Değişen Teoriler ve Davranışsal Finans

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Değişen Teoriler ve Davranışsal Finans"

Transkript

1 Değişen Teoriler ve Davranışsal Finans Yrd. Doç. Dr. Orhan Erdem 1 İstanbul Bilgi Üniversitesi BİLGİ Finans Direktörü Kriz, ekonomi ile ilgili bildiklerimizin çoğu hakkında bizi şüpheye düşürdü Barry Eichengreen, UC Berkeley 2013 Nobel Ekonomi Ödülü pek ender bir şekilde üç kişiye paylaştırıldı: E.F. Fama & L.P. Hansen & R.J. Shiller. Ödüllerin sahipleri iki açıdan ilginç sayılabilir. Birincisi ve en önemlisi Fama ve Shiller in finans çalışıyor olmaları. Yani bu ikilinin Nobel alması ekonominin finansla barışması olarak kabul edilebilir. Çünkü ekonomi uzun yıllardır başta finans olmak üzere diğer bilimlere fazlasıyla sırtını dönmüştü. Ödülü ilginç kılan ikinci neden ise, ödülün Fama ve Shiller gibi birbirine taban tabana zıt iki finans teorisini savunan akademisyene aynı anda gitmesi oldu. Shiller, 19 Ekim 2013 te New York Times a verdiği bir mülakatta bu durumu.. başka bir dine inanan iyi bir arkadaşınızın olması gibi bir şey. Aynı kilisede ibadet etmeseniz bile böyle bir arkadaştan çok şey öğrenebilirsiniz. şeklinde ifade etti. Dolayısıyla, bu nereden bakılsa ilginç olan durum, ekonominin yaşadığı paradigma değişiminin bir nevi dışa yansıması oldu. Çünkü 2007 yılında başlayan küresel finansal kriz, gerek kapitalizmin gerekse de modern ekonomi öğretilerinin ciddi biçimde sorgulanmasına neden oldu. Yapılan birçok değerlendirmede, ekonomik teoriler ağır eleştirilere maruz bırakıldılar ve yenilenmeleri gerekliliği ortaya kondu. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) da yaptığı bir değerlendirmede birçok sebepten dolayı küresel finansal sistemin yenilenmesi gerekliliğini vurguladı.2008 yılında Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Paul Krugman ise ekonomi bilimini şu ağır ifadelerle eleştirdi: Son 30 yıldaki makroekonomi bilgisi en hafif ifadeyle işe yaramaz, hatta belki de zarar vericidir. 1 İstanbul Bilgi Üniversitesi, BİLGİ Finans Direktörü

2 Tartışmaların odak noktasında ekonomik ve finansal modeller geliyor. Keynes (1967), psikolojinin ekonomiyi etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu defalarca yazmıştır. Modern İktisat öğretisinin kurucusu sayılan Adam Smith (1759) duyguların, hislerin ve ahlakın insan davranışının farklı cepheleri olduğunu, bunu iktisatçıların görmezden gelmesinin (veya daha kötüsü inkâr etmesinin) doğru olmadığını, tersine bunları araştırılmaya değer konular olarak ele almaları gerektiğini belirtmiştir. Ancak yine de gerek ekonomik gerekse de finansal teoriler zamanla bu fikirden uzaklaşmış ve bu uzaklaşma zamanla bir felakete yol açmıştır. Şimdi ekonomi ve finansı ortak olarak ilgilendiren konuları açalım ve Davranışsal Finans ın ne olduğunu anlatmaya çalışalım.

3 Etkin Piyasalar Hipotezi Bu teoriyi ekonomi ve finans literatürüne kazandıran Fama (1965), etkin piyasaları rasyonel ve kar amaçlı bireylerden oluşan ve sonucunda da ürünlerin/hizmetlerin gerçek fiyatını bulduğu yer olarak tanımlar. EPH nin iddiası iki kısımda özetlenebilir: Bedava Yemek Yoktur: Piyasadaki tüm bilgiler fiyatların içerisinde olduğu için, kimsenin bilmediği ve para kazanmak için kullanılabilecek bir bilgi yoktur. O sebeple mesela piyasaların geçmiş fiyat verilerini kullanarak sürekli herkesten çok para kazanmanız mümkün değildir. Fiyatlar Doğrudur: Fiyatlar, varlıkların gerçek değerini yansıtır, doğrudur ve bir fiyat balonunun oluşması mümkün değildir. EPH, halen Harvard da Emeritus Profesör olan Michael Jensen tarafından 1978 de şöyle övülmüştü: Ekonomide Etkin Piyasalar Hipotezi kadar verilerle desteklenmiş ayakları somut yere basan başka bir önerme yoktur. Yıllardır her türlü eleştiriye rağmen, EPH nin ilk kısmı olan Bedava yemek yoktur iddiasının halen geçerliliğini koruduğunu söylemek yanlış olmaz. EPH ile ilgili en çok tartışılan ve bu yazının da gündeminde olan iki konu vardır. Birincisi hipotezin varsayımlarından biri olan rasyonalite, ikincisi ise yukarıda EPH nin ikinci kısmı olarak özetlenen Fiyatlar doğrudur kısmı. Birazdan açıklayacağımız üzere Davranışsal Finans da tam olarak bu konulardaki önermeleriyle ortaya çıkmaktadır.

4 Rasyonel İnsan ve Fiyatlar Bireylerin rasyonelliği karar alırken yaptığı analizler ve tahliller sonucunda en doğru seçeneği arayıp bulduğu, bunu sürekli ve tutarlı bir şekilde yapabildiği şeklinde özetlenebilir. O sebeple rasyonellik kabaca tutarlılıkla ilişkili bir varsayımdır. İnsanların her zaman rasyonel davranmadığına dair yapılan akademik çalışmalar çoğunlukla deneylere dayanmaktadır. Mesela, Kahneman ve Tversky (1979), insanın belirsizlik altında nasıl karar verdiğini anlatan ve rasyonaliteye dayanan Beklenen Fayda Teoremi (Expected Utility Theorem) ile ilgili çelişkileri ortaya koydu ve yeni bir teori geliştirdi. Yayınlandığı tarihten 2008 e kadar geçen 29 sene zarfında diğer bilimsel makaleler tarafından yaklaşık 13 bin atıf alan makale, 2008 başından 2013 Eylül ayına kadar geçen 5,5 senede yaklaşık 14 bin atıf aldı. Yani makale kriz sonrasında daha popüler oldu. Şu örnek onlara ait. 1. Soru: Hangisini tercih edersiniz: A. Yazı tura atıp, yazı gelince 200$ almak B. Kuraya girmeden 100$ para almak Bu deneyin yapıldığı insanların çoğunluğu garanti parayı (B) seçti. 2. Soru: Hangisini tercih edersiniz: C. Yazı tura atıp yazı gelince 200$ kaybetmek D. Kuraya girmeden 100$ kaybetmek İlk deneyde B yi seçen rasyonel bir insanın ikinci deneyde de D yi seçmesi beklenirken, insanlar çoğunlukla C yi yani para atmayı tercih etti. Halbuki olasılık tercihleri açısından bakıldığında, iki deneyin birbirinden farkı yoktur. Bu duruma literatürde Kayıptan Kaçınma (Loss Aversion) kusuru deniyor. Yani 100$ kazanmanın insana verdiği mutluluk ile 100$ kaybetmenin verdiği mutsuzluk mutlak değer olarak aynı değil. Kaybetme duygusu insanlarda daha baskındır. Kahneman'ın bu makalesi ve bunları referans alan daha birçok makale insanların olasılıklar karşısında rasyonel tercihler yapmadığını benzer deneylerle ortaya koydu.

5 İnsanın rasyonel davranmadığı yerlerden biri de sosyal etkilerle karşılaştığı zamandır. Solnick ve Hemenway, 1998 de yaptıkları bir deneyde insanlara Başkalarının yıllık $ kazandığı yerde $ mı kazanmak istersiniz yoksa başkalarının $ kazandığı yerde $ mı kazanmak istersiniz? diye sordular. Yukarıda anlatılanlardan sonra sonucu siz de tahmin etmişsinizdir: Deneklerin çoğunluğu $ yerine $ ı tercih etti. Dikkat edilirse yukarıda bahsedilen deneylerin ve çalışmaların çoğu krizden önce yapılmış, hikâyeler krizden önce yaşanmıştır. Ancak bütün bu rasyonellik varsayımlarıyla çelişkili argümanlara rağmen o tarihlerde bu karşı görüşleri pek fazla önemseyen olmadı, ta ki 2007 krizine kadar. Bir de fiyatların doğruluğu meselesine bakalım: Her türlü riskin fiyatların içerisinde olduğuna herkes inanmıştı. Citibank CEO su Chuck Prince in 2007 Temmuz ayında bankaların müşteri kapmak için fütursuzca verdikleri kredilerle ilgili söylediği Müziğin çaldığı yerde kimse dans etmeyi durduramaz sözü de bankaların yaptığı irrasyonel bir davranışı gözler önüne seriyordu. Nasıl olsa bütün bankalar risklerini kredi fiyatlarına yansıtmış olmalıydı. Bu fikre eski Fed Başkanı Greenspan da inanmıştı. Mesela adına NINJA(No Income No Jobs or Assets2) denilen kredi, kriz öncesindeki rekabet ortamında geliştirilen finansal icatlardan bir tanesi olup, geliri, parası ve hiçbir varlığı olmayan insanlara veriliyordu. Ekonomik teoriye göre, serbest piyasa koşullarında bankalar rekabet ediyor ve bu rekabetin getirdiği yaratıcılıklarını sergilerken, riskin fiyatın içerisinde olduğu varsayılıyordu. Greenspan 2005 te yaptığı bir konuşmasında subprime mortgage piyasasının büyümesiyle gurur duyduğunu ifade etmişti: 2 Gelir Yok, İş yok, Varlık Yok.

6 Bankalar müşterilerin risklerini en iyi şekilde hesaplayacak kadar sistemlerini geliştirdiler. Bu gelişmeler sayesinde bankalar subprime mortgagelarda önemli büyümeler kaydettiler: % 1 lerden bugün % 10 lara kadar geldik. Ancak herkesin de bildiği gibi, krizin başlangıç noktası fütursuzca verilen bu subprime krediler oldu. ABD deki on yıllardır süren deregülasyon sürecinde oluşmasında büyük etkisi olduğu iddia edilen yatırım bankaları kriz sürecinde hızlı bir şekilde yok oldular: Lehman Brothers battı, Bear Stearns ve Merrill Lynch başka kurumlar tarafından çok ucuza satın alındılar. Goldman Sachs ve Morgan Stanley kendilerini yatırım bankacılığı sektöründen ticari bankacılığa taşıdılar. ABD Hükümeti, 2007 yılında patlak veren krizin sadece başlangıç aşamasında Fannie Mae, Freddie Mac gibi iki dev mortgage şirketini kamulaştırdı ve sigorta devi AIG yi de 85 milyar dolar harcayarak kurtardı. Yatırımcı davranışlarıyla ilgili önemli kitaplara imza atmış olan ve halen Santa Clara Üniversitesi nde finans dersleri veren Meir Statman (2011), serbest piyasaların devlet düzenlemelerinin fazla olduğu piyasalara göre her zaman daha etkin olduğuna dair inancın krizin oluşumunda etkili olduğunu söylüyor. Geldiğimiz noktada piyasa/devlet dengesinde ibre yavaş yavaş devletin biraz daha etkin olduğu bir mekanizmaya doğru kayıyor. Dolayısıyla sıkı denetleme ve düzenlemelere tabi bir ekonomik ve finansal piyasanın bunlardan arî olan piyasaya göre daha verimli çalışabileceği kriz sayesinde görülmüş oldu. Tabii ki hangi başlıkların düzenleneceği ve nasıl bir düzenleme yapılması gerektiği meselesi bu yazının konusu değildir.

7 Yukarıda anlatılan birçok deney ve 2008 krizi sırasında yaşanan birçok irrasyonel piyasa hareketi, insanı merkeze alan yeni bir yaklaşımın oluşmasına neden oldu: Davranışsal Finans/Ekonomi. Davranışsal Finans kabaca insanın her zaman rasyonel olmadığını bunun sonucunda da aldığı kararların her zaman en doğru kararlar olmadığını varsayarak insanların ekonomik ve finansal kararlarını inceler. İnsanın bir robot gibi her şart altında en doğru alacak kadar mekanik bir varlık olmadığını duygu ve his dünyasının onun hareket ve kararlarını önemli oranda etkilediğini göstermeye çalışır. Tam da bu sebeple psikolojiden fazlasıyla istifade eder. EPH'ye geri dönelim. EPH, birçok zaman çok kullanışlı bir şekilde ele alınsa da eksik yönleri defalarca gösterilmiş ve vurgulanmıştır. Krugman (2009), EPH ni krizin en önemli sebeplerinden biri olarak gördüğünü söylemişti: Etkin piyasalar hipotezine olan inanç, ekonomistlerin çoğunluğunu olmasa bile birçoğunu tarihteki en büyük finansal balonu görmeyecek şekilde kör etmiştir. Teorinin kendisi de bu balonun oluşmasında birinci derecede rol oynamıştır. Shiller, 1981 de yazdığı bir makalesinde S&P 500 hisselerinin temettülerin bugünkü değerlerini hesaplayıp, hisse senedi fiyatlarıyla karşılaştırmış ve fiyatların EPH nin öne sürdüğünden beş ila on üç kat daha fazla oynaklığa sahip olduğunu göstermiştir. Shiller, daha sonra 2005 yılında krizden çok önce konut fiyatlarındaki anormal yükselişe dikkat çekmiş ve finans literatüründe olmayan balon kavramını gündeme getirmiştir. Halbuki EPH ye göre bir piyasada fiyatları yüksek bulanların ya o piyasadan hemen çıkmaları, ya da açığa satış yoluyla fiyatı düşürmeleri gerekirdi. Böyle olmadı yılı geldiğinde Shiller'in haklı olduğu ortaya çıktı. Shiller in konuyla ilgili görüşü çok net: "Etkin Piyasalar Hipotezi, iktisadi düşünce tarihindeki en çarpıcı hatadır." 3 3

