verilere göre dünyada her yıl yaklaşık 500 bin ameliyat yapılır

Detaylı

Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum

Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum Morbıd obezite tedavisinde kullanılan endoskopik gastrıc balon kullanılması videoteknik sunum R.Bademci, E. Altınlı,E. Eroglu,C.Camcı İstanbul bilim üniversitesi Morbıd obezite tedavisinde cerrahi prosedürlerin

Detaylı

ROBOTİK CERRAHİ GÜNLERİ

ROBOTİK CERRAHİ GÜNLERİ Genel Cerrahide Robotik Cerrahinin Dünü, Bugünü ve Geleceği ROBOTİK CERRAHİ GÜNLERİ SEMPOZYUMU 1-2 NİSAN 2017 Adana Sheraton Otel Değerli Meslektaşlarımız, Robotik cerrahi ve minimal invaziv cerrahi ile

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİDE PSİKİYATRİ: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN ELBÜKEN SEVİNÇER

BARİATRİK CERRAHİDE PSİKİYATRİ: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN ELBÜKEN SEVİNÇER BARİATRİK CERRAHİDE PSİKİYATRİ: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN ELBÜKEN SEVİNÇER Bu alanda yapılmış araştırmaların azlığı göz önüne alındığında, bariatrik cerrahi hastalarının psikiyatrik değerlendirmelerinde bir

Detaylı

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL!

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! İlk kitabım olan Obezite Kaderiniz Değil 2011 yılında yayımlandıktan sonra obezite cerrahisi ile ilgili birçok yeni gelişme gündeme geldi. Bununla paralel olarak Türkiye de obezite

Detaylı

DÖNEM-4 ÇOCUK CERRAHİSİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1-Çocuk cerrahisine ait kavramları bilir (Bilişsel), 2-Çocuklarda sıvı-elektrolit

DÖNEM-4 ÇOCUK CERRAHİSİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1-Çocuk cerrahisine ait kavramları bilir (Bilişsel), 2-Çocuklarda sıvı-elektrolit DÖNEM4 ÇOCUK CERRAHİSİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1Çocuk cerrahisine ait kavramları bilir (Bilişsel), 2Çocuklarda sıvıelektrolit tedavisini bilir ve pratik uygulamalarını yapar (Bilişsel + Psikomotor),

Detaylı

4. S I N I F - 4. G R U P 3. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 4. G R U P 3. D E R S K U R U L U S İ N D İ R İ M, E N D O K R İ N v e M E T A B O L İ Z M A S İ S T E M H A S T A L I K L A R I ( 1 0 K A S I M 2 0 1 4 1 6 O C A K 2 0 1 5 ) Dekan : Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Başkoordinatör

Detaylı

OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Farklı obezite tipleri için farklı şekilde tedaviler gerekli olabilir. Tıp dünyası obezitenin bir hastalık olduğunu daha yeni yeni kabullenmeye

Detaylı

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ Meryem Karataş*, Aysun Çakır Özçelik*, Canan Sarı*, Sevinç Kaymaz* *Liv Hospital Ulus GİRİŞ Kadın sağlığı açısından gebelik

Detaylı

BVÜ Genel Cerrahi AD Dönemi Asistan Hekim Teorik Eğitim Programı

BVÜ Genel Cerrahi AD Dönemi Asistan Hekim Teorik Eğitim Programı BVÜ Genel Cerrahi AD 2017-2018 Dönemi Asistan Hekim Teorik Eğitim Programı 25.09.2017 26.09.2017 27.09.2017 28.09.2017 29.09.2017 Abdominal yaralarda negatif basınçlı yara kapama uygulaması - Literatür

Detaylı

Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri. Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl.

Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri. Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl. Üriner Diversiyonlar ve Seçim Kriterleri Dr. Gökhan Toktaş İstanbul Eğt. ve Arş. Hastanesi Üroloji Kl. Sözlük Anlamları Diversiyon : saptırma, yoldan çevirme Heterotopik, : olmaması gereken bir yerde oluşmuş

Detaylı

13.30-14.15 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR

13.30-14.15 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma Cerrahi Anamnez Y. TATKAN Karın travmaları A. TEKİN Karın travmaları A. TEKİN ileus Ş. TEKİN intern semineri intern semineri 2. GÜN 08.00-10.00

Detaylı

4. SINIF DERS PROGRAMI

4. SINIF DERS PROGRAMI 2012 2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI GENEL CERRAHİ ANABİLİMDALI 4. SINIF DERS PROGRAMI 1 GENEL CERRAHİ ANABİLİMDALI ÖĞRETİM ÜYE/ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ Prof.Dr.Bekir YAŞAR Prof.Dr.Ercüment PAŞAOĞLU Prof.Dr.Tarık

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) Ameliyattan sonra ne kadar süreyle işimden uzak kalacağım? Ameliyattan sonra çoğu hasta bir veya en fazla iki hafta içinde işe dönebilmektedir. Ameliyattan

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem III - 5. Ders Kurulu. Gastrointestinal Sistem. Eğitim Programı ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 Dönem III - 5. Ders Kurulu Gastrointestinal Sistem Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı : Doç.Dr.Erkan

Detaylı

MİDE BALONU UYGULAMASI NEDİR, NASIL UYGULANIR?

MİDE BALONU UYGULAMASI NEDİR, NASIL UYGULANIR? MİDE BALONU UYGULAMASI NEDİR, NASIL UYGULANIR? Obezite tedavisinde ilk defa endoskopik olarak yerleştirilecek bir cihaz fikri 1982 de ortaya çıkmıştır. O günden sonra bir çok mide içi yer kaplayan cihaz,

Detaylı

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL!

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! İlk kitabım olan Obezite Kaderiniz Değil 2011 yılında yayımlandıktan sonra obezite cerrahisi ile ilgili birçok yeni gelişme gündeme geldi. Bununla paralel olarak Türkiye de obezite

Detaylı

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için süper bir fırsat oluşturmaktadır. Hem vücudunuz hem de ruhunuz için detoks

Detaylı

OBEZİTE ARTIK KADERİNİZ DEĞİL! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

OBEZİTE ARTIK KADERİNİZ DEĞİL! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN OBEZİTE ARTIK KADERİNİZ DEĞİL! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN Obezite günümüzde ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite görülme

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dr. Koray TOPGÜL Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü/ SAMSUN 35 yaşında erkek hasta, İlk kez 2007

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

GASTRİK BYPASS AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR? DOÇ. DR. HALİL COŞKUN MİLLİYET GAZETESİ / KADİR ZEREY

GASTRİK BYPASS AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR? DOÇ. DR. HALİL COŞKUN MİLLİYET GAZETESİ / KADİR ZEREY GASTRİK BYPASS AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR? http://www.youtube.com/watch?v=onhuxibngfs DOÇ. DR. HALİL COŞKUN MİLLİYET GAZETESİ / KADİR ZEREY İki yılda 69 kilo verdi! İstanbul da yaşayan 145 kilo

Detaylı

13.30-14.15 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR 14.25-15.10 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR

13.30-14.15 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR 14.25-15.10 İltihabi barsak hastalıkları M. ÇAKIR GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahi Anamnez T.KÜÇÜKKARTALLAR 10.55-11.40 Karın travmaları A. TEKİN Karın travmaları A. TEKİN ileus Ş. TEKİN intern semineri

Detaylı

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS Gelişen teknolojiyi sadece ameliyatlarımızda kullanarak değil, aynı zamanda hastalarımızın yararına kullanmak için Doç. Dr. Halil Coşkun (HC) Web Uygulaması

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Kolon tümörlü olguların %40-50 sinde karaciğer metastazı gelişir ; % 15-25 senkron (primer tm ile /

Detaylı

Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım

Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım Bireyselleştirilmiş tip 2 diyabet tedavisinde yaklaşım Dr. Erman ÇAKAL Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği

Detaylı