DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASANIN KAPATILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASANIN KAPATILMASI"

Transkript

1 REKABET HUKUKUNDA GÜNCEL GELİŞMELER SEMPOZYUMU - II ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 9 NİSAN 2004 DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASANIN KAPATILMASI Barış Ekdi Rekabet Uzmanı* bekdi@rekabet.gov.tr *Bu sunumdaki görüşler Rekabet Kurumu nu bağlayıcı nitelikte değildir.

2 Yatay ve Dikey Rekabet Kısıtlamaları Yatay Anlaşmalar ve Rekabet Kısıtlamaları Fiyat Tespiti (Price Fixing) Pazar Paylaşımı (Market Sharing) Danışıklı İhaleler (Bid Rigging) Diğer... (Patent Havuzları vb...) Dikey Anlaşmalar ve Rekabet Kısıtlamaları Bayilik, Yetkili Satıcılık Anlaşmaları Lisans Anlaşmaları (Fikri Mülkiyet Hakları...) Yeniden Satışa Yönelik, Üretime Yönelik... Diğer

3 Yatay ve Dikey Anlaşmalar Arasındaki En Önemli Fark Yatay Anlaşmalar, aynı üretim/hizmet seviyesindeki teşebbüsler yani rakipler arasındaki anlaşmalardır. Dikey Anlaşmalar, üretim zincirinin farklı aşamalarında (örn. üretim, toptan satış, perakende satış, dağıtım, girdi temini vb.) faaliyet gösteren teşebbüsler arasındaki anlaşmalardır.

4 Teşebbüsleri Dikey Anlaşmalar Yapmaya Sevkeden Nedenler Faaliyetlerin Organizasyonu Hammadde/ Aramadde Temini Üretim Pazarlama & Satış & Dağıtım Kullanıcı/Tüketici Yeni Pazarlara Açılma Yukarı Aşağı Pazarlar (Coase Teoremi ve İşlem Maliyetleri) Coğrafi Açılım (Yerel Kültürler, Farklı Mevzuat)

5 Teşebbüsleri Dikey Kısıtlamalar Yapmaya Sevkeden Nedenler Taraflar Arasındaki Güdülenme Çifte tekelci fiyatlama (double marginalisation) sorununun giderilmesi Yeniden satıcılar arasındaki rekabetin olumsuz etkisi Yeniden satıcılar arasındaki bedavacılık (free-riding) sorununun giderilmesi Optimal olmayan yatırımların önüne geçilmesi ve marka imajının korunması Fırsatçılığın önlenmesi Üçüncü Kişilere Karşı Güdülenme Markalar arası bedavacılığın önlenmesi Rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmak

6 Kaynak: DOBSON ve WATERSON (1996) Çeşitli Tedarik ve Dağıtım Problemlerine Çözüm Olarak Dikey Kısıtlamaların Kullanılması 1. Çifte tekelci fiyatlandırma 2. Yeniden satıcılar arasında aşırı rekabet 3. Yeniden satıcılar arasında bedavacılık (satış öncesi hizmetler, reklam vb. konularda). 4. Yeniden satıcıların optimal sayı ve yoğunlukta olmalarının ve dağıtımda ölçek ekonomilerinden yararlanmalarının sağlanması 5. Diğer üreticilerin ürünün imajından, reklam kampanyalarından ve müşteri çekim gücünden yararlanmaları 6. Üreticiler arasındaki rekabet iki parçalı fiyatlandırma Miktar kısıtlamaları Maksimum satış fiyatı belirleme Yeniden satış fiyatını belirleme Münhasır dağıtım/satış bölgesi belirleme Satış öncesi belirli nitelikte hizmet sağlama koşulu Yeniden satış fiyatının belirlenmesi Münhasır dağıtım/satış bölgesi belirleme (Diğer satış yerlerine) mal sağlamama Münhasırlık anlaşması (rakip malları satmama yükümlülüğü) Yeniden satış fiyatının tespiti (Diğer satış yerlerine) mal sağlamama Münhasırlık anlaşması (rakip malları satmama yükümlülüğü) Münhasırlık anlaşması (rakip malları satmama yükümlülüğü) Ürün bağlama (tie-in) anlaşmaları Münhasır dağıtım/satış bölgesi belirleme

7 Kaynak: DOBSON ve WATERSON (1996) Dikey Kısıtlama Türleri Dolaylı Fiyatlandırma (Nonlinear Pricing) Miktar Yükümlülükleri (Quantity Forcing) Servis Gereklilikleri(Service Requirements) Dikey Fiyat Tespiti (Resale Price Maintenance) Tedariğin Reddi (Refusal to Supply) Münhasır Dağıtım [Yetkili Satıcılık] (Exclusive Distribution) Rekabet Yasağı (Exclusive Dealing) Ürün Bağlama (Tie-in Sales) Franchise bedeli ve birim başına sabit bir ücretten oluşan iki parçalı tarife veya bütün ürün gamının satın alınması koşuluyla genel bir indirim yapılmasını öngören sistemler. Yeniden satıcının dağıtmakla (yeniden satmakla) yükümlü olacağı minimum ürün miktarının belirlenmesi. (örn. bira üreticileri tarafından bağımsız teşebbüslere kiralanan meyhanelerde, kiracıya getirilen en az belirli bir miktarda bira satma yükümlülüğü). Satış öncesinde ve sonrasında verilecek servis hizmetlerine ve kampanya hizmetlerine ilişkin olarak getirilen yükümlülükler. Belirli bir marka techizat ve malzeme kullanımının öngörülmesi (örn. fast-food franchise sistemleri ). Nihai satış fiyatının üretici tarafından belirlenmesi (örn. kitap piyasası) Fiyat tabanı ya da tavanının belirlenmesi. Yeniden satıcıların sayısının sınırlandırılmasını öngören seçici dağıtım sistemleri (örn: parfüm satışları) Yeniden satıcının münhasıran belirli bir coğrafi bölgede ya da yalnızca belirli bir kategorideki malları satmak üzere yetkilendirilmesi (örn. distribütörlük sözleşmeleri; gazete dağıtımı) Yeniden satıcının sağlayıcının mallarına rakip olan malları satmasının, dağıtmasının veya depolamasının yasaklanması (örn. perakende petrol satışı) Dağıtıcıların bütün ürün gamı da dahil olabilecek şekilde bütün malları dağıtmasının (satmasının) öngörüldüğü sözleşmeler.

8 Dikey Kısıtlamaların Rekabet Hukuku Açısından Değerlendirilmesi Şikago Okulu: Anlaşmalar rakipler arasında değildir; ya da rakip mal satışı söz konusu değildir. Bir tür tamamlayıcılık işlemi söz konusudur. Bu nedenle dikey anlaşmalar per se kanuna uygun sayılmalıdır. Diğer Görüşler: Comanor ve Frech: Servis vb. hizmetler sağlansa dahi, herkes bunlar için bedel ödemek istemeyebilir. Neven et al. : Dikey anlaşmalar piyasanın kapatılmasına ya da etkinsizliğe yol açabilir.

9 Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve Dikey Kısıtlamalar 4054 sayılı Kanun un 4. Maddesi; bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabeti engelleme/ bozma/ kısıtlama amacını/ etkisini taşıyan, anlaşma/ uyumlu eylem ve TB kararlarını yasaklamaktadır. Yatay / Dikey anlaşma ayrımı yoktur. Anlaşmanın rakipler arasında olması şart değildir.

10 Muafiyet Rejimi ve Dikey Kısıtlamalar 4054 sayılı Kanun un 5. Maddesi; Malların üretimi/ dağıtımı/ hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme/ iyileşme veya ekonomik/ teknik gelişmenin sağlanması Tüketicinin bundan yarar sağlaması İlgili piyasanın önemli bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması Rekabetin (a) ve (b) bentlerindeki amaçların elde edilmesini için zorunlu olandan fazla kısıtlanmaması... Grup Muafiyeti Tebliğleri...

11 Hakim Durumun Kötüye Kullanılması ve Dikey Anlaşmalar 4054 sayılı Kanun un 6. Maddesi; Bir piyasada hakim durumda bulunan bir teşebbüsün Piyasaya giriş engellemesini Rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmasını yasaklamaktadır. Tebliğlerin sağladığı haklar 6. Maddeyi ihlal edecek biçimde kullanılamaz.

12 Dikey Anlaşmalar ve Piyasanın Kapatılması Krattenmaker ve Salop: Rakiplerin Maliyetlerinin Yükseltilmesi Raising Rivals Costs (RRC)

13 Girdi Piyasasının ya da Müşterilerin Kapatılması Girdi Piyasasının Kapatılması Teşebbüs girdi sağlayıcıları ile anlaşarak rakiplerinin girdilere ulaşmasını** engelleyebilir.diğer girdi sağlayıcılarının üretim imkanları sınırlı ise ya da fırsatı değerlendirip arz kısıntısından yararlanırlarsa başarıya ulaşabilir. Müşterilerin Kapatılması Amaç rakiplerin yeterli müşteri tabanına ulaşmasını engellemektir. Bu çerçevede yeterli satış hacmine ulaşamayan rakipler etkin olmayan şekilde çalışmak durumunda kalır.

14 Piyasanın Kapatılmasının Yöntemleri İtibar Edilmeyen Kapatılma Teorisi Darboğaz (Zorunlu Unsur) Gerçek Piyasa Kapatma Kartel Organizatörü Frankenstein Canavarı

15 İtibar Edilmeyen Kapatılma Teorisi (Discredited Foreclosure Theory) Girdi Fiyatı A F 1 A F 0 T T M 1 A : münhasır anlaşma sonrası piyasadan çekilen girdi miktarı. M 1 M 0 Girdi Miktarı

16 Darboğaz (Zorunlu Unsur) Bottleneck (Essential Facilities) Yeniden satıcı (ya da hammadde alıcısı) bir üst piyasadaki en etkin olan, ürünü en düşük fiyata sağlayan ve dolaylı olarak girdilerin piyasa fiyatını belirlemekte olan bütün sağlayıcılar ile (veya bunlardan büyük bir kısmıyla) münhasırlık anlaşmaları yaparak rakiplerinin daha az etkin, daha yüksek maliyetlerle çalışan diğer sağlayıcılarla ya da daha az etkin ikame girdilerle karşı karşıya bırakır. Gemi Liman; Demiryolu Tünel örnekleri.

17 Gerçek Piyasa Kapatma Arzın çok önemli bir kısmını münhasıran satın alınması, rakiplerin artakalan kısım için rekabet etmeleri nedeniyle söz konusu girdinin fiyatının yükselmesi. Piyasaya girişin ya da üreticilerin arzı artırma kapasitelerinin sınırlı olması ön koşuldur. Zorunlu unsura erişimin engellenmesinden farklı: Zorunlu unsurda altyapı, ürün ya da hizmetin niteliği önemli iken burada nitelikten ziyade piyasadan çekilen miktar önemlidir. ÇIPLAK MÜNHASIRLIK ve Alcoa Davası (1941).

18 Teşebbüs; Kartel Organizatörü münhasırlık yoluyla sağlayıcıların rakiplerine mal vermesini yasaklayabilir Rakiplerin alacağı girdilerin fiyatını yükseltmiş olur. daha az elverişli koşullarda mal vermesini sağlayabilir

19 Frankenstein Canavarı Piyasadaki münhasır anlaşmaların dışında kalanlar, kendi aralarında kartel oluşturmak ya da uyumlu eylemde bulunmak için uygun bir zemin bulabilirler. Kartel Organizatöründen farklı, kartele teşebbüs edenlerin dikey anlaşmaya taraf olmayan teşebbüsler olmasıdır.

20 Piyasanın Kapatılmasının Sonuçları Olası rakiplerin daha yüksek maliyetle çalışmak durumunda bırakılması nedeniyle piyasaya girişin engellenmesi. Mevcut rakiplerin daha yüksek maliyetle çalışmak durumunda bırakılması nedeniyle piyasadan çıkmalarının sağlanması. Mevcut rakiplerin piyasadan çıkarılması başarılamasa bile bunların fiyatları düşürmelerinin önüne geçilmesi.

21 Karşı Savlar Yarışmacı Piyasalar Giriş çıkış her zaman serbest mi? Münhasırlık İçin Rekabet... Daha olası rakipler yokken anlaşma yapılmışsa... Münhasırlık anlaşmaları tekelci firma için daha değerlidir. Olası rakip girdikten sonra düopol kârı elde edilecek... Piyasaya girenin anlaşma yapma maliyetleri farklı.(diğer anlaşmaları bozduracak; zamanlama ve koordinasyon sorunları...) Piyasa giren kısa sürede asgari ölçeğe ulaşamayabilir.

22 Ne Yapmalı? İki Aşamalı Test (Krattenmaker ve Salop) Rakiplerin Maliyetlerindeki Artışın Hesaplanması Alternatif sağlayıcıların sayısı, kapasiteleri, ürün kaliteleri ve uygulayacakları muhtemel fiyat.. Münhasır anlaşmalara taraf olan teşebbüslerin kapasiteleri bir Pazar olarak ele alınıp buna ilişkin yoğunlaşma HHI kullanılarak hesaplanabilir. Tüketicilere Verilecek Zararın Hesaplanması *bazı durumlarda münhasırlık rekabeti körükleyebilir.

23 BBD YAYSAT Türkiye Uygulaması: BİRYAY I ve BİRYAY II Yayınevleri Y Y Y Y Y Y Yayınevi Sözl. Y Y Y Y Y Y S.S.S. (T.B.S) Dağıtım şirketleri BİRYAY DOST Ana Bayiler BBD ortak YAYSAT Son Satıcılar (Tâli Bayiler) BBD ortak OKUYUCU YAYSAT S.S.S. (T.B.S)

24 Türkiye Uygulaması: Turkcell Kararı ARIA TURKCELL TELSİM AYCELL KVK Bayi Bayi Bayi GENPA Bayi Bayi Bayi BAŞARI Sürekli kampanyalarla dikey ve tamamlayıcı unsurlar üzerinde fiili münhasırlık tesisi...

25 Türkiye Uygulaması: Advantage Card Kararı Mağaza taksit ve indirim kartı hizmetleri pazarı Hareketli ve değişken bir pazar yapısı. BİRYAY ve TURKCELL den farklı olarak hakim durum unsuru yok. Yatay etki? Piyasanın kapatılması savı yok.

26 AB Düzenlemesi ve Türkiye Düzenlemesi AT Konseyi, 2790/1999 sayılı Dikey Kısıtlamalara İlişkin Grup Muafiyeti Tüzüğü Rekabet Kurulu, 2002/2 sayılı Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği En temel fark, %30 luk pazar payı eşiğinin olmaması. ex-ante denetim ve ex-post denetim farkı. muafiyetin geri alınması süreci.

27 Sonuç 1&2 Bir teşebbüsün piyasayı kapatılabilmesi için belirli bir pazar gücüne sahip olması gerekir. Bu çerçevedeki dikey anlaşmalar ilgili tebliğler çerçevesinde muafiyet almış olsalar dahi bunların etkileri 6. madde kapsamında değerlendirilmelidir. Teşebbüslerin karşılıklı bir şekilde yararlandıkları, ancak üçüncü kişilere yararlandırmadıkları dikey anlaşma şebekeleri sonucunda da piyasaya giriş kapanabilir ki bu 4. madde kapsamında yatay anlaşma olarak değerlendirilebilir.

28 Sonuç 3&4 Hakim durumda bir teşebbüsün olmadığı piyasalarda da dikey anlaşma şebekelerinin toplam etkisi bazı teşebbüslerin piyasaya girişini engelleyici nitelikte olabilir (Bkz. Delimits Kararı). Ancak, bunun rekabet ihlali olup olmadığı tartışmalıdır.** 2002/2 sayılı Tebliğ de AB Tüzüğü nden farklı olarak pazar payı eşiği getirilmemiş olması, ex-ante denetim imkanını ortadan kaldırmaktadır. Tebliğ de her ne kadar verilen muafiyetin RKHK 6. madde kapsamındaki ihlaller için soruşturma açılmasına engel teşkil etmeyeceği belirtilmiş olsa da, pazar payı eşiği getirilerek yoğunlaşmış piyasalardaki teşebbüslerin bireysel muafiyete başvurmaları sağlanmalıdır.

29 AGHION, Philippe ve P. BOLTON (1987), Contracts as a Barrier to Entry, The American Economic Review, 77(3), pp BERNHEIM, B.Douglas ve M.D. WHINSTON (1998), Exclusive Dealing, The Journal of Political Economy, 106(1), pp BISHOP, Simon ve M. WALKER (1999), Economics of E.C. Competition Law: Concepts, Application and Measurement, Londra: Sweet & Maxwell. BORK, Robert H. (1978) The Antitrust Paradox: A Policy at War with Itself (reprinted with a new introduction and epilogue 1993), New York: The Free Press. COASE, Ronald (1988), The Firm, The Market and The Law, (Paperback Edition 1990), Chicago: The University of Chicago Press. COMANOR, William S. (1985), Vertical Price-Fixing, Vertical Market Restrictions, and the New Antitrust Policy, Harvard Law Review, 98(5), pp COMANOR, William S. and H.E. FRECH III. (1985), The Competitive Effects of Vertical Agreements?, The American Economic Review, 75(3), pp COMANOR, William S. and H.E. FRECH III. (1987), The Competitive Effects of Vertical Agreements: Reply, The American Economic Review, 77(5), pp DOBSON Paul W. and M. WATERSON (1996), Vertical Restraints and Competition Policy, OFT Research Paper No.12, London. HOVENKAMP, Herbert (1999), Federal Antitrust Policy: The Law of Competition and Its Practice, 2 nd Ed., St. Paul, Minnesota: West Group. HUGHES, Mat (2001), The Economic Assessment of Vertical Restraints under UK and EC Competition Law, European Competition Law Review, 22(10), pp INNES, Robert and R.J. SEXTON (1994), Strategic Buyers and Exclusionary Contracts, The American Economic Review, 84(3), pp JULLIEN, Bruno and P. REY (2000), Resale Price Maintenance and Collusion, mimeo. at tlsel.fr/gremaq/gremaqwp/ ARTICLES% 20B%JULLIEN/JullienRey pdf, ( ) KORAH, Valentine and D. O SULLIVAN (2002), Distribution Agreements Under the EC Competition Rules, Oxford: Hart. KRATTENMAKER, Thomas G. and S.C. SALOP (1986a), Competition and Cooperation in the Market for Exclusionary Rights, The American Economic Review, 76(2), pp KRATTENMAKER, Thomas G. and S.C. SALOP (1986b), Anticompetitive Exclusion: Raising Rivals Costs to Achieve Power over Price The Yale Law Journal, 96(2), pp MATHEWSON, G.F. and R.A. WINTER (1984) An Economic Theory of Vertical Restraints, The RAND Journal of Economics, 15(1), pp Kaynakça MATHEWSON, G.F. and R.A. WINTER (1987), The Competitive Effects of Vertical Agreements: Comment, The American Economic Review, 77(5), pp MATHEWSON, G.F. and R.A. WINTER (1988), On Vertical Restraints and the Law: A Reply, The RAND Journal of Economics, 19(2), pp NEVEN, Damien, P. PAPANDROPOULOS and P. SEABRIGHT (1998), Trawling for Minnows : European Competition Policy and Agreements Between Firms, London: CEPR. POSNER, Richard A. (2001), Antirust Law, 2 nd Edition, Chicago: The University of Chicago Press. RASMUSEN, Eric B., J.M. RAMSEYER, and J.S. WILEY, Jr. (1991), Naked Exclusion, The American Economic Review, 81(5), pp REY, Patrick and J. STIGLITZ (1988), Vertical Restraints and Producers Competition, European Economic Review, 32, pp REY, Patrick and J. STIGLITZ (1995), The Role of Exclusive Territories in Producers Competition, The RAND Journal of Economics, 26(3), pp REY, Patrick and J. TIROLE (1986), The Logic of Vertical Restraints, The American Economic Review, 76(5), pp REY, Patrick and J. TIROLE (1997), A Primer on Foreclosure, mimeo. at ( ) RIORDAN, M. and S. SALOP (1995) Evaluating Vertical Mergers: A Post- Chicago Approach, Antitrust Law Journal, 63(2), pp SALOP, Steven C. (2001), Analysis of Foreclosure in the EC Guidelines on Vertical Restraints, Annual Proceedings, Fordham Corporate Law Institute, pp SCHWARTZ, Marius (1987), The Competitive Effects of Vertical Agreements, The American Economic Review, 77(5), SIMPSON, John and A. WICKELGREN (2001), The Use of Exclusive Contracts to Deter Entry, Bureau of Economics, Working Paper No:241, US: Federal Trade Commission. TAYLOR, Paul M. (1999), Vertical Agreements: The New Regulation In Context, Sudbury: Monitor. WATERSON, Michael (1988), On Vertical Restraints and the Law: A Note, The RAND Journal of Economics, 19(2), pp

30 SON Teşekkürler... görüş ve eleştirileriniz

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKABET HUKUKUNDA GÜNCEL GELİŞMELER SEMPOZYUMU-II İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKABET HUKUKUNDA GÜNCEL GELİŞMELER SEMPOZYUMU-II İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ REKABET HUKUKUNDA GÜNCEL GELİŞMELER SEMPOZYUMU-II KAYSERİ, 9 NİSAN 2004 DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASANIN KAPATILMASI 1. Giriş Barış EKDİ Rekabet

Detaylı

Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Dr. Özge Ay OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN HUKUKİ İLİŞKİLERİN REKABET HUKUKU DÜZENLEMELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI

Detaylı

HÂKİM DURUMDA BULUNAN TEŞEBBÜSLERİN DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASAYI KAPATMASI

HÂKİM DURUMDA BULUNAN TEŞEBBÜSLERİN DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASAYI KAPATMASI HÂKİM DURUMDA BULUNAN TEŞEBBÜSLERİN DİKEY ANLAŞMALAR YOLUYLA PİYASAYI KAPATMASI Barış EKDİ Ankara, Aralık 2009 Bu eserin tüm telif hakları Rekabet Kurumuna aittir. 2010 İlk Baskı, Ocak 2010 Rekabet Kurumu-

Detaylı

Süleyman Cengiz 26.12.2014 DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDE GÜNCEL SORUNLAR

Süleyman Cengiz 26.12.2014 DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDE GÜNCEL SORUNLAR Süleyman Cengiz 26.12.2014 DAĞITIM SÖZLEŞMELERİNDE GÜNCEL SORUNLAR Legal Disclaimer: This presentation is prepared solely for use by the legal entities or persons whose names are listed above and shall

Detaylı

2002/2 SAYILI DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ

2002/2 SAYILI DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ 2002/2 SAYILI DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, dikey anlaşmaların 7/12/1994 tarih ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' un 4 ncü maddesi hükümlerinin

Detaylı

TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ. Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar

TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ. Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar TÜRKİYE DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ Rekabet Hukuku Kapsamında Yetkilendirilmiş Kuruluşlar 20.10.2016 Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Mesleki Koordinatör Rekabet Kurumu *Bu sunuşta yer verilen görüşler Rekabet

Detaylı

REKABET KURULU. 2003/3 ve 2007/2 sayılı Rekabet Kurulu Tebliğleri ile Değişik, Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği 1 Tebliğ No : 2002/2

REKABET KURULU. 2003/3 ve 2007/2 sayılı Rekabet Kurulu Tebliğleri ile Değişik, Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği 1 Tebliğ No : 2002/2 REKABET KURULU 2003/3 ve 2007/2 sayılı Rekabet Kurulu Tebliğleri ile Değişik, Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği 1 Tebliğ No : 2002/2 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, dikey anlaşmaların 7.12.1994

Detaylı

2017/3 sayılı Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği ve Tebliğin Açıklanmasına Dair Kılavuz

2017/3 sayılı Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği ve Tebliğin Açıklanmasına Dair Kılavuz 2017/3 sayılı Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği ve Tebliğin Açıklanmasına Dair Kılavuz 22.03.2017/İstanbul 1 SÜREÇ VE AMAÇLAR Satış ve satış sonrası pazarların

Detaylı

Hukuk ve Danışmanlık

Hukuk ve Danışmanlık Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği Taslağı İle İlgili Tebliğin Açıklanmasına Dair Kılavuz Taslağını Kamuoyunun Görüşüne Sunuldu. Rekabet Kurulu, son dönemde

Detaylı

ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞINA VE SUNUMUNA İLİŞKİN GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER RGT: 04/08/2017. Mevzuat 14/08/2017. Av. Çağlar Kaçar,

ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞINA VE SUNUMUNA İLİŞKİN GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER RGT: 04/08/2017. Mevzuat 14/08/2017. Av. Çağlar Kaçar, ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞINA VE SUNUMUNA İLİŞKİN GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER RGT: 04/08/2017 Mevzuat 14/08/2017 Av. Çağlar Kaçar, caglar@kacar.av.tr İÇİNDEKİLER 1 Giriş 1 2 İçki Menülerinin Asgari İçeriği

Detaylı

Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı

Dikey Anlaşmalara İlişkin Kılavuz Taslağı Taslağı Rekabet Kurulu tarafından hazırlanan 09.09.2015 tarihli da değişiklik yapmak üzere, Taslağı ( Kılavuz Taslağı ) hazırlanmıştır. Kılavuz Taslağı nda ağırlıklı olarak, Avrupa Komisyonu tarafından

Detaylı

REKABET HUKUKU ve KOBİLER. Neşe Nur Onuklu

REKABET HUKUKU ve KOBİLER. Neşe Nur Onuklu REKABET HUKUKU ve KOBİLER Neşe Nur Onuklu Sunum Planı Rekabet Nedir? 4054 sayılı RKHK genel hükümleri KOBİ ler ve Rekabet 2 Rekabet Nedir? 3 Rekabet Nedir? Firmaları maliyetlerini ve fiyatlarını aşağıya

Detaylı

Rekabet Hukukunda Bağlama Uygulamaları

Rekabet Hukukunda Bağlama Uygulamaları Dr. Hasan KARAKILIÇ Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Rekabet Hukukunda Bağlama Uygulamaları İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII VORWORT... IX

Detaylı

1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ

1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ 1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, motorlu taşıtlar dağıtım ve servis anlaşmalarının 7/12/1994 tarihli ve 4054

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde.

Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi. Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde. Dr. İbrahim Emre BAYAMLIOĞLU Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Eser Sahibi Hakları ve Rekabet Politikası Ekseninde Spor Yayınları İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XIII KARARLAR

Detaylı

ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU

ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU 17 Mayıs 2010 ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU Blok Muafiyet Tüzüğü nü Anlamak Can Mindek ĐKTĐSADĐ KALKINMA VAKFI [Metni yazın] www.ikv.org.tr BLOK MUAFĐYET TÜZÜĞÜ NÜ ANLAMAK GĐRĐŞ: Blok Muafiyet nedir? A vrupa

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI BİRİNCİ BÖLÜM FRANCHISING SİSTEMİNİN TANIMI, KAPSAMI VE ÇEŞİTLERİ 1. FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI... 1 1.1. Franchising Kavramı.. 1 1.2. Franchising Sistemi 2

Detaylı

ÜRÜN BAĞLAMA VE PAKETLEME UYGULAMALARI YOLUYLA HAKĠM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

ÜRÜN BAĞLAMA VE PAKETLEME UYGULAMALARI YOLUYLA HAKĠM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI ÜRÜN BAĞLAMA VE PAKETLEME UYGULAMALARI YOLUYLA HAKĠM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI Barış Ekdi Rekabet Başuzmanı* * Bu sunumda yer alan görüşler herhangi bir kurum veya kuruluşu bağlayıcı nitelikte değildir.

Detaylı

ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI NA DAİR TÜSİAD GÖRÜŞÜ TS/ŞİB/15-99

ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI NA DAİR TÜSİAD GÖRÜŞÜ TS/ŞİB/15-99 ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI NA DAİR TÜSİAD GÖRÜŞÜ TS/ŞİB/15-99 Taslak Maddesi Görüş ve Değerlendirme Teklif Kapsam MADDE 2 Taslağın 2. maddesindeki Ar-Ge

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından :

Rekabet Kurumu Başkanlığından : Rekabet Kurumu Başkanlığından : FRANCHisE ANLAŞMALARINA ilişkin GRUP MUAFIYETi TEBllGi (Tebliğ No: 1998/7) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, franchise anlaşmalarının 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin

Detaylı

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ

SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ SEZİN EZGİ SARIAKÇALI ALKAÇ AKARYAKIT İSTASYONU BAYİLİK SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm SÖZLEŞMESİNİN TERMİNOLOJİSİ, DAĞITIM SÖZLEŞMELERİ

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2010-2-49 (Muafiyet) Karar Sayısı : 10-24/328-116 Karar Tarihi : 18.3.2010 10 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

AKADEMİSİ 4- Franchise vereni inceleme 5- Tüketiciye sunulanlar 6- Mevzuat 1 - 4 - Franchise vereni inceleme 2 4- FV inceleme KİMDEN ALIYORSUNUZ Satmaktan kazancı ne, riski ne Aldıktan sonraki etkiniz

Detaylı

Otomotiv Sektörünün İktisadi Analizi" &" Yatay ve Dikey Yapılanma "

Otomotiv Sektörünün İktisadi Analizi & Yatay ve Dikey Yapılanma Otomotiv Sektörünün İktisadi Analizi & Yatay ve Dikey Yapılanma Şahin Ardıyok, LL.M., MBA ACTECON Danışmanlık A.Ş. Bilkent Üniversitesi ÖğreCm Görevlisi Bahadır Balkı, LL.M ACTECON Danışmanlık A.Ş. İstanbul

Detaylı

REKABET GÜNDEMİ. Ocak 2013

REKABET GÜNDEMİ. Ocak 2013 REKABET GÜNDEMİ Ocak 2013 Merhaba, 2012 yılında otomotiv sektörünün rekabet ihlalleri, bilgi paylaşımı ve grup muafiyeti tebliği açısından değerlendirmesi işbu doküman ile bilginize sunulmaktadır. Yapılan

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2002-1-51 (Muafiyet) Karar Sayısı : 02-36/399-167 Karar Tarihi : 6.6.2002 A- TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER REKABET KURULU KARARI Başkan : Prof. Dr. M. Tamer MÜFTÜOĞLU. Üyeler : Dr. Kemal EROL,

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Sağlık Kurumlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar Sunum Planı:

Detaylı

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Prof. Dr. Metin TOPRAK, Doç. Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR

: Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Prof. Dr. Metin TOPRAK, Doç. Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2012-3-156 (Muafiyet/Menfi Tespit) Karar Sayısı : 12-60/1597-581 Karar Tarihi : 27.11.2012 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA MUAFİYET REJİMİ:

REKABET HUKUKUNDA MUAFİYET REJİMİ: REKABET HUKUKUNDA MUAFİYET REJİMİ: Potansiyel Etki Analizinin, Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Sistematiğindeki Yeri * Etkinlik artışının yanı sıra piyasadaki rekabeti önemli ölçüde kısıtlama

Detaylı

Nedir? Ne Değildir? Barış EKDİ

Nedir? Ne Değildir? Barış EKDİ Nedir? Ne Değildir? Barış EKDİ Soru I : Rekabet hukukuna neden gerek var? Soru II : Rekabet hukukunun amacı nedir? Soru III : Rekabet nedir? Soru IV : Rekabet gerekli midir? Soru V Soru VI Soru VII : Rekabet

Detaylı

KALİFORNIA ÜNİVERSİTESİ, BERKELEY HUKUK FAKÜLTESİ, ABD Konuk Öğretim Üyesi, Konuk Araştırmacı Programı, Güz 2004

KALİFORNIA ÜNİVERSİTESİ, BERKELEY HUKUK FAKÜLTESİ, ABD Konuk Öğretim Üyesi, Konuk Araştırmacı Programı, Güz 2004 YARDIMCI DOÇENT DR. KEREM CEM SANLI Kurtuluş Deresi Cad No : 47 Dolapdere Beyoğlu 80370 /TÜRKİYE Tel : +90 (212) 3115160 e-mail: cem.sanli@bilgi.edu.tr http://rhm.bilgi.edu.tr EĞİTİM MARMARA ÜNİVERSİTESİ,

Detaylı

Mert Karamustafaoğlu Özgeçmiş

Mert Karamustafaoğlu Özgeçmiş Mert Karamustafaoğlu mertkaramustafaoglu@erdem-erdem.av.tr Özgeçmiş Erdem&Erdem Hukuk Bürosu nun Kurumsal İşler Birimi nde Rekabet ve Uyum Uzmanı olarak görev yapmakta olan Mert Karamustafaoğlu özellikle

Detaylı

TEKNOLOJİ TRANSFERİ ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ NİN GENEL GEREKÇESİ 1

TEKNOLOJİ TRANSFERİ ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ NİN GENEL GEREKÇESİ 1 TEKNOLOJİ TRANSFERİ ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ NİN GENEL GEREKÇESİ 1 Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, entegre devre topoğrafyası, ıslahçı hakkı veya yazılım üzerindeki hakkı

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : D3/2/T.E.-01/2 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 01-54/533-M. Karar Tarihi : 6.11.2001 Dosya Konusu : Meyve suyu sektöründe faaliyet gösteren Aroma Bursa Meyve Suları ve

Detaylı

Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu. Doç. Dr. A. Barış BARAZ

Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu. Doç. Dr. A. Barış BARAZ Rekabet Kurumu Rekabet Kanunu Doç. Dr. A. Barış BARAZ Rekabet Kurumu Anayasanın 167 nci maddesi devlete açıkça piyasalarda oluşacak fiili yahut anlaşma sonucu doğacak tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önleme

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER

ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER ULUSLARARASI PAZARLARDA FİYATLANDIRMADA KARŞILAŞILAN BAZI GÜÇLÜKLER Fiyat; ürün, dağıtım ve tutundurmayla ilgili tüm çabaların karşı tarafa önerilen şeklidir. Karşı taraf eğer teklifi beğenmişse bu çabalar başarılıdır. Firma fiyatı Müşterinin beklediği fiyat ULUSLARARASI

Detaylı

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL Problem 1 (KMS-2001) Bir endüstride iktisadi kârın varlığı, aşağıdakilerden hangisini gösterir? A)

Detaylı

REKABET KURUMU REKABET KURULU KARARI

REKABET KURUMU REKABET KURULU KARARI REKABET KURUMU REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2012-4-241 (Muafiyet) Karar Sayısı : 12-53/1511-529 Karar Tarihi : 01.11.2012 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI Üyeler

Detaylı

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları

İKT 207: Mikro iktisat. Faktör Piyasaları İKT 207: Mikro iktisat Faktör Piyasaları Tartışılacak Konular Tam Rekabetçi Faktör Piyasaları Tam Rekabetçi Faktör Piyasalarında Denge Monopson Gücünün Olduğu Faktör Piyasaları Monopol Gücünün Olduğu Faktör

Detaylı

MEHMET SUAT KAYIKÇI PETROL PİYASASI HUKUKU

MEHMET SUAT KAYIKÇI PETROL PİYASASI HUKUKU MEHMET SUAT KAYIKÇI PETROL PİYASASI HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR LİSTESİ... XVII ŞEKİLLER LİSTESİ... XIX KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm TÜRKİYE PETROL MEVZUATININ

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TEMEL KAVRAMLAR. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı

REKABET HUKUKUNDA TEMEL KAVRAMLAR. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı REKABET HUKUKUNDA TEMEL KAVRAMLAR Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı mertkaramustafaoglu@erdem-erdem.av.tr 24 Mart 2018 1 Geçmiş ve Gelecek 2 4054 Sayılı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/069 Ref: 4/069. Konu: ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/069 Ref: 4/069. Konu: ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 04.04.2016 Sayı: 2016/069 Ref: 4/069 Konu: ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 16.03.2016 tarih ve 29655 sayılı Resmi Gazete de Araştırma

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor!

AR& GE BÜLTEN. Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor! Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor! Türkiye'deki otomotiv sanayi, kurulduğu 1960'lı yıllardan beri AB otomotiv sanayi ile entegrasyonu sağlama çabası içinde bulunmaktadır.

Detaylı

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI DR. ALİ KAYA REKABET HUKUKUNDA AYRIMCILIK SURETİYLE HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 1. KONUNUN TAKDİMİ VE SINIRLANDIRILMASI...1 2. İNCELEME PLANI...3

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2016-3-71 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 17-13/172-74 Karar Tarihi : 20.04.2017 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından; REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2013-2-59 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 14-06/102-42 Karar Tarihi : 12.02.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Kenan TÜRK (İkinci

Detaylı

CEZA YÖNETMELİĞİ * Şamil PİŞMAF REKABET KURUMU. TÜSİAD Rekabet Toplantıları 29 Ocak 2010

CEZA YÖNETMELİĞİ * Şamil PİŞMAF REKABET KURUMU. TÜSİAD Rekabet Toplantıları 29 Ocak 2010 CEZA YÖNETMELİĞİ * Şamil PİŞMAF REKABET KURUMU TÜSİAD Rekabet Toplantıları 29 Ocak 2010 *Sunumdaki görüşler tamamen konuşmacıya ait olup Rekabet Kurulu ya da Rekabet Kurumu açısından bağlayıcı değildir.

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2007-3-186 (Muafiyet) Karar Sayısı : 08-19/193-64 Karar Tarihi : 28.2.2008 10 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : D4/1/S.Ç.-00/3 Karar Sayısı : 01-04/25-7 Karar Tarihi : 16.1.2001 (Menfi Tespit/Muafiyet) A- TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan : Prof. Dr. M. Tamer MÜFTÜOĞLU, Üyeler

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : (Muafiyet) Karar Sayısı : 11-45/ Karar Tarihi : A.

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : (Muafiyet) Karar Sayısı : 11-45/ Karar Tarihi : A. 10 20 30 40 Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2010-1-276 (Muafiyet) Karar Sayısı : Karar Tarihi : 17.08.2011 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

Yar. Doç. Dr. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi

Yar. Doç. Dr. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yar. Doç. Dr. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi TR-06590 Cebeci, Ankara Tel.: (0312) 319 77 20 den 340 Faks: (0312) 319 77 36 E-posta: kibritci@dialup.ankara.edu.tr URL: http://dialup.ankara.edu.tr/~kibritci/

Detaylı

36/2009 SAYILI REKABET YASASI EL KİTAPÇIĞI

36/2009 SAYILI REKABET YASASI EL KİTAPÇIĞI COMPETITION BOARD 36/2009 SAYILI REKABET YASASI EL KİTAPÇIĞI REKABET YASASI EL KİTAPÇIĞI COMPETITION BOARD Lefkoşa 2013 Yayın No: 01 Bu eserin tüm telif hakları Rekabet Kurulu'na aittir, izinsiz ve atıf

Detaylı

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Chapter 9 Ticaret Politikasının Araçları Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Gümrük tarifesinin tek bir sektördeki kısmi denge analizi:

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI AÇISINDAN İNDİRİM SİSTEMLERİ VE INTEL KARARI

REKABET HUKUKUNDA HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI AÇISINDAN İNDİRİM SİSTEMLERİ VE INTEL KARARI REKABET HUKUKUNDA HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI AÇISINDAN İNDİRİM SİSTEMLERİ VE INTEL KARARI Av. Göktuğ Can Burul, LL.M, Esq. Uygulamada teşebbüsler tarafından oldukça sık şekilde kullanılan indirim

Detaylı

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi İzak Atiyas, Sabancı Üniversitesi Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri Konferansı 22 Mayıs 2008, İstanbul Temel

Detaylı

İÇSEL ÖLÇEK EKONOMİLERİ, FARKLI

İÇSEL ÖLÇEK EKONOMİLERİ, FARKLI İÇSEL ÖLÇEK EKONOMİLERİ, FARKLI PİYASA YAPILARI VE DIŞ TİCARET Bu sunum, büyük ölçüde Krugman, Paul, MauriceObstfeldve MarcMelitz, (2012), International Economics: Theoryand Policy, 9/E, Pearsonkitabının

Detaylı

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri

Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri Alabalık ÜretimindePazarlama Sorunları ve Çözüm Önerileri SÜRDÜRÜLEBİLİR ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI 12 NİSAN 2016 ELAZIĞ Erol ÖZTÜRK Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü

Detaylı

SABİT ŞEBEKEDE ÇAĞRI BAŞLATMA PAZARI Fiyat Sıkıştırması Yükümlülüğü BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU

SABİT ŞEBEKEDE ÇAĞRI BAŞLATMA PAZARI Fiyat Sıkıştırması Yükümlülüğü BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU PAZAR ANALİZİ ÇALIŞMALARI SABİT ŞEBEKEDE ÇAĞRI BAŞLATMA PAZARI Fiyat Sıkıştırması Yükümlülüğü Nihai Doküman BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU MART 2014 ANKARA 1 Fiyat Sıkıştırması Yükümlülüğü Fiyat

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2007-3-105 (Muafiyet) Karar Sayısı : 08-50/723-283 Karar Tarihi : 14.8.2008 10 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ Dr. Murat ŞAHİN Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ ABD, AB ve Türk Rekabet Hukuklarında

Detaylı

Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30

Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30 Adı Soyadı: No: 05.04.2010 Saat: 08:30 ID: Z Mikro 2 Ara 2010 Çoktan Seçmeli Sorular Cümleyi en iyi biçimde tamamlayan veya sorunun yanıtı olan seçeneği yanıt anahtarına işaretleyiniz. 1. Çapraz satış

Detaylı

Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI Av. Selda ULUKAYA DENİZ ULAŞTIRMASINDA REKABET HUKUKU SORUNLARI: HÂKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm DENIZ TAŞIMACILIĞI

Detaylı

4054 Sayılı REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN UN UYGULAMA ESASLARI

4054 Sayılı REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN UN UYGULAMA ESASLARI 4054 Sayılı REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN UN UYGULAMA ESASLARI ESC Consulting Ltd. First Turkish European Law Firm ESC Consulting Ltd./Legal Dept. 2 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 6 GİRİŞ... 12 BİRİNCİ

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN FİYAT VE FİYATLANDIRMA Pazarlama karması bileşenlernden üçü (ürün, tutundurma ve dağıtım) tüketiciye değer ifade eden bir şeyler sunmaya çalışırken,

Detaylı

: Pars Petrol Madeni Yağlar İth. İhr. Paz. San. Tic. A.Ş. Temsilcisi: Av. Zafer AKGÜN Ulus Mah. No 10/B Koyundere Menemen/İzmir

: Pars Petrol Madeni Yağlar İth. İhr. Paz. San. Tic. A.Ş. Temsilcisi: Av. Zafer AKGÜN Ulus Mah. No 10/B Koyundere Menemen/İzmir Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2011-1-93 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 11-44/960-313 Karar Tarihi : 03.08.2011 10 20 30 40 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, Dosya Sayısı : D2/1/E.Ö.-99/2 Karar Sayısı : 04-25/272-59 Karar Tarihi : 8.4.2004 REKABET KURULU KARARI A- TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Mustafa PARLAK Üyeler : Tuncay

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-2-34 (Muafiyet) Karar Sayısı : 16-01/7-2 Karar Tarihi : 06.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer TORLAK

Detaylı

Temsilcisi: Dr. Kemal Tahir SU Turan Güneş Bulvarı 100/20 Yıldız Ankara D. İLGİLİ TARAF: Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık

Temsilcisi: Dr. Kemal Tahir SU Turan Güneş Bulvarı 100/20 Yıldız Ankara D. İLGİLİ TARAF: Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-2-9 (Menfi Tespit/Muafiyet) Karar Sayısı : 14-29/612-265 Karar Tarihi : 20.08.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr.

Detaylı

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI

Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI Yasin ÇOBAN İŞLETME İKTİSADI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETME İKTİSADI 1. İŞLETME İKTİSADININ TANIMI... 1 2. İŞLETME İKTİSADININ TARİHİ... 1 3. İŞLETME İKTİSADININ KONUSU... 1 4. İŞLETME

Detaylı

TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu. Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi

TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu. Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi www.pwc.com.tr TENVA Elektrik Perakende Sektörünün Geleceği Sempozyumu Elektrik Perakende Satış Sektöründe Rekabetçi Yapının Uygulanması ve Sürdürülmesi Tamer Emre, MSc.,MA PwC Elektrik Piyasa Hizmetleri

Detaylı

4054 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ŞERHİ

4054 SAYILI REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ŞERHİ REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'A İLİŞKİN GENEL BİLGİLER BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ I- REKABET HUKUKUNUN AMACI KONUSU 27 1- REKABET HUKUKUNUN AMACI 27 2- REKABET HUKUKUNUN KONUSU 30 II- REKABET HUKUKUNUN NİTELİĞİ

Detaylı

FİYAT SIKIŞTIRMASININ TESPİTİNE, ÖNLENMESİNE VE GİDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

FİYAT SIKIŞTIRMASININ TESPİTİNE, ÖNLENMESİNE VE GİDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar FİYAT SIKIŞTIRMASININ TESPİTİNE, ÖNLENMESİNE VE GİDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amaç ve

Detaylı

T.C. TİCARET BAKANLIĞI

T.C. TİCARET BAKANLIĞI T.C. TİCARET BAKANLIĞI TİCARET POLİTİKASI SAVUNMA ARAÇLARI (Damping ve Sübvansiyon) Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi Konya Sanayi Odası 12 Mart 2019 İthalat Genel Müdürlüğü Damping ve Sübvansiyon

Detaylı

HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI

HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI HAKİM DURUMUN KÖTÜYE KULLANILMASI Barış EKDİ Rekabet Başuzmanı*, LL.M., M.B.A. Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir, 04.05.2010 AB Hayat Boyu Öğrenim Programı Jean Monnet Modülü *Bu sunumda yer alan görüşler

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDEKİ DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI EŞDEĞER YEDEK PARÇA KULLANIMININ ÖNÜNÜ AÇIYOR

MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDEKİ DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI EŞDEĞER YEDEK PARÇA KULLANIMININ ÖNÜNÜ AÇIYOR MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDEKİ DİKEY ANLAŞMALARA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ TASLAĞI EŞDEĞER YEDEK PARÇA KULLANIMININ ÖNÜNÜ AÇIYOR Melisa KORKMAZ Giriş Motorlu taşıtlar sektöründe yapılan dağıtım anlaşmaları,

Detaylı

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : M.Sıraç ASLAN, Süreyya ÇAKIN, Mehmet Akif ERSİN, Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : M.Sıraç ASLAN, Süreyya ÇAKIN, Mehmet Akif ERSİN, Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2006-3-142 (Muafiyet) Karar Sayısı : 07-85/1036-398 Karar Tarihi : 8.11.2007 10 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

Av. Gizem YILMAZ İstanbul Barosu AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK PAZARINDA MİKTAR KISITLAMALARINA EŞ ETKİLİ ÖNLEMLER

Av. Gizem YILMAZ İstanbul Barosu AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK PAZARINDA MİKTAR KISITLAMALARINA EŞ ETKİLİ ÖNLEMLER Av. Gizem YILMAZ İstanbul Barosu AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK PAZARINDA MİKTAR KISITLAMALARINA EŞ ETKİLİ ÖNLEMLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII YAZARIN ÖNSÖZÜ... IX İÇİNDEKİLER... XI TABLO LİSTESİ... XIX ŞEMA LİSTESİ...

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDE REKABET SINIRLAMALARI VE GRUP MUAFİYETİ YÜKSEK LİSANS TEZİ

MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDE REKABET SINIRLAMALARI VE GRUP MUAFİYETİ YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZEL HUKUK ANA BİLİM DALI ÖZEL HUKUK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDE REKABET SINIRLAMALARI VE GRUP MUAFİYETİ YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZIRLAYAN

Detaylı

AT REKABET HUKUKUNDA DİKEY ANLAŞMALAR HAKKINDA 2790/1999 SAYILI GRUP MUAFİYET TÜZÜĞÜ VE TÜRK REKABET HUKUKUNA YANSIMALARI

AT REKABET HUKUKUNDA DİKEY ANLAŞMALAR HAKKINDA 2790/1999 SAYILI GRUP MUAFİYET TÜZÜĞÜ VE TÜRK REKABET HUKUKUNA YANSIMALARI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA TOPLULUKLARI (HUKUK) ANABİLİM DALI AT REKABET HUKUKUNDA DİKEY ANLAŞMALAR HAKKINDA 2790/1999 SAYILI GRUP MUAFİYET TÜZÜĞÜ VE TÜRK REKABET HUKUKUNA

Detaylı

Fiyat nedir? Müşterilerin Değer Algısı FİYATLANDIRMA 5/21/2013. Copyright 2005 Brainy Betty, Inc. 1

Fiyat nedir? Müşterilerin Değer Algısı FİYATLANDIRMA 5/21/2013. Copyright 2005 Brainy Betty, Inc. 1 Fiyat nedir? Dar anlamda, mal ya da servis için ödenen para miktarı. FİYATLANDIRMA Geniş anlamda, tüketicilerin mal ya da hizmeti kullanmak ya da sahip olmak için takas ettikleri değerlerin toplamı Copyright

Detaylı

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.

Chapter 9. Ticaret Politikasının Araçları. Slides prepared by Thomas Bishop. Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Chapter 9 Ticaret Politikasının Araçları Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Gümrük tarifesinin tek bir sektördeki kısmi denge analizi:

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2013-050 Tarih : 31.12.2013 Konu : Kayıtların Elektronik Ortamda Oluşturulması, Muhafazası Ve İbraz Edilmesi 29.12.2013 tarih ve28866 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 431 sıra numaralı Vergi Usul

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015 ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Aralık 2015 1 Elektrik piyasanın serbestleşmesi yönünde büyük mesafe alınmasına karşın hedeflenen noktaya ulaşılamaması sektörün

Detaylı

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Cahit YILMAZ Kültür Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstanbul c.yilmaz@iku.edu.tr Key words:kredi,büyüme. Özet Banka kredileri ile ekonomik büyüme arasında

Detaylı

Atık Yönetimi Piyasalarında Rekabet Politikası. Evrim Özgül KAZAK 19.04.2011/2011 Atık Yönetimi Sempozyumu-Antalya eokazak@rekabet.gov.

Atık Yönetimi Piyasalarında Rekabet Politikası. Evrim Özgül KAZAK 19.04.2011/2011 Atık Yönetimi Sempozyumu-Antalya eokazak@rekabet.gov. Atık Yönetimi Piyasalarında Rekabet Politikası Evrim Özgül KAZAK 19.04.2011/2011 Atık Yönetimi Sempozyumu-Antalya eokazak@rekabet.gov.tr Rekabet Kanunu 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun: Tanımlar

Detaylı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile;

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun 10.02.2010 tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile; Düzenleyici kurumların başlıca amaçlarından birisini oluşturan tüketici refahının artırılması amacıyla fiyatların

Detaylı

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Prof. Dr. Metin TOPRAK, Doç. Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE, Reşit GÜRPINAR

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Prof. Dr. Metin TOPRAK, Doç. Dr. Mustafa ATEŞ, İsmail Hakkı KARAKELLE, Reşit GÜRPINAR Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2010-2-209 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 12-44/1340-446 Karar Tarihi : 20.09.2012 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

EX- ANTE DÜZENLEMELER KAPSAMINDA TÜRKİYE PERAKENDE İNTERNET PİYASASI ANALİZİ(*)

EX- ANTE DÜZENLEMELER KAPSAMINDA TÜRKİYE PERAKENDE İNTERNET PİYASASI ANALİZİ(*) EX- ANTE DÜZENLEMELER KAPSAMINDA TÜRKİYE PERAKENDE İNTERNET PİYASASI ANALİZİ(*) Ayhan Tözer Telekomünikasyon Kurumu atozer@tk.gov.tr ÖZET Ülkemiz internet hizmetleri piyasasında toptan sevide altyapı (omurga)

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ Dr. Murat ŞAHİN REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ ABD, AB ve Türk Rekabet Hukuklarında İÇİNDEKİLER 1. BASIYA ÖNSÖZ...VII 2. BASIYA ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

Avrupa Birliği İç Pazar Hukuku Syllabus

Avrupa Birliği İç Pazar Hukuku Syllabus Avrupa Birliği İç Pazar Hukuku Syllabus Avrupa Birliği ( AB ) iç pazarı, kurucu antlaşmaca içinde malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının sağlandığı, iç sınırların olmadığı bir

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2012-1-134 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 12-54/1517-535 Karar Tarihi : 06.11.2012 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

İÇİNDEKİLER REKABET KURULU NİHAİ KARAR ÖZETLERİ ( ) İGSAŞ-GEMLİK GÜBRE /3-1 TÜPRAŞ

İÇİNDEKİLER REKABET KURULU NİHAİ KARAR ÖZETLERİ ( ) İGSAŞ-GEMLİK GÜBRE /3-1 TÜPRAŞ Sayı: 18 BU SAYIDA İÇİNDEKİLER MAKALELER İnhisar (Tekel) Kaydı İçeren Acentelik, Tek Satıcılık ve Franchising Sözleşmelerinde Aktif ve Pasif Satışlar Yrd. Doç. Dr. Metin TOPÇUOĞLU Türk Rekabet Hukukunda

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI 10 20 30 40 Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2011-1-49 (Muafiyet) Karar Sayısı : Karar Tarihi : 14.07.2011 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Nurettin

Detaylı

REKABET KURUMU REKABET RAPORU ÖZETİ Ahmet ÇELİK

REKABET KURUMU REKABET RAPORU ÖZETİ Ahmet ÇELİK GİRİŞ Rekabet Kurumu tarafından 2011 yılından itibaren yayımlanan Rekabet Raporu'nun bu yılki teması "Rekabet Hukuku ve KOBİ'ler" olarak belirlenmiştir. 2014 Rekabet Raporu'nda yalnızca rekabet hukuku

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii. KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii. KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ İÇİNDEKİLER Önsöz... iii KİTABIN KULLANIMINA İLİŞKİN BAZI NOTLAR ve KURUM SINAVLARINA İLİŞKİN UYARILAR... 1 BİRİNCİ BÖLÜM İKTİSATIN TEMELLERİ 1. İKTİSATIN TEMELLERİ... 9 1.1. İKTİSADIN TANIMI... 9 1.2.

Detaylı

REKABET KURULU KARARI

REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2002-4-3 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 02-26/271-110 Karar Tarihi : 30.4.2002 Dosya Konusu : Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri A.Ş. ve

Detaylı

4/20/2015. Müşteri Değeri Tabanlı Fiyatlandırma. Maliyet tabanlı fiyatlandırma üretim, dağıtım ve satış maliyetlerinin üstüne prim eklenmesidir.

4/20/2015. Müşteri Değeri Tabanlı Fiyatlandırma. Maliyet tabanlı fiyatlandırma üretim, dağıtım ve satış maliyetlerinin üstüne prim eklenmesidir. Kullanılan Kaynaklar: -Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi -Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2014). Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi. Beta Basım:İstanbul. -Kotler, Philip & Armstrong,

Detaylı

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015 Elektrik Perakende Sektörü Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları 30 Eylül 2015 2015 Deloitte Türkiye. Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited 1 Elektrik perakende pazarında sektör içi/dışı oyuncularla

Detaylı