ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ"

Transkript

1 ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ AMAÇ Üriner sistemin embriyolojik gelişimini öğrenmek; -Böbreklerin gelişimi, -Mesane ve üretranın gelişimi, -Mezonefroz ve Üreterin konum değişiklikleri. Üriner sistemin gelişimsel anomalilerini öğrenmek. BÖBREKLERİN GELİŞİMİ İnsanlarda Böbrekler üç aşamalı şekilde gelişir. Pronefroz, servikal ve üst torasik segmentli ara mezodermden gelişir. Mezonefroz, üst torasik ve lumbal (L3)bölgedeki önce segmentsiz sonra segment kazanan ara mezodermden gelişir. Metanefroz,ara mezodermin segmentsiz metanefrik blastemi ile üreter tomurcuğundan oluşur. Pronefroz Gelişimin 4.haftasının başında servikal bölgede 7 ila 10 adet solid hücre topluluğu (nefrotom) biçiminde dikkati çeker. Nefrotomlar lümen kazanarak pronefroz tübüllerini oluşturur. Pronefrik tübüller, medialde intraembriyonik solöme açılır. Pronefrik tübüllerin lateral sonları birbirleriyle birleşerek, kaudal yönde uzanır ve embriyonun her iki yanında birer pronefrik kanalını oluşturur. 4. haftanın sonunda pronefrik kanallar büyük bir kısmı ortadan kalkar,geriye kalan kısmından mezonefroz kanalı oluşur. Mezonefroz Mezonefroz ve mezonefrik tubuluslar üst torasik ve L3 seviyesinden gelişir. Mezonefroz ve mezonefrik tubuluslar 5.haftanın başında görülürler. Mezonefrik tubuluslar S şeklinde bir halka halini alırlar, medial ve lateral olmak üzere iki tarafa uzanırlar. Bu tubulusların medial uzantılarının ucunda kapiller yumaktan bir glomerulus oluşur. Glomerulusun çevresindeki bazı tübüller bowman kapsülünün yapısına katılır. Tübüllerin medial kısmında kapsül(bowman) ve glomerulus ile birlikte ilk renal korpuskül oluşur. Mezonefroz tubullerin lateral uçları, bir çift sağlı-sollu mezonefroz kanalı (Wolf Kanalı na) açılırlar. Wollf Kanalları önce Kloakaya sonra ürogenital sinüsa açılır. Mezonefrozun medialinde gelişmekte olan gonadlardan dolayı, bu dönemde her iki yapıya birden ürogenital kabartı adı verilir. Mezonefroza ait lateral tübüller iki kısımda incelenir. Kraniyaldekiler,dejenere olur kaudaldekiler ise kalır. Kaudalde geriye kalan tübüllerden erkeklerde, ductuli efferentes testis,kadınlarda ise ortadan kalkar. Metanefroz Kalıcı böbreklerdir. 5.haftanın erken dönemlerinde gelişmeye başlar.

2 Ara mezodermin segmentsiz metanefrik blastemi ile üreter tomurcuğundan gelişir. Dokuzuncu haftanın sonunda fonksiyona başlar. Onuncu haftanın başında idrar üretilir ve amnion sıvısına verilir. Toplayıcı sistem, mezonefrik kanalın kloakaya girişine yakın noktasında ortaya çıkan üreter tomurcuğundan gelişir. Üreter tomurcuğunun,dikotomik olarak bölünmesi ile, üreter, pelvis renalis, majör-minör kaliksler ve toplayıcı kanallar meydana gelir. Bu bölünme metanefrojen blastem ile üreter tomurcuğu arasındaki induksiyona bağlıdır. Yeni oluşan her bir distal tübülün ucu metanefrik blastem ile örtülüdür. Metanefrik blastem içindeki hücreler tübüllerin indükleyici etkisiyle renal vezikülü oluşturur. Renal vezikül, nefronu oluşturmak üzere daha sonra S şeklinde kıvrılarak uzar. S şeklindeki bu yapının proksimal ucu invagine olarak bowman kapsülünü meydana getirir. İnvagine olan kısmın içine doğru büyüyen kapiller damarlar Glomerül e farklanır. Böylece; glomerül, proksimal tübül, henle kulpu, distal tübül olmak üzere nefron oluşur. S şeklindeki tubulun distal parçası ise bağlayıcı parça ile toplayıcı borulara bağlanır. Doğuma kadar nefron oluşumu devam eder. Bebek doğduğunda nefronlarda sayıca artış durur. Ancak büyüme devam eder. Nefronların sayısında bir artış olmaz. Böbrekler doğumda lobüllü bir yapı gösterir. Süt çocukluğu döneminde nefronların ve intersisyel dokunun büyümesine bağlı olarak loblü görünüm ortadan kalkar. Her iki böbrekte yaklaşık 1-4milyon nefron ve 1-3milyon arasında değişen toplayıcı tübül bulunur. MESANE VE ÜRETRANIN GELİŞİMİ İntrauterin yaşamın 4-7. haftaları arasında ürorektal septum, kloaka ve kloakayı kuşatan membranı ; Önde; primitif ürogenital sinüs ve onu dıştan saran ürogenital membrana, Arkada ise; anorektal kanal ve onu dıştan saran anal membrana ayırır. Ürorektal septum, primitif anal kanalla, ürogenital sinus arasında yer alan mezodermal bir dokudur. Ürorektal septumun en uç kısmında, perineal bölge oluşur. İlkel Ürogenital sinüs üç kısımdan oluşmuştur. 1. Büyük(kranial) veziküler kısım. 1. Orta pelvik kısım.

3 1. Fallik (penil,kaudal) kısım. BÜYÜK KRANİYALVEZİKÜLER KISIM İdrar kesesi buradan gelişir Allantois başlangıçta idrar kesesinin proksimaline yapışık olup lümeni oblitere olunca kalın fibröz bir kordon urakus a dönüşür Urakus, göbeği idrar kesesinin apeksine bağlar Erginde urakus ligamentum umblikale mediale adını alır ORTA PELVİK KISIM Primitiv ürogenital sinüsün oldukça dar orta parçasıdır. Erkekte prostatik ve membranöz üretrayı oluşturur. Dişide kısa bir üretrayı meydana getirir. Erkekte üçüncü ayın sonunda prostatik üretra epiteli prolifere olur. Prolifere olan epitel, splenik mezoderm içine doğru bazı çıkıntılar(evaginasyonlar) oluşturarak prostat bezini yapar. Dişide ise bu çıkıntılardan üretral ve paraüretral bezler oluşur FALLİK (PENİL) KISIM Yanlardan yassılaşmış kaudal ürogenital sinüs,ürogenital membranla sınırlı olup erkekte penil üretrayı oluşturur Dişide ise vestibulum vajinayı meydana getirir. Hem erkekte hem dişide üretranın etrafındaki bağ doku düz kas splenik mezoderm kökenlidir. Üretranın epiteli ise endodermal orijinlidir. MEZONEFROZ VE ÜRETERİN KONUM DEĞİŞİKLİKLERİ Kloakanın bölünmesi sırasında iki taraflı mezonefrik kanalın kaudal kısmı mesane duvarı içine emilir. Mezonefroz kanalının dışa doğru tomurcukları olan üreter dalları bu absorbsiyon sonucunda idrar kesesine ayrı ayrı girmiş olurlar. Bu şekilde mezonefroz kanalları kranialde yer alırken, üreterler ise kaudalde yer alır. Mezonefroz kanalları ise birbirine yaklaşarak önce kraniyalde yer alırlar ve daha sonra prostatik üretraya açılırlar. Mezonefroz kanallarının kaudal son parçası ise duktus ejakulatoryusları yaparlar. Vücudun dikleşmesine bağlı olarak,böbreklerin asendensi(yukarı çıkması) nedeniyle üreterler de biraz daha kraniale hareket eder. İdrar kesesi bebeklerde ve çocuklarda boş olsa bile abdominal bölgede bulunur. Yaklaşık 6 yaşlarda pelvis majöre inmeye başlar. İdrar kesesi puberte dönemine kadar pelvis minöre inmez bu yüzden pelvik organ olarak değerlendirilmez.

4 Puberte sonrası pelvis minöre iner. DİŞİ GENİTAL SİSTEMİN GELİŞİMİ Ovaryumların Gelişimi 46 XX dişi embriyolarda ovaryum gelişimi yavaş olaylanır. Otozomal X kromozomu ovaryum gelişmesinde büyük öneme sahiptir. Gonozomal X kromozomu eksik olduğu taktirde(turner sendromu-ox) otozomal kromozoma sahip ovaryumlar gelişir ancak,ovaryumlarında dejenere olmuş cinsiyet hücreleri ve oluşmamış foliküller gözlenir. Böyle ovaryumlar yalnızca bağ dokusuna gömülü ovaryum izleri ya da ovaryum çizgileri bırakarak,doğumdan önce dejenere olur. Ovaryumlar 10.haftaya kadar ultrasonografik olarak ayırt edilmezler. Sölom epiteli çıkaklı ilkel cinsiyet kordonları erkeklerdeki kadar ovaryumlarda belirgin değildir, ancak bu kordonlar ovaryum medullasına kadar uzanarak ovaryumun medullasında rete ovarileri yaparlar. Daha sonra ilkel cinsiyet kordonları ve rete ovariler dejenere olarak ortadan kalkarlar. Ovaryumların gelişiminde erken fötal dönemde intraembriyonik sölom epitelinden köken alan 2.kordonlar( kortikal kordonlar) oluşur. Kortikal kordonlar ovaryumun yüzey epitelinden başlayarak gonadların mezodermine göç eder ve mezodermin korteksine kadar ilerlerler. Daha sonra primordiyal germ hücreleri bu kordonların içine göç ederler. Bu kordonların içinde ilkel primordial folikül hücreleri gözlenir.her ilkel primordial folikülün ortasında ilkel cinsiyet hücresi ve onu dışardan saran sölom epitelinden köken alan tek katlı yassı epitel bulunur. İlkel primordial foliküllerin içindeki cinsiyet hücresi(primer oosit) intraüterin yaşamın 7.ayından başlayarak doğuma kadar I.mayoz bölünmeye girer ve puberteye kadar birinci mayozun profaz evresinde bekler. Ovaryum folikülleri oluşurken,ovaryumun yüzey epiteliyle olan bağlantılarını kaybederler. Tunika albuginea denilen ince fibröz bir kapsül yüzey epiteliyle ovaryum korteksi arasında gelişir. Ultrasonografik olarak bir kız çocuğuna haftalarda bakıldığında erkek çocuğunun aksine tunika albugineanın çok ince olduğu gözlenir ve bu da önemli bir ayrımdır. Doğumdan sonra ovaryumları kuşatan epitel tek katlı yassı veya kübik gözlenir. Organın hilus bölgesinde bu epitel mezotelyumla devam eder. Mezonefroz gerilerken,ovaryum ondan ayrılır ve kendi mezenteri mezoveryumla asılıdır. Dişi Genital Boşaltma Yolları Ve Ek Bezlerinin Gelişmesi Ovaryuma sahip embriyolarda testesteron ve MİS eksikliğine bağlı olarak(müller inhibitör substans) paramezonefroz kanallarının gelişmeye başlar. Bu şekilde dış genital yollar dişiliğe doğru farklanmaya başlar. Bu dönemde ovaryumlar ise son konumları olan yöreye inerler.

5 Paramezonefroz kanallarının birleşmeyen kranial dikey ve yatay parçaları birleşerek uterus tüplerini(tuba uterına-fallop kanalları) meydana getirirler. Bu tüpler distal sonlarındaki infundibüler bölge ile karın boşluğuna açılırlar. Bu kanalların(paramazonefroz kanalları) kaudaldeki kısımları kaynaşarak uterovajinal taslağı (uterus ve vajinanın superiyor kısmını)meydana getirir. Uterusun Gelişimi Paramezonefroz kanalların kaudal dikey parçaları birleşerek uterus ve vaginanın superior kısmını oluşturur. Müller tüberkülünün oluşmasından kısa bir süre sonra iki kaudal kanalın birleşmesiyle oluşan dikey septum dejenere olur ve uterus boşluğu oluşur. Uterovaginal taslaktan,uterusun fundusu,korpusu,istmusu ve endometrial epitel ve bezleri gelişir. Endometriumun stroması ve miyometriumun kasları intraembriyonik splanknik mezodermden köken alır. Serviks epiteli ise uterovaginal taslağın alt kısmından gelişir. Temel yapı 1.trimesterin son döneminde meydana gelirken,uterusun farklı elemanlarının gelişimi ise 3. trimesterda olaylanır. Bezlerin ve kas tabakasının başlangıç oluşumu 2.trimesterda olaylanır. Servikste mukus salgılayan bezler,3.trimesterde dikkat çeker.bu bezlere mukus bezleri veya naboth bezleri denir. Vaginanın Gelişimi Uterovaginal kanalın üregenital sinüsle teması sonucu Müller tüberkülü oluşur. Müller tüberkülü endometriumun her iki yanında bir çift olmak üzere sinovaginal bulbus denilen çıkıntının meydana gelmesini indükler. Sinovaginal bulbuslar ürogenital sinüstan uterovaginal kanalın sonuna kadar uzanırlar. Kısa süre sonra bu bulbuslar birleşir,hızla büyür,içi dolu tek bir vajina plağını oluşturur. İntrauterin yaşamın 5.ayında plaktaki hücreler apoptozize bağlı olarak parçalanır,vagina lümeni oluşur,bu lümene yakın taraftan vajinanın bezlerden yoksun epiteli meydana gelir. Erişkin kadında vajina mukoza epiteli çok katlı nonkeratinize yassı olup yaklaşık mikron kalınlığındadır.bu epitel hücreleri az miktarda keratohiyalin içererir. Geç fötal döneme kadar vajina lümeni himen denilen bir zarla üregenital sinüs boşluğundan ayrılır. Himen vajinanın kaudal son parçasının genişlemesi sonucu üregenital sinüs duvarının invajinasyonuyla şekillenir. Perinatal devrede himenin üzerinde küçük delikler oluşur ve delinir. Genç kızlarda himen vajinanın girişinde ince bir mukoza katlantısı olarak kalır. Vajinanın fibromüsküler tabakası çevre intraembriyonik splankik mezodermden köken alır. Dişide üretradan çevre mezenşime doğru oluşan tomurcuklar üretral ve paraüretral bezleri oluştururlar. Üretral ve vestibüler bezlerin kanalları vajinanın vestibuluma açılır.

6 Vestibulumun her iki yanında birer adet major vestibüler bezleri (bartholin bezleri) bulunur. Bu bezlerde sıklıkla yangı gelişir ve son derece ağrılı kistler oluşur. Daha fazla sayıda olan minör vestibüler bezler dağınık olarak bulunur ; üretra ve klitoris çevresinde daha sıktır. Tüm vestibüler bezler mukus salgılar. ANOMALİ Hipospadias- üretral katlantıların füzyonu tamamlanamadığında, penisin alt yüzü boyunca anormal üretral açıklık olur. Epispadias-üretral meatus penis dorsalinde Genital tüberkül kranialde olması gerekirkenürogenital septumda gelişir. Kleinfelter sendromu 47 XXY karyotipi, cinsiyet farklanması Gonadal disgenesiz (Turner sendromu): 44 XO, seks karakterleri infertildir. Androjen duyarsızlık sendromu (AIS): Normal görünümlü dişi 46,XY kromozom kompleksi testis sahip dış genitaller dişi Mens görülmez Androjen reseptör mekanizma bozukluğu (A) Hipospadias. Anormal uretral açıklığın değişik lokalizasyonu. (B) Hipospadiaslı hasta. Uretra penisin ventraline açılmakta. (C) Mesane ektofisi ile birlikte EPİSPADİAS (yarık penis) Dış genital organ agenezi: Konjenital olarak penis ve klitori yokluğudur (Şekil-28) Genital tüberkül eksikliği, 7. Hafta esnasında ektoderm-mezoderm etkileşmemesi bu sonucu yapar. Uretra genellikleanusun yakınında perineum içine açılır Uterus Anomalileri Çeşitli uterus anomalileri (A) Normal uterus ve vajina (B) Uterus didelfis, duble vajina

7 (C) Duble uterus tek vajina (D) Uterus bikornat, (E) Uterus bikornat unikolis (F) Septalı uterus, (G) Unikornat uterus Vajina Atrezisi Vajina atrezisı, vagina plağının kanallanmaması sonucu olur. Vajina septumu oluşur ve yaklaşık 1/80,000 insidansı vardır. Septum orta ve superiyor kısmında olur. Vajina plağının inferiyor son kısmının eksikliği sonucu yırtıksız hymen durumu olur. Vajinal delikleri çeşitli boyutlarda ve sayıda olabilir. Erkek Genital Sistem Gelişimi sunum planı 1- GONADLARIN GELİŞİMİ 2- GENİTAL DUKTUSLARIN GELİŞİMİ 3- DIŞ GENİTAL YOLLARIN GELİŞİMİ Giriş Embriyonal dönemin erken evrelerinde her iki cinste de (erkek,dişi) gonadlar benzerdir. Bu döneme, seksüel gelişimin farklılaşmamış evresi denir. Gonadların Gelişimi Gonadlar 3 yerden köken alırlar: 1.İntraembriyonik sölom epiteli (mezotel,epitel) 2.Ara mezoderm (embriyonik bağ doku) 3.Epiblast kökenli primordial germ hücreleri (X ve Y) Farklanmamış Gonadların Farklanması Epiblast kökenli primordiyal germ hücreleri 3.haftada vitellus kesesine göç eder, 4. haftanın başında vitellus kesesinin endoderminde ilk kez primordial germ hücreleri gözlenir. 5.haftanın sonuna gelindiğinde embriyonun katlanmasıyla birlikte vitellus kesesindeki primordiyal germ hücreleri ameboid hareketlerle arka barsağın dorsal mezenteri boyunca farklılaşmamış gonadlara göç ederler. 5. haftada, mezonefrozun medialinde yer alan ara mezoderm kökenli ilkel gonadlar yer alır. İlkel gonadlara primordiyal germ hücreleri göç ederler. Bu göçle birlikte hem epitel hücrelerinde (intraembriyonik sölom) hem de ilkel gonadlardaki mezenşimde mitotik aktivite başlar. Epitel hücreleri önce parmak şeklini alır.

8 Bu parmak şeklindeki yapılar mezenşim içine doğru girerek kısa süre sonra farklılaşmamış gonadları oluşturur. 6.haftada primordial germ hücreleri sölom epitelinin invaginasyonuyla oluşan parmak şeklindeki ilkel gonad kordonlarına ulaşırlar. İlkel gonad kordonları erkeklerde testis kordonları(meduller kordonlar) oluşturur ve sertoli hücrelerine gelişir Dişilerde ise ilkel gonadların medullasındaki ilkel gonad kordonları dumura uğrar,önce rete ovary oluşturur sonra ortadan kalkarlar. Testislerin Gelişimi Testisler Y kromozomu taşıyan embriyolarda gelişir. Testislere Y kromozomunun ulaşmasıyla birlikte intraembriyonik sölom kökenli ilkel cinsiyet kordonları kalınlaşır ve testis veya medulla kordonları adını alır. Medulla kordonları yüzey epiteliyle bağlantılıdırlar. Medulla kordonları ilkel gonadların medullasına doğru ilerler. Medulla kordonlarından sertoli (sustentaküler yada destek hücresi) hücreleri gelişir. Ara mezodermin mezenşim hücrelerinden ise leydig (intersitisyel) hücreleri,kan damarları ve bağ dokusu gelişir. Medulla kordonlarının içi puberteye kadar testesterondan zengin sıvıyla doludur. İntrauterin yaşamın 12. haftasında kalın ve fibröz bir kapsül olan tunika albuginea gelişir. Bu şekilde medulla kordonları yüzey epiteli ile bağlantısını keser. Ultrasonografik olarak 12.haftada kalın tunika albuginea nın oluşması testislerin geliştiğini gösteren önemli bir kanıttır. Testisin hilus bölgesine yakın kalın olan testis kordonları incelip parçalanarak rete testisleri oluştururlar. 16.haftaya gelindiğinde geriye kalan testis kordonları birleşerek at nalı şeklindeki tubuli rektileri yaparlar. Puberteye kadar medullar kordonlar içi testesterondan zengin sıvıyla doludur. Pubertede medullar kordonlardaki sıvı drene olur ve lümen kazanırlar.

9 Bu şekilde medullar kordonlar seminifer tübül adını alırlar ve erkek boşaltım kanallarına açılırlar. Testis gelişimin tamamlamaya yakın yüzey epiteli yassılaşarak erginde testisin dış yüzünü döşeyen tek katlı mezotelyumu oluşturur. Fötal dönemde büyüyen testis gerileyen mezonefrozdan ayrılır ve mezorkiyum denilen kendi mezenteri ile asılı durur. Paramezonefroz (Müller)-Mezonefroz (Wolf ) Kanallarının Gelişimi Gelişimin 5-6.haftalarında hem dişi hem erkek embriyolar bir çift (wolf ve müller) genital kanallarına sahiptir. Erkekte mezonefroz (wolf) kanalları böbrek sistemi gelişirken oluşur. Dişide paramezonefroz(müller kanalı) intraembriyonik sölom epitelinin uzunluğuna invajinasyonuyla oluşur. Paramezonefroz kanalından Y şeklinde uterovajinal taslağı yada uterovajinal kanalı oluştururlar. Uterovajinal kanalın kaudal ucu üregenital sinüsün posterior duvarına değdiği yerde müller tüberkülünü oluşturur. Mezonefroz kanalının dişideki kalıntıları; A) Erkeklerde epididimis ve efferent kanalların karşılığı olan dişilerde mezonefroz kanalının kranial sonu,appendiks vezikuloza denilen bir kalıntı bırakabilir. Bu kalıntılar bir kanal ve birkaç tübül şeklinde olup dişilerde epoöforon olarak adlandırılır. Epoöforon uterusla ovaryum arasındaki mesovaryum bölgesinde yer alır. B) Erkeklerde duktus deferens ve duktus ejakulatoris karşılığı mezonefroz kanalına ait birkaç kalıntı dişilerde uterusa yakın rudimenter şeklide gözlenebilir. Bu kalıntılar uterus lateral duvarı boyunca veya vajina duvarında,uterusa ait broad ligamentleri arasında Graner kanalı olarak gözlenir. Graner kanalının kalıntılar genellikle tümöre dönüşmez ve bening yapıdadır. Eğer küçük bir kist şeklinde rahatsızlık veriyorsa ameliyatla çıkartılabilir. Paramezonefroz kanalları (müller kanalı) sölom epitelinin uzunluğuna invajinasyonu ile başlar. Kranialde huni benzeri bir yapı ile karın boşluğuna açılır. Kaudalde ise önce mezonefroz kanallarıyla birlikte paralel seyreder, mezonefroz kanalını önden çaprazlar ve kaudomedial yönde gelişimini sürdürür.

