Yeraltı Suyu Direktifi: Yeraltı Suyu Terminolojisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeraltı Suyu Direktifi: Yeraltı Suyu Terminolojisi"

Transkript

1 MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma Yeraltı Suyu Direktifi: Yeraltı Suyu Terminolojisi Kaan Tünçok Antalya Aralık, 2014

2

3 Yerin Altındaki Su Yeraltı suyu yeraltındaki kaya ve toprağın aralarında kalan gözenekleri dolduran sudur. Yeraltı suyu karaların ve okyanus tabanının altında bulunur. Yeraltı sularının büyük bir çoğunluğu yapış ve yüzey sularından kaynaklanır. Yeraltı suyu her zaman hareket halindedir.

4 Su Tablası Su tablası: gözeneklerdeki suyun basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu engebeli yüzeyledir. engebeli yüzeylerde gözeneklerdeki su basıncının atmosferik basınca eşittir İnce taneli sediman tabakalarında, su tablasının hemen üzerindeki ince şerit kılcal çekim ile sürekli doygundur. Nemli bölgelerde, su tablası, üzerindeki kara tabakasına benzerlik göstererek incelir. Su tablasının kalınlığı, yağış, sızma hızı, buharlaşma ve yeraltı suyu akış hızına bağlıdır.

5 Gözeneklilik Gözeneklilik, toprak ve kaya miktarının aralarındaki boşluk miktarına oranıdır. Açık gözeneklilik ya da efektif gözeneklilik ise toplam hacme, erişilebilir hacmin oranıdır. Gözeneklilik, belli bir toprak ve kaya kütlesindeki suyu belirler. Düzgün sıralanmış sediman Kötü sıralanmış sediman Katılaşma nedeniyle gözeneklilik düşmüş

6 Yeraltı suyu Besleme ve Deşarjı Besleme yeraltı suyunun doldurulmasıyla gerçeklen süreçtir Deşarj yeraltı suyunun yüzeye ulaşması ve akmasıyla gerçekleşen süreçtir. Yağmur suyunun süzülerek toprak altına doğru inmesi ve bir akiferde toplanması ile oluşan alan besleme alanıdır. Yeraltı suyu derelere, göllere, havuzlara, bataklıklara ve okyanuslara doğru akarak su yavaş yavaş deşarj alanlarına doğru hareket eder.

7 Yeraltı Suyu Ne Kadar Hızlı Akar? 1856 da Henri Darcy nin yaptığı hesaplamalara göre yeraltı suyunun hızı; Hidrolik eğim yani su tablasının eğimine, suyun arasından aktığı kaya ya da sedimanların geçirgenlik katsayısına ve geçirgenlik, yoğunluk ve suyun viskozitesi tarafından belirlenen, hidrolik iletkenlik adı verilen bir geçirgenlik katsayısına bağlıdır.

8 Kaynaklar Kaynak, doğal yollarla yüzeye çıkmış yeraltı suyudur. Küçük kaynaklar tüm kaya tiplerinde görülebilir ama büyük kaynaklar, lav akıntısı, kireçtaşı ya da çakıl taşlarında görülür. Geçirgenlikteki bir değişiklik, daha az geçirgen bir kaya grubunun daha geçirgen olan bir kaya grubuna komşu olması bu kaynakların lokasyonlarını belirler.

9 Artezyen Akifer Artezyen akifer, suyun akışını engelleyen kaya tabakaları nedeniyle tazyikli bir akiferin oluşmasıdır. Su gerçek anlamda yüzeye doğru sıkıştırılır. Artezyen akiferde, su bölgedeki besleme alanındaki su tablasının yüksekliğine ulaşabilir. Artezyen akifer üzerine kurulan kuyuya artesyen kuyusu adı verilir. Artezyen akifer tarafından beslenen kaynağa artezyen kaynağı adı verilir.

10 Su tablasında pompalama sonucu oluşan değişiklikler Su yeni bir kuyudan pompalandığında, buradan alınan su miktarı yeraltı suyu akışının üzerine çıkar. Akıştaki bu dengesizlik, su tablası üzerinde kuyunun etrafında çöküntü konisi adı verilen konik bir çökme oluşturur Su tablasındaki bu local eğim, kuyuya su dolmasını sağlar.

11 Zemin Çökmesinin Mekanizması Gözeneklerdeki su basıncının taşıdığı üst üste gelen sedimanların ağırlığı ve akiferdeki etkin gerilim Yeraltı suyu çekildiğinde, gözeneklerdeki suyun basıncı düşer ve bu esnada, mineral tanecikleri arasındaki etkin gerilim çoğalır ve sedimanların sıkışmasına ve yüzey tabakasının çökmesine neden olur. Çökmenin boyutu; Su basıncının ne kadar düştüğüne ve Akiferin kalınlığı ve sıkıştırılabilirliğine bağlıdır.

12 Yeraltı Suyu Kirliliği Kükürtçe zengin kayaların arasında sirküle olan su, çürümüş yumurtaya benzer kötü bir kokuya neden olan çözünmüş hidrojen sülfür (H2S) içerebilir. Kirlenmiş olan su kum ya da geçirken kumtaşından süzülürse çok kısa bir mesafe içinde temizlenebilir. Kum şu yollarla temizlenmeye yardımcı olur; Bacterileri mekanik olarak uzaklaştırı Bakterileri oksitleyerek zararsız hale getirir Bakteriler üzerinden beslene başka canlılarla karşılaşmalarını sağlar.

13 Yeraltı Suyunun Toksik Atıklarla Kirlenmesi

14 Akdeniz bölgesindeki yeraltı suyu kaynakları (toplam yenilenebilir kaynakların yüzdesi)

15 AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ YERALTI SUYU KAYNAKLARI Yeraltı suyu kaynakları bir ülkeden diğerine geçen yayılımlarıyla Akdeniz ülkelerindeki yenilenebilir kaynakların tümünün %21 ini oluşturur. Akdeniz ülkelerindeki yeraltı suyu kaynaklarının neredeyse %10 u yenilenmeyen kaynaklardan gelmektedir.

