ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)"

Transkript

1 ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde aşağıdaki gezegenlerden hangisi Güneş-Dünya arasında yer alır? A. Neptün B. Merkür. C. Uranüs E. Mars 2. Dünya daki biyolojik yaşam için gerekli olan elementler aşağıdaki olaylardan hangisi sonucu oluşmuştur? A. Süpernova patlaması. B. Big-Bang C. Güneş tutulması D. Gök taşı düşmesi E. Kara deliklerin oluşması 3. Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk A. Yeşil B. Sarı C. Kırmızı. D. Mavi E. Turuncu 4. Nicolaus Copernicus un astronomiye en önemli katkısı A. Yer merkezli evren modeli B. Teleskopla ilk gözlemi yapması C. Evrensel çekim yasası D. Güneş merkezli evren modeli. E. Gezegenlerin elips yörüngelerde dolanması 5. Aşağıdaki astronomik yapıları küçükten büyüğe doğru sıralaması hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. Dünya, Güneş Sistemi, Galaksi. B. Güneş Sistemi, Galaksi, Dünya C. Galaksi, Güneş Sistemi, Dünya D. Dünya, Galaksi, Güneş Sistemi E. Güneş Sistemi, Dünya, Galaksi 6. GPS (konum belirleme) ; herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcının konumunu belirleyen ve en az X sayıda uydudan oluşan ölçme sistemidir. Buna göre GPS konumlama sisteminin çalışması için en az kaç uyduya ihtiyaç vardır? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4. E Kutup Yıldızı nı belirlemede, aşağıdaki takımyıldızların hangisinden faydalanılır? A. Küçükayı. B. Büyükayı C. İkizler D. Aslan E. Avcı 8. Takımyıldızlarının yerinin bilinmesinin astronomlar açısından en önemli yararı nedir? A. Kaybolunduğunda yönün bulunması için B. Gök cisimlerinin gök yüzündeki konumlarını belirlemede kolaylık olsun diye. C. Bulunulan noktanın ekvatordan ne kadar uzak olduğunun hesaplanması için D. Hangi yıldızın daha büyük olduğunu belirlemek için E. Yıldızların yaşını tahmini olarak hesap etmek için 9. Dünyaya en yakın yıldız A. Venüs B. Kutup Yıldızı C. Güneş. D. Soho E. Hyakutake 10. Çekirdeği silikat ve demir gibi ağır elementlerden oluşurken yüzeyi katılaşmamış olup sıvı hidrojen gibi düşük yoğunluklu sıvılardan oluşmuştur. Yüzeyi renkli bulutlarla kaplıdır. Bu bulutlar hidrojen, helyum, amonyak ve su buharından oluşmaktadır. Bu gezegeninin kalın atmosfer tabakasında büyük fırtınalar oluşmaktadır. Bu gezegen çok sönük görünen bir halkaya ve 63 uyduya sahiptir. Dört büyük uydusunun adları Callisto, Ganymede, Europa ve İo dur. Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Yukarıda açıklanan gezegen A. Saturn B. Neptün C. Mars. E. Venüs 11. Yıldızlar, teleskopla bile bakıldığında birer nokta kaynak gibi görülürken gezegenler küçük de olsa bir disk şeklinde görülür. Gezegenlerin ışıklarında titreme olmazken yıldızların ışıkları titriyormuş gibi gözükür. Yıldızların ışıklarının titrek gözükmesinin esas sebebi A. Gök yüzündeki bulutlardan dolayı B. Yıldızlardaki patlamalardan dolayı C. Yıldızların bulunduğu sistem etrafında ve kendi ekseni etrafında dönmelerinden dolayı D. Güneşin ışınlarından dolayı gelen ışınların absorbe edilmesinden dolayı E. Yıldızlar arası ortamdaki gaz ve tozların hareketleri gerekse Dünya atmosferindeki hareketler nedeniyle.

2 12. Aşağıdaki uygarlıkların hangisinin astronomi ve uzay bilimlerine katkısı olmamıştır? A. Babilliler D. Yunanlılar E. Apaçiler. 13. Astroloji (gök olayları insan hayatını ve karekterini etkilemesi) ilk olarak hangi dönemde ortaya çıkmıştır? A. Mayalar D. Avrupalılar E. Mezopotamyalılar. 14. Yıdızların yapısında en fazla miktarda bulunan madde A. Oksijen B. Helyum C. Hidrojen. D. Azot E. Karbon 19. Kepler in gezegenlerin hareketlerini açıklamak üzere ortaya koyduğu gözlemsel yasalar daha sonra aşağıdaki hangi bilim adamı tarafından matematiksel olarak da gerçeklenmiştir? A. Galileo B. Kopernik C. Harezmi D. Isaac Newton. E. Ali Kuşçu 20. (1)Gökyüzüne baktığımızda aynı bölgede gördüğümüz yıldızlardan daha parlak olanı en büyüktür. (2)İnsan gözü çok uzak ve çok küçük cisimlerin uzaklıklarını karşılaştırmada yetersiz kalır. (3)Yıldızlar, bulundukları takımyıldızında parlaklıklarına göre adlandırılır. Yukarıdaki cümlelerin Doğru (D) ve Yanlış (Y) kodlaması sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. D,D,D B. D,Y,D C. Y,Y,Y D. Y,Y,D E. Y,D,D. 15. Yıldızların ölümü aşağıdaki olayların hangisinin sonucunda gerçekleşir? A. Big Bang B. Süpernova patlaması. C. Hidrojen patlaması D. Yıldızın soğuması E. Çekirdeğin yüksek ışıması 16. Amerikalı gök bilimci Edwin Hubble(Edvın Habıl) ın astronomiye katkısı aşağıdakilarden A. Hubble teleskobunu icad etmiştir B. Samanyolu gök adasının evrendeki tek gökada olmadığını bulmuş. C. Gök ada atlasını oluşturmuştur D. Dünyanın düz tepsi biçiminde olmadığını keşfetmiştir E. Samanyolu galaksisini keşfetmiştir 17. İçerisinde bütün gök cisimlerini, her türlü madde ve enerjiyi barındıran, yerin atmosferi dışında kalan, sınırsız üç boyutlu sahadır. A. Uzay. B. Evren C. Galaksi D. Karadelik E. Görünür Evren 18. Dürbünün önündeki ışığı toplamaya yarayan büyük merceğe denir. Yukarıdaki boşluğa gelecek uygun terim A. Okuler B. Disk C. Objektif. D. Birincil Mercek E. İkincil Mercek A DENİZ KARADAĞ NURTEN TALAN İLHAN YÖRÜK

3 CEVAP ANAHTARI 1. B 2. A 3. C 4. D 5. A 6. D 7. A 8. B 9. C 10. D 11. E 12. E 13. E 14. C 15. B 16. B 17. A 18. C 19. D 20. E DNZKRDG

4 B ÖĞRETİM YILI HASAN TEKİN ADA ANADOLU LİSESİ 9.SINIFLAR 1.DÖNEM 2.ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI ADI SOYADI : NUMARASI : SINIFI: ALDIĞI PUAN : Her sorunun doğru cevabı 5 puandır ÇARŞAMBA 1. Aşağıdaki uygarlıkların hangisinin astronomi ve uzay bilimlerine katkısı olmamıştır? A. Babilliler D. Yunanlılar E. Apaçiler 2. Çekirdeği silikat ve demir gibi ağır elementlerden oluşurken yüzeyi katılaşmamış olup sıvı hidrojen gibi düşük yoğunluklu sıvılardan oluşmuştur. Yüzeyi renkli bulutlarla kaplıdır. Bu bulutlar hidrojen, helyum, amonyak ve su buharından oluşmaktadır. Bu gezegeninin kalın atmosfer tabakasında büyük fırtınalar oluşmaktadır. Bu gezegen çok sönük görünen bir halkaya ve 63 uyduya sahiptir. Dört büyük uydusunun adları Callisto, Ganymede, Europa ve İo dur. Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Yukarıda açıklanan gezegen A. Saturn B. Neptün C. Mars E. Venüs 3. Dünyaya en yakın yıldız A. Venüs B. Kutup Yıldızı C. Güneş D. Soho E. Hyakutake 4. Güneş sisteminde aşağıdaki gezegenlerden hangisi Güneş-Dünya arasında yer alır? A. Neptün B. Merkür C. Uranüs E. Mars 5. Dünya daki biyolojik yaşam için gerekli olan elementler aşağıdaki olaylardan hangisi sonucu oluşmuştur? A. Süpernova patlaması B. Big-Bang C. Güneş tutulması D. Gök taşı düşmesi E. Kara deliklerin oluşması 7. Takımyıldızlarının yerinin bilinmesinin astronomlar açısından en önemli yararı nedir? A. Kaybolunduğunda yönün bulunması için B. Gök cisimlerinin gök yüzündeki konumlarını belirlemede kolaylık olsun diye C. Bulunulan noktanın ekvatordan ne kadar uzak olduğunun hesaplanması için D. Hangi yıldızın daha büyük olduğunu belirlemek için E. Yıldızların yaşını tahmini olarak hesap etmek için 8. Dürbünün önündeki ışığı toplamaya yarayan büyük merceğe denir. Yukarıdaki boşluğa gelecek uygun terim A. Okuler B. Disk C. Objektif D. Birincil Mercek E. İkincil Mercek 9. Aşağıdaki astronomik yapıları küçükten büyüğe doğru sıralaması hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. Dünya, Güneş Sistemi, Galaksi B. Güneş Sistemi, Galaksi, Dünya C. Galaksi, Güneş Sistemi, Dünya D. Dünya, Galaksi, Güneş Sistemi E. Güneş Sistemi, Dünya, Galaksi 10. GPS (konum belirleme) ; herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcının konumunu belirleyen ve en az X sayıda uydudan oluşan ölçme sistemidir. Buna göre GPS konumlama sisteminin çalışması için en az kaç uyduya ihtiyaç vardır? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E Astroloji (gök olayları insan hayatını ve karekterini etkilemesi) ilk olarak hangi dönemde ortaya çıkmıştır? A. Mayalar D. Avrupalılar E. Mezopotamyalılar 6. Nicolaus Copernicus un astronomiye en önemli katkısı A. Yer merkezli evren modeli B. Teleskopla ilk gözlemi yapması C. Evrensel çekim yasası D. Güneş merkezli evren modeli E. Gezegenlerin elips yörüngelerde dolanması

5 12. Kepler in gezegenlerin hareketlerini açıklamak üzere ortaya koyduğu gözlemsel yasalar daha sonra aşağıdaki hangi bilim adamı tarafından matematiksel olarak da gerçeklenmiştir? A. Galileo B. Kopernik C. Harezmi D. Isaac Newton E. Ali Kuşçu 13. Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk A. Yeşil B. Sarı C. Kırmızı D. Mavi E. Turuncu 14. Yıdızların yapısında en fazla miktarda bulunan madde A. Oksijen B. Helyum C. Hidrojen D. Azot E. Karbon 15. Kutup Yıldızı nı belirlemede, aşağıdaki takımyıldızların hangisinden faydalanılır? A. Küçükayı B. Büyükayı C. İkizler D. Aslan E. Avcı 19. Yıldızlar, teleskopla bile bakıldığında birer nokta kaynak gibi görülürken gezegenler küçük de olsa bir disk şeklinde görülür. Gezegenlerin ışıklarında titreme olmazken yıldızların ışıkları titriyormuş gibi gözükür. Yıldızların ışıklarının titrek gözükmesinin esas sebebi A. Gök yüzündeki bulutlardan dolayı B. Yıldızlardaki patlamalardan dolayı C. Yıldızların bulunduğu sistem etrafında ve kendi ekseni etrafında dönmelerinden dolayı D. Güneşin ışınlarından dolayı gelen ışınların absorbe edilmesinden dolayı E. Yıldızlar arası ortamdaki gaz ve tozların hareketleri gerekse Dünya atmosferindeki hareketler nedeniyle 20. (1)Gökyüzüne baktığımızda aynı bölgede gördüğümüz yıldızlardan daha parlak olanı en büyüktür. (2)İnsan gözü çok uzak ve çok küçük cisimlerin uzaklıklarını karşılaştırmada yetersiz kalır. (3)Yıldızlar, bulundukları takımyıldızında parlaklıklarına göre adlandırılır. Yukarıdaki cümlelerin Doğru (D) ve Yanlış (Y) kodlaması sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. D,D,D B. D,Y,D C. Y,Y,Y D. Y,Y,D E. Y,D,D B 16. İçerisinde bütün gök cisimlerini, her türlü madde ve enerjiyi barındıran, yerin atmosferi dışında kalan, sınırsız üç boyutlu sahadır. A. Uzay B. Evren C. Galaksi D. Karadelik E. Görünür Evren 17. Yıldızların ölümü aşağıdaki olayların hangisinin sonucunda gerçekleşir? A. Big Bang B. Süpernova patlaması C. Hidrojen patlaması D. Yıldızın soğuması E. Çekirdeğin yüksek ışıması 18. Amerikalı gök bilimci Edwin Hubble(Edvın Habıl) ın astronomiye katkısı aşağıdakilarden A. Hubble teleskobunu icad etmiştir B. Samanyolu gök adasının evrendeki tek gökada olmadığını bulmuş C. Gök ada atlasını oluşturmuştur D. Dünyanın düz tepsi biçiminde olmadığını keşfetmiştir E. Samanyolu galaksisini keşfetmiştir DENİZ KARADAĞ NURTEN TALAN İLHAN YÖRÜK

6 A ÖĞRETİM YILI HASAN TEKİN ADA ANADOLU LİSESİ 9.SINIFLAR 1.DÖNEM 2.ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI ADI SOYADI : NUMARASI : SINIFI: ALDIĞI PUAN : Her sorunun doğru cevabı 5 puandır ÇARŞAMBA 1. Dünyaya en yakın yıldız A. Venüs B. Kutup Yıldızı C. Güneş D. Soho E. Hyakutake 2. Güneş sisteminde aşağıdaki gezegenlerden hangisi Güneş-Dünya arasında yer alır? A. Neptün B. Merkür C. Uranüs E. Mars 3. Dünya daki biyolojik yaşam için gerekli olan elementler aşağıdaki olaylardan hangisi sonucu oluşmuştur? A. Süpernova patlaması B. Big-Bang C. Güneş tutulması D. Gök taşı düşmesi E. Kara deliklerin oluşması 4. Nicolaus Copernicus un astronomiye en önemli katkısı A. Yer merkezli evren modeli B. Teleskopla ilk gözlemi yapması C. Evrensel çekim yasası D. Güneş merkezli evren modeli E. Gezegenlerin elips yörüngelerde dolanması 5. Aşağıdaki astronomik yapıları küçükten büyüğe doğru sıralaması hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. Dünya, Güneş Sistemi, Galaksi B. Güneş Sistemi, Galaksi, Dünya C. Galaksi, Güneş Sistemi, Dünya D. Dünya, Galaksi, Güneş Sistemi E. Güneş Sistemi, Dünya, Galaksi 6. Yıldızlar, teleskopla bile bakıldığında birer nokta kaynak gibi görülürken gezegenler küçük de olsa bir disk şeklinde görülür. Gezegenlerin ışıklarında titreme olmazken yıldızların ışıkları titriyormuş gibi gözükür. Yıldızların ışıklarının titrek gözükmesinin esas sebebi A. Gök yüzündeki bulutlardan dolayı B. Yıldızlardaki patlamalardan dolayı C. Yıldızların bulunduğu sistem etrafında ve kendi ekseni etrafında dönmelerinden dolayı D. Güneşin ışınlarından dolayı gelen ışınların absorbe edilmesinden dolayı E. Yıldızlar arası ortamdaki gaz ve tozların hareketleri gerekse Dünya atmosferindeki hareketler nedeniyle 7. Aşağıdaki uygarlıkların hangisinin astronomi ve uzay bilimlerine katkısı olmamıştır? A. Babilliler D. Yunanlılar E. Apaçiler 8. Kutup Yıldızı nı belirlemede, aşağıdaki takımyıldızların hangisinden faydalanılır? A. Küçükayı B. Büyükayı C. İkizler D. Aslan E. Avcı 9. Takımyıldızlarının yerinin bilinmesinin astronomlar açısından en önemli yararı nedir? A. Kaybolunduğunda yönün bulunması için B. Gök cisimlerinin gök yüzündeki konumlarını belirlemede kolaylık olsun diye C. Bulunulan noktanın ekvatordan ne kadar uzak olduğunun hesaplanması için D. Hangi yıldızın daha büyük olduğunu belirlemek için E. Yıldızların yaşını tahmini olarak hesap etmek için 10. İçerisinde bütün gök cisimlerini, her türlü madde ve enerjiyi barındıran, yerin atmosferi dışında kalan, sınırsız üç boyutlu sahadır. A. Uzay B. Evren C. Galaksi D. Karadelik E. Görünür Evren 11. Dürbünün önündeki ışığı toplamaya yarayan büyük merceğe denir. Yukarıdaki boşluğa gelecek uygun terim A. Okuler B. Disk C. Objektif D. Birincil Mercek E. İkincil Mercek 12. GPS (konum belirleme) ; herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcının konumunu belirleyen ve en az X sayıda uydudan oluşan ölçme sistemidir. Buna göre GPS konumlama sisteminin çalışması için en az kaç uyduya ihtiyaç vardır? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5

7 13. Astroloji (gök olayları insan hayatını ve karekterini etkilemesi) ilk olarak hangi dönemde ortaya çıkmıştır? A. Mayalar D. Avrupalılar E. Mezopotamyalılar 14. Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk A. Yeşil B. Sarı C. Kırmızı D. Mavi E. Turuncu 15. Yıdızların yapısında en fazla miktarda bulunan madde A. Oksijen B. Helyum C. Hidrojen D. Azot E. Karbon 19. Kepler in gezegenlerin hareketlerini açıklamak üzere ortaya koyduğu gözlemsel yasalar daha sonra aşağıdaki hangi bilim adamı tarafından matematiksel olarak da gerçeklenmiştir? A. Galileo B. Kopernik C. Harezmi D. Isaac Newton E. Ali Kuşçu 20. (1)Gökyüzüne baktığımızda aynı bölgede gördüğümüz yıldızlardan daha parlak olanı en büyüktür. (2)İnsan gözü çok uzak ve çok küçük cisimlerin uzaklıklarını karşılaştırmada yetersiz kalır. (3)Yıldızlar, bulundukları takımyıldızında parlaklıklarına göre adlandırılır. Yukarıdaki cümlelerin Doğru (D) ve Yanlış (Y) kodlaması sırasıyla hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A. D,D,D B. D,Y,D C. Y,Y,Y D. Y,Y,D E. Y,D,D 16. Yıldızların ölümü aşağıdaki olayların hangisinin sonucunda gerçekleşir? A. Big Bang B. Süpernova patlaması C. Hidrojen patlaması D. Yıldızın soğuması E. Çekirdeğin yüksek ışıması 17. Amerikalı gök bilimci Edwin Hubble(Edvın Habıl) ın astronomiye katkısı aşağıdakilarden A. Hubble teleskobunu icad etmiştir B. Samanyolu gök adasının evrendeki tek gökada olmadığını bulmuş C. Gök ada atlasını oluşturmuştur D. Dünyanın düz tepsi biçiminde olmadığını keşfetmiştir E. Samanyolu galaksisini keşfetmiştir 18. Çekirdeği silikat ve demir gibi ağır elementlerden oluşurken yüzeyi katılaşmamış olup sıvı hidrojen gibi düşük yoğunluklu sıvılardan oluşmuştur. Yüzeyi renkli bulutlarla kaplıdır. Bu bulutlar hidrojen, helyum, amonyak ve su buharından oluşmaktadır. Bu gezegeninin kalın atmosfer tabakasında büyük fırtınalar oluşmaktadır. Bu gezegen çok sönük görünen bir halkaya ve 63 uyduya sahiptir. Dört büyük uydusunun adları Callisto, Ganymede, Europa ve İo dur. Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Yukarıda açıklanan gezegen A. Saturn B. Neptün C. Mars E. Venüs A DENİZ KARADAĞ NURTEN TALAN İLHAN YÖRÜK

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin, meteorların, asteroitlerin bulunduğu hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamının yer aldığı boşluğa uzay denir. Uzayda bulunan varlıkların

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN:

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: Dünyanın da içinde bulunduğu bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün yapıların içinde yer aldığı boşluğa denir. EVREN NASIL OLUŞTU? En iyi kuram büyük patlama kuramıdır.

Detaylı

Doğal Süreçler. yıldız, gezegen, meteor, nebula (ışık enerjisi yayarak görünür haldeki gaz ve toz bulutları) bulunur.

Doğal Süreçler. yıldız, gezegen, meteor, nebula (ışık enerjisi yayarak görünür haldeki gaz ve toz bulutları) bulunur. Doğal Süreçler Yıldızlar, gezegenler, Güneş sistemi, gök adalar, meteorlar sonuçta evren nasıl oluşmuştur? Evren ve bilinmeyenlerini anlamak, dünyanın oluşumunu öğrenmek için bilim insanları tarih boyunca

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle

Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Uzaydaki Gözümüz Neler Görüyor? Hubble ın Gözüyle Gökbilim, en eski bilimlerdendir. Sonsuz bir laboratuvarda yapılır. Ne var ki, bir gökbilimci, ilgi alanını oluşturan gökcisimleri üzerinde genellikle

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz!

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Kendinizi içine hapsettiğiniz kutunun dışına çıkmayı, nesnelere başka bir açıdan bakmayı hiç denediniz mi? Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Hubble Hubble teleskopu atmosferimizin

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Daha modern nesil

Detaylı

Bölüm 6. Güneş Sisteminin

Bölüm 6. Güneş Sisteminin Bölüm 6 Güneş Sisteminin Oluşumu Gezegenbilim (Planetology) Gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki benzerlikleri ve farkları araştırarak, güneş sistemimizi bir bütün olarak anlamamızı

Detaylı

Gökbilim Tarihinden Kesitler

Gökbilim Tarihinden Kesitler Gökbilim Tarihinden Kesitler Yrd. Doç. Dr. Ayşegül F. YELKENCİ İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü a.teker@iku.edu.tr 12/09/2011 Gökyüzü Farkındalığı Projesi 1 GÖKBİLİM TARİHİ İNSANLIĞIN GENİŞLEYEN

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÜNEŞ SİSTEMİ. Bu çukur Dünya yüzeyi üzerinde oluşmuşsa buna göktaşı çukuru denir.

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÜNEŞ SİSTEMİ. Bu çukur Dünya yüzeyi üzerinde oluşmuşsa buna göktaşı çukuru denir. GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Uzay, yıldızlar, gezegenler ve göktaşlarıyla doludur. Bunların herbiri gök cismi olarak adlandırılır. Yıldızlar, uzaydaki bulutsu adı verilen

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz? üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır.

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır. Güneş Sistemi Ve Ötesi: Uzay Bilmecesi Uzay, yıldızlar, gezegenler ve meteorlarla doludur. Bunların her birine ise gök cismi YILDIZ Bulutsu denen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışması ile oluşur.

Detaylı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı

Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop: gökyüzüne açılan kapı Teleskop sözcüğü, uzak anlamına gelen tele ve uzağa bakmak anlamına gelen skopein Yunanca sözcüklerinden oluşmuştur. En basit tanımıyla teleskop, gözlerimizle göremeyeceğimiz

Detaylı

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek

2- Bileşim 3- Güneş İç Yapısı a) Çekirdek GÜNEŞ 1- Büyüklük Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter in de 10

Detaylı

Bölüm 2. Astronomi Tarihi. Johannes Hevelius

Bölüm 2. Astronomi Tarihi. Johannes Hevelius Bölüm 2 Astronomi Tarihi Johannes Hevelius Bilimsel düşünce, insan doğasının temel bir parçasıdır. Bilimciler, evren hakkında bilgi edinirken bilimsel yöntem uygular. Modern astronomi temel bilimdir, insanın

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 8 : DOĞAL SÜREÇLER

ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 8 : DOĞAL SÜREÇLER ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 8 : DOĞAL SÜREÇLER A EVREN VE DÜNYAMIZ NASIL OLUŞTU? (2 SAAT) 1 Evren 2 Evrenin Oluşumu Hakkındaki Görüşler 3 Evrenin Oluşumunun Tarihsel Gelişimi 4 Büyük Patlama (Big

Detaylı

Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde

Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde Güneş tutulması, Ay, yeniay evresinde GÜNEŞ TUTULMASI Dünya-Güneş ve Dünya-Ay uzaklıkları yörüngelerinin elips olmasından dolayı sürekli değişir. Bu yüzden, birkaç türlü

Detaylı

Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek

Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek Güneş Sistemi ve Ötesi keşfetmek Exploring the Solar System and Beyond in Turkish Nam Nguyen tarafından geliştirilen Hubble Ultra Derin Alan 2.014 vurdu Güneş Sistemi keşfetmek ve Öteye hedefi bu ebook

Detaylı

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler.

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler. UZAY VE GÖKYÜZÜ İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ? Defne Irmak Y. : Karadelik uzaydaki her şeyi çeker. Zelal Zeynep İ. : Uzayda astronot yaşar. Deniz Ö. : Uzayda dünya var ve karadelik var.karadelik her şeyi

Detaylı

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN 8 Giriş Etkinlikleri İnsan yaşamının daha teknolojik ve kalite olmasında uzay araştırmaların etkisi var mı? Yukarıdaki sorunun yanıtlarını arkadaşlarınızla tartışınız ve tartışmanızın

Detaylı

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bölüm 5 Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bir gezegenin gökyüzündeki hareketi: Gezegenin yörünge hareketine Yer in yörünge hareketine Yer e olan uzaklığına Güneş e olan uzaklığına bağlıdır. Sonuçlar

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ Kuvvet ve Hareket SIVILARI KALDIRMA KUVVETİ Akışkan olan suyun sahip olduğu özelliklerd özelliklerden d teknik k ik anlamda l d yararlanabilmek, l bililmek, k insanların i yaptıkları çalışmalarla mümkün

Detaylı

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır.

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Lowe, Alevlenmiş (Blazing) Bristlecone isimli fotoğrafında batı Amerika da

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJ. Bölüm 7 44 SINIF UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES. 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r?

FEN VE TEKNOLOJ. Bölüm 7 44 SINIF UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES. 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r? Bölüm 7 UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r? A) Samanyolu gök adas içinde yer alan bir y ld zd r. B) Bulundu u gök adas n n merkezinden yaklafl k 30 000

Detaylı

17. yy. Dehalar Yüzyılı

17. yy. Dehalar Yüzyılı 17. yy. Dehalar Yüzyılı 20. yy a kadar her bilimsel gelişmeyi etkilediler. 17. yy daki bilimsel devrimin temelleri 14.yy. da atılmıştı fakat; Coğrafi keşifler ile ticaret ve sanayideki gelişmeler sayesinde

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ( 4.5.6.7.8. Sınıflar) Yaz Okulu Kodu: YO/ASTRO Tarih: 22 Haziran 10 Temmuz 2015 Süre: 3 Hafta Saat: 10:00-16:00 Ücret: 1100 TL Kontenjan: 25 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt

Detaylı

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI ASTRONOMİ & ASTROLOJİ Hazırlayan : Zeynep AVCI KAVRAMSAL OLARAK! Astroloji nedir? Latince : Astrologia Astroloji : Yıldız falcılığı, müneccimlik Müneccim :Yıldızların durum ve hareketlerinden anlam çıkaran

Detaylı

TARĐHTE GÖKBĐLĐME YÖN VERENLER

TARĐHTE GÖKBĐLĐME YÖN VERENLER TARĐHTE GÖKBĐLĐME YÖN VERENLER Prof.Dr. Serdar Evren Yunanlılar öncesi gökbilim bilgileri ismi bilinmeyen birçok bilgin tarafından geliştirildi. Bu bilgiler, zaman içinde geleneklere uygun ve mitolojik

Detaylı

Kadri Yakut 08.03.2012

Kadri Yakut 08.03.2012 Kadri Yakut 08.03.2012 TEŞEKKÜR Lisans Kara Delikler Eser İş (2009-2010) Büyük Kütleli Kara Delikler Birses Debir (2010-2011) Astrofiziksel Kara Deliklerin Kütlelerinin Belirlenmesi Orhan Erece (2010-2011)

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI 8.40-09.30 09.30-10.20 10.20-11.10 11.10-12.00 12.30-13.20 13.20-14.10 14.10-15.00 15:00-15:50 PAZARTESİ MÜZİK DRAMA EĞİTİMİ ÖĞLE YEMEĞİ 12.00-12.30 MERKÜR SINIFI HAFTALIK

Detaylı

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler

Bölüm 9. Yer Benzeri Gezegenler Bölüm 9 Yer Benzeri Gezegenler Yer Benzeri Gezegenlerin Boyutları Đç ç Gezegenler Ülker Venüs Merkür Merkür ve Venüs batı çevreninde ve en büyük uzanımlarında (29 Mart 2004) Gezegen görüntüleri için NASA

Detaylı

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk

Minti Monti. Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK Ay'a Yolculuk Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Ücretsizdir Yaz 2012 Sayı:6 ISSN: 2146-281X Uzayı Keşfetmek İster misin? Uzayı Nasıl Keşfettik? Haydi Uzay Aracı Tasarla Evrenin En Sıradışı Gökcismi: KARADELİK

Detaylı

Kâinatı düşünmek, Allah ın varlığını kabule zorlar. Friedrich Schiller (1759-1805).

Kâinatı düşünmek, Allah ın varlığını kabule zorlar. Friedrich Schiller (1759-1805). Kur an ve Astronomi Müsl. Astronomiyle İlgilenme Sebepleri Tek Noktadan Başlayan Evren Genişleyen Evren Kâinatın Büyüklüğü Akıl Almaz Evren Yörüngeler Güneşin Akıp Gitmesi Dünya nın Geoit Şekli Güneşin

Detaylı

ÜNİTE 1 7 GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ : UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 1 7 GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ : UZAY BİLMECESİ ÜNİTE 1 7 Konuyu daha iyi öğrenebilmemiz için 5.sınıfta Gökyüzü 11. Ay sadece kendi ekseni etrafında döner. ünitesinde öğrendiklerimizi hatuılayalım. 12. Saat, hafta ve ay gibi zaman ölçüleri insanlar

Detaylı

Şekil 1: Güneş ve yüzeyindeki lekeler. Şekil 2: Uydumuz Ay ve kraterleri.

Şekil 1: Güneş ve yüzeyindeki lekeler. Şekil 2: Uydumuz Ay ve kraterleri. Güneş ile birlikte etrafında dolanan gezegenler ve uydular, günümüzden yaklaşık 4.5 milyar yıl önce, gökadamız Samanyolu nun sarmal kollarındaki gaz ve toz bulutlarından oluşmuştur. Oluşan bu gezegenlerden

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Dünya Dışı Yaşam Araştırmaları: Evren' de Yalnız Mıyız? Astronomların en büyük hayallerinden biri Dünya mıza benzer bir gezegen keşfetmektir. SETI Projesi 1971 yılında SETI

Detaylı

Kütle Çekimi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Önder ORHUN Yrd. Doç. Dr. Murat TANIŞLI

Kütle Çekimi ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Önder ORHUN Yrd. Doç. Dr. Murat TANIŞLI Kütle Çekimi Yazar Prof.Dr. Önder ORHUN Yrd. Doç. Dr. Murat TANIŞLI ÜNİTE 9 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Newton'un evrensel çekim yasasını ve Kepler yasalarını bilecek, Çekim sabitinin nasıl ölçüldüğünü

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 2. Bölüm Antik Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. En Eski Astronomi (Antik veya Teleskop Öncesi) Kültürel

Detaylı

SIRA NO KONU SAYFA NO 1 Güneş Sistemi 1,2 2 Güneşin Yapısı 2 3 Merkür 3 4 Venüs 4 5 Dünya 5 6 Ay 5,6 7 Mars 6 8 Jüpiter 7 9 Satürn 8 10 Uranüs 9 11

SIRA NO KONU SAYFA NO 1 Güneş Sistemi 1,2 2 Güneşin Yapısı 2 3 Merkür 3 4 Venüs 4 5 Dünya 5 6 Ay 5,6 7 Mars 6 8 Jüpiter 7 9 Satürn 8 10 Uranüs 9 11 SIRA NO KONU SAYFA NO 1 Güneş Sistemi 1,2 2 Güneşin Yapısı 2 3 Merkür 3 4 Venüs 4 5 Dünya 5 6 Ay 5,6 7 Mars 6 8 Jüpiter 7 9 Satürn 8 10 Uranüs 9 11 Neptün 10 12 Plüton 11 13 Kuyruklu Yıldızlar 12 1 Güneş

Detaylı

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır.

Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Etkinlikleriniz hakkında bilgiyi etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. Arsenik seven bakteri ve yaşama bakışımız Defne Üçer Şaylan Sabancı Üniversitesi

Detaylı

DAY 2009 etkinliklerini www.astronomi2009.org sayfasındaki etkinlikler bağlantısı altından izleyebilirsiniz! İçindekiler:

DAY 2009 etkinliklerini www.astronomi2009.org sayfasındaki etkinlikler bağlantısı altından izleyebilirsiniz! İçindekiler: DAY 2009 etkinliklerini www.astronomi2009.org sayfasındaki etkinlikler bağlantısı altından izleyebilirsiniz! Kendi etkinliklerinizi de etkinlik@tad.org.tr adresine bildirirseniz web sitemizden duyurulacaktır.

Detaylı

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova EVRENDEKi YERÝMÝZ Prof. Dr. Zeki EKER TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi 23 Ekim 2009, Yalova Ay, Venüs, Jüpiter yakýnlaºmasý (Antalya) 1 Aralýk 2008 Astronomi nedir? ASTRONOMÝ ÝNSANLIÐIN DOÐUªUYLA ORTAYA ÇIKMIª

Detaylı

Prof. Dr Hüseyin Öztürk Jeokimya notları Prof.Dr Miraç AKÇAY Jeokimya kitabından yararlanılmıştır.

Prof. Dr Hüseyin Öztürk Jeokimya notları Prof.Dr Miraç AKÇAY Jeokimya kitabından yararlanılmıştır. Prof. Dr Hüseyin Öztürk Jeokimya notları Prof.Dr Miraç AKÇAY Jeokimya kitabından yararlanılmıştır. GENEL BAKIŞ Evren İngilizce cosmos, sözcüğünden gelir. Evrenin oluşumu ile ilgili en çok kabul gören kuram,

Detaylı

Bölüm 11. KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI

Bölüm 11. KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI Bölüm 11 KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI ASTEROĐDLER Asteroidler: Küçük, düşük yüzey çekimine sahip, uzayda zor görünen gökcisimleridirler. Kaya yüzeyleri ışığı iyi yansıtmaz.

Detaylı

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.

Dönme. M. Ali Alpar. Galileo Öğretmen Eğitimi Programı. Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08. Dönme Galileo Öğretmen Eğitimi Programı Sabancı Üniversitesi 14-16.08.2009 Nesin Matematik Köyü Şirince 17.21.08.2009 M. Ali Alpar Cisimler neden dönerler? Öğrencinin sorusu: Madem ki herhangi iki cisim

Detaylı

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör.

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Uzay Araştırmalarının Bugünü 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Ekrem Murat Esmer Bazı Tanımlar Yörünge Görevi: Gök cisminin (gezegen, uydu, asteroid,

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ Dünya nın yüzeyi üzerindeki bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Gök küresi üzerinde de Dünya nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılan ekvatoral

Detaylı

Gökyüzünde Hareket (II)

Gökyüzünde Hareket (II) Gökyüzünde Hareket (II) M. Atakan Gürkan, Sabancı Üniversitesi Galileo Öğretmen Eğitim Programı, Eylül 2013, İTÜ Bilim Merkezi Birinci Kısmın Özeti Dünya'nın hareketi 1) Kendi çevresinde değişmeyen bir

Detaylı

Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları

Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları Yıldızların uzaklıkları ve parlaklıkları Güneş in İç Yapısı Güneş enerjisinin üretildiği bölge, çekirdek tepkimelerini yer aldığı özek bölgesidir. Bu enerji dış katmanlara taşınmakta oradan da uzaya yayılmaktadır.

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları

Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Biyomekanik Newton Hareket Kanunları Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Aristo. MÖ 300 yıllarında Aristo ( MÖ 384-322 ) hareket için gözlemlerine

Detaylı

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak

2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak 2017, tutulma ve meteor yağmuru yılı olacak İşte 2017 yılında uzayda yaşanacaklar. 03.01.2017 / 10:24 Uzay ile ilgilenenler için 2017 yine heyecan dolu bir yıl olacak. Cassini uzay aracı, Satürn ün halkalarına

Detaylı

Astronomi tarih boyunca hem düşünsel hem de teknolojik gelişmenin temel taşı olmuştur.

Astronomi tarih boyunca hem düşünsel hem de teknolojik gelişmenin temel taşı olmuştur. Prof. Dr. Dursun KOÇER İstanbul t b l Kültür Üniversitesi it i Fizik ik Bölümü ü Araş. Gör. Ayşegül F. TEKER İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü F. Korhan YELKENCİ İstanbul Üniversitesi Astronomi

Detaylı

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI

ASTRONOMİ & ASTROLOJİ. Hazırlayan : Zeynep AVCI ASTRONOMİ & ASTROLOJİ Hazırlayan : Zeynep AVCI KAVRAMSAL OLARAK! Astroloji nedir? Latince : Astrologia Astroloji : Yıldız falcılığı, müneccimlik Müneccim :Yıldızların durum ve hareketlerinden anlam çıkaran

Detaylı

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur.

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. NEDEN ASTRONOMİ Astronomi bir bilimdir; Gök bilimi. Bazı tanımlarına bakılacak olursa; Astronominin İlkleri En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. İlk medeniyetlerde günümüzdeki

Detaylı

Gökyüzünde Işık. Oyunları. Atmosfer optiği, genel olarak havadaki su

Gökyüzünde Işık. Oyunları. Atmosfer optiği, genel olarak havadaki su Muhammed Raşid Tuğral ODTÜ Fizik Bölümü Öğrencisi, ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu Üyesi Gökyüzünde Işık Herkes hayatında en az bir kez gökkuşağı görmüştür. Rengârenk dairesel şekliyle gökyüzünde muhteşem

Detaylı

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur AY Ay Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur Çapı 3476 km Kütlesi 7.349 x 10 22 kg. Dünyaya ortalama uzaklığı 384,400 km

Detaylı

2010 da yapacağınız etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizden duyurmaya devam edeceğiz. İçindekiler: Editörden Ersin Göğüş

2010 da yapacağınız etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizden duyurmaya devam edeceğiz. İçindekiler: Editörden Ersin Göğüş 2010 da yapacağınız etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizden duyurmaya devam edeceğiz. İçindekiler: - Editörden Ersin Göğüş - Basında Astronomi Hasan Esenoğlu - Ötegezegen

Detaylı

ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI GÖZLEMEVİ BÜLTENİ OCAK 2016 HAZIRLAYAN: OĞUZHAN KÖSE - BİLİM VE YARATICILIK PROGRAMLARI KOORDİNATÖRÜ

ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI GÖZLEMEVİ BÜLTENİ OCAK 2016 HAZIRLAYAN: OĞUZHAN KÖSE - BİLİM VE YARATICILIK PROGRAMLARI KOORDİNATÖRÜ ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI GÖZLEMEVİ BÜLTENİ OCAK 2016 HAZIRLAYAN: OĞUZHAN KÖSE - BİLİM VE YARATICILIK PROGRAMLARI KOORDİNATÖRÜ Çakabey Gözlemevi olarak derin-uzay.org sitesi ile yapmış olduğumuz mutabakatla

Detaylı

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ

GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ GÖKYÜZÜ GÖZLEM TEKNİKLERİ EMRAH KALEMCİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ Giriş Uzaydaki cisimleri nasıl algılarız Elektromanyetik tayf ve atmosfer Yer gözlemleri Gözle görünür (optik) bölge Radyo bölgesi Uzay gözlemleri

Detaylı

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007

2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Fen ve Teknoloji Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:22 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. SORULAR 1. Yukarıdaki şekilde de

Detaylı

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ DERSİN İÇERİĞİ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA 1. Hafta ATMOSFERİN ÖNEMİ 1. Güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı siper görevi

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ GÖZLEMEVĐ

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ GÖZLEMEVĐ T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĐVERSĐTESĐ GÖZLEMEVĐ 14" LX200GPS SCHMĐDT-CASSEGRAĐN TELESKOPUNUN AUTOSTAR II ĐLE KONTÜROLÜ Arş.Gör: SELAMĐ KALKAN Fizikçi: ALĐ ASLANTÜRK SAMSUN 2007 14" LX200GPS SCHMIDT-CASSEGRAIN

Detaylı

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER

BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER BEYAZ CÜCELER, C CELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER KLER BEYAZ CÜCELER, NÖTRON YILDIZLARI VE KARADELİKLER, EVRİMLERİNİN SON SAFHALARINDA OLAN YILDIZLARDIR. BİR YILDIZ ANAKOLDAKİ EVRİMİ BOYUNCA, ÇEKİRDEĞİNDEKİ

Detaylı

D. Ali Ercan. 21.Ocak.2012, Ankara, İTÜ evi

D. Ali Ercan. 21.Ocak.2012, Ankara, İTÜ evi D. Ali Ercan 21.Ocak.2012, Ankara, İTÜ evi Evrim gerçek midir? Ülkeler (%) Evet Hayır Japonya 80 8 Fransa 80 13 İngiltere 76 18 İspanya 73 16 Almanya 72 20 İtalya 70 20 ABD 40 40 Türkiye 24 60 kaynak:

Detaylı

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel Yasa Kavramı Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel yasa her şeyden önce genellemedir. Ama nasıl bir genelleme? 1.Bekarla evli değildir. 2. Bahçedeki elmalar kırmızıdır 3. Serbest

Detaylı

Karanlık Madde Karanlık Enerji. Sabancı Üniversitesi

Karanlık Madde Karanlık Enerji. Sabancı Üniversitesi Görünmeyeni Anlamak II Karanlık Madde Karanlık Enerji Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Karanlık madde nedir? Işıma yapmayan, an elektromanyetik etik dalgalarla (tüm frekanslarda) etkileşime girmeyen,

Detaylı

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün

Fizik 203. Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Fizik 203 Ders 6 Kütle Çekimi-Isı, Sıcaklık ve Termodinamiğe Giriş Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com Kepler Yasaları Güneş sistemindeki

Detaylı

YERKÜRENİN YAPISI, PLAKA TEKTONİĞİ, VOLKANİZMA, DEPREMLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ YERKÜRENİN YAPISI

YERKÜRENİN YAPISI, PLAKA TEKTONİĞİ, VOLKANİZMA, DEPREMLER İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ YERKÜRENİN YAPISI İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 24.02.2015 YERKÜRENİN YAPISI, PLAKA TEKTONİĞİ, VOLKANİZMA, DEPREMLER Dr. Dilek OKUYUCU YERKÜRENİN YAPISI Uzayda Yerkürenin Konumu 1 Yerkürenin Oluşumu ve Yaşı

Detaylı

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL Bu şekilde, gözlemcinin zeniti bundan önceki şekillerdeki gibi yerleştirilir. Bu halde gök ufku şekildeki gibi olur. Güney yarım kürede Q güney kutbu ufkun üzerindedir. O

Detaylı

Astronomi Projesi ESKİ YUNAN UYGARLIĞI NDA ASTRONOMİ. Derya SÖZEN L2-Fen IB / 48

Astronomi Projesi ESKİ YUNAN UYGARLIĞI NDA ASTRONOMİ. Derya SÖZEN L2-Fen IB / 48 Astronomi Projesi ESKİ YUNAN UYGARLIĞI NDA ASTRONOMİ Derya SÖZEN L2-Fen IB / 48 İÇERİK İçerik Giriş Astronomi nin Ortaya Çıkışı ve Eski Yunan Uygarlığında Gündeme Gelişi M.Ö.600 M.S.200 Yılları Arasındaki

Detaylı

EVREN DE YALNIZ MIYIZ?

EVREN DE YALNIZ MIYIZ? 1. Gezegeni olan diğer yıldızlar Popüler Bilim Dergisi, sayı 136, syf. 32 (2005) Doç. Dr. Berahitdin Albayrak ve Araş. Gör. Aslı Elmaslı Ankara Üniversitesi Gözlemevi 06857 Ahlatlıbel-Ankara albayrak@astro1.science.ankara.edu.tr

Detaylı

Aristarchus Yöntemi ile Ay ve Güneş. 1. Giriş

Aristarchus Yöntemi ile Ay ve Güneş. 1. Giriş Aristarchus Yöntemi ile Ay ve Güneş Oktay Yılmaz ve Çılga Misli, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi-Fizik Bölümü En yakın gökcisimleri arasında yer alan Ay ve Güneş eskiden beri insanoğulunun ilgisini

Detaylı

Astrofizik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI Öğr.Grv. Yeşim GÜRCAN

Astrofizik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazarlar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI Öğr.Grv. Yeşim GÜRCAN Astrofizik Yazarlar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI Öğr.Grv. Yeşim GÜRCAN ÜNİTE 10 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Yıldız, galaksi, nebula, beyaz cüce, siyah cüce, nötron yıldızı ve pulsar tanımını

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.ÜNİTE :DÜNYA, GÜNEŞ VE AY KONU ÖZETİ KONULAR A.GÖKYÜZÜ MACERASI B. DÜNYA VE AY IN HAREKETLERİ A.GÖKYÜZÜ MACERASI Güneş, Dünya ve Ay ın Şekli Yıllar önce insanlar Dünya, Ay ve Güneş'in

Detaylı

Eski çağlara dönüp baktığımızda geçmişteki gç ş insan topluluklarının yazılı, yazısız kültür miraslarında Güneş ve Ay tutulmalarının nedeni hep doğaüstü güçlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan tasvirlerde

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011

Bize En Yakın Yıldız. Defne Üçer 30 Nisan 2011 Bize En Yakın Yıldız GÜNEŞ Defne Üçer 30 Nisan 2011 Sayılar sayılar Güneş Kütlesi = 300.000 Dünya Kütlesi Güneş çapı = 110 Dünya çapı Güneş yoğunluğu = Dünya yoğunluğu/4 Güneş Uzaklık= 1 Astronomik Birim

Detaylı

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II

ÇĐFT YILDIZLAR. Serdar Evren Astronomiye Giriş II ÇĐFT YILDIZLAR Serdar Evren Astronomiye Giriş II - 2008 ÇĐFT YILDIZLARIN BULUNUŞU Çift yıldız terimi ilk defa Claudius Ptolemy tarafından υ1 ve υ2 Sagittarii yıldızları için kullanılmıştır. Açısal ayrıklığı

Detaylı

Etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. İçindekiler:

Etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. İçindekiler: Etkinlikleri etkinlik@tad.org.tr adresine gönderirseniz websitemizdeki etkinlik takviminde duyurulacaktır. İçindekiler: - 100418A Gama Işını Patlaması TUG dan gözlendi - İ.Ü.F.F. Amatör Astronomlar Kulübü

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ORTAÖĞRETİM ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ DERS KİTABI KOMİSYON DEVLET KİTAPLARI İKİNCİ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI...: 5679 YARDIMCI VE KAYNAK KİTAPLAR DİZİSİ...: 390 12.?.Y.0002.4187

Detaylı

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

SUNUM KONUSU : GAMA IŞINLARI SUNUMU HAZIRLAYAN : KEMAL AKKUŞ NUMARASI : KONU BAŞLIKLARI

SUNUM KONUSU : GAMA IŞINLARI SUNUMU HAZIRLAYAN : KEMAL AKKUŞ NUMARASI : KONU BAŞLIKLARI SUNUM KONUSU : GAMA IŞINLARI SUNUMU HAZIRLAYAN : KEMAL AKKUŞ NUMARASI : 1120206019 KONU BAŞLIKLARI 1. Gama Işınları Nasıl Bulundu? 2. Gama Işınları Nedir? 3. Teknolojide ve Günlük Hayatta Kullanımı 4.

Detaylı

GÖKYÜZÜ. İlk Yer Benzerİ Ötegezegen Bulundu. - AAK Mayıs Etkinliği - Çift Yıldızda Çekimsel Mercek Etkisi - Gökyüzü Köşesi

GÖKYÜZÜ. İlk Yer Benzerİ Ötegezegen Bulundu. - AAK Mayıs Etkinliği - Çift Yıldızda Çekimsel Mercek Etkisi - Gökyüzü Köşesi GÖKYÜZÜ TÜRK ASTRONOMİ DERNEĞİ ELEKTRONİK BÜLTENİ mayıs: 2014 Sayı: 53 İlk Yer Benzerİ Ötegezegen Bulundu - AAK Mayıs Etkinliği - Çift Yıldızda Çekimsel Mercek Etkisi - Gökyüzü Köşesi İçindekiler İÇİNDEKİLER

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Büyük k Boyutlar ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Büyük k Boyutlar Büyük k Sayılar Büyük Boyutlar Büyük Sayılar Hepimiz astronomik miktar cümlesini eminim bir yerlerden duymuşuzdur. Örneğin Microsoft un sahibi Bill Gates,

Detaylı

Suyun Kozmik Kaynağı. Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi?

Suyun Kozmik Kaynağı. Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi? Alp Akoğlu Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi? Suyun Kozmik Kaynağı Bundan yaklaşık 20 yıl önce Voyager 1 uzay aracı altı milyar kilometre uzaktan Dünya nın fotoğrafını çekti. Evrende ne kadar küçük bir

Detaylı

DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVĐ

DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVĐ DOĞU ANADOLU GÖZLEMEVĐ 7-13 ŞUBAT 2010 TÜRKĐYE BĐLGĐLENDĐRME GÖRÜŞMELERĐ ĐSTANBUL ANTALYA ĐZMĐR ANKARA ÇANAKKALE Neden IR? IR, günümüz görsel astronominin, astrofiziğin ve hatta kozmolojinin onyıllardır

Detaylı

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER

UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER UZAY ARAŞTIRMALARINDAN BEKLENENLER ve HEDEFLER Serdar Evren Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü e-posta: serdar.evren@ege.edu.tr Sputnik-1 İlk yapay uydu 4 Ekim 1957 Sovyetler Birliği 80

Detaylı

Ay Neden Yere Düşmüyor? 1. Giriş

Ay Neden Yere Düşmüyor? 1. Giriş Ay Neden Yere Düşmüyor? Oktay Yılmaz ve Çılga Misli Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fizik Bölümü Bu çalışmada, klasik mekaniğin hareket yasaları tarihsel ve kısa bir şekilde sunulmaya çalışılmıştır.

Detaylı

Beyaz cüceler Nötron yıldızları. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi

Beyaz cüceler Nötron yıldızları. Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Beyaz cüceler Nötron yıldızları Kara delikler Emrah Kalemci Sabancı Üniversitesi Giriş Küçük yıldızların evrimlerinin sonu: Beyaz Cüce Büyük yıldızların evrimlerinin sonu Süpernova patlamaları Nötron yıldızları

Detaylı

Astronomi ve Astrofizik

Astronomi ve Astrofizik Astronomi ve Astrofizik Astronomi ve Astrofizik, Bilimlerin en eskisi olan Astronomi (gökbilim de denir) gök cisimlerinin konumunu, hareketlerini, bileşimini ve "doğuştan ölüme" kadar geçirdikleri evrimi

Detaylı

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI

12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 9. ÖZET 10. DEĞERLENDİRME SORULARI 12. ÜNİTE IŞIK KONULAR 1. IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI 2. Işık 3. Işık Nasıl Yayılır? 4. Tam Gölge ve Yarı Gölge 5. Güneş Tutulması 6. Ay Tutulması 7. IŞIK ŞİDDETİ, TAYİNİ VE AYDINLATMA BİRİMLERİ 8. Işık Şiddeti

Detaylı

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi

Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Yüzüğünüz süpernova patlamasının, akıllı telefonunuz beyaz cüce nin tanığı Güneş Sistemi nin doğum öncesi resmi Tabii o zaman bizler olmadığımızdan fotoğrafı kendimiz çekemeyeceğimize göre o resim yukarıdaki

Detaylı