10 Uterovajinal kanalın kaudal ucu ürogenital sinusun posteriyor duvarına değdiği yerde müller tüberkülü oluşur. Erkeklerde paramezonefroz kanalının kalıntıları ; A) Paramezonefrozun kraniyal sonu apendiks veziküloza testis olarak kalabilir ve testisin süperiyoruna yapışıktır. B) Prostatik üretranın seminal colliculusuna açılan kese benzeri küçük prostatik utrikul gözlenir, bu da dişi vajinasının karşılığıdır. C) Prostatik üretranın posteriyor duvarında küçük bir kabartı şeklinde seminal colliculus gözlenebilir, bu da dişideki hymenin karşılığıdır. Erkek Genital Boşaltma Yollarının Gelişimi Erkekte dış genital organların gelişmesi için fötal testisler tarafından salgılanan testesteron ve sertoli hücrelerinden salgılanan MİS (Müller inhibe edici faktör) e ihtiyaç vardır. Plasentadan salgılanan HCG nin etkisiyle leydig hücrelerinden testesteron ve androstenedion salgılanır. Androstenedion ve testesteron penisin büyümesini,penil üretranın gelişmesini,skrotum şişkinliklerinin birleşmesini,prostat,seminer vezikül ve bulboüretral bezlerin gelişmesini sağlar. Buna karşın sertoli hücrelerinden salgılanan MİS ise Müller kanalının baskılanmasını sağlar. Duktuli efferentesin gelişimi Testislere yakın mezonefroz kanalının bir kısmı dejenere olur.geriye kalan bazı mezonefrik kanallar kalıcı epigenital tübülleri oluşturur.bu epigenital kanallar ise duktuli efferentesleri oluşturur.yaklaşık tanedir ve testis ile duktus epididimisi birbirine bağlar. Duktus epididimisin gelişimi Dejenere olmamış (parçalanmamış) geriye kalan mezonefroz kanalı duktuli efferenteslerle birleşir ve duktus epididimis oluşur. Duktus epididimis spermlerin depolandığı ve spermlerin büyük ölçüde hareket kazandığı yerdir. Epididimisin baş ve kuyruk olmak üzere iki önemli kısmı vardır. Duktus deferensin gelişimi Epididimis kuyruğundan seminal vezikül tomurcuğuna kadar mezonefroz kanalı kalın bir kas tabakası kazanır ve duktus deferensi oluşturur. Her duktus deferensin kaudal ucundan yanlara doğru çıkan tomurcuklar seminal vezikülü(glandula vezikuloza) oluştururlar. Seminal vezikülün salgısı sarı,yapışkan,fruktozdan zengin,hafif alkali yapıya sahiptir. Bu salgı globilin,askorbik asit ve prostoglandinleri içerir ve spermlerin beslenmesi için önemlidir. Duktus ejekulatoriusun gelişimi Seminal vezikül ile üretra arasındaki mezonefroz kanal parçasından duktus ejekulatorius gelişir. Prostatın gelişimi

11 Prostat üretranın prostatik bölümünden dışa doğru birçok endodermal tomurcuklarla gelişmeye başlar. Bu tomurcuklar çevre mezenşime doğru uzar ve onu saran mezenşim içine doğru büyür. Prostatın bez epiteli endoderm kökenlidir. Prostatı çevreleyen mezenşimden prostatın stroma ve kas tabakası gelişir. Prostat salgısı hafif asit ph a sahiptir.renksiz olup,sitrik asit ve asit fosfotaz içerir. Bundan başka semenin akışkanlığını sağlayan fibrolizin içerir. Semende bulunan asit fosfataz ve sitrik asit prostatın işlevinde klinik açıdan büyük önem taşır. Prostat kanserlerinde sitrik asit ve asit fosfotaz düzeyi kanda yüksektir. Kanda PSA ( prostat özgün antijen) serum seviyesinin yükselmesi ya da vertebral sırt ağrısıyla farkedilir. Uretranın prostatik kısmından türevlenip mezenşim içine büyüyen, çoklu endodermal bir uzantıdır Prostat epiteli bu endodermden farklanır ve mezenşimden farklanan stroma ile prostat düz kası ile ilişkidedir. Bulbouretral glandlar Uretranın spongi parçasından gelişen uzantılardır. Yapısındaki düz kas ve ve lifler bitişik mezenşimden farklılaşır. Bu glandların sekresiyonları semene katılır. Bulboüretral bezlerin gelişimi Bulboüretral bezler(cowper bezleri) üretranın süngerimsi (spongiyoz,penil) kısmında bir çift dışa doğru gelişen çıkıntılardan oluşmuş bezelye biçimindeki yapılardır. Bu bezlerin salgısı berrak,yapışkan ve mukus benzeri bir salgıdır. Bu salgı sialoprotein ve amino şekerlerden zengin olup, cinsel stimülasyon sırasında salgılanarak üretrayı kayganlaştırır. Erkek Dış Genital Organların Gelişimi A)Farklanmamış evre B)Farklanmış evre A)Farklanmamış evre: Gelişimin 3.haftasında mezenşim hücreleri kloaka etrafına göç eder ve kloaka katlantılarını oluşturur. Bu katlantılar kloakanın kranialinde birleşir ve genital çıkıntıyı oluşturur. Genital çıkıntı kısa sürede uzar ve fallusu oluşturur. 6.haftada kloaka membranı ürorektal septumla üregenital sinüs ve anorektal kanala ayrılır. 6.haftada kloaka membranına üregenital ve anal membranları ayrıldığında kloaka katlantıları;anterior olarak üretra ;posterior olarak anal katlantılara bölünürler. Aynı dönemde gelişen üretranın (üregenital katlantı) her iki yanında labioskrotal şişkinlikler denilen bir çift şişkinlik gelişir.bu şişkinlikler erkekte skrotum şikinlikleri, dişide ise labia majorları yapar. B)Farklanmış evre: Kranialdeki kloaka katlantılarının birleşmesiyle oluşan genital kabartının hızla büyümesi, fallusun üretra katlantılarını öne doğru beraberinde çekmesiyle farklanma başlar.

12 Bunun sonucunda fallus üretra yarığının lateral duvarını oluşturur.ürogenital yarık ise fallusun ventral yüzü boyunca uzanır. Ürogenital membran bir hafta içinde yırtılarak ürogenital deliği yapar.anal membranın yırtılmasıyla da anal delik oluşur. Lateralde yer alan üretra yarığı fallusun en son kısmı olan glans penise kadar uzayamaz. Ventral yüzeyde yer alan üretra katlantıları da bu arada birleşerek penil veya spongiyoz üretrayı yapar. İnguinal kanal oluşumu ve testis inişi. (A)7 haftalık, inmemiş testis. (B ve C) haf. Vajinal proses ve testisin inguinal kanaldan geçmeden önce. Vajinal proses abdominal fasiya tabakalarını taşır. (D) Frontal görünüş. (E) Yeni doğanda vajinal proses peritonal kavite ile ilişkisi. (F) 1 aylık bebekte vajinal prosesin obligasyonu ve fasiya tabakalaırın spermatik kordonu sarışı. Testisin inişi. (A) 8 haftalık, (B) 10 haftalık. Sölomik boşluğu döşeyen peritonun skrotal şikinlik içine doğru cep yapmasıyla vajinal uzantı (prosesus vajinalis) oluşur. (C) 28 haftalık, (D) doğumda, insan. (E) farede SEM gör. İnguinal kanal oluşumu ve testis inişi. (A)7 haftalık, inmemiş testis. (B ve C) 28 haf. Vajinal proses ve testisin inguinal kanaldan geçmeden önce. Vajinal proses abdominal fasiya tabakalarını taşır. (D) Frontal görünüş. (E) Yeni doğanda vajinal proses peritonal kavite ile ilişkisi. (F) 1 aylık bebekte vajinal prosesin obligasyonu ve fasiyanın spermatik kordonu sar. Yüzey ektodermi penisin orta çizgisi üzerinde birleşerek penil rafeyi oluşturur ve penis içinde endoderm ile döşeli penil üretyayı kapatır. Üretranın dışa açılan en son (distal) parçasının gelişimi 4.haftada başlar. Glans penisin tepesinden içeriye doğru önce bir ektodermal hücre kordonu oluşur.

13 Bu kordon penil üretyaya doğru uzayarak glandula üratyayı yapar. 12.haftada glans penisin periferinde içe doğru sirküler bir ektoderm büyümesi gözlenir. Bu da prepisyumu (sünnet derisi) oluşturur ve glans penisten ayrılır. Korpus spongiyozum penis ve korpus cavernozum penıs fallustaki mezenşimden gelişir. Fallustaki labioskrotal şişkinlikler birleşerek skrotumu oluşturur.bu şişkinliklerin birleşmiş olduğu yere skrotal rafe adını alır ve belirgin biçimde görülebilir. Ereksiyon Penisteki vasküler boşlukların (sinozoid) duvarlarındaki düz kaslar ile arterier kasların aldıkları sinirsel uyarılarla kontrol edilir. Parasempatik kaynaklı vazodilatör uyarılar ereksiyonu kontrol eder. En önemli iki kimyasal madde bu olayda görev alır. İlki nitrik oksit ;Beyin korteksi ve hipotalamus aracılığıyla oluşan ve medulla spinalisten aşağıya penisteki otonom sinirlere taşınan cinsel uyarı penisteki pudental sinirin en uç noktası olan dorsal sinirin dallarının nitrik oksit üretmesine sebep olur. Nitrik oksit molekülleri penisteki sinozoidleri kuşatan düz kas hücrelerinin gap junctionlardan geçerek hızlı bir şekilde yayılır. Böylece nitrik oksit molekülleri GTP(guanezin trifosfoat) den siklik guanozin monofosfat (c GMP) üretmek için guanilaz siklazı aktive eder. cgmp hücre içindeki depolama alanlarında kalsiyumun tutulumunu indükleyerek sinozoidleri kuşatan düz kas hücrelerini gevşetir. Böylece kalsiyum seviyesi düşer,bu da dorsal ve kavernöz arterlerden gelen hızlı arteriel kan akışı sonucu kavernöz sinozoidlerde kan birikmesine yol açar. (spongiyoz üretrada kan ise az birikir ve ereksiyona çok az miktarda katılır.) Kanla dolan sinozoidler kanı boşaltan küçük venlere bası yapar ve penis sertleşir ve ereksiyon gerçekleşir. Diğer kimyasal madde ise fosfodiesteraz enzimi; c GMP yi yıkmak ve ereksiyonu sonlandırmak için sempatik sinirsel uyarılarla fosfodiesteraz enzimi üretilir. Penis ereksiyon olmadığında kas gerginliği hem penil düz kasın içsel gerginliği hem de sempatik uyarılar tarafından dürtüklenen gerginliği sağlanır. Varikosel Tüm erkeklerin % 15 kadarında ve kısırlık sorunu ile başvuranların % 40'ında saptanan varikosel (testis damarlarında genişleme, varisleşme) en sık rastlanan ve mikrocerrahi ameliyat sonucu en başarılı sonuç alınan kısırlık sebebidir. Varikosel testislerde sıcaklık artışı ve toplardamardaki kanın organa geri akımı sonrası mikro dolaşımı etkileyerek sperm üretimini bozar; sayı, hareketlilik, yapı ve kromozomal yapıya etki sonucu dölleme kapasitesini olumsuz etkiler.

GENİTAL SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ

GENİTAL SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ GENİTAL SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Bülent AHISHALI İstanbul Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Primordial germ hücreleri 2. haftada epiblastta oluşur 3. haftada yolk kesesi duvarına

Detaylı

Dişi Genital Sistem Anomalileri

Dişi Genital Sistem Anomalileri Dişi Genital Sistem Anomalileri KLEİNEFELTER SENDROMU 47,XXY karyotipine sahip (XXXY gibi diğer varyasyonlar da olabilir) 1:500 erkek insidanla cinsiyet farklanmasıyla ilgili anomaliler içinde en sık görülenidir.

Detaylı

MEZODERMDEN MEYDANA GELENLER

MEZODERMDEN MEYDANA GELENLER MEZODERMDEN MEYDANA GELENLER ÜROGENİTAL SİSTEMİN GELİŞMESİ İntermedier mezodermin ürogenital plak adı verilen bölgesinden meydana gelir.( Sidik kesesi ve üretra epiteli hariç ) Önce üriner sistem sonra

Detaylı

ÜROGENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF.DR.İSMAİL SEÇKİN

ÜROGENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF.DR.İSMAİL SEÇKİN ÜROGENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF.DR.İSMAİL SEÇKİN Ürogenital sistem fonksiyonel olarak farklı olan üriner sistem ve genital sisteme bölünebilir. Her ikisi de embriyonu dorsal duvarının bütün uzunluğu boyunva

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

Üreme (Reprodüksiyon)

Üreme (Reprodüksiyon) VEYSEL TAHİROĞLU ÜREME ORGANLARI Üreme organları üremeye ilişkin işlevlerin (gametlerin oluşumu, cinsel birleşme, gebelik, doğum vs.) gerçekleşmesini sağlayan organlardır. Üreme (Reprodüksiyon) Tüm canlıların

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ. Prof.Dr. Murat AKKUŞ

SİNDİRİM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ. Prof.Dr. Murat AKKUŞ SİNDİRİM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ Prof.Dr. Murat AKKUŞ 4.haftadan itibaren kıvrılmaya başlayan embriyonun, bu kıvrılmasının sonuçlarından birisi de primitif barsak oluluşumudur. Primitif barsak kraniyalde orofaringeal

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

Ürogenital sisteme giriş

Ürogenital sisteme giriş Ürogenital sisteme giriş Dr. Ayşin ÇETİNER KALE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI SYSTEMA UROGENITALE ORGANA URINARIA (organa uropoetica) ORGANA GENITALIA Systema genitale

Detaylı

Böbrek Embriyolojisi DERMAN. Aslı Yaylalı. Derman Tıbbi Yayıncılık 1

Böbrek Embriyolojisi DERMAN. Aslı Yaylalı. Derman Tıbbi Yayıncılık 1 Kitap Bölümü DERMAN Böbrek Embriyolojisi Aslı Yaylalı Embriyolojik ve anatomik olarak üriner sistem ve genital sistem; özellikle gelişimin erken döneminde birbiriyle çok yakın ilişkilidir. Tüm gelişim,

Detaylı

SİNDİRİM VE ÜRİNER SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ

SİNDİRİM VE ÜRİNER SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ ünite 14 SİNDİRİM VE ÜRİNER SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ Prof. Dr. Süleyman Kaplan 14.1. SİNDİRİM SİSTEMİNİN GELİŞİMİ Dördüncü haftanın başında barsak taslağının kraniyal (baş tarafındaki) ucunu orafarengial

Detaylı

GENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN

GENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN GENİTAL SİSTEM GELİŞİMİ PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN Embriyonun cinsiyeti döllenme ile belirlenmesine rağmen 7. Hafdan önce her iki cinsde de genital sistem benzerdir. Genital gelişmenin bu başlangıcı periodu

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI

GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI GELİŞİMİN 1. VE 2. HAFTASI (Fertilizasyon, Segmentasyon, İmplantasyon ve Bilaminar disk) PROF. DR. İSMAİL SEÇKİN FERTİLİZASYON A ) Germ hücrelerinin fertilizasyon bölgesine taşınması Oositin ampullaya

Detaylı

4. Haftada embriyo. Dışarıdan bakıldığında C harfi şeklindedir. Kalp bölgesi ventralde büyük bir şişkinlik gözlenir.

4. Haftada embriyo. Dışarıdan bakıldığında C harfi şeklindedir. Kalp bölgesi ventralde büyük bir şişkinlik gözlenir. 4. Haftada embriyo 2-3.5 mm uzunluktadır. 4-12 somitli dönemdir Dışarıdan bakıldığında C harfi şeklindedir. Kalp bölgesi ventralde büyük bir şişkinlik gözlenir. Otik çukur, lens plakodu, kol ve bacak tomurcukları

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı korunması gerekir.

Detaylı

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU

EMBRİYOLOJİ VE GENETİK DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU EMBRİYOLOJİ VE GENETİK 1 DERSİNE GİRİŞ ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 2/16 EMBRİYOLOJİ NEDİR? Embriyoloji; zigottan, hücreler, dokular, organlar ile tüm vücudun oluşmasına kadar geçen ve doğuma kadar devam

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU EXTRAEMBRİYONAL KESELERİN MEYDANA GELİŞİ VE GÖBEK KORDONU Zigottan sonraki gelişmelerle uterusa ulaşmış olan blastosist in intrauterin tesirlere ve dış basınçlara karşı

Detaylı

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine

Epitel hücreleri glikokaliks denen glikoprotein örtüsü ile çevrilidir. Epitel hücrelerinin birbirine yapışmasını sağlar. Epitel hücrelerinin üzerine EPİTEL DOKU EPİTEL DOKU Birbirine bitişik hücrelerden yapılmıştır. Hücreler arası madde çok azdır. Ektoderm, mezoderm ve endoderm olmak üzere her üç embriyon yaprağından köken alır. Epitel dokusu mitoz

Detaylı

KADIN ÜREME SISTEMI. Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir.

KADIN ÜREME SISTEMI. Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir. KADIN ÜREME SISTEMI Kadın üreme organları dış üreme organları ve iç üreme organları olmak üzere iki bölümde incelenir. KADIN ÜREME SISTEMI Dış üreme organları perinede (vulvada) yerleşmiştir. Dış üreme

Detaylı

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği

Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Ergenlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği Nelerden konuşacağız? Ergenlik nedir? Ergenlik sürecinde vücutta nasıl değişiklikler olur? Üreme organları nelerdir ve nasıl

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

Gelişimin 3.Haftası. Prof.Dr.Murat AKKUŞ

Gelişimin 3.Haftası. Prof.Dr.Murat AKKUŞ Gelişimin 3.Haftası Prof.Dr.Murat AKKUŞ Gelişimin üçüncü haftasında Primitif çizgi, Notokord, Üç germ yaprağı, gelişir. gastrulasyon İkinci haftanın sonuna gelindiğinde embriyo iki tabaka (epiblast ve

Detaylı

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ 5. haftada metanefrik divertikül oluşur metanefrik blastem ile birleşir Nefrogenezis başlar. 6-9. hafta: lobule böbrek anteriordan

Detaylı

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir.

a. Segmentasyon Gelişimin başlangıcında hızlı ve birbirini takip eden mitoz bölünmeler gerçekleşir. Bu bölünmelere segmentasyon denir. BÜYÜME VE GELİŞME Zigot ile başlayıp yeni bir birey oluşması ile sonlanan olayların tamamına gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, segmentasyon (bölünme), gastrula (hücre göçü),farklılaşma ve organogenez

Detaylı

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD Prof. Dr. Filiz Aydın Farklı germ hücrelerinin orijini arasında fark var mı? Gonadlar ne zaman farklılaşmaya başlar? XX/XY karyotipi cinsiyeti doğru olarak belirlemeye

Detaylı

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEMİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM Vücutta, hücresel düzeyde gerçekleşen kimyasal olaylar sonucunda ortaya çıkan başta üre olmak üzere diğer atık maddeler

Detaylı

Embriyogenez (4-8 haftalar)

Embriyogenez (4-8 haftalar) Dönem I-Sunum-4, 2010 Embriyogenez (4-8 haftalar) Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD Yaşamı sürdürmenin iki yolu vardır; Birincisi, hiçbir şey mucize değilmiş

Detaylı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. Fetus Fizyolojisi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 8.Hafta ( 03-07 / 11 / 2014 ) FETUS FİZYOLOJİSİ 1.Embriyonun Gelişmesi 1.) Plasenta 2.) Amnion Kesesi ve Amnion Sıvısı Slayt No: 9 1.) EMBRİYONUN GELİŞMESİ

Detaylı

Doku ve Organ Sistemlerinin Gelişmesi 3-8. Ha:alar

Doku ve Organ Sistemlerinin Gelişmesi 3-8. Ha:alar Dönem 1-Sunum 3/ 2016 Doku ve Organ Sistemlerinin Gelişmesi 3-8. Ha:alar Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD www.alpcan.com Yaşamın Üçüncü Ha:ası İki tabakalı embriyon

Detaylı

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL

GİRİŞ PROF.DR. NURSEL GÜL MEMELİLERDE GELİŞİM GİRİŞ Memelilere örnek olarak insanın embriyonik gelişimi ele alınacaktır. Memelilerin yumurtaları alesital tiptedir, yani vitellüsü yok denecek kadar azdır. Ancak yumurtada eşit olarak

Detaylı

EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU

EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU ERKEK ÜREME SİSTEMİ EŞEY ORGANLARI VE EŞEY HÜCRELERİNİN OLUŞUMU ERKEK ÜREME SİSTEMİ Başlıca dört ana yapıdan oluşur; Testisler Genital kanallar Yardımcı bezler Penis TESTİSLER Testisler, hormon ve eşey

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1

ADIM ADIM YGS LYS. 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 ADIM ADIM YGS LYS 73. Adım ÜREME BÜYÜME GELİŞME EMBRİYONİK ZARLAR İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ-1 EMBRİYONUN DIŞINDA YER ALAN ZARLAR Zigotun gelişmesi ardından oluşan embriyo; sürüngen, kuş ve memelilerde

Detaylı

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez

II.Hayvansal Dokular. b.bez Epiteli 1.Tek hücreli bez- Goblet hücresi 2.Çok hücreli kanallı bez 3.Çok hücreli kanalsız bez II.Hayvansal Dokular Hayvanların embriyonik gelişimi sırasında Ektoderm, Mezoderm ve Endoderm denilen 3 farklı gelişme tabakası (=germ tabakası) bulunur. Bütün hayvansal dokular bu yapılardan ve bu yapıların

Detaylı

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel

Kas Dokusunun Gelişimi. Doç.Dr. E.Elif Güzel Kas Dokusunun Gelişimi Doç.Dr. E.Elif Güzel Kasların çoğunluğu mezodermden gelişir paraksiyal mezoderm lateral mezodermin somatik ve splanknik tabakaları neural krest hücreleri Paraksiyal mezoderm İskelet

Detaylı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı

07.11.2014. fetal dönem denir. Fetal dönemde, embriyonal dönemde oluşan organ sistemleri gelişir. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.) Göbek Kordonu 2.) Fetus ve Fetal Dolaşım Fizyolojisi 3.) Fetusun Aylara Göre Gelişimi Slayt No: 10 2 7.) FETUS Üçüncü gebelik

Detaylı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı

10.Sınıf Biyoloji. Üreme ve Gelişme. cevap anahtarı 10.Sınıf Biyoloji 4 Üreme ve Gelişme cevap anahtarı 4 EŞEYLİ ÜREME. **Eşeyli üreme: Erkek ve dişi gametlerin birleşerek, yeni bir canlı meydana getirmesine eşeyli üreme denir. (1) bölünme ve (2) esasına

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia)

ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia) ÜREME SİSTEMİ (Systema genitalia) Neslin devamında kadın genital organlarının görevi erkek genital organlarının görevinden daha komplekstir. Kadın üreme sistemine ait organlar hem dişi üreme hücresi olan

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

EXTRAEMBRİYONAL KESELER

EXTRAEMBRİYONAL KESELER EXTRAEMBRİYONAL KESELER Embriyo yapraklarındaki değişimlerle extraembriyonal keseler şekillenir. 1. Amnion kesesi 2. Vitellus kesesi 3. Allantois kesesi 4. Chorion kesesi Amnion ve chorion kesesinin

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II V. DERS KURULU (6 HAFTA) 1901205 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÜROGENİTAL SİSTEM ANOMALİLERİNİN GELİŞİM MEKANİZMALARI

ÇOCUKLARDA ÜROGENİTAL SİSTEM ANOMALİLERİNİN GELİŞİM MEKANİZMALARI ÇOCUKLARDA ÜROGENİTAL SİSTEM ANOMALİLERİNİN GELİŞİM MEKANİZMALARI Prof. Dr. Selçuk Yücel Acıbadem International Hospital, Yeşilköy Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi, Halkalı İstanbul ÜRİNER SİSTEM

Detaylı

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar

Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalbin Kendi Damarları ve Kan kaynakları; Koroner Damarlar Kalp kası beyinden sonra en fazla kana gereksinim duyan organdır. Kalp kendini besleyen kanı aortadan ayrılan arterlerden alır. Bu arterlere koroner

Detaylı

ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU ERKEK EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ ve OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların

Detaylı

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Mezoderm: Dorsal, intermedier (ara) ve lateral mezoderm olmak üzere 3 bölüm halinde gelişir. Dorsal mezodermden; - somitler ve bölümleri (dermatom, myotom ve sklerotom)

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sisteminin Görevleri Vücut sıvılarının hacmi ve içeriğinin korunması, kan basıncının dengede tutulması, ph ının dengede tutulması, su-tuz

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ OVUM VE SPERM Bireysel genetik özellikler her vücut hücresinde vardır Genetik özelliklerin nesilden nesile geçişi ovum ve spermium tarafından olur. Oogonia ve spermatogonia

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme LYS ANAHTAR SORULAR #6 Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme 1) 2n = 40 kromozomlu memeli türünde, Dişinin ovaryumlarında yumurta hücresi oluşurken anafaz I evresinde gonozomların

Detaylı

Dr. İhsan ESEN. Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği

Dr. İhsan ESEN. Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Cinsel Farklılaşma Bozuklukları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Cinsel farklılaşma bozuklukları Geniş bir spektrum Farklı patofizyolojiler Nadir Yenidoğanda atipik

Detaylı

ENDODERMDEN MEYDANA GELENLER

ENDODERMDEN MEYDANA GELENLER ENDODERMDEN MEYDANA GELENLER SİNDİRİM SİSTEMİ *Splanchniopleura ile sarılan vitellus kesesi embriyoya yakın kısımdaki endoderm, cranial ve caudal yönlerde iki kör çıkıntı halinde Bağırsak taslağını oluşturur.

Detaylı

DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016) KURUL BAŞLANGIÇ- BİTİŞ TARİHLERİ 11 NİSAN - 27 MAYIS DÖNEM II - 5. DERS KURULU (2015-2016) KURUL ADI Ürogenital ve Endokrin Sistemi DERS SAATİ DERS KODU TIP 205 Hafta Sayısı 7 Haftalık Ders Saati DERS

Detaylı

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER

KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER KANATLILARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Polylecithal tip olan kanatlı yumurtasında vitellus membranı ile sarılmış bulunan yumurta hücresi, yumurta sarısı, sitoplazma ve nükleustan ibarettir. Ovulasyonda,

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof.Dr. Filiz AYDIN Fertilizasyonda 46 kromozom Her bir kromozom çift kromadit-(92) Hücre bölündükten sonra her hücre de 46 kromozom bulunur Mitoz bölünme G1

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II V. DERS KURULU (6 HAFTA) 1901205 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR

Detaylı

İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez

İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez İmplantasyon İkinci Haftada Embriyogenez Üçüncü Haftada Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD Yaşamın İkinci Haftası İmplantasyon Trofoblast invazyonu

Detaylı

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU

İNFERTİLİTE ANAMNEZ FORMU Sayfa No 1 / 6 Adı Soyadı: Tarih:.. Baba Adı: Dosya No:.. Yaşı: Telefon:.. Evli/Bekar: Eşinin Adı:.. Eşinin Yaşı:. Korunma Yöntemi:.. Korunma Süresi:. İnfertilite Süresi:. Primer: Sekonder:. Şimdiki Eşinden

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM HİSTOLOJİSİ. Prof.Dr.Yusuf NERGİZ

ÜRİNER SİSTEM HİSTOLOJİSİ. Prof.Dr.Yusuf NERGİZ ÜRİNER SİSTEM HİSTOLOJİSİ Prof.Dr.Yusuf NERGİZ SUNUM PLANI Üriner sistem hakkında genel bilgi Böbrek kan dolaşımı Böbrek histofizyolojisi Böbreklerin morfolojik yapısı (Kapsula,korteks,medulla nefron ve

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 4. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dişi üreme organları organları ve fonksiyonarı Dişi kanatlı hayvanların büyük çoğunluğunda, embriyonel dönemde salgılanan Anti Müllerian

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER

MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZİGOTTAN SONRAKİ GELİŞMELER MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Oligolecithal tip yumurta, lecithus (vitellusu) azdır, İsolecithal durum (vitellus eşit dağılır); Bölünme

Detaylı

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür.

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür. Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir. Ancak omurgalılarda pronefroz, mezonefroz ve metanefroz olmak üzere üç tip böbreğe rastlanır. Pronefroz böbrek tipi

Detaylı

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU MEMELİ HAYVANLARDA ZYGOTE TAN SONRAKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Döllenmiş yumurta hücresinden birinci meridyonal bölünme ile iki kardeş hücre meydana gelir. Bunlar eşit büyüklüktedirler.

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

Genital Sistem Fizyolojisi

Genital Sistem Fizyolojisi Genital Sistem Fizyolojisi Erkek Genital Sistemi Penis Skrotum (Testis kesesi) Testisler Epididim ve Vas deferens Prostat ve ilişkili organlar Testisler Skrotum (testis kesesi) içinde sağlı sollu yer alan

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE İç genital organlar (Organa genitalia feminina interna) Ovarium Tuba uterina Uterus Vagina Tuba Uterina Ovarium Uterus Vagina Ovarium Dişi germ hücrelerini barındırır Östrojen ve

Detaylı

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi

Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi Dönem 1-Sunum 5/ 2016 Endodermin Gelişimi Teratoloji Bilgisi 4-8. Ha9alarda Dış Gelişim Fetüsün Gelişimi Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji ABD www.alpcan.com Endodermin

Detaylı

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus

Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) 1.1.Erkek Üreme Hücreleri Spermler akrozom 1.2.Dişi Üreme Hücreleri Yumurtalar vitellus Canlılarda Üreme ve Gelişme 1.Üreme Hücreleri (Gametler) Üreme hücreleri erkeklerde sperm dişilerde yumurta adını alır.yumurtanın meydana gelişi oogenezis, spermin meydana gelişi ise spermatogenezis adını

Detaylı

Baş, Boyun ve Yüzün Gelişimi. Prof.Dr.Murat AKKUŞ

Baş, Boyun ve Yüzün Gelişimi. Prof.Dr.Murat AKKUŞ Baş, Boyun ve Yüzün Gelişimi Prof.Dr.Murat AKKUŞ Sunum Planı Farengeal Arkuslar Farengeal Cepler Farengeal Yarıklar Farengeal (membran) Zarlar Yüz gelişimi Farengeyal kompleks Farengeyal kompleks,farengeyal

Detaylı

ERKEK ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ

ERKEK ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ ERKEK ÜREME SİSTEMİ HİSTOLOJİSİ Prof. Dr. Bülent AHISHALI Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Erkek Üreme Sistemi Testis Genital kanallar İntratestiküler Ekstratestiküler Yardımcı bezler Seminal veziküller

Detaylı

Örtü Epiteli Tipleri:

Örtü Epiteli Tipleri: Tek Katlı: Tek Katlı Yassı Epitel Tek Katlı Kübik Epitel Tek Katlı Prizmatik Örtü Epiteli Tipleri: Basit Kinosilyalı Çizgili Kenarlı Yalancı Çok Katlı( Psödostratifiye) Prizmatik Epitel Çok Katlı: Çok

Detaylı

Dr. İhsan ESEN. Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği

Dr. İhsan ESEN. Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Cinsel Gelişim Bozuklukları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Kliniği Cinsel gelişim bozuklukları Geniş bir spektrum Farklı patofizyolojiler Nadir Yenidoğanda atipik genitalya

Detaylı

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ

ÜREME FİZYOLOJİSİ 19/11/2015. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ. Erkek Üreme Organları Fizyolojisi. ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİ FiZYOLOJİSİ ÜREME FİZYOLOJİSİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire İnsanların, nesillerini devam ettirebilmeleri için, kadın ve erkek cinsine ihtiyaç vardır. İnsanların üreme sistemi, ergenlik dönemiyle

Detaylı

LEPTİNİN YENİDOĞAN SIÇANLARIN TESTİS GERM HÜCRELERİNE ETKİSİNİN IŞIK MİKROSKOBİ DÜZEYİNDE İNCELENMESİ

LEPTİNİN YENİDOĞAN SIÇANLARIN TESTİS GERM HÜCRELERİNE ETKİSİNİN IŞIK MİKROSKOBİ DÜZEYİNDE İNCELENMESİ T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ ANA BİLİM DALI LEPTİNİN YENİDOĞAN SIÇANLARIN TESTİS GERM HÜCRELERİNE ETKİSİNİN IŞIK MİKROSKOBİ DÜZEYİNDE İNCELENMESİ (Yüksek

Detaylı

DUYU ORGANLARININ MEYDANA GELİŞİ

DUYU ORGANLARININ MEYDANA GELİŞİ DUYU ORGANLARININ MEYDANA GELİŞİ Gözün gelişmesi: Göz çeşitli embriyo yapraklarının katılımı ile meydana gelir. Özel ektoderm ve bundan diferensiye olan merkezi sinir sistemi bu organın oluşumunda önemli

Detaylı

EŞEYLİ ÜREME EŞEY HÜCRELERİ VE DÖLLENME (FERTİLİZASYON) Eşeysel üreme haploit ve diploit hücrelerin her ikisini de gerektirir.

EŞEYLİ ÜREME EŞEY HÜCRELERİ VE DÖLLENME (FERTİLİZASYON) Eşeysel üreme haploit ve diploit hücrelerin her ikisini de gerektirir. EŞEYLİ ÜREME EŞEY HÜCRELERİ VE DÖLLENME (FERTİLİZASYON) Eşeysel üreme haploit ve diploit hücrelerin her ikisini de gerektirir. Mayoz ve mitoz bölünmelerin olduğu yaşam evreleri vardır. EŞEYLİ ÜREMENİN

Detaylı

Akciğerin Embryolojisi Akif Turna

Akciğerin Embryolojisi Akif Turna Akciğerin Embryolojisi Akif Turna Neden Embryoloji? Neden Embryoloji? Organların gelişimini (organogenesis) anlamak Neden Embryoloji? Organların gelişimini (organogenesis) anlamak Fonksiyonlarını daha

Detaylı

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez

Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Fertilizasyon ve Erken Embriyogenez Prof.Dr. Alp Can Histoloji-Embriyoloji ABD Embriyoloji (Gelişim Bilimi) [embriyo=cenin, logos=bilim] Tanımsal (deskriptif embriyoloji) Gelişim mekanizmaları İnsanın

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

Erkek üreme sistemi. Prof. Dr. İlksin Pişkin

Erkek üreme sistemi. Prof. Dr. İlksin Pişkin Erkek üreme sistemi Prof. Dr. İlksin Pişkin Erkek üreme sistemi Testisler Spermatozoonları ileten yollar Tubuli rekti, rete testis, duktuli efferentes, duktus epididimis, duktus deferentes, duktus ejakülatoryus

Detaylı

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER

AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER AMPHİOXUS TA ZİGOT TAN SONRAKİ GELİŞMELER Amphioxus (Branchiostoma lanceolatum): Derin olmayan tuzlu sularda, kumda kazdıkları oyuklarda yaşar. Omurga ya da kafa bulunmaz. Çiftleşme mevsiminde bu oyuklardan

Detaylı

Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar

Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar KEMİK DOKUSU Organizmanın en sert dokusudur. Kemik dokusunun hücreler arası maddesinin içinde kollajen teller ve inorganik elemanlar bulunur. İnorganik elemanlar hidroksiapatit kristalleri olarak tanımlanır.

Detaylı

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

PLASENTANIN OLUŞMASI. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU PLASENTANIN OLUŞMASI Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Plasentanın tanımı Chorion ile uterus mukozasının birbirine kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ DÖNEM II. DERS KURULU 0 Şubat Nisan 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Yrd.Doç.Dr. Yrd.Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DERS VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ 0 (x) -

Detaylı

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM

DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II IV. DERS (ÜRO-GENİTAL ve ENDOKRİN SİSTEM) KURULU (10 MART 2014 25 NİSAN 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II

Detaylı

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN

Endokrin Sistem. Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez. Dr.Murat TOSUN Endokrin Sistem Paratiroid Tiroid Pankreas Surrenal bez Dr.Murat TOSUN TİROİD VE PARATİROİD BEZLER Embriyolojik dönemde Tiroid bezi 4. hafta civarında farenks tabanında tuberculum impar ve copula arasındaki

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN GÖREV YAPI ve İŞLEYİŞİ 11. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 11.1.7. Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim Anahtar Kavramlar; büyüme, embriyonik gelişim, gelişme, hamilelik, invitro

Detaylı

ERKEKTE ÜREME VE HORMONAL FONKSİYONLAR. Dr. Nevzat KAHVECİ

ERKEKTE ÜREME VE HORMONAL FONKSİYONLAR. Dr. Nevzat KAHVECİ ERKEKTE ÜREME VE HORMONAL FONKSİYONLAR Dr. Nevzat KAHVECİ Erkek üreme sistemi Kadın üreme sistemi Üreme sağlığı Gebelik ve laktasyon Üreme sisteminin temel işlevi Üreme organları ve gonadların fonksiyonları

Detaylı

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE

ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE ANATOMİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İLE İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ ANABİLİM DALI ORTAK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Yürütücüsü : Prof. Dr. Davut

Detaylı

Farklı fenotipte yavrularla, patojenler veya diğer çevresel koşullar hızla değiştiğinde ebeveynlerin üreme başarısı artabilir.

Farklı fenotipte yavrularla, patojenler veya diğer çevresel koşullar hızla değiştiğinde ebeveynlerin üreme başarısı artabilir. HAYVANLARDA ÜREME ØEşeysiz üremede yeni bireyin genlerinin tümü tek ebeveynden gelir. ØEşeyli üremede haploit gametler diplioit zigotu oluşturur. Gametler mayoz bölünmeyle oluşur. Ovum görece büyük ve

Detaylı

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme BİREY GELİŞİMİ O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir. O Gelişim; organizmanın

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN GÖREV YAPI ve İŞLEYİŞİ 11. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 11.1.7. Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim Anahtar Kavramlar; büyüme, embriyonik gelişim, gelişme, hamilelik, invitro

Detaylı

Üreme Sistemi Fizyolojisi. Dr. Mehmet İnan

Üreme Sistemi Fizyolojisi. Dr. Mehmet İnan Üreme Sistemi Fizyolojisi Dr. Mehmet İnan 1 Dişi Üreme Sistemi Anatomisi Vulva, kadın dış genital bölgelerine karşıdan bakıldığında üstte "çatıyı" oluşturan leğen kemiklerinin birbiriyle orta hatta birleştiği

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME

HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME HAYVANLARDA ve İNSANLARDA ÜREME I. HAYVANLARDA ÜREME Gerek omurgalılarda gerekse omurgasızlarda üreme organlarına gonad denir. Genellikle dişi organ ovaryum, erkek organ testis olarak adlandırılır. Omurgasız

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİN GELİŞİMİ. Prof Dr. Murat AKKUŞ

KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİN GELİŞİMİ. Prof Dr. Murat AKKUŞ KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİN GELİŞİMİ Prof Dr. Murat AKKUŞ KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİN GELİŞİMİ Gelişiminin ilk aşamalarında besin ihtiyacını diffüzyonla karşılayabilen embriyo, kısa zamanda hızla büyümesi nedeniyle

Detaylı

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç İNFERTİLİTE NEDENLERİ İlknur M. Gönenç ERKEK İNFERTİLİTE NEDENLERİ Endokrin Bozukluklar Hipotalamik disfonksiyon (Kallmann) Hipoffizer yetmezlik ( tm., rad, cerrahi ) Hiperprolaktinemi, Adrenal hiperplazi

Detaylı