MESLEK ÖNCESİ BECERİLER EĞİTİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MESLEK ÖNCESİ BECERİLER EĞİTİMİ"

Transkript

1 Kadınların Ekonomik ve İşgücü piyasasında Güçlenmeleri: Dezavantajlı Kadınların Ofis Yönetimi Konusunda Bilgi ve Beceri Kazanmaları İçin Cinsiyete Dayalı Bir Öğrenme Modeli KWELE Projesi (Leonardo da Vinci Yenilik Transferi 2007) MESLEK ÖNCESİ BECERİLER EĞİTİMİ

2 ÜNİTE 1

3 EĞİTMEN NOTLARI Ünite 1 Öz güven i tanımlamak ve ortaya çıkarmak Kursiyerleri Karşılama, Kayıt ve Form Doldurma Eğitmen katılımcıları karşılar ve aşağıdaki formları doldurmalarını sağlar: Kayıt formu Eğitim ihtiyaçları analizi Eğitmen her katılımcıya kurs içeriği ile ilgili basılı materyal dağıtır ve katılımcılarla birlikte tüm üniteler gözden geçirilir. Katılımcılara sınıf ortamının düzeni ve ders sonunda çıkış konusunda genel bilgi verilir. Kaynaşma Kaynaşmanın amacı katılımcıların birbirlerinin isimlerini öğrenmesidir. Eğitmen uygun bir şey seçer. Korkular ve Beklentiler Egzersizi Eğitmen katılımcılardan Korkular ve Beklentiler başlıklı çalışma kağıdını doldurmalarını ister. Her ünite sonunda gruptan geribildirim alınmalıdır. Anlaşma: Eğitmen, flipchart üzerine katılımcıların eğitim esnasında uymaları gereken kuralları yazıp duvara asar. Bu sayfa kurs sonuna kadar duvarda asılı kalmalıdır: Sürelere uymak, Birbirine saygı göstermek, Herkese konuşma hakkı vermek, Cep telefonlarının kullanımı, Derslere katılım, Mahremiyet Mini Ders Eğitmen verilen ekstra notları da kullanarak Kendine Güvenen (Girişken), Saldırgan ve Pasif Davranışlardan söz eder. Kendine Güvenen (Girişken), Saldırgan ve Pasif Davranışlar başlıklı not kağıdını dağıtır ve katılımcılarla birlikte notların üzerinden geçilir. Katılımcılara konu ile ilgili soru sorma fırsatı verilmelidir.

4 Kendime ne kadar güveniyorum? Alıştırma ve Grup Tartışması Eğitmen bu çalışmada Eğitmen Rehberi ni takip etmelidir. Özgüven Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitmen aşağıdaki çalışma kağıtlarını dağıtarak katılımcılarla bunların üzerinden gitmelidir: Kendine güvenerek soru sorma veya reddetme Kendine güvenme teknikleri Kendine güvenmek ne demektir? Katılımcılara konuyla ilgili soru sorma fırsatı verilmelidir. İçgözlem Katılımcılara Bireysel Öğrenci Günlüğü nü doldurması için 10 dk süre verilir.

5 KORKULAR VE BEKLENTİLER 1. Eğitime gelme konusunda yaşanan korkular: 2. Eğitimle ilgili beklentiler: 3. Kendimle ilgili beklentilerim: 4. Başkalarının beklentileri: 5. Eğitmenle ilgili beklentiler:

6 EĞİTMEN NOTLARI KENDİNE GÜVENEN (GİRİŞKEN), SALDIRGAN VE PASİF DAVRANIŞLAR Açık iletişim; kişisel düşüncelerin, isteklerin ve ihtiyaçların konuştuğunuz kişiyle karşılıklı saygı çerçevesinde ifade edilmesi ile sağlanır. Kendine güvenen, saldırgan ve pasif sözcükleri genelde iletişimin ortak metotlarıdır. Kendine güvenen (Girişken) davranış; göz teması, rahat tavırlar, el hareketleri, kola ya da sırta dokunma gibi sözlü olmayan özellikler içerir. Söz içermeyen tüm bu ipuçları, konuşan kişileri daha açık bir iletişime cesaretlendirir. Kendine güvenli davranışta kurulan ben li cümleler konuşanın kişisel fikirlerini, hislerini ve isteklerini ortaya koyar. En önemlisi kendine güvenen davranış, konuşmacının diğer kişilerin bireysel haklarını tehdit etmemesini ve göz korkutucu olmamasını gerektirir. Saldırgan iletişimde kötüleme, sözünü kesme, lakap takma, kabadayılık gibi iletişim tarzı görülebilir. Konuşan kişinin vücudu gergin, vücut hareketleri keskin ve tehditkar olabilir. Uygun görülmeyen tavırlar örneğin; yumruğunu sallama, ayağını yere vurma, iteleme veya parmakla gösterme gibi hareketler sergilenebilir. Saldırgan konuşmada sen ya da diğer suçlayıcı ifadeler bulunur. Saldırganca iletişim kuran kimse istediğine ulaşabilir ancak diğerlerinin saygısını kazanamaz çünkü amacına diğer kişilerin haklarını ihlal ederek ulaşmıştır. Pasif davranışlar bazen uygun gibi görünse de konuşmacıyı genelde bastırılmış bir öfke ve incinmiş duygularla başbaşa bırakır. Konuşmacı çatışmadan kaçınmak için kişisel düşüncelerini veya ihtiyaçlarını görmezden gelerek bunları ifade etmede başarılı olamaz. Pasif iletişimde çok az veya hiç göz teması yoktur çünkü konulmacı yere bakıyordur. Hafif ve sessizce konuştuklarından ne dediklerini anlamak zordur. Dik durmaktansa bir duvara ya da sandalyeye yaslanırlar. Bu tarz iletişim kuranlar ancak büyük ölçüde kişisel haklarından feragat ederek isteklerine ulaşabilirler. Kendine güvenli bir iletişim kurmak çalışmayı (pratik) gerektirir. Çoğumuz ilk seferde bu şekilde doğru iletişim kuramayabiliriz. Unutmayın! Eğer kendi sözcüklerinizin arkasında duruyor ve başkalarına karşı saygı gösteriyorsanız iletişim kanalları daima açık olacaktır. (Planned Parenthood of Maryland (1991)-STARS)

7 Ünite 1 KENDİNE GÜVENEN (GİRİŞKEN) PASİF VE SALDIRGAN DAVRANIŞLAR Kendine güvenen (girişken), pasif ve saldırgan davranışlar arasındaki farklar karşılaştırma yoluyla çok daha kolay anlaşılabilir ancak bunların her birinin ço çeşitli olabileceği unutulmamalıdır. Kendine güvenen (girişken) davranışlar, diğer davranışlar gibi duruma ya da duygulara göre değişiklik gösterir. İÇERİK SES PASİF Çoğu kez belirsiz, Sıradan, Dolaylı Yumuşak, Giderek azalır KENDİNE GÜVENEN (GİRİŞKEN) Açık, Belirli, Doğrudan, Probleme yönelik, Almak istediği sonucu ima eder. Belirgin, Ölçülü SALDIRGAN Almak istediği sonuç bakımından belirsizdir. Bir hedefe yönelik olmaktan çok bir başkasına karşıdır. Genelde yüksek, Sert bir tonda YÜZ İFADESİ Göz temasından kaçınır Gözler aşağıya bakar TAVIR Öne eğik, Huzursuz SİZİN DUYGULARINIZ DİĞERLERİNİN DUYGULARI DAVRANIŞIN AMACI İncinmiş, Kaygılı Suçlu Çatışmadan kaçınmak Doğrudan karşısındaki ile göz teması kurar Dik duruş, Rahat Güvenli, Kendine saygılı, Rahat Saygılı, ÜSTÜN Durumu değiştirmek, Karşıdaki kişinin davranışını değiştirmek Dik bakar Parmakla gösterme vb.. Sert, Gergin Dürüst, Kızgın İncinmiş, Aşağılanmış Karşıdaki kişiyi alt etmek

8 Ünite 1 EĞİTMEN REHBERİ Kendime Ne kadar güveniyorum? Amaç Materyal Kendine güven düzeyini artırmak Kendime ne kadar güveniyorum? Çalışma Kağıdı Yöntem 1- Katılımcılara bu faaliyetin kendilerine ne kadar güvendiklerini göstermek amacıyla tasarlandığını söyleyerek başlayın. Onlara kendine güvenmenin inandıkları şeyin arkasında durmak olduğunu ve iyi iletişimin önemli bir bölümünü oluşturduğunu hatırlatın. 2- Çalışma kağıtlarını dağıtın. 15 dakika doldurma süresi verin. 3- Her birine kaç tane Çoğu zaman şıkkını işaretlediklerini sorun. Bu sayı 12 üzerinden değerlendirilebilir. Kendi sonuçlarını aşağıdaki gibi karşılaştırabilirler: 0-4 Kendine güven konusunda başarılı değil 5-9 İyi Kendine çok güveniyor 4- Tartışma: Kendinize güvenerek konuştuğunuzda nasıl hissediyorsunuz? Örnek: Çalışma kağıdında bahsedilen seçeneklerde kendinizi nasıl hissedersiniz? Neden kendine güvenmek bazen zordur? Bir ilişkide kendine güvenin nasıl bir yardımı olur? Bir grup içinde veya bir durumda? İş hayatında? Listedekilerden hangisini yapmak en zor geliyor? En kolayı hangisi? Kendine güvenme konusunda başarılı olan birini tanıyor musunuz? Kim? Kendine güvenmek ve saldırgan olmak arasındaki fark nedir?

9 Ünite 1 ÇALIŞMA KAĞIDI: KENDİME NE KADAR GÜVENİYORUM? Aşağıda belirtilen her ifade için kendinize uygun olanı işaretleyiniz. Nadiren Bazen Çoğu zaman Duygularımı dürüstçe ifade edebilirim Özür dilemeden ya da kendimi suçlu hissetmeden hayır diyebilirim. Kızgın olduğumda bunu söyleyebilirim. Beni neyin kızdırdığını bulmaya çalışırım. Konuyla ilgili şeyleri öğrenmeden karar vermem. Kişileri değil, onların davranışlarını eleştiririm. Diğerlerini suçlamak yerine kendi duygularımın sorumluluğunu alırım. İyi duygularımı da kötü duygularımı da ifade ederim. Kendimi nasıl hissettiğimi söylemem başka birinin yetkisinde değildir. Birisini onaylamadığımda fiziksel ya da sözlü tacizde bulunmam. Sorunlardan sadece şikayet etmek yerine onlara çözüm önerileri getiririm. Kendi haklarımı gözetirken başkalarının haklarına da saygı gösteririm.

10 Ünite 1 Kendine Güvenerek Soru Sormak veya Reddetmek 1. Karşınızdaki kişiye onu duyduğunuzu ve anladığınızı gösterin. 2. Neler hissettiğinizi veya ne düşündüğünüzü belirtin. 3. Ne istediğinizi veya ne yapılmasını istediğinizi belirtin.

11 HAYIR DİYEBİLMEK Operaya davet edildiniz. O akşam için hiçbir programınız yok ama operaya da katlanamıyorsunuz Korkarım ki o akşam için başka bir planım var. İş arkadaşınız bir işi onun için yapmanızı rica etti Çok isterdim ancak hiç vaktim yok. Dürüst olmayan cevap Dolaylı yoldan verilen cevap Yapacak kadar bilginiz olmayan bir konuda birşeyler yapmanızı istiyorlar Tabi... Bir dilim kek alır mısın? Sana yarın haber versem? Bir düşüneyim. Sana daha sonra bildiririm. Neden Elmas'a sormuyorsun? Beni davet ettiğin için teşekkür ederim ancak operadan hoşlanmıyorum. Kusura bakma. Yapamayacağım. Kendine Güvenli cevap Bu konuda tecrübem yok ama elimden geleni yapacağım.

12 Özellikle Hayır demenin zor olduğu zamanlar: Bazen, bazı insanlara hayır demek zordur. Hayır diyemediğiniz insanları işaretleyin. Sonra boşluklara hayır demeniz gereken bir durumu ve kendinize güvenerek nasıl bir cevap vermeniz gerektiğini yazın. Çocuklarınız: Eşiniz: Arkadaşınız: İş arkadaşınız: Komşunuz: Patronunuz: Diğer... :... : Çoğumuz için en zor kendine güven becerisi, gerektiğinde hayır diyebilmektir. Karşımızdakine hayır dediğimizde saygınlığımızı, bize duyduğu sevgiyi veya işyerinde sorumluluklarımızı yitirmekten korkabiliriz. Oysa verilen ipuçlarını uygulayarak incelik ve zerafetle hayır diyebiliriz: - Dürüst ve direkt olmak, - Mazeret göstermemek, Unutmayın ki HAYIR demek kendine saygının bir göstergesidir!!!!!

13 Ünite 1 Kendine Güvenme Teknikleri: Ne söylemek istediğinize karar verin

14 Örn.: Paramı geri istiyorum. Şimdi gitmeni istiyorum. Arabanı çekmeni istiyorum. Bugün beni aramanı istiyorum. Anahtar cümleleri tekrar edin Karşınızdaki kişi söylediklerinizi ciddiye alıncaya kadar; Sakince, Kendinize güvenerek, Rahat bir şekilde tekrarlamaya devam edin. Konudan sapmayın Karşınızdaki kişinin sizi konudan uzaklaştırıp uzaklaştırmadığından ve onun da dikkatinin aynı konuda olduğundan emin olun. Gerekiyorsa cevabı yapıştırın: Örn.: Hayır, senet değil paramı geri istiyorum. Bir şey içmek istemiyorum. Şimdi gitmeni istiyorum. Acelen olduğunu görüyorum. Arabanı çekmeni istiyorum. Meşgul olduğunu anlıyorum. Bugün beni aramanı istiyorum. HANGİSİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA KARAR VERİN VE BUNU NASIL SÖYLEYECEĞİNİZE ÇALIŞIN!!! Ünite 1 KENDİNE GÜVENMEK NE DEMEKTİR? 1- KENDİME SAYGI DUYUYORUM: Kim olduğumu ve ne yaptığımı biliyorum. 2- KENDİ SORUMLULUĞUMU TAŞIYORUM: Nasıl hissettiğimi, ne düşündüğümü ve ne yaptığımı biliyorum Ör: Beni eleştirdiğinde

15 sinirlendiriyorsun demek yerine Beni eleştirdiğinde sinirleniyorum daha kendine güvenli bir cümledir. 3- KENDİ İHTİYAÇLARIMI VE İSTEKLERİMİ DİĞERLERİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK BİLİYORUM: Özellikle anne, eş, kız evlat gibi bana biçilmiş rollerden farklı olarak. 4- BEN Lİ İFADELER KULLANIYORUM: Nasıl hissettiğimi ve ne düşündüğümü ifade edebiliyorum. Benim bu karar konusunda içim rahat. Ben, bir eylem planı yapmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. 5- HATA YAPMA KONUSUNDA KENDİME İZİN VERİYORUM: Bazen hata yapabilirim ve bunda bir yanlış yok. 6- BAŞARILARIMIN KEYFİNİ ÇIKARIYORUM: Kendimi ve yaptığım şeyleri önemsiyorum ve bunu başkalarıyla paylaşıyorum. 7- FİKRİMİ DEĞİŞTİREBİLİYORUM: Eğer değiştirmek istersem. 8- KARAR VERMEK İÇİN ZAMAN İSTİYORUM: Örn. Benden bir şey yapmamı istediklerinde yapıp yapmama konusunda düşünmeye ihtiyacım varsa Üzerinde bir düşüneyim, hafta sonunda size kararımı bildiririm diyorum. 9- NE İSTİYORSAM ONU TALEP EDİYORUM: Oturup birilerinin ne istediğimi fark etmesini bekleyip sonra da istediğimi alamadığım için sızlanmıyorum. 10- SINIRLARIMI BELİRLİYORUM: Ör: Benimle görüşmeyi istediğini biliyorum ve davetin için de teşekkür ederim. Ancak bu haftasonu müsati değilim. Daha sonra birgün ayarlarız. 11- BAŞKALARINA KARŞI SORUMLULUĞUM OLDUĞUNU BİLİYORUM: Başkaları için sorumluluklarım yerine başkalarına karşı sorumluluklarım olduğunu biliyorum. Elbette anne-baba olarak çocuklarımıza karşı ve çocuklarımız için sorumluluklarımız vardır ve bunlar yetişkinlerin birbirine karşı sorumluluklarından farklıdır. 12- BAŞKALARINA SAYGI GÖSTERİYORUM: Onlara ve kendilerine güven duyma haklarına saygı duyuyorum. ÖĞRENCİ GÜNLÜĞÜ Ünite:

16 İsim: Bugünkü eğitimden neler öğrendiniz? Eğitime tam anlamıyla katılabildiğinizi düşünüyor musunuz? Bu eğitimle ilgili neyi sevdiniz/keyif aldınız? Bu eğitimle ilgili neyi sevmediniz/keyif almadınız?

17 ÜNİTE 2 EĞİTMEN NOTLARI Ünite 2: Girişkenliği Keşfetmek

18 Girişkenlik DVD si ve Grup Tartışması Eğitici 3 tip davranışı vurgulayacak şekilde girişkenlik DVD sini gruba izletmelidir. Böylece, beden dili ve ses tonu algılama etkileri üzerine grup tartışmasına yol açılır. Eğitici katılımcılarla birlikte aşağıdaki notları takip etmelidir: Beden Dili Başkası sizi nasıl algılıyor? Eğitici sözlü ve sözsüz iletişim alıştırmalarını tamamlamak için katılımcıları gruplara ayırır. Eğitici her katılımcıya Aktif Dinleme Notları verir ve katılımcılarla beraber bu notları takip eder. Katılımcılar konuyla ilgili sorularını sorabilmek için fırsat bulmalıdır. Bireysel Alıştırmalar Katılımcılar aşağıdaki çalışma kâğıtlarını bireysel olarak doldurmalıdır. Kendine güvenli (girişken) davranış durumları Kendine güvenli (girişken) davranış Eğitici bu çalışma kâğıtlarını değerlendirir ve yazılı geri bildirim sağlar. Kendine güvenli(girişken) Davranış Senaryoları üzerine Grup Tartışması Eğitici, katılımcıları iki kişilik gruplara ayırır ve katılımcıların farklı 3 tip davranış için farklı senaryolarla canlandırma yapmalarını sağlar Rol Yapma Katılımcılar, çiftler halinde her bir senaryoyu her davranış tipini ve çıktılarını görebilmek için 3 kez canlandırmalıdır. İçgözlem Katılımcılara Bireysel Öğrenci Günlüğü nü doldurması için 10 dk süre verilir. Basit Çeşitlemeler: Eğer kendinden emin bir insan izlenimi vermek isterseniz,

19 rahat olmalı ve vücut hareketlerinizi kendiliğinden akışına bırakmalısınız. Beden dilinizin açık olması kendinizi daha pozitif hissetmenizi sağlar. Ellerinizi Serbest Bırakın Eğer kollarınızı açarsanız el hareketleriniz iletişiminizi canlı tutar. Açık Eller Avuç içleriniz yukarı baktığında bu sizin dürüst olduğunuzu ve saklayacak hiç bir şeyiniz olmadığını gösterir. Bu kişi açık vücudu ve ayrık durmuş ayakları ile rahat gözüküyor. Ayakta Rahat Duruş: Her vücut açık ya da okunabilir değildir. Bu kadının duruşu gayet kendinden emin ve rahat gözükse de kollarını kavuşturmuş hali kapalı ve savunmaya geçtiğini gösterebilir. AÇMAK VE KAPATMAK

20 Boyun eğen, kendinden emin olmayan insanlar kendilerini küçük gösteren tedirgin davranışlarla kapatırken, saldırgan ve kendine güveni olan insanlar açık, rahat ve net duruşları benimserler. Vücut Dilini Kullanarak Karşı Koyma: Gözlerini kaçırarak göz temasını engelliyor. Bardağı, kendini korumak için bariyer olarak kullanıyor. Kendini ele veren Davranışlar: Çalışmalar, insanın kendine dokunma şekillerini (kolları bağlama, boynunu elleme, vs..) bir stres veya güvensizlik sonucu olarak göstermiştir. Kendine sarılma ya da kendine dokunma kendini bir şekilde rahatlatma davranışlarıdır. Bir kalemin ucunu, gözlük çerçevesinin sapını emmekte aynı şekilde insanın kendini rahatlatmaya çalıştığını gösterir. Bazı psikologlar bu tip emme ya da ağza götürme jestlerinin bilinçsiz bir şekilde güvende hissettiği anne memesine dönme isteğinin bir bulgusu olduğunu savunmaktadırlar. Parmak emmenin yetişkin versiyonu da diyebiliriz. Bir birey, emme ya da kendine sarılma gibi jestlerine yenik düşüyorsa, bu endişeye en iyi cevap bu kişinin endişelerini gidermektir. Öne eğik başıyla kadın itaatkar ve güven eksikliğinin olduğu görülüyor. Bilekleri, klasik kendini kapama şeklinde kilitlenmiş. Doğal Otorite: Sağdaki kadının duruşu doğal bir otorite sergilerken soldaki kadın bilinçsizce bile olsa olabildiğince kısıtlı bir şekilde kendi alanını koruyor. Kolları kendini savunur şekilde kavuşturmak, karamsar, itaatkar ve güçsüz kişiler tarafından kullanılan bir tavırdır. Ayaklar yan yana durduğunda bir kısıtlama ve mecburiyeti gösterir. Bu şekilde rahatsız bir duruş kaygıyı yansıtır.

21 DİĞERLERİ SİZİ NASIL ALGILIYOR? VÜCUT DİLİ VE ŞEKLİNİN ÖNEMİ

22 SÖZSÜZ İLETİŞİME BAKALIM Bazı kişilerin işlerinin sözlü iletişim yerine işaretlerle iletişim gerektirdiğini düşünelim. Yazın: 1. Ne hakkında iletişim kuruyorlar? 2. Kime? 3. Nasıl/Hangi vücut kısımlarını kullanıyorlar? Trafikte Polis; Koro Şefi; Futbol Hakemi; Aklınıza başka bir iş geliyor mu?

23 SÖZLÜ İLETİŞİM TÜRLERİ Sesimizi kullanarak iletişim kurabilmemiz için birçok yol vardır, konuşmak sadece bunlardan biridir. Aşağıya bildiğiniz kadar sözlü iletişim türü yazın.

24 AKTİF DİNLEME Açık-Kapalı Dinleme: Bu davranış, dinleyicinin konuşmacıdan dört kat daha hızlı düşünebilmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Böylece, dinleyen kişinin her dinleme dakikası için ¾ boş vakti kalmaktadır. Bu artan zamanı da dinleyiciler genelde dinlemek yerine kendi işlerini, sıkıntılarını, vs.. düşünerek kullanırlar. Kırmızı Bayrak Red Flag Dinleme: Bazı kelimeler, bizi gerer ve sinirlendirerek öfkelendirebilir. Ve bu kelimeleri duyduğumuzda dinlemeyi bırakırız. Bu kelimeler kişiden kişiye değişebilir. Örnek: -meli, - malı, polis, okul, zorunluluk, disiplin, vs.. Açık kulak Kapalı Bellek Dinleme:Bazen konuşmacı ya da konu sıkıcı olduğunda söyledikleri anlamsızlaşır. Dinleyici kendince sonuca varır ve konuşmacının ne dediği ya da ne bildiğini umursamaz. Böylece dinlemenin bir anlamı yoktur çünkü dinleyecek yeni bir şey yoktur. Donuk Bakış Dinleme: Dinleyici, konuşmacıyı gözleriyle takip ediyor ve dinliyor gözükse de aklı farklı yerlerdedir. Dinleyici kendi düşüncelerinin rahatlığına bırakmıştır kendini. Bakışlar donuklaşır ve hatta çehrede hayali bir ifade belirir. Benim için fazla Dinlemesi: Dinleyici, kendi için çok karmaşık ve anlaşılması güç fikirlerden bahsedildiğinde kendini dinlemeye kapatabilir. Matter-over-mind Dinlemesi: İnsanlar, fikirlerinin ve yargılarının eleştirilmesini ya da onlara karşı çıkılmasından genelde hoşlanmazlar.sonuç olarak,, konuşmacı düşündüğümüz, inandığımız ya da bağlandığımız düşüncelerle çatışan bir şey söylediğinde bilinçsiz olarak dinlemeyi bırakır hatta savunan ve saldırgan bir hal alabilirler, Konuşmacı yerine konu odaklı Dinleme: Bazen konuşmacı yerine problem üzerine odaklanırız. Olayın durumu ve detayı konuşmacının bu olay üzerine anlattıklarından çok daha önemli gelir. Durum Dinlemesi: Bir konuşmacı dinlendiğinde bahsedilen konunun sebeplerini unutmamak için devamlı tekrar edilirse, konuşmacı yeni olaylara geçtiğinde süreç takip edilemeyebilir.

25 ÖZGÜVEN SAHİBİ DAVRANIŞ DURUMLARI Özgüven sahibi olduğunuz veya olmadığınız birkaç durum düşünün. Bu deneyimlerinizi yazın ve sonuçlarını belirtin. DURUM NASIL DAVRANDINIZ? (özgüven sahibi, pasif, agresif veya süistimal etme) SONUÇ Şimdi bu durumlardan birisini alın ve bir sonraki sefer benzer bir durum olduğunda davranışınızı nasıl değiştireceğinizi anlatın.

26 DAVRANIŞ TANIMLARI Size göre hangi davranışın agresif, hangi davranışın pasif ve hangi davranışın özgüven sahibi olduğunu yazın. Agresif Olmak demek Pasif Olmak demek Özgüven Sahibi Olmak demek

27 ÖZGÜVEN SAHİBİ, AGRESİF VE PASİF DAVRANIŞ SENARYOLARI Gruplar halinde birer senaryo seçin. Senaryoyu agresif, pasif ve özgüven sahibi davranışları göstermek için 3 kez sergileyin. 1. Mağazadan arızalı bir fotoğraf makinesi aldınız. 2. İşyerinde maaşlara zam istiyorsunuz. 3. Çocuğunuzla ilgili öğretmeniyle görüşmeniz gerekiyor. 4. Sırada bekliyorsunuz ve bir kimse önünüze geçiyor.

28 ÖĞRENCİ GÜNLÜĞÜ Ünite: İsim: Bugünkü dersinden ne öğrendiniz? Ders esnasında tamamen dahil olduğunuzu hissettiniz mi? Bu dersle ilgili neyi sevdiniz/keyif aldınız? Bu dersle ilgili neyi sevmediniz/keyif almadınız?

29 ÜNİTE 3

30 EĞİTMEN NOTLARI Ünite 3 Yetenek, nitelik, ilgi alanı ve başarıların belirlenmesi Açıklama Eğitmen, bu ünitenin katılımcıların arkalarına yaslanıp kendileri hakkında düşünmelerine, hangi yetenek, nitelik vs.ye sahip olduklarını ve yaşamlarında ne yapmak istediklerini düşünmelerine yardımcı olmak üzere tasarlandığını açıklamalıdır. Eğitmen, ücretsiz iş ile ücretli iş arasındaki farkın genelde yalnızca para ve belki de statü olduğunu açıklamalıdır. Gönüllü çalışan kişi genelde, söz konusu iş için ücret alıyor olması durumunda harcayacağı kadar çaba ve zaman harcar. Çocuklara ve eve bakan anne, ev işlerini yapan maaşlı bir kadınla aynı görevleri ve muhtemelen çok daha fazlasını yerine getirir. Zaman yönetimi, bütçeyi hazırlamak, görevleri planlamak ve düzenlemek, insanları yönetmek ve motive etmekle ilgili beceri ve kabiliyetler birçok meslek için hayati becerilerdir. Deneyimlerini iş yerinden uzakta kazanmış olan bir kişi için, bu deneyimin geçerliliği konusunda işverenleri ikna etmek genelde sorun olmuştur. Geleneksel olarak ücretsiz işgücü, maaşlı bir işle aynı statüde kabul edilmez. Grup Alıştırması ve Beyin Fırtınası Yalnızca bir Anne ve Ev Kadını mı? Eğitmen, katılımcıların 15 dakika içinde küçük gruplar halinde alıştırmayı tamamlamalarını ve daha sonra 5 dakika boyunca Yalnızca bir Anne ve Ev Kadını mı broşürünün incelemelerini sağlamalıdır. Beceri ve İlgi Alanı Denetimlerinin Açıklanması Eğitmen, beceri ve ilgi alanı denetimlerinin tamamlamanın neden faydalı olduğunu, diğer bir deyişle söz konusu mesleğin kapsadığı faaliyetlere ilgi duyuyorsanız o işten memnun kalmanızın daha olası olduğunu açıklamalıdır. Bu denetimler, beceri ve ilgi alanlarınızın tespit edilmesine, yeni beceri ve ilgi alanlarının belirlenmesine ve gelecekteki işinize ilişkin yönlendirmeler verilmesine yardımcı olacaktır. Öğrenci Egzersizi Katılımcılar, beceri ve ilgi alanı denetimlerini bireysel olarak tamamlamalıdırlar. Sonuçlara ilişkin tartışma, yardımcı ile ve bir grup olarak yapılabilir. Eğitmen, katılımcıların Nitelik, Beceri ve İlgi Alanına ilişkin analiz çalışma kağıdını doldurmalarını sağlamalıdır. Bu çalışma kağıdı, belirledikleri maddeleri gelecekteki kariyer seçenekleriyle ilişkilendirmelerini sağlayacaktır. Eğitmen, bunu işaretlemeli ve yazılı görüş bildirmelidir. Öğrenci Egzersizi Katılımcılar Benim hakkımda en iyi olan ne? çalışma kağıdını doldurmalıdırlar. Kendileri hakkında en az 10 olumlu cümle yazmalıdırlar. İçgözlem Katılımcılara Bireysel Öğrenci Günlüğü nü doldurması için 10 dk süre verilir.

31 SADECE BİR ANNE VE EV HANIMI MI? Küçük gruplar halinde anne olan bir ev hanımının günlük yaptığı işleri yazınız.

32 ANNE MI EV KADINI MI?

33 Hemşire Bulaşıkçı Hizmetçi Telefon Santral Memuru İdareci Güzellik Uzmanı Becerikli Kişi Bahçıvan Amatör Veteriner Yatak toplayıcı Elçi Falcı Bebek Motive Eğitimci Organizatör Güzin Abla Ev Sahibesi Tamirci Bakıcısı edici Kuaför Finans Dehası Aşçı Danışman Bakıcı Diyetisyen Arkadaş Alışveriş Yapan Temizleyici Sekreter Şoför Banka Dikişçi Örgücü Bulaşıkçı Sevgili Ahlakçı Arabulucu Disiplinci Zaman Yönetici Elektrikçi Doğramacı Boyacı Dekoratör Spor Uzmanı Koruyucu

34 İLGİ ALANLARINIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ GİRİŞ Söz konusu mesleğin kapsadığı faaliyetlere ilgi duyuyorsanız o işten memnun kalmanız daha olasıdır. Mesleki araştırmanızda yapılan tercihleri belirlemek isterseniz, aşağıdaki Mesleki İlgi Alanı Testi size yardımcı olabilir. Aşağıdaki 50 sorunun yanında yer alan EVET veya HAYIR ifadelerini yuvarlak içine almanız yeterlidir. Testi tamamladıktan sonra, cevaplarınızı puanlandırmak ve tercih ettiğiniz ilgi alanı türlerini belirlemek için yapmanız gerekenler size açıklanacaktır. MESLEKİ İLGİ ALANI TESTİ: 1 Diğer çalışanların faaliyetlerini yönetebileceğiniz, kontrol edebileceğiniz ve planlayabileceğiniz bir iş mi isterdiniz? 2 Herhangi bir kuruluşta insanlara yardım etme amaçlı gönüllü çalışmalar yürütüyor musunuz? EVET EVET HAYIR HAYIR 3 Bitene kadar aynı işi yapmaktan mı hoşlanırsınız? EVET HAYIR 4 Hakkında düşüneceğiniz çok fazla şey olmasından hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 5 Bir şeyler kurmak ve/veya onları tamir etmekten hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 6 Bir şeylerin sorumluluğunu üstlenmek ve onları yerine getirmekten hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 7 Arkadaşlarınıza sorunlarını çözmelerinde yardımcı olmaktan hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 8 Sizden neyin beklendiğini her zaman bileceğiniz bir işinizin olmasını mı isterdiniz? EVET HAYIR 9 Astronomi ve biyoloji gibi bilimsel konular hakkındaki kitap ve televizyon programlarından hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 10 Bir şeyler tasarlama, icar etme veya yaratma yeteneğiniz var mı? 11 İnsanlara faaliyetlerinde direktifler vermekten hoşlanır mısınız? 12 Endişeli veya üzgün insanlara yardım etme yeteneğiniz var mı? 13 Bir proje veya başka bir iş yerine getirirken, bunu dikkatli bir şekilde, adım adım mı yaparsınız? EVET EVET EVET EVET HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR

35 14 Sorunları çözmek için konuları derinlemesine irdelemekten hoşlanır mısınız? 15 Maketler yapmak, bahçeyle ilgilenmek, eski mobilyaları yeniden cilalamak veya fotoğraf banyo etmek gibi kendi başınıza yapabileceğiniz hobilerden hoşlanır mısınız? 16 Kararların sorumluluğunu alabileceğiniz bir iş mi isterdiniz? 17 İnsanların konular veya olaylar hakkında görüşlerini alabileceğiniz bir iş görüşmesi mi isterdiniz? 18 Çalışmak için belirlenmiş kuralların olmasından hoşlanır mısınız? 19 Sorunları çözmek için kanıtlar araştırmaktan hoşlanır mısınız? 20 Satranç veya diğer problem çözme oyunlarını oynamaktan hoşlanır mısınız? 21 Bugüne kadar bir kulüp, komite, takım veya organizasyonun lideri oldunuz mu? 22 İnsanlara hasta olduklarında veya başları dertte olduğunda yardım etmekten hoşlanır mısınız? 23 Aynı şey üzerinde uzun süre çalışmaktan hoşlanır mısınız? 24 Her gün yeni ve farklı şeylerin yapıldığı bir işten hoşlanır mıydınız? 25 Aletler ve makinelerle çalışmaktan hoşlanır mısınız EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET EVET HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR HAYIR 26 Rekabetçi misiniz? EVET HAYIR 27 Sosyal iyileşmeyle ilgili bir işten hoşlanır mıydınız? EVET HAYIR 28 Kurallarla belirlenmiş yöntemlere göre çalışmaktan hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 29 Araştırma projeleri üzerine çalışmaktan hoşlanır mıydınız? EVET HAYIR 30 Ağaç, taş, kil, kumaş veya metal gibi malzemelerle çalışmaktan hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 31 Bugüne kadar bir proje veya faaliyetten sorumlu oldunuz mu ve bunları tamamlamak için birçok farklı ayrıntıyla EVET HAYIR ilgilenmek zorunda kaldınız mı? 32 Toplum hizmetleriyle ilgili bir işten hoşlanır mıydınız? EVET HAYIR 33 İşinizin genellikle sıkı bir şekilde kontrol edildiği ve denetlendiği bir işten hoşlanır mıydınız? EVET HAYIR

36 34 Hepsi aynı anda meydana gelen yeni ve beklenmedik şeylerle ilgilenebilir misiniz? EVET HAYIR 35 Tüm gün boyunca bir makine çalıştıracağınız bir iş mi isterdiniz? EVET HAYIR 36 Bugüne kadar bir etkinlik düzenlemekten ve herkes için bir iş planlamaktan sorumlu oldunuz mu? EVET HAYIR 37 Tüm gün boyunca insanlarla ilgilenmek zorunda olduğunuz EVET bir iş mi isterdiniz? HAYIR 38 Bir işi bitirip ondan sonra mı diğerine başlamaktan hoşlanırsınız? EVET HAYIR 39 Yeni gerçekler veya fikirler keşfetmenize olanak veren projelerde çalışmak mı isterdiniz? EVET HAYIR 40 Musluk tamiri, araba tamiri, dikiş veya duvar kağıdı yapmak gibi ellerinizi kullandığınız işler yapmaktan EVET HAYIR hoşlanır mısınız? 41 Yalnızca bir üyesi olmaktan ziyade bir grubun kontrolü altında olmayı mı tercih edersiniz? EVET HAYIR 42 İnsanlarla birlikte çalışıp onlarla işbirliği yapmak konusunda rahat mısınız? EVET HAYIR 43 Tüm gün boyunca sabit bir hızda çalışacağınız bir iş mi isterdiniz? EVET HAYIR 44 Bir işi başarmak veya bir sorunu çözmek için farklı yöntemlerle deney yapmaktan hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 45 Bazı şeylerin nasıl yapıldığını veya nasıl çalıştığını kitaplardan ve televizyon programlarından öğrenmekten EVET HAYIR hoşlanır mısınız? 46 İnsanlara istediğiniz yaptırmak konusunda genelde başarılı mısınızdır? EVET HAYIR 47 İnsanlarla ilgilenmekten hoşlanır mısınız? EVET HAYIR 48 Emir alabilir misiniz? EVET HAYIR 49 Size bir şekilde test etme ve ölçme olanağı veren faaliyetlerden hoşlanır mısınız? 50 İnsanlarla ilgilenmekten ziyade makinelerle veya eşyalarla çalıştığınız bir işten mi hoşlanırdınız? EVET EVET HAYIR HAYIR

37 TESTİN PUANLANDIRILMASI Adım 1 Aşağıdaki sayılar listesinde, "EVET" işaretlediğiniz soruların numarasını daire içine alın. Örneğin, 1 ve 4'üncü sorulara "EVET" yanıtını verdiyseniz, aşağıdaki tabloda 1 ve 4'ü daire içine alın. "HAYIR" işaretlediğiniz tüm soruları görmezden gelin. Sayıları daire içine alırken sütunlar halinde çalışın. İlgi Alanı Türleri = (1) YÖNLENDİRİCİ (D) = (2) SOSYAL (S) = (3) SİSTEMLİ (M) = (4) YENİLİKÇİ (I) = (5) NESNEL (O) Adım 2 Her satırda kaç tane sayıyı yuvarlak içine aldığınızı sayın ve tablonun sağ tarafındaki eşittir işaretinden (=) sonraki boşluğa toplamı yazın. Örneğin, ilk satırda 11, 26, 31, 41 ve 46'yı daire içine aldıysanız, eşittir işaretinden sonra toplam puanınız olarak beş (5) yazmalısınız. Bunu her satır için uygulayın. Adım 3 Tercih ettiğiniz ilgi alanı türlerine ilişkin göstergeleri bulmak için en yüksek puana sahip olduğunuz bir veya iki toplamı alın. En düşük puanlar en az tercih ettiğiniz ilgi alanlarını gösterir. Adım 4 İlgi alanı türlerinize en uygun olan meslekler veya meslek alanları hakkında İş Bulma Kulübü yardımcınızla görüşün. Akıllı bir kariyer kararı, yetenek, beceri, değer, çalışma koşulları, işin mevcut olması, eğitim ve maaş gereklilikleri gibi birçok unsura dayalıdır. Bu anket Ottawa, Kanada'da Kanada İş Bulma ve Göç Komisyonu tarafından geliştirilmiştir. Testte kullanılan beş ilgi alanı türü aşağıda tanımlanmıştır. Her ilgi alanı türü hakkında düşünürken, çoğu mesleğin ilgi alanlarının bir birleşimini içerdiğini unutmayın. Örneğin, bir dental hijyenist makineler ve tekniklerle çalışmak (Objektif = O) aynı zamanda da insanlarla çalışmaktan hoşlanıyor olmak zorundadır (Sosyal = S). Bu araştırma, gerekirse, yerel Kanada İş Bulma ve Göç Komisyonunuzdaki (CEC) SEÇENEKLER programı kullanılarak desteklenebilir.

38 YÖNLENDİRİCİ Yönlendirici insanlar, olayların sorumluluğunu ve kontrolünü üstlenmekten hoşlanırlar. Planlama, karar verme ve başkalarının işini koordine etmeyi gerektiren projelerin sorumluluğunu almaktan hoşlanırlar. Emir ve talimat vermek konusunda rahattırlar. Kendi faaliyetlerini organize etmekten hoşlanırlar. Kendilerini bağımsız ve kendi kendini yöneten kişiler olarak görürler. SOSYAL Sosyal insanlar, işle ilgili veya yardım etmeyi içeren durumlarda insanlarla ilgilenmekten hoşlanırlar. İhtiyaçlarını belirleme ve endişelerini giderme konusunda başkalarıyla ilgilenmek ve onlara yardım etmekten hoşlanırlar. Sosyal insanlar başkalarıyla birlikte çalışmaktan ve işbirliği yapmaktan hoşlanırlar. Kişiler arası iletişim gerektiren işlerde yer almayı tercih ederler. SİSTEMLİ Sistemli insanlar, faaliyetlerini yönlendirmek için açık kurallar ve düzenlenmiş yöntemlere sahip olmaktan hoşlanırlar. Verilen talimatlara uygun olarak başkalarının yönlendirmesi ve denetimi altında çalışmayı tercih ederler. Sistemli insanlar, tamamlanana kadar tek bir iş üzerinde çalışmaktan hoşlanırlar. Belirlenmiş bir rutini izlemekten hoşlanırlar ve beklenmeyen durumlar içermeyen işleri tercih ederler. YENİLİKÇİ Yenilikçi insanlar, olayları derinlemesine incelemekten ve deney yoluyla sorunların çözümlerine ulaşmaktan hoşlanırlar. Sorunları çözmek veya bilgi sunmak için farklı yollar başlatmak ve yaratmakla ilgilenirler. Bilimsel konulardan hoşlanırlar. Yenilikçi kişiler, yeni ve beklenmedik deneyimlerle mücadele etmeyi tercih ederler. Değişime kolaylıkla ayak uydururlar. NESNEL Nesnel insanlar, aletler, ekipmanlar ve makinelerle çalışmaktan hoşlanırlar. Eşyaları tamir etmek ve/veya özelliklere uygun olarak çeşitli malzemelerden eşyalar yaratmaktan ve belirlenmiş teknikleri kullanmaktan hoşlanırlar. Nesnel insanlar, eşyaların nasıl çalıştığını ve nasıl yapıldıklarını bulma konusuna ilgi duyarlar.

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler,

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler, İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi Sevgili Öğrenciler, Bu anket MLARG: risk grubundaki gençler için cep telefonu üzerinden İngilizce öğrenme (Proje Numarası: 2009-TR1-LEO05-08674) adında bir Avrupa Birliği

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı

Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Seviye 3 Ünite 3 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte gelecek iki haftanın çalışma planı! Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 6-7 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YABANCI DİLLER MESLEKİ İTALYANCA (AYAKKABI) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Hareketlilik Koçu DE/12/LLP-LdV/TOI/147 515. Yaşam Çarkı. C3: Dijital yeterlilikler C4: Öğrenmeyi Öğrenmek

Hareketlilik Koçu DE/12/LLP-LdV/TOI/147 515. Yaşam Çarkı. C3: Dijital yeterlilikler C4: Öğrenmeyi Öğrenmek Hareketlilik Koçu Yaşam Çarkı Eğitmen talimatları Bireysel çalışma Yaşam Çarkı Ana hatları, yapısı ve tanımı Bu çalışmadaki saptanabilir beceri ve yeterlilikler Saptanabilir Öğrenim Çıktıları Bu alıştırmanın

Detaylı

BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM

BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM BAŞARIYA GİDEN 20 ADIM 1. Herbalife Başvurunuzu Tamamlayın Herbalife Üye Paketi (HMP) Üye Başvuru Formu Kullanılacak Ürünler Basılı Malzeme & DVD %25 Başlangıç İndirimi* 2. Ürün Broşürünü İnceleyin Herbalife

Detaylı

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve Hayatın hemen hemen her alanında bir şekilde karşımıza çıkan Facebook ve Twitter, İngilizce öğrenmek için iyi bir araç olabilir mi? İngilizce eğitimi uzun ve önemli bir süreçtir. Genelde ilkokul çağlarında

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ Özgeçmişinizi vurgulamak istediğiniz özellikleriniz ve geçmiş deneyimlerinizi

Detaylı

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır.

İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. CrystalAcademy İletişim Nedir? İletişim; duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her yolla başkalarına aktarılmasıdır. Bu sürecin amacı ; anlaşılmaktır. BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar,

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse;

Daha iyi, daha sorunsuz, daha kolay, daha cazip, daha ekonomik olana ulaşabilmek içinse; Soruna yol açan temel nedenleri belirlemek için bir yöntem: Hata Ağacı Sorun hayatta olmanın, sorunu çözmeye çalışmak daha iyiye ulaşma çabalarının göstergesi. Sorunu sıkıntı veren, olumsuz olay ya da

Detaylı

Nasıl Daha İyi Öğrenirim?

Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Farklı Öğrenme Yöntemleri Öğrenciler farklı yöntemlerle öğrenirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir: okuyarak ve okuduğunu hatırlayarak, önemli bölümlerin altlarını çizerek,

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara Yeşilalım Projesi Eğiticilerin Eğitimi 12-14 Şubat 2013 Ankara 1 Öğrenme Hedefleri Yetişkin öğrenenlerin özelliklerini öğrenmek; Yetişkinlere uygun çeşitli eğitim yöntemleri ile yaklaşımlarını uygulamak;

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ ARKADAŞ SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli anne babalar; Her insan, yaşamını sürdürmek ve gelişmek için başka insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için arkadaşlık ilişkileri, sosyal alandaki en önemli

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 4 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 Bölüm 2 Clarke Bu programda D218 ya da bir başka derse çalışmak için en önemli becerilerden birini konuşacağız. Konumuz, not tutmak.

Detaylı

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş

Wellness El Kitabı. Wellness El Kitabı na Giriş Wellness El Kitabı na Giriş Wellness ile ilgili konuşma başlatın Müşteri ile ilişki kurmaya başlayın Sağladığımız bilgileri değerlendirin Wellness nedir? Wellness kavramının çeşitli tanımlarına değinin

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programına

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İşİTMEK VE DİNLEMEK İki ya da daha fazla kişi arasındaki iletişimin gerçek bir diyalog olabilmesinin bir koşulu: söz hakkının tanınması diğer koşulu: konuşanın

Detaylı

LanguageCert AÜ TÖMER C1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1

LanguageCert AÜ TÖMER C1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 LanguageCert AÜ TÖMER C1 TürkYet (Konuşma) Örnek Sınav 1 Gözetmen İçin Açıklamalar Sınav Süresi: 13 Dakika G = Gözetmen A = Aday BİRİNCİ BÖLÜM (3 dakika) KAYIT CİHAZINI KONTROL EDİNİZ G: LanguageCert AÜ

Detaylı

SATIŞTA KOÇLUK BECERİLERİ EĞİTİMİ

SATIŞTA KOÇLUK BECERİLERİ EĞİTİMİ Eğitimin Amacı: Koçluk prensiplerini ve satış yöntemlerini bir arada kullanmak, yaratıcı sorularla ikna yöntemleri geliştirmek, satışı hedeflenen ölçüde ve istikrarlı bir biçimde arttırmak, doğru sorularla

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

KAMU VE ÖZEL HASTANELERDE YÖNETİM LABİRENTİ ANKETİ

KAMU VE ÖZEL HASTANELERDE YÖNETİM LABİRENTİ ANKETİ KAMU VE ÖZEL HASTANELERDE YÖNETİM LABİRENTİ ANKETİ Değerli Katılımcı; Bu anket, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nde yapılan bilimsel bir araştırma kapsamında uygulanmaktadır. Anketin amacı,

Detaylı

Son Sınıf Türkçe Dersinde Simgesel Anlatımlar (Alegoriler)

Son Sınıf Türkçe Dersinde Simgesel Anlatımlar (Alegoriler) Son Sınıf Türkçe Dersinde Simgesel Anlatımlar (Alegoriler) Zeki Uzun un Türkçe sınıfındaki son sınıf öğrencileri simgesel anlatımlarla simgesel anlatımlarla (alegorilerle) ilgili üç haftalık bir üniteye,

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 4-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

Performans Görevi. Talha, Furkan, Gizem, Zeynep Merhaba Çocuklar

Performans Görevi. Talha, Furkan, Gizem, Zeynep Merhaba Çocuklar Performans Görevi İçerik Düzeyi SOSYAL BİLGİLER Öğrenme Alanı: Kültür Miras Kazanımlar: Kanıt kullanarak Atatürk İnkılaplarının öncesi sonrasındaki günlük yaşamı karşılaştırır. Atatürk inkılâplarıyla ilkelerini

Detaylı

Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir?

Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir? Bağımsız Dil Öğrencisi Kimdir? 2012 2013 Öğretim-Öğrenim Yılı Öğrenci Kılavuzu 1 BAĞIMSIZ DİL ÖĞRENCİSİ KİMDİR?* (1) KENDİNİ İYİ TANIR: Dil öğrenimiyle ilgili olarak kendi davranıştutum-yaklaşım-düşünce

Detaylı

Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı

Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı Öğretme ve Öğrenme Çalıştay Derlemesi ve Teori Kitapçığı İçerik 1. Öğretme ve Öğrenme Danışmanın Rolü 2. Temel Davranış Yönetiminin Tanımı 3. İleri Davranış Yönetiminin Tanımı 4. Öğrenme ve Öğretmede Eşitlik

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber

BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber BİREYSEL EĞİTİM PLANI Ebeveynler için Rehber Bireysel Eğitim Planı nedir? Bireysel Eğitim Planı yazılı bir plandır. Tek bir özel öğrencinin güçlü yanlarını ve ihtiyaçlarını, bu öğrencinin ihtiyaçlarını

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

Tarih:. Yer:. Katılımcı numarası:... Sosyolinguistik Görüşme 1) İsim:.. Cinsiyet: Meslek:.. Doğum tarihiniz:.. Yaşınız:.. Milliyetiniz:.

Tarih:. Yer:. Katılımcı numarası:... Sosyolinguistik Görüşme 1) İsim:.. Cinsiyet: Meslek:.. Doğum tarihiniz:.. Yaşınız:.. Milliyetiniz:. Sosyolinguistik Görüşme 1) İsim:.. Cinsiyet: Meslek:.. Doğum tarihiniz:.. Yaşınız:.. Milliyetiniz:. 2) Nerede doğdunuz? Yer:. Bölge:. Eyalet: Ülke:... 3) Tamamladığınız en yüksek okul derecesi nedir? a.

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

BAHÇECİLİK PARK BAHÇE VE KORULARIN BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BAHÇECİLİK PARK BAHÇE VE KORULARIN BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BAHÇECİLİK PARK BAHÇE VE KORULARIN BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

KULLANICI DENEYİMİ ARAŞTIRMASI

KULLANICI DENEYİMİ ARAŞTIRMASI HASTA EĞİTİMİ DERSİ KULLANICI DENEYİMİ ARAŞTIRMASI Kullanıcı Deneyimi Araştırması Raporu 03 Örgün Öğrencilerin Aldıkları Uzaktan Eğitim Dersi Hakkındaki HASTA EĞİTİMİGörüşleri DERSİ KULLANICI DENEYİMİ

Detaylı

Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 6 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ?

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? Bu araştırma, size sağladığı çeşitli hizmetleri daha da iyi bir hale getirmek amacıyla Götebork Kent Yönetimi

Detaylı

S E Ç İ M G E L İ Ş İ M L İ D E R L İ K H O G A N G E L İ Ş İ M K A R İ Y E R KARİYER YÖNETİMİNDE GELİŞİM ÖNERİLERİ. Rapor: Jane Doe ID: HB290793

S E Ç İ M G E L İ Ş İ M L İ D E R L İ K H O G A N G E L İ Ş İ M K A R İ Y E R KARİYER YÖNETİMİNDE GELİŞİM ÖNERİLERİ. Rapor: Jane Doe ID: HB290793 S E Ç İ M G E L İ Ş İ M L İ D E R L İ K H O G A N G E L İ Ş İ M K A R İ Y E R KARİYER YÖNETİMİNDE GELİŞİM ÖNERİLERİ Rapor: Jane Doe ID: HB290793 Tarih Ağustos 13, 2012 2 0 0 9 H O G A N A S S E S M E N

Detaylı

Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma

Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma Hareketlilik Koçu Koçluk Seansı Canlandırma Eğitmen talimatları Grup çalışması Koçluk Oturumu/Seansı Canlandırma Ana hatları, yapısı ve tanımı Bu çalışmadaki saptanabilir beceri ve yeterlilikler Saptanabilir

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

OLUMLU/ ETKİLİ EBEVEYN TUTUMLARI. Meral ATEŞOĞLU.

OLUMLU/ ETKİLİ EBEVEYN TUTUMLARI. Meral ATEŞOĞLU. Meral ATEŞOĞLU matesoglu@odtugvo.k12.tr Aralık,2012 Meral hoca sunum Olumlu / Etkili Ebeveynlik; çocuklarının öz-kontrol, olumlu kişilik ve toplumca kabul edilebilir davranışlar geliştirmesine yardımcı

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ. Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ. Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ REHBERİ Bologna Eşgüdüm Koordinatörlüğü 1. Giriş 2. Program çıktısı(pç) ve öğrenim çıktısı(öç) nedir? 3. Paydaş görüşlerinin alınmasında dikkat

Detaylı

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir.

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir. İş görüşmelerinin artık hafife alınmadığı bir dönemdeyiz. Birçok aday arasından seçim yapıldığına göre, neden sizi seçmelerinin doğru olacağını onlara kanıtlamalısınız. İşte 1 Haftada NLP den tanıdığımız

Detaylı

Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi

Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi Genel görevleri kullanmaya başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır: Kullanmaya Başlama Serisi 2 Microsoft Dynamics CRM 2013 ve Microsoft Dynamics CRM Online Sonbahar 13 Öncelikle, gördüğünüz

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK HUKUK SEKRETERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

GELECEK KARİYER ADIMINIZI BELİRLEMEK

GELECEK KARİYER ADIMINIZI BELİRLEMEK GELECEK KARİYER ADIMINIZI BELİRLEMEK İş aramaya karar verdiniz. İş başvurularına başlamadan önce 3 şey hakkında net olmanız önemli: İdeal işinize kavuşmak; bu 3 faktörün birbiriyle örtüştüğü durumda mümkün.

Detaylı

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme SINIF : 6 ÖĞRENME ALANI : İBADET ÜNİTE : 2 / NAMAZ İBADETİ MATERYAL TÜRÜ : PROJE ÖDEVİ 6.SINIF İÇERİK SINIF DÜZEYİ BEKLENEN BECERİLER HAZIRLAMA SÜRESİ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILACAK ARAÇLAR Namazın şartlarıyla

Detaylı

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Geri getirilmesi olanaksız tek şey zamandır. Bazı insanlar zamanı planlı kullanırken, bazıları da cömertçe harcar. Zaman, öncelikler doğrultusunda kullanılırsa kontrol altına alınabilir. Önceliklerin belirlenmesi,

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI Haziran, 2016 SUNUŞ Değerli Çalışma Arkadaşlarım, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak Sağlık ve Bakım

Detaylı

Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim.

Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim. 1- Çok Başarılı Öğrenciler Üstün başarılarının devamını diler.tebrik ederim Tek kelime ile mükemmelsin! Başarılarını okumaya da yansıtarak okuma ve yorumlama konusunda da iyi bir öğrenci olmasını dilerim.

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu Özet Öğrenciler bir oyun tasarımcısının bakış açısından dedektif Oyunu denen bir IQ oyununu tasarlayacaklar ya da analiz/ test edeceklerdir. Bu ödev öğrencilerinizin

Detaylı

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM

OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM OPERASYONEL LİDERLİK BECERİLERİMİ GELİŞTİRİYORUM Programın İş Sonuçlarına Faydaları: Birinci kademe yöneticilerden, hem takımın bir üyesi hem de takımın yöneticisi olarak, Bir yandan istenen sonuçları

Detaylı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı

Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Seviye 1 Ünite 2 Çalışma Planı Değerli Öğrencimiz, İşte bu haftanın çalışma planı. Bu planda detaylandırılmış aktiviteler üzerine 5-6 saat çalışmanızı öneriyoruz. Tavsiyemiz bütün aktiviteleri bir defada

Detaylı

ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ

ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ İletişim araçlarının etkinliği 7% 55% 38% Sözler Ses Vücut dili Konuşmanın etkinliği 4% Sözler Ses 96% ETKİN İLETİŞİM VE DİNLEME Sağlıklı ve etkin bir iletişimin

Detaylı

İlke 1: İyi Bir Öğrenme Ortamı Öğrenci-Okul Arasındaki Etkili İletişimi Teşvik Eder. İfadeler/ Yapılma Sıklıkları Çok Sık

İlke 1: İyi Bir Öğrenme Ortamı Öğrenci-Okul Arasındaki Etkili İletişimi Teşvik Eder. İfadeler/ Yapılma Sıklıkları Çok Sık Saygı değer öğretmen bu çalışma iyi bir eğitim için yedi ilkenin kullanımı üzerine hazırlanmıştır. Vereceğiniz cevaplar çalışmadan başka hiçbir yerde kullanılmayacaktır. İçtenlikle cevaplandıracağınızı

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası

Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Proje Yönetimi Çalışma Sayfası Bu çalışma sayfası bir projenin her aşamasını planlamanızda size yardımcı olur. Bu çalışma sayfasından projeleriniz için gerektiği kadar çoğaltın ve bütün alanların doldurulduğundan

Detaylı

Zaman Çizgisi. Venn Şeması

Zaman Çizgisi. Venn Şeması Zaman Çizgisi Zaman çizgisi, bir değerlendirme planını göstermenin ve öğrenme döngüsü boyunca çeşitli değerlendirme yöntemlerinin ortaya çıkışını incelemenin basit bir yoludur. Venn Şeması Venn şeması

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN KASA SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN KASA SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN KASA SORUMLUSU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 İçindekiler Giriş Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 Kafamızın içindeki bariyer Hiçbir şeyi hak etmediğini sanan kadın Yanlış bir hayata çakılıp kalan adam

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ EL BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ Lise Veli Bülteni TATİL VAKTİ KISA BİR ARA KISA BİR ARA! Öğrencilerimiz yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktılar. 2 hafta sürecek

Detaylı

Araştırma sonuçları, adresinden istenildiği takdirde tarafınızla paylaşılacaktır.

Araştırma sonuçları, adresinden istenildiği takdirde tarafınızla paylaşılacaktır. EK 2: Anket Formu Sayın Katılımcı, Aşağıda yer alan anket formu Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı nda hazırlanmakta olan doktora tez çalışmasına veri sağlayabilmek

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBE YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBE YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN MUHASEBE YARDIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı