FEN VE TEKNOLOJ. Bölüm 7 44 SINIF UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES. 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FEN VE TEKNOLOJ. Bölüm 7 44 SINIF UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES. 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r?"

Transkript

1 Bölüm 7 UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES 1. Günefl için afla dakilerden hangisi yanl flt r? A) Samanyolu gök adas içinde yer alan bir y ld zd r. B) Bulundu u gök adas n n merkezinden yaklafl k fl k y l uzakl ktad r. C) Gök adas n n merkezinde bulunur. D) 4,6 milyar yafl nda genç bir y ld zd r. 2. I. Y ld zlar kendili inden s ve fl k yayar. II. Gezegenler, Dünya ya y ld zlardan daha yak nd r. III. Gezegenler, y ld zlardan daha s cakt r. Y ld zlar ve gezegenlerle ilgili yukar daki yarg lardan hangisi ya da hangileri do rudur? A) Yaln z I B) I ve II C) I ve III D) II ve III 44 SINIF YED FEN VE TEKNOLOJ 5. Günefl'i do udan bat ya do ru hareket ediyormufl gibi görmemizin sebebi afla dakilerden hangisidir? A) Dünya'n n kendi ekseni etraf nda do udan bat ya do ru dönmesi B) Dünya'n n kendi ekseni etraf nda bat dan do uya do ru dönmesi C) Dünya'n n Günefl çevresinde bat dan do uya do ru dönmesi D) Günefl'in ve Dünya'n n kendi çevresinde do udan bat ya do ru dönmesi 6. I. Y ld z II. Kuyruklu y ld z III. Gezegen IV. Meteor Yukar dakilerden hangileri kendili inden s ve fl k yaymaz? 3. Afla dakilerden hangisi, y ld zlardan gelen fl nlar titreflir gibi görmemize sebep olur? A) Y ld z yüzeylerinde sürekli patlama ve püskürmelerin olmas B) Y ld zlar n s ve fl kendilerinin üretmesi C) Y ld z katmanlar n n farkl yo unlukta olmas D) Y ld zlar n uzakl ve Dünya'n n atmosferinin olmas A) I ve II B) II ve III C) II, III ve IV D) I, III ve IV 7. I. Merkür II. Satürn III. Jüpiter IV. Mars V. Venüs Yukar dakilerden kaç tanesi d fl gezegendir? A) 2 B) 3 C) 4 C) 5 4. Gök cisimleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi do rudur? A) Gezegenler sadece kendi çevrelerinde dönerler. B) Günefl Sistemi Samanyolu adl Gök adas n n içinde bulunur. C) Gezegenlerin Günefl çevresinde dolan m süreleri ayn d r. D) Gezegenler birbirlerine göre konum de ifltirmezler. 8. Samanyolu gök adas na en yak n sarmal gök adas afla dakilerden hangisidir? A) Epsilon B) Andreomeda C) Antares D) Vega 1

2 9. Afla daki gezegenlerin hangisi Dünya ile Jüpiter aras nda yer al r? A) Venüs B) Mars C) Merkür D) Satürn 14. Afla dakilerden hangisi, Dünya'n n kendi ekseni etraf na dönmesi sonucunda meydana gelir? A) Mevsimler B) Y l C) Gece ve gündüz D) Gelgit 10. Gelgit olay, Ay' n hangi evrelerinde en düflük de- erde olur? A) Birinci dördün - ikinci dördün B) Yeni ay - ikinci dördün C) Birinci dördün - dolunay D) Yeni ay - dolunay 15. Afla dakilerden hangisi ya da hangileri Ay'da hava olmamas n n sonucudur? I. Ay'dan gökyüzünün siyah görünmesi II. Cisimlerin Ay'daki a rl n n, Dünya'dakinden az olmas III. Dünya'dan, Ay' n de iflik flekillerde görünmesi A) Yaln z I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 11. Ay' n kendi çevresindeki dönme süresi ile Dünya çevresindeki dönme süresi birbirine eflit olmasayd, afla dakilerden hangisinin olmas beklenirdi? A) Günefl tutulmas n n meydana gelmesi B) Ay' n fl k alan yüzeyinin sürekli azalmas C) Ay' n, Dünya'dan hep ayn flekilde görülmesi D) Dünya'dan bak ld nda Ay' n hep ayn yüzünün görülmemesi 16. Meteorlar hakk nda, afla da söylenenlerden hangisi do rudur? A) Günefl çevresinde dolanan ve sürekli fl k yayan gök cisimleridir. B) Günefl çevresinde dolanan ve Dünya atmosferinden geçerken fl k yayan gök cisimleridir. C) Dünya çevresine yerlefltirilen uydulara verilen add r. D) Gezegenlerin ortak ad d r. 12. Dünya n n ayn yerinden gözlem yapan bir fenci, Ay' n daima ayn yüzünü görür. Bunun nedeni nedir? A) Dünya n n kendi ekseni etraf nda ve Günefl etraf nda dönme sürelerinin farkl olmas B) Ay' n hem Dünya hem de Günefl etraf nda dönmesi C) Ay' n kendi ekseni etraf nda ve Dünya etraf ndaki dönme sürelerinin eflit olmas D) Ay' n Günefl ve Dünya'dan daha küçük olmas 17. Uzay araçlar için verilen afla daki bilgilerden hangisi yanl flt r? A) Dünya çevresine yerlefltirilen uydulardan, iletiflimde, meteorolojide yararlan l r. B) Uzay istasyonlar nda gerekli enerji Günefl panelleri yard m yla sa lan r. C) Uzay mekikleri, uzay araçlar n birden çok kez uzaya götürmekte kullan labilir. D) Uzay araçlar n n yörüngelerinde dolanmas için gerekli enerji roketler taraf ndan üretilir. 13. Ay ile ilgili afla daki bilgilerden hangisi do rudur? A) Atmosferi bafll ca hidrojen gaz ndan oluflur. B) Kütlesel çekim kuvveti yoktur. C) Atmosferinde fliddetli rüzgârlar eser. D) Yüzeyinde meteorlar n oluflturdu u kraterler bulunur. 1.C 2.A 3.D 4.B 5.C 6.C 7.A 8.B 9.B 10.A 11.D 12.C 13.D 14.C 15.A 16.B 17.D FEN VE TEKNOLOJ - 7 / T

3 Bölüm 7 UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES 1. I. Gök adas II. Evren III. Uzay IV. Günefl Sistemi V. Gezegen Yukar da verilenlerin büyükten küçü e do ru dizilifl s ras afla dakilerin hangisidir? A) I, II, III, IV ve V B) II, III, I, IV ve V C) I, IV, V, III ve II D) II, III, I, V ve IV 45 SINIF YED FEN VE TEKNOLOJ 5. I. Günefl'e en yak n gezegen Merkür, en uzak gezegen Neptün dür. II. Asteroit kufla n n Günefl taraf nda olan gezegenler iç gezegen, d fl taraf nda kalanlar d fl gezegendir. III. Dünya ve Venüs ün büyüklükleri, kütleleri ve öz kütleleri birbirine çok yak nd r. Gezegenlerle ilgili olarak yukar da verilen bilgilerden hangileri do rudur? C) II ve III D) I, II ve III 2. Afla dakilerden hangisi bir gök adas türü de ildir? A) fiekli düzenli olmayan gök adalar B) Elips biçimli gök adalar C) Sarmal gök adalar D) Virgül biçimli gök adalar 3. Yerküreden bak ld nda Günefl di er y ld zlara göre daha parlak ve daha büyük görünür. Bunun nedeni afla dakilerden hangisidir? A) Günefl'in yerküreye en yak n y ld z olmas B) Günefl enerjisinin kaynaflma tepkimesi sonucu oluflmas C) Günefl'in kütlesinin di er y ld zlara göre daha büyük olmas D) Yerküreden bak ld nda baflka y ld z n görülme olas l n n olmamas 6. Y ld zlarla ilgili afla da verilen bilgilerden hangisi yanl flt r? A) Ifl klar titreflimli görünür. B) Yaln z fl k alan yüzeyleri ayd nl k görünür. C) Genellikle k zg n gaz kütlelerinden oluflurlar. D) Birbirine göre konumlar zamanla de iflmez. 7. Afla da verilen gezegenlerden hangisinin gündüz s cakl en yüksektir? A) Dünya B) Venüs C) Neptün D) Mars 4. Afla dakilerden hangisinde Günefl enerjisi etkili de ildir? A) Rüzgârlar n oluflumu B) Fotosentez C) Kapl ca sular n n oluflumu D) Petrol oluflumu 8. Ay ile ilgili afla daki bilgilerden hangisi yanl flt r? A) Kütlesel çekim gücü Dünya n nkinin 1/6 s kadard r. B) Rüzgâr, f rt na, ya mur gibi iklim olaylar görülmez. C) Dünya ya en yak n gök cismidir. D) Kendi ekseni etraf ndaki dönüfl süresi, Dünya etraf ndaki dönüfl süresinden daha k sad r. 3

4 9. Günefl Evren deki orta büyüklükteki y ld zlardan biridir. Buna göre Günefl in yaflam evrelerinin s ras için hangisi do rudur? A) nebula Günefl beyaz cüce kara delik B) nebula nötron y ld z k rm z dev süpernova C) nebula Günefl k rm z dev beyaz cüce D) nebula nötron y ld z Günefl süpernova kara delik 14. I. nsanlar taraf ndan Dünya çevresinde bir yörüngeye yerlefltirilen cisimlere roket denir. II. Uzay istasyonlar birer yapay uydudur. III. Dünya n n do al kaynaklar n n belirlenmesinde yapay uydulardan yararlan labilir. Yukar daki yarg lardan hangileri do rudur? A) I, II ve III B) I ve II C) II ve III D) I ve III 10. Kütlesi Günefl kütlesinden en az 30 kat fazla olan dev bir y ld z n yaflam afla dakilerden hangisi ile sonlan r? A) Kara delik B) Süpernova C) Beyaz cüce D) K rm z dev 15. Afla daki ifllemlerden hangisinin yap lmas nda yapay uydulardan yararlan lmaz? A) Meteorlar n uzayda parçalanarak yok edilmesi B) Çevre kirlili inin saptanmas C) Uçaklar n ve gemilerin co rafi konumlar n n saptanmas D) Düflman füzelerin hedeflerine ulaflmadan yok edilmesi 11. I. Ç plak gözle görülebilen en uzak gezegendir. II. Ekvator çevresinde toz ve bulutlardan oluflan en az yedi halkas vard r. III. 56 tane uydusu vard r. Yukar da baz özellikleri verilen gezegen afla dakilerden hangisidir? A) Merkür B) Uranüs C) Satürn D) Mars 16. I. Gündüz s cakl flimdikinden daha büyük olurdu. II. Gece gündüz s cakl k fark azal rd. III. Ay yüzeyinin flekli flimdikinden daha h zl de iflirdi. Ay' n da Dünya gibi bir atmosferi olsayd, yukar - dakilerden hangileri gerçekleflebilirdi? A) Yaln z I B) I ve II C) I ve III D) II ve III 12. I. Venüs II. Neptün III. Merkür IV. Mars Yukar daki gezegenlerden hangileri Günefl e Dünya dan daha yak nd r? C) II ve III D) I, III ve IV 17. Uzay n kütlesel çekim kuvvetinin s f r oldu u bir bölgede afla dakilerden hangisi gerçekleflmez? A) Bir cismi hareket ettirmek için güç harcanmaz. B) Astronotlar yemek yemede zorluklar yaflar. C) Astronotlar n kaslar nda zay flama görülür. D) Hareketleri kontrol etmek kolaylafl r. 13. Afla dakilerden hangisi Dünya atmosferinde yanmadan yeryüzüne ulaflan kaya ya da metal parçalar na verilen add r? 1.B 4.C 7.B 10.A 13.D 16.D A) Asteroit B) Kuyruklu y ld z C Meteor D) Meteorit 2.D 3.A 5.D 6.B 8.D 9.C 11.C 12.B 14.C 15.A 17.D FEN VE TEKNOLOJ - 7 / T

5 Bölüm 7 UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES 1. Afla dakilerden hangisi bir tak m y ld z ad d r? A) Koç burcu B) Çoban Y ld z C) Bulutsu D) Kutup Y ld z 46 SINIF YED FEN VE TEKNOLOJ 5. Günefl ten oldukça büyük kütleli bir y ld z n yok olufl aflamalar, afla daki seçeneklerden hangisinde do ru yaz lm flt r? A) Ana kol y ld z Süpernova - K rm z dev Nötron y ld z 2. Afla daki cümlelerden hangisi ya da hangileri do rudur? I. Gökyüzüne bakt m zda gördü ümüz her fleye gök cismi denir. II. Gök cisimleri Günefl, Ay, gezegenler ve y ld zlardan ibarettir. B) Ana kol y ld z K rm z dev Süpernova Nötron y ld z C) Ana kol y ld z Süpernova Beyaz cüce Kara cüce D) Ana kol y ld z K rm z dev Süpernova Beyaz dev III. Bulut, kufllar ve uçaklar gök cismi say lmaz. A) Yaln z I B) I ve III C) Yaln z III D) II ve IIII 6. Asteroit hakk nda afla daki cümlelerden hangileri do rudur? I. Asteroit y ld z ms demektir. 3. Tak m y ld zlar hakk nda afla daki cümlelerden hangisi ya da hangileri yanl flt r? I. Tak m y ld zlar gökyüzünde her zaman yan yana gördü ümüz y ld z kümeleridir. II. Asteroitler güneflin çevresinde dolan rlar. III. Asteroitlerin çaplar 1000 km ye varabilir. C) II ve III D) I, II ve III II. Tak m oluflturan y ld zlar n hepsi birbirine çok yak nd r. III. Tak m y ld zlar gökyüzü haritas n n yap lmas nda kullan l r. A) Yaln z III B) Yaln z II C) Yaln z I D) II ve III 7. Yeryüzüne düflen meteora ne ad verilir? A) Meteorit B) Asteroit C) Göktafl D) Kayan y ld z 4. Y ld zlar n yok oluflu hakk nda afla daki cümlelerden hangisi ya da hangileri do rudur? I. Ömrü biten y ld z n kütlesi fazla ise süpernova patlamas oluflur. II. Kütlesi Günefl kadar olan y ld zlar, yok olurken k rm z dev aflamas ndan geçmez. III. Büyük kütleli y ld zlar kara deliklere dönüflebilir. A) Yaln z I B) Yaln z II C) I ve III D) I ve II 8. Günefl Sistemi hakk nda afla daki cümlelerden hangileri do rudur? I. Günefl sisteminde 8 gezegen ve flimdilik 3 cüce gezegen yer almaktad r. II. lk dört gezegen kayal k yüzeye sahiptir. III. Son dört gezegen gaz devleri olarak bilinir. A) I ve III B) II ve III C) I, II ve III D) I ve II 5

6 9. Afla daki hangi seçenekte yaz l olan gezegenler- 14. den her ikisinin de uydusu yoktur? A) Mars ve Venüs B) Merkür ve Jüpiter C) Mars ve Merkür D) Merkür ve Venüs Yukar daki flekilde say lar yerine hangi kavramlar koymal y z ki her bir elips içinde kalanlar içersin? 10. Afla daki hangi seçenekte gezegenler küçükten büyü e do ru s ralanm flt r? A) Merkür, Dünya, Neptün, Satürn B) Mars, Satürn, Venüs, Jüpiter C) Satürn, Neptün, Uranüs, Jüpiter A) 1. Y ld z sistemi, 2. Gök ada, 3. Y ld z, 4. Evren B) 1. Y ld z, 2. Y ld z sitemi, 3. Evren, 4. Gök ada C) 1. Y ld z, 2. Y ld z sistemi, 3. Gök ada, 4. Evren D) 1. Gök ada, 2. Evren, 3. Y ld z Sistemi, 4. Y ld z. D) Satürn, Dünya, Uranüs, Jüpiter 15. Ptolemaios un (Batlamyus) yer merkezi evren sisteminin yanl fll n kan tlayan ilk bilim insan afla- dakilerden hangisidir? 11. Yüzeyindeki s cakl k ortalamas en yüksek olan gezegen hangisidir? A) Dünya B) Merkür A) Thales B) Ali Kuflçu C) Galileo D) Kopernik C) Mars D) Venüs 16. Uzay araflt rmalar konusunda afla daki cümlelerden hangisi yanl flt r? 12. Afla dakilerden hangisi cüce gezegenlerden biri de ildir? A) Merkür B) Eris C) Plüton D) Ceres A) Dünya çevresinde dönen araçlara yapay uydu denir. B) Uzay mekikleri birden çok uzay yolculu u yapabilen araçlard r. C) nsanlar yaln z Ay ve Mars a yolculuk yapabilmifltir. D) Günefl sistemi d fl na da uzay arac gönderilmifltir. 13. Günefl sisteminin içinde yer ald gök ada afla - dakilerden hangisidir? A) Andromeda B) Büyük Macellan C) Küçük Macellan D) Samanyolu 1.A 4.C 7.C 10.A 13.D 16.C 2.C 5.B 8.C 11.D 14.C 3.B 6.D 9.D 12.A 15.D FEN VE TEKNOLOJ - 7 / T

7 Bölüm 7 1. Afla daki gök cisimlerinden hangisi bir y ld zd r? A) Çoban y ld z B) Büyük ay C) Jüpiter D) Kutup y ld z UZAY S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES 47 SINIF YED 5. Y ld zlar n do umu konusunda afla dakilerin hangisi ya da hangileri do rudur? I. Y ld zlar süpernovalar n parçalanmas yla oluflur. II. Bulutsu merkezinde toplanarak yo unlaflan gaz ve tozlar y ld z oluflturur. III. Bulutsu merkezindeki s cak çekirdek ana kol y ld zlar n oluflturur. FEN VE TEKNOLOJ 2. Afla daki cümlelerden hangisi yanl flt r? I. Ay ve Günefl d fl nda ç plak gözle yaln z y ld zlar görebiliriz. II. Y ld zlar, çevrelerine fl k saçan büyük gök cisimleridir. III. Gezegenlerden bir k sm n ç plak gözle görebiliriz. A) Yaln z I B) I ve III C) Yaln z III D) II ve III C) II ve III D) Yaln z II 6. Kuyruklu y ld zlarla ilgili afla daki cümlelerden hangisi ya da hangileri do rudur? I. Kuyruklu y ld zlar 76 y lda bir görülür. II. Kuyruklu y ld zlar n kuyruklar toz ve gazlardan oluflur. III. Kuyruklu y ld zlar oldukça küçük y ld zlard r. C) Yaln z II D) Yaln z I 7. Günefl Sistemi ndeki asteroit kufla nerede yer al r? 3. Kutup Y ld z hangi tak m y ld z içinde yer al r? A) Orion (Avc ) B) Küçük Ay B) Kanatl at C) Aslan A) Dünya ile Mars aras nda B) Merkür ile Venüs aras nda C) Mars ile Jüpiter aras nda D) Jüpiter ile Neptün aras nda 8. Plüton afla daki hangi koflulu yerine getirmedi i için cüce gezegen statüsüne geçirildi? 4. Afla dakilerden hangisi bir y ld z n ömründe geçirdi i aflamalardan biridir? A) Asteroit B) Kuyruklu y ld z C) K rm z dev D) Meteor A) Yörüngesi çok bas k oldu u için B) Kütlesi Ay dan az oldu u için C) Yörüngesini temizleyemedi i için D) Zaman zaman Neptün den daha yak na geldi i için 7

8 9. Günefl sisteminde yer alan gök cisimleri hakk nda afla daki cümlelerden hangileri do rudur? I. Günefl sisteminde yer alan gök cisimleri ayn bulutsudan oluflmufltur. II. Günefl sistemindeki gezegenler dairesel yörüngelerde döner. III. Gezegenler, Günefl sisteminde Günefl ten sonraki en büyük gök cisimleridir. A) I ve II B) I, II ve III C) II ve III D) I ve III 14. Bugün, Ptolemaios (Batlamyus) evren sisteminin yanl fl oldu unu biliyoruz. Bu eski ça bilgesi, afla da yaz lanlardan hangisi ya da hangilerini ileri sürmemifltir? I. Dünya evrenin merkezinde durmaktad r. II. Gezegenler ve Günefl Dünya çevresinde dairesel yörüngelerde döner. III. Y ld zlar Dünya ya farkl uzakl klarda dönerler. C) Yaln z III D) II ve III 10. Afla dakilerden hangisinin do al uydusu yoktur? A) Venüs B) Mars C) Uranüs D) Neptün 15. Teleskop kimin taraf ndan icat edilmifltir? A) Galileo B) Hepler C) Lippershey D) Kopernik 16. Kopernik in önerdi i Günefl Merkezli evren sistemi afla dakilerden hangilerini savunuyordu? 11. Gezegenlerden en fazla uyduya sahip olan afla - dakilerden hangisidir? A) Uranüs B) Jüpiter I. Evrenin Merkezinde Günefl yer al r. Dünya onun çevresinde dolan r. II. Gezegenler ve Dünya'n n yörüngeleri daireler fleklindedir. C) Satürn D) Mars III. Dünya kendi çevresinde de dönmektedir. C) II ve III D) I, II ve III 12. Ay, Dünya çevresindeki dolan m n kaç günde tamamlar? A) 29,5 gün B) 27,3 gün C) 1 ay D) 28 gün 17. Uzayda hâlen görevini sürdüren büyük teleskop hangi adla an l yor? A) Galileo B) Hubble C) Kepler D) Apollo 13. Dünya m za en yak n gök ada hangisidir? 1.D 4.C 7.C 10.A 13.A 16.D A) Büyük Macellan B) Andromeda C) Küçük Macellan D) Orion 2.A 3.B 5.C 6.C 8.C 9.D 11.B 12.B 14.C 15.C 17.B FEN VE TEKNOLOJ - 7 / T

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ ÖĞRENME ALANI : DÜNYA VE EVREN ÜNİTE 7 : GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ UZAY BİLMECESİ A GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM (5 SAAT) 1 Uzay ve Evren 2 Gök Cismi 3 Yıldızlar 4 Güneş 5 Takım Yıldızlar 6 Kuyruklu Yıldızlar

Detaylı

CO RAFYA KONUM. ÖRNEK 2 : Afla daki haritada, Rize ile Bingöl il merkezlerinin yak n ndan geçen boylam gösterilmifltir.

CO RAFYA KONUM. ÖRNEK 2 : Afla daki haritada, Rize ile Bingöl il merkezlerinin yak n ndan geçen boylam gösterilmifltir. CO RAFYA KONUM ÖRNEK 1 : Aralar nda 1 lik fark bulunan iki paralel aras ndaki uzakl k de iflmezken, aralar nda 1 lik fark, bulunan iki meridyen aras ndaki uzakl k Ekvator dan kutuplara gidildikçe azalmaktad

Detaylı

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Galaksilerin, yıldızların, gezegenlerin, meteorların, asteroitlerin bulunduğu hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamının yer aldığı boşluğa uzay denir. Uzayda bulunan varlıkların

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

Uzay Keflfediyoruz. Günefl Sistemi Nerede? Her Yer Gökada Dolu! n yaln zca biri! evrendeki sonsuz Dünya bizim evimiz ve

Uzay Keflfediyoruz. Günefl Sistemi Nerede? Her Yer Gökada Dolu! n yaln zca biri! evrendeki sonsuz Dünya bizim evimiz ve uzayi kesfet 13/2/6 19:35 Page 34 Uzay Keflfediyoruz n yaln zca biri! de in is kc gö da y sa evrendeki sonsuz Dünya bizi eviiz ve ister isiniz? ak n ta z r la flu renek, ko Evrendeki adresiizi ö Her Yer

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJ. A. Gökyüzü Maceras. B. Dünya ve Ay n Hareketleri

FEN VE TEKNOLOJ. A. Gökyüzü Maceras. B. Dünya ve Ay n Hareketleri FEN VE TEKNOLOJ A. Gökyüzü Maceras B. Dünya ve Ay n Hareketleri Temel Kaynak 5 Dünya, Günefl ve Ay A. GÖKYÜZÜ MACERASI Günefl, Dünya ve Ay n fiekli Y llar önce insanlar Dünya, Ay ve Günefl in yuvarlak

Detaylı

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 :

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : CO RAFYA DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : K rk nc paralel üzerindeki bir noktan n hangi yar mkürede yer ald afla dakilerin hangisine bak larak saptanamaz? A) Gece-gündüz süresinin

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: Dünyanın da içinde bulunduğu bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün yapıların içinde yer aldığı boşluğa denir. EVREN NASIL OLUŞTU? En iyi kuram büyük patlama kuramıdır.

Detaylı

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır.

NOT: Güneş, gündüz görülebilen tek yıldızdır. Bir ısı ve ışık kaynağıdır. Ayrıca güneş orta sıcaklıkta ve orta büyüklükte bir yıldızdır. Güneş Sistemi Ve Ötesi: Uzay Bilmecesi Uzay, yıldızlar, gezegenler ve meteorlarla doludur. Bunların her birine ise gök cismi YILDIZ Bulutsu denen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışması ile oluşur.

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.)

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI (Şıkkın sonunda nokta varsa doğru cevap o dur.) Her sorunun doğru cevabı 5 puandır. Süre 1 ders saatidir. 02.01.2013 ÇARŞAMBA 1. Güneş sisteminde

Detaylı

TEST 10. Afla daki noktal yerlere uygun sözcükleri bularak cümleyi tamamlay n z. 1. Dünya n n flekli...

TEST 10. Afla daki noktal yerlere uygun sözcükleri bularak cümleyi tamamlay n z. 1. Dünya n n flekli... TEST 10 Tamamlama Afla daki noktal yerlere uygun sözcükleri bularak cümleyi tamamlay n z. 1. Dünya n n flekli... 2.... Dünya ya s ve fl k verir. 3. Uzayda insan n yaflad bilinen tek gök cismi... d r. 4.

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN:

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ EVREN: Dünyanın da içinde bulunduğu bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün yapıların içinde yer aldığı boşluğa denir. EVREN NASIL OLUŞTU? En iyi kuram büyük patlama kuramıdır.

Detaylı

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur.

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur. SES DALGALARI 1. Kesik koni biçiminde k vr lm fl bir mukavvan n dar k sm kula a tutuldu unda sesin daha iyi duyulmas sesin mukavvan n yüzeyinde çarp p yans mas n n bir sonucudur. Di erleri sesin iletimi

Detaylı

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur.

F Z K OPT K. Kavram Dersaneleri 6. Çözüm: ÖRNEK 1 : Karanl k bir ortamda, küresel bir X fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi Y topu konulmufltur. F Z OT ÖRNE 1 : fiekil I L M aranl k bir ortamda, küresel bir fl k kayna n n önüne flekil I deki gibi topu konulmufltur fiekil II Ifl kl bölge fiekil III ayna a, L, M noktalar n n birinden bak ld nda,

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi

GÜNEŞ SİSTEMİ. SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ SİBEL ÇALIK SEMRA SENEM Erciyes Üniversitesi İstanbul Üniversitesi GÜNEŞ SİSTEMİ GÜNEŞ GEZEGENLER ASTEROİTLER METEORLAR KUYRUKLU YILDIZLAR GÜNEŞ SİSTEMİ Merkezinde Güneş, çevresinde elips

Detaylı

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Güneş Sistemi. Prof. Dr. Serdar Evren. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Prof. Dr. Serdar Evren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Sistemi Nerede? Gökadamız: Samanyolu Güneş Güneş sistemi nasıl oluştu? Güneş Sisteminin Üyeleri

Detaylı

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN

ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN ÜNİTE 8 DÜNYAMIZ VE EVREN 8 Giriş Etkinlikleri İnsan yaşamının daha teknolojik ve kalite olmasında uzay araştırmaların etkisi var mı? Yukarıdaki sorunun yanıtlarını arkadaşlarınızla tartışınız ve tartışmanızın

Detaylı

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur.

DEV GEZEGENLER. Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. DEV GEZEGENLER DEV GEZEGENLER Mars ın dışındaki dört büyük gezegen dev gezegenler grubunu oluşturur. Bunlar sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenleridir. Bunların kütle ve yarıçapları yersel

Detaylı

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

Güneş Sistemi. Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi Araş. Gör. Dr. Şeyma Çalışkan Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Güneş Sistemi 8 Gezegen 5 Cüce gezegen 173 Uydu 654984 Asteroids 3287 Kuyruklu Yıldız Dünya mıza en yakın doğal gök cismi

Detaylı

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR?

YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Zeki Aslan YILDIZLAR NASIL OLUŞUR? Yıldız nedir sorusunu insanlık yüz binlerce belki de milyonlarca yıldır soruyordu? Fakat yıldızların fiziksel doğası ve yaşam çevrimleri ancak 1900 lü yıllardan sonra

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÜNEŞ SİSTEMİ. Bu çukur Dünya yüzeyi üzerinde oluşmuşsa buna göktaşı çukuru denir.

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM GÜNEŞ SİSTEMİ. Bu çukur Dünya yüzeyi üzerinde oluşmuşsa buna göktaşı çukuru denir. GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Uzay, yıldızlar, gezegenler ve göktaşlarıyla doludur. Bunların herbiri gök cismi olarak adlandırılır. Yıldızlar, uzaydaki bulutsu adı verilen

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 4. Bölüm Kopernik Devrimi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 4. Bölüm Kopernik Devrimi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Kopernik Devrimi Güneş sisteminin merkezinde Güneş

Detaylı

6 MADDE VE ÖZELL KLER

6 MADDE VE ÖZELL KLER 6 MADDE VE ÖZELL KLER TERMOD NAM K MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Birbirine temasdaki iki cisimden s cakl büyük olan s verir, küçük olan s al r. ki cisim bir

Detaylı

DE fi M. Do ada her fley de iflime u rar. A açlar de iflir. Hayvanlar de iflir. Eflyalar de iflir.

DE fi M. Do ada her fley de iflime u rar. A açlar de iflir. Hayvanlar de iflir. Eflyalar de iflir. Dün, Bugün, Yar n ZAMAN GEÇ YOR Zaman Dilimleri nsanlar yaflad klar zaman üçe ay rm fllar. 1. Geçmifl zaman dün 2. fiimdiki zaman bugün 3. Gelecek zaman yar n Zaman dilimlerinden geçmifli hat rlar z. fiimdiki

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz? üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

Detaylı

GEOMETR 7 ÜN TE III S L ND R

GEOMETR 7 ÜN TE III S L ND R ÜN TE III S L ND R 1. S L ND R K YÜZEY VE TANIMLAR 2. S L ND R a. Tan m b. Silindirin Özelikleri 3. DA RESEL S L ND R N ALANI a. Dik Dairesel Silindirin Alan I. Dik Dairesel Silindirin Yanal Alan II. Dik

Detaylı

Ya Y fl a a fl s a s n Gö G k ö b k i b l i i l m i lkö retim ö rencileri için...

Ya Y fl a a fl s a s n Gö G k ö b k i b l i i l m i lkö retim ö rencileri için... Yaflas n Gökbilim lkö retim ö rencileri için... Haz rlayan: Tu ba Can Grafik Tasar m: Hülya Y lmazcan Gökbilim denince akl na neler geliyor, kutular n içine yaz. Peki, gökbilimle u raflanlara ne denir?

Detaylı

ÜNİTE 1 7 GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ : UZAY BİLMECESİ

ÜNİTE 1 7 GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ : UZAY BİLMECESİ ÜNİTE 1 7 Konuyu daha iyi öğrenebilmemiz için 5.sınıfta Gökyüzü 11. Ay sadece kendi ekseni etrafında döner. ünitesinde öğrendiklerimizi hatuılayalım. 12. Saat, hafta ve ay gibi zaman ölçüleri insanlar

Detaylı

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER CO RAFYA TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER ÖRNEK 1 : 1990 nüfus say m na göre nüfus yo unluklar Türkiye ortalamas n n alt nda olan afla daki illerin hangisinde, nüfus yo unlu unun azl yüzey flekillerinin

Detaylı

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ ATOMLARDAN KUARKLARA ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ 1. Parçac klar spinlerine göre Fermiyonlar ve Bozonlar olmak üzere iki gruba ayr l r. a) Fermiyonlar: Spin kuantum say lar 1/2, 3/2, 5/2... gibi olan parçac

Detaylı

GEOMETR K fiek LLER. Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey. Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan.

GEOMETR K fiek LLER. Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey. Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan. GEOMETR K fiek LLER Bunlar biliyor musunuz? Yüzey: Bir varl n d fl ve genifl bölümleri. yüzey yüzey Düz: Yüzeyinde girinti, ç k nt olmayan. yüzey Küre: Tek yüzeyli cisim. Küp: Birbirine eflit alt yüzeyi

Detaylı

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz!

Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Kendinizi içine hapsettiğiniz kutunun dışına çıkmayı, nesnelere başka bir açıdan bakmayı hiç denediniz mi? Bakın astronomi size nasıl yardım edecek şimdi, göreceksiniz! Hubble Hubble teleskopu atmosferimizin

Detaylı

X +5 iyonunda; n = p + 1 eflitli i vard r. ATOM VE PER YOD K CETVEL ÖRNEK 15: ÖRNEK 16:

X +5 iyonunda; n = p + 1 eflitli i vard r. ATOM VE PER YOD K CETVEL ÖRNEK 15: ÖRNEK 16: A ÖRNEK 15: I. X +5 iyonunun proton say s, nötron say s ndan 1 eksiktir II. 14 Y 2 iyonunun elektron say s, X +5 iyonunun elektron say s ndan 6 fazlad r Buna göre X elementinin izotopunun atom ve kütle

Detaylı

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI

GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI GÖKADAMIZ SAMANYOLU GÖKADASI Gökadalar kütle çekimi ile birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz ve toz, plazma ve karanlık maddeden oluşan düzeneklerdir. Gökadaların barındırdığı birkaç milyon cüce

Detaylı

K MYA GAZLAR. ÖRNEK 2: Kapal bir cam kapta eflit mol say s nda SO ve NO gaz kar fl m vard r. Bu kar fl mda, sabit s - cakl kta,

K MYA GAZLAR. ÖRNEK 2: Kapal bir cam kapta eflit mol say s nda SO ve NO gaz kar fl m vard r. Bu kar fl mda, sabit s - cakl kta, K MYA GAZLAR ÖRNEK 1 : deal davran fltaki X H ve YO gazlar ndan oluflan bir kar fl m, 4,8 mol H ve 1,8 mol O atomu 4 8 içermektedir. Bu kar fl m n, 0 C ve 1 atm deki yo unlu u,0 g/l oldu una göre, kütlesi

Detaylı

... ANADOLU L SES E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI SINIFI: Ö RENC NO: Ö RENC N N ADI VE SOYADI:

... ANADOLU L SES E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI SINIFI: Ö RENC NO: Ö RENC N N ADI VE SOYADI: 2009-2010 E T M YILI I. DÖNEM 10. SINIF K MYA DERS 1. YAZILI SINAVI A 1. Plastik bir tarak saça sürtüldü ünde tara n elektrikle yüklü hale gelmesinin 3 sonucunu yaz n z. 2. Katot fl nlar nedir? Katot fl

Detaylı

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g)

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) Sürtünmesiz piston H (g) He Yukar daki üç özdefl elastik balon ayn koflullarda bulunmaktad r. Balonlar n hacimleri eflit oldu una göre;. Gazlar n özkütleleri. Gazlar

Detaylı

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42 F Z BASINÇ ÖRNE : ÇÖZÜ : Özdefl iki tu lan n I, II, III konumlar ndayken yere uygulad klar toplam bas nç kuvvetleri, iki tu lan n a rl klar toplamlar na eflittir. Bu nedenle F = F = F olur. yer I II III

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var?

ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ. Evrende Neler Var? ANKARA ÜNİVERSİTESİ RASATHANESİ Evrende Neler Var? Astronomi: Evrende Neler Var? İnsan Evren in Merkezinde Değildir. Astrofizik: Yıldızlar Nasıl Işıyor? Doğa Yasaları Her Yerde Aynıdır. Gözümüzün derinlik

Detaylı

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır.

Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksiler Galaksiler kütle çekimiyle birbirine bağlı yıldızlar ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşan yapılardır. Galaksilerin barındırdığı yıldızlar ortak bir çekim merkezi çevresindeki yörüngelerde

Detaylı

Bölüm 6. Güneş Sisteminin

Bölüm 6. Güneş Sisteminin Bölüm 6 Güneş Sisteminin Oluşumu Gezegenbilim (Planetology) Gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki benzerlikleri ve farkları araştırarak, güneş sistemimizi bir bütün olarak anlamamızı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI 8.40-09.30 09.30-10.20 10.20-11.10 11.10-12.00 12.30-13.20 13.20-14.10 14.10-15.00 15:00-15:50 PAZARTESİ MÜZİK DRAMA EĞİTİMİ ÖĞLE YEMEĞİ 12.00-12.30 MERKÜR SINIFI HAFTALIK

Detaylı

K MYA ATOM VE PER YOD K CETVEL. Kavram Dersaneleri 10 ÖRNEK 1 :

K MYA ATOM VE PER YOD K CETVEL. Kavram Dersaneleri 10 ÖRNEK 1 : K MYA ATOM VE PER YOD K CETVEL ÖRNEK 1 : Bir elementin 60 X +2 iyonunda 25 elektron vard r. Ayn elementin, 58 X izotopunun atomundaki proton (p), nötron (n) ve elektron (e) say lar kaçt r? ÖRNEK 2: Bir

Detaylı

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Bir Bakışta Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 5 Bir Bakışta Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Önemli noktalar... Alınacak notlar için boş alanlar... Tudem Yönlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Boşluk doldurma alanları... Konuyu

Detaylı

KES RLER. Bunlar biliyor musunuz? Bütün bir fleyin bölündü ü iki eflit parçadan her biri. Tam, bölünmemifl fley. Bütün elma gibi.

KES RLER. Bunlar biliyor musunuz? Bütün bir fleyin bölündü ü iki eflit parçadan her biri. Tam, bölünmemifl fley. Bütün elma gibi. KES RLER Bunlar biliyor musunuz? Bütün: Tam, bölünmemifl fley. Bütün elma gibi. Yar m: Bütün bir fleyin bölündü ü iki eflit parçadan her biri. Kesir: Bir bütünün bölündü ü eflit parçalar n birini veya

Detaylı

F Z K TEST A) X X = X Y = X Z B) X X > X Y > X Z C) X X > X Z > X Y D) X X > X Y = X Z E) X Y = X Z > X X D KKAT! H z. 2t Zaman. A s v s. A s v s.

F Z K TEST A) X X = X Y = X Z B) X X > X Y > X Z C) X X > X Z > X Y D) X X > X Y = X Z E) X Y = X Z > X X D KKAT! H z. 2t Zaman. A s v s. A s v s. F Z TEST D AT! + Bu testte 30 soru vard r. + Bu test için ayr lan cevaplama süresi 45 dakikad r. + Cevaplar n z, cevap ka d n n Fizik Testi için ayr lan k sma iflaretleyiniz.. 3. H z v Y 0 t t Zaman A

Detaylı

256 = 2 8 = = = 2. Bu kez de iflik bir yan t bulduk. Bir yerde bir yanl fl yapt k, ama nerde? kinci hesab m z yanl fl.

256 = 2 8 = = = 2. Bu kez de iflik bir yan t bulduk. Bir yerde bir yanl fl yapt k, ama nerde? kinci hesab m z yanl fl. Bölünebilme B ir tamsay n n üçe ya da dokuza tam olarak bölünüp bölünmedi ini anlamak için çok bilinen bir yöntem vard r: Say - y oluflturan rakamlar toplan r. E er bu toplam üçe (dokuza) bölünüyorsa,

Detaylı

Bölüm 11. KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI

Bölüm 11. KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI Bölüm 11 KÜÇÜK GEZEGENLER, ASTEROĐDLER, KUYRUKLUYILDIZLAR ve GÖKTAŞLARI ASTEROĐDLER Asteroidler: Küçük, düşük yüzey çekimine sahip, uzayda zor görünen gökcisimleridirler. Kaya yüzeyleri ışığı iyi yansıtmaz.

Detaylı

ÜN TE VII. GÜNEfi S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES KONULAR 7.1 GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM 7.2 GÜNEŞ SİSTEMİ 7.3 UZAY ARAŞTIRMALARI ÖZET TEST VII

ÜN TE VII. GÜNEfi S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES KONULAR 7.1 GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM 7.2 GÜNEŞ SİSTEMİ 7.3 UZAY ARAŞTIRMALARI ÖZET TEST VII ÜN TE VII GÜNEfi S STEM VE ÖTES : UZAY B LMECES KONULAR 7.1 GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM 7.2 GÜNEŞ SİSTEMİ 7.3 UZAY ARAŞTIRMALARI ÖZET TEST VII 221 + - FEN VE TEKNOLOJ 7 + BU BÖLÜMÜN AMAÇLARI Bu üniteyi çal

Detaylı

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com

KUTUP IŞINIMI AURORA. www.astrofotograf.com KUTUP IŞINIMI AURORA www.astrofotograf.com Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen

Detaylı

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir.

CO RAFYA AKARSULAR. ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. CO RAFYA AKARSULAR ÖRNEK 1 : Afla daki haritada bir yöredeki akarsular gösterilmifltir. K ÖRNEK 2 : Bir nehrin deltas ndan, on y ll k bir biriktirme kesiti al narak incelenmifltir. Bu inceleme sonucunda

Detaylı

F Z K A IRLIK MERKEZ ÖRNEK 1 : ÇÖZÜM 1: Bir cisim serbestçe dönebilece i bir noktadan as l rsa, düfley do rultu daima a rl k merkezinden

F Z K A IRLIK MERKEZ ÖRNEK 1 : ÇÖZÜM 1: Bir cisim serbestçe dönebilece i bir noktadan as l rsa, düfley do rultu daima a rl k merkezinden F Z A IRI EREZ ÖRNE 1 : I m II 2m ütleleri m, 2m olan eflit bölmeli, düzgün ve türdefl I ve II levhalar flekildeki gibi birbirine tutturularak noktas ndan bir iple as l yor. Bu levhalar afla dakilerden

Detaylı

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ( 4.5.6.7.8. Sınıflar) Yaz Okulu Kodu: YO/ASTRO Tarih: 22 Haziran 10 Temmuz 2015 Süre: 3 Hafta Saat: 10:00-16:00 Ücret: 1100 TL Kontenjan: 25 Yer: İstanbul Üniversitesi Beyazıt

Detaylı

Aç ve Aç Ölçüsü. Üçgen, Kare ve Dikdörtgen. Geometrik Cisimler. Simetri. Örüntü ve Süslemeler

Aç ve Aç Ölçüsü. Üçgen, Kare ve Dikdörtgen. Geometrik Cisimler. Simetri. Örüntü ve Süslemeler MTEMT K ç ve ç Ölçüsü Üçgen, Kare ve ikdörtgen Geometrik Cisimler Simetri Örüntü ve Süslemeler Temel Kaynak 4 ç ve ç Ölçüsü ÇI VE ÇI ÖLÇÜSÜ ç lar n dland r lmas C Resimde aç oluflturulan yerlerin baz lar

Detaylı

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar.

Güneş, Dünya etrafında dönme hareketi yapar. Güneş, sıcak gazlardan oluşan bir gök cismidir. Güneş, kendi etrafında dönme hareketi yapar. Güneş'in Yapısı ve Özellikler i Akıllı Ödev - 1 Adı Soyadı:... Sınıfı:... No:... Etkinlik 1 Öğretmeninin verdiği ödevde Güneş i modellemek isteyen Meltem, aşağıdakilerden hangisi ya da hangilerini kullanabilir?

Detaylı

M k-na-t s. 10 Bilim Çocuk

M k-na-t s. 10 Bilim Çocuk M k-na-t s Evinizde m knat s var m? Yok diyenler, bir kez daha düflünsün! Çünkü, gündelik yaflamda kulland m z birçok ayg tta biz göremesek bile m knat s bulunur. Bir kulakl n z varsa flunu deneyin. Masan

Detaylı

Dünya, Güneş ve Ay'ın Şekli;

Dünya, Güneş ve Ay'ın Şekli; Dünya, Güneş ve Ay ın şekilleri hakkında eski çağlardan bu yana çeşitli fikirler öne sürülmüştür. Hatta günümüzden binlerce yıl önce insanlar Dünya mızın düz, Güneş ve Ay ın yuvarlak bir tepsi gibi olduğunu

Detaylı

Kavram Dersaneleri 8 SAYILAR - I ÖRNEK 23: ÖRNEK 24: a, 5 ve 6 say taban n göstermek üzere, (123) + (1a2) = (2b2) eflitli inde. b kaçt r?

Kavram Dersaneleri 8 SAYILAR - I ÖRNEK 23: ÖRNEK 24: a, 5 ve 6 say taban n göstermek üzere, (123) + (1a2) = (2b2) eflitli inde. b kaçt r? ÖRNEK 3: x y y Bölme ifllemine göre x en az kaçt r? A) 6 B) 9 C) D) 4 E) 4 ÖRNEK 4: a, ve 6 say taban n göstermek üzere, (3) + (a) = (b) eflitli inde a 6 b kaçt r? A) 0 B) C) D) 3 E) 4 ÇÖZÜM 4: ÇÖZÜM 3

Detaylı

ELEKTRON K DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRON K DEVRE ELEMANLARI LKTRO K DVR LMALARI MODL SORU 1 DK SORULARI ÇÖZÜMLR MODL SORU 2 DK SORULARI ÇÖZÜMLR 1. Diyot kare dalgan n negatif parças n geçirmeyece inden ç k fl gerilimi; 1. fiekildeki K transistörü ; L transistörü

Detaylı

Karadelikler. Newton, kütleçekimini keflfetmekle kalmam fl, iki cisim aras ndaki uzakl k artt kça aralar ndaki. 14 Bilim Çocuk

Karadelikler. Newton, kütleçekimini keflfetmekle kalmam fl, iki cisim aras ndaki uzakl k artt kça aralar ndaki. 14 Bilim Çocuk Karadelikler Evrendeki en gizemli nesne nedir? Bu soruya pek ço umuz hiç düflünmeden ayn yan t veririz: Karadelikler! Bu gökcisimleri, belki biraz da adlar ndan dolay olsa gerek, çok ilgi çekiyorlar. Üstelik

Detaylı

Gökyüzünde Hareket (II)

Gökyüzünde Hareket (II) Gökyüzünde Hareket (II) M. Atakan Gürkan, Sabancı Üniversitesi Galileo Öğretmen Eğitim Programı, Eylül 2013, İTÜ Bilim Merkezi Birinci Kısmın Özeti Dünya'nın hareketi 1) Kendi çevresinde değişmeyen bir

Detaylı

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D AZ BASINCI ES - 1 1. Balona etki eden toplam bas nç; aç k ava bas nc - na, yüksekli ine ve un a rl na ba l - d r. Bu büyüklükler kald rma kuvvetini etkiledi inden, gerilme kuvvetini de etkiler. areketli

Detaylı

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Temel Kaynak 5 Yaflam m zdaki Elektrik BAS T ELEKTR K DEVRES Devrede Ampullerin n Nas l De ifltirebiliriz? Basit bir elektrik devresinde pil ampul anahtar ba lant

Detaylı

1. KONU. Geometrik Cisimler ve Şekiller. 1. Afla daki nesnelerden küp, prizma ve silindire benzeyen nesneleri iflaretleyiniz.

1. KONU. Geometrik Cisimler ve Şekiller. 1. Afla daki nesnelerden küp, prizma ve silindire benzeyen nesneleri iflaretleyiniz. 1. KONU Adı - Soyadı:... Numarası:.. Sınıfı:. Ön Çalışma 1. Afla daki nesnelerden küp, prizma ve silindire benzeyen nesneleri iflaretleyiniz. SALÇA + 11 2. Afla daki nesnelerden koni, prizma ve küreye

Detaylı

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler.

Almina Ö. : Çok büyük bir gezegen vardır ve onun halkası vardır. Ali A. : Astronotlar uzayda giderken ayakta kalmazlar,uçarak giderler. UZAY VE GÖKYÜZÜ İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ? Defne Irmak Y. : Karadelik uzaydaki her şeyi çeker. Zelal Zeynep İ. : Uzayda astronot yaşar. Deniz Ö. : Uzayda dünya var ve karadelik var.karadelik her şeyi

Detaylı

MATEMAT K. Hacmi Ölçme

MATEMAT K. Hacmi Ölçme Hacmi Ölçme MATEMAT K HACM ÖLÇME Yandaki yap n n hacmini birim küp cinsinden bulal m. Yap 5 s radan oluflmufltur. Her s ras nda 3 x 2 = 6 birim küp vard r. 5 s rada; 5 x 6 = 30 birim küp olur. Bu yap n

Detaylı

GEOMETR 7 ÜN TE V KÜRE

GEOMETR 7 ÜN TE V KÜRE ÜN TE V KÜRE 1. KÜRE a. Tan m b. Bir Kürenin Belirli Olmas c. Bir Küre ile Bir Düzlemin Ara Kesiti 2. KÜREN N ALANI 3. KÜREN N HACM 4. KÜREDE ÖZEL PARÇALAR a. Küre Kufla I. Tan m II. Küre Kufla n n Alan

Detaylı

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör.

Uzay Araştırmalarının Bugünü. 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Uzay Araştırmalarının Bugünü 10 Nisan 2016 Yuri Gecesi Özel Etkinliği Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Arş. Gör. Ekrem Murat Esmer Bazı Tanımlar Yörünge Görevi: Gök cisminin (gezegen, uydu, asteroid,

Detaylı

Sosyal Bilgiler. Uygulamal Etkinlik. Afla daki boflluklar uygun ifadelerle tamamlay n z.

Sosyal Bilgiler. Uygulamal Etkinlik. Afla daki boflluklar uygun ifadelerle tamamlay n z. Ad : Soyad : S n f : 5. SINIF Nu. : Bölgemizi Tan yal m TEST 100 Uygulamal Etkinlik 1. Afla daki foto raflarda yer alan evleri inceleyiniz. Bu evlerin hangi bölgelerde yayg n oldu unu ve bu bölgelerin

Detaylı

Kavram Dersaneleri 10 ELEKTR K AKIMI ÇÖZÜM 17: ÖRNEK 17:

Kavram Dersaneleri 10 ELEKTR K AKIMI ÇÖZÜM 17: ÖRNEK 17: EET AII ÖNE 7: Özdefl,, lambalar flekildeki gibi ba lanm fllard r. anahtar kapat l nca ve lambalar n n parlakl nas l de iflir? (Üretecin iç direnci önemsenmiyor.) A) De iflmez De iflmez B) Azal r De iflmez

Detaylı

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler

Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bir Yıldız Sisteminde Canlılığın Oluşması İçin Gereken Etmenler Bilinen yaşamın yalnızca Dünya da oluşarak, başka gezegen ve yıldız sistemlerinde oluşmamış olmasının birçok nedeni var. Bu yalnızca Dünya

Detaylı

YGS Soru Bankas MATEMAT K Temel Kavramlar

YGS Soru Bankas MATEMAT K Temel Kavramlar 9. 7 = 3.3.3, 07 = 3.3.3 007 = 3.3.3, 0007 = 3.3.3,... Yukar daki örüntüye göre, afla daki say lar n hangisi 81'in kat d r? A) 00 007 B) 0 000 007 C) 000 000 007 D) 00 000 000 007 13. Ard fl k 5 pozitif

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Daha modern nesil

Detaylı

RADYOAKT FL K. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 5. a) Denklemi yazd m zda; 1. Yar lanma süresi T 1/2. 6. a) Madde miktar n 8 m gram al rsak 7 m gram

RADYOAKT FL K. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 5. a) Denklemi yazd m zda; 1. Yar lanma süresi T 1/2. 6. a) Madde miktar n 8 m gram al rsak 7 m gram RADYOAKT FL K RADYOAKT FL K 1. Yar lanma süresi T 1/ ile gösterilir. Radyoaktif element içerisindeki çekirdek say s n n yar s n n bozunmas için geçen süredir. Bu süre çok uzun olabilece i gibi çok k sa

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL. PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI

Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL. PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI Dersin Sorumlusu;Prof.Dr. Đnci MORGĐL KiMYA EĞiTiMiNDE PROJE DESTEKLi DENEY UYGULAMASI CEP TELEFONU MISIR PATLATIR MI? Proje Hedef Sorusu: Cep telefonları mısırı patlatacak kadar radyasyon yayar mı? Yaydığı

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

1. Yukar daki çubuk makarna afla dakilerden hangisinin modelidir? Yukar daki rakamlardan kaç tanesinde dikey do ru modeli vard r?

1. Yukar daki çubuk makarna afla dakilerden hangisinin modelidir? Yukar daki rakamlardan kaç tanesinde dikey do ru modeli vard r? Ad : Soyad : S n f : Nu. : Okulu : 1. Yukar daki çubuk makarna afla dakilerden hangisinin modelidir? Do ru Düzlem Nokta 5. MATEMAT K TEST 19 Ifl n Do ru Do ru parças 2. Afla daki hangi do runun çizgi modeli

Detaylı

S cakl k ve s, günlük yaflant m zda s k s k karfl laflt m z ve bazen birbirine kar flt rd m z iki kavramd r

S cakl k ve s, günlük yaflant m zda s k s k karfl laflt m z ve bazen birbirine kar flt rd m z iki kavramd r ZZZ D\DWP]IHQ FRP FEN VE TENOOJ 8 addenin Halleri ve 5. Ünite ISI VE SICAI ve s, günlük yaflant m zda s k s k karfl laflt m z ve bazen birbirine kar flt rd m z iki kavramd r aynamakta olan su elimizi yakar

Detaylı

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi

GÜNEŞİMİZ. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi GÜNEŞİMİZ Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Genel Özellikleri Çapı ~ 700000 km Yer in çapının 109 katı Kütlesi: 1.99x10 33 gram Yer in kütlesinin 333000 katı Gaz yapılıdır (Ort. yoğunluk = 1.4 g/cm

Detaylı

ZARLARLA OYNAYALIM. Önden = = + = Arkadan = = + + = = + + =

ZARLARLA OYNAYALIM. Önden = = + = Arkadan = = + + = = + + = ZARLARLA OYNAYALIM Zar kullanarak toplama ve ç karma ifllemleri yapabiliriz. Zarda karfl l kl iki yüzdeki say lar n toplam daima 7 dir. Zarda 2 gözüküyorsa karfl s ndaki yüzeyin 7 2 = 5 oldu unu bulabilirsiniz.

Detaylı

C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER

C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER 1. Patates ve sütün miktar nas l ölçülür? 2. Pinpon topu ile golf topu hemen hemen ayn büyüklüktedir. Her iki topu tartt n zda bulaca n z sonucun ayn olmas n bekler misiniz?

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 7. Konu İŞ ve ENERJİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: KUVVET ve HAREKET 7. Konu İŞ ve ENERJİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU NLTIMLI. ÜNİTE: KUVVET ve HREKET 7. Konu İŞ ve ENERJİ ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ .. Ünite 7. Konu ( fl ve Enerji) n n Çözümleri E K W s m./4v f s. /4x m.v f s.x f s mv x Cismin K noktas nda

Detaylı

TEMEL MATEMAT K TEST

TEMEL MATEMAT K TEST TEMEL MTEMT K TEST KKT! + u bölümde cevaplayaca n z soru say s 40 t r + u bölümdeki cevaplar n z cevap ka d ndaki "TEMEL MTEMT K TEST " bölümüne iflaretleyiniz. 1. 1 3 1 3 1 2 1 2. 5 + 7 iflleminin sonucu

Detaylı

1. Afla daki flekillerin boyal k s mlar n bütün, yar m ve çeyrek olarak belirtiniz.

1. Afla daki flekillerin boyal k s mlar n bütün, yar m ve çeyrek olarak belirtiniz. Ad : Soyad : S n f : 2. SINIF Nu. : Kesirler 53 Uygulamal Etkinlik 1. Afla daki flekillerin boyal k s mlar n bütün, yar m ve çeyrek olarak belirtiniz. 4. Afla daki boflluklar uygun ifadelerle tamamlay

Detaylı

Suyun Kozmik Kaynağı. Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi?

Suyun Kozmik Kaynağı. Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi? Alp Akoğlu Gezegenimizdeki Su Nereden Geldi? Suyun Kozmik Kaynağı Bundan yaklaşık 20 yıl önce Voyager 1 uzay aracı altı milyar kilometre uzaktan Dünya nın fotoğrafını çekti. Evrende ne kadar küçük bir

Detaylı

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova

Prof. Dr. Zeki EKER. TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi. 23 Ekim 2009, Yalova EVRENDEKi YERÝMÝZ Prof. Dr. Zeki EKER TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi 23 Ekim 2009, Yalova Ay, Venüs, Jüpiter yakýnlaºmasý (Antalya) 1 Aralýk 2008 Astronomi nedir? ASTRONOMÝ ÝNSANLIÐIN DOÐUªUYLA ORTAYA ÇIKMIª

Detaylı

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE

TEST Levhan n a rl G olsun. G a rl n n O F 1 TORK (KUVVET MOMENT ) - DENGE R (UVVE MME ) - DEE ES -... evhalar dengede oldu una göre, desteklerin oldu u noktalara göre moment al n rsa,...... oldu u görülür. CEVA B d d d d. ucuna göre moment cambaz den ye giderken momenti azald

Detaylı

Bir önceki yaz da, n bir tek tamsay oldu unda n n sihirli

Bir önceki yaz da, n bir tek tamsay oldu unda n n sihirli Sihirli Kareler (II) Bir önceki yaz da, n bir tek tamsay oldu unda n n sihirli karelerin nas l yap laca n ö renmifltik. Bu yaz da n nin çift oldu u n n boyutlu sihirli kareleri ele alaca z. Her zaman yapt

Detaylı

Bölüm 10. Dış Gezegenler

Bölüm 10. Dış Gezegenler Bölüm 10 Dış Gezegenler Dış güneş sisteminde dört dev gaz gezegen; Jüpiter Satürn Uranüs Neptün vardır. Dış gezegenlerin yörüngeleri JÜPĐTER Jüpiter, gezegenlerin toplam kütlesinin %71 ini içinde bulundurur.

Detaylı

Yukar daki kare ve dikdörtgene göre eflitlikleri tan mlay n z. AB =... =... =... =...

Yukar daki kare ve dikdörtgene göre eflitlikleri tan mlay n z. AB =... =... =... =... Üçgen, Kare ve ikdörtgen MTEMT K KRE VE KÖRTGEN Kare ve ikdörtgenin Özellikleri F E Kare ve dikdörtgenin her kenar uzunlu u birer do ru parças d r. Kare ve dikdörtgenin kenar, köfle ve aç say lar eflittir.

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYLAR Do al Say lar Parças ve fl n 6. SNF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YLLK PLAN Süre/ KAZANMLAR Ders AÇKLAMALAR 1. Do al say larla ifllemler yapmay gerektiren problemleri çözer ve kurar. Do al say

Detaylı

SU DALGALARI. 6. I ve II engelleri aras ndaki aç 60 dir. I. KL do rusal dalga I ve II engellerinde flekildeki gibi yans r.

SU DALGALARI. 6. I ve II engelleri aras ndaki aç 60 dir. I. KL do rusal dalga I ve II engellerinde flekildeki gibi yans r. SU DAGAAR MDE SRU DE SRUARN ÇÖZÜMER 4 70 70 40 40 70 do rusal dalga ve engellerinde flekildeki gibi yans r do rusal dalgan n k sm engelinden, k sm ise engelinden flekildeki gibi yans r do rusal dalga ve

Detaylı

Doğal Süreçler. yıldız, gezegen, meteor, nebula (ışık enerjisi yayarak görünür haldeki gaz ve toz bulutları) bulunur.

Doğal Süreçler. yıldız, gezegen, meteor, nebula (ışık enerjisi yayarak görünür haldeki gaz ve toz bulutları) bulunur. Doğal Süreçler Yıldızlar, gezegenler, Güneş sistemi, gök adalar, meteorlar sonuçta evren nasıl oluşmuştur? Evren ve bilinmeyenlerini anlamak, dünyanın oluşumunu öğrenmek için bilim insanları tarih boyunca

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar

SU Lise Yaz Okulu. Samanyolu ve Diğer Gökadalar SU Lise Yaz Okulu Samanyolu ve Diğer Gökadalar Samanyolu Gökadamız kendi kütleçekimi al1nda dengeli, milyarlarca yıldız, gaz ve tozdan oluşan bir yapıdır. Biz gökadamızı gökyüzünde bir kolon halinde görürüz.

Detaylı

Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz.

Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz. Olas l k Hesaplar (I) Olas l k hesaplar na günlük yaflam m zda s k s k gereksiniriz. Örne in tavla ya da kâ t oyunlar oynarken. ki kap ya üstüste birkaç kez gele atmayan tavlac görmedim hiç. fianss zl

Detaylı

5. SINIF FEN BiLiMLERi

5. SINIF FEN BiLiMLERi 5. SINIF FEN BiLiMLERi KAZANIM OAKLI SORU BANKASI Tudem Eğitim Hiz. San. ve Tic. A.Ş 1476/1 Sokak No: 10/51 Alsancak/Konak/ÝZMÝR Yazarlar: Tudem Yazý Kurulu izgi ve Grafik: Tudem Grafik Ekibi Baský ve

Detaylı