TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI ŞUBAT 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI 10-11 ŞUBAT 2014"

Transkript

1 TÜRKİYE ULUSAL HİDROLOJİ KOMİSYONU YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI ve ÇALIŞTAYI ŞUBAT 2014 Su Kalitesi Çalışma Grubu Prof. Dr. Nilgün HARMANCIOĞLU (DEÜ SUMER) Fikriye Baltacı (DSİ Genel Müdürlüğü)

2 SU KALİTESİ İLE İLGİLİ TEMEL SORUNLAR Veri eldesi ve Bilgi üretilmesi İzleme ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi (veri güvenilirliği) Veri tabanı oluşturulması Kalitenin iyi duruma getirilebilmesi için yapılması gerekenler (Metodoloji geliştirilmesi)

3 SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ ÇERÇEVESİNDE SU KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE YÜZEYSEL SU KÜTLELERİ İÇİN ÇEVRESEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK METODOLOJİ GELİŞTİRİLMESİ TASLAK PROJE ÖNERİSİ

4 Adımlar Amaç Kapsam Hedeflenen Çıktılar İş Adımları Yöntem AR-GE Çalışmaları

5 Amaç İhtiyaç: Su Çerçeve Direktifinde tanımlanan teknik isterler çerçevesinde, çevresel hedeflerin belirlenmesi için diğer havzalarda da uygulanabilir bilimsel bir yöntem ve metodoloji geliştirilmesidir. TEMEL AMAÇ : SÇD metodolojisinin tüm adımlarının örnek bir pilot havza üzerinde gerçek uygulamalarının yapılması ve SÇD ye göre çevresel hedeflerin belirlenmesi için diğer havzalarda da uygulanabilir bilimsel bir yöntem geliştirilmesi

6 Amaç Geçmiş projelerin ötesinde, konu özellikle teknik boyutta ele alınacak, model/yöntem geliştirilecektir. Böylelikle hem Çevre alanındaki AB Müktesebatına uyum çalışmalarına önemli bir katkı sağlanmış olacak, hem de ülkemizde sürdürülebilir havza yönetimi konusundaki eksikliklerin giderilmesi yönünde temel adımlar atılmış olacaktır. Pilot havzada geliştirilecek yönetim planı, su kaynakları üzerindeki kısıtlayıcı baskıları ve mevcut yerel sosyo-politik ve kurumsal yapı içinde su kaynakları açısından olası kalıcı zararları en aza indiren niteliklere sahip olacaktır.

7 Amaç Çalışmanın çıktıları kullanılarak Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nin değerlendirilmesi ve revize olarak sunulması Pilot havza özelinde, yüzeysel su kütlesinin miktar ve kalite açısından korunmasının sağlanması ve kirlenmesinin önlenmesi için alınması gereken temel ve tamamlayıcı önlemleri ve deşarj kriterlerini içeren Önlemler Programının oluşturulması.

8 Kapsam SÇD de belirtilen teknik isterleri sağlayacak şekilde aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilecektir: Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi: Fiziko-kimyasal ve hidrometeorolojik durumu gösteren verilerin derlenmesi; Ekolojik durumu gösterir verilerin derlenmesi; Kirletici envanterinin tespiti; Arazi kullanımı, bitki örtüsü ve diğer coğrafi bilgilerin derlenmesi; pilot havza ile ilgili Havza koruma eylem planları gibi tamamlanmış projelerin çıktılarının derlenmesi ve tasnifi; Sosyoekonomik verilerin derlenmesi. Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması: Ekolojik durumu gösterir verilerin arazide izlenmesi; Mevcut DSİ fizikokimyasal kalite gözlem sonuçlarının temini ve irdelenmesi.

9 Kapsam Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması: Veritabanı analiz ve tasarımının yapılması ve fiziksel olarak oluşturulması; Coğrafi verilerin analizi; Ölçüm değerlerinin sisteme girilmesi; İstatistiksel veri analizi ve eğilim analizi; Veritabanı ve kullanıcı arasında kullanıcı için raporlama ve sorgulatma ara yüzlerinin oluşturulması; web tabanlı ve CBS tabanlı bilgi sistemi sunumu; Çevresel yönetim senaryoları için Karar Destek Sistemi mimarisi geliştirilmesi; Havza Bilgi Sistemi, Model ve CBS Entegrasyonu için gerekli arayüz yazılımlarının tanımlanması. NOT: Bakanlığın Ulusal Su Bilgi Sistemi kurulması çalışmalarına katkıda bulunabilecektir.

10 Kapsam Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi: Akarsu havzasında su kütlelerinin topolojisinin belirlenmesi ve tipolojilerinin tespiti; Akarsu morfolojisinin değerlendirilmesi; Arazi Kullanımlarının tespiti; Koruma Alanlarının Haritalanması; Sosyoekonomik durum analizi ve sınıflandırma; Su kütlelerinin kategorilere ayrılması (yapay, büyük ölçüde değiştirilmiş ve doğal); Fiziko-kimyasal ve ekolojik kalite durumlarının analizi; Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği (YSKYY) ne göre su kalitesi durum sınıflarının tayini ve akarsu boyunca yayılımının ve mevsimsel değişiminin CBS tabanlı belirlenmesi; Ekolojik durum oranlarının (indekslerinin) tayini ve akarsu boyunca yayılımının ve mevsimsel değişiminin CBS tabanlı belirlenmesi; Kıyı, geçiş suları ile tabii ve suni göller için trofik seviyelerin tespiti.

11 Kapsam Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi: Avrupa Çevre Ajansı tarafından kullanılması önerilen DPSIR Yaklaşımı ile Baskı ve Etkilerin Belirlenmesi; Etkin Faktörler, Baskılar, Mevcut Durum, Etkiler, Olası Değişimler ve Önlemlerin Belirlenmesi; Sosyoekonomik Veri ve Sosyoekonomik Senaryo Analizi; Arazi kullanımındaki değişim eğilimlerinin irdelenmesi; Noktasal, yayılı ve hidromorfolojik baskıların ve eğilimlerin irdelenmesi; Çevresel göstergelerin değişimlerinin analizi; Yüzeysel su kütlelerinin durumlarının belirlenen baskılara maruz kalabilme risklerinin değerlendirilmesi.

12 Kapsam Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme: Havza Su Bütçesinin Modellenmesi; Su Kalitesinin Modellenmesi; Sosyal, ekonomik ve çevresel baskılar sonucu ortaya çıkabilecek olası etkilerin belirlenmesi; DPSIR analizi ile gelecek senaryolarının mevcut durumun sürmesi, iyimser ve kötümser koşullar altında üretilmesi; Senaryoların modeller ile irdelenerek sonuç çevresel göstergelerin elde edilmesi; Su kütlelerinin iyi durumu referans alınarak senaryo sonuçlarının "Referans Noktası" (Çok Kriterli Analiz) yöntemine göre irdelenmesi ve uygun senaryoların tespiti; Belirlenen çevresel hedeflere ve senaryo analizlerine göre pilot havza için deşarj kriterlerinin belirlenmesi.

13 Kapsam Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması: Sosyal ve ekonomik önlemler programı; Su kütlelerinin kimyasal kalite açısından iyi duruma getirilmesi için önlemler programı; Ekolojik durumun iyi duruma getirilmesi için önlemler programı. Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi: Mevcut YSKYY'nin değerlendirilmesi, güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konulması; Ekolojik durumun iyileştirilmesi için yönetmelik revizyon önerileri: Su kalitesi ve çevresel hedefler için yönetmelik revizyon önerileri: Proje boyunca uygulanan metodolojinin genelleştirilmesi ve edinilen tecrübeler ışığında yönetmelikte anılan yöntemlerin revize edilmesi.

14 Kapsam Geliştirilecek olan yaklaşım, SÇD ile birlikte Gündem 21 de ve 2000 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Milenyum Hedefleri olarak belirlenen öngörülere dayanmakta; sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarını, ekonomik verimlilik, çevresel uygunluk ve sosyal eşitlik olarak esas almaktadır. Havza yönetimi amacıyla, SÇD de ve diğer gelişmiş ülkelerde uygulanagelen güncel, gelişmiş ve güçlü teknolojik araçlar kullanılacaktır. Karar Destek Sistemi oluşturan bu araçlar, izleme sistemlerinin irdelenmesi, veri tabanları, modelleme, Coğrafi Bilgi Sistemleri, görüntü işleme teknikleri ve Çok Kriterli Analiz ve Karar Verme yöntemlerini kapsamaktadır.

15 Hedeflenen Çıktılar Temel Çıktı: Temel çıktı, yapılacak pilot çalışma ile, su yönetiminde çevresel hedeflerin belirlenmesi için SÇD nin adım adım ve teknik+ekonomik+sosyal kriterleri dikkate alan uygulama yönteminin ortaya konmasıdır

16 Hedeflenen Çıktılar Aşağıdaki hedeflere yönelik çıktılar elde edilecektir: Su kütlelerinin belirlenmesi ve mevcut durumunun ortaya konulması Su kalite sınıflarının belirlenmesi Su kütlelerinin iyi duruma ulaşabilmesi için sağlanması gereken çevresel hedeflerin ve deşarj kriterlerinin pilot havza için belirlenmesi Çevresel hedeflerin belirlenmesi için diğer havzalarda da uygulanabilir bilimsel bir yöntem geliştirilmesi Çıktıları kullanılarak Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nin revize olarak sunulması Önlemler Programı (yüzeysel su kütlesinin miktar ve kalite açısından korunmasının sağlanması ve kirlenmesinin önlenmesi için alınması gereken temel önlemleri ve gerekli olan hallerde tamamlayıcı önlemleri içeren program)

17 Hedeflenen Çıktılar Pilot Bölge Özelinde Önemli Çıktı Mevcut çevresel durumu somut olarak ortaya koyacak veriler derlenmiş, sınanmış ve işlenmiş olacak; ek veri ihtiyaçları belirlenecek ve bu verilerden oluşan bir veri tabanı ile entegre CBS sistemi proje çıktıları arasında yer alacaktır. Modellerin de sisteme entegrasyonu ile, diğer havzalarımız için de örnek teşkil edecek bir Karar Destek Sistemi (DSS) oluşmuş olacaktır. Bu sistem, senaryo analizleri ve karar verme analizi ile havzada su kütlelerinin iyi duruma ulaşabilmesi için sağlanması gereken çevresel hedeflerin ve deşarj kriterlerinin için belirlenmesine olanak sağlayacaktır. Hedeflenen karar destek sistemi, ileride başka havzalarımızda yapılacak havza yönetim çalışmalarına örnek teşkil edecektir.

18 Hedeflenen Çıktılar Teknik çıktılar: SÇD nin adım adım ve teknik+ekonomik+sosyal kriterleri dikkate alan uygulama yöntemi; veritabanı, model (matematiksel modelleme), CBS, performans analizi, görüntü işleme teknikleri, Çok Kriterli Analiz ve Karar analizi gibi teknik araçları entegre olarak içeren metodoloji olarak, tüm algoritmaları, yazılımları ve modelleri içerecek biçimde sunulacaktır. Bu metodoloji başka havzalara da uygulanabilir nitelikte olacaktır.

19 Hedeflenen Çıktılar Şartname olarak, Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği revize olarak sunulacaktır. Pilot havza için web tabanlı havza bilgi sistemi oluşmuş olacaktır. Pilot havza için, mevcut durum irdelemesini, su kalite sınıflarını, çevresel hedefleri, deşarj kriterlerini ve önlemler programını içeren kritik analiz raporu sunulacaktır.

20 Yöntem GENEL YAKLAŞIM Yerüstü, kıyı ve geçiş suları için çevresel hedeflerin belirlenmesi amacıyla, SÇD de ve diğer gelişmiş ülkelerde uygulanagelen güncel, gelişmiş ve güçlü teknolojik araçlar entegre biçimde kullanılacaktır. Karar Destek Sistemi oluşturan bu araçlar, izleme sistemlerinin irdelenmesi, veri tabanları, modelleme, Coğrafi Bilgi Sistemleri, görüntü işleme teknikleri, Çok Kriterli Analiz ve Karar Verme yöntemleri ile karar vermede risk analizlerini kapsamaktadır. Projenin en önemli özelliklerinden biri, su yönetiminin sosyoekonomik yönünü kantitatif hesaplarla entegre etmesi, paydaşların görüş ve önerilerini dikkate alması, katılımcı/paylaşımcı yönetim politikalarına öncelik vermesi ve optimum çözümü toplumun tercihleri doğrultusunda oluşturacak olmasıdır. Bu yönden proje toplumsal tercihleri de tatmin edecek çözümler oluşturacaktır.

21 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

22 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

23 Yöntem İP1. Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi Fiziko-kimyasal ve hidrometeorolojik durumu gösteren verilerin derlenmesi; Ekolojik durumu gösterir verilerin derlenmesi; Kirletici envanterinin tespiti; Arazi kullanımı, bitki örtüsü ve diğer coğrafi bilgilerin derlenmesi; Havza koruma eylem planları gibi tamamlanmış projelerin çıktılarının derlenmesi ve tasnifi; Sosyoekonomik verilerin derlenmesi. Çeşitli kaynaklardan derlenen veriler daha sonra işlenerek, hazırlanacak olan veritabanına aktarılacaktır.

24 Yöntem 1.1. Fiziko-kimyasal ve hidrometeorolojik durumu gösteren verilerin derlenmesi Su kalitesi ve hidrometeorolojik durumu gösteren tüm veriler bu aşamada derlenecektir. Pilot havzada hem veri kalitesi hem de veri uzunluğu ölçütleri göz önüne alınarak, istasyonlarda eş zamanlı gözlenmiş fiziko-kimyasal veriler ve akım verileri ile birlikte yağış ve sıcaklık gibi meteorolojik veriler bir araya getirilecektir. Fiziko-kimyasal ve akım bilgileri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü nden, meteorolojik veriler ise Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü nden temin edilecektir.

25 Yöntem 1.2. Ekolojik durumu gösterir verilerin derlenmesi 1.3. Kirletici envanterinin tespiti Havzadaki yerleşim bölgeleri, sanayi alanları ile tarımsal alanların tespiti yapılacaktır.

26 Yöntem 1.4. Arazi kullanımı, bitki örtüsü ve diğer coğrafi bilgilerin derlenmesi Topoğrafik haritalar, arazi kullanımı ve bitki örtüsü haritaları Müşteri Kurum un yanı sıra ilgili kurumlardan talep edilecek, internet kaynaklarından temin edilecek ya da satın alınacaktır. 1.5.Pilot Havza ile ilgili Havza Koruma Eylem Planı gibi tamamlanmış projelerin çıktılarının derlenmesi ve tasnifi 1.6.Sosyoekonomik verilerin derlenmesi (TUİK)

27 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

28 Yöntem İP2. Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması 2.1. Ekolojik durumu gösterir verilerin arazide izlenmesi Bu faaliyetin amacı, yüzeysel su kütlelerinin su kalitesinin fiziko-kimyasal ve biyolojik yöntemlerle izlenmesi, biyolojik izlemede fauna ve flora elemanlarının kullanılması ile yüzeysel su kütlelerinin su kalitesinin evrensel yöntemlerle belirlenmesidir.

29 Yöntem Yapılacak faaliyetler : Ön arazi ve arazi çalışması; Canlı materyelin ayıklanması; biyolojik kalite elemanlarının teşhisleri (bentik makro omurgasızlar, algler, makrofitler, balıklar); Elde edilen biyolojik verilerin sayısal verilere dönüştürülerek ekolojik durumun belirlenmesi için kullanılacak SÇD de yer alan çeşitli indekslerin belirlenmesi ve uygulanması, İstasyonların su kalitelerinin belirlenmesi, Yüzeysel su tiplerine göre referans istasyonların belirlenmesi, İstasyonların ekolojik kalite oranlarının belirlenmesi; Çalışma sonrasında elde edilecek olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal veriler ile birlikte indeksler ve ekolojik kalite oranlarının sonuçlarına göre istasyonların ekolojik durumlarının bilimsel olarak yorumlanması; Bu yorumlar doğruldusunda biyolojik izleme raporunun hazırlanması; ve tamamlayıcı arazi çalışması.

30 Yöntem 2.2. Mevcut DSİ fiziko-kimyasal kalite gözlem sonuçlarının değerlendirilmesi

31 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

32 Yöntem İP3. Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması Bu ana adım kapsamında; derlenen/türetilen verilerin sisteme aktarılması, sistemde depolanması, istatistiksel ve coğrafi analizler gerçekleştirilmesi, coğrafi bilgiler ve öznitelik bilgilerinin sorgulanması, sorgu ve analiz sonuçlarının raporlanması vb. temel sistem işlevlerin yerine getirilmesi amacıyla Web ve CBS tabanlı Havza Bilgi Sistemi geliştirilecektir.

33 Yöntem Sistem Analiz ve Tasarımının Yapılması ve Veritabanının Oluşturulması: sistem bileşenlerinin paralel analizleri, sistem/altsistem tasarımları, sistem mimarisi, coğrafi/ilişkisel modellerin kurulması, veritabanı Veri Standartlarının Belirlenmesi, Altyapısı Tasarımı ve Aktarım: Havza Bilgi Sistemi ihtiyaçlarına uyumlu veri (coğrafi ve öznitelik) hazırlığı, veri aktarımı (INSPIRE Yönergesi ve veri şartnameleriyle uyumlu!)

34 Yöntem Uygulama Geliştirme: CBS altyapı yazılımının geliştirilmesi Veri giriş sayfalarının hazırlanması Diğer iş paketlerinde tespit edilmiş modellerin geliştirilmesi ve uyarlanması İstatistiksel veri analizleri, eğilim analizleri, vb. sistem üzerinde gerçekleştirilmesi. Entegrasyonlar (Havza Bilgi Sistemi, Model ve CBS) için gerekli modüllerin ve ilgili arayüz yazılımlarının geliştirilmesi. Çevresel yönetim senaryoları için Karar Destek Sistemi mimarisi geliştirilmesi. Veritabanı ve kullanıcı arasında kullanıcı için gerekli sorgulama ve raporlama arayüzlerinin geliştirilmesi. Havza Bilgi Sisteminin Devreye Alınması

35 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

36 Yöntem İP4. Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi Yapılacak faaliyetler; Akarsu havzasında su kütlelerinin topolojisinin belirlenmesi ve tipolojilerinin tespiti; Akarsu morfolojisinin değerlendirilmesi; Arazi Kullanımlarının tespiti; Koruma Alanlarının Haritalanması; Sosyoekonomik durum analizi ve sınıflandırma; Su kütlelerinin kategorilere ayrılması (yapay, büyük ölçüde değiştirilmiş ve doğal); Fiziko-kimyasal ve ekolojik kalite durumlarının analizi;

37 Yöntem Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği (YSKYY) ne göre su kalitesi durum sınıflarının tayini ve akarsu boyunca yayılımının ve mevsimsel değişiminin CBS tabanlı belirlenmesi; Ekolojik durum oranlarının (indekslerinin) tayini ve akarsu boyunca yayılımının ve mevsimsel değişiminin CBS tabanlı belirlenmesi; Kıyı, geçiş suları ile tabii ve suni göller için trofik seviyelerin tespiti işlevlerini kapsamaktadır.

38 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

39 Yöntem İP5. Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi Yüzeysel sularda kirleticilerin, su kıtlığı veya fazlalığının ve küresel ısınmanın yaratacağı baskı ve etkiler bizzat arazide yapılacak incelemelerle belirlenecek, havza sisteminin durumu ve tepkileri belirlenecektir. Baskı ve etki analizinde DPSIR yöntemi kullanılacaktır. Bu faaliyetin amaçları şunlardır: AB SÇD ve YSKKY ne göre yüzeysel su kütlelerinin üzerindeki baskı ve etkilerin belirlenmesiyle kirleticiler ve kirleticilerden dolayı çevreye verilen zararın ölçülmesi Baskı ve etkiler nedeniyle yüzeysel su kalitesi durumunun nasıl etkilendiğinin ortaya konması Baskılara neden olan sürücülerin tanılanması Baskıların havzada oluşturduğu etkilerin belirlenmesi Havzanın bugünkü ve gelecekteki durumunun karşılaştırılması; ekolojik kalite oranının tanımlanması

40 Yöntem 5.1. Avrupa Çevre Ajansı tarafından kullanılması önerilen DPSIR Yaklaşımı ile Baskı ve Etkilerin Belirlenmesi 5.2. Sosyoekonomik Veri ve Sosyoekonomik Senaryo Analizi 5.3. Arazi kullanımındaki değişim eğilimlerinin irdelenmesi 5.4. Noktasal, yayılı ve hidromorfolojik baskıların ve eğilimlerin irdelenmesi 5.5. Çevresel göstergelerin değişimlerinin analizi

41 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

42 Yöntem İP6. Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme 6.1. Havza su bütçesinin modellenmesi (WEAP modeli) 6.2. Su kalitesinin modellenmesi (QUAL2K) 6.3. Sosyal, ekonomik ve çevresel baskılar sonucu ortaya çıkabilecek olası tepki senaryolarının belirlenmesi (a) Mevcut tepkilerin aynen devam etmesi halinde yüzeysel su kalitesinin gelecekteki durumu; (b) Kötümser senaryo: nüfus veya endüstriyel büyümenin beklenenin üzerinde olması ve bu gelişmenin yüzeysel su kalitesini olumsuz etkilemesi durumu; (c) İyimser senaryo: havzadaki su politikalarının ve sosyoekonomik eğilimlerin olumlu yönde gelişmesi ve yüzeysel su kalitesine olumsuz baskıların ortadan kalkması ve yenilerinin oluşmaması durumu.

43 Yöntem 6.4. Senaryoların modeller ile irdelenerek sonuç çevresel göstergelerin elde edilmesi 6.5. Su kütlelerinin iyi durumu referans alınarak senaryo sonuçlarının "Referans Noktası" yöntemine göre irdelenmesi ve uygun senaryoların tespiti (Referans noktası yöntemi, çok kriterli karar verme süreçlerinde özellikle her bir kriterin gerçek ağırlık katsayılarının tayininin çok zor olduğu koşullarda oldukça iyi sonuçlar vermektedir).

44 Yöntem 6.6. Belirlenen çevresel hedeflere ve senaryo analizlerine göre pilot havza için deşarj kriterlerinin belirlenmesi Senaryo analizlerine ek olarak, havza bazında verilecek kararlara rağmen çevre hedeflerinin sağlamaması durumunda mevcut yönetmeliklerde öngörülen deşarj kriterlerinin ne yönde değiştirilmesi gerektiği incelenecektir. Deşarj kriterlerinin değiştirilmesi sonucu ortaya çıkacak yeni senaryolar irdelenecek, çevresel hedeflere ulaşıp ulaşmadıkları denetlenecektir. Bu kapsamda mevcut arıtma olanaklarının tesis bazında ne kadar arttırılması gerektiği, arıtma seviyelerinin arttırılıp arttırılmaması gerektiği incelenerek, pilot havza için deşarj kriterleri model ve senaryo analizler i sonucunda bulunacaktır

45 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

46 Yöntem İP7. Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması Bu iş adımına kadar yapılan karakterizasyon, modelleme, çevresel hedeflerin belirlenmesi, baskı ve etki analizi, deşarj kriterlerinin belirlenmesi ve ekonomik analizler ile havzada hangi su kütlelerinin çevresel hedeflere ulaşamama riski taşıdığı, havzadaki ana problem ve baskıların neler olduğu açıklık kazanacaktır. Bu bilgi problemleri çözmek için temel ve tamamlayıcı önlemler programının oluşturulmasına yardımcı olacaktır Sosyal ve ekonomik önlemler programı 7.2. Su kütlelerinin kimyasal kalite açısından iyi duruma getirilmesi için önlemler programı 7.3. Ekolojik durumun iyi duruma getirilmesi için önlemler programı

47 İP-9 Bilgi Yayılımı ve Paylaşımı İP 1-Mevcut verilerin derlenmesi, işlenmesi ve mevcut durum değerlendirilmesi İP-2 Yüzey Sularının Genel Kalitesinin Tespiti için İzleme Çalışması KARAR DESTEK SİSTEMİ İP-6 Senaryo destekli su kalitesi ve su bütçesi modelleme İP -5 Yüzeysel Su Kütlelerinde Baskı ve Etkilerin Değerlendirilmesi İP-3 Havza Bilgi Sisteminin Oluşturulması İP-4 Havzanın karakterizasyonu ve mevcut durumun irdelenmesi İP-7 Havza için çevresel hedeflere ulaşmak için gerekli önlemler programının tanımlanması İP-8 Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi, Sınıflandırma ve İzleme Taslak Yönetmeliği nde revizyon önerilerinin belirlenmesi

48 Yöntem İP8. Önerilen yöntem ve geliştirilen uygulamalar bazında yönetmelikte revizyon önerilerinin belirlenmesi 8.1. Mevcut YSKYY'nin değerlendirilmesi, güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konulması 8.2. Ekolojik durumun iyileştirilmesi için yönetmelik revizyon önerileri 8.3. Su kalitesi ve çevresel hedefler için yönetmelik revizyon önerileri 8.4. Proje boyunca uygulanan metodolojinin genelleştirilmesi ve edinilen tecrübeler ışığında yönetmelikte anılan yöntemlerin revize edilmesi

49 AR-GE Niteliği Çalışma, havza yönetimi konusunda özgün bir yaklaşımın ülkemizde kullanılmasını sağlayacak ve ilgili kuruluşlara bu konuda önemli bir teknolojik yönetim aracı sağlanmış olacaktır. Halen su ile ilgili kamu kuruluşlarımızda bu konuda önemli bir kapasite geliştirme ve eğitim ihtiyacı vardır ve gerekli AR-GE çalışmaları yapılamamaktadır. Proje, sürdürülebilir su yönetimi için entegre Karar Destek Sistemi ve Çoklu Kriter analizini içeren ve tüm sürdürülebilirlik göstergelerini değerlendiren yeni bir teknoloji geliştirecektir. Bu teknoloji, çeşitli Karar Destek teknik araçlarını entegre olarak kullanış biçimiyle, Türkiye de olduğu gibi tüm dünyada da ilklerden birini oluşturmaktadır.

50 Önceki Projelerle İlgi 2004 yılından bu yana yapılan projelerden izlenebileceği gibi, henüz SÇD nin gerçek bir havza üzerinde adım adım hangi model ve bilimsel yöntemlerle uygulanacağı bilinmemektedir ve henüz böyle bir uygulama gerçekleştirilmemiştir. Dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığının şu andaki temel ihtiyacı, SÇD de tanımlanan teknik isterler çerçevesinde, çevresel hedeflerin belirlenmesi için diğer havzalarda da uygulanabilir bilimsel bir yöntem ve metodoloji geliştirilmesidir. Bu yöntem de bir NHYP de uygulanması gereken adımlardan oluşmaktadır.

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ. Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü BÜYÜK MELEN HAVZASI ENTEGRE KORUMA VE SU YÖNETİMİ Prof. Dr. İzzet Öztürk İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü GÜNDEM Büyük Melen Havzası nın Konumu ve Önemi Büyük Melen Havzası ndan İstanbul a Su Temini Projesi

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen

Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal Mevzuatta Yer Alacak Tehlikeli Kimyasalların

Detaylı

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi

USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS Ulusal Su Bilgi Sistemi Projesi USBS YAPISI 08.12.2014 Su Yönetimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Su Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü 1 Sunum Planı Geçmiş Süreçler Gelecek

Detaylı

TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ

TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ TÜBİTAK MAM ÇEVRE ENSTİTÜSÜ ÖZEL HÜKÜM PROJELERİ Eğirdir Beyşehir Karacaören Alt Havzaları ÖH Alanları Atatürk Baraj Gölü ÖH Alanı Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için; İçme suyu kaynaklarının

Detaylı

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ön koşul kavramsal uzlaşı niçin planlama? toplumsal-ekonomikhukuksal gerekçe plan kapsam çerçevesi plan yapımında yetkiler planın ilkesel doğrultuları ve somut koşulları plan

Detaylı

SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ

SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ SUNUM İÇERİĞİ Su Çerçeve Direktifi Nehir Havza Yönetim Planı Su Kütlelerinin Karakterizasyonunun Belirlenmesi Çevresel Hedefler ve Durum Sınıflandırması Baskılar ve Etkiler Maliyet Etkinliği ve İzleme

Detaylı

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ Dr. Bülent SELEK, Daire Başkanı - DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, ANKARA Yunus

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum

6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum 6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum Su kalitesi istatistikleri konusunda, halen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından 25 havzada nehir ve göl suyu kalitesi izleme çalışmaları

Detaylı

ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ

ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ULUSAL SU VE SAĞLIK KONGRESİ NEHĠR HAVZA YÖNETĠM PLANLARI, SU ÇERÇEVE DĠREKTĠFĠ VE BU KAPSAMDA DSĠ TARAFINDAN YAPILAN YERÜSTÜ SU KALĠTESĠ

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Kirlenmiş Sahaların Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Geliştirilmesi

Endüstriyel Kaynaklı Kirlenmiş Sahaların Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Geliştirilmesi İ.T.Ü. 11. Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Sempozyumu 11-13 Haziran 2008 Endüstriyel Kaynaklı Kirlenmiş Sahaların Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Geliştirilmesi Dr. Serkan Girgin, M. Güvener, Ş. Polat, B. Büyüker,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ayla EFEOGLU Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü AB İle İlişkiler Şube Müdürü İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi hakkında genel

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar. Ülkemizde Yapılan Çalışmalar. Belirli kirleticiler ve ÇKS leri. Alıcı ortam bazlı deşarj standartları

Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar. Ülkemizde Yapılan Çalışmalar. Belirli kirleticiler ve ÇKS leri. Alıcı ortam bazlı deşarj standartları Su Çerçeve Direktifi ve Genel Kavramlar Ülkemizde Yapılan Çalışmalar Belirli kirleticiler ve ÇKS leri Alıcı ortam bazlı deşarj standartları Hassas alanlar İzleme programları Denizlerde kirlilik izleme

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI. Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI. Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE NEHİR HAVZASI YÖNETİM PLANI Huriye İNCECİK CEYLAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 14 Ekim 2015 İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi (SÇD) SÇD Amacı SÇD Hedefleri SÇD Önemli Konular

Detaylı

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR

18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi AB Çevresel Bilgiye Erişim Direktifi nin Uyumlaştırılması ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü Semineri 18 Aralık 2009, İstanbul Ayşen SATIR 1 2003/4 Çevresel

Detaylı

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Yatırım İzleme Bilgi Sistemi Projesi - KÖYDES T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÖYDES Yatırım İzleme Bilgi Sistemi projesinin kapsamı; KÖYDES

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Türkiye de Su Yönetiminin Değişimi Taner KİMENÇE, Altunkaya ÇAVUŞ,Burhan Fuat Çankaya 31 Ocak 2017 HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Havza Koruma Eylem Planları ile Ülkemizde bulunan 25 Nehir Havzasının

Detaylı

Prof. Dr.Lütfi AKCA Müsteşar

Prof. Dr.Lütfi AKCA Müsteşar Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması 21.yy da insanlığın en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Dünya nüfusundaki hızlı artışla beraber, doğal kaynakların

Detaylı

SUNUM KAPSAMI INSPIRE PROJESİ TEMEL BİLGİLERİ

SUNUM KAPSAMI INSPIRE PROJESİ TEMEL BİLGİLERİ SUNUM KAPSAMI 1. TUCBS ÖN ANALİZ FORMUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİMİZ 2. BAKANLIĞIMIZIN TUCBS KAPSAMINDA SORUMLULUKLARI 3. TAŞRA BİRİMLERİNİN (VALİLİK-İL ÖZEL İDARE) YÜRÜTTÜKLERİ CBS PROJE BİLGİLERİ (NİSAN-2008

Detaylı

ArcGIS ile Su Yönetimi Eğitimi

ArcGIS ile Su Yönetimi Eğitimi ArcGIS ile Su Yönetimi Eğitimi http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr Kursun Süresi: 5 Gün 30 Saat ArcGIS ile Su Yönetimi Genel Bir platform olarak ArcGIS,

Detaylı

IT Dönüşüm Projesi Başlangıç/Kick-off Toplantısı

IT Dönüşüm Projesi Başlangıç/Kick-off Toplantısı IT Dönüşüm Projesi Başlangıç/Kick-off Toplantısı 27.01.2017 Ajanda 2 o Kapsam o Aksiyonlar o Beklenen Faydalar o Proje Yaklaşımı ve Metodolojisi o Proje Organizasyonu o Fark Analizi Bulguları o Proje Kilometretaşları

Detaylı

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik

Emisyon Envanteri ve Modelleme. İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik Emisyon Envanteri ve Modelleme İsmail ULUSOY Çevre Mühendisi Ennotes Mühendislik İçerik Emisyon Envanteri Emisyon Kaynaklarına Göre Bilgiler Emisyon Faktörleri ve Hesaplamalar Modelleme Emisyon Envanteri

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI

AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI TEMEL GÖREVLER PAYLAŞILABİLİR VERİ ERİŞİLEBİLİR VERİ 2/65 COĞRAFİ VERİNİN ÖNEMİ e-devletin 5N+1K sı: Anlama Bilgi Birikimi Bilgi Veri Haritalama Entegrasyon

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Türkiye

Detaylı

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AY D E S AFET YÖNETİM VE KARAR DESTEK SİSTEMİ - GENEL TANITIM

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AY D E S AFET YÖNETİM VE KARAR DESTEK SİSTEMİ - GENEL TANITIM T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AY D E S AFET YÖNETİM VE KARAR DESTEK SİSTEMİ - GENEL TANITIM PROJE AMACI AYDES Proje sinin amacı, Afet ve Acil Durum Yönetimine ilişkin süreçlerin,

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

PROJE 3. ÇALIŞTAYI. 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE

PROJE 3. ÇALIŞTAYI. 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE IKONAIR PROJESİ Evrim DOĞAN ÖZTÜRK Uzman Isınma ve Motorlu Taşıt Kaynaklı Hava Kirliliği Şb. Md. Hava Yönetimi Dai. Bşk. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı PROJE 3. ÇALIŞTAYI 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE

Detaylı

Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi

Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt Şebekesi Veri Tabanının Uluslararası Ölçütlere Göre Derlenmesi Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kamu Kurumları Destek Başvurusunda Bulunan (Öneren) Kurum Araştırma

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ MEDA FONU TÜRKİYE DEKİ ÇEVRE İLE İLGİLİ MEVZUATIN ANALİZİ PROJESİ: TAMAMLANDI 1 AVRUPA BİRLİĞİ İDARİ İŞBİRLİĞİ FONU TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN ÇEVRE ALANINDA ENTEGRE UYUMLAŞTIRMA STRATEJİSİ PROJESİ: TAMAMLANDI

Detaylı

Bulgaristan da Doğa Koruma Veri Tabanı ve Bilgi Sistemi

Bulgaristan da Doğa Koruma Veri Tabanı ve Bilgi Sistemi Bulgaristan da Doğa Koruma Veri Tabanı ve Bilgi Sistemi Ventzislav Vassilev, REC Bulgaristan 30 Ocak - 1 Şubat 2018 Natura 2000 için bilgi sistemi ve veri tabanına neden ihtiyacımız var? Türler ve habitatlar

Detaylı

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi FASIL 18 İSTATİSTİK Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması 1 Mevzuat uyum takvimi Bu öncelik altında, bu aşamada herhangi bir mevzuat uyumu çalışması öngörülmemektedir.

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 sağlık ve koruyucu sağlık (sanitasyon) için gerekli olan suya sahip olmayan nüfusun, 2015 yılına kadar yarıya indirilmesi 6 Uluslararası Su ve Çevre Konferansı irlanda nın Dublin Kenti nde 26-31

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI CBS ÇALIġMALARI mızda, son iki yıl içerisinde coğrafi bilgi sistemi çalışmaların büyük mesafe kat edilmiştir. Bilgi İşlem Dairemiz bünyesinde bir Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube

Detaylı

Toplulaştırma Atlası Yapımı Kapsamında Uydu Görüntüleri ve Vektör Verilerin Düzenlenmesi ve Veri Tabanının Oluşturulması

Toplulaştırma Atlası Yapımı Kapsamında Uydu Görüntüleri ve Vektör Verilerin Düzenlenmesi ve Veri Tabanının Oluşturulması Toplulaştırma Atlası Yapımı Kapsamında Uydu Görüntüleri ve Vektör Verilerin Düzenlenmesi ve Veri Tabanının Oluşturulması Kurum Adı : T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü

Detaylı

05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel

05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel 05 Kasım 2015 Mövenpick Hotel Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi projesi ile, il ve ilçelerde kentsel ve gelişme alanlarını kapsayan,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU TÜRKİYE'DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Geri Plan: Mahkeme Yönetimi Sisteminin

Detaylı

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi T. C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire Başkanlığı 03 Aralık 2013 / Afyonkarahisar

Detaylı

Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi

Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi Seyhan Havzası Küresel İklim Değişikliği Etkileri İzlenmesi Sistemi WEB Tabanlı CBS Projesi Kurum Adı : Adana Valiliği Proje Durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://iklimcbs.cevreorman.gov.tr/

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Aralık 2013 1 2

Detaylı

ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi

ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi Kursun Süresi: 5 Gün 30 Saat http://facebook.com/esriturkey https://twitter.com/esriturkiye egitim@esriturkey.com.tr ArcGIS ile Tarımsal Uygulamalar Eğitimi Genel

Detaylı

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI 2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI Sunum Planı Türkiye de UES nin mevcut durumuna ilişkin kısa bir özet; LTI tavsiyeleri

Detaylı

CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi. Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Proje durumu : Tamamlandı.

CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi. Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Proje durumu : Tamamlandı. CORINE 1990 ve 2006 Uydu Görüntüsü Yorumlama Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Proje durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://aris.cob.gov.tr/crn/ http://aris.cob.gov.tr/csa/

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş YTÜ TEKNOPARK BİLGİ FORMU Bu formu, YTÜ- TEKNOPARK bünyesinde oluşturmayı düşündüğünüz birim için doldurunuz.

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması

Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması Havza Ölçeğinde Sektörel Su Tahsis Planı Uygulaması Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi Su Yönetiminde Değişim Etkinlikleri 6 Şubat 2016 Sunan: Hamza Özgüler Proje Teknik Koordinatörü ALFAR Proje

Detaylı

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1 İÇERİK 1. HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 2. MARMARA VE SUSURLUK HAVZALARI 3. ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ 4. HAVZA YÖNETİM YAPILANMASI 5. NEHİR HAVZA YÖNETİM

Detaylı

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR Dr. Canan KARAKAġ ULUSOY Jeoloji Yüksek Mühendisi 26-30 Ekim 2015 12.11.2015 Antalya Kentsel Su Yönetiminin Evreleri Kentsel Su Temini ve Güvenliği

Detaylı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI (GEKA ) PROJELERİ Bilgisayar destekli Tasarım Programı olan NetCAD 6.0 Müdürlüğümüz personellerine Teknik Destek Faaliyet Programı

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Eyüp Selim Köksal Ersoy Yıldırım Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı

Detaylı

Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi

Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı ve Bütünleşik Yönetimi Öğr. Gör. Dr. Cem Polat ÇETİNKAYA DEÜ SUMER Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/ GÜN 9.08.206, Cuma Tanışma ve Oryantasyon Yaz okulu öğrencilerinin tanışması, çalışma gruplarının oluşturulması, çalışma konularının verilmesi, görev ve sorumlulukların anlatılması. 2229 Ayrıntılı Etkinlik

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

Türkiye Klinik Kalite Programı

Türkiye Klinik Kalite Programı Türkiye Klinik Kalite Programı 3 Mayıs 2013 Dr. Hüseyin ÖZBAY Amaç: Türkiye de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalite ölçme ve değerlendirme

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi (TR2011/0327.21.02-01) Ankara, 8 Nisan 2015 Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve

Detaylı

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr

WINDESKCONCENTO. sıgnum. Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları. windesk.com.tr windesk.com.tr WINDESKCONCENTO Kurumsal İş Süreçleri Uygulamaları Kurumsal İş & Operasyonel süreçlerin performans tabanlı otomasyonu ile hizmet verimliliği ve kalitesinde artış sağlanır. sıgnum WINDESK

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI 1. Sorunun öneminin saptanması Pnömokonyoz ülkemizde en sık görülen mesleki akciğer hastalıklarından biri olup, önlenebilir meslek hastalıklarının başında gelmektedir.

Detaylı

Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi

Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretimi Projesi Gerçek (True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi projesi ile, il ve ilçelerde kentsel ve gelişme alanlarını kapsayan, ÇŞB ve diğer kamu kurum ve

Detaylı

EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI NO BELGESİ KODU YAYIN TARİHİ 52 53 54 55 Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı İş Tanımı Ve Gerekleri Belgesi Bitki Besleme ve

Detaylı

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar

Hedefler, Aktiviteler, Çıktılar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

AKIŞ. TEMA Vakfı Çalışmaları Örneği

AKIŞ. TEMA Vakfı Çalışmaları Örneği AKIŞ Su Çerçeve Direktifi ve Kardeş Direktifler NHYP Süreci Su Döngüsü ve Nehir Havza Bölgeleri İyi Su Durumları Nehir Havza Yönetim Planlarının İçeriği Karakterizasyon Tipoloji Su Kütlesi Kavramı ve Statüleri

Detaylı

1.1.1.7.3. Sürecin başlama ve bitiş koşulları,

1.1.1.7.3. Sürecin başlama ve bitiş koşulları, SÜREÇ YÖNETİMİ TEKNİK ŞARTNAME TASLAĞI Hazırlayan Erkan Karaarslan ve Çalışma Arkadaşları Teknik Şartnamenin Aşamaları 1.1. Süreçlerin İdare nin talep ettiği standartlarda analiz edilerek modellenmesi

Detaylı

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi 13 Şubat 2013 Ethem Cem ÖZKAN BİL 588 1 Akış Soybis Projesi Hakkında Bütünleşik Projesi Hakkında Proje Bilgileri Proje Amacı Projenin Hedefleri

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR TUCBS TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA TÜGEM TAGEM TRGM KKGM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM ANKARA 2010 1 TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR 1-1/25 000 Ölçekli

Detaylı

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN PROJE TEKLİF FORMU 1. PROJE TANIMLAMA BİLGİLERİ Adı: Türkiye Deniz Araştırma Alt Yapısının Analizi Etüt Projesi Yeri: Seyir,

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine Đlişkin

Detaylı

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V.

Doğal Sit Sınırlarının Sunumu ve Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Yönetim Altyapısının Geliştirilmesi. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. Dilek TEZEL CBS ve Envanter Şb.Md.V. SUNUM İÇERİĞİ SAYS Nedir? Yapılan Çalışmalar Sit Alanlarının Türkiye Genelinde Durumu /Proje Çıktıları Karşılaşılan Sorunlar Sistemin Faydaları Hedefler 1 Kaç tane

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

PROJE - FAALİYET KISA VADE ORTA VADE UZUN VADE 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI

PROJE - FAALİYET KISA VADE ORTA VADE UZUN VADE 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI ÇOB, DSİ, İB, Valilikler, Belediyeler, Üniversiteler, TÜBİTAK HSA/ÇİB 2 KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN SAĞLANMASI ÇOB, Valilikler HSA/ÇİB

Detaylı

Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi. Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi

Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi. Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi 19 Aralık 2014, Türkiye Çölleşme Modelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı,

Detaylı

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi

Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Marmara Kıyıları Hassas Alan Yönetimi Huri EYÜBOĞLU Şub. Müd. huri.eyuboglu@csb.gov.tr İSTANBUL SUNUM İÇERİĞİ SINHA PROJESİ Türkiye Kıyılarında Kentsel Atıksu Yönetimi: Sıcak Nokta ve Hassas Alanların

Detaylı

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ

KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ ORMANCILIK COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TEKNOLOJİSİ Kırgızistan Cumhuriyeti Çevre Koruma ve Ormancılık Devlet Ajansı Key words: Kırgızistan Orman Kadastro, Kırgızistan Orman CBS SUMMARY

Detaylı

ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU. 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1

ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU. 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1 ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1 İÇERİK 1. Ar-Ge Hedeflerimiz 2. Ar-Ge Önceliklerimiz 3. Teknoloji Yatırımlarımız 4. Ar-Ge Projelerimiz

Detaylı

VERİ TABANI OLUŞTURULMASI VE WEB SAYFASININ HAZIRLANMASI (İP 6)

VERİ TABANI OLUŞTURULMASI VE WEB SAYFASININ HAZIRLANMASI (İP 6) VERİ TABANI OLUŞTURULMASI VE WEB SAYFASININ HAZIRLANMASI (İP 6) Bu iş paketi kapsamında, İP1, İP2 ve İP3 iş paketlerinden elde edilen bilgiler kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) destekli bir veri

Detaylı

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı doğal ortam insan etkileşimine bağlı olarak ortaya çıktığı için, bu çalışmalarda Coğrafyanın veri kaynaklarını kullanır.

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN Dr. Bertan BAŞAK

Detaylı

Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma

Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi Ön Çalışma Yaban Kuşlarının Korunması Direktifi 2009/147/EC İçerik Kuş Direktifi Ön DEA raporu Rapor sonrası yapılanlar İstişare Süreci

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Afet Yönetiminde Teknoloji Kullanımı, 12, Bilkent Otel, Ankara 1 CBS Genel Müdürlüğü Amaçlarımız ve Görevlerimiz Amacımız; ihtiyaç

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

EK 10 YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI

EK 10 YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI YENİDEN YERLEŞİM EYLEM PLANI FORMATI 1 İçindekiler: 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. MEVZUAT... 2 4. UYGULAMA PLANI... 2 4.1 Proje Alanını Tanıtıcı Bilgiler... 2 4.2 Envanteri yapılması zorunlu taşınmazların

Detaylı

TÜBİTAK 107 G 029. 5.2. Proje Sonuçları

TÜBİTAK 107 G 029. 5.2. Proje Sonuçları 5.2. Proje Sonuçları Proje sonuçlandığında; uygulayıcının (DMP) eline sadece bir uygulama planı (Yazılıkaya YGS Yönetim Planı) değil aynı zamanda bir YGS plan/planlama modeli geçeceği için, YGS planlamasıyla

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012

HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi Projesi 09.03.2012 Ulusal Emisyon Tavanlarının Belirlenmesi Ülkemizin, Ø Uzun Menzilli Sınırötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (CLRTAP)

Detaylı

Kirlenmiş Sahalara Yönetim Sistemi: Ana Bileşenleri ve İşleyişi; Paydaşların Yetki, Sorumluluk ve Görevleri

Kirlenmiş Sahalara Yönetim Sistemi: Ana Bileşenleri ve İşleyişi; Paydaşların Yetki, Sorumluluk ve Görevleri Akademisyenler ve Danışman Firmalar - Kirlenmiş Sahalar Yönetimi Çalıştayları: Yeni Yönetmeliğin Getirdiği Güçlükler ve Fırsatlar; 9 Aralık 2015 Kirlenmiş Sahalara Yönetim Sistemi: Ana Bileşenleri ve İşleyişi;

Detaylı