8 Her şeye rağmen, bütün bu yanılgılar kimseyi korkutmamalı. Matematikçi Mandelbrot, durumu Finansal ekonomi, kimyanın 16. Yüzyılda olduğu yerde: karmakarışık teknik bilgi, bulanık bir akıl, irdelenmemiş varsayımlar şeklinde ifade ediyor. Finansın ve ekonominin birkaç yüzyıl önce ortaya çıkan bilimler olduğu düşünülürse daha gidilecek çok yol, denenmesi gereken çok teori var. Bu teorilerin bazıları ekonomistler ve finansçılar tarafından ortaya konmaya başlandı bile. Bunlardan bir alan olarak Davranışsal Finans, rasyonel bireyler yerine hata yapabilen psikolojik olgulardan etkilenebilen bireyleri öne çıkarmaktadır.

9 Sonuç İnsan, hata yapan ve etrafından etkilenen çok karmaşık yapıya sahip bir varlıktır. Yaşanan kriz göstermiştir ki insan bazen yanlış olduğunu bildiği adımları atabiliyor. O kadar değerli olmadığını bildiği bir evi sırf başkalarından aşağı kalmamak için satın alıp kendini riske atabiliyor. Kriz sayesinde öğrendiğimiz ve yukarıda belirtilen hipotezlerin sarsılmasına neden olan insana dair birçok gerçek klasik ekonomi ve finans teorilerinde yer almadığı için yeni bir araştırma alanı doğdu. Davranışsal Finans diye isimlendirdiğimiz bu alan, insanı her zaman rasyonel davranmayan bir varlık olarak kabul edip, daha gerçekçi ve insan merkezli teoriler öne sürmektedir. Her ne kadar bu alanda uzun yıllardır araştırmalar yapılmış olsa da kriz sonrasında daha fazla gündeme gelmiş olup finans teorisinin içerisine psikoloji/sosyoloji ve hatta nöroloji gibi bilimleri de sokmaktadır. Finans ve ekonomi gibi iki yakın bilim alanı bile son yıllara kadar, fazla ortak çalışmalar yapılmayan alanlardı Nobel Ekonomi ödülü biraz bu birlikteliği sağlamış oldu. Her ikisi de Nobel sahibi olan Akerlof ve Shiller (2009) klasik makroekonomik teorilerin de bu şekilde geliştirilmesi gerekliliği üzerinde dururlar. Önümüzdeki yıllar insanı merkeze alan yeni bir ekonomi ve finans teorisinin daha fazla öne çıkacağını göstermektedir.

10 Kaynakça 1) AKERLOF George A., Robert J. SHILLER, (2009), Animal Spirits. Princeton University Press. 2) BENOIT B. Mandelbrot, and Richard L HUDSON; (2008), The (Mis)Behaviour of Markets, Basic Books 3) ODEAN T. ve BARBER B. (2000), Trading Is Hazardous to Your Wealth: The Common Stock Investment Performance of Individual Investors Journal of Finance VOL. LV, NO. 2 4) FAMA, Eugene; (1965), "Random Walk in Stock Market Prices." Financial Analysts Journal, September-October, pp ) JENSEN, Michael; (1978), "Some Anomalous Evidence Regarding Market Efficiency." Journal of Financial Economics, ss: ) KAHNEMAN, Daniel; (2011), Thinking Fast and Slow. Allen Lane. 7) KAHNEMAN, Daniel, and Amos TVESKY; (March 1979), "Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk." Econometrica 47, no. 2. 8) KEYNES, John Maynard; (1933) "National Self-Sufficiency." Yale Review, ss : ) KRUGMAN, Paul; (2009), "How Did Economists Get It So Wrong?" New York Times, September 6. 10) SHILLER, Robert; ( June 1981), "Do Stock prices move too much to be justified by subsequent changes in dividends." The American Economic Review,ss: ) SOLNICK, Sara.J., and David HEMENWAY; (1998), "Is More Always Better? A Survey on Positional Concerns." Journal of Economic Behavior and Organization, no. 37ss: ) STATMAN, Meier; (2011), "Efficient Markets in Crisis." Journal Of Investment Management 9, no. 2ss: 4-13.

İnsan Beyni ve Yeni Finansal Mimari

İnsan Beyni ve Yeni Finansal Mimari İnsan Beyni ve Yeni Finansal Mimari Yrd. Doç. Dr. Orhan Erdem İstanbul Bilgi Üniversitesi BİLGİ Finans Direktörü Beyin hakkında bildiklerimiz dünyanın 16. Yuzyilda çizilmiş bir haritasından daha ileri

Detaylı

Davranışsal. Ekonomi

Davranışsal. Ekonomi Hayatımızın Belirleyicisi ve Dönüştürücüsü Ekonomi Yazan: EMRAH CEYLAN Son dönemlerde ekonomi literatüründe önemli derecede ilgi gösterilen, hatta bu alanda popüler akademik makaleler yayınlanan dallarından

Detaylı

2017 Nobel Ekonomi Ödülü: Richard Thaler ve Rasyonellik

2017 Nobel Ekonomi Ödülü: Richard Thaler ve Rasyonellik 2017 Nobel Ekonomi Ödülü: Richard Thaler ve Rasyonellik Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü nü Richard Thaler aldı. Daniel Kahneman ın ardından Richard Thaler da gündelik hayatta verdiğimiz kararlarda ne kadar

Detaylı

ABD FİNANS SİSTEMİNDE YAŞANAN KRİZ ÜZERİNE NOTLAR. TÜSİAD ABD Temsilciliği 18 Eylül 2008

ABD FİNANS SİSTEMİNDE YAŞANAN KRİZ ÜZERİNE NOTLAR. TÜSİAD ABD Temsilciliği 18 Eylül 2008 ABD FİNANS SİSTEMİNDE YAŞANAN KRİZ ÜZERİNE NOTLAR TÜSİAD ABD Temsilciliği 18 Eylül 2008 ABD ekonomisinde 2007 yazında başlayan kriz, en son olarak, ülkenin en büyük beşinci yatırım bankası Lehman Brothers

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN

SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN BAŞKANI SN. DOÇ. DR. TURAN EROL UN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ NAZİLLİ İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ VE AVRUPA ARAŞTIRMALAR MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN GÜNCEL EKONOMİK SORUNLAR KONGRESİ NDE YAPACAĞI Açılış Konuşmasının

Detaylı

Zenginin Bonusu Züğürdün Çenesini Yorar (!): Ödül Algısı ve Finansal Kararlarımız

Zenginin Bonusu Züğürdün Çenesini Yorar (!): Ödül Algısı ve Finansal Kararlarımız Zenginin Bonusu Züğürdün Çenesini Yorar (!): Ödül Algısı ve Finansal Kararlarımız Doç. Dr. Orhan Erdem İstanbul Bilgi Üniversitesi BİLGİ Finans Direktörü Hedge fonlar, yatırımcılardan toplanan yüksek meblağlardaki

Detaylı

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz?

Bölüm 1. Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? Bölüm 1 Para, Banka ve Finansal Piyasaları Neden Öğrenmeliyiz? DR. HÜLYA ÜNLÜ 1-2 Sunumlar bilgi amaçlıdır. Tek başına yeterli değildir. Sunumlarda kullanılan Birincil Kaynak Mishkin in Kitabıdır. Finansal

Detaylı

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Cahit YILMAZ Kültür Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstanbul c.yilmaz@iku.edu.tr Key words:kredi,büyüme. Özet Banka kredileri ile ekonomik büyüme arasında

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ

DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ 1 Dr. Öğr. Üyesi Caner EKİZCELEROĞLU HAZIRLAYAN: MELTEM ZENGİN 2160704341 ULUSLARARASI İLİŞKİLER 2 İÇİNDEKİLER KRİZİN NEDENLERİ NEYDİ? 1987 WALL STREER

Detaylı

Finansal Ekonometri. Ders 3 Risk ve Risk Ölçüleri

Finansal Ekonometri. Ders 3 Risk ve Risk Ölçüleri Finansal Ekonometri Ders 3 Risk ve Risk Ölçüleri RİSK Tanım (Oxford English Dictionary): Risk bir tehlike, kötü sonuçların oluşma şansı, kayıp yada şansızlığın ortaya çıkmasıdır. Burada bizim üzerinde

Detaylı

DERS PROFİLİ. Parasal İktisat ECO312 Bahar 6 3+0+0 3 6. Yrd. Doç. Dr. Bilgen Susanlı

DERS PROFİLİ. Parasal İktisat ECO312 Bahar 6 3+0+0 3 6. Yrd. Doç. Dr. Bilgen Susanlı DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Parasal İktisat ECO312 Bahar 6 3+0+0 3 6 Ön Koşul ECO202 (Makroekonomi) Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı İngilizce Zorunlu

Detaylı

Dr. Öğretim Üyesi Yasemin TELLİ ÜÇLER

Dr. Öğretim Üyesi Yasemin TELLİ ÜÇLER Dr. Öğretim Üyesi Yasemin TELLİ ÜÇLER J.MAYNARD KEYNES(1883-1946 Radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçıdır. Başlangıçta öğrencisi olduğu Alfred Marshall in etkisi altında kalan

Detaylı

KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ K. ÖNDER ERGÜN MALİYE UZMANI

KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ K. ÖNDER ERGÜN MALİYE UZMANI KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE EKONOMİSİ K. ÖNDER ERGÜN MALİYE UZMANI SUNUM PLANI 1 KÜRESEL KRİZİN GELİŞİMİ 2 KÜRESEL KRİZİN TÜRKİYE YE ETKİLERİ 3 4 TÜRKİYE NİN KONUMU KRİZDE SON DURUM KÜRESEL KRİZ 1929 DÜNYA

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2007 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2007 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2007 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu ABD de başlayan ve ardından tüm gelişmiş ülke piyasalarına

Detaylı

3. Keynesyen Makro İktisat Teorisi nin Bazı Özellikleri ve Klasik Makro İktisat Teorisi İle Karşılaştırılması

3. Keynesyen Makro İktisat Teorisi nin Bazı Özellikleri ve Klasik Makro İktisat Teorisi İle Karşılaştırılması BOCUTOĞLU 109 yemek pişirirken yağı, salçayı, soğanı, eti, sebzeyi, suyu aynı anda tencereye doldurmaz; birinci adımda yağı ve salçayı hafifçe kızartır, ikinci adımda soğanı ve eti ilave ederek pişirmeye

Detaylı

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015

Giriş İktisat Politikası. İktisat Politikası. Bilgin Bari. 28.Eylül.2015 28.Eylül.2015 1 Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi 2 nın Yürütülmesi Tanımlar Giriş Temel Kavramlar Politika Etkilerinin Analizi İktisat kıt kaynakların etkin dağılımı üzerine çalışır.

Detaylı

ABD Eşik Altı (Subprime) Finans Krizi. Yrd. Doç. Dr. Cem Demiroğlu Koç Üniversitesi

ABD Eşik Altı (Subprime) Finans Krizi. Yrd. Doç. Dr. Cem Demiroğlu Koç Üniversitesi ABD Eşik Altı (Subprime) Finans Krizi Yrd. Doç. Dr. Cem Demiroğlu Koç Üniversitesi Kriz nasıl oluştu? Emlak balonu + Aşırı kaldıraç kullanımı ABD konut fiyatı endeksi Kaynak: S&P/Case-Shiller Home Price

Detaylı

Prof. Dr. Orhan ŞENER. Görevi Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ( dan itibaren)

Prof. Dr. Orhan ŞENER. Görevi Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ( dan itibaren) Prof. Dr. Orhan ŞENER Görevi Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı (2.11.2010 dan itibaren) İlgi Alanları Kamu Ekonomisi, Siyasal Maliye, Uluslararası Vergileme, Sanat

Detaylı

İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2015

İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2015 Yrd. Doç. Dr. Ünay Tamgaç Tezcan İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2015 İletişim Bilgileri: e-posta : utamgac@etu.edu.tr Web sitesi : http://unay.weebly.com/ikt-108.html Ofis No : 279 Ofis Saatleri???

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992 Adı Soyadı: Hasan VERGİL Ünvanı: Prof. Dr. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992 İktisat Bölümü Y.

Detaylı

Dış Ticaret Politikası-Giriş Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman

Dış Ticaret Politikası-Giriş Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman Dış Ticaret Politikası-Giriş Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman 2 Đçerik 1.Dış Ticaret Politikası-Giriş: Tanım, Genel Ekonomi Politikası içindeki Yeri, Teori-Politika Farkı, Devlet Müdahalesinin Gerekliliği;

Detaylı

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ NE YENİ GELEN YAYINLAR: Türkçe Kitap Ve Süreli Yayınlar. Vergi Dünyası Nisan 2008, Sayı 320

BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ NE YENİ GELEN YAYINLAR: Türkçe Kitap Ve Süreli Yayınlar. Vergi Dünyası Nisan 2008, Sayı 320 88 NNİ İİSSAANN SSAALLI II SSAAYYI II: : 228877 BİLGİYE ERİŞİM MERKEZİ NE YENİ GELEN YAYINLAR: Türkçe Kitap Ve Süreli Yayınlar Vergi Dünyası Nisan 2008, Sayı 320 İİ SS MM MM MM OO BB i l gg i yy ee EE

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güçlü

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güçlü Dersin Adı DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Kodu ECO 77 Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi 5 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama

Detaylı

Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü

Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Koordinatörlüğü www.sde.org.tr ANALİZ 2014/2 2013 YILI ALTIN ANALİZİ Dr. M. Levent YILMAZ Ekonomistlerin çoğu zaman yanıldığı ve nedenini tahmin etmekte zorlandığı bir

Detaylı

Finansal Yönetim. Prof. Dr. Osman KARAMUSTAFA

Finansal Yönetim. Prof. Dr. Osman KARAMUSTAFA Finansal Yönetim Prof. Dr. Osman KARAMUSTAFA Adam Smith 1776 yılında şirketler kar peşinde koşarken görünmez bir elin onları nasıl yönettiğini ve toplum yararına kararlar vermeye nasıl yönlendirdiğini

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Mustafa Cem KIRANKABEŞ Doğum Tarihi: 19 Aralık 1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Marmara

Detaylı

Şekil 2. Son bir aylık performanslarda İMKB, pozitif seyrine rağmen sorunlu ligden geride işlem görüyor. Şekil 3

Şekil 2. Son bir aylık performanslarda İMKB, pozitif seyrine rağmen sorunlu ligden geride işlem görüyor. Şekil 3 İMKB100, geçtiğimiz sonbahardan bu yana popülerliğini yitiriyor olabilir. Grafiklere baktığımızda özellikle referandum sonrasında gözlemlediğimiz ciddi ivmelenme yerini tutunma çabasına bıraktı. Peş peşe

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Piyasanın Ekim ayından bu yana ilk kez bu kadar sert bir satış ile karşılaşması ardından yatırımcılar Çarşamba seansına belirsizlik ile başladılar. Hisse

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji 1 3 0 0 3 7 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik Kaynaklar Türkçe

Detaylı

Krizleri isimli Yüksek Lisans Bitirme Projezi 20.02.2007 Tarihinde Kabul Edilmiş ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Kayıtlarına Geçmiştir.

Krizleri isimli Yüksek Lisans Bitirme Projezi 20.02.2007 Tarihinde Kabul Edilmiş ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Kayıtlarına Geçmiştir. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Harun Doğan 2. Doğum Tarihi : 03 / 03 / 1963 3. Unvanı : Yard. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İktisat Anadolu Üniversitesi 1985 Y. Lisans

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasalarında Perşembe günü, finans sektörünün -1.7% lik hayal kırıklığı yaratan performansına karşılık endeksler yatay bantta hareket Sait

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Avrupa piyasalarının kapalı olduğu günde Amerikan piyasalarının düşük hacim seyretmesi Endeksler in gün sonunda artı tarafta kapanışını sağlamıştır;

Detaylı

Finansal Kurumlar ve Piyasalar. Zorunlu Yüksek Lisans. 1. yıl 1. yarıyıl / Güz Doç. Dr. Mehmet Güçlü. Uzaktan Öğrenim Türkçe Yok

Finansal Kurumlar ve Piyasalar. Zorunlu Yüksek Lisans. 1. yıl 1. yarıyıl / Güz Doç. Dr. Mehmet Güçlü. Uzaktan Öğrenim Türkçe Yok Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 0 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati - Haftalık Laboratuar Saati - Dersin Verildiği Yıl Dersin Verildiği

Detaylı

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar)

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) Merkantilizm: 15. ve 16. yüzyıllardaki coğrafî keşiflerde birlikte Avrupa ülkeleri dünyaya açılmaya

Detaylı

YATIRIM KARARLARINDA ALINAN RİSK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

YATIRIM KARARLARINDA ALINAN RİSK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Öneri.C.7.S.28. Haziran 2007.97-105. YATIRIM KARARLARINDA ALINAN RİSK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Ömür SÜER Galatasaray Üniversitesi, İşletme Bölümü,Yardımcı Doçent Dr. AN EMPIRICAL

Detaylı

TAŞINMAZ YATIRIMLARININ FİNANSMANI

TAŞINMAZ YATIRIMLARININ FİNANSMANI Taşınmaz Yatırımlarının Finansmanı Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Tezsiz Yüksek Lisans Programı TAŞINMAZ YATIRIMLARININ FİNANSMANI 1 Taşınmaz Yatırımlarının Finansmanı İçindekiler 1.1. DERSİN AMACI...

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU. BUNALIM ÇALIŞTAYI 2008/4 http ://www.tek. org.tr YOĞUN REKABETTEN KRİZ SÜRECİNE : BANKACILIKTA DEĞİŞENLER.

TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU. BUNALIM ÇALIŞTAYI 2008/4 http ://www.tek. org.tr YOĞUN REKABETTEN KRİZ SÜRECİNE : BANKACILIKTA DEĞİŞENLER. TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU BUNALIM ÇALIŞTAYI 2008/4 http ://www.tek. org.tr YOĞUN REKABETTEN KRİZ SÜRECİNE : BANKACILIKTA DEĞİŞENLER Adnan Bali Aralık, 2008 YOĞUN REKABETTEN KRİZ SÜRECİNE: BANKACILIKTA DEĞİŞENLER

Detaylı

AŞIRI TEPKİ HİPOTEZİNİN TEST EDİLMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ

AŞIRI TEPKİ HİPOTEZİNİN TEST EDİLMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt/Vol. XXXII, Sayı/No. 2, 2013, pp. 113-122 AŞIRI TEPKİ HİPOTEZİNİN TEST EDİLMESİ: BORSA İSTANBUL ÖRNEĞİ Ahmet Kamil TUNÇEL * Özet Bu

Detaylı

A) %1 B) %2 C) %3 D) %4 E) %5

A) %1 B) %2 C) %3 D) %4 E) %5 1) Bugün bankaya yatırılan 25.000 TL nin yıllık %15 faiz oranı üzerinden 15 yıl sonraki değeri aşağıdakilerden A) 125.400 B) 203.426 C) 360.800 D) 100.600 E) 240.745 5) Yıllık %12 faiz oranı üzerinden

Detaylı

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL

Ekonomi II. 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 13.Bölüm:Makroekonomiye Genel Bir Bakış Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 13.1.Makroekonomi Nedir?

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Küresel hisse senetlerinde toparlanmalar dün hız kazandı. Çin borsalarının öncülüğünde Avrupa ve ABD borsalarında değer kazançları haftaya yapılacak FED toplantısı öncesinde piyasaların

Detaylı

Günay Deniz D : 70 Ekim finansal se krizler, idir. Sinyal yakl. temi. olarak kabul edilebilir. Anahtar Kelimeler:

Günay Deniz D : 70 Ekim finansal se krizler, idir. Sinyal yakl. temi. olarak kabul edilebilir. Anahtar Kelimeler: finansal se krizler, idir. Sinyal yakl olarak kabul edilebilir. temi Anahtar Kelimeler: 63 THE PREDICTABILITY OF CRISES: THE CASE OF THE CRISIS OF 2008 ABSTRACT The economic crises in the World, especially

Detaylı

01/01/ /12/2008 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU

01/01/ /12/2008 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU 01/01/2008 31/12/2008 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Dağıtılmış Gecikmeli Modellerin Analizi ve Firma Verilerine Uygulanması, Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü

ÖZGEÇMİŞ. Dağıtılmış Gecikmeli Modellerin Analizi ve Firma Verilerine Uygulanması, Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ferda Yerdelen Tatoğlu Doğum Tarihi: 25 07 1978 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Ekonometri İstanbul Üniversitesi 1998 Y. Lisans Ekonometri İstanbul Universitesi

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? ALTIN GBPUSD EURUSD BRENT PETROL USDTRY Enflasyon 6 ayın zirvesinde TÜİK in açıkladığı verilere göre enflasyon Temmuz ayında

Detaylı

Liderlik Teorileri. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Liderlik Teorileri. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Spor Bilimleri Anabilim Dalı Özellik Teorisi Davranışsal Teori Durumsallık Teorisi Özellik Teorisi Bu kuramda varılmak istenen nokta; bazı insanların doğal liderler olduğu ve bu doğal liderleri başkalarından

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İktisat Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1991 Yüksek Lisans İktisat Bilkent Üniversitesi 1994

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İktisat Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1991 Yüksek Lisans İktisat Bilkent Üniversitesi 1994 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Sıdıka Başçı 2. Doğum Tarihi: 1 Ocak 1970 3. Unvanı: Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İktisat Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1991 Yüksek Lisans

Detaylı

Cilt / Volume: 5 Sayı / No: 2 Kasım/November 2015 ISSN

Cilt / Volume: 5 Sayı / No: 2 Kasım/November 2015 ISSN Cilt / Volume: 5 Sayı / No: 2 Kasım/November 2015 ISSN 2146-6181 2015, CİLT 5 SAYI 2 Editor s Note / Editörden Değerli okuyucular, Politik ekonomi çalışmalarının yer aldığı bu özel sayı dosyasının ilk

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 35160 Buca - İZMİR

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 35160 Buca - İZMİR Mert URAL Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 35160 Buca - İZMİR Telefon (İş) : 0232-3010633 Faks (İş) : 0232-4409458 E-Posta : mert.ural@deu.edu.tr Kişisel Bilgi

Detaylı

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25 Hakan Aytekin KPMG Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlığı Bölüm Başkanı, Şirket Ortağı 2016 Akis Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., KPMG International Cooperative'in üyesi bir Türk

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Murad KAYACAN, (smmm) (Bağımsız Denetçi) murad.kayacan@hotmail.com. İşlemler Piyasası Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı ŞUBAT 1990

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Murad KAYACAN, (smmm) (Bağımsız Denetçi) murad.kayacan@hotmail.com. İşlemler Piyasası Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı ŞUBAT 1990 KİŞİSEL BİLGİLER İsim Doğum tarihi ve yeri Erişim Telefonu Sanal Posta Adresi ÖZGEÇMİŞ Dr. Murad KAYACAN, (smmm) (Bağımsız Denetçi) 11 Şubat 1967 - Gelibolu / ÇANAKKALE 90 533 2914488 murad.kayacan@hotmail.com

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasası Cuma günü, ABD Senatosu tarafından onaylanan 2018 bütçe tasarısı ve bunun Donald Trump ın vergi reformu ihtimalini güçlendirmesi

Detaylı

YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM

YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM YEDİNCİ BÖLÜM MAKROEKONOMİ: TANIM, KAPSAM VE GELİŞİM Neler Öğreneceğiz? Makroekonominin tanımı Makroekonomi ve Mikroekonomi Ayrımı Makroekonominin Gelişim Süreci ve Tarihi Düşünce Okullarının Makroekonomik

Detaylı

FİNANSAL PİYASALARIN ETKİNLİĞİ TEORİSİNDEN DAVRANIŞSAL FİNANSA: FİNANS TEORİSİNİN EVRİMİ

FİNANSAL PİYASALARIN ETKİNLİĞİ TEORİSİNDEN DAVRANIŞSAL FİNANSA: FİNANS TEORİSİNİN EVRİMİ Yıl: 25 Sayı: 92 Temmuz 2011 31 FİNANSAL PİYASALARIN ETKİNLİĞİ TEORİSİNDEN DAVRANIŞSAL FİNANSA: FİNANS TEORİSİNİN EVRİMİ Meltem GÜRÜNLÜ 1 ÖZ Bu çalışmanın amacı, 1960 larda ortaya çıkışından 1980 lere

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasalarına bakıldığında halen bekle gör durumunun hakim olduğu gözlenmektedir. Bugün Donald Trump ABD nin 45. Başkanı olarak yapacağı

Detaylı

Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji

Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji Bourdieu den Sonra Ekonomik Sosyoloji Haz: Emrah GÖKER, 4 Mayıs 2007 Ekonomi insanların nasıl tercih yaptıklarıyla ilgili ise, sosyoloji insanlara nasıl yapacak hiçbir tercih bırakılmadığıyla ilgilidir.

Detaylı

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Medya Ekonomisi Kavram ve Gelişimi Ünite 1 Medya ve İletişim Önlisans Programı MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurhayat YOLOĞLU 1 Ünite 1 MEDYA EKONOMİSİ KAVRAM VE GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Uluslararası İktisat II

DERS ÖĞRETİM PLANI. Uluslararası İktisat II Dersin Adı DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Kodu ECO 307 Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi 6 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasaları Perşembe seansını yatırımcıların son gelen ekonomik veri setinin etkisiyle görece yüksek bir seviyeden kapattı. Nasdaq Composite

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Dersin Kodu

DERS ÖĞRETİM PLANI. Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Kodu DERS ÖĞRETİM PLANI Dersin Türü (Zorunlu, Seçmeli) Dersin Seviyesi (Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Dersin AKTS Kredisi 7 Haftalık Ders Saati 3 Haftalık Uygulama Saati

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasası Çarşamba gününde finans ve teknoloji sektöründen aldığı destek sayesinde bir günü daha rekor seviyelerde kapatmayı başarmıştır.

Detaylı

A) %15 B) %25 C) %75 D) %100 E) %150

A) %15 B) %25 C) %75 D) %100 E) %150 1. Bugün bankaya yatırılan 125.000 TL nin yıllık %30 faiz oranı üzerinden 5 yıl sonraki değeri aşağıdakilerden A) 121.455 B) 400.639 C) 512.250 D) 464.116 E) 224.350 2. Her yıl, yılbaşında yatırılan 2.300

Detaylı

Finansal Kriz Üstüne Düşünceler*

Finansal Kriz Üstüne Düşünceler* Finansal Kriz Üstüne Düşünceler* Allan H. Meltzer Carnegie Mellon Üniversitesi Çeviren: Ünsal Çetin Liberal Düşünce, Yıl 17, Sayı 65, Kış 2012, s. 145-151. Birkaç bağlantısız konuya dikkat çekeceğim, ve

Detaylı

Özet Giriş Davranışsal Finans. Davranışsal Finans. Salim Kasap, Turkish Yatirim. 19 Ocak 2011

Özet Giriş Davranışsal Finans. Davranışsal Finans. Salim Kasap, Turkish Yatirim. 19 Ocak 2011 Salim Kasap Turkish Yatirim 19 Ocak 2011 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Zayıf Piyasa Etkinliği -Weak Form Efficiency Tarihsel verilere dayanarak yapılan yatırım tercihleri ile üstün karlar elde

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003 15.433 YATIRIM Ders 19: Menkul Kıymet Analizi Bahar 2003 Giriş Piyasada gözlemlediğimiz fiyatlar nasıl açıklanır? Etkin bir piyasada, fiyat kamuya açık olan tüm bilgileri yansıtır. Piyasa bilgisini piyasa

Detaylı

Yeni gerçekler karşısında finans sistemi kendini ne şekilde revize ediyor, etmeli?

Yeni gerçekler karşısında finans sistemi kendini ne şekilde revize ediyor, etmeli? Yeni gerçekler karşısında finans sistemi kendini ne şekilde revize ediyor, etmeli? Yeni ABD Düzenlemesi: Dodd-Frank Yasası T. Sabri Öncü Kadir Has Üniversitesi NYU-Stern Finans Sektörü Reformları Çalışma

Detaylı

KURUMSAL İMAJ VE EKONOMİK PERFORMANS İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI İÇİN BİR ANALİZ

KURUMSAL İMAJ VE EKONOMİK PERFORMANS İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI İÇİN BİR ANALİZ KURUMSAL İMAJ VE EKONOMİK PERFORMANS İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI İÇİN BİR ANALİZ Yrd.DoçDr. Jülide KESKEN Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi jkesken@bornova.ege.edu.tr Ekonomi

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Amerikan hisse senedi piyasaları; FED in düzenli olarak düzenlediği ve 2017 yılı içerisinde altıncısını gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasası Pazartesi günü, geçtiğimiz hafta içerisinde test etmiş olduğu rekor seviyelerden Sait Çelikkan, Gedik Yatırım - Universal(Turkey)

Detaylı

Behavioral Finance (Davranışsal Finans)

Behavioral Finance (Davranışsal Finans) Behavioral Finance (Davranışsal Finans) Dr. Hakan Özerol Davranışsal Finans Nedir? İki farklı disiplin olan psikoloji ve finansı bir araya getiren ve insanların, yatırım yaparken, para biriktirirken, para

Detaylı

ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM)

ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM) ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM) 1 Markowitz in Modern Portföy Teorisi sonrası geliştirilen denge modelleri 1.Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli (Capital Asset Pricing Model CAPM) 2.Tek ve Çok Endeksli

Detaylı

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı Erdem BAŞÇI Başkan 2 Ocak 21 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu: Ana Bölümler Genel Değerlendirme Uluslararası Ekonomik Gelişmeler Enflasyon Gelişmeleri Arz

Detaylı

KYM363 Mühendislik Ekonomisi

KYM363 Mühendislik Ekonomisi KYM363 Mühendislik Ekonomisi DERSE GİRİŞ İÇERİK- TANIMLAR ve KAVRAMLAR Doç.Dr.Emir Hüseyin Şimşek Ar.Gör.Işıl İnal Prof.Dr.Hasip Yeniova E Blok 1.kat no.113 www.yeniova.info yeniova@ankara.edu.tr yeniova@gmail.com

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016

MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 MACARİSTAN ÜLKE RAPORU 31.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Macaristan a ihracat yapan 246 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 10:30 EUR Almanya Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas) AZ 54,2 10:30 EUR Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas) YÜKSEK

Detaylı

İNSAN FAKTÖRLERİ. 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar

İNSAN FAKTÖRLERİ. 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar İNSAN FAKTÖRLERİ 4. Hafta / Sosyal Uyum Tevfik Uyar Geçen Hafta Yanlış İzlenimler Hatalar: Bulunabilirlik Etkisi Öncelik Hatası Hâle Etkisi / Şeytan Etkisi Haftanın Safsatası: Adam Karalama Safsatası Bu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Lale Aslan 2. Doğum Tarihi: Unvanı: Dr. Öğretim Üyesi (2017) 4. Öğrenim Durumu:

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Lale Aslan 2. Doğum Tarihi: Unvanı: Dr. Öğretim Üyesi (2017) 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Lale Aslan 2. Doğum Tarihi: 22.01.1983 3. Unvanı: Dr. Öğretim Üyesi (2017) 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çevre Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 20002004

Detaylı

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr Türkiye'nin ilk konut çöpçatanı Tüketici ile bankaların arasını bulan bir çöpçatan gibi çalışıyor. Türkiye de büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu piyasalardan biri de şüphesiz konut. Dünyada 2008 de

Detaylı

TÜRKİYE BORSA YATIRIMCISININ TEMETTÜ REFLEKSİ

TÜRKİYE BORSA YATIRIMCISININ TEMETTÜ REFLEKSİ Ekonomik Yaklaşım, Cilt : 23, Özel Sayı, ss. 1-12 TÜRKİYE BORSA YATIRIMCISININ TEMETTÜ REFLEKSİ İsmail BULMUŞ * Özet Bu çalışmanın amacı, Davranışsal Finans ın son yıllarda giderek yükselen grafiği karşısında

Detaylı

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK?

KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? KAPİTALİZMİN İPİNİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER Mİ ÇEKECEK? Dünyada mal ve hizmet hareketlerinin uluslararası dolaşımına ve üretimin uluslararasılaşmasına imkan veren düzenlemeler (Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

İKTİSATTA PSİKOLOJİK İNSAN FAKTÖRÜ: DAVRANIŞSAL İKTİSAT

İKTİSATTA PSİKOLOJİK İNSAN FAKTÖRÜ: DAVRANIŞSAL İKTİSAT İKTİSATTA PSİKOLOJİK İNSAN FAKTÖRÜ: DAVRANIŞSAL İKTİSAT Yeşim CAN Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi E-posta: yesimcn@yahoo.com; yesimcan@kirklareli.edu.tr Özet Matematik, ekonomide karşılaşılan

Detaylı

ÖNSÖZ ---------------------------------------------------------------------------------------- XI

ÖNSÖZ ---------------------------------------------------------------------------------------- XI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ ---------------------------------------------------------------------------------------- XI GİRİŞ --------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi S&P 500 Endeksi günün 2.seansında seans açılışında kayıplarını geri alarak günü yeşil bölgede kapatmayı başarmıştır. Bunun yanında Nasdaq Endeksi teknoloji

Detaylı

Investment Challenge Turkey

Investment Challenge Turkey Koç Üniversitesi Yatırım Kulübü! Investment Challenge Turkey Daha kolayına değil en iyisine yatırım yapıyoruz,! Kendimize,! Geleceğimize!! 1! The IC Turkey Geçtiğimiz sene ile birlikte değişen kulüp anlayışımızın

Detaylı

DERS KODU DERS ADI ZORUNLU TEORİ UYGULAMA LAB KREDİ AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2

DERS KODU DERS ADI ZORUNLU TEORİ UYGULAMA LAB KREDİ AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2 1.YARIYIL LERİ KODU ADI ZORUNLU TEORİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap AIT181 Tarihi I Zorunlu 2 0 0 2 2 IKT101 İktisada Giriş I Zorunlu 3 0 0 3 6 IKT103 İktisatçılar İçin Matematik I Zorunlu 3 0 0 3 6 IKT105

Detaylı

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş Oyun Teorisi Oyun Teorisine (uramına) Giriş Şimdiye kadar, karar modellerinde bireysel kararlar ve çözüm yöntemleri ele alınmıştı. adece tek karar vericinin olduğu karar modellerinde belirsizlik ve risk

Detaylı

Semester I. PSPA 105 Introductionto Law Hukuka Giriş C 3 5 ECON 101 Introduction to Economics İktisada Giriş I C 3 5

Semester I. PSPA 105 Introductionto Law Hukuka Giriş C 3 5 ECON 101 Introduction to Economics İktisada Giriş I C 3 5 s Offered in the Undergraduate Program Semester I PUBF 101 PSPA 103 Mathematics for Public Mali Matematik C 3 5 Finance I I Introduction to Social Sosyal Bilimlere Giriş C 3 6 Sciences PSPA 105 Introductionto

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Amerikan hisse senedi piyasaları; haftanın son işlem gününde dalgalı seyretmesinin ardından yatay Sait Çelikkan, Gedik Yatırım - Universal(Turkey) scelikkan@gedik.com

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Pazartesi günü Çarşamba seansındaki kayıpları telafi etmeye devam eden bir seans vardı ve major endeksler bu hareketle beraber üst üste 3.gün içerisinde

Detaylı

Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I

Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Finansal varlıkların risk ve getirisi Varlık portföylerinin getirisi ve riski 2 Risk ve Getiri Yatırım kararlarının

Detaylı

Rasyonel Beklentiler Teorisi

Rasyonel Beklentiler Teorisi Bölüm 11 Rasyonel Beklentiler Teorisi Bu bölümde beklentilerin ekonomideki rolü üzerinde duracağız. Daha önceki derslerde beklentilerin ekonomiyi bir çok farklı şekilde etkilediğinden bahsetmiştik. Fakat

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 179/ PİYASA HABERLERİNİN YATIRIMCI KARARLARINA ETKİSİ.

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 179/ PİYASA HABERLERİNİN YATIRIMCI KARARLARINA ETKİSİ. DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES Tartışma Metinleri WPS NO/ 179/2018-05 PİYASA HABERLERİNİN YATIRIMCI KARARLARINA ETKİSİ İsmet DENİZ* * ismet.deniz@vakifbank.com.tr İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı.

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı. Makro Veri Büyüme ve Dış Ticaret: Türkiye ekonomisi için yüksek büyüme=yüksek dış ticaret açığı İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr TÜİK tarafından bugün açıklanan

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasalarının belirsizlik etkisinde bir Salı seansı geçirdiği görülürken bu durum alıcı ve satıcılar arasındaki güç savaşının ana endeksler

Detaylı

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ

Politika Notu Nisan ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırması. Müge Adalet Sumru Altuğ nokta dikkati çekiyor. Birincisi, kriz öncesi döneme bakıldığında, 21 krizinde zirveye daha hızlı ulaşıldığını, bir başka deyişle, büyümenin daha keskin olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, zirveden inişte,

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN FOMC Üyelerinin Yeni Yıl Beklentileri Dikkatle Takip Edilecek Yeni haftanın en önemli

Detaylı

Küresel Finans Krizi Yrd. Doç. Cem Demiroğlu Koç Üniversitesi İçerik Finansal krizin sebepleri Kredi arzını baskılayan faktörler Krizle mücadele yöntemleri 2 Krizin sebepleri 1. Likidite bolluğu sonucunda

Detaylı