16 AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ YERALTI SUYU KAYNAKLARI Birçok Akdeniz ülkesinde akiferlerin aşırı kullanımı söz konusudur. Kıyısal akiferler tarım ve turizm faaliyetlerinin kıyılarda yoğunlaşmasından dolayı aşırı kullanım baskısı altındadır. Kıyısal yeraltı suyu bölgenin pek çok bölümündeki aşırı pompalama sonucu olarak deniz seviyesinin altına inmiş durumdadır.

17 Yeraltı sularının aşırı kullanıldığı ve tuzlandığı alanlar

18 AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ YERALTI SUYU KAYNAKLARI Tarım, Akdeniz bölgesindeki yeraltı sularının en önemli kullanım alanıdır. Tarım için su çekimleri, Akdeniz ülkelerindeki yeraltı suyu kullanımının %58 ini oluturmaktadır. Tarım faaliyetleri suyun sadece miktarını (quantity) değil aynı zamanda aşırı gübre, pestisit kullanımı ve zeytinyapı sıkımı sonucu oluşan atık suyun bu sulara karışması dolayısıyla kalitesini olumlsuz etkilemektedir.

19 Akdeniz ülkelerinde su kullanımı taleplerinin dağılımı (%)

20 Mevcut durum: Yeraltı suyunun izlenmesi bölgenin sadece belli kesimlerinde standart bir uygulama halindedir. Bölgenin pek çok bölümünde, kayda değer ve sistematik bir yeraltı suyu izleme programı mevcut değildir ya da var olanlar da belli projeler kapsamında ya da herhangi bir sorun olduğu için uygulanmaktadır. Son zamana kadar bölgede pek çok izleme ağı oluşturulmuştur ancak bunlar sadece yeraltı suyunun miktarı ile ilgili durumu (su seviyesini) izlemektedir. Yeraltı suyunun kalitesinin önemi henüz çok yeni farkedilmiştir. Yeraltı suyu izleme prosedürlerinde bir standardizasyon eksikliği vardır ve bölgenin farklı bölümlerinden alınan veriler birbirleriyle kıyaslanabilecek nitelikte değildir.

21 Mevcut veriler, bölgedeki yeraltı suyunun sürdürülebilir kullanımı için bir bölgesel eylem planı oluşturmak için yeterli ya da güvenilir değildir. Yeterli ve güvenilir verinin olmaması, yeraltı suyunun hem miktar hem de kalitesinin, herhangi bir ön uyarı olmadan, önemli ölçüde kötüleşmesine neden olmaktadır.

22 Sınıraşan sular Her ne kadar bölgede sınıraşan sularla ilgili olarak devam eden iyi işbirliği örnekleri var olsa da bu örnekler hem çok az hem de birbirleriyle koordinasyonları kısıtlı. Sınıraşan yeraltı sularının izlenmesinin etkinliği için; izleme ağlarının birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi, ölçüm sıklığı, standartlar, kalite kontrol ve veri depolama ve işleme çalışmaları gereklidir.

23 Soru Akifer tanımına en uygun açıklama hangisidir? a. Nehir sistemine bağlı bir yüzey kütlesi b. Yeraltı suyunun akışına uygun yeterli gözeneklilik ve geçirgenliğe sahip yüzeyaltı tabakası ya da diğer jeolojik katmanlar c. Kritik yeraltı suyu seviyesi d. Suyun akışına izin vermeyen, düşük gözeneklilik ve geçirgenliğe sahip yüzeyaltı tabakası ya da jeolojik katmanlar

24 MODÜL 1 Yeraltı Suyu Direktifi: Yeraltı Suyu Terminolojisi

25 Su Çerçeve Direktifi (WFD) Avrupa Parlamentosu 2000/60/EC sayılı ve Konseyin 23 Ekim 2000 tarihli Direktifi Su politikası üzerine topluluk için bir eylem çerçevesi sunar. Mevcut mevzuatı yapılandırır ve günceller Nehir havzası yönetim planlaması yaklaşımını getirir. Yüzey tatlı suları Geçiş & kıyı suları Yeraltı suyu USGS (1998)

26 Su Çerçeve Direktifi nin Hedefleri 2015 e kadar tüm suların en azından iyi durum da olmasını sağlamak mümkün olan alanlarda çok iyi durum un sağlanması suların mevcut durumlarından daha kötüye gitmesinin engellenmesi Sular = yüzey suları + yeraltı suyu Yüzey suları = nehirler, göller, geçiş ve kıyı suları ayrıca kanallar ve baraj gölleri İyi durum = İyi ekolojik ve kimyasal durum WFD nin en kötü senaryo hedefi Ekojojik durum ÇOK İYİ İYİ ORTA ZAYIF KÖTÜ

27 WFD Uygulama Zaman Çizelgesi Yıl Bitiş tarihi/çıktı WFD Ref Direktif yürürlüğe girmesi Art WFD AB üye ülkelerde yasalara dahil edilmesi Nehir Havza Bölgeleri ve Yetkili Kurumlar belirlenmesi Art. 24 Art /05 Karakteriszasyon tamamlanması: baskılar, etkiler ve ekonomik analizlerle birlikte Art Nehir Havza Bölgeleri için izleme ağları kurulması Halkın katılımı süreçlerinin başlaması için son tarih Art. 8 Art Taslak nehir havza yönetim planları hazırlanması Art Nehir havza yönetim planları son haline getirilmesi (plandaki hedeflere ulaşmak için gerekli Art. 13 & önlemlerle Su kullanımı birlikte) için fiyatlandırma politikaları tamamlanması Art e kadar sularda iyi durum un sağlanması için gerekli yönetimsel önlemlerin alınmasına yönelik bir program uygulanması Art Nehir havza yönetim planlarının gerekli çevresel hedeflere ulaşmasının sağlanması Art Yönetim çalışmalarının ilk turunun sona ermesi Art. 4 & Yönetim çalışmalarının ikinci turunun sona ermesi. Bu WFD nin hedeflerinin uygulanması için son tarihtir Art. 4 & 13

28 Yeraltı Suyu Direktifi Direktifin Yapı Taşları Direktifin Ana Gereklilikleri Yeraltı Suyu Kalite Standartları Mevcut ve WFD tarafından zorunlu tutulmuş ( direktife göre yapılan ilk ölçüm seviyesi olarak belirtilen) veriler kullanılarak kirlilik eğilim çalışması yapılması: GD 18 Kirleticilerin deşarjının önlenmesi ve sınırlandırılması: GD 17 Yeraltı suyunda kirleticilerin varlığı Yeraltı sularında kirleticilerin karışmasını önlemek ya da sınırlamak için önlemlerin alınması Yeraltı suyu eşik değerleri İyi kimyasal durum kriterleriyle (Üye Ülkeler tarafından belirlenen eşik değerler ve AB nitrat ve pestisit standartları) uyum Direktifin Türkiye de uygulanmasıyla ilgili mevcut durum Türkiye için stratejik planlama dokümanları

29 WFD Madde 2 de yer alan tanımlar Yeraltı suyu yerin altında suya doymuş alanla ya da yüzeyle ya da toprakaltı tabaka ile doğrudan teması olan tüm sulara verilen addır. Akifer yeterli gözeneklilik ve geçirgenliğe sahip, yeraltı suyunun akışına ya da melli miktarlardaki yeraltı suyunun çekilmesine uygun kaya ya da başka bir jeolojik katmandan oluşan yüzeyaltı tabaka ya da tabakalarıdır. Yeraltı suyu kütlesi bir akifer ya da akiferlerdeki belli bir yeraltı suyu miktarıdır = yönetim birimi Yeraltı suyu kütleleri izleme amacıyla gruplanabilir.

30 WFD Yeraltı suyu kütlesi WFD Yeraltı suyu body

31 Direktifin Yapı Taşları Su Çerçeve Direktifi nin, yeraltı sularının iyi durum a getirilmesi için atılması gereken adımlarla ilgili bölümleri: Sınıflandırma testleri (4 kalitatif ve 5 kimyasal) AB ye raporlanması gereken Nehir Hazva Bölgeleri dahlindeki yeraltı su kütlelerinin belirlenmesi ve karakterizasyonu (yönetim birimleri) within RBDs that must be reported to EC. Karakterizasyon sistenin iyi anlaşılmasına bağlıdır, Operatörler (D), Baskılar (P), Durumlar (S), Etkiler (I) ve Yanıtlar (R) : Nehir Havza Yönetimi Planlarının belkemiğini oluşturur.

32 Risk altında olan öğelerin klasifikasyonuna yönelik tüm ilgili testler tamamlanmalıdır. İlgili her testin sonucu gerek kalitatif gerekse kimyasal durumların klasifikasyonu için birleştirilmelidir. Yeraltı suyu kütlesi hakkındaki en kötü sonuç raporlanmalıdır.

33 Direktifin Ana Gereklilikleri yeraltı suyu eşik değerleri (kalite standartları) mevcut ve izleme sonucu elde edilen veriler kullanılarak kirlilik eğilimleri ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmelidir. (2007*2008 yılları arasında direktife göre yapılan ilk ölçüm seviyesi olarak derlenen veriler) kirlilik eğilimleri revise edilmeli ve yeraltı suyuna karılabilecek kirleticileri engellemek için önlemlerin alınması teknik şartlar üzerinde her altı yılda bir güncelleme çalışmalarının yapılması iyi kimyasal durum kriterleri (Üye Ülkeler tarafından belirlenen eşik değerler ve AB nitrat ve pestisit standartları) ile uyum sağlanmalı

34 Yeraltı Suyu Kalite Standartları Baskı ve etkilerin analizi ile güncel risklerin belirlenmesi: WFD Madde 5. Yeraltı suyu kalite standartlarının oluşturulması ( eşik değerler ): Direktifin Ek II dokümanında listelenen maddeler Risk altındaki yeraltı suyu kütlelerinin en makul seviyedeki kirletici eşik değerlerinin oluşturulması. Örn. Ulusal, Nehir Havza Bölgesi ya da Yeraltı Suyu Kütlesi seviyesinde: WFD Ek II Prensipte hiçbir yeraltı suyunun değerleri standart değerlerin üzerinde olmaması gerekir. yeraltı suyu kütlesinin tamamını olumsuz etkilemeyecek local baskılar (örn. noktasal kirlilik) dikkate alınmalı

35 Eğilim Tespiti ve Ters Çevrilmesi WFD Madde 17: kirlenmeye dönüşüm başlangıç noktalarının belirlenmesi ve tersine çevrilmesi Önem Direktif in Ek IV dokümanında açıklanmıştır. İstatistiksel önem ve çevresel önem, belirlenen başlangıç noktasındaki gerçek risklerle ifade edilir. Tersine çevirme yükümlülükleri: AB dahilindeki yeraltı suyu kalite standartları ve/veya eşik değerlerin %75 ine erişildiğinde tersine çevrilir. Yerel şartlar bu yüzdelerin farklılaşmasını açıklamalıdır. Eğilim ters çevirilmesi önlemler programı kapsamında uygulanır: etkin eylemler için ana mevzuat uygulama araçları (Örn. Nitrat Direktifi, IPPC Direktifi vb.)

36 75

37 Kirletici girdisini engellemek ya da sınırlamak için önlemler yeraltı suyuna kirleticilerin girişini engellemek ya da sınırlamak için yasal gereklilikler WFD nehir havza yönetim planlaması ile uyumlu engelleme ve sınırlama koşulları

38

39 Önlemler Programı WFD çevresel hedeflerine ulaşılabilmesi için önlemler (örn. su çekim kontrolü, kirlilik önleme ya da kontrol önlemleri) Temel önlemler: yeraltı suyu çekim kontrolü yeraltı suyu kütlelerinin (önceden alınmış bir kararla) yapay olarak beslenmesi ya da genişlemesi Noktasal kaynak deşarjları ve kaynakların kirlenmeye eğilimli olarak kullanılması konuları da temel önlemler altında düzenlenir. Yeraltı sularına kirleticilerin doğrudan deşarjı WFD nin 11. maddesindeki bir dizi şart kapsamında yasaklanmıştır. Önlemler Programı (Programme of Measures-PoM) her altı yılda bir revise edilmeli ve güncellenmelidir.

40 kapsam dahilindeki temel ve tamamlayıcı önlemler Yeraltı suyu ile doğrudan ilgili önlemler

41 Yeraltı sularını kirlenme ve bozulmaya karşı korumaya yönelik yasalar başlangıcı 1990lara uzanan daha büyük bir çerçeve düzenlemenin bir parçasıdır. Farklı mevzuatlar tarafından ele alınan yeraltı suyu koruma kavramı Su Çerçeve Direktifinin temel önlemleriyle entegredir.

42 AB yasal araçları kapsamındaki sektörler (Yeraltı sularının korunmasıyla doğruda/dolaylı olarak iligli olan): - UWW: Kentsel Atık Su - CPD: İnşaat Malzemeleri Direktifi - IPPC: Entegre Kirlilik Önleme Kontrol

43 İyi Nicel Durum Tanımı uzun vadeli yıllık ortalama çekim miktarı uygun olan yeraltı suyu kaynağından fazla değildir. İnsan kaynaklı su seviyesi değişimleri bağlantılı herhangi yüzey suyu kütlesindeki yüzey suyu kimyasında ve/veya ekolojisinde Madde 4 ün ilgili hedeflerine ulaşmaya engel olacak önemli bir kayıp olmaz yeraltı suyuna bağlı karasal ekosistemlerde önemli bir değişiklik olmaz tuz ya da başka bir madde girişi olmaz

44 Karakterizasyon sistemi Operatörler (D) Baskılar (P) Durumlar (S) Etkiler (I) Yanıtlar (R) Nehir Havza Yönetim Planı belkemiği

45

46 DPSIR Çerçevesi Yeraltı suyu kütlelerinin WFD çevresel hedeflerine erişemeyeceği riskine sahip yeraltı sularının kalitesine yönelik insan Baskısı (P) ve Etkilerinin (I) analizi Durum (S) ve Etkilerin (I) hem yeraltı suyu kaynakları hem de bağlantılı ve bu kaynaklara bağlı sucul ve karasal ekosistemleri dikkate alır. Yanıtlar (R) ilgli AB mevzuatının (aslen Su Çerçeve Direktifi nin önlemler programıdır) eylem programlarıdır.

47 Su kullanımı ile ilgili risklerin değerlendirilmesi ve baskı ve akifer hassasiyeti tipleriyle ilgili olarak, bağlantılı sucul ve karasal ekosistemlerin etkileşimi

48 Etkin uygulamaya doğru WFD Madde 5 altındaki baskı ve etkilerin analizi: risk altındaki yeraltı suyu kütlelerinin tespiti için. Eşik değer ve eğilim zorunluluklarının belirlenmesi üzerinde doğrudan etki. İzleme programları oluşturulmuş ve yukarıdaki tespitler doğrultusunda uygulanmaya başlamıştır. Eşik değerlerin oluşturulurken, risk analizlerinin hassasiyeti için veri toplama Nehir Havza Yönetim Planları geliştirilmiş Önlemler programı tasarlanmış ve uygulanmaya koyulmuş

49 Nehir Havza Yönetim Planı Kapsamında Etkileşim

50 Türkiye için Stratejik Planlama Dokümanları Yüzey ve Yeraltı Sularının İzlenmesi Yönetmeliği 11 Şubat 2014 Resmi Gazete No : Yeraltı Sularının Kirliliğe ve Bozulmaya Karşı Korunması Yönetmeliği 7 Nisan 2012 Resmi Gazete No : Yeraltı suyu İzleme Sistemleri DSİ Yönetmeliği 20 Aralık 2012 Yeraltı Suları Yasası 16 Aralık 1960

51 Yeraltı Suları ile ilgili CIS Çalışma Grubu Direktif, su politikaları alanında AB için bir eylem çerçevesi (WFD için Ortak Uygulama Stratejisi (CIS) olarak kullanılacaktır) oluşturur. Çalışma grupları, faaliyetlerini Üye Ülkeler ve paydaş gruplarının temsilcilerinden oluşan Stratejik Koordinasyon Grubu (SCG) şemsiyesi altında Komisyon ve AB Su Yöneticileri gözetiminde yürütür.

52 CIS Organizasyon Şeması ( )

53 Su Durumu Kümesi Destekleyen işler ekolojik, kimyasal ve nicel durum değerlendirmesi büyük ölçüde değiştirilmiş su kütleleri (HMWBler) baskı ve etki analizi su ile ilgili direktifler altında gerçekleştirilen ilgili değerlendirme ve izlemelerin koordinasyon ve izlemesi

54 Ekolojik Akış Çalışma Grubu Nicel yönlerin değerlendirilebilmesi için ekolojik parametreler/ekolojik akış ve hidrolojik parametreler ile ilgili yönlendirme Ekolojik Durum (Ecostat) Çalışma Grubu Ekolojik potansiyelin iç kalibrasyonu - Büyük ölçüde değiştirilmiş su kütlelerinin (HMWB) hidromorfolojik etkileri ve klasifikasyonu üzerine değerlendirmelerle ilgili bilginin paylaşımı HMWBlere nasıl uygulanabilecekleri de dahil olmak üzere, hidromorfolojik ve hidromorfolojik olmayan (örn. kirlilik) baskılara/değişikliklere karşı hassas biyolojik değerlendirme yöntemleri

55 Kimyasallar Çalışma Grubu (Yüzey Suyu Kimyasal Durum ve İzmele) İzleme listesi hazırlanması Yeni çevresel kalite standartları ile yeni tanımlanmış ve mevcut öncelikli maddelere yönelik analitik yöntemler için yönlendirmelerin hazırlanması MSFD ihtiyaçları dikkate alınarak, biyota örneklemesi ve izlemesine yönelik tamamlayıcı yönlendirmelerin hazırlanması Biyotic ligand modellerinin (BLM) nasıl seçileceği ve uygulanacağına dair yönlendirmelerin hazırlanması

56 Yeraltı Suyu Çalışma Grubu Yeraltı Suyu Direktifi Ek I ve II üzerine halkın katılımı süreci Yeraltı suyuna bağımlı ekosistemler - yeraltı suyunu bağımlı karasal ekosistemler üzerine görüşmelere devam ve yeraltı suyuna bağımlı sucul ekosistemler ile ilgili görüşmeler başlanması ve tavsiyelerin detaylandırılması İçme suyu - Nehir Havza Planlama ve Yönetimine daha iyi entegre edilebilmesi. Drinking water to better integrate into River Basin Planning and Management. İçme Suyu Komitesi ile işbirliği ile havza kapsamında risk değerlendirmesi (su güvenliği planlarına katkı), izleme ve veriye erişim ve veri değiş-tokuşu Yeraltı suyu eşik değeri hesaplama yaklaşımları ve ilgili reseptörler dikkate alınarak belirlenen kriterler Yeraltı suyu kullanımı, uygunluğu ve yeraltı suyu çekimi ile ilgili bilginin paylaşılması, (su kıtlığı ve kuraklık dikkate alınarak) ekolojik akışlar, ölçümler, suyun yeterliliği, suyun fiyatlandırılması vb.

57 Rehber dokümanlar CIS Çalışma Grubu şu Rehber Dokümanları (GD) hazırlamıştır: Etki ve Baskılarla ilgili Analiz (GD No 3) Su Çerçeve Direktifi altında İzleme Çalışmaları (GD No 7) Yeraltı Suyu İzmleme (GD No 15) İçme Suyu Koruma Alanlarındaki Yeraltı Suları (GD No 16) 2006/118/EC sayılı Direktif ışığında Doğrudan ve Dolaylı Girdiler (GD No 17) Yeraltı Suyu Durum ve Eğilim Değerlendirmesi (GD No 18) Kavramsal Modellerin Risk Analizi ve Kullanımı (GD No 26)

58 Soru Hangisi Direktif in yapı taşlarından biri değildir a. Önlemler Programı b. Yeraltı suyu kalite standartları c. Hidrolojik Modeller d. Eğilim tespiti ve ters çevrilmesi

SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ

SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ SUNUM İÇERİĞİ Su Çerçeve Direktifi Nehir Havza Yönetim Planı Su Kütlelerinin Karakterizasyonunun Belirlenmesi Çevresel Hedefler ve Durum Sınıflandırması Baskılar ve Etkiler Maliyet Etkinliği ve İzleme

Detaylı

ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ

ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ NEHĠR HAVZA YÖNETĠM PLANLARI, SU ÇERÇEVE DĠREKTĠFĠ VE BU KAPSAMDA DSĠ TARAFINDAN YAPILAN YERÜSTÜ SU KALĠTESĠ

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ayla EFEOGLU Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü AB İle İlişkiler Şube Müdürü İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi hakkında genel

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI. Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI. Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 14 Ekim 2015 İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi (SÇD) SÇD Amacı SÇD Hedefleri SÇD Önemli Konular

Detaylı

AKIŞ. TEMA Vakfı Çalışmaları Örneği

AKIŞ. TEMA Vakfı Çalışmaları Örneği AKIŞ Su Çerçeve Direktifi ve Kardeş Direktifler NHYP Süreci Su Döngüsü ve Nehir Havza Bölgeleri İyi Su Durumları Nehir Havza Yönetim Planlarının İçeriği Karakterizasyon Tipoloji Su Kütlesi Kavramı ve Statüleri

Detaylı

Yüzey suyu kütlesi tipolojisi, Tuna Nehir Havzası Ülkeleri ve Ukrayna Deneyimi

Yüzey suyu kütlesi tipolojisi, Tuna Nehir Havzası Ülkeleri ve Ukrayna Deneyimi MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma Yüzey suyu kütlesi tipolojisi, Tuna Nehir

Detaylı

Yüzme Suyu Direktifi

Yüzme Suyu Direktifi MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma Yüzme Suyu Direktifi R. Michael Jackman Antalya

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI Genel Bakış ve Yeraltısuyu Açısından Değerlendirme Özlem YİĞİTLER Nisan 2015 SÇD GENEL BAKIŞ Kirliliğin önlenmesi ve azaltılması, sürdürülebilir

Detaylı

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

1. DOĞAL ÜZERİNDEKİ ETKİLER. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ SULAMANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sosyoekonomik Etkiler Sağlık Etkileri 1. DOĞAL KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ

Detaylı

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS YAPISI 08.12.2014 Su Yönetimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Su Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü 1 Sunum Planı Geçmiş Süreçler Gelecek

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam. 4.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam. 4.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 4.Hafta Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 sağlık ve koruyucu sağlık (sanitasyon) için gerekli olan suya sahip olmayan nüfusun, 2015 yılına kadar yarıya indirilmesi 6 Uluslararası Su ve Çevre Konferansı irlanda nın Dublin Kenti nde 26-31

Detaylı

Su Çerçeve Direktifi nin Uygulanması ve Nehir Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması Konusunda Eğiticilerin Eğitimi

Su Çerçeve Direktifi nin Uygulanması ve Nehir Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması Konusunda Eğiticilerin Eğitimi Su Çerçeve Direktifi nin Uygulanması ve Nehir Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması Konusunda Eğiticilerin Eğitimi Cahit YAYAN Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Nisan 2015 İçerik Su Çerçeve Direktifi Çevresel

Detaylı

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından

Detaylı

Akifer Özellikleri

Akifer Özellikleri Akifer Özellikleri Doygun olmayan bölge Doygun bölge Bütün boşluklar su+hava ile dolu Yer altı su seviyesi Bütün boşluklar su ile dolu Doygun olmayan (doymamış bölgede) zemin daneleri arasında su ve hava

Detaylı

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu Su tablası haritası. Kuyularda su seviyesiyle su tablası çakışmaktadır. A. Kuyuların lokasyonu ve su tablasının deniz seviyesi üzerindeki yüksekliği bir harita üzerinde çizilir. B. Bu veri noktaları düzenli

Detaylı

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 22 Mayıs 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29363 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

TEBLİĞ. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

TEBLİĞ. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 10 Ekim 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28437 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden: TEBLİĞ İÇME SUYU TEMİN EDİLEN AKİFER VE KAYNAKLARIN KORUMA ALANLARININ BELİRLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 6 YERALTI SULARI JEOLOJİSİ (HİDROJEOLOJİ)

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

Kirlenmiş Saha Temizleme ve İzleme Teknik Rehberi Prof. Dr. Kahraman Ünlü O.D.T.Ü. Çevre Mühendisliği Bölümü

Kirlenmiş Saha Temizleme ve İzleme Teknik Rehberi Prof. Dr. Kahraman Ünlü O.D.T.Ü. Çevre Mühendisliği Bölümü Toprak Kirliliğinin Kontrolu ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Uygulamaları İçin Personel Eğitim Semineri 20-24 Haziran 2011 & 27 Haziran 1 Temmuz 2011 Kirlenmiş Saha Temizleme ve

Detaylı

SYGM ÇEVRE MÜHENDİSİ SEMİH EMLEKÇİ

SYGM ÇEVRE MÜHENDİSİ SEMİH EMLEKÇİ SYGM ÇEVRE MÜHENDİSİ SEMİH EMLEKÇİ SONUÇ VE DEĞERLENDİRME İÇERİK SUYUN ÖNEMİ TÜRKİYE DE SU AVRUPA BİRLİĞİ NDE SU KAYNAKLARI AB SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN ANA PRENSİPLERİ TÜRKİYE DE SU

Detaylı

YÖNETMELİK SU HAVZALARININ KORUNMASI VE YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK SU HAVZALARININ KORUNMASI VE YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 28 Ekim 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30224 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK SU HAVZALARININ KORUNMASI VE YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk.

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK K ENDÜSTR STRİYEL KAZALARDA GÜVENLİK K PERFORMANS GÖSTERGELERG STERGELERİ AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh.

Detaylı

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR Burak DEVECİ Genel Müdür, Jeoloji Müh. T. +90 312 442 8939 M. +90 532 151 2276 burak.deveci@bcagroup.com.tr Ön İnceleme Örnekleme

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Alt havza: Havza sularını denize boşaltan ana akarsuya bağlı, daha küçük akarsular veya göller için su toplama alanını,

YÖNETMELİK. b) Alt havza: Havza sularını denize boşaltan ana akarsuya bağlı, daha küçük akarsular veya göller için su toplama alanını, 17 Ekim 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28444 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK SU HAVZALARININ KORUNMASI VE YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ATIK VE ZEMİNLERİN OTURMASI DERSİN SORUMLUSU YRD. DOÇ DR. AHMET ŞENOL HAZIRLAYANLAR 2013138017 ALİHAN UTKU YILMAZ 2013138020 MUSTAFA ÖZBAY OTURMA Yapının(dolayısıyla temelin ) düşey

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Hazırlayanlar

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. Hazırlayanlar Hazırlayanlar Tıbbi Teknolog Sait ŞEN Uzman Biyolog Zinnet OĞUZ Çevre Sağlık Teknisyeni Barış HALİÇ Yüksek Gıda Mühendisi Figen ERBİL NAZ Dr. Dilek DİKMEN Giriş ve Amaç Avrupa Birliği Komisyonu tarafından

Detaylı

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin Tarihi Sayısı 7/04/2012 28257 Yönetmelikte Değişiklik Yapan Resmi Gazete'nin Tarihi Sayısı 22/05/2015 29363 YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI

Detaylı

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Gökhan ÖKTEM Çevre Mühendisi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü - Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı - Toprak Kirliliği Kontrolü

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1)

22.03.2012. Tuzlu Sular (% 97,2) Tatlı Sular (% 2,7) Buzullar (% 77) Yer altı Suları (% 22) Nehirler, Göller (% 1) Yer altı Suyu Yeraltı Suyu Hidrolojisi Giriş Hidrolojik Çevrim Enerji Denklemleri Darcy Kanunu Akifer Karakteristikleri Akım Denklemleri Akım Ağları Kuyular Yeraltısuyu Modellemesi 1 Su, tüm canlılar için

Detaylı

HAVZA YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE TAKİBİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVZA YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE TAKİBİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.10.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28444 HAVZA YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE TAKİBİ YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-28/10/2017-30224)

Detaylı

YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 11 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28910 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Esaslar

YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Esaslar Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin Tarihi Sayısı 11/02/2014 28910 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Esaslar Amaç MADDE

Detaylı

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİP BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİP BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 31/12/2012 28483 Yönetmelikte Değişiklik Yapan Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 15/04/2015 29327 1 YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİP BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması 1 Uygulama Örnekleri 1.Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği 2.Tehlikeli Maddelerin

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

AB ÇEVRE POLİTİKALARI. Prof.Dr. Günay Erpul Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ABD Dışkapı - Ankara

AB ÇEVRE POLİTİKALARI. Prof.Dr. Günay Erpul Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ABD Dışkapı - Ankara AB ÇEVRE POLİTİKALARI Prof.Dr. Günay Erpul Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ABD 06110 Dışkapı - Ankara Gunay.Erpul@ankara.edu.tr GİRİŞ Avrupa Birliği nin işleyişine ilişkin Antlaşma nın

Detaylı

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1 Uymanız gereken zorunluluklar ÇEVRE KORUMA Dr. Semih EDİŞ Uymanız gereken zorunluluklar Neden bu dersteyiz? Orman Mühendisi adayı olarak çevre konusunda bilgi sahibi olmak Merak etmek Mezun olmak için

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE TÜRKİYE SU MEVZUATI UYUM SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE TÜRKİYE SU MEVZUATI UYUM SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE TÜRKİYE SU MEVZUATI UYUM SÜRECİ Hazırlayan: Semih EDİŞ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Yönetimi

Detaylı

Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen

Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal Mevzuatta Yer Alacak Tehlikeli Kimyasalların

Detaylı

b) Başka bir baskı söz konusu olmaksızın sadece doğal jeolojik formasyonlar sebebiyle yeraltı suyunun kalitesini değiştiren durumları,

b) Başka bir baskı söz konusu olmaksızın sadece doğal jeolojik formasyonlar sebebiyle yeraltı suyunun kalitesini değiştiren durumları, 7 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28257 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ Atmosfer de bulunan su buharı başlangıç kabul edilirse buharın yoğunlaşarak yağışa dönüşmesi ve yer yüzüne ulaşıp çeşitli aşamalardan geçtik ten sonra tekrar atmosfere buhar

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü - Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı - Toprak Kirliliği Kontrolü Şubesi TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Gökhan ÖKTEM Çevre Mühendisi

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 26894

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 26894 KABUKLU SU ÜRÜNLERİNİN YETİŞTİĞİ SULARA İLİŞKİN KALİTE STANDARDLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO:2008-29) Resmi Gazete Tarihi: 02.06.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26894 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve

Detaylı

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzin ve

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI 10-11 ŞUBAT 2014

TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI 10-11 ŞUBAT 2014 TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI 10-11 ŞUBAT 2014 Su Kalitesi Çalışma Grubu Prof. Dr. Nilgün HARMANCIOĞLU (DEÜ SUMER) Fikriye Baltacı (DSİ Genel Müdürlüğü) SU KALİTESİ

Detaylı

Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar. Ülkemizde Yapılan Çalışmalar. Belirli kirleticiler ve ÇKS leri. Alıcı ortam bazlı deşarj standartları

Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar. Ülkemizde Yapılan Çalışmalar. Belirli kirleticiler ve ÇKS leri. Alıcı ortam bazlı deşarj standartları Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar Ülkemizde Yapılan Çalışmalar Belirli kirleticiler ve ÇKS leri Alıcı ortam bazlı deşarj standartları Hassas alanlar İzleme programları Denizlerde kirlilik izleme

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, açık deniz haricindeki bütün yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularını kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, açık deniz haricindeki bütün yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularını kapsar. 30 Kasım 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28483 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÜZEYSEL SU KALİTESİ YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi SU SEKTÖRÜNDE AB YE UYUM

Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi SU SEKTÖRÜNDE AB YE UYUM Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi SU SEKTÖRÜNDE AB YE UYUM Jovanka Ignjatović, Proje Yöneticisi Ankara, 27 28 Kasım, 2007 İÇİNDEKİLER 1. AVRUPA SU POLİTİKASI 2. AB SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ

Detaylı

AB Su Çerçeve Direktifi ve Nehir Havza Yönetim Planları. Canan AKIN İzmir, 2015

AB Su Çerçeve Direktifi ve Nehir Havza Yönetim Planları. Canan AKIN İzmir, 2015 AB Su Çerçeve Direktifi ve Nehir Havza Yönetim Planları Canan AKIN İzmir, 2015 1 Su Çerçeve Direktifi Su Çerçeve Direktifi (SÇD) nin ana amacı iç yüzeysel suların, geçiş sularının, kıyı sularının ve yeraltı

Detaylı

TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ

TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ Eğirdir Beyşehir Karacaören Alt Havzaları ÖH Alanları Atatürk Baraj Gölü ÖH Alanı Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için; İçme suyu kaynaklarının

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı. 7.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı. 7.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 7.Hafta Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Akifer Özellikleri Gözeneklilik (n)-etkin gözeneklilik (ne) Hidrolik iletkenlik katsayısı

Detaylı

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ SU KALİTE ÖZELLİKLERİ Su kirliliği Su kaynağının kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde gözlenen ve doğrudan veya dolaylı yoldan biyolojik

Detaylı

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ 1

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ 1 Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayı 30/11/2012 28483 Değişiklik 10/08/2016 29797 YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Huri EYÜBOĞLU Şub. Müd. huri.eyuboglu@csb.gov.tr İSTANBUL SUNUM İÇERİĞİ SINHA PROJESİ Türkiye Kıyılarında Kentsel Atıksu Yönetimi: Sıcak Nokta ve Hassas Alanların

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Türkiye de Su Yönetiminin Değişimi Taner KİMENÇE, Altunkaya ÇAVUŞ,Burhan Fuat Çankaya 31 Ocak 2017 HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Havza Koruma Eylem Planları ile Ülkemizde bulunan 25 Nehir Havzasının

Detaylı

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31

Dünyadaki toplam su potansiyeli. Dünyadaki toplam su miktarı : 1,4 milyar km 3 3/31 İçerik Dünyadaki su potansiyeline bakış Türkiye deki su potansiyeline bakış Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Görevleri Mevzuat Çalışmaları Yapılan Faaliyetler Su Tasarrufu Eylem Planı Su Ayakizi Çalışmaları

Detaylı

7 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28257 YÖNETMELİK YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

7 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28257 YÖNETMELİK YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 7 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28257 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (22.05.2015 TARİH VE 29363 SAYILI

Detaylı

23 Temmuz 2016 CUMARTESİ

23 Temmuz 2016 CUMARTESİ 23 Temmuz 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29779 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ

Detaylı

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR GÖLLER BÖLGESİNDE YERALTISUYU VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Doç. Dr. Ayşen Davraz Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Müh. Bölümü Dünyada yaklaşık olarak 1386 kentrilyon litre su var. DÜNYADA SUYUN DAĞILIMI

Detaylı

YÖNETMELİK YÜZEYSEL SU KALĠTESĠ YÖNETĠMĠ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELİK YÜZEYSEL SU KALĠTESĠ YÖNETĠMĠ YÖNETMELĠĞĠ 30 Kasım 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28483 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK YÜZEYSEL SU KALĠTESĠ YÖNETĠMĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Golder Associates Saha Çalışmalarında Veri Kontrolü Ekipman Dekontaminasyonu ve Kontrol Numuneleri

Golder Associates Saha Çalışmalarında Veri Kontrolü Ekipman Dekontaminasyonu ve Kontrol Numuneleri Golder Associates Saha Çalışmalarında Veri Kontrolü Ekipman Dekontaminasyonu ve Kontrol Numuneleri 23 Mart 2017 - ANTALYA 1 Golder Associates 1960 Kanada 165 Ofis, 6500 Çalışan Avrupa Bölgesi - Toprak

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETİMİ DERSİ Havza Ekosistemini Oluşturan Sosyo-Ekonomik Özellikler Dr. Şevki DANACIOĞLU Doğal Kaynakların Tahribine Neden Olan

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ

YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin Tarihi Sayısı 30/11/2012 28483 Yönetmelikte Değişiklik Yapan Resmi Gazete'nin Tarihi Sayısı 15/04/2015 29327 10/08/2016 29797 YERÜSTÜ SU KALİTESİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI

VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI VAHŞİ DEPOLAMA SAHALARININ ISLAHI Vahşi mi? Atıkların gelişigüzel tabiata dökülmesiyle Koku kirliliği Yüzey suyu kirliliği Yeraltı suyu kirliliği Atıkların çevreye dağılması Kirliliğin, atıklardan beslenen

Detaylı

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 7 Nisan 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28257 Orman ve Su İşleri Bakanlığından: YÖNETMELİK YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

YAYILI KİRLİLİK: KENTSEL VE TARIM KAYNAKLI

YAYILI KİRLİLİK: KENTSEL VE TARIM KAYNAKLI YAYILI KİRLİLİK: KENTSEL VE TARIM KAYNAKLI DOÇ.DR. EMRE ALP ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 19-20 Mart 2015 YAYILI KİRLİLİK: KENTSEL VE TARIM KAYNAKLI Yayılı Kirlilik Kaynakları ve Özellikleri Yayılı Kirliliğin

Detaylı

YATAY (1) NO. MEVZUAT NO MEVZUAT ADI. 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi. 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi

YATAY (1) NO. MEVZUAT NO MEVZUAT ADI. 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi. 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi YATAY (1) 1. ----------------- Aarhus Sözleşmesi 2. ----------------- Espoo Sözleşmesi 3. 1210/90/EEC Avrupa Çevre Ajansı Tüzüğü 4. 2008/90/EC Çevresel Suç Direktifi 5. 2007/2/EC INSPIRE Direktifi 6. 2004/35/EC

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Büyüklüklerine Göre Zemin Malzemeleri

Büyüklüklerine Göre Zemin Malzemeleri SIZMA Sızma (infiltrasyon) yerçekimi ve kapiler kuvvetlerin etkisiyle olur. Sızan su önce zemin nemini arttırır ve yüzeyaltı akışını oluşturur. Geriye kalan (yüzeyaltı akışına katılmayan) su ise perkolasyon

Detaylı

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS

KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS KATI ATIK DEPOLAMA SAHALARININ GEOTEKNİK TASARIM İLKELERİ HAZIRLAYANLAR MUHAMMED DUMAN MUHAMMET TEZCAN AHMET ARAS Atıkların Sınıflandırılması ve Tasfiyesi Atıkların Geri Dönüşümü Çevre Bilinci Eğitiminin

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. Füsun EKMEKYAPAR

Yrd. Doç.Dr. Füsun EKMEKYAPAR Yrd. Doç.Dr. Füsun EKMEKYAPAR 1 TÜRKMENLİ GÖLETİ HAVZASINDA KULLANILAN TARIM İLAÇLARI İÇİN ÇEVRESEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2 1. GİRİŞ Tarımda ilaçlama, birim alandan daha fazla ürün elde etmek üzere kullanılan

Detaylı

GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir

GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir 1/15 GEDİZ HAVZASI Gediz Nehri nin uzunluğu 275 km 175 km si Manisa ili 40 km si Kütahya ili 25 km si Uşak 35 km si İzmir 2/15 Gediz Havza Koruma Eylem Planı (2008) Gediz Havza Koruma Revize Eylem Planı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KONYA İLİ HAVA KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma da 2000-2010 yıllarındaki yıllık, aylık, saatlik veriler kullanılarak kirleticilerin mevsimsel değişimi incelenmiş, sıcaklık, rüzgar hızı, nisbi

Detaylı

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü GÜNDEM Büyük Melen Havzası nın Konumu ve Önemi Büyük Melen Havzası ndan İstanbul a Su Temini Projesi

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ndeki kalite güvence sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Fakülte içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri

Detaylı

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI I. Kısım Su teminine giriş 1 Su sektörü 3 1.1 Giriş 3 1.2 Su tüketimi 3 1.3 Kabul edilebilir su kalitesi 7 1.4 Su sektörü hizmetleri 10 1.5 Su koruma

Detaylı

ÇAKÜ Orman Fakültesi, Havza Yönetimi ABD 1

ÇAKÜ Orman Fakültesi, Havza Yönetimi ABD 1 UYMANIZ GEREKEN ZORUNLULUKLAR HİDROLOJİ DR. SEMİH EDİŞ UYMANIZ GEREKEN ZORUNLULUKLAR NEDEN BU DERSTEYİZ? Orman Mühendisi adayı olarak çevre konusunda bilgi sahibi olmak Merak etmek Mezun olmak için gerekli

Detaylı