Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak"

Transkript

1 Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak Prof.Dr. Bilçin Tak Meydan Uludağ Üniversitesi Sağlıkta Kalite ve Verimlilik Sempozyumu İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği 1 Ekim 2016, İzmir

2 Hatalardan Öğrenmeye İhtiyacımız Var mı? Kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi tıbbi hatalardır araştırma bulgusuna göre hata raporlama sistemleri, Amerikan hastanelerinde gerçekleşen toplam hataların %15 inden daha azının tespitini mümkün kılmaktadır. (Journal of Patient Safety, NPSF:2014)

3 Hatalardan Öğrenmemenin Maliyeti Dünya Sağlık Örgütü Hasta Güvenliği İçin İşbirliği Platformu na (2007) göre; arasında bakım ekibi arasındaki iletişim hatalarından kaynaklanan Olay Bildirimleri incelenmiş ve kalıcı fonksiyon kaybı ile sonuçlanan 25 bin ile 30 bin arası önlenebilir hatanın %11 inin bakım ekibi arasındaki iletişimin etkin olmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. 2. Hastanın başka bir kliniğe veya hastaneye sevki veya tetkik/girişim amacıyla hastane içi ve dışına transportuna ilişkin iletişim eksiklikleri; tedavinin gecikmesine, yanlış tedavi uygulanmasına, tıbbi hataya, bakımın ihmal edilmesine, hospitalizasyon süresinin uzamasına, önlenebilir tekrar hastaneye yatışların yapılmasına, maliyetlerin ve işyükünün artmasına, diğer minör-majör zarar görmelere yolaçmaktadır.

4 Hasta Güvenliğini Sağlamak= Beklenmeyeni Yönetmek!!! 1. Olması beklenen şey, olmaz: Elinizi attığınızda tıbbi cihaz çalışmaz, jeneratör devreye girmez 2. Olmaması beklenen şey, olur: Taşeron firma personeli çatıya çıkar.. 3. Hiç umulmayan/ hayal bile edilemeyecek olan olur : Tıbbi Gaz vanası kapatılır, oksijen tüpü ile hasta MR ünitesine alınır. Karl Weick, Kathleen M Sutcliffe, Managing the Unexpected: Resilient Performance in an Age of Uncertainty, 2. edition,, John Wiley &Sons, USA, 2007 ve sunumun yazarının deneyimlerinden derlenmiştir.

5 Güvenlik Nedir? Perrow (1984) güvenliği, çalışanları ve müşterileri başta olmak üzere bir kuruluşun paydaşlarının kazayla/maksatlı olmadan yaralanmaya/zarar görmeye maruz kalmamaları olarak tanımlamaktadır. Perrow a göre bazı kuruluşlarda hata yapılması normal dir. O yüzden alana yönveren kitabına normal accident (1984) adını vermiştir.

6 Hasta Güvenliği Sağlık hizmeti üretimi söz konusu olduğunda ortamdan kaynaklanan nedenlerin yanı sıra tedavi ve bakım hataları da hasta güvenliğini tehdit etmektedir. Hasta güvenliğini tehdit eden olaylar, bakım yönetiminden kaynaklanan, ölümle, yaşamı tehdit eden bir hastalıkla, taburcu olamama veya daha uzun hospitaliazasyon ile sonuçlanan istenmeyen zarar görmeler olarak tanımlanmaktadır. (Naveh vd.: 2005),

7 Hasta Güvenliğini Tehdit Eden Olaylar Nelerdir? Hastalığa ilişkin komplikasyonlar dışında kalan bakım yönetiminden kaynaklanan yaralanmalar, Ekipman arızalarından kaynaklanan olaylar, Cerrahi girişim gibi planlanan bir faaliyetin istenen şekilde sonuçlanmaması, Mevcut prosedürlerden sapmalar, Bir tedavi hedefine ulaşmak için uygun faaliyetin planlanmamış olması, Planlanan tedavi planının uygulanmaması gibi olaylar hasta güvenliğini tehdit eden olaylar olarak sıralanmaktadırlar.

8 Güvenlik: Hiçbirşey Olmama Hali.. Reason (1998) güvenliği, dinamik bir eylemsizlik hali olarak ifade etmektedir. Eylemsizlik doğası gereği genel kabul gören ve arzu edilen bir durumdur. Sonuçlar beklenenden sapma göstermediği sürece güvenlik, dikkatlerin üzerinde yoğunlaşmasını gerektiren bir konu değildir. Güvenlik, soyut ve görünmez bir kavramdır. İnsanlar herhangi bir şeyi görmediklerinde her şeyin yolunda gittiğini sanırlar. Planlandığı gibi devam ettiği sürece hiçbir şey olmamaya devam eder. Fakat bu yanıltıcıdır, çünkü çok sayıda dinamik girdi bir araya gelerek bu hiçbir şey olmama halini yaratmaktadır;

9 Hastaneler Güvenli Kuruluşlar mıdır? 1. Hastaneler nükleer enerji santralı kadar karmaşıktır. 2. Çok sayıda kişi ve birim, hasta bakım sürecinde görev alır. Hastanın güvenliği bu birim ve kişiler arasındaki koordinasyona bağlıdır. 3. Kişiler birbirlerine bağımlıdır. 4. Hiyerarşik farklılaşma mevcuttur. Roller farklı ve net şekilde tanımlanmıştır. 5. Çok sayıda karar alıcı karmaşık bir ağ üzerinde çalışmaktadır. 6. Endüstri kuruluşlarında risklerin büyüklüğü, etkilediği insan sayısı ile ölçülmektedir. Riskler genellikle çok sayıda kişiyi etkilemektedir. (Hastanelerde tek kişi etkilenir ama sonucu ölümdür.) 7. Sık ve zaman geçirmeden geri bildirim gerekir. 8. Zaman baskısı altında çalışılmaktadır. Roberts K H,,Some Characteristics of One Type of High Reliablity Organizations, Organization Science, 1990, vol. 1, no.2, s ve Becoming a High Reliability Organization: Operational Advice for Hospital Leaders, AHRQ Publication, 2008

10 Tıbbi Hatalar Nasıl Ortaya Çıkmaktadır?

11 İsviçre Peyniri Modeli Tehlikeler Kayıplar James Reason, Human Error: models and management, BMJ, March 2000

12 Sistemdeki Güvenlik Tabakaları Nasıl Aşılıp Hastanın Zarar Görmesi ile Sonuçlanıyor Hemşire işe alma ve görevlendirme sistemi İlaç uygulama sistemi İlaç hazırlama sistemi Order verme sistemi TEHLİKELER HASTA GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN OLAYLAR James Reason, Beyond the organizational accident:the need for ''error wisdom '' on the frontline, Quality and Safety in Health Care, 2004'den uyarlanmıştır.

13 Güvenlik Bariyerlerindeki Boşluklar Nasıl Oluşuyor? Aktif Hatalar Doğrudan Gözlenmeyen Hatalar

14 Aktif Hatalar Sistem veya hastalar ile doğrudan temas halindeki kişiler tarafından yapılan güvenliği ihlal eden davranışlardır. Güvenlik bariyerleri üzerinde doğrudan ve hemen etki yaratırlar. İhmal, yanlışlıkla yapma, mevcut işgörme prosedürleri dışında hareket etme gibi nedenlerle yapılan hatalardır. Hasta kimliğini doğrulamadan ilaç uygulamak, güvenli cerrahi kontrol protokulunu uygulamadan ameliyata başlamakgibi.. Aktif hataları yapan kişileri izleyen ve sonuçta bir şey olmadığını gören diğer kişilerin de bu çalışma biçimini benimsemeleridir. James Reason, Human Error:, 2002 den uyarlanmıştır.

15 Sistemde Gizli Hatalar Sistemi dizayn edenler, prosedürleri yazanlar, üst yönetim gibi karar alıcıların yaptıkları hatalardan kaynaklanmaktadır. Gizli hatalar iki şekilde advers etkiye sebep olmaktadır: a. Zaman baskısı altında çalışma (acil ameliyata alınması gereken hastaların anestezi açısından değerlendirilmeleri), eksik elemanla çalışma (bir hemşirenin 20 yataklı klinikte tek başına nöbete kalması), uygun olmayan/yetersiz tıbbi cihaz ile işgörme (günübirlik işlem alanlarında monitorizasyon yetersizlikleri), deneyimsiz ekiple çalışma (kıdemsiz hekim ve hemşirelerin yüksek riskli işlem alanlarında görevlendirilmesi) gibi hatayı provoke eden koşullar altında ortaya çıkmaktadırlar. James Reason, Managing the Risks of Organizational Accidents, 2004 den uyarlanmıştır.

16 Sistemde Gizli Hatalar b. Pratikte uygulanmayan prosedürler, güven vermeyen uyarı sistemleri ve tesis kaynaklı yetersizlikler (yangın alarm sistemleri, kesintisiz güç kaynağı, klimatizasyon, tahliye rampaları, asansörler, atık yönetimi vb. ) Hastanede mevcut güvenlik bariyerlerinde kapatılması güç boşluklara ve zaaflara neden olmaktadırlar. Aktif bir hata ile birleşene veya tetikleyici bir etken ortaya çıkana kadar yıllarca sistemde varlıklarını sürdürürler. Aktif hatalardan farklı olarak önceden tespit edilmeleri ve ortadan kaldırılmaları/etkilerinin azaltılması mümkündür. James Reason, Human Error: models and management, BMJ, March 2000 den uyarlanmıştır.

17 Gizli Hatalara Zemin Hazırlayan Prosedürler Günübirlik hasta girişim sabahı hekim tarafından değerlendirilir... Cerrahi ekipten bir kişi taraf işaretlemesini yapar... Acilde gözetim altında tutulan ve ameliyat edilmesine karar verilen hastalar, anestezi açısından ameliyathanede değerlendirilirler... Poliklinikte değerlendirilen ayaktan hastanın bulaşıcı bir hastalığı olduğu tespit edildiğinde izolasyon tedbirleri alınır... Kontrast madde verilerek tanı amaçlı ileri tetkik yapılacak hastalar, girişim öncesinde değerlendirilir... Hastanın devir ve transferi hekimin uygun göreceği şekilde transport koşullarında gerçekleşir.. Yazarın deneyimlerinden derlenmiştir.

18 Gizli Hatalar Barındıran Prosedürler.. Manuel order verme Alerji bilgisinin orderda yeralmaması Beslenme açısından durumun orderda yer almaması Order ın doz ve ilaç-ilaç etkileşimi açısından eczacı onayından geçememesi Barkod sistemi kullanılmaması Kişi bazlı ilaç hazırlama sisteminin olmaması Kliniğe ilaç kabuledilirken hemşire kontrolunun olmaması Hastanın ilaçlarının kendi adına ayrı bir dolapta saklanmaması İlaç uygulama öncesi her seferinde hasta kimliğini doğrulanmaması Yüksek riskli ilaç arder etme, etiketleme, klinikte saklamakoruma-imha sistemlerinin iyi kurgulanmaması Yüksek konsantrasyonlu ilaçların hasta bakım alanlarında bulundurulması Yazarın deneyimlerinden derlenmiştir.

19 Hasta Güvenliği ve İnsan Hatası Perow (1984) hataların %60 ila 80 inin insan kaynaklı olduğunu ve tedbirli bir yaklaşımda bile bu oranın %30-40 ın altına inmeyeceğini öngörmektedir. IOM un raporunda (2000) atıf yapılan bir araştırmada, anestezi ile ilişkili advers olayların %82 sinin insan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bir araştırma, hasta güvenliğini riske eden vakaların Anestezi sonrası bakım ünitesi için %39 unun; günübirlik cerrahi girişim birimleri için ise % 25 nin primer sorumlusunun hemşireler olduğunu göstermiştir. (Ross ve Ranum: 2009)

20 Hasta Güvenliği Bir Kültürel Dönüşüm Meselesidir.. Korkmayı Unutmak: Bizim hastanede öyle kötü şeyler olmaz...

21 Sosyal Bilimlerde Perspektifer 1. Teknik Yaklaşım: Teknolojiye, bireye, teknik sistemin yapılanmasına odaklanarak güvenliği sağlamak mümkündür. 2. Güvenliğin sosyal olarak inşa edilmesini esas alan yaklaşım: Güvenlik Kültürü inşa ederek, hatalardan öğrenme yoluyla güvenliği sağlamak mümkündür.

22 Güvenlik Kültürü Çalışanların potansiyel olarak hata yapılma olasılığı olan iş ve işlemler konusunda sürekli ve aktif bir farkındalığa sahip olduğu kültürdür (NHS Guide: 2004). Güvenlik kültürü bireylerin, yapılan yanlışlardan öğrenme ve yanlışın yerine doğrusunu koymalarını sağlayan bir ortamı tasvir etmektedir. Güvenlik kültürü içinde bireyler, hataları açıkça konuşmaları için teşvik edilirler. (Reason: 2002 ve Weick:2007)

23 Suçlama ve Utanma Kültürü Hataların cezalandırıldığı ve çalışanların zaten mevcut olan hataları veya problemleri açıklamalarına engel olunan kültürdür. Patolojik kültür olarak adlandırılmaktadır (Sorra ve Nieva: 2003). Bireyleri hataların üstünü örtmeye ve hatanın nedenlerinin analiz etmemeye teşvik eder, Bireylerin eylemleri üzerine odaklanır: Hastaya en son kimin eli değdi? Hatanın altında yatan sistem kaynaklı faktörler gözardı edilir.

24 Suçlama Kültürü- Kim Kimi/Neyi Suçluyor? Araştırmalar hataların (Hofmann ve Stettzer: 1998) ; Yöneticiler tarafından çalışanlara, Çalışanların ise sisteme ve çevresel faktörlere atfettiğini göstermektedir. Bu durum çalışanların yönetime karşı tavır almasına ve hataları reddetme, birbirlerini korumaya yönlendirmektedir. Bir diğer tehlike ise bireyin algıladığı gerçeklik ile reel dünyanın farklı olmasıdır. Bizim hastanede böyle kötü şeyler olmaz.

25 Raporlama Kültürü ve Bilgilendirme Kültürü Raporlama sistemi standart formlara yapılan kayıtları hasta güvenliği gibi kapsamlı bir sorunlar bütününü hastaneye ait özet, kategorik bir bilgiye dönüştürmektedir. (Waring:2009). Raporlama sistemi güvenlik kültürünün oluşumunda hem bir RAPORLAMA KÜLTÜRÜ hem de hataları analiz ederek sonuçların tüm hastaneye yayılımını sağlayarak BİLGİLENDİRME KÜLTÜRÜ yaratmaktadır (Reason:1998)

26 Raporlama Kültürü ve Bilgilendirme Kültürü Sistemi yöneten ve içinde faaliyette bulunan herkes insan, teknik sistem, çevresel ve örgütsel faktörler hakkında BİLGİLENMİŞ olur. BİLGİLENDİRME KÜLTÜRÜ korkmayı unutmamayı sağlar. Raporlama, potansiyel ve gerçekleşmiş olayların bildirimi yoluyla kişilerin kendi kusur ve hatalarının farkına varmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle bedelsiz ders fırsatı sunmaktadır. (Reason, 1998).

27 Aktif Öğrenme/Pasif Öğrenme Hatalardan öğrenmeyi sağlamak için hataların sadece tespit edilmesi ve duyurulması yeterli değildir. Çıkarılan derslerin hastanenin günlük iş pratiğine implant olması gerekmektedir. Pasif öğrenme sağlandığında hatalardan ders alınmıştır ancak bu öğrenme hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin günlük iş pratiğine yansımaz. Aktif öğrenme ise alınan derslerin hastanenin kültürüne ve günlük işleyişine yerleşmesi önemlidir. (NHS, 2000)

28 Aktif Öğrenmenin Önündeki Engeller Hastaneye suçlama kültürünün hakim olması Raporlama Sisteminin doğru bir şekilde yapılandırılmaması (NHS,2000)

29 Kurallar Hasta Güvenliğini Garanti Eder mi? 1. Kural doğrudur, uygulama yanlıştır. 2. Kural yanlıştır, kişi kuralı ihlal ederse uygulama doğrudur. 3. Kural yoktur, kişi doğaçlama yapar, uygulama doğrudur. James Reason, Managing The Risks of Organizational Accidents, 2004

30 Kural Yoktur, Hemşire İdrak Eder.. Uygulama Doğrudur Örnek: Hasta ameliyathaneden PCA takılı olarak kliniğe iner. Postoperatif orderda postop ağrıyı yönetmek üzere kontrole tabi ilaç order edilmiştir. İlaç kliniğe çıkar, HEMŞİRE UYGULAMAZ. Postop hastaya lüzumu halinde kullanılmak üzere ilaç order edilebilir kuralı yanlıştır. Yanlışı, hemşire sağduyu ile idrak etmekte ve gerekeni yapmaktadır. İlacın klinikte korunması, imhası, iadesi bir dizi yeni sorununun habercisidir... Eczane bu uygulamadan muzdariptir. Özellikle kontrole tabi ilaçların eczaneye iadesi ilaç yönetimi riskini arttırmaktadır. Sisteme bu durumu raporlar ve sözkonusu uygulamayı ağırlıklı olarak yapan cerrahi kliniğin düzeltici faaliyette bulunmasını talep eder... Yazarın deneyimlerinden derlenmiştir. itesinden alınmıştır.

31 Hataların Hayata Karışması: İdrak Etmek Ayrıştırıcı detayların farkında olmaktır. Mevcut durumun farkında olmak değildir. Yeni şeylerin de olabileceğini bilmek, anlamak ve görmektir. Dikkatin kalitesi ile ilgilidir. Ortaya çıkan tehditleri, yeni koşulları detaylı şekilde anlamaktır. Kurumsallaşması sağlanmalıdır.. Karl Weick, Kathleen M Sutcliffe, Managing the Unexpected: Resilient Performance in an Age of Uncertainty, 2. edition,, John Wiley &Sons, USA, 2007

32 Sürece Duyarlı Olmak /İdrak Etmek... Günübirlik girişim alanlarında bileklik yoksa, tehlike çanlarını duyun... Tıbbi kayıt denetimlerinde order stoplandığı halde hemşire bakım formuna ilaç uygulama kaydı düşüldüğü tespit edilmiş ise korkun.. Sertifikası olmayan hemşire YB, Kan Transfüzyon ünitesinde, Kemoterapi Ünitesinde, Yeni Doğan Ünitesinde görev yapıyorsa HUZURSUZ olun... İlaç uygulama bildirim hatası gelmiyorsa, birşeyler yanlış gidiyor demektir.. Agency of Health Care Reserach and Quality, US Department of Health and Human Services web sitesinden alınmıştır.

33 Raporlama Günlük İş Pratiğinde Nasıl Hayat Bulur? - Anektod Ameliyathanede açtığımız tıbbi cihaz kırık çıktı. İkinicisini denediğimizde de durum aynıydı. Bu hasta açısından çok riskli bir durum. Hemen ekibe dönüp Düzeltici ve Önleyici Faaliyet formu düzenleyin dedim. Kendim imzaladım ve gönderdim.

34 Güvenlik ve Suçlama Kültürüne Ait İki Farklı Zihni Algoritma 1 hasta düştü 1 hasta düştü 2 önce hastaya müdahale et- genel durumuna göre tetkik, girişim, yatış planla 2 müdahale et 3 olay bildirim formu doldur ve kalite yönetim birimine gönder 3 durumu ciddi değilse kimseye bildirme, açığa çıkarsa görmedim, bilgim yok dersin

35 Hatalardan Öğrenmenin Olmazsa Olmaz Koşulları 1. Hataların doğru bir sistem içinde raporlanması: Raporluyor muyuz? Yapılan bildirimler doğru bir şekilde yönetilebiliyor muyuz? 2. Raporlanan hataların hastanede konuşulması: Konuşmayı /konuşulmasını istiyor muyuz? 3. Hatanın nedenlerinin sistematik bir şekilde analiz edilmesi: Kim yaptı yerine neden bu hata oluştu sorusuna odaklanabiliyor muyuz? 4. Hataların hastaneye özgü bir veri setine dönüşmesi ve hayata karışması nın sağlanması: Yöneticiler karar alırken mevcut durumu dikkate alıyor mu? Eğitimler bu somut örneklerle veriliyor mu?

36 Kişi Kendi Hatasını Raporlar mı? Birey kendi hatasını raporlar mı? Çoğunlukla raporlamaz çünkü farkında değildir. (Sellen, 1994; Zapf vd.,1994). Psikolojik nedenlerle bireyler kendi hataları üzerine konuşmak istemezler. Bu durum öğrenmeyi engeller. Hatalardan öğrenme araştırmaları bireylerin kendi klinikleri / hastaneleri için yararlı bile olsa, kendi hatalarını itiraf etme ve hakkında konuşmakta isteksiz olduklarını götermektedir. (Baker & Norton, 2001; Barach & Small, 2000; Chiang, 2001; Uribe et al., 2002)

37 Raporlama Kararı Nasıl Veriliyor? Hataları raporlamak RİSKLİ ve kişinin kendi İNİSİYATİFİNE kalmış bir davranıştır. (Zhao, Olivera: 2006) Birey fayda maliyet analizi yapar. Bireysel (hissiyatı, bilişsel yapısı) ve bağlamsal faktörler (kültür ve normlar) bu süreçte etkilidir. Psikolojik olarak bireyin kendini güvende hissettiği ortamlarda raporlama hata üzerine konuşma ve tartışma olasılığı yüksektir.

38 Raporlama/ Raporlamama Raporlama Olduğu gibi raporlama Rasyonalize etme Başkasının üzerine atma Raporlamama Üzerini örtme : Gidermek için kasıtlı olarak çaba göstermeden diğer kişilerden gizlemek Kendi kendine düzeltme: Hatayı raporlamamak ama onarmak. Gereken kaynağa ve yeteneğe sahip olunması önkoşuldur. (Tucker ve Edmondson: 2003) Gözardı etme: Tespit ettiği hatanın olumsuz sonuçlarını düzeltmek, onarmak için çaba göstermeme kararıdır. (Zhao,Olivera: 2009)

39 Kim Raporlama Yapar? Hekim Hemşire Non-medikal hastane yöneticileri Sağlık teknisyeni Hastabakıcı Transport elemanı Temizlik elemanı

40 Neleri Raporlayalım? Anonim raporlama : Suçlama Kültürünün hakim olduğunun kanıtı Yer, hastanın kimliği ve raporlayan kişi bilgisi vererek raporlama: Güvenlik Kültürünün hakim olduğunun kanıtı

41 Nasıl Raporlayalım? Elektronik posta, faks veya telefon yoluyla Standart ve olayları sınıflandırmaya dönük bildirim formları kullanılması Olayın nasıl gerçekleştiğinin düz bir metin ile aktarılması

42 Raporlama Mümkün Olduğunca Basit ve Kolay Olmalıdır Raporlamaya karar veren kişi bu kez de bilişsel ve fiziksel maliyetini dikkate almaktadır. Raporlama için çok zaman ve çaba harcamak gerekiyorsa iş yükünü arttırmamak için vazgeçiliyor. Araştırma bulguları: 1. Zaman kıtlığı ve ulaşılması gereken kişiye ulaşma güçlüğü hemşireleri hata ve problem raporlamaktan caydırıyor (Chiang, 2001; Tucker vd., 2002) 2. Hekim ve hemşirelerin hatayı raporlamak için katlanmaları gereken ekstra iş yükü ANA ENGEL (Uribe vd. 2002).

43 Hekimler Raporlamaya Karar Verdiklerinde Nasıl Yapacakları Hakkında Bilgi Sahibi Değil Hata nasıl raporlanır, 2. Hangi hatalar raporlanır, 3. Bu hata neden oldu, 4. Bu gerçekten bir hata mı, değil mi? (Kaldijan vd. 2006) Hata yaptığımda ne yapmam gerektiğini ve ihtiyacım olan bu bilgiye nasıl ulaşacağımı bilmiyorum. (Fisher 2008 ) Zaman kıtlığı ve bürokrasi caydırıyor.

44 Hata Bildirimleri Nasıl Yapılmalı?-Uygulama Deneyimine Dayanan Bir Öneri Hatanın önce standart olay bildirim formu ile bildirilmesi, Bildirimi alan hasta güvenliğinden sorumlu kişinin olayın niteliğine bağlı olarak yerinde yüz yüze görüşme veya telefonla bilgi alarak olayın nasıl gerçekleştiğini ve sonucunu öğrenmesi, Bu bilgileri form üzerinde ayrılan bir alana aktarmasının faydalı olacağı yönündedir.

45

46 Hekimler Niye Önemli? Tespit 1: Hastaneler idari değil, mesleki olarak yapılandırılmış organizasyonlardır. Hekimler diğer meslek gruplarının çalışmalarını da koordine ve kontrol etmektedirler. (Scott: 1982) Tespit 2: Hastanelerde hekimler gölge bir örgütlenme ve karizmatik bir yetki ye sahiptirler. (Perrow, 1961) Tespit 3: Hasta güvenliğinin günlük rutinin bir parçası haline gelmesi için kıdemli hekimler anahtar role sahiptir. Bireyler, kendileri için önem taşıyan ''ötekiler '' ile özdeşleşmekte; onların tutum ve davranışlarını benimsemektedirler. (Berger ve Luckman)

47 Hekimlerin Sisteme Sahip Çıkması İçin.. Tespit 4. Tıp mesleğinin sosyo-kültürel özellikleri raporlamayı engellemektedir. Tespit 5: Raporlama sistemi kurmak ve suçlamayı ortadan kaldırmak hekimlerin sisteme katılımı için yeterli değildir: Raporlamayı tıbbın kompleks kültürüne angaje etmek gereklidir. Öneri : Raporlama sisteminin sorumluluğu veya kontrolu hekimlere verilerek sistemi sahiplenmeleri sağlanabilir.

48 Bulgular Hekimlerin Raporlamaya Karşı Tutumu Hatalar, kompleks tıbbi işlerin açıkça görünmeyen ama temel özelliklerinden biridir. Deneme yanılma tıpta kullanılması kaçınılmaz olan bir yöntemdir. Hata yapma kaçınılmazdır ve tıbbi uygulamanın bir parçasıdır. Tıpta hata yapmak kaçınılmazdır. Bu nedenle hataları kalıcı bir şekilde önlemek mümkün değildir. Raporlama sistemleri de kaçınılamaz hatalarla iştigal ettiği için faydasız bir şeydir. (UMMU, Tekas, Manchester Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırma bulgularından özetlenmiştir. )

49 Bulgular Hekimlerin Raporlamaya Karşı Tutumu Raporlama hekimi gerçek işinden ayıran bürokratik bir iştir Raporlama non-medikal ve tıp mesleğin dışında bir şeydir. Biz klinik ortamında koştururken yöneticiler makamlarında oturuyorlar... Ellerindeki olay bildirim formlarını bizi yargılayıcı bir biçimde inceleyerek.. Raporlama bizim mesleğimize ve uzmanlığımız ile uyumlu bir şey değil.. Bu daha çok hemşire işi.. Kurallara dayalı, bir süreç olarak gerçekleşen ve prosedürlere dayalı bir iş çünkü... Onlar form doldurma ve bürorasi işlerine daha yakın.. (UMMU, Tekas, Manchester Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırma bulgularından özetlenmiştir. )

50 Hekimler Neden Raporlamıyor? Hekimler, hataları raporlamaktan kaçınarak kendilerinden olmayanların bürokratik sürveyansını ve tıp mesleğini regüle etmelerini reddetmiş olmaktadır. Çünkü tıp mesleği, meslektaştan öğrenmeyi kültürel bir norm olarak hekime dayatmaktadır. (Allsop ve Mulcahy 1996, Harrison 2002, Rosenthal 1995). Klinik otonomi ve kendi düzenini kendisinin kurması nosyonu tıp kültürünü ve mesleğin icrasını şekillendirmektedir. (Freidson 1970; Evetts 2000).

51 Hekimler Neden Raporlamıyor? Meslektaşlar arası işbirliği (collegiality) hataların raporlanmasını önlemektedir. Hekimin raporlamayı reddetmesi aslında tıbbın kalitesini koruma işini meslektaş kontroluna/ kendi alanında yapılacak kontrola bırakmayı tercih ettiğinin göstergesidir. (Allsop and Mulcahy 1996, Harrison 2002, Rosenthal 1995) Hekimler arasında raporlama teşvik edilmez. Çünkü raporlama yönetimi ve mesleki statünün erozyona uğraması riskini çağrıştırır. Tıbbın imajını korumak ve hekimin mesleki kimliğini eleştirilerden korumak öncelenmektedir. Tıp MÜKEMMEL ve GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SAVUNULAN bir alandır. (Helmreich and Merritt 2003, Leape 1999) Hatalı uygulamadan doğabilecek riskler ve belirsizlikten korunmak için tıbbin doğasında savunma vardır. (Fox 1975, Rosenthal 1995).

52 Tıp Fakültelerinde Gizli Bir Müfredat Var mı? UMMS de 2,3,4 sınıf öğrencileri, internler ve kıdemlikıdemsiz dahiliye- cerrahi asistanlarını kapsayan bir araştırmaya göre (Fisher vd. 2008); 1. Tıp okullarında tıbbi bakış açısı edinildikçe, hekimlerin hatalar nedeniyle kendilerini savunma eğilimi artmaktadır. 2. Hatalar tıbbın doğası olarak görülmekte ve zihinlerde NORMALİZE olmaktadır. Bu tutum fakülte ve uzmanlık eğitimi sırasında mı inşa edilmektedir?

53 ÖNERİLER

54 Öneri 1: Ülke Ölçeğinde Standart Bir Raporlama Sistemi Kurulması Büyük resmi görme, Problemin ne kadar kritik olduğunu idrak etme, Aynı dili kullanma, Sonuçları karşılaştırabilme, İyileştirmelerin sonuçlarını izleyebilme, Birbirimizden Öğrenme.

55 Öneri 2: Gerçek olaylara dayalı eğitimler planlama ve uygulama Güvenlik sorunun ete-kemiğe bürünmesi, Korkmayı öğrenmek ve unutmamak, Hata yapılabileceğini idrak ederek çalışmak, Raporlamanın önemini anlamak, Herkesin hata yapabileceğini anlamak, Hekimlerin bile!

56 Nasıl Bir Eğitim Öğrenmeyi Mümkün Kılabilir? 1. Ramak kala olaylar öğrenme açısından etkisiz. Hatanın TAM OLARAK NASIL OLUŞTUĞU ve Sonuçları, hastada oluşan KAYIP/ZARAR bilinmeden öğrenme tam olarak sağlanmıyor.. Kıdemli bir hekimin, kendi yaptığı gerçek hatalardan örnekler vererek eğitim vermesi çok etkili oluyor.. (Fisher vd. 2008) 1. Öğrenme kalıcı olmuyor: Öğrenilen hemen arkada kalıyor ve hayat devam ediyor.. Telefon ile konuşurken bir yandan da order verme, hastaya girişim yapma gibi.. Sonra tekrar hata geliyor.. Kısır bir döngü bu (Fisher vd. 2008) Raporlama sisteminin sürekli gözönünde tutulması ve tazeleme eğitimleri şart!

57 Öneri 3: Bölgesel veya Birlik Bazında Hata Öğrenme Notu Yayınlama Sistemi Kurulması Hatadan Öğrenme Notu ( Safety Learning Summary) Raporlanmış olan gerçek hataların veya ramak kala olayların tanımlandığı ve nedeninin ne(ler) olduğunun özetlendiği bir bir dokümandır. Kanada Deneyimi: Bölge bazında faaliyette bulunan hastanelerde raporlanan hatalar/olaylar kümeleme analizine tabi tutularak ; En sık gerçekleşenler, Hastanelerin tümünde öğrenilmesinde fayda görülenler, Hasta ve raporlayan kişi bilgisi yeralmaksızın hazırlanarak düşme, ilaç uygulama hatası, yanlış cerrahi gibi kategoriler altında web sitesinde yayınlanmaktadır.

58 Öneri 4: Tıp ve Sağlık Eğitimine Hasta Güvenliği Meselesinin Eklenmesi Türkçe arama motorlarında tıp fakültesi /uzmanlık eğitimi müfredatı- hasta güvenliği anahtar sözcükleri ile tarama yapıldığında sonuç alınamamaaktadır. Tıp Fakültelerinin Gizli Müfredatı(varsa) masaya yatırılmalıdır.

59 Son Söz. Hikayelere, hikaye anlatıcılarına (destancılara) ve hikaye anlatmaya değer atfeden kuruluşlar, deneme-yanılma ile öğrenen kuruluşlardan daha güvenlidirler. Bu hikayeleri dinleyen kişiler daha kolay öğrenirler, potansiyel hataların farkına varırlar ve tehlikeleri daha kolay yönetirler... (Weick:2007) Karl Weick, Culture As A Soruce of High Reliability, Sensemaking in Organizations, 2007

60 Teşekkür ederim. Prof.Dr. Bilçin Meydan tr.linkedin.com/pub/bilçin-tak-meydan/82/40a/256/ Bu sunum Hasta Güvenliği, risk yönetimi ve Örgüt kültürünü konu edinen akademik kitap ve dergilerde yayınlanan araştırmalar ile hazırlayanın kişisel gözlem deneyimleri esas alınarak derslerde ve bilimsel toplantılarda sunulmak üzere hazırlanmıştır. Ticari amaçla kullanılamaz.

61 Temel Referenslar James Reason, Human Error: models and management, BMJ, March 2000 James Reason, Beyond the organizational accident:the need for ''error wisdom '' on the frontline, Quality and Safety in Health Care, James Reason, Managing the Risks of Organizational Accidents, Ashgate Pub James Reason, Human Error, Cambridge University Press, 1990 Perrow, Charles (1984) Normal Accident, Basic Books. New York Karl Weick, Kathleen M Sutcliffe, Managing the Unexpected: Resilient Performance in an Age of Uncertainty, 2. edition,, John Wiley &Sons, USA, 2007 An Organisation With A Memory, Report of an expert group on learning from adverse events in the NHS, 2000, WHO World Allıances For Patıent Safety, Hofmann D A, Stetzer A, (1998) The Role of Safety Climate and Communication in Accident Interpretation: Implications For Learning From Negative Events, Acadeny of Management Journal, vol. 41, No. 6 Sorra JS, Nieva VF (2004), Hospital Survey on Patient Safety Culture, Agency for Healthcare Research and Quality Publication, Roberts K H, (1990) Some Characteristics of One Type of High Reliablity Organizations, Organization Science, vol.1/2, Ross, J. & Ranum, D. (2009). Improving patient safety by understanding past experiences in day surgery and PACU. Journal of Peri- Anesthesia Nursing, vol.24, No.3, Naveh E, Katz-Novan T, Stern Z, (2005) Treatment Errors in Healthcare: A Safety Climate Approach, Management Science, vol.51, No.6, s Justin J. Waring, Constructing and re-constructing narratives of patient safety, Social Science & Medicine Volume 69, Issue 12, December 2009, Pages Bilçin Tak, Sağlık Hizmetlerinde Kalitenin Ana Bileşeni Olarak Hasta Güvenliği: Hastaneler İçin Bir Yol Haritası Önerisi, Sağlıkta Kalite ve Performans Dergisi, 2010, Sağlık Bakanlığı Yayını, yıl.1, sayı.1 Bilçin Tak, Hastanelerde Hasta Güvenliğini Tehdit Eden Olayların Raporlanması:Türkiye, Azerbaycan, Bosna, Arnavutluk, Lübnan ve Suriye yi Kapsayan KarşılaştırmalıBir Araştırma, II. Sağlıkta Kalite ve Performans Kongresi, Nisan 2010, Antalya Bilçin Tak Meydan, Dünyada Tıbbi Hata Bildirim Sistemleri ve Uygulamaya Yansımaları, 3. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Kasım 2011, Ankara Bilçin Tak Meydan, Hastanelerde Risk Yönetimi, Sağlık Bakanlığı E-SKS Akademi, 2012/2013 Bilçin Tak Meydan, Beklenmeyeni Yönetmek: Hastanelerde Risk Yönetim Sistemlerinin Kurulması, Sağlık Bakanlığı IV. Uluslrarası Sağlıkta Kalite ve Performanns Kongresi, Ankara, 2012 Bilçin Tak Meydan, Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Hastaneler, Sağlık Bakanlığı V. Uluslararası Sağlıkta Kalite ve Performanns Kongresi, Antalya, 2014

Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak

Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak Hatalardan Öğrenme Kültürü: Hafızası Olan Bir Hastane Yaratmak Prof.Dr. Bilçin Tak Meydan Uludağ Üniversitesi Medicabil Hastanesi Bilimsel Etkinliği - Yalın Hastane Kongresi 24 Mart 2017, Bursa Hatalardan

Detaylı

HASTANELERDE YALINLAŞMA ÇALIŞMALARI VE HASTA GÜVENLİĞİ

HASTANELERDE YALINLAŞMA ÇALIŞMALARI VE HASTA GÜVENLİĞİ HASTANELERDE YALINLAŞMA ÇALIŞMALARI VE HASTA GÜVENLİĞİ YALIN DÜŞÜNCE HAYAT KURTARIR MI? PROF. DR. BILÇIN MEYDAN- ULUDAĞ ÜNIVERSITESI Araştırma Sorusu Biz Japon muyuz? Bu hastanede araba mı üretiyoruz?

Detaylı

HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ. Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi

HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ. Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi Tesis Yönetimi ve Güvenliği Sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ OPSAR SOLMAZ Figen, TUNÇMAN Gökçe, SERBEST Nesrin, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun ÖZEL MEDICABIL HASTANESİ, BURSA İlaç Güvenliği Hastaların tedavilerinde

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM. Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTA GÜVENLİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE KAPSAM Dr. Nazan ÇALBAYRAM GEÇMİŞE BAKIŞ Bir orduda hastalıkların ve ölümlerin başlıca nedenleri arasında, kişilerin sağlıkları için başvurduğu hastaneleri sayabilirim.

Detaylı

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri

IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi (02 04 Mayıs 2013 / Ankara) SÖZEL BİLDİRİ LİSTESİ Bildiri Bildiri Adı Kodu 6 Sağlıkla İlişkili Enfeksiyonlar ve El Hijyeni Konusunda Geçerliliği

Detaylı

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖZ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastanesi Göz Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılamasını sağlamak. 2.KAPSAM: Kahramanmaraş

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 2 Nedir Risk Yönetimi Nedir

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri OTURUM 4: Kalitenin Farkedilmeyen Yönü; Çalışan Avukatlığı Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri DOÇ. DR. AHSEN KAYA EÜTF ADLİ TIP AD, 30.09.2106 KALİTE Dinamik ve çok boyutlu bir kavram. ÜRÜN KALİTESİ performans,

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2017 Sonbahar Dönemi (2. Dönem) Hizmetiçi Eğitim Programı BEYAZ KOD GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Beyin Ve Sinir Cerrahisi Servisi Sorumlu Hemşiresi

Detaylı

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 10 Şubat 2012 1/5 1. Amaç: Bu plan UÜ-SK da hasta güvenliğini esas alan bir yaklaşımın tüm kuruluş ölçeğinde benimsenmesi ve uygulanması için bir sistematik oluşturmayı amaçlamaktadır.

Detaylı

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET : Kalp ve Damar Cerrahisi AD, her yaş grubundaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

Prof. Dr. Fatma Eti Aslan

Prof. Dr. Fatma Eti Aslan Prof. Dr. Fatma Eti Aslan TDK na Göre Güvenlik Kişi, kurum ya da kuruluşlara içeriden veya dışarıdan gelebilecek tehdit, taciz, sabotaj, yangın gibi olaylara karşı alınacak önlemler zincirine denir. İnsan

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ

Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ Erkan KÜÇÜKKILINÇ SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ NİN SAĞLANMASINDA, KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMASINA KARŞI ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ Sunum Akışı Kesici ve delici alet yaralanmaları Nedenleri ve yaralanma

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2013 Ex. olan hastanın kimliğinin doğrulanması için 01 Ex. Kimlik Etiketi kullanımı tarif edildi. 19.03.2014 Madde 5.3.4 te psikiyatri hastaları

Detaylı

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI

AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİK PLANI Sayfa No: 8/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Güvenliği Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; ların doğru adı soyadı, Kayıt/Kabül

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GÖĞÜS CERRAHİ KLİNİK İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: KSÜ Sağlık Uygulama

Detaylı

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA Giriş Önce zarar vermeyeceksin Primum non nocere Hippocrates of Kos Giriş Hatalar sıklıkla özensiz ya da dikkatsiz çalışmalar

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 5 1.AMAÇ: Hakkari Devlet Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin tüm safhalarında görev alan sağlık bakımı sunanların rollerinin

Detaylı

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Bu prosedürün amacı ameliyathanemizde uygulanan tüm işlemlerle ilgili esasları belirlemek, ameliyathanenin işleyişini doğru ve etkin bir şekilde planlamak ve uygulamak için standart

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Sunum Planı Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Kavramı AİK te Paydaşlar AİK Süreç Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı ve Problemin Boyutu Türkiye deki AİK Uygulamalarına Genel Bakış AKILCI İLAÇ

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.08.2013 Kontrole tabii ilaçların kayıp, zayi vb. durum halinde 01 Eczaneden yeniden temini için madde 5.12 eklendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan:

Detaylı

2014 YILI HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

2014 YILI HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI NO KONU EĞİTİM VERECEK KİŞİ EĞİTİME KATILACAK PERSONEL TARİH / SÜRE YÖNTEM 1 Adli Vakalardan Örnek Alımı Laboratuvar Teknisyenleri 2 Verem Hastalığı (TBC) Uzm. Dr. Aylin CİCİMEN 3 El Hijyeni (Endikasyonları,

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Güvenlik Raporlama Sistemi Güvenlik raporlama sistemi; Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan

Detaylı

SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018

SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018 SKS YILLIK EĞİTİM PLANI-2018 in Konusu Tarih Yeri ci Katılımcı Süresi in Amaç ve Hedefleri Yöntemi in İçeriğine İlişkin Genel Başlıklar İçin Gerekli Mataryeller Etkinliğini Değerlendirme Yöntemleri 1.

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 7 AMAÇ : SKS ve SAS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonu sağlamak. KAPSAM: Tüm Hastane KISALTMALAR: SKS: Sağlıkta Kalite Standartları SAS: Sağlıkta Akreditasyon Standartları DÖF:

Detaylı

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ENFEKSİYON HASTALIKLARI KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Sütçü İmam

Detaylı

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yatan tüm hastaların aynı kalitede bakım hizmeti almasını tanı-tedavi hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesini ve kayıt altına alınmasını amaçlamaktadır. 2. Kapsam:

Detaylı

İNDİKATÖR (GÖSTERGE) İZLEM SORUMLU LİSTESİ

İNDİKATÖR (GÖSTERGE) İZLEM SORUMLU LİSTESİ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Yönetim Direktörü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim BÖLÜM BAZLI Kalite Yönetimi Düzeltici/Önleyici Faaliyet (DÖF) Sonuçlandırma Eksiksiz Doldurulan Mavi

Detaylı

YENİ BAŞLAYAN PERSONEL ORYANTASYON PROGRAMI

YENİ BAŞLAYAN PERSONEL ORYANTASYON PROGRAMI DOKÜMAN NO KEY.PL.02 İLK YAYIN TARİHİ 03/10/11 REV. NO - TARİHİ 02-24.08.2016 SAYFA NO 1 / 12 1.0 AMAÇ: Bu rehber, hastanemizde işe yeni başlayan personelimizin, hastanemize ve görevine uyum sürecini kolaylaştırmak,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ BÖLÜM UYUM REHBERİ Doküman Kodu Yayın Tarihi Revizyon

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME EKİBİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM, AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME EKİBİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM, AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME EKİBİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM, AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK Amaç Madde 1. Bu yönergenin amacı UÜ-Sağlık Kuruluşları Beslenme Ekibinin öncelikle

Detaylı

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak DOKÜMAN NO KU.YD.004 İLK YAYIN TARİHİ 01.01.2014 REV. NO - TARİHİ 01.14.09.2015 Sayfa 1 / 7 1 BOYUT KURUMSAL HİZMETLER BÖLÜMLER Kurumsal Yapı Kalite Yönetimi Amaç: Kurumsal Hizmetlerin İşleyişini Sorunsuz

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.27.01 GÖZ HASTALIKLARI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GÖZ HASTALIKLARI SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ

SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE YÖNETİM VE ORGANİZASYON YAPISI NASIL OLMALI? MPHG KALİTE YÖNETİM MODELİ Nihal KAFALI ÜNLÜTÜRK MPHG Kalite Grup Müdürü 9. Uluslararası Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Hasta

Detaylı

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak. 2. KAPSAM: Kahramanmaraş Sütçü

Detaylı

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ. Turan ÜNLÜ Kalite Yönetim Direktörü

GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ. Turan ÜNLÜ Kalite Yönetim Direktörü GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ Turan ÜNLÜ Kalite Yönetim Direktörü Kendinizi Nerede Güvende Hissedersiniz? Güvenlik Raporlama Sistemi (GRS): Hasta ve çalışan güvenliğini tehdit eden veya edebilecek olayların

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Deniz Bedel, Adem Aköl Sinan Özyavaş Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Detaylı

GENEL ORYANTASYON EĞİ

GENEL ORYANTASYON EĞİ GENEL ORYANTASYON EĞİ ĞİTİMİ JCI (Joint Commission International) Hastane Akreditasyon Süreci Kalite Koordinatörlüğü Akreditasyon Nedir? Sağlık kurumunun önceden belirlenmiş ve yayınlanmış standartlara

Detaylı

l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi Kasım 2017, Antalya

l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi Kasım 2017, Antalya l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi 22-26 Kasım 2017, Antalya Kabul Edilen Bildiriler*** *** 1. Bildiri sahiplerinin kongre programında ve bildiri kitabında yer alabilmesi için

Detaylı

EĞİTİM PLANI Rev. Tar

EĞİTİM PLANI Rev. Tar 00 1/8 EĞİTİM KONUSU Kişisel koruyucu ekipman kullanımı İSG Kurulu Çalışma Prensipleri- Çalışan Temsilcisinin Eğitimi Meslek Hastalıklarının Sebepleri. Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı (29.05.2016) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu Planı 1. Akılcı İlaç Kullanımı Tanım 2. Akılcı İlaç Kullanımı Sorumluluk Sahibi

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1. Hastane enfeksiyonunun oluşmasını ve yayılmasını önlemek 1.a) Enfeksiyon kontrol programı oluşturmak

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ OP-01: HASTANIN GELİŞİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ HAFSA SULTAN HASTANESİ YAYIN TARİHİ:28.03.2008 REVİZE TARİHİ: 15.01.2016 DOKÜMAN NO:PAŞ-06-B BASKI NO:01 REVİZE NO:01 SAYFA NO:1/6 -YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİ

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Üniversite Hastanelerinde Yönetişim Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yeni kavram ve yaklaģımlar her yanı sardı İletişim Standart koyma Hesap verebilirlik Haydar Sur

Detaylı

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI Mehmet ŞENEŞ TBD Pre-Analitik Evre Çalışma Grubu XXVII. Ulusal Biyokimya Kongresi 5 Kasım 2015 ABD Tıp Enistitüsünün (The Institute of

Detaylı

YÖNETMELİK. b) Merkez (Hastane): Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini,

YÖNETMELİK. b) Merkez (Hastane): Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini, 19 Ocak 2014 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28887 Turgut Özal Üniversitesinden: YÖNETMELİK TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017 2 Hafta Ilgili Birim Sözel Anlatım,Uygulamalar Birim Dokümanları 1 Gün Toplantı Salonu Projektör+ Bilgisayar Yönte m Değ. i Gereçle Sayfa No: 1 / in Adı in Konusu ci Amaç/Hedef Hedef Grup Ayda 1 Kere Olmak

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HASTANELERDE YAPILAN TIBBİ HATALARIN TÜRLERİ VE NEDENLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hacer Canatan Öğr.Gör., Okan Üniversitesi Sağlık MYO Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü, ERA Teknik Koleji ATT Bölümü, hacercanatan20@hotmail.com

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENFEKSİYON YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 1.AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan her hastanın vital organ fonksiyonlarının desteklenmesi; organ

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr.Şenol Çomoğlu 2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı

3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 21 Eylül 2012, Sıhhiye Yerleşkesi R salonu-ankara Görev yeri: Hastaneler Paydaşlar: Rektör,

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanemizin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN

Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Yrd.Doç.Dr.Habil GÖKMEN Risk Kavramı Amaç ve hedeflerin gerçekleşmesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen olay veya durumlar risk olarak tanımlanır. Amaç ve hedefler üzerinde olumlu etkide bulunabileceği

Detaylı

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi Amaç: SAĞLIK TESİSLERİNİN TIBBİ CİHAZLAR PIYASA GÖZETİM VE DENETİM (PGD) VE OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİNE İLİŞKİN TALİMAT (Rev.2) Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde kullanılan tıbbi cihazlara

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985

Detaylı

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir.

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir. UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN TIBBİ MÜDAHALE YETKİSİ ve HUKUKİ SORUMLULUKLARI Uz.Dr. Ziya T. GÜNEŞ-Sağlık Hukuku Yüksek Lisans Programı Tıbbi Müdahale; Meslek icrasına yetkili bir sağlık personeli tarafından,

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi Genel Kısım Firma Bilgileri (Merkez Ofis) Lütfen devamında Sayfadaki bilgileri de doldurunuz TÜV SÜD de sorumlu olan kişi tarafından doldurulacaktır: Firma Ünvanı: Adres: Posta Kodu / Şehir: E-Mail: Danışmanlık

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) OPERASYON Olay Komuta Sistemi HAP Başkanı Operasyon Şefi Alan Yönetimi Tıbbı Bakım Sorumlusu Tehlikeli Madde Direktörü Hastane Ünitesi Acil

Detaylı

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ

SENATO KARARLARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KURULUNUN KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ SENATO KARARLARI Karar Tarihi: 07/02/2014 Toplantı Sayısı:02 Sayfa:1 Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Kurulunun Kuruluş ve Çalışma Yönergesi hk.

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Eczacı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Özel Çevre Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HHG-T06-P01

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ - KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Doküman No: HHG-T06-P01 Sayfa: 1/6 Revizyonun Açıklaması Madde No - Yeni yayınlandı. - KAPSAM: Tüm çalışanları kapsar. Hazırlayanlar/ Kontrol Eden Gülay YABA Kalite Yönetim Birimi Onay Gülsemin ACIOĞLU Hastane Müdürü Onay Yrd.

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, 0-17 yaş arasındaki ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu.

T.C D.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANESİ YILLIK EĞİTİM PLANI. Konferans Salonu. Konferans Salonu. Konferans Salonu. SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİMLERİ (ZORUNLU) Revizyon No 0 09.02.205 Revizyon i 02.0.208 Sayfa No Sayfa /2 Yılı:208 in Adı/Genel / in Yer Yöntemi Grup Kodu Temel Kalite i ın Şubat 0,20,30 ların Önlenmesi

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

Yaşam Sonu Kararlarında Hastane Etik Kurulları / Etik Konsültasyon. Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.

Yaşam Sonu Kararlarında Hastane Etik Kurulları / Etik Konsültasyon. Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu. Yaşam Sonu Kararlarında Hastane Etik Kurulları / Etik Konsültasyon Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Tanım Etik danışmanlık (konsültasyon) tıbbi konsültasyonun bir

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

HASTALARIN HASTA GÜVENLİĞİ KONUSUNDAKİ

HASTALARIN HASTA GÜVENLİĞİ KONUSUNDAKİ HASTALARIN HASTA GÜVENLİĞİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Yük.Hemş.Vildan TANIL Yük.Hemş.Fatma COŞAR BAYKAL Uzm.Hemş.Münevver SARSILMAZ Öğr. Gör. Müjgan SOLAK KABATAŞ Prof. Dr. Meryem YAVUZ 1 HASTA

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN TANITIMI Güvenlik raporlama sisteminin amacı; Hastanelerde meydana gelen

Detaylı

Doç. Dr Ender Asyalı

Doç. Dr Ender Asyalı GEMİ KAZALARI NEDENLERİ VE İNSAN FAKTÖRÜ Doç. Dr Ender Asyalı ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DENİZ KAZALARINI ARAŞTIRMA VE İNCELEME ÇALIŞTAYI (18 19 OCAK 2014 / ANTALYA Denizcilik endüstrisinin

Detaylı

ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI)

ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI) ERÜ. SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 2. SINIF UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU (HEMŞİRELİK ESASLARI) No: Dersin Adı: DEĞERLENDIRME KRITERLERI Klinikler ı. PROFESYONEL DAVRANıŞLARıN 1 GELIŞTIRILMESI

Detaylı

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6 SAYFA 1 / 6 AMAÇ Hastanemizde ürünler için yasal şart ve mevzuat gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulamada yanlış kullanımın önlenmesi, hizmet sağlama sürecinde hasta beklentileri ve yasal

Detaylı

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ÇOCUK CERRAHİ KLİNİĞİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 6 1.AMAÇ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi servisinde hizmet alan tüm hastaların, hasta bakım sürecinin her aşamasında hasta güvenliğini